Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2012. június 18.:

Életem első Dízelje (sör + cola): Karlsberg Mixery Németországból, Homburg városából. Nem is olyan rossz párosítás, igaz nem is a legjobb. Ez az 1321.

 

2012. június 17.:

Nagynénémtől hazafelé jövet a gyöngyösi Fő téren keresztül haladva céltudatosan kerestem a Magyarok Vásárában a balassagyarmati Palóc söröket. Meg is találtam őket a szokott helyükön. Egy búza - vörös - barna szortiment begyűjtése mellett (újra) megkóstoltam a világos sörüket, most először csapolt változatban. Ez a főzet igen jól sikerült. A legfinomabb volt, amit eddig tőlük kóstoltam. Sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogy a hordós és a palackos kiszerelés között van-e különbség, azaz pasztőrözik-e valamelyik változatot és a "Jó Palóc" új elnevezést sem használják még a világos sörük palackjain, így ez most még egyelőre nem kerül fel újdonságként a listámra, viszont - bár úgy terveztem, hogy ebben a nagy melegben már több sört nem iszom - a nagyszerű élmény hatására mégis megkívántam egy újabb söröcskét. Legszívesebben a most vett balassagyarmati söröket kóstoltam volna meg, de azoknak még sokat kell hűlniük, így végül egy antwerpeni belga sör akadt a kezembe, az 500-as könyvben is szereplő De Koninck névre hallgató borostyán színű ale. 1319. a listán.

Egy 3 dl-es sör gyorsan le tud csúszni, ezért követte még egy. Úgy rémlett, hogy az Amstel Bier 1870-et már kóstoltam kint Amszterdamban, de nem találtam meg a listámon, ezért most kerül felvezetésre, 1320-nak.

 

2012. június 16.:

Anti gombászás után, a nagy melegben, üvegből lehúzva egy kis belga pilzeni, Cara Pils Halle-ból, 1316-nak.

Honlap szerkesztés közben egy Erdélyből begyűjtött német szűretlen búza sör remek: Holsten Weizen Hamburg városából. Ez az 1317.

1318-nak a múlt hét vége utolsó előtti fecskéjét nyekkentettem meg, az Ursus-SAB Miller csoport által készített vörös áfonyás radlert, a Redd's Cranberry Crush-t.

 

2012. június 15.:

Sörkóstoló sörkóstoló hátán! :-) Ezúttal Szentpéteri Gábor barátomhoz és klubbtársamhoz voltam hivatalos egy "kis" kóstolóra. Elsősörben a Márikába ruccantunk át, de előtte még itthon is, ebéd után magamba döntöttem egy listára valót, mondhatni a szokásos bemelegítés gyanánt. Oettinger Radler a neve, ízletes a kelleme, vagy valami ilyesmi. Minden esetre ez lett az 1309.

No, és akkor a kóstolt érdekességek Gábor tanár úr jóvoltából, amiket már hónapok óta tartogatott csak azért, hogy együtt ízlelhessük meg őket. :-)

1310.: Rögtön egy új ország a listámra, Peru! Limából, az Union - Backus sörgyárból a Cusquena Cerveza Premium.

1311.: Kolumbiából, Bogotából a Cerveceria Uniontól a Poker Cerveza.

1312.: Még egy új ország, Dominikai Köztársaság! Santo Domingoból, a Cerveceria Nacionaltól a Presidente Pilsener.

1313.: Egy kubai söröcske, szerintem egyébként az európai használatú nevén: Cubanero Fuerte a Bucanero sörgyárból, Holguinból.

1314.: Egy brazil remek, az este fénypontja, egy barna söröcske. Caracu Cerveja Escura.

1315.: Végül, de nem utolsó sörben egy angol finomság: Spitfire Premium Kentish Ale, egy vöröses színű felső erjesztésű sör Favershamból, a Shepherd Neame-től.

Szokás szerint nagyon érdekes kóstolóban vehettem részt Gáboréknál. Bár az exotikus sörök többsége átlagos minőségű szokott lenni, maga az, hogy hozzá jut, megkóstolhatja az ember, már önmagában nagy élmény! :-)

 

2012. június 14.: 

Érdekes délután és este elébe néztem ezen a napon. Cimborákat vártam közös meccs nézésre és sörözésre 17-18 óra környékére. Bemelegítés gyanánt "csak" egy szolid, ám kellemes Zähringer Lemon-t tettem magamévá. A német Frankenthaler Brauhaus biermischgetränke. Ő lett az 1304.

17 óra, sehol senki. Nem probléma, 18 órától lesz az első meccs! 18 óra, a meccs elkezdődött. Nem baj, legfeljebb lemaradnak az első percekről! Első félidő vége, még mindig sehol senki! Ez azért már kicsit bosszantó! Második félidő eleje, csengetnek. A TOP Fájvra érkező különítmény 3/5-e lelkesen befutott. Fugázás volt Csepinél, (ezúttal igazi) ezért késtek ilyen sokat. Szabival már korábban beszéltem. Éjszakában 12-ezett két napig, így részéről érthető a késés. No! Lassan jó gyorsan belevetjük magunkat a sörözgetésbe az olasz-horvát meccs közben. Kezdünk 1-1 doboz Csíkivel, aztán Kuliék Gyurijának köszönhetően bedobunk egy kis Stefflt Sopronbú.  Ez a hajdanán prémium kategóriás sör már jó ideje a sima Soproni minőségének környékére lett lealacsonyítva. A listámra is már csak 4,5-es sörként került fel anno, most viszont tettek még egy lépést hátrafelé, a Steffl Bier a maga 4,2-es alkohol tartalmával átkerült a fűnyíró sörök kategóriájának felső szegmensébe. Meccs nézéshez még éppen elmegy. 1305.

Miután Szabi is megérkezett elmajszolgattunk egy flaska debreceni Jakabot, majd áttértünk néhány izgalmasabb, számomra is újdonságnak számító sörre: Először egy 9%-os Piraat a Brouwerij van Steenbergétől, Ertveldéből. 1306. A történelmi hűség kedvéért, ezt még Szabi érkezés előtt megnyekkentettük, de ő sem maradt le róla.

1307. "stílusosan" a franciák Meteor Biere de Noël névre keresztelt karácsonyi söre lett Elzászból, Hochfelden városából. Finom kompozíció!

1308. a román Albacher sorozat Albacher Easter Premium névre keresztelt húsvéti söre volt. A kolozsvári kiruccanás emléke. Ez sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Több újdonságra nem futotta az erőnkből. A meccsekre sem ártott figyelni (másodiknak a spanyol-ír volt), ráadásul másnap meló (majdnem) mindenkinek...

Az este körözött személyei balról jobbra: K. György, Cs. Róbert (alias Csepi), G. György és R. Szabolcs. Következő közös sörözésünk előtt az Interpol segítségét is igénybe fogom venni szükség esetén a sörkóstolás ideje korán való elkezdése érdekében! :-)

 dscf1707.jpg

 

2012. június 13.:

Ma végeztem az elmúlt napok kóstolóinak felvezetésével. Közben csak visszafogottan kóstolgattam. Mai első áldozatom a Carrefour áruház lánc saját emblémás söre, a Carrefour Bere Blonda volt. A dobozon ugyan nincs rajta, de hála az internetnek sikerült kiderítenem, hogy a romániai Onestiben lévő Albrau sörgyár készítette. Elég "erőszakosan" kifacsart malátából készült, valószínűleg jó adag enzim segítségével, mert az 5%-os alkohol tartalmához képest csak 10%-os az eredeti extrakt tartalma, ami nem túl szerencsés arány, már amennyire ezt én laikusként tudom. Az íze tükrözte is ezt a gyártási technológiát, igaz még így sem sorolnám a rossz sörök közé. Ő volt az 1302.

1303-nak pedig a Veltins radler sorozatának koffeinban gazdag változatát választottam, hogy éber tudjak maradni az EB meccsek alatt. A Veltins V+ Energy nem fog a kedvenceim közé tartozni, igaz ezt előre borítékolhattam volna, hiszen eleve nem szeretem az energia italokat...

 

2012. június 12.:

Jubileumot illik szépen ünnepelni! :-) 1300-nak a hétvégi kiruccanásból származó Albacher Original Premium-ot választottam. A Romaqua csoporthoz tartozó Fabrica Sebes habos bambijának neve talán nem cseng túl ismerősen, de az íze kitűnő! 

1301-nek azonos forrásból egy kicsivel alacsonyabb minőségű, de még így is finom sört sikerült választanom, a Dorfer Bere Blonda-t.

 

2012. június 11.:

A hosszú hétvégét követően kicsit vissza kellett venni a tempóból. Meló után csak két alkohol mentes szűretlen búzasört kóstoltam meg:

1298. Erdinger Alkoholfrei

1299. Franziskaner Weissbier Alkoholfrei

Asszem egyik származási helyét sem kell különösebben részleteznem. Korábban nem túl jó tapasztalataim voltak az ebbe a kategóriába tartozó sörökkel, de ez a kettő megállta a helyét a próbán.

 

2012. június 10.:

Vasárnap délelőtt igyekeztünk a lehetőségekhez képest időben elindulni hazafelé, mert fontos programunk lett volna Csepelen. A Rizmajer Sörfőzde Sörházának avató ünnepségére készültünk. Sajnos lemaradtunk róla! :-( Az egész heti munka, a sok utazás és persze az aktív sörtúra együttesen kimerítette csapatunkat. Optimális hazaút mellett is csak két órás késéssel tudtunk volna odaérni Csepelre, ami egy megnyitó esetében értelmetlen rohanás lett volna, így inkább a biztonságra szavazva, útközben több kisebb pihenőt tartva poroszkáltunk hazafelé. 

Ha már egyszer úgy alakult, hogy Debrecenen keresztül vezetett utunk, egy félmondatomra reagálva Gyula barátom elvitt minket a Jakab Sörfőzdéhez. Ez azon még működő hazai serneveldék egyike, amelyiknek még soha nem kóstoltam a sörét. Egészen idáig! A Jakab világos sör lett az 1297. a sörben.

Rizmajer Józsitól elnézést kérek, amiért lemaradtunk a megnyitóról, nagy kár érte!

Szarka Gyula barátomnak pedig külön köszönöm, hogy már nagyon sokadjára áldozta fel magát, mint sofőrünk, egyedül végig vezetve az utat oda-vissza, míg mi vígan sörözgethettünk egész idő alatt!

 

2012. június 9.:

Mivel első napunk jelentős része utazással és vásározással telt, szombat reggel végül úgy döntöttünk, eredeti tervünktől eltérően, hogy maradunk még egy napot Kolozsváron. Első utunk a helyi bolhapiacra, azaz az "ószerre" vezetett. Néhány söröspohár begyűjtése, grillezett remekek elfogyasztása és egy-két sör után visszatértünk az egyébként igen jó és kedvező árú szállásunkra, a Pensiunea Esterbe.

Lecuccoltunk és még azon melegében indultunk tovább a taxinkkal a belvárosba. Itt kell megemlítenem, hogy Kolozsváron érdemes taxiba ülni! Olcsó és megbízható közlekedési eszköz, ráadásul rengeteg van belőlük. Egy újabb baráti párral és csemetéjükkel találkoztunk a "ló farkánál", azaz a Fő téren álló Mátyás király szobor lovának hátsófelénél. Újra kibővült csapatunk az impozáns Szent Mihály templomot megkerülve az Ursus névre keresztelt sörözőbe tért be. Piszok lassú és esetlen kiszolgálás mellett fonom csapolt Ursusokat kóstolhattunk. A román pincérlány "ügyességét" mi sem szemlélteti jobban, mint hogy az Andi által kért kapucsínót kihozta egy natúr csészében, majd rá két percre utána hozta a kistányért a cukoral és a kiskanállal. Ilyet még egyikünk sem látott! :-) Ez után hosszabb séta következett az egyetemi negyedbe, ahol sikerült egy egész hangulatos kis éttermet találnunk finom étkekkel. Egészben sült csülök, Brassói aprópecsenye, pacal leves, stb... Sajnos csapolt sörük nem volt. Én az üvegesek közül a SKOL-t választottam, ami már tavaly felkerült a listámra.

Ebéd után elváltunk számomra újdonsült ismerőseinktől és újra taxiba szálltunk. A Házsongárdi temető volt következő úticélunk. Ez egy domboldalban, hatalmas területen elhelyezkedő, öreg, jótékony árnyat adó fákkal tarkított nagy múltú emlék hely. Nagyon sok magyar, román és szász ember végső nyughelye, ismerteké és ismeretleneké, köztük jó pár műemlék értékű sírral. Békés, a maga módján "szép" temető, de bennem elsősorban a saját családom elhunytjainak emlékét idézte fel. Részben ennek is köszönhetően itt rövid időre ketté vált csapatunk. Andi és én a belváros felé indultunk újra, Gyula és Szabi még tovább keresték méltán híres eleink síremlékeit. A teljesség igénye nélkül Dsida Jenőét, Reményik Sándorét, Kós Károlyét, nemzeti színű szalaggal tisztelegve nagyságuk, emlékük előtt.

Egy rövid, de intenzív záport száraz bőrrel átvészelve, ásványvízzel rehidratálódva és két gombóc fagyi elfogyasztása után Andival megnéztük a korábban már említett Szent Mihály templomot belülről is, majd újra egyesítve csapatunkat elmentünk Mátyás király szülőházához. Nagy szerencsére az épület előtti kis téren éppen a 2. Kolozsvári Magyar Ünnepi Könyvhét eseményei zajlottak. Egész pontosan a csíkszeredai Role zenekar koncertjét csíptük el. Zömében Ady versek megzenésített változatait hallhattuk tőlük, szinvonalas előadásban. Nagy mázli volt, hogy beléjük botlottunk!

A koncert után betértünk a nemrégiben átalakult, magyarul és románul is "igen jól" csengő SHTO College Bar névre hallgató vendéglátó helyre. Elsősörben a helyi fiatalok törzshelye lehet, de mi sem lógtunk ki nagyon a vendég közönségből. Itt kerültek terítékre a nap első, listámat is érintő sörei. Alapvetően "sima" Ursusokat csapolnak, de "A Ház Söre(i)" címszó alatt saját receptúra szerint beízesített radler jellegű itókákat is kínálnak.

1290. Citromos Ursus

1291. Málnás Ursus

1292. Barackos Ursus

1293. Meggyes Ursus

Ezeken kívül lehetett volna még kóstolni epres változatot is, de a jóból is megárt a sok. Kellemes, de a meggyeset leszámítva túlságosan is szirupos ízű itókák voltak, így végül úgy döntöttem, hogy átállok a "rendes" Ursus Black-re, amit első osztályú minőségben csapoltak, így jó alaposan meg kellett kóstolni. ;-) Ráadásul itthon beletekintve a listámba konstatálnom kellett, hogy a rajta szereplő Ursus Black 2010 októberéből való volt, amikor még működött a kolozsvári sörgyár, az itt kóstolt verzót viszont már Buzauban főzték, ezért ezt is felvettem az összesítőmre, 1294-nek. Közben örömünkre újra kiegészült csapatunk, az előző esti felállást megismételve.

Némi keresgélés, néhány túlságosan zsúfolt, vagy éppen nem túl szimpatikus hely felmérése után keretbe foglalva kolozsvári túránkat visszatértünk a kiinduló pontra, a "malackás" Insomniába. A változatosság kedvéért ezúttal "A Ház Söre" kategóriából a szűrtet kóstoltam meg először. Erről egyelőre csak annyit sikerült megtudni, hogy elvileg Csehországban készült, ezért mint A Ház Söre - Nenea Iancu (ez egy fiktív fickó neve, aki a korsón van) egyelőre a románok közé került besorolásra, 1295. ként.

Az este számomra utolsó söre váratlan meglepetés volt. Az Insomnia kínálatában palackozott import sörkülönlegességek is szerepeltek, amire a pincér srác hívta fel a figyelmemet. Részben az Ő javaslatára az Angliai Witney Wychwood Sörfőzdéjéből származó Hobgoblin-t választottuk Gyulával egyetértésben. Ez a sör is részese a Michael Jackson sör szakíró féle 500-as lexikonnak. Ez lett az 1296. a listámon. Ezek után voltak akik (pl. én is) nyugovóra tértek és voltak akik még bírták a kiképzést és odaverődtek egy helyi muzsikus bandához. :-)

Ezzel sajnos véget is ért a már így is megduplázott időtartamú kolozsvári kiruccanásunk. 

 

2012. június 8.:

A kolozsvári sörtúránk első napja, kiegészítve a feketetói vásárral! Ezen a napon számos sört sikerült megkóstolnom, persze itt "csak" az újdonságokról igyekszem megemlékezni.

Kora hajnalban indultak útnak Pestről Gyula és Andi barátaim, így mikor Gyöngyösre értek értem még mindig messze volt a reggel. Irány tovább Baktalórántházára, ahol felvettük Szabit s hamarosan már a határon túl róttuk a kilómétereket. Első megállónk Nagykároly. Elsősörben pénzváltás, második elsősörben pedig az első sör a nap alatt. Pénzváltót találni gyerekjáték volt, élelmiszer boltot viszont annál nehezebb! Hosszas keresgélés után azért begyűjtöttünk néhány ígéretes itókát, majd folytatva utunkat meg is nyekkentettünk Szabival egyet egyet. Én egy Silva Premium-ot választottam (1284.), ami a Silva Original Pils utóda lehet, azonos alkohol tartalommal, de csökkentett szárazanyag bevitellel, ami a minőségén is érződött, sajnos. Eredetileg szászrégeni sör lenne, de a Heineken Románia már valahol máshol főzi, mivel a márka anya sörfőzdéjét bezárták évekkel ezelőtt.

Mivel itthoni idő szerint még csak reggel 8 óra múlt, következő útitársnak egy alacsony alkohol tartalmú Ciuc Premium Natur Radler-t választottam 1285-nek. Nem bántam meg. Igen jól sikerült kompozíció.

A vásárba érve első természetesen a gyűjtés volt! Körbejártuk az árusokat, majd szerény fogásunkkal együtt leültünk reggebédelni. A csapolt Timisoreana már régi jó ismerősként köszönt vissza a pohárból. Utána fakultatív programként lehetett választani, hogy még egyszer körbejárjuk a vásárt, vagy beülünk valahova sörözni. Szabi és én az utóbbi mellett döntöttünk. Fél Feketetót bejárva bukkantunk rá egy igen jellegtelen, viszont sokféle üveges sört kínáló vendéglátóipari egységre. Fekete Ursus, világos Ursus, kinek mi tetszett, fogyasztottuk. Másodiknak viszont már egy Azuga-t választottam, mivel előbújt belőlem a gyűjtő. Nem túl finom sör, de új a címkéje...! Utólag kiderült, hogy ez is utód sör, az Azuga Originál kicsit erősebb változata. Sajnos az azugai sörgyár sem működik már, az Ursus-SAB Miller csoport valamelyik másik gyáregységében készítik, valószínűleg az eredeti sör minőségét meg sem közelítő szinvonalon ezt a habos frissítőt. Minden esetre 1286-nak felfért a listámra.

Irány Kolozsvár, kisebb bevásárlás, szállás elfoglalása, majd jöhettek a malackák! Az Insomnia névre keresztelt hely, ami az Egyetemi utca egyik ódon épületének első emeletén található a város legrégebbi sörözőjeként hirdeti magát. A falai tele vannak festve többek között rózsaszín malacokkal de az egyéb dekorációk sem semmik. Majd töltök fel róluk néhány képet... Kóstoltunk többféle finom sört is, de listára innen első nekifutásra egy került közülük, a Ház Söre, alias Nenea Iancu, aki egy első osztályú szűretlen világos búza sör volt, mint később kiderült németországból, Memmingen városából. 1287.

Két söröző között természetesen város nézés. Első alkalommal jártam Kolozsvárott. Nagyon szép "kis" (kb. 330.000-es), hangulatos város! Kerülve egyet a Fő tér körüli utcákban végül egy nem túl hivalkodó, de annál finomabb kajákat kínáló helyen kötöttünk ki vacsora időben. Ráadásul még rutinos Kolozsvár látogató barátaim számára is újdonság volt, hogy igen kitűnő minőségű Ciuc Nefiltrate-t csapoltak, azaz a Csíki sör szűretlen változatát. Listám 1288. sörét már 6 fős társaságban fogyaszthattam el, mivel Gyuláék helybéli magyar barátai is csatlakoztak hozzánk.

Esténk következő és a nap utolsó állomása az egykori nagy Ursus gyár kis sörözője volt. 2010 végén bezárták a 130 éves múltra visszatekintő, egykoron magyar sörgyárat, majd az épületén belül kialakítottak egy vendéglátó helyet, ahol legalább berendeztek egy látvány sörfőzdét réz üstökkel és savállóacél érlelő tartályokkal. E kis főzde létéről én korábban nem tudtam, így nagy örömmel konstatáltam, hogy a remekbe szabott Ursus Nefiltrate, azaza a szűretlen Ursus még mindig Kolozsvárott készül. Fel is került a listámra 1289-nek. Elképzelhető, hogy ezen a helyen a szűrt változat is "mikro" főzésű, de ennek már nem volt energiám utána járni, sőt a megkóstolása is a következő kolozsvári kiruccanásra maradt...

 

2012. június 7.:

Egy kis szolid kóstoló és egy új ország a sörtérképemen, Koszovó. A Birra Pejatól, Pejë városából a Birra Peja Pilsner került terítékre, amit még a tavaszi nemzetközi gyűjtőtalálkozónkon vettem egy szerb gyűjtőtől. Egyébként ez a jubileumi, 20. börzénk volt! 1282-nek került a listámra.

1283. ként egy német szűretlen barna búzasör követte, az Oettinger Dunkles Hefeweizen Naturtrüb. Lassan elkopik az oettingeni széria a hűtőmből...

 

2012. június 5.:

Két kolostorinak titulált sör Hollandiából, a Gulpener Brouwerijtől.Gerardus Wittems Kloosterbier Blond és Gerardus Wittems Kloosterbier Dubbel. Ígéretes illatú, de nem túl kiegyensúlyozott ízű sörök. Az 1278-1279-ek.

Minijubileumi, 1280-nak sikerült egy jóval kifinomultabb holland sört felbontanom. Mint utólag kiderült, benne van a Michael Jackson féle Nagy Sörlexikonban is. Ez pedig nem más, mint Haarlemből a Jopen Hoppenbier. Egy remek, a könyv szerint fűszeres ale kategóriába tartozó, erősen komlózott testes világos sör. Állítólag ebben a városban, azaz Haarlemben főzték 1501-ben a világon az első komlóval fűszerezett sört.

Ha már egyszer úgy alakult, hogy volt még egy söröm az imént említett sörfőzdéből, gondoltam csapra verem azt is. Nem bántam meg! A Jopen Koyt lett a nap fénypontja. A sörfőzde honlapjáról lefordított információk alapján elvileg forralt sör, de szerintem csak a gugli fordító tévedett. :-) Elrontva a szép kerek számot ez lett az 1281.

 

2012. június 4.:

Ma töltöttem fel az elmúlt napok eseményeit. Ahhoz képest, hogy mennyi ideig tartott, nem is esett túl sok söröm áldozatául! :-)

Először az ecseri Brandecker Sörfőzde Brandecker Szűrt Barna sörét kóstoltam meg. A Főzdefeszten vettem belőle egy flaskával. Sajnos fesztivál áron kínálták, ami - mondanom sem kell - igen borsos, de olyan ritkán jutok hozzá ecseri sörökhöz, hogy semmiképpen sem akartam kihagyni. Nem is bántam meg! Egész évben fogyasztható, nem túl erős, de finom söröcske. Ezzel 1276-ra gyarapodott a listám.

Utána már nem sikerült ennyire jól a választásom. A német Veltins cég Veltins+ "sörözetének" Veltins+ Curuba névre keresztelt radlere igen érdekes ízvilágúra sikeredett. Persze már maga a curuba sem szokványos gyümölcs, legalábbis a világ ezen tályán, így érthető a sör különleges ízvilága is. Eddig azt sem tudtam, hogy létezik ilyen növény, de most utána néztem. Dél- és Közép-Amerikában, az Andok magasan fekvő részein terem. Elvileg golgotavirág féle, bár őszintén szólva számomra ez nem mond túl sokat. A termése hosszúkás, sárgás, vagy pirosas színű. Elvileg nálunk is kapható. Én annyira nem lettem kiváncsi az ízére... 1277.

 

2012. június 2.:

A Főzdefeszt 2., számomra sajnos utolsó napja. Szarka Gyula és Cimer Andi barátaimnak köszönhetően Pesten vészelhettem át az éjszakát 1-ről a 2-re. Délután néztünk ki újra a fesztiválra, de előtte sem szomjaztunk ám! Andinak köszönhetően finom ebédet majszolgatva, Gyula prezentálásában remek söröket kóstolgatva, Patyik Krisszel és párjával Timivel hangolódtunk az újabb nagy megmérettetésre.

Előkerült néhány előző nap vett söröcske (is):

1260.: Balassagyarmat, Vidróczki vörös sör (Pont egy gyöngyösinek ne ízlene?! :-) )

1261.: Olaszházi Bitumen (Egy gerilla imperial stout Csobánkán főzve az Arts Brewingtől.)

1262.: Olaszházi Brutal Bitter (Egy jó, erős IPA az előbb említett alomból.)

Nyócker egyik sarkából átvándorolva a másikba a háztáji főzdefeszt után jöhetett az igazi folytatása:

1263.: Kővári Gergely újabb ízbombája a D.S.O.T.G, azaz az első hazai fekete IPA (Ha nincs a Bitterfly...! Ez is tökéletes sör, holtveresnyben győzött nálam a Keserű Lepkével, de hát csak egyet lehetett beírni a szavazó lapra... Ez a nemes nedü egyébként Ecseren született.)

1264.: Kaltenberg Vörös (Egy kellemes, harmónikus ízhatású vörös sör, ráadásul Ferencvárosból!)

1265.: Felsőzsolca, Jonagold Almás Sör (Köszönet Vaskó Gyuri Bátyánknak, amiért elhozta Rakamaz után a Főzdefesztre is! Már régóta kíváncsi voltam rá!)

1266.: Fótról, Sörapu műhelyéből érkezett a Hammurapi 18+(Dobogós, mindenképpen dobogós!)

1267.: Szintén fóti finomság volt a Barcagi Dupla Bak ("Duplához" képest nem túl erős, vagy talán csak az ízek harmóniája rejtette el az erejét? Minden esetre finom itóka!)

1268.: Újabb miskolci hordók, illetve inkább tartályok lettek csapra verve! ZIP Golden Ale (Számomra a legfinomabb a ZIP kínálatából.)

1269.: ZIP Stout (A neve magáért beszél, az íze is!)

1270.: Győrzámoly, Bors, Little John (Kicsi a Dzson, de ízes!)

1271.: Békésszentandrás, Feketecseresznyés sör (Ez meglepetés volt számunkra, méghozzá igen kellemes! Nem  volt előre beharangozva.)

1272.: Magyarhertelend, Kapucinus Világos (Egy régen kóstolt, szép emlékeket idéző sör.)

1273.: És a párja: Kapucinus Barna (Bizony, jó kis sörfőzde látogatós hétvége volt az néhány éve...!)

1274.: Visszatérés Soltvadkerthez: Kárpi Ászok (Egy kicsit lágyabb ízvilágú söröcske a már jól ismert Pilshez képest.)

1275.: A 3. Főzdefeszt számomra utolsó söre: Rozsnyóról, a Kaltenecker Sörfőzdéből a Mai Bock (Egy könnyed világos tavaszi bak sör, amúgy egyetlen kakukk tojásként, a határon túlról.)

Rengeteg finomságot lehetett volna még kóstolni, ha időm, energiám és pénztárcám engedte volna, de így is nagyon elégedetten tértem haza a maratoni sörkóstoló után. 

Csak így tovább Kézműves Sörfőző Barátaim! :-)

 

2012. június 1.:

Végre elkezdődött a 3. Főzdefeszt! Főnökeimnek hála munkámat félbeszakítva rohantam, futottam, illetve buszoztam, vonatoztam Pestre, amint csak lehetett, hogy mihamarabb elkezdhessem a módszeres kóstolást. Klubtársak, barátok társaságában vetettem bele magam az idő múlásával egyre sokasodó tömegbe, a magyar házi, kisüzemi, ha úgy tetszik kézműves söröket preferálva a kóstolók során. Igyekeztem főleg olyan söröket megízlelni, amiket még egyáltalán nem, vagy már nagyon régen, a listám elkezdése előtt kóstoltam. Így utólag nehéz pontos sörrendben feleleveníteni a söröket, de azért azt egyértelműen sikerült megjelölnöm a piszkozatnak használt papírosomon, hogy melyek kerültek kóstolásra az első napon:

1250.: Csepel, Rizmajer, Cingulus Fekete (Minőségi kezdés a nagy menetelés elején.) 

1251.: Ecser, Brandecker Bodzás Rigó (Ez ugyan elvileg nem önálló sör, hanem a barna és a világos bodzás sör házasítása, de a Sörfőzde kínálta fel a nagyérdeműnek, mint érdekességet kóstolásra, ezért részemről megérdemli a külön helyet a listán.)

1252.: Hopfanatic, Bitterfly (Az egyik "Gerilla Sörfőző" remekműve egy belga típusú IPA, ami a Rizmajer Sörfőzdében készült. Számomra ez lett a Főzdefeszt Söre!)

1253.: Csobánkai Betyár (Langyosan, szénsav nélkül, ahogy a klasszikus recept diktálja. Mindenképpen érdekes darab!)

1254.: Békésszentandrás, Vilmoskörtés sör (Vilmos buszke lenne a körtéjére!)

1255.: Hara' Punk, Papap O'Hara, vagy talán Papa Pohara?! (Egy újabb "Gerilla" remek. Ez Győrzámolyban készült.)

1256.: Miskolc, ZIP Látvány Sörfőzde, ZIP Ginger (Gyömbér sör a legújabb magyar sörfőzdéből.)

1257.: Zsinórban még egy ZIP: ZIP Pale Ale (Egy világos ale lágy, de mégis testes ízzel.)

 

1258.: Dombóvár, Ninkasi Fügés Sör (A neve magáért beszél, az íze már nem annyira. A gyümölcsössége nem túl domináns, de az összhatást tekintve finom sör.)

1259.: Soltvadkert, Kárpi Félbarna Szűretlen Búza (Egy új, jól sikerült változat a tavalyi, szintén finom világos búza után.)

Ennyi fért bele részemről a pénteki napba, kiegészítve még egy-két korábban már kóstolt sörrel Tapolcáról, Balassagyarmatról, mert ugye bár ilyenek mindig "becsúsznak"... ;-).

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 42
Tegnapi: 215
Heti: 504
Havi: 3 470
Össz.: 516 076

Látogatottság növelés
Oldal: 2012. júniusi kóstolások 1.
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »