Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2016. április 30.:

Hamilcar Barkas Gyöngyösön! Ezt meg kellett ünnepelni! Szabi, Gabi, Csepi, Csabi és én, újra együtt a két évvel ezelőtti prágai csapat! A három mézes sörömet először kóstoltuk, azok még most nem kerülnek listára, meg persze korábban főzött söreink is terítékre kerültek, de akadt jó pár újdonság is.

3656. Uerige Altbier. Jó kezdés, klasszikus ízek!

3657. Ijwit. Amszterdami kézműves witbier. Ez is hozta a maga stílusának klasszikus jegyeit.

3658. Prael Weizen. Egy másik amszterdami főzde búzája, ez inkább bajor stílusú. Egyébként csak ismételni tudnám magam.

3659. Bumeráng. Bivalyerős, fűszeres, alkoholos, édes imperial stout Skyland barátunktól.

3660. Szarvasi Sörmester Szilvás. Egy kis lazítás.

3661. Harcos. American special bitter Sülysápról, a 3 Kiss Sörházból. Kiváló minőségű házi főzet!

3662. Black Widow. Fekete özvegy hopfanaticosan a Hunyadiból. Köszi Csabi ezt is, meg a többi rengeteg izgalmas sört is! Ja, egyébként ez egy piszok jó zab stout volt.

3663. Zebra. Csupor Marciék is remek sört főztek a Hunyadiban.

3664. Druid. Skyland / Szikora Pisti közös főzet. Sajnos megsavanyodott, így már értékelhetetlen.

3665. Noname. 2T Sernevelde főzet. Elvileg Centennial komlós APA féle. Nem volt bejövős.

3666. Sülysápi Meggyes. 3 Kiss gyümölcsös főzet. Szabi vaníliás jegyeket fedezett fel benne, engem inkább málnára emlékeztetett. Nem volt rossz.

3667. Ninkasi. Szintén sülysápi főzet, szűretlen búzasör. Fűszeres jegyeket hordozott.

3668. Polaris APA. A 2T egykomlós kísérleti APA sorozatának egy újabb tagja. Hááát, vagy túl későn kerülnek hozzánk ezek a sörök, vagy más probléma van velük, de a többségük nem túl meggyőző.

3669. Permon Hopper Summit. Ezt az egykomlós IPA-t már a Kolorban ittuk, csapolva. Papíron szűretlen, de szinte totálisan le volt tisztulva, ami elvett az ízéből, de még így is finom volt.

 

2016. április 29.:

3654. Bakalář za Studena Chmeleny. Cseh hidegkomlózott világos lager sör. Prágából hoztam, nem húzta sokáig. Szerencsére nem bíztak mindent a komlóágyúra, sört is tettek a palackba.

3655. Bakalář za Studena Chmeleny Nealkoholicky. Az alkoholmentes változatnak is jót tett a hideg aromakomlózás.

 

2016. április 23-26.:

Prága. Tizenharmadszor. Gabikával. Andreassal. Tobival. Ja, nem! Ő dolgozott. Elvileg.

Szép reggelre ébredtünk 2016. április 23-án. Nem az időjárás, az úti cél miatt volt szép.

„Vonaton is lehet újdonságot kóstolni, főleg, ha visz magával az ember!”

Ideje volt már elindulnom az én kis privát Mekkámba. Csendes buszút Pestig, aztán a Keletiben már Gyulának hála egy 5 sörből álló, jól behűtött mecseknádasdi szortimenttel szálltunk fel a vonatra, melyek közül egy újdonság volt.

3627. Nádasd. Pilzeni típusú világos sör. Kellemes volt, jobb, mint az utóbbi 3-4 sör tőlük, de nem érte el az első néhány kóstolás színvonalát. Egyébként ezt a pár sört leszámítva csendes, eseménytelen utunk volt.

„A kezdetek!”

Kiérkezve villamosra pattantunk, majd miután lecuccoltunk a szálláson, abban bízva, hogy hamarosan találkozunk Andreassal a szállás környékén, a közelben néztünk kortyolni és harapnivaló után. Erre pont jó volt a Victor Sörfőzde, ahol a szokásos szortimenttel találkoztunk. A világos és a barna sör is remek volt, a füstössel nem volt kedvem próbálkozni. Sült hús párolt káposztával és knédlivel. Klasszikus cseh kaja, remekül elkészítve. Gabi cipóban felszolgált levese is jól nézett ki!

„Ziag doo!!! Bassd scho!”

Közben kiderült, Andy végül más szállásra került, ráadásul nem is egyedül jött, Tobi barátja kísérte el, így elindultunk a belváros felé. A Medvidkuba beszéltük meg a találkozót, de totális teltház volt, így a közelben lévő Pivovar Národnít választottam helyette a pötymörgő esőben. Kis idő múlva sikerült is összefutni régi és újdonsült barátainkkal. Maga a sörfőzde nem nagy szám, főleg a galériája, ahol helyet kaptunk. Nem volt igazán hangulata. A helyi sörök nem rosszak, de nem igazán dobtak fel. Bezzeg a társaság! Már itt, néhány perc után egy húron pendültünk még a nyelvi nehézségek ellenére is. Ja, az újdonságok:

3628. Czech Lion Ležák Pilsner. 11-es szűrt világos.

3629. Czech Lion Ležák Nefiltrovaní. A szűretlen változat.

3630. Czech Lion Speciál Polotmavy. 13-as félbarna.

A srácok ez utóbbit eléggé lehúzták. Én csak egy kortyot ittam egyikükéből. Kétségtelenül elég édes volt, de legalább karakteresebb, mint a másik kettő.  A sörök után, Tobinak „hála” meg kellett kóstolnunk egy közepes minőségű sörpárlatot és egy édes málnapálinkát. Hááát, szerencsére ezekkel mindjárt le is lett beszélve róla mindenki, hogy ebbe az irányban haladjunk tovább. Azért annyit megtanultunk bajorul, hogy: „Igyál!!! OK!”

„Dász iszt ájne fogpiszkáló”

Gábor barátom megvillantotta német nyelvtudását. Még a Národníban, vagy már az u Dobřenskych falai között, – ahová az után mentünk, hogy a Medvidkuba másodszor sem fértünk be – ki emlékszik már rá?! Minden esetre nem semmi volt, hogy Gáborunk kifacsart szóviccei még német és angol nyelvtudás nélkül is ültek bajor barátainknál. Hiába, a sör és a barátság világnyelv!

Olyan pácolt sajtot ettünk, hogy a fal adta a másikat!”

No, szóval az u Dobřenskych a tavalyi kiruccanás után már a törzshelyek közé került. Sajnos a cukorfalat pincér lány ezúttal nem volt ott, két faszi vitte a boltot, de a sörök ezúttal is igen kiválóak voltak, az alap világos és az aktuális újdonság is.

3631. Salvia Stout. Ahogy nézegetem a FB oldalukat és kóstolom a söreiket, úgy tűnik, Skyland barátunkhoz hasonlóan ők is egy kicsit fűszermániások. Nagyon jól csinálják! Ennek a stoutnak is egyedi íze volt.

A tavalyi szép emlékekből táplálkozva ezúttal is kikértem egy adag pácolt sajtot, idén a nagyfiúknak valót. Igen szép bukéja és remek íze volt, de ezt csak Andy és én tudjuk, a két kisfiú nem kóstolta meg. Persze egy kalap próbát is tenni kellett a hagyomány kedvéért!

„A szombat szívás!”

De ezt már tudom régóta. A két bajor srác sajnos hamar lepattant. Andyn láttam, maradt volna még, de Tobinak olyan szükségletei voltak, amiket – ő úgy érezte – csak az 5*os szállodájukban elégíthet ki csendes magányában. Mint másnap kiderült, éjszaka, a bárban azért még legurított pár dzsin tonicot. Hááát, lelke és vasárnap a másnapos gyomra volt rajta! Tudva, tapasztalva, hogy szombat este az óvárosban szinte lehetetlen bárhová is beférni a jól bevált helyek közül, ismeretlen véndöglátó egységbe meg azon a környéken pénztárcára veszélyes betérni, kicsit gondban voltunk Gabival a zuhogó esőben. Végül a Három Rózsát választottuk, ahol annak köszönhetően, hogy – mint kiderült – a második emeleten is van vendégterük le tudtunk gurítani egy sört. Újdonságot nem találtunk, drága hely is, így tovább nem maradtunk.

„Egy sör és kidobtak minket!”

Kajálós helyet keresve harmadik próbálkozásra egy sör erejéig be tudtunk ülni a Medvídkuba, de ételt sajnos már nem szolgáltak fel, viszont legalább akadt egy újdonság.

3632. Medvídek. 15-ös mézes szűretlen világos. Ez most nem volt meggyőző. Sokkal jobb söröket ittam náluk az elmúlt évek során. Éhesen, a hosszú úttól fáradtan szégyenszemre kénytelenek voltunk betérni egy KFC-be némi csirkületre és egy kis kólára. Őszinténszólva jól esett mindkettő.

„A villamos don quijotesan vágtázott!”

Miután megtömtük a majmot visszatértünk a szállásra. Érdekesen zakatolt útközben a villamosunk. Szerintem nem a sínnel volt a gond, az adott 9-es vili volt kicsit stikkes. Mintha lovagoltunk volna lassú vágtában. A szállásnál a törzshelyünk ugyan nyitva volt, de elnapoltuk a betérést, nyugovóra tértünk erőt gyűjteni a következő napra.

„Reggeli keresd magad!”

A másnap a prágai szokásoknak megfelelően nem indult másnaposan. Frissen, üdén kipihenten keltünk, amiben komoly szerepe volt a füldugónak is, amit Gabi magával hozott (miattam). Miután összekaptuk magunkat elindultunk a szállingózó hóesésben Andreasék feltételezett szállása közelébe, közben keresve a kontaktot az éter hullámain keresztül. Bajor barátaink kicsit tovább készülődtek, mint mi, így jártunkban keltünkben felfedeztünk egy belső parkosított udvart a Vencel tér szomszédságában, majd bedobtunk egy kálbászt az egyik bódénál. Leöblítettük egy jó drága koffein katyvasszal, majd elindultunk a Cafe Imperial felé, ahol a srácok vártak minket.

„Turhista Pilzeni az Ökiben!”

Miután kocsival felhúztunk a Vár fölé bepróbálkoztunk a Norbiban, de telt ház volt, így átsétáltunk az Ökibe. Ide se „fértünk volna be”, de természetesen jó cseh szokásnak megfelelően „odakéredzkedtünk” egy félig üres asztalhoz. Elkövettem azt a hibát, hogy hagytam a bajor srácokat rendelni. Ennek egy igen mogorva pincér és 1-1 korsó turhistáknak szánt, egyébként kiváló minőségű Pilzeni lett az eredménye. A második kanyart már én rendeltem, így kaptunk 1-1 koresz barna Kozelt és egy pácolt Hermelint az enyhülő félben lévő pincértől. Mivel a srácoknak délután haza kellett indulniuk tovább nem is időztünk. Körbejártuk a várat, megcsodálva a páratlan panorámát a városra és felfedezve egy két új „körbejárós” útvonalat.

„Norbi!”

Második próbálkozásra már helyet kaptunk a Szt. Norbertben, kint a kerthelyiségben. Kicsit hűvös volt hozzá az idő, amit próbáltak külső fűtőtestekkel és plédekkel kompenzálni, egész sikeresen. Ezúttal két újdonságuk is volt csapon, a nyúl sült páratlan volt, Andy pedig végre megkapta a jól megérdemelt egészben sült csülkét és az újdonságok mellett a jól megszokott IPA-jukkal is elkényeztettek minket.

3633. Sv. Norbert American Amber Ale. A náluk megszokott magas minőséget képviselő 5%-os borostyán színű APA.

3634. Sv. Norbert Barley Wine. 9,7%-os árpabor. Ezt egy árnyalattal gyengébb minőségűnek mondanám. Nem rossz, csak szerintem túl korán adták ki, még pár hónapot érhetne!

„Könnyes búcsú!”

A Norbi után, a vonatos előtt sajnos bajor barátainktól búcsút kellett vennünk. Bár reméltem, a Vytopnába még betérnek velünk, az idő szűke miatt nem fért bele a programjukba. A nyelvi nehézségek ellenére is jól összerázódott a társaság ez alatt a két fél nap alatt, így sajnáltuk, hogy búcsúznunk kell, de nem baj, lesz még ennek folytatása! Igazából nagy kedvem már nem is volt a vonatosba beülni, de azért egy szűretlen Krušovicét legurítottunk, igaz küzdenünk kellett érte, mert első nekifutásra lazán elfeledkeztek a rendelésünkről.

„A metró híd alatt!”

Jó pár évvel ezelőtt, van az már 8-9 is, még anno Gyula barátommal jártunk egyszer a Bašta Sörfőzdében, Nusle városrészben. Most végre újra eljutottam ebbe a kerületbe! A piros metró vonalát követtük, majd átsétáltunk a metrót is magába foglaló híd alatt és egy kis vargabetűvel betértünk a sörfőzdébe. Az eltelt évek alatt bővült a kapacitásuk. A vendégtér a régi volt, de az egykori üstök helyén most a pult található, ahol 8 különböző sört kérhet magának a megfáradt sörissza, igaz ezeknek csak a fele saját főzésű, a többi belga. A korábban a falból kiálló sörcsapokból is már csak egy létezik, az is elég lepukkant, már csak dekoráció. A személyzet nagyon kedves, barátságos, a szomszéd asztalnál pedig nagyon jóképű kajákat ettek, szóval nagy bizodalommal fordultunk az ét- és itallap felé. Gabi bevágott egy nagy adag rántott húst, majd ráküldött egy hermelint, amit természetesen én is megkóstoltam, az én választásom pedig a tatárbífsztek volt. Csak dicsérni tudom a séfet, aki befűszerezte a húst – egyébként ez én voltam –de az olajban kisütött „pirítósért” kár! Nagyon jó az íze, csak túl tömény volt, nem tudtam az egészet megenni. Nem kell mondanom? Megkóstoltuk mind a négy helyben főzött söröcskét:

3635. Světly Ležák. Egy szokásos cseh világos sör, kicsit vékonyra főzve. Nem volt kiírva, hanyas.

3636. Polotmavy Ležák. Félbarna láger sör. Ez is lehetett volna tartalmasabb, de nem volt semmi hibája.

3637. Albrecht Melchior. No, itt már javítanom is kell magam! Ez vendég sör volt, egy kiváló APA, így „csak” három saját főzésű volt csapon.

3638. IPA Citra. Hmmm. Elég édeskés volt, a komló alig érződött rajta.

Furcsa! Nem győztek meg a söreik, de annyira jó volt a hely hangulata, hogy mégis szeretnék hozzájuk legközelebb visszatérni! Ebben mondjuk az is benne van, hogy szívem szerint a következő kiruccanás idején szánnék egy egész napot erre a kerületre. Ideje lenne már felfedeznünk magunknak! Sok jót hallottam, olvastam róla!

„Muzeális darabok!”

Mivel előre felkészültem címekkel, nyitvatartási időkkel, érthető módon egy olyan új sörfőzdéhez vittem ezután Gabit, ami vasárnap zárva tart. Szerencsére közel voltunk a 2. Sörmúzeumhoz, így nem jelentett nagy kitérőt a töketlenkedésem. A bárpultnál találtunk helyet, ami a legideálisabb! Ott zajlik az élet! Persze próbáltam először az újdonságokra utazni, az itallap szerint lett is volna jó pár, főleg IPA-k, de a sörcsap emblémák másról árulkodtak. Tulajdonképpen lényegtelen, nagyon jól éreztük itt (is) magunkat!

3639. Malešov IPA. Félbarna láger sörnek volt írva az itallapon. Hááát, se félbarna, se láger nem volt, de IPA-nak kiváló! 5,3-as alkoholjával, gyönyörű komlózásával igen jól csúszott.

Jött utána egy Matuška Raptor, ami most „csak” 8 pontos volt a szokásos 10 helyett, majd szájfrissítés céljából egy Modrá Luna, ami azért anno Kassán, csapolva sokkal finomabb volt, bár most sem volt hibája, aztán megint jöhetett egy újdonság:

3640. Hvozd. Cvíkovi 11-es világos. Egy sima ivósör, amit nem ebben a pillanatban kellett volna kóstolni, de hát itt van ez a hüle kóstolólista ugyebár, és már csak ez az egy újdonság volt azon a szolid 30 sörcsapon, amiket be se tudtam fogni egyszerre a fotóaparátommal, még panoráma kép készítése közben sem.

Sörözgetünk Gabival, hol a guszta pult mögötti hölgyekben gyönyörködve, hol a vendégsereg örvénylését figyelve, egyszer csak belém csapódott egy 30 kilós könnyűbombázó. Egy „bájos”, erőteljesen illuminált ifjú hölgy. Valószínűleg a Green Peace aktivistája lehetett, mert miután nagy nehezen megkapaszkodott bennem első gondolata csodás anyatermészetünk volt: „Fák, fák, fák, fák!” felkiáltással próbált megállni keszekuszán álló lábain. Én is természetbarát vagyok, de éppen akkor jobban lekötöttek a helyben csapolt habos bambik, őt meg az, hogy valahogy kijusson a mosdóba, így bimbózó barátságunk ezzel véget is ért. Zárásként egy Kocour Catfist gurítottunk le, ami ismét egy páratlan IPA volt. Ezzel sem most találkoztam először. Nem vettünk zsákbamacskát.

„A pincekocsmában most is jófejek!”

A napot a szállással szemközti Hošpudka u Habáskuban zártuk, ahogy illik. Még be se léptünk, kicsit megijedtünk, mert igen erőteljes Károly OK hangok hallatszódtak ki. Szerencsére a belső teremben volt szabad asztal, így relatíve nyugodt körülmények között fogyaszthattuk el jól megérdemelt Unetickénket. Fejlesztendő Gábor barátom kommunikációs készségét rábíztam a rendelést. Mivel a szem éjzete nem igazán óhajtott kifáradni hozzánk. Érthető! Elbűvölte őket az élő zenei előadás. Gábor nyelvtudásának köszönhetően 12-es helyett 10-es Unetickét kaptunk, egy helyett pedig kettő Hermelint. Egyikkel sem volt semmi probléma. Gabi szerint a 12-es söröcske egyébként elfogyott, amit megcáfolni látszott az a tény, hogy fizetéskor megkérdezték, melyikből ittunk. Mondjuk, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a személyzet véralkohol szintje a hagyományoknak megfelelően nem sokban tért el a miénktől. A lényeg, hogy második este is elégedetten tértünk nyugovóra!

„Gedeon bácsi a sörbálványa!”

Harmadik napunkat egy kis sétával kezdtük, az igazat megvallva kicsit hosszabbal, mint terveztem. Gondoltam, a szállás közelében lévő buszmegállót könnyen megtaláljuk, nem kell hozzá részletes térkép. Tévedtem! No, csak egy megállónyit sétáltunk feleslegesen és okosan megnézve a megállókat végül jó irányba is szálltunk fel a buszra, így nem volt nagyon gáz a helyzet. A Žižka hegy túlsó végén villamosra átszállva már feledtük is a kis kitérőt és pár perc alatt a Richter Sörfőzdében találtuk magunkat. Itt is Gyula barátomékkal jártam utoljára, kb. 7-8 évvel ezelőtt. Ezúttal két újdonságuk volt:

3641. Richter Altbier. 13-as, a stílusjegyeket igen szépen hordozó, mélyvörös színű finomság.

3642. Richter Brown Ale. Ők is beálltak a sorba és elkezdtek újhullámos söröket (is) készíteni. Jól tették! Bár kicsit alkoholosra sikeredett ez a barna ale, de a pörkölt maláta és a komló(k) adta keserűség mesésen simult bele az ember szájába.

Hozzáteszem a sült pecsenye kacsa lila káposztával és knédlivel is igen remek volt és persze az alap világos sörüket is meg kellett kóstolni, ami még mindig kiváló! Gabi gulášához a knédli mellé mackot is adtak. Nem először találkoztam ilyesmivel, de továbbra sem értem, mi értelme van. Egyáltalán nem szívja fel a szaftot. Utána le is kellett fojtania barátomnak egy jóképű Hermelinnel. Egyébként ez a hely a klasszikus, faburkolatú, rusztikus asztalokkal ellátott hangulatos helyek sorát gyarapítja. A hely, a személyzet családias hangulatú, a pincérünk Magdi anyus volt (Gabi szerint), ottlétünkkor pedig a vendégtérben lévő réz üstöket két, egymástól eltérő kaliberű, de igen csak dekoratív cseh menyecske polírozta, ami az egyszeri férfiember hedonista világképének nem csak a kulináris szegmensét cirógatta.

„Bazsüsz!”

Két éve szerettem volna már eljutni Prosek Bajusz nevű sörfőzdéjébe. Most végre belefért a programba! Talán autentikusabb lett volna, ha egy kackiás bajusszal felvértezett úriember fogad minket a Beznoskában, de a helyes, formás (kicsit gyűrött) harmincas hölgynek is nagyon örültünk. Kedvesen fogadott minket, megalapozva, pontosabban megőrizve jó hangulatunkat.  Hatfajta saját sörük volt csapon, az alábbiak szerint:

3643. Beznoska. 12-es világos. Klasszikus cseh, ahogy köll!

3644. Hejhula. Ez meg a jól bevált gyeszítka. Hibátlan!

3645. Kličák. No, ez egy nagyon furcsa 11-es félbarna sör volt. Engem alkoholosra erjedt savanyúságra emlékeztetett. Gabi szerint iható volt.

3646. Víroční Kličák. Erősebbre főzött, „évfordulós”, 14-es változat a félbarnából. Ez jobban sikerült, bár 14-es létére kicsit vékony volt az íze.

3647. Koloušek. 13-as szűretlen búzasör. Hááát, úgy látszik, ők azt a cseh vonalat képviselik, akik nem nagyon értenek a búzasörhöz. Nem volt rossz, de meglehetősen középszerűre sikeredett.

3648. B-éjl. Igen, csehül az ale éjl! Végülis igazuk van! A lényeg, hogy ez a söröcske 15-ös létére vékony alkohol tartalmúnak tűnt, viszont igen szépen volt komlózva. Bunny Hop és / vagy Hableány ízűnek mondanám, egyszóval nagyon finom volt.       

Kíváncsi lettem volna a konyhájukra is, de túl közel voltak az előző állomáshoz. Talán majd legközelebb!

„Hiányzik a zene!”

Elárulva egy-két „kulisszatitkot” el kell mondanom, hogy a túra során persze jegyzetelek mindig. Milyen meglepő, nem?! Még a Beznoskában vetettem papírra az alábbi sorokat, kiegészítve a mostani gondolataimmal:

Hiányzik a zene! Egy Csepp reggae, egy vonóval Ráczéktól és az igazi (Hamilcar) Barkas utánozhatatlan hangja (gyüngyürüngyüngyüngy – Trabarna után szabadon), melyek együtt (akár) egy Heppi Börszdéjben is kiteljesedhetnének! És, ha már egyszer szóba került a Green Peace, a Szarkákról se feledkezzünk el!

„Nota Bene!”

Jól jegyezd meg? Hááát, akár. Ez egyébként egy új sörfőzde neve. A nagyon fantáziadús és autentikus „Beer Point” névre hallgató pince kocsmába tértünk be először, ahol a négyféle helyi sör közül kettőt meg is kóstoltunk, majd miután kiderült, hogy odalent sörkorcsolyát nem remélhetünk, felmentünk az étterem részbe, ahol folytattuk a degusztálást.

3649. Světly Ležák. 11-es világos. Kicsit „vajas”, ahogy Gabi mondta.

3650. Světly Speciál. 13-as világos. Kicsit jobb, mint a 11-es, de azért ez sem nagy szám.

3651. Willamette APA. Egykomlós amerikai stílusú világos ale. Jófajta ez a komló!

3652. Žitná IPA. 15-ös India pale ale. Ez a főzde is igazolta, hogy általában akik jó újhullámos söröket tudnak főzni, azok gyengék a hagyományosokban.

Maga a hely nagyon modern stílust képvisel. 18:30-kor adták ki az új étlapot, amin puccos hülyeségek voltak. Beluga akármi, meg vörös kaviáros izé. Én óvatba egy gombamártásos gnocchit választottam parmezánnal. Ku….va jó volt! Szabályosan szétrobbantak az ízek a számban.

„Boszipofi újratöltve!”

Mivel egy metróvonal mentén voltak, a Nota Bene után kiugrottunk a Jihomestsky Pivovarba. Lakótelepi sörfőzde hatalmas vendégtérrel és széles sörkínálattal egy régi szocreál lapostetős épületben. Öt éve jártam itt először, egyedül. Az akkori teljes szortiment most is csapon volt, de azóta elkezdtek ők is kísérletezgetni:

3653. IPA 14°. Furcsa mód ez egy szűrt IPA volt. Elég szépen volt összerakva, de a szűréssel sokat rontottak rajta. Azért nem panaszkodtunk! Volt pácolt Hermelinjük és rántott Limburgerjük. Mind a kettő pöpec darab volt. Én elsősörben a rántott sajtra koncentráltam. Ropogós külső, enyhén folyós, közepesen komoly bukéval megáldott belső és az elmaradhatatlan friss barna kenyér. Imádom! Volt egyébként még egy újdonság is a sörkínálatban. Az alap búzasörük mellett készítettek egy –hmmm, nem is tudom, cseh, vagy prágai névre hallgató – másik verziót is. Mivel cseh tudásom kevés volt hozzá, megpróbáltam angolul megkérdezni az egyik pincér lányt, mi a különbség a kettő között, mert szeretnénk mind a kettőből egy-egy pohárral rendelni. A reakciója egy határozott bólintás volt, majd kihozott az egyik verzióból (valószínűleg az alapból) két korsóval. Szerintem soha a büdös életben nem fogom megtudni, mi volt a különbség a kettő között, de ez legyen a legnagyobb bajom az életben! A szerencse úgy hozta, hogy egy másik lánynál fizettünk. Ő ismerős volt számomra, 5 éve végig ő szolgált fel nekem kedvesen, vidáman, tipp-topp módon. Most ahogy láttam mászkálni az asztalok között teljesen más volt, rossz hangulatban volt, a festett szőke haj sem állt jól az egyébként aranyos kis boszipofijához. Fizetés közben megemlítettem neki, hogy emlékszem rá 5 évvel ez előttről. Rácsodálkozás és egy kedves mosoly volt a válasz. Látszott az arcán, hogy feldobtam az estéét. Pár perccel később, a korábban morcos teremtés dudorászva járt-kelt az asztalok között. Jó volt újra látni!

„A vég kezdete!”

11 megállót kellett volna elméletileg metróznunk, hogy visszaérjünk a belvárosba, ahonnan már villamossal tudtunk volna továbbhaladni a szállásunk felé, de Gábor barátom olthatatlan szomja az új helyek, új városrészek felfedezése iránt 6 megálló után megállított minket. Miközben Gabi feltérképezte a megálló körüli bokrokat az én szemem egy Potrefena Husan akadt meg, de lévén 23 óra + a Staropramen gyári kocsmahálózatában már nem egyszer csalódtam, végül nem próbálkoztunk be. Inkább újra közlekedtünk egyet-kettőt a tömeggel, visszatérve a szállás közelébe. Előző este a szemközti kocsmában a pultos srácok ajánlottak egy közeli helyet, azt próbáltuk megkeresni, erőteljesen nullához konvergáló sikerrel. Az éjszakai törzshelyünkre ugyan még visszatérhettünk volna, de a sok bóklászás miatt kitisztult fejem már nem vágyott újabb próbatételre, így végül szép „csendben” nyugovóra tértünk.

„A vég vége!”

Az utolsó nap rendszerint már csak a hazaútról szokott szólni. Kocsi, vonat, busz, akármi, mindegy és húzás haza. Ezúttal viszont egy kora délutáni vonatra voksoltunk, így még volt időnk megreggebédelezni valahol. Végül a Medvídku sörfőzde részét választottuk. Legurítottunk 1-2 söröcskét, én egy Budvar Gulašt, Gabi egy levest, ha jól emlékszem, majd komótosan kidöcögtünk a Hlavní Nadražira, ahol még betértünk egy Billába elemózsiáért, majd vonatra szálltunk és fájó szívvel elhagytuk az Aranyvárost.

 

2016. április 22.:

3626. Gulpener Chateau Neubourg. Finom volt ez a pilzeni, de nem nagyon értem, miért töltötték kék színű, dombornyomott üvegbe. A lényeg, hogy a belbecs nem ment a külcsín rovására!

 

2016. április 21.:

3624. Warsteiner Braumeister. Egy frankó hopláger egy nagy gyártól. Példamutató!

3625. Füchschen Alt. Düsseldorfi altbier. Egy a jó pár közül, amiket Gábor barátomnak köszönhetek. Talán érdemes lett volna a többi öregsörrel együtt kóstolni, de így is érdekes volt.

 

2016. április 20.:

3623. Brand IPA. Szépen komlózott holland változat a témára.

 

2016. április 19.:

3622. Bernard Kvasnicovy Ležák. Azt hittem, már listán van, de az egy gyengébb változat volt. Kiegyensúlyozott, jó átlagot hoz az íze. 

 

2016. április 17.:

Végre sikerült összehoznunk egy kóstolót a még decemberben közösen vett csakajósörös pakkra. Szabiéknál gyűltünk össze Gabival, Csepivel és Gézával.

3612. Busó. Ez még nem a pakk része, csak amíg gyülekeztünk megnyekkentettük. Vékonyan füstös barna bak sör, ahogy én szeretem. Green Sheep – Bölcső közös termés a Beerforttól.

3613. Headwaters Pale Ale. Az első pennsylvaniai sör a listámon. Egy vérbeli APA.

3614. Candy Kaiser. A Brew Dog változata a tradicionális altbier-re, legalábbis szerintük. Nem volt rossz, de ebben a stílusban van még mit tanulniuk.

3615. Hello My Name Is Holy Moose. A Brew Dog sorozatának törpemálnás, vörösáfonyás, áfonyás, homoktövises söre, amit talán jobban értékeltünk volna, ha tudjuk, mit iszunk, de csak most bogoztam ki a címkéről.

3616. Five AM Red Ale. Keserédes káosz a címke szerint. Brew Dog főzet. Nem rossz, de nem nagy szám.

3617. Prototype Lizard Bride. Valószínűleg nem túl szakszerű fordítás a „savanyú bogyós” IPA. Kísérleti sörnek egyébként egész jó volt a maga fanyarságával.

3618. Prototype Elvis Juice. Citrusos IPA. Ez még egy árnyalattal jobb volt, mint az előző, bár ez is meglehetősen fanyarrá vált a gyümölcstől. Persze mindkettő BD főzet.

3619. Easy IPA. A Flying Dog session IPA-ja. Könnyű, laza, csúszós, finom.

3620. Edacsac Dekoorc Eert. Ez mi ez? Az amerikai Dark Horse Brewing Co. IPA-nak szánt valamije.

3621. Flipside. Szezonális vörös IPA a Sierra Nevada-tól. Alkalminak elég középszerű volt.

 

2016. április 15.:

Beugrottunk a Kolorba Gabival, Csepivel és Szabival. Most voltak 1 évesek. Isten éltesse őket sokáig! :-)

3609. John Bull Lager. Nem is gondoltam volna, hogy még nincs a listámon. Amolyan ivósör féle, nem nagy szám.

3610. St. Peter’s India Pale Ale. Meglepő módon ez egy szűrt IPA, abból is inkább az angol stílusú. Nem egy nagy durranás, sajnos.

3611. Permon Hopper Sorachi Ace. Mázli, hogy pont elcsíptük a csapraverését! Piszok jó egykomlós IPA. Még csak hármat kóstoltam a csehek egykomlós sorozatából, de eddig veri a dán, a skót és a magyar hasonló szériákat. Gézával beszélve kiderült, kb. 4 óra alatt kiszippantották(tuk) azt a 30 lityit a hordóból. Mondjuk, nem meglepő! 

 

2016. április 14.:

3606. Jopen Lentebier. Holland 7%-os tradicionális világos tavaszi sör. Szépen bántak a komlóval (is) a megalkotói.

3607. Jopen Extra Stout. 5,5%-os holland dry stout. Soha rosszabb sört, de azért jobbat lehet!

3608. Medicina Clara. Mecseknádasdi búzasör egyedi csomagolásban. Nagyon furcsa íze volt. Nem hiszem, hogy ilyennek szánták.

 

2016. április 13.:

3604. Beerfort Doppelbock. Végre újra egy igazán jól sikerült leányvári sör, egy jó erős barna duplabak.

3605. Porter Cieszynski. 9,8-as lengyel robust porter, vagy mi. Baromi jó volt. Az édessége besimította az alkoholt.

 

2016. április 12.:

3602. Simon Weissbier. Remek, klasszikus bajor szűretlen világos búzasör.

3603. Bernstein – Weizen. Csak ismételni tudnám magam, bár ez nem bajor, „csak” német.

 

2016. április 11.:

3601. Gulpener Ur-Pilsner. A „sima” pilsner változatnak nem csak nevében magasabb színvonalú változata. Jó volt egymás után kóstolni őket! (A párja már korábban listára került.)

 

2016. április 10.:

Kóstolgattunk kicsit Csepivel és Gyurcival:

3590. Schumacher Alt. Düsseldorfi altbier szép nagy, literes csatosüveges kiszerelésben. Nagyon korrekten rakták össze. Ideális kezdés volt. Szentpéteri Gábor barátomnak köszönhető, hogy megkóstolhattuk, csak úgy, mint a kóstoló összes többi külföldi tagját.

3591. Jézus Ale. A Hara’Punk komlómentes húsvéti fűszeres söre. Háááát, megmondom az őszintét, hárman nem tudtunk belőle egy kisüveggel meginni.

3592. Palm Hop Select. Hidegkomlózott belga világos. Elég fényes a címkéje, ezért nem volt energiám kibogarászni az apró betűkből, hogy milyen komló van benne. Minden esetre szerintem csak aromakomló, mert semmi keserűje nem volt.

3593. Jopen Mooie Nel IPA. Fordításban szép IPA, vagy valami ilyesmi. Tényleg szép! A kóstoló talán legjobb söre volt, versenyben az utolsó búzasörrel.

3594. Csongor. Mecseknádasdi stout. Sajnos mire kóstolásra került savanykás volt, így nehéz megítélni.

3595. Tünde. Csongor párja. A címke szerint egy APA, de inkább egy nem túl jól sikerült barna sör. Mind a kettőt Gyula barátomnak köszönhetjük.

3596. Spicc. Jászapáti Guri főzet, amit Szegedről rendeltek meg tőlük, egy AIPA. Kelsch Robi barátomnak köszönhetjük.

3597. 312 Urban Pale Ale. Az ámérikai Goose Island Brewing Co. világos söre. Nagyon nem volt bejövős. Furcsa íze volt.

3598. 312 Urban Wheat Ale. Azonos forrásból egy másik pocsék sör. Nem értem! Ennek is totál fals íze volt.

3599. Bayreuther Hefe-Weissbier. No, ez végre egy kiváló szűretlen német búzasör volt!

3600. Aktien Hefe-Weissbier. Ez talán még egy árnyalattal jobb volt, bár gyanús, hogy az eltérő sörfőzdére utaló név ellenére elvileg ugyanott készültek és az alkohol tartalmuk is egyforma.

 

2016. április 8.:

3585. Mooser Liesl Helles. Az Arcobräu Moos világos söre. Mást vártam tőle. Nem volt elég egyszerű.

3586. Robert Doms Mjünhenszkíj. Müncheni stílusú barna sör Ukrajnából. Egész jó egy Carlsberg gyártól.

3587. Boltens Alt. Nagy várakozással kezdtem neki az altbier kollekciónak ezzel a darabbal. Nagyon nagy csalódás volt. A lefolyóban végezte. Remélem, csak ez a főzet volt elcseszve és normál esetben nem ilyen ez a sör!

3588. Warsteiner Herb. Duplán komlózott német világos lager sör. Ez nagyon tetszett. Semmi flinc-flanc, egyszerűen csak nagyon jó ivósör.

3589. Dreher Hidegkomlós Calypso. Új változat Kőbányáról. Sokkal finomabb, mint a tavalyi volt, de még egy kicsit vékony.

 

2016. április 7.:

Eljött az ideje, hogy a maradék két rozssörömet is listára vegyem. A rend kedvéért egy korty erejéig belekóstoltam mindkettőbe, de sajnos már egy ideje el kell fogadnom a tényt, hogy megpunnyadtak, kénytelen voltam kiönteni őket. Alapból sem voltak jók, de mostanra értékelhetetlenné váltak. Nem is a mai kóstolás alapján ítélem meg őket, már ami a pontozásukat illeti.

3580. Giggs. Bajor roggen stílusúra tervezett sör. Jól elcsesztem! Fénykorában sem volt nagy szám, erős, citrusos savanykásság volt benne, de azért a pörkölt rozsmaláta kicsit besimította. Csak nem eléggé!

3581. Rye-en Közlegény. Világos rozssör. Hasonlókat tudnék írni róla, mint az előzőről, csak ebben nem volt pörkölt maláta, ami javított volna az ízén. Nagy kár értük, de tanultam a hibáimból! Óvatosan kell bánni a világos rozsmalátával!

És akkor a rendes napi kóstolások:

3582. Dortmunder Union Export. A Brauerei Brinkhoffnak köszönhető ez a söröcske. Főzés közben igen jól csúszott.

3583. Grevensteiner Original. A Veltins szűretlen világos söre, Landbier-je. Csúszós fajta ez is egyszerű világos sör létére.

3584. Robert Doms Vígyenszkíj. Ukrán vienna Lvivből. Nem vallott szégyent a német sörök társaságában, pedig ez is multi kulti, Carlsberg Ukraina gyártmány. 

 

2016. április 6.:

3577. Simon Hell. Brauerei Simon, Lauf a. d. Pegnitz. Azt gondoltam, hogy egy egyszerű, de szépen összerakott világos sörrel lesz dolgom. Melóból hazaérve pont jól fog esni. Ehhez képest az 5,1%-os alkohol tartalma ellenére világos bak sör jellegű íz világgal találkoztam, ami az adott szituban nem igazán jött be. Nem rossz sör, csak teljesen másra számítottam. Kicsit el is ment a kedvem a sörözéstől mára.

Aztán egy kis szunyókálás után visszajött! Úgy döntöttem, ideje listára vennem a Csabival együtt főzött két AIPA-nak szánt sörünket, amik egészen a kihűtésig sziámi ikrek voltak, az erjesztés előtt lettek szétválasztva, hogy más-más élesztőt kapjanak.

3578.Bobó. M44-es élesztővel készült változat. Kevésbé erjedt le, mint a másik, kicsit édeskés maradt, bár ennek ellenére az idő múlásával eléggé alkoholossá vált az íze. Talán nem is nagyon kellett volna a palackozásnál cukrot használnom, mert mostanra elképesztően fut, viszont nem túl tartós az a nagy habja. Az illata inkább malátás, vékonyan lett hidegkomlózva. Sajnos nem lett igazán IPA íze, eléggé megbújik benne a komlókeserű és nem is tart túl sokáig.

3579. VasparIPA. US-05-ös élesztővel készült verzió. Ennek is magas az alkohol tartalma, de harmonikusabban illeszkedik bele az összhatásba. Szárazabb, kellemesebben szénsavas. A komló keserűség ebben sem hangsúlyos, fel is merült bennem, hogy inkább más nevet kellene adni neki, amíg még el nem készülnek a címkék. Meglátjuk! Az utóbbi két kóstolás alkalmával éreztem benne valami fals mellékízt, ami nagyon bántott. Ma nem találkoztam vele. Az illata ennek is kellemes, másabb ugyan, de ez sem igazán a komlótól alakult ki. Mindent egybevetve ez a két sörünk nagyon távol áll attól, amit teremteni szerettünk volna!   

 

2016. április 5.:

3573. Rogan Veszelíj Monah. Ukrán világos bak sör. Ez is egy frankóra sikerült multi!

3574. Rogan Bezalkogolnye. Tudom, tudom, az első lépés a guminő felé… Nem nagy szám. Azért választottam egy alkoholmentes sört, mert estére még egy kis kölsch kóstolót terveztem, holnap meg ugyebár munka…

3575. Reissdorf Kölsch. Egy másik jött volna itt eredetileg, de kiderült, mégiscsak ittam már eredeti kölscht, majd 6 éve, Zywiecben, a Früht.

3576. Gaffel Kölsch. Mind a kettő finom, egyszerű, laza kis söröcske. El tudom képzelni, hogy a nyári melegben a kis 2 dl-es poharakat váltogatva elsörözgetünk belőlük a cimborákkal. Semmi flinc-flanc, de jól csúszott mindegyik. Utóbbi utolsó kortyait üvegből, kicsit megmelegedve ittam már meg. (Nem vagyok hozzászokva, hogy több részletben kell kitöltenem egy sört.) Így volt a legjobb! A Kölschöket és az elkövetkezendő hetek, hónapok kóstolóinak jelentős hányadát, összesen 66 üveg sört Szentpéteri Gábor barátomnak köszönhetek, aki megjárva Amszterdamot nem csak magára gondolt, nekem is gazdagon bevásárolt. Örök hála és köszönet érte!

 

2016. április 4.:

3570. Premi a hangya. Saját főzésű vörös ale, gazdagon komlózva. Szikinek hála szép adag Herkules és Premiant komló került bele. A színe nagyon szép, vastag fehér habja van. Az illata is finom, enyhén komlós. Meglehetősen száraz, de így, ahogy ma kóstoltam, melóból hazaérve szomjasan, pont jó. A komló a végén szépen betapad az ember szájpadlásába. Ma kifejezetten elégedett vagyok ezzel a sörrel, azért is veszem fel most a listára.

3571. Rogan Monasztirszke. Harkivi, ukrán 5,4%-os világos lager. Annak ellenére, hogy egy multi, a Sun-InBev kezében van a sörgyár, ez egy kifejezetten finom, testes, karakteres világos sör.

3572. Rogan Tradicijne. Ugyanannak a sörgyárnak a 4,7-es világosa. Ez már nem olyan szép darab, de teljesen vállalható. Mind a kettőt, ahogy majd az elkövetkezendő napokban megkóstolásra kerülő másik hat ukrán sört is Kalmár Józsi gyűjtőcimborámnak köszönhetem.

 

2016. április 3.:

3568. Kissler Rigó. Dombóvári sörfőzdei vágott sör. Köszönet érte Bajnóczi Zsoltinak! Kiss Laci barátunk vállalkozása, a már 23 éve fennálló sörfőzde éppen most kapott kitüntetést a Dombóvár gazdasági életében nyújtott példaértékű teljesítményéért. Szívből gratulálok!

3569. Az Első. Ilyen néven korábban én is főztem sört, de ez most a Karl Sörfőzde első IPA-ja, amit egy éven át érleltek tölgyfahordóban. Az illatát nagyon meghatározza a tölgyfa aromája, meglehetősen boros jelleget ad neki. Az ízében is domináns, bár a klasszikus IPA-s keserűség nagyon is meg van benne, az alap ízét nem túl jó irányba vitte el a fa. Elég fanyarrá tette.

 

2016. április 2.:

Jó hangulatú és eredményes börzét zártunk ismét, már második alkalommal a Legenda Centerben. Közben sikerült egy-két újdonságot is megkóstolni.

3563. Reeporter. Egy (gondolom) rozsos porter a Legendából. Meglehetősen száraz és a rozstól(?) kellemetlenül fanyar volt. Nem is olyan egyszerű ezzel a gabonával bánni!

3564. Black Bull’s Dream. Egy másik Legenda újdonság, egy milk stout. Ez már sokkal inkább bejövős volt.

3565. Szeszpresszó. Jimmy barátunk kávés porter söre. Köszönet érte és a következő kettőért Jimmynek, hogy gondolt ránk és Hersits Tamásnak, amiért elhozta őket!

3566. Se7en. Jimmy IPA-ja. Erős, 7%-os főzet.

3567. Atomium. Belga ale, szintén a nagykanizsai barátunktól. Eléggé sebtében, néha poháröblítés nélkül sikerült megkóstolni őket, ezért túl sok részletet nem tudok írni róluk, de mind a három sör elég szépen hozta a stílusjegyeket. Volt még egy negyedik is, arról sajnos lemaradtam.  

 

2016. április 1.:

3562. 2ecundu2. Secundus, szűretlen búzasör, a Kapucinus Sörfőzde legújabb receptje. Elvileg a börzére készülődés közben, gyakorlatilag inkább helyette kóstolgattunk egy kicsit Csabival, neten keresztül megbeszélve a tapasztaltakat. Ez az egy újdonság volt a pakkban.

 

2016. március 31.:

3561. Bernard Bezlepkovy Ležák. Egy gluténmentes cseh láger, amiből nem hiányzik semmi. Talán a komlózása a titok? Az biztos, hogy nem sajnálták belőle! 

 

2016. március 28.:

Még egy sör lefőzve. Egy világos mézes IPA, vagy ilyesmi. Majd meglátjuk! A maradék komlók felhasználása volt a cél és ha már egyszer volt maradék mézem is… Ezúttal is egyedül főztem, de a levezetéshez már csatlakozott Gabi barátom, ezért több sört is megkóstoltunk, köztük újdonságokat:

3555. Kökényes Sör. Skyland főzet. A sört nem nagyon találtuk benne, de rostos gyümölcslének nagyszerű volt.

3556. Karobos & Aszalt szilvás Stout. Alacsony szénsav tartalmú, visszafogottan gyümölcsös fekete sör. Szép, harmonikus íze volt. Mire nem jó a szentjánoskenyérfa termése?!

3557. Ajatar. A harmadik Skyland sör egymás után. Gabi szerint birsalma, szerintem inkább zöldalma illatú. Színe és sajnos az íze is rohadt almára emlékeztetett. Almaborra hajazott. Gabinak ízlett, nekem nem jött be.

3558. Firstwortwar. Gluténmentes amerikai stílusú IPA a Brew Your Mind-tól a Monyóban főzve. Megvolt benne minden IPA jelleg.

3559. Horizont Flamand Porter Bourbon Edition. Az alap változat bourbon vaníliával megbolondítva, a Monyóban főzve. Az első verziót imádtam, ahhoz képest ez csalódást okozott. Nem volt rossz, csak vékonyra sikeredett, szerintem.

3560. T30. A Reczer Ser Győrzámolyon főzött kávés, tejcukros stoutja. Kicsit amolyan zaccos törökkávés jellege volt. Nem állagra, ízre.     

 

2016. március 27.:

Mézes porter két variációban lefőzve. A komlóforralás környékén már úgy éreztem, megérdemlek egy sört:

3554. Bernard Kvasnicove. Egy laza kis 4,2-es gyáriasan szűretlen cseh világos sör a mártoni Tescoból.

 

2016. március 26.:

Magyarország – Horvátország 1:1 EB felkészülési meccsen. Nagyon elégedett vagyok a hozzáállással! Csak így tovább fiúk! Szabiéknál néztük a meccset, persze sörözgettünk is egy kicsit. Az alábbi két sört még a meccs kezdete előtt nyekkentettük meg:

3552. Garlic Beer. „TB” támogatással, a Legendában készült fokhagymás gerilla sör. Féltem tőle, azért húzódott mostanáig a megkóstolása. Kár volt! Finom. A fokhagymás ízzel együtt is sör tudott maradni.

3553. Fog in the Bog. Különleges Skyland főzet. A szaszafrász lázfa szafrol nevű vegyületét tartalmazza, ami amolyan „vicces” cucc. Nem is mertem egyedül meginni. Tulajdonképpen ez is teljesen rendben volt. Nem írtam le az íz élményét, de az biztos, hogy kellemes csalódás volt.   

 

2016. március 25.:

3551. 60 Shades of Kohatu. A Monyó 3. variációja a folyamatos komlózásra. A Kohatu komlóból is nagyon finom IPA lett. Kicsit talán durva a keserűje.

 

2016. március 24.:

3549. Karpat California Summer Ale. A felvidéki Gerencsér 2015-ben alapított sörfőzdéjének gazdagon komlózott 4,6-os világos ale-je.

3550. Karpat Coffee 100ut. A szlovákiai Hrnčiarovce nad Parnou 2015-ben alapított sörfőzdéjének kávés stoutja. Ügyes szójáték a neve: 100 = sto szlovákul.

Kicsit utánanéztem ennek a Nagyszombattól mindössze 3 km-re lévő falunak a Wikipedián. Érdekes, hogy a gerencsér alapból szláv szó, fazekast jelent, mégis van, illetve volt is másik szlovák neve a településnek. Már 1910-ben is zömében szlovák lakosságú volt a források szerint. A két sörből egyébként az első volt a jobb. Kicsit még darabos, hiányzik belőle a harmónia, de már így is finom, utóbbiban sem a kávé, sem a 100ut rész nem túl meggyőző. Azért soha rosszabb sört! Ja! Egyébként a mártoni börzén sikerült begyűjtenem őket.

 

2016. március 21.:

3548. Zlaty Bažant Marcové. Az ógyallai Heineken gyár bezzeg főz alkalmi söröket, nem úgy, mint a soproni! Ez egy 5,2-es félbarna márciusi. Vida Feri barátomnak jár érte a köszönet! A sörs úgy hozta, hogy két „évjáratot” is megkóstolhattam egymás után. A tavalyi persze már lejárt szavatosságú volt, így talán nem meglepő a köztük lévő jelentős íz különbség. A friss szerintem teljesen rendben van.

 

2016. március 19.:

No, hát ez egy kemény nap volt! Nem is ért véget, csak másnap, hajnalban! Hagytam magam rábeszélni egy tápióbicskei kiruccanásra. Nagynénémnek hála elértem a koradélutáni buszt, így 15 óra körül elkezdődött az őrület. Mint kiderült, a srácok tematikus napot tartottak, filmvetítéssel. A „Cornetto trilógia” volt műsoron. Hááát, mit mondjak! Magamtól biztos nem néztem volna meg egyik filmet sem, zombik, őrült gyilkos kisvárosi polgárok, kékvérű, robotszerű, embernek látszódó földönkívüliek. Még jó, hogy a harmadikban legalább söröztek! Összességében nem bánom, hogy megnéztem őket, de azért Csabi, Laci, Zoli, Tamás, legközelebb készítsetek fel előre, mire számítsak! :-) Filmek előtt, alatt rengeteg különböző sört is megkóstoltunk. 23 lett közülük új a listámra:

3525. Masala Chai 2.1. Házi Skyland főzet. Elképesztő fűszerorgia.

3526. Masala Chai 2.2. Szintén házi Skyland. Totál más, mint a 2.1. Ez visszafogottan fűszeres és sokkal fanyarabb.

3527. Fekete Búza. Három a Skyland igazság! Koromfekete, még a habja is baromira sötét, egyáltalán nem búza jellegű, de nagyon finom.

3528. Ottakringer Radler Marille Holler. Barackos osztrák radler. Kakukktojás a szortimentben. Tamásnak volt egy doboz lejárt szavatosságú példánya, amit saját fogyasztásra szánt folyadékpótlás céljából, mert a srácok kora délután még lábteniszeztek is egy jót. Persze, hogy megkóstoltam e miatt a hüle lista miatt! Egyébként említésre sem méltó.

3529. February. Egy jó kis testes, tartalmas, simulósan édeskés, kellemesen kesernyés zab stout Tolmayer Feritől. 18 évesen ilyen sört tud főzni ez a srác? Tehetséges „gyerek”!

3530. Cannae. Csabi barátom vörös söre. Finom kis cucc, édeskés, maláta hangsúlyos. Emlékeztetett valamelyik sörre, de nem tudtam rájönni, melyikre.

3531. Megkésett Karácsony. Egy kulturáltan fűszeres ünnepi sör Csabitól, ami az ünnepek után érett be. Nem véletlen a neve.

3532. Ébresztő Élesztő! WB-06. Búza élesztővel erjesztett árpa sör. Egy alap világos sört 4 különböző élesztővel dobott meg Csabi. Ez volt közülük az első, „aki” bebizonyította, hogy búza nélkül is lehet búzasört főzni. Mindjárt jön a másik három is…

3533. Ébresztő Élesztő! S04. Meglehetősen édes, nagyon kevés CO2 tartalommal. Csabi szerint furcsa mód, legutóbb ennél jóval szénsavasabban adta magát.

3534. Ébresztő Élesztő! US-05. „Szomorú”, de ez a legjobb.

3535. Ébresztő Élesztő! W-34/70. Ez az egyetlen lager élesztős változat. Kicsit édeskés. Nem rossz, de nem túl meggyőző.

3536. Kényeztető Masszázs. Csabi rozssöre. Nagyon megszenvedett vele. Sok meló van benne, hogy egyáltalán lett belőle valami. Háááát…

3537. ESB. Szász Péter házi főzésű extra special bitterje. Édeskés alap, fanyarkás utóíz jellemezte. A sokadik kortyot már inkább száraznak éreztem. Színe félbarna, a komló keserűség egyáltalán nem domináns benne. Ezzel a sörrel kezdtük meg a Csabi által egy héttel korábban cserélt házi sörök kóstolását.

3538. IPA. Újabb Szász Péter főzet. Sötét színű, ez is édeskésből fanyarrá vált. Ebben sem dominált a komló.

3539. Rizses Sör. Badar Ádám világosa. Kicsit vékonyka, de kifejezetten jó ízű. Nem tudom, a rizs adott hozzá, vagy elvett belőle, de jól sikerült.

3540. Narancsos Búza. Badar Ádám witbierje. Fakó szín, sok élesztő, viszonylag vékony alap íz és erős fűszeresség jellemezte.

3541. IPA. Völgyi János főzete a témára. Illata kellemes, bár inkább malátás, szépen komlózott.

3542. Saison. Völgyi János söre ez is. Hasonlókat tudnék írni róla, mint az IPA-járól, csak ez kicsit alacsonyabb alkohol tartalmúnak és talán szárazabbnak tűnt.

3543. 1839 Mild. Balkányi Péter alkotása. Kellemesen keserédes, finom sör, de mildhez képest baromira erős.

3544. Mild. Balkányi Péter 2,7%-os változata a témára. Ezeket a szavakat írtam fel róla: „barna, komlós, vizes”.

3545. Pacific Jade. Balkányi Péter 6%-os IPA-ja. Illata frankó, az íze is rendben van, bár az alkoholtartalma ellenére is inkább session IPA-nak mondanám.

3546. 1820 Ordinary Bitter. Erről csak annyit írtam fel kóstolás közben, hogy „AZ!”. Talán megbocsátható, hogy ennél többre nem emlékszem belőle.

3547. Johnny Firpo. Ez már 2T Sernevelde főzet. Charlie testvére. Túl sok infom nincs róla. Minden esetre ízlett, csak kicsit vékonyka volt.

 

2016. március 15.:

Egy kis ünnepi hamburgerezés és sörözés 1-2 újdonsággal Szabiéknál Csepivel és Gabival. (Brady a kóstolóról már lemaradt.)

3523. The Blue Oyster. A Monyó és Roth Zoli osztrigás stoutja. Érződik rajta, hogy egy kicsit „más”, mint a többi.

3524. Piwo z Grodziska. Még az őszi mártoni börzéről hoztam ezt az eredeti lengyel füstös búzasört. Grodzisk Wielkopolskiban főzték. Nem túl domináns benne a füstösség, engedi kibontakozni a búza jegyeket is. Így tetszik ez a sörtípus!

 

2016. március 12.:

A gyógykezelés második napja a „házi patikából”:

3521. Dunderski. Különleges dombornyomott üveg, eredeti receptre való hivatkozás és hozzá egy totál középszerű világos sör a Carlsberg Srbijatól.

3522. Bakancslista 18 Pekko. A sörözat újabb darabja. Elég magas, kb. 15 fokos hőmérsékleten kóstoltam. Nagyon domináns volt a keserűje. Úgy néz ki, igen csak IPA-nak való komló ez is.

 

2016. március 11.:

Meghűlés, torok problémák esetén javallani szokták a méz fogyasztását, hát bontottam egy lengyel szűretlen világos mézes sört:

3520. Miodove. A czestochowai Browar Czenstochovia kiválósága. Mézes, de nem édes, szépen, markánsan, de nem tolakodóan komlózott. Habja, mint a tejszínhab. Remek darab!

 

2016. március 10.:

3519. Holba Šerák. Szépen összerakott, félbarna, óder vörös cseh söröcske. Melóból hazajövet a Kolorban gurítottam le. 

 

2016. március 8.:

A NŐKRE!

3518. Lobkowicz Premium Ležák. Protivínben, liszensz alapján főzött 4,7-es világos.

 

2016. március 7.:

3517. Wee Heavy. Izgalmas erős barna skót ale Róth Zolitól, Rozsnyón főzve. Érdemes megvárni, míg kicsit megmelegszik, úgy adja ki igazán az ízét.

 

2016. március 5.:

3516. Martins 12%. Egy piszok jól összerakott, markáns pilzeni az új túrócszentmártoni sörfőzdéből, a Pivovar Martinsból. A hivatalos nevét nem tudom a sörnek. Még a megnyitó előtt kóstoltuk a gyűjtőtalálkozó utáni sörfőzde látogatás során. Alap alsóerjesztésű 10-es, 12-es és barna sörrel nyitnak. Nyitott kádas erjesztést alkalmaznak, aztán fekvő tartályokban megy végbe a másodlagos erjedés. Ha a másik kettő is ilyen finom lesz, nagy jövő előtt állnak!

 

2016. március 2.:

3515. Rizmajer Wiener Walzer. Ábrahám Mátéval és Roszik Andrással főzte közösen Rizmajer Józsi. Egy bécsi ászok. Szegény hányattatott sorsú volt. Az első palackot, amit rendeltem összetörte a futárszolgálat, ez már a pótlás. A Fradi elképesztően nagy mázlival jutott be a legjobb négy közé a Magyar Kupában. Muszáj volt valamit innom a nagy izgalmakra!

 

2016. március 1.:

3512. Rocinante Blonde. Etyeki belga világos, csak, hogy jól bírjam a főzést (sütést).

3513. Premier Pale Ale. Etyeki világos ale, mert kicsit elhúzódott a vacsorakészítés.

3514. Bard’s Porter. Etyeki porter sör, a születésnapját ünneplő Bölöny Jóska Barátom egészségére!

 

2016. február 29.:

3511. Ízirájder. Pécsi gazdaságos sör a Bora Kft. részére főzve. Ötletes címkesorozat, a szokásos gyengeminőségű sörrel. Isten az atyám, én megpróbáltam meginni, de…

 

2016. február 28.:

Ma meg akartuk dézsmálni a még decemberben vett sör pakkunkat, de szokás szerint nem jött össze. Valaki mindig akad, aki nem ér rá! Azért nem szomjaztunk! Gabival, Gézával és Csepivel kóstolgattunk.

3503. Ambrózia Belga Búza. Az új etyeki sörfőzde witbierje. Kicsit túllőtték benne a koriandert.

3504. Bohém Pilzeni. Etyeki alap sör. Ezt lehetne korsózgatni.

3505. Bookkeepers’ Bitter Ale. Angol stílus Etyekről. Ez ízlett legjobban a söreik közül.

3506. Etyek-IPA. India pale ale, a szortiment újabb darabja. Kicsit vékonyra sikeredett. A stílusra jellemző markáns utóízből szinte semmi sem érződött.

3507. Kátai IPA. A nagykátai Bauer Sörfőzde is csatlakozott az újhullámhoz. Emlékeztetett az alap íze a normál világos sörükre, csak gazdagabban volt komlózva. Ígéretes darab, de azért egy kicsit még formálhatnának rajta.

3508. Ó Gyönyörű Ale. Tolmayer Feri fűszeres karácsonyi söre. Sajnos ez meg volt savanyodva.

3509. Lapátok Söre. Ötletes név, kellemes, belga stílusú sör, szintén Feritől. Szépen lett összerakva.

3510. Insomnia. Kávés, tejcukros fekete sör a Hopfanatictól. Kellemes, de nem túl markáns íz világúra sikeredett főzet.

 

2016. február 27.:

Ma vettem Szolnokon egy kisebb söröspohár-korsó gyűjteményt. Keresztfiamnak, Sanyónak köszönhetem a fuvart. Hazafelé beugrottunk Tápióbicskére. Csabi remek kóstolót rögtönzött:

3499. Greyjoy. A Balkezes Hunyadi Lakásbisztróban főzött Earl Grey teával és bergamottal fűszerezett dupla IPA-ja. Mesésen harmonikus, nagyszerű főzet! Remélem lesz majd nagyban lefőzött változata is!

3500. Mozaik. Ezt Zsombibácsi főzte a Hunyadiban. Kicsit ráment a kóstolása a Greyjoyra. Túl nagy volt a szakadék köztük. Fordított sörrendben biztos többet adott volna.

3501. Patersbier. Kiss Csaba sülysápi sörstársunk belga búza söre. Elég domináns volt benne az élesztő, amivel mostanság én is küzdök rendesen, főleg a WB-06-os használatánál.

3502. Patersbier (hidegkomlózott). Elvileg ugyanaz az alap sör, gazdagon hidegkomlózva. Ég és föld a kettő! Teljesen más ízek, kellemes, egyáltalán nem élesztős illat. Remek!

 

2016. február 26.:

3497. Vertigo. A Hedon lager sörének Balatonvilágoson főzött változata. Átlagosnak mondanám.

3498. Permon Russian Imperi(um)al Stout. Sokolovi RSI. Szépen van összerakva. Gondolom, csak véletlenül van IPA felirat a címkéjén, bár elég szépen megkomlózták.

 

2016. február 24.:

3495. Permon Hopper Citra. Cseh egykomlós IPA. Mostanában többször is csalódtam a Citra komlóban, így ez a sör most nagy meglepetést okozott. Tökéletes!

3496. Permon Ginja Inside. Cseh gyömbéres IPA. Ezt is szépen összerakták. Meglepően jól passzol a gyömbér a stílushoz. Mindkettőt a Kolorbárban sikerült beszereznem.

 

2016. február 23.:

3494. St. Peters Suffolk Gold. Nagyszerű aranyszínű ale Angliából.  

 

2016. február 21.:

Kóstolgattunk Gabi barátommal egy kicsit. Akadtak újdonságok gazdagon:

3483. Boxer Brunette. Svájci barna sör. Tóth Feri barátunknak köszönhettük. Az eddigi legjobb helvét sör volt, amit valaha kóstoltam.

3484. Farkasmáj. A Két Tóth egykomlós ale-je tápióbicskei vadkomlóval.

3485. Farkasmály. Ugyanaz az alap sör, farkasmályi vadkomlóval. Mind a kettő szépen hozta a felhasznált vadkomló ízét. Előbbi lágyabb, harmonikusabb, bár egyre inkább kezd kijönni a keserűsége is az idő múlásával, utóbbi viszont abszolút markánsan keserű, IPA jellegű. Nem azért mondom, mert mi főztük, de szerintem nagyon jól sikerült mindkét verzió. Érdemes lesz a jövőben is kísérletezgetni ezekkel a komlókkal!

3486. HiJack-O-Laptern. Tökös-gesztenyés ale Skyland barátunktól. Az illata markánsan fűszeres, az íze eleinte harmonikusnak tűnt, a végére nagyon borsossá vált.

3487. St. Peter’s Best Bitter. 3,7-es angol bitter. Vékony alkohol tartalma ellenére is gazdag íz világú, talán túlságosan is egyedi. A keserűje tetszett, de összességében nem az én ízlésem szerint való.

3488. Session IPA. Az első dobozos IPA, amihez valaha is szerencsém volt. Nagyon bejött mindkettőnknek. Angol gyártmány a londoni Fourpure Brewingtől.

3489. Bakancslista 17 Mosaic. Róth Zoli legújabb alkotása. Ez a komló is méltó a típushoz.

3490. Halál. A Hübris száraz fekete söre. Bizarr nevéhez egyáltalán nem méltó sör. Nagyon vékonyra sikeredett, alig volt íze. Talán kicsit morbid volt pont most elfogyasztani, hiszen szegény Gabi barátom édesapja nem rég ment el, de legalább koccintottunk az emlékére.

3491. Fiesta IPA. A rozsnyói Kaltenecker egyik újdonsága. Látványos dizájn, visszafogott íz világ jellemzi.

3492. Yakima IPA. Még egy rozsnyói IPA, egy félbarna. Furcsa, hogy ennyi variációval próbálkoznak egy típuson belül. Ez sem igazán kiforrott recept.

3493. Fót 500. Sörapu szűrt világos láger söre a Bajor Tisztasági Törvény 500 éves jubileumára. Nem biztos, hogy a megfelelő pillanatban kóstoltuk. 

 

2016. február 20.:

Ideje lassan listára vennem a december közepén főzött rozsos kísérleteimet. Mivel főzés tekintetében csak 4 nap különbség volt köztük, nem időrendben, hanem inkább minőségi sörrendben vezetem fel őket.

3482. Robur 2.0. Ezúttal világos rozsos búzasört főztem, az első verziónál alacsonyabb, igazából túl alacsony, min. 4%-os alkohol tartalommal. A színe extrém világos, a habja vastag, de gyorsan elillanó. Az illata erősen kenyeres, kissé fanyar. Az élesztő tartalma túl magas, nem érdemes felkavarni az alját. Mintha egy picit enyhült volna a citrusossága az idő múlásával, de még így is túl domináns. A szénsavassága szerintem nem rossz. Komló keserűséget gyakorlatilag egyáltalán nem érzek rajta, ami nem meglepő, mivel igen keveset tettem bele, talán túl keveset és rövid időre. Maláta hangsúlyosra akartam főzni, de akkor meg miért vettem vissza az alkohol tartalmát? Fél liter elég sok belőle, a végére már kellemetlennek éreztem az elején is tolakodó citrusosságát. Sajnos azt kell mondanom, az első verzióhoz képest ez a mostani visszalépést jelent. 

 

2016. február 19.:

3480. Budapest Sör. 4,9-es, 0,33-as üvegbe töltött világos. Nem a régi, Kőbányán főzött sör reinkarnációja, pécsi termék, bár ezt hivatalosan nem vállalják fel a címkén. Már a harmadik márkát „lopták el” Kőbányáról. Nem semmi! Szentpéteri Gábor barátom fedezte fel Gyöngyösön. Köszönet az infóért!

3481. Bayreuther Hell. Szintén 4,9-es, 0,5-ös szocreál üvegbe töltött világos. Ez a Felső-Frankföld szívéből származó egyszerű kis söröcske már szerepel egy ideje a listámon. A most elfogyasztott mindössze 0,1% alkohol tartalommal tér el tőle. Sokat vacilláltam, felvegyem-e különbözőként? Végül három okból tettem meg. Egyrészt a sörgyárakra jellemző, hogy tudatosan változtatják meg a söreik alkohol tartalmát, akár csak 0,1%-al is, itthon általában lefelé, adózási, Németországban inkább felfelé, minőség javítási okokból. Más részt ebben az esetben érzem is a változást, már ami az általam adott pontszámot illeti, mert a mostani verzió a 10-es skálán két ponttal többet kapott. Igaz, elég szubjektív a dolog, mert amikor először kóstoltuk a cimborákkal egy adventi naptár része volt, aminél izgalmas sörökre számítottunk, így csalódást okozott egy szimpla világos, most viszont pont az volt a cél, hogy egy ilyet igyak. Harmad részt ez is és a Budapest sör is 4,9-es és nem tudom megállni, hogy leírja, mekkora különbség van köztük. Míg a magyar egyáltalán nem esett jól, kicsit fals íze volt, addig a német igen jól csúszott a maga jól kitalált egyszerűségével. 

 

2016. február 17-18.:

Itthon járt Viktor barátom a családjával. Jó volt végre mind a négyükkel találkozni! :-) Még pár év és a gyerkőcökkel együtt kóstolgatunk, de most még egyelőre csak ketten tettük, esténként. Akadt a sörök között pár új jelentkező is a listára a Beerodalomból frissen érkezett pakknak köszönhetően:

3477. Lélektartó. A Skyland vörös ale-je a Salvus zenekar részére főzve. A Legendában készült. László Gergelyhez méltón elképesztően fűszeres.

3478. St. Peter’s Honey Porter. Angol kézműves mézes porter. Talán már egyszer leírtam, midőn először kóstoltam egy sörüket, amikor tizenéve kaptam tőlük egy pakk címkét, nem gondoltam volna, hogy valaha is megízlelhetem a főzeteiket. Nagyon izgalmas, elképesztően intenzíven mézes, még sem édes íze volt. Kicsit hozzá kellett szokni, de utána már kifejezetten tetszett.

3479. Sydänpuu Sahti. A Skyland csokis, borókás porter sörének kisüzemi változata a Legendából. Szépen harmonizáltak benne az ízesítő összetevők a klasszikus alapanyagokkal.

 

2016. február 11.:

3475. Momentum Doppelbock Dunkel. 7,8-as barna duplabak a Zwettlertől. Völgyi Lacinak jár érte a köszönet.

3476. Ektomorf Aggressor. Egy kis Kentucky Bourbon-nel megbolondított imperial stout. Úgy mondanám, érdekes arcú! Lehet, hogy nem Cirmos Cica Cafrangos Picsája után kellett volna megkóstolnom?

 

2016. február 9.:

Egy kis feszültség levezetés a Kolorban, Szabival:

3474. Angry Beer. A Permon imperial IPA-ja. Finom, de nem túl ütős. 

 

2016. február 6.:

Túl vagyok a fejtésen. Nem rejtvényt, sört fejtettem. Egyiket palackba, másikat tartályba, hidegkomlózásra. Jó munkához jó sör dukál. Háááát, ez most annyira nem jött össze, bár ízlések és pofonok…

3472. Chorongi. Hübris-Mantra közös kávés sör. Már szerepelt eddig is a listámon, csak alacsonyabb alkohol tartalommal. Ezúttal 5%-ra főzték, most is jászapátiban, Urbán Imiék. Szeretem a kávés söröket, de inkább a barnákat, feketéket, ez meg ugyebár világos.

3473. Puls Joululegend. Észt karácsonyi barna sör a Viru Sörgyárból. Elég fanyar volt, fűszeresnek nem mondanám. Nekem nem jött be.

 

2016. február 5.:

3470. VarázsBab. Remek Skyland főzet! Elvileg kávés vörös sör, bár én inkább feketének mondanám. Nagyszerű, harmonikus íze van. Egyensúlyban van benne a KV és a sör.

3471. Black Bitch. Takács Péter remekbeszabott balti portere. A Reketyében készült. Ma nagyon szerencsésen nyúltam be a hűtőmbe! :-)    

 

2016. február 3.:

3467. Premium Radler Lemon. Bosnyák citromos szmötyi Tuzlából. Hazaérve, szomjoltónak jó volt. Mártoni maradék.

3468. 1906 Reserva Especial. Spanyol világos bakféleség az Estrella Galiciától. Köszönet érte Völgyi Lacinak!

3469. Dark Swan. Barna ale Rozsnyóról az Ikkonától. Ezt is Mártonban gyűjtöttem be.

 

2016. január 28.:

3466. Gösser Natur Radler Kräuter. Gyógynövényes radler Leoben városából. Semmeringi „emlék”.

 

2016. január 27.:

Csapás, csapás hátán!

3464. Owocowe Love. A nyálas neve alapján gondolhattam volna, hogy gyümis cucc lesz. Ez önmagában még nem lenne baj, de fekete ribizlis. Útálom a fekete ribizlit! Mondjuk, ahhoz képest kb. az egyharmadát sikerült meginnom. Egyébként lengyel gyártmány a Browar na Jurze különlegessége.

3465.Canal Dive Pilsner. Kézműves jelzővel ellátott görög pilzeni egy korinthoszi sörfőzdéből. Nagyon gyenge eresztés. 

 

2016. január 24.:

Hónapok óta nézegettem hol a hűtőmben, hol azon kívül (amikor a rendes sörök miatt nem fért be) ezt a lett radlert. Mi a fenének gyűjtöttem én ezt be Mártonban? Aztán csak eljött a pillanat, amikor beteljesítette küldetését! Van az úgy, hogy vacsora után inna az ember valamit, aminek íze van, de valamiért éppen nem inna sört. Ritkán, de van. Hááát, ez most egy olyan pillanat volt:

3463. Cěsu Radler Strawberry. Málnás, lime-os radler.

 

2016. január 19-20.:

Kicsit hanyagul jegyzeteltem a héten, így kénytelen vagyok e két nap termését együtt felvezetni, bár csak itthon kóstolgattam meló után.

3458. Balfi Hős. Kóczán Bálint első gerilla főzete a győrzámolyi Bors Sörfőzdéből. 7,5-ös belga ale. Gazdag, összetett ízű, markáns kis söröcske! Gyula és Tamás barátaimon keresztül Zergényi Tibinek köszönhetem.

3459. Tántorgó ParIPA. Csuporék már régóta jól ismert és szeretett vörös IPA-jának Miskolcon, a ZIP’s-nél főzött változata. Egyenesen a Csupor Pub-ból.

3460. Agancsos Isten. Skyland főzet, amerikai stílusú vörös ale. Közvetlenül a gyártótól. 6,3-as, jól sikerült főzet.

3461. Barking Dog. Legendás Csupor főzet. 4,5-es, IPA jellegű söröcske.

3462. Przeor. Lengyel barna sör még a mártoni anyagból, Polczyn-Zdrójból, a nem túl erős, édeskés fajtából. 

 

2016. január 17.:

Nagyszerű győzelmet arattak a kézis lányok a BL-ben! Fradi – Larvik: 30-27. Volt közte 8 is! Remek meccs volt! Jó, hogy ott lehettem a csarnokban! Meccs előtt Gyuláéknál, meccs után a Hopfanatic és a Csupor PUB-okban kóstolgattunk. Utóbbi két helyen újdonságok is akadtak:

3456. Next Level. A Hopfanatic világos lager söre.

3457. ApocalyptIPA. Keményen komlózott amerikai IPA a Csuportól.

 

2016. január 15.:

3455. Löwen Bräu Pilsner. Elvileg buttenheimi liszensz alapján főzött 4,6%-os albán világos sör Vlora városából. Nagyon gyenge eresztés. Ez is mártoni szerzemény.

 

2016. január 13.:

3454. Aldaris Saimnieku. Félbarna lett söröcske. 4,2-es, mégis tartalmas. Jól érződik rajta a karamell maláta adta testesség. Még a mártoni anyagból maradt.

 

2016. január 9.:

A Két Tóth AIPA párt főzött és közben kóstolgatott, újdonságokat is:

3450. Special 01 Citra Lager. Egykomlós lager sör a szlovén Laško Sörgyártól.

3451. Special Golding. Három szlovén komlóval készült 5,4%-os lager.

3452. Special Striptis. 8,3%-os világos duplabak.

Mind a három sört egyedi, gusztusos 0,33l dombornyomott üvegbe palackozták, a szocreál idők címkéit idéző dizájnnal vértezték fel, de a beltartalmuk eléggé középszerűre, kicsit unalmasra sikeredett. Pesten, a Fapadosban sikerült beszerezni őket.

3453. Cocoa Porter. A Reketye Sörfőzde kiváló%

 

2016. január 6.:

3448. Beerfort Dunkel Weizen. Leányvári barna szűretlen búzasör. Szépen van összerakva.

3449. Utazó. A Kiss Sörműhely névre hallgató gerilla sörfőző(k) Jászapátiban, a Guriban főzött barna porter típusú söre. Ez nem volt olyan meggyőző.

2016. január 2.:

Csepi és Gyuri barátaim segítettek lepalackozni a Robur 2.0-t, utána meg kicsit kiruccantunk a városba:

3445. Trilly – Trilly. 4,5%-os APA a Legendától. Kicsit vékony, de finom volt.

3446. Szent Gellért Pilsner. A Monyó Székesfehérvárra főzött sör triójának egyik darabja, egy pilzeni. Az utolsó kortynál egészen megtetszett.

3447. Hot Kolor. Na, ez az elnevezés azért nem igazából lett jóváhagyva! Első blikkre jobb nem jutott az eszembe. A Kolorbár verziója a forralt sör témára. Heni lengyel recept alapján készítette. Mintha folyékony tejberizst ittunk volna. Nekem tetszett az egyedisége miatt.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 72
Tegnapi: 139
Heti: 747
Havi: 2 771
Össz.: 515 377

Látogatottság növelés
Oldal: 2016. január, február, március, áprilisi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »