Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2017. május 31.:

4403. Kikelet. A Hajdú Serház világos ale-je. Remek főzet! A címke szerint 6,6%-os, de nem üt ki belőle az alkohol.

 

2017. május 29.:

4401. SKOL Extra Cold Filtered. A hidegen szűrt Borsodi Jeges mintájára (amit még nem kóstoltam) készült ez a román csoda is. Elvileg Carlsberg érdekeltség jelenleg mind a két gyár, így nem meglepő. Persze nem nagy szám, amit tudtam előre, így melóból (végre normális időben) hazaérve elsőnek nyekkentettem meg. Így – szigorúan dobozból - fogyasztható volt. Kránicz Lajos gyűjtő cimborámnak köszönhetem. Lengyelországba menet kaptam tőle.

4402. Mort Subite Kriek Lambic. Utoljára bő 3 éve kóstoltam (majdnem) ezt a belga sört. A nevéből kikerült a már igen csak elcsépelt „original” szó és 4,5-ről 4%-ra csökkent az alkohol tartalma. Most egyáltalán nem ízlett. Nagyon mű íze volt, de az is lehet, hogy a meggyen kívül benne lévő bodza kivonat miatt éreztem nagyon furcsának. Minek egy meggyes sörbe bodza? Egyébként a Belvárosi Csemegében találtam.

 

2017. május 28.:

4400. Dvorní Ležák. Szűretlen, nem pasztőrözött félbarna láger sör. Ez volt a második 1,5-es cseh házi sör. Egy korsó reggeli, egy ebéd és egy vacsora után. Tökéletes leosztás egy csendes vasárnapon! Utólag vettem csak észre, hogy a címkéje a Világtalálkozóra készült.

 

2017. május 27.:

4398. Redd’s Jablko i Trawa Cytrynowa. 4,5%-os, mondhatni lengyel stílusú almás, citromfüves radler. A sima, almás változatot közel 7 évvel ezelőtt kóstoltam. Elvileg ez a mostani jobban bejött, legalábbis a pontozásom alapján.

4399. D24 Egzotikus Citrom. Tele vagyok jobbnál jobb sörökkel, mégis radlerokat iszom. Fáradt vagyok, nagyon fáradt!

 

2017. május 26.:

4396. Lokál. Tegnap rendeltem, ma már meg is érkezett a pakk a BeerOdalomból. Köztük ez a hajdúböszörményi szűretlen világos láger. Végre befejeztük az OTP-zést! Úgy éreztem, hazafelé megérdemlek egy jó sört!

4397. Redd’s Żurawina. Furcsa, de hazaérve már több rendes sört nem kívántam, így a késői vacsora után már csak ezt a vörös áfonyás lengyel tüneményt gurítottam le.

 

2017. május 22.:

4395. Klasicky Ležák. A Világtalálkozón, a vége felé, szinte fillérekért vettem két 1,5 literes PET palackos cseh házisört. A Prága „budai” oldalán lévő Chyně sörfőzdéjéből való mindkettő. Mivel ezt a szűretlen, nem pasztőrözött világos lágert még odakint Tychyben, szombat éjszaka megnyekkentettük(ték), de elfogyasztva végül nem lett, nem tartogathattam sokáig. Szerencsére kibírta ezt a két napot. Remek volt! Egyébként szép emlékeket idéz! Anno, még a listakészítős idők előtt Gyula barátommal kóstoltuk ennek a főzdének 1-2 sörét Prágában, a szállásunktól nem messze, a Žižka hegy lábánál egy krimóban, az éjszaka közepén, amikor még nem volt túl sok hosszú nyitva tartású söröző odakint. Annak a sörözőnek a helyén most a Victor Sörfőzde van.

 

2017. május 19-20.:

A 3. Sörcikkgyűjtő Világtalálkozót Lengyelországban, Tychyben rendezték ezen a hétvégén. Némi huzavona után végül sikerült kiutazni rá. Nagy Sanyival és Kránicz Lajossal hárman vágtunk neki az útnak. Sokan voltunk magyar gyűjtők, a kezdeti káosz és a nekem dupla áron adott szállás után végül minden jól alakult. Sok jó barát, rengeteg gyűjtő, érdekes és értékes relikviák, jó hangulat jellemezte ezt a két napot. Természetesen pár új sör is lecsúszott, viszont ezúttal „hanyag eleganciával” mellőztem a jegyzetelést, így most utólag kell összekaparnom az emlékeket.

4385. Tyskie 14 Dniowe Gronie. 14 napos szavatosságú, nem pasztőrözött, szűrt világos láger. A helyi sörgyár múzeumának sörözőjében kóstoltuk Andival, Gyulával és Tamással. Jó volt kicsit újra együtt lógni! Mostanában sajnos ritkán adatik meg!

4386. Ksiażece Czerwony Lager. Vörös, bécsi láger. Tychyben főzött sör ez is, a börze alatt csapolt négy fajta sör egyike.

4387. Ksiażece Zlote Pszeniczne. Szűretlen búza. A második a négyből.

4388. Ksiażece Ciemne Lagodne. Barna láger. Harmadik a sörben. Mind a három teljesen megfelelő volt multi létére. Több kanyart is legurítottam belőlük.

4389. Zywiec Saison. Piszok jó szezon egy multitól. A csapat másik felének szállásával szemközti boltból származott. Sajnos csak 1-2 kortyot sikerült innom belőle, mert kifogyott a készletük.

4390. Posthaer Imperial Porter (128). Adi barátunk ismét remek sört alkotott! Nevében a típusa. Eredetileg imperial stoutnak szánta, az igaz, de a lényeg, hogy nagyszerű lett!

4391. Ksiażece Jasne Ryżowe. Ezt nem csapolták, „csak” üveges verzióban, viszont ingyen kóstoltatták a néppel a börze helyszínén. Egész jó volt ez is!

4392. Tatra Jasne Pelne. Sima világos. Dobozból toltuk első este még a tali után a helyszínen maradva. A szomszédos Kauflandban vettük egy jó adag füstölt hal társaságában, ami később remek vacsora lett.

4393. Piwojad Himbeerweizen. Málnás búzasör Krakkóból. Andi itta a találkozó záróbuliján. Én csak belekóstoltam. Finom volt.

4394. Mocna Góra. Amerikai IPA Niezdaraból, a Browar Rzemieslniczy Piekarnia Piwa-tól. Piszok jó kezdés volt a záróbulin!

Itt jönnie kellene még egy szenzációsan jó búza IPA-nak. A záróbulin csapolták azt is, de később került csapra, így nincs róla fotóm, amiről be tudnám azonosítani. Esetleg, ha a szintén ott lévő gyűjtőbarátaim között van olyan, aki olvassa ezeket a sorokat és lefotózta a sörkínálatot, átküldhetné a képét! :-)

Egyelőre ennyi, de lehet, hogy később még "felböffen" bennem más újdonság is, amit odakint kóstoltam. Azért a többségüket sikerült összeszednem, bár ezt a búza IPA-t nagyon sajnálom!

 

2017. május 17.:

4383. Warka. Ennek a lengyel világos lágernek a dobozán már 4 különböző sörgyár szerepel, mint potenciális gyártó. Erről is a kódolásból derült ki, hogy a Warka Sörgyárban készült.

4384. Lech. Egy újabb kódolt dobozos lengyel világos láger. Tychyből való a kód szerint. Egyébként egyik sem volt rossz.

 

2017. május 16.:

4380. Heineken 0,0. Egy meglepően iható alkoholmentes sör. Osztrák gyártású. Szabitól kaptam. Meló közben, a túlórázás alatt nyekkentettem meg. Keresztfiam, Petya is megkóstolta. Illúziónak jó volt.

4381. Fasberg Premium Pils. 5,7% alkoholhoz elég kevés a 11,7-es balling, mégis egész jó volt ez a dobozos lengyel világos pilzeni. Glubczycei üdvöske.

4382. Fasberg Gold. 5,7 – 11,8. Varsóban készült ez az üveges változat. Először egyformának tűnt a kettő, majdnem szét is töltögettük szombaton, de aztán feltűntek a különbségek még időben. Ez utóbbi egyébként pocsék volt!

 

2017. május 15.:

4378. Lezajsk Niepasteryzowane. Nem pasztőrözött lengyel világos lager. 5,1%-os, az íze mégis inkább egy 6-6,5-es sörre hasonlított. Meglepő (számomra), de ez az első Warka sör a listámon.

4379. Soproni Radler 0,0% Meggy-Citrom. Üdcsinek jó volt a teli pocaknak.

 

2017. május 13.:

4376. Raspberry Fusion. Egy kis Bakelit Love, karlos leánykori nevén. Így se került közelebb a szívemhez.

4377. Żubr. A lengyel bölény. 6%-os világos láger. Csepivel és Szabival kóstoltuk meg, mielőtt nekiindultunk volna a gyöngyösi éjszakának. Nem volt nagy szám. Multi kulti. 3 sörgyár neve van a dobozon, mint lehetséges gyártó. A doboz alján lévő kód alapján ez most éppen a Kompania Piwowarska Tychyben lévő sörgyárában készült. Ezzel elindul egy lengyel görgeteg. Először a Biró Pétertől kapott pakkal melegítek a Sörcikkgyűjtő Világtalálkozóra, aztán remélem, majd onnan Tychyből is be tudok gyűjteni pár érdekességet!

 

2017. május 9.:

4375. Keltské Dědictví Premium. 1 literes, dobozos kiszerelésű pasztőrözött rakovníki cseh világos láger sör a poprádi Tescoból. Az 5%-os alkohol tartalmához képest elvileg csak 11,3-as, még sem éreztem üresnek, vagy „kifacsartnak”, mint amilyenek az agresszív enzimekkel készült sörök szoktak lenni. Teljesen vállalható volt.

 

2017. május 7.:

4374. Poison. a Legenda Center chilis pale ale-je. Az illata APA-san komlós, az ízéből persze a végén előtör a chili. Ez is szépen van összerakva, de még mindig nem kedveltem meg a csípős söröket, így egy korty után a nagy része ment a pulykacomb pörköltbe, kisebb része pedig a gulyáslevesbe. Finom lett mind a kettő.

 

2017. május 6.:

4372. John Gaspar Szvitle. Mivel ez a sör és a tesója olyan PET palackban volt, mint egy régen kóstolt ukrán ZIP, reméltem, hogy jófajta házi sörökhöz lesz szerencsém. Sajnos tévedtem! 12-es létére elvileg, 3,4-es az alkohol tartalma, az íze meg nagyon furcsa. Az illata meg inkább szag, pedig jócskán volt még a szavijából. Elvileg beregszászi.  

4373. John Gaspar Temne. Az előbbi barna változata. 12-es 3,2-es. Hasonlóan „jókat” tudnék róla írni. Kár értük, de hát ez van!

 

2017. május 5.:

4370. Karlskrone Premium Pilsener. Míg az elsején kóstolt PET palackos Frankfurtban készült, ez a dobozos változat Drezdában. Ez van, amikor egy áruházlánc választ magának egy márkanevet, aztán ott főzeti le ilyen néven a sört, ahol éppen a legkedvezőbb ajánlatot kapja. Ivósörnek ez is jó.

4371. Teteriv. Nyírfajd. 8%-os ukrán világos lager sör a Persatól. Az első korty émelyítően édes volt, így a többit már nem forgattam meg a számban, csak egyenesen lecsúsztattam. Úgy meg tudtam inni.

 

2017. május 3.:

4368. Andriívszkij Ale. Ukrán golden ale, szintén a Persa Sörfőzdéből. Kifejezetten finom. Jó dolog, hogy Ukrajnában is kezdenek elterjedni a régi-újhullámos sörök.

4369. Csernigivszke Eko Micne. 7,5%-os Öko, azaz bio – vagy mi – világos lager sör InBev módra. Amolyan Borsodi Bivaly szerűség lenne, csak gyengébb minőségű kivitelben. (Tudom, a vájt torkúak szerint a „Bivali” sem nagy szám!) Egynek azért érdekes volt.

Így, hogy ma csak a szokásos 12-es műszakot nyomtuk le, egynél több sör is belefért.

 

2017. május 2.:

4367. Z Evbazu. Elméletileg ez egy vicces nevű ukrán világos lager sör akar lenni a lvivi Persa Sörfőzdéből, de cirill betűket nem tudok begépelni a gugli fordítóba, így gőzöm sincs, mit akar jelenteni. A lényeg, hogy jó! Egy laza, 15 órás műszak után, lefekvés előtt, vacsora helyett nagyon jólesett. Köszönöm Péter!

 

2017. május 1.:

4362. Obolon Beer Mix Granat.  Gránátalmás ukrán radler igényesen, dobozból elfogyasztva. A kacsatojásos ham-and-eggs reggeli után viszonylag jól esett. Kolléganőm, Biró Andi férjének, Péternek köszönhetem, csak úgy, mint a közeljövőben listára kerülő többi ukrán és német sört. Ki kell találnom valamit, amivel meghálálhatom Péternek, hogy vesződik miattam a sörökkel egy-egy fuvarja alkalmával!

4363. Hot Road. A Karl csilis világos söre. A Bakelitből gyűjtöttem be pár hete. Én nem szeretem a paprikás söröket, így ez sem lesz a kedvencem, de el kell ismerni, hogy nagyszerűen van összeállítva! Harmonikus, remek főzet! Egyébként futott, mint az állat, így egy jó része a konyha padlóján végezte, a maradék nagyját meg a sertéspörkölthöz öntöttem, hogy ne vesszen kárba. Érdekes módon nem tette csípőssé.

4364. Karlskrone Premium Pils. Megbízható német ivósör a Frankfurter Brauhaustól.

4365. Perlenbacher Hefe Weissbier. Ez is az ivósör kategóriába tartozik, azonos forrásból, csak egy búzasörnél valahogy kevésnek érzem, ha „ivósör”. Ahogy fentebb előrevetítettem, ezt a két német sört is Péternek köszönhetem.

4366. Csornij Princ. Ukrán fekete herceg. Inkább vöröses barna, mint fekete, de mentségére szóljon, hogy a címkén „csak” sötétnek van titulálva. Lager típusú. INBEW Ukraina a gyártója Mikolaivban. Talán úgy többet mond egyeseknek a gyár, hogy Jantar. Valami 1973-as „arany kollekció” része ez a sör. Egyre több multi próbálja elhitetni a fogyasztókkal, hogy a régi, eredeti recept alapján főzi ezt, vagy azt a sörét. Szeretnék hinni nekik! 6,2-es létére nem érzem túl markánsnak ezt a sört, de tulajdonképpen kellemes. Mondhatnám soha rosszabbat, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy Ukrajnában - innen nézve - fillérekért árulják. Az a hír járja, hogy arrafelé most nagyon rosszul megy az emberek többségének a sorsa! Szomorú az ott élő magyarok és persze minden más ember miatt is! Remélem, hamarosan jobbra fordul a sorsuk!

 

2017. április 29.:

4360. Kőszegi Märzen. Etyeken főzött kőszegi sör Egerből. Kicsi ez az ország! Méreg drága volt, Pesten sokkal olcsóbb lett volna, de Pesten mostanság nem járok, Egerben meg voltam. Ennyi! Egyébként egész jó.

4361. Kőszegi Märzen Szűretlen. Mint általában mindig, szűretlenül finomabb!

 

2017. április 28.:

4359. The Smuggler. Az egri Bakelitből sikerült „kicsempészni” ezt a szűretlen pilzenit. Szimpatikus módon a 4,5%-os alkohol tartalmához 15,2-es Balling fok társul, plusz egy jó adag komló. Ennek megfelelően nagypályás a csempész barátunk! Kicsit vad a keserűje, de a franc se bánja! Nagyon szuper sör! Jól csúszott a felnémeti Agria Sajt kézműves sajtjai után, amiket egyenesen a forrásból gyűjtöttünk be keresztfiammal, Sanyóva egy munkavédelmi nyílt nap előadásai után.

 

2017. április 27.:

4357. L’ Ultima Luna Riserva 2013. Évjáratolt olasz árpabor amarone hordóban érlelve. 13%-os. Már amikor kibontottam megcsapott az alkohol szag. Kitöltve egy alig szénsava, zavaros, vöröses barna löttyöt kaptam. Az íze nyers, száraz vörösborra emlékeztetett. Bármilyen drága is volt, nem tudtam meginni.

4358. NZQ-1100. Adtam egy esélyt a Mad erős sörének is. ez egy 11%-os új-zélandi stílusú quadrupel. Nagyságrendekkel jobb az előzőnél, de ettől függetlenül ez sem ízlett. Nem kell ez az NZ bele! Jobb a klasszikus!

 

2017. április 24.:

4356. Tripla Meggy. A Legenda Center erős, meggyes söre. Nagyon el lettek benne találva az arányok. Üdítőleg hatott rám.

 

2017. április 22.:

4351. Szinva-Forrás. A Karl forrásvizes pilzeni sorozatának utolsó darabja.

4352. ZIP’s 2in1. Sokáig vártam ennek a sörnek a megkóstolásával. Kávés búzasör. Hihetetlen, de baromi jó! A búza jelleget nem nagyon éreztem belőle, de alapvetően szépen harmonizál benne a sörös és a kávés jelleg.

4353. ZIP’s X-mas Spicy Stout. Gondoltam, ha már lúd, legyen kövér! Ja, nem, az én vagyok! Mindegy! Szóval kipróbáltam még egy féltve, pontosabban inkább félve őrzött miskolci főzetet. 10%-os a kicsike. Jó fűszeres! Harmonikusra sikeredett, de ez az a típus, ami nekem nem bejövős.

4354. Imperial Sour Grapefruit IPA. A Burlesque harmadik bérfőzete a Monyóból. Véletlenül bukkantunk rá Gyulával hazafelé jövet Poprádról, az egri Bakelitben. Elsőre tetszet az íze, de a végére már túl dominánsnak éreztem benne a grapefruit ízét. Elnyomta a sörös jelleget, az IPA-sat meg pláne.

4355. Straffe Hendrik. A fanyarkásan kesernyés előző sör után gondoltam egy erős, édeskésebb belga sör jól fog esni. Hááát, ez erősnek erős, de egyáltalán nem édes. Egy ilyen, 9%-os sörnél általában szeretem, ha van még benne egy adag malátacukor, hogy besimítsa az alkoholt, de ennél a sörnél a komló keserű az, ami ezt megteszi. Hmmm. Most, az utolsó kortyoknál már azért az édeskésséget is érzem. Érdekes!

 

2017. április 20.:

4348. Beer Star Premium Pilsner. A poprádi Tescoban vettem ezt a dobozos, agyatlan nevű sört. Mivel 4,7%-os, úgy éreztem, belefér, hogy a lista miatt megvegyem. Meglepően jó! Abszolút fogyasztható. Némi netes nyomozás után arra jutottam, hogy cseh főzet lehet Rakovníkból, bár azért nem tenném rá a nyakamat.

4349. Hamovniki Pilzenszkoje. Moszkvai pilzeni extrém módon egyedi üvegből tálalva. Ilyesmi üvegeket használhattak az 1910-es években. Ennek megfelelően a címke dizájn is azt a kort idézi. A sör maga nem rossz, de nem nagy szám. Mondjuk úgy, hogy vállalható. Ez is poprádi szerzemény.

Ez után jött egy Csipa féle Draco, mivel túlkésőn vettem ki a hűtőből a betervezett búzasört. Még tavaly novemberben listáztam, nem túl jó szájízzel. Most újrakóstolva ég és föld a kettő, pedig ugyanaz a főzet! Mostanra beérett és egy piszkosul jó porter sör lett belőle.

4350. Hamovniki Bavarszkoje Psenicsnoje. Orosz bajor búzasör. Sajnos ez csalódást okozott. Már az illata is taszító volt, aztán az íze sem győzött meg. Próbálkoztam az elfogyasztásával, de nem sikerült.

Amíg frissítettem ezt a listát, zárásként még bontottam egy Dodót. Éredkes módon, míg a Galamb és a Sólyom esetében az idő múlásával jelentősen csökkent a füves íz a leveles vadkomlótól, a Dodóban meg most kezd erősödni. Ki érti ezt?

 

2017. április 19.:

4347. Bakelit Fruitfresh. Almás, citromfüves hidegkomlózott pilzeni Mecseknádasdról. Az egri Bakelit sörszaküzletből kollégám, Szenti gyűjtötte be nekem. Nagyon frankó, harmonikus főzet.

 

2017. április 18.:

4346. Urpiner Exclusive. Poprádon, a Tescoban vettem ezt a már jó pár éve ismert, 16-os besztercebányai világos sört, mivel korábban is ízlett. Meglepődve tapasztaltam, hogy 6,5-ről 7%-ra nőtt az alkohol tartalma. Talán tényleg szárazabb is lett egy kicsit, bár már elég régen kóstoltam utoljára. Még mindig finom!

 

2017. április 16.:

Hosszú idő után végre újra kiadós sörkóstoló volt nálam. Gabi szokás szerint eltűnt, mint szürke szamár a ködben, Szabi részéről érthető volt, hogy a család mellett maradt, így Csepivel vágtunk neki ketten. Egy barna Urpinerrel kezdtünk, ami gyengébb volt, mint amilyenre emlékeztem, majd folytattuk egy jól sikerült Kecskeméti IPA-val, ami ugyan a címke szerint 5,6-os, a listámon meg 5,8-as, ráadásul most jobban is ízlett, mint anno csapolva a pesti Oktoberfesten, de ettől függetlenül egyelőre nem veszem listára, mert nem vagyok benne biztos, hogy valós az eltérés. Aztán jöttek a tuti újdonságok:

4335. Bakancslista 21 Centennial. Az egyik legjobb egykomlós IPA Róth Zolitól. Elvileg az utolsó, ami Rozsnyón készült.

4336. Seven Sins – Pride (Kevélység). A hét fő bűn egy újabb materializálódása Bors módra. Nem amerikai IPA. Sajnos nincs rajta, milyen komlókkal készült. Elég kacifántos az íze!

4337. Intense. A Yeast Side IPA-ja. Az új Lados szortiment harmadik darabja. Az illata lócitromra emlékeztetett, az íze sárgadinnyére. Huel Melon komlóval készült volna? Én arra tippelek. Kár, hogy nem szeretem a sárgadinnyét!

4338. Powerplant. A barcelonai Edge saison típusú söre. Még decemberben vettem. Túl sokáig vártam, hogy ne magamra pazaroljam az egészet, mostanra már sajnos beteg lett.

4339. Make The Great Again. Amerikai IPA, elvileg a Srneveldétől, ha jól emlékszem. Csabi barátom kapta anno kárpótlásul, amiért elcserélték múltkor a malátáját. Nem volt igazán bejövős.

4340. Hopochonder. A Gólem amerikai IPA-ja a Horizontban főzve. Remek!

4341. Aurora Australis. Az ausztrál Bridge Road Sörfőzdében főzött, a norvég Nogne Ö-ben, ausztrál vörösboros hordóban érlelt quadrupel. Az íze is olyan kacifántos volt, mint amilyen a leírása!

4342. Imperial Stout. Nevében a típusa. Ez is Nogne Ö-l. 12,5%-os alkohol tartalommal. Csepinek már az előző is túl sok volt, ez meg pláne. Nem az ereje, az édessége miatt.  Nekem ízlett mindkettő, bár egyiktől sem dobtam el az agyam.

4343. Sötét Bunkó. A Gólem fekete IPA-ja már régóta a listámon van. Ezúttal a Horizontban készült. Piszok jó lett! Mostanra harmonikussá vált, ami talán nem cél egy sötét bunkó esetében, de én nagyon örülök neki!

4344. Lupulus Hopera. Belga hidegkomlózott ale a Brasserie Les 3 Fourquets-től. Nem volt rossz. Talán, ha más sörrendben kóstoltuk volna, méginkább…

Aztán jött egy Johnny Firpo, majd a nap utolsó söre:

4345. Legenda Sarok Meggyes. A Synthesis szortimentjének belga meggyes söre. Az illata a koktélcseresznyére emlékeztetett, de az íze szerencsére nem. Harmonikus kompozíció. Zárásnak pont jó volt!   

 

2017. április 15.:

Ma volt a Fradi-Bukarest BL ¼ döntő visszavágó. Női kézilabda természetesen. Most először Szabi barátom is velem tartott a meccsre, ami előtt már csak hagyomány tiszteletből is, Gyuláéknál melegítettünk. A nem várt remek birkapörkölt mix mellé német / bajor söröket kóstolgattunk elsősörben másik Szabi barátunk (Józsa) jóvoltából. Egy újdonság is akadt köztük:

4334. Maxlrainer Schloss Weisse. 5%-os szűretlen búza sör. Hozta, amit kellett.

Ami a kézilabdát illeti, sajnos a meccset és a párharcot is elbuktuk! Végigküzdöttek a lányok, de ez most több sérült kulcsjátékossal és némi bírói ellenszéllel nem bizonyult elégnek. Nem baj! Nagyon nagy szurkolás volt! Lesz ez még jobb is lányok, pedig már most is nagyon szép! Hajrá Fradi!!!  

 

2017. április 14.:

4331. Hétforrás. A Karl forrásvizes sorozatának egy újabb darabja. Erről sem tudok mást mondani, mint a korábbi háromról.

4332. Nappal. Az Ugar sörfőzde alap világos lager söre. Nem rossz, de ha „kraft” áron akarják eladni, akkor még dolgozhatnának rajta egy kicsit.

4333. Blackout. Palánki Zolinak jár a köszönet ezért az igen jól sikerült dry stout-ért, ami a hajdúböszörményi Hajdú Serház terméséből való. Igyekszem majd meghálálni!

 

2017. április 12.:

4330. Zlaty Bažant ’73. Már jó ideje kapható a Felvidéken ez a „retro” sör. Állítólag 1973-as recept alapján főzik. Igazából már Ótátrafüreden megkóstoltuk üvegből, de jobbnak láttam, ha az első „rendes” kóstolása után listázom. Meglepődtem, hogy csak 4,5%-os, azt hittem, az erősebb, testesebb változatból hozzák vissza az „eredeti” verziót. Szerintem a pasztőrözést is elhagyhatták volna. Minden esetre az iható kategóriában van mindenképpen, de egy kicsit többet vártam tőle. Sajnos a mai multi szemléletnek megfelelően többet adtak a külcsínre, mint a belbecsre. Régi dizájnú címke, régi formájú üveg. A sör is ilyen volt régen? Nem tudom, de nem hiszem.

 

2017. április 10.:

Vasárnap, Poprádról hazafelé jövet Egerben beugrottunk a Bakelitbe. Brutális, négy számjegyű áron vettem meg darabját a Karl forrásvizes pilzeni sorozatának. Hármat ma csapra vertem:

4327. Anna-Forrás.

4328. Hidegkut Forrás.

4329. Vízfő-Forrás.

Túl sokat nem tudok róluk mondani. Egyszerű világos sörök, közepesnél talán kicsit jobb minőségben.

Az ötlet, hogy forrásvízből sör sor készüljön már korábban más, konkrétan Majoros Gábor fejében is megszületett, aki a rövidéletű csobánkai sörfőzde tulajdonosa volt. Ő mondjuk úgy tervezte, hogy nem egyféle sört főz belőlük, megnézve, mennyire tér el az ízük egymástól pusztán a víz miatt, hanem az adott forrás vizének összetételéhez leginkább illő sörtípust akart főzni belőlük. Az ő elképzelése viszont sajnos nem valósult meg.

 

2017. április 8.:

Már hónapok óta terveztük, hogy kiruccanunk Poprádra. Most végre összejött! Gyula, Adi és Dr. Tóth társaságában söröztünk végig három felvidéki sörfőzdét. Csabi sajnos nem tudott csatlakozni hozzánk. Poprádra érve először a helyi Tescoba ugrottunk be. Mit mondjak, nagyságrendekkel jobb, mint bármelyik hazai! Vettünk egy-két túlélő felszerelést, (kaját, sört) aztán elugrottunk Adiért a vasútállomásra. A közben legurított dobozos itóka régi-új barát:

4303. Zalty Bažant Ležiak. Amikor megláttam a dobozán a 4,7%-os alkohol tartalmat, gondoltam megjegyzem. Jól tettem! Korábban 5%-os volt a 12-es Fácán. Sajnos ezt is lebutították! Jó hidegen azért lecsúszott, igaz igen csak szomjas voltam már, hiszen a hosszú út alatt egyáltalán nem söröztünk.

Adinak baromi jó szállást sikerült foglalnia Poprád főterén, az egyik helyi sörfőzdétől kb. 2, a másiktól még plusz 1-1,5 perc sétára, ha lassan megy az ember. Lecuccolás után haraptunk pár falatot, egri töpörtyűt, bóti hermelint, füstölt sajtot, paprikás kenyeret, meg ilyesmit, s közben legurítottunk pár izgalmas sört:

4304. Pica Pica. A Két Tóth főzte majdnem bajor, majdnem búza sört már korábban is listára vehettem volna, de úgy éreztem, akkor lesz autentikus, ha egyszer sikerül Gyula barátunkkal együtt is megkóstolni, hiszen az ő tiszteletére főztük Csabival. Hát, most megadatott, igaz, sajnos Csabi nélkül! Kicsit már öreg volt, a búza jellegét szinte teljesen elvesztette, a komló keserűje pedig talán még markánsabb lett, de ettől függetlenül nagyon örültem, hogy hozott belőle Gyula közös kóstolásra.

Ezt követően jöttek Adi sörei. Ő nevet nem szokott adni nekik, így a korábbiakhoz hasonlóan, én neveztem el őket. Remélem, nem haragszik érte!

4305. Posthaer Gose (125). Először főzött Adrian sós, korianderes sört. Abszolút hozta a típusjegyeket. Ő még nem teljesen elégedett vele, de nekünk nagyon ízlett. A nap egyik legjobb söre volt.

4306. Posthaer APA (127). 11,5-es, Citra és Amarillo komlóval készült söröcske. Még fiatal, kicsit éretlen, hiányzik belőle a harmónia, de ígéretes darab. Gondolom, a Citra miatt, nagyon emlékeztetett a Bunny Hop-ra.

4307. Posthaer Stout (126). 14,5-es fekete. Jól sikerült ez is, bár a festőmaláta adta fanyarságot sajnos Adinak sem sikerült kiküszöbölnie teljesen.

4308. Posthaer Schwarze IPA (~120). IPA, nem IPA, ahogy Adi mondta. Kicsit leegyszerűsítve komlózta, 60 és 0 percre. Citra és Amarillo komlókkal készült ez is. Inkább barna sörös, mint IPA-s jellege volt számomra, amiben az is közrejátszhatott, hogy már régebbi főzet volt, így sokat veszíthetett a komló keserűjéből.

4309. Posthaer AIPA (118-122). Az előzőhöz hasonlóan, vagy talán vele azonosan komlózott világos IPA. Ennek megfelelően hasonló jegyeket is viselt a keserűje.

A kóstoló után felkerekedtünk és kirobogtunk a vasútállomásra. A végén még futni is kellett, hogy elérjük a vonatot Szvitbe, ami kicsit megviselt. Nem nekem való ez a kapkodás! Szvitben ráadásul egy jó kis „túra” várt ránk a sörfőzdéig, majd zárt kapuk. Pontosabban majdnem zárt kapuk. Éppen bővítés és felújítás alatt áll a sörfőzde és a hozzá tartozó söröző is. Szerencsére Adi ismerte a tulajt, így barátságosan fogadtak minket. A főzdét is megnézhettük és egy öt sörből álló kóstoló szortimentet is kaptunk, amik közül kettő lett új a listámra:

4310. Buntavar Hefe Weizen. Szűretlen, bajor stílusú búza sör. Amint kicsit megmelegedett nagyszerű ízek törtek fel belőle.

4311. Buntavar Pils. 11-es klasszikus világos. Amolyan jófajta házi sör íze volt.

A kóstoló, némi sör és címkevásárlás után visszafelé vettük az irányt. A buszra egy pohár Šariš-nyi időt kellett várni, csak nem kalkuláltuk bele a lassú csapolást, így megint csak futásra kényszerültünk! Már elindult a busz, úgy kellett leintenünk. Vonattal ez nehezebb lett volna! Visszaérve Poprádra lecuccoltunk a szálláson, haraptunk még pár falatot, aztán bevettük magunkat a Tatras sörfőzdébe. Keskeny, hosszúkás elrendezésű a véndöglátó hely. Aranyos, fiatal pincér lányok szolgálták fel a 8 fajta helyben főzött sört. Volt mindenféle kaliber lányból és sörből is. Egy pácolt Hermelint is betúrtunk, a már szokásosnak mondható szétosztásos módszerrel. Az alap sajt nem volt rossz, de elég éretlen volt még, ráadásul kicsit furcsa volt a garnírung. Az ecetes uborka egyáltalán nem passzolt hozzá, igaz utólag, külön elfogyasztva tök finom volt. No, de a sörök. Először közösen végigkóstoltuk mindet, aztán mindenki abból kért még, amelyik a legjobban ízlett neki:

4312. Tatras APA. Egész kellemesre sikeredett, de nem kiemelkedő.

4313. Tatras Horkáč. Elvileg hoplager szerűség lenne. Ez volt a széria leggyengébb darabja.

4314. Tatras IPA. 14-es, amerikai stílusú IPA. Ez is a jobb darabok közé tartozott.

4315. Tatras IPL. A kollekció legjobb darabja. Ebből fogyott a legtöbb.

4316. Tatras Ležiak. Kicsit az alap stílustól eltérő, kacifántos íze volt, de nekem tetszett.

4317. Tatras Pils. Ez már inkább hozta a klasszikus íz világot.

4318. Tatras Tmavák. Ez a barna is egy jónak mondható alap sör volt.

4319. Tatras Weizenbier. Talán a második legjobb főzet a helyi szortimentből.

A Tatras után következett az Egidius. Utólag kár, hogy az előbbiben nem kajáltunk, még akkor is, ha elég drága hely volt, mert utóbbiban csak pizzák és hamburgerek voltak, amikhez nem volt gusztusunk. Náluk 7 fajta sör volt csapon, amik közül 1 volt, amit már korábban listáztam. Itt is egy gyors körkóstolással kezdtünk (szerencsére), majd végül egyetlen sörnél kötöttünk ki:

4320. Egidius IPL 14,5°. Ez bizony savanya volt. Nem volt sok vendég, sokféle sört csapoltak. Lehet, hogy a „csap elejét” fogtuk ki.

4321. Egidius Jantár 13°. 13-as félbarna sör. Ezt én egész kellemesnek éreztem, bár nem volt nagy szám.

4322. Egidius Medová 11°. 11-es mézes világos. Elképesztően mű volt az illata és az íze is. Mintha aromával készült volna. Ez botrányosra sikeredett!

4323. Egidius Ražná IPA. Ez egy új, alkalmi főzet, egy rozsos IPA. No, ez elképesztő módon kilógott a többi közül! Csodálatos sör volt! A nap 3 legjobbja közé tartozott.

4324. Egidius Svetlá 11°. A többieknek ez sem jött be, én elégedett voltam vele. ennek szerintem nem volt semmi baja.

4325. Egidius Tmavá Vršňa 11°. Cseresznyés barna sör. Gyulának igaza volt, hogy az Er-Pé gyümölcsös söreire emlékeztetett.

Miután a rozsos IPA-t még jó alaposan újrakóstoltuk visszatértünk a szállásra. Bár Gyulát ilyenkor általában le se lehet lőni, ráadásul minden fáradtság ellenére a hely és a társaság szellemétől energiával telten én is mentem volna még tovább, végül úgy alakult, hogy a szálláson kötöttünk ki. Szerencsére volt még némi készletünk, köztük két flaska sötét búza bak a Tatrasból:

4326. Tatras Weizenbock. Igen kiváló volt ez a főzet is.

Az éjszakai nyugodalmat követően (volt külön szobám, így jogosan fogalmaztam így, tudtak tőlem aludni a többiek) kocsival felvágtáztunk Ótátrafüredre, ahonnan fogaskerekű vasút vitt fel minket közel 1300 méter magasságba. Én itt megpihentem, nézelődtem kicsit, ittam egy pocsék, csapolt 10-es Fácánt, ami lehet, hogy listára való lenne a 12-es mintájára, de nincs róla biztos infóm. Készítettem jó pár képet a fölöttünk magasodó Magas Tátra gyönyörű, hófödte csúcsairól, valamint az alatta egykor elterült erdő lehangoló látványt nyújtó maradványairól. 2004. november 19-én tarolta le egy vihar a környéket. Esély sincs rá, hogy a mi életünkben regenerálódjon a táj. Az is csoda lesz, ha nem pusztul tovább! A többiek, akik bírták lábbal és derékkal tartottak egy kisebb, cirka 2 órás túrát a környéken. Ezt követően már csak a hazaút maradt. Elváltunk Aditól a vasútállomáson, majd vásároltunk még egy kicsit a Tescoban itthonra, aztán Gyulának hála mindannyian az otthonunknál szállhattunk ki a kocsiból 3-4 óra kocsikázás után. Jó kis tartalmas hétvége volt! Kicsit rohanósra sikerült, de megérte!

 

2017. április 6.:

4302. Soproni Radler Meggy-Citrom. Egy kis kitekintés a sörök világából. Rég kóstoltam már radlert. Most sem kellett volna.

 

2017. április 5.:

4301. Soproni IPA. A címkén is rajta van, mások is mondták, hogy „óvatos duhaj”. Bár tudtam, hogy csak 4,8%-os, mégis arra számítottam, hogy inkább a komlózása lesz vékonyabb és a teste nagyobb, de tévedtem, pont fordítva van. Elég markáns a komló keserűje, viszont meglehetősen vizes az alap íze. Az illata remek. Csodákra képes a komlóágyú! Mindent egybevetve engem egyelőre nem vettek meg vele, bár el kell ismerni, ár érték arányban, ha boltban veszi az ember, piacképes darab.

 

2017. április 4.:

4298. Axiom. A Yeast Side névre átkeresztelt jászapáti Lados sörfőzde új portfóliójának egyik darabja. Blonde ale típusú. Karakteres, elég csavaros ízű. Valamire nagyon emlékeztetett, de nem sikerült rájönnöm, hogy mire. Habja gazdag volt, az elején az íze is bejött. A végére már kicsit bosszantott, hogy nem sikerült megfejtenem, milyen ízt érzek benne. Minden esetre a komló bolondította meg, szerintem.

4299. Silk. Zabols milk stout. Az új jászapáti szortiment második darabja. Meg van a zabos és a tejcukor adta karaktere is. A habja gyorsan elillant, nagyon vékony a szénsav tartalma, már-már angolos. Azért egy kicsit meg van benne a festőmaláta adta fanyarkásság is, amit kevesen tudnak kiküszöbölni.

4300. Horizont Flamand Porter. Érdekes egymás után két ennyire eltérő karakterű barna / fekete sört kóstolni! Ez ugye először Rozsnyón készült, most már a saját főzdéjükben. Kellemes, de emlékeim szerint anno, elsőre mintha sokkal haraphatóbb lett volna.

 

2017. március 31.:

Erdélyi Tamás, Gombás Miklós, Kocsis Zoltán, Tóth Csaba. Jó kis névsor, igaz? Velük lógtam együtt Pöstön. Benéztünk pár helyre. Egy halom újdonságot kóstoltunk közben.

4287. Sztahanov. Imperial IPA. Brutál jó Guri főzet.

4288. Pompeii. Vörös ale. Szintén Guri főzet. Ez is piszok jó.

4289. Summertime. Világos nyári ale. A Guri trilógia utolsó darabja. Ezt a három sört Tamásnak és Mikinek köszönhetem. A Synthesisbe menet, illetve onnan a belváros felé visszajövet nyekkentettük meg őket. Biatorbágyon vették őket a srácok a Serházban. Nagyon finom sör mind a három. Urbán Imiéknél már jó ideje első osztályú sörök készülnek! Az első kettő talán koprodukciós sör (kicsit hiányosak az információim), a harmadik teljesen saját recept. Csak így tovább Imi!

4290. Sabotage. 5,3%-os amerikai vienna lager.

4291. Bázis APA. Nevében a típusa. 5%-os.

4292. Bázis English Red Ale. 5%-os vörös ale.

4293. Bázis Red Rye Lager. 4,9%-os vörös rozsos lager.

4294. Bázis Füstös Porter. 5,4%-os füstös fekete sör.

4295. Odilia. 4,9%-os amerikai stílusú stout. 6 sör, mind a 6 a végre beindult Bázis Sörfőzdéből, Tárnokról. A Sörsajtban próbáltuk ki őket csapolva, kicsit sebtében, amolyan főzdefesztes módon, körbekóstolva. A Sabotaget Kelemen Ottóval közösen agyalták ki, a többi a saját kezdő szortimentjük. Gazdag választék első nekifutásra! Egyik sem volt kiemelkedő, de rosszat se mondanék róluk. Kellemes sör volt mindegyik. Nem tudom, az Odilián kívül van-e fantázianeve a többinek? Én egyelőre nem találtam nyomukat a neten. Remélem, idővel palackozva is kaphatók lesznek!

4296. ZIP’s X-mas 2016. Kari sör újragondolva. A 2016-os verzió 9%-os. A BeerOdalomba is beugrottam, ha már a környéken jártam pár újdonságért. Rádumáltam magam egy akciós ZIP’s 4 sör 1 pohár csomagra. Hogy ki ne száradjunk a bolt és a Rizi közti 5 perces úton Mikivel megnyekkentettünk kettőt. A másikat már korábban listáztam. Így bót hőmérsékleten is kifejezetten finom volt mindkettő!

4297. Johnny Firpo. Az öcskös megérkezett a Hedontól! Csapolva nem sikerült elcsípni, de üvegesben még volt Aznap.

Én ezután le is tettem a lantot. A srácok még benéztek egy-két helyre, másnap meg börzéztek egy jót, én viszont hazafelé vettem az irányt. Jó kis nap volt! Köszi srácok!

 

2017. március 30.:

Ma több okból is innom kell! Ami a legfontosabb, Viktor barátom ma lett 40 éves. Mivel sok száz km választ el minket, sajnos együtt nem tudtuk ezt megünnepelni, de muszáj volt egy-két sört innom az egészségére!

Mellékzönge, hogy mára terveztem az egyik legutóbbi sörünk első kóstolóját (sajnos jól elcsesztem) és ha már így alakult, úgy döntöttem, előtte ideje listára vennem két vadkomlós madárkámat.

4284. Sólyom. Gyöngyössolymosi vadkomlóval főzött, pilzeni malátás világos ale. Eleinte baromira nem ízlett, nagyon zöld, füves íze volt. Mostanra viszont teljesen megváltozott! A füves íznek nyoma sincs benne, lágy, enyhén citrusos, kicsit szúrósan szénsavas. Alacsony alkohol tartalmú, 4-4,5%-os, így kicsit vékonyka. Az illata kellemes, simulékony. Összességében nem nagy szám, de sokkal jobb, mint pár hete volt!

4285. Galamb. Abasári vadkomlós ale az előbbivel azonos alapra. Kata kolleginámék kertjében, a Galamb utcában termett hozzá a vadkomló. Ezúton is köszönöm, hogy vesződött a leszedésével! Ezzel is az volt a bajom, mint a Sólyommal, de mostanra ő is megváltozott. Nem annyira, mint a társa, de azért a Galamb is veszített a füves ízéből, ami igen csak javára vált! Most már szívesen kínálom és én magam is fogyasztom majd! Ez egy kicsit erősebb, mint a párja, mert kényelmi okokból addig forraltam, míg fel nem szabadult a hűtőspirálom. Talán 5%-os lehet. Az igazat megvallva, kicsit elnagyoltam a fokolást.

4286.Flor de la Vida. Egy világos ale spanyol módra, Bőrszalonnából, ahogy Szabi mondaná. Magányos, mégis baráti pöti kóstolót tartva Csepi barátomról is megemlékeznék, aki Barcelonában múlatja az időt céges kiküldetésben. Ez a sör ugyanis oda valósi, az Edge Brewing termése. Még február 2-án lejárt a szavija, futott is rendesen, de az íze még mindig kiváló!

No, szóval sör és barátok. Külön-külön is jó velük találkozni, de együtt még jobb lenne! Boldog március 30-át!

 

2017. március 29.:

4280. Saját-sör (US-05). Kiss Csaba Gazdabolt.hu-nak főzött amerikai komlós saison-jának US-05-ös élesztővel erjesztett változata. Nincs igazán saison íze, de nagyon finom sör. Sűrű, testes, krémes, szinte harapható. A komlózása is remek. Nagyszerű főzet!

4281. Horizont Vanilla Milk Porter. Még decemberben kaptam Gyula barátomtól ezt a beszédes nevű sört. 5,6%-os vaníliás, tejcukros, kandiscukros porter. Háááát, az tuti, hogy a vanília és a tej(cukor) nagyon érződik rajta.

4282. St Feuillien Triple. Erős belga világos 8,5% alkohol tartalommal. Egy édes, alkoholos cuccra számítottam, de nem azt kaptam. Igen csak kacifántos íze volt, nem is volt túl bejövős, de rossznak semmiképpen sem mondanám, sőt!

4283. St Feuillien Grand Cru. Először nem értettem, miért hidegkomlóznak egy 9,5%-os belga sört, de tulajdonképpen jót tett neki. Az alap ízében van hasonlóság az előzővel, de ez harmonikusabb.

 

2017. március 28.:

4278. Brutal Bitter. Még egy Legenda Centerben főzött sör. Nagyon unom már, hogy majdnem mindegyikben a túlpasztőrözés íze dominál! Pedig alapból ez is egy remek sör (lenne)!

4279. Mörke. Dán ihletésű, belga főzésű 7,5%-os fűszeres porter. Nagyon komoly cucc! Kár volt elpazarolnom egymagamra! No, mindegy, így sikerült! Csepinek majdnem félretettem a felét a fagyóba egy nejlonzacsiban, de aztán meggondoltam magam. Kicsit sok belőle fél liter egyszerre, de tény, hogy piszok jó, egyedi karakterű söröcske.

 

2017. március 27.:

4275. Diesel. Vagy Olaszházi Diesel ahogy apró betűvel van a címkére írva. Egy újabb legendás sör centeres kivitelben. Hőkezelt, hőkezelt, hőkezelt…! Azért érződik rajta, hogy eredetileg kiváló sör volt.

4276. Liquid Gold. Interkontinentális ale a 3 Kiss Sörházból, Sülysápról. Csabáktól kaptam. Elsőre azt hittem, át lett címkézve valamelyik vadkomlós söröm, a Galamb, vagy a Sólyom, annyira hasonlít rájuk az íze.

4277. AMA Bruna. Erős belga ale olasz kivitelben. Az Amarcordnak nem ez a legjobb söre, maradjunk annyiban.

 

2017. március 25.:

A portugál - magyar előtt, a Fradi – Érd alatt megkóstoltunk pár érdekesnek tűnő sört Szabival. Az utolsóba Csepi is bekapcsolódott.

4271. Brezina. A hajdúböszörményi Hajdú Serház füstös söre. Hozta a stílusjegyeket. Ennek megfelelően Szabinak jobban bejött, mint nekem.

4272. Bazooka. Füstös rozs sör a Legenda Centerből. Kevésbé volt domináns a füstössége, mint az előző sörnek, ezért erről fordítva vélekedtünk, ez nekem ízlett jobban.

4273. ZAB Zurich Airport Beer. Svájci világos ale. Nádudvari Zolinak jár érte a köszönet! Elhozta nekem, pedig repcsivel jött haza. Kár, hogy most személyesen nem tudtunk találkozni!

4274. Wild Card. Kantalup dinnyés, rebarbarás IPA a MAD-es srácoktól. A gyümölcsös íz dominált benne, a keserűjét inkább citrus héjasnak, mint komlósnak mondanám. Érdekes főzet!

 

2017. március 24.:

4267. Legenda Pony. A centeres sor egy újabb darabja. Meg van benne a megszokott íz világ, de részben elfedi a „hőkezelt” íz. Melóból hazaérve azért gyorsan lecsúszott.

4268. James’ Brown Ale. Még egy újrakóstolás Legenda Center kivitelben. Kellemes, ennek nincs „hőkezelt” íze, csak kicsit vékonyka.

4269. Kelet-Indiai Társaság. Becenevén KIT IPA. Ez a Legenda Centerben főzött változat az első főzetre emlékeztet, sajnos. A kettő között többször is kóstoltam, még az eredeti Legenda Sörfőzdéből. Volt, amikor nagyon ízlett. Érdekes sör, de nem tartozik a kedvenceim közé.

4270. Hopjuliska. APA Ugar Brewery módra Törökszentmiklósról. Örömteli dolog új magyar sörfőzdék új söreit kóstolni.

 

2017. március 23.:

4266. Bunny Hop. Csupor Marciék egyik zászlós söre, ezúttal a Legenda Centerben főzve. Viszonylag hosszú szünet után kapható újra. Az illata mesés, az íze viszont egy kis csalódást okozott. Nagyon szeretem Marciék söreit, de ebből most hiányzik a harmónia. A Citra komló adta citrusosság nekem most túl domináns benne.

 

2017. március 22.:

4265. Dögös Vörös. Az Áperte második söre, amit piacra dobtak, egy szűretlen sötét búzasör. Ez is a Hedonban készült. Kellemes söröcske. Talán egy kicsit hidegebben ittam a kelleténél. Ami a nevét illeti, az Áperte csapatából megismert hölgyből kiindulva szerintem találóbb név lenne a Dögös Szőke! ;-)

 

2017. március 21.:

4264. Arany Ászok Frissenszűrt. Nem tudom, miért nem azt tették bele a nevébe ennek a román sörnek, hogy „nem pasztőrözött”, hiszen elvileg az lenne a lényege. Mindegy! Az íze pocsék!

 

2017. március 18.:

Főztünk (elvileg) egy fekete IPA-t Csabinál. Velünk tartott újdonsült sörfőző barátunk, Marosi Gábor is Sülysápról. Ő a koncentrátumból erjesztett sörökkel kezdte pályafutását. Most tér át a „rendes” sörfőzésre. Amolyan tanulmányút volt ez számára. Reméljük, nem vittük el rossz irányba! Sajnos kocsival volt, így a nap újdonságainak többségét nélküle kóstoltuk meg, köztük az általa erjesztett 3 fajta koncentrátum sört is:

4252. Midland Mild Ale. Muntons konzervből készült mild ale.

4253. Best Yorkshire Bitter. Ez egy konzerv bitter ale.

4254. Irish Style Stout Premium. Egy újabb Muntons. Ez utóbbi volt a legjobb a három közül, de azért, bár fájó szívvel, de meg kell jegyeznem, konzerv íze volt mind a háromnak.

Aztán jöttek Csabi újdonságai:

4255. Lago Trasimeno. Csabi második verziója a vörös sörre. Szerinte van benne valami furcsa, szerintem tényleg egyedi, de kurva jó!

4256. Éhes Rénszarvas. Fűszeres karácsonyi ale. Elsőre fel sem tűnt, hogy fűszeres, ebből kifolyólag kifejezetten ízlett. Amikor melegedni kezdett már jobban kiadta a hozzáadott (De miéééért?!) fűszereket. Ennek megfelelően a vége már nem is esett annyira jól. Igazából onnan kezdett megváltozni a véleményem, hogy Csabi elmondta, mit iszunk. Hiába, minden az agyban dől el!

4257. Zeus Fater Hidegkomlózott. Újra lett főzve a tavalyi remek egykomlós APA, megküldve egy kis komlóval az érlelés során. Az idei főzet is jól sikerült, bár első kóstolásra nekem túl sokat nem adott hozzá a hidegkomlózás, de az is lehet, hogy a főzés és a sokféle sör között egyszerűen csak nem koncentráltam rá eléggé.

4258. Lézer Raptor. Háááát, Csabinak nincs szerencséje a rozssörökkel! Ennek a főzetnek az íze még egész jó is lett, de olyan szirupos az állaga, hogy mégis kicsit megforgatta a gyomromat. Sörhöz nem passzol ez az állag. Vajon mitől alakulhatott ki? Én 4 rozs verziót főztem eddig. Az első finom lett, a többi három sajnos (Vagy nem?) sörpárlatként végezte, szóval azokat én is elcsesztem, de egyiknél sem volt problémám a szűréssel és egyik sem lett szirupos állagú. Érdekes! Kíváncsi lennék rá, Kung Fury hogy birkózna meg vele!

Ferinek hála 4 fajta Tolmayer főzetet is megkóstolhattunk:

4259. Ó Gyönyörű Ale 2016. Az egy évvel korábbi változat sajnos már savanyú volt, amikor kóstoltuk, ez viszont igen csak jól sikerült. Erősen, még sem tolakodóan fűszeres, selymes, csúszós, besimul a végén. Nem marad utána tolakodó fűszerbomba az ember szájában.

4260. It’s a CATastrophy. „Macskás” stout tölgyfa chipsel, mézes whiskey-vel. Érdekes módon én kávés stout íz hatást éreztem benne. Annak ellenére, hogy kényszerből született e sör végleges receptje szerintem kifejezetten finom lett.

4261. Ryte IPA. Rozsos, búzás, belga IPA. A keserűségében kevésbé, de egyéb íz hatásában kifejezetten hozta az IPA-s jegyeket. Ez is jól sikerült főzet.

4262. Rytea. Az előbbi sör tovább bolondított változata citrus félékkel és Earl Grey teával. Csak 5 liter készült belőle, így szerencsések voltunk, hogy megkóstolhattuk. Ez a verzió is harmonikusra sikeredett. Kifejezetten bejött mind a négy sör! Csak így tovább Feri!   

Zárásnak még egy különlegesség:

4263. Betyár Király fahordós érlelés. Csabi már jó ideje tartogatta ezt az alkalmi kiadást. Asszem, Zoli akadt rá véletlenül erre a tölgyfachipses verzióra. Elég fanyarkás volt, igaz már lejárt a szavatossága.

 

2017. március 15.:

4249. Aviso. A Krois Brewery névre keresztelt gerilla sörfőzők első sörének Pesten főzött változata. A Vaskakas után most elvileg a Horizonban készült, vagy a Főzdepark valamelyik másik főzdéjében? Az első változat egy kicsit jobban ízlett, de azért ez se volt rossz.

4250. American Stout. Ez is gerilla főzet, a Monyóból, a Burlesque-től. Már korábban kóstoltam csapolva a Kolorban, de akkor sajnos lefelejtettem a listámról. Üvegesben is finom volt, de csapolva egyenesen kiváló!

4251. White Label 4.1. Ez a mai gerilla napra sikeredett. A Balkezesé ez a kiváló, amerikai stílusú barna sör. Ez is monyós főzet? Nem tudom, de egyelőre hozzájuk írtam.

 

2017. március 14.:

4248. Krak’n Town Creamberry. Epres cream ale. Mind a két fele tökéletesen megállta a helyét, az epressége és a krémessége is. Nem vártam tőle túl sokat, pedig egy kiváló sör!

 

2017. március 13.:

4247. Niško. Szerb világos lager sör Niš városából. Szerb barátomtól, Zeljkotól kaptam. Köszönet érte!

 

2017. március 8.:

4246. AMA Mora. Az egykori san marinoi, egy ideje már olasz Amarcord sörfőzde imperial coffee porter típusú 9%-os fekete söre. Az ereje csak halványan érződik benne. Kávésan indul, malátásan folytatódik és csak az enyhén édeskés lecsengésében érzi az ember az alkohol tartalmát. Az a fajta fanyarság, amit talán a KV szokott okozni ezekben a sörökben csak halványan érződik, de azért sajnos benne van. Nekem most nem a világos sörtől savanyú a szám.

 

2017. március 7.:

4244. Birra PR Prishtina Pilsner. Zeljko barátomtól kaptam ezt a koszovói, egész pontosan pristinai világos lagert. Az Elnor Brewery-ben főzték nem túl erősre, nem túl markánsra finoman fogalmazva. Igazi fűnyíró sör, ahogy Erdélyi Tamás barátom mondaná!

4245. Kalózhajó. Na, igen! Ezt várom egy Legenda Centerben készült sörtől! Nagyszerű, igazán nagyszerű ez a 4,8%-os vörös IPA!

 

2017. március 6.:

4242. Kingpin. A Brew Dog feltalálta a lyukat a csövön és főzött egy „XXI. századi lagert”. Semmi extra. Semmivel sem jobb a XX. századiaknál, sőt!

4243. Healer. 5,5%-os mézes, gyömbéres lager sör a rozsnyói Kaltenecker Sörfőzdéből. A gyömbért éreztem rajta, a mézet nem igazán. Mind a két sört a BeerOdalomból vettem.

 

2017. március 5.:

Kóstolgattunk kicsit Szentpéteri Gábor barátommal. Ő két jamaicai sört hozott, amik közül a Red Stripe már régi ismerősünk volt, mint utólag kiderült, én meg a héten, Zeljko és Sofija barátaimtól vettem pár érdekes egzotikus sört, amik közül néhányat megnyekkentettünk. 3 új ország is felkerült általuk a kóstoló listámra.

4235. Beaufort Lager. 4,6%-os kameruni világos sör. Amolyan fűnyíró kategória.

4236. Flag Spéciale. 5,2%-os togoi világos lager. Ez ivósörnek elment.

4237. Serengeti-Beer Palm. 5,1%-os félbarna. Ez valami kisebb főzdéből való lehet, mert egész mívesen volt elkészítve. Kifejezetten finom sör volt.

4238. Dragon Stout. Kiváló jamaicai fekete sör. Nem éppen a tengerpartra való, annál inkább a mi garatunkba!

4239. Lion Stout. Sri Lanka zászlós söre a Lion Brewery-ből. Ez is jó volt, de a stoutok „párbaját” a Dragon nyerte.

Miután befejeztük a közös kóstolást én még szomjas voltam, így legurítottam két újdonságot:

4240. Tuborg Green. Ez most éppen egy ukrán gyártású változat. Egyen izé, szokás szerint. Gábortól kaptam.

4241. Olaszházi Bitumen. Olasz barátunk első söreinek egyike, amivel még gerilla sörfőzőként anno feltűnt, a Csobánkán főzött változattal. Ez most a Legenda Centerből való. Most sem okozott csalódást, ahogy eddig még soha sem.    

 

2017. március 4.:

4230. Éjjel. Sötét lager a törökszentmiklósi Ugar Sörfőzdéből. Eredetileg ezt akartam pénteken megnyekkenteni. Elég egyszerű kis sör, bár talán túl hidegen fogyasztottam. Rossznak semmiképpen sem mondanám.

4231. Kojtos. Azonos forrásból egy stout. Érződött a különbség a két sötét sör között, de azért ez sem volt túl markáns. Minden esetre teljesen fogyasztható holmi.

4232. Hello, My Name Is Sudan. Csupor Marciék a Legenda Centerben is lefőzték egyik legjobb receptjüket. Ismét piszkosul finom lett! Na, az ilyen söröktől tudom eldobni az agyamat!

4233. Coffee Fusion. A Karl sörfőzde 9%-os imperial kávés porter söre. Szerintem a kávétól, de lehet, hogy a festő malátától, minden esetre kicsit fanyar, ami az ilyen sörök jellemző típushibája, szerintem.

4234. New Zealand White IPA. A Burlesque Brewery névre keresztelt gerilla sörfőző(k) búza IPA-ja a Monyóban főzve. Jó kis cucc! Érdekes módon a stoutjukat nem találom a listámon, pedig nem rég a Kolorban kóstoltuk csapolva. Lefelejtettem volna? Mindegy! Van egy üveggel a hűtőben. Majd második kóstolásra felvezetem.

 

2017. március 3.:

4229. Jet Black Heart. Brew Dog zabos milk stout. Elhatároztam, hogy megiszom két sört. Az Ugar barna lágerét, majd a soutjukat. Aztán mikor megpisszentettem vettem észre, hogy ez van helyettük a kezemben, hát megittam. Finom volt. Szeretem ezt a stílust.

 

2017. március 2.:

4228. Zagyva. Nem a Sörárium majdnem búza söre, hanem a mostanság nyílt törökszentmiklósi Ugar Sörfőzde amerikai stílusú szűretlen búzasöre. Minőségi kezdés!

 

2017. március 1.:

Ma folytattam a „szabadság” és a „központ” vonalat is:

4226. Freedom Világos Lager. 5%-os szűrt világos sör Hajdúnánásról. Ittam már jobb világos sört, de a célnak pont megfelelt, amikor fáradtan és szomjasan hazaértem melóból fél kilenc felé. Egy hete járt le, de kutya baja sem volt.

4227. Red X. A Legenda 4,8%-os vörös IPA-ja, vagy IRA-ja, ahogy tetszik. Utóbbi azért nem hangzik túl jól! Talán ezért is nem használják! A Legenda Center termése. Sajnos ennek is hőkezelt íze volt, mint a Pokerface-nek. Pont ma járt le a szavija. Túl meleg helyen tartották, vagy túlpasztőrözték? Nem tudom! 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 39
Tegnapi: 120
Heti: 159
Havi: 3 125
Össz.: 515 731

Látogatottság növelés
Oldal: 2017. márciusi, áprilisi, májusi
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »