Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2023. február 25.:

,,Tudod, hogy mikor jöttem rá, hogy nagy a seggem? Amikor elmentünk szánkózni és bevágott a szánkó a seggembe.”

Az Indoor Sörfesztivál apropóján röffentünk össze a nagy faluban ezen a szép napon. Mivel a Keletinél volt a gyülekező, kipróbáltam az új, közvetlen vonatot Gyöngyös és Pest között. Lassabb és drágább a busznál, messzebb van tőlem a vasútállomás, mint az autóbusz pályaudvar, így valószínűleg nem fogok rászokni, főleg így nem, amikor egyedül utazok, mert vonaton nem biztonságos egyedül elaludni. Csapatostól vonuláshoz viszont szinte ideális!

No! A Keleti Waiting Room, az egykori Keleti Guri volt a konkrét gyülekezőhelyünk. Előtte még Taxi Maxival összefutottam a pályaudvaar melletti parkolóban, hogy átvegyek tőle egy nagy halom sörös címkét magamnak és Csabinak, majd már tényleg nem választhatott el semmi és senki az első sörömtől! A Sörbratyók közül Zoli és Laci már ott voltak, Zsiráf barátom 2 perccel utánam esett be. Mondjuk ez az ,,esett be” erős túlzás, mert alig lehet beférni a bejárati ajtón. Jó kis hely, csak egy idő után klausztrofóbiás leszek benne. A srácok első tapasztalatai alapján egy jóféle Turbid NE IPA-val kezdtem, majd jött egy újdonság, miközben Tamás és Csabi is befutottak, a MÁV-nak hála kb. fél óra késéssel, így újra együtt volt az 5 Sörbratyó!

9140. Parabolic Porter. Jó kis ízes történet. Különösebben nem jegyzeteltem róla.

,,Fej, vagy gyomor?” ,,Gyomor, hogy tetszek még legközelebb is a nejednek.”

Mindannyian felvettük a Zoli által gyártatott saját logós pólóinkat, aztán sajnos Lacitól búcsút vettünk, úgy indultunk neki a fesztiválnak, amit ezúttal a Marriott hotelben rendeztek. Előzetesen agyaltunk rajta, hogy hol és mit kellene kajálnunk még a feszt előtt. Végül nem jutottunk konszenzusra, így a véletlenre bíztuk magunkat. A Keleti Waiting Room mellett véletlenül van egy gyorskajálda, a Hungaro Taverna Express. ,,Magyar szakács ételei.” Hirdetik magukat. Ehhez képest perzsák üzemeltetik, de lehet kapni náluk lángost, amit Zsiráffal ketten bevállaltunk. Alapos műgonddal készítették a magyarul nem beszélő hölgyek. A férjük, uruk, gazdájuk, barátjuk, főnökük, nem tudom kicsodájuk fordította nekik, hogy mit kérünk rá. Azt kell mondjam, kifejezetten finom lángost készítettek! No, innen már aztán tényleg a fesztiválra mentünk, ahova nem volt egyszerű a bejutás! Két bejárat felől támadva, sűrűsödött be a nép a beléptetés előtt. Sorban állás közben Zoli fiát, Bálintot is megtaláltuk, így hamar meg lett a teljes előre tervezett csapat. Bejutva eleinte még egész jól lehetett mozogni, igyekeztünk is alaposan feltérképezni a terepet. Persze az első az volt, hogy mihamarabb sörhöz jussunk!

9141. Réka az igazi. A mecseknádasdi Karl sörfőzde egyik zászlóssöre. Azért kerül újra listázásra, mert amióta új helyen újjáépült a sörfőzde még ezt a sörüket nem kóstoltam. Nagy öröm volt számomra, hogy ott voltak ők is a fesztiválon! Hiszen tavaly nyáron még sörfőző hiányában azt az infót kaptuk, hogy szüneteltetni fogják a főzde működését. Mint kiderült, sajnos még nem oldódott meg a probléma, Ákos szokott főzni, ha ideje engedi.

Tavaly Erdélyi Tamás barátommal lógtunk ezen a fesztiválon, idén ő nem tudott velünk tartani. Ennek az volt az oka, hogy ezúttal a LöWolf csapjai mögött múlatta az időt, megtapasztalva az érem másik oldalát is. Természetesen első útjaink egyike rögtön hozzá vezetett, hogy lepacsizzunk! Közben egy újdonságot is kóstoltunk náluk.

9142. Seagull Coast. 5,8%-os IPA Azzaca, Cashmere és El Dorado komlókkal és egy kis tejcukorral a LöWolf-tól. Szépen hozta a NE IPA-s jegyeket, de egy kellemes kis komlókesernyés lecsengés is jellemezte. Andrásnak sikerült újra egy igen jó receptet megalkotnia!

9143. Fehér Nyúl Hide. 6,2%-os NE IPA. Szóltak, hogy nagyon fogy, így hát hamar sorba álltunk érte. Megérte! Szerencsére ennek is egész komoly komlókeserűje volt, nem beállva a totálisan csak aromára gyúrt sörök sorába.

Beköszöntünk a Hübrishez is. Ifjú barátunk ezúttal is kedvesen fogadott minket a csapok mögött, a stoutjuk pedig most is igen finom volt. Ráadásul sikerült náluk beszereznem a nekem sokáig hiányzó 3 dl-es alap kocsmai poharukat.  

9144. Fekete Szakáll. 9,2%-os imperial stout. Ezt már a  Hedonnál ittuk. Kihoztak egy-két új sört és megújították a teljes címke dizájnjukat, közben belépve a dobozolók társaságába. Nem volt se hely, se idő a fesztivál közben az érdemi jegyzetelésre, de ez is egy nagyon finom sörnek bizonyult.

Közben Rock & Roll szólt, ami jó hangulatot teremtett, csak nehéz volt mellette beszélgetni, így átmenetileg termet váltottunk. Belekóstoltunk a szarvasiak söreibe is, felfedezve az új poharukat, amiből a fesztivál végére  sikerült egy darabot kiudvarolnom, ráadásul ajándékba!  

9145. Pajtás. Hát igen! Tiszafüredi barátaink egy alkoholmentes sörrel készültek a fesztiválra! Nem mondták el előre, hogy mivel kínálnak, ki kellett volna találni. Éreztem, hogy van benne valami csavar, de ez a lehetőség őszintén szólva nem jutott az eszembe. Egyébként nem volt rossz. Vittem hát belőle Tamásnak is, amit azóta is rendszeresen a szememre hány, joggal!

Gyula barátunk sajnos nem jött el a fesztiválra, viszont párja Andi elugrott egy kis időre a kedvéért. Vitt neki a kinézett üveges, dobozos sörökből és hozott nekünk Kutyvaszokat. Ha ezt előre tudom, vittem volna én is nekik gyöngyösi söröket! Jó volt Andit látni! Kicsit beszélgetni vele. Csak úgy, mint pár egyéb kedves gyűjtőtárssal! Bölöny Jóskával, elnökünkkel, Andrással, Bánfi Lacival. Idén is volt egy kis kiállítása a feszten a Klubunknak. Igaz, egy kicsit félreeső teremben, így én végül csak András vezérletével találtam oda. Ezúttal is szép és igényes anyagot állítottak össze Jóskával. Közben letáboroztunk Tamásék előtt. Egyre csak nőtt a tömeg. Még időben sikerült egy könyöklőt lefoglalnunk magunknak. Innen indultunk felváltva sörvadászatra, általában célirányosan.

9146. Kecskeméti Passion Fruit Pale Ale. 7,2%-os maracujás világos ale. Annyira jó minden egyes újabb sörük fogyasztásakor megerősíteni a tudatot, hogy bizony nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években! Ez is egy kiváló sör lett!

9147. Dö B Port. 12%-os imperial balti porter. Egy újabb LöWolf különlegesség. No igen! Ebbe a sörbe rendesen bele kellett kapaszkodni! Talán az este legfinomabb darabja volt, a sok jó között. Az ereje és az ízgazdagsága miatt  ezt szép lassan volt érdemes elkortyolgatni.

Csabi: ,,Most indulnak haza az emberek. Figyeld meg! Utána a Karlovačko a miénk!”

Krombacher búzát is ittunk. Nem minden már listázott sörről emlékezem meg a leírásban, de ezt egy kedves, balta arcú nő csapolta, így meg volt hozzá a német hangulat. Csabi ordítva: ,,Ez az, ez az!” Ekkora lelkesedést váltott ki belőle, hogy Zolinak is jutott még ebből a sörből. Tagadhatatlanul nagyon finom!

9148. Fehér Nyúl Smoky3. Ez a 3-as a köbönt jelentené, csak nem tudom, hogy kell a billentyűzettel indexbe tenni. Minden más elfogyott már Nyúléknál. Zsiráf egyszerűen csak ,,sonka sör”-nek titulálta. Magam részéről nem írtam hozzá semmit. Az előző változataiért nem rajongtam. Valószínűleg ezért sem.

Közben szóba elegyedtem az egyik kaját szolgáltató fickóval. Ennek az lett az eredménye, hogy kaptam ajándékba egy adag Pelmenyit, amit együtt dézsmáltunk meg a srácokkal. Anno Kárpátalján ettem először Faragó ,,elvtárs” javallatára. Akkor baromira nem ízlett! Se íze, se bűze nem volt. Ez viszont teljesen más! Ilyen minőségűt máskor is szívesen ennék. Ahogy fogyott a tömeg és egyre kevesebb standnál volt már sör, közelebb költöztünk Tamáshoz asztalostól, hogy ne árválkodjon egyedül. Csapolt sörük már nem volt, ki is volt írva külföldiül. Erre jött egy fickó, aki kért egy pohár ,,Sold out”-ot. Nem tudtam hibáztatni érte! Annyi kacifántos és külföldi sör név van már a magyar piacon, hogy simán beleférne egy ilyen is.

,,A 30 centis balta okozta sebet nehéz volt megmagyarázni, hogy baleset volt.”

9149. Holba Horská 10. Ez lett a nap utolsó újdonsága. Szerintem biztos jó volt. Innentől kezdve már nehéz volt sörhöz jutni. Mivel a kiállítók támogatásként, ingyen adták a sört a rendezvényre, igen csak limitált mennyiséggel készültek, ami az ő szemszögükből érthető volt. A fesztivált viszont kicsit szerintem beárnyékolta a dolog. Mi persze nem zavartattuk magunkat! Nem abból a fából lettünk faragva! Amíg ki nem dobtak minket, addig vadásztunk az újabb és újabb pohár sörökre! Elvégre ki van fizetve! Kifelé menet még begyűjtöttük az ajándék korsókat, majd Zoliék otthona felé vettük az irányt, elköszönve Zsiráftól. Nagyon jó helyre költöztek! Múltkor a pösti bóklászás után is egyetlen busszal oda tudtunk robogni és most sem volt másként, hiába nyúltunk bele az éjszakába. Odaérve még egy-egy sörrel lesétáltunk a Duna partra, szokásos rituálénk végrehajtása céljából.

,,A kavicsnak nem árt a hugy!” Állt Tamás egy kisebb sziklán a víz pereménél. Zoli: ,,Tamásom, ha most beleesel, az nem víz lesz!”

Másnap reggel, ébredés után körülnéztem a lakásban, megszámoltam az embereket, aztán: ,,Ez az, megcsináltuk! Meg van mindenki!” Konstatáltam őszinte örömmel. Mert hát nagyfiúk vagyunk már mindannyian, de egy ilyen korlátlan fogyasztású fesztiválnak azért meg vannak a maga veszélyei, lássuk be! Szerencsére csont nélkül teljesítettük a tervet!

Feleszmélés után Zolitól kiváló reggelit kaptunk, bár ezen ő maga is meglepődött. Vegán pecsenyekrémet és sertés rilettet pirítóssal. Jóízűen belakmároztunk belőlük mindannyian. Igaz, elsőre a vegán cuccot némi kétkedéssel fogadtuk, de egyáltalán nem volt megvetendő falat. Utána már csak a könyves búcsú maradt. Egy darabig még együtt utaztunk a nagy falun belül, aztán mindenki ment tovább saját otthona felé. Bár előző nap még nagy volt a szám, hogy vasárnap nézzünk fel a Gellért-hegyre, ekkorra már persze elszállt belőlem a lendület! Zoli benne lett volna, de én végül nem álltam kötélnek. Jó volt már inkább hazatérni, hogy maradjon pár órányi csendes pihenő a következő munkanap előtt, kipihenni az előző remek nap fáradalmait. Nagyszerű bulit zártunk! Ráadásul részemről az első olyan pestit, amin Tamásunk is részt tudott venni!

 

2023. február 24.:

9139. Sappl Bräu Helles. 5/11%-os világos lager. Grafingben készült a Sappl Bräu Holzkirchen részére. Egy korrekt, elfogadható átlagot hozott a típuson belül.

 

2023. február 23.:

9138. Jacob Weissbier. 5,3-as szűretlen búza Bodenwöhr-ből. Szépen beletaláltak vele a típus közepébe.

 

2023. február 22.:

Átugrott pár percre Beerduo Zoli. Ha már erre járt, hozott kóstolót a legújabb kísérletéből.

9137. Beerduo Hamis Barna IPA. Hivatalosan nincs neve, ezt csak én aggattam rá. Zoli legutóbbi hazy NE IPA kísérlete eléggé eloxidálódott. Hogy elvegye az emiatt kialakult enyhén szürkés színét festőmalátából ,,teát” főzött, kikísérletezte az ideális bekeverési arányt, majd egy hordó sört beoltott vele. Inkább barna lett tőle a sör, mint fekete, de a lényeg, hogy sokkal szebb lett a színe és az ízében is megjelent egyfajta pörkölt malátás aroma, miközben megmaradt az eredeti komlós illatának egy jó része. Kifejezetten finom lett ez a kényszer szülte változat.

 

2023. február 21.:

Második nekifutás Viktorral. Ma magyar, cseh és osztrák sörök mellett beszélgettünk. Akadt köztük két újdonság. Az egyiket még Prágában vettem Lipcsébe menet, a másikat meg Parndorfban, Bad Rappenauba menet, ősszel.

9135. Herold Tmavé Silné. 5,2%-os cseh barna lager. Klasszikus édes csehszlovák darab.

9136. Ottakringer Dunkles. 4,9%-os bécsi barna lager. Bár ez osztrák főzet, mégis a csehszlovák vonalat követi. Lehet, hogy ez inkább monarchiás vonal? Franc tudja! Osztrák barnákat sajnos ritkán kóstolhatok.

 

2023. február 19.:

Tavaly ősz óta most először látogattak haza Viktor barátomék. A családja most sajnos nem jött el vele Gyöngyösig, Pesten a nagypapánál maradtak, de legalább Viktor hazaugrott néhány napra! Leültünk hát dumálni pár sör mellé! Gyöngyösi és bicskei főzeteket kóstoltunk javarészt, kiegészítve őket pár egyéb darabbal, amik közül kettő felkívánkozik a listámra.  

9133. Helles Lager Seven. 5,8%-os kísérleti főzet a Brew Your Mind-tól. Ez most meglepően citrusosra sikeredett. Kellemes, de valahogy úgy érzem ezeknél, hogy kár a vesződségért. Persze, ha megveszik, már pedig megvesszük, akkor nem kár...

9134. Stiegl Hell. 4,5/11%-os osztrák helles lager Salzburgból. Unalmas, édes, kukoricás. Lényegében csak öblítésre kellett a saját főzésű markáns fekete sörök után.  

 

2023. február 18.:

Alap dolog, hogy egy sörnek a pasztőrözött és pasztőrözetlen változatát külön sörnek tekintem, hiszen elképesztően beleszól a sör ízébe, minőségébe ez az eljárás. Már évek óta gondolkodtam rajta, hogy a legismertebb cseh sör, a PU esetében is listáznom kellene mind a két változatot. A közelmúltban a brnoi U Bláhovky egyik bejegyzéséből egyértelműen kiderült, hogy amit náluk szoktunk inni tökéletes PU-t, az pasztőrözetlen, így most már teljesen nyugodtan listázom a pasztőrözött, dobozos változatát.

9132. Pilsner Urquell. 4,4%-os pasztőrözött világos lager. A pilzeni. Még Gabikától kaptam a születésnapomra egy díszdobozos pakkot belőle egy frankó korsóval. Persze ennek messze van a minősége a kedvenc cseh és morva kocsmáimban, tankból csapolt, nem pasztőrözött változattól, de amíg friss, ivósörnek kellemes.

Túráztunk ma egyet a Mátrában két keresztfiammal, Ricsivel és Petyával. Felmentünk busszal Mátraházára, majd onnan lesétáltunk Füredre. Kicsit hosszabb lett az út a tervezettnél, majdnem egészen Lajosházáig elmentünk és onnan kanyarodtunk Füred felé, mert elnéztem egy leágazást. Azóta se értem, hogy?! Valószínűleg éppen arra összpontosíthattam, hogy merre kerüljem ki a fák között a dagonyává vált turista ösvényt. Hát igen, az elején még jegesek voltak az utak, lentebb meg sarasak, de ez várható volt. Ráadásul elég sokáig esett közben az eső változó intenzitással. Sebaj! Mi jól éreztük magunkat! Jót beszélgettünk menet közben és legurítottunk pár sört. Köztük volt ez a PU is. Útközben rengeteg túrázóval találkoztunk, A Kiss Péter emléktúra útvonalának egy részén jártunk. Elképesztő volt látni, hogy egyesek rövidnadrágban, futva teljesítették a távot!  Füreden aztán még pizzáztunk egyet, sőt előtte még a helyi mini termelői piacon elcsíptük az utolsó árust, így némi disznósággal, illetve szarvasságal is feltankoltunk. Hazafelé már kényelmes utunk volt! Ricsi párja Niki tesójával Klaudiával és kislányukkal Majával felugrottak értünk kocsival. Így legalább találkoztam velük is! Idén ez volt az első alkalom.

Másodszor túráztunk együtt a fiúkkal. Remélem, hogy hagyomány lesz belőle! Ki tudja, talán idővel a testvéreik, Sanyó és Áki is csatlakoznak hozzánk! Talán még Kingus is, bár egyelőre Levi talán még picurka egy-egy ekkora túrához, de lehet kisebbet is tenni...

 

2023. február 14.:

9131. Kronen-Bräu Helles. 5%-os helles a Löwenbrauerei Hall-tól, Schwäbisch Hall-ból. Hú, ezzel valami nagyon nem stimmelt! Remélhetőleg megromlott, mert ha direkt ilyen, akkor nagy bajok vannak ebben a sörgyárban! Egy darabig küzdöttem vele, de minden kortynál megborzongtam, így végül a kiöntése mellett döntöttem.  

 

2023. február 10.:

Eljött egy újabb palackozás ideje Gyöngyösön. Melós történet volt, így nem merültünk bele komolyabb kóstolgatásokba. Főleg saját söröket és egyéb, már ismert darabokat kortyolgattunk Fáczyval és Csepivel a közös vörös IPA-nak letöltése közben. Egyetlen újdonság csúszott be, azt itt az elejére gyorsan le is írom.

9130. Käpsele Helles. A Stuttgarter Hofbräu 4,7/11,2%-os hellese. Hát, valami nagyon egyszerű, édeskés, nem túl kifinomult cucc volt, azt hiszem.

Egyébként Fáczyval kezdtük a történetet az üvegek kipuceválásával. Csepi később csatlakozott, előtte még futva két kört a városban kristálycukor után. Végül nem sikerült vennie. Ilyen világot élünk! Azért végül szerencsére kifutotta az itthoni készlet!

Csepi: ,,Ez a baj, hogy 66 felé hajtogattam az üveget!”

Fáczy: ,,Megalkottuk a böfing fogalmát, bár már régóta alkalmazzuk.”

Csepi: ,,Én még mindig fojtogatom a tescos buzi gyereket! De kár, hogy nem voltál velem Fáczy!”

Csepi: ,,Azt mondják, hogy három emberből egy mindig buzi. Remélem, hogy közülünk Fáczy az, mert nagyon cuki!”

Töltjük az üvegeket. Közben Csepi Jozsinszbazsint énekel, Fáczy meg veri a ritmust a tölcséren a kanállal.

A Faureciában, ami már Forvia az ukránok helyett már kirgizek dolgoznak. Döbbenet!

A roggenünket isszuk nagyon színvonalas homohetero éneklés kíséretében. ,,Éljen a sterilizálás! Kár, hogy nem a szüleitekkel kezdték!”

Faxékat iszogatunk, amiket a kereszt fiaimtól kaptam. ,,Dögöljek meg, ez most nagyon jól esik!”

Csepi: ,,Hát persze!”

,,Melyik persze? Hogy dögöljek meg, vagy hogy jól esik?”

Csepi röhögve: ,,Rohadjál meg, majdnem megfulladtam!”

Közben a 90-es évek slágereit hallgattuk, majd Qassamra váltottunk. Tetszett a srácoknak.

,,Szeretsz veszélyesen élni? B@szd le Fáczyt!”

Ha már nosztaligázás, akkor előjött a csekk-emlék is, amikor Csepinél pókereztünk... Új szót is alkottunk: cimbória.

,,Kétoldalról kerüljük meg, valamelyikünk pöcséhez csak hozzáér!”

Megtudtuk, hogy Fáczy a 100-adban Kokódzsmabóra ébresztette a körletét.

Fáczy: ,,Barátom volt, oszt muszáj volt szopatnom!” (Nyugi, ez is csak egy hetero katona sztori része volt!)

Hát röviden ennyi! Éjjel fél négy körül végeztünk. A melóra (nagyjából) végig odafigyeltünk, de közben azért ökörködtünk is egy kicsit, ha esetleg nem derült volna ki a fentiekből!

 

2023. február 9.:

9129. Vinzentiner Helles Naturtrüb. 5,1%-os szűretlen helles a Jakobiner Bräu-tól Münchenből. Amolyan jutalom a nap végén stílusban, melóból hazaérve, szinte pillanatok alatt csúszott le. Kerek harmonikus sör volt, nem lógott ki belőle semmi. Nem csak a szitu miatt csúszott le gyorsan, hanem a kiváló minősége miatt is.

 

2023. február 8.:

9128. Störtebeker Nordisch-Hell. 4,6%-os helles. Kicsit talán tudathasadásos. Hú, milyen citrusos! Az alap íze egy jófajta helles, de szerintem Citrával tolták meg. Szűretlen és egész komoly a keserűje is.  

 

2023. február 3-5.:

Egy újabb bicskei összeröffenés, ezúttal Csabi születésnapja apropóján. Igaz az, két héttel ezelőtt volt, de mint tudjuk, nem a szándék, hanem a fontos! Elég nehezen indult a történet! Persze, hogy pont az indulás napján szakadt le az ég az egész országban! Meló után gyorsan hazarongyoltam, felpakoltam a minimum pakkot, amit el akartam vinni Bicskére, aztán újra lerongyoltam a buszmegbe. Nem könnyítette meg a dolgomat a szakadó hó, a hol havas, hol latyakos járdák, de a lényeg, hogy elértem az utolsó közvetlen buszjáratot! Útközben voltak kisebb, nagyobb kalandok! A közlekedési viszonyok nem voltak a legkedvezőbbek, bár Árokszállás környékétől már jellemzően csak vizesek voltak az utak, arrafelé inkább eső esett, de a sofőrünk így sem volt a helyzet magaslatán! Volt pár váratlan fékezése, nagy dudálgatások. Talán jobb is, hogy viszonylag hátul ülve nem láttam, hogy éppen mi történik körülöttünk! Az azért feltűnt, hogy Jászberényben nem sikerült a sofőrnek eltalálnia a részére rendelt kocsiállást, ezért a közúton bóklászva tolatgatott be a helyére, de a csúcs az volt, amikor Nagykátán egy sarokkal korábban, az autóbusz állomás helyett az orvosi rendelőkhöz fordult be. Azért viszonylag hamar rájött, hogy valami nem stimmel és tulajdonképpen a kitolatás közben sem ütközött össze senkivel igaz, ez csak az éppen arra járó személyautó sofőrjének lélekjelenlétén múlott! Na mindegy! Cirka fél óra késéssel odaértem Tápióbicskére! Gyorsan fel is hívtam Csabit, amint elértem az utcájuk sarkára!

,,Csabi, mennyire vagy túsz? Sörhöz hozzáférsz?”

K-ra szomjasan érkeztem meg az ,,X” utca ,,Y” szám alá! Talán megjegyezhetném már a címét, de végülis anélkül is odatalálok, levelet meg nem akarok írni neki! Kormi a saras tappancsaival, Csabi és a közben már megérkezett Sörbratyó Zoli és fia Bálint pedig a már kitöltött legújabb főzet bicskei világos lagerrel fogadtak. Még most nem listázom, de egyébként nagyon finom! Testes, talán egy kis minimális kukisság van benne, még kicsit édes, de baromi jó!

 Aztán kisvártatva befutott Tamásunk is, a sörök pedig szép sorban csordogáltak...   

9105. Fundamental. 6,7/16%-os New England IPA a lengyel Browar Sady-tól. A berlini Fuerst Wiacekkel közösen főzték. Ezt vittem jelképes ajándékként Csabinak. Nagyszerű főzet! Édeskés az alapja, a Citrát kiérezni belőle. Mondjuk az nem nagy kunszt!

Ide most egy idézet jönne és a rá adott válasz, de nem merem leírni! Nem a sörrel kapcsolatos, hanem a mindennapjaink eseményeivel. Úgy érzem, hogy jobb, ha ezt most veszni hagyom! Legyen itt helyette inkább a következő:

,,A bizonytalanra nem hoztam gombát.” Tamás: ,,De nem bizonytalanra, hanem a kakasra kellett volna!”

9106. Chai Latte. 8,7%-os ízesített imperial stout, a Kecskeméti Sörmanufaktúra és a Szomjas Farkas közös története. A fahéj a legerősebb benne. Édes, csokis, kicsit alkoholos. Tamásnak érdekes módon vékony igaz, nem az erejét tekintve, inkább a fűszerességében. Szerintem jó kis cucc!

Közben nassolnivalót aprítottam. Alig győztem, gyorsan párolgott! A szokásos sajt-kóbi párosítást Csabi megtoldotta füstölt husernyákokkal és friss kenyérrel. Sőt, Bálint is hozott kóstolni valót!

Tamás javallatára lefotóztam Bálint kolbászát, így lett megörökítve, hogy milyen különlegességet hozott. A babócsai Légrádi Hús borókás kolbászát kóstolhattuk meg, ami fele disznó és fele szarvas húsból készült. Nagyon kellemes kis történet volt. Igazából engem a turista szalámira emlékeztetett, jó értelemben véve. A Tóth Hús remek turistájára, amiből időnként szoktam venni egy-egy gurigát.

9107. Noka Bácsi Kölsche. Én adtam ezt a nevet ennek a sörnek. Bálintnak köszönhetjük ezt is. Varga Norbi barátja, azaz Noka Bácsi főzte és állítólag kölschnek szánta. Bár készítője nem túl büszke rá, - emiatt Bálint is félve bontotta - végül egy egész kellemes sört ismerhettünk meg a palackok tartalmában. Elég édes, kicsit túlerjedt, erősen szénsavas, de kellemes az íze. Miután kiderült, hogy minek készült, végülis...

Zoli: ,,Na, azért már nem vagyunk nyeletlen kétévesek!” (Készülődtünk az Indoor-ra...)

Aztán előkerült egy esküvői videó felvétel. Még Zoli első esküvőjéről. Alig ismertem rá a résztvevők általam elvileg ismert tagjaira! Az biztos, hogy ott volt Mászöly Kálmán és Göncz Árpád is! Én legalábbis úgy láttam. Közben ezer jó szó, beszólás, poén szállt el a picsába! Képtelenség volt követni az agymenéseket jegyzeteléssel!

Megkóstoltuk az új gyöngyösi fekete IPA-t. Ez volt a debütálása, szűk két hét palackban erjesztés után. Még nyers, de finom lesz. Csokis, karamellás és jó keserű.

,,Persze, pacsizzatok le a bénaságomra!” (Csabi szerint a keserű az nem íz.)

Csabi: ,,Most is felébredtem reggel fél háromkor.” ,,Hidd el nekem, az még nem reggel!”

Csabi: ,,Mint helyettes, csak 6 órám van.” Zoli: ,,Minden nap nulladik óra? Hétfőtől szombatig.”

Ittunk az új Mariposaból is, csak sajnos túl hidegen! Zoli: ,,meg van az a paraj szaga!” Szerintem ez is melegebben lenne jó! Tamás: ,,Basszus, most várjunk nyárig?” Bálint közben olyan kóstolószettet vizionált nekem, hogy a fal adja a másikat!

Utána a gyöngyösi mindent bele fekete következett, amit az új bicskei tonkababos főzet követett. Előbbiben a tonkabab dominált, utóbbit elsőre intenzíven vaníliásnak éreztem, majd a komlókeserűt tolta. Ezt a három sört majd valamikor még listáznom kell!

Előkerült két régi bútordarab is Zoli aranytartalékai közül. Az egyik egy ,,M” kupakjelölésű. Valószínűleg bicskei meggyes ribi volt benne. Több éves történet. Mostanra már olyan, mint ha lenne benne a gyümölcs fanyarságán túl plusz savanyítás is. Bálint szerint ,,nagyon lejárt íze van.”

Csabi: ,,A kutya kinyalja a seggeteket!” Zoli: ,,Úgy legyen!”

Bálint közben egy űrhajós podcastról mesélt. Zoli: ,,Ennél már nincs lejjebb, amikor a halak eszik a kakidat!”

Egy üveg Zoli söre is előkerült, ami egy belga búzának készült. Mostanra nekem nagyon ánizsosnak tűnt, pedig az nem is került bele.

Bálint: ,,Úgy érzem, hogy a fahéj a fokhagymának a reciproka!”

Közben megállapításra került, hogy homoszexuálisak, nem szeretnek minket - főleg Csabit - és buzik is azok, akik meg lettek hívva ebbe a buliba, de nem jöttek el!

A legújabb AK-t is megkóstoltuk. Édeskés, markáns benne a vadkomló, ahogy mi szeretjük! Ennyire édes AK talán még nem volt, de még fiatalka, így ez változni fog szerintem. Valószínűleg ezt sem listáztam még, de majd legközelebb...

Társasjátékkal kapcsolatos sztorik is előkerültek. Alkoholi... Volt aki győztesként kulturáltan elfeküdt és magára húzta a szőnyeget takarónak, volt akinek azt dobta ki a játék, hogy vagy megcsókolja a mellette lévőt, vagy iszik 4-et és látták a szemében, hogy elgondolkodott, pedig meglehetősen egynemű társaság játszott! Aztán olyan is volt, aki hányással díszített fel egy fát. Na, az azért nem semmi!

,,Mezítláb mentél ki hugyozni az esőben?” ,,De hát lavórral voltam!”

Tamás közben sajnos lassan indulóra fogta (volna)! Csabi sorra bontotta fel újabb és újabb kihagyhatatlan jánosáldásnak a hordóban érlelt söröket.

9108. Barrel Project - Happy Finish-Cognac. Scotch és konyak hordóban érlelt 11%-os imperial stout. Nekem túl alkoholos volt, a hordó pedig fanyarkássá tette. Szerintem túlságosan is beleszólt az ízébe, bár persze ízlések és pofonok...

Mindeközben ezerrel szólnak a válogatott, míves zenék! Tamás: Szeretném kérni a Pogány Indulótól a Gettó Csirkét!” Tha Patkányz - Sick My Duck. Szól a Novák Kati!

9109. Barrel Pig Rudeboy. Kentucky Bourbon hordóban érlelt 11,5%-os imperial milk stout. Édes, tejes, k..va édes! Nem érzem benne a munkát! Szerintem túl hamar adták ki!

Tamás sajnos most már tényleg lepattant! Igaz, ő már a következő két hordós sört is letolta! Közben két kokas kiröppent a fagyóból.

9110. Horizont Night Shift 2022 Imperial Pecan Pie Stout aged in Tennessee Whiskey Barrels. Nevében a típusa. 13,6%-os. Elvileg a pekándiót is tolja, bár nem tudom, hogy annak milyen íze van. Elég markánsan keserű. Nálam messze verte az előző két sört.

Zoli közben közepes sikerrel zsonglőrködött egy vágódeszkával. Még a lengyel sör is túlélte! (És engem se vágott pofán!)

9111. Tatrzanskie  Lager. 4,7%-os pasztőrözött világos lager a Browar Sp. Zoo-tól Limanowaból. Esélyes a diacetil király címre! Édes. Valahol felüdülés is, meg nem is az erős feketék után, között.

Nekiálltunk Klask-ot játszani. Érdekes játék! Ja, nem, de elvoltunk vele, mint befőtt a kamrában.

9112. Moment in Time 2022 Vanilla. Ír Grain whisky hordóban érlelt 12,6%-os vaníliás imperial stout a Brew Your Mind-tól. Én mán nem tudom! Olyan sok(k) volt egymás után ez a négy erős sör! Minden esetre jó, az nem kétséges!

Csabi a teraszon: ,,K..va anyádat!” Én a szobából: ,,Mi van, fut a tyúk?” Bálint: ,,Nem, neked mondta!” Oszt még ki is nevettek! Hát véndöglátás az ilyen?

Bálint megállapította, hogy Csabi tutira magával játszik a magányos esétken hol jobb, hol balkézzel. (Már mint a Klaskkal, mert olyan jól megy neki.)

9113. Trashman. 5,3%-os hazy belga session pale ale a Mad-től. Nagyon jellegzetes íze van, de mi az? Bodza, vazki!

9114. Pineapple Party. Mentás, ananászos ,,bajor” búza a Happy Beer Factory gerilla sörfőzőktől. A mentás jó édes anyukájukat, azt!

9115. Pop My Grapefruit. A Reketye gyümis berliner weisse sorozatának egy újabb darabja. Atom laktózos, krémes, fanyar. Nem savanyú. Komplexebbnek tűnik a gyümölcsössége egy sima grapefruitnál.

9116. Beertenders Black Forest. Édes, geil, szar!

A Karácsonykor kapott kis fekete fickó neve Bálint lett. Nem Bálint, hanem Bálint után. Beszerzője és adományozója, Bálint ,,bácsi” után, aki Bácsi.

Dzsiníz gát a gan!

,,Aludhatok ebben az ágyban te férfiállat?”

9117. K-Pop Star. 8,8%-os gluténmentes dupla iPA a Mad-től. Ez faszának tűnik! Komlós, talán kicsit komlóporos, kesernyés, érezhető, hogy nagyobb maláta test van alatta.

Bálint: ,,Én lehet, hogy elmegyek aludni, ne haragudjatok!” ,,Nem haragszunk, igyál valamit!”

Zoli: ,,Akkor is lesz egy néhai bárány!” (Csabi sörében landolt az egyik fehér bárány a Klaskból.)

9118. Szaloncukor. 6,5%-os csokis, narancsos pastry stout a Viharsaroktól. Elsőre megijedtem, mert mentásnak éreztem az illatát, de szerencsére az nem került bele! Zselés szaloncukor íze van, ami tök jó lenne, ha nem utálnám a zselés szaloncukrot!

9119. First Lemon Shortcake. 5/16%-os ,,kekszes citromtorta”. Nekem csak a citrom jött belőle.

Közben darts bevonulózenéket hallgattunk. Zoliról pedig kiderült, hogy gitár virtuózzá akarja átképezni magát.

9120. Jungle Vip. 5,9%-os Berliner weisse a Mad-től. Már mindegy, de savanya! Megkockáztatom, hogy uncsi. Szerintem ezen nincs mit szeretni.

9121. Kísérleti Nyúl Glühck. 6,4/17,5%-os, forralt bor ihlette sör. Ekkora f@szságot! Rágógumi szagú és az íze sincs messze tőle.

9122. Phat Boi. 11,5%-os imperial stout a Mad-tőt tonkababbal, kakaóval, kávéval és vaníliával. Illata kávés, íze kávés és cukros. Laktózra tippeltem, de kandiscukor van benne. Idővel csokibombává vált.

9123. Trailer / #004 Long, Hard And Full Of Seamen. 7,5%-os hazy West Coast IPA az Ugar és a Štika közös főzete. Szerintem nem WC, de alapvetően finom. Meglehetősen édes az alapja és egyáltalán nem keserű.

(Majdnem) zárásként a Tápiót is meglátogattuk. Útközben a fiúk Delirium Tremenst ittak, én egy vörös AK-t. Mostanra szépen beérett. Visszaérve Csabi lepihent, Zotyóval tartottuk még egy ideig a frontot. Beszélgettünk, klaskoztunk, István a királyt hallgatunk. Igen csak belenyúltunk az éjszakába sőt, inkább már a hajnalba! 5:15 körül feküdtünk le.

Ehhez képest reggel elég korán kelt a brigád, cirka 3 órát aludtunk mi legkitartóbbak. ,,Szia Kedvesem! Akkor indíthatom a megfigyelést? Két balkáni gerle és egy vörösbegy.”

Bálint elvileg nem hallgatózik éjszaka, mégis meghallgatott 3 podcastot.

Zoli: ,,A másnaposság alkoholban oldódik. Tanultuk kémiából.”

Bálint: ,,Ez az igazi baráti harag, amikor egy selyemzsákkal dobnak meg!”

Bálint koppanásmentes futóműről mesélt. Zoli: ,,Az a koppless.”

Csabi: ,,Már meg kellett volna innom az első sört!”

Bálint: ,,Szerintem valami keményebbel kellene kezdened!”

Zoliék aztán Laciztak egyet Kátáról, majd sajnos hazafelé vették az irányt! Mi Csabival ittunk egy sört. Egy Mezítelen Valóság akadt a kezébe. Jó volt most is, csak hát a szervezetem még...! Pedig ittunk már Rehabot, colát, izotóniás italt, meg kiskutya faszát is!

9124. Vortex. Ez már egy DDH dupla NE IPA volt az Uradalmitól. Kis kellemes, csúszós darab. Nem túl édes, pici kesernyésség is volt benne.

Aztán fél egy körül lecsapott a sülyi tatár reggelire, majd kisvártatva megérkezett Tamás! Kezdődhetett a munka!

9125. Fehér Nyúl from the Barrel Uenuku. Csabi megígérte, hogy szombaton már nem barrellozunk, de ennek sérült volt a doboza, így hát... 13,3/28,4%-os, különböző rumos hordókban érlelt imperial stout. Fűtött, kicsit alkoholos volt, elsőre a savamat is felugrasztotta. Finom volt, csak kicsit olyan ,,szokványos ízű”.

Közben befutott Laci is. Hozott sztrapacskát, ami estére köretként került felhasználásra. Innentől kezdve jó sokáig már ismerős sörök kerültek terítékre, zömében sajátok pár egyébbel kiegészítve. Az előző nap hatására ekkor már nem voltunk annyira nagy legények! Szépen csendesen sörözgettünk, miközben Csabi és Tamás edényt fertőtlenítettek, majd átfejtették a csütörtökön főzött sört és beoltották. Csaba bátyánk is megérkezett. Laci hagymát, parit, paprit aprított a két kokas alá. Hosszú gondolkodás után végül a bográcsozás mellett döntöttünk.

Laci: ,,Golyóstoll + fél zokni = nagy nyereség!” Csabi: ,,Ez egy leszbikus poén volt, nevessetek rajta srácok!”  

Miközben a többiek feltették a sört és a pörit is főin odakint, én aprítottam egy kis rágcsálni valót. Így utólag nem biztos, hogy jó döntés volt a bográcsozás! Bár ezúttal a nyári konyha mellé lett telepítve a bogrács, de a hidegben, nagy szélben a fősörmesterek ritkán dugták ki az orrukat a nyáriból, amit befűtött a sörfőzés, így mégis kicsit kettészakadt a csapat. Szegény Csaba bátyánk végigállta a bográcsozást én meg igyekeztem zömében vele tartani, bár azért párszor a sörre is ránéztem.

9126. Guri Áfonyás Duplabak. A legújabb Guri főzet. Nevében a típusa. Illatán érződött az áfonya. Az ízét vékonynak éreztem, de túl hidegen ittuk. Esélye sem volt odakint, hogy megmelegedjen.

A kaja szép csendesen elkészült, a sörfőzés a komlóforralás közelében járt. Mire beindult neki is láttunk a vacsorának. Ezúttal sajnos pocsék lett a kokaspöri! Gyakorlatilag semmi íze nem volt és tocsogott az olajban. Előbbiért hibásnak érzem magam, mert a hagyma aprításakor láttam, hogy az a mennyiség édes kevés lesz, még sem fújtam riadót, hogy valahonnan szerezzünk még hozzá! Minimum a duplája hagyma kellett volna hozzá, de ha belevesszük, hogy ami volt, annak egy része lilahagyma volt, akkor még több, mint a duplája, hogy jól sikerülhessen a pörkölt! Szegény kokasok nem ezt érdemelték! Hiába ment bele a sok fűszer, elegendő hagyma nélkül a hús teljesen íztelen maradt.

Vacsi után Csaba bátyánk haza indult, a sörfőzés hamarosan befejeződött. Az új gyöngyösi fekete IPA-ba megint belekóstoltunk, majd még egy újdonság előkerült.

9127. Human Experiment Thirty Two. 8,5%-os dupla IPA a Brew Your Mind-tól. Tamás: ,,A szokásos lábszagú aromakomlózott sör.” Én nem is mondok már rá semmit! Ez lett a fiúk jánosáldása.

Összegzésként még megemlítendő, a nap folyamán Laciról megállapításra került, hogy ő tulajdonképpen egy leszbikus nő. Ez sok mindent megmagyaráz! Mi Csabival még belekezdtünk egy etyeki fügés sörbe és becsatlakoztunk a Vidi-DVSC meccsbe, amibe aztán annak rendje és módja szerint bele is aludtunk mindketten! Hosszú két nap állt mögöttünk!

Reggel még bedobtuk a maradék tatárt és rákóstoltunk némi tepertőkrémre, aztán ezúttal a mostanában szokásoshoz képest egyel korábbi busszal húztam haza a belemet. Igen csak erős hétvégét produkáltunk!

 

2023. február 2.:

9104. Altenburger Hell. 4,9%-os német helles lager. Nem túl édes, ennyi belefér egy hellesbe. Erősen kukoricás. Van egy kis tapadósság a komlókeserűjében, ami hellesnél szerintem szokatlan és nem is túl kifinomult. Hmmm, mindent egybevetve a középszerből szerintem nem tud kilépni még a saját ,,primitív” típusán belül sem.

 

2023. február 1.:

9102. Landskron Premium Pilsner. 4,8%-os német pils a Landskron Brauereitől Görlitzből. Egykori NDK-s töténet. Felbontva büdi. Klasszikus német pils? Annyira nem száraz. Sőt, nagyon édeskés íze van. Kár, hogy kevés vagyok a rendes kielemzéséhez! Édeskés malátás illat keveredik valami egyszerű komlóval. Halvány húgysárga, de az nem baj. Kicsit olyan cseh-német pils hibrid. Összességében kifejezetten ízlett.

9103. Paulaner Weissbier Kristallklar. 5,2%-os szűrt bajor búzasör. Banános, de üres az íze. Kicsit olyan, mint a molyosok voltak, csak máshogy. Érezni, hogy búza, de valami hiányzik belőle. Iszonyatosan hiányzik belőle az élesztő! Nem lenne szabad ezt művelni egy búzasörrel!

 

2023. január 29.:

9101. Störtebeker Übersee-Pils. 5,2%-os, hát igen, mi is? Tengerentúli pilsnek van titulálva, gondoltam kapok egy hoplagert jófajta amerikai komlókkal, de igazság szerint nem hozott semmi extrát. Előtte ittam tőlük egy sima pilset is, ami már listázott. Ahhoz képest ez egy picivel testesebb, komplexebb, vagy inkább kacifántosabb komló aromákkal dolgozott. Picit édesebb az alapja de egyúttal keserűbb is a lecsengése. Meg kellett szokni. Utána már egész kellemesnek tűnt, de abszolút nem ezt vártam tőle! Nem éreztem rajta semmi ,,tengerentúlit”!  

 

2023. január 28.:

9099. Störtebeker Mittsommer-Wit. 4,7%-os belga stílusú búzasör Németországból, Stralsundból. Enyhe citrusos illattal indít, az íze is ehhez passzoló. Édes, citrushéjasan kesernyés. Pici fűszeresség is jön rajta, de igazából az édessége elnyomja a többi ízt. Lehetne élesztősebb. A lecsengése kicsit üres. A végére már úgy éreztem, mint ha egy elcseszett radlert innék. A helyükben én ezt nem tenném ki az ablakba! A suszter maradjon a kaptafánál, a németek meg a bajor búzasörnél!

9100. Störtebeker Keller-Bier 1402. 4,8%-os pincesör, azaz egy szűretlen világos lager. Elenyésző illattal indított, de ez egy kellernél még belefér. A szűretlensége közepes, lehetne jóval élesztősebb. Enyhén citrusos. Közepesen zamatos, malátás, kellemes komlókeserűvel. Átlagosan jónak mondanám. Azért még egyszer, tudatosan nem venném le a polcról.

 

2023. január 27.:

9098. Sternburg Export. 5,2%-os világos lager Lipcséből. Jutalom a nap végén. Kb. olyan is, vagy talán inkább mint egy Aranyásó, de a friss fajtából, aminek túl sok élvezeti értéke ugyan nincs, de van olyan szitu, amikor mégis jól tud esni. Jó kis NDK-s világos melós sör!

 

2023. január 26.:

9097. Vier Vogel Pils. 5%-os szűretlen német pils. A Vier Vogel Pils GmbH jegyzi Drezdából, de valószínűleg csak a forgalmazói. Nincs kedvem nyomozgatni a gyártója után. Az első korty meglepett, furcsa karaktert éreztem benne, de aztán megszoktam, sőt megkedveltem. Valószínűleg pilsekhez nem annyira szokványos komlót használhattak hozzá, azért lephetett meg. Sajnos nincsenek a címkén részletes adatok!

 

2023. január 25.:

Hú! Pocsékul indult ez a nap! Egy nagy csattanás és elment az áram a lakás összes konnektorából. Biztosíték leverve bent és kint egyaránt. Visszakapcsolni nem lehet. Vettem gyorsan egy új kismegszakítót, úgyis ezeréves volt a régi, de az sem segített! Beerduo Zolitól kértem hát segítséget, akinek sok egyéb mellett villanyszerelő végzettsége is van. Meló után átugrott és szerencsére gyorsan megtalálta a hibát. Egy zárlatos konnektor okozta a problémát. Megszerelte pikk-pakk, amit ezúton is szeretnék megköszönni! Egyúttal tanultam is pár dolgot a témában. Ezután még volt némi melója, de estére áthívott egy kis sörkóstolóra. Feszültség levezetésre pont ideális volt, így nem mondhattam nemet! A véletlen úgy hozta, hogy végül akkus Tamás barátja is  csatlakozott hozzánk. (Bocs, de a vezetéknevét még nem jegyeztem meg!) Először Zoli 4. főzet lágerével kezdtünk volna, de az éppen kifogyott. Az utolsó jó élesztős kortyokat én kaptam meg. Múltkor a palackozott változata sajnos hibás volt, de ez a kis hordó alja megmutatta, hogy maga a sör remekre sikeredett. Ezután Zoli két számomra még új IPA-ja került a poharakba.  

9095. Mátrai Galaxis. 6,4/16,3%-os amerikai IPA Magnum és Galaxy komlókkal. Citrusos és vaníliás jegyeket hrdozott markánsan komlókeserű lecsengéssel. Tamás szerint grapefruitos. Így, hogy mondta, tényleg!

9096. Raw NEIPA. 6,3/15,1%-os forralás nélkül készült New England IPA. 75°C-on került bele az első adag komló, aztán rengeteget kapott hidegen is. Érdekes módon ennek ellenére markáns komlókeserű alakult ki benne. A színe nem volt a legszebb, kicsit eloxidálódott elég hamar és a keserűje is erős volt egy NE IPA-hoz képest, de a lényeg, hogy ebből a főzetből is egy nagyon finom sör lett! Érdekessége egyébként, hogy Zoli mindkét fia is lefőzte ugyanezt a receptet időben minimális eltéréssel. Más kérdés, hogy mikor lesz lehetőségük összekóstolni. Nem könnyű összehozni Svájcból és Hollandiából!

Aztán Zoli legutóbb már listázott, cirka egy éves fekete sörét is újrakóstoltuk csapról. Hááát, mesés! Édeskés, kávés, csokis, csonthéjasokat is érezni rajta. Diszkréten füstös. Szépen harmonizál benne minden íz. Közben cheddar sajttal, füstölt kolbásszal, friss kenyérrel öblögettünk a sörök között Tamás gasztronómiai élményeit hallgatva. Olyan élvezettel, átéléssel tud mesélni, hogy megszomjazik, megéhezik tőle az ember! Hallhattunk a Balatonnál vett 30.000,-Ft/fél liter málnapálinkáról és az ököruszáj levesről, ami annyira jó volt, hogy ,,komolyan mondom, bele tudnék fulladni!” (Tamás) Közben azt is megtudva Zolitól, hogy a Habsburgok idejében miért nevezték el asztalsarkának ezt a levest. De például olyan érdekességeket is megtudtam az órák világából, hogy csiszoltak már óralapot meteoritból és a Titanicról felhozott leletből is és az is kiderült, hogy a sörös dobozba belevert tollszárból megivott hirtelen felhabzó sör agyra gyakorolt áldásos hatása sem piskóta.

Két sörrel én is hozzájárultam a kóstolóhoz. A bajor roggenünk és a milk porterünk is nagyon jól szerepelt. Utóbbit jó hosszasan elcsócsálgattuk szép apránként kiérezve belőle a sokféle összetevő ízét. Lassan majd ezt a két sört is illene listáznom! Jó kis este kerekedett ebből a spontán összeröffenésből!

 

2023. január 24.:

9093. Häffner Schwärzberg Gold. 12-es Plató mellett 5,1-ről 5,6%-os lett ez a világos, vagy inkább aranybarna lager sör, amit Bad Rappenauból hoztam. Maláta hangsúlyos, de szerencsére nem volt bántóan édes, így egy kellemes, csúszós darabnak mondható. Bő 5 évvel ezelőtt kóstoltam az előző változatát, így annak az ízére persze már nem emlékszem, de a pontszáma alapján talán az azért egy árnyalattal jobb volt.

9094. Erdinger Festweisse. 5,7%-os szűretlen bajor búzasör. Ezt szerintem még Vikortól kaphattam. Kicsit megbújt a hűtőben. Az erdingi sörfőző hagyományoknak megfelelően egy nagyon szép, kerek, zamatos búzasört kaptam.

 

2023. január 23.:

Most, hogy naprakész az oldalam végre nekiláttam a söröspohár és korsó gyűjteményem fotózását folytatni. Jó sok portörléssel és egy nagy átrendezéssel jár a dolog, nem kis munka lesz, de a lényeg, hogy belekezdtem! Közben persze jól esik egy söröcske pláne, ha éppen olyan finomat sikerül kiharapni a hűtőből, mint ma!

9092. Berg Weizen-Bock. 7,1/16,4%-os világos búza bak Németországból, Ehingen-Bergből a Berg Brauereitől. Már amikor töltöttem ki éreztem az illatán, hogy ez egy csodálatos sör lesz! A bajor stílusú búzasörökre jellemző banánosságot nagyon szépen hozta, de úgy, hogy sem ez, sem más nem lógott ki belőle. Érződött rajta, hogy erős, jó sűrű, szinte harapni lehetett. A saját búzasöröknél is valami ilyesmi szokott a célom lenni. Ennyire erősre még nem mertem főzni, de egy maláta hangsúlyos sörben legyen csak anyag, test, alkohol jócskán! Persze harmonikusan. Ebből elférne itthon pár rekesszel!

 

2023. január 20.:

Csabi születésnapja. A közös ünneplése nem ma lesz, az még várat magára, de addig is legurítottam pár sört az egészségére, miközben az oldalam statisztikáinak, táblázatainak frissítésén dolgoztam. Éjjel kettőre végeztem, de végre naprakész az oldal! (Igaz, ezt a 20-i bejegyzést ,,csak” 21-én délután töltöm fel.) Isten éltessen sokáig Csabikám!

9089. Schwaben Bräu Original Süffig Frisch. 4,9-es világos lager Stuttgartból. Korábban 5,1-es volt, egy kicsit visszavettek belőle. Anno sem volt nagy szám, mostanra már pláne felejthető. Nem tudom, hogy egy ilyen sört miért kell 0,33-as csatos üvegbe tölteni? Édes, malátás, elsőre kicsit még mézesnek is tűnt, az mondjuk tetszett benne, viszont komlót csak nyomokban tartalmazhat. Meg lehet inni, de mindent egybevetve nincs érdemi élvezeti értéke.

9090. Palmbräu Zwickel Hell. 4,8-as szűretlen világos lager Eppingenből. Közepesen élesztős, malátás alap, enyhe, de határozott, kellemesen komlós lecsengéssel. Karakteres, zamatos. Ilyen darabokért már érdemes sörözni!

9091. Warsteiner Winter. 5,6%-os, színében félbarna, ízében inkább vörös lager, markánsan karamell malátás jegyekkel. Erre se pazaroltak túl sok komlót, de a malátássága harmonikus, emiatt szerethető darab.

 

2023. január 19.:

Hihetetlen, de utolértem magam! Bár a táblázatok, statisztikák frissítése még hátra van, ami nem kis munka, de legalább az összes eddigi kóstolást megénekeltem! Ma ezek a sörök segítettek benne:

9086. Fürstenberg Naturtrübes Helles. 4,9/11,4%-os szűretlen helles Donaueschingenből, a Fürstlich Fürstenbergische Brauereitől. Édeskés, de nem bántóan, a szűretlensége szimpatikus, de van egy furcsa karakter benne, amit nem tudok hova tenni. A komlókeserűt hiányolom belőle. Mindent egybevetve középszerűnek mondanám.

9087. Hirter 1270. 4,9%-os osztrák félbarna lager. A hátcímkén külföldiül barnának van írva, osztrákul meg csak teljes sörnek, de ez akkor is félbarna! Színében és ízében egyaránt. A felbontás pillanatában megcsapott a karamellás malátássága. Később érdekes módon már nem éreztem annyira az illatán, viszont annál inkább az ízén! Lehet, hogy ebbe hivatalosan nem kell érdemi komlókeserű, de nekem akkor is hiányzott belőle!

9088. Hirter Keller Meister Bio Naturtrüb. 4,8%-os. Külföldiül világos sör, osztrákul ez is teljes sör. Egyértelműen világos színű és atom szűretlen, viszont van benne búzamaláta is. Furcsa, hogy a megnevezéséből ez nem derül ki, bár nincs feltüntetve, hogy hány %-a búza az összetevőinek. Kicsit tudathasadásos sör. Tulajdonképpen finom, kifejezetten jól esik. Érződik rajta a búzamaláta, de nem búzasör. Lágy, malátás, enyhén édeskés, de egyáltalán nem zavaróan azzal együtt, hogy én ennél is örülnék egy kis komló keserűnek, amit viszont szinte nyomokban sem tudok benne felfedezni. Nem tudom, hogy miért nem csináltak belőle rendes búzasört? Mindegy! Ma vitathatatlanul ez volt a legjobb.

 

2023. január 18.:

Sikerült elcsesznem egy sertéspörit, magam sem értem, hogy hogy, így elment a kedvem a kajálástól, ezért tartottam egy spontán sördiétás estét. Három újdonság is felpattant közben.

9083. Golser Rotgold. 5%-os dunkles a Privatbrauerei Gols-tól (korábbi nevén Pannonia Brauerei), Ausztriából. Karamellás, édeskés, egy kis test kellene még alá. Gyári középszernek mondanám.

9084. Golser Lager Pils. 4,9%-os világos lager. Ez nem tetszik! Illata kevés van és az se jó. Kicsit üres, enyhe malátás édességgel. Van egy kis keserűje is, de nem szeretem módon. A végén csak az üresség érződik. Pilshez köze sincs!

9085. Golser Bullig Bio. 6,8%-os világos bio bak. Édes, zavaróan édes. Mást nem is érezni rajta. Mint ha a Borsodi Bivalyt egy kanál cukorral inná az ember.

 

2023. január 14.:

9082. Gösser Natur Hell. 4%-os osztrák világos lager. A ,,natur” jelző miatt szűretlen sörre számítottam, de nem volt az. Bár talán valami egészen minimális opálosság volt benne, vagy csak megpróbáltam belelátni? Az összetevői között nincs feltüntetve az élesztő. Laza kis ivósör egyébként. Igazából ma nem is akartam sört bontani, csak hát délután a Fradi kézis lányai a BL-ben lenyomták a Ljubljanát 37:26-ra, este meg a férfi kézilabda válogatott a VB-n -6 gólról, fantasztikus végjátékkal fordítva győzött Izland ellen 30:28-ra, aztán gondoltam, ezek megérnek egy bejegyzést! Szép volt lányok, szép volt fiúk!

 

2023. január 7.:

A gyöngyösi után egyből beficcent egy bicskei sörfőzés is így az év elejére. Barna lager került a fazékba. Hááát, nem mondom, hogy maximális lendülettel indultam neki a napnak! Reggel sikerült időben összenyalábolnom magamat. A buszhoz menet még fel kellett vennem egy csomagot a MOL kútnál. Összesen 22 db 0,3-as söröskorsót kellett elcipelnem magammal, hogy le lehessen gyártatni a Sörbratyók korsónk utánpótlását. Dél körül értem Nagykátára. Az ottani Guri Serháztól nem messze tett le a busz. Úgy beszéltük meg Csabival, hogy ott találkozunk. Éppen nyitásra értem oda. Nem túl nagy meggyőződéssel kértem ki az első sörömet. Egy pohár sima Guri Pilst. Ne szégyeljük kimondani, ez bizony gyógysör volt! Annak tökéletesen meg is felelt. Pár perc múlva Csabi is befutott, ezután ,,rohantuk le” szegény pultos lányt, akiről kiderült, hogy korábban Csabi tanítványa volt. Nem történt erőszak, csak az utóbbi hetekben kijött sörös relikviáikból szerettünk volna vásárolni párat, ami meg is valósult, miután egyeztetett róla telefonon a főnökével. Természetesen elvitelre is vettünk pár liter sört, majd dolgavégezetten, elégedetten kocsikáztunk át Tápióbicskére. Ott felmarkoltunk némi komlót Csabi szüleinél, majd felsorakoztunk a rajtvonalra a sörfőzéshez. Nekem kicsit nehezebben ment, mert Kormitól alig tudtam kikászálódni a kocsiból, olyan lelkesen üdvözölt. Mostanában nagyon be van sózva! Az első sörünk egy Bicscoin lett, ami mostanra majdnem szűrt sör kinézetűre tisztult le és még mindig nagyon finom, komlós jegyeket hordozott.  

Két Tamásunk nagyon hamar befutott! Erzsók áthozta őket kocsival, hogy boldog új évet tudjunk kívánni egymásnak. Kihasználva az alkalmat legalább átkerült Tamásékhoz a Sörbratyók korsó alapanyag számottevő cipekedés nélkül. A sörfőzésnek gyorsan nekiláttunk. Még egy kis üveg szortírozás is belefért az elején, csak hogy Tamás ne unatkozzon, amíg melegedett a cefrézővíz.

9071. Mars. A Onebeernek készült aromás milk porter sorozat egyik tagja. 9%-os, szénsavas, alkoholos olvasztott Mars csoki.  

9072. Bahama Mama. 5/13%-os ananászos, kókuszos, milkshake pale ale a Guritól. Korábban 12 Ballingos volt. Atom opálos, krémes, komlós, pont annyira gyümölcsös, hogy még igazi nagybetűs sör tudjon maradni. Szerencsénk volt! Frissen tette fel a pultos lány a hordót a literes PET-be töltés előtt Nagykátán. Isteni volt!

Aztán elértünk az első hőfoktartásig. Igyekeztem sokat kevergetni a cefrét. Bicskén kicsit kevesebbet szoktuk, mint Gyöngyösön, pedig érdemes rászánni az energiát a minél jobb kihozatal érdekében!

Ezen a napon rengeteg saját sört bontottunk! Ekkor éppen az Alkony 5 került elő. Az előző sörhöz képest fanyarnak tűnt, de egyébként kifejezetten jó, csak át kellett állítani rá az ízlelőbimbókat.

Tamás hozott új PH mérőt. Por alakú hozzá a kalibráló folyadék. Na ilyet se pipáltam még! Meg ilyeneket írtak rá, hogy ,,rendeltetészerű használat”. Jó vicc! Ezek se jártak még Bicskén! Közben Tomival a sörlé kevergetése közben elméletben fermentáltunk. Mindkettőnket érdekel a téma, bár én nem vagyok annyira bevállalós, mint ő.  

Brutal AK-t is ittunk. Gyümölcsösen indított, aztán tényleg el kezdte brutálisan tolni a vadkomlót! Nagyon jó főzet még mindig!  

Nekiálltak a fiúk bekalibrálni a kütyüt. Én addig pótoltam az elkopott kaja készletet a szokásos holmikból.

Kettes molyos is került elő. Olyasmi, mint amilyen volt. Édeskés, nem egy kifinomult bajor búza, de most valahogy nagyon jól csúszott, rosszul meg soha.

Hűl a levegő, kezdünk fázni! Úgy tűnik, hogy a kalibrálás sikerült.

A következő sör a sorban a legfrissebb tonkababos bicskei főzet lett, ami ezúttal egy kis vaníliát is kapott. Szívem szerint már most listáznám, mert isteni, de még nincs neve szegénynek! Kezd összeérni. Mind a két ízesítőt és a Sabro kókuszosságát is lehet rajta érezni. Az eleinte markáns keserűje meg kezd besimulni. Csodás!

Csabi metszőollóval bontja a sört! Ez az álmoskönyv szerint sem jelent jót, de szerencsére megúsztuk baleset nélkül!

9073. MAD X Tanngnjóstr. Nem elírás, tényleg ez a neve! Kicsit kispórolták belőle a magánhangzókat! 13,5%-os hordóban érlelt meggyes melomel. Borecetes illat, balzsamecetes, boros, mézes íz. A meggyet is érezni rajta. Abszolút fogyasztható, szinte szerethető darab!

Utána egy friss Marit következett. Ezúttal a kávé mellé egy kis fahéjat is kapott. Még talán nincs két hete palackban, de bocsánat, ez már most k..rva jó! Illata főleg kávés, ízében a kávé és a fahéj is érződik, sőt a Sabrot is adja. Jó keserű a komlótól, de ez passzol a kávés keserűséghez. Azonnal listáznám ezt is, ha már lenne neve! Bár gondolom marad a Mariposa, csak a pontos megnevezése hiányzik még.

9074. MAD X Raspberry & Funk 2022. 5,7%-os málnás farmhouse ale. Vállalhatóan savanya. Szépen adja a málnát illatában és ízében egyaránt.

Szőlős szezon is került elő, azaz Csabagyöngye, vagy Csaba Gyöngye, még elválik. Tamásnak korábban nagyon nem jött be, de most ő is hívővé vált! A szezonélesztő is teszi a dolgát, a szőlő aromái is kellemesen érződnek, frankón kesernyés, remek sör ez is!

Közben persze metál szólt folyamatosan és jöttek, mentek a sztorik és az összehasonlító elemzések. Cigicsikkes szakállú csávóról, meg részeg szánkózásról 6 évesen...

Én aztán betelepedtem pizzát csinálni. Kisvártatva a többiek is csatlakoztak, mert elindult a komlóforralás.

A legújabb sütőtökös sörünk került terítékre. Mi is lett a neve? Csillagos Tökös! Tényleg azt érdemel! Ez is remekül sikerült!

A Keresztapa is előkerült a Guritól. Friss, tejes, krémes, ahogy kell! Ebből is egy friss főzetet foghattunk ki.

Hip-hop, kész a pizza! Szerintem kicsit szalonnás lett a tésztája, de a feltétbe most sikerült beletalálni! Mustár-ketchup keverék helyett ezúttal pizzakrémmel csináltuk.

9075. Barrel Pig Sex on the Barrel. 11,6%-os Barbados rum hordóban érlelt imperial milk stout. Meglehetősen geil! Én a Marshoz hasonlítottam, de Csabi kikérte magának a HopTop nevében! Persze ez azért nem volt annyira mű, de... ,,Ez egy olyan desszert sör, amihez desszert sem kell ,mert benne van.” Talán Tomi fogalmazta meg ezt? Nem írtam mellé nevet.

A sörfőzés közben befejeződött, az új csemete a dunsztoló kannába került. Szépen végigment a folyamat. Tamásék indulóra vették a figurát. Elkísértük őket a Tápióig az ilyenkor szokásos rituálé végrehajtása érdekében. Közben Dezső sörét ittuk, pöttyözött kupakosokat. Volt is bennük ruskó rendesen! Futottak, belementek az ember fogába, de az ízük nagyon jó volt! Visszatérve ketten folytattuk tovább a kóstolgatást Csabival.

9076. Parrotdise. 5,5/14,5%-os NE IPA a Kroistól. Nem teljesen az és nem teljesen kerek, de finom. Kesernyés a lecsengése. Pont ezért jó!

9077. Unfaithful. 4,2%-os kiwis savanyított sör a Happy Beer Factory gerilla sörfőzőktől. Szmúti, intenzíven gyümölcsös. Nekem inkább kicsit ananászos volt. Jó kis masszív szűretlen gyümölcslé. ,,Extrém savanyú sör extra mennyiségű kivivel.” Írták a címkére. Na ezen mi Csabival csak röhögtünk! Ezek még nem ittak Mad X-et!

Előkerült egy Távoli Galaxis is. Vagy régivágású IPA, vagy kicsit oxidálódott, esetleg mindkettő, de elég jó így is. Ahhoz képest, hogy a legelején még szűrt volt örülni kell már annak is, hogy enyhén élesztősre hagyják mostanság, de szerintem jól állna neki, ha durvábban lenne az!

9078. First Öktöberfest 22. 5,6/14%-os märzen. Hab semmi, CO2 kevés, édes illat és íz. Nagyon nemszeretem ízű!

Közben továbbra is zenét hallgattunk és az átlagosnál kicsit komolyabb dolgokról is beszélgettünk. Meló, meg ilyesmi...

9079. Narancs Rozmaring Radler. 3,5%-os radler az Ugartól. Az illata alapján nekem inkább citrom-rozmaring. Az íze már az, ami. Édes. Minek kellett bele a rozmaring? Nekem baromira nem hiányzott volna belőle.

Késő este Chiefs - Raiders NFL meccs kezdődött. Most is úgy terveztük, hogy legalább ezt a meccset megnézzük, de nem sikerült! Elég hamar belealudtunk. Azért előtte még sikerült megcsodálni a konyhásnénit a lelátón a mesés tricepszével.

Reggel 9 felé ébredtem, jégveremben. Szigorúan betartva a fürdő használati szabályokat összeszedtem magam (nagyjából). A rehab a barátunk, de gyorsan újra sörre váltottunk. A Madártejes Milk stout legújabb főzete is remek, mint eddig mindig.

9080. Double Rainbow all the way across the sky. Mad Scientist - Stigbergets közös történet. 6,3-as guavás, kaktuszfügés, lime-os savanya. Megforgatni nem túl szerencsés, de alapból csak egy gyümölcslé, rózsás narancssárga színnel.

Megkótoltuk a Gedi Robi féle páleszt is. Csabi eddig nem volt rá hajlandó, én meg tiszteletben tartottam. Most bevállalta. Szerinte is jó minőségű. Szegény gyomrom! De már készül a rántotta! Közben előkerült egy Winter Charlie a Hedontól, az egy évvel korábbi főzetből. A rozs dominált az illatában, de a kávé is érződött. Száraz, de nem fanyar, dry stout alapú. Könnyű, de nem testetlen, vagy legalábbis nem nagyon. Igazi mourning stout.

A rántotta most is remek lett, de ezt Csabinak ne mondjátok el! Múltkor kiadta az ukázt, hogy nem szabad agyondícsérni, mert még a végén rástresszel és egyszer elcseszi! A chedar sajt kellemesen megbolondította. Már a rántottát, nem Csabit!

Közben befutott Tamás egy tetős cimbijével. Nem jó, hogy szükség van rá, de jó, hogy van kihez fordulni! Megvizslatták a padláson a műszaki problémákat. Mi Csabival meg ittunk még egy sört.

9081. Caribou. 5,5%-os APA a Reketyétől. Illatos, olyan lágy, mint ha tejcukros lenne, de nem az. Talán Sabro is van benne? Kellemesen kesernyés, ennek is éppen elég a teste. Félédes az alapja. Harmonikus főzet.

Ezzel a sörrel zártunk. Még vételeztem Csabitól egy jó adag koronazárat, majd pár perc múlva indulnom kellett a buszhoz. Hazavonszoltam magam, aztán nekiláttam kipihenni ezt a három napos maratont. Tök jó, hogy ezúttal Gyöngyösön és Tápióbicskén is jó sok saját főzésű sör került elő!

 

2023. január 6.:

Végre sikerült összehoznunk egy időpontot a következő közös sörünk, a vörös IPA lefőzésére Fáczyval és Csepivel! Beerduo Zoli is csatlakozott hozzánk. Majdnem egyszerre érkezett meg mindenki. Ezúttal is alkalmaztuk az ivósör + kóstolgatni való leosztást. A Fáczyval közös roggenünkkkel kezdtünk, aztán ittunk egy Charlie-t, majd a saját APA-t. Ez utóbbiból sajnos volt jó és volt ízhibás üveg is! A vizet közben feltettük. Kicsit elbíbelődtünk a mennyiségének kiszámításával. Vigyáznunk kellett, hogy még éppen beleférjen minden a fazékba! Hamarosan mentek bele a maláták is, majd elérve az 58 °C-ot jött az első hőntartás. Közben nekiálltunk azokat a söröket végigkóstolni, amiket Zoli még a születésnapomra hozott. A már jól ismert szecsuáni borsossal kezdtünk, majd jött pár újdonság. Közben elméletben hurkát töltöttünk.

9063. Svaty Kníže (4). Zoli világos hamis lagerének negyedik verziója. Emelt maláta és komló mennyiséggel. Elég furcsa illata volt. Valami nem stimmelt ezzel a palackkal. Zoli elmondása szerint csapolva sokkal jobb.

9064. Karácsonyi Barna Búza. Zoli Bence fiának házi főzete. Lenyúlta az asszony mézeskalács fűszerkeverékét, azt tette bele. Szárazan volt fűszeres. Csepi kihagyta a negyedik szagolást, így ötödikre már semmi illatot nem érzett rajta. Nem igazán volt harmonikus főzet, de mézespuszedlival talán egész jó lehetett volna.

9065. Belga Búza. Bence jegyzi ezt a főzetet is. Zoli megrázta, majd: ,,Tyűűű! Nyálkásnak tűnik.” Csepi: ,,Mi az, belefingottak?” Bocsánat Bence az őszinteségért, de ebben valami nagyon félrement! Semmi köze a stílushoz és kifejezetten kellemetlen az íze.

Katika néni Splitben meccsen ivott.

9066. Füstös Péter (erősen pörkölt tf chips 2022). Zoli whiskys extra stout-ja. Ebbe került a füstös whiskey-be áztatott erősen pörkölt tölgyfa chips. Már 9 hónapos a kicsike. Érdekes módon szagolgatva először a füstösséget adta, aztán az idő múlásával már inkább némi alkoholosságot. ,,Annyira rossz, hogy inkább jól megforgatom a számban, hogy minél később kelljen lenyelni!” Csepi: ,,Olyan vagy, mint egy rossz kurva!” A félreértések elkerülése végett, ez egy remek sör! Szép lassan, apró kortyokban, jól megforgatva érdemes fogyasztani, hogy az ízének minden rejtett árnyalatát felfedezhessük.

9067. Örömvölgyi Újrakezdő. Ez már volt kollégánk, Tóth Laci gyöngyöspatai cimboránk főzete. Anno neki ízlett az elcseszett Újrakezdőm malátássága, ezért elkérte a receptjét és lefőzte. Sajnos tényleg hasonlított hozzá! Illatában volt egy pici citrusosság és sajnos borosság is. Ez is édes, mint az enyém volt, csak az anno nem direkt. Mindent egybevetve azért vállalható darab. Csepi: ,,Nekem ennek nincs sör íze.”

Z: ,,Andi, megtelt a bankszámlánk, mit csináljak?” ,,Nem mindegy a kavarás irány!”

,,Fáczy, nyugodtan üsd meg azért, mert pár évvel idősebb!”

Aztán felbontottuk az utolsó Szancsót. Ahhoz képest, hogy anno alig volt benne szénsav, ez most már kicsit futott. Már nem volt annyira édes, mint régen, viszont mosószeres az illata. Gondolkodtunk a kiöntésén!

Csepi: ,,A Jézus Ale-t is megittuk, vagy nem?!” ,,Lehet, hogy élt, de abba már holtan tették bele!”

,,Ne a Picassoval pucold az ablakot!” ,,Fogy a sütőrum, de ritkán van süti. Egyszerű matematika...!” (Bödőcs kabarét hallgattunk Zoli telóján.)

Saját főzetekkel folytattuk a kóstolást. A Kuriózumból kifuttattuk az utolsó 1-1 palackot a simából és a hidegkomlózottból egyaránt. Most is a sima ízlett jobban. Az összes kóstolásukat egybevetve egyetlen egyszer fordult elő fordítva.

Csepi: ,,A mellemre is mami!”

Közben már javában ment a szűrés. Szmörét is tudtunk még bontani. Továbbra is nagy kedvenc.

9068. Dub Siren. 8%-os triplán hidegkomlózott vadvirág mézes dupla New England IPA a román Hop Hooligans-től a Low Frequency gerillákkal közösen főzve. Nagyon édes volt de legalább enyhén, kellemesen mézes.

Van egy kis nózi fétis ma a társaságban! Kezdődik a komlóforralás.

9069. Feldschlösschen Schlankes. 4,9%-os valószínűleg energia csökkentett világos lager Drezdából. A korábbi markáns sörök után valami egyszerűbb ízvilágút akartam bontani. Kicsit túl is lőttem vele a célon. Laza, nem keserű, öblítő sör.

Fáczy egy kicsit megpihent, Zoli meg már nagyon. Fárasztó napjuk volt! Csepivel tartjuk a frontot. Már a második adag komló is belement a sörlébe. Annyira tele van a fazék, hogy a hopspider lényegében csak dekoráció. Közben Columbo-t nézünk. A jobb az bal, ezt tudnom kellett volna a távirányítónál is!

9070. Golser Weissbier Bio. 5,2%-os szűretlen bio búzasör. A Privatbrauerei Gols főzete Ausztriából. Picit fanyar, illata diszkréten banános, de van mellette valami kellemetlen mellékíz. Mindent egybevetve kiérdemelte a pocsék jelzőt.

A forralást közben befejeztük, a sörlét átfejtettük a két dunsztoló kannába. Szépen végigvittünk minden folyamatot. Az utolsó mozzanatoknál már Fáczy is besegített újra.  Aztán ittunk egy búcsú sört. Szerettem volna, ha a szó szoros értelmében véve is mindenki jó szájízzel távozik, ezért egy már jól ismert és bevált Svijanyt bontottam.

 

2023. január 5.:

A véletlen megint úgy hozta, hogy egy három napos sörmaratonba kezdtem bele ezen az estén. Ma Z-vel és Schatman-nel röffentünk össze egy kis szokásos képnézegetősdire, most először nálam. Mivel szerencsére az utóbbi időben sűrűbben jár haza Zoli, ezúttal csak két várlátogatós túrájának az anyaga várt ránk, így szépen, kényelmesen nézhettük végig, aprólékosan belemerülve a részletekbe a képek tekintetében és Zoli hozzájuk fűződő emlékei vonatkozásában is. Sőt, még a lefotózott emléktáblák feliratainak lefordítására is volt idő. Ezeknek köszönhetően szerintem szintet ugrott a történet, az egyik, vagy talán kimondhatom, hogy a legtartalmasabb képnézegetés lett a mai napból azok közül, amiken én eddig részt vehettem. Próbáltam ,,az est fényéhez”  a magam részéről is érdemben hozzájárulni a nálam szokásos, elsősorban kézműves sajtokból és füstölt árukból álló rágcsálnivalóval és változatos sörkínálattal. Amint megérkeztek a srácok betöltöttük a képeket és közben már pattintottam is az első seritalt. A hagyományainknak megfelelően igyekeztem vaktesztnek alávetni a srácokat. Közben a születésnapomon már bevált módi szerint mindig volt mindenkinek az éppen kóstolt sör mellé egy-egy ivósöre is. Hol Svijany, hol Schat által hozott Adelskrone, hol Zlaty Bažant ‘73. Ez az utóbbi nagyon nagy sikert aratott a dizájnával a srácoknál, főleg Schatnél! Szocreál masszív üveg, régi stílusú címke és a sör is jó.   

9057. Aluda. 4,8%-os pale ale Grúziából, azaz politikailag korrekt nevén Georgiából. (Nekem sokkal jobban tetszik a Grúzia, de mindegy!) A mártoni börzéről hoztam ezt a söröcskét. Nem vártam tőle sokat, inkább csak a származási helye miatt vettem meg. Kellemes meglepetést okozott! Bár az íze alapján inkább lagernek tippeltem volna, a lényeg, hogy egy nagyon szép kerek, harmonikus sört kaptunk, amit bármikor szívesen fogyasztanék. Zoli: ,,Lila hagyma, sajt ezzel a sörrel, nekem hoki!” Schat: ,,Hááát, el kell foglalnunk Grúziát!” Szóval igen csak bejövős volt nekik is!

Z kérdezte Schattől: ,,Van olyan kaja, amit nem szeretsz?” Közben elmesélve, hogy régen erre az volt a válasz, hogy a ,,száraz pina”. Schat most: Háááát, így már közel az 50-hez...!”

9058. Birra Elbar Weiss. 5%-os szűretlen búzasör Albániából, koszovói piacra gyártva. Szintén mártoni beszerzés. A sima világos lager sör testvérét nem rég szintén együtt ittuk, azt én nagyon lehúztam, a srácoknak az (is) ízlett. Ettől sem vártam sokat, kettőből már a második meglepetés ért! Enyhén, de mégis határozottan, kellemesen banános, igazi bajor búzasörös jegyeket hordozott illatában és ízében egyaránt. A legjobb albán sör amit valaha ittam, az tuti! Schat először nem nagyon találta benne a banánt, így megpróbálta reszetelni a szaglását, jó mélyen beleszagolt a füstölt kolbászokba. Igazából azt nem is tudom, hogy ez a módszer végül bevált-e, vagy sem, de minden esetre ez a sör is mindhármunknak kifejezetten bejövős volt. Zoli szerint veri a Muuby’s-ben kapható Hoegaardent. Ezúttal is felhívta Svájcba szakadt koszovói albán barátját videó beszélgetésre, hogy bejelentkezzünk számára egy kis hazaival. Szimpatikus fickó és legalább én is rehabilitálva lettem így, hogy ez az albán sör már nekem is ízlett.

A Kissler Rigóval folytattuk a kóstolást. Még a nyáron vettem, kicsit féltem tőle, hogy már túl későn került elő a hűtőből és a lefolyóban fogja végezni, de ez ma a kellemes meglepetések napja. Egy pici hőkezeltség érződött rajta, az üveges Kissler sörök nem túl kifinomultan pasztőrözöttek, de a klassz pörköltmalátás jegyek az első korty után ezt szépen elfedték. Zoli: ,,Illata jó. Jó, finom. Sőt, ez nagyon jó!” Schatnek is bejött. Elvileg egyébként ez egy félbarna lager. Talán az Ősforrás és a Holló házasítása, de most kifejezetten sötét árnyalatú volt és egyértelműen barna sörös jegyeket hordozott. Jól állt neki az eltelt idő, szépen összeértek benne az ízek. Zoli szereti Schattől megkérdezni, hogy az adott sör nála hány tálcás, mekkora készletet tudna belőle otthon elképzelni. Ennél is rákérdezett. Schat: ,,Én barnát nem tálcázok! ... Ha csak nem akciós!”

Közben Wangen im Allgäu-ban jártunk virtuálisan. Egy szobor láttán megjegyzésre került: ,,Sapho, leánykori nevén Könyves Kálmán.”

Következőnek a fentebb említett Hollót bontottam. Szárazabb, markánsabb, sokkal keserűbb, mint a Rigó volt. Zoli: ,,Kicsit keserűbb, de ez se gyilkos, ez se karcos! 8-asnál rosszabbat még ma nem adtam.” (1-10 pontozva) Schat: ,,Itt 8-asnál rosszabbat nem kapsz! 6-ossal mosnak fel!”

9059. Országos Kéksör Áfonyás. 4,9%-os áfonyasűrítménnyel és mézes levendula szörppel készült, kék lager sör. Még Galyatetőn vettem, amikor Csabival és Levi fiával felugrottunk egy kis vadászatra. Gondoltam a sok finom sör után legyen valami kacifántosabb is, de az igazat megvallva ez is jól vizsgázott! Édes, de nem durván. A gyümölcsösség dominált benne. Az illata alapján Zoli meggyre, vagy málnára tippelt, Schat bogyós gyümölcsre. Jól ráérzett.  A kaja után azt hiszem, ez volt a második pillanat, hogy ,,le akart fektetni”!

9060. Fischer Blonde Tradition. 6/13,4%-os francia világos lager Ruel-Malmaison-ból. Zergényi Tibi barátomtól kaptam.  0,65-ös csatos üvegbe töltötték, ami nem mindennapos. A sör viszont az! Nagyon édes az illata és az íze is. Számomra kellemetlen úgy ahogy van! Schat bezzeg cuppogva itta! ,,Nekem ez bejön. Nagyon jó! Nekem tetszik ez is!” Én: ,,Mint ha beledőlt volna a cukortartó!” Schat: ,,Oszt akkor mi van?”

Egy újabb szobor láttán a képeken Zoli: ,,Az egyik hosszúhajú, meg nő. Legyek az most én.”

Pár mondat Schatmentől: ,,Egy pár legendás evésem most eszembe jutott!” ,,Nagyon kellemes volt 15 évesen, bontatlanul!” ,,Én mindig addig ittam, ameddig van, vagy ameddig függőleges vagyok.”

Megkóstoltuk a Roggen Tónit is. Furcsa, hogy pont ehhez nem írtam érdemi véleményeket! Hanyag vagyok! Zoli annyit megállapított róla, hogy ale típusú.

Közben vagy a képeken volt fegyver, vagy valamelyik kép idézett fel egy fegyvert. Schat csak ennyit fűzött hozzá: ,,50 méteren belül megváltoztatja a véleményt!”

Következőnek a sörművek gyömbéres sörét ittuk. Mivel Zoli nagyon szereti az appenzelli gyömbérest, kíváncsian vártam, hogy ehhez mit szól, felismeri-e benne a gyömbért. Elsőre nem ment, ezért próbáltam rávezetni, hogy egy számára ismerős és kedvelt ízt keressen benne. Erre Zoli: ,,Talán a barátnőm puncija?” Na, azért a végén csak megtaláltuk a gyömbért! Persze ez másabb, mint a sávjci, nem is jött be annyira a srácoknak, de hozott egy korrekt átlagot.

,,Legyen Mátra, vagy fagyjunk meg?” ,,Legyen Mátra és te fagyjál meg!”

A Stiegl Paracelsus Bio Zwicklje is terítékre került. Kicsit olcsósörösen komlós szaga volt, ráadásul erősen diacetiles. Zolinak elsőre füstölt világos sör, másodikra: ,,Akár szűretlen Borsodi is lehetne.” Schat: ,,Jónak mindenképpen jó, azt szögezzük le!” Z: ,,Tálcás?” S: ,,Ha akciós lenne, akkor persze!”

Z: ,,Valami kezd bűzleni a történetben!” S: ,,Hagyma, meg fokhagyma.”

9061. Arpus TDH Belma 2021 DIPA. 8%-os-os triplán hidegkomlózott dupla IPA Belma komlóval, Lettországból. A születésnapi pakkból maradt különlegesség. BYM-osan édes volt, viszont működött benne a TDH, ami ritka! Összességében nagyon jó kis sör! Zoli énekel: ,,Jaj de jó a habos sütemény!” ,,Habos sütihez passzolna. Gyümölcsös. Tejszínes képviselőfánk kellene hozzá! De most képzeld el!” Schat: ,,Előbb a krisztás hasonlatot is elképzeltem!” Z: ,,Rohadjál meg!”

Zoli: Ma még olyan rossz sört nem hoztál! Nekem 7-es volt a leggyengébb.” Schat: ,,Én ebben a rasszista pontozó rendszerben nem hiszek!”

Még mindig az Arpust kótoltuk: ,,Be tegnap, be holnap is, de mesélj a Belmáról! Schat házasította az Adelskronéval. Én is kaptam belőle kóstolót. Az illatát levette, nem annyira édes, csak hát...

Közben előkerültek régi képek is a srácok életéből. Köztük tízen, huszonévvel ezelőttiek is. Tök jó volt látni ezeket! ,,Hol van ez?” ,,Verpelét.” Azaz! Verd beléd!”

Bontottunk egy Újrakezdett Újrakezdő APA-t. Nekem már nem ízlett. A fiúknak ízlik, bár Schatnek elsőre puskapor jutott róla eszébe, mert kénes illatot érzett. Zoli IPA-nak tippelte. Majdnem...

Schat jól béget a pohárba, majd egy temetési emléket idézett fel, ahol az elhunyt végakarata szerint bejátszottak egy általa készített hangfelvételt váratlanul: ,,Kopp, kopp, kopp! Miért van sötét? Mi ez a szomorúság? ...” Hú! Ez azért kemény lehetett! Morbid, de oltári nagy poén!

Felpattintottunk egy málnás búzát is a Sörművektől. Pusztán a színét látva Zoli: ,,Megint valami epreset hoztál!” Aztán az íze alapján mindhárman kiegyeztünk, hogy málnaszörp. Zoli: ,,Ha fegyvert tartasz a fejemhez, akkor se mondom meg, hogy búza!” Gyümölcsösöknél persze nem is az a domináns, a lényeg egy egyszerű, sima alap íz, amire épülve ki tud teljesedni a gyümölcsösség, csak jó esetben nem így.

9062. Budvar Reserve. 7,5/16,5%-os cseh világos lager. B. Strong, meg Speciál néven is nagyjából ez futhatott anno Budejovicéből, kicsit eltérő paraméterekkel. Illata elsőre semmi, utána se sok. Az édesség viszi a hátán az egészet, közepesen bántóan. Az meglepett, hogy Zoli elsőre IPA-nak titulálta, ha valamihez, akkor ahhoz aztán semmi köze! Nem baj, még folytatni fogjuk a ,,kiképzést”! Schat véleménye: ,,Múlt héten Vileda kendővel törölted ki a poharat. Kedden!” Megkockáztatom, hogy neki sem ízlett!

Bontottunk egy bicskei Brutál Fenyőt is. Tényleg atom fenyős volt az íze! Remek kis cucc és nem azért, mert mi Sörbratyók csináltuk! Schat: ,,Nekem ez nagyon teszik! Virágos. Kamilla, vagy valami hasonló...”

Utolsónak egy olasz Forst Premiumot ittunk, amit Zergétől kaptam. Hát, az édesség elvitte rendesen! Schat ekkor már inkább a szemhéjainak belső felét vizslatta, Zolival meg újra végigfutottunk az isztambuli képeken. Igen csak későre járt már!

Nagyon jó kis estét zártunk, ahogy azt már az elején kicsit el is spojlereztem! Csak a töredékét tudtam leírni az agymenéseknek. Sok hasonlót kívánok még magunknak!

 

2023. január 4.:

9055. Zlaty Bažant Špeciál Hurbanovská IPA. Kazbek és Citra komlókkal készült 4,1%-os pasztőrözött, szűretlen session IPA. Borzasztóan pocsék! Totál eloxidálódott, széteső, kellemetlen íze volt! Alig tudtam leerőltetni!

9056. Haller Löwenbräu Meistergold Spezial. 4,9-es világos lager. A Löwenbrauerei Hall főzete Schwäbisch Hall-ból. Hozta az átlagot az édeskés, gyengén komlózot vonalból, - ami azért meglehetősen sok német sörre jellemző - ráadásul kicsit unalmasan. Ezt is egyfajta egyeníznek érzem mostanság, amióta van lehetőségem jó sok fajta német sört megkóstolni relatíve rövid időn belül, elsősorban a két tavalyi németországi kiruccanásnak köszönhetően.

 

2023. január 3.:

Na, akkor mára maradt a palackozás, megint egyedül, de még csak véletlenül sem szárazon!

9053. Palatín Extra Chmeleny. Vihnyei 4,1/10%-os markánsabban komlózott világos lager. Nagyon üres alapra került az extra komló. Volt ennek korábban egy 12-es változata. Az se volt nagy szám, de ez messze alulmúlja. Kifejezetten kellemetlen a komlókeserűje (is).

9054. Falkenfelser Premium Export. 5,4%-os világos lager. Az Untapped-on talált infók alapján a Tucher gyártja a Netto diszkont áruházlánc részére. Valami 2022-es jó ár díjat is nyert. Ahhoz képest egész kellemes volt.

Estére aztán jött a darts VB döntője. Smith nyerte MVG ellen. Nagy meccs volt! Még 9 nyilast is dobott Smithie úgy, hogy előtte Van Gerven a 9. nyilat rontotta el ugyanabban a játékban. Az ezüstfiú felért a csúcsra, megérdemelten!   

 

2023. január 2.:

Ideje lepalackozni a mindent bele fekete sörömet! (Nincs még rendes neve.) Úgy volt, hogy lesz hozzá segítségem, de végül egyedül maradtam, így a mai napba csak az üvegmosás, fertőtlenítés fért bele. Amikor egyedül főzök sört, általában nem szoktam közben sörözni, az üvegek kivakarásához viszont köll az isteni nedű! Ez a legpocsékabb része a házi sörfőzésnek! 80 db üveget sikáltam ki.

9049. Schwaben Bräu DasWinterbier. 5,5%-os szűretlen világos lager Stuttgartból. Meglepett, hogy szűretlen. Fűszer nincs benne, mégis elég karakteres ízeket adott. Édeskés, komlókeserűt nem nagyon találtam benne. Összességében kellemes.

9050. Alpirsbacher Weihnachtsbier. 5,6%-os, az előzőhöz hasonló, csak egyszerűbb ízvilággal. Ez is meglehetősen édes.

9051. Altenburger Festbier. 6%-os világos lager. Ez is édeskés volt, hiányzott belőle a harmónia. Elmaradt egy fokkal az előző kettőtől.

9052. Feldschlösschen Pilsner. 4,9%-os német pils Drezdából. Direkt kerestem egy keserűbb sört a hűtőben az előzőek után. Az meg is lett, csak megfelelő test nélkül. Ebből is hiányzik a harmónia.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 189
Tegnapi: 197
Heti: 1 022
Havi: 3 988
Össz.: 516 594

Látogatottság növelés
Oldal: 2023. januári és februári kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »