Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2021. február 27-28.:

Sörbratyók (majdnem teljesen) újratöltve! Úgy volt, hogy most megint mind az 5-en összeröffenünk Csabinál, de sajnos végül Laci nem tudott csatlakozni hozzánk! Ezúttal én is csak szombat délután keltem útra, egy villámlátogatás erejéig. A többiek javasolták, hogy tüskével indítsak, így volt bennem egy kis félsz, hogy ,,túl későn” érkezem, de nagyon sportosan vették a srácok az addigi napi akadályokat! Érkezésemkor már javában zajlott a sörfőzés, a karácsonyfa fel volt díszítve. Az idei rozsos rotyogott a tűzön, vagy talán már szűrődött? 2 Csaba, 2 Tamás, 1 Zoli és 1 Kormi fogadott. Baromi szomjasan érkeztem így, bár pár izgalmasabb sörből tettek félre nekem a srácok, kértem egy egyszemélyes beugró adagot.

7491. Selma. Az idei Sörbratyók láger. Ekkor még nem volt neve, de mire ideértem a listázásban szerencsére lett! Remek a komlózása, nincs benne főttkukis mellékíz, nagyon jó darab! Akár húzóra le tudtam volna tolni!

7492. Gold Smooth Chocolate Whiskey Barrel. Utána kaptam ezt a Vaskakas Uniqueline-t. Januárban a boroshordóban érlelt változatát kóstoltuk, ez most a whiskey hordós volt. Ugyanaz jutott erről is az eszembe, mint anno a másikról. Harapható, de nem annyira, mint egy Mad Barrel, de ezzel együtt is igen remek sör!

Ezt követően újrakóstoltuk a 2 éves Sörbratyók féle karácsonyi sört, amiben szépen összeértek a fűszeres ízek, majd újabb újdonságok következtek.

7493. Generations Blend. Brew Your Mind 6,8-as vad ale vörösboros hordóban érlelve. Ez a kacifántos cucc lett  a következő. Elsőre majdnem illata volt, aztán ahogy megmozgattam alaposan már előjött a kisördög! Két korty jutott. Az első nem bántott, a második azért már összehúzta a számat rendesen.

A felkínált tüske adagomat közben rátestáltam Csaba bátyánkra, aki nem sokkal utána haza indult. Mi meg folytattuk a munkálatokat...

7494. Félegyházi Strong Ale Winter Edition. 7,7%-os belga golden strong ale szegfűszeggel, vaníliával, korianderrel és fahéjjal megbolondítva. Majdnem olyan jó az illata, mint a fahéjas zéró colának! Viccet félretéve kellemes, de nem túl harmonikus, kicsit alkoholos történet.

7495. MAD X Gold & Blue. Hordóban érlelt kék áfonyás golden sour ale. El tudtam viselni, de nem esett jól. Legalább érezni lehetett rajta az áfonyát! Szép mélyvörös volt a színe. Az illatában kellemesen jött a gyümölcs, de jól megforgatva a szájban előtört belőle a Mad X-ekre jellemző penetráns savanyúság. Még középen leöntve is bántó volt.

Közben WD-jük a hazát mind a 40-en! Pontosabban a két Tamás. Úgy tudnak üveget sikálni ezek a fiúk, mint senki más!

Barberpapa is beköszönt hozzánk. Most is megállapítottuk, hogy ez a sütőtökös Sörbratyók recept elsőre el lett találva! Parenyica, natúr gomolya, Grünerberg, csipi és sima ló, Gyulai elpárolgott pillanatok alatt. Csabi szokás szerint az itatásra koncentrált. Ki vetne rá ezért követ? Jött a nácsosz és hozzá az édeskés trutyi. Közben a szűrés alatt álló sörlé igen csak beállt! Ragacsos jegyeket mutatott, ami rossz emlékeket idézett rozs vonalon. Valahogy segíteni kellett rajta! Zoli felvetette, hogy a Tápió meglátogatása helyett..., de maradtunk inkább a szűrőréteg manuális fellazításánál. Közben kiderült, hogy Zoli reggelire kődobáló trollt kapott Csabitól, amiért cserébe felajánlotta, hogy egy a Vénuszhoz hasonló hangzású dologba tegye bele a nyelvét, de nem fogadta el.

7496. Sv. Martin. Vittem pár cseh kézműves sört a napi pakkba. Ezt a félbarna speciált a Matuška jegyzi. Klasszikus erős cseh láger megdobva egy jó adag komlóval, de azt is csehesen. Remek darab!

,,Itt egy kis cukor, aztán feküdj a csap alá!” Ilyen az, amikor a hajvágást összekeverjük a palackozással! Igen! Kinyitott a Barbershop is!

7497. Nectar of Happiness. A Zichovec is egy igen jó nevű cseh mikró. Ez a sörük rostos körtelé színű, ahogy meg lett jegyezve. Nagyon nagyon hozta amit vártam tőle! Pazar New England IPA!

Aztán előkerült a Sörbratyók szortimentből egy újabb karácsonyi főzet, egy másik évjáratból, majd a Fehér Nyúl Idd meg a karácsonyfát nevű söre ami Csabi szerint 2020-as kiadásként más, mint az előző volt, de én nem találtam eltérést a paramétereiben és pontszámban is úgy teljesített, mint korábban. Nálam, nálunk a mi főzetünk nyert toronymagasan.

Csabi: ,,Ha még egyszer azt mondom, hogy rozsos sört akarok főzni, valamelyikőtök b..sszon pofán!” Erre Zoli segítőkészen: ,,Mivel?!” Tudom, már említettem, de tényleg nagyon szenvedős volt a szűrés. Közben a palackozásba is belefogtunk. Ifjabb Tamás lett a zuckermaister. Faterja jó tanácsa: ,,Félig kell cukorral.” Zoli tanácsa: ,,De nem az üveget kell vele félig tölteni!” Én lettem a pali esze! Tovább kellett adnom a megtöltött, becukrozott üvegeket kupakolásra. Felelősségteljes feladat! Közben szólt a Brothers of Metal valamelyik örökbecsűje, amiről felvetődött, hogy miattuk lettünk Sörbratyók. Ők a Metálbratyók, mi meg legyünk a Sörbratyók... Közben letoltunk egy Matuška Apollo Galaxyt. Illatos, egyszerűbb történet ami akár korsózható is. Például a Dva Kohouti-ban? De jó lenne!

,,Jézus addig felezte a Mad X-et és a csirkét, amíg mindenki jól nem lakott...!” Ifjabb Tamásunk vadiúj fejezete a Bibliában. Had fejlődjön a vallás, ráfér!

,,Negyvenkilencedik.” ,,Majd akkor szóljál, ha 69 lesz!” ,,Háááát, azért az ivararány nem túl jó hozzá!”

Lepaliztuk az Ördögi Kört! 66 üveggel lett. Micsoda véletlen! Közben megsültek Csabi alkatrészekre bontott házityúkjai a sütőben. Nem éltek hiába! Pazar lakoma lett belőlük!

Tamásék eddig voltak hitelesítve az orbáni éjfél miatt. Terjék Hamupipőkének és ifjabb Terjék Hamupipőkének 20 óra 00 perc előtt haza kellett érnie sajnos! Elkísértük hát őket a Tápióig nem titkolt vízhozam javítási szándékkal. Visszatérve egy igazi különlegességgel folytattuk, nem mint ha az eddigi sörök nem azok lettek volna!

7498. Mörkö. Az Ugar sahtija 10% alkohollal és 22,9-es Ballinggal, borókával. Ősi finn sörtípus. Erősen borókás az illata. Harmonikusan markáns, édeskés az íze. Mélyvörös a színe. Nagyon jó cucc, de azért elég kemény adag belőle egy emberre egy egész pohárnyi!

A szűrés a vége felé közeledett, működött a fellazítás! Közben Zolinak hála divatot teremtettem a letúrt sérómmal női vonalon! (???)

Hárman küzdöttünk meg a következő sör kupakjára aplikált nyüves viaszborítással, mire leimádkoztuk! Lehet, hogy nem vagyunk elég mélyen vallásosak?

7499. First Dagon Formalhaut - B. 11%-os, rumos hordóban érlelt RIS. Kicsit kiütött belőle az alkohol, de összességében szerethetően markáns. Az ilyenekből jó lenne eltenni pár üveggel még néhány évre!

7500. Muse. Belga strong ale a Monyo és a Múzsa közös gyermeke, azaz a Four Seasons Hotel Gresham Palota szecessziós koktélbárjának, a Múzsának a hivatalos kraft söre. Szerintem innen sikerült megvennem anno a Synthesis legelső, ritkaságnak számító poharát egy segítőkész recepciósnak hála! Ami a sört illeti szagra nagyon nem jött be. Ízre sem az amit én szeretek.

A Sörműves Kezek Black Magic Fuckery névre keresztelt 16,6%-os imperial stoutja szép emlékeket idézett fel bennünk, az Indoor Sörfesztivált, ahol először kóstoltuk Zolival, Hókival és a többiekkel. Csabi szerint ,,butítottak rajta”! Ööööö, ja! Egy 16,6%-os alkohol tartalmú sörnél érthető, hogy ez az első gondolata! Amúgy tökre igaza volt! Vagy csak nem sikerült annyira kerekre. Nagyon jó most is, de jobb volt az Indooron. Nem olyan harmonikus, jobban kiérződik az alkohol és picit fanyarkás is. Durva, hogy még így is baromi jó! Végül ez bizonyult a nap utolsó sörének.

,,Reszelőmentes szép jó reggelt kívánok!”

A reggeli melegszenya a la Csabi. Hallottam már jó hírét, így kíváncsi voltam rá. Még azt is bevállaltam, hogy 1 busszal később indulok haza miatta. Ööööööö.... Szóval amikor a sótlan konzerv kutyakaját összekevered jelképes mennyiségű vajjal, rápakolászod egy szelet kenyérre és teszel rá némi élelmiszeripari hulladék kategóriába tartozó szögletes trappistát, majd megpróbálod megsütni egy grillsütőnek csúfolt izében ami folyamatosan ketyeg, mint egy bomba, de nem grillez, csak felülről kicsit melegít, alulról meg pirítóst csinál a kenyérből, háááát ööööö...! De többek szeretik, köztük Csabi fia, Levi is, már pedig a gyerekek az ő korában még őszinték, így valószínűleg az én készülékemben volt a hiba! Meg amúgy is már kétszer megszívta szegény Csabi nálam a reggelit, így ez már járt nekem! Egyszer amikor bóti tojásból csináltam neki tökéletesen íztelen rántottát, másodszor meg akkor, amikor elfogadtuk Csepi nem tudom honnan rendelt pizzájának a maradékát ami megmaradt második másnap reggelre és nem akartunk pazarolni, de mint kiderült, inkább áprilisi tréfa kategóriába tartozott az adott élelmiszer jellegű készítmény bármennyire is decembert írtunk éppen akkor...

Persze spéci sörök is jártak a ,,pazar” reggelihez!

7501. MMS³ Madártejes Milk Stout. Itt a hármasnak indexben kellene lennie ,,köb”-ként, - hopp, közben mire ezt feltöltöm oda is került tanult barátaimnak hála - ami olyan szempontból furcsa, hogy az első verzió 11%-os volt, ez meg ,,csak” 9-es. A One Beer-nek főzte a Reketye. A kakaó, a vanília és a laktóz rendesen megbolondítja! Reggeli első sörnek talán túl összetett, de nagyon jó kis cucc, finoman fogalmazva...!

A Fehér Nyúl Calm Storm balti portere az adott szituban még egy árnyalattal nagyobbat ütött, a zárszó pedig a következő sör lett:

7502. Passion Fruit Madártej. Mad féle 8,5%-os imperial pastry tart ale. Azaz szabad fordításban erős, süteményes ízvilágú, de mégis kesernyés, keserű felső erjesztésű sör. De mióta kell a madártejbe maracuja? A vaníliát értem. A maracuja domináns benne, de azért elhiszem róla, hogy sör, ami talán a ,,tart” mivoltának köszönhető. Összességében egy kellemes itóka.

Hát uraim! Leszámítva, hogy Laci nem tudott csatlakozni, ez egy baromi jó kis összeröffenés volt! Úgy tűnik, jó vagyok villámlátogatásokban(ra) is! Ha megtanulok szépen integetni, talán még Pápa is lehet belőlem! Na nem egy egész városnyi, csak az a kis fickó fehér ruhában ott Róma környékén...

 

2021. február 26.:

7490. Plavčík. 3,8-as ,,Életőr” Žatec városából a sportos alkoholistáknak. Tökre rendben volt.

Lecsúszott még egy Podkrkonošsky Speciál is ami meg pláne jó volt. Unom már a talán más sör, talán új sör, talán különböző sör témát! A nymburki főzetek régebben szinte biztos, hogy  pasztőrözöttek voltak, de ezt nem tüntettem fel egyértelműen a listámon. Most pasztőrözetlenek az új divatnak és a mikroszűrésnek köszönhetően. Mindegy! Nem listázom újra.

 

2021. február 25.:

7489. Kapucín. 4,4-es barna cseh láger a mostani nevén Konrad sörgyárból. Egy a 80-as évekből való címke dizájnt hoztak vissza az üvegre. Nem tudom, hogy maga a recept mikori, de jó!

 

2021. február 24.:

7487. Postřižinské Střízlík. Eddig bírtam cseh sörök nélkül! Rendelnem kellett egy pakkot a sorpont.hu-ról! Ez mondjuk alkoholmentes. Mellényúltam! Benéztem a rendelésnél! Melóból hazaérve, miután a Dobó úti Sparnál lévő Foxpost automatától hazacipeltem a söröket, szomjasan pillanatok alatt lecsúszott. Igazából még jól is esett.

7488. Postřižinské Tmavé. 4,3-as barna láger. Talán egy kicsit kevésbé édeskés, mint amilyen a klasszikus csehszlovák barna sör vonal, de ez nem feltétlenül baj. Jó kis söröcske!

 

2021. február 17.:

7484. Szarvasi Világos. Ittam már világos sört Szarvasról, nem is egyszer, de valahogy soha sem került ,,Szarvasi Világos” néven listázásra. Azt megbízható forrásból tudom, hogy egyébként folyamatosan fejlesztgették a receptjeiket, így azok sokszor változtak kisebb, nagyobb mértékben az évek során. Valószínűleg ez is. Ez a főzet egyszerű mit egy faék, de abszolút fogyasztható, ráadásul 199,-Ft-ért baráti áron kapható a Sparban.

7485. Szarvasi Pilseni. Ez már egy teljesen új sör a palettájukon. 5/11,8%-os ugyanúgy, mint a Világos. Sajnos elég punnyadtnak, oxidálódottnak, hőkezeltnek éreztem.

7486. Szarvasi Meggyes. Volt ez már 2,1%-os, 3-as, most pedig 4% az alkohol tartalma. Szerintem toronymagasan most a legjobb.

 

2021. február 14.:

7483. Beniamin 2020. A Mighty Millers főzte közösen valami napistennel... 7,2-es volt 2 éve amikor először kóstoltuk a győri kiruccanásunk során, most 7,5 -ös. Füstös búzabak. Ez a sörtípus nem az én világom, de ezzel együtt is pozitív élményt nyújtott. Szépen összerakták, nem üt ki belőle durván a füstösség és a búza alapja is szépen érezhető. Kár, hogy nem tudtuk Szabival közösen megkóstolni!

 

2021. február 12.:

7482. Király Családi Almás-Fahéjas Sör. Balatonszentgyörgyi barátaink nem adtak hangzatos ,,almás pite” nevet a sörnek, ,,pastry ale” típusmegjelölést sem használtak (lehet, hogy lager alapú), de a lényeg, hogy az ő 4,2-es söröcskéjük is baromira jól sikerült! Nekem hozta a kellemes sütis élményt. Kár hogy nem volt itthon hozzá almás pitém, hogy együtt kóstoljam meg őket!

 

2021. február 8.:

7481. Három Királyok 2020. 6,3-as, mint mindig. Zsákainál sikerült venni belőle kétszer 6 db-ot. Mire rászántam magam, hogy újra listázzam, már több üveggel lecsúszott. Pár nap különbséggel vettem őket, mégis nagyon nagy volt köztük a minőségbeli különbség, pedig csak egy adag került piacra a szavatossági idő alapján. Az először vettek kifejezetten ízlettek, a második pakknak meg baromira kellemetlen íze volt. Így elég nehéz értékelni! De emlékezzünk csak a szépre, a jóra! Igazából sehol nincs évjáratolva a pécsieknek ez a karácsonyi láger söre, de az évek folyamán többször változott a színe, az íze. Egy darabig fakult és romlott a minősége, aztán újra sötétedni kezdett és javulni. Most újra félbarnába hajló. Kár, hogy legalább néhány évente nem vettem fel újra a listára a nagyobb változások alkalmával!

 

2021. február 6.:

7480. Völgy. 6,5%-os mézes láger a Brew Your Mind-tól. A Völgy Méhészet Szekszárd virágmézével. Lágereket nem nagyon szoktak főzni Szexárdon. Jól tették, hogy most megtették! Nagyon szeretem a jól eltalált mézes söröket amikben harmonizál a méz a többi összetevővel. Ez ilyen lett!

 

2021. január 22-24.:

Laci 50! Szó mi szó, előre ittunk a Laci bundájára! Nem akartunk mi elkiabálni semmit, - mint azóta kiderült, szerencsére nem is sikerült - csak így adta ki a hétvége, már pedig a hétvége az nagy úr! 1, 2, 3, 4, 5, mind az 5 Sörbratyó ott volt! Zoli, Tamás, Csabi, én sőt, még az ünnepelt, Laci is! Nagyon ritkák az ilyen alkalmak pláne úgy, hogy mindenki részéről egész napos a sztori, - ilyen szerintem még nem is volt - így duplán meg kell becsülni ezt a hétvégét, főleg a szombatot!

Kóstolólista szempontjából furcsa lesz ez a bejegyzés, mert az érdemi program alatt abszolút nem az volt a fontos, hogy újdonságokat iszogassunk. Természetesen inkább Sörbratyók sörök kerültek terítékre. Viszont előző nap délután és este, meg rá következő nap szinte csak újdonságok lettek felpattintva. A nulladik napon, meg az áfterpartin, ha divatos akarok lenni.

Na, de akkor vágjunk bele! Szóval én pénteken meló után elrobogtam TB-re. Nem volt egyszerű menet! Elkérődzködtem melóból 20 perccel korábban, de az egyik kiszállítós kaminyonunk annyira meg volt csúszva, hogy egy helyett két kollégámnak kellett megszórnia áruval, hogy időben elszabaduljak és még így is a főnököm vitt ki a vonathoz, hogy elérjem! Az meg késett..., de csak annyit, hogy még elérjem a csatlakozást Hatvanban, így Csabi nem hiába jött elém Berénybe! Szóval sok ember segítsége kellett ahhoz, hogy 22-én már 17 óra után pár perccel mi söröket tudjunk kóstolni együtt Csabinál! Írtam már? Megfigyeltem, hogy Barkas barátom általában egy ütős IPA-val kezdi a beetetést, hogy utána mindenféle savanyákat toljon le a gyanútlan emberek torkán! Ezúttal viszont ez elmaradt! Nem az IPA, hanem a savanyák (szerencsére)! Lassan fél oldalnál járok és még el se kezdtünk sörözni! Na szóval az első sör a First Ugly Sweeter-e volt. Tökéletes kezdés! Csak úgy simogatta az ember gigáját! Aztán jöttek az újdonságok...   

7462. Elf Robust Porter + Ambassador. A zalaegerszegi Elf sörfőzde a Robust Porterének nagy üveges kiszerelése mellé adott egy ambassador Mozart csokis, meggy ízű gyümölcspüré szörpöt használati utasítással együtt. Kipróbáltuk! Főleg a habba jutott a szörpből. Az édessége felerősíti a sör keserűjét. Jó párosítás! A csoki is dobott egyet a témán. Így együtt a kettő sokkal ütősebb, mint az alap sör önmagában.

7463. Verőfény. A gyulai Viharsarok 5%-os bajor stílusú búzasöre. Icipici banános illata van. Nem tudom hova tenni! Nem testetlen, de nincs igazán jellegzetes íze. Ami van az valahogy máshogy búzás. Talán búza ale, csak markáns komlózás nélkül. Nem ad kellemetlen ízélményt, de igazán jót sem.

7464. Derült Ég. 4,5-es cseh láger. Szintén Viharsarok főzet. Nem rossz! Nem a múlt, nem is a jövő, a jelen egy változata. Amikor ezt az előző mondatot leírtam a jegyzeteimbe megkérdeztem Csabitól, hogy érti-e, mire gondolok. Neki elég jól átjött. Remélem, hogy másoknak is át fog! Érdekes lenne cseh gyártású világos lágerekkel együtt vaktesztelni! Schatmen?  

7465. Éjsötét. Még mindig a Viharsarokban vagyunk! 5,2-es American brown ale. Egy jó barna vagy fekete sör az egyszerűbb fajtából.

7466. Sörital Witbier. Megérkezett Zoli! Hozott két sört amiket Bálint fia főzött két barátjával. Ez volt az egyik. ,,Igyad megfele azt jó idő!” ahogy a címkéje hirdeti. A wit része kicsit vékony lett, de az nem baj! Tök kellemes söröcske! Ízhibának nyoma sincs, jó irányba haladnak a srácok! Mint időközben kiderült, a Szengine Brigád ,,művésznevet” választották sörfőző formációjuknak.

Aztán jött egy Zoli Söre, ami most meglepően intenzíven adta a keserűt, szimpatikus módon. Aztán egy az utolsó fellelhető Szögedi Ászokok közül. Egy kis nosztalgiázás az elmúlás felett...

7467. Mézeskalács. Egy újabb süti sör Gyuláról a Viharsaroktól. Múltkor az Almás Pite nagyon bejött, ez most egy árnyalattal elmaradt tőle. Tolja ez is a sütisséget, csak diszkrétebben. Zoli: ,,Valami szappan illata van, de nem rossz!” Háááát...!

7468. Schokobananen. A fertőrákosi Krois szintén készített egy sütisört a Yeast Side-al közösen. Kakaós, banános szűretlen búzasör. Zoli: ,,Gumiarábikum szaga van.” Anno Brnoban a JBM Brew Lab Pub-ban ivott Monyo sörre emlékeztetett engem. Szerencsére nem olyan sűrű, mert az sűrített tej állagú volt, de az íze arra hajazott. A banánt nem nagyon éreztem, a kakaót annál inkább.

7469. Keserű Valóság. Szerencsére nem az! Ez bizony a Lacinak főzött meglepetés sörünk! Tolja a komlót, de nem durván. Hát ez el lett találva! De jó! Gondoltunk is egyet, hogy túl jó lesz Lacinak, ezért meg kellene viccelni kicsit, de erről majd akkor, amikor időrendben odaérek a sztorival...

7470. Sörital CsabIPA. A Szengine Brigádnak ez volt ez első főzete. Csabi előtt tisztelegtek a nevével, mivel ő adott nekik útmutatást a kezdetekhez. Ügyes vagy Csabikám! Jó sört főztek a srácok! Bár az elejét kicsit fanyarkásnak éreztem, soha rosszabb sört! Tartósan maradó komlókeserűvel dolgozott, ami egy IPA-nál nem hátrány! Zoli mesélte, hogy kipufogó szenzorral mérték a srácok a hőfokot a főzés során. Ki látott már ilyet? Gééééépéééészmérnök palánták...!

7471. Lucy. A 2020-as sörbratyók karácsonyi sör. Ennél a kóstolásnál nem éreztem igazán fűszeresnek. Egy jó kis vöröske! Többek között Luc fenyő friss hajtásaival lett megbolondítva. A neve kapcsán két Lucy is felmerült. Van egy film amit én még nem láttam és valószínűleg nem is fogok megnézni (egyébként pont a listafrissítés napjaiban adta a TV), meg van Lucy a Dallasból. Szerintem a bohémságunkhoz inkább az utóbbi passzol, de ebben nem voltunk teljesen egy nevezőn. Igazából mindegy, mert hetekkel később Csabi a címketervezésnél egyik témát sem tolta bele a történetbe.

Legurítottunk egy Barber Papát is. Korábban édeskésebb volt. Kezd szárazabbá válni ami az adott pillanatban nem jött be annyira.

7472. Kísérleti Nyúl Benny. Ben Riach whisky hordóban érlelt balti porter. A hordó része nem tetszett, de el kell ismerni, hogy komoly cucc.

Mindeközben én nemes egyszerűséggel kidőltem. Ott szépen a konyhában, ülve elszunyókáltam. Csabi és Zoli még elvoltak egy jódarabon.  Jóóóól elvoltak! Kaptam egy ,,csíkot” az orromra tejcukorból plusz hozzá pár ,,kompromittáló” képet. Köszi srácok..., hogy végigvittétek a sörfőzés hátralevő részét!

Fontos tudnivaló, hogy közben a srácok éjt nappallá téve végül megtalálták ,,A számot”! egy rég elveszett nótát, amit már bulik óta kerestek a Dzsatubén.

Nos! Ugye aztán jött a második, azaz a FŐ nap, Laci előesőnapi szülcsinapcsis összeröfije! A reggeli mellé, előtt, után még Csabinál iddogáltunk diszkréten, hármasban.

7473. Horizont Sour Series - 008 - Breakfast Sour. Jó a koncepció! Fanyar gyümölcslé. Csabi ezt így fogalmazta meg: ,,Nagyon eltalált sör, gratulálok, de többet ne csináljatok ilyet!” És tényleg!

Bezzeg a Mourning Joe, a reggeli stout! Szerencsére abból is volt egy Csabinál! Aztán összelapátoltuk magunkat és átmentünk az ünnepelthez. Tamással ketten már javában sürgölődtek. A kemence be volt fűtve. A csülkök fel voltak aprítva, be voltak fűszerezve, a kenyérlángos is elő volt készítve. Sörök behűtve. Nem vacakoltunk sokáig, túlestünk a protokolláris részen, felköszöntöttük Lacit! Tamás nagyon kitett magáért! Azt megbeszéltük előre, hogy gravíroztat neki egy garnitúra korsót Sörbratyók logóval, - persze egész nap azokból ittunk - meg a közös erővel elkészített meglepetés sörről, a Keserű Valóságról is tudott az ünnepelten kívül mindenki, de végül mindannyian kaptunk ajándékokat, mert kupak, töltényhüvelyből készült sörnyitó és fa alátét is jutott minden Sörbratyónak. Az ajándék sörbe belevittünk egy kis csavart, ami az előző esti sörözés során pattant ki az agyunkból, ahogy fentebb jeleztem is. Reggel gyorsan, frissen vett Csabi egy üveg Riesenbraut, a magyar söripar méltán hírhedt alsó polcos kiválóságát amit aztán átcímkéztünk Keserű Valóságnak és persze az ünnepelt ezt az üveget kapta a kezébe az első közös kóstolásra. Mindenki kitöltötte a magáét. A színeltérés kicsit árulkodó volt, de elsőre nem tűnt fel Lacinak. Belekortyoltunk. Mi joggal dicsértük a magunkét, mert egyébként baromira jól sikerült, szegény Laci meg az első korty után próbált jó képet vágni a dologhoz és nem túl vidám, viszont annál fancsalibb arckifejezéssel megpróbálta dicsérni a Riesent, miközben - mint utólag elmondta - az járt a fejében, hogy úr Isten, ebből a szarból van még majd két rekesznyi! Ki fogja ezeket meginni? Ráadásul jó képet vágva hozzá! No, de aztán a nálunk lévő sörök sokkal szebb színe és gondolom  a vigyorgó pofáink lebuktattak minket. Laci kapott egy rendes sört (szinte hallottam, ahogy leesett a kőszikla a szívéről) aztán egy jót nevettünk az egészen! Az igazi Keserű Valóság neki is nagyon ízlett. Az aktuális valóság persze szerencsére egyáltalán nem volt keserű, sőt! Az első, pillanatok alatt kisült kenyérlángosok után, a szalonnával dúsított csülkök is szépen megsültek, majd lelkes fogyasztókra találtak, miközben meglátogattuk Laci leendő fülfétises lókolbász alapanyagait is. Egy jó gazda amikor bulizik, akkor sem feledkezik el a jószágairól! Bár a kutyák most nem kaptak narancsot. Kaján, lovakon, ökörködéseken, sörökön innen és túl délután elugrott a csapatunk - ahogy a srácok hívják - ,,focizni”, azaz láb teniszezni. Én ezúttal csak a pompom lány szerepét vállaltam. Miniszoknyám, bolyhos izém  nem volt hozzá, nem is ugrabugráltam, viszont végig tudtam inni az egészet, míg a srácok rendes sportemberként csak a meccsek közti szünetekben kortyolgattak. Komoly firka szerencsére most nem volt, így nem kell róla újabb sört elnevezni, de azért így is akadtak pazar labdarúgó mozdulatok, amiket igyekeztem megörökíteni nem túl sok sikerrel. Fociból visszatérve a pacik kaptak még egy kis abrakot. Csabi segített Lacinak, nehogy leszóródjon a talicskáról, inkább ráült. Tamás a mobil muzsikának hála megpróbálta emelni a lovak zenei műveltségét, amire ők nem igazán voltak vevők. Hiába no! Egy ló is lehet botfülű! Estére aztán behúzódtunk a házba. Alapzajnak betettünk egy kis magyar focit, ha már egyszer az ment a TV-ben. Zoli és Laci még tettek a környéken egy romantikus esti sétát. Mi többiek már kicsit punnyadóra fogtuk. Hosszú és igen tartalmas volt a nap! Reggel(ire) újra belemásztunk a tepsikbe amikben az előző napi kemencés sültek maradékai lapultak. Segítettek kisimítani a homlokainkon felgyülemlett ráncokat. Aztán búcsút vettünk az ünnepelttől és szétszóródtunk Tápióbicske (majdnem) minden irányába! A pénteki csapat persze első körben Csabihoz tért vissza. Zoli kisvártatva hazaindult, mi meg ketten belekortyoltunk még néhány érdekes söröcskébe amíg vártuk, hogy egy másik Zoli, Orosz megérkezzen értem.   

7474. Karácsonyi Mézes Fűszeres Világos Forró sör. A Kapucinus két forralt söre közül nekem ez ízlett kevésbé. Nem volt rossz, csak túl markánsnak éreztem a keserűjét. Két emberre az 1 liter elég istenes adag volt!

7475. Indián Nyár. A Viharsarok amerikai IPA-ja. Átlagosnak mondanám. Soha rosszabbat, de ha lehet inkább izgalmasabbat!

7476. Mister Gentryside. Ugar - Yeast Side közös főzet. Duplán hidegkomlózott imperiál (azaz elvileg baromira) kókuszos session IPA. Ez egy jó sör! Megdolgoztatta az agytekervényeimet a típusmegjelölése mire leesett, hogy mire gondoltak. Nekem egyébként kevésbé adta a kókuszt, mint Csabinak.

7477. Horizont Night Shift 2020 Bourbon Whiskey Barrel Aged With Chocolate & Coffee. Sűrített tej állagú, a kakaót nagyon tolta. Meglepően száraz! Nekem egy kis édeskésség hiányzott belőle, de ezzel együtt, pontosabban enélkül is kiváló sör volt.

7478. Gold Smooth Chocolate. A Vaskakas Sörfőzde Uniqueline sorozatának egy újabb darabja. A Lima Pubbal közösen főzték. A Vylian borászat vörösboros hordójában érlelt Russian imperial stout. Harapható, de azért nem annyira sűrű, mint egy Barrel. Ezzel együtt is kiváló főzet! Viszont a morzsolódós, alig lefejthető viaszborítást elfelejthetnék a kupakon! Baromira macerás volt lefejteni és elég gusztustalan lett a végeredmény. Még jó, hogy a sörbe nem tudott belemenni! Írtam is ezzel kapcsolatban pár keresetlen szót a jegyzeteimbe, de azokat most inkább nem írom le ide!

Orosz Zoli kora délután futott be értem. Egy kisebb körúton volt a gyűjtőtársak között, ezért ajánlotta fel, hogy engem felvesz Csabinál és hazadob. Egy ilyen csábító ajánlatra nem mondhattam nemet! Két nap aktív sörözés után jólesett a kényelmes hazaút. Menet közben még megálltunk Balázsnál Árokon, megcsodáltuk a pohárgyűjteményét és Zolinak hála megkóstoltunk közösen egy igazi különlegességet.

7479. Winter Ale. Eszenyi Zsolti gyűjtőcimboránk házi főzete. Egy 6%-os fahéjjal és gyömbérrel fűszerezett téli sör. Remekre sikeredett! Szépen harmonizáltak benne a fűszerek. Nem lettek túltolva, így igazi sörélményt tudott nyújtani. Ezúton is köszönöm Zolinak, hogy megosztotta velünk, Zsoltinak meg gratula a remek recepthez! A kóstoló után folytattuk utunkat Gyöngyösig. Zoli még nem járt nálam, megmutattam hát a gyűjteményemet (Nem a bélyeget!) és elboltoltunk pár poharat. Eléggé meg voltunk már csúszva időben. Mind a ketten fáradtak voltunk, ráadásul rá még várt egy hazaút, így rövidre lett fogva a látogatás. Máskor talán lesz majd rá alkalom, hogy kicsit többet dumálgassuk a gyűjteményeinkről, a gyűjtés rögös világáról...! Sokat gondolkodtam rajta, hogy leírjam-e. Végül úgy döntöttem, hogy a történelmi hűség kedvéért megteszem. Elég enervált voltam egész hétvégén, vasárnap estére belázasodtam. Hamarosan kiderült, hogy én is csatlakoztam a ,,koronázási ünnepségekhez”. Persze egyből szóltam minden cimborámnak akikkel hosszabb, rövidebb ideig együtt múlattuk az időt a hétvégén, de szerencsére senki sem kapta el tőlem, én meg megúsztam enyhébb tünetekkel, így végül teljes lett a hepiend! Köszönök mindent srácok! Pazar hétvége volt! Lacinak meg ezúton is még vagy kétszer ennyit!

 

2021. január 12.:

7461. Beersel Lager. Brasserie 3 Fonteinen Beersel, Belgium. (De Proef) 5,2%-os. Hoplágernek mondanám. A keresztgyerkőcöktől kapott kiváló sörpakk utolsó fecskéje. Azt hittem, hogy valami sokkal egyszerűbb cucc lesz. Meglepett, de nagyon jólesett az új hullámos komlózása!

 

2021. január 8.:

7460. Almás Pite. A Viharsarok Sörfőzde 5,5/14,5%-os pastry ale-je. Mostanában nagyon divatos lett ez a talán nem is létező sörtípus. Ideje volt már megnéznem, hogy mi a lópikulát jelent a ,,pastry”! Tulajdonképpen kitalálhattam volna, hogy süteményt, hiszen ezeknek a söröknek az a koncepciója, hogy a nevüket adó sütemény, vagy más édesség ízvilágát próbálják vissza adni folyékony formában. Azt kell mondjam, hogy gyulai barátainknak ez nagyon jól sikerült! Édesanyám almás pitéjét idézte az illata és az íze egyaránt. Remek volt! Lehet, hogy átnézem anyukám szakácskönyveit, hátha megtalálom valamelyikben a receptjét...!

 

2021. január 4.:

7459. Falcon Export. 5,2-es svéd világos lager. Szabitól kaptam, köszönet érte! Igazából semmi extra, egy középszerű világos, de egy gyári svéd sörtől nem is számítottam ennél többre. Viszont nem minden nap jut az ember svéd sörökhöz...!

 

2021. január 2.:

Új év, új(abb) sörkóstolók! Remélhetőleg...! Az első nem váratott magára sokáig, már másodikára összehoztuk. Egyrészt mert maradt egy halom sör és kaja az előzőből, másrészt mert akkor a tervezett csapatból nem mindenki tudott eljönni, harmadrészt meg gondoltam használjuk ki, hogy csak 4-én indul a melós újév...! Ezúttal Csepi, Gabika és Beerduo Zoli alkották a csapat magját, de két keresztfiam is el tudott jönni, Petya és Ricsi igaz, csak rövidebb időre, ráadásul szegény Rics kocsival, így ő csak házi szederszörpöt tudott kóstolni. Nem számítottam rá, hogy Zoli is fog pár izgalmas sört hozni a kóstolóra így eléggé meg lett bolondítva a szortiment. Kicsit megnőtt a savanyított sörök száma, ami próbára tette a csapatot! Egy Stefftől kapott emődi Mézikével kezdtünk amiben mostanra szépen összeértek az ízek. Aztán jött az első újdonság.

7442. Elf Blonde Ale. Kis egyszerű, 5%-os történet Zalaegerszegről. Balázs intézte a beszerzését több társával együtt. Az utolsó korty tetszett belőle a legjobban. Furcsa, de enyhén mézes jegyeket fedeztem fel benne.

Fekete Péterék erősebbik feketéjével folytattuk, amiben Csepi brandy hordós jelleget vélt felfedezni. Minden esetre az biztos, hogy jó volt. Szerintem az emődi sörök közül a feketék a legjobbak.

7443. Elf New England IPA. 5,5%-os főzet. Kicsit vékonyra sikeredett mindene. Az illata, a teste, a komlózása. Nem volt rossz, de sokkal többet vártunk tőle.

7444. Candy Flip. A Brew Your Mind görögdinnyés milkshake imperial IPA-ja. Az eleje picit szúrós. Tolja a dinnyét, de illik bele! Zoli szerint cukrozott. Gyümölcscukor ízű. A nálam már szokásossá vált rágcsákon túl Petya hozott egy halom kandírozott narancshéjat amit párjának, Csengének a nagymamája készített. Én nagyon szeretem, így megörültem neki, ráadásul ehhez a sörhöz mesésen passzolt!

7445. Elf Robust Porter. Vékony, de kellemes, 5,5%-os. Kicsit több a szénsav benne a kelleténél szerintem. A ,,robust” jelzőt viszont nem igazán érdemli meg.

Zoli hozott megint saját sört PET-be csapolva. Isten őrizze meg jó szokását! Mondom ezt annak ellenére, hogy most talán nem adta annyira a búza, mint múltkor...

7446. Fruit Works - Strawberry. Ezzel kezdtük meg a savanyított sörök pusztítását. Epres savanya a Brew Your Mind-tól. Zoli szerint avas, mosdatlan punci szaga volt. Hiába no! A régi szép emlékei a Cirmos Cicából...! Kétségtelen, hogy szaga van, de az íze elég jó.

7447. Fruit Works - Orange. A BYM következő verziója a témára, ezúttal naranccsal. Gabi szerint olyan, mint amikor a narancslevet kint hagyod a napon néhány órára... Zoli szerint került bele szappan is. Csepi pedig úgy összegezte a kettőt, hogy ezekkel azért vallatni is lehetne! Összességében szerintem vállalható volt mind a kettő csak úgy, mint a sorozat korábbi verziói.

Arra jutottunk, hogy kicsit szét kell őket csapatni egy kis Beerduo Döbrögi IPA-val. Azt beszéltük közben, hogy legközelebb érdemes lenne összekóstolni a csapoltat, vagy PET-be csapoltat az üvegessel. Érdekes lenne mindenképpen!

7448. Horizont I Remember My First Check-in. 5%-os vilmoskörtés, gyömbéres sour. Szerintem sima citromlé. Erre Zoli: ,,De miért hányás szagú?”

7449. Forbidden Fruits - Fig and Chocolate Pepper. 8 hónapig Generosa hordóban fügével és nepáli csokoládéborssal érlelt izé. 7%-os. Kár volt vesződni vele! Penetráns!

7450. Forbidden Fruits - Mango-Blueberry Ancho. 8 hónapig Cabernet Sauvignon hordóban, mangóval, áfonyával és Ancho chilivel érlelt másik izé. Ez is 7%-os. Nem mint ha bármi jelentősége lenne! Ebben mondjuk jobban érződött a koncepció, pl. a chili egész diszkréten jelentkezett benne, de még így is borzasztóan kutya volt! Megszenvedtünk vele, velük rendesen!

Kárpótlásul elővettem két tuti befutót a BYM-tól. A Big Lies hozta a tőlük megszokott nagyon magas színvonalú IPA ízvilágot, a Luckies pedig tolta rendesen a KV-t, a közepén egy kis vaníliás beütéssel.

7451. Rettegett Iván 2020. Ez az évjárat 10,5 / 24,5%-osra sikeredett. Ízlett a srácoknak, Zolinak különösen. Tényleg jó, de szerintem a korábbi évjáratok jobbak voltak.

7452. Kísérleti Nyúl Drink The Christmas Tree. 6,1/15,1%-os tűleveles vörös IPA. Zoli: ,,Gyönyörű illat és íz, kellemes hab és szénsav tartalom. Nem lesz a kedvencem, de nagyon jó sör.” Engem kicsit megosztott. Az illatát túl markánsnak éreztem, az ízét viszont harmonikusnak, egy darabig, de aztán besokalltam tőle. Ez a jó sör, de nem az én világom kategória.

Összekóstoltuk a Sörbratyók karácsonyijával, aminek ekkor még nem volt neve, mivel abba is került friss fenyőhajtás. Mivel a frigóm túlhűt, mindig kikészítettem előre pár sört. Ez mire megnyekkentettük már ölég langyos volt. Valószínűleg emiatt ezúttal túl intenzívnek éreztem az illatát. Durván tolta a fűszereket. Az íze viszont harmonikus volt. Aztán ha már fűszeres sör és Sörbratyók, megkóstoltattam a srácokkal a Barber Papát is. A sütőtökösünkkel sikerült megvenni a srácokat! Apropó tök és vásárlás! Közben Zoli egyik sztorijából kiderült, hogy anno a Szovjetunióban a kazah - kirgiz határ környékén a tökmagnak komoly vásárló ereje volt. Gyakorlatilag bármit lehetett érte kapni!  

7453. Bartók Balea. Guri amerikai rozsos ale kifejezetten a Rákosmenti Guri Serháznak főzve. Zamatos, izgalmas, édeskés, komlós. Csabinak jár a köszönet a beszerzéséért!

7454. White Stout Barrel Aged - Sauternes Whiskey Casks. A Fehér Nyúl - White Stork kettőstől már került a piacra fehér stout, aminek az ízvilágával én nem igazán tudtam mit kezdeni. Sőt, egy másik kollab során még korábban is volt egy hasonló kísérletük, de azzal is hasonlóan jártam. Ez a whiskey-s hordóban érlelt változat viszont már belopta magát a szívembe! Illata kávés, füstös, íze édeskés, de kell is hozzá. ,,Árpapa hely!” Zoli nem ragozta túl: ,,Illat: 100/100; íz 10/10.” Én azért idáig nem merészkednék, de finom volt.

7455. White Stout Barrel Aged - Jamaican Rum Casks. A rumos hordóban érlelt változat egy fél árnyalattal maradt el nálam az előzőtől. Az illata mondjuk nem tetszett! Fedje jótékony homály, hogy ez kinek a szájából hangzott el: ,,K...va g...ci sör ez!” Szerintem pozitív értelemben gondolta!

Itt jött pár ismétlő darab. A Radebergert Tóth Feritől kapta, köszönet érte! Lecsúszott egy Mighty IPA is. Pannonhalma szőkeségében meglepő módon főtt kukoricás ízhiba jelentkezett, a Döbrögi IPA-t meg már a napon belül is másodszor kóstoltuk.

7456. Karácsonyi Forró Fűszeres Meggyes barna sör. A szülcsinapcsira volt tervezve, de végül most lett megnyekkentve ez az 5,7%-os szegfűszeges, fahéjas, csillagánizsos, narancsos, citromos, mézes forralt sör alap a Kapucinustól. Hidegen és forralva egyaránt megkóstoltuk. Csepinek hidegen, Zolinak és nekem forralva ízlett jobban. Gabi: ,,Gyümölcsös tea a rosszabb fajtából.” Szerintem nagyon jó kis recept!

Ittunk még egy közepes vöröskét a Mightytól, aztán a végére maradt még két újabb újdonság.

7457. Hammer. Ez is Migthy, egy dupla IPA. Jó volt, de egy paraszthajszál elválasztotta attól, hogy igazán elégedett legyek vele.

7458. Esthajnal '20. Fekete ribizlis balti porter. Hááát, ez jobb rajtpozíciót érdemelt volna! Mint az alpesi síszámokban, egy ilyen intenzív sörkóstolónál is sokat számít, hogy hanyadikként kerül sorra egy-egy darab. Egy ilyen egyszeri főzetet nem harmincadikként kellett volna megnyekkenteni, de hát most így alakult! Minden esetre nem bántott benne a fekete ribizli, amit én ugye finoman fogalmazva nem igazán kedvelek! Hú! Kemény napot zártunk! Nagyon jó volt!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 67
Tegnapi: 145
Heti: 572
Havi: 3 849
Össz.: 512 052

Látogatottság növelés
Oldal: 2021. januári és februári kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »