Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2019. március 29-31.:

Egy újabb bicskei kiruccanás. Pesten kezdtünk. Csabinak és nekem is volt egy kis dolgom. Konkrétan a Gresham Palotában lévő Four Seasons Hotel éttermébe kellett beugranom. Nekik köszönhetően megvehettem a Synthesis Sörfőzde már szinte teljesen elérhetetlenné vált első söröspoharát. Utána találkoztam Csabival a Sörfőzők Boltjánál. Beugrottunk a mellette lévő Legenda Sörözőbe, elmentünk a Synthesisbe, ahol nagy mázlink volt, éppen elcsíptük Schindler Józsit, majd kiugrottunk Nagytarcsára a Reketyébe. A közeli Auchanban toltunk egy kínait, majd ezután mentünk Tápióbicskére, ahol már Csabi is tudott kóstolgatni. Múltkor még nulldizájnos kiadásban megkóstoltunk jó pár fehérvári Hübris főzetet, amik azóta kijöttek rendes címkével. Most újra kóstoltuk őket. Nem tudom, változtak-e, vagy csak nevet adtak a gyerekeknek, minden esetre végül úgy döntöttem, újra listázom őket már csak azért is, mert nem egy igen eltérő értékelést kapott a korábbihoz képest.

6042. ÜPA2. Itt a kettesnek indekszben kellene lennie, de gőzöm sincs, hogy kell odatenni. 6,5 / 15,2 %-os IPA. A “hasonmásához” híven ez is finom volt.

6043. ÜPA. 5,1 / 12,6 %-os IPA. Inkább láger jellegű, annak nem rossz. IPA-nak nagyon kevés.

6044. SÜR. 4,8 / 11,5 %-os pilzeni. Ez sem fogott meg. A viszonylag jól pasztőrözött Dósaira emlékeztetett.

6045. APÜ. 4,5 / 10,6 %-os APA. Lágernek közepesnél kicsit jobb, APA-nak gyenge. Enyhén hőkezelt jellegű. Sajnálom, hogy egy kivételével gyengén szerepeltek! Általában kifejezetten jók szoktak lenni a Hübris sörök.

A zágrábi The Garden Brewery kínálatából is négy került terítékre.

6046. Citrus IPA. 7,2%-os kollab IPA The Bird-el közösen. Gyümölcs nélkül gyümölcsös a komlóknak hála. Érezni rajta a narancsot, grapefruitot, lime-ot. Nagyszerű főzet!

6047. Gluten Free IPA. 6,7%-os. Kicsit szagos. Egyen gluténmentes íze van, ha egyáltalán létezik ilyen. Azért összességében nem rossz, pláne azoknak, akik rászorulnak.

6048. Chocolate & Peanut Butter Stout. 6,9%-os, nagyon markáns illatú kacifántos stout. Szinte úgy kell megszagolni, mint kémiaórán az ismeretlen folyadékokat, óvatosan, magunk felé legyezgetve. Amúgy finom!

6049. Rosehip & Wild Sorrel Sour. Az összes horvát növényt beleb....szták! Kollab a Brick-kel. Csalamádélének tök jó lenne, de sörnek...?!

Kelsch Robi barátomék sörei közül is négyet kóstoltunk meg.

6050. Kazánházi IPA 11. Citra. Egykomlós IPA. Nagyon habzott, az illata nem volt túl biztató. Kicsit túlerjedt. Markánsan keserű. Azért a végére egész megbarátkoztam vele.

6051. Kazánházi IPA 12. Citra. Ez már sokkal bejövősebb volt.

6052. Kazánházi IPA 10. No, ehhez nem tudom elolvasni, mit írtam. Az biztos, hogy “..., de nem vészesen!” Szóval jó volt!

6053. Kazánházi IPA 13. Galaxy. Egykomlós IPA. Markánsan karakteres, nagyszerű főzet!

Adi barátunktól 3 sört kóstoltunk. Szokatlan úton kerültek hozzám. A kassai gyűjtőklub 20 éves fennállásának tiszteletére lettek főzve. A mártoni börzén gyűjtöttem be őket.

6054. Vraňar Citra. 5 / 12 %-os, egykomlós, talán APA. Típus megjelölés nincs rajta. Illatában ott a Citra komló. Nem rossz sör.

6055. Vraňar Nelson. 4,6 / 11,5 %-os, egykomlós, talán szintén APA. Ízében, ahogy kell eltérő, minőségében hasonló, mint az előző.

6056. Vraňar Polotmavy. 5,8 / 13,5 %-os félbanra. Nem rossz ez sem! Elég karakteres, inkább a komlótól. Csabi szerint kicsit olyan, mint a Deep Tóth. Van benne valami!

Két Kutyvaszt is megkóstolhattunk Gyulának hála.

6057. XXIII. Kutyvasz Butyka Sör. Vörös ale. Ezúttal 4,6%-os. Nem tudom, mitől, de málnás volt az illata. Vékonyra hígított málnaszörpre emlékeztetett.

6058. XXIV. Kutyvasz Sir Butyka Sir Chili. 4,8%-os barna belga ale. Viszonylag diszkréten csilis. Még számomra is elég jól tolerálhatóan. Azt kell mondjam, bejövős!

A második nap kóstolásában már nem volt semmi rendezettség. Szerintem az elsőben is csak véletlenül. Szalonnasütés, bográcsozás, sörfőzés. Délután Zsiráf barátom is csatlakozott hozzánk.

6059. Coco Porter. A Synthesisben csapról PET palackba töltött 6%-os kókuszos porter. Szépen összerakott söröcske. Száraz lecsengésű.

6060. Big Bang But Some Fucking Bureaucracy First. A temesvári Beretta és Armando közös főzete. 7%-os jázminos New England saison. Markáns, szezonos, komlós, jó!

6061. Tropical Tiger. Reczer - Balkezes közös főzet. Kávés stout. Nem tudom pontosan, mitől trópusi, talán a kávé eredete miatt, minden esetre nagyon korrekt darab.

6062. Tiborg. Az Ugar újabb pusztai szuperhőse. Drezdai fűszeres stout. Nem kiemelkedő, de korrekt söröcske.

6063. Salamander Pale Ale. A wroclavi Stu Mostów söre. Szépen összerakott világos ale. Időközben kiderült, a hólapát fűtőértéke nagyon jó!

6064. Mariposa Uganda Erussi. Csabi újabb változata a stoutra, a kávés stoutra. Ez is remek lett! Nyoma sincs se a festőmaláta, se a kávé fanyarságának, ami jellemző ízhiba szokott lenni az ilyen söröknél.

6065. Belga Meggy. Egy újabb csapról töltetett Synthesis sör. 8,2%-os. Korrekt darab.

6066. Transmutation. No igen! A Reketyében készült egy gazdag savanyított sör szortiment a közelmúltban. Ez az egyik közülük, a barackos. Csabi bevállalta őket. Khhhmm. Háááát....!

6067. Sweet Little Lie. Csabi főzött egy világos kávés sört is. Nem jegyzeteltem róla, de a pontszáma alapján jól tette!

6068. Heavy Daddy. 7%-os New England IPA a Reketyétől. Ő is jól szerepelt.

6069. Hopaholic India Semidark Ale. Reketye, Armando, Csoksz Komló agymenés. Armandos, tehát jó, ahogy már megszoktuk tőle.

 

2019. március 28.:

6040. Kiefer Bräu. Olasz, szimpatikusan  0,66-os kiszerelésű 4,7-es világos láger. Meglepően jó! Persze meló után...

6041. Ichnusa Non Filtrata. 5%-os olasz, szűretlen világos láger. Ez is kellemes. Korrekt mennyiségű élesztőt hagytak benne, nem csak jelzés szinten.

 

2019. március 27.:

6039. Bernard Jantarovy Ležák. Másodszor listázom. 12 / 5 %-os. Korábban 4,7-es volt. Ráadásul most rigónak van írva a hátcímkén. Lehet, korábban is így volt? A franc tudja! A minősége még mindig jó!

 

2019. március 26.:

6038. Franziskaner Weissbier Kristallklar. Általában nem csípem a szűrt búzasöröket, alapvetően eleve nem értem (értettem), miért van rájuk szükség, de az az igazság, ez baromira jó volt! Abszolút szépen hozta a bajor búza karaktert élesztő nélkül is. Zsákaitól vettem.

 

2019. március 19.:

6037. Gambrinus Plná 12. Pasztőrözött, szűrt, világos láger. Nagysárosi főzet. Nem volt vele baj.

 

2019. március 16.:

Kóstolgattunk kicsit Gabikával:

6026. Blans de Mazaj. Orosz szűretlen búzasör a Volkovskaja Sörfőzdétől. Mártoni Tescoban találtam. Az illata gyümölcsös, erősen komlózott. Nevezzük amcsi búzának? Kifejezetten finom sör.

6027. India Pale Ale. Ugyanaz a sörfőzde, sokkal gyengébb sör. Ütött, de övön alul! Nem rossz, de elég kommersz és egyáltalán nincs meg az IPA jellege.

6028. Da Vinci Blonde Ale. Az olasz Birra Brunz söre. Hát, ilyen névvel érthető, hogy vízhajtó hatású italt készítenek! Ráadásul Vinci városában van a főzde, innen a Da Vinci márkanév. Gabi első reakciója: “Gyümölcsös, citrusos, lágy”. A második korty után: “szamócás”. Azt kell mondanom, értem, mire gondolt!

6029. Da Vinci Bitter. Megint csak Gabit idézném: “Azt a rohadt! Olyan, mint ha pezsgőt innék!” 5%-os sör, mégis kiüt belőle az alkohol. Ilyet még nem pipáltam! Túlhabzott ez és az előző is. Valószínűleg nem állították le rendesen az erjedését, mielőtt kiadták egy áruházláncnak...  

6030. Birra Moretti IPA. Ha India pale ale, akkor nagyon gyenge, de a hátcímkére az van írva, hogy Italian pale ale. Szerintem annak is gyenge. Nyers, állott komlópor illata van. Soproni IPA light.

6031. Polar Monkeys Blue Collar. Finnek álcázott dán borostyán láger Olaszországból. Kis nyomozás után arra jutottam, hogy a dán Royal Unibew gyártotta Faxe-ban. Így lehet beetetni az embereket, hogy “kézműves” sört kapnak a pénzükért! Gabi szerint vas íze van, pontosabban horganyzott cucc illat az íze. Nem volt meg sem a színe, sem az íze a típushoz. Sima ivósör.

6032. Polar Monkeys White Collar. Golden Ale. Hosszú kortyokban elfogadható. Gabi szerint pilzeni illatú, én annál markánsabbnak éreztem.

6033. Polar Monkeys Chair Man. IPA. Van egyénisége, de nem igazi IPA. Gabi szerint a másik kettőhöz képest rohadt jó. Szerintem sem rossz ízű sör.

6034. Horny Pony. Két Reketye sör erejéig átruccantunk a hazai kézműves vonalra, hogy valami jót is igyunk. A DDH gondolom azt jelenti, hogy duplán hidegkomlózott, amúgy meg rozs ale. A hidegkomlózása igen jól sikerült, de azért egy kis testet még tehettek volna alá.

6035. Double P. Cuppogva nagyon jó! Meglehetősen sűrű. 11%-os. Azért Gabi: “A Kolorban ittam már jobbat.”

6036. Palatín. Vihnyei “különlegesség”. Gyári sörnek egész jó, de ennek ellenére csalódást okozott ez a 13-as világos láger. Gabi szerint Kőbányai Világos.

Mindent egybevetve nem volt túl acélos ez a mai kóstoló, de hát ilyen dolog ez a kísérletezgetés!   

 

2019. március 14.:

6024. Szögedi Meggyes. Fáczy barátommal ittuk közösen. Robertónak és Nagy Sanyinak köszönhetően igen szép Szögedi pakk érkezett Gyönygsöre a mártoni börze előtt, mint a régi szép időkben. Ha már úgyis találkoztunk a sörök átadása végett, dumáltunk egy kicsit, s közben lecsúszott egy liter meggyes. Hűtetlenül is megnyerő volt. Szerintem(tünk) ott van a legjobb magyar meggyes sörök között.

6025. Szalon Limited Edition. Sima, 4,6-os ez is, mint az alap Szalon. Csalódtam benne! Semmi extra, sőt! Ezt már egyedül gurítottam le a nap zárásaként.

 

2019. március 10-13.:

A bátyámék idén 30 éve házasok. Úgy döntöttek, a  házassági évfordulójukat Olaszországban ünneplik meg, aminek én is részese lehettem. Szép út volt, sokkal többet kaptam tőle, mint amire számítottam. A hangulat, az ünnepség, az ételek, az italok, szállásunk az olasz Monte Carloban, Firenze, Pisa és a tengerpart. Mind, mind szép élményekkel gazdagítottak. Az már csak hab a tortán, hogy pár új söröcskét is megkóstolhattam, nem is beszélve a haza hozott készletről.

Első este kellemes meglepetést okozott az étteremben (sajnos a nevét nem jegyeztem meg), hogy a borlap mellé sörlapot is kaptunk. Piazza al Serchio La Petrognola nevű kézműves sörfőzdéjének három sörét kínálták üveges kiszerelésben.

6020. Giusta. 5,3%-os golden ale. Először kicsit furcsának tűnt a karaktere, de a végére nagyon megkedveltem.

6021. Monte Fiore. Meglehetősen gyümölcsös íz világú 5%-os witbier, vagy inkább biere blanche.

6022. Sasso Rosso. 5,5%-os vörös ale. Az első ízlett a legjobban, de mind a háromnak meg volt a saját egyénisége, ami nagyon tetszett bennük.

Még egy újdonságot hozott az út. Második este, a szálláshelyünkön tartott ünnepi vacsora után Ricsi keresztfiammal még leültünk 1-1 üveg sör mellett dumálni az élet nagy dolgairól. A vacsorához felszolgált, helyben termelt kiváló vörösbor után nem vártam tőle sokat, de kellemesen csalódtam. Nagyon korrekt kis sör volt.

6023. Ichnusa Anima Sarda. 4,7%-os világos láger. Eredetileg szardíniai márka, de ha jól bogarásztam ki a címkéről, ez már Sesto San Giovanniban készült a Heineken Italia gyárában.

 

2019. március 8.:

Márton előtt Nagy Sanyi barátommal kóstolgattunk egy kicsit, mielőtt másnap hajnalban útnak indultunk volna a börzére:

6016. Hathárom. 4,9%-os porter Békésszentandrásról. Természetesen a Sziesztából gyűjtöttem be. Szimpatikus darab! Szerintem elférne akár az állandó kínálatban is.

6017. Rettegett Iván. Egy újabb szentandrási, azonos forrásból. Ez egy russian imperial stout. 9%-os, markáns, de harmonikus söröcske.

6018. The Darkest Nightside. Durva, hogy a szaloncukros stout típusmegjelölés tökre illik rá! Nagyon komoly! Ügyes kompozíció a Yeast Side-tól.

6019. Fehér Nyúl Calm Storm. 9,8-as balti porter. Erős szériát gurítottunk minden szempontból. Ez is beleillett a sorba.

 

2019. március 6.:

6010. First Fusion Pale Ale. Kellemesen, izgalmasan fűszeres darab.

6011. Don’t try so hard tentative series ‘01. Zentus főzet. Rég ittam már szezont, szép élmény volt. Meglehetősen erős, 8,6-os.

6012. Uncle John. Milkshake IPA a Hedontól. Az, ami. Nekem nem hiányzott volna belőle a “milkshake”, de ezzel együtt is finom volt.

6013. Face to Face IPA. Ezt sajnos nem tudom érdemben minősíteni. Meg volt savanyodva.

6014. I don’t think you’re happy enough. Egy újabb Zentus, egy APA. Ennél már nem nagyon jegyzeteltem, de Zentus sörökben nem szoktam csalódni.

6015. Szergej. Hedon RIS. No, erre jegyzetelés nélkül is emlékszem! Remek sör! Nagyszerű főzet!

 

2019. március 4.:

6005. First Twisted Pils. Hopláger benyomását keltette bennem, a jófajtából.

6006. First Gluten Free Lager. Nem tudom, azonos alapra készült-e, mint a tesója, a gluténmentes hopláger, minden esetre hasonlóan nem ízlett.

6007. First Kohatu Kohatu. Duplán hidegkomlózott egykomlós NEIPA, ha jól bogoztam ki. Hmmmm. Nem jött át.

6008. Quick brown fox jumps over the lazy dog. Horizontos barátaink összefogtak a holland Oldskool csapatával egy barna ale erejéig. Biztos jó buli volt! Mindig irigylem ezeket a közös agyalásokat. Apropó Csabi! Ma beszéltük Kelsch Robi barátunkkal, hogy összehozhatnánk idén egy közös főzést! Amúgy egyébként szerintem ez a sör nem nagy szám. Ölég átlagos, kicsit unalmas.

6009. Dead Rabbit. Nem rég tudtam meg, a Monyó annyira kapacitás hiánnyal küzd, hogy egy-két alap sörét már máshol főzette le. Ha minden igaz, talán a Horizontban. Ez az egyik. A másik az alap nyúl, ahhoz még nem sikerült hozzájutnom. Ezt itt Gyöngyösön, a Sparban találtam. Egyébként akárhol is készült, remek sör továbbra is!

 

2019. március 2.:

Egy újabb bicskei kóstolgatás sörfőzéssel, bográcsos paprikás krumplival. Sajnos már megint meg vagyok csúszva rendesen a listázással, ezért nem biztos, hogy minden érdemi pillanatát sikerül utólag rögzítenem.

5987. Irish Breakfast. A Hopfanatic igen jó, száraz ír stoutja. Szimpatikus kezdés volt kvázi reggelire.

5988. Píter. Csabi lengyel komlós lágere. Nagyon finom! Kicsit édes. Olyan, mint egy baromira jól sikerült cseh láger. Magnat és Lublin komlókkal készült.

5989. Indokolatlan Ügyféligény. A Horizont Codecoolnak palackozott IPA-ja. Illatos, zamatos, kicsi kacifánttal.

5990. Aloha. 3 Kiss bajor búza ananász és kókusz ízesítéssel. Tudom, ez ellentmondás, nem is nagyon értettem ezt a típus megjelölést egészen addig, míg meg nem kóstoltuk. Tulajdonképpen tökre illik rá! Kicsit “szagos”, ízében főleg a kókuszt tolja a két gyümölcs közül, de közben az alap búzasör jelleget is át tudta adni. Nagyon tetszett a koncepció!

5991. Real Red. Egy újabb tápióbicskei főzet, egy vöröske. Kóstoltuk már korábban. Mostanra nagyon szépen összeérett. A szó szoros és átvitt értelmében is megérett a listázásra.

5992. Deep Tóth. “Mélyvörös búzasör. A vörös 51. árnyalata.” A bicskei “Bohém Sörfőzők” csapatát ennél a főzetnél én is erősítettem, újra lecsapott a Két Tóth! Sőt, Csepi barátunk is részt vett a megalkotásában. Vörös búzasör volt a terv. Végül egy dunkel weizen lett belőle. Még korábban a legelső kóstolásánál ízlett nekem legjobban, de mindenképpen közös tesztelés alkalmából akartam listázni.

5993. Hübris American Pale Ale. Elindult nem rég a srácok saját főzdéje Székesfehérváron. Csabinak sikerült jó pár sörüket begyűjteni a Beer To Go-ban. Jönnek majd szépen sorra... Ez kifejezetten szimpatikus, típusazonos APA volt.

5994. Hübris IPA #1. 12,8 / 5,1 %-os. Abszolút jól sikerült kísérleti verzió.

5995. Horizont Nightsift 2018. Évjáratolt 10%-os RIS. Korrekten összerakott főzet. Kíváncsi lennék az ízére 1-2-3 év múlva is.

5996. Suzuki Samurai. Csabi rizses ale-je. Kár, hogy nem jegyeztem le róla pár sort! Az biztos, hogy kifejezetten bejött!

5997. Nordic Vibe. A norvég Agir és a Monyó közösen főzött hordóban érlelt búzabora. Összességében nekem bejött, bár a hordó inkább elvett belőle, mint hozzá adott, szerintem.

5998. Hop Top Lager. 5,5%-os korrekt darab.

5999. Hübris IPA #2. 15,7 / 6,5 %-os. Csabinak az eddigi hübrisek közül ez jött be leginkább. Tényleg nagyon jó volt.

6000. Horizont Night Shift 2018 Tennessee Whiskey Barrel Aged. Ez is rendben volt. Nem dobtam el tőle az agyam, de bele nem kötnék. Igen finom hordóérlelt RIS.

6001. Hübris Dry Stout. Szegényt az előtte kóstolt erős, markáns RIS elvitte a picsába.

6002. Hübris fűszeres búzasör. Először nem értettem, miért nem witbier-nek nevezték, de tulajdonképpen nem az, vagy legalább is szerintem másabb. Azóta már kóstoltam egy olasz főzésű biere blanche-t, ami majd szintén listázva lesz március közepénél. Így utólag talán arra hajaz inkább. Nem volt rossz, de ez a stílus nem az én világom.

6003. Kincsünk. Kecskeméten, a Craft Wellel, vagy nekik főzött bohemian festbier. Első magyar bio sör? Legjobb esetben is max. a 3. Elég középszerű.

6004. Kwanzaa. Reketye milk porter. 9%-os, masszív darab. Nem rossz, de többet vártam tőle, azt hiszem. Utolsó sörnek azért ez már kemény volt!

Sok mindent ezúttal nem írnék a nap margójára. A sörfőzés rendben le ment. Most én fáradtam el jobban a végére. Elvileg egy kis dartsot is néztünk. A paprikás krumpli remek volt! Kicsit megmetszettük napközben a diófát Csaba bátyánk iránymutatása mellett, így idén már igen szép árnyas helyünk lesz alatta. A Fradika is győzött! Jó kis nap volt ez is!   

 

2019. február 28.:

5985. Dreher Gold. Úgy döntöttek Kőbányán, hogy lecserélik a “zöld Drehert”. Megkóstoltam a régit és az újat egymás után. Az eddigi verzió megosztó volt, sokan szerették, valószínűleg még többen nem, de mindenképpen erénye volt az egyénisége, szerintem. Az ember érezte rajta, hogy Drehert iszik. Na, most az új sokkal jellegtelenebb, beleolvad a középszerűségbe. Én egyáltalán nem örülök ennek a változásnak!

5986. Dreher Red Ale. Ez az újdonság egész jóra sikeredett! Igazából mint gyári sörbe, nem is szeretnék belekötni. Max. annyi, hogy lehetne szűretlen, de sajnos ezt egyelőre nem vállalják fel Kőbányán! Minden esetre van karaktere, van egyénisége és egyáltalán nem kellemetlen.

 

2019. február 27.:

5981. First Gluten Free Hidegkomlós Hoplager. Furcsa mód kicsit hőkezelt íze volt. Emlékeim szerint First sörnél még ezt nem tapasztaltam. A glutén érzékenyeknek lehet, hogy, mert legalább van. Nekem nem jött be.

5982. First Evergreen IPA. Egy újabb sorozat, az utazós első darabja. Ámérikában, a Yakima Valley-ben szerzett tapasztalatok ihlették elvileg. Szépen összerakott, első pillanatban NE IPA-nak tűnő söröcske, ami aztán azért szépen tolta a komlókeserűt is. Szimpatikus darab.

5983. Juicy Hops Amarillo India Pale Ale. Hopfanatic egykomlós IPA. Gondolom, ez is egy sorozat lesz. Jó kezdés!

5984. Katalin Cárnő. 2015-ben 8,1%-os volt és RIS, most 6,5%-os és foreign extra stout a típus megjelölés. Még mondig finom sör sőt, talán nekem most még egy kicsit jobban is ízlik, mint régen.

 

2019. február 25.:

5977. Zegi. Zalaegerszeg város söre a helybéli Elf Sörfőzdétől. Pirított tökmaggal készült special ale. Remek! Méltó a címére.

5978. IPA Citra. A HopTop limitált kiadású egykomlós IPA-ja. Balázs barátomnak köszönhetem, hogy felhívta rá a figyelmem. A kisebb gyöngyösi Sparban sikerült begyűjteni. Nem rossz sör, de nem igazán IPA-s.

5979. Morpheus. A Mad kacifántos rózsaszín IPA-ja. Nincs kedvem kibogarászni, miket tettek bele. Az biztos, hogy rendesen túltolták, de valahogy mégis csak jó.

5980. Christmas Hoppudding. Ez már a Hopfanatic agymenése. Ez is túl van tolva, de mégis ízlik. Úgy tűnik, ma “liberális” hangulatban vagyok.   

 

2019 február 11.:

5976. Velkopopovicky Kozel Premium Lager. Kőbányán eldobták a 10-es Kozelt és helyette bevezették a piacra a 11-est. Jó döntés volt! Ez már szerintem vállalható.

 

2019. február 7.:

5974. Tiltott Csíki Áfonya. Borzalmas, enyhén mentás íz világú áfonyás lötty. Ezt nem nekem találták ki.

5975. Szlavutics Ice Beer Mix Lime. Zöldcitromos ukrán radler. Tavaly tavasz vége óta lapoult a hűtőben, még Kárpátaljáról hoztam. Csak azért nyekkentettem meg, hogy végre megszabaduljak tőle. Rosszul időzítettem, mert egyáltalán nem voltam radleros hangulatban, így aztán pláne pocsék volt.

 

2019. február 6.:

5970. Revrik. Vandál West Coast IPA. Volt valami furcsa benne, amit nem tudtam hova tenni.

5971. Wilibo. Vandál India pale lager. Dettó!

5972. Guaranale. Kacifántosan ízesített világos ale. Össze van rakva rendesen, de nem az én világom.

5973. First Ugly Sweater. Kiváló dupla New England IPA. Remek főzet!  

 

2019. február 5.:

5968. Ninka Project - Cherry Bomb. A First gluténmentes cseresznyés söre. Biztos jó azoknak, akik rászorulnak.

5969. Frooth Hoperator. MAD maracujas IPA. Igen szimpatikus, harmonikus holmi. IPA maradt a gyümölccsel együtt is.  

 

2019. február 4.:

5965. Hajnali Porter. A Hajnali Sörfőzők Yeast Side-ban főzött porter söre. Fogyasztható, de nem fogott meg.

5966. Zentus Darkness be my friend. A Mindenidőkkel közösen főzött, márccal ízesített amerikai stout. Nem tudom, direkt, vagy nem, minden esetre savanyú volt.

5967. Zentus Eve of Tempt. Almás, birsalmás APA.  Értettem benne a koncepciót, de ez nem az én világom.

 

2019. február 2.:

5963. Arany APA. A budapesti Big Face végre kijött két üveges sörrel. Így már egy kicsit könnyebb hozzájutni a főzeteikhez. Ez egy kifejezetten finom APA citrusos jegyekkel.

5964. Random 8. Reczer ser - Gólem közös főzet. 8 komlós dupla IPA. 19,1 / 8 %-os. Nagyszerű sör! A gólemes srácok nagyon értenek hozzá, hogy kell sok különböző komlóból igazán harmonikus ízvilágot létrehozni. Már többször bizonyították. Most is. Ráadásul a testes malátaalapja is igen szépen lett összerakva! Erős, markáns, de nem üt ki belőle az alkohol.

 

2019. február 1.:

5962. Überside. Sweet stout a Yeast Side-tól. 15 / 6 %-os. Tényleg édes és valóban stout. Kifejezetten finom sör. Megérdemelte volna, hogy saját, yeast side-os pohárból igyam, de olyanom még sajnos nincs, így a Cobolis kelyhét kapta, amit most legutóbb Prágából hoztam.   

 

2019. január 30.:

Nekem és szerintem Szabinak is, szóval nekünk! Szükségünk volt erre a  kis hétközi lazításra. Inkább nem részletezném, miért! Benéztünk a Kolorba, mert éppen Gésa bácsi volt a pultmájszter. Toltunk cseh Zubit, meg szentesi Bettyt és közben megkóstoltunk egy bajor téli búzasört is, vagy mit. Persze a Betty után nem volt sok esélye, de azért még így is fogyasztható tudott lenni.

5961. Erdinger Schneeweisse. Bajor téli búza. Nem tudom, mitől téli a nevén és a címkéjén kívül, de iható volt egy Betty Juice után is, ami azért nem semmi!

 

2019. január 23-26.:

Megalkottuk a München - Budejovice - Prága tengelyt! Kivonatoztam Münchenbe. A havazás ellenére elég pontosan ért ki a vonat. Volt még egy kis időm a Hauptbahnhofon, amíg Viktor odaért. Bedobtam hát valami arabus gyorskaját aminek ki se tudtam olvasni a nevét így egy “szendvicset” kértem, meg persze egy üveg sört, egy Tegernsee Hellt. Aztán hamarosan felnyalábolt Viktor és elvitt a Hofbräukellerbe. Hangulatos, igazi bajor söröző-étterem. Inkább a helyieké, mint a turhistáké. Bedobtunk 1-2 sört, amit egy ékes bajorsággal beszélő ázsiai fickó szolgált fel, ettünk egy nemtomhogyhíják monarchiás desszertet, ami baromi jó volt, helyenként jól odapörkölt gofrira emlékeztetett almaszósz öntettel, aztán elindultunk Forstern felé. Gondoltam én! Mondjuk az irány tényleg stimmelt, csak még megálltunk Ayingban az ottani sörgyár sörözőjénél. Képeket már láttam róla, jó volt betérni! Kaja már nem fért belénk, pedig elég jóképűeket szolgáltak fel, sör viszont annál inkább! Az első újdonság is lecsúszott.

5925. Ayinger Winterbock. 6,7 / 18,5 %-os, piszok jó kis téli bak söröcske! Szerencsére nem fűszerezték, ami természetes bajor földön, csak simán erős, testes, de egyben harmonikus, harapható finomság.

Aztán a rövidre sikerült icakát Viktoréknál töltöttem. Sajnos, mivel későn érkeztünk és nagyon korán indultunk tovább sem Orsival, sem a gyerkőcökkel nem találkoztam! De ami késik, az lassan jön! A hajnal már valahol Csehország határán, vagy azon túl ért minket, reggel 8-ra České Budejovicébe kellett érnünk a Škoda szervizbe. Iparkodtunk is rendesen és csak egyszer vétettük el az utat. Van olyan, hogy nem tervezett parkolás! No, miután leadtuk a kocsit, besétáltunk a belvárosba. Tök véletlenül botlottunk bele a Fekete Lovacskába! Amikor először voltam Budejovicében, akkor is ez volt az első söröző, ahova betértünk. Szép emlékeket idézett, ráadásul azóta az egykor lila falakat fehérre festették ami igen jót tett a hely hngulatának. A szűretlen Platánjuk még mindig remek és akadt egy újdonság is a hozzám hasonló kis kíváncsiak részére.

5926. Masopustní Polotmavy Ležák. Vysoky Chlumecben készült, elvileg spécin komlózott félbarna láger. Szerintem inkább a maláták furmányos íz világa dominált benne. Ez se volt rossz.

Aztán jött a Mészárszék. Korábbi emlékeim alapján, amik most megerősítést nyertek nem jó a konyhájuk, nem jó a Budvarjuk, de hangzatos neve van a helynek és nem néz ki rosszul, így mégis szívesen tértem vissza ide. Elég gyenge eresztés volt az egészben sült csülök. Sótlan, fűszerezetlen, a garnírung is ölég visszafogott ízű volt, a Budvar meg azóta csak még gyengébb lett. A barna kenyér volt a legfinomabb. Visszaindulva a kocsihoz hogy, hogy nem, belebotlottunk a Krajinská 27 sörfőzdébe, ami egész véletlenül a Krajinská 27 szám alatt van. Mit volt mit tenni, betértünk! 5 fajta sörük volt. Szerencsére lehetett belőlük kóstoló szortimentet kérni így, bár nem sok időnk jutott rá, meg tudtuk kóstolni mindegyiket.

5927. Krajinská 11°. A gyengébbik világos lágerük. Korrekt darab.

5928. Krajinská 12°. Klasszikus tizenkettes világos láger. Kellemesen testes, lágyan, harmonikusan kesernyés, remek sör.

5929. Krajinská 11°Jantar. Félbarna, vagy borostyán láger, ahogy tetszik. Ez sem okozott csalódást. Hasonló minőségű volt, mint a sima 11-es.

5930. Krajinská IPA. Ezt átlagosnak, kicsit testetlennek mondanám. A komlókeserűre építették fel, komoly maláta alap nélkül.

5931. Krajinská 27°. Egy nagyon markáns világos speciál. Kicsit alkoholos volt, de egyáltalán nem bántóan. Nagyszerű sör!

Innen már tényleg húztunk volna a kocsihoz, de Viktor tudott még egy jópofa kis helyet, ami a patak, vagy folyó, a Mlynská stoka fölé lett építve és Paluba névre hallgat. Még egy Budvar, közben a szervizelés rendben lezajlott, irány Prága! Elfoglaltuk a szokásos szállást, majd Viktorra való tekintettel irány a Victor sörfőzde. Azt kell mondjam, ezúttal csalódást okozott a hely. A Morózus középkorú pultos fickó helyett nyikhaj gyerekek voltak szolgálatban. Ez még önmagában nem lett volna gond, jó volt a kiszolgálás, a szokásos söreik is rendben voltak, de a grillezett Hermelin nagy csalódást okozott. Egy picike, éppen csak átmelegített sajtot kaptunk pár fonnyadt ződségen tálalva, aranyárban. Mindegy, ezt bebuktuk! Innen egy új sörfőzde felfedezésére indultunk a Zsizska hegy túloldalára. Átsétáltunk az alagúton és pár perc múlva már ott is voltunk a Dva Kohouti nevű sörözőnél ami csütörtök kora este dugig volt. Azt hittük... Aztán kiderült, hogy ez egy másik hely, a főzde kocsmája bent van az udvarban. No, az szintén tele volt! Azért bepofátlankodtunk, mert láttuk, hogy sokan iddogálnak állva.  Volt vagy 8 sörcsapjuk, de csak egy saját sört főznek, a többi vendég.

5932. Dva Kohouti. Egy sima, 12-es világos láger, de bitang jól összerakva.

Ha nem kint a kerthelyiségben, kb. nulla fokos időben ittuk volna meg, szívesen maradtam(tunk) volna még! Én ebből többkorival is legurítottam volna és a többi csapon lévő sörre is érdemes lett volna szánni egy kis időt. Pl. a Matuškákra... No, de máshogy alakult! Elhúztunk inkább a hajóhoz. Ott viszont zártkörű rendezvény volt, így potyára mentünk. Átsétáltunk “Budára”, a “3 Rózsa csoport” új sörfőzdéjéhez. Elvileg még vastagon nyitva kellett volna lenniük, de még szinte be se tettük a lábunkat, már hajtottak is el minket. Mindeközben folyamatosan havazott, csak sajnos nem maradt meg. Mivel az óváros környékén találomra beülni valahova elég felelőtlen dolog a sok lehúzós hely miatt, még mielőtt morcossá váltunk volna, metróra pattantunk és áthúztunk Vinohradyba, az Ossegg sörfőzdébe. Modern dizájnnal megáldott, mondjuk úgy, hogy fiatalos hely. Találtunk üres asztalt, a söreik is jók, szóval minden fasza!

5933. Ruthard 11°. 4,5 / 11,5 %-os hopláger. Kifejezetten jól összerakott, újhullámos söröcske.

5934. Philipp 12°. 4,8 / 12,5 %-os világos láger. Egy ölég jó alap ivósör. Nem olyan emlékezetes, mint a Dva Kohouti volt, de azért mindenképpen jó darab.

5935. Laurentius 13°. 5,3 / 13,5 %-os szűretlen világos láger. Hasonló kaliberű, mint az előző volt.

5936. Balthasa 13°. 5,4 / 13,5 %-os barna láger. Inkább szaga volt, mint illata, de ennek ellenére nagyon megvettek vele. Nagyon érdekes volt a maláta profilja. Hosszú kortyokban kifejezetten szuper.

Következő állomáshelyünk a Trilobit Sörfőzde közeli sörözője volt. Maga a főzde Libeňben van, mi csak a Vinohradyban lévő sörözőjüket látogattuk meg. Itt is jutott szabad asztal, jöhetett a kóstoló szortiment. 4 sört ki tudtunk kérni pici 1,25 dl-es adagban, a másik kettőből meg egy-egy pohárral. Az alábbi sorokból ki fog derülni, sajnos ezeknek a söröknek a többsége komoly csalódást okozott!

5937. Trilobit. 12-es világos láger. Na ez, ez nagyon ott volt! Baromi jól rakták össze!

5938. Amalthea. 18-as duplabak. Savanyú volt a szaga, picit az íze is, csak elnyomta az alkohol.

5939. Černá. 14-es barna láger. Ennek is félrecsúszott az íze valamitől.

5940. Nautilus. 17-es IPA. Ennek jó illata volt, az íze a típuson belül inkább átlagos.

5941. Weizenbock. 16-os búza bak. Sokat reméltem tőle, de ez is furcsa volt. Inkább büdös, mint illatos.

5942. Weissbier. 11-es szűretlan búza. Ebben is volt valami fals.

Hát, a nap zárása nem volt a legtökéletesebb finoman fogalmazva, már ami a söröket illeti, de mi azért jól éreztük magunkat. Aztán jött a következő nap...

Kora délelőtt lehúztunk a Vencel térre egy jó sült kolbászra. Megtömtük a majmot, aztán valami nemes serital után néztünk volna, de sajnos nem készültem fel rá, hol lehet délelőtt 10 előtt csapolt sört inni Prágában! Hozzászoktam, hogy 10 előtt fel se kelünk. Azt tudtam, hogy az uborkás hely korán nyit és nem is voltunk tőle messze, de nem volt túl nagy bizodalmam a Braníkban. Be kell vallanom így utólag, hogy túl sokat akartam! Megnéztük a vonatost, zárva, megnéztük a Medvídkut, felújítás alatt, a bár rész meg csak délután nyit. A Két Macska veszélyes hely, de a pultnál, rögtön kifizetett sört meginni azért nem olyan rossz opció. Zárva! Hááát, maradt az uborkás hely. Gyula barátom adta a nevét, vagy legalább is én tőle vettem át. Egy régi, régi sztorijuk alapján nevezték el, amikor még egyszer régen, a hőskorszakban kint járva reggel betértek, s míg megitták a jól megérdemelt Braníkjaikat egy törzsvendég mgkínálta őket a reggelijével, egy kis ecetes uborkával. Ne haragudj Gyula, ha rosszul írtam le a történetet! Bennem így maradt meg. No, szóval mentünk az uborkásba, azaz a Branická Formankába. Már amikor beléptünk éreztük, hogy jó helyen vagyunk! Igazi áporodott kocsmaszag csapott meg. Szerintem már vagy 10 éve nem éreztem ilyet! Utólag belegondolva vicces, hogy ez volt az egyetlen hely, ahol magyarokkal találkoztunk az út során, pontosabban egy igen fiatal, szimpatikus magyar párocskával. Pont az ő asztalukhoz sikerült letelepedni cseh szokás szerint. Az már csak hab a sörön, hogy időközben újra piacra dobták a 12-es Braníkot!

5943. Braník 12°. Ez szerintem teljesen rendben van, pláne ezen a klasszikus helyen fogyasztva! Régen voltam már itt utoljára, talán még anno Gyulával, de el fogom hozni ide a többi cimborát is legközelebb!

Ezután az út felemás része következett volna, de most valahogy nem éreztem a felét másnak. Szinte teljesértékű volt azzal együtt, hogy tudom, Viktor részéről azért ez nagy áldozat volt a további közösen töltött órákért. (Remélem, nem voltam most túl nyálas!) Kocsiba ültünk és kihúztunk a legutóbb közösen felfedezett, atom külvárosi, Prágához csatolt falusi részre, a Na Lochkově sörfőzébe.

5944. 5star. 17-es szűretlen spéci ale. Azt hittem, hopláger szerűség lesz, de tévedtem. Egyáltalán nem volt keserű, maláta hangsúlyos, nagyon összetett. Másra számítottam, de így is kifejezetten finom volt. Itt még visszafogottan csúszott a sör. A míves ebéd mellé elég volt ez az egy. Mit is ettem? Hmmm, nem is tudom. Szűzpecsenye szerűség volt érdekesen, kicsit rakottkrumplira hajazósan elkészített burgonya körettel. Remek volt!

Aztán Viktornak támadt egy remek ötlete! Menjünk át Velké Popovicébe! Turhistáskodásnak tűnhet a dolog, de nagyon megérte! Sokkal többet kaptam az ott töltött óráktól, mint vártam! Mázlink volt, csak jó 30 percet kellett várnunk és részt vehettünk egy angol nyelvű gyárlátogatáson. Az ötvenes cseh úriember, aki körbe vitt minket igazi lokálpatrióta volt. Élvezet volt hallgatni, látni, ahogy csillogó szemmel, nagy áhitattal és büszkeséggel mesélt a helyi sörgyártás múltjáról és jelenéről. A gyárból is igen sokat mutattak meg. Régiségeket és újdonságokat egyaránt. Az meglepett, hogy nincs dobozolójuk. Nem mint ha hiányzott volna! (Pilzenben dobozoltatnak.) Meg az is, hogy miután a koma úr részletesen ecsetelte, miért fontos a sörcsapolásnál, hogy frissen öblített korsóba kapjuk a sört, a látogatás vége felé simán, műanyag pohárba zuttyantotta bele a fejadagunkat. A világos egyébként kifejezetten jó volt, a barna elég üres. Zárásként meglátogattuk kecske őméltóságát is. Tudnom kellene a nevét, de sajnos nem írtam fel, a memoáriám meg... Pedig itt van a nyelvem hegyén! Mindig ugyanaz a kabala kecske neve és addig uralkodik a trónon, amíg ereje teljében van, de már láttuk a felnövekvő utód generációt is.

A gyárlátogatás után beültünk a Kozlovnájukba. Ez a Kozel márkasöröző, vagy éterem hálózata. A sör kóstolgatás mellé én rántott Kvarglit toltam. Remek volt, bár így utólag lehet, hogy kevésbé fűszeres burgonyát kellett volna választanom köretnek, vagy csak sima barna kenyeret, no meg elfelejtettem tatarákot kérni hozzá!

5945. Kozel Nefiltrovaný. Hát, azért egy jó szűretlen kozelt inni Popovicében! Az már valami! Hoztam is haza belőle két jó nagy flaskával, csapról betöltve, mert volt rá esély, hogy vasárnap lesz egy kis baráti összeröfi, de végül nem hívtak, hogy összejött, így rám maradt az egész. Sajnálom, hogy csak én kóstoltam meg!

5946. Master Tří Královy Ležák. Talán nem szép dolog “vendég” sört inni egy ilyen helyen, de mit lehet tenn, ha pont van a csapon egy alkalmi főzésű pilzeni! A Master márkát használták, használják fel a spéci alkalmi szortimentjük kialakításához. “Kóstolóbuziként” nem hagyhattam ki! Egyébként sajnos nem volt valami nagy szám!

Kijőve a Kozlovnából és elindulva újra Prága felé lassan végérvényesen és kivédhetetlenül közeledtünk az elválás pillanatához. Legutóbb nagyon szarul éreztem magam, miután egy hasonló kiruccanás végén maradt egyedül egy fél napom és estém egyedül Prágában. Akkor nem volt már hangulatom semmihez. Most azért sokkal tovább lógtunk együtt, csak kora este indult Viktor hazafelé, ráadásul volt még 3 új sörfőzde a tarsolyomban, amikre még kíváncsi voltam, így bár rosszul esett az elválás, azért még volt bennem elegendő kíváncsiság és felfedező kedv ahhoz, hogy tartalmasan teljen el az este hátralevő része. Olyan söfőzdékben jártam kivétel nélkül, amelyekbe szívesen elviszem majd a cimborákat is legközelebb! Ráadásul mind a három egy-egy metróállomás közelében található. Az első a Staropramen Sörgyár közelében lévő Andělsky Pivovar volt. Hangulatos pince söröző, étterem. ÉTTEREM! (A pincér gyerek vagy háromszor is megpróbált rávenni, hogy kaját rendeljek.) A sörfőző berendezés viszont fent volt az utca szinten, gyakorlatilag a kirakatban. Éppen zajlott is a főzés.

5947. Andělská Světlá 11°. Pilzenisen keserű, remek alap sör. Lehet ennél jobbat főzni, de nem kell, vagy legalább is nem muszáj.

5948. Polotmavá Kolagen 13°. Malátahangsúlyos félbarna. Láger? Ebbe sem szeretnék belekötni.

5949. Andělská IPA 14°. Egyszerű, de szép. Hozza amit kell.

Következő kóstolóállomás a Pivovar Bubenec. Itt sajnos nem sok látni való volt. Az egyik utca sarkán van a kicsi, de látványosabb rész. A sörfőzde bárja, vagy mi, tőle pár lépésre pedig van egy pince söröző, talán étterem? Enni már nem akartam. Itt a sima fehér falak között csak a pult környéke adott valalami kis plusz hangulatot, de ott nem volt hely, így a kóstolásokra kellett hagyatkoznom, hogy pozitív benyomásokhoz jussak, mert a látványosabb helyre sajnos nem fértem be.

5950. Bubenečsky Ležák 11°. Azt tudom írni rá, mint az előző főzde nyitó sörére. Pilzenisen keserű, remek alap sör.

5951. Bubenečsky Ale. 10-es furcsa, de valahonnan ismerős íz világú sör. Ráadásul erről a hétvégéről ismerős, pedig egyáltalán nem szokványos főzet.

5952. Bubenečská IPA. Hasonlít az íze az előzőre. Nem rossz, de nem IPA.

No, és akkor az utolsó sörfőzde a tarsolyomban! Cobolis. Kint a p...csában, de a piros metró egyik megállója mellett közvetlenül, így mégis könnyen megközelíthető helyen.  Bazi nagy szocreál épület, benne egy jó nagy sörfőzde,söröző, étterem, dugig emberekkel. Azért jutott egy egyáltalán nem csendes asztal nekem is, meg egy cukor pincérlány. Helyes volt, formás és mosolygós. Belegondolva ezalatt a pár nap alatt meglepően sok formás hátsóval megáldott cseh menyecskét láttunk! Ez egyáltalán nem szokványos dolog arrafelé. Visszatérve a sörökre, 10 fajta saját főzésű csapolt itókát kínáltak. Szerencsére 4-es leosztásban lehetett kis 1,25 dl-es kóstoló pakkokat kérni, így bár csak 1,5 óra volt zárásig és egyben nagyjából az utolsó metróig, amivel még a szállás közelébe tudtam kerülni, 8-at meg tudtam kóstolni, a két gyümölcsös berliner weisséért meg (gondolom) nem kár! Persze ízlések és ízléstelenségek... Bocsánat! Pofonok...

5953. Cobolis Světly Ležák 12°. 4,6 / 12 %-os nagyon egyszerű, főzdei maláta illatú söröcske. Az ízében is inkább a maláta dominált.

5954. Cobolis American IPA. 6 / 16 %-os szintén elég egyszerű sör. Illatában egyáltalán nem, ízében csak-csak hozza az IPA-s jegyeket. Mindent egybevetve jó ez, eléggé gyümölcsös, nekem túlságosan is letisztult, már majdnem szűrt sör karakterű.

5955. Cobolis NEIPA. 7/16 %-os, eléggé kiforratlan recept. Nincs teste, vékony az illata, kicsit vadkeserű ami egy NEIPA-nál pláne meglepő.

5956. Cobolis Russian Imperial Stout. 10,5 / 24 %-os, kifejezetten száraz RIS. Nem üt ki belőle az alkohol, sőt! Igen komoly darab!

5957. Cobolis Vyčepní 10°. 3,8 / 10 %-os klasszikus cseh alapsör szépen összerakva.

5958. Cobolis Tmavy Ležák 12°. 4,5 / 12 %-os, nagyon száraz barna láger. Az illata jobban tetszett, mint az íze. A Magyarországon hozzáférhető, unalmas Guinnessre emlékeztetett.

5959. Cobolis Weizenbock.  6,7 / 17 %-os búza bak. Hozza a típusjegyeket. Búzasörös pohárból még jobb lett volna.

5960. Cobolis Nevada Ale. 4,2 / 11 %-os APA. Illatos, de vékony, nem túl karakteres, kicsit uncsi. Nem úgy, mint amilyen ez a kiruccanás volt! Másnap, hazaindulás előtt még kipróbáltam, milyen a Subway cseh módra, - nem rossz, de nem nagy szám - aztán szép csendben hazavonatoztam... Remek kiruccanás volt!      

 

2019. január 18-20.:

Már megint egy agyament hétvége! Fél nap meló után felvágtattam Pestre. Csabival az Ogre Bácsiban találkoztunk. Mind a ketten a vendég sört választottuk.

5900. Human Experiment. A Brew Your Mind szenzációs, 8,3%-os  NEIPA-ja. Egyszerűen tökéletes!

Utána, mivel a Hopaholic zárva volt benéztünk a Beerselection-be, majd a Beerodalomba. A Krak’n-t megint elszalasztottuk. Mindegy! Aztán áthúztunk a Dezsőbe.

5901. De Sade. Balkezes 7,4%-os AIPA. Érlelt kéksajtos bukéja volt, de ezzel együtt is ízlett.

5902. Red Shift. A Dezsőben lévő Gravity Sörfőzde rozsos vörös ale-je. Ennek meg macikávés beütése volt. Ez is bejött.

Innen már egyenesen a Winterfestre mentünk, a nap fő programjára. A beléptetés kicsit körülményesen indult, de utána már minden klappolt! A Carbonnál kezdtünk, a 972-nél folytattuk.

5903. 972 Craft Helles Lager. A szimpatikus, lelkes fiatal srác, aki a főzdét képviselte mondta, hogy ez a főzet már új recept szerint készült, azért veszem fel ismét a listára. Nekem az előző és ez a verzió is bejött.

5904. 972 Craft IPA. Ez viszont új típus a szortimentben. Nem rossz, de azért szerintem még van hova fejlődnie.

5905. IPA Colada. A Hedon 7%-os ananászos IPA-ja. Inkább az IPA jelleg dominált benne, mint a gyümölcs. Nekem bejött.

Közben megérkezett Zoli és Gyuláék is. Németországba szakadt székely testvérünk, Szabi volt a meglepetés vendég. Gyulát elkísértem a Carbonhoz egy dunkelre és egy pohárra, majd jöhetett a Beertok.

5906. ZMotherland. Foreign stout. Nálam eddig háromból három, ami a Beertok söreit illeti. Mind bejött.

Közben Szabi eleresztett egy aranyköpést abból kiindulva, hogy alig ért Pestre, máris egy sörfesztiválon találta magát. “Lassan csak akkor nem megyek kocsmába, ha onnan jövök!”

Egy hosteslánynak köszönhetően megkóstoltuk a meggyessör habos kürtőst. Az az igazság, hogy tök jó volt!

5907. Angel’s Ser. A ZIP’s Jameson hordóban érlelt APA-ja igen különleges darab. Azt hittem, az árfekvése miatt le fogok maradni róla, de itt a fesztiválon lehetett belőle 1 dl-t is kérni. Sőt, lehet, hogy csak annyit lehetett? A lényeg, hogy ez is kipipálva! Sörnek nem mondanám az íze alapján, de bornak finom volt.

5908. Heinrich. A svéd Brewski szép kis NEIPA-ja. A ZIP’s standjánál volt elérhető. Kóstoltunk még Bunnyt, jó alaposan, meg zárásként Hableányt. Közben Csupor Marcival és Ludas Péterrel is nagyon jót beszélgettünk. Sok érdekes dolgot lehet megtudni egy-egy ilyen jóízű baráti beszélgetés során a magyar kisüzemi sörfőzésről. Számunkra nagyjából végszóra a dózsás vonal is megerősödött, befutottak Sanyi és Nagyogre barátaink. Velük már sajnos nem sokáig tudtunk együtt lógni! Jó lettbvolna még egy kis Er-Pé-t is kóstolni, de Csabival el kellett indulnunk a Keletibe, amíg még tudtunk! A vonat egészen Nagykátáig repített minket. Ráadásul le is tudtunk róla szállni időben, így minden ment a maga útján flottul. A bicskei busz már benn ált, szóval abszolút sima utunk volt “hazafelé”. Szinte könnyek szöktek a szemembe, amikor megláttam, hogy “majdnem” vetett ágy várt Csabinál!

Aztán eljött a másnap, szerencsére különösebb másnaposság nélkül! Ebben mondjuk nagy szerepe volt annak, hogy még inkább aznaposak voltunk. Csabi bevásárolt, Balázs ekkor még reménykedett, hogy Kátán találkozunk - a kis naív - én meg még egy kicsit horpasztottam, biztos, ami biztos, majd Boldog Karácsonyt kívántunk egy jó Fóti Pilssel. Felismerve a helyzet súlyát kisvártatva befutott Balázs, hogy végre elveszítse a sörfőző szüzességét, Laci nekiállt a - mint utólag kiderült - remek bográcsos Brassói elkészítésének és hipp-hopp, máris a 6. fajta sörnél jártunk.

5909. Dupla Bak. 7,5%-os kátai barna sör. Balázs gyűjtötte be útközben az aktuális szortimentjüket. Emlékeim szerint barna sörükben még soha sem csalódtunk. Ezúttal sem!

Carramba! Befutott Steff és Bálint. Kicsit savanyú is lett a szánk íze igaz, nem midenkié! ;-)

Nem emlékszem már a szövegkörnyezetre, de feljegyzésre méltónak találtam Bálint megjegyzését: “Voltam a faggasd a papoton.” Közben a 12. sör újra új lett.

5910. Meggyes Barna. Még egy nagykátai újdosnág a Bauer Sörfőzdéből. Nagyon bejött az íze, bár egyet kellett értenem Lacival, egyáltalán nem meggyes, sokkal inkább szilvás volt.

Aztán elkezdünk Steffnek hála emődi söröket kótolgatni. Eközben hangzottak el Csabi azóta örökbecsűvé vált szavai: “Egy jó lágernek fing szaga van, maradjunk ennyiben!” Majd megjegyezte, “Te józanul is f...sz vagy!” Emlékszel rá Balázs? :-) A 18. sörnél aztán felmerült egy kérdés:

5911. Fekete Péter nincs párja Tea, délután? Erre a sörre asszem egyöntetűen igent mondtunk, a délutáni teára pedig nemet. Cikáztak tovább a kacifántosabbnál kacifántosabb sörök...

A konyhában Bálint: “Én nyújtok, nyújtok, mert az Úr is nyújt, csak az a baj, hogy kint hideg van!” Mindeközben Laci kint főz...

5912. Genesis. Füstös apátsági ale. Nagyon ritka, hogy nekem nem jön be egy guri sör, ez most kivételesen ilyen volt.

5913. Hungarian Terroir Spontán Hárslevelű 2018. Balázs hozta ezt és következő testvéreit. Nem nagyon jegyzeteltem a címkéről. Nem tudom biztosan, szőlő, vagy bor került bele. Elvileg hárslevelűs hordóban is érlelték. A vájttorkúaknak igazi kulináris élvezet, nekem, nekünk egyszerűen csak egy savanyú f...... furcsaság volt.

5914. Hungarian Terroir Spontan Syrah 2017. Syrah törkölyön, Syrah hordóban érlelt, 8,1%-os holmi. Örülök, hogy Balázs vette meg!

5915. Hungarian Terroir Blaufränkisch 2018. Na, ez a Russian imperial stout sör tudott maradni a hordóban való érleléssel együtt is! Az ilyet szeretem!

Közben úgy alakult, nemzeti érzelmű zenéket hallgattunk. Meg is mozdult mindenkiben valami! Persze lehet, hogy csak a sör? Kiben, mi...! Minden estre az tény, hogy: “A fejünkre nőttek a román pásztorok!”A szöveg, illetve dalszöveg környezet magával hozta, hogy Gyula barátunk is szóba került. Sajnos ő nem tudott eljönni!

Közben egy véletlennek köszönhetően feltűnt, hogy a telefonomon csekély 11 és fél órája megy a stopper.

Szép lassan a nem rég megismert gyöngyösi sörfőző srác, Mezei Pisti és barátai sörei is sorra kerültek. Az IPA-t már listáztam, most jöjjön a másik három:

5916. Binlager. Jó eséllyel inkább ale, de attól még jópofa a neve. Kicsit édes, vékony benne a szénsav. Vagy fiatal még, vagy más okból nem erjedt le benne a palackozó cukor valószínűleg. Ezzel együtt nem rossz sör, bár furcsa mód búzasörös jegyeket viselt Balázs szerint (is).

5917. Búzatom. Még egy jópofa név és egy típusazonos sör. Egy pici “fölös” édesség azért ebben is volt, de kezdésnek jó próbálkozás.

5918. MDMÁNA. Málnás búzasör. Rendesen, gyümölccsel érlelt söröcske annak minden pozitívumával és negatívumával. Szerintem jó úton haladnak a srácok! Remélem, a jövőben is lesz rá lehetőségem, hogy megkóstoljam a söreiket!

Nem tudom, mindeközben Csabi miért ütötte Bálintot? Persze miért ne? “Te! A betont locsolni kell, nem ütni!” volt erre integetős barátunk reakciója. Kellet is rá gyorsan egy “békesüti”!

5919. Zserbó. A Hopfanatic csokis stoutja. Gyenge 10,5%-os, mert megérdemeltük.

Nincs mese, radikális változásokra volt szükség!

5920. Radical - The Bounty hunter killed my baby coconut. Kókuszos, vaníliás milk stout. Főleg kókuszos. Engem is meglep, de megvettek vele.

5921. Radical - Brewing after sex is very relaxing. Remélem, ennek a tokaji hordóban érlelt saison-nak a nevét valós élmények ihlették monyós barátainknál! Minden estre a mi kis csapatunkból az alábbi reakciókat váltotta ki. B: “Parizel gulyáskrémmel.” S: “Romlott parizel íze van.” Csababátyánk, mert időközben ő is csatlakozott: “Mangós, naracsos íze van.”

A tisztesség kedvéért meg kell emlékeznem róla, hogy bár sajnos csak igen rövid időre, de Tábornok urunk is csatlakozott hozzánk! Nem tudnám megmondani, mettől meddig, de csatlakozott.

Ekkor már jóideje ment a sörfőzés. Szépen végigvittük a folyamatot zökkenőmentesen. Már azok, akik még ébren voltak... Van, akinek még edződnie kell ezekhez a bicskei hétvégékhez! ;-)

5922. Félegyházi APA. A Bäder Sörfőzde egy ideje áttért egy a korábbinál sokkal egyszerűbb, letisztultabb név és dizájn világra. Meglepődtem, amikor láttam itthon, hogy ezt a sörüket még nem kóstoltam. Nem volt rossz, de nem hagyott bennem mély nyomokat.

5923. Csíki Szűretlen Pezsgő Sör. Ezt az ár / érték arányban katasztrófális cuccot Csabi vette meg még a múltkori pösti bóklászásunk során. Hát, nem kár érte, hogy utolsónak kóstoltuk meg 47-ként.

5924. Generosa. Hordóban érlelt árpabor Hopfanatic módra. Ezt reggeliztük Csabival 20-án, a születésnapján. Úgy hozta a sors, pontosabban a napok hétvégére esése, hogy pont akkor hagytuk el barátunkat, amikor a napja volt a nagy eseménynek. Persze ezt jól tudtuk előre! Isten éltessen sokáig Csabikám!

Itt kell még zárásként spontán megemlítenem (mivel Steff rám szólt, hogy emlékezzek meg drága kis szerelméről) Hannácskát. Hűséges Hanna Hercegnő, becenevén Seicike rekettyesárga színével csábítja az ember fiát, hogy magával ragadja és megismerje alaposan kívülről, belülről. Másodszor nyílt rá alkalmam Tápióbicske - Gyöngyös viszonylatban. Köszönet érte! Ügyes kis csajszi! Épségben hazahozott, vitt mindenkit a nyálkás, havas, esős idő ellenére! ;-)

 

2019. január 13.:

5896. Arany Korsó. Nem a békésszentandrási, egy gagyi lengyel dobozos változat. Szomorú, hogy Magyarországon más is használhatja ezt a márkanevet, pláne egy ilyen gyenge cucchoz! Balázs barátom találta, én meg kíváncsiságból bevállaltam. Polcépítéshez elviselhető volt.

5897. Velmistr. Egy Wajda nevű szlovák cég jegyzi ezt a dobozos szutykot Verbón. A pontos eredete nem ismert. Fűnyíró, illetve az esetemben polcépítő sör.

5898. Horizont Pilot Series 3. Habanero porter. Sokat vártam a megkóstolásával, mivel nem csípem a paprikás söröket. Kifejezetten finom, harmonikus főzet. Nem túl csípős, de azért a nagy részét inkább kacsasült locsolgatására használtam fel.

5899. Paprikator. Hasonló ezzel is a helyzet, mint az előzővel. Ez a holland De Molen és a Reketye közös főzete. Fűszeres, füstös duplabak. Mivel tartottam tőle, szintén a kacsára szántam, de annyira ízlett, hogy végül inkább megittam az egészet.

 

2019. január 12.:

Polcépítős nap, polcépítős italok. Nem írok róluk semmi érdemit, úgy sem lenne sok értelme. Munkavédelmi szempontból minden esetre szerintem belefértek a napba.

5892. Paulaner Natur Radler. 2,5%-os, 100%-os citromlével.

5893. Isarkindl Naturradler. Ez 2,7-es. Freising?

5894. Patronus Weissbier Radler Alkoholfrei Grapefruit. Mannheim.

5895. Hacker-Pschorr Hell Alkoholfrei Naturtrüb. Szűretlen menteske.

Korábban a listázott német sörök egy része után szerepelt egy “x/x” szám. Most kellene azt a témát lezárnom. Az Oktoberfest alkalmával hazahozott söröket jelentette a számozás. Az össz hazahozott fajta / a listára új darabok, de igazából nincs jelentősége az egésznek.

 

2019. január 11.:

Viktor barátomtól kaptam ezt a pár érdekes söröcskét:

5889. Paulaner Isar Weisse. Mindössze 3,4%-os, mégis kellemesen malátás szűretlen búzasör. Nagyon szép teljesítmény! Nem vártam tőle ennyit.

5890. Hofbräu Winterzwickl Naturtrüb. Furcsa párosítás a fickósör és a téli jelleg. 5,5%-os. Mint típus szerintem elég tudathasadásos, de egyébként nem rossz az íze. Mivel baromira le vagyok mradva a lista frissítésével, mire ezt most felvezetem a listára időközben már Münchenben, csapolva is megkóstolhattam a Hofbräukellerben, szintén Viktornak köszönhetően. Hasonló élményt nyújtott, mint az üveges, csak sokkal autentikusabb környezetben.

5891.Neuschwanstein Export. Ez meglepően nem volt jó! Pedig manufaktúrának hívja magát a főzde, amelyikben készült Nesselwangban. Aranyásó minőség.

 

2019. január 9.:

5885. Stari Balaton IPA. A Soproni IPA-ra emlékeztetett.

5886. Chessie. A Hedon New England IPA-ja. Szép darab.

5887. No Hop Limit Citrus Edition. Jól sikerült kompozíció, de azért az alap verziót nem veri.

5888. Karpat Mustang APA. Elég gyenge eresztés a Felvidékről a Tesco közvetítésével.

 

2019. január 7.:

Az aktuális, Tescoban kapható gerencséri szortiment nem valami nagy szám!

5882. Karpat Porter. Ez azért alapvetően rendben volt, csak nem adott semmi pluszt.

5883. Kyseláč. Aróniás búza. Ez nagyon nem bejövős, fanyar, savanya cucc.

5884. Cherry Porter. Erre nem nagyon emlékszem, rég volt már január 7-e. Asszem, elfogadható volt.

 

2019. január 5.:

Bóklásztunk kicsit a nagy faluban. Én reggel 7 után nem sokkal felmarkoltam két sörös poharat a Nagykörúton egy vaterás üzletnek hála, aztán kihúztam a Lőrinci sörfőzdéhez, ahol Csabival és Zolival ütköztünk. Na, onnantól elindult a lavina...! Helyben nem lehetett fogyasztani, viszont ahogy kiléptünk a kapun, már nyekkent is az első flaska!

5872. Lőrinci Áfonyás Búza. Kellemes, 4,7%-os gyümölcsös söröcske.

5873. Lőrinci Fűszeres Ale. 4,1%-os, meglepően harmonikus főzet. Igazi sör maradt a fűszerekkel együtt is. Ez már a buszon csúszott le útban Csepel felé. Ezek után a Havanna APA nekem már ismerősként köszönt vissza. (Nem félreérteni!)

5874. Rizmajer Bourbon. Szerencsés látogatásunk volt a Rizmajerben! Ez a vaníliás stout csapról remek volt, sikerült belőle üvegeset is venni, így a címkéje sem hiányzik, összefutottunk pár szóra Rizivel és a pultos fickóval is megvalósult a pár hónapja megbeszélt literes korsó csere, így lett egy új db-om a kedvenc típusomból. Szerintem a Popcornt sem bántuk meg!

5875. Lőrinci Meggyes. 4,3%-os, eléggé csajos cucc, de hát valamit kellett inni a HÉV-en visszafelé! Meg aztán úton a Jónásba a Duna mentén. Voltunk Tizen8-an. Ja, nem! Csak ittuk.

5876. FCKMNG. Savanyított stout a Reketyétől. Nem tudom, Zoli miért választotta pont ezt a Jónásban, de legalább mi is belekóstoltunk. Frankó alap sört “tettek tönkre” a savanyítással. Továbbra sem érrtem, miért van erre szükség! Persze tudom, sokan szeretik... Kóstolunk még pár egyéb ismerős cuccot, majd elindultunk a Rákóczi tér felé.

5877. Lőrinci Meggyes Barna. Hát, lehet, hogy ezt még a Jónás előtt kezdtük meg, lehet, hogy utána. A végére minden esetre már nem értünk el emlékeim szerint, de azért megkóstoltuk. Úgy rémlik, jobb volt, mint a sima meggyes.

A Beerodalom sajnos zárva volt, így a Csíkiben vigasztalódtunk. A söröktől nem dobtam el az agyam, de legalább sikerült pár poharat vennem. Aztán Beertokba vettük Budapestet!

Megmondom az őszintét, amikor egy pesti bérház előtt áldogáltunk az utcán, körülnézve nem nagyon bíztam benne, hogy Csabi jó helyre vezérelt miket, de aztán egyszer csak megérkezett Bereczki Miklós, a főzde tulajdonosa és feltárult előttünk egy vasajtó, ami egy remek kis kézműves sörműhelybe vezetett.

5878. pRYEoneer. Rozsos IPA. Nagyon csípom ezt a típust, ha jól sikerül. Na, ez nagyon jól sikerült! Ritka adomány, amikor egyenesen a tartályból kóstolhat meg egy ilyen finomságot az ember fia!

5879. Brew Bitch. Édesburgonyás ale. Az a vád nem érheti Miklósékat, hogy unalmas sörökkel indítanak! Ez is szépen összerakott, átgondolt recept. Köszönet a lehetőségért!

Miután kijöttünk a sörfőzdéből Zolinál életbelépett az elsőszámú protokoll felülírva minden mást. A vezérlőrendszer automata üzemmódba kapcsolt és hazavitte. Mi Csabival átruccantunk Budára. “Zoli alatt” jól bekínaiztunk, majd átsétáltunk a Bölcsőbe, ahol csatlakoztunk Gyulához és Andihoz, így két  új barátot és két új Brew Your Mind sört hozott ez a hely a napba.

5880. Luckies. 6,1%-os zabos stout. BYM sörben még soha sem csalódtam. Ezúttal sem, sőt!

5881. Bright Lies. 6,5%-os NEIPA. Ezt is szépen rakták össze. Megmondom az őszintét, elég halovány emlékeim vannak mind a kettőről, de az biztos, hogy finomak voltak.

Asszem, ez volt Csabi utolsó állomáshelye a nap folyamán. Én még Gyuláékkal mentem tovább. Következő megállónk a Libella lett, hirtelen felindulásból. Nekem nincsenek sörözős emlékeim a Műegyetemi időszakomból, mivel akkoriban részben még nem nagyon söröztem, részben meg örültem, hogy lyuk van a seggemen és jut lóvé kenyérre, meg csapvízre, így Gyulával ellentétben számomra új hely volt. Ittunk egy jó Dreher Bakot, mert az még nagyon hiányzott, főleg nekem. Utána a Gellért sörözőbe már Viktorral együtt tértünk be, ha minden igaz. :-) Kóstolgattunk egy kis domonyit, aztán átsétáltunk Pestre. Először a Monyónál álltunk meg. Gőzöm sincs, mit ittam. Talán Flying Rabbit-et? Ezután hosszabb séta következett. Záró állomásunk a Hopaholic Pub lett. Őszintén szólva csalódtam benne. Nem volt túl szimpatikus az aktuális szortimentjük. Savanyított sörök, meg olyan külföldi gyáriak, amik ugyan elég jó cuccok, de a sok spéci kézműves sör után már nem kívántam őket. Egy oud bruint választottam végül. Gőzöm sincs, kinek a milyét. Valamiért azt hittem, ez majd nekem jó lesz. Ehhez képst erről a típusról is kiderült, hogy savanyított. Nekem ez nem volt meg a memóban, így bosszankodtam rajta egy sort. Andi nézte meg utólag, hogy bizony ennek tényleg ilyesminek kellett lenie. Hááát! Ha tudnám melyik sör volt az, felvenném a listára, de igazából nem zavar különösebben, hogy jegyzetelés hiányában lemarad! Ami még szomorú, a pácolt Hermelinjük is pocsék volt. Bele volt ragadva a sajt aljába cirka 1,5 kg egész bors, ami teljesen elvitte az ízét. No, mindegy! A lényeg, hogy Viktorral nagyon ritkán és mostanság Gyulával és Andival is keveset lógunk együtt, így nagyon örültem ennek az alkalomnak! Éjszakára Gyuláék fogadtak be, köszönet érte! Igen kemény, de nagyon jó kis nap volt!

 

2019. január 3.:

Nem várt, érdekes kóstolóban volt részem ezen a napon. Nádudvari Zoli barátommal sörözgettünk egy kicsit a városban, de még előtte nála futottunk össze. Mint kiderült, egyik gyöngyösi cimbije, egy fiatal srác, Mezei István két barátjával együtt a közelmúltban sörfőzésre adta a fejét. Kezdésként a srácok IPA-ját nyekkentetük meg.

5871. M.D.M. IPA. Olaszék india pale ale alapcsomagja alapján készült, igen finom, ízében és illatában egyaránt típusazonos főzet. Erős kezdés a srácoktól!

Ráadásul este még beugrottunk a Muuby’s-ba, ahol összefutottunk Pistivel, így tudtunk kicsit “szakmázni”, beszélgetni sőt, kaptam egy igen szép kóstoló szortimentet is tőle, ami majd egy későbbi, nagyobb csapatos kóstolásnál fog előkerülni. Jó kis délután, este volt!

 

2019. január 2.:

5870. Ayinger Radler. Elfér a listán.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 78
Tegnapi: 127
Heti: 325
Havi: 3 291
Össz.: 515 897

Látogatottság növelés
Oldal: 2019. januári, februári és márciusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »