Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2021. december 28.:

Tóth Feriéknél pókereztünk egy jót Atkáron. Normál esetben nem lett volna (új) sörös vonatkozása a napnak, de előkerült egy doboz mexikóinak álcázott szlovák csoda.

8037. Desperados Mojito. Ógyallán pancsolták ezt az izét. Valami söralapú, szerintük mojirtós stílusúra ízesített förmedvény. Egyikünk sem tudta meginni, ami várható volt. Csak poénból és a kóstolólista miatt vállaltam be belőle egy kortyot.

 

2021. december 23-25.:

23-án reggel, vagy inkább délelőtt a körülményekhez képest egész jól(?) ébredtünk! Csepi szerintem még éjszaka hazajutott valahogy, Balázs, Tamás és Csabi aludtak nálam, terv szerint. Összelapátoltuk magunkat, Balázsért külön sofőr jött (a párja Csilla), Tamás és Csabi is viszonylag korán hazaindultak, én meg Csepihez csatlakoztam és vele mentem át Tápióbicskére, hogy ott folytassuk a történetet. Csabitól direkt  előre megrendeltük a tojásrántottát, de még nem volt kész amikor odaértünk, így kénytelenek voltunk inni!

8001. Sánta Klausz. Fóti fűszeres karácsonyi sör. 6/18%-os. Elfogadható volt, bár nem biztos, hogy egy ilyennel kellett volna indítani a napot a tegnap után!

8002. Zentus Fat & Jolly Tinsel Holly 2021. 7,6/17%-os karácsonyi porter datolyával, fenyőmaggal, fahéjjal és római köménnyel. Másnapos fing szaga volt és valamitől csípett. Az édessége valamennyire besimította. Szerintem Csabi mondhatta rá, hogy megosztó. Erre Csepi meg azt, hogy a ,,megosztó” az új ,,szar”! Hát igen!

Közben kiderült, hogy ugyan a lusta jött, de a vas otthon maradt!

8003. Warka Classic. ,,Gamer’s edition.” 5,2-es világos lager Nem tudom, hogy került Csabihoz?! Elvileg a kacifántosok után pont jó öblítő sör lett volna, de valamiért ezt most pocséknak éreztem. A Warka zywieci gyárában készült, azért kerül listázásra.

Csepi és a hétfogásos ebéd. Csabi és a cicanadrág. Irány a posta! Ezeket mind a Warka mellé írtam. No, de miért? Ki tudja! Lehet, hogy a postára tényleg elment Csabi! Addig ihattuk a 2. molyost. Minden esetre az biztos, hogy közben valamikor elkészült a rántotta, mert a következő sört már azután ittuk. (Csabi nagy mestere a témának!)

8004. Collab - Panda Manna. A Monyó főzött egy fa ék egyszerűségű session IPA-t a Foodpandával, vagy inkább a Foodpandának. 4,8/10,6-os. Száraz, vizes volt.

8005. Horizont Selfish Games 14 Triple IPA Citra, Comet & Callista. Igen erős, 10,2/24,1%-os volt ez a tripla IPA. Inkább szaga volt, mint illata, de az íze kellemesre sikeredett. A Comet és a Callista komlók adhatták azt az aromát hozzá ami engem úgy összességében azért nem fogott meg teljesen.

Közben néztük a darts VB-t. Szépen bele punnyadtunk a napba! Ugyan eredetileg sörfőzést is terveztünk, valahogy nem sikerült rápörögnünk a témára, meg más témára sem! Néha talán kicsit szunyókáltunk is a darts alatt. Olyan volt, mint ha országos, egész napos csendes pihenőt rendeltek volna el központilag, mi meg nem tiltakoztunk ellene! A sörök szép lassan csorogtak, de most nem is volt igény bennünk nagyobb mennyiségre.

8006. X-mas Special Pils. A HopTop karácsonyi díszbe öltöztette a 4,5/12%-os pilzenije. Csak annyit írtam hozzá, hogy uncsi.

8007. Choxymoron Raspberry Vanilla Edition. 6,5%-os málnás, vaníliás fekete IPA. Hát, nekem nem hiányzott volna belőle a gyümi, az alap BIPA meg nem volt nagy szám.

8008. Bergamot Blast. 9%-os duplán hidegkomlózott Earl Grey teás dupla IPA a HopTop-tól. Erős, testes, komlós, teás, kellemes. A Grey Joy-t juttatta eszembe ami mondjuk nem csoda. Szerintem az az etalon Magyarországon a teás dupla, vagy imperial IPA stílusban. Azért annak a szintjét nem érte el, de finom volt.

8009. Trailer / #001 The Golden One. 7,4-es ,,Juicy NE IPA”. Törökszentmiklóson az Ugarban most már jó ideje egyenletesen jó minőségű söröcskék készülnek és alkalmazkodva a piaci igényekhez Zoliék is nekiálltak kísérleti söröket főzni, hogy fenntartsák az érdeklődést. Ez remek csúszós kis cucc lett!  

8010. Sacher Torta. Pastry porter a Reketyétől. 10%-os, szóval a neve ellenére nem ajánlott gyerekzsúrokra! Erős sör fanyarkás lecsengéssel. Csabi szerint alkoholos az illata. Melegedve egyre kerekebb lett. Mindent egybevetve szépen összerakott sör! Szívesen megtanulnám, hogy kellt házilag ,,pastry” stílusú sört főzni!

8011. Anthelos Tropical Wheat. A szegedi Anthelos gerilla sörfőző Reketyében főzött 5%-os mangós, sárgabarackos, maracujás búzasöre. Kellemes volt. Ez lett a nap záró söre. Nem kizárt, hogy kicsit bele is aludtam(tunk).

Még azért a nap krónikájához hozzátartozik, hogy a fügés fekete sörből visszamaradt, páclének eltett történet a délután során össze lett házasítva Csabiék egyik házi tyúkjával, aminek eredményeképpen egy isteni vacsorában volt részünk!

Másnap nem volt másnap józan életvitelünknek köszönhetően! Csepi még éjszaka úgy döntött, hogy inkább két összetolt fotelban alszik és nem mellettem a kihúzható kanapén. Szerintem Csabinak le kellene már cserélnie ezt az ágyat! Biztos kényelmetlen volt Csepinek, azért vonult ki a szobából! Szerintem tuti, hogy nem a horkolásom miatt!

Csurdítással kezdtük a napot, meg egy literes csatos üveges fóti Winternachttal. A sör és a csurdított kenyér is remek volt! A szalonnasütés végére befutott Steff, Csepi viszont meleg váltásban  hazaindult. Szóval egyik szemünk sírt, a másik meg sört (kívánt)! Ezen a napon már a sörfőzéshez is összekaptuk magunkat! Kora délután láttunk neki. A sörök meg folytak előtte, közben és utána...

8012. Moment in Time 2021 Vanilla. A Brew Your Mind 16 hónapig érlelte ezt a 11%-os imperial stoutot Irish Grain whisky hordóban, mielőtt piacra dobta. Ez a klasszikus ,,alsó polcos” sör. Csabi ilyenekkel tukmál minket rendszeresen! Harmonikus, harapható, krémes, édes, egyáltalán nem üt ki belőle az alkohol. A vaníliát nem éreztem ki belőle. Közel tökéletes, csodálatos söröcske!

8013. Pizza Me APA. Ezúttal a Pizza Me pizzéria hálózat már nem a Legendában, hanem a Firsben főzette le sörét, egy 4,8/13,5%-os APA-t. Már a paramétereiből is sejthető volt és be is igazolódott, hogy nem túl száraz, nem vékony, nem üres, annak ellenére, hogy könnyed kis darab. Hagytak benne egy kevés malátás édeskésséget. Pizza mellé jól csúszhat.

8014. Szilvás Álom. 6/18%-os fóti szűretlen félbarna szilvás sör. Erős, testes, nem csömör. Csak annyira édes amennyi az erejéhez kell. Talán láger alapú? Nincs ráírva.

8015. Kísérleti Nyúl Pine & Glory. 6,8/14,7%-os tűleveles IPA ezüstfenyő tűleveleivel. Tolta rendesen a fenyőt, ahogy kell! A komló keserűvel együtt jól mutattak. Lehet, hogy a saját fenyős söreinket is IPA-s irányba kellene elvinni?

8016. Birodalmi Bagoly. Rhum Agricole hordóban érlelt 12%-os imperial balti porter a Balkezestől. Sajnos azt nem tudom, hogy melyik sörfőzdében készítették! Ez is pazar! Erős, sűrű, édes, harapható. Nem tudom precízebben kielemezni az ízét, de nagyon jó! Ráadásul fűt rendesen a 12%!

Stefi Csabi egyetlen román feliratos, temesvári korsójából iszogatta a söröket. Egyszer csak késztetést érzett rá, hogy megfejtse a rajta lévő szöveget a szomszédos kultúrák megismerésének jegyében, majd ugyanezen célból magyar szövegeket is visszafordíttatott a Guglival. Csak az utóbbiakat örökítettem meg.

,,Totul inapoi!” ,,Zsoszku Trianon!” ,,Kokosz murdarszúdzse violet!”

8017. First Phobetor PSR B1257+12 C. 11/19%-os vörösboros hordóban érlelt imperial saison meggyel, szederrel és ribizlivel. Csabi: ,,Mint ha mustot szagolnék.” Szerintem inkább már murci volt illatában és ízében egyaránt. Eleinte még majdnem tetszett is, de mire az adagom végére jutottam már inkább borzongtam tőle.

8018. First Childhood Rodeo. 6/14,5-es NE IPA. IPA? Igen! New England? Hááát, szerintem nem! Annál jóval keserűbb. A 6% ellenére nincs nagy teste, de finom sör. De miért írtam oda hozzá a netoszomba, hogy ,,Placcs!” ?

8019. Götter Dämmerung. A Tacet Brewery jegyzi ezt az Ugarban főzetett 7,6%-os balti portert. Elég világos, inkább barna, mint fekete. Talán a bak, vagy dupla bak típus megjelölés jobban illene hozzá szerintem, de nagyon finom sör volt.

8020. La Grisette Framboise. Na ilyennek kell lennie egy málnás búzasörnek! 4,8-as, a Krois jegyzi. Igazi framboizé!

8021. Vájt. A Hopstag receptje a Kroisban lefőzve. Hibrid IPA-nak titulálták. Búza IPA NE IPA-s jegyekkel, kandiscukorral, keserű narancs héjjal és korianderrel. Édeskés, illatosan komlós, a fűszerek beleolvadtak, nem lógott ki belőle semmi. Talán az édessége erősebb volt egy árnyalatnyival a kelleténél, de remek sör!

Ittunk egy már listázott feketeribis Zentust is. Annyira kemény volt a szaga, hogy az ízében már nem is zavart a fekete ribizli, pedig utálom!

8022. Teszt András Beta. 09. 4,9/10%-os session brut IPA. Szűretlen, édes, túl édes! Elvileg 0-ra leerjedt, de akkor mitől édes?

Akadozik a net! Recseg!

8023. Goat-Milk. A One Beer-nek főzte a Synthesis. 10%-os. ,,Double chocolate brownie imperial goat-milk stout.” Fincsi! Talán picit túl édes, de nagyon karaj! ,,Mert a vén kecske is megnyalja a sört!” A kecsketejes, vagy kecsketej cukros része nem vitte el az ízét.

8024. First Flower Power. 2019-ben 5%-os volt, most 6,3-as ez a New England IPA. Fasza, csak nagyon édes.

Közben megérkezett Laci, a sört meg elkezdtük szűrni szűrőlemez nélkül... Hiába no, kezdték megtenni a hatásukat az elfogyasztott bambicsekek!

8025. Raspberry Eisbock 2020. 12,5%-os málnás jégbak. A málnás része stimmelt. Hááát, jégbak? Nem tudom! Minden esetre finom volt! Laci szerint olyan, mint egy málnaszörp amire ráöntöttek egy kevertet.

8026. Ködfelhő. 6/15,5%-os szentandrási NE IPA. Szerintük! Szerintem nem! Atom édes, semmi köze a típushoz.

8027. Barackos IPA. 5,6/16,3-as szentandrási bazsalikomos, barackos sör. A barack sem kellett volna bele, de a bazsalikom meg pláne nem! Persze ízlések és pofonok...

8028. Das Rheingold. A Tacet főzette az Ugarban. ,,A Rajna kincse” titulus kicsit erős hozzá! 5,4-es helles. Annak végülis rendben volt.

Közben olyan örökbecsű nóták szóltak, mint a Rózsaszín Pitbulltól a Ne szívjál füvet!

8029. Kísérleti Nyúl Chi-Nitas. 3,8/14,7-es ötfűszer keverékes, sós, sült almás bragott a Fehér Nyúltól. Fúj! Szegény Lacinak ez lett a János áldása! Ez konkrétan undorító volt. Kár, hogy nem tudott tovább maradni! Már mint Laci!

8030. Zentus Downburst. Valami történhetett menet közben, mert arra az oldalra, ahova ezt felvittem nem írtam semmi hozzászólást egyik sörhöz sem. Amúgy egy 8,3/18-as zabhangsúlyos duplán hidegkomlózott dupla IPA volt. Valószínűleg megérdemelt volna pár keresetlen szót, mert igen jó pontszámot kapott!

8031. Bambahús APA. 4,9/13,5%-os APA a First-től a Bambahúsnak palackozva. Össze kellett volna kóstolni a Pizza Me APA-val. Szerintem ugyanaz a sör más címkével. A lényeg, hogy finom.

8032. Banana Bella. 3,7/9,9%-os gyümölcsös savanyított sör eperrel, banánnal, papajával és joghurttal. Mondjuk az ilyenre nem merném ráírni, hogy ,,minőségét megőrzi...”! Egy f-el kezdődő és os-ra végződő szóval tudnám röviden, tömören jellemezni.

Közben sikeresen befejeztük a sörfőzést! Az idei Mariposat gyártottuk le félig.

8033. Kísérleti Nyúl Barrel Aged Honky Tonk. 9,8/22,9%-os, rumos hordóban érlelt tonkababos balti porter. A rumot és a tonkát is adta. Atom erősnek tűnt, pedig ittunk ezen a napon sokkal magasabb alkoholtartalmú söröket is. Kevésbé volt édeskés, mint előtte a többi erős sör a nap során. Megpihenve savanyú lett tőle a szám és megfájdult a buksim. Kemény napi záródarabnak bizonyult!

Harmadnap reggel egy kiadós hermelinezéssel kezdtünk! Nagyon nagy találmány a csehektől és Csabi finomakat tud belőle készíteni! Jó aznap és másnap egyaránt és bármilyen sörhöz passzol. Még mielőtt haza indultunk volna Csabi még azért pár söröcskét is feltálalt. Nem nevezném őket vendégmarasztalónak!

8034. First Dimidium 5I PEGASI B. 11/25%-os brandy és cognac hordóban érlelt imperial stout. Először inkább vörösborosnak éreztem az ízét, aztán ahogy melegedett kezdte adni a tömények és a hordók aromáját. Összességében nem az én világom. Meglepett, hogy meglehetősen száraz és fanyarkás.

8035. Big Dreams. A Remix gerilla sörfőző 5,6-os blonde stout-ja. Kávébabbal, kakaóbabbal, vaníliával és laktózzal próbálták előállítani a stout ízvilágot egy világos sörben. Ezt mi csak simán világos kávés sörnek szoktuk hívni. Annak meg a mi házi főzeteink sokkal jobbak ennél.

8036. Tudjuk Ki Minden ízű Söre. Az Ugarban főzette le ezt az izét a One Beer. Elvileg sokféle ízesítést kaptak az egyes dobozok tartalmai. Nekünk szerencsénk volt vele, mert valamelyik gyümölcsös változatot fogtuk ki. A sört nem találtam meg benne. Sűrű, rostos gyümölcsital. Vicces, hogy közben pont Henri Porter ment a TV-ben, az utolsó két része.

No, de közben eljött a búcsú pillanata! Stefi igyekezett haza és szerintem nekem és Csabinak sem ártott, hogy végre megpihentethettük kicsit a májunkat! Hannácskának köszönhetően kényelmesen utazhattam hazáig. A sárga angyal sokadszorra is hazarepített! Az elmúlt pár napról összegezve meg csak annyit, hogy Karácsony, én így szeretlek!

 

2021. december 22.:

Megint eltelt egy év, újra egy évvel idősebb lettem, blablablablabla...! Megpróbáltam idén is összetoborozni a barátaimat egy kis közös sörözésre. A munkahelyemen mindent elkövettek, hogy ne jöjjön össze, de nem hagytam magam! Vagy legalábbis nem teljesen. Sajnos be kellett mennem dolgozni és még csak el sem tudtam jönni hamarabb, örültem, hogy tovább nem kellett maradni, de annyit kiharcoltam, hogy 23-án már ne kelljen dolgoznom, így legalább 15:40-től elkezdődhetett nyugodtan az ereszd el a hajam! Tápióbicskéről most először nem egy, hanem két Sörbratyó tudott csatlakozni, Csabi mellett Tamás, akinek külön örültem! Tudom, hogy nem könnyű elszabadulnia otthonról, pláne 2 nappal Szenteste napja előtt, így nagyon jól esett, hogy a kedvemért megpróbálta és sikerült! Párjának Erzsóknak is hálásan köszönöm a megértését és a remek saját készítésű rágcsálnivalót amivel meglepett minket! A fiúk felvettek a melóhelyen kocsival, így spóroltunk egy kis időt az ivás javára! Gyöngyösön még elugrottunk a Fő térre, ahol el volt téve a részemre két jóképű kenyérke a Kézműves Cukrászda és Pékségben, meg egyet még a Lipótiból is kiharaptam gyorsan, majd hazaérve ledobtuk a kocsit és átsétáltunk a Beerduohoz. Balázs már ott várt minket Zolival, aki meghívta az egész csapatot egy kis bemelegítő sörözésre. Végigkóstoltuk Zoli aktuális sör kínálatát, a búzát, az IPA-t és a füstös feketét. Közben szép apránként a többiek is megérkeztek. Csepi és Szabi, keresztfiaim Ricsi és Petya, így mindig újraindultak a kóstoló körök. Zolitól akár kiihattuk volna nyugodtan az összes hordóját, de azért mégis csak a Kócsag 20. volt a buli központi helyszíne, így szép lassan átbattyogtunk. Visszaérve pont megérkezett Gabi és Fáczy. Szinte velünk egyszerre értek a ház elé, így egy híján teljes lett a csapat. Első sörnek mindenki Három Királyokat kapott. Addig én megpróbáltam úrrá lenni a káoszon, ami szerintem egész este nem sikerült, de sebaj! A srácok segítettek kézműves sajtokat, füstölt kóbikat, meg kenyeret aprítani. Próbáltuk szilárd alapokra helyezni a sörbevitelt. Jegyzetelésre esélyem sem volt. Igyekeztem tisztességesen itatni a csapatot. Egy darabos, kis kiszerelésű sörökkel ekkora létszámnál erre nem lett volna esély ezért (is) végigkóstoltuk az újrakezdés óta főzött három saját söröcskémet. Egy magányos főpróbát leszámítva ez volt a debütálásuk. Lényegében ugyanoda lyukadtunk ki mindannyian, a búza jó, a másik kettő el lett cseszve, de végszükség esetén ihatók. A barna jobban, a világos kevésbé. Baromi édes mindkettő. Aztán előkerültek az érdekesebb darabok is.

7985. Chocolate Muerto Gamma Batch. 7%-os chilis csokis milk stout a Mad-től. Balázs és Csabi is bedobta a közösbe a saját példányait, így lett belőle négy dobozzal amit már érdemes volt széttölteni ennyi embernek. Jegyzettelenség ide, vagy oda, meggyőződésem, hogy nem volt annyira bejövős, mint anno az első változata, de így is kiváló sört ismerhettünk meg ,,személyében”!

Aztán pár nagy üveges Matuška sörrel próbálkoztunk. Petya és Ricsi nem túl nagy ínyencek, ők sajnos nem bírták sokáig az ízkavalkádot, viszont menet közben befutott Szentpéteri Gabi. Mivel jegyzeteket nem készítettem a nap során az elkövetkező sörökhöz különösebben nem írnék semmit. Ami biztos, hogy kivétel nélkül igen jó minőségűek voltak, a NE IPA-k közül némelyik szinte tökéletes!    

7986. Čert. 5,8-as Matuška stout.

7987. Mikuláš. 5,8-as karácsonyi félbarna lager, szintén Matuška.

7988. Dřevo. 7,8-as félbarna duplabak hordócsipszen érlelve. Az utolsó Matuška.

Pontosabban Szabira való tekintettel természetesen egy Raptort is megnyekkentettünk!

Csabi és Tamás egy egész rekesz bicskei Sörbratyók söröcskét hoztak a buliba! Sajnos nem sok fogyott belőlük, mert nem igazán volt hűtési kapacitásom hozzájuk, a raktárszoba hűvöse meg lassan dolgozott, de azért az Agyon Komlózottat nem hagyhattuk ki! Nem tudom, hogy éppen pont melyik főzete volt napirenden, de mindegy, mert eddig egy kivételével mindegyik kiválóra sikeredett, mint ez is!

Aztán belevágtunk egy sokdarabos cseh Zichovec pakkba, sajnos lassan csökkenő létszám mellett. (A pontos kóstolási sorrendjüket akkor se tudnám megmondani, ha az életem múlna rajta!)

7989. Nectar of Darkness. 7,5/17%-os habaneros fekete NE IPA.

7990. Nadílka. 9/20%-os duplán hidegkomlózott dupla NE IPA.

7991. Anniversary Triple NEIPA Sabro + Citra. 10/23%-os tripla NE IPA.

7992. Ježíšek. 9/20%-os duplán hidegkomlózott dupla IPA.

7993. Imperial Bounty. 9/20%-os kókuszos, kakaóbabos balti porter.

7994. Coconut Raspberry Mouse. 9,5/22%-os kókuszos málnás stout.

7995. Coffee Cake. 9/22%-os kávés milk stout.

7996. Coconut Juicy Lucy. 6,5/15%-os kókuszos NE IPA.

7997. Double Juicy Lucy. 8,5/20%-os NE IPA.

Hát igen! Vastagon megérdemelték volna ezek a sörök, hogy regényeket írjak róluk csak úgy, mint az utolsó három!

7998. Hop Terror. 10,1/21%-os tripla West Coast IPA a Sibeeriatól.

7999. Christmas Double New England IPA. 7,4/18%-os NE IPA a Chrousttól, Prágából.

8000. Clock Pastry Imperial Stout Hazelnuts. 9,6/24%-os mogyorós imperial stout a Clocktól. A véletlen hozta így, de szép, hogy pont a születésnapom utolsó újdonsága lett a kóstolólistám 8000-ik darabja, még ha nem is biztos, hogy sorrendben pont ez!

Sajnos esélyem sincs rá, hogy visszaadjam a nap hangulatát  a fent leírtakkal, pedig végigröhögtük az estét kisebb bealvásokkal! Felmerült, hogy diktafont kellene ilyen alkalmakkor használnom. Tamás fel is mondott pár dolgot a telójára:

,,Önsörsoviniszta” ,,Miafasztripla” ,,Robinak valahogy meg kell kerülni Csabit, de inkább ivott!” ,,...de hazudott, ezért mondta többesszámban, imperiálsugárhányás!”

Na, aki a legelső kivételével megfejti, hogy ez a pár szó, vagy mondattöredék miért hangzott el, az vendégem egy sörre! Azt tudom, hogy politikai szócsatározás is kezdődött volna, de az érintetteket ,,kivezettettem” a teremből, pontosabban szépen maguktól felmentek a tetőteraszra megosztani egymással nézeteiket. Én nem szeretek politizálni! Nem tagadom, alvós csoportkép is lesz majd feltéve a nap FB csoportos krónikájához, de nem csoda, hiszen jócskán belenyúltunk az éjszakába! Akkor lehetett volna még jobb ez a nap, ha eredeti terv szerint már reggel nekikezdhettünk volna, de szerintem a foglalkozás így is elérte célját! Köszönöm mindenkinek, hogy újra szabaddá tettétek magatokat a kedvemért erre a napra így a karácsonyi ünnepek előtt!

Utóirat:

Történt egyszer, még 2017. május 20-án Lengyelországban, Tychyben a III. Sörcikkgyűjtő Világtalálkozó idején, hogy a szombat esti összeröffenés alatt sikerült megkóstolnom pár igen magas minőségű lengyel kézműves sört, köztük Tarnówból a Browar Lotny-Trzech Kumpli 6%-os, Pan IPAni névre keresztelt búza IPA-ját. Miért hozom ezt pont most szóba? Azért, mert anno kétféleképpen jegyeztem fel, hogy mit kóstoltam azon a napon. Egyrészt csináltam fotót a táblára felírt választékról, másrészt egy nálam lévő nyomtatott térképrészlet hátoldalára felírtam, hogy miket ittam, viszont a találkozó után mire a kóstolólistám frissítéséig eljutottam ezt a papírt elkevertem valahova, a fényképen pedig ez a sör nem szerepelt, mivel később került csapra, mint ahogy én a táblát lefotóztam. Szóval anno 2017-ben ez a sör lemaradt a listámról, pedig tökéletes volt! Nem mondtam le róla az évek során, a cetlijeim válogatása közben mindig figyeltem, hátha újra előkerül a vonatkozó jegyzet. Ez a közelmúltban szerencsére megtörtént, így esélyem nyílt e szenzációs söröcske megörökítésére! Azért történik mindez pont ennél a napnál, mert a cseh finomságok felvezetése közben rájöttem, hogy még 2019. augusztus 18-nál a Juicy Lucy-t tévesen másodszor is listáztam eltérő származási helyére való tekintettel abból adódóan, hogy abban a brnoi sörözőben ahol kiírták a táblára az aktuális sörlistát amit éppen dézsmálgattunk, elcseszték a feliratot és a Zichovec sörfőzde háttér irodájának városát adták meg településként, ahol mint a mostani nyomozásom során kiderült soha nem folyt sörfőzés. Szóval egy sört töröltem, egyet utólag listáztam, így stimmel az össz. darabszám.

 

2021. december 19.:

Rendhagyó módon ezúttal vasárnap tartottunk pösti bóklászást. Igazság szerint eredetileg úgy volt, hogy én kis is hagyom. Hajnalban először Eger felé vettem az irányt a régiségvásár miatt. Aztán a nem túl eredményes vadászatot követően egy jól megérdemelt reggeli lángos után nagy dilemmában voltam, hogy melyik buszt válasszam, a Gyöngyösre, vagy a Pestre indulót. 5 perc volt a két busz indulása között. Végül a pesti mellett döntöttem legfőképpen azért, mert ezúttal Csabi és Zoli mellett Laci csatlakozása is várható volt a túrához, ami ritkán szokott előferdülni! Utólag azt kell, hogy mondjam, nem bántam meg a döntést! Zolival és Csabival a Madhous-ban kezdtünk, ahol én először jártam. Valami kézműves vásárt tartottak éppen, így tele volt a hely nem söröző csajokkal. Sebaj!  

7973. TCB Talking Care of Business. A Mad és a Temesvár határában lévő Bereta közös főzete. 9%-os kókuszos pastry imperial stout vaníliával. Piszkosul túlhűtött volt. Illata atom mogyorókrémes. Az íze meglepően fanyar és pörköltmalátásan, étcsokisan keserű. Többet, vagy inkább mást vártam tőle.

7974. Noa Pecan Mud Cake. 11%-os pekándiós dupla pastry imerial stout a svéd Omnipollo-tól. Ez nem volt fanyar, de egyéb tekintetben nagyon hasonló volt az előzőhöz, kis idő elteltével szinte ugyanazt a keserűséget tolta. Jó sör volt ez is, de nem fogott meg igazán.

A Ruin Brew lett volna a következő állomásunk, ahol bő egy hete jártam korsó beszerzés céljából, hogy megismerhessék a helyet és a söreiket a többiek is, de a hivatalos nyitvatartási rendjüknek ellentmondóan zárt kapukra találtunk! A korábbi üzenetváltásunk kapcsán rájuk írtam a Messengeren, így kiderült, hogy kivételesen délután ötkor fognak csak kinyitni. Sebaj, addig szétnéztünk másfelé! A közelben volt a Kandalló, ahol még nem jártam, ráadásul saját logós korsóik, poharaik is voltak az évek során így hát hozzájuk tértünk be. Változatos, de zömében már listázott söröket kóstolgattunk különböző főzdékből. Big Face, Fehér Nyúl, Monyo, Zentus, Hajnali Sörfőzők és Uradalmi. Utóbbiaktól akadt egy listázni való, miközben Laci is befutott.

7975. Rusty. 5,4%-os duplán hidegkomlózott rozsos New England IPA. Nem a közepe a NE IPA stílusnak, de nagyon finom volt.

Talán még a Lument is felvehettem volna tőlük, mivel első alkalommal még a Monyo eredeti főzdéjében jött a napvilágra, ez a főzet meg értelem szerűen már nem készülhetett ott, de végül elengedtem. Sajnos kandallós korsót nem sikerült vennem! Évek óta nem gyártattak és kifogytak belőlük.

Javasoltam, hogy következőnek nézzünk be a szintén közelben lévő Szomjas Farkasba. Itt meglepődve tapasztaltuk, hogy amolyan félig lebontott állapotban vannak. Szomjas farkak álltak a Szomjas Farkas előtt, az ajtó nyitva volt, így hát benyomultunk! Mint kiderült éppen költözés alatt állnak, csak a webshopos rendelések kiszolgálása és némi pakolászás miatt volt ott a fickó, így helyben nem tudtunk fogyasztani, de elvitelre azért kaptunk sört. Más kérdés, hogy ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a sörök nagy részét a bejárati ajtó előtt ittuk meg a tulajsráccal elbeszélgetve. Szerencsére jó okból költöznek, nagyobb helyre váltanak!

7976. First Strawberry Shortcake. Imperial pastry sour. Kekszes epertorta. Szerencsére nem az enyém volt, csak belekóstoltam! Bár alapvetően nem volt rossz, de savanyára most nem (sem) vágytam.

7977. Wonder Forest. LöWolf tonkababos milk stout. Kiváló kompozíció! Amióta a gödöllői sörmustrán kóstoltuk az egyik házi sörfőző srác tonkababos fekete sörét azóta mi és a főzdék is jönnek ki a különböző verziókkal. Nagyon passzol a tonkabab íze a stout sörökhöz. Ez a főzet is remek lett!

7978. The Godfather II. Reketye NE IPA. Szerintem ez Laci választása volt. Ő sem nyúlt mellé.

Én az Ugar egyik Trailer-ét ittam, ami szerintem szintén új lett volna, csak a listafrissítés csúszása, és a hiányos jegyzeteim miatt majd valamikor egy későbbi kóstolásnál fog előkerülni, amikor kicsit jobban tudtam figyelni rá.

Lassan eljött az ideje, hogy valami szilárd táplálékot is magunkhoz vegyünk! Csabi még régebben kapott a diákjaitól ajándék kuponokat, amiket többek között a Víg Bistroban is be lehetett váltani, így meghívott minket egy kései ebédre. Pankómorzsás rántott húst ettünk trutyis rizzsel. Finom volt. Pontosabban azt írtam a netoszomba, hogy: ,,A kaja k..va jó volt! Éljen a felnőttképzés!” Keserű Mézzel kísértük le, amit én nagyon szeretek a fótiak kínálatából, de sajnos ezek a palackozott változatok most hőkezeltek, oxidálódottak voltak ami borzasztóan lerontotta a minőségüket! Nagyon nehezen akartak lecsúszni.

A közelmúltban nyílt egy Guri Serház a nagykörúton is. Az lett a következő serfelvételi helyünk. Lenyomtunk náluk két kanyart, Spicc, Komlós Juci, Molotov (ez új lett volna, de semmire sem emlékeztem belőle, így majd később fog a listára kerülni), Meggyes, Prototype, Sztahanov, Black Ball és (még) egy újdonság került terítékre, miközben Zoli legidősebb fia, Bálint is csatlakozott hozzánk.    

7979. Valhalla. ,,Hatféle malátával készült, rumos tölgyfachipsen érlelt, szerecsendióval fűszerezett testes, keserű, fekete sör. Csokoládés, kávés, rumos ízek jellemzik. Alk: 10%. B: 20%” Na, ez egy idézet volt a netes leírásból. Én annyit írtam hozzá, hogy atom fűszeres. Jól van összerakva, csak nekem sok. Zoli szerint: ,,Van egy kis vulkanizált gumi íze szilvával.”

Közben Bunting barátunkat néztük az egyik TV-n a darts VB második fordulójában.  

Ekkor került rögzítésre a noteszomban Laci aláírásával hitelesítve, hogy Csabi születésnapján sütünk egy malacot Laci kemencéjében! Igaz a malacot Laci átírta ,,valami jót”-ra, meg az évszámot sem írtuk mellé! Minden esetre azóta már tudjuk, hogy malac sütés (egyelőre) nem volt!

No, közben jó pár óra eltelt, így már vígan mehettünk a Ruinba! Így is tettünk. Öten ültünk be, hat fajta sör volt csapon, hát mindegyikből kikértünk egy-egy adagot (itt ugyebár pohár sör nincs) és körbekóstoltuk őket. Durva, hogy 9 napja jártam náluk és mégis a hatból öt sör új lett a listámra! Pedig már akkor is négyet kilőttem a csapsorból csendes magányomban. Úgy tűnik, hogy anno ráéreztem miket kell megkóstolnom.

7980. .Peppermint Chocolate Stout. 6-os-os főzet. Hát igen! Borsmentát tenni egy sörbe! Nem ez az első eset, hogy ilyesmivel találkozom. Továbbra sem értem, hogy miért kell ezt csinálni?! Illata: rágógumi füstölt szalonnával. Megtanulhatná már a Világ, hogy a borsmenta csak a rágógumi ízesítésére alkalmas, de ha kipusztult növénnyé nyilvánítanák, szerintem akkor sem történne nagy tragédia!

7981. Ruin Galaxy. 5,7%-os APA. Nem kiemelkedő, de bármikor le lehetne gurítani belőle pár korsóval.

7982. Ruin S.M.A.S.H. Huell Melon. 6%-os egy malátás, egy komlós APA. Ahhoz képest, hogy utálom a sárgadinnyét és annak az egy szem komlónak pont a Huel Melont választották, ami baromira ezt az ízvilágot tolja nem volt vészes.

7983. Ruin West Coast IPA. 6,6%-os szépen összerakott, frankón keserű, megfelelő maláta testtel alátámasztott főzet.

7984. Singularity. Vendég sör a Gravitytől. Ír kávés stout. Zoli az illatáról: ,,Ez az igazi kávés parajszag!”

Az Autumn Tripel volt az utolsó, az egyetlen már listázott darab.Valami olyasmit írtam mellé, hogy ,,Sokat segített rajta, hogy besavanyodott, besimította!” Na már most az egyetlen szó, aminek a kiolvasásával bajban voltam ebből a mondatból az a ,,besavanyodott” volt, ami logikusnak is tűnik, hogy félreolvasás, mert nem hiszem, hogy ettől bármelyik sör jobbá válna! Hááát, ennyit tesz a véralkohol szint drasztikus emelkedése! Meg csörömpölést is tud okozni!

Bálint: ,,Nektek volt már szerencsétek könnygázhoz?” (Focis élményeinkről beszélgettünk.)

Szintén Bálint: ,,Lopásgátlónak egyébként ez a jégverés k..va jó!”

Legyen ez a két örökbecsű mondat a zárszava ennek a bejegyzésnek. A napocska már rég leszállt, hajnalban meló mindenkinek, vagy csak nekem? Szóval ideje volt hazafelé vennem(nünk) az irányt...

 

2021. december 14.:

Fáczval és Csepivel palackoztuk a búzát. Egy újdonságot ittunk, azt is már csak ketten Csepivel.

7972. Zirci Apátsági Lager. 4,8-as, ízhibás főzet. Nem volt jó!

Furcsa egyébként, hogy nincs semmi jegyzetem erről a napról! Vagy csak nem találom? Fényképek se kerültek elő. Fura! Pedig biztos történt egy s más palackozás közben! Nem szoktunk csak úgy szótlanul, fegyelmezetten ,,dolgozni”! Na mindegy!

 

2021. december 10.:

Húúúúú, ez egy nagyon kemény napra sikeredett! Közelgő születésnapom és az annak ürügyén tartandó buli miatt úgy döntöttem, hogy Pesten szerzem be a fogyasztandó sörök egy részét, hogy minőséget és ezzel együtt újdonságot is tudjak mutatni mindenkinek, még Csabinak és Balázsnak is, akik a hazai kézműves sörválaszték jelentős részét kóstolták, kóstolják, kóstolni fogják. A Hetedik lépcső felé vettem az irányt, ahol egy szép pakk cseh kézműves sörrel szerelkeztem fel a legjavából. Természetesen, ha már ott voltam, - most először - akkor helyben is fogyasztottam amíg összeválogattam a söröket.

7965. Stromboli. 5,8-as amerikai IPA a cseh Sibeeriától. Szépen összerakott, de nem különösebben izgalmas ízvilágú IPA. Unalmasnak azért nem mondanám, soha rosszabbat, csak vártam volna tőle valami kis egyediséget, saját egyéniséget. Igaz, túl volt hűtve!

7966. Zima 2020. 10,1%-os árpabor, szintén a Sibeeriától. Hú! Ez nagyon kemény cucc volt, hajszálnyira a tökéletestől! Nem egy kapkodós darab, így bőven volt időm kiválogatni és elcsomagolni a hazahozandó söröket. 25 fajtát vettem, többségében 0,5-ös dobozosokat, de akadt köztük pár nagy üveges is.

No, de nem ért véget itt a napi programom! Ha már úgyis felugrottam Pestre, elsétáltam a pakkal együtt a relative közel lévő Ruin Brew-ba, ami egy pár hónapja megnyílt sörfőzde, egy frankó kis brewpub. Nem mentem vaktában! Két komoly célom volt a látogatással. Egyrészt még nem jártam náluk, nem kóstoltam tőlük semmit, másrészt a facebookos megosztásaikból kiderült, hogy a megvásárolható és Sziki barátom által korábban be is gyűjtött 0,4-es és 0,5-ös poharaik mellett gyártattak pár db 1 literes korsót is. Ezek persze nem megvehetők, de azért kicsit bedobva magamat, pontosabban inkább a gyűjtői múltamat és jelenemet megkerestem őket az előző nap során és sikerült kialkudnom tőlük egy korsót két feltétellel. Egyik, hogy küldjek majd képet róla a gyűjteményembe helyezve, a másik, hogy igyak meg belőle egy sört a főzdében. Mind a kettő teljesíthető feltételnek tűnt, így nagyon lelkesen tértem be hozzájuk! Nyitásra értem oda, én voltam az első vendég. A három tulajdonos Bence (akivel előzetesen egyeztettem), Dave és Meg közül sajnos éppen egyikük sem volt bent. A pultos srác nagyon barátságos és segítőkész volt, de nem tudott semmiről. Amíg egyeztetett telefonon Bencével, addig kikértem egy korsó söröcskét. (A pohár méretet nem ismerik.)

7967. Ruin Kölsch. 4,3%-os laza, de kellemes maláta testű söröcske. Hozta szépen a kölschökre jellemző enyhe, de mégis jellegzetes ízvilágot.

Mire végeztem vele már egyenesbe is került az ügyem, a pultos srác hozta a literes korsómat! Bevállalósan a következő sörrel töltettem meg:

7968. Ruin New England IPA. 7,5%-os kiváló főzet! A típusra jellemzően nem érződik a magas alkohol tartalma, ellenben nagyon csúszós a gyümölcsös, virágos komlójegyektől, így szépen felmászott az agyamba mire a végére értem! Ennek megfelelően kikértem egy adag kaját, így legalább a konyhájukat is megismerhettem. Egy quesadilla-t választottam, direkt nem csípőset, hogy érezzem a sörök ízét. Később kiderült, hogy jó döntésnek bizonyult! Amíg vártam rá kikértem még egy seritalt.

7969. Ruin Pumpkin Pie Ale. Szerencsére ez a sütőtökös félbarna sörük is gyenge volt, mindössze 7%-os, így szépen alakult tovább a napi berúgásom. Nem szeretek egyedül iszogatni, főleg nem véndöglátó helyen, de kíváncsi voltam az újdonságokra, ráadásul közben a Messengeren tartottam a kapcsolatot Balázzsal és Csabival, így nem voltam teljesen egyedül. Meg tudtam velük osztani a friss élményeimet írásban és néhány fénykép formájában. Vannak azért előnyei a modern technikának! Miközben dumcsizgattunk így a srácokkal szólt a pultos kolléga, hogy befutott az egyik tulaj, Dave a barátaival. Megszólítottam hát, megköszöntem a korsót, ő meg megmutatta a sörfőzdét belülről, ami azért az üvegfal mögül is egész jól látható és megkínált tartályból a New England IPA-juk második, kicsit finomított receptű főzetével.

7970. Ruin New England IPA (2). Lányos zavaromban alig kérdeztem valamit a sörről, így az alkoholtartalmát is elfelejtettem megtudakolni és arról is csak érintőlegesen beszéltünk, hogy picit más lett a recept. A viszonylag magas véralkohol szintem ellenére is nehezen akart előjönni az angol tudásom. Belföldön valamiért nem áll rá a külföldi szavakra a nyelvem.   

Viszont ha már ilyen szerencsésen összefutottunk bujkált bennem a kisördög, hogy kicsit folytassam a stendup-olást. Egyetlen kellően nyomósnak tűnő érvet tudtam felvonultatni, hogy megpróbáljak még legalább egy db literes korsót szerezni, Balázs barátom sörkóstoló blogját, illetve az egykori kiállítását. Az angol tudásom nem elég kiforrott ahhoz, hogy normálisan fel tudtam volna vázolni a történetet, de szerencsére a szakács srác segített fordítani, így végül Dave-től kaptam még egy korsót amivel sikerült Balázst megörvendeztetnem. Bocs gyűjtőcimborák, de ennél többre nem volt esély! Már ez is necces volt! Féltem, hogy a túlzott nyomulással eljátszom a kezdeti szimpátiájukat! A sikeres beszerzés örömére kikértem még egy sört.

7971. Autumn Tripel. 9,5%-os fűszeres belga tripel. A Ruin és a Gravity első közös főzete. Ebből szerencsére ,,csak” 4 dl volt egy egység, de a végére még így is úgy éreztem, hogy inkább már a hátam mögé önteném. Nem a sörrel volt a baj, az remek volt, hanem az én teljesítőképességemmel! Egy ennyire erős és markánsan fűszeres sört már nem kellett volna bevállalnom utolsónak!

Utolsónak? Ugyan szép lassan elindultam hazafelé, de a Hopaholic Pub bejárata előtt összefutottam Ulu cimborámmal, a Kocsmaturistával. Rég találkoztunk már, ergo mi lehetett a köszönés utáni második, vagy max. harmadik mondatunk? ,,Iszunk valamit?” Bár már rendesen be voltam csápolva, vagy talán pont ezért nem mondtam nemet! Ulu is máshova készült eredetileg, egy baráti társasággal, de azért egy sörre beugrottunk, amiből persze kettő lett, már csak azért is, mert odabent ráadásul összetalálkoztunk a Mad Scientist Vivijével és Rage-el. Remélem, hogy utólag mind a hárman azt mondják, hogy jót beszélgettünk, de megmondom az őszintét, a részletekből igen nehéz lenne bármit felidéznem! Tuti, hogy két számomra teljesen új sört kóstoltam közben, de semmit nem írtam fel  róluk. Inkább lelkesen lefotóztam a kifüggesztett csaplistát, amiről utólag már esélyem sincs, hogy beazonosítsam az ott fogyasztott söröket. Sebaj! Elengedtem őket. Ennél nagyobb bajom soha se legyen! Közben kicsit az ütésálló telefonom is összetört, de szerencsére voltam annyira részeg, hogy nem nagyon zavart a dolog. Innentől az már nagyjából kiesett, hogy jutottam haza. Persze tudom! Az utolsó előtti busszal hazajöttem, Gyöngyösön taxiba ültem, majd hazaérve lehánytam a bejárati ajtóm melletti falat. Azóta is szép mementója ennek a napnak a halvány folt ami megmaradt utána! Asszem, kicsit túltoltam ezt a napot, de ahogy mondani szokás, nem bántam meg semmit! A vásárolt sörök és a kapott korsók szerencsére mind épségben hazaértek!  

 

2021. december 6.:

Az első gyöngyösi palackozás hosszú évek után! Rögtön egy dupla Csepivel, majdnem éjjel 1-ig! Az utolsó üvegek mosására érkezett meg. Letoltunk két üveg Három Királyokat és még 3 üveg ukrán sört, hogy elég legyen az üveg a két főzet palackozásához. Aztán jöttek újdonságok is munka közben.

7959. The Beertailor Pineapple. 4,8-as ananászos amerikai lager Nagytarcsáról. Csepi szerint teljesen elveszítette a sör jellegét, bár a korty végén jött egy érdekes kesernyésség. Már illatra sem adta az ananászt. Talán túl hidegen ittuk, mert a végére azért javult. Szerencsére legalább nem volt brutálisan édes!

7960. The Beertailor Cherry. 4,5%-os meggyes ale. Nem írtam hozzá semmit, de ugyanolyan rossz pontszámot kapott, mint az ananászos, azaz kifejezetten rossz pontszámot!

7961. Korona Barbár. 5,9-es IPA az újudvari Beer Panictől. Sajnálom, hogy végül ehhez sem írtam semmit a netoszomba! A pontszáma alapján közepesnél kicsit jobban szerepelt.

7962. Karpat Blood Orange IPA. 6,6%-os vérnarancsos IPA a felvidéki Gerencsérről. Adi barátomtól kaptam. Azt hittem, majd elviszi a narancs, de nem! Kifejezetten kellemes, harmonikus elegyet alkotott a szépen megkomlózott sörrel.

7963. Lvivske 1715. Meglepő módon ennek a lembergi világos lagernek nem csökkent, hanem nőtt az alkohol tartalma az évek során! 4,2-ről 4,7-es lett. A minősége is javult egy kicsit. Egész korrekt kis ivósöröcske lett belőle.

7964. Belij Medved. Csernigivi 4,9-es világos lager. Nagyjából azt a szintet hozta mint az előző ukrán sör. Szentpéteri Gabitól kaptam őket. A legutóbbi sörfőzésre hozta, csak aznap nem értünk el odáig...

Akkora öles betűkkel írtam, hogy nem tudom a kettő közül melyikre vonatkozik sőt, akár még az előttük kóstolt görög Fix Hellasra is vonatkozhat. Egyszerre vágtuk rá az első korty után, hogy édes, de nem egymásnak szólt!

Egyébként furcsa mód az első és a harmadik főzetet palackoztuk. A búza még kotyogott.

Talán nem kell mondanom, hogy másnap reggel egyikünk mosolya sem volt őszinte amikor melóba kellett indulnunk, de szerintem megérte...!

 

2021. november 27.:

És már itt is a harmadik gyöngyösi sörfőzés, ezúttal Csabival, Szentpéteri Gabival, Császár Zolival, Csepivel és Szabival. Nem semmi csapat jött össze, ráadásul az újrakezdés óta ez volt az első közös főzés Csabival! Fekete sör volt a terv, akár IPA-s keserűséggel. Itt jegyzetelnem szinte esélytelen volt! Csoda, hogy bármit is felírtam! Az biztos, hogy Csabi a Kagylóban melegített be amíg én visszaértem Solymosról nagynénémtől Gyöngyösre. Aztán felérve hozzám az első két sörünk után pár percen belül megérkeztek a többiek. Gyakorlatilag együtt vittük végig a sörfőzést. Gábortól kaptam birsalma sajtot. Nagyon megörültem neki, mert még soha sem kóstoltam, pedig régóta kíváncsi voltam már rá!

Egy csomó már ismert sört ittunk megkönnyítve a dolgomat! Összességében szép mennyiséget termeltünk be, de ezzel együtt nem veszett el a gyerek a sok bába között! Egyedül a komlóforralás nem működött továbbra sem.

,,Csabi te még tanár vagy, vagy már pedagógus?”

,,Olyan ez nekem, mint egy rangjelzés!” ,,Fikatúra...!”   

Paulaner sörgejzírben fürdöttem! No, szóval azért pár újdonság lecsúszott, illetve pár Sörbratyók főzetet ehhez a naphoz listáztam többszöri kóstolást követően.

7949. Frigid Füge. Sörbratyók fügés stout. A kutya nem tudja róla megmondani, hogy füge van benne, de finom sör lett belőle!  ,,A fügés atom kávés!” Mondotta rá valaki...

7950. Brutál AK. Hát igen! Beszédes neve van ennek a Sörbratyók főzetnek. Még a szokásosnál is nagyobb mennyiségű vadkomlót kapott. Baromi jó lett tőle!

7951. Моё-s пиво. Történt egyszer, hogy Tápióbicskén beragadt két főzetre való megroppantott búzasör alapanyag Csabi költözése miatt, amik ráadásul be is molyosodtak. Természetesen mivel takarékos Sörbratyók vagyunk azért nem mentek a kukába! Ha megkésve is, de le lettek főzve igaz az eredetileg tervezett koncepciótól eltérően, levegőztetés és alul oltás nélkül. Mindezeknek megfelelően egy fogyasztható, de azért kicsit fanyarkás, meglehetősen középszerű búzasör lett a végeredmény.

7952. Beer Protein. Ez lett a második molyos főzet. Eredetileg az előző sör palackozása után visszamaradt élesztőre kellett volna kerülnie, de végül friss tasak élesztőt kapott, viszont ennél sem lett megvalósítva a levegőztetés és az alul oltás. Ha jól emlékszem kicsit másabb a maláta profilja. Ez adott neki egy kis eltérő ízt, de alapvetően olyasmi minőségű lett, mint a másik.

7953. Altenmünster Urig Würzig. 4,9-es bajor világos lager. Hozott egy korrekt átlagot.

7954. Ulmer Gold Ochsen Kellerweizen Urtyp. Hangzatos típusmegjelölésű 5,4-es szűretlen búzasör. Szerencsére minőséget is tettek mögé!

7955. Célegyenes. Szezon élesztős IPA. Sörbratyók Douglas Rowland Laci könyvének megjelenése alkalmából főzött kiváló söröcske. A nap egyik legjobbja. ,,Apró” szépséghiba, hogy sajnos a könyv megjelenése legalább annyira csúszik, mint ez a sör!

7956. Human Experiment Nineteen. 8,7-es dupla IPA a Brew Your Mind-tól. Double Hazy Queennel kóstoltuk össze már csak hármasban a nap vége felé. Mind a kettő hozta az édes alapra helyezett komlóbomba történetet ami tök jó, ha éppen nincs megcsömörlődve az ember fia az édeskésség miatt. Ezúttal nem voltunk, így nagyon bejövős volt mind a kettő.

7957. Peroni Gran Riserva Bianca. Gyári 5,1-es búza az olaszoktól. Meglepő, de nagyon szépen hozta a banánosságot. A Zergétől kapott pakk része volt, köszönet érte!

7958. Barrel Aged Meggyes Pite. Átvétel racionalizálás okán került ez a sör Gyöngyösre, amúgy Csabi vette a Mad-től. Megkoronáztuk vele a napot! Annyira passzolt benne minden! Zoli: ,,Az illata után meglepően jó az íze!” Nekem passzolt egymáshoz a kettő.

Ennek a sörnek az utóéletéről is tudok írni pár sort. A komlóforralási probléma ezúttal is megbosszulta magát! Édes sör lett a végeredmény. A színe sem lett fekete, csak barna. Kicsit elszámoltam a maláta összetételnél magam. Amolyan cseh-szlovák stílusú barna sör lett belőle. A barna jellege miatt ez szerethetőbb lett végül, mint az első főzet. Annál sokkal zavaróbb volt az édesség, de összességében csalódás lett mind a két sör. Még jó, hogy a kettő között a búza jól sikerült! Azért gyorsan elfogyott mind a három főzet.

 

2021. november 19.:

Nagyon gyorsan eljött a második sörfőzés ideje! Ezúttal Fáczyval ketten álltunk neki egy bajor búzasörnek. Szerintem hibátlanul ment le a folyamat. Közben persze szokás szerint megkóstoltunk pár söröcskét.

7943. Keresztapa. 4,5-es APA a Legendából. Közkedvelt lett ez a márkanév! Kicsit talán jobban figyelhetnének a sörfőzdék a névazonosságokra, bár nincs könnyű dolguk a hetente kijövő új sörök miatt. Sajnos a szokásos hőkezelt íz jellemezte!

7944. Brew Darrymore. 5,6-os szűretlen blonde ale Újudvarról. Ötletes név, de a sör sajnos már kicsit fanyarkássá vált! A Jimmy által beszerzett sörök egyike.

7945. Teszt András Alfa. 08. Szűretlen füstölt porter szilvával és bodzavirággal. Különösebben nem elemeztük. Meg lehetett inni, de fanyarkássá volt már válva, vagy eleve ilyen ez a főzet a gyümölcs és a virág miatt? Lehet! Ezzel együtt nem igazán jött be egyikünknek sem.

7946. Birra Messina Cristalli Di Sale. Olasz 5%-os sós világos sör, szicíliai tengeri sóval. Zergényi Tibi gyűjtőcimborától kaptam. Érdekes volt, a nap újdonságai közül eddig a legjobb.

7947. Sölsch Eh Klar. 4,7-es szűretlen világos az osztrák Bäckelar sörfőzdéből Söldenből. Meglepő módon alupalackba töltötték. Elég kiegyensúlyozott, kellemes világos söröcske. Tóth Feri barátomtól kaptam ajándékba, köszönet érte!

7948. Do Panic. Egy újabb újudvari sör, 5,6-os APA a Jimmy féle szériából. Ez is kicsit hibás volt már. Valószínűleg túlságosan is ,,kézműves” módon megy náluk a palackozás, így érzékenyek a söreik a szállításra és a nem megfelelő hőmérsékleten való tárolásra még akár rövid időtartam esetén is. Egyszer majd jó lenne frissen is megkóstolni a söreiket!

A csúszás miatt ehhez a sörhöz is tudok utózöngéket írni. Szerintem kiválóra sikeredett, nagyon gyorsan el is fogyott! Sajnos kevesebb lett belőle a tervezettnél, mert nagyon zaccos volt az alja, nem mertem mindet beleönteni az erjesztőbe! A komlóforralás ennél sem működött, de lévén bajor búzasör, ezúttal nem volt jelentősége. Gyakorlatilag olyan sör lett belőle mint amilyet akartam. Ennél több nem kell!

 

2021. november 15.:

7942. Rozsda. 5,3-as rozs ale a Legendától, markánsan komlózva. Kicsit vad is lett a keserűje, de azért nem rossz. Palackozott létére szerencsére nem érződött rajta a Legendára sokszor jellemző hőkezelt, oxidálódott íz.

 

2021. november 13.:

Jeles nap ez a mai! Újrakezdtem a sörfőzést itthon, Csepivel és Gabikával. Egyedül fogtam bele, Gabi az első hőfoktartás végére ért ide. Egy általa hozott Punk IPA-val kezdtünk, aztán jöttek egymást váltva az újdonságok és az ismerősségek. Utóbbiakra túl sok szót nem fogok fecsérelni. Menet közben Csepi is befutott valamikor... Rövid lesz a beszámoló. A sörökről éppen csak hogy jegyzeteltem a minimumot, a sörfőzésre kellett összpontosítanom. Kicsit be is voltam feszülve, mint szűz lány a kupiban! Nézzük, mi főtt ki a történetből!

7934. Birra Moretti Filtrata a Freddo. Egy átlátszó üveges sörtől soha nem várok sokat sőt, ráadásul az olasz gyári sörök amúgy sem képviselnek túl magas színvonalat, de végülis ez a 4,3%-os világos lager egy egész jó kis ivósörnek bizonyult.

A Legenda Snakebite-ja inkább édes volt mint keserű, de finom, meglepő módon tejcukros jellegű. Gabit gyerekkora tejporára emlékeztette. Régi szép idők, amikor még 50 fillérért vettük a tasakos tejport! Hmmm, de finom is volt az!

Közben sajtokat, kóbikat is csipegettünk. Gabi reakciója a Grünerbergre: ,,Bakker, ha tudom, hogy ilyen jó a penészes sajt, otthon lenyalogattam volna a falat!” Hááááát...!  

7935. Ulmer Gold Ochsen Kellerbier Dunkel. 5,3%-os német sötét lager. Semmit nem írtam hozzá, csak egy igen jó pontszámot, szóval remek sör!

7936. Columbus. SMASH IPA Vida Feritől, a nagymegyeri Rye Island sörfőzde 7,5/16%-os története. Ugyanazt tudom róla leírni, int az előző sörről. Remek volt!

7937. Fekete Péter füstös magyar tölgyfa chipses. Császár Zoli füstös fekete sörének másik változata. Talán egy fél árnyalattal maradt csak el az előzőtől. A tölgyfa chips nem adott annyira izgalmas aromákat a történethez.

7938. Szentkői ,,Ropogós" Münchner Helles. 4,9-es bajor helles Fertőhőmokról. Totálisan az, aminek lennie kell! Típus azonos, ennek megfelelően egyszerűen nagyszerű darab. Gombás Mikitől kaptam a pesti börzén. Köszönet érte!

7939. Posthaer APA 2021. Adi barátom könnyed, kicsit talán túlságosan is vékony testű, de szépen komlózott söre. Ittam korábban már többször is APA-kat tőle, nem tagadom, volt már ennél jobb is. Sajnos már nem vezeti olyan pontosan a receptjeit, sorszámozva a söröket mint régen, nevet meg amúgy sem szokott adni nekik, így kicsit nehéz őket listáznom, de ismerve Adi kísérletező kedvét és a házi sörfőzés rejtelmeit nyugodtan veszem fel mindig minden új főzetét a listámra, ha nagy ritkán sikerül hozzájuk jutnom.  

7940. Halloween Pumpkin-Cream Ale. 4,2-es Steam Craft főzet Pécsről. Atom édes, nagyon gyümölcsös jellegű. Nem lesz a kedvencem, de jó sör. Gocsál Pisti gyűjtőcimborától kaptam a börzén, köszönet érte!

Közben újra előkerült a Punk IPA, összekóstoltuk az Angliából érkezettet a Lidlben kaphatóval. Egyik sem volt túl megnyerő, de bizony éreztünk közöttük különbséget az angliai javára igaz, azért a szavatossági idejük is eltérő volt, bő 3 hónappal volt fiatalabb a kintről frissen érkezett, ami számottevő, minőséget befolyásoló tényező.

7941. Aztec Apocalypse. Az újudvari Beer Panic 5,3-as chilis blonde ale-je. Valószínűleg nem záró darabnak kellett volna inni. Kicsit kiverte a biztosítékot nálam! Ugyebár a csípős sörök nem nekem lettek kitalálva... Jimmy gyűjtőcimborámnak köszönhetem a beszerzését.

No még a sörfőzésről pár szót! Rendben végigvittük a folyamatot a meleg oldalon, bár a komlóforralásnál nem pörgött rendesen a sörlé. A hűtésnél aztán történt néhány baki. Hőmérő beejtés a retekbe, fertőtlenített erjesztő fedél fogdosása, meg ilyesmi. Volt pár pillanat amikor ,,kicsit” hangosabb is voltam a kelleténél. Talán megbocsájtják a srácok, főleg Gabi?! Mindent egybevetve azért szerintem elég szép munkát végeztünk!

Közben ugye sok idő telt el mire idejutottam, hogy megírjam a nap történetét, így azóta kiderült, hogy milyen lett a sör. A fertőzést elkerültük minden baki ellenére, de sajnos a Zolitól kölcsönkapott főzőedény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel az aljának a formája miatt nem illeszkedett megfelelően egyik gázrózsára sem a tűzhelyemen, így a komlóforralás intenzitása nem lett megfelelő, emiatt ,,hiábakomlózottá” vált a sör. Édes maradt komlókeserű nélkül, pedig APA-nak volt szánva.

 

2021. november 11.:

Beerduo Császár Zolival kóstolgattunk egy kicsit a Legenda utca - Kolorbár tengely mentén.

7927. Fekete Péter füstös skót whiskey hordós. Gemenci hordóban 2 évig vörösbort tartottak, majd 3 évig skót whiskey-t. Ebből a hordóból csinálták a chipset amit Zoli beletett ebbe a füstös sörébe. Első ilyen kísérlete volt. Pazarra sikeredett! Szépen harmonizál benne a malátásság, az édeskésség, a füstösség és a diszkrét komlókeserű. Kiváló sör!

7928. Örömvölgyi Oktoberfest Ale. Volt kollégám, Tóth Laci bevállalt egy újabb sörtípust az Olasz féle sörcsomagok közül. Harmonikus, kellemesen keserédes félbarna lett belőle. Megint jó sör készült a gyöngyöspatai Örömvölgyben! Zolinak is nagyon ízlett.

7929. Ginger Ale. Elekes Csaba gyűjtőcimborától cseréltem ezt a saját főzésű sörét hatvani repoharakra. Mind a ketten elismerően nyilatkoztunk róla, jól összerakott recept, de oda lyukadtunk ki, hogy ez a kicsit fanyarkás, pikáns ízvilág nem nekünk lett kitalálva.

7930. Döbrögi CVD 2. Sajnos Zoli 7%-os IPA-jából ez a hordó befertőződött! Ezzel együtt fogyasztható maradt, de egyszerre  csak kis mennyiségben. Zolit túródesszertre emlékeztette az íze.

7931. Ludas Matyi. Egy újabb 7%-os Beerduo IPA. Az Elvis Juice névre keresztelt NE IPA-ja átfejtése után visszamaradt hidegkomlós élesztőre fejtette rá Zoli. Kipróbálta, hogy működik-e a dolog. Jelentem, igen! Remek markánsan komlós illat és íz jellemezte. Elég szárazra erjedt. Odaírtam hozzá a jegyzetfüzetembe, hogy ,,kényszer dekokcióval”. Pontosan nem emlékszem, hogy miért.

7932. Elvis Juice. Na ennek a 6%-os NE IPA-nak az élesztőjére lett ráfejtve az imént kóstolt darab. Nem teljesen a közepe a típusnak, de jó kis sör. A Citra domináns benne, bár Amarillot és Simcoet is kapott. Földrajzi okokból két különböző hordóból is kóstoltunk belőle. A távolabbi volt a jobb, de ebben szerepet játszhatott Szimi nacija is...

7933. Horizont Selfish Games 13  Double Hazy Queen. 8%-os NE IPA. A fekete mellett ez a sör vitte el nálam a pálmát a nap során. Dobozos kiszerelésben volt elérhető a Kolorban. Bár Brew Your Mind szinten volt édes az alapja, amitől könnyen meg lehet csömörleni, mivel a nap során inkább szárazabb IPA-kat ittunk ez most mennyei mannának tűnt.

 

2021. november 10.:

7925. Pécsi Sör Prémium Gluténmentes Lager. 5/12%-os lett 5/11,2-ről. A minősége sajnos nem javult! Hőkezelt, teljesen el van oxidálódva.

7926. Bitburger Winterbock. Ez a 7/16,8%-os német bak sör viszont telitalálat! Zamatos, telt, testes, nem üt ki belőle az alkohol. Típusának megfelelően diszkréten édeskés. Remek, harmonikus söröcske! Ráadásul még jó áron is adják a Sparban!

 

2021. november 9.:

7924. Punk IPA. Ezt a márkát gyakorlatilag már minden sörkedvelő ismeri. A BrewDog emblematikus söre, ami sajnos az évek folyamán egyre gyengébb minőségűvé vált. Volt 6%-os, aztán 5,6-os, most meg már csak 5,4% az alkohol tartalma. Ettől még persze lehetne kiváló, mint ahogy eredetileg volt, de nálam már csak alulról súrolja a jót IPA kategóriában. Egyre kommerszebb! Nem lidl-ös beszerzés, Angliából kapta Gabika barátom a tesójától, én meg Gabitól. Köszönet érte!

 

2021. november 5.:

7922. Wake-up_Shot. 4,7%-os kávés Berliner Weisse a Deal Breaker-től. Tőlem meglehetősen távol áll ez a kávés és savanyú íz párosítás. Zotyó szerezte be nekünk, köszönet érte!

7923. Nebula. A Sima Brewing New Zealand hazy pale ale-je 5,7%-os alkohol tartalommal. Ez sokkal inkább nekem való falat! Komlós, ködös, remek sör! Balázsnak jár a köszönet a beszerzéséért!

 

2021. október 29.:

7921. Dö Tropi. A LöWolf kőszegi gerilla sörfőző Tropical milkshake pale ale-je. 4,5/14%-os. Megszoktam tőlük a magas színvonalú söröket. Szerintem ez nem az. Nem jött be.

 

2021. október 28.:

7919. Qvint: Papíron DIPA, de nem az! 9,2/20,2%-os. A rétsági Fűtőház sörfőzde savanyodásnak indult, de tulajdonképpen nem rossz söre. Elég komoly palackozási problémák lehetnek náluk, mert nem ez az első és nem is a második hibás üveges sör tőlük! A típusmegjelöléshez semmi köze.

7920. BAZ Beer Meggy. 4/13,6%-os meggyes sör Tokajból. Nem nagy szám. Inkább gyári színvonal.

 

2021. október 27.:

7918. Maci a meggyesben. A Hedon 4%-os gyümölcsös söre. Lager, vagy ale? Nem tudom! Meggy sűrítmény, meggy aroma, feketerépalé, citromsav, nem túl szimpi összetevők! Iható, de nem jött be. Mondjuk valószínűleg nem is én vagyok a célközönsége! Köszi Balázs a begyűjtését!

 

2021. október 23.:

7913. Helen. 4,5%-os witbier Balatonvilágosról. A Hedon lefőzte Helmut párját, hogy ne legyen magányos. Frankó, típus azonos cucc lett belőle.  Balázsnak köszönhetem.

7914. Málnás Búzasör. 4,5%-os, nevében a típusa. Ez is az Auchannak gyártott balatonszentgyörgyi sör. Adjunk már neki rendes nevet! Legyen mondjuk Mókás Maci!

7915. Bodzás Búza. 4,4%-os, ennek is nevében a típusa. Viszont ez már nem szentgyörgyi, hanem szentandrási. Tesztandrásból került az állandó szortimentbe. Azért kóstoltam előbb ezt, mert másoktól úgy olvastam, hogy jobb volt a TA változata.

7916. Teszt András Delta. 13. 4,4%-os bodzás witbier, szóval az előző sör említett kísérleti változata Én nem éreztem köztük számottevő különbséget, bár másik főzőberendezésen készültek, eltérő mennyiségben. Igazából egyik sem győzött meg igaz, nem vagyok oda a bodzás sörökért.

7917. Mandarin Mámor. 4,7%-os mandarinos gose a váci illetőségű KCZ-től, a Synthesis sörfőzdéből. A korábbi söreik tetszettek, ez most nem fogott meg. Talán túl sok volt a gyümölcsös sör mostanában. Balogh-Kovács Tamás gyűjtőcimbora szerezte be nekem, köszönet érte!

 

2021. október 22.:

7911. Vidám Vadkan. 6%-os  imperial stout a Sörművek Auchannak gyártott szériájából. A sorozat elsőnek kóstolt darabjai csalódást okoztak, így voltak fenntartásaim, de ez remek! Ilyet szívesen vennék máskor is, bár az ,,imperial” jelző túlzás a típusmegjelölésnél!

7912. Meggyes Sör. 4,1%-os, ez is az Auchannak gyártott sörsor egy darabja. Furcsa, hogy nem kapott fantázianevet! Nem jutott eszükbe semmi? Mondjuk Pityókás Pinty? A - szerintem - összemosódó hazai gyári és kisüzemi meggyes sör vonulaton belül ez a jobbak közé tartozik, bár nem kiemelkedő.

 

2021. október 21.:

7910. Bitburger Festbier. 6,2%-os világos lager. A festbier-ek talán általában märzen-ek. Kicsit erősebbek az átlagosnál. Minőségében viszont ez nem emelkedik az átlag fölé, már mint az ölég magas német átlag fölé, szóval egyáltalán nem rossz sör! Balázstól kaptam ezt is.

 

2021. október 20.:

7909. Bolyki Szűretlen Málnás Barna. Balázstól kaptam egy adagot ebből az ózdi gyümölcsös barna lager sörből. 2 literes PET-ből fejtette át egy fél literes üvegbe. Még vízzel hígítva, fröccsként is túl édes. Mindjárt teszek bele ecetet! Na, végül ,,csak” még több vízzel hígítottam, így már elviselhető. Alapból brutálisan édes! Azért köszi Balázs! A lista gyarapodott...

 

2021. október 18.:

Gyümölcsnap:

7907. Borsodi Tropical Ale. 4%-os gyümölcsös csoda. Baromi édes, sör jellege nem sok volt. Szerintem pocsék! Túltolták benne a gyümit.

7908. Soproni Óvatos Duhaj Meggy Ale (még kifinomultabb íz). 4%-os gyümölcsös csoda ez is, hogy magamat ismételjem. Jó szar lett! Atom édes! Kár volt megváltoztatni a receptet!

 

2021. október 17.:

Nagyjából elfogytak a román söreim. Ideje szétnézni másfelé is!

7904. Soproni Szűz (Megújult íz). Vicces, vagy inkább szomorú, de ez jobb volt az összes román sörnél amiket a napokban ittam! Nem váltják meg vele a Világot az alkoholmentes sör piacon, de egyet szerintem simán meg lehet inni belőle (szinte) jó szájízzel, ha szomjas az ember és rá van kényszerülve a mentesre.

7905. Zaječarsko Extra. 4,5%-os  nem pasztőrözött világos lager. Ez már inkább a románok szintjén volt, de a jobbik változatén.

7906. Zorall. Na igen! Végre egy rendes sör! 6,5/16%-os füstös porter Riziéktől. Az előző Zorall sör fekete IPA volt. Ezt füstös mivolta miatt már jó ideje tartogattam, hátha összejön egy közös sörkóstoló Szabival, de már 1,5 hónapja lejárt a szavatossága, így már nem mertem tovább tárolgatni! Kiváló minőségű volt! Nem ártott neki az idő, sőt! Szépen összeértek benne az ízek, a füstösség beleolvadt a malátásságába és a komlózásába úgy, ahogy én szeretem.

 

2021. október 16.:

Egy nap pihi után megint két gyári román sör.

7902. Albrau Premium Pils. 4,5/9,5%-os világos lager.

7903. SKOL Original. 5/11,3%-os világos lager.

Ezeknél is, mint az előző három napi román söröknél látszik az alkohol - szárazanyag tartalom arányból, hogy mind megerőszakolt malátából készültek. Van amelyiknél jobban, van amelyik kevésbé lett partiba vágva a nemes gabona. Ezek most a durvább fajtából valók, gyengébb is a minőségük. Meglehetősen üresek.

 

2021. október 14.:

Koptatom tovább a román söröket.

7900. Codru Imperium Lager. 5/11%-os világos lager.

7901. Codru Imperium Strong. 7,2/15,1%-os erős világos lager.

Nagyon nem tudok mit írni róluk. Nagyjából az előző napi színvonalat hozták, csak a strong szokás szerint édeskés volt. Nem mondom, hogy harmonizált benne a maláta test az alkohollal, de meg lehetett inni.

 

2021. október 13.:

Nézzük milyen a másik két szucsávai sör!

7898. Solca. 4,8/11%-os világos lager. Sörről sörre érezhető egy pici maláta test növekedés, de ez számottevő minőség javulással nem jár. Azért egy kicsivel jobb a tegnapi kettőnél.  

7899. Bermas. 5,2/11,5%-os világos lager. Ugyanazt tudnám írni ehhez is, mint az előzőhöz. Igazából a teljes széria faék egyszerűségű, elég unalmas, de szükség esetén fogyasztható. Jövőre azért már nem fogok venni belőlük szerintem.  

 

2021. október 12.:

Az erdélyi utunk során nagyon megörültem, amikor Moldovitán szucsávai söröket találtam. Kapásból négy fajtát. Mondjuk meglepő módon mind a négy szűrt világos lager!

7896. Suceava Clasic. 4,4/10,2%-os világos lager. Nem volt túl emlékezetes darab.

7897. Calimani. 4,6/10,5%-os világos lager. Elvileg ezt csapolták a kisvasút végállomásán, ahol az üvegeseket is vettem, de akkor nem listáztam, mert nem volt teljesen egyértelmű a dolog. Frissen csapolva kellemes volt, az üveges változat felejthető.

 

2021. október 8-9.:

Már megint Bicske, ezúttal egy kis pösti kitérővel. A Mad erre a hétvégére Oktoberfest stílusban gyártatott pár darab 1 literes korsót. Ekkor még úgy volt, hogy limitált kiadás lesz, ezért meló után útra keltem és felhúztam Pestre, úgy sem voltam még a Mad Kertben! Odaérve még alig lézengett egy-két ember. Gyorsan begyűjtöttem pár korsót, a gyűjtőcimbikre is gondolva, az enyémet Jam 72-vel megtöltve. Emberes vállalás volt a hűvösre fordult késő délutánban! Mivel nem bulizni mentem, csak beszerző útra, hamarosan elindultam a maradék sörömmel az első vonathoz ami Nagykáta felé ment. Van egy sajátos hangulata annak, ha az ember egy sörrel a kezében bóklászik az utcán főleg akkor, ha az egy kézműves sör egy literes korsóban! Mire Rákos állomásra értem már üres korival szálltam fel a vonatra. Azt, hogy jóra szálltam nem a MÁV-nak, hanem egy utastársamnak köszönhettem, mert az állomáson rossz vágány volt kiírva a vonathoz a hangosbemondó meg hiába karattyolta, hogy melyik vonat érkezik, jó magyar módra semmit sem lehetett belőle érteni! Na mindegy! A lényeg, hogy jó irányba keltem útra és sima utam volt egy buszos átszállással Tápióbicskéig. Mondjuk egy idő után kicsit hiányzott, hogy nem töltettem fel újra a korsómat indulás előtt, de nem szabad telhetetlennek lenni! Így is kicsit a fejembe szállt már ez az egy lityi sör. Utólagos információ, hogy a limitáltnak beharangozott és a helyszínen 3.000,-Ft-ért árult korsó azóta megvehető a Mad webshopjában az eredetileg meghirdetett 2.500,-Ft-os áron! Mindegy! Nem bántam meg, hogy felugrottam érte!

Bicskén ugyebár hagyománya van a Tápióba hugyozásnak. Mivel már sötétben értem oda, 1 liter sörrel a fejemben és a hólyagomban, ezúttal már a buli előtt megejtettem a rítust!  

7866. Lazy Wolf. Ez már az első sör volt Csabinál. A Vaskakas 5%-os APA-ja a győri Food Boom számára főzve. Csúszós kis cucc, jól passzolhat a gyors kajákhoz!

7867. Collab - Zsibongó 2021. Quince ale, jelentsen az bármit is, a Monyotól a Carlson Coma-val koprodukcióban. Birsalmás létére egész jó volt.

7868. First When life gives You Citra. 6%-os New England IPA. Kicsit szúrós, kicsit (sokkal!) keserűbb a kelleténél, de finom még túlhűtve is!

7869. First In Medias Rex. Málnás, citromos, lime-os, joghurtos savanyított sör. Korrekt! A gyümölcsök természetes íze dominált benne.

7870. Gris Edeck.6,5%-os búzasör Szürkebaráttal házasítva. Nem néztem utána, hogy a mustjával, vagy a borral. A lényeg, hogy egész jó kis sört hoztak ki belőle Etyeken.

7871. Kísérleti Nyúl Pacific Squad. 11%-os triplán hidegkomlózott quad IPA. Nincs az összetevői között semmi extra, mégis furcsa volt az íze. Gondolom izgalmas lehetett a komlóösszetétele. Atom sűrű!

7872. Búza SHARE. A Reketye jótékonysági sörsorának egy újabb darabja. Számomra belga búzás ízeket adott, pedig elvileg bajor stílusú. A lényeg, hogy finom! Ahogy a noteszembe írtam: ,,Fasza! Ölég keser!”

Aztán bealudtam menthetetlenül... Ez egy ilyen kis csendes esti iszogatás volt.

Másnap reggel 8 előtt Tóth ,,Tarzan” Csaba ébresztett. A gombás tojásrántotta már készen várt és isteni volt! Ezúttal a kenyér is finom volt hozzá. Teljes kiőrlésű. Hosszú nap várt ránk! Bográcsozást, sörfőzést és palackozást is terveztünk!

7873. Bean-Devil. A Deal Breaker, a Demeter Chocolate és a Chili Yard közös gyermeke. Erős kezdés! 6,3%-os csokis, chilis porter. Egy ál mourning stout hűvös reggelekre. Édesebb ízre számítottam. Csabi szerint egy kis tejcukor passzolt volna hozzá, de így is finom. Egyetértek vele. A kakaót, csokit tolja illatban és ízben is. A chili a végén diszkréten érződik, de igazából nem a csípőssége, inkább az egyéb aromái. Krémes, de még sör állagú. Egy kis száraz fanyarkásság is volt benne. Csabi szerint tipikusan az a sör ami egy-egy kis korty után még percekkel is ad az ember nyelvére aromákat, főleg a kakaó. Szóval ezzel a sörrel kár kapkodni! Az idő múlásával egyre jobban fűtött. HBC 472-es komló került bele ami elvileg kókuszos, vaníliás jegyeket adott hozzá. Még pluszba vanília és fahéj is került bele. Kiváló minőségű, különleges darab!

Hamar nekiláttunk a bográcsos csülkös pacalpörkölt alapanyagainak előkészítéséhez, közben persze csúsztak a sörök...! Akár még azt is megkockáztatom, hogy egy-két dolgot előző este előkészítettünk, vagy legalább a húst kivettük a fagyóból időben. Minden esetre hamar alágyújtottunk a bográcsnak az október eleji csalóka napsütésben.

7874. Rosalie von Edeck. Ez az etyeki főzet tutira borral lett házasítva, nem musttal, Kékfrankos rozé került bele. Csabi szerint mint ha bort inna az ember. Tényleg az dominál benne, mint ha egy jó erősre sikeredett fröccs lenne.

7875. Horizont Selfish Games 09 Hazy IPA Nelson Sauvin, Hallertau Blanc & Callista. Kis harapható darab. Az ilyenek segítenek, hogy ne unja meg az ember az IPA-kat! Pedig nem tudok róla semmi igazán egyedi vonást írni.

7876. Savvy B Edeck. Ennél az etyeki főzetnél felírtam, hogy a Nádas Borműhely Sauvignon Blanc szőlőmustjával készült. Kicsit közelebb van a sörhöz, mint az előző. Jó, hogy nem hordóban érlelték! Így a must csak kicsit megbolondította, de harmonikus. Azért nem teljesen az én világom, de szépen összerakott darab.

7877. Pegasus. 7,9-es dupla IPA a Reketyétől. Veszélyes sör, mert nagyon csúszik! Tök egyszerű egy DIPA-hoz képest, de finom.

Közben Laci befutott egy percre, saját termésű chili-t hozott a pörihez (is), de sört szegény nem kapott! Csabi addig húzta a töltést, hogy végül szegény szárazon pattant le (egyelőre)!

7878. Pilisch. A Hajnali Sörfőzők a Reketyében késztették ezt a kölsch típusú söröcskét. Korrekten hozza a típusjegyeket.

7879. Bliss. A Hara Punk és a Sima Brewing kék áfonyás, lime-os, kveik élesztős savanyított söre. Egy gyümölcsös sör elfogadható ízzel. Nem érezni rajta plusz savanyítást.

7880. Horizont Selfish Games 10 Strawberry Cheesecake pale ale. Graham lisztes, barna cukros, laktózos, eperpürés, hibiszkusz virágos, vaníliás, fahéjas izé. Ezek se normálisak, az biztos! Mondjuk igazából nem bánt, nem fáj, tök jó, de ez sör?!

,Ha pörköltet főzünk, csináljunk bele! Jön a Popsi Cola Kormi habbal!

7881. Pearl Edeck. Ezt is a Nádas Borműhellyel közösen alkotta meg az Etyeki Sörmanufaktúra. Viktória Gyöngye szőlőmusttal készült savanyított ale. Igazából nem is savanykás! Krémesebb az előző verziónál, lágyabb, harmonikus. Jó koncepció ez a sorozat, főleg egy borvidék szívében!

Lassan kész a csülkös pacal! Még egy kis gomba ment bele.

7882. Currantly Locked Down. Keskeny colás dobozba töltötte a HopTop ezt a 6,5%-os duplán gyümölcsözött imperial Berliner weisse-t. Fekete és piros ribizli, maltodextrin, görög joghurt, madagaszkári és tahiti vanília került bele. Ebben már van savanya, de korrekt szinten. Szerethető sör.

7883. Northern Disco. 6,5-es Invitro IPA a Reketyéből. Jófajta. Kellenek menet közben ezek a letisztultabb, egyszerűbb ízek. Furcsa, hogy a mai sör őrületben már egy IPA-ra is ezt tudja mondani az ember!

7884. Fruit Fantasies II. A Hajnali Sörfőzők jegyzik, szintén reketyés főzet. Triplán szedrezett Berliner Weisse. Egyben volt benne minden, a szedret imádom, szóval ez egy remek főzet!

7885. Kísérleti Nyúl Mimi. 3,9%-os Florida weisse. Huel Melon komlóval készült, sárgadinnyével, málnával és borsmentával. Na ezek közül csak a málnát szeretem! A nap során ez az ízvilág állt tőlem a legtávolabb, de semmi baj nem volt vele, szépen összerakták.

A pöri istenire sikeredett és még időben is jól álltunk. Nekifogtunk a sörfőzésnek!

7886. Mango Tango. Mangós, laktózos, 4,3%-os Berliner weisse a Reketyétől. Nagyjából ezzel is az van, mint az előzővel. Vagy csak már kezdek besokallni a spéci söröktől?

7887. Kísérleti Nyúl Hraballion. Beszédes név! Bohumil Hrabalnak is ízlett volna ez az első osztályú pilzeni! Korsó számra itta volna ő is, meg mi is, ha nem 0,33-as dobozba került volna!

7888. Horizont Sour Series - 014 - Margherita Pizza Gose. Paradicsompüré, bazsalikom és feketerépa koncentrátum is került bele. Hozza a paradicsomos pizza ízét durván! A 16-os foci EB-re menet, valahol Észak-Olaszországban, egy autós pihenőben evett egyszerűen nagyszerű pizza ízének emlékét idézte fel, viszont mint sör számomra katasztrofális! Minden esetre szerintem létrehozták vele amit akartak.

Ittunk persze olyan söröket is amiket már korábban listáztam, azokat a leírásban hanyagoltam, de egyet azért külön megemlítenék közülük, a Mad Tropical Space Muffin-ját. Ananász, banán, maracuja, lime, kókuszpüré, laktóz, no meg kék spirulina alga került bele. Ez utóbbitól lett brutálisan türkizkék színe. Meg a jó édes...! Nem vagyok egy köpködős típus, de még a csulám is türkizkék lett tőle! Közben belaciztunk újra, most már hosszabb távra! Talán sikerült rávennünk, hogy legalább egy kortyot igyon ebből a csodából! Tamás és Dezső sajnos belemerültek az égetésbe, így ők kihagyták ezt a sörfőzést!

7889. Megageil. 5,9%-os cold IPA a Mad-től. Laci szerint még egy kis test kellene alá. Igaza volt! A nevével ellentétben egyáltalán nem geil.

7890. Resist Nothing.7%-os savanyított IPA a Mad-től málna pürével, lila bazsalikommal és lime-al. Mégsem a mennyiségen múlt az utóbbi savanyák alacsonyabb pontja! Ez most megint tök jó!

7891. Grumpy Octopus. 5,8-as West Coast IPA a Monyotól. Egyszerű, de korrekt darab.

7892. Kísérleti Nyúl Szechuan Season. 5,7/11,7%-os borsos szezon. Ezeket a paramétereket hogy hozták össze? Lacinak sok benne a bors. Engem nem bánt, bár kétségtelenül tolja rendesen! Jó ez!

Napfény a jééééégen......!

7893. Wicked Purple. Ebbe a stoutba is tett a HopTop tahiti és madagaszkári vaníliát, ha már egyszer bevásároltak belőle. Ezen kívül még szilva és laktóz került bele. Fanyaran szilvás. Nekem ez olyan nem szeretem volt.

Időközben a sörfőzés is már a vége felé járt. A komlóforralás utolsó perceiben igen szép mennyiségű fiatal fenyőhajtást tettünk a lébe. Hát igen, az idei karácsonyi sört főztük!

7894. .East Coast Samurai. 4,6-os yuzus session IPA a Mad-től. Alapból arra tippeltem, hogy citromfüvet tettek bele, tévedtem. Mindegy! Szerintem nem kellett volna bele semmilyen citrus!

Meglepő, de maradt erőnk még a palackozásra is! Sörfőzés közben összevadásztuk a kellő számú nagy üveget. Még pár címkét is leszedtünk róluk. Szerencsére AK-t paliztunk, ami haladós.  

7895. Myrkwood. Cascadian dark ale az Invitrotól, reketyés kivitelben. Általában túlhűtve ittuk a söröket. Ezt is. Nagyon kellemes kis sötétség volt.

Laci aztán lepattant. Mi még végignéztük az albánok elleni meccset. Hát finoman fogalmazva sem muzsikáltak jól az aranylábú fiúk! Talán csak ez az egy szépséghibája volt ennek a napnak, no meg az, hogy Zotyó és Tamás Dezsővel nem tudtak csatlakozni hozzánk! Amúgy pazar hétvégét zártunk!

 

2021. október 3.:

Polcépítős román sörök. Bővítettem a poharas polcrendszeremet. Ahhoz jók voltak.

7863. Haiduc Amara. 5/11%-os világos lager.  Alap Ursusokat ittam előtte. Furcsa volt azok után. Kis jóindulattal középszerű multi lötty. Talán a martens gyártja.

7864. Haiduc Strong. 7,2/14,9%-os világos lager. Ebből már kevésbé tudták elcsalni az alapanyagot, így ízesebb volt maláta kifacsarás ide, vagy oda.  

7865. Ursus Specialitati Ciresar. 4/14,1%-os meggyes lager. Szomorú, de ez volt a legjobb. Kifejezetten jó gyári meggyes sör.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 110
Tegnapi: 104
Heti: 389
Havi: 110
Össz.: 517 232

Látogatottság növelés
Oldal: 2021. októberi, novemberi és decemberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »