Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2021. július 30 - augusztus 1.:

A pákozdi csata, avagy legénybúcsú áfterral...!

Sörbratyónk, Zotyó rászánta magát, hogy újra megnősüljön! Ennek örömére lehetőségünk nyílt rá, hogy részt vegyünk pákozdi legénybúcsúján! Sok jó arcot ismerhettünk meg ennek a hétvégének köszönhetően Zoli életének más területeiről! Kíváncsi voltam, hogy mennyire fog összeilleni a csapat?! Jelentem, kiválóan!

Bár magammal vittem a netoszomat, mivel ez a hétvége alapvetően nem a sör újdonságkoról szólt, nem nagyon használtam, viszont a második nap folyamán valamikor azért csak elővettem és papírra vetettem pár mozzanatot - nem feltétlenül időrendben - amik talán vissza tudnak adni valamit a buli hangulatából!

,,Amikor a szilvalekvárt úgy kell kivágni  a tepsiből! Csabi délben már alszik! Az asztalba állított kés csak kicsit nyekkent meg! Az ebédet délben még nem kezdtük el főzni! Már az ide úton sebösszehúzó tapaszt kellett venni! (Köszi Pedro a fuvart!) Az éjszakai esőn csak egy telefon maradt kint! A zenei összeállítás mondjuk úgy, hogy eklektikusra sikeredett igaz, javarészt szívatásból! Az ifjúság nem bírja úgy a gyűrődést, mint az öregség! A lecsó remek lett első próbálkozásra! Amikor a sátorban szódát ölelve alszol, vagy díszkivilágításban, de apa szól...! A paradicsom jó dolog, de az erős paprikába miért kellett beleharapnom?! Nem akarom, hogy holnap fájjon a fejem, ezért inkább dzsintonikozom! (Na, ezt se én mondtam!) Majdnem minimál hagymás lett a pöri, de aztán megtaláltuk a készleteket! Egyesek közben gombászni vannak! A hús dögszagú, de azért megfőztük, remek lett! A Sztahanov mandinerből ment a sarokba! Szegény óriás hangyát nem tudom, hogy miért dobtam a jeges vödörbe?! Házi sütésű kenyér hmmm, remek! Sör, bor, pálinka, dzsin, whiskey, és a többi...!” Sok minden másra kellene még emlékezni...?! Nem könnyű, de nagyon jó buli volt, az tuti!

Ehhez képest az, hogy vasárnap reggel regenerálódásként még bedobtam két sört amik eddig nem voltak listázva tulajdonképpen tök lényegtelen dolog!

7749. Mohó Mókus. 6%-os rozsos pale ale.

7750. Léhűtő Lajhár. 5,5%-os APA. Mind a kettőt a Sörművek készítette az Auchannak. Baromi gyenge eresztések voltak!

Még pár nappal korábban Csabi meggyőzött, hogy a legénybúcsú után ne haza induljak, hanem vele együtt TB-re, egy kis zámolyi és fehérvári kitérővel. Szóval miután nagy nehezen összelapátoltuk magunkat, elindultunk a Zámolyi sörfőzde felé. Ebédeltünk egy jót, én babgulyást és túrós csuszát, vettünk pár söröcskét, kaptunk pár címkét, majd visszakanyarodtunk Fehérvárra, meglátogatni Bogeszékat. Borzasztóan ritkán találkozunk már évek óta, így meg kell becsülni minden adandó alkalmat! Kicsit dumcsiztunk. A jó szívvel kínált sör nehezen csúszott. Nem a sör hibája volt, hanem az előző két nap hozománya! Már a Pedróban is inkább csak ,,kötelességből” ittam egyet. Aztán már tényleg Bicske felé vettük az irányt! Jócskán meg voltunk csúszva időben! Kerülgettek minket a viharfelhők rendesen útközben, de végül pár törött ágon kívül mással nem találkoztunk. Csabinak azért időnként rendesen bele kellett kapaszkodnia a kormányba!

Jóval később értünk Bicskére a tervezettnél, de azért belekezdtünk az áfterba! Nem mondom, hogy tiltakozott ellene a szervezetem, de a tükörképem valószínűleg apróra vágott resztelt máj lett volna, ha belenézek!

Tóth Ádám budapesti házi sörfőző négy főzetével kezdtünk.

7751. Hibiszkuszos Búza. Furi volt a hibiszkusztól, meglehetősen édes. Alapvetően korrekten összerakottnak tűnt, de nagyon nem az én világom!

7752. Oatmail Stout. Sötét guszta hab, száraz kortyérzet. Nekem talán kicsit túl száraz is volt, de egyéb tekintetben kifejezetten tetszett. Klassz, típus azonos főzet.

7753. Bodzás Búza. Keményen bodzás már az illatába is! Enyhén édeskés. Nekem túl sok!

7754. American Pale Ale. Kellemes, édeskés, komlós. Nem túl izgalmas, de jó sör.

7755. Mindhack. Ez már a First és a Brew Your Mind közös főzete, 7,4-es IPA. Azt írtam hozzá, hogy ,,kloroform szagú”. Persze gőzöm sincs, hogy milyen szaga van a kloroformnak! A lényeg, hogy vegyszeresnek éreztem. Jó élesztős! Összképét tekintve tényleg benne van mind a két sörfőzde a maga IPA jellemzőivel. Az íze kifejezetten tetszett, de a szaga azért rontotta az élvezeti értékét.

7756. Karl Gyümölcsös Búza. 4,4-es málnás, meggyes, almás búzasör. Ez volt a nap során kóstolt sörök közül a legjobb. Olyan volt, mint a mi saját gyümölcsös főzeteink. Természetes, gyümölcsös fanyarkásság egy kellemes búza alapon.

Kóstoltunk még ezeken kívül is pár már listázott tételt. Különösebben nem mennék bele, hogy mik voltak azok. Az előző két húzós nap után ez egy kis csendes iszogatás lett. Most voltam először Csabi új rezidenciáján. Köszönöm a meghívást!

Remek hétvége volt!

 

2021. július 27.:

7748. Beerhunter Gluten-Free Lager. 5%-os pécsi főzet, a sörgyár honlapja szerint bécsi lager, azaz egy vienna gluténmentes kivitelben. Sipőc Egontól, azaz Gocsál István pécsi gyűjtőcimborától kaptam. Tudtommal csak ott helyben lehet(ett) kapni. Nem rossz, de abszolút felejthető történet lenne, viszont azoknak, akik nem kíváncsiságból, hanem gluténérzékenységük miatt kvázi ,,kényszerből” fogyasztják az ilyen söröket jó alternatíva lehet!

 

2021. július 25.:

7747. Urpiner Hamsik. A szlovák válogatott labdarúgó, Marek Hamšík nevével fémjelzett 5/12%-os világos lager Besztercebányáról. Két útvonalon is igyekeztem beszerezni. Szabi barátom pár napon belül tudott hozatni belőle a Felvidékről és nagymegyeri barátom, Vida Feri is bevásárolt belőle. Végül a sört magát Szabinak köszönhetően tudtam megkóstolni igen hamar, ezen felül sikerült begyűjtenem a hozzá tartozó alkalmi kiadású poharat és korsót egyaránt! Egyiket Szabinak, másikat Ferinek köszönhetem! A sör maga hozott egy jó átlagot. Mint minden mást a 2021-es év hátralevő részéből, ezt is nagy késéssel listázom, de emlékeim szerint elég markáns volt a komlózása pilzeni stílusban. Talán egy kis harmónia hiányzott belőle.

 

2021. július 18.:

7746. Peroni Libera. Alkoholmentes olasz sör. Egerben vettem az autóbusz állomás mellet lévő Sparban a régiségvásár után. Megittam a buszon hazafelé jövet, mivel igen meleg volt. Totál jellegtelen cucc! Akár vizet is ihattam volna helyette!

 

2021. július 14.:

Na most vagyok szarban gyerekek! Képnézegetős összeröffenés volt ezen a napon Nádudvari Zoli barátomnál, természetesen Schatmennel közösen! Elkövettem azt a hibát, hogy nem vittem a jegyzetelős noteszomat! Ez többet nem fordulhat elő!!! Sebaj, Zoli adott jegyzettömböt! Igen ám, de az egyik sör kifutott és az addigi jegyzeteimet eláztatta! Kitettük őket száradni, erre elvitte őket a szél! Egy részük meg sem lett, más részük alig volt olvasható! Aztán jött a hosszú hallgatásom, amíg nem frissült az oldal, most meg nem találom a megmaradt cetliket, ráadásul bitang sok idő telt el tavaly július 14-e óta! A háttér dokumentációmba szerencsére azért menet közben valamikor felvezettem a kóstolt söröket, így az meg van, hogy mik kerültek terítékre, de a részletek..., azok bizony elvesztek! A sörökre egyébként elég jól emlékszem, ,,csak” a frissiben felírt ,,aranyköpések” vesztek el. Nézzük, mit tudok előkotorni kútfőből!

Zoli szokás szerint hozott söröket Svájcból, Schat gondosan megőrzött pár igen érdekes darabot a kedvünkért az előző közös sörkóstolónk óta beszerzett söreiből és én is vittem pár érdekesebb darabot. Javarészt vakon kóstoltunk Schat javaslatára. Zoli söreivel kezdtünk.

7739. Vollmond Bio Bier. 5,2-es világos lager Appenzellből. Hozta a szokásos svájci átlagot. Egyszerű ivósör. Asszem Schatman jó pár tálcásra minősítette, csak úgy, mint a következő kettőt.

7740. Kornhausbräu Das Helle. Rorschach 5,2-es szűretlene, ami nem nagyon jött át, már mint a szűretlensége. Igencsak ki lehetett már ülepedve belőle az élesztő amikor lepalackozták! Egy kisebb főzde terméke, ami ennek megfelelően jobb is volt, mint az előző gyári főzet élesztősség ide, vagy oda.

7741. Bärner Müntschi Naturtrüb. A berni Br. Felsenau 4,8-as szűretlen világosa. Ez már szépen adta az élesztős jegyeket, de ennek ellenére nem tudta nálam megverni az előző sört. Inkább az elsővel hoznám egy szintre.

Jöttek Schatmen sörei:

Meglepett minket egy balatonszentgyörgyi Király családi világos sörrel. Ittam már, talán nem is olyan régen, de ennek ellenére esélyem sem volt rá, hogy felismerjem. Zavaróan hőkezelt, oxidálódott volt!

Aztán jött egy Flensburger Pilsener guszta csatos üvegben. Néha itthon is kapni lehet, de Schat németországból kapta. Egy alap átlagot hozott, elég egyszerű német pils, az áruházlánci vonalat képviseli. Ezt úgy nagyjából be is tudtam lőni vakon is, ha jól emlékszem.

7742. Brutalis. 7,7-es dán erős világos lager a Harboestól. Nem tagadom, mivel Schat szokott kifejezetten áruházláni söröket is hozni a vakkóstolásokra, elsőre azt hittem, hogy ez is az. Az alkoholtartalmát elég jól lőttem be, de azt hittem, hogy talán Argus, vagy valami hasonló cucc erős változata. Ennél a sörnél nagyon beigazolódott, hogy az ember nem csak az ízlelőbimbóival és az orrával kóstol, hanem a szemével, sőt, az agyával is! Onnantól kezdve, hogy menet közben le lett leplezve, mit iszunk, sokkal jobban ízlett! Hiába no, gyarló, befolyásolható ember vagyok én is!

7743. Morlaco Estafeta. 8,5-es fekete söröcske Pamplonából. Ő a főbűnös! Futott, mint állat! Beterített mindent! Még Zoli laptopja is majdnem veszélybe került. Amúgy elmondanám, hogy toronymagasan ez volt a legfinomabb sör, így nekem sokszorosan fájt, hogy egy jó része kifutott! Az íze alapján fekete IPA-nak azonosítottam, aztán kiderült, hogy hivatalosan imperial stout. Emlékeim szerint Zolinak nem igazán jött be, Schatnél meg soha nem lehet tudni, mivel a számára leggyengébb sör is általában minimum ,,1 tálcás” szokott lenni. Én imádtam!

Aztán jöttek az általam vitt tételek:

7744. Tropical Speedo. 4,5%-os mangós gose. Ez még nekem is sok volt, a srácoknál meg pláne kiverte a biztosítékot! Bocs!

7745. Beerci. A szentendrei Teddy Beer-nek Törökszentmiklóson, az Ugarban főzött 6%-os APA. Könyves Viktor gyűjtőcimbi szerezte be sokunknak, köszönet érte! Egyébként elmaradt a várakozásaimtól. Schatnél elfért, Zoli ezeket az erősebben komlózott söröket nem igazán csípi.

Aztán jött egy Double Peach Please. Azt hittem ez nyerő lesz a komló keserűt besimító gyümölcsösségével, de tévedtem, csak úgy, mint a Big Lies-al. Talán túl nagy ugrások voltak. Én kifejezetten szeretem őket!

Majd kóstoltunk Sörbratyók főzeteket is. Kávés stoutot (Marit), világos kávést (Big Lie) és tonkababos stoutot (KarAntónia). Ezeket Zoli meglepően jól fogadta, kifejezetten ízlettek neki amit Schatman ,,természetesen” kétségbe vont. Egy kicsit évődtek rajta a srácok a maguk egyedien barátian agresszív módján! :-)

Jó kis összetartás volt! Sajnálom, hogy elvesztek róla a jegyzeteim! Köszi srácok mindent! Durva, hogy azóta eltelt 8 hónap és nem volt rá esélyünk, hogy megismételjük! Remélem, hogy nem kell már rá sokáig várni!!!

 

2021. július 9.:

7738. Pabst Blue Ribbon. 4,7%-os világos lager. Amerikai márka Lengyelországban főzve, azaz egy újabb parasztvakítás! A Wan Pur gyártja. Olaszul Rakszawa, minden más nyelven Varsó van feltüntetve gyártási helynek, de tudtommal Varsóban csak a központja van a gyárcsoportnak, sörgyára nincs. Persze lehet, hogy tévedek! Igazából mindegy! Balázs gyűjtötte be nekem a Pennyben, köszönet érte! Hozta a gyári amerikai lőrékre jellemző élelmiszeripari hulladék minőséget.

 

2021. július 8.:

7737. German Lager. 6%-os világos lager a Brew Your Mind-tól. Nem lett rossz, de azért szerintem továbbra is inkább az IPA vonal miatt érdemes ellátogatni Szexárdra!

 

2021. július 7.:

7736. Dreher 24 Meggy-Szeder. 0-ás szar a Zöld Hatosból. Üdítőital szinten sem tetszett, de lett egy új magyar sörös címkém.

 

2021. július 2-5.:

Újra csak Tápióbicske felé vettem az irányt! Házbúcsúztató, rész(l)egesen költöztetős buli volt Csabinál. Pénteken egy kis bemelegítéssel kezdtünk.

7678. Mosaholic. 6,6-os triplán hidegkomlózott kveik New England IPA a Sima-tól. Simán lecsúszna belőle pár darab! Szépen hozta a típusjegyeket.

7679. Horizont Selfish Games 06 Session IPA Mosaic & Simco. A maga nemében ez is tökre ott volt, csak a kóstolási sorrend miatt maradt el egy kicsit...

7680. Kísérleti Nyúl Pink Mermaid. 5,8-as NE IPA. A spéci komló és élesztő megdobta az ízét, de azért még NE IPA tudott maradni, ahogy kell!

7681. Gerse Búza. Gerse Csaba biatorbágyi házi sörfőző története. Bajor búzaként azonosítottuk az íze alapján. Neve nem volt, én kereszteltem el. Banános illat, elég sötét szín, markánsabban komlós egy átlagos búzasörhöz képest, de nem durván. A végére már kicsit zavart, hogy nem illett bele teljesen a bajor búza típusba, de lehet, hogy eleve nem is annak volt szánva! Összességében egy jól sikerült főzet.

7682. Horizont Selfish Games 05 Quad IPA. A neve a típusa. 11%-os. Ez odab...sz! Most a több tényleg több! Édes, de komlós is, A hozzáadott dextróz nem okozott kilógó kellemetlen alkoholosságot. Az illata nem túl markáns, az elején mégis megcsapott, amikor az utolsó cseppeket ,,vertem ki” a dobozból.

7683. Zentus Brüg Ale. Fa ék egyszerűségű világos ale. Kicsit Arany Ászok íze volt. Múltkor ennél sokkal jobb csapolt Sopronit ittam. Csabi úgy érezte, hogy már elindult egy ,,nem túl jó” irányba. Sajnos ez nem ritka a Zentus söreinél!

7684. Kecskeméti IPA. 5,8-ról 6,3 %-ra változott az alkoholtartalma. Csabi szerint jó, klasszikus IPA. Egyetértettünk a ,,klasszikusban”, azaz angolos IPA, ami nekem viszont annyira nem bejövős.

Közben átugrottunk a közeli ABC-be. Tele volt kézműves sörökkel. Orgoványi, szentandrási, még Rettegett Iván is volt! Csabi bicóval volt, én gyalog. OK, hogy szegénynek fájt a lába, de minden nehéz cucc az én szatyromba lett rakva, a hátitatyójába meg 4 zacskó chips lett betéve, úgy kerekezett haza. Hát balek vagyok én? A jelek szerint igen!

7685. Horizont Sour Series - 010 - Sour Citra IPA. Na az előzőek után meg ezt érdemeltem! Egy savanyított IPA-t! Amúgy ,,nem bánt”, ahogy Tamás mondaná, ha már egyszer éppen pont befutott egy percre az új Sörbratyók relikviákkal és pár Rozsdás Öcsivel. Igazság szerint inkább kellemesen savanykás volt. Nagy melegben ez egy szerethető darab lehetne. Az összetevők között nem is volt savanyító anyag. Inkább citrusosan volt fanyarkás.

7686. Never Before 1. Port Ruby hordóban érlelt dupla imperial stout málnával. 18%-os! A Reketye követte el. Alkoholos, rumos jellegű, de finom. Vitathatatlanul különleges darab! Ketten kezdtük el inni, de a végére öten lettünk! Tamás visszatért, megérte bubifrizurával érkeznem! Nem bírta elviselni a látványt, hát áthozta a hajnyíróját! Közben Zoli is befutott, majd Stefi is megérkezett pár percen belül!

,,Két piócát a bokádra, egyet a pöcsödre is...!”

7687. MAD X Uborkasaláta & Funk. Egy MAD X Tamás Tomi fiának egészségére! Kicsit szúrt. Inkább koviubis volt, ebben kiegyeztünk Tamással és Zolival. Jó volt!

7688. Pop My Apricot. ,,Apricot cheescake Berliner weisse”. A többiek kicsit korábban itták meg, mint én, le voltam maradva. Lehúztam gyorsan az egy kortynyi porciómat. Hú! Nem jött be! A sajttortát adta leginkább diszkrét barackízzel.

7689. Széphalom. Hidegkomlózott lager. A Szimpla és a Reketye közös főzete. Kellemes volt. Egy kis normalitás a sok különlegesség között.

7690. Rókabaszó. Elverjük csalánnal! Laci írta később a Sörbratyókban, amikor rákérdeztem a nevére még egyszer: ,,Várjuk meg, amíg az American Humane Association is engedélyezi!” Tudtommal azóta sem kaptunk tőlük visszajelzést, de rajta maradt ez a név. Sörbratyók főzet, ha még nem jött volna át. Csalános ale. Tök jó! Kicsit édes az alapja, a csana tett bele egy kis csavart, de diszkréten, nagyon szimpatikus módon.

A lóbaszó szomszéd szőkeségből kiindulva elég komoly fantáziálás indult el a rovásomra! Ez legyen a legnagyobb bajom!Közben Svájc jól tartja magát a hosszabbításban a spanyolok ellen. Csaba bátyánk is itt meccsel velünk! Milyen jó, hogy itt maradt a telefonja(juk)!

7691. Chiliside. A Yeast Side chilis csokis portere a Sárréti Chilifarm termésével. Diszkréten csípős, de nekem így se lesz a kedvencem. Érzem, hogy jó, csak nem az én világom.

,,Szerinted a Tápió medre hogy keletkezett?!”

7692. Barrel Project - Ghost of a Rose. 12%-os hordóban érlelt imperial stout. Tudom, tudom, az ilyenekről regéket kellene zengeni, de lópikulát se írtam róla, csak adtam neki egy jó pontszámot.

Két meccs között csocsóztunk egyet egy-egy Toncsi mellett. A spanyolok 11-esekkel mentek tovább. Valamikor menet közben Zoli összedobott nekünk egy jó adag őféle pizzát.

7693. MAD X Nothing to Lose. Nem írtam le a címkéjéről, hogy mit tud, mert tök felesleges lett volna, mivel penetráns! Csabi megígérte, hogy nem lesz több MAD X a hétvégén!

7694. Never Before 2. Tawny Port hordóban érlelt dupla imperial stout. Az 1-eske tesója a Reketyétől. Ez is 18%-os. Nálam ez nyert a kettő közül, de erről sem jegyzeteltem semmit. Illetve ez nem igaz! Tettem mellé 5 db nagy pipát, pedig nem is dohányzom!

Öblítésnek jött egy orgoványi citromos sör. Apró szépséghiba, hogy Csabi felöntötte vele az előző sörömet! Ittunk egy tök jó Paulaner Ur-Dunkelt is. Én aztán itt aludtam egy kicsit, vagy nagyot, de Csabi nem hagyott teljesen veszni, idővel felébresztett!

7695. Holding You. 9%-os narancsos, csokis porter a Reketyétől. Tökéletesen megfelelt a típusának, mindent lehetett rajta érezni, de szépen harmonikusan. Remek volt!

7696. Birsalma. A Viharsarok imperial goseja. Ez tökre bejött! Csak a birs adta fanyarkásságot éreztem rajta, ami szépen belesimult a sós korianderes alapba.

Még ittunk egy Yellow Hazet is a Brew Your Mindtól, aztán asszem már mindannyian nyugovóra tértünk.

Nem tudom, hogy mi történt velünk másnap reggel? Valamiért nem reggeli stouttal kezdtünk! Lehet, hogy ekkor még nem élt ez a hagyomány? Olyan nagy lemaradással frissítem az oldalamat, hogy már elveszítettem e téren a fonalat. Mindegy! Lehet, hogy csak simán túl másnaposan ébredtünk! Ááááá, biztos nem! No, végül a Gyertyános Jégvirág nevű, szőlővel érlelt különleges söre lett az első. Miután egy szekrényt már lecipeltünk az emeletről igazán megérdemeltük! Remek volt! Mivel jól esett a szekrény cipelés is, még egy darabig folytattuk, miközben a bográcsba tervezett vaddisznó még a fagyasztóban röfögött...

7697. Pop My Plum. Fahéjas, szilvás savanya a Reketyétől. A barackoshoz hasonlóan ez is sajttortás jellegű volt, bár a típusmegjelölésében ez nem szerepelt. A fahéjat nem nagyon éreztem. Összességében nem az én világom.

Fekete Erdő, Barna Gyémánt, visszatértünk a Gyertyános vonalra Stefinek köszönhetően. Eközben minden bizonnyal tovább pakolásztunk.

7698. Stolen Moments. 7%-os DIPA a Reketyétől. Fincsi volt! Vajon milyen komló kerülhetett bele?

7699. Bohemian Pilsner. A Kecskeméti Sörmanufaktúra klasszikusa nagyon szépen összerakva.

Bedobtunk egy frankó AK-t is, a legújabb főzetből. Vagy már listáztam, vagy fogom, a lényeg, hogy baromi jó, szokás szerint!

7700. Everyday IPA. Reketye. No, ez meg volt savanyodva! Kár érte!

7701. First Mango Juice. Hivatalosan mangós pale ale, gyakorlatilag egy kellemes gyümölcslé.

7702. Source of Happiness. 5,3-as savnyított gyümölcsös ale a Reketyétől. Eper, rebarbara, bazsalikom, laktóz. Igazából nem volt savanya. A Bazsát főleg illatában tolta. Meglepő, de tulajdonképpen nem volt rossz.

7703. MNG Managoo. Mangós milkshake gose a Hara Punktól. Ez is egy gyümölcslé volt, csak fanyarkásan.

7704. Kecskeméti NEAPA. New England létére elég keserű volt, de a lényeg, hogy tök jó sör!

Közben felvágtuk a húst Steffel. Csabi és Zoli előkészítették odakint a bográcsolást. Csaba bátyánk is befutott. Odakint saját söröket ittunk. Rozsdás Öcsi, Toncsi, világos kávés és kivégeztük az utolsó darabjait az új lágernek és a kétféle ribinek. Közben csocsóztunk, még sem sikerült leégetnünk a pörit, szerencsére! Remek lett! A lapitopinak hála az EB-t is nyomon követtük közben. A vacsorával, vagy vacsorára nagyjából ki is végeztük magunkat. Legalábbis az én napi jegyzeteim itt véget értek.

Reggel Zolit korán elveszítettük. Lejárt a hétvégére szóló mandátuma, haza kellett indulnia. Kicsit később, némi vacillálás után beindítottuk a napot egy Sörbratyók karácsonyi sörrel, meg egy háromajtós szekrénnyel. Nem gondoltam, hogy Steffel ketten le tudjuk hozni az emeletről, de sikerült! Közben diszkréten ment tovább a kóstolgatás... Steff a hazaútra készülve már nem ivott.

7705. Gerse Tripel. A biatorbágyi házi sörfőző kolléga belga tripelje. ,,Hú, ez igen!” Volt az első reakcióm. Malátás, erős, citrusos, harmonikus! Nem rögzítettem sörről sörre az eseményeket, de ez már jutalom lehetett a szekrény után csak úgy, mint a két különböző generációs AK és a First Mexicano-ja.

Aztán eljött a pillanat, indulni kellene haza! Összenéztünk, Steff megjegyezte, hogy tulajdonképpen ő ráér, én sem dolgoztam másnap (vagy negyednap, ahogy számoljuk), Csabi is biztatott minket a maradásra, hát elvetettük a hazautazás ötletét és kiharaptunk egy tyúkot (vagy kokast) a fagyóból, hogy újra megtöltsük a bográcsot! Gyors kiolvasztás céljából Hannácska tetejét választottuk, mert olyan szépen tűzte a nap! Steff nem igazán örült neki, de miután meggyőződött róla, hogy ezzel nem teszünk kárt mindannyiunk által szeretett autójában és Kormitól is biztonságos távolságra került leendő táplálékunk, belenyugodott a dologba. Gyorsan átugrottunk még a közeli kisboltba pár kiegészítőt venni, majd belevetettük magunkat újra a kóstolgatásba. Ha jobban belegondolok, valószínűleg a fentebb említett sörök egyikét, másikát már valószínűleg Steffel együtt ihattuk, mert kizártnak tartom, hogy még tovább szomjaztattuk volna a vásárlás végéig! Nem vagyunk mi olyanok! No! Egy szó, mint 100, nekilendültünk a vasárnapnak is, most már úgy rendesen!

7706. Hungarian Terroir Eger Kékfrankos Russian Imperial Stout. Nem egy kispályás darab! A Monyo boros sorozatának egy újabb tétele a Böjt Pincészettel közösen megalkotva. Először durvának éreztem, de tulajdonképpen kellemesen fanyarkás! Nem lehetett érezni rajta a 10,2-es alkohol tartalmát.  

7707. Kecskeméti Hefeweizen. 5%-os bajor búza Kecskemétről. Tulajdonképpen az, csak... Érződött, hogy búza, de az igazán szerethető klasszikus típusjegyek hiányoztak belőle.

7708. Shores of Yucatan. A Reketye agymenése. Fügekaktusz, lucuma, jackfruit, laktóz, lactobacillus. ,,Prickly rear pastry sour”. Hááát, nekem kicsit bizarr! Édes, a számomra eddig ismeretlen gyümölcsökkel nem tudtak mit kezdeni az ízlelőbimbóim!

7709. Black Flamingo. Duplán hidegkomlózott fekete IPA. Na, ez már igen! Horizontban főzött Reczer Ser recept. Imádom ezt a sörtípust! Nagyon nehéz belőle jót főzni, de ha valakinek sikerül, az szerintem nagyot üt! Ez egy ilyen főzet volt! Amikor szépen egymásba olvad a pörkölt malátás és a komlós keserűség kellő maláta testtel, a festőmaláta okozta kellemetlen fanyarkásság nélkül.

És eljött a pillanat! Első két nap elmaradt, kellett hozzá ez a harmadik! Felbontottuk az utolsó üveg Citad Ellát, Stefi agymenését, a baracklekváros sörünket! Jól vette a záróvizsgát (is)! Meglepően édeskésnek éreztem. Szépen hozta továbbra is a barackos jegyeket, az egykori átfejtésénél és palackozásánál anno érzett mellékíz nélkül. Újra meg kell állapítanom, hogy jó koncepció volt!

7710. Not a Fairy Tale. Invitro gyümölcsös gose a Reketyéből. Van benne egy csomó dolog ami szerintem nem kellene a sörbe! Le se írtam őket. Ennek ellenére elég jó! Semmi durva! Gyümölcsös sör, ,,oszt jó van”!

7711. Wunderhopfen. ,,Triplán komlózott búza”. Furcsa típus megjelölés! Inkább a gyárak szoktak ilyen hülyeségeket ráírni a csomagolásra. Attól, hogy három alkalommal tesznek komlót egy sörbe még nem lesz jó, de egyébként hozzá kell tennem, hogy ez az lett! A Reketyében főzették a Hajnali Sörfőzők. Ugyan az illata komlóporos volt, az íze viszont meglepő módon New England IPA-ra hajazott! Tök jó!

Itt jött megint egy kis kitérő! Átugrottunk szembe, a Zöld 6-osba. Miért is? Nosztalgiázni? KV-zni? Talán mindkettő! A fiúk ,,sima” borsodiztak, én inkább egy citromosat választottam. Ez azért elég komoly kritika a részemről a Borsodi felé, nem?! Ezt még aztán megfejeltük azzal, hogy lökött címkegyűjtőként vettünk új címkés kék Löwent és 0-ás gyümis Drehert. Hááát, nekünk is meg van a magunk keresztje!

Visszatérve nekiláttunk a főzés előkészítésének. Kettétörtem egy kést hagymapucolás közben. Ez azért súrolja a művészet határát! ,,Néha jó g..cinek lenni!” Ennek a mondatnak nem biztos, hogy volt köze a késtöréshez, de közvetlenül utána írtam le... Közben azért persze pattantak fel az újabb és újabb sörök és lassan a tüzet is megraktuk így délután fél hat felé a csapat pedig kibővült Csaba bátyánkkal!

7712. Jam 92. A Mad Jam sorozatának eddigi legerősebb darabja,egy 9,2-es dupla IPA. Hozta amit vártam tőle. Különösebb jegyzetelésre nem késztetett. Jó cucc.

7713. Kísérleti Nyúl Hoppeln & Zwitschern. Kávés, cascarás Berliner weisse. Nem tudom, mi az a ,,cascara” (azóta már tudom, a kávébabot körülvevő gyümölcshús), de elnyomta a KV-t! Ez nem az én söröm!

,,Neeeeee farkaljál meg!” Indul a bográcsozás érdemi része!

7714. Exotic Cupcake. Monyo féle pastry sour. Van benne sárgabarack, mangó, mandarin, vanília és csoki. Sok hűhó semmiért! Sikerült összehozniuk egy iható, fanyarkás sárgabarack nektárt.

7715. First Juice Lee. ,,Juicy IPA”. Ez is tiszta gyümölcslé, csak citrusosabb változatban. Mondjuk ez úgy gyümölcslé ízű, hogy elvileg nincs benne gyümi!

Közben be-Laci-ztunk! Kormi meg el van kényeztetve! Chips, kézműves sajtok... Ínyenc blöki! Csaba bátyánk segített elpárologtatni a Löweneket, Csabinak meg receptre írták fel a 2019-es tyúkot!

7716. Félegyházi Sour Berry Ale. A Félegyházi Sörműhelyben, az egykori Bäderben egyre jobb sörök készülnek! Nagyon frankó lett ez a meggyes is! Házbúcsúztató (birs?)alma pálinkával kísértük, ami egyben Laci búcsú itala is lett. Hova rohant már megint? Előkerült egy Betyár Király is. A többiek meg már fröccsöztek. Elsősorban Steff. Itt a jegyzeteimben van két mondat, egyik Csabitól, másik Stefftől, amik azt hivatottak igen emocionális formában kifejezni, hogy Bogesz barátunk nagyon hiányzott a buliból! Bár viszonylag sok mindent le szoktam írni cenzúrázatlanul a netoszkáimból, ezt a két mondatot most fedje jótékony homály! Legyen elég a mondanivalójuk, Bogesz, gyere Bicskére!

7717. Zentus Strawberry Wheat Biscuit. Epres búza. Futott, mint állat, de jó kis meggyes sör volt!

7718. Kísérleti Nyúl Barrel Aged Pinessy. 6,1-es BenRiach whisky hordóban érlelt tűleveles vörös IPA. A neve alapján a Loch Ness-i szörny pinájához címzett sör. Biztos sok érdekes dolog volt még a címkéjére írva, összetevők, meg ilyesmi, de már túl sötét volt hozzá kint, hogy el tudjam olvasni. Amúgy jó vót!

,,Stefi még felsőerjesztésű, tehát ale, pedig nagyot csattant! “ Hmmm, valószínűleg ezt a mondatot se véletlenül írtam le a jegyzeteimbe! Kép- és hanganyag nincs hozzá, konkrét emlék meg pláne nincs, szóval érjük be ennyivel!

7719. Kocsog. Na ezt se nekem mondták! Csupor Marci HopTopban főzött söre kapta ezt a szép nevet. Szedres Berliner weisse. Imádom a szedret, az egyik kedvenc gyümölcsöm, de ennek ellenére ez a sör baromira nem jött be!

7720. Altenburg Teaparty. A Vaskakas Unique Line sorozatának egy darabja. Zöldteás APA. Egy kukkot sem jegyzeteltem róla, de pontszámot kapott. Az alapján igen jó volt!

Kormanó közben kidőlt! Nem semmi, hogy mi tovább bírtuk így harmadik nap, mint Csabi igen csak aktív kutyusa! Még őt is sikerült lefárasztanunk! Közben a bográcsozás is véget ért este negyed tíz után valamikor. Kicsivel, vagy sokkal utána? Nem tudom! Az utolsó fotó a még rotyogó bográcsról alatta a lobogó tűzzel 21:14-kor készült.

7221. First Midnight Beast. 13%-os árpabor. Tücsisen fanyarkás, de jó. Hogy érthető legyen, a saját árpaborunkra emlékeztetett.

7722. Tropical Juice. 6,7-ről 6-osra csökkentett alkohol tartalmú duplán hidegkomlózott IPA a Sima Brewing receptje alapján Fertőrákosról, a Krois sörműhelyéből. ,,Dzsúzhoz” képest kicsit szárazra sikeredett, de egyébként igen jó kis söröcske volt ez is! A harmadik nap záró darabja.

7723. Banana Mama. Synthesis banános ale. Szúrósan szénsavas. Tetrapackos banánlé feltolva szódával. Kicsit bizarr, de a fanyarkásságának voltak pillanatai amiket értékelt a gyomrom így a negyedik nap reggelén!

7724. Félegyházi Coconut Stout. Na, azért csak akadt egy reggeli stout is! Ahogy melegedett szépen adta a kókuszt illatában és ízében egyaránt. Nekem kicsit szárazabb volt a kelleténél. Picit fanyarkás.

7725. Hansel & Gretel and the temptation of the salted fudge. Hopstag recept Krois kivitelben. Imperial milkshake gose. A típusa alapján ez nem az én söröm, de meglepően jó volt! Édeskés, harmonikus. Stefi szegény persze már nem sörözött velünk, ezen a napon már tényleg haza kellett indulnunk! Nem is terveztünk komolyabb sörözést, de hát ember tervez...aztán újratervez..., aztán...!

7726. Chocoside. Yeast Side csokis porter. Már jó ideje az Ugarban főzetnek, ami baromi jó döntés volt! Kicsit szárazabb talán a kelleténél, de kellemesen kakaós. Nem csömör(, hanem Gödöllő)!

7727. Főzdepark Farewell. Megépült a Monyo Land, a Főzdepark első sörfőzdéjének új gyáregysége. Talán nem túlzó ez a megnevezés a mérete alapján. Ez lett az ő búcsú sörük a Főzdepark másik három sörfőzdéjével közösen megalkotva. Háááát, nem tudom, hogy miért pont egy ,,pastry sour ale”-t választottak?! Talán azért, mert most ezek nagyon divatosak! Málnapüré, citrom, vajas keksz és tonkabab került bele. Kitöltés közben Csabi életelixírje jutott róla az eszembe. Az íze is olyan!

7728. Zentus Kleinschmidt's. Világos pincesör. Furcsamód angol-német vegyes nyelven megadva, azaz ,,pale kellerbier”. Ez egy jó kis klasszikus világos lager lett. Pincesörnek azért lehetne jóval élesztősebb!

7729. Lychee Rich. Licsis savanya. Sima recept, Krois kivitelben. Meglepően iható! Nem savanyú, csak fanyar. Száraz, kesernyés, frissítő.

7730. First Oktoberfest Lager. Kicsit oxidálódott és nagyon édes. Mit szépítsem, pocsék!

7731. First Season of the Phoenix. ,,Imperial fruit saison”. 11%-os alkohol tartalmú, nem gyerek játék! Kellemesen gyümölcsös, megbújik benne az ereje. Ez bizony igen jól sikerült!

7732. Félegyházi Extra Coffee Stout. Tetszik! Domináns benne a kávé. Mint egy méregerős fekete.

Közben leszedtünk egy halom címkét, Steff pedig megfarkaltatta magát Kormival. No, nem kell félreérteni! Kormi lány kutya és annak is született, csak szereti csóválni a lompost!

7733. First Long Ship. Balti(c) porter muscorado (nád) cukorral. Falrahányt borsó tervezte a címkéjét. ,,Jó” édes, elég csömör! Kilógott belőle az alkohol. Egy 10,3-as sörnél azért ez nem ritka. Alapvetően nem rossz.

Közben eljött a János áldás ideje, hiszen már igen csak délutánba fordult az idő! Jó ez a ,,H betűs vasárnap”! Stefi kitartásáért külön köszönettel tartozom!

7734. Napnyugta. No, ott még azért nem tartottunk, ez csak a Viharsarok meggyes söre. Passzol a hazai kézműves meggyes sör vonulat legjavához.

7735. HopTop Russian Imperial Stout 2020. Igen, becsúszott még egy János áldás! Ez már János a négyzeten! Tenessee whiskey hordóban érlelt RIS. 12%-os. Megérdemelt volna egy részletes leírást, de érjétek be annyival, hogy a hosszúra nyúlt hétvége egyik legjobb söre volt!

Mit is mondjak? Pazar lett ez a négy nap!

 

2021. június 29.:

7677. Royal Helles. Gocsál Pisti gyűjtőcimborától kaptam ezt a pécsi tüneményt. 4,2-ről 4%-ra butították le. Kiöntöttem, pedig k...va későn értem haza! Mondjuk nem tudom, hogy mi az összefüggés a kettő között, de valamiért ezt írtam le hozzá a jegyzetfüzetembe.

 

2021. június 28.:

7676. Hösl Whiskey Weisse. 5,6-os, füstös búzasör. A Privatbrauerei Hösl jegyzi Mitterteichből. Magam is meglepődtem rajta, de nagyon bejött! Nem úgy füstös búza, mint egy grodziskie. Azok nekem túl vékony testűek és túl füstösek. Ez szépen harmonizált. Whiskey malátás elvileg. Már nem tudom, hol van a címkéje, hogy leellenőrizzem. Nagyon jó kis sör!

 

2021. június 27.:

7675. Taufkirchner Hell. 5,2%-os bajor helles. Amúgy sem vagyok egy nagy sörelemző, általában csak közhelyes baromságokat szoktam írni, de egy hellesen aztán mit elemezgessen az ember? Ezzel a főzettel telibe találták a stílust. Egyszerűen nagyszerű!

 

2021. június 22.:

7674. Taufkirchner Dunkel. 5,6%-os. Szerintem a dunkel típusban szoktak a legtöbbet hibázni a bajorok! Már ami a személyes tapasztalataimat illeti. Én ezektől mindig tartok egy kicsit. Azért ezt a sört nem sorolnám az elhibázottak közé, de egy picit unalmas.  

 

2021. június 18.:

7673. Taufkirchner Fest Märzen. 5,8%-os történet. Érdekes ez a típus megjelölés! A festbiereket gyakran mondják märzeneknek ami kicsit tudathasadásos, mert sokszor Oktoberfest sörnek főzik ezeket, mégis ,,márciusiak”. A lényeg, hogy jók! Bár pont ez most nem volt igazán kiemelkedő. Azért soha rosszabbat!

 

2021. június 14.:

7672. Taufkirchner Weissbier. 5,3%-os bajor búza. Ömlengtem már eleget az eredeti bajor búzákról, hát most nem teszem. Ez is ott van a szeren!

 

2021. június 13.:

Vacilláltam, hogy ma bontsak-e sört. Végül megnyekkentettem egyet. Egy gyenguskát.

7671. Wittmann 2,9 Medium. 2,9%-os világos lager Landshutból. Gyenge eresztés minden szempontból, de ,,nem bánt”, ahogy tábornok urunk, Tamás mondaná. Azért jó, hogy csak egy volt belőle itthon!

 

2021. június 12.:

Petya keresztfiammal és Gabikával összeröffentünk egy kis közös kóstolgatásra és EB nézésre. A dán-finn meccsen szegény Eriksen jól ráijesztett mindenkire, de szerencsére meg tudták menteni az életét! Nem csoda, hogy ezek után végül 1:0-ra kikaptak a dánok! Ezzel együtt jó kis este volt! A sörök többségével is meg voltunk elégedve.

7660. Ayinger Urweisse. 5,8%-os bajor búza igen magas minőségben. Egy Ayingertől ezt is vártam! Amióta 2014-ben egy müncheni sörözőjükben jó pár változatot volt szerencsém csapolva megkóstolni a kedvenceim közé kerültek.

7661. Benediktiner Weissbier Naturtrüb. Ettal. 5,4%-os bajor búza. Kicsit elmaradt az előzőtől, de ha ezt ittuk volna elsőnek, akkor biztos nem kötöttem volna bele. Igazság szerint még így se nagyon tenném.

7662. Grandauer Weissbier. Wildbräu Grafing 5,1%-os bajor búza. A harmadik darab zsinórban ami hozza a klasszikus bajor búzasör jegyeket. Minőségre az előző kettő közé lőném be, de tényleg csak árnyalatnyi különbségek voltak köztük.

7663. Egoist. 7,6-os Dupla IPA az Alkimistától. Kellemes. Nem kiemelkedő, de korrekten összerakott darabja a típusnak.

7664. Black Magic. 8,5%-os stout, szintén az Alkimistától. Utóízében elég markánsan keserű, pörköltmalátásan és az ereje is a végén jön ki. Kacifántos! Tetszik, nem tetszik, tetszik, nem tetszik... el se tudom dönteni igazából! Izgalmas sör!

7665. AK 2021. Markánsan komlós, de nem annyira, mint ahogy az AK-k szoktak lenni. Bicskei főzet, ha valakinek még nem lenne egyértelmű a neve alapján.

7666. Schneider Weisse Festweisse (TAP 04). 6,2%-os bajor búza. Annyira jó, amikor bont az ember fia egy eredeti bajor búzasört és nem csalódik benne! Nem az elsőnél, nem a másodiknál, de még a huszadiknál, vagy a 150-nél sem!

7667. Dead Jerry. 5,5%-os citromfüves IPA a Mao gerilla sörfőző(k)től. Komlós, erős, harmonikus, szimpatikus főzet. A citromfű szépen beleolvad, mint egyfajta Citra komlós citrusosság. A Reketyében készült. Azt nem értem, hogy honnan jött a neve és a címke dizájn?! Tom macska szájában van a döglött, vérben úszó Jerry egér. A megálmodója biztos a macseknak szurkolt gyerekkorában amikor a Tom és Jerryt nézte!

7668. Big Lie. Kávés pale ale. Azaz világos kávés sör a Sörbratyóktól. A második próbálkozás. Ezúttal is finom lett! Egyre kifinomultabbak a bicskei főzetek elsősorban Csabinak és Tamásnak köszönhetően! Elvileg ugyanazzal a kávéval készült, mint az éppen aktuális Mari. Akkor pedig az a Burundi Yandaro.

A Mariposat is megkóstoltuk utána, de valamiért akkor, már mint ekkor (jó fél évvel később írom ezeket a sorokat) a jegyzeteimbe nem emlékeztem meg róla részletesen, még elengedve ezt a főzetet listázási szempontból. Remélem, ahogy felgöngyölítem a szálakat egyszer csak máshol újra előbukkan, vagy ha nem, akkor talán van még belőle Csabinál legalább egy üveggel végső kóstolásra!

7669. Mangolea. Mangós búza 5,6% alkohol tartalommal az Alkimistától. Inkább szaga van, mint illata. Furcsa az íze is. Gondolom, ezt tudja a mangó! Szerintem még az életben nem ettem mangót! Nagyon nem hiányzik. Azért iható főzet.

7670. Dr Gonzo. A Mao milk portere 9% alkohollal. Mate tea, gyömbér, fahéj, borsmenta, kakaó, laktóz. Jól megcsavarták! Én a magam részéről másfelé tekerednék!

Wales - Svájc 1-1; Dánia - Finnország 0-1; Belgium - Oroszország 3-0.

 

2021. június 11.:

7659. Grandauer Festbier. 5,6%-os történet Grafingből. Lópikulát se írtam le az alkoholtartalmán és a pontszámán kívül, így annyit tudok mondani róla, hogy jó volt, de nem annyira, mint az előző két nap bajor sörei.

 

2021. június 8.:

7658. Oberdorfer Helles. 5%-os bajor világos. Marktoberdorf - Leuterschach Altenmünster Brauer Bier Gmbh névre keresztelt sörgyára jegyzi. Ezt is és a közeljövőben kóstolásra kerülő bajor söröket is Viktornak köszönhetem. Annyira jó, amikor ennyire stabilan kiváló minőségű, mégis változatos bajor szortimentem van itthon! Csak sajnos gyorsan párolognak...!

 

2021. június 7.:

7657. Giesinger Untergiesinger Erhellung. 5,3/12,6%-os müncheni lager. Werk 2. München / Lerchenau. Viktortól kaptam ezt a kiváló, majdnem kisüzemi bajor sört. Anno együtt voltunk a Giesinger Brau kis sörfőzdéjében, szép emlék! Ez a sörük már az azóta(?) megnyílt sörgyárukban készült.

 

2021. június 5.:

Gyakran előfordul velem, amikor egy viszonylag hosszabb lélegzetvételű történet megírásához kezdek, hogy nehezen jön a számra, illetve a billentyűzetemre az első mondat, de ennél nehezebb dolgom még soha sem volt, mint most! Tamás barátunk tragikus hirtelenséggel, autóbalesetben elhunyt édesanyjának temetésére mentem ezen a napon Tápióbicskére. Valahogy úgy alakult az évek során, hogy egyszer sem találkoztunk személyesen. Sajnos már csak a búcsúztatásán tudtam részt venni!

Csabinál maradtam a nap hátralevő részére. Feltettünk egy paprikás krumplit bográcsban. Kicsit később Zoli és fia, Bálint is csatlakoztak. Elvoltunk szép csendesen (jó) pár sör mellett.

7650. Zentus Melissa Ginger. Imperial white IPA gyömbérrel és citromfűvel. Furcsa volt az illata, de az íze egész harmonikusra sikeredett. Szimpatikus darab.

7651. AK Kis-Zrínyi. Gyűjtőcimboránk, Jimmy jótékonysági sörsorának egy darabja. Házi főzésű pale ale. Érződött a Citra komló az illatában és az ízében is. Teste közepes. Klassz újhullámos ivósör. Bár Csabi szerint nem hozta végig azt az érzést mint amit az első korty.

Mindeközben megbeszéltük a ruha teregetési problémáinkat.

7652. Funny Bunny. Fóti főzet. Eredetileg talán NE IPA-nak szánták, bár erre már nincs ráírva. Nem is baj, mert inkább egy jól megkomlózott pilzenire emlékeztet. Annak viszont kifejezetten finom. Borostyán színű. Az illata Maci kávés. A komló mellett a karamellás, prökölt malátás ízt is tolja.

Magyarok hallgattak magyarokra Tápióbicskén! Ezért nem került lókolbi a papikrumpliba...

Közben kielemeztük a piaci lángos változását is.

7653. Brewlab Wild Stout 2018. Fanyar, de nem büntet. Van alatta egy kis édeskésség, a végén diszkrét pörköltmalátás kesernyésséggel. A Synthesis jegyzi.

7654. Tropical Juice. A Sima Brewing DDH IPA-ja. Nagyon letisztult, kevés már benne az élesztő. Harmonizál benne a három komló (Galaxy, Mosaic, Citra). Kicsit édeskés a maláta teste, habja alig van. Kellemes, de se nem ,,tropical”, se nem ,,juice”.

7655. Kísérleti Nyúl Memento. Gyümölcsös, mogyorós imperial gose. Kacifántos, de elviselhető. Valamiért nem jutott idő az elemezgetésére.

7656. HBC 522. Reketye DIPA. Kinézetre és ízvilágra is NE IPA-s. Illata vékony, de kellemes. Asszem, ez egy kísérleti komlós történet volt.

Ezek után is még sok sör folyt le a torkunkon. Főleg saját főzetek és pár egyéb ismétlő darab. A kaja is elkészült, de nem volt még kedvünk bevonulni, így tüzeskedtünk még egy kicsit, főleg Bálint. (Dezső II.) Aztán szép lassan eltelt fölöttünk a nap...

Isten nyugosztaljon Marika néni!

 

2021. június 4.:

7649. Smaland Premium Lager. 5,2-es svéd világos az Abrotól. Szabitól kaptam, a Magyarország - Ciprus EB felkészülési meccsre menet. A sör és a meccs is gyenguska volt. Utóbbit azért 1:0-ra behúztuk, a hangulat pedig szokás szerint pazarra sikeredett! Jók ezek a mikrobuszos kiruccanások a szurkoló cimborákkal közösen!

 

2021. június 3.:

Itthon járt Viktor barátom. Ilyenkor minimum egy, sörözéssel egybekötött beszélgetés dukál!

7643. Lőrinci JóBarát. 5,3-as világos ale. Szikitől kaptam ajándékba. Mikor bonthattam volna fel, ha nem most?! Egyébként remek volt!

7644. Rozsdás Öcsi. Sörbratyók rozsos ale. Megérett a listázásra, mostanra szépen összeértek benne az ízek. Saját főzetként különösen megérdemelne egy részletesebb értékelést, de ez a nap nem (sem) erről szólt elsősorban!

7645. Feldschlösschen India Pale Ale. 6,2-es IPA Svájcból amit Szentpéteri Gábor barátomtól kaptam a következő helvét főzettel együtt. A gyári IPA-k között megállja a helyét.

7646. Eichoff Braukunst Helles Lager. 4,8-as egyszerű történet, korrekten összerakva.

7647. Hello Spring. 5,3-as Legenda főzet. Hidegkomlózott amerikai búzasör. Leszokhatnának a Legendában a palackozott sörök pasztőrözéséről! Rengeteget elvitt ennek az ízéből is a hőkezelés!

7648. Téli Rege. 4,9-es fűszeres porter a hódmezővásárhelyi Alkimista Sörfőzdéből. ,,Téli” létére elég alacsony az alkohol tartalma, de szépen összerakott, harmonikusan fűszeres főzet. Ez is megérdemelt volna egy részletesebb jegyzetelést más körülmények között.

 

2021. június 2.:

7640. Menyecske. 4,7-es meggyes, a KCZ szortiment utolsó darabja. Ezzel is megvettek. Sok minőségi meggyes kézműves sör van a hazai piacon. Nagyon egyedit nem tud, de ez is közéjük tartozik.

7641. Rizmajer Christmas Ale. Idén 5,5/15%-os. Szép, harmonikus, kiforrott recept alapján készült ünnepi sör. Nem lett túltolva benne egyetlen összetevő sem. Szépen összesimult minden.  

7642. Houdini. 11/25%-os amerikai árpabor Békésszentandrásról. Nagyon szeretem ezt a sörtípust és kifejezetten ezt a főzetet is! Egyensúlyban van benne a maláta test ereje és édeskéssége a lecsengésében érezhető markáns komlózásával egy szép kerek egészet alkotva.

 

2021. június 1.:

Balogh-Kovács Tamás gyűjtőtársunknak köszönhetően lehetőségem nyílt a KCZ Brand söreinek megkóstolására. ,,A Duna-kanyar sörei!” Ahogy ők hirdetik. Egyelőre minden esetre a Synthesisben készülnek bérfőzetként.

7637. Nagyfater. 5%-os APA. Típus azonos, kellő malátatesttel megtámasztott keserűséggel dolgozó kerek kis söröcske.

7638. Íliász. 6,1-es IPA. Markánsabb keserűség, szintén kellő alátámasztással. Harmonikus főzet volt ez is.

7639. Csoki Wonka. 5%-os porter. Míg az előző két sör a típusán belül extrát nem hozott, ,,csak” simán jó volt, ez méltón a nevéhez elképesztően csokis, vagy talán inkább kakaós, csokiitalos jegyekkel bírt. Erős karaktere miatt mondjuk talán kicsit megosztóbb is lehet. Összességében büszkék lehetnek erre az induló szortimentre. Bár még a meggyes kóstolása hátra van!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 103
Tegnapi: 76
Heti: 639
Havi: 2 663
Össz.: 515 269

Látogatottság növelés
Oldal: 2021. júniusi és júliusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »