Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2014. február 22.:

Sörgyár Pisti biztos a szememre fogja vetni a mai újdonságokat, de hát mit tegyek, mára ezek jutottak:

2195. Szent István. Pécsi fűnyíró sör, aminek a megkóstolását már évek óta halasztgattam. Időközben le is butították, így még rosszabb lett. Hááát, legalább túl vagyok rajta! Remélem a címkéje új lesz, bár nem látok rá túl sok esélyt!

2196. Giebelhof Pils. Ez is pécsi és bár 4,9-es, nem sokban tér el a fűnyíró söröktől, sajnos.

2197. Master. Úgy látszik, Szerbiában is szeretnek füvet vágni! Ezt még a legutóbbi pesti börzén szereztem szerb barátainktól.

Azért ittam ma rendes sör(öke)t is, csak az(ok) már rajta van(nak) a listámon.

 

2014. február 21.:

2194. Burgbier, egy francia kisüveges vacak Savernéből. Még januárban vettem Pesten, egy CBA-ban, hirtelen felindulásból. Eddig nem volt kedvem meginni, mert tudtam, hogy szar lesz, de most egy tartalmas kaja után, amikor csak 5 percem maradt bowlingozásra indulás előtt, gondoltam legurítom. Lecsúszott, de nem sok értelme volt meginni.

 

2014. február 19.:

Három óra pingpongozás után megérdemel az ember fia egy kis söröcskét!

2192. Szarvasi Meggy Sör, újratervezve. Most 3%-os, régebben gyengébb volt, és ami ennél sokkal fontosabb, anno kifejezetten rossznak találtam, most viszont teljesen vállalható a maga nemében.

2193. Trance, india pale lager, azaz egy agyonkomlózott főzet, amit nem felső, hanem alsó erjesztésű élesztővel tettek sörré. Ügyes találmány, kitől mástól, mint a Hopfanatictól, de nekem már túl keserű.

 

2014. február 18.:

Most nézem, hogy a január 25-i bejegyzésemből és így a listámról is lemaradt a Hopfanatic egy gyümölcsös itókája, a Feketeáfonyás Sör. Azt mondta rá Kiss Tamás, hogy a piaci igényekhez való igazodás céljából készült. A társaság egy szem hölgy tagjának ízlett is. Én valami kis furcsa mellékízt éreztem benne. De vajon miért felejtettem le a listáról? 2191.

 

2014. február 17.:

Az első nap a régi-új munkahelyemen. Plusz az első alakalom, amikor sütőzacskóban készítettem csirkecombot. Ez a kettő együtt elég ok egy kis kóstolásra, nem?

2189. Die Macht, a Balkezes sötét öregsöre, ami a Legendában készült. Hááát, kicsit fanyar, sajnos!

2190. Red X, ez már a Legenda saját söre, egy india red ale, vagy ha úgy tetszik, egy vörös IPA. Ennek meg kicsit boros jellegű az alap íze, de legalább utána jön az a frankó komlós keserűség.

Húúúú, vazki! Most nézem a Balkezes címkéjén, hogy valószínűleg jedivé váltam! 

 

2014. február 15.:

Ma ismét főztünk, remélhetőleg sört, búzasört. Meg persze kóstolgattunk is közben. Egy újdonság tutira volt a pakkban, a Popcorn. Rizmajer Józsi és Kiss Hopfanatic Tamás közös szerzeménye, a kukorica sör alapú IPA. Ügyes találmány! Az alap íze kukoricásan édeskés, elég gyorsan elhal, a komlózása meg persze fanatikus. Dicséretes teljesítmény, köszönjük! 2188.

Ja! Még nem találtunk nevet a weissbierünknek. Nincs valakinek valami jó ötlete? A Pók Emőke Csabának nem jött be. :-)    

 

2014. február 14.:

A szabadulás napja! 6 és ¾ év után eljött a váltás ideje. Ma volt az utolsó munkanapom a Kipufogóban. Ahogy kell, meg is ünnepeltük a srácokkal! Mielőtt nekilendültünk volna még itthon, készülődés közben csapra vertem két listára valót:

2186. Dead Pony Club, california pale ale a skót Brewdogtól. Csak 3,8-as, így persze kicsit vékony, viszont a komlót szerencsére nem sajnálták belőle.

2187. Szeplőtelen, 4,3-as szűretlen világos a magyarhertelendi Kapucinustól. A letisztult fajtából való, amiből már sajnos kiülepedett az élesztő nagyja, de azért így sem rossz.

Mindkettő a Kézműves Csemegéből érkezett.

 

2014. február 12.:

Hirtelen halált játszottunk Szabival és Gyurkával:

2184. Mort Subite Original Kriek, cseresznyés lambic a belga Asseből.

2185. Mort Subite Xtreme Framboise, málnás lambic azonos forrásból.

Meglepő módon a Tescoban találtuk őket. Bár a cseresznyés az 500-as könyvben is benne van, mindhármunknak a málnás ízlett jobban.

 

2014. február 8.:

Egy vicc: Update1 Lager, szerintem Pécsről. Diétás sör, „gazdaságos” minőségben. 2180.

Egy kis füstölgés a fölötti bánatomban, hogy ripityára törte a posta az egyik új szerzeményemet: Szmog, Serneveldés, Legendában főtt bambergi stílusú füstös sör. Az illata savanyú, az íze szerencsére nem. Nem túltolakodó benne a füstösség, de kicsit szúrósan szénsavas még az után is, hogy viszonylag sokat állt a pohárban. 2181.

Egy hiba a részemről: Füstölt Zámolyi Barna. Alkalmi főzet az ünnepekre, amit Gyula és Andi barátaimtól kaptam, én hülye, meg túl sokáig vártam a megkóstolásával és szegény söröcske mostanra már megsavanyodott. Nagyon sajnálom! 2182.

Egy….ööö…húúú! Aloe Ale a Legendától. A szokásos összetevőkön felül Aloe Vera gélt is tartalmaz. A színe zöldes, az íze meg olyan, mint ha bőrápoló krémet tettek volna bele. Hááát, izgalmas élmény volt! 2183

 

2014. február 7.:

Der Fehler. A Kétbalkezes mostanra csak simán balkezesre változtatta a nevét, joggal! Nagyon finom az altbierjük! A Diebels Altot juttatta az eszembe, ami számomra az eddigi legfinomabb öreg sör volt. Szép emlék! Szeptember 7-én már ittam az „A Hiba” nevű sörből a Főzdefeszten, ennek ellenére most újra listázom, mivel augusztus végén jártunk Csaba barátommal Domonyban, ahol akkor még javában zajlott a tulajdonos váltás, szünetelt a sörfőzés, így ott nem készülhetett az a főzet, a mostanira viszont egyértelműen a Bigfoot van ráírva, mint születésének helye. Egyébként szerintem finomabb is, mint az első kiadás, bár az sem volt rossz! Az legendás volt? Nincs róla pontos infom. Ha valaki tudja, írja meg, legyen szíves! 2179.

 

2014. február 6.:

Thermo Stout. Valahol olvastam, hogy túlzás a neve. Ezt én nem tudom. Azt viszont igen, hogy bár maga a megteremtője, Csupor Marci is azt mondta róla, hogy nem elég testes, nekem baromira ízlett. Szerintem nagyszerű főzet! Stout létére is könnyű ivású igaz, de ez nem baj, sőt! Kár, hogy csak egy üveggel vettem belőle! 2178.

 

2014. február 2.:

Izgalmas IPA kóstoló Csepivel, Gyurival és Gabival! A Csakajósörtől érkezett mind a 14 fajta.

A dán Mikkeller Sörfőzde egy komlós india pale ale sorozatának 5 darabjával kezdtünk ABC sorrendben:

2164. Mikkeller Amarillo Single Hop IPA, csodálatos, klasszikus IPA, tökéletes harmóniával. Imádom!

2165. Mikkeller Centennial Single Hop IPA, egy karakteresebb, kevésbé simulékony darab nagyszerű össz íz hatással.

2166. Mikkeller Simcoe Single Hop IPA, viszonylag vékonyabb illattal és ízzel. Ettől többet vártam, mert Adi barátom is használta már a Simcoet IPA készítéshez és igen jól sikerült neki. Ez sem rossz sör, soha rosszabbat, de meglepett a markánsság hiánya.

2167. Mikkeller Summit Single Hop IPA, furcsa karakterű IPA, amit folyamatosan szaglászva minden második alkalommal enyhén füstösnek éreztem. Az ízéről ez már nem mondható el, de abban is volt valami csavar, amit nem tudok megfogni. Összességében ez is finom.

2168. Mikkeller Tomahawk Single Hop IPA. Gyuri szerint „ez sör”, ami tény és való, de egy tomahawktól azt várná az ember, hogy jól odab…sz, ez viszont meglepően édeskés, ami elnyomja az IPA-s jelleget.

Aztán jöttek a furmányosabb darabok:

2169. Hello My Name Is Sonja, a dán Eviltwin és a skót Brewdog közös agymenése, egy áfonyás dupla IPA. Csepi: „gyümölcskomló”. Az illata édeskés, de szerencsére az íze nem. Csak a gyümölcs dominál benne, cukrosság nélkül. Kiváló főzet!

2170. Old World India Pale Ale, a Brewdog elképzelése a klasszikus IPA-ról, amit még az 1800-as években főztek a hosszú tengeri utakra Angliából Indiába. Hááát, jobb, hogy mostanság már nem ilyeneket főznek! Ez sem rossz, de kicsit furcsa, füstös az illata, nem igazán IPA-s, az ízében pedig ugyan hosszan, de lágyan marad meg a komló keserűsége.

2171. Jack Hammer, nyugati parti IPA a címke tanúbizonysága szerint. „Ez az IPA keserű, nagyon keserű. Ne mondd, hogy nem figyelmeztettünk!” Ezzel a szöveggel kezdődik a sör leírása. Még az orromhoz sem emeltem, már éreztem az illatát, de az a markáns keserűség, amivel „riogattak” minket egyáltalán nem került elő. Kicsit fanyar volt az összhatása, de nem rossz.

2172. ’Tij IPA, egy amszterdami „habzósör”. Felbontottam és megnyugodva tettem le, nem fog kifutni, aztán mire visszaértem a szobába a srácok azzal fogadtak, hogy egyszer csak nekilendült és kiment az asztalra. Hirtelen felindulásból felnyaltam, hogy ne vesszen kárba. Kifejezetten finom volt. Aztán pohárból már messze nem ízlett annyira. Az illatában és az ízében is az ecetes uborkát véltem felfedezni. Nem volt megsavanyodva, csak „meguborkásodott”.

2173. Libertine Black Ale, egy stout alapokon nyugvó IPA a Brewdogtól. „XXI. Századi komló ribanc”, hogy megint a címkéről idézzünk. Pörkölt malátás keserűség, száraz és egyben erősen komlós utóíz. Piszok jó ez is!

2174. Black Maria, dán fekete IPA Koppenhágából, a To Öl-től. Órákig tudnám szagolgatni. Érdekes módon, amikor egy hosszú kortyot megforgattam belőle a számban, akkor az első negyede nagyon finom, a második furcsa, majd az utolsó két negyed megint jó volt. Kár, hogy nem tudom szemléletesebben leírni! Mindent egybevéve azért ez is a finom sörök közé tartozik.

2175. I Hardcore You, a Mikkeller I Beat You és a Brewdog Hardcore IPA íz világainak ötvözéséből közösen főzött finomság. Csepi szerint „kib…szottul k…va jó”. Azért nem egy klasszikus IPA. Az illata sem adja a stílusjegyeket az íze meg édeskés. Engem a saját főzésű Aurora Boreálisra emlékeztetett. Gyorsan meg is kóstoltuk utána azt is. Van benne valami!

2176. Disco Beer, 10,5-es imperial IPA a holland de Molen és a dán Evil Twin koprodukciójában. Kutya egy főzet! Amikor kóstolja az ember, van egy pont, amikor egész jónak tűnik, de a végén k..va szar! Na, ez nem jött be egyikünknek sem!

2177. Watt Dickie, a Brewdog jég bak imperial IPA-ja 35%-os alkohol tartalommal. Igen, nem elírás! Nem 3,5%-os, 35-ös! Nagy ugrás volt ez az eddig valaha is kóstolt sörökhöz képest! 16%-os volt a legerősebb, amivel találkoztam korábban. Annak még sör íze volt, ennek sajnos már nem. Inkább egy közepes minőségű viszkire emlékeztetett. Szerencsére csak 6 cl-es kiszerelésben volt, így négyen azért elbírtunk vele.

Az újdonságok – legalábbis nekem – ezzel véget értek, de azért főleg ezt az utolsó „sört” le kellett öblíteni valamivel, amire tökéletesen megfelelt egy Stari Szilva, amire még ráküldtünk egy Ale Caponét is, biztos, ami biztos.

Nagyszerű „degusztáció” volt, már alig várom a következőt! :-)

Szigorúan kóstolási sörrendben:

p1060757.jpg 

2014. január 31.:

Húzósra sikeredett esténk volt! Szabival, Gyurival és Csepivel kóstolgattunk egy kicsit, jó sokat! Három Királyokkal kezdtünk, aztán jött az Aurora Boreális, majd számos hazai kézműves érdekesség. Nagyon nem akarok részletekbe bocsátkozni. Minden esetre az alábbi 4 újdonság volt a pakkban:

2160. Üllői Meggyes, szűrt barna sör 30% meggy sűrítménnyel. Egész jól sikerült.

2161. Kótyagos, a Kapucinus Sörfőzde félbarna búza söre. Igen komolyra sikeredett a komlózása, így a búza sör íz csak vékonyan érződik rajta, de a lényeg, hogy nagyon finom.

2162. Jégtörő Mátyás, a győrzámolyi Bors Serfőzde téli meglepetése. Jó kis tartalmas barna ale, gazdag aromákkal.

2163. Wheatathatatlan, Csupor Márton búzasöre, amit szokás szerint a Legendában készített. A múlt hét végi premierjén, a Jónásban sokat beszélgettünk Marcival, többek között erről a sörről is. Saját elmondása szerint túl vékonyra sikeredett, nincs igazán teste. Sajnos egyet kell értenem vele! Kellemes, de elég gyenge íze van, ami gyorsan elhal az ember szájában. Nem baj, lesz ez még jobb is! Minden esetre Csepi barátom szerint májkrémes kenyér illata van. :-)

A szortiment és a csapat ¾ része sajátos szemszögből:

p1060753.jpg 

2014. január 29.:

Az utolsó tapasztalat a Két Tóth, azaz Csaba barátom és általam főzött Aurora Boreális, IPA-nak szánt sörrel kapcsolatban nem volt túl jó a hétvégén, viszont Gyula barátom ma azt írta, hogy neki és Tamásunknak lényegében ízlett, így ma én is újra felpattintottam belőle egy üveggel. Nagyon érdekes! Szombaton, Pesten egyáltalán nem tetszett sem nekem, sem a cimboráknak. Akkor nem éreztük édeskésnek, de a komlózás harmóniáját sem leltük fel benne, sőt. Most viszont megint a már ismerős íz fogadott, egy kicsit édeskés, de kellemesen, viszonylag markánsan keserű zamat. Gyula írta és valószínűleg igaza is lehet, hogy az egész napos zötykölődés nem tett jót a sörünknek. Na, mindegy! Én most már felveszem a listámra és nem is rossz pontszámmal. 2159.

 

2014. január 25.:

Hmmm, hol is kezdjem? Péntek este dőlt el, hogy ezt a napot sörtúrával fogom tölteni Tóth Csaba barátommal. Pesten jártuk a sörfőzdéket és a sör szaküzleteket. Első állomásunk a csepeli Rizmajer Kézműves Sörház volt. Itt már reggel 8-kor frissen csapolt sörök vártak minket. Bár a legújabb és talán legfinomabb különlegességük a 424-es, most engem a Rizmajer Cingulus Fekete vonzott, amit az új, 6%-os alkohol tartalmával még nem kóstoltam. (2150.) A korai kezdés ellenére is igen jól csúszott, jobban ízlett, mint anno az első változat. A címke csomag és a sörnyitó, amiket megvettem pedig a gyűjteményemet is szépen gazdagították. Következő megállónk a Jónás Kézműves Sörház volt. Éppen nyitásra érkeztünk, mi voltunk a nap első vendégei. Csupor Márton két legújabb sörének bemutatója alkalmából tértünk be, de én sajnos még csak először voltam a Bálna gyomrában, így, mivel az új sörök palackozva is beszerezhetők voltak, azok majd egy másik napon kerülnek terítékre. Helyette viszont sikerült megkóstolni az Arany Jónás-t (2151.), ami egy nagyszerű, java részt pilzeni maláta alapra felépített, gazdagon komlózott világos sör. Bár csak 4,5%-os, kellően markáns, testes íze volt. Ezt a Ravasz Hód, (2152.) azaz a ház másik söre, egy IBA (India Brown Ale) követte, ami számomra a nap legjobb söre lett, pedig igen impozánsra sikeredett a felhozatal. E közben már Gyula és Andi barátainkkal kortyolgattuk a nemes nedűket, sőt, maga a mesteri sörök sörmestere, Csupor Marci is csatlakozott hozzánk. Mivel Csabával mi magunk is próbálkozunk a sörfőzéssel, mindig élmény olyanokkal beszélgetni, akik már jócskán beleásták magukat a témába! Természetesen a még csak két napja csapon lévő Kárpi Bak-ot sem lehetett kihagyni! (2153.) Bár a Hód markáns keserűsége eleinte kicsit elnyomta a bak íz világát, végül is a férfias küzdelemben utóbbinak is sikerült érvényesülnie. Egy újabb nagyszerű sör Soltvadkertről! A Jónástól és barátainktól stílusosan a Final Cut (2154.) névre keresztelt, 6,75%-os alkohol tartalmú chocolate stout – imperial lager házasítással búcsúztunk, Takács Péter igen csak egyedi rigójával, ami maximálisan beleillett a nap kiválóságainak sörébe. Ezek után egy hosszabb szünet következett a kóstolásban. A Kézműves Csemegéből ugyan jó pár finomságot szereztünk be, de azok még valahol úton vannak Pest és Gyöngyös között az ingyenes házhozszállításnak hála. Sok cipekedéstől kíméltek meg minket! A Beerodalom felé vettük az irányt, – útközben bedobva egy remek gyros tálat – ahol beszereztük következő főzetünk alapanyagait. Söröket itt is tudtunk volna venni, de bár igen szép kínálattal rendelkeztek, újdonságot nem találtunk, ezért pénztárca kímélőre vettük a figurát. Villamos, metró, busz és máris a Legendában találtuk magunkat. Itt Szandi kedves mosolya fogadott minket és három újdonság csapolva, egy pedig üveges kivitelben. Utóbbira majd egy következő bejegyzés során fény derül, az előbbiek pedig a következők voltak. Lapaj (2155.) vörös IPA, vagy IRA (?) (india red ale). Az addigra már kitikkadt torkunknak igazi mennyei manna volt csodás keserűségével. Utána elég nagy váltást jelentett a Konyakos Meggy Sör (2156.), hiába, a kóstoló lista kötelez, de félreértés ne essék, érdemes volt megízlelni ezt is. Aztán „ha már lúd, legyen kövér” alapon ki kellett próbálni utóbbi meleg (Na, nem úgy!) változatát, a Forralt Meggy Sör-t is. (2157.) Egyszerű, de finom kompozíció volt, bár nem tagadom, egy jó, hideg sör éppen akkor jobban esett volna.  Az idő repült, indulnunk kellett a Hopfanatic sör bemutatójára, ahol a Fekete Erdő, egy erdei gyümölcs ágyon érlelt kiváló porter sör várt minket. (2158.) Bár nem ez lesz a kedvenc söröm Kiss Tamástól, ha akarnék, sem tudnék belekötni. Nagyszerű főzet ez is, mint megannyi söre, amikkel eddig megismerkedhettem! Azért pár szép formás, öblös poharat beszerezhetnének, amikből sokkal jobban csúsznának különleges főzeteik! Itt végre újra baráti társaságban kóstolhattunk! András, Gabi, Jóska, Sziki, s egy rövid időre Ákos is csatlakozott hozzánk. Pechükre így szegényeknek meg kellett kóstolniuk legutóbbi két saját főzésű sörünket is, de szerencsére utána le tudták őket öblíteni a finom komlófanatikusokkal. Szívesen maradtam volna még, de gyöngyösi mivoltomat figyelembe véve már későre járt az idő, így élményekkel, kóstolókkal és címkékkel gazdagon megrakva vettem hazafelé az irányt. Itthon még szívesen csatlakoztam volna néhány barátomhoz, akik Szabi pár nappal ezelőtti születésnapját ünnepelték, de végül győzött a fáradtság, inkább nyugovóra tértem. Nem baj, ami késik, az lassan jön! 

 

2014. január 19.:

Mára IPA kóstolót terveztünk a cimbikkel. Sajnos nem jött össze, de így legalább végig ott tudtam lenni a disznóvágásban a Bratyóméknál. Minden esetre már nagyon ráhangolódtam a kóstolgatásra, így amikor hazaértem megnyekkentetem két érdekességet:

2148. Pokrovar Stout, Jan Pokrievka barátom koncentrátumból erjesztett fekete söre, amit az 1. Sörcikkgyűjtők Világtalálkozójára készített. Az utóbbi időkben elég rossz vélemény alakult ki bennem a konzerv sörökről, de ez most nagyon jól esett. A stoutokra jellemző markáns, pörkölt malátás keserűség és a sör viszonylag alacsony hőmérséklete kb. 70%-ban elnyomta a mellékízt, így kifejezettem kellemes élményben volt részem.

2149. Alcatraz, Branda Gyula és Sörapu vadi új domonyi sörfőzdéjének, a Bigfootnak a porter söre. Ezzel végére értem a 6 lelket számláló induló szortimentjük megkóstolásának. Összességében jól zártak a nagylábú sörök! 4 nagyon frankó volt, egy elment és csak egy volt köztük, ami egyáltalán nem ízlett. Ez egy első szériától szerintem kifejezetten sikeres bemutatkozás. A mai porter a sörfőzde legjobbjai közé tartozik. Piszkosul jól esett!

 

2014. január 14.:

Nem igazán kellene most (sem) ilyen söröket innom, de amikor megláttam, hogy a pécsiek gazdaságos kategóriájú erős sört csináltak nem tudtam neki ellenállni, és ha már úgyis megkóstolom, gondoltam hozzácsapom az alkoholmentes változatot is.

2146. Giebelhof  Non Alcoholic.

2147. Giebelhof Strong.

Előbbi a szokásos régi vágású max. 0,5-ös, utóbbi egy 6,5-es világos bak szerűség. Lengyelországból szoktak ilyesmik érkezni hozzánk, csak egy kicsit jobb kivitelben. Vicces, de az alkoholmentes jobbnak tűnt.

 

2014. január 11.:

Remek nap a bátyámmal és a legkisebb ugrifülessel Balatonfenyvesen fotósvonatozással, amit két nem tervezett kóstoló koronázott meg Gyula barátomnak köszönhetően.

2144. Redefine Cold Front, Hutyán Zoltán legendás bérfőzésű szűretlen vörös aleje téli kiadásban. Nagyszerű, karakteres sör!

2145. 424, Rizmajer József és Takács Péter közös gyermeke, egy isteni finomra sikeredett füstös porter sör, amihez házilag, kemencében, cseresznyefán füstölték a malátát. Szerencsére nem túl domináns benne a füstös íz, csak éppen annyira érződik, hogy még ne menjen a harmonikusan komplex íz világának rovására. 

 

2014. január 9.:

Szabival, Gabival és Csepivel kivégeztük az adventi naptárt! :-) A maradék 11 ablak mögött 10 fajta sör volt, amik közül az alábbi hét lett új + volt még egy pakli kártya is meglepetés képen.

2137. Schőnramer Bayrisch Pale Ale, bajor világos ale a Privat Landbrauerei Schönramtól. A kóstoló legjobb darabjának bizonyult. Az erősen, már, már IPA-san komlózott vonalat hozta.

2138. Zötler Bier Gold, rettenbergi rettenetes.

2139. Schlappeseppel Kellerbier, azaz egy szűretlen pincesör Grossostheimből. Bíztam benne, hogy tartalmas itóka lesz, de csak gyenge közepes volt.

2140. Hofbräuhaus Traunstein Weissbier, szűretlen világos búzasör szokatlan íz világgal. Szabit akácvirágra emlékeztette az íze, Gabit meg rothadt almára. Mondjuk azt, hogy érdekes volt.

2141. Distelhäuser Winterbock, 6,8-as félbarna karácsonyi bak sör. Nekem bejött. Meg volt a baksörös alkoholossága és testessége is, kicsit fanyar utóízzel.

2142. Karmeliten Brocardus 1844, egy sörkülönlegesség a Karmelita szerzetesektől Straubingból. Érdekes módon az első korty kifejezetten ízlett belőle, aztán megmértem a vérnyomásomat (egész jó volt), utána viszont már egyáltalán nem ízlett. Miért lehetett? Ki tudja!

2143. Goasskopf Halbe Irlbachból. Furcsa, hogy egy märzent tettek be éppen december 24-hez. Szerintem kicsit bak sör jellegű, amolyan sötét világos söröcske volt. A pakk finomabb darabjai közé sorolnám.

Összegzés képen annyit mondanék a naptárról, hogy érdekes sör összeállítást tartalmazott, többségében kisebb sörgyárakból, de sajnos kevés volt köztük az olyan, amelyiknek az íze is meggyőző lett volna. No, meg persze arra számítottunk, hogy tele lesz karácsonyi sörökkel, ami elmaradt. Egynek izgalmas volt, de legközelebb valószínűleg nem veszünk zsákbamacskát.

 

2014. január 2.:

Az év első kóstolójának napja sok izgalmas darabbal.

Először Fáczy járt nálam a balassagyarmati pakkjáért. Ennek örömére meg is nyekkentettünk két érdekességet.

2122. Katalin Cárnő, fantasztikus russian imperial stout a 2T Serneveldétől. Egyszer már volt szerencsém kóstolni a házilag készült változatát. Az is hasonlóan jó volt. Ez a főzet már valamelyik sörfőzdében készült, de sajnos nem tudom, melyikben.

2123. Little John Reloaded, magas alkohol tartalmú világos ale Győrzámolyból. Ez is kiváló főzet, elképesztően összetett ízzel. Kellett is hozzá egy kis idő, míg megszoktam, de kortyról kortyra egyre jobban tetszett.

Később Gabival folytattuk a kóstolgatást, ami az alábbi újdonságokat hozta:

2124. Křemenák, koncentrátumból erjesztett, heavy ale típusú házi sör Szlovákiából. Újabb bizonyíték rá, hogy a konzerv söröknek igen jellegzetes mellékíze van, de ennek sajnos az alap íze sem volt jó.

2125. Senas Kaunas Tamsusis, litván dunkles bier, amit még a Világtalálkozón szereztem októberben. Az illata édeskés volt, az íze viszont nem. Átlagosnak mondanám.

2126. Maccabee Lager, új ország, Izrael a listámra. A Duna Plázában található CBA-ban vettem. Tök átlagos sör, de legalább bővült vele az országlistám.

2127. Durlacher Hof Weissbier, a Frankenthaler Brauhaus szűretlen búzasöre. Sajnos ez is középszerű, mint általában az áruházaknak készült német sörök többsége.

Megérkezett Csepi is, így végre folytathattuk az Adventi Sörnaptár megdézsmálását!

2128. Augsburger Herren Pils, „férfias” pilzeni, kicsit vékony alap ízzel, a végén viszont markáns keserűséggel. Szomjoltónak teljesen jó.

2129. Müllerbräu Jahrtausend Bock, neuöttingi 8,9%-os világos duplabak. Izgalmas váltás a pilzeni után.

2130. Weltenburger Kloster Asam Bock, a kolostori sörfőzdéből. 6,9-es barna duplabak. Sűrű, tartalmas, igen finom sör. Éppen a közelmúltban olvastam róla, jó hogy pont belebotlottunk.

2131. Schwarzbräu Schneeböckchen, téli barna duplabak 8,1-es alkohol tartalommal Zusmarshausenből. Ez is kifejezetten jól sikerült főzet.

2132. Alpen Stoff, egy kicsit túldizájnolt, az átlagostól talán egy árnyalattal jobb világos lager. Először meglepő módon egy hozzá való pohár került elő a naptárból, aztán a következő napnál jött maga a sör is.

2133. Max Fünf Komma 2, egy ravensburgi pocsélia. Már amikor megláttam, fehér üvegbe töltötték sejtettem, hogy nem várhatunk tőle sokat, amit megerősített a „fogyaszd jéghidegen” felirat is. Úgy valószínűleg semmi íze nem lett volna, viszont mi sajnos éreztük mennyire rossz.

2134. Bayreuther Hell, klasszikus, szocreál üvegbe palackozott 4,8-as világos. Azt hittem, egy jó sört fogunk inni, de csak átlagos volt.

2135. Hol Dir den Elch ins Haus! „Szerezz egy jávorszarvast a házba!” Vagy valami ilyesmi. Schweinfurti világos sör jópofa külcsínnel, de nem túl meggyőző belbeccsel.

Zárásnak egy kis hazai kézműves kóstoló:

2136. Pandora’s Hop(e) Tibeer legendás bérfőzésű kiváló belga stílusú dubbelje. A srácok szerint inkább egy sörrel előbb, a már régebben listázott No Hop Limitnél kellett volna megállnunk, de nekem ez is nagyon ízlett.

A teljes szortiment egyben: (Kicsit részletesebben a Facebook oldalamon.)

p1060345.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 100
Tegnapi: 117
Heti: 722
Havi: 3 999
Össz.: 512 202

Látogatottság növelés
Oldal: 2014. januári és februári kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »