Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2022. március 31.:

Átugrottam Zolihoz néhány flaska Beerduo sörért. Megígértem pár gyűjtő cimbinek, hogy viszek a pesti börzére. Ha már ott voltam, kóstolgattunk kicsit.

8215. Döbrögi SzIPA. Zoli alap IPA-jának, a Döbröginek egy születésnapi verziója, jó nagy adag Citra komlóval. Nem igazán tud hibázni Zoli a témában! A Citra markánsan jelentkezett illatában és ízében egyaránt, meghatározva a sör karakterét.

8216. AK Hidegkomlós. Most először és ahogy azóta beszélgettük, valószínűleg utoljára lett kipróbálva a bicskei vadkomló hidegkomlózásra. Nem lett belőle rossz sör, de nem tudott annyit dobni így a vadkomló az ízén, mint amikor bele van főzve. Persze nem ugyanazt az ízt vártuk, csak valami hasonlóan gazdagot más karakterrel. A végeredmény inkább kicsit kacifántos lett, de soha rosszabbat!

8217. Kalász. 5%-os szűrt bajor búza. Szép lassan felkerül a balassagyarmati Palóc összes söre újra a listámra. Mindegyiket többször kóstoltam már az alkoholtartalmuk elméleti változása óta, de nehezen kezdtem neki az újralistázásnak, mivel régen ,,max ennyi, annyit” írtak a címkékre, most meg egy konkrét számot. Szóval pl. ennek a régi max 5,5%-a akár 5 is lehetett, mint most. Fene tudja! Mindegy, végül csak felkerülnek! Amúgy kifejezetten finom volt, csak nagyon nagy kár, hogy megszűrik!

8218. Smokey Stout. Zoli fia, Bence főzte Hollandiában. 6,8-as füstös stout. Szépen harmonizál benne a maláta test a füstösséggel, a visszafogott komlókeserűvel.  Nagyon beletalált a srác, vetekszik Zoli füstöseivel, bár jóval alacsonyabb alkoholtartalmú. Nem esett messze az alma a fájától!

 

2022. március 25.:

Nekiálltunk Csepivel és Fáczyval a Kuriózum újrafőzésének. Azonos malátaprofillal, de eltérő komlózással dolgoztunk, már az ,,új” fazékban. Felraktam kicsit korábban a cefrét, jó sűrű! Aztán Fáczy hamar, már az első hőfoktartás előtt megérkezett. Múltkor Bicskén kaptam egy Bürgert is poénból Bogesztól és Igibácsitól. Belekóstoltunk. Meglepő módon egész elviselhető volt. Aztán ittunk egy Soproni APA-t, majd a Deák Attilától kapott Augustiner Dunkelt nyekkentettük meg. Persze az utóbbi volt a legjobb, nem kell mondanom. Köszi Atesz! Aztán ha már barna, akkor rákóstoltunk újra a saját főzésűre, amit most már ideje listáznom, mert nagyon fogyóban van.

8205. Szancsó. Az én kis csehszlovák barna ale-m, ami fekete IPA lett volna, ha nem cseszem el! Kevés benne a szánsav, édes, komló keserűnek nyoma sincs, viszont a maláta profilja kellemes, cara malátás. Iható cucc lett, csak hát...!

Egy Dreher Bittert is magunkhoz vettünk. A (még ha elcseszett is, de) házi főzésű sör után nem adta. Érződött a szakadék a házi és a multi között.

8206. Flying Rabbit. 6,5/17%-os, a Monyo alap IPA-ja, ki ne ismerné! A Monyo Land-ből még nem listáztam. Szerintem régen sokkal jobb sör volt. Középszerűségbe süllyedt.

Közben megjött Csepi, ezért újra Szancsót bontottunk. Nehezen szabadult a melóhelyről. Már a második hőfoktartás végénél jártunk. Fáczy meg közben elugrott egy kis időre. Addig egy Sopi APA-t is elővettem megint, bár Fáczy pár perc alatt megfordult. Ez sajnos savanyú volt!

,,Mondom én, hogy bableves! Nem hittél nekem! Dehogy nem, még rá is fingtam!”

8207. Nyúlon Innen 2022. 5,6/14,5%-os hazy IPA Békésszentandrásról. Csalódás volt! Általában a húsvéti sörpárjukból az alap verzió szokott jobban ízleni és az ízesítettel szoktak bajaim lenni. Nem írtam hozzá kísérő szöveget, éppen olyan fázisban voltunk a főzéssel, hogy nem volt rá időm, de nagyon lepontoztam. Valami nem stimmelt az ízével.

8208. Nyúlon Túl 2022. 5,6/18%-os  Hazy IPA körtével és kakukkfűvel. Túl édes, de egyébként jó! Sokkal jobban ízlett, mint az alap sör.

8209. Teszt András Alfa. 10. 9/22%-os  imperial brown ale. Na, ezzel nagyon betaláltak! Jó kis harapható és mellette markánsan keserű söröcske! Ez mehetne az alap szortimentbe!

Furcsa egy sörfőzős, alig jegyzetelős napnál listázni pont a saját söröket, de nálam már az utolsó üveg Kuriózumok kerültek terítékre, így nem nagyon maradt más választásom.

8210. Kuriózum B. 7/20,5%-os főzet. Ahhoz képest, hogy IPA-nak szántuk, végül egy erős, belga stílusú sör lett belőle. Mostanra sokat csökkent az észteressége, ami előnyére vált. Komló keserűt nyomokban se találtam benne. A szénsavassága palackról palackra változott kiszámíthatatlanul. Kicsit talán bohémabbra sikeredett a palackozása a kelleténél! Szerintem nem lógott ki belőle az alkohol, bár érezni lehetett rajta, hogy erős. Az édessége besimította. Összességében nem lett rossz sör,csak teljesen más volt a terv! Az elszámolt máslóvíz és a nem tervezett aluloltáshoz jött a komlóforralási probléma. E három okozta a totális típus eltérést.

8211. Kuriózum A. Szintén 7/20,5%-os, de hidegkomlózott változat. Ugyanaz a főzet, csak ez a tartály kapott egy kis Sorachi Ace-t hidegen. Ennek köszönhetően lett egy kis komlós aromája, értelemszerűen főleg illatában, de azért egy kicsit az ízét is megbolondította. Talán kevésbé lett belgás, de hát ugye nem is az volt a cél. Minden egyéb tekintetben ugyanazt tudnám róla írni, mint a B-ről.

Közben szépen haladt a sörfőzés. A szűrésnél csak kis fazekakba tudtuk leengedni a sörlét, mert az egyik plusz erjesztőmet lefoglalta az erjedőfélben lévő fekete IPA-m, a másikban meg a leendő Papucsgyöngye alapja volt. Érdekes, az ok-okozati viszony, mert pont emiatt lett később Papucsgyöngye a neve az ebből és az előző főzésből megmaradt sörlé házasításának eredményének, mivel a kis fazekakból rendre kicsöppent, vagy inkább kipermeteződött a sörlé a konyha padlójára, amitől még a szokásosnál is sokkal jobban ragadt, emiatt egyszer csak a sok cuppogás közepette megadta magát az egyik papucsom. Az orr része ott maradt a padlón. No, de nézzük, hogy mit ittunk még!

8212. Fruit Works - Strawberry-Lime. 5,5%-os epres, lime-os savanyított ale a Brew Your Mind sorozatából. Nekem kifejezetten ízlett. A srácok se panaszkodtak rá nagyon, de még ezeket az enyhén savanyákat se nagyon csipázzák. Meg tudom érteni őket, hiszen, ha lehet rendes sört is inni, akkor...!

Aztán öblítésnek jött egy 15-ös Svijany, majd még két Brew Your Mind, de már az IPA sorozatukból.

8213. Human Experiment Twenty Two. 8%-os dupla IPA.

8214. Human Experiment Twenty Three. 7,2%-os IPA.

A pontozáson kívül mást nem írtam hozzájuk. A szimpla jobban ízlett, mint a dupla, de egyikkel sem léptek ki a komfortzónájukból. Édes alap, atom szűretlen test és töménytelen mennyiségű komló, ami rengeteg virágos, gyümölcsös aromát is adott a sörökhöz a keserűségen túl. Nagyon jó sörök, viszont egyiknek sem volt olyan egyénisége, amiről felismerhető lenne, hogy igen, ez a HE akárhányas főzete.

Kár, hogy nem volt időm rendesen jegyzetelni! Megint baromi jó volt a hangulat, repkedtek a poénok, de azzal a lendülettel el is szálltak! A vége felé például csak annyit írtam csak fel, hogy ,,tejcuki poén”. Ha az életem múlna rajta, akkor se tudnám megmondani, hogy mi volt az! A sörlé egyébként most először két dunsztoló kannába került. Az egyikben baromi nagy légrés maradt, de mint utólag kiderült, azért szerencsére így is működött a nó csill módszer! Mielőtt elmentek a srácok megcsináltuk a Kuriózumok címkéjének alap fotóját az Angyal Charlie-jai témára. Szerintem jól sikerült, csak úgy, mint ez az egész este!

 

2022. március 22.:

8204. Dreher Bitter Lager. Minden különösebb beharangozás nélkül egyszer csak megjelent a boltok polcain ez az  5%-os és 50 IBU-s világos lager a Drehertől. Megosztó darab lett. Az átlag sörfogyasztók közül sokaknak túl keserű, a vájt torkúaknak meg ez is csak egy gyenge gyári sör. Szerintem egész kis kompozíció! Biztos fogok még ilyet inni.  

 

2022. március 21.:

Beerduo Zoli áthívott, hogy kóstoljuk meg a legújabb búzasörét.

8202. Herr Weizen (SE). Friss, mindössze 10 napos bajor búzasör. Az ,,SE” jelölés annyit tesz, hogy Sörbratyók Edisön, mivel Zolinak annyira tetszett a Menyus Újratöltve, hogy annak a receptjéből kiindulva főzte ezt a sört. Átvette a maláták arányát és a cefrézési arányokat is és láss csodát, tényleg egy nagyon hasonló, ebből adódóan szerénytelenül mondhatom, hogy nagyon jó sör lett belőle! Banános, szegfűszeges, friss, ropogós.

Még két sört ráküldtünk. A First Kuan-ja sajnos már pocsék volt. Elöregedett, hőkezeltté vált. Talán már lejárt a szavatossága.  Pedig fénykorában egész jó kis tripla IPA volt. Kár érte!

8203. Dead Rabbit. 9,1/18,8%-os dupla IPA. Korábban, még a régi főzdéjükből eredve 9,5%-os volt. Nem biztos, hogy ezért sőt, szinte biztos, hogy nem ezért, de most nem annyira jó. Azért még így sem megvetendő falat.

 

2022. március 18-20.:

Bicskei sörfőzés és bográcsozás, ezúttal Bogeszékkal (is)! Péntek délután érkeztem meg Csabihoz, (nagyjából) szokás szerint elsőként. Éppen ment a becefrézés, egy barna alapokra helyezett vadkomlós sört főztünk. Böcsületes nevén Barna AK-t. Utána viszont már pattant is fel az első sör!

8176. Kunst Light Lager. 3,2/7,6%-os világos lager Akasztóról. Olcsó sör szagú, az íze is olyasmi, de kellemetlen mellékíz nélkül. Fűnyíró sörnek jó alternatíva.

8177. Kunst IPA. 5,9/14,8%-os. Olyasmi, mint az első hazai IPA-k voltak. Nem rossz! Kicsit hidegebb a kelleténél.

8178. ZIP's When Darkness Comes. 10%-os imperial stout. Vártam tőle a katarzist. Az elmaradt, de nagyon finom. Közben felaprítottunk egy kis nasit. A sajtok, kóbik és a friss kenyér még inkább kiemelték az ízét.

8179. ZIP's Alpha Wolf. 7-ről 8,2%-ra változott az alkoholtartalma ennek a dupla IPA-nak. Vagy oxidálódott, vagy régi vágású, vagy mindkettő. Lehet, nem véletlen, hogy a régi dupla AIPA, ez meg csak dupla IPA megjelölést kapott?

Közben bekapcsolták a falusi kutyahírmondót!   

A Mad Fashion and Spirituality sós, karamellás, kávés milk stoutja ugyan már listázott sör, de két okból mégis megemlítendő. Egyrészt baromi jó volt, másrészt közben megjött Bogesz és Krisztián sőt, a sör végére Zoli is befutott!

8180. Collab - Guatemala Ride. 5,5%-os kávés porter a Monyo és a Racer Beans koprodukciójában. Baromira száraz, de finom.

8181. Mariposa Ethiopia Chelelektu. Ez a legújabb kávés sörünk. Harmonikus, selymes, talán nem annyira kávés, mint a régebbiek, de nagyon jó. Utóízében markánsabb. Nekem jobb, mint a Monyoé.

8182. Zámolyi Búza Sör. Bogesz hozott egy zámolyi kóstolópakkot a buliba. A búza új lett közülük. Meglehetősen citrusos jegyeket hordozott. Nem az a klasszikus bajor búza ami miatt imádom a sörtípust, de alapvetően nem rossz.

Közben megjött Laci is! Bár sajnos nem volt itt minden Sörbratyó, Tamás hiányzott, végül úgy döntöttük, hogy hivatalosan is átadásra kerül Csabi nyereménye a 2021-ben lejátszott 2020-as labdarúgó EB házi tippjátékában elért első helyezéséért. Igazából már hónapok óta nála volt a partihordó söröcske, de természetesen csak most nyekkenthette meg!

8183. Pražačka. Egy kis egyszerű 4%-os cseh világos lager Rakovníkból, azaz egy ,,gyeszítka”, de focis dizájnnal és egyébként tökre fogyasztható minőséggel. A hétvége során még többször előkerült ez a partihordó.

Közben Laci csinált nekünk pizza tésztát, de a végeredményt sajnos már nem várta meg! Villámlátogatáson volt. Mi meg felváltva tettük rá a feltétet az egyes adagokra, hogy különböző stílusúakat kóstolhassunk. Szerintem egyik sem vallott szégyent! A sörfőzés is ekkortájt ért véget.

Csabi közben szomjaztatott minket! Úgy kellett sört vadásznunk magunknak! Persze csak olyat, amiért később nem fogunk kikapni. Még jó, hogy volt egy tálca Svijany több variációban! Közben jönnek elő a régi emlékek! Vita van, hogy ki hányt anno cipőfűzőt.

Az igazat megvallva azért mentünk át önkiszolgálóba, mert Csabi kicsit megszunnyadt. Öntöttem rá egy kis sört, hátha kihajt, de nem örült neki! Azért szép barátság volt!

Aztán kisvártatva mégis csak feltámadt! Újra indult a buli!

Bogesz lókolbásszal veri a kakasokat! Éreztem, hogy van benne lóerő! Csabi küzd a Betlehemi csillaggal! Már mint a kinyitásával.

8184. Betlehemi Csillag 2021. Őszintén szólva semmit nem írtam róla! Elvitt a hangulat! A pontszáma nem rossz, szóval elég jól sikerült a tavalyi főzet is.

,,Mózs mindenképpen buzi! Vagy azért, mert tusol, vagy azért mert nem!” Van köztünk egye rendes ember aki alkoholos befolyásoltság alatt is figyel a higiéniára és tessék, mindjárt megkapja! El is határolódom saját magamtól! Bocs Igibácsi!

Ülünk a konyhában hatan. Ilyen se volt még!

8185. Molotov. Chilis brown ale a Guritól. Egyszer már nem listáztam egy pösti bóklászásnál, most már ideje! Nagyon jó, harmonikus cucc, csak csíp!

Kínai alsógatya a Váci utcából.

Még egy Svijanyt betoltunk, mert Csabit és utána Zolit is elveszítettük. Na jó, végül mi többiek is nyugovóra tértünk.

Reggel megismertük a faszék esetét a káplánnal! Meg kaptunk fasza savanyított sört reggelire.

8186. Horizont Sour Series - 008(?) - Breakfast Sour. 7,1-ről 6,7%-osra változott. Kicsit talán jobb. Igazából az íze jó, de kár volt beleszagolni!

8187. Horizont Selfish Games 12 Winter Joe. 6,6/16,9-es fűszeres téli stout. Elég száraz, a fahéj dominál benne. Azért jobb egy ilyen reggelire, mint a savanya!

Akvárium futárral...

Jöttek még itt finom feketék! New York Mokacchino, meg MMS3 Madártejes Milk Stout. Sőt, előkerült egy Mourning Joe is.

,,Utána már ködöt prüszköl az ember...”

8188. Sörital Kávés Stout. Zoli fia Bálint és barátai újabb győri főzete. Az illata nem túl kellemes, száraz, fanyarkás. Ez most nem lett annyira jó.

8189. Sörital Tonkababos Stout. Tonkababos változatot is csináltak a srácok. Illatában és ízében is ott a tonka. Ez is száraz, de jobb, mint amilyen a kávés volt.

Ittunk Újrakezdőt, meg Szancsót, meg Menyust, csak hogy a többiek se maradjanak le a gyöngyösi főzetekről, meg Svijanyt megint. Közben lelkesen készítettük az előt a leendő kakaspörihez.

,,Csabi rá van kappanva a kokasokra. B...sznál birkát, ha birka lennél? Persze! Birkabaszóóóó!”

Első Molyos a légierő támogatásával!

,,Birkabaszó és kacsabuzi. Keleti György és a pornó. Végülis fasz-fasz!” Hú, de csúnya szavakat írtam le! ,,Keleti György”, meg ilyenek... Remélem bírni fogja a képernyő!

Második Molyos. ,,Átélveztem” (Kőszeg) Na, ha ezt valaki meg tudja fejteni!

A két Kuriózumot is megkóstoltuk. Macskaforgács Babettával az ovi előtt. ,,Vannak diákjaim akiket rendszeresen beírom hiányzónak, - pedig ott vannak - olyan jelentéktelenek!”

Közben megjött Csaba bátyánk!

8190. Servus. Dragánfalvai csoda! Bogeszéktől kaptam, valószínűleg poénnak szánták. Vétek lett volna hazacipelni! 4,5/9%-os román világos lager. Szép nagy, 2,5 literes PET palackba töltötték. Az az igazság, hogy nem volt pusztító!

Feltettük a bográcsot és újra előkerült a partihordó, meg a Svijany-k. Konrad is akadt. Jó kis cseh ivósörök.

Miszter kempó és a visszapillantó tükör! Bogesz röptében lepkézik. A kampós orrú cigány, pardon, roma nemzetiségű kurvát meg még nem főztük le.

Ittunk fasza Lager 22-t. Egész nap Gabingolok rendesen. Mondjuk meg van hozzá az input! Zoli kedvéért négy féle mézsör is terítékre került a Mad-től.

8191. Maple Syrup PBJ Time. 11%-os, bourbon hordóban érlelt mead. Méz, juharszirup, földimogyoró, só és vanília is került bele. Zoli: ,,Pimpós Tokaji Furmint szagú.” Az íze sokkal jobb, csak baromira édes.

8192. Spice Melange. Barbados rum hordóban érlelt 13%-os mead vaníliával, fahéjjal és chipotle paprikával. Nekem ez is pimpós bor illatú, bár talán nem annyira, mint az előző. A paprika piszkálja a szájpadlásomat.

8193. Strawberry PBJ Time. 11%-os epres, mogyorós mead. Különösebben nem írtam hozzá semmit, csak egy gyenge pontszámot.

8194. Blackcurrant PBJ Time. 11%-os feketeribizlis, földimogyorós változat. Egyöntetűen megállapíthatom, hogy továbbra sem szeretem a mézsöröket. Egyik verzió sem jött be.

Közben Zoli Csabi anyukájával beszélt telefonon: ,,Na jó, más fiúk fenekét veri, de attól még jófiú.” Ettől biztos megnyugodott Marika néni!

Gyorsan repült az idő bográcsozás közben! Dumcsikáztunk, nosztalgiáztunk. Lehet, hogy öregszünk? Én biztos nem! A végére Csabi egy kicsit elpilledt, mi toltunk egy vacsit, aztán túráztunk egyet TB határában. Vittünk sört az útra, hogy ne szomjazzunk, Zoli pakkjából. Először kicsit nehezen indultam neki a falunak, de végül örültem, hogy a többiekkel tartottam!

8195. Horizont Passion Flick. Maracujás milkshake pale ale. Meglepő, de ez egy nagyon jó kis sör volt.

8196. Horizont Selfish Games 16 Oat Crěme DIPA. 7,6/18,1-es zabos dupla IPA. Nagyon beletaláltak!

8197. Candy Flip. A málnás és a görögdinnyés után itt a kókuszos verzió a Brew Your Mind-tól. 7,9-es gyümis milkshake IPA. Nem vagyok oda a kókuszért, de ez szépen lett összerakva.

Közben bejártuk Tolnát, Baranyát, meg Tápióbicske egyharmadát. Helyenként sötétben bóklásztunk a földúton. Nagyon romi volt! Mire visszaértünk, Csabi felébredt, a Vidi győzött, minden fasza!

,,Ha szereted a bablevest tedd fel a kezed!”

Liquid Cocaine, Svijany, Rizi Märzen. Még egy darabig elbeszélgettünk mellettük az éjszakában...

Vasárnap reggel a fejem is le lett csinálva. Igazán nem lehet egy szavam sem! No meg aki nem vezetett, az még kicsit tovább ihatott...

8198. Black Bear. Újabb agymenés a One Beer-től, 4,3-as ,,energy beer”, görög joghurttal és energiaital aromával. Van már vagy 25-30 éve, hogy megkóstoltam a Red Bullt. Szörnyű volt! Na, ez is olyan pocsék!

8199. 4. Oltás Pils. Ezt és a következőt is a One Beer jegyzi. Vicces dizájnba bújtatott egyszerű sörök. Ez konkrétan totális középszer. Mondjuk mint egy fáradt Arany Ásó.

8200. 4. Oltás Búza. Bajor típusra számítottam, witbiert kaptam. Egy fokkal jobb a pilsnél.

8201. Fehér Nyúl Bananana. 9,9/26%-os banánkenyeres pastry stout. A fűszeressége nekem k..va sok volt, emiatt nem is ízlett.

A János áldás végül egy cryo hidegkomlós IPA lett, azaz a Bicscoin. Igazi felüdülés volt az előzőek után.

Közben szép lassan, vagy gyorsan mindenki hazaindult. Én szokás szerint szerencsésnek mondhattam magam Stefinek és az ő Hannácskájának köszönhetően kényelmesen utazhattam haza. Több ilyen buli kellene srácok! Jó, hogy ennyien össze tudtunk röffenni!

 

2022. március 15.:

Eljött a következő gyöngyösi sörfőzés ideje! Közben sikerült újra kölcsönkérnem Kolor Gézától az 50 literes fazekát amiben régen is főztem, így jó kilátásokkal kezdtem neki egy fekete IPA-nak,  ami a Vissza a Nyeregbe nevet fogja kapni, mivel legutóbb a téma ledobott magáról és csak egy édes barna sört sikerült előállítani, a Szancsót, IPA helyett. Csepi az első hőfoktartásnál érkezett meg. Egy szűretlen Pécsivel indítottunk, aztán megkóstoltuk újra a Kuriózum két változatát. Most már Csepinek is kezdenek ízleni. Sokat csökkent az észterességük. Jót tett nekik az első kóstolás óta eltelt 3 hét. A listázásukkal még várok. Közben pizza sütéshez készülődtünk. ,,Levághatom róla a papírt? Nem, szeleteld bele azt is!”  

8171. Teszt András Beta. 06. 8%-os West Coast dupla IPA. Oxidálódott, vékonyan élesztős. Nem rossz, de nem az ilyen sörök miatt szeretem az IPA-kat. Közben Beerduo Zoli is befutott, így ezt már hárman kóstoltuk.

8172. Rohlíček. 9%-os vaníliás milk stout a cseh Zichovectől. Isteni volt!

Bár fekete sört ittunk, szerintem Csepi inkább az éppen főzés alatt álló fekete színe alapján mondhatta az alábbi mondatot: ,,Lehűtjük, aztán öntetünk belőle Continental gumit.”

A pizza elkészült, miközben Zoli féle söröket kortyolgattunk. Az Elvis Juice még mindig szépen tartja magát, a Lúdas Matyihoz meg konkrétan ezt írtam: ,,Ez már beton kemény, házat is lehetne rá építeni! Azt azért nem, de várat igen!” Valószínűleg a komló keserűjéről beszélgethettünk.

8173. Brewmaster Ed. 29 Kardamom Tripel. Fűszeres belga stílusú tripel Svájcból fenyőgyantás illattal. Édes, markánsan fűszeres. Nem az én világom, de szépen rakták össze.

8174. .Kandiscukros Tripel. Ez is Svájcban született sör, mégis magyar! Zoli nagyobbik fia, Zoli főzte odakint. Alapból is finom volt, de Zoli beledobált egy kis Magnum komlót - mivel éppen a komlóforralásnál tartottunk - ami megdobta az illatát és az ízét, jelentősen tompítva az édességét.

8175. Citrusos Ale. Ezt Zoli másik fia, Bence főzte Hollandiában. Valószínűleg citromfűvel készült, korrekt darab. Citrusos volt, de nem savanykás.

A sörfőzés közben szépen lement. Most először működött a komlóforralás. Jó, hogy sikerült visszatérnem a régi főzőedényhez! A másikkal se lett volna baj, csak nem volt kellően kompatibilis a gáztűzhelyemmel.

 

2022. március 5.:

Most voltam kint először gyöngyösi férfi kézilabda meccsen, Szabival és Csepivel. Az egy ponttal előttünk álló Komlótól kikaptunk 12 góllal. Elképesztően szarul játszott a csapat! De lesz majd ez jobb is! A csarnok hangulata jó. Egész komoly szurkolótábor van. Azért legalább egy rendes sör kellene a büfébe, mert a dobozos Soproni gyenge, a Heineken is felejtős a Carlsberg meg kifejezetten pocsék. Meccs előtt a nem rég újranyílt Kavicsosban hangolódtunk, utána meg ott vigasztalódtunk. Jól csapolva a Soproni alapvetően nem olyan rossz. Deák Atesztől kaptam ajándékba egy bajor dunklest, köszönet érte! Aztán átmentünk a Bellagioba.

8169. Borsodi. 4,5-es kukorica mentes változat. Talán egy árnyalattal jobb lett a korábbinál. Nem annyira édes és főttkukis az alapja, meg egy picit talán a komlókeserűje is javult. Azért még így sem egy nagy eresztés.

8170. Dry Hop'd Zwickl. A Bitburger és a Deschutes 4,9-es közös gyermeke, egy szűretlen fickósör. Ezt már a Kolorban ittuk Csepivel, Gyurival és Barbival. Kicsit többet vártam tőle, de soha rosszabbat.

Zárásként még a Sziesztába is benéztünk, ahol egy 2020-as Ivánt vettem magamhoz, mert valami nagyon más ízvilágra vágytam, mint az eddigiek voltak. A végén taxival mentünk haza.

Ilyen egy laza szombat délután és este egy kisvárosban. Soha rosszabbat!

 

2022. március 4.:

8167. Lauterbacher Helles Brotzeit Bier. 5,1-es helles. Egyszerű, de nem a szó nemes értelmében. Szóval túl egyszerű. Balázstól kaptam, köszönet érte!

8168. Borsodi Amber Ale. 4,5-es félbarna ale. Inkább a Borostyánt hoznák vissza az eredeti receptjével! Ez nagyon gyenge eresztés.

 

2022. február 25.:

Kóstolgattunk kicsit Fáczyval, Csepivel és Zolival. Úgy volt, hogy egyúttal megtervezzük a következő sörünket. Na, ez végül eléggé le lett egyszerűsítve, pontosabban elmaradt! (Pár nappal később úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk újrafőzni a Kuriózumot.) Zoli hamar megjött, de aztán gyorsan el is ment újra átmenetileg, volt még egy kis melója. Fáczy volt a második.

8160. Mythos Hellenic Beer. 5-ről 4,7%-ra csökkentették az alkohol tartalmát és elvileg másik gyárban készült. Egyszerű ipari ivósör. A görög tengerparton biztos jól csúszhat.

Valamiért volt Dreherem is itthon, egyet megnyekkentettünk, meg egyet a saját Szancsóból is, de az most még nem kerül listázásra.

8161. O'Hara's Irish Red Nitro. 4,3-as ír vörös. Közben megjött Csepi, aki mindjárt véleményt is formált róla: ,,Pontosan olyan íze van, mint a szögedi vörösnek. A lovam vakuljon meg, ha nem így van!” Könnyed, lágy, adja a nitrót. Az utóíze markánsabb, kesernyés.

Ittunk utána egy áruházlánci majmos vöröset is. Az baromira el volt oxidálódva.

8162. Cecei Szűretlen Lager. 4,5/10,5%-os világos lager a nem rég nyílt cecei sörfőzdéből. Ez nem jó! Büdös és az íze is adja a szagában lévő kellemetlen jegyeket. Csepi: ,,Sör íze sem volt!” ,,Füstölt sajt segg!” Talán még ezt is ehhez írtam?

8163. Cecei Szűretlen IPA. 5/12%-os session IPA. Az illata jobb, mint az íze. Hidegkomlós lagernek egész jó lenne! IPA-nak, még session IPA-nak is felejthető.

Aztán megkóstoltuk, most először a Kuriózumokat! Először a simát, aztán a hidegkomlósat, de most még nem kerülnek listázásra. A sima Csepi szerint alkoholos. Nekem nem volt bántó. Egész jó volt a habképzése. Belga tripelnek egész jó lehetne, csak hát IPA-nak szántuk. A hidegkomlós változat adott némi komlós jegyeket, viszont édesebb volt, mivel nem szénsavasodott. Csepit árpaborra emlékeztette, amit ő ugye nem szeret.

8164. IPA Tone 0401. 6%-os milkshake IPA Mosaic és Sabro komlóval. A cseh Sibeeria kísérleti IPA sorozatának egy darabja. Illatában a két komlót, ízében meg még pluszba a tejcukrot is tolta. Ez egy jó sör, csak valamiért nem az én világom. A Sabro nem IPA-ba való szerintem.

8165. IPA Tone 0701. 7,2%-os cold IPA Simcoe, Idaho 7, Citra és Columbus komlókkal. Citrusos, de katyvasz illat jellemezte a sokféle komlótól. Az ízéről nem írtam semmit, de hasonló lehetett. Egy fokkal jobban tetszett az előzőnél.

8166. Cask Imperial Stout Vol. 1. Erdélyi Tamás barátomtól kaptam ajándékba ezt a 10/24%-os Ráspi kékfrankos barique hordóban érlelt imperial stoutot, amit a fertőrákosi  Krois jegyez. Közben visszajött Zoli, elhúzódott a munkája. Szerinte harmonikus, elég testes. Nekem egy kicsit szárazabb volt a kelleténél, de nagyon komoly sör, az biztos. Köszönöm szépen Tamásom!

,,Ha gondolod, te is hagyd itt a telefonodat!” ,,Nem, én egy fingot felejtettem itt.” Folyt emelkedett hangnemben a társalgás Zoli és Csepi között, mivel első körben Zoli itt felejtette a telóját, Csepi meg már hazafelé készülődött. Közben megint elővettük a Kuriózumokat, hogy Zoli is megkóstolhassa őket. Szerinte biere de garde stílusra emlékeztetnek az észterességük miatt. Sima, hidegkomlós, sima. Három üveggel is felbontottunk. A szénsavasságuk változó volt. Ezeknek az ízlelgetésével zártuk a napot. A zárszó pedig legyen Zoli megjegyzése: ,,A fülembe dugtátok, hogy nekem is főzni kellene ilyet kevésbé észteresen, megfelelő élesztő mennyiséggel.”

 

2022. február 22.:

8159. Menyus Újratöltve. Eljött a 2. gyöngyösi főzet listázásának ideje! 6,5/15,5%-os bajor búza. Viszonylag édes, testes, erős, itatja magát. Banános illata meg van, ízében is még ha nem is túl erősen. Meg lett a klasszikus bajor búzasör amit szerettem volna! Egy már bevált recept lett felfrissítve, csak úgy, mint a másik két sörnél. Sajnos csak ennél sikerült! A színe halovány. A következő főzetbe fogok tenni egy kis cara malátát is, vagy talán münchenit, bécsit. A szénsavassága pont elegendő, búzába nem kell több. A habja lehetne tartósabb. Bár lehet, hogy ez a két dolog ellentmond egymásnak?! 8 pontos Nem azért mert az én receptem és mi főztük, de ha vakon teszteltetnék velem simán elhinném róla, hogy eredeti bajor főzet!

Mindeközben a Gyöngyös - Tápióbicske Tengely mentén írásban is rögzítettünk pár kifejezést, amiket reményeim szerint fel fognak venni az értelmező kéziszótár következő kiadásába:

Gabingolás: indokolatlanul állandóan hugyozni járni.

Robingolás: elképesztő hangerővel horkolni.

Zolingolás: addig ülni a WC-n, amíg rád nem törik az ajtót.

Lacingolás: állandóan rinyálni, ha sörözni hívnak.

Csabingolás: indokolatlanul bealudni akárhol is. (Ez mondjuk lehetne Csepingelés is.)

Stefingolás, (vagy Stefingelés): színesen ásítani, értsd: bégetni és/vagy hányni böfögés helyett.

 

2022. február 18.:

Zeneakadémia, Parabolic, Indoor, avagy egy húzós (fél) nap a nagy faluban! Erdélyi Tamás barátommal sajnos ritkán találkozunk, most végre adódott egy alkalom! Az Indoor Sörfesztivál volt az apropó, de ha már így alakult, betértünk egy vadonat új pösti sörfőzdébe is. Első utunk viszont a Zeneakadémiához vezetett. Orosz Zoli barátomtól vettem át ott egy szép adag söröspoharat és korsót. Ha már arra jártunk váltottunk pár jó szót és ugyan csak érintőlegesen, de vetettünk egy pillantást az épület egy részére, a nagyterem előterére. Csodálatos építészeti műremek! Innen a még csak pár napja nyílt Parabolic Lázárus Sörfőzdébe sétáltunk át a Lázár utcába. Az igazat megvallva percekig keringtünk, mint gólyafos a levegőben az utca mentén oda-vissza, mert nem találtuk a főzdét. Néztük az internetre feltett képeiket, hátha felismerjük az utcafrontot. A házszámozás kicsit hiányos volt. Aztán végül felfedeztük a helyet. Egy majdnem jelöletlen üvegajtó mögött egy pincehelyiségben. Leérve már rengeteg jele volt, hogy itt sörfőzés folyik, konkrétan az egész sörfőzde jól látható az üvegfalakon keresztül. A vendégtérbe betérve egy szimpatikus úriember fogadott minket a pult mögött. Miután látta, hogy ugyan ketten vagyunk, de nem kettesben, gyorsan elvitte a tulipánokat az asztalról amihez letelepedünk, vagy talán inkább feltelepedtünk a körülötte lévő bárszékekre, majd felvázolta a sörkínálatot. 5 fajta saját sörük volt csapon. Úgy döntöttünk, hogy kikérünk belőlük két teljes kóstoló szortimentet. Kaptunk hozzá tesztelési sorrend javallatot, majd időnként visszatért hozzánk, hogy megtudakolja melyik hogy ízlett, miközben a sörfőzdéről is mesélt pár szót. Mint kiderült sörfőzőként is dolgozik és nagyon örült, hogy végre férfiak tértek be hozzájuk akiket kifejezetten a söreik érdekelnek, mert egyébként elég sok fiatal pipi jár oda (ami mondjuk azért egyáltalán nem baj).  

8144. Parabolic APA. Könnyed, elég markánsan komlós, csúszós kis söröcske.

8145. Parabolic Belgian Blonde. Az íze alapján inkább witbier-nek mondtuk volna. Mint kiderült 30%-ban tartalmaz búzamalátát, fűszerek pedig egyáltalán nincsenek benne. A lényeg, hogy remek.

8146. Parabolic Milk Stout. 5,2-5,5% körüli alkohol tartalmú, kávés illatú, de kávé mentes fekete sör. A tejcukrot csak diszkréten, a szájpadlásom hátsórészén éreztem.

8147. Parabolic Amber Ale. 7,6%-os borostyán ale. Enyhe cara malátás illattal indított. Alaposan megforgattam a számban. Mesés ízeket tolt némi alkoholossággal.

8148. Parabolic Red IPA. 8,2-es vörös IPA. Már az előző sör is szenzációs volt, de ez még rátett egy lapáttal. Hasonlóan íz gazdag, mint az amber, csak még egy igen markáns komló keserű is párosult a gazdag malátatesthez. Mint kiderült, eredetileg gyengébbekre akarták őket főzni, hogy ivósabbak, csúszósabbak legyenek, de még ezek voltak az első kísérleti főzetek a vadi új szlovén Brewiks berendezésen.

8149. Parabolic Cold IPA. Nem, nem számoltam el magam az elején! A 6. sörüket már tartályból kóstoltuk. Bemehettünk a sörfőző és egyben érlelő térbe. Még közelebbről megnézhettük a berendezéseket és kaptunk tartályból kóstolót a legfrissebb sörükből, ami egy szándékosan lazábbra főzött, már már inkább session IPA. Az előző markáns itókák után ezt kicsit kevésnek éreztük, de önmagában biztos meg fogja állni a helyét.

Volt még időnk az Indoorig, így a ,,főzdelátogatás” után kikértünk még egy-egy sört, most már rendes adagot a kedvenceinkből. Én vörös IPA-t kértem, véletlenül amber ale lett belőle, mert a csapok még nem voltak feliratozva, de sebaj, azt is imádtam!

Na, aztán nem sokkal 17 óra előtt elindultunk a Hotel InterContinentálba. Nem tévedtünk el, most először nem a Gellértben volt az Indoor Sörfesztivál. Egy oldalajtón kellett bemenni, majd lecuccolni. Legnagyobb meglepetésemre csak a kabátomat voltak hajlandóak elvenni, a nagy pakkot amiben a Zolitól átvett poharak voltak nem. A rendezvény fényét a Klubunk kiállítása is emelte, amit szokás szerint a vezetőségünk tagjainak áldásos keze munkája hozott létre. Szerencsére az egyik kiállítási asztal alá berakhattam a csomagomat, így végül nem kellett lomis cigányként bóklászgatnom a fesztiválon! Tamással és a már ott lévő klubos barátainkkal, Andrással, Jóskával, Erzsivel és a többiekkel nézelődtünk, kóstolgattunk. Először megnéztük a kiállítást, majd körútra indultunk a résztvevő sörfőzdék között. Az elején még nagy volt a lendületünk, aztán az erőteljes bemelegítésnek hála viszonylag gyorsan ,,elfogytunk”, ahogy a már alapból hiányos jegyzeteim is.

8150. Winter Charlie. Régóta kíváncsi voltam már erre a sörre, így ezzel kezdtem! Nem okozott csalódást. Nem volt túlfűszerezve. Talán egy kicsit lehetett volna kerekebb, testesebb.

8151. Nopara Hoplager. Azok után, hogy nem rég szegények söreit nagyon lehúztuk a srácokkal mindenképpen akartam náluk valamit kóstolni, lehetőleg újdonságot azzal a reménnyel, hogy írhatok róla valami jót. Ez be is jött, a hoplagerük nagyon kellemes karakterű, friss üde söröcske volt! Közben jót beszélgettünk velük. Poharakat, címkéket, sőt még hűtőmágneseket is hoztak magukkal az érdeklődők számára.

A Sima Nebulája most is kiváló volt, mint anno első kóstolásra, ráadásul készültek ők is címkékkel.

8152. BAZ Beer Hárs 'N Gose. 5,3/12,3%-os sour-nak írt szőlős gose ami egyáltalán nem volt savanyú. Remek söröcske került a poharunkba.

8153. First Blackberry Empress. 5,2-es szedres gose. Szerencsére ez sem volt savanyú, a szedret meg imádom, szóval  nagyon bejövős volt.

A LöWolf tonkababos milk stout-jánál már biztosra mehettem, tudtam, hogy kiváló csak úgy, mint a Hara Punk Executive-ja.

Itt aztán kifogyott a tollam ezért úgy döntöttem, hogy majd szépen lefotózok minden sört amit inni fogok és a képek alapján fogom rekonstruálni az eseményeket. Igaz, kicsivel később Erzsitől kaptam kölcsönbe egy tollat ami sajnos nálam maradt, de végül annyira elkényelmesedtem, hogy jó darabig nem tértem vissza a jegyzeteléshez. Szóval a képek alapján az alábbiakat ittam:

8154. Lorpan. A svéd Omnipollo 6,8-as IPA-ja. Valószínűleg finom lehetett csak úgy, mint a tepertőkrémes, lila hagymás kenyér amit utána toltam be. Most nem volt tepertő maradék egyik asztalon sem!

8155. Permon Hazy Citra. 5,5/13%-os egykomlós New England IPA. Szerintem ez nem dobott akkorát, mint ahogy vártam tőle.

8156. Val-Dieu Blonde. Asszem, hogy mostanság vezették be ezt a belga márkát a hazai piacra. Lefotóztam ennek a 6%-os blonde-nak és a 7%-os karácsonyi sörüknek is leírását, de valamiért úgy rémlik, hogy az utóbbit végül mégsem kóstoltam meg. A Blonde (itt újra elővettem a jegyzetfüzetemet) k..va egyszerű sör! Sőt uncsi, meg még egy szó amit nem tudok kiolvasni.

A Parabolic is kint, illetve bent volt a fesztiválon. A főzdében megismert úr vitte a boltot. Természetesen nála is megálltunk pár jó szóra, meg a Cold IPA újrakóstolására. Kár, hogy kettőnknek összesen 1 db címkét hozott, de ennél nagyobb bajunk soha se legyen! A Timconál elvileg volt egy új címke dobozon aminek a beszerzésére Taxis megkért, de nem jött össze. A Csíkinél vajon csak chipset vettem, vagy egyúttal ittam egy pohárka szűretlent? A Karlhoz is elnéztünk. Sajnos se Ákos, se Móni nem voltak itt, így egy pohárka Luther 500-al lettünk ,,csak” gazdagabbak (más sört nem hoztak), plusz megkóstolhattuk az elképesztően finom, omlós pogácsájukat. Aztán Tamás elindult Gyuláékhoz, így sajnos magamra maradtam. Volt még talán egy órám a következő buszomig és még éreztem magamban erőt egy-két sörhöz, egy újabb körhöz. Keringve a fesztiválon belebotlottam a Sörgep.hu standjába. Kompakt kis házi sörfőző, érlelő berendezést reklámoztak úgy, hogy miközben meséltek a berendezésről meg lehetett kóstolni kétféle sört amik elvileg ilyen géppel készültek. Éppen nem volt ott senki, hát letáboroztam.     

8157. Sörgép Lager. Egész komoly kis söröcske volt. Nem kiemelkedő, de az eddig kóstolt ,,házilag” készült lagerek között megállná a helyét.

8158. Sörgép NE IPA. Ez viszont gyenge eresztés volt. Nem sok köze volt a típushoz.

Mindent egybevetve nem győztek meg róla, hogy van jövője ennek a berendezésnek pláne úgy, hogy talán 5-6 liter sör készíthető vele egyszerre és baromira drága a masina.

No, ekkor aztán éreztem, hogy ideje hazaindulni amíg még megy! Lecsattogtam a lépcsőn, majd amikor ki akartam kérni a kabátomat jutott eszembe, hogy a poharas pakkomat meg fent felejtettem! Gyorsan visszaugrottam érte, aztán már tényleg hazafelé vettem az irányt! Jó kis rendezvény volt, de asszem, legközelebb tiszta fejjel kell(ene) mennem rá!

 

2022. február 11-12.:

Megint Bicske! Péntek délután és este csak sörözgettünk Csabival, szombatra sörfőzés is jutott. Hogy melyik sörünket főztük? Nem írtam fel, így rákérdeztem a többieknél. Ezt a választ kaptam Tamástól: ,,Úgy írtam föl hogy mindenes Robis főzés”

8114. Cserri Kók. A One Beer 4,1%-os cola ízű meggyes söritala. Valószínűleg sikerült előállíttatniuk amit akartak. Tömény cola szörp. Még egy kis szóda kellene bele!

8115. Colliding Scientists. 7,2%-os friss komlós dupla IPA, a holland Uiltje és a Mad kollaborációjának gyümölcse. Citrusos illat, markánsan keserű íz szépen beleolvadva a malátatestbe. A végén kicsit vadkeserű. Remek!

8116. Kísérleti Nyúl Buddenbock. 7/16,2%-os sötét baksör a Fehér Nyúltól. Tényleg bak, kicsit talán füstös.

8117. Kísérleti Nyúl Jingle Nuts. 9,5/25,5%-os, elvileg zserbóra hajazó imperial pastry porter. Sárgabarack, mák és dióaroma van benne. Ehhez képest málnásnak éreztem az illatát. Hozza a süteményes jelleget, bár kicsit fanyarkás.

8118. EDDA Series Sköll. A Hajnali Sörfőzők 6,2%-os West Coast IPA-ja a Reketyében főzve. Ez eddig a legharmonikusabb sör a nap során.

8119. Baltic Latte. Ezt a 8%-os kávés balti portert is a Hajnali Sörfőzők jegyzik és szintén a Reketyében főzették. Az Impresso Micro Roastery kávéjával készült. Barna színű, a kávét adja rendesen, de nem restisen, bár...!. Édeskés, karamellás jegyeket is hordoz.

8120. Need for more Speedo. Az Ugar 4,5%-os grapefruitos, cascarás és kávés goséja. Relatíve diszkréten fanyar, középen leöntve egész barátságos. ,,Nagyon jól tolja a cascarát!” Hogy az mi? No, amikor ittuk és minősítettük még fogalmunk sem volt róla! Azóta megnéztem, hogy a kávé gyümölcshúsa.

8121. A Káoszisten Vére. Egy győri házi sörfőző, a Királyok Völgye Sörműhely mézsöre, ha úgy tetszik, mead-je. Vörösboros illat és szín, konkrétan kékfrankos. Édes kékfrankos ,,pirosbor”, ahogy keresztapám mondaná. Ivóvíz, repceméz, komló, meggylé, hibiszkuszvirág, sörélesztő és cukor került bele. Ha beneveznék egy borversenyre, szerintem tök jó helyezést érne el!

Csabi amúgy megint vett igazi KENYEREKET! A hagymás olyan finom, hogy sírva eszem! Le tudnám élni úgy az életemet, hogy nem eszem mást! Na jó, azért én is hozzájárultam egy kis kézműves sajttal és füstölt kóbival a hétvége fényéhez.

8122. Szó-szó, hál' Imhotepnek. 7%-os ,,majdnem imperial stout”. ,,Brewed with pride.” Ilyen szövegek voltak a címkéjén. Ez is győri házi főzet. Van benne egy igen vastag lábszag. Kávé-, kakaóbab darálék és pörkölt árpa is került bele. Elég fanyar. Kellemetlenül fanyar.

,,Hálás vagyok az univerzumnak, hogy megtaláltalak!” Nem, nem valltunk szerelmet egymásnak Csabival! Ez a Fóti Pils Bálint napi különkiadásának címkéjére volt írva. Egy kis ízlelőbimbó frissítés a sok kacifántos cucc után.

8123. Örömvölgyi Meggyes. Tóth Laci gyöngyöspatai boszorkánykonyhájában, illetve műhelyében, Olasztól vett koncentrátumból készült meggyes sör. Diszkrét benne a meggy ízében és illatában egyaránt. A konzerv ízt szerencsére nem tolja, de ezzel együtt sem volt bejövős.

8124. Horizont Night Shift 2021 RIS Aged in Tennessee Whiskey & Bourbon Barrel. 13%-os. Megérdemelné, hogy rendesen ki legyen elemezve! Kicsit alkoholos, ,,hordós” illatú. Rumos hordósnak érzem, pedig whiskey-sben érlelték. Enyhén fanyar az illata, az íze szerencsére már kevésbé. Krémes állagú. Nagyon jó ez a sör, de megfogja az embert!

8125. ZIP's Viva la Manga! 5%-os mangós APA. Az! Illatban és ízben is.

Közben a múltról, jelenről és a jövőről polemizáltunk Csabival gyűjtői vonalon.

8126. Horizont Taste More. 5,1/12,1%-os ,,cunder pale ale”. A férfi kézilabda EB hivatalos(?) söre. Ott voltam három meccsen, egyszer sem találkoztam vele! Elképzelhető, hogy a szurkolói zónában árulták. Illatos, komlós, citrusos, ízében kicsit vékony, vagy talán nem is annyira? Jó kis ivó sör.

8127. Executive Hazy Session IPA. A Hara Punk 4,5/11%-os session IPA-ja. Jó!

8128. Collab - Mellow Waves. A Monyo és az osztrák Bevog kollabja. 6,5/12,4%-os őszibarackos, mangós, maracujás savanyított sör. Ízében kevésbé savanyú, mint szagában. Utóbbi igen kellemetlen! Sőt, borzalmas a szaga és az idő múlásával (a melegedéssel) az íze is egyre kellemetlenebb!

8129. Collab - Dancing Industry. Ezt a közös sört a svájci Bierlabbal konspirálva készítette a Monyó. 7,5/18,5%-os feketeribizlis, meggyes, kakukkfüves, mentás imperial gose alpesi sóval. Csabi: ,,Egyébként, ha azt kell mondjam, hogy valami nem illik a sörbe, akkor az a kakukkfű.” Én a magam részéről nem fűztem hozzá jegyzetet. Fényévekre van az én ízlésvilágomtól. Mondhatnám úgy is, hogy pocsék!

8130. Drone. Az Invitro 7,7%-os IPA-ja a Monyoban főzetve. Jó, bár van egy kis furcsa íz benne. Citra, Galaxy, Mosaic. Talán a három komló kombinációja tette. Ezzel zártuk a péntek estét.

Jó Reggelt (Mourning) Joe Bácsi! Rehab után, rántotta közben. Csabi megint nagyot alkotott! Én kinevezném Magyarország tojásrántotta nagykövetének! Közben a többi Sörbratyó sajnos továbbra is csak virtuálisan volt velünk, mint előző este.

8131. Kecskeméti Robust Porter. 5,2/15,2%-os történet. Mint ha még mindig Mourning Joe-t innánk. Remek!

8132. Kecskeméti Imperial Milk Stout. Krémes, édes, tejes, pörkölt malátás, kiváló darab!

Közben már feltettük a vizet. Baromi lassan melegedik, viszont befutott Tamás!

8133. QDH Liquid Cocaine. 9%-os, négyszer hidegkomlózott dupla IPA a Mad-től. Szűrt közeli állapotú, áttetsző, kicsit oxidálódott. A nevéhez méltatlan, de nem rossz sör.

8134. EDDA Series Hati. A Hajnali Sörfőzők sorozatának egy újabb darabja. 8%-os kávés balti porter. Szárazabb volt, mint az előző napi változat, de kellemes.

8135. Horizont Night Shift 2021 RIS Aged in Bourbon barrels with chocolate and coffee. 12,5%-os. Nagyon jó, de nincs mit írnom róla.

,,Sörlé Templ, Dagi Méri.” Mindig akad valami a jegyzetfüzetemben, amit fogalmam sincs, hogy miért írtam fel!

8136. Kolabri IPA. 6,3-as IPA a Reketyétől. Citrusos, talán kicsit narancsos. ,,Nosztalgikus tóba esés...”

Komlót kell venni Bicskei ültetésre! Állapítottuk meg... s közben sajnos eljött Tamás János áldása, egy Brutal AK személyében.

8137. Stay Hibrated! 6%-os hibiszkuszos saison a Sima Brewingtől. Jó, de nem köllene még egyszer!

8138. Kids See Ghosts. 5%-os, szellem chilis duplán hidegkomlózott belga búzasör. Diszkréten tolhatták bele a chilit, mert szerencsére egyáltalán nem csípett. Az összetevői alapján nem sok jót vártam tőle, de igazából elég jó kis kompozíció lett.

8139. Banana S'mores. Laktóz, zab, lime, vanília, kakaó és ,,aroma” került ebbe a 10,5%-os imperial pastry sour ale-be. A Mad jegyzi. Az íze nem rossz, de az állagára nem voltam felkészülve. Banános sűrített tej besavanyítva. Elsőre visszahőköltem tőle, de másodjára, már ismerve a sűrűségét sokkal kellemesebbnek éreztem.

Közben szóba került Bogesz és a sövényrombolás.

8140. Jack Lemon. ,,Manhattan cheescake pale ale” típusmegjelölést kapott a Hara Punk-tól ez az 5,6/16%-os laktózos, citromos, citrom- és vanília kivonatos sör. Az ami! Nem tudom, hogy mi az, de az!  

8141. First Triple Flower Power. 9,4/21%-os tripla IPA. Nagyon ott van a komlózása! A virágosságot is szépen tolja és egy frankó maláta alap van alatta. Igazi jutalom a sörfőzés végén!

8142. Zentus Mademoiselle Schwarz D' Coco. 6,3/15%-os hidegkomlózott amerikai stout. Félszáraz. Sabro és HBC 472 komló került bele. A Sabro kókuszosságát rendesen tolja. Inkább ilyen sörbe való ez a komló, mint IPA-kba!

8143. Berry and Cherry Trifle. Mad féle 10%-os imperial pastry sour ale. Nem volt már kedvem leírni az összetevőit! Sokféle gyümölcs került bele. A meggy volt a domináns. Kedvemre való, ütős darab volt így zárszónak.

Menet közben nem emlékeztem meg róla, de egyébként napközben bekerült egy alkatrészeire bontott pácolt kokas a sütőbe. Remek vacsora lett belőle! Kis létszámú, de tartalmas két napot zártunk.

 

2022. február 10.:

8113. Szia Uram! Dupla IPA. 8%-os, valószínűleg First főzet, bár hivatalosan nem vállalják fel ezt a márkacsaládot. Van némi élvezeti értéke, de nem nagy szám.

 

2022. február 1.:

Lepalackoztuk Fáczyval és Csepivel az IPA-nak szánt közös sörünket ami végül inkább belga stílusú lett. Fáczy jött előbb. Elmostunk egy tartályra való üveget, aztán elugrott egy rövid időre. Nem sokára megérkezett Csepi, majd hamarosan Fáczy is visszatért és folytattuk a munkát. Közben persze ittunk egy halom már listázott sört és pár újdonságot.

8105. Helloween. Sörbratyók sütőtökös ale. Ez a főzet szerintem fűszeresebb, mint az előző évi volt. Markánsabb, talán izgalmasabb, de ezáltal számomra kevésbé szerethető verzió lett, mivel a dominánsan fűszeres söröket ugyebár nem igazán kedvelem. Ezzel együtt egy jól összerakott főzet lett belőle.

8106. Brutál Fenyős. Még egy Sörbratyók söröcske. Nagyobb adag fenyőhajtást kapott, mint az előző évi változat. Markánsan ki is jött az ízén. Bár ez is fűszeres ízvilágú, mégis jóval közelebb áll hozzám, mint a sütőtökös. A komlózása besimítja a fenyő markáns ízét. Csepiből ennyit váltott ki: ,,Akkor szalonna!”

8107. Jómadár. 5,1/12,8%-os kölsch típusú sör a balatonföldvári Helka gerilla sörfőzőktől. Szépen beletaláltak a típus közepébe.

,,Én vagyok a házigazda, én megüthetek mindenkit!”

8108. Kleine Fische. 5,5/13,5%-os bajor búza, szintén a Helkától. Szépen hozta a banános jegyeket. Szerintem ez is típus azonosra sikeredett.

Közben lefokoltuk a két tartályból a látszólag jobban viselkedőt. Sajnos csak 6,5-7 környékére erjedt le!

,,Kevesebb duma, kevesebb oxidáció! Jól megkaptad kis b..zi!” Sokat járt a pofám meló közben...!

8109. Kelén. IPA 5,8/13,2%-os főzet, az utolsó  Helka. Na, ez viszont rendesen el volt oxidálódva! Csepi: ,,Mert olyan sokat pofáztál felette!”

,,Kuriózum” Csepi kimondta, Fáczy ráérzett, ez lesz a sörünk neve!

8110. Rizmajer Coconut Coffee Milk Stout. 7/17,5%-os kókuszos, kávés milk stout. Riziék mostanában nagyon jól beletalálnak ezekbe az új receptekbe! Jó kis krémes söröcske lett belőle amiben szépen harmonizáltak az összetevők.

8111. Lima Pub And Hostel (Everyday IPA). 5,5-es Reketye IPA a Limanak főzve, vagy legalábbis nekik csomagolva. Van benne egy kis ,,izé”, de nem rossz!

,,Puki Lufi! Szevönszeköndsz! Döbrögi az auditor! Szerinted ennyi sör után majd minden jó lesz?”

8112. Human Experiment Twenty One. 8,4-es dupla IPA a Brew Your Mind-tól. Ahogy a neve mutatja a 21. kísérleti főzet a sorozatból. Többet vártam tőle. Felkészítettem a fiúkat egy kimagasló ízélményre, de nem ütött akkorát, mint gondoltam.

A leállt és újraoltott tartály 6,5-nél állt meg. ,,Megkupakoltuk a reformációt!”

Olyan örökbecsűk repkedtek el itt közben a semmibe, hogy hihetetlen! Nagyon kellene az a diktafon! Vagy egy fejkamera.

,,Repül az üveg, ki tudja, hol áll meg!” Na jó, csak dőltek, de azt sokszor! ,,A felrúgott sörhöz,” ez jó lenne kocsma névnek!

Röhögőgörcsbe fulladt a buli! Én a spejz ajtóba vertem a fejem, Csepi talán a kanapén fetrengett, Fáczy meg a konyhapadlót verte ököllel, úgy röhögtünk az egymásra licitálásból adódott baromságokon. Mivel órákkal éjfél után végeztünk, párszor átkopogott az egyik szomszéd ahelyett, hogy átjött volna egy sörre! Húzósra sikeredett ez a palackozás, de megcsináltuk!

 

2022. január 31.:

Ideje listáznom az újrakezdés utáni első főzetemet. Jobb már úgy se lesz!

8104. Újrakezdő. 5%-os hiábakomlózott világos ale. Asszem, kb. 3,5 fél év kihagyás után kezdtem újra a sörfőzést 2021.11.12-én. Beteljesült az álmom, végre a helyi erők, gyöngyösi barátaim is beszálltak a témába! Az első sört APA-nak szántam, ,,Az Első” nevű, először Gyöngyösön főzött söröm receptjéből kiindulva, de sajnos alul lett tervezve a komlózása, ráadásul a komlóforralás sem sikerült kellően intenzívre technikai problémák miatt, így a végeredmény messze elmaradt az elképzeléseimtől! Emiatt csalódott voltam, eleinte lassan is fogyott, de valahogy apránként mégis sikerült vele megbarátkoznom, miután elfogadtam, hogy kicsit (Nagyon!) ,,mááááás”, mint amilyenre terveztem! Eleinte brutál édes volt, komlókeserű meg sajnos soha sem volt és már nem is lesz benne, de mostanra egész szépen összesimultak benne az ízek, a malátaalapja meg egyébként eleve elég szép volt. No, úgy alakult, hogy egy nehéz nap után ma  - magam számára is meglepő módon - 3 üveggel nyekkentettem meg belőle! Nehezen alakult ki a szénsav tartalma, de mostanra egész korrekt lett, igaz, azért gyorsan elillan a habja. A színe mindvégig gyönyörű borostyán volt a Carared malátának köszönhetően. A karamellás, de már nem annyira édes íz dominál. Felmerült bennem, hogy talán érdemes lenne megvágva valami markánsan keserű, pilzeni típusú sörrel. Szerintem ki is fogom próbálni! Minden esetre míg az elején féltem tőle, hogy fog elfogyni belőle 21,5 liter, most már biztos vagyok benne, hogy egyetlen kortyát sem fogom kényszerből elfogyasztani! Egynek jó! ;-)   

 

2022. január 21-22.:

Csabi szülcsinapcsis bulija Bicskén! Nehezen indult a történet. Már pénteken el akartam menni Csabihoz, de nem volt egyszerű menet! Megint pont úgy alakult, hogy az egyik legmacerásabban pakolható tétel kiszállítása csúszott péntek délutánra a melóhelyen!.A srácok kitettek magukért, még éppen időben végeztünk. De még nem volt vége a megpróbáltatásoknak! Egy közúti baleset miatt lekéstem a jászberényi csatlakozást. Egy jó órát késtünk. Szerencsémre Tamásék éppen hazafelé tartottak kocsival és beugrottak értem az autóbusz állomásra, így végül nem gyarapodtak tovább a ráncaim. Köszönet érte!  Zolival majdnem egyszerre értünk Csabihoz. Egy Fóti Pils került először terítékre. Úgy ki voltam tikkadva, hogy húzóra leküldtem a részem. Majd egy izgalmas pakknak kezdtünk neki. Csabinak sikerült beszereznie egy adagot Csupor Marci házi főzeteiből.

8071. Helles Neked. 4,5-es bajor helles. Abszolút klasszikus darabra sikeredett! A típus kellős közepe.

8072. Prolihisztor IPA. 8%-os mangós IPA. Zoli: ,,Mézsör. Miért kellett 1 kg cukor a sörbe? Hááát, volt a konyhában...!” Gyümölcs sűrítményes lehetett, mert tényleg kifejezetten édes volt. Egyáltalán nem volt IPA-s. Nekem inkább mandarinos jegyeket tolt, főleg illatában. Miután megnéztük, hogy mit iszunk már megtaláltuk benne a mangót. (Ugye Schatmen?) Az alkohol nem érződött ki belőle.

Miért van csomósodás gátló anyag a vegyes magvakban? Sírok, annyira jó ez a kenyér amit Csabi vett!

8073. Barbi Brain Liquor. 7%-os mangós Berliner weisse. Illatra mint az előző, csak ez savanyított.  Balzsamecetes az íze. Bánt a savanyúsága, pedig nem durva, csak annyira nem kellene bele!

8074. DanIPA. 6%-os NE IPA. Citrusos IPA illat és íz. Jó homályos. A típushoz képest markánsan keserű.

8075. All the Jam we have. Spontán erjesztésű lekváros sör. Zoli: ,,Hát, nem sör!” Csabi: ,,Mad X illata van egész konkrétan!” Hm! Házi Mad X, ja!

8076. Agnosia Day Dreamer. 5,8-as NE IPA. Kacifántosan vadkeserű, nem túl testes, egyáltalán nem NE IPA-s.

8077. Havarian Lager. 4,5%-os rizses bajor(?) helles bajor élesztővel. Ezt már Lacival együtt ittuk. Nagyon hasonlított az elsőnek ivott hellesre.

8078. Foghatok Tudni. Müncheni lager. Nem volt kiemelkedő, de hozott egy jó átlagot.

A lángszórós fosás csak az egyik sztori volt ami mindeközben elhangzott. Jedi tej!

8079. Schwarzwald Bachuffer. Laci nem vitte túlzásba! Ez máris a János áldása lett! 5%-os fekete lager. Pörköltmalátás illat és íz jellemezte. Szép kerek schwarzbier.

8080. Oud Bruin. 5,5%-os spontán erjesztésű belga. Csabi: ,,Fingszagú! Az íze ahhoz képest...!” Zoli:,, ...fingízű!” Én a végére majdnem megszerettem, de csak majdnem!

Ezzel véget értek Csupor Marci sörei, de továbbra is házi főzetekkel folytattuk.

8081. Brutál Keserű Házi Sör. Simacsek kolléga főzete Győrből. Ez is kicsit fingszagú volt. Nem volt brutál keserű és volt valami fals az ízében. Ezt Csabi elszumákolta!

8082. 6. Meggyes Belga Búza. Elekes Csaba tavaly augusztusi meggyes söre. Büdi! Zoli: ,,Ez csak simán romlott.” Fanyar, az OK, de ennek is fals íze volt, mint egy felforrt meggybefőttnek.

8083. Zámbó Meggyes. Hát,valami ezzel sem stimmelt! Megittam, de nem szívesen! Zoli összegezte jól az utóbbi söröket: ,,Kevés bennük a szumacs! Vagy sok(k)?”

8084. AK Kinizsi. Jimmy féle jótékonysági céllal készült 5,8-as világos sör. Nem derült ki, hogy lager, vagy ale. Kicsit édes, egyszerű, semleges illatú, vagy inkább illattalan.

8085. Zámbó Tonkababos Stout. Hú, ez jó! Jimmy ezzel a főzetével betalált! Illata visszafogott, de ott van benne a tonka. Az íze nagyon jó. Kellő testtel, édeskésséggel van alátámasztva a tonkabab íze. Harmonikus történet. Messze a legjobb a mostani nagykanizsai főzetek közül.

8086. Horizont Night Shift 2021 Barleywine aged rhum barrels with tonka beans. 13%-os főzet. Ezzel visszatértünk a kisüzemi vonalra. Hmmm, azt írtam a noteszomba, hogy 2/3-ig volt tölve az üveg. Lehetséges ez? Lehet, hogy Zoli rakta el nekünk az előkóstoláskor? Már nem emlékszem! Szinte úgy kellett megillatolni, ahogy kémia órán a vegyszereket. Messziről, csak magunk felé legyezve, mert annyira tömény volt. Szilvás jegyeket hordozott. Talán nagyképűen hangzik, de Zajos Tücsök tonkababbal. Isteni volt!

,,Lacikám Drágám! Reggel legyél szíves egy tálca sört venni, de tudod, abból az IPA fajtából, hogy egyem meg a lelkedet! Ha mégse, akkor szólj nyugodtan annak a barátodnak, akire ilyen helyzetben gondolnál!” Semmi, semmi, csak a másnapi betevőről ment az egyeztetés....

Kérek szépen ágyneműt! Ááááá! Akkor sört! OK! Kupakcsata!

8087. ZIP's Drink up Grinches! 10%-os vaníliás imperial milk stout. Vadvirág illatú. Mint ha a mezőről összeszednéd az összes vadvirágot és főznél belőle egy teát. Napi záró darabnak bizonyult a kicsike.

Reggel támadt a sülyi tatár! Isteni volt!

Aztán belekezdtünk egy Mourning Joe-val. Reméljük, Laci Luke hajnalban átlovagolt Kátára a tálca sörért!

Bedobtunk még egy Early Sunset-et, aztán átrongyoltunk Lacihoz. Ő már jó ideje melózott miattunk. Felfűtötte a kemencét, előkészítette a kaják nagy részét. A sültkrumplival valami baj volt, nagyon párolgott! Ittunk egy Molyost, miközben a kenyérlángosok pillanatok alatt megsültek. Jó csípősek lettek!

Csabi: ,,Szeretem amikor azt hisszük magunkról, hogy viccesek vagyunk, pedig nem, csak vállalhatatlanok!”

Miközben befejeztük a kaja előkészületeket és vártuk, hogy a kemence megsüsse a disznóságokat főleg saját söröket ittunk. Sütőtököst, 2. Molyost és Laci sörét, de előkerült pár doboz Soproni Porter is, amit a közelmúltban vontak ki a piacról. Újra megállapítottuk, hogy azért vonták ki, mert túl jóra sikeredett!

A húsok gyorsan megsültek. Kajáltunk egy jót belőlük, aztán ültünk elnyúlva a nappaliban, Laci közben dolgozott, mi meg reklámokat néztünk a TV-ben hang nélkül.

Mi voltunk a császár életei!

Aztán visszafelé Csabihoz, még beugrottunk Tamásékhoz. Erzsók meglepi lángos tortát sütött az ünnepeltnek, illetve ünnepelteknek, hiszen Laci születésnapja is már csakHaz napokra volt, mindannyiunk nagy örömére! Már nem a születésnapot, hanem a lángost. Innen Laci visszafordult melózni, viszont Csabihoz érve Csaba bátyánk is csatlakozott hozzánk egy kis időre sőt, nagy meglepetés volt, hogy Balázs is befutott családostól!

8088. First Double Flower Power. Na már most ez a sör sehol, de tényleg az ég egy adta világon sehol nem szerepel ennek a bulinak a jegyzeteiben! Valahogy mégis ehhez a naphoz írtam fel még korábban amikor csak a száraz adatokat rögzítettem a táblázatomban és itt a leírás piszkozatában is. Hogy a búbánatos franckarikába került ez ide? No mindegy! Valamikor biztos ittunk egyet és finom volt!

8089. Barrel Project - Blackcurrant Barbados Trifle. 8,2-es, rumos hordóban érlelt imperial pastry sour ale feketeribizlivel, laktózzal és vaníliával. A ribit tolta rendesen. Fanyar volt, de talán plusz savanyítás nélkül. Nem volt az a klasszikus Barrel ízvilág.

8090. Fekete Kincs. A Sima Brewing Tisza tavi sulyommal főzött 6,5%-os dark ale-je. Kellemes volt, de nem éreztem rajta semmi extrát a sulyomtól.

8091. Wake me up before You Coco. Bourbon hordóban érlelt 9,5%-os imperial pastry sour ale málnával, banánnal és pörkölt kókusszal a Mad-től. Zoli szerint pimpós Tokaji Furmint szaga volt. Elég kutya cucc, az biztos!

8092. Barrel Project - Black Horchata. Kevert Bourbon whisky hordóban, vagy többféle whisky hordóban érlelt 11%-os imperial milk stout vaníliával és fahéjjal. Kiemelkedő darab! Az ilyenekért érdemes megvenni(e Csabinak) a méreg drága Barreleket! Krémes, édeskés, apró kortyokban szabad csak az ilyet elfogyasztani minden molekuláját külön megcsócsálva.  

8093. Kings & Queens 7. Valami 7. jubileumos aszú hordóban érlelték ezt 13,7%-os flandriai imperial vörös ale-t a Monyonál. Boros világba ment el. Nem az én stílusom, de gondolom, hogy jó.

8094. Clock Ellen. A cseh pakkból hoztam Csabinak ezt a Laphroaig hordóban érlelt 9,2%-os árpabort. Piszkosul karakteres! Füstölt szalonna illatú. Ízében is füstös, édeskés. Tamás: ,,Ez olyan, mint amikor egy Forma 1-es pálya körül összeszeded a gumidarabokat és megeszed. Valakinek bejön, valakinek nem.” Nekem tetszett! Az idő múlásával a füstösséget kevésbé éreztem, az édes íz kezdett dominálni. Felvette a versenyt a ma kóstolt hasonló kaliberű hazai sörökkel.

Végül Balázsnak a sokadik és egyben utolsó János áldás egy Brutal AK lett. Méltó darab a címre! A végére a gyerekek is feloldódtak. Kezdték jól érezni magukat, pedig ők ,,csak” szörpöt kaptak. Szegény Csilla nem volt túl beszédes, de nem önszántából. Nagyon jó volt, hogy beugrottak!

Terveztünk erre a napra egy sörfőzést is. Na erről letettünk, a palackozásról viszont még nem!

A One Beer készíttetett magának egy agyament sörsort, valószínűleg az Ugarban. Nem is annyira a sörök, mint inkább az elnevezésük és a címke dizájn lett extrém. Mondjuk úgy, hogy politikailag semleges politikát folytattak! Az est hátralévő részében többek között ezek is sorra kerültek. Szerintem mindenki fel fogja ismerni, hogy melyik sör illik be a sorba.

8095. Uborkai. 4%-os uborkás gose. Zoli szerint nem is annyira uborkás, inkább kapros. Szerintem vállalható, de nem az én világom. Mondjuk utálom a kaprot. Azért ott az ubi! Borkai uborkáját anno mindenki láthatta. Reméljük, hogy a sörbe azért nem az övé került!

8096. Száj(d)er. 4%-os almás gose. Számomra ez ihatóbb volt, de az almát nem nagyon tolta. Hogy énekelte a Republic? Szá-jer kis szakáll...!

8097. Lölölé. 4%-os szőlős gose. ,,Tenderi sóval”, ahogy a címkéje hirdeti. Ez majdnem ízlett! Az illata tetszett, szőlős. Lö-lö-lé, lölölölölé, veszélyes az út, hazafelé! Pláne egy konvektorral az ember hátán!

Közben Tamás beindította a bulit a zenebömbivel! ,,Buzi-e vagy?!” Ezt Szabi is értékelné! ,,Zsolti a béka!”

Csabi: ,,Bogi hol vagy baszd meg?!”

,,Hallottad már Frank Szinátrától az Avar olvéjz lavjút?” ,,Tértivevény!”

Csabinál a zsír is méz, vagy nagyon zsír a méz! Nem tudom pontosan. Szerencsére nem ettem bele!

8098. Bloody Koschei. Csabi kapta ajiba. Zoli, vagy Laci választása volt? A román Hop Hooligans 11%-os céklás imperial stoutja. Megszínezte a cékla, de az ízét nem b..szta szét. Tök harmonikus stout. Nem mondanám meg, hogy cékla is van benne. Remek sör!

8099. KARÁCSONY-ig sem értek haza. 4%-os körtés gose. Alig savanya, diszkréten körtés. Nem rossz a Főváros réméhez képest!

Megjött Laci! Visszatért közénk! Újra együtt az 5 Sörbratyó!

,,A buzi zenét utálom, mint Alekoszt!”

8100. First Azteca Q. 11%-os imperial pastry porter kávéval és vaníliával. A süteményre hajazó jelleget nem éreztem benne, de nagyon jó! Kicsit árpaboros beütésű, bár... hmmm, nem tudom!

8101. First Easy Geese. 5,2%-os hidegkomlózott hoplager. Nem nagy kaland se így, se úgy!

Megittuk az utolsó Barberpapát. Kicsit futott. Mostanra már nagyon szárazra erjedt, de nem volt rossz. Összekóstoltuk a Helloween-el. Most nem éreztem nagynak a különbséget a két sütőtökös sörünk között. Igaz, túl hideg volt mind a kettő.

8102. Gryphon Whiskey Barrel Aged. A Yeast Side whisky hordóban érlelt 11,5/30%-os RIS-e. Zoli: ,,Süt belőle az alkohol!” És tényleg! Szerintem még pár évig érlelhetnék!

,,Rosszul vagy?” ,,Nem, csak próbáltam úgy tenni, mint ha nem lennék itt.”

8103. Narancsos Orban(c)füves Gose. 4%-os zöld szőlőleves és naracsos, vagy narancs héjas(?!) gose. A narancsosság dominált benne szerencsére, de azért ez még kevés a megkoronázásához!

Lepalackoztuk Marit! Szerintem már most baromi jó!

Aztán egyszer csak véget ért a móka már a (hétvégére...)! Klassz volt srácok! Méltó a Sörbratyókhoz!

 

2022. január 15.:

Nem főztünk, nem palackoztunk, csak sörözgettünk Gabikával és Beerduo Zolival.

8057. Pfungstadter Brau Meister Pils. 4,9-es pilzeni 5 fajta komlóval. Jó kis ivósör német módra.

8058. Trooper IPA. 4,3-as és IPA-nak nevezik. ,,Szeretem” az ilyeneket! Kellemesen illatos, szűrt, Gabinak másodikra CIF illatú. Kommersz gyári cucc. Gabi szerint a mi gyári IPA-ink jobbak. Egyetértek vele.

Aztán jött egy csomó Sörbratyók főzet. Brutál Fenyős, 1. és 2. molyos, Menyus, Laci söre, sütőtökös és fügés. Közben lefokoltuk a 7-i főzet egyik tartályát, mert leállt az erjedése. Sajnos nagyon magasan ragadt, brutál édes és hígító szagú volt! Nem fertőződött el, csak baromira észteres lett a nem tervezett alul oltás miatt. Ez valószínűleg fog kapni még egy adag élesztőt!

Zoli szerint Laci sörének kupakján az ,,L” betű azt jelenti, hogy Lassan szedhetem a Kavintont! Nehezen jutott eszembe, hogy melyik sör van benne... Gabi szerint a sütőtökös romlott sütőtökös. Ezért szerintem majd Csabi elkapja a sütő-tökeit! A fügés meg ízlett mindenkinek, bár Gabi szerint vékony és persze senki nem érezte ki belőle a fügét. A molyosok is elfogadhatóan szerepeltek.

8059. Geine Pôngel. 5,8-as holland IPA a De Brouwschuurtól. Zoli hozta. Furcsa volt az illata és az íze is. Zoli szerint koriandertől volt kölni szaga és kicsit mosószeres is volt. Huel Melon került bele, azért nem ízlett ez nekem!

Közben Zoli elmesélte, hogy a sörfőzde sörözőjében a lámpák búrái vadászgépek sugárhajtóműveinek égéstereiből lettek kialakítva.

8060. Rare Quadrupel Kokos Vanille. 9,5%-os kókuszos, vaníliás quadrupel szintén Weertből, de a raRe craft-tól. Ezt is Zoli hozta. Már az illata is mesés, marcipános volt. Szinte tökéletes főzet!

8061. Mülna. A Hübris savanyított málnás söre. Inkább az illata savanyú, az ízében hagytak édeskésséget. Gabit gyerekkorunk műanyag ,,halonos” cukorkájára emlékeztette. Nem tudom, hogy mire gondolt!

Üpa-t is ittunk. Az íze nem volt túl markáns, de kellemes, az illata meg nagyon citrusos volt, ami Zoli szerint isteni. Közben Gabi vadászrepült Zolival Top Gun módra.

8062. American Beauty. Emlékeim szerint már jó régen volt egy poszt a Monyótól, miszerint megváltoztatták ennek a szépségnek a receptjét, de ha véletlenül rosszul emlékeznék rá azért mindenképpen listázandó mégis, mert csak forgalmazó a címkén a Monyo, ergo bérfőzették valahol kapacitás hiány miatt. Valószínűleg a Főzdepark valamelyik másik főzdéjében, de ez persze nincs konkrétan ráírva. Nekem kellemes volt. Zoli szerint ugyanaz a komló van benne, mint a nem szeretem hollandban. Szerintem nem.

8063. Clock Pastry Imperial Stout Pistachios. 9,6/24%-os csoda! A holland quadrupellel összevetve Zoli szerint az nagyobb tömegeket vonzana, de ez a jobb. Nem annyira illatos, de az íze kerekebb. Kevésbé édes, ami tetszett.

8064. Müggy. 4,2-es meggyes Hübris. Zoli szerint ez is jó, nekem kicsit mű volt.

8065. Habesha. Namármost! Ez ránézésre egy etióp sör. Egy pösti cég forgalmazza. Lehúztam róla a magyar matricát, hogy a címke eredeti felirata alapján fel tudjam venni a megfelelő etióp településhez. Új ország lenne a kóstolólistámra. Látom rajta, hogy a holland, lieshouti Bavariához van köze licenc szempontjából. De hát a márkanév meg echte etiópnak tűnik?! Külföldiül nem túl jól tudok, viszont ott a gugli fordító! (Amiről tudjuk, hogy ölég szar!) Beírtam angolul, holland recept Etiópiában főzve, beírtam hollandul, franciául és olaszul, etióp recept Hollandiában főzve. Maradt még két nyelv, de nem vacakoltam velük tovább! Szerintem ezt a sört Hollandiában főzték! Kib...szott globalizáció! A magyar forgalmazó meg simán eladja etióp sörnek! Ez persze nem egyedi eset és nem csak nálunk jellemző, sajnos! Amúgy maga a sör tökre rendben volt, ráadásul megmentette Zoli életét, aki kicsit félrenyelt előtte.

8066. Doggie Style Pale Ale. A Flying Dog 5,5%-os világos ale-je. Egyszerű, de elfogadható darab volt. Vajon kutyapózban főzték?

8067. Esthajnal '21. 7/19%-os meggyes-mákos balti porter Békésszentandrásról. Szerencsére inkább meggyes volt, mint mákos, vagy talán inkább cseresznyés, így kifejezetten bejött.

8068. New York Mocaccino. 6,8-ról 6,6%-os lett. Sokig nem listáztam emiatt újra, de annyiszor jött velem szembe mostanság, hogy végül rászántam magam. Legutóbb csalódás volt, de most tök kellemes! A csokis jegyek domináltak benne.

8069. Fashion And Spirituality. A Mad 7%-os sós karamellás machiatos milk stoutja. A karamellát nem nagyon éreztem rajta, de a sót és a kávét igen. Utóbbit főleg illatában. Elsőosztályú főzet.

8070. Dreher Áfonya. 4%-os áfonyás lager. Gabi: ,,Hú! Nekem nagyon bejön! Mondjuk sör íze az nincsen.” Gabi nagyon szereti az áfonyát... Egyébként tényleg nem volt rossz, bár sörhöz nem sok köze van. Levezető záró darabnak jó volt. Csendes, beszélgetős, iddogálós estét zártunk.

 

2022. január 13.:

A keresztgyerkőceimtől egy nagyon értékes és különleges ajándékot kaptam a születésnapomon! Bérletet a férfi kézilabda EB  magyar csoportjának összes mérkőzésére, amiket ráadásul az újonnan épült MVM Dom-ban rendeztek Pesten. Ez volt az első meccs nap. A helyszínen csak Sopronit lehetett inni, így ebből nem lett volna bejegyzés a kóstolóoldalamra, de délután még itthon, a meccsre hangolódva megittam két egyszerű, lengyel gyártású áruházlánci sört a Penny kínálatából.

8055. Arany Korsó IPA. 4,7%-os főzet. IPA-hoz persze semmi köze nem volt, ahogy az várható volt, de meg lehetett inni.

8056. Arany Korsó Strong. 7,2% világos lager. Igazi áruházlánci olcsó erős sör. Mindent egybevetve egyszer ezt is meg lehet inni.

A mérkőzés sajnos nem sikerült jól! Kikaptunk 31:28-ra a hollandoktól igen gyenge játékkal, de ezzel együtt is nagy élmény volt ott lenni a 20.000 ember egyikeként a lelátón, ráadásul egész közel a pályához, talán a 4. vagy 5. sorban. Köszönöm szépen ezt a különleges ajándékot!

 

2022. január 7.:

Eljött a 4. gyöngyösi sörfőzés napja! Fáczyval és Csepivel terveztünk egy közös receptet, azt igyekeztünk megvalósítani. Először Csepi érkezett meg, aztán egy Charlie-val később Fáczy is befutott. A sörfőzés szépen csordogálni kezdett csak úgy, mint a különböző sörök a poharakba.

8041. Irseer Kloster-Helles. 4,9-es szűretlen bajor helles Irsee im Allgäuból. Sidi Roli kollégám lepett meg vele. Köszönet érte! Hozott egy jó átlagot.

Kisvártatva Beerduo Zoli is csatlakozott hozzánk, így végül négyen vittük végig a történetet.

Szerencsére sok már korábban kóstolt sört fogyasztottunk, így kicsit könnyebb a dolgom a listázásnál. Csepi például egy Mad-es pakkal lepett meg minket. Szóval ittunk Tokyo Lemonade-t, Jam 52-t, New York Mocachino-t, Liquid Cocaine-t, de saját sört, Menyust is, meg Agrár X-et az Ugartól. Zoli is hozott egy izgalmas pakkot, a Fehér Nyúl RIS-ének három különböző évjáratát. Összekóstoltuk őket:

8042. Fehér Nyúl Russian Imperial Stout 2020. 9,5/24,3%-os főzet. Kicsit unalmasnak tűnt. Nagyon jól lett összerakva, de valahogy nem volt egyénisége.

8043. Fehér Nyúl Russian Imperial Stout 2019. Ez is 9,5/24,3-as főzet. Édesebb, komplexebb volt az íze. Csepi: ,,Ú, ez odabasz az illatával!”

A 2018-as verzió 8,2/21,7%-os volt. Már listázott darab. Csepinek ez volt a legédesebb. Én ebben nem értettem egyet. Minden esetre ez volt a legharmonikusabb. Összességében elmondható, hogy kis különbségekkel, de a legrégebbi volt a legfinomabb és a legújabb a leggyengébb. Hiába no, az ilyen erős söröknek jót tesz az idő, ez most is bebizonyosodott, mint már annyiszor!

Ezek után következett egy sörsor a tiszafüredi Nopara Gyógysertárból, amit Stefitől kaptam ajándékba a születésnapom alkalmából. Hálás köszönet érte Steff a most következő sorok ellenére is! Nem lesz egyszerű leírni a fogyasztásuk közben elhangzottakat, mert annak ellenére, hogy még nem jártam ebben a sörfőzében alapvetően nagyon szimpatikus amit csinálnak, illetve amit eddig hallottam róluk és a korábban kóstolt söreik nem voltak olyan rosszak, viszont most igen kemény kritikát kaptak szegények a csapattól!

8044. Nopara Lájmos Láger. 4,7-es. ,,Édes mint a lime!” Gyakorlatilag egyetértettünk benne, hogy mosogatószer szaga és íze volt.

8045. Forte 44. 4,5-ről 4,7-es lett az idők során ez a szűretlen világos lager, de sajnos sokkal rosszabb, mint amilyen korábban volt. Zoli: ,,Ez ízhibás! Dohos, zöldalmás, diacetiles.” Csepi: ,,Rosszul mondod, ez nem ízhibás, ez nem sör! Mint ha pókhálót ittam volna!”

Zoli: ,,Engem idegesít, hogy ilyen sörfőzde működik!” Én: ,,Állítólag a konyhájuk jó!” Csepi: ,,Ott főzik a söröket!”

8046. Nopara Málnás Búzasör. 4,7%-os. Málnaszörp, vagy inkább meggy Márka. Mű, de eddig a legjobb. Fáczy és Csepi szerint szörp light.

8047. Az Igazi Vörös. 4,7-es amber lager Lenin elvtárssal a címkéjén. Zoli: ,,Az emberiség elleni bűntett!” Csepi: ,,Lenin fingja palackozva. Ő is egy celeb volt. Olyan mint amikor nagytakarításkor az első felmosás után kicsavarod a felmosót és...!”

Ittunk még egy barackosat is tőlük ami nem kapott különösebb kritikát és egy IPA-t, az IPAnkrint. Csepi: ,,Pinatráns! Halszagú pina. Ez még iható is!” Zoli: ,,Annyira nem rossz, mint az előző, de ihatatlan. Bűncselekmény eladni!”

Bocsánat az ennyire szélsőséges minősítésért! Valami történhetett ezzel a pakkal, mert sajnos tényleg nagyon, de nagyon nem voltak jók! Kivételesen most azt remélem, hogy ezt nem sokan olvassák! Nem akarok rossz hírverést csinálni nekik, de ezt most le kellett írnom! Engem azért továbbra is érdekel ez a sörfőzde és a termékeik.

8048. Kispolszki. 5%-os lengyel vörös lager. A HopTop-ban főzette az azonos nevű, lengyel tematikájú kis budai söröző tulajdonosa. Csak náluk kapható, kiváló vörös lager söröcske.

8049. Helles Lager Three. 5,7-es szűretlen világos lager a Brew Your Mind-tól. Korrekten összerakták, csak hát vannak ennél sokkal jobb lager sörök sokkal olcsóbban a sörpiacon. Zoli szerint punci illatú, szerintem Chardonnay. Ez is megerősíti azt a tézist amit egyszer sok évvel ezelőtt egy borász ismerős mondott. A Chardonnay-t arról lehet felismerni, hogy finom, friss üde punci illata van.

8050. Early Sunset. 7,7-es zab stout a Brew Your Mind-tól. Nem tudnék belekötni, de kicsit karakteresebb ízre számítottam. Egy jó kis alap stout.

,,Attól, hogy téged nem értenek meg, még nem vagy művész!”

8051. Human Experiment Twenty. 8,1-es dupla IPA. Persze ezt is a BYM főzte. Érdekes lenne legalább 4-5 verziót összekóstolni belőlük, de addig sohasem húzzák ki. Így csak annyit tudok rá mondani, hogy a szokásos jól összerakott IPA a BYM-ra jellemző stílusban.

Aztán ittunk egy saját barnát, a Szancsót. Hát igen, azt hagyjuk! Utána viszont a saját árpaborunk, a Zajos Tücsök jött, ami Karácsonykor töltötte be az 5. életévét. Szilvás ízjegyek domináltak benne. ,,Kőkemény, több éves szilvalekvár.” Magamnak már egy új pohárba kellett töltenem, mert amiből eddig ittam azt sikeresen összetörtem. Már nem tudom, hogy melyik volt az, szóval nem kár érte. Közben Zoli kidőlt, Csepi viszont pár perc pihenő után visszatért.   

8052. Autumn Tactics. 6,4/15%-os NE IPA a Sibeeria-tól. Még a szülcsinapcsis pakkból maradt. Nem volt annyira kimagasló, mint amilyenekre arról a napról emlékszem, de soha ne igyunk ennél rosszabb IPA-t!

,,Fingjál hozzá szépeket!” Mondta (valószínűleg) Csepi. Szerintem nem a sört minősítette, hanem inkább a bélrendszerünk aktuális telítettségi állapotát a bevitt jelentős mennyiségű sör, kézműves sajt és füstölt kolbász után. Már éjjel fél egy körül járt az idő és még csak ekkor értünk a szűrés végére. Hát igen, ez egy kétnapos sörfőzésre sikeredett!

8053. Podzim. Hidegkomlózott amerikai stout. 6,4/15%-os és ezt is a Sibeeria jegyzi. Olyasmit tudnék írni erre is a maga stílusán belül, mint az  előzőre.

Asszem, kicsit megcsömörlöttünk már a markáns, időnként kacifántos kézműves söröktől, így a végén egyszerűbb ízvilágúakra váltottunk.

8054. Pfungstadter Edel-Pils Premium. 4,9/11-es német pilzeni. Felüdülés volt az ízlelőbimbóinknak, pedig nem volt nagy szám még a kategóriáján belül sem.

Aztán jött még egy már listázott Schlappeseppel, majd furcsa mód utolsó sörnek egy Soproni 1895-öt választottak a srácok. Igazából nem vallott szégyent, ahogy mi sem! A sörfőzést végigvittük árkon, bokron és rengeteg elfogyasztott sörön át!

 

2022. január 3.:

8040. Schlappeseppel Kellerbier.5,3/12-es szűretlen pincesör. Ennek se volt se íze, se bűze. Nem ez lesz a kedvenc német sörgyáram, az biztos!

 

2022. január 2.:

8038. Licher Pilsner. 4,9-es német pils. Az! Száraz, keserű. A cseh stílus közelebb áll hozzám, de ez is jó.

8039. Schlappeseppel Premium Pils. 5,1/11%-os német pils Grossostheimből. Íztelen volt az előzőhöz képest.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 104
Tegnapi: 117
Heti: 726
Havi: 4 003
Össz.: 512 206

Látogatottság növelés
Oldal: 2022. januári, februári és márciusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »