Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2020. október 27.:

7343. Dreher Szilaj Meggy. 4%-os holland gyártású meggyes láger magyar márkanévvel ellátva. Ezek szerint Kőbányán még mindig nem ruháztak be a technológiára ami a gyümis sörök gyártásához szükséges. Meglepő egy ekkora gyár esetén! Nekem nem jött be. Baromira édes.

 

2020. október 23-24.:

Na! Nemzeti ünnep, nemzeti sörkóstolóval! Na jó, csak sima sörkóstolóval, barátok közt. Nem RTL klubosan, hanem úgy rendesen! Öööööö....., szóval összeröffentünk TB-n! 23-án reggel még kiugrottam a temetőbe felmérni a terepet (egyelőre még nem magamnak sőt, másnak sem), mégis csak Mindenszentek közelében jártunk, aztán kora délután elindultam Csabihoz. Nála aztán hamar belelendültünk a kóstolgatásba. Egy brutálisan jó darabbal kezdtünk!  

7314. Ego Maniac Simcoe. A Mad 8%-os duplán hidegkomlózott dupla IPA-ja. Olyan Brew Your Mind stílusú és minőségű New England IPA lett, azaz k..va jó!

Közben pár percre befutott Csaba bátyánk is. Hááát, Csabi nem kényeztette el a faterját, maradjunk annyiban! Két sört kóstolunk meg közösen.

7315. Acid Stroke. A fertőrákosi Krois és a Hajnali Sörfőzők sem tudtak meglenni savanyított sör nélkül, hát létrehozták közösen ezt az 5,6-os izét. Mondjuk a Mad X-ekhez képest teljesen vállalható darab. Csaba bátyánk szerint ,,kicsit furcsa, deeeeee.... Citromos, citromsavas”, azért lecsúszott! Az alján a zacc úgy nézett ki, mint az a cucc, ami a címkén a gyerek szájából folyik ki.

7316. Strawberry Steve. Epres, lime-os gose rózsaszín himalájai sóval. A gyümi nem nyomta el teljesen a goset szerencsére. Vállalható, bár a végére azért ezt is inkább olyan ,,essünk túl rajta” darabnak éreztem, pedig hárman ittunk meg egy 0,33-asat.

7317. The Duke of BxDxPxST. Keserű NE IPA, ami ugye (szerintem) az elcseszett, túl keserűre főzött New England IPA-k divatos típus megjelölése. A 972-ben főzték Fehérváron, de a Frederik Hekkelberg Beers jegyzi. Túl vékony, kicsit fanyar ízében és illatában is, teljesen különálló vadkeserűséggel. Ez nem az, ami!

7318. Elf Session IPA 1.2. A zalaegerszegi sörfőzde kísérleti darabja. Van még mit fejleszteni rajta! Felejthető illat, szűretlen lágersör íz. Pincesörnek jó. A szűretlen Pécsihez hasonlít, csak sokkal drágább...

7319. Miss Gentryside. Ha már úgyis az Ugarnál készülnek a Yeast Side sörei, nekiláttak kollabokat főzni. Ez egy maracujás, kókuszos, milkshake NE IPA. Jól hangzik? Akár igen, akár nem, ez egy jól sikerült darab! Baracklé kinézetű és állagú, illata is kajszis. Fanyarkás a gyümölcstől. Nagyon finom rostos gyümölcslé.

7320. Fraktál IPA. 6%-os történet a Hajnali Sörfőzőktől. Ez a sörük a Reketyében készült. Szépen egyben van, jó élesztős, kicsit NE IPA-s. Frankó cucc!

7321. Precessio. 4,5-ös szűretlen világos Zircről. Már a második sör ezen a napon aminek az íze emlékeztet valamire, de... Nem rossz, nem kiemelkedő.

7322. Happy Sour. Hara Punk Berliner weisse. Hááát, ha sörről van szó, nálam ez a szó párosítás egy oximoron! Egyáltalán nem vagyok boldog ezektől a savanyított söröktől! Igazából típus azonos, vállalható, de ha nem muszáj, akkor minek ilyeneket inni?

7323. White Stout. A Fehér Nyúl és a bolgár White Stork közös gyermeke, egy 8,5%-os fehér stout. Egy másik kollaborációban, alacsonyabb alkohol tartalommal volt már a Nyúlnak ilyen típusú söre. Ahogy azt, ez sem tudom igazán hova tenni. Az elején még egész szimpi volt, de aztán megcsömörlöttem tőle. Sok mindent tettek bele. A kávét tolja rendesen, főleg illatában. Ízében a vanília is jön. Csabi: ,,Ilyenre akarták. A végén van egy kis csersavas savanykásság.” Szerintem is átgondolt recept, de nekem túl sok(k)!

7324. Kísérleti Nyúl Gemenc Illusion. 9,5 / 24,3%-os gemenci hordóban érlelt RIS. Csak annyit írtam mellé, hogy ,,nagyon baba fekete”! Azóta volt szerencsém újra kóstolni. Érezni benne a hordót, de harmonikusan. Nem vitte el, sőt! Cseresznyés ízjegyeket is fedeztem fel benne. Pazar!

7325. Tihanyi Levendulás Búzasör. A HopTop verziója a témára a Legendás Zrt. részére főzve. Ez a ,,nem szeretem” sörtípusnak egy nagyon szépen összerakott darabja.

7326. Little Red 2 Riding Hood & the Styrian Wolf. A Hopstag Brewing gerilla formáció amerikai stílusú 5,2-es amber ale-je a fertőrákosi Kroisban főzve. Vékony, de kellemes, illata nagyon jó. Kicsit gyógynövényes.

7327. UnbelievABLE. Állatvédő és Kutyasport Egyesület támogató sör a Kroistól. Amber ale. Illata hasonlít az előzőhöz, de nem olyan karakteres és sokkal édesebb. Sőt, az illata is édes. A végére azt kell mondjam, hogy kicsit bántóan édes, de azért még így sem mondanám feltétlenül rossznak.

7328. Baklava. HopTop pastri bock. Dió, pisztácia, méz és kandiscukor került bele. Gondolom, ez a ,,pastri” része. Azt nem tudom, hogy mitől bak 4,8%-os alkohol tartalommal?! Folyékony marcipán. Nem szeretem a marcipánt.

,,Nem azt kérdeztem, hogy mit lehet, vagy mit nem lehet, hanem, hogy lehet-e!” Csabi örökbecsűje, egy a feledés homályába veszett szövegkörnyezetből.

7329. Mood Lifter. A Brewing Vibes Ugarban főzetett 9%-os duplán hidegkomlózott dupla IPA-ja. Furcsa! Meg van erjedve. Mint ha cseresznyepaprikás lenne. Nem csíp, csak a paprika aromája jön rajta.

7330. Dark Potion of the Evil Queen. Wicked hoppy stout a Hopstag Brewing-tól, jelentsen ez bármit is! A Kroisban főzették. Durván habzik, kicsit már(?) savanykás. Nem volt kedvem részletesen leírni az összetevőit, de minden esetre kacifántosan gyümölcsös. Valami nem stimmelt ezzel a sörrel!

7331. Snow White and the seven Hops. Hófehér és a hét Komló. Ez is Hopstag a Kroisból. New England búza IPA. Kellemes záró sör az első napra. 21-nek nem nagy szám, de elég jól lett összerakva.

Összesen 6 fényképet csináltam az első nap során. Egyet a másnapra beáztatott babról, egyet a sörösüveg karifánkról, de még (vagy már?) csak két üveggel és pár sörről. Ezek szerint palackoztunk is egyet Lacival közösen. Tamás sajnos még igazolt távolléten volt, Zoli pedig másnap érkezett. (Közben Csabi segített kideríteni, hogy a Barber Papát palackoztuk.)

7332. First Fake Macchiato. A második napot hagyomány tiszteletből egy ,,reggeli stouttal” kezdtük. Bár ennek nem az volt a típus megjelölése, de hát reggel ittuk! Krémes, édeskésen fanyarkás cucc. Érződött rajta a tejcukor.

7333. Codebreakers of the Universe. HopTop NE IPA a World of hops sorozatukon belül. Felírhattam volna, hogy melyik komlóra hegyezték ki, de nem tettem. Visszakereshetném a neten, de nem teszem. Elsőre nem volt annyira bejövős, de menet közben megszerettem. Nem az a katartikus ízbomba, de nagyon kellemes, csúszós. S mindeközben felkockáztuk a hagymát és a húst a leendő bográcsos babgulyáshoz...

7334. Manga. 6%-os japán IPA a Hopfanatictól. Nagyon szimpi cucc. Többet nem is írtam róla, pedig még csak a napi 5. sörnél jártunk.

Közben mindent megpucoltunk és megérkezett Zoli, elrongyoltunk hát ,,focizni”, ahogy a srácok nevezik, azaz lábteniszezni a község határában lévő eldugott kis pályára Lacival közösen. Nagyon jó hagyomány, hogy a srácok amikor csak tehetik, évszaktól függetlenül nekiállnak labdarúgni! Én még csak másodszor tartottam velük. Sokat bénáztam, de nem csoda, igen csak be vagyok már rozsdásodva! Azért jó volt kicsit mozogni!

Foci után feltettük a bográcsost, miközben a saját főzésű söröket koptattuk. Csabi volt a főnök, így krumpli is ment a babgulyásba. Finom lett a végeredmény, csak nem babgulyás. Abba ugyebár nem kell krumpli, de mindegy! Két pofára toltuk befelé!

Minden szempontból nagyon tartalmas napot nyomtunk! Még egy sörfőzést is belesűrítettünk! Az idei karácsonyit főztük le. Közben előkerült még pár listára kívánkozó söröcske...

7335. AK Wet Hop. Az idei, frissen leszedett vadkomlóval főzött sörünk azt kell mondjam, kicsit ízhibás lett. Sajnos van benne egy kis nem kívánatos savanykásság! Ekkor még abban reménykedtünk, hogy csak az atom élesztőssége miatt érezzük így, de azóta már kóstoltuk újra és... Bár talán mint ha csökkent volna benne a nem kívánatos íz!

7336. Fele-Más. Balázs barátunk szerezte be nekünk ezt a Nopara féle New England IPA-t Tiszafüredről. Hiányzott alóla a test, kicsit fanyarkásra sikeredett, de kellemes. Az illata enyhén fáradt komlóporos volt. Elvileg két verzióban kóstoltuk, de nem éreztem 100%-ig tutinak, hogy két eltérő főzetet kaptunk, így a másikat nem listázom. A második egyébként nagyon hasonlónak tűnt az előzőhöz, talán egy picit nagyobb testtel, de lehet, hogy csak bemagyaráztam magamnak.

7337. Luna. A hódmezővásárhelyi Alkimista Sörfőzde belga búza söre. Ölég jóra sikeredett.

7338. Quantum Satis 2.0. Alkimista láger. Édes, malátás illat, egyszerű, kellemes íz. Egy korrekt láger sör.

7339. Aphrodité. Alkimista meggyes sör. Ez sem volt rossz. Elsősörben a meggyet tolta. Zolit nagyapja meggybefőttjének levére emlékeztette.

7340. Kunst Félbarna Lager. Az idén nyílt akasztói sörfőzde édeskés, karamellás, kellemes, kicsit talán tömény söröcskéje. Pedig csak 4,5-es!

7341. Kunst Pilseni. Az édeskéssége miatt én nem mondanám pilseninek, de finom sör.

7342. Alpha. Invitro IPA a Reketyéből. Háááát, megmondom az őszintét, ehhez már nem írtam semmit! Az is csoda, hogy nem felejtettem ki a jegyzeteimből... A nagyon sokadik sör volt így a második nap végére, számomra lezárásként. Tartalmas két napot toltunk megint!

 

2020. október 17.:

Tartottunk egy kis sörkóstolót. Csepi, Gabika és Császár Zoli csatlakoztak hozzám. Összedobtuk hozzá a söröket. Sajt, kolbász, kenyér, utopenec és hagyományos rágcsák nasinak. Jó kis délután és este volt! Bár 21 fajta többé, kevésbé érdekes darab került terítékre, szerencsére csak hármat kellet közülük listáznom. Ennek viszont kicsit a jegyzetelés is áldozatul esett, így rövid lesz a beszámoló.

7311. Barikád. Oasis IPA 5,5 / 12,7%-os. Inkább sima láger íze volt. Zoli reakciója: ,,Ha ilyen IPA-t főzök, fojtsatok meg! Ezért büntetni kellene!” Hááát, nem szívesen írom ezt, de sajnos tényleg nem volt jó!

7312. Soproni Óvatos Duhaj Búza. 5%-os witbier. Zoli: ,,Kiérződik a cukor. Szúrós alkohol illatú.” Nagyon édes. A többi része nem lenne olyan rossz, még banános jegyeket is hordoz, de teljesen elviszi az édesség.

7313. Cherry Hero. Monyo 4,3-as meggyes ale. Végre egy nem szirupos meggyes sör!

Még pár apróság a jegyzeteimből. Azt fedje jótékony homály, hogy mely, már listázott söröknél hangzottak el az alábbi mondatok. Zoli: ,,Olyan, mint amibe egy kis kölnivizet öntöttek bele.” Csepi és a műtét utáni tökfőzelék: ,,Ha rá lett volna szarva akkor is...” Én: ,,Első kortyra mint ha félig romlott meggyből készült volna.” Gabi: ,,Májkrém ízű.”

... és menet közben az is kiderült, hogy Dzurják Csöpi Zoli osztálytársa volt.

Pöpec összeröffenés rövid beszámolóval. Ez most így sikerült!

 

2020. október 4.:

A Szia Uram sörcsalád eredete kicsit homályos, egyelőre nem vállalták fel, hogy hol készültek, bár a nyomok a First-höz vezetnek. Minden esetre ez egy újabb próbálkozás az olcsóbb, populárisabb kézműves sörök piacán. Az elnevezés nekem nem szimpi, soha sem szerettem ezt a ,,Szia Uram!” megszólítást, de ettől még persze lehetnének jók a sörök!

7307. Szia Uram! IPA. A lágerrel akartam kezdeni, de mellényúltam a hűtőben. Az illata meggyőző volt, az íze már visszafogottabb. Alapvetően nem rossz, de mindent egybevetve kicsit unalmas.

7308. Szia Uram! Lager. Ahhoz képest, hogy az IPA után ittam meglepően jónak tűnt. Nincs kedvem az apró betűket bogarászni a címkéjén, de a komlózását minden esetre ,,modernnek”, új hullámosnak éreztem. Ezzel együtt részemről ez sem tartozik a ,,Köll még!” kategóriába, hogy Erdélyi Tamás barátomtól plagizáljak egy kicsit.

7309. Szia Uram! Meggyes Ale. Mint a másik kettő, ez is iható, de egyben felejthető is.

7310. Nörten-Hardenberger Zwickl. Ez már egy szépen összerakott német fickósör Einbeckből, Alsó-Szászországból. Rácz Szabi barátomnak köszönhetem. Sokkal szebb darab mint az előző három bármelyike.   

 

2020. október 2.:

Tökölés Bicskén! Pontosabban sütőtökös sör főzés a Sörbratyók 4/5-vel. Zoli és Laci ott tudtak lenni, ezúttal Tamás hiányzott, sajnos túlságosan is igazoltan, bár a modern technikának hála egy időre ők is becsatlakoztak onlány, Tomi fiával. Szokásunkhoz híven ölég gazdagon kóstolgattunk!

7288. Siófok Fénye. A HopTop főzte a Lopónak. 5,5-es hideg komlózott láger. Egy sima láger, csak jó keserű.

7289. Horizont Playground 003 Grapefruit West-Coast IPA. Zoli hozta. Iszonyat jó! Igaza volt Balázsnak A Konyhában!

Menet közben kiderült, hogy úgy főzünk sütőtökös sört, hogy egyikünk sem szereti a sütőtököt. Azért csak meg kellett kóstolni nyersen! Az alapíze szinte nulla, bár a végére kicsit nyers halasnak éreztem.

7290. Red Speedo. Az Ugar Puszta Superhiroes sorozatának újabb darabja, egy hidegkomlózott gose. Mondhatni a szokásos, azaz tök jó sör lenne savanyítás nélkül!

7291. Zoli Söre. Anno ugye Zoli fiának, Andrisnak a sörét kicsit elbaszcsiztuk. Nem lett rossz az íze, csak a belga búzából kimaradt a ,,belga”, azaz a fűszerek. Utólag le lett főzve még egyszer. Ez már hozta a belgás jegyeket, viszont a keserűje is elég markáns.

Közben szintén Zolinak hála wasabis és egyéb bundázott, fűszerezett mogyoró keveréket is kóstolgattunk. A markáns íze miatt nem egy klasszikusan sörkóstolóra való cucc, de kifejezetten érdekes volt. Mindenféléket egyszerre bekapva tökre Dunakavics ízük volt.  

7292. The Most Beautiful Tangerine. A HopTop World of hops sorozatának egyik darabja. Nem értem, hogy miért kell megtekerni egy sört, ami egy ilyen sorozat tagja? Az elnevezés alapján én azt várnám, hogy mindig egy másik komlóra van kihegyezve az aktuális darab, ehhez képest ebben kapásból van 2 fajta, Mandarina Bavaria és Callistra (ez utóbbiról még nem is hallottam), de van még benne mandarin héj is, így gőzöm sincs, hogy az egyébként egyáltalán nem rossz ízéhez mit adott hozzá ez a számomra új komló. Kár! Érdekelt volna! Így egy kacifántos ízbomba lett belőle.

7293. Kísérleti Nyúl Glen Floral. Whiskys hordóban érlelt 9,8%-os balti porter. Sütőtök után (is) k..va jó! Zamatos, hordósan karcos a vége, de a karcosság összesimul a komló keserűvel. Egy kicsit kiüt belőle az alkohol.

7294. Kunst India Pale Ale. A vadi új akasztói sörfőzde története. 4,5%-al inkább session IPA lehetne. Nem lenne rossz, de az oxidáció elvitte, így nincs meg az IPA-s jellege. Mata Mikinek köszönet a beszerzéséért, Balázsnak pedig a továbbításért!

7295. Tapsi Hapsi. Leánykori nevén Melegrépás Búzasör a Sörbratyóktól, azaz tőlünk. A cefrézés során került bele a sárgarépa. Elsőre komlós, büdös, nem is tudom igazán, hogy milyen. Viszont annyi előnye van annak, hogy nagyon le vagyok maradva a lista frissítésével, hogy ide tudom írni, azóta újrakóstoltuk és sokat fejlődött, előnyére. December elejére már sokkal vállalhatóbbá vált, bár azért az tuti, hogy nem ez lesz a kedvenc saját főzésű sörünk!  

7296. Iparus 2.0. Alkimista Hódmezővásárhely. Az illata jó, de fura az íze. Cara malátás, elég vad keserű, kicsit szétesően.

Közben történt egy leánykérés is! Már mint nem ott helyben, csak ekkor mesélte el Zoli a nagy hírt...

7297. Zentus Drag On Queen! Buzi sör. Ez nem minősítés, hanem témamegjelölés. Az idén szerencsére meg nem tartott melegfelvonulásra főzött sör. Sajnos zöld színű volt. Ezt művelni a kedvenc színemmel?! Szörnyű! Savanyú, bizarr, büdös. Lehet, hogy mégis minősítés volt az első mondat?

7298. Halászi Stout. A koloros augusztusi közösségi sörfőzésen ismertük meg Szuh Viktor gyöngyöshalászi házi sörfőzőt. Tőle kaptam ezt a fekete sört, aminek ő nem adott nevet, így én kereszteltem el nem túl ötletesen. Zoliban gyermekkori emlékeket idézett fel. Műanyag modellrepülő ragasztóra emlékeztette a szaga. Értettem, mit mond, bár azért számomra sokkal barátságosabbnak tűnt igaz, volt benne valami furcsa. Azóta ezt is sikerült újrakóstolni hetekkel később Beerduo Császár Zolival. Akkor kifejezetten ízlett mindkettőnknek, már pedig ő - velem ellentétben - ért hozzá.

7299. Mango Margaret. A Monyo mangós, kalamondinos (ez valami citrus féle) berliner weisséje. Lacival úgy döntöttünk, hogy telerakjuk vele a hűtőnket, vagy ööö, ja, nem! Kis vízzel feltoltuk, tettünk bele cukrot, így egy tök jó limonádé lett belőle.

7300. Barrel Project - Lady Lockdown. 14,5-es árpabor a Mad izgi sorozatából. Hozza az árpabort, a hordóban érlelés nyomait is érezni rajta. Megforgatva, megcsócsálva egy alkohol bomba.

Közben felmerült ötletként, hogy Lacinak kutyapózban kellene írnia a könyvét. Csak egy egyenes hát kell hozzá és sok időt lehet vele spórolni...

7301. Ride The Vibes. A Brewing Vibes jegyzi ezt a duplán hideg komlózott IPA-t. Az Ugarnál főzették. Laci szerint nagyon jó, szerintem elég közhelyes, típusán belül kommersz.

Közben annyit nevettünk egymás agymenésein, hogy külön fel is írtam a jegyzeteimbe: ..SZÉTRÖHÖGJÜK MAGUNKAT...! :-D

7302. 7C. 6%-os Krois IPA Fertőrákosról. Ölég jó volt, csak kicsit furcsa.

7303. Corner Nyári Szünet. Irsais hideg komlózott búza IPA. IPA-s jegyeket nem éreztem benne, de finom volt, bár egy kicsit furcsa ami azért nem meglepő egy boros, vagy szőlős sörnél.

7304. First Double Cherry. Dupla meggyes belga búza. Elég mű íze volt, de az adott pillanatban valahogy mégis csak jól esett.

7305. Fehér Nyúl Tangó IPA. A kajáltató Empanada Story saját márkája. Ezen a napon egyszer már találkoztam ezzel az illattal. Zoli: ,,Ez jó. Kicsit nyers. Nyers komló íze van. Nekem ez most bejön.” Nekem nem annyira!

A fokhagymás tejfölnek heréletlen kandisznó szaga és íze van.

7306. Take a Shake. Epres, kókuszos milkshake session IPA HopTop módra. Kókuszos lábszag, atom kókuszos íz.  Jó kis cucc volt!

A többiek lehet, hogy még folytatták a kóstolgatást. Én itt elfogytam. Jött az álommanó...!

Mindig jók ezek a bicskei összeröffenések, de ezúttal eszméletlen sokat nevettünk. Az embernek belefájdult az állkapcsa! Még sok ilyet, ha lehet srácok! Ja! A sör az közben lefőtt rendben.

 

2020. szeptember 27.:

Kóstolgattunk kicsit Csepivel. A többiek sajnos nem értek rá, de mi azért nem zavartattuk magunkat! Pár újdonság is terítékre került.

7281. Ria Ria - A magyarok söre. 4,5%-os világos láger. A First közeli Prémium Magyar Sör Kft. terméke. Unalmas, üres, drága.

7282. Bear Beer IPA. 5,6-os félbarna ale a dán Harboe-tól. Két társával együtt - meglepő módon - Csehországban sikerült beszereznem. Sörnek jó volt, de semmi köze az IPA-khoz.

7283. Bear Beer Wheat. 5%-os bajor búza. Amolyan áruházlánci minőség.

7284. Bear Beer Stout. 8%-os, talán sweet stout. Igazából inkább egy jó barna sörnek mondanám.

7285. Kissler Kereszt-Api. Ez a dombóvári sör anno 6,8-as volt és ,,birodalmi IPA”-nak volt titulálva. Most 6 %-os és ,,liverpooli ale”. Mind a két változata ízlett. Elég markánsan keserűre lett főzve.

7286. Weltenburger Kloster Hell. 4,9-es világos. Semmi extra. A helleseken belül átlagosan jónak mondanám.

7287. Rizmajer Konyakos Meggyes. 2012-ben még 5%-os volt, most már csak 4,3-as. Régen szerintem finomabb volt, de azért most is elmegy. Meglehetősen édes.

Még egy pár mondat a kóstolóhoz írt jegyzeteimből: ,,Valószínűleg Lazannye is a pályán volt a sarkazós gólnál, de ne bonyolítsuk a dolgot!” ,,És elvágták a műhódas összeköttetéseket.” ,,T. Rex böfi.” Megmondom az őszintét, gőzöm sincs, miért írtam fel ezeket! Talán, ha nem több havi lemaradással frissíteném a listát...!

 

2020. szeptember 26.:

Áthívott Császár Zoli, hogy kóstoljuk meg együtt az augusztusi közösségi sörfőzés során készített bajor búzasörüket. Ezen a napon volt a hivatalos bemutatója a Kolorbárban, ez volt az apropó. Elmondása szerint végül 4 hordónyi lett belőle, mind a négy más alkohol tartalmúra erjedt le. Elég jelentős különbségek alakultak ki.

7279. Kolor 70. 70 literesre volt tervezve a főzet, azért lett ez a neve. Egy hordóval maradt náluk, a 6,5%-os, az pazar lett! Banánosan illatos, harmonikus íz világú, igazi klasszikus bajor búzasör. Nem lógott ki belőle semmi. Megállná a helyét a bajoroknál is!

Természetesen a Kolorba is leugrottunk, hogy az ott közkinccsé tett változatot is megkóstoljuk. Géza valamiért Kolor 20-nak nevezte el.

7280. Kolor 20. Nem 100%, de valószínűleg ez lehetett az 5%-osra sikeredett verzió. Ha elsőnek kóstoltuk volna kifejezetten elégedetten kortyolgattuk volna el szerintem, de a 70-es után ez egy árnyalattal gyengébb eresztésnek tűnt. Volt a karakterében valami kis furcsa, nem annyira odaillő és édesebbre is sikeredett. Azért ahogy hallottuk, a közelünkben lévő asztalnál ülő lányoknak nagyon ízlett. Alapvetően tényleg finom lett ez is.

Terveztük Zolival, hogy majd ha az elkövetkezendő napokban csapra kerül a maradék két hordó, akkor megkóstoljuk azokat is, de végül sajnos ez nem jött össze. Népszerű sör lett, gyorsan kiitták a népek. Leginkább azért azt sajnálom, hogy palackozva egyáltalán nem lett ebből a főzetből! Így nem tudtam belőle kóstolót vinni Csabinak és relikvia sem maradt utána emléknek.   

 

2020. szeptember 19.:

7277. Augustiner-Bräu Pils. 5,6-os német pilzeni. Egyetlen hibája, hogy 0,33-as üvegbe tették!

7278. Kőbánya X - Underground Lager. 5%-os, újhullámosan komlózott világos láger. Amióta kiderült, hogy a multi Dreher és a kraft Mad összefogtak egy közös projekt erejéig elég változatos véleményeket olvastam a történetről. Nagyon megosztó a sztori! Van, aki azt mondja, hogy árulók lettek Mad-ék, hiszen pont a multik ellen ,,küzdenek” a kraft sörfőzdék, mások szerint meg tök jó ez a közeledés és az egymás fikázása és letúrása helyetti összefogás. Én ezt az utóbbi véleményt érzem magaménak. Multik mindig lesznek, a kicsik akár ,,kraftnak”, akár ,,kisüzeminek”, akár bármi másnak nevezik magukat soha sem fognak mennyiségben föléjük kerülni, minőségben viszont szinte mindig, de hát ez a Világ rendje! Baromi nagy mennyiségben nehéz, sőt, szinte lehetetlen a csúcsminőséget bevállalni, mert annak bizony ára (is) van! Nekem egyébként az első reakcióm - amikor meghallottam, hogy van ez a projekt - az volt, hogy mennyivel jobb ez, mint a Monyo fikázó plakátjai Kőbányán, amikor kijött a piacra az egyébként tényleg ölég gyenguska Dreher Pale Ale! No! Szóval szerintem ez egy jó irányvonal! Hozzátenném, nem dob túl nagyot ez a sör, kicsit hajaz az új hullámos Dreherekre, főleg a hidegre és az IPA-ra, viszont tartalmasabb, szebb test van alatta és igazából ez teszi minőségi sörré! Jelenleg ez a legjobb söre a Drehernek. Az lenne az igazi, ha ez a minőség lenne az alap legalább a prémium kategóriás söreiknél, kicsit barátságosabb áron.

 

2020. szeptember 13.:

7274. Wildbräu Helles. Mindig vacillálok, amikor apró különbséget találok egy korábban már listázott és egy frissen kóstolt sör között. Elnevezés, alkohol tartalom, balling fok, stb… Az utóbbi időben sok ilyenbe futottam bele. Most is így jártam! Ezen a néven Grafingből már került fel sör a listámra tavaly decemberben. Akkor is a Viktor által hozott sörpakk része volt, mint most. Végül azért döntöttem az ismételt listázása mellett, mert bár csak a ballingja változott és kevesebb, mint 1 %-ot, 12,2-ről 11,6-ra, de ezáltal szerintem sokat romlott a minősége. Nem szoktam a pontszámaimat megosztani de ez 8-asról 6-osra gyengült. Azért így sem esett rosszul!

7275. Maisel's Weisse Original. Csöbörből vödörbe! Ennek meg az alkoholtartalma változott minimálisan. 2010-ben 5,2-es volt, most 5,1-es. Akkor a Kagylóban kóstoltam üveges változatban. Azóta sokszor került már terítékre. Többek között szintén a Kagylóban, ahol már évek óta csapolva kapható. Ezt sem érzem annyira jónak, mint régen, bár kisebb a különbség. Sokszor ilyeneket nem is listázok, de most ha már egyszer belekezdtem…

7276. Maxl Helles. Na most ez ugyanaz, mint 2011-ben a Maxlrainer Helles volt? Minden esetre az 4,8-as volt, ez meg 5,1-es. Ennek legalább a neve is változott és az alkohol tartalma is emelkedett, nem csökkent és nem csak 0,1-et! Más kérdés, hogy minőségben nagyjából ugyanott van.  

Listázás szempontjából furcsára sikeredett ez a mai kóstolgatás, de a sörök jól estek és tulajdonképpen ez a lényeg!

 

2020. szeptember 10.:

7273. Maxlrainer Ernte Hell. Mindössze 2,8-as létére is kellemesnek mondható helles. Nem egy világverő darab, de soha rosszabbat, ha valamiért az alacsonyabb alkohol tartalmú sörökhöz nyúl éppen az ember.

 

2020. szeptember 9.:

7272. Traunsteiner Radler Naturtrüb. 2,4-es. Egy elég jó átlagot hozott ez a kis üdcsi.

 

2020. szeptember 4-5.:

Bicskei Harvest! Azaz sörfőzés frissen leszedett vadkomlóval. Tamáséknál lett kialakítva az ideiglenes szabadtéri sörfőző állomás, no, de erről majd kicsit később, mert itt is volt egy nulladik nap. Már pénteken elugrottam Csabihoz. Kóstolgattunk kicsit.  

7264. Horizont Sour Series - 003 - Brett Sour Ale With Apricot. 5,5%-os barackos savanya. Messziről lábszagú, közelebbről érett sajt, egészen közelről barack illatú. Savanyítás nélkül tök jó sör lenne! Csabi: ,,Mad-X-ekhez képest kutyaf...sza!”

7265. Barrel Project - Happy Finish-Tawny Port. Ez tulajdonképpen egy rigó. Kubai rumos hordóban érlelt imperial stout és portói boros hordóban érlelt imperial porter keveréke. 12,5%-os alkohol tartalmú. Van benne anyag! Nem lóg ki belőle az alkohol, a hordók nem savanyították be. Extrém karakter nincs benne. Kellemesen simulós az erejéhez mérten kellő édeskésséggel.

7266. Dögös Vörös. Tamás cimborájának, Dezsőnek az 50. születésnapját is ünnepeltük ezen a hétvégén. Ez a sör számára készült meglepetésnek. Részben vadkomlós belga vörös ale Calypsoval hidegkomlózva. Inkább malátásan illatos, ízében száraz, komlós, kellemes kis söröcske lett belőle. A hivatalos bemutatója előtt dézsmáltunk meg belőle egy üveggel.

7267. Cherrybi. Atom meggyes búzasör a Sörbratyóktól. Az első és az utolsó kortynál éreztem egy kis meggymagos keserűt, pedig mag nem került bele. A köztes időben eltűnt belőle szerencsére. Összességében kifejezetten jól sikerült történet. Másnap a sörfőzés alatt igen népszerű volt.

7268. Ribes Ribi. Ment az agyalás rendesen a nevén! Ez jött ki belőle. Sörbratyók fekete ribizlis búzasör. Na jó, került bele piros ribizli is, de a fekete viszi az ízében a prímet. Brutálisan harmonikus cucc lett belőle, egy gyakorlatilag tökéletes gyümölcsös sör, csak ne utálnám annyira a fekete ribizli ízét!

A második napot, azaz magának a Harvestnak a napját is sörözéssel kezdtük Csabinál. Volt reggeli stout, valószínűleg Rehab is, meg Kiro, meg Clock, aztán két újdonság, a cseh út két szerzeménye, de előttük még bedobtunk egy-egy lángost a bicskei Lángossütőnél.

7269. Starobrno Craft APA. Dreher Pale Ale minőségű klasszikus gyári lőré. Kék volt a doboza, mint a Sopi APA-é. Egy cégcsoport, egy színvilág.

7270. Starobrno Craft IPL.  Csabi: Látszik, hogy jobban értenek az alsó, mint a felső erjesztésű sörökhöz!” Egy árnyalattal jobb az előzőnél, talán kettővel. Ennek meg fehér a doboza, mint a Sopi IPA-é...

Na, de aztán átmentünk Tamásékhoz a fő programra! Az ünnepelttel, Dezsővel korábban még csak egyszer lógtam együtt, Tamás családjával a legnagyobb fiát leszámítva csak futólag, vagy még úgy se találkoztam eddig, így jó volt megismerni őket! A bográcsos babgulyás projekt Dezső felügyelete mellett zajlott. A sört is feltettük főni hamarosan. Közben nekiálltunk komlót szüretelni. Szép magasra felfutott helyenként! Pattantak fel sorban a saját főzésű sörök. A Dögös Vörös, a két Ribi, AK és egyebek. A gulyás tervezett alapanyagai bele sem fértek végül a bográcsba, annyi volt belőlük, pedig holmi zöldségekkel nem vacakoltak Tamásék. Nem baj! Elnassolgattuk a ,,maradékot”! A lazulás mellett mindenki kivette a részét a buli dolgos részéből is. Kinyitott a Barber Shop. Ment a kopasztás akarva, akaratlanul, pedig csirkét nem is vágtunk! Dezsőről kiderült, hogy akár ő is lehetett volna a névadója a Rothbeer Pirománia nevű sörének. Erzsók szenzációs kiflit és lángost(!) sütött a babgulyáshoz. Álmos szóval tartott mindenkit, nehogy unatkozzunk. Tamás lánya, Sára és Tomi barátnője is meglepően pozitívan állt hozzá a mi sörfőzős hobbinkhoz, lelkesen segítettek a komló szüretelésében. Szerintem Ádámnak is tetszett a program. Laci két részletre bontva, de azért szerencsére szintén beszállt a történetbe. A kopasztást ő se úszta meg. Nagyon jól sikeredett az első sörfőzés Tamáséknál! Csak azt sajnálom, hogy a Sörbratyók közül Zoli nem tudott csatlakozni hozzánk! Vele együtt lett volna kerek egész a történet!

Este, mikor visszatértünk Csabihoz felpattant még pár sör levezetésnek. Azok között is lett egy újdonság, így ezzel zárom a hétvége sztoriját:     

7271. Ninja Soup - Idaho 7. A Mad 8,8-as duplán hidegkomlózott dupla IPA-ja. Mit mondjak, nem rontották el! Pazar kis söröcske volt!

 

2020. szeptember 2.:

7263. Hopf Die Leichtere. 3,4 %-os szűretlen bajor búzasör. Sima lágernek néztem a címkét csak felületesen megnézve, így elsőre meglepett az íze, aztán viszont nagyon megtetszett! Alacsony alkoholtartalma ellenére kiváló, harmonikus darab!

 

2020. augusztus 31.:

Viktornak hála bajor pakk érkezett! Éppen jókor, mert a csehekből már majdnem kifogytam! Persze mikor nem jön jól egy halom bajor söröcske?  

7261. Grünbacher Altweisse Gold. 5,3-as. ,,A Braumeister a szomszéd faluból...” Na, ezt vajon anno miért írtam ide piszkozatként? Már nem emlékszem, de biztos komoly oka volt! A lényeg, hogy jó sör!

7262. Mönchshof Hell. Kulmbachi 4,9%-os alap helles igen jól összerakva. Jól indult a bajor etap!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 96
Tegnapi: 174
Heti: 732
Havi: 3 698
Össz.: 516 304

Látogatottság növelés
Oldal: 2020. szeptemberi és októberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »