Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2022. december 29.:

Gabikával két céllal álltunk bele a mai napba. Az egyik, hogy lefőzzünk egy fekete IPA-t, a másik, hogy megkóstoljuk azt a jóképű osztrák-német vegyes sörpakkot, amit Tóth Feritől kapott ajándékba. Persze azért én is kiegészítettem a sörkínálatot pár érdekesebbnek tűnő darabbal. Úgy volt, hogy még 1-2 cimbora csatlakozni fog hozzánk, de végül ketten maradtunk. Sebaj! Amint megjött Gabi, természetesen sörbontással kezdtünk! Szegény felcipelte a 12 üveg sört díszdobozostól a dombra!

9032. Carlsberg. 5,2/11,5%-os román gyártású pasztőrözött világos lager Pantelimonból dán licenc alapján. Klasszikus fűnyíró sör. Több szót kár is fecsérelni rá!

9033. Carlsberg Luna. 5,2/11,8%-os pasztőrözött, szűretlen, hidegkomlózott világos lager ugyanabból a forrásból. Erdélyből hoztam őket. Ez kellemesen illatos és ízes volt, még úgy is, hogy hidegebben ittuk a kelleténél. Kint Isztambulban kóstoltam a török változatát. Az se volt rossz.

Aztán jöhetett a munka! Kimértük, feltettük a cefréző vizet. Amíg melegedett, jöhetett egy újabb sör, ezúttal a pakkból.

9034. Grantler Hell. 4,9%-os bajor helles a Herrnbräutól,  Ingolstadtból. Elég főttkukoricás volt, de még így is hozott egy jó alapot a típuson belül.

Maláták a vízben! Indul a folyamatos keverés!

9035. 2. Brună Seara. 6,5/13%-os barna a Capra Noestră-tól, Jászvásárból (Iasi). Ez a román főzet is a nyári erdélyi utunk emléke. Kis kellemes barna lager volt.

9036. Flötzinger Zwickl. 5,1%-os fickósör a Flötzinger Br. Franz Steegmüllertől, Rosenheimből. Persze ezek a palackozott cuccok csak nevükben fickósörök, igazából már az is jó, ha kellően szűretlenek. Ez elég vékonyan volt élesztős, de azért kellemes. Ez volt a második a pakkból.

Első hőfoktartás, 58°C 20 perc. Közben egy Hopfenstopfer Comet IPA Bad Rappenauból, majd emeljük is tovább a cefre hőmérsékletét!

9037. Lucretia Schooner Your English IPA. 6/14,5%-os IPA Sepsiszentgyörgyről. Ezt még Váry-Sylvester Péter, székelyföldi gyűjtőtársunk hozta a tavaszi pesti gyűjtőtalálkozóra. Szegénynek már 5 hónapja lejárt a szavatossága! Bennragadt a hűtőben. Sajnos már savanyodásnak indult!

Elértük a 64°C-os hőntartást. Van egy óránk máslóvizet kimérni, edényeket mosni, fertőtleníteni és inni! Közben megy a darts VB. Eddig nem nagyon tudtunk rá figyelni.

9038. Husarentrunk. 5,3%-os világos lager. Huszárok itala a Schlossbrau Rheder-től, Brakel-Rheder-ből. Pakkos darab. Erre is jellemző, hogy eléggé diacetiles, de még így is jó kis ivósör.

9039. Gaffel Wiess. Még egy sör Gabi ajándék pakkjából. A Privatbrauerei Gaffel története Kölnből. Utána kellett olvasnom, hogy mit takar ez a wiess. Felsőerjesztésű szűretlen világos, a kölsch sörtípus őse. Gabi szerint zsidó sör, körülmetélt. Hogy az íze, vagy a neve alapján jutott el idáig, az nem teljesen tiszta számomra. Minden esetre egyszerű, lágy ízvilága volt, nagyjából mint a kölschöknek szokott. Soha rosszabbat!

Melegítjük tovább a cefrét, irány a 78°C!

9040. Maisel & Friends Weizen IPA. Bayreuth-i 6/13,8%-os búza IPA. ,,Gyümölcsös aromagránát”, legalábbis ezt írták a címkéjére. Ennek is lejárt a szavija! Még Imhof Norbitól kaptam, asszem, szintén a tavaszi börzén. Főleg a búza jelleg dominált benne, a komló némi aromásságot adott hozzá, keserűt nem. Citra komlós, nekem az IPA nem jön ki belőle. Gabi: ,,Kezd átmenni balázsos savanyítottba.” Szerintem egyébként nem volt még hibája, inkább csak a Citra miatt érezhette így Gabi. Egész kellemes kis darab.

Aztán ittunk még egy fajta Hopfenstopfert, ami már listázott darab és közben Csehországról nosztalgiáztunk. Rég voltunk már együtt odakint! Közben már belekezdtünk a szűrésbe!

9041. 0. Nevinocapra. 0,5/13,5%-os??? Szóval sikerült egy alkoholmentes román sört vennem nyáron a Capra Noestră-tól? De miért ilyen magas a ballingja? Nincs ez elírva? Furcsa, kellemetlen keserű volt benne. Az utolsó korty már hibásnak tűnt, Gabi is mondta. Szerinte olyan, mint egy gyenge gyári sör, csak legalább szűretlen.

9042. Matróz. 5%-os világos lager a Hedontól a BAHART-nak főzve. Tök egyszerű, de jó kis pilzeni. Még nyáron imádkoztuk le Csabival a Kelénről Keszthelyen.

9043. Chinook. 6,2/15,3%-os IPA a Kraftbierwerkstatt-tól, Böblingenből. A nevéből ítélve egykomlós. A pakk egyik legérdekesebb darabja. Régivágású IPA, kellett egy kis idő hozzá, hogy megkedveljem.

9044. Teszt András Lambda. 14. 3,8/13%-os epres Berliner Weisse. Iható. Szerintem nyáron, jó hidegen frankó lehetne. Gabi: ,,Eperdzsem, amit a napköziben adtak. Még a mag is benne volt. Azt szerettem!”

9045. Steamworks Dry Hopped Weizenbock. 9%-os hidegkomlózott búzabak. A Steamworks-től, Saaldorf-Surheim-ből. Bitburger Winterbock illata volt. Ízében erősen búzás. Gabi szerint nem érződött rajta az alkohol. Szerintem sem lógott ki. Édeskés, a végén van egy kis kellemes komlókeserű. Egyetértettünk, hogy ez eddig a nap legjobb söre. Pakkos darab.

Közben már komlóforralunk javában.

9046. Ratsherrn Altonaer Rotbier. 5,2-es vörös lager Hamburgból. Gabi: ,,Hú, ez csokis! Sörnek semmilyen, csokis víz. Ez olyan rohadtul semmilyen!” Többet én se tudok hozzáfűzni.

9047. Ratsherrn Matrosenschluck. 6,5%-os búza IPA. Nem az, de legalább jobb, mint a főzde előző vörös söre. Azért még így is vastagon felejthető!

Aztán ittunk egy HE 31-et a BYM-tól. Hozta a szokásos jó egyenízt. Megállapítottuk, hogy ,,Korályok vagyunk”! Új szó a legnagyobb királyokra! ,,Atyám! Mondanám, hogy szo...jon le, de még a végén élvezné!” Őszintén szóva nem tudom, hogy jutottunk el a papokig! Minden esetre mostanában mintha megnőtt volna a káromkodások száma az oldalamon! Elnézést kérek azoktól, akiket zavar, de hát a történelmi hűség kedvéért ugyebár...!

9048. Arpus Collab Series DDH Nelson x Talus x Simcoe IPA. 6,5%-os duplán hidegkomlózott IPA a Pöhjalával közösen készítve. A születésnapi pakkból maradt. Most már ott tartunk tényleg ezekkel az Árpus féle DDH IPA-kkal, hogy csak annyit írtam mellé, ,,a szokásos egyen íz”. Ami persze egy nagyon jó újhullámos, aromahangsúlyos IPA ízt jelent!

A forralás lement, a sörlét a dunsztoló kannába fejtettük.  Innentől nyugodtan guríthattunk még le pár sört. Nem mint ha eddig idegeskedtünk volna! Szépen ment le minden folyamat.

Ittunk egy tonkás Horizontot, olyat, amiből az elsőt nem rég Zotyóval éjszaka bóklászva kóstoltunk meg. Furcsa, de akkor még jobban ízlett, mint most! Gabinak is tetszik a tonkás feketesörös ízvilág. Aztán a roggenünkre is rákóstoltunk. Most nem adta annyira így sokadikként. Végül az APA-nkkal zártunk. Nem emlékszem, hogy ez az üveg hibás volt-e, már túl sokféle íz volt a számban.

Összességében jó kis napot zártunk! Köszönöm Gabi a segítséget és a kóstoló pakkot! Remélem, hogy Feri sem bánja, hogy együtt kóstoltuk meg! A fele még megmaradt. Remélem, hogy hamarosan azoknak is a nyakára hágunk!

 

2022. december 23-25.:

Szóval ott tartottam, hogy megjött értünk Csepi és elindultunk Tápióbicskére, a szokásos karácsonyi sörfőzés érdekében. Odaérve Stefi már várt minket Seicikével. Becuccoltunk, majd Csepi és Csabi elugrottak Csaba bátyánkért, hogy haza hozzák. Addig, hogy ne unatkozzunk Stefivel, Csabi kiadta az ukázt, milyen feladatokat végezhetünk el. Kerestünk magunknak sört, a Bicscoin crio hidegkolós mellett döntöttünk(tem), majd bepácoltunk egy kokast és aprítottunk egy kis falatozni valót a gyöngyösi ,,maradékokbók”. Lett volna még lehetőségünk edényeket mosogatni odakünn a hidegben, de nem éltünk vele, inkább belőttük a TV-t, hogy dartsot nézzünk, több, kevesebb sikerrel! Olyan volt, mint a mesében! Hol volt adás, hol nem! Hol volt hang , hol nem! Végül úgy sikerült képet és hangot is kicsiholnunk a masinából, hogy közben folyamatosan ott virított a képernyőn a lenémítva jelzés. Sebaj, a lényeg, hogy működött! Kisvártatva visszaértek a srácok. A második sörünk egy-egy Delirium Tremens lett. Mit mondjak, erős vállalás így a nap ,,elején”! Aztán egy erős Vaskakas főzet jött, miközben én pár percre meg is szunnyadtam a TV előtt.

9009. Gold Smooth Chocolate Barrique Barrel #2. 8/19,3%-os hordóban érlelt RIS. Kiütött belőle a hordó, fás, tölgyes jegyeket hordozott elég erőteljesen. Picit be is savanyította, fanyarította a hordós érlelés, emiatt nekem nem igazán jött be.

Aztán megérkezett a két Tamásunk, mindjárt fel is pattant egy ,,jó” kis savanya!

9010. MAD X Uborkasaláta & Funk 2022. Savanyúság lének ideális lett volna, elég vad volt hozzá. Az előző évi verziója nekem jobban ízlett.

Közben elég szépen eltelt az idő felettünk, már 16 óra körül járt. Csabi próbált minket lebeszélni a mai sörfőzésről, tegyük át inkább holnapra, de akkora már csak ketten maradtunk volna, ma meg hatan foghattunk hozzá, így nem hagytuk magunkat.

9011. Félegyházi Karácsonyi Meggyes. 4%-os fahéjas meggyes sör. A fahéj nem jött egyből, de kellemes ízvilágú, csak túl hidegen ittuk.

Közben amíg a cfrézővíz melegedett Tamás ledobta a sérómat, köszönet érte! Már elég erőteljes hülyegyerek frizurám volt.

Aztán ittunk a Helloween sütőtökösünkből párat, miközben befutott Laci is egy kis időre. Elhoztuk a maradék páleszt Gyöngyösről. Ideje volt azt is körbekínálni. Itt is jól vizsgázott.

Bogyó és szamóca. Stefi: ,,Van zsebbikám!” Laci nagyon hajt az ötösre!

Pattant fel Selma ‘22, Gryphone. Közben betettük a sütőbe a kokast. Csabi ezt is húzta volna még, de mondtam, hogy összedobjuk és figyelünk mi rá!

,,Ez milyen nyelven volt?” ,,Kan macska.”

9012. Félegyházi Winter Ale. 7%-os fűszeres ale szegfűszeggel, vaníliával, korianderrel és fahéjjal. Elsőre gyümölcsösnek éreztem, végül a szegfűszeget és a fahéjt sikerült kiéreznem belőle. Elég szárazka volt, de nem túlságosan. Nagyon jó kis kompozíció.

Stefi féltérdre ereszkedett Kormi előtt. Együnk inkább barátot!

9013. MAD X You Gotta Make a Decision. Hivatalosan 6%-os hordóérlelt Flanders Red Ale meggyel és vaníliával. Szerintem meg 100%-os meggy ecet. Az ilyennek minek van szavatossága? Minek van áthúzott terhes nő a címkéjén? Mert beindítaná a szülést? A zabszem próba negatív lett volna tőle, úgy összehúzott mindent! Két kis korty után Tominak adtam a részem.

Nem emiatt, de Tamás és Tomi hazamentek. Eddig voltak hitelesítve így Szenteste napja előtt. Még egy kis Frigid Fügét azért János áldásnak legurítottunk. A sörfőzéssel jól haladtunk, már a szűrés vége felé jártunk. Közben szólt a Rumahoj.

9014. HopTop Raspberry Eisbock 2021. 11%-os málnás jégbak. Fanyar, egész harmonikus, bár a málna dominál benne, meg a fűtés.

,,Malátai szeretetszolgálat.”

9015. Barrel Pig Canadian Lover. 12,5%-os juharszirupos Kentucky Bourbon hordóban érlelt árpabor a HopTop-tól. Csokis, gyümölcsös, harmonikus. Nem lóg ki belőle az alkohol. Utólag fűt. Nem túl édes, de nem is száraz. Krémes. Nagyon szép sör!

9016. Trailer / #008 R U Done!? 4%-os micro IPA az Ugartól. Írtak rá gyümis jegyeket. A körtét érzem ki közülük. Kicsit édes, aroma hangsúlyos, komlókeserű nincs benne. Itatja magát.

21:50, befejeztük a sörfőzést. Rég megsült a kokas, de Csabi a tatárt is elő karja venni. Az a baj, hogy nem tudom kinézni Csabiból, hogy jó rizst tud csinálni! A rossz rizs meg szar!

Nem jött a darázs, nem volt varázs! Noppert legyőzte Cameront a darts VB-n. Természetesen egész nap követtük a VB eseményeit!

9017. Nasty Riff. A Mad és az Adroit Theory 14%-os, mexikói sütire hajazó imperial stout-ja. Fahéj, kakaó, vanília, citrushéj és chili került bele. Ja, meg csirkeszárny, kakashere...! Krémes, rumos csokibonbonként indított, aztán jött a chili. Első kortynál még diszkréten, aztán egyre jobban csípett. Elvileg nem csípom a chilis söröket, de ez finom volt.

Reptér! Lászt Krisztmösz! Ezek szóltak Clayton bevonuló zenéje, a Johny be Good helyett! Vacsiztunk egyet. Végül maradtunk a kokasnál. Ki rizzsel, ki anélkül. Kicsit kesernyés lett az erősen komlós sörpáctól. Egyéb tekintetben jól sikerült.

9018. Toa Iti. 6,4/15,6%-os guavas New England IPA a Reczer Sertől, a Horizontban főzetve. Fanyarkás, illata nem sok van. Fakó, ivókás.  

Steff szusszant, Csepi is a fotel fogságába esett, az első leöntésig. Csabi megint zenefüggő lett. Lassan ideje volt eltenni magunkat harmadnapra...

Savmentes, röhögőgörcsös reggelre ébredtünk. Baszki! Melegítőben jöttem, mi ez a bundás kabát? Csabi közben röhög a budin. Csepi: Mi van, csikiz a szar?

Alkoholmentes italokkal kezdtünk reggel. Víz, cola, Rehab. Aztán gyorsan végetért a szolidaritásunk!

9019. Apocalypse Coffee. 12%-os imperial latte stout a HopTop-tól. Atom édes, inkább kakaós, mint kávés.

Na, most került végül elő a tatárbifsztek, isteni volt! Igény szerint lehetett mellé Hermelint is enni.

Csabi medvével akar dugni! Bazmeg, bocs! Malátát feleztünk, aztán sajnos Csepi és Steff is haza indultak! Ketten tartottuk tovább a frontot Csabival.  

9020. First Down Under. 6,7/15,5%-os IPA. Barack illatú, száraz, citrusos, kellően keserű, bár nem kifinomult darab.

A darts ismétlés alatt megint bejátszott egy kis szunyamunya a fotelban.

9021. Mukhallat. 8%-os gose a B.Bop Fermentorytól, a Reketyéből. Málna, laktóz, feketebors, gyémántsó, sáfrány is került bele. Hab nuku. Savanyú málna fűszerekkel megbolondítva. A savanyúság elviszi az egészet. Egy kanál cukor kellene bele.

Darts után Jumanji. Ebédre Hermelin. Aztán átugrott Csaba bátyánk, beszélgettünk egy kicsit.

9022. Betlehemi Csillag 2022. 7/17%-os az idei főzet. Atom édes, a szegfűszeg és a fahéj dominál benne. Érdemes lenne még pár hónapot adni neki, hogy tovább érhessen!

9023. Horizont Selfish Games 21 Cucumber Infused Lager. 4,3/10,2%-os uborkás lager. Kovi, vagy inkább csemege ubis illat? Meglepően édes! Csak az eleje fanyar, de az se nagyon. A lime püréből - elvileg az is van benne - semmit nem érzek.

9024. Fehér Nyúl Kveik Thunder. 8,2/18,1%-os papayás és guavás kveik IPA. Vékonyan szűretlen, erősen gyümölcsös, nem túl kifinomult.

9025. Szeder Szüret. A Viharsarok 4,9%-os milkshake gose-ja szederrel, laktózzal, narancshéjjal, himalájai sóval és gin-es borókabogyó tinktúrával. Fanyarédes gyümölcslé. Imádom a szedret, de ez annyira nem fogott meg.

9026. Supressonic. A Hajnali Sörfőzők és az Impresso 4,5%-os kávés, tonicos savanyája. A kávé és a fanyarság is jön az illatából. A tonic beleolvad a sörösségébe. Besavasodtam tőle, meg az előző savanykás söröktől.

Közben 19 órától NFL! Évek óta nem tudom nézni, amióta az Aréna 4-re került. Kenzesz-Szietlöl. Vacsorára bedobtuk a maradék kokast és tatárt. Aztán ittunk egy Taking Care of Business-t a Mad-től. Már listázott, de annyi mindent írtam hozzá, hogy muszáj megemlítenem! Furcsa, de egy kicsit korianders beütést éreztem rajta, pedig az nincs benne. Ez zavart! Már az, hogy éreztem, nem az, hogy nincs benne! Amúgy finom. Kevésbé édes, mint ahogy az illata alapján gondoltam. Közepesen cuppogós. Nem üt ki belőle az alkohol.

Összenéztük Csabival a sörfőző naplóinkat.

9027. Horizont Selfish Games 26 New Zealand Cold TIPA Wai Iti & Motuere. 10/20%-os tripla cold IPA új zealandi komlókkal. Illata szinte nulla. Édeskés az alapja. Nagyon furcsa az íze. Azért apránként megszoktam, szinte megkedveltem.

9028. Parallel Parking. 7,5%-os NE IPA a Reketye és a Finback közös főzete. Jó sűrű! Talán Sabro lehet benne? Enyhén édes. Nem teljesen az én szájízem szerinti komló kombináció, de jól van összerakva.

A második NFL meccs a Phili-Dallas volt. Az első kicsit uncsira sikeredett, ez viszont jó játékot, nagy fordulatokat hozott. Kész csoda, de gyakorlatilag végig tudtuk nézni vendégmarasztaló fotelok ide, vagy oda!

9029. Bloodyvlad. 6,66%-os sokgyümölcsös IPA a Totenhopfentől a Horizontból. Egész jó! Piros gyümölcsös, nem savanya, csak gyümisen fanyar. Azért az ,,IPA” megnevezés erős túlzás rá! Nagyon jó kis természetes gyümölcsös sör.

Negyednap reggel (is) jól ébredtem(tünk). Annyira, hogy még volt kedvünk bedobni egy-két sört, mielőtt hazaindultam.

9030. Gourmet Stories 004 Northern Tale (Fabula Borealis). 7,5%-os ízesített stout a Sört Brewerytől a Reketyéből. Vörösáfonya, rókagomba, szerecsendió, laktóz. ,,Szóval van benne minden, ami a sörbe kell!” Mondta erre Csabi. Az áfonya domináns, a laktóz simítja, így nem savanykás, de nem is édes. Harmonikus, csúszós. A vártnál sokkal kevésbé kacifántos, aminek nagyon örültem! Nagyon finom sör.

9031. Neoclass Stories Stout With Cognac Aged Oak. Ezt is a Sört jegyzi. Konyakba áztatott tölgyfa chips és laktóz került bele. 8%-os történet. Száraz, kellemes főzet. Ezzel is megvettek.

Egy frankó tojásrántotta után még együtt erjsztőbe fejtettük és beoltottuk a 23-án főzött lagert, aztán szép csendesen hazabuszoztam. Gyöngyöstől - Tápióbicskéig igen csak tartalmas három napot zártunk!

 

2022. december 22.:

Na! Újra eljött a december 22-e! Összetoboroztam hát a barátaimat újra egy kis közös lazulásra a születésnapom ürügyén. Mint sajnos mindig, most is voltak hiányzók, de azért így is szép számban gyűltünk össze! A gyöngyösi brigádból Csepi, Gabika, Gábor, Zoli, Fáczy és Kornél tudtak csatlakozni, távolabbról pedig Balázs és Csabi.

Reggel 8 körül még leugrottam a városba friss kenyérért. A Kézműves Pékség még zárva volt, így a Lipótiba mentem be, majd átsétáltam a piacra, ahol meglepődve tapasztaltam, hogy a Príma Pékségből is Lipóti lett. Sajnos ezzel csökkent a változatosság a városban! Azért így is finom kenyereket sikerült vennem. Hazaérve nekiálltam kaját aprítani. 16-17 fajta sajt, vagy 8 féle füstötlt kolbász, füstölt dió sonka, kötözött sonka, erdélyi szalonna, juhtúrós körözött, paprika, uborka, lila hagyma, oliva bogyó, savanyított dinnye és a friss kenyerek alkották a menüt, kiegészülve hagyományos sós nassolni valókkal, valamint erős és haragos pistás szaloncukorral, az ínyencek kedvéért. Mindezek az elfogyasztandó sörmennyiség alkoholtartalmának felszívását hivatottak szolgálni.

Nagyjából délelőtt fél tíz körül érkeztek meg az első fecskék. Csepi volt a legelső. Nem szomjaztattam sokáig.

8983. Helles Lager Six. 6%-os világos lager a Brew Your Mind-tól. Igazából a HE sorozatukhoz hasonlóan ebben sem érzek túl nagy változatoságot. Jó lenne összekóstolni a különböző főzeteket, de eddig egyik sem húzta ki a hűtőmben a következőig! Első osztájú minőség volt, az biztos, csak hát világos lager létére az ára...

Pár percen belül aztán Balázs, majd Csabi is befutott. Miközben még az utolsó adag kajákat aprítottuk megrökönyödve tapasztaltuk, hogy Csabi egyből ledobta a textilt! Nem nagyon értettük, hogy miért virít alsógatyában az előszobában, de aztán kiderült, hogy csak előrelátó módon hozott magának játszóruhát, azt vette éppen át. Igazán rendes volt tőle, hogy nem fosztott meg minket ettől a ,,remek” látványtól!

Balázs már jó ideje gyűjtögette a Horizont savanyú sör sorozatát, amiket szeretett volna most megosztani velünk - de rendes tőle(?!) - én meg egy javarészt lett kézműves pakkal készültem a fiúknak, így az elején ezeknek a megdézsmálásával indítottunk két savanya, egy nem savanya leosztásban. Közben pedig mindenki kapott 1-1 üveg Svijanyt, hogy soha senki se szomjazzon a nap során. Az első két sour ale nálam már listázott darab, túl sok szót nem fecsérelnék rájuk. Mint ahogy a későbbi már listázott tételekre sem. Nem volt velük különösebb probléma.    

8984. Arpus DDH Strata x Nelson x Mosaic Pale Ale. 5,5%-os duplán hidegkomlózott világos ale. Ködös kinézetű, NE IPA-san gyümölcsös, virágos ízzel kezdett, majd betapadós komlókeserűvel csengett le. Nagyon szuper cucc!

Közben megérkezett Gabika, a háttérben a darts VB előző napi ismétlése ment, amíg újra el nem kezdődött az élő közvetítés. Vészesen fogy a so(z)u(a)r készlet! A Sourból dínó lett, amit Csepi talán kicsit jobban is kifejtett, mint ahogy az indokolt lett volna. Megkapta érte Csabitól a jól megérdemelt dícséretét!  ,,Köszönet a Dínóellenes Liga áldásos tevékenységéért!”

Gabika: ,,Ezeket te hoztad Balázs?” Balu: ,,Igen, már tele volt velük a hűtő, mint a sza... sour!”

8985. Horizont Sour Series Berliner Weisse with Guava & Passionfruit. 3,5%-os maracujás, guavás történet. Savanykás gyümölcslé. Nem volt vele gond.

8986. Arpus DDH Belma x Nelson Session IPA. 4,5%-os duplán hidegkomlózott session IPA. Igazi BYM minőség Lettországból. NE IPA-s jegyeket hordozott, komlókeserűt nem adott, de a gyümis, virágos jegyek teljesen más aromákban teljesedtek ki benne, mint az előzőnél.

Csabi a cáfoló ember! Még a lépcsőn feljövő nénit is megcáfolja! ,,Idős lett egy idős néni a Kócsag utcában!”

A következő savanya Gabit napon maradt baracklére emlékeztette. Közben megálapításra került, hogy a levegőbe beszél angol megfelelőjéből alakult ki a szpíker (speak air) elnevezés.

Gabi: ,,Múltkor meg akartam inni egy Heinekent, de nem bírtam!” Csepi: ,,Bontsd fel előtte!”

,,Az Notorius BIG? Ő már meghalt! De ez felvételről megy!”

8987. Arpus DDH Galaxy x Nelson Pale Ale. 5,5%-os duplán hidegkomlózott világos ale. Kezd kialakulni az egyen ízérzet, amire a BYM-oknál szoktam panaszkodni. Ebben sincs komlókeserű, bár annyi eltérés azért érződik az előzőhöz képest, hogy ebben citrusosabb aromák dolgoznak. Amúgy ez is nagyon finom történet!

Megjött Fáczy! Kalandos délelőttje volt szegénynek! Kibabrált vele (velük) egy szétdurranó sütőajtó üveg! Duplán jól jön ilyen esetben egy jó Svijany!

8988. Horizont Sour Series Mango-Lime Imperial Berliner Weisse. 6,4/16,5%-os savanya. Nem tudom már, hogy ki olvasta el az összetevőit, de szerinte malter is van benne. Ahhoz képest egész iható volt! Reméljük, nem köt belénk!

8989. Horizont Sour Series Mazagran Inspired Sour Ale. 6,2/15,1%-os izé. Viszonylag ritkák a barna savanyított sörök (szerencsére). Meg kellett néznem, hogy mi ez a Mazagran. Egy algériai eredetű hideg kávé ital, amit a portugálok citrommal isznak. Így már érthető az íze, de attól még (nekem) szar. Gabi szerint romlott stout. Ehhez képest ízlik neki, meg Csabinak is.

8990. Horizont Sour Series Blended Barrel Aged Imperial Pastry Sour  with Sour Cherries. 10/23,5%-os sütis stílusú történet meggypürével, laktózzal, vaníliával és fahéjjal. Csak pontszámot írtam hozzá, semmi mást, de ez nagyon jó volt! Ezt a stílust azeretem!

8991. Arpus DDH Nelson x Vic Secret x Enigma IPA. 6,5%-os duplán hidegkomlózott IPA. Ez a DDH dolog rendesen beakadt a letteknek, de hát ennél nagyobb bajunk soha se legyen! Nagyon édes alappal dolgozott kolókeserű nélkül. Még mindig azt mondom, hogy ez is nagyon finom, de már kezd csömör lenni.

8992. Blue Smúz. Na igen! Ha Balázs megitathatta velünk a savanyákat, akkor én is bedobtam egy várhatóan ,,nem szeretem” sört a közösbe! Nagyon meglepődtem a végeredményen! Ez egy 4,9/11,5% hidegkomlózott kék lager spirulina algával a Kapucinustól. Csabinak anno nagyon nem ízlett, ezért nehezen szántam rá magam a megkóstolására. Valahogy mindig hátra csúszott a hűtőben. Emiatt már kb. 5 hónapja lejárt a szavatossága, így nem csoda, hogy szegény meg volt savanyodva! Ezen kívül viszont az égegyadta világon semmi baja nem volt. Egy tök egyszerű alap sör ízvilágot mutatott a savanyodás mögött.

Fáczy Gabinak: ,,Te ne szóljál semmit! Olyan szófordulataid vannak, 5 perc mire rájövök, hogy mit mondtál!”

A vadkomlós Szmörénk újra jól vizsgázott. Továbbra is nagy kedvenc, csak sajnos lassan elfogy!

Gabi: ,,Az elektromos sörcsapot sörcsipnek hívják?”

Közben Csabinak meséltem (volna) valamit gyűjtői vonalon: ,,Mata Miki rámírt tegnap, hogy mutassam meg...” Csepi közbevágott: ,,A f@szodat?” (Persze nem!)

A háttérben repülnek a teli poharak, Csepi meg fut alájuk az üressel.

8993. Arpus DDH Hops x Art #12 IPA. 6,5%-os, duplán hidegkomlózott IPA. Ez már tényleg túl édes!

,,Kérném szépen az Eksöntől az olyan vagy, mint a f@szom!” ,,Balázs régen 11-es volt! Eleven.”

,,Megpróbálhatjuk osztott képernyőre hugyozni a TV-det?” ,,Én nem állok a haladás útjába, csak ne legyen büdös!” VV Párkány Évi.

8994. Sakara El-King. Balázsnak köszönhetjük, hogy megkóstolhattuk ezt az egyiptomi különlegességet, az Al Ahram 10%-os világos lagerét. Ebbe beledőlt a cukortartó és nem üresen!

,,Suck-ara? Az azt jelenti, hogy lesz...p a menyasszony?” Hangzott el a költői kérdés emelkedett hangnemben. Közben megbeszéltük, hogy Balázs következő bulijára Mad-X-eket fogunk vinni!

,,Ő a rovar, a hős pincér!” Ki volt az az ügyes, aki kiérdemelte ezt a szép jelzőt?

Megittuk közben az utolsó két üveg Vissza a Nyeregbe fekete IPA-t. Még finomak voltak, de már ideje volt őket kivégezni. Azért hiányozni fognak!

Balázs: ,,Én mindig szerettem volna magam jól megsz...patni!” Nem kell félreérteni! Fociról beszélgettünk. Voltak már kalandjaink az évek során hazai és idegenbeli meccsek kapcsán egyaránt. Kivégeztük a Menyus ‘22 bajor búzából is az ucsó két üveget. Ez a sörünk is hiányozni fog! Közben jöttek a focis sztorik, pl. Bukarestből, ahol Balázs és Csepi jártak. Buszablakba kitett talp, csak a másik oldalon, mint ahol kellett volna, meg a vonaton lévő összes szemét rádobálása az ablakot betörő szőröstalpú román huligánokra.

Megjött Gábor! A mi Szent Péterünk.

8995. Arpus DDH Simcoe x Amarillo Kveik IPA. 7%-os IPA. ,,Véletlenül” ezt is duplán hidegkomlózták. Csabi szerint finom, nekem gyenge, fanyarédes.

8996. Komes. 12/27%-os árpabor a Browar Fortunatól, Lengyelországból. A mártoni börzéről hoztam. Szerintem nem passzolt a stílusba. Egy erős és édes sör volt érdemi karakter nélkül.

Körözött pereccel, hmmm! Lájk!

8997. Obolon Premium Extra Brew. 4,6/10,5% pasztőrözött világos lager Kijevből. 2022. januári dobozolás. Még a boldog békeidőkben készült. Gábor hozta, Kárpátaljáról kapta.

Gabiból folyamatosan dőlt a hülyeség! Esélytelen volt mindent leírni! Fáczy: ,,Téged még ma szétverünk!” Gabi: ,,Engem nem lehet, csak össze!”

8998. The Absence Of Essence. 8/18%-os duplán hidegkomlózott dupla New England IPA a román Hop Hooligans-től. Jó pontszámot kapott, szóval biztos finom volt!

Megjött Beerduo Zoli! ,,Válassz poharat!” Csepi: ,,Utána törd össze!” Ez nem volt jó poén! Most kocogtattak a srácok...

,,A szomjazom nagyítva az szomjazum?” Áááááá...!

Még a klubos évzáró kapcsán említettem, hogy jártam Gyuláéknál is. Akkor Gedi Robitól kaptam ajándékba egy üveg muskotály pálinkát. Mivel anno ott Gyuláéknál a vegyes erdei gyümölcsös főzet csodálatos volt, kivételesen megszegtem a saját szabályomat és megkínáltam a srácokat ezzel a pálinkával. Persze nem erőltettem rá senkire, aki kért, kapott. Ez a főzet sem okozott csalódást. Karcmentes, selymes, harmonikus, gyümölcsös. Nem kell hozzá kísérő, sőt érdemes volt hosszan kiélvezni az ízét.  

Balázs meglepett minket még egy sörpakkal. A savanyák és az egyiptomi után 4 évjárat Black Rossal Békésszentandrásról. Utoljára még Simkó Józsi bácsi idejében listáztam. Azóta, mint minden receptjük, ez is megváltozott. A legfrissebb főzettel kezdtünk.

8999. Black Rose. 9/22%-os, 23 IBU-s, 160 EBC-s barna duplabak. Utóbbi adat a színére utal. Kellően malátásan édeskés volt a magas alkoholtartalmához. Szép harmonikus főzet. Ennél többre nem futotta tőlem a mai 26. fajta sörnél a jegyzetelésben.

9000. Black Rose 2017. 9/22%-os, 15 IBU-s, 170 EBC-s változat. Érthető módon az évek során ez a főzet már szárazabbra érett. Azért még félédesnek mondanám. A kifinomultabb ízlésvilággal rendelkezőknek valószínűleg ez lehet a finomabb, nálam egy árnyalattal az előző győzött.

Balázst itt kicsit elveszítettük, csendespihenőre vonult, így félretettük a maradék Balck-iket, viszont közben befutott Kornél! Nekiláttunk a magyarhertelendi Kapucinus sörpakknak. A különlegesebb ízvilágok után nagyon jól esett egy kiváló minőségű alap szűretlen világos lager. Az Edgar öltöny is szóba került. Nem tudom már, hogy mi kapcsán. Nem néztünk Man in Black-et. A Szeplőtelen után az Illuminátorral folytattuk. Nehéz választani, de talán ez a kedvenc söröm a Kapucinus szortimentjéből. Most is jól vizsgázott.

Gábor közben elment. Kár, hogy nem tudott hosszabb időt velünk tölteni! Mi bontottunk egy Rock Me IPA-t. Vaníliás jegyeket hordozott, ami szerintem hivatalosan ízhiba benne, de ezzel együtt szinte mindenkinek nagyon ízlett. Aztán jött az egyik hertelendi újdonság.

9001. Apricot Wheat Ale. 5/11,6%-os sárgabarackos világos búzasör. Nem volt rossz, de a napi katyvaszba én most nem igazán tudtam beilleszteni az ízvilágát.

A Söröstyénnel mentünk tovább, majd sajnos Fáczyt is elveszítettük. Jött érte az asszony.

9002. Inspirator. 7,3/15,7%-os dupla IPA. A Kapucinus másik újdonsága. Atom keserű volt, mint amilyen egy régivágású tisztességes dupla IPA. Sajnos ritka már az ilyen a piacon, lassan minden csak az aromáról szól!

Balázs közben (relative) felébredt. Pivnice nem kell! A potmétert már órák óta nem tudjuk letekerni! Túlkiabáljuk egymást, mint a gyerekek az óvodában. Lassan Gabika is hazaindult.

,,Buzi-e vagy?” ,,Pap leszek, az k..rva Isten!”

9003. Barrel Project - Asleep in the Deep. 12,9%-os antilláki rumos hordóban érlelt Imperial milk stout törökmogyoróval, kakaóbabbal és vaníliával. Csabi hozta, kvázi haza ezt a kis finomságot. Ebből anno mind a ketten vehettünk egyet és meg is tettük. Mesés, folyékony csoki.

Aztán felpattintottunk egy üveggel a Zajos Tücsökből, az egy nap híján 6 éves árpaborunkból. Most is nagyon szép arcát mutatta, részletes elemzést érdemelne, de 35-nek... Talán most mintha kevésbé érződtek volna rajta a szilvás ízjegyek.

Zoli, Csepi és Kornél is lepattantak. Maradt az ittalvós csapat. Balázs szunyókált. Csabival ketten tartottuk a frontot.  Ittunk Újrakezdett Újrakezdő APA-t, aztán megint újdonságokhoz nyúltunk, miközben javában ment a TV-ben a darts VB éjszakába nyúló esti etapja.

9004. Lava. 10%-os csokis, tonkababaos imperial stout Jászkisérről a Juicy Hops Brewery-től, azaz Szepcsik Feri házi sörfőzőtől. Balázs kapott tőle két üveggel, az egyiket ránk szánta, köszönet érte! Kicsit nyers, vaníliás, tonkás, édes. Már most is kifejezetten finom, később, ha még jobban összeérnek benne az ízek tuti, hogy még jobb lesz.

Kameron Menszesz, Fallon Sharock ,,barátnője” játszik. ,,Konkrétan olyan, mint ha a Hófehérke és a 7 törpéből az összes törpét el tudná játszani!” És ezt a TV-ben mondták róla!

9005. Posthaer Sour Ale. Még az őszi pesti börzén kaptam Aditól. Valószínűleg nem most kellett volna meginnunk, de mindenképpen Csabival együtt akartam. Nem volt durván savanyú, de az adott szituban nem jvolt bejövős.

9006. Stress Less. 6,/15%-os duplán hidegkomlózott New England IPA a Hop Hooligans-től. Ez lett a záró darabunk estére. Annyira, hogy nekem a nagyja megmaradt reggelre. Nem bírtam már szuflával.

Reggel Csabi és Balázs már elég korán kukorékoltak. Sikeresen elnyomkodták a TV-t a két távkapcsolóval, így kénytelen voltam egy kicsivel korábban felkelni, hogy rendet vágjak köztük! Rehabbal rehabilitálódtunk. Asszem, ránk fért. Rám biztos. Balázsért kisvártatva jött a család, így ő apránként összenyalábolta magát. Mi Csabival azért még megkóstoltunk két sört Csepire várva.

9007. Breakfast Stout. 7%-os kókuszpelyhes, kávés, laktózos fekete sör. A varsói  Funky Fluid kiváló főzete. Örültem, amikor a Beerselection webshopjában rátaláltam. Így stílusos és finom ,,reggelivel” tudtuk indítani a napot.

9008. Arpus QDH Mosaic x Riwaka x Nelson x Galaxy TIPA. 10%-os, négyszer hidegkomlózott tripla IPA. Nem sajnálták belőle az alapanyagot! Ehhez képest nem volt számomra annyira meggyőző igaz, én még az előző nap hatása alatt álltam.

Hamarosan megérkezett értünk Csepi, útrakeltünk hát Bicske felé, de a történet folytatását már a következő bejegyzés fogja tartalmazni...

Hálásan köszönöm mindenkinek aki itt volt, aki itt lett volna, csak közbe jött valami és a barátaim párjainak is, hogy lehetővé tették az ittlétüket így Karácsony előtt pár nappal! Remélem, hogy még hosszú évekig fennmarad ez a lassan hagyománnyá váló összeröffenés! Nem az én ,,megünneplésem” miatt, hanem az összetartásért!    

 

2022. december 20.:

8981. Ratsherrn Alster Hell Naturtrüb. 2,9%-os citromos radler Hamburgból. Benéztem a vsárlásnál. Nem akartam én radlert venni! Hozott egy jó átlagot, nem volt édes. Csak nem voltam rá felkészülve...

8982. Watzdorfer Festpils 1411. 4,9%-os német pils Bad Blankenburgból. Nagyon kis ízletes, izgalmas. Pici édeskés malátássággal indul, ami német pilseknél sokszor hiányozni szokott, aztán jön egy karakteres komlókeserű, amit nem tudtam hova tenni. Nagyon jó lenne tudni, hogy milyen komlót használtak fel hozzá! Kicsit poloskás az íze, de  - tudom, hülyén hangzik - jó értelemben véve. Érdekes, mert bár csak egy pils, még sem érzem úgy, hogy nagy kortyokban, húzóra kellene inni. Annyira izgalmas karaktere van, hogy érdemes lassan fogyasztani közepes kortyokban.

 

2022. december 19.:

Darts VB közben.

8979. Watzdorfer Landbier. 4,9-es világos lager Bad Blankenburgból. Landbier-hez képest nem rossz.

8980. Pülleken. 5,2 helles a Veltinstől. A nagyon üresen jellegzetes hellesek egyike. Nem tudom, hogy ezt a két sört minek töltötték 0,33-as üvegbe, de így utólag örülök neki, mert nem estek jól, főleg a második. Viszont legalább Csabinak +2 tömzsi üveget tudok adni a feketézéshez.

 

2022. december 18.:

Csepivel együtt néztük meg a VB döntőt. Sima argentin győzelemnek indult, aztán végül fantasztikus meccs lett belőle! Szerintem megérdemelten győztek Messiék, még ha végül csak büntetőpárbajban sikerült, akkor is. A vártnál jobb hangulatú, színvonalas foci VB-t zártunk! Remélem, hogy a következőn már mi is ott leszünk! Menet közben főleg olyan söröket ittunk, amikből akadt több, vagy egy nagyobb kiszerelés, hogy ne kelljen állandóan ki-be rohangálni a meccsnézés rovására. Azért így is felpattant két újdonság.

8977. Királyka. 5,5/13%-os német pils az Őribird gerilla sörfőzőktől. Féltettem a saját APA után, amit egyrészt nagyon szeretünk, másrészt meglehetősen markáns komlózású, de még így is megállta a helyét! Szép kerek, ízes darab. Valóban kézműves minőség. A beszerzését Mata Mikinek köszönhetem.

8978. Szadabeer Blonde Ale. 5%-os belga blonde ale. El volt oxidálódva a picsába, így nehéz értékelni. Október 21-én járt le a szavatossága, valószínűleg az se tett jót neki, illetve, ha Domonyban, ahol készült bérfőzetben ezt is hőkezelték palackozás után, mint ahogy a saját söreiket szokták, akkor az okozta a problémát. Köszönet érte Balogh-Kovács Tamás gyűjtőcimborámnak!

 

2022. december 17.:

Szép hagyomány, hogy a gyűjtőklubuk szervezésében minden év végén van egy kis pesti bóklászás. Általában egy múzeumlátogatás, majd ezt követően egy kis közös sörözés, kvaterkázás. Eleinte mindig részt vettem ezeken, de sajnos az utóbbi pár évben már a maródiak listájára kerültem a saját hibámból. Idén sikerült az évzáró napjára szabaddá tennem magam, így újra csatlakozni tudtam ehhez a szép hagyományhoz. Először az idén tavasszal nyílt Pénzmúzeumot néztük meg, majd pár közeli véndöglátó egység meglátogatása volt a terv. Reggel kezdésként Szarka Gyula barátomékhoz ugrottam fel egy percre. Vittem egy kis kóstolót a gyöngyösi söreinkből. Két székely barátunk, Csabi és Szabi is náluk volt, rég láttam már őket, csak úgy, mint Gyula párját Andit. Marasztaltak, hogy tartsak velük egy sörkóstoló erejéig, vagy legalábbis térjek vissza mihamarabb, de ezen a napon az évzáró volt az elsődleges program. A Pénzmúzeum sok érdekes információt, de viszonylag kevés tényleges muzeális darabot hozott. A XXI. Századnak megfelelően (?) interaktív elemekkel is felszerelték. Az idegenvezetőnk kedves és felkészült volt, összességében abszolút jó élmény volt a múzeum meglátogatása. Olyan szép számban verődtünk egyébként össze, hogy nem is merek belevágni felsorolni a neveket, nehogy véletlenül kihagyjak valakit, közel húszan voltunk! A múzeum után a társaság nagy része a Kétlyukú sörözőbe tért be, ahol legurítottunk egy-egy sört a Dreher szortimentjéből, majd átsétáltunk a közeli Na Ez Az Bajor Sör Shopba, a Lövőház utcába, ahol a Hofbrauhaus Traunstein söreit mérik családias hangulatban. Kicsit meglepődve tapasztaltam, hogy icipici a söröző, elég nehezen fértünk be, de ez nem szegte kedvünket! Finom sörök, kedélyes beszélgetés mellett múlattuk az időt. A gyűjtőtalálkozókon soha sincs idő beszélgetni, itt most lehetőségünk adódott rá, hogy kicsit jobban megismerjük egymást, bár páran persze már régi jó gyűjtőbarátok vagyunk sok közös élménnyel a hátunk mögött. Itt csatlakozott hozzánk Zsiráf barátom. Vele is rég találkoztam már! A tervek szerint még egy állomáshelyünk lett volna a közelben, de azt zárva találtuk. Innentől kezdve spontán formálódott a további program. Kis kavarodás adódott az egyik helyen, ahol némi szervezést igényelt, hogy egy-két sör erejéig leülhessünk, s míg folyt az egyeztetés sajnos kicsit szétszakadt a csapatunk, de azért jó páran továbbra is együtt maradtunk, igaz végül egy másik helyen kötöttünk ki, a Cooltour Barban, ahol remek Delight IPA-t (is) csapoltak és a foci VB-t is lehetett közben nézni. Sőt, a végén még egy szép poharat is kaptam ajándékba a helyes pultos lányoktól. De itt sem ért véget a történet! Hirtelen felindulásból Gabi és András meghívtak minket közeli otthonukba. Páran jártunk már náluk, egyszer én is. Jó volt újra visszatérni hozzájuk! A lakás hangulatos, András gyűjteménye impozáns, különösen a Világ különböző pontjairól hozott söröskorsó kollekciója, a rágcsálnivaló pedig életmentő volt. Jó darabig elbeszélgettünk náluk is. Közben persze szárazon sem maradtunk sőt, Andrásék Gergő fiának saját házi főzésű sörét is megkóstolhattuk!

8975. Gergő Búza Söre. Őszinte leszek, ha dinnyés ízseítésű volt, akkor tök jól sikerült, ha nem, akkor hááááát...! De ezzel együtt mindig jó olyan söröket kóstolni, amikhez csak nagyon keveseknek van szerencséjük! Köszönet a lehetőségért!

A szűkebb keménymag még itt sem állt meg! András, Balogh-Kovács Tamás, Zsiráf és én még megpróbáltunk beugrani a szomszédos kis japán kajáldába, a Snack Masakoba. Kedvesen utasítottak vissza minket, mivel telt ház volt (2-3 vendég, olyan pici a hely), de kárpótlásul megkínáltak minket egy kis nemtommivel. Talán saké lehetett, vagy más tradicionális italuk. Nem találkoztam még korábban ezzel az ízvilággal. Azért nem adtuk fel, így végül a The Hendrinx Barban kötöttünk ki egy sör erejéig, Én sajnos kifogtam egy már savanyodásnak indult csapoltat, de a pultos, tulaj javára írandó, hogy azonnal ki is cserélte ugyanannak a sörnek a dobozos változatára! Arról ő már nem tehetett, hogy az meg már el volt oxidálódva a picsába! Kifejezetten szimpatikus volt ez a pici söröző. Mint számomra is kiderült, a Lövőház utca jó pár hangulatos vendéglátó helyet ölel magába! Itt aztán végül búcsút vettünk egymástól, illetve Zsiráffal még elsétáltunk a Jégkertbe egy sör erejéig. Nem jártam még ezen a helyen, bakancslistás volt, ráadásul külön nekik főzött sört is kóstolhattunk náluk.

8976. Jégkert IPA. 6,3/14,4%-os IPA a Fehér Nyúlból. Kifejezetten finom, kellemesen illatos, szépen megkomlózott IPA volt. Egy vendéglátóhely zászlóshajójának szerintem ideális. Azt hiszem, ide érdemes lesz még majd később is visszatérnünk, hiszen számos csapon kínálnak még kézműves söröket és Zsiráf szerint a konyhájuk is jó, amit ezúttal csak ő próbált ki.

Miután búcsút vettünk egymástól én visszarobogtam a Stadionok környékére. Felugrottam még Gyuláékhoz pár percre. Ekkor már PZS és Gedi Robi is ott voltak a székely különítményből, a sörkóstolós csapat TEK Janival már lelépett. Későre járt az idő! Gyula sörrel, Robi saját, mint kiderült pazar házipálinkájával, Andi pedig finom vacsorával kínált. El voltam kényeztetve! Sajnáltam, hogy csak egy rövid időre tudtam csatlakozni hozzájuk, jó lett volna egész nap együtt lógni a srácokkal és beszélgetni egy jót, rég volt már rá alkalmam, sőt, Robival most találkoztam még csak először, de a fiúk már érthető módon fáradtak voltak, hosszú út állt mögöttük, nekem meg el kellett érnem az utolsó buszomat hazafelé. Korábban jönni meg ugye nem tudtam, mert most az évzáró volt az elsődleges program, ami mindent egybevetve nagyon jól sikerült. Remélem, még sokáig fennmarad a Klubnak ez a szép hagyománya!

 

2022. december 16.:

8974Hofbräuhaus Traunstein Weissbier Dunkel. 5,2/12,3%-os szűretlen barna búzasör. Csalódást okozott! A karamellás íz dominált benne, a búza jelleget is elnyomva elég rendesen. Ráadásul alkoholos volt. Megittam, de nem esett jól.

 

2022. december 13.:

8973Mezítelen Valóság. Újabb saját sör, egy 8/18%-os American Imperial rye ale. Eredetileg bajor roggent szerettem volna főzni, de nem kaptam cara rozs malátát, ráadásul a megroppantott maláták több, mint 3 hónapig álltak felhasználatlanul, így a várt minőségromlás miatt végül kevesebb vízzel főztem le, de tévedtem, jól bírta a gyűrődést a maláta, azért lett ilyen erős a sör. Aztán menet közben úgy döntöttem, hogy elviszem amerikai világba és beletettem minden maradék komlómat. Hófehér, sűrű, krémes, tartós a habja. Markánsan élesztős. Meglepően sötét árnyalatú ahhoz képest, hogy egy deka cara maláta sincs benne. Illatában a rozst tolja. Ezt az üveget most, főleg az elején, kifejezetten édesnek éreztem, édesebbnek, mint korábban. Érdemes alaposan megforgatni a szájban! Igaz, így kicsit az alkoholosság és érződik rajta, de nem tolakodóan. Kellemesen fűt. A rozs az ízében is domináns. Nem savanykásította el, pedig 50% rozs malátát tartalmaz. Lecsengésében erőteljesen tolja a komlókeserűt hosszan megmaradóan. Jobb lett volna 0,33-as üvegbe palackozni, mert egy embernek egy 0,5-ös üveg elég masszív vállalás, de hát egyedül főztem és egyedül palackoztam, így nem akartam magam feleslegesen szívatni! Amikor az alapanyagokat vettem még nem ilyen sört terveztem belőle, de mire eljutottam a megfőzéséig már átgondoltam a történetet és végül elég jól sikerült elérnem a célomat. Örülök, hogy belevágtam ebbe a receptbe is!

 

2022. december 10-11.:

Sikerült összehoznunk egy évzáró pösti bóklászást Zotyóval és Csabival! Pilisvörösváron indítottuk be a szekeret. Hogy ugyanazzal a vonattal tudjunk kimenni Vörösvárra kénytelen voltam a Stadionoktól átmenni a Keletibe, onnan pedig vonattal kimenni Rákosra. Onnan indult a vonatunk Csabival, amire kisvártatva Zoli is felpattant. Mivel éjszakára Zoliék új otthonába leszünk befogadva, kaptunk útközben egy kis eligazítást a házirenddel kapcsolatban. Csabinak van már némi előélete, így Zoli beígért neki egy pofon bérletet, ha nem lesz jó fiú. Az útra egyikünk se hozott sört, lángosozni pedig nem volt esélyem Gyöngyösön, olyan korán kellett elindulnom otthonról, így éhesen és szomjasan szálltam(tunk) le a vonatról, ahol egyszerre csöppentünk bele a Húsvétba és a Karácsonyba. Érdekes mód egy bazi nagy húsvéti tojás és egy karácsonyfa is ki volt állítva az utcán. Első utunk a Guri Pilis Ser Várba vezetett. Útközben kiszúrtunk egy kézműves pékség szerűségben valami izgalmasnak látszó kisüveges cuccot. Betértünk felmérni. Sajnos nem sör volt, de ha már ott voltunk, Zolival vettünk egy kis reggelit. Spenótos juhtúrós táskát ettem. Hááát, nem volt valami nagy szám, de legalább megkérték az árát rendesen! A Guriba érve örömmel nyugtáztuk, hogy már tényleg nyitva van, mert elég rég volt már friss bejegyzésük a FB oldalukon. A másik örömteli hír az volt, hogy a kezdeti időktől eltérően most már legálisan is lehet helyben fogyasztani, így mindjárt le is telepedtünk egy-egy pohár sör mellé. Az én Prototypom műszaki problémák miatt fél literesre sikeredett, de sebaj! Csabinak javasoltam közben, hogy estére Louis Armstrong legyen, de valószínűleg Bűvös csákó lesz belőle. Az egyetlen aprócska csalódást csak az okozta, hogy a régi fényképek már lekerültek a falról amik között anno mi is megtalálhatóak voltunk az első látogatásunk emlékére. Viszont a kiszolgálás nagyon kedves volt, a Guri sörök hoztak egy jó átlagot, így szép ráérősen kikértünk még egy kört. Én A Keresztapa mellett döntöttem. Közben viccből felmerült, hogy mivel a KEG-ből csak sérült poharat lehet kapni, hogyan lehetne diszkrét sérüléseket okozni tudatosan? Csabi a reszelőt javallotta.

Zoli: ,,Jó társaságban gyorsan telik az idő!” Én: ,,De még ilyenkor is!” Zoli: ,,Csabi, a bérletedből adjál át Robinak!” Csabi: ,,Ez olyan csoportos bérlet?”

További kellemes meglepetés volt, hogy jó pár fajta helyi címkével is fel tudtuk vértezni magunkat, így kisvártatva boldogan indultunk tovább a Rotburger Sörfőzde felé, útközben még elmajszolgatva egy liter söröcskét. Zoli előrelátásának hála ezúttal ezt most nyálcsere nélkül tudtuk megoldani. A Rotiban András húga fogadta a pult mögött az első vendégeket, köztük minket is. Mivel még nem voltak sokan, kicsit el is tudtunk beszélgetni vele. Természetesen a legfrissebb újdonsággal, a karácsonyi sörükkel kezdtünk.    

8944Rotburger Weihnachtsbier (2022). Intenzíven narancsos, narancs héjas illattal indított és az ízében is ezek a jegyek domináltak. Különösebb fűszerességet nem éreztem rajta, amit cseppet sem bántam. Üde, friss, csúszós söröcske lett az idei főzet. Az ízéről, annak narancshéjasságáról elmélkedve állapítottuk meg, hogy ,,nem volt elég héja, így egy kis rétisas is került bele”. Ha, ha, ha...!

Igen csak ebédidőre járt már, a reggelink pedig vékonyka volt, így úgy döntöttünk, hogy a helyi kínálatból megkóstolunk valami szilárdat is. A srácok a jól bevált fasírozott mellett döntöttek, én tatárbifszteket ettem, ami nagyszerűen volt befűszerezve és bár elsőre furcsának tűnt, hogy nem pirítóssal, hanem valami lepényszerűséggel tálalták, végül arról is kiderült, hogy remekül passzol hozzá.

Aki járt már a Rotiban tudja, hogy rengeteg relikvia díszíti a vendégteret. A sok bayernes szurkolói sál mellett több fénykép is kikerült, melyek a Faszállítók csapatának tutajhúzó versenyeken elért győzelmeit hirdetik.

8945Rotburger Oktoberfestbier. 6/14%-os ünnepi sör. Erre is rákóstoltunk, miután észrevettem, hogy még kapható. A szezonja idején sajnos nem jutottunk ki Vörösvárra! Szomorúan nyugtáztuk, hogy már punnyadt. Azért még nagyjából felsejlett az ízéből, milyen finom lehetett fénykorában. Nem volt édes, kellemesen, egész markánsan lett megkomlózva ez a félbarna lager.

Szinte végszóra Jáki András is befutott, így még vele is tudtunk pár szót váltani, miközben begyűjtöttük az aktuális relikviáikat, plusz pár söröcskét elvitelre. A vége sajnos már kicsit kapkodósra sikeredett, hogy elérjük a következő vonatot vissza Pestre, mivel még sok tervünk volt a nap hátralevő részére! Hú! A végén még kicsit futni is kellett a vonathoz, miközben Zoli telón vette meg a jegyeket. Nem volt egyszerű menet! A futás nem az én sportom, ha nagyon finoman akarok fogalmazni! Na, visszafelé kárpótlásul legurítottunk egy liter Rotburger barnát a vonaton. Nem volt kőbevésett útvonal tervünk. A Nyugatiba visszaérve végül vettünk napijegyet, majd a Ruin Brew-ba villamosoztunk át, ahol a pultban egy helyes fekete lány fogadott minket. Csabinak előítéletei vannak! Beléptünk és rögtön mondta, hogy nem magyar pultos van. Meglepő módon most ,,csak” 4 fajta csapolt sörük volt. Remélhetőleg azért, mert a többi a vártnál hamarabb fogyott el! Természetesen mind a négyből kikértünk egy-egy adagot, ami náluk egységesen fél literben van megállapítva.

8946Ruin S.M.A.S.H. Cashmere. 5,6-os egymalátás, egykomlós főzet. Gondolom, IPA-nak szánták, bár azt nem írták ki hozzá. Kellemes sör volt, csak jég hideg, így nehezen tudott kibontakozni a Cashmere komló.

8947Ruin Grapefruit IPA. 5,8%-os grapefruitos IPA. Párszor már bebizonyosodott, hogy a grapefruit és az IPA-s komlókeserű jól passzolnak egymáshoz. Ezúttal sem volt másként.

8948Ruin Lotus APA. 5,7%-os főzet. Talán lótusszal ízesítették? Fene tudja! Annyira hidegek voltak a sörök, hogy szerintem jó, ha a valós ízük felét ki tudtuk csiholni belőlük.

8949Ruin Cherry Lime Sour. 5,2-es savanyított ale. Ennek legalább jól állt a túlhűtés, mivel elnyomta a plusz savanyítás adta ízvilágot, így élvezhetőbb volt a gyümölcsössége.

Innen a körúti Rizmajer Sörházba sétáltunk át, ahol Sziki barátunk már várt minket.

8950Rizmajer Christmas Ale (2022). 5,5/14%-os, vagy 15-ös. A címkéken vegyesen került feltüntetésre. Mint utólag kiderült, az ide 14 Ballingos főzet. A klasszikus mézeskalácsos ízvilágot képviselte, de nem túl tolakodóan fűszerezve. Kellemes sör, de nem fogott meg igazán.

A Rizi után jött egy kis kavirnyázás. Metróval átmentünk a Kálvinra, onnan elsétáltunk a Csapszék Ráday-hoz, de még zárva volt. Sziki javasolta a Monyot, hát visszasétáltunk, de kiderült, hogy az sincs még nyitva, így végül a Gravityben kötöttünk ki, ahova amúgy is mindenképpen menni akartunk a nap során. Mivel túl gyakran nem tudunk Pesten bóklászni, itt mindig rengeteg újdonságot szoktunk találni. Kellemes meglepetés volt, hogy ezúttal nem voltak durván túlhűtve a sörök, mint korábban.

8951Meteor. Régebben 7,8%-os volt, most kicsit gyengébbre főzték, 7-esre ezt a tripla skót ale-t. Egy árnyalattal most jobban ízlett. Elég alkoholos, de ennél a típusnál ez talán nem annyira meglepő. Finom sör.

8952Eclipse. 10,7-es füstös imperial stout. Füstöltszalonna illatú és ízében is erős a füstösség, ráadásul meglehetősen édes. Ez a párosítás számomra gyomorforgató.

8953Pulsar. 5,4-es füstö, málnás porter. Ez viszont egy nagyon szép cucc! Nem gondoltam volna, hogy az egyébként enyhe füstösség ilyen szépen össze tud simulni egy gyümölccsel, pont a málnával.

8954Prometheus. A korábban kóstolt főzet 9%-os volt, ez most 8,8-as campari IPA. Ez ugyan apró különbség, főleg egy pici sörfőzde esetén, de mégis listázásra érdemesnek tartom, mert anno egész jól megbarátkoztam vele, - igaz csak azután, hogy kaptam mellé Campari kóstolót, hogy megismerjem az ízvilágát - most viszont nagyon nem ízlett! Túl vadnak éreztem.

8955Prototype Idaho 14. 7,2-es dupla hazy IPA. Illatában és ízében is nagyszerűen komlós történet.

8956Sunspot. 6%-os gyümis sour. Barack és még valami került bele. Az infó táblára rajzolt képe alapján nem tudtam felismerni a másik gyümölcsöt és az ízéből se tudtam kiérezni. Kezelhető szinten volt savanyú, de már túl az én ingerküszöbömön.

8957Prototype Lunasa. 5,5%-os Irish red. A Balkezessel főzték közösen. Illata frankón malátás, az íze viszont meglepően fanyar volt. Nem bejövős.

8958Double Transition. Egy vendégsör, 8%-os dupla hazy IPA a Brewing Vibes-tól. Elég büdi volt és oxidálódott. Fiatalabb korában jó lehetett.

,,Hm, mit kéne még ennem? Én nem vagyok az a salátázós! Pacallal tunkolnám a hurkát!” És ezt nem én mondtam, hanem a pultos lány...!

Mire a Gravityt végigittuk kinyitott a Csapszék Ráday, így gyorsan újra otthonra leltünk. Itt (is) mindig jó fej a személyzet és változatos a csaplista. Miközben kóstolgattunk, telón követtük a foci VB eseményeit, már a Gravityben is, itt meg folytattuk.  

8959Trailer / #009 Two World Collide. 7,5%-os hazy West Coast IPA az Ugartól, a kísérleti sorozatukból. Erőteljesen gyümölcsös jegyeket hordozott. Minőségi cucc volt, mint általában az ugarok.

8960Roggen Rabbit. 5,7-es bajor rozssör. Végre egy roggen! Nem könnyű ebbe a típusba belebotlani még Németországban sem, nem hogy itt nálunk! Ráadásul a Hop Island főzete, tehát nem adták fel a srácok a sörfőzést a tűzeset után sem, újjáéledtek szó szerint a saját hamvaikból! Kicsit szűrtecskének tűnt, amit sajnáltam. Zolit a mi sütőtökös sörünkre emlékeztette. Csabi értette, hogy mire gondol, én nem igazán. Nem mondom, hogy tökéletesre sikeredett, de nagyon jó volt újra Hop Island sört kóstolni!

8961Fehér Nyúl Smoky 2022. 5,5%-os teás, füstös porter. Nekem túl markáns volt a füstössége.

8962Red Shift. Itt is belebotlottunk egy Gravity főzetbe! 5,5-ös rozsos vörös ale. A korábban kóstolt változata 7%-os volt. Elég sokat visszavettek belőle. Összenézve a kettőt, a korábbi főzet egy fokkal jobban ízlett, bár anno az sem győzött meg igazán. Ez a mostani kifejezetten felejthető volt.

8963Lohengrin. 5,5%-os német pils a Tacet-től. A második körre félretettük a kóstolgatást, mindenki választott egy sört magának, én ezt. Meg kell mondjam, hogy unalmas középszer volt, de meccsnézéshez elment.

Marokkó legyőzte Portugáliát a 4 közé jutásért 1:0-ra. CR-től bicócsel közben csórták el a labdát. Öröm volt nézni!

Innen villamossal mentünk át a KEG-be. Most csak egy kanyar sört ittunk náluk.

8964Baby, Al I Want For Christmas Is IPA (2022). 6,5%-os duplán hidegkomlózott IPA a žateci Falkon sörfőzdétől, Csehországból. A hidegkomlózás ellenére nem volt intenzív illata. Az íze átlagosan jónak mondható, de semmi izgalmas.

8965Mount Cook. 6,5%-os West Coast IPA a Chrousttól. Szintén cseh főzet. Ez is amolyan átlagos, tucat IPA volt.

8966Winter Stout Nitro. A lengyel Stu Mostów fekete söre Wroclawból. Nem írtam mellé semmit, de a pontszáma alapján ez is elég átlagosra sikeredett. Téli létére nem voltak benne igazán átütő ízek.

Mielőtt egy házzal odébb álltunk volna, ismét megpróbálkoztam a pohár beszerzéssel. Ugye a KEG az a hely, ahol számtalan verzióban vannak saját logós poharak, de megvenni nem lehet őket, viszont a csorbákat el szokták ajándékozni. Így van már nekem tőlük több, mint 10 fajta poharam. Ezúttal ajándékba egy verziót sikerült kapnom, viszont a történelem során most először engedélyt kaptam a vásárlásra! Igaz, nem mindegyik újdonságból, de azért így is lett tőlük még plusz két remek poharam. Ezúton is köszönet a lehetőségért!

A KEG-ből a Bölcsőbe mentünk át. Rég jártam(tunk) már náluk!

8967Winter Break. 5,9%-os stout a Sima Brewingtől. A neve alapján téli. Baromira kávés illat és íz jellemezte. Meglehetősen száraz volt. Összességében nem tetszett.

8968Just For Fun Belgian Triple Fügével. 8%-os fügés triple Etyekről. Meglepően komoly komlózást kapott, intenzíven keserű, gyümölcsös sör létére. A maga nemében szimpatikusabb volt, mint a Simáé, bár nem nagyon tudtam hova tenni.

Innen még átrobogtunk a tulajdonost váltott és megújult, Guri Serház Új-Budába, ahol bedobtunk egy-egy sört, majd lóhalálában tovább vágtattunk, ezúttal már Szikitől elköszönve a 133E buszhoz, amit pont elcsíptünk, így pár perc száguldás után már Zoliéknál is voltunk. Az angol - francia meccs ment közben. A francia vezető gólt a buszon láttuk telóról, a meccs többi részét már a TV-ben néztük. Közben kajáltunk is egyet egy-egy meccsnézős sör társaságában. Csabinak ennyi elég is volt egy napra, mi viszont Zolival még nem voltunk kidőlős formában, így a szinte egész nap és még ekkor is folyamatosan zuhogó eső ellenére elindultunk egy kis ismerd meg új otthonunk szűkebb környezetét túrára, amit a Duna partra való kisétálással kezdtünk. Nem romantikázni mentünk, hanem hugyozni, hisz mindenki ismeri a mondást, ha nincs Tápió, jó a Duna is! Egész szép kis kört írtunk le. Zoli mesélt kicsit a környékről. Menet közben jöttem rá, hogy régebben azért jártam már erre felé, amikor még aktívan mászkáltam boros címkék után, hiszen többek között a Törley is erre felé található és a Sörház utca sincs messze innen, ahol manapság már ,,csak” borászatok találhatók. Közben azért nem hazudtoltuk meg magunkat, legurítottunk még menet közben pár söröcskét. Egy ismétlő Jam 52-t és két újdonságot.

8969Human Experiment Thirty One. 8%-os dupla IPA a Bew Your Mind-tól. Most se tudok rá mást írni, mint hogy a szokásosan jó ízt hozta a BYM komfortzónájából.  

8970Horizont Selfish Games Milk Stout With Tonka Beans. 6,8/17,9%-os tonka babos milk stout. Nagyszerűnek tűnt az esős éjszakában. Azóta Balázsnak hála sikerült újra megkóstolnom, rendezettebb körülmények között. Érdekes módon akkor nem ütött akkorát.

A kis túránk egyik felső állomásán még megtiszteltük a Dunába folyó közeli patakot is a rend kedvéért, majd rácsodálkoztam a közelben lévő, plüssállatokkal kidekorált falszakaszra, ami elég bizarr látványt nyújtott. Egész évben kint vannak a jószágok, így igen csak viharvertek már szegények! Visszaérve Zoliékhoz eltettük magunkat másnapra.

Délelőtt összelapátoltuk földi porhüvelyünket. Zoli még az Alléig elkísért minket, aztán búcsút vettünk egymástól. Csabival próbáltunk valami reggelinek valót találni a piaccsarnokban, de meglepődve tapasztaltuk, hogy a teljes felső szintje, ahol a kajások vannak le van zárva, így hát átmetróztunk a Keletihez, ahol az egykori Guri söröző helyén a Keleti Waiting Room-ba tértünk be, ami tulajdonképpen maradt a régi hely, csak a Guri helyett más, vegyes hazai kézműves szortimenttel.    

8971Parabolic Hoppon. 6,5%-os West Coast IPA. Megörültünk ennek a sörnek látva a kínálatot, mivel tegnap a Parabolicba nem jutottunk el. Sajnos csalódást okozott, már savanyodásnak volt indulva! Azért megittuk és csak a végén jeleztük a tulajnak. Nem is tudom, hogy miért.

Aztán, mint kiderült, Imréék nem hagyták magukat és a régi Gurival slégan szemben nyitottak egy új Gurit, pontosabban egy már régebb óta ott működő hellyel kötöttek megállapodást a söreik forgalmazására, így oda is betértünk. Eleinte elég hűvös volt a hangulat, a pultos csaj nem volt túl jó formában, de aztán a kollégája és talán egyben párja sikeresen feldobta a hangulatot, így egy nem tervezett második kört is legurítottunk náluk. Végül a pultos hölgynek is megismerhettük a barátságosabb orcáját.

8972Random Trip. 6%-os APA. Komlós Juci volt régebben a neve. Elvileg 5%-os, de a vörösvári címkén például 6-osnak van írva. Gondolom, problémák akadhattak a névhasználattal, azért kellett újrakeresztelni. Igazából Vörösváron bóklászva is ilyet ittunk, ennek ellenére a túra ezen szakaszához listázom. A végeredmény szempontjából végülis mindegy! Bár a vörösvári csapolás finomabb volt igaz, akkor még jobban szomjaztunk a sörökre...

Miután már fejenként három pohár sört reggeliztünk és dél már jócskán elmúlt, ideje volt végre tényleg valami kaja után néznünk! Végül a Pesti Pipi egységére esett a választásunk, ahol kicsit unalmas, de egész korrekten összerakott kaját tudtunk magunkhoz venni. Innen a közeli Mister Sörözőbe tértünk be, aminek egyedi késdobálós hangulatát vétek kihagyni, ha arra jár az ember. A sör még mindig olcsó és elfogadható minőségű. Majd szétnézve a neten a további lehetőségeink terén a Stadion Sörözőt tűztük ki végső állomásunknak. Itt most voltam először. Egész kellemes, kulturált kis söröző, ahol az Aranyásó mellett Drehert és PU-t is csapolnak. Utóbbi mellett döntöttünk, ami nem volt világverő, de hazai viszonylatban megállta a helyét. Innen már hazafelé vettük az irányt. Csabinak is volt busza a Stadionoktól, így oda igyekeztünk, egy kis nem tervezett kitérővel. A sörözőtől két, egymástól távolodó út vezetett a Stadionok környékére. Az én hibám volt, hogy hagytam magam meggyőzni róla, hogy a baloldalit válasszuk, miközben tudtam, hogy a jobboldali biztos jó! Sebaj! Végül mind a ketten elértük a buszunkat, igaz megint némi rohangászás (na jó, alapos kilépés) árán. Valahogy ez a tömegközlekedési eszközökhöz való rohanás végigkísérte a hétvégénket! Ezt az apróságot leszámítva ez a bóklászásunk is remek volt! Már alig várom a következő lehetőséget!

 

2022. december 8.:

8943Papucs Gyöngye. Történt egyszer (2022.03.15-én), hogy a fekete IPA (Vissza a Nyeregbe!) főzésének végén kimaradt cirka 1,5 liter sörlevem, mert nem fért bele a dunsztoló kannába. Sajnáltam kiönteni, az erős komlózása miatt húspácnak sem akartam eltenni, így végül másnap egy kisebb, kifertőtlenített erjesztőbe beleöntöttem, csapvízzel duplájára hígítottam és beoltottam szárított sütőélesztővel. Aztán 10 nappal később főztünk egy IPA-t (Kuriózum) Fáczyval és Csepivel, amiből a kétkannás dunsztolás ellenére is jelentős mennyiségű sörlé maradt ki, mivel nem fért bele a forraló edénybe. Nos, ezt a megmaradt sörlét, ami a másikkal ellentétben forralva sem volt, ráöntöttem arra a bizonyos előző, sütőélesztős történetre, majd erre a mennyiségre való tekintettel már kapott az egész egy tasak US-05-ös élesztőt. Bár szinte minden szabályt megszegetem, főleg a hideg oldalon, végül nem savanyodott be a sörlé és rendesen leerjedt, így lepalackoztam. 15 liter lett belőle. Azóta párszor kóstoltuk az idők során. Hááát, az biztos, hogy túl sok élvezeti értéke nem lett, de azért a többség meg tudta inni belőle a részére jutó 1-2-3 dl-t gond nélkül. Ma rám várt belőle egy egész üveggel, na így már azért egy kicsit sok(k)! Az alkoholtartalmát pontosan nem tudtam lemérni, de kb. 3% körül lehet. Színe félbarna, vagy világosbarna. Inkább szaga van, mint illata. Nem tudom, hogy mire emlékeztet, de kellemetlen. A korty elején egy kis édes malátássággal indul, utána üresség, íztelenség követi. Kicsit talán dohos. Komlót csak az első 1,5 liter látott az összeöntött cuccokból, így keserűséget nem nagyon találni benne. Nyáron a nagy melegben, üvegből könnyebben iható, most a hűvösben, korsóból pocsék volt. Azért még mindig jobb, mint ha a lefolyóban végezte volna! Már csak pár üveggel van belőle. Apránként majd csak elkopik!

 

2022. december 6.:

Palackoztunk Fáczyval. A roggenünk érett meg az üvegekbe fejtésre. Menet közben Csepi is csatlakozott. Szokás szerint nem maradtunk közben szárazon.

8935Októberfeszt. A Szadabeer 5,2%-os házi főzete. Balázs oldalán kölschnek van írva. Én nem néztem utána. Ahhoz ízvilágában semmi köze nem volt szerintem. Az első korty tetszett, de aztán éreztem benne valami furcsát. Szénsav alig volt benne, az hiányzott. Hasonlított az elcseszett Újrakezdő söröm jobbik arcához, Fáczy szerint is.

8936Cello IPA. 5,6/13%-os IPA Rozsnyóról. Amolyan angol IPA szerűség volt markáns keserűvel, csak el volt már oxidálódva.

8937Human Experiment Thirty. 7,8-as dupla IPA a Brew Your Mind-tól. A szokásos gyümölcsös, virágos egyen jó íz.

Ittunk egy Esthajnal ‘22-t is. Most édesebbnek, ezáltal kerekebbnek éreztem.

8938Dunakanyar IPA. Max. 6,5-ről 6%-os lett már rég. Ennek az újralistázása még hiányzott a Balassagyarmati szortimentből. Amúgy rommá volt oxidálódva.

8939Longboard Island Lager. 4,6-os világos lager. Sokkal jobb volt, mint a közelből érkezettek. Pedig ez Hawaii-ról utazott idáig!

8940Cosmarul Lui Baiazid. 4,5/12%-os búza ale. Bárlog főzet Kolozsvárról, azaz a multi Ursus kisüzemi terméke. Van aki nagyon haragszik rájuk. Szerintem amíg jó sört főznek, addig van helyük a piacon. Ez jó volt.

8941Teapa Lui Vlad. 5,2/13%-os vörös ale szintén tőlük. Egy árnyalattal talán gyengébb volt, de sok ennél jóval rosszabb kisüzemi sört ittam már nagynevű kicsiktől.

8942Kiivske. 4,4/11%-os világos lager. Obolon gyártmány Kijevből. Ezt már csak ketten ittuk Csepivel. A mártoni börzéről hoztam. Ha azt mondom, hogy felejthető, akkor nagyon visszafogottan fogalmaztam!

Ittunk persze saját söröket is, már listázott darabokat a történet elején és végén egyaránt. Nem sokat jegyzeteltem menet közben. Nem volt rá idő. Azért egy-két szösszenet került a naplómba:

Kikiáltottam magam világűr bajnoknak (is)! Az ukrán sör világverő, de csak bontatlanul! Gut, Besser, Rüdiger! Miután Potugália már 6:1-re vezetett Svájc ellen, a tanult kommentátor megjegyezte: ,,Teljesen egyértelmű, hogy eldőlt a továbbjutás kérdése!” Köszönjük Emese!

 

2022. december 5.:

Újabb két saját főzetet listázok.

8933Újrakezdett Újrakezdő. Egy kb. 4,9%-os APA, a ballingja 12,5-13% között van. Második generációs US-05-ös élesztővel készült, a Szmöre élesztőjére lett ráöntve. Színe borostyán, habja tartós, hófehér, harapnivaló. Illatában az élesztő, a maláta és komló is érezhető összetetten, nem túl markánsan, de kellemesen. Van egy pici édeskésség a malátás alap ízében, aztán elkezdi markánsan tolni a komlókeserűt, pedig csak 70 g Sorachi és Centennial van benne felezve, a 32 literben. Nem túl harmonikus, de csúszós kis darab. Eddig Császár Zoli kivételével mindenkinek nagyon bejövős volt. Ennek is voltak egyébként előzményei. ,,Az Első” névre keresztelt legelső gyöngyösi főzetem volt a kiindulási alapja. Ara is jellemző volt a harmónia hiánya, csak az utolsó üvegekre, jó pár hónap után vált kerekké. Ugyanezt a két komlót kapta, mint ez a főzet, csak más leosztásban. Aztán jött ,,Az Első 2.0”, amiben csak a komlózássorrendje változott, majd a tavaly őszi újrakezdésnél az ,,Újrakezdő”, aminél a komló forralás csődje miatt semmi keserűség nem alakult ki. Szomorú, de azt is ide kell írnom, hogy előkerültek belőle olyan palackok, amikben dohosságot lehetett érezni, nem is kicsit! Elvileg lehet erjesztési hiba is, de szerintem inkább az üvegmosási technikánkon kell egy kicsit finomítani.   

8934Szmöre. 7/17,5%-os vadkomlós vörös ale. Fáczyval és Csepivel közös főzetünk. Eredetileg vörös IPA-nak szántuk, aztán a főzés előtt egy nappal sikerült Farkasmályban 1,5 kg vadkomlót szednünk Fáczyval, így végül csak azt tettük bele, nemes komlót nem kapott. A színe talán inkább félbarna, mint vörös, bár fényviszonyoktól is függ, hogy éppen milyennek látja az ember, de mindenképpen szép. A fehér habja nem annyira tartós, íze kifejezetten vörös sörös, a red-x malátának hála. Frissen még édeskésebb volt, szerintem akkor volt a legharmonikusabb. Ahogy egyre szárazabbá vált a komlókeserűt is kezdte intenzívebben tolni, már nem bújik meg benne annyira, mint mondjuk 1,5 hónappal ezelőtt. Bár elég erős, nem üt ki belőle az alkohol. Nagyon megszerettük mindannyian ezt a főzetünket! Ráadásul ezzel a sörrel újra visszatértünk a vadkomlós vonalra Gyöngyösön is! Azt tervezzük, hogy jövőre igyekszünk minél többet begyűjteni különböző helyekről.

 

2022. december 3.:

Ma újra sört főztem, egy fekete alapot, ami majd igen csak vegyes ízesítést fog kapni később. Túl nagy tolongás nem volt a küszöbömön, hogy segíteni szeretnének a helyi erők, ezért jó korán belekezdtem, így még a VB meccsek előtt sikerült végeznem csendes magányomban, szárazon. Aztán az első meccs közben érkezett társaságom, Beerduo Zoli személyében. Vele kóstolgattunk egy kicsit újdonságokat és ismerősségeket egyaránt. Csak az előbbieket említeném meg.

8928Ägeri Spezial. Svájci szűretlen világos lager Unterägeriből. Zoli kapta Z-től, én voltam a szerencsés postás. Korábban 4,8-as volt, de ez a főzet most 4,6%-os. Furcsa mód 31 cl van a címkére írva, bár az üveg szerintem normál 0,33-as. Ezúttal nem volt annyira bejövős, de soha rosszabbat.

8929Völgy. Virágmézes lager a Brew Your Mind-tól. 6,5%-os volt korábban. Ez a főzet 6%-os. Kellemesen mézes, de nem édes. Egyfajta karakteres lágyságot visz bele a méz.

8930Small Dreams. 5,5%-os APA szintén a  BYM-tól. Igazi illat orgiát produkált, ízében már valamivel visszafogottabb volt. Ami meglepett benne, az az erőteljes pörkölt tökmag az illatában. Nagyon jó kis sör!

8931Mátra Muscat Grape. Brew Your Mind - Levente Winery közös főzet. 7,95%-os muskotályos dupla IPA. Csabi barátom nagyon dícsérte, hogy nem csak szokás szerint jót, de végre valami újat is mutattak vele a szexárdiak. Virágosan komlóhangsúlyos illat és íz jellemezte. Testes, kicsit fűtött. Néha előfordul, hogy egy-egy mondatot nem tudok utólag elolvasni a naplómból. Ehhez írtam egyet, ami simán olvasható, de egyáltalán nem értem, hogy mire gondolhattam. ,,Lehet közös kombója az előzővel.” Eleve utálom ezt a ,,kombó” szót. Semmi köze a magyar nyelvhez! No mindegy! Nagyon finom sör volt, de a muskotályos jegyeket teljesen magába olvasztotta a komló, ami lehet, hogy cél is volt. A végeredmény egy nagyon finom dupla IPA, de a BYM komfortzónájának a kellős közepéről.

8932Almás Rétes. 4,2/15,5%-os almás, vaníliás, fahéjas pastry ale. Az első kísérleti főzet után ez már az állandó szortimentbe bekerült változat Békésszentandrásról. Igazából almás pite ízű, csak az a név már foglalt volt. Zolit cukrozott reszelt almára emlékeztette. Szerintem nagyon jól sikerült. Ez az ízvilág mindig édesanyám csodás almáspitéjét juttatja az eszembe.

 

2022. december 2.:

Egyre több olyan napja van az éveknek, amiket utálok! Sajnos idén is gyarapodtak egyel! A két legrégebbi közülük a tegnapi és a mai, a szüleim elvesztésének az évfordulói. Ezzel együtt idén sikerült mind a két napot egész jól tölteni, kevés búslakodással. Tegnap Z barátomat búcsúztattam el, ment vissza Svájcba, ma meg főztem egy jó nagy adag kocsonyát, esténként pedig mind a két nap a foci VB-re került a hangsúly. Drámák tömkelegét hozták a meccsek!

A napokban vettem észre, hogy jó pár saját főzetet nem listáztam még, pedig már kifutóban vannak, így ezt igyekszem pótolni a közeljövőben. Ma két nagy kedvencem került terítékre. Ebbe a két főzetbe gyakorlatilag beleszerelmesedtem az idők folyamán!

8926Menyus ‘22. 6,25/14,5%-os bajor búzasör. Ez a 4. Menyus főzet a történelem során. Az elsőt Goat-ikus Menyus néven még Csabinál főztük Tápióbicskén 2014.02.15-én. Az akkor jó erősre, 6,5%-osra sikeredett és isteni volt. A ,,goat” a nevében a bakra, a búza bak jellegre utalt. Aztán 2014.11.29-én megpróbáltuk ugyanazt a receptet Gyöngyösön is lefőzni, több, kevesebb sikerrel. Kicsit gyengébb lett a kihozatal, gyengébb lett a sör, de egy normál bajor búzának az sem volt rossz. Aztán hosszú kihagyás után 2021.11.19-én vettem elő újra ezt a receptet és kicsit nagyobb mennyiségre átkonvertálva, az Aurorát és a Hallertauer Tradition komlókat Magnumra és Spalt Selectre cserélve főztem le. Szerintem igen jó minőségben, először alkalmazva az aluloltást és a levegőztetést. Ez a főzet, amit most listázok 2022.04.27-én indult útjára. A maláta profilján annyit változtattam, hogy a sima pilzeniből 1 kg-ot cara-pilsre cseréltem és kapott egy kis zabpelyhet is a főzet. A komlózása változatlan maradt a legutóbbihoz képest. Sok idő telt már el a lefőzése és az első kóstolása óta is. Menet közben hol ilyen, hol olyan arcát mutatta. Rengeteg élesztőt tartalmazott, ami az első kóstolásoknál igen dominánsan jelentkezett ízében és illatában egyaránt. Aztán ahogy kezdett kicsit beérni, végre előbújtak a banános, szegfűszeges aromák mind illatában, mind ízében. Mostanra már kicsit piszkos sárga lett a színe, korábban szebben mutatott. A habja igen erőteljes, de nem túl tartós. Talán 1-2 üveg volt, ami kicsit futott. Ez a mai szépen viselkedett, pedig két pöttyös volt, ami azt jelenti, hogy már igen csak a tartály aljáról került palackozásra. A legutóbbi palackból a banánosság már teljesen el volt tűnve, a szegfűszegesség pedig markánssá vált. Érdekes módon ebben az üvegben még meg volt az egyensúly. Az első kortyot kicsit alkoholosnak éreztem, amit eddig nem tapasztaltam, de utána szépen besimult, a malátás, gyümölcsös jegyek kezdtek dominálni. Egy nagyon pici édeskésség még mindig maradt benne, ami cél is volt a főzése során, semmi kelletlen fanyarságot nem vitt bele a több, mint 50%-nyi búzamaláta. A komlókeserűje egy picivel intenzívebb, mint az előző főzeté volt, ami annak köszönhető, hogy az még egy másik fazékban főtt, aminél már korábban leírtam, hogy nem működött a komlóforralás. Összességében nagyon elégedett vagyok ezzel a sörrel! Ha lenne sörfőzdém, akkor ezt a receptet venném a bajor búzasöröm etalonjának. Azért persze legközelebb a kísérletezés jegyében valami picit majd újra módosítani fogok! Vagy a komlózását, vagy az élesztőt fogom megvariálni. Eddig mindegyik Menyus WB-06-al készült.

8927Vissza a Nyeregbe! 6/16,5%-os fekete IPA. Ennek a sörnek is meg voltak már az előzményei. Az első fekete IPA-nkat még 2014.11.29-én főztük Csabival, nálam. Az a Ro-CsaBI PA-ncha nevet kapta a keresztségben, mivel Robi és Csabi pancsolta. Azzal anno gyakorlatilag első próbálkozásra sikerült elég jól beletalálni a típusba, pedig meggyőződésem, hogy a fekete IPA az egyik típus azonosan legnehezebben előállítható sör. Később aztán Bicskén is főztünk egy fekete IPA-t, Puffin Lekvár néven. Az igazat megvallva pontosan nem emlékszem már rá, hogy annál mennyire törekedtünk rá, hogy a RoCsa receptjéből induljunk ki. Minden esetre egy nagyon finom sör lett abból is, többé kevésbé típus azonosan. Aztán jött a totális csőd! Amikor újrakezdtem tavaly ősszel itthon a sörfőzést a RoCsa receptjét vettem elő harmadikként. Csak a festőmalátákat cseréltem le benne, egyébként minden maradt az első főzet szerint, de a komlóforralási problémák miatt fekete IPA helyett végül szégyenszemre lett egy édeskés, csehszlovák stílusú barna söröm. Az iható tartományban volt, de nagyon nagy csalódást okozott! És aztán jött ez a főzet 2022.03.15-én! Előtte 4 sörfőzésnél dobott le a hátáról a komlóforralás, így ekkor főzőedényt váltottam(tunk), újra elkértem Kolor Gézától a direkt ilyen célra vett saválló fazekát. Persze eddigre már eléggé elvesztettem az amúgy is szerény sörfőző tudásomba vetett hitemet, így a fazék váltás mellett a komlózást sem bíztam a véletlenre, a korábbi Warrior és Cascade komlókból csak a Cascade-et tartottam meg némi Simcoe-val kiegészítve és megküldtem az egész főzetet brutális mennyiségű Magnummal. Az eredmény felülmúlta minden várakozásomat! Szép barnás habkoronát sikerült rá varázsolni a pörkölt malátáknak hála. Soha se futott, de szép, a búzánál tartósabb, tejszínhab állagú habkoronát produkált minden palackja. Színe koromfekete. A pörköltmalátáktól kapott kávés keserűsége szépen megy át komlókeserűbe, ami igen intenzív, a végén tartósan betapadó. Van akinek ez már túl sok, én szeretem! Gyümölcsös, virágos jegyeket nem hordoz, de szerintem fekete IPA-ba azok nem is kellenek. Kicsit régi vágásúnak mondanám. Fiatalabb korában picit édeskés is volt, ami mostanra eltűnt, de nem váltotta fel fanyarkásság, sikerült eltalálni benne a festőmaláták arányát. Eleinte kellemes, karamellás jegyeket is viselt. Az mostanra elhalványodott benne. Testes, de nem alkoholos. Apró kortyokban, szürcsölgetve fogyasztottam el. A névválasztásban ennél a sörünknél nem érzékelhető a folytonosság, de aki a címkéiket is ismeri, az felfedezheti bennük a Puffin kivételével. Anno a Ro-CsaBI PA-ncha név Don Quixote Sanco Pansájának nevére asszociálva jutott az eszembe. Sanco jó öreg szamarával együtt azóta is megjelent mindegyik címkén, ahogy írtam, a Puffin kivételével.

Szomorú, de talán már csak 2-2 üveggel van mind a két főzetből! Valószínűleg majd a születésnapi bulimon fogják bevégezni. A búzához hasomlóan a fekete IPA-nak is lesz folytatása. Ennél a komlózáson fogok finomítani, most már tudván, hogy újra működik a forralás és az sem kizárt, hogy az US-05-ös élesztőt majd lecserélem S04-re.

A búzát szép karcsú bajor búza, a feketét teku pohárból fogyasztottam.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 188
Tegnapi: 197
Heti: 1 021
Havi: 3 987
Össz.: 516 593

Látogatottság növelés
Oldal: 2022. decemberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »