Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2012. május 31.:

Főzdefeszt előtt egy nappal (illetve mint kiderült a Főzdefeszt 0. napján) egy szolid kis sörkóstoló volt nálam, hangolódás képen a hétvégi "őrületre". Rácz Szabi és Tóth Gabi barátaimmal vált válnak vetve estünk neki hűtő(i)m tartalmának, megritkítandó itthoni sörkészletemet, ami még mindig az amszterdami kiruccanásnak köszönhető. 

Ahogy az alábbi kép is mutatja, sikerült igen változatos anyagot összeválogatnunk:

dscf1689.jpg

Először - elsősörben Szabi kedvéért - egy kis Heineken teszt következett, a magyar és a holland változat összehasonlításával. Gyakorlatilag nyomokban sem hasonlítottak egymásra. Aztán jött egy eredeti Amstel, összehasonlítás nélkül, majd ezek után jött a kóstoló számomra is izgalmas része, az újdonságokkal. Három új ország: Ausztrália, Új-Zéland és Indonézia is felkerült a virtuális sörtérképemre, amiket egyazon német sörgyár három különböző söre követett. Mindezek után 5 holland itóka került terítékre, köztük talán a legfinomabb verziója a Heinekennek és az egyik leggyengébb változata az Amstelnak, három erős, markáns sört megelőzően. "Levezetés" képpen egy orosz portás is meglátogatott minket, majd áttértünk a "borozásra", no persze csak az árpa borozásra egy amerikai remekműnek hála.

Mind ez tételesen levezetve időrendi sörrendben (már ami az újdonságokat illeti):

1237.: Ausztrália, Melbourne, VB (Victoria Bitter)

1238.: Új-Zéland, Auckland, Steinlager Classic

1239.: Indonézia, Jakarta, Bintang Pilsener

1240.: Németország, Oettingen, Oettinger Pils

1241.: Németország, Oettingen, Oettinger Export

1242.: Németország, Oettingen, Oettinger Alt

1243.: Hollandia, Zoeterwoude, Heineken Tarwebok (búza bak)

1244.: Hollandia, Amsterdam (?!), Amstel Blond

1245.: Hollandia, Lieshout, Bavaria 8.6 Gold (6,5%-os)

1246.: Hollandia, Lieshout, Bavaria 8.6 Original (7,9%-os)

1247.: Hollandia, Breda, Atlas Strong 12

1248.: Oroszország, Szentpétervár, Baltika 6 Porter

1249.: USA, Maryland, Frederik, Flying Dog, Horn Dog Barley Wine Style Ale 

 

2012. május 30.:

A most felvezetésre kerülő sört Szabó Csaba (ex)kollégámnak köszönhetem. Steiger Minőségi Barna Sör névre hallgat. Sokat gondolkodtam rajta, hogy felkerüljön-e a listámra, mivel már szerepel rajta a Steiger Premium Vyčapny Ležiak Tmavy, amivel elvileg azonosnak kellene lennie, de az alkoholtartalmuk eltérő (4,5 és 4,2%). Eredeti szárazanyag tartalom sajnos csak a szlovákiai kiadáson van feltüntetve (11%). Felmerült bennem, hogy a magyar piacra esetleg egy másik verziót készítettek a barna sörükből a vihnyeiek, de a címke gyűjteményemet fellapozva látnom kellett, hogy az évek során mind a két alkohol tartalom felbukkant időnként, sőt még 4%-os verzió is készült, minden esetben 11%-os eredeti extrakttal. Azt feltételezve, hogy Vihnyén még hagyományos módon készülnek a sörök, a higításos technológiát mellőzve, (amiben azért nem vagyok biztos) elvileg minden sörüket olyanra főzik, erjesztik, amilyenként a fogyasztókhoz kerül (+ szűrés, pasztőrözés, vagy inkább - ). Azonos eredeti extraktból kiindulva, különböző alkohol szintre erjesztve a sört különböző ízvilágot kapunk. Ebben az esetben a kevésbé leerjesztett sör baromira édes maradt. Végül a listára vétel mellett döntöttem, így ez lett az 1235. fajta söröm.

Ezt követte 1236-nak Németországból, Öttingenből, Öttingeréktől az Öttinger Schwarzbier. Talán az előző, markánsan édes sör áldozata lett, minden esetre nagyon vékonynak éreztem az ízét, pedig az alkoholtartalma ennek magasabb, 4,9%. Valószínűleg egyhamar nem jutok hozzá újra, így ez a kérdés egyelőre nyitott marad... 

 

2012. május 29.:

Meló után frissítőnek: Palm Sauvin Belgiumból a Palm Sörfőzdéből, egy gyümölcsös ízvilágú borostyán színű 4,6-os söröcske 1233-nak.

Ebéd után pedig egy német barna sör: Flensburger Dunkel Flensburg városából. A Gold változatát itthon is szoktam látni, de a barna szerintem jóval finomabb. 1234.

 

2012. május 27.:

Nincs is jobb mint be-juhtúrós sztrapacskázni, majd utána legurítani két remek holland házisört, pláne baráti társaságban! :-)

Viktorral és Orsival az amszterdami Brouwerij 'Tij két szűretlen remekét kóstoltuk meg. Elöször egy 7% alkohol tartalmú világost, ami a nevét arról a sörszaküzletről kapta, ahol megvettem: De Bierkoning. Ez lett az 1231.

Aztán következett az 1232., egy még erősebb főzet, a szintén világos, 9%-os Columbus.

 

2012. május 25.:

Ma délután egy újdonságot kóstoltam, mint utólag kiderült a legújabb gyöngyösi C50-es mozdony első próba útja tiszteletére. Kicsi a C50-es, de erős! Csak úgy süvített Mátrafüred felé a 9 tonnás batárral! :-) Köszönet a lehetőségért, hogy rajta lehettem ezen az első vonaton Attilának és Szilárdnak, no és persze a Bátyámnak! :-) Hogy a sörről is írjak, egy belga barnát nyekkentettem meg. Mc Chouffe névre hallgat, Achouffe városában készítették. Az 1230. lett a sörben.

 

2012. május 24.: 

Most jutottam oda, hogy feltöltsem az elmúlt két nap kóstolóit. Közben csapra vertem egy doboz Amstel Sterk 7.5-öst. Amstel Brouwerij Amsterdam van rajta feltűntetve, de elvileg ott már nem főznek sört, hiszen a Heineken, amivel réges régen egybeolvadtak már kiköltözött "vidékre". Ezzel 1228 fajtára "kerekítettem".

A sörben az 1229. egy német eredetű, francia gyártású alkoholmentes maláta ital vörös áfonya ízesítéssel Strasbourg városából: Holsten Cranberry. Köszönet érte Jampy barátomnak! Egyébként elképesztően édes itóka, olyan, mint ha szörp lenne, amit túl kevés szódával higítottak fel. 

 

2012. május 23.:

Másnapra, 1227-nek csak egy kis vékonyka kóstoló jutott: Warsteiner Alkoholfrei Isotonisch az azonos nevű német város szintén azonos nevű sörgyárából. A néhány nappal korábban kóstoltakhoz méltó, egész kellemes kis itóka! 

 

2012. május 22.:

Ez a délután hosszúnak ígérkezett, ezért bemelegítés képpen elmajszolgattam egy Pécsi Radler Szeder névre hallgató üdcsit. Jobb volt a h

Mint látszik, hiányzik a mondat vége. Sajnos későn vettem észre, hogy igen korlátozott egy-egy oldal mérete a honlapon és a  frissítéseknél a régebbi bejegyzések automatikusan törlődnek, ha az ember túllépte azt. Jó pár napi bejegyzés veszett el e miatt, köztük a legelső is, amit nagyon sajnálok! Eleinte úgy terveztem, megpróbálom utólag pótolni őket, de végül letettem róla. A kóstolt sörök így is úgy is rajta vannak a listán, a hozzájuk fűzött megjegyzéseket meg már úgy sem tudom felidézni az emlékezetemben.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 58
Tegnapi: 197
Heti: 891
Havi: 3 857
Össz.: 516 463

Látogatottság növelés
Oldal: 2012. májusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »