Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2022. november 30.:

Fáczy segített a Dobó úti Sparnál lévő Foxpost automatából elhozni egy laza 40 üveges Svijany pakkot. Utána bedobtunk 1-2 sört a Tunézia-Franciaország és az Ausztrália-Dánia meccsek első félideje alatt.

8924. Farsons Traditional Shandy. 2,2-es citromos radler Máltáról. A maga nemében jó, még egy kis sörösség is érződött rajta diszkréten.

8925. Cisk Excel. 4,2-es világos lager, szintén Máltáról. Fűnyíró sör. Talán szénhidrát csökkentett, ha jól értelmeztem a doboz feliratait.  

Sorra került a sima Cisk Lager is ami szintén 4,2-es, mégis kicsit ízesebb, ami viszont hátrányára válik, mert az az íz nem valami kellemes! Már listázott darab. Zergényi Tibi barátomtól kaptam mind a hármat. Köszönet értük!

 

2022. november 29.:

Az esti VB meccsek alatt címkéket terveztem a Szmöréhez és az Újrakezdett Újrakezdőhöz. Közben lecsúszott két újdonság.

8922. Turmbläser Original Landbier. 5%-os világos lager. A neten talált infók alapján a Spezialitätenbrauerei Luckenwalde készíti. Ráírva csak annyi van, hogy a Netto diszkont áruházlánc részére készült. Ott is vettem Bad Rappenauban. Ahhoz képest egész kellemes! A landbierektől valahogy amúgy sem várok sokat az eddigi tapasztalataim alapján. Ez meg ráadásul áruházlánci....

8923. Stiegl Bio-Bock. 7%-os világos osztrák bio bak sör Salzburgból. Megint nem volt bejövős a bio! Édes, de testetlen. Komló mint ha nem is került volna bele. Áruházlánci jellegű, középszerű, üres, erős világos lager.

 

2022. november 28.:

Z-vel és Krisztával bóklásztunk kicsit a városban. B Kávézó, Muuby’s, Utasellátó, Szieszta, La Maria, Kolor. Szép kört mentünk! Közben Krisztáról kiderült, hogy ivott már csillárból és merőkanálból is. Tökös csaj a kifejezés jó értelmében véve! Mariban meg kajáltunk egy egész jót. Én pikáns vadragu levest és szlovák csülköt ettem. Ez utóbbi persze juhtúrós sztrapacskát és csülök darabokat jelentett. Utóbbi nem sok volt rajta, de így is kiadósnak bizonyult, viszont magyar juhtúrót használtak, aminek sajnos se íze, se bűze az igazi, jófajta brindzához képest! Újdonságokat a Sziesztában ittunk.

8920. Etalon. 4,2/10,5%-os, 27 IBU-s. Alap cseh világos lagernek szánták Szentandráson ezt a sört. Az első korty még ok volt, de aztán már nagyon üresnek, unalmasnak éreztem. Persze van ilyen cseh is, de nem az ilyenekért szeretjük a söreiket, sőt!

8921. Esthajnal '22. ,,Mézeskalácsos belga ale”. Világos, 6,5/17%-os. Koriandermag, kardamom, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió, vanília kivonat, fahéj és méz kivonat került bele. A koriander zavart benne. Melegedve javult az íze, de nem az én világom. Mézeskaláccsal, vagy mézespuszedlivel együtt valószínűleg finom lehet, így magában nekem nem ízlett. A sok fűszer besimításához kellett volna bele egy kis édesség, de ehhez képest kifejezetten száraz, enyhén fanyar a fűszerektől (is?). Talán pár hónap, vagy akár egy év múlva simulékonyabb lesz, bár addigra meg még szárazabbra fog érni. Nem tudom, hogy mikor főzték le, de lehet, hogy nem elég korán. Persze ízlések és pofonok...!

 

2022. november 26.:

Elugrottam Csabihoz egy újabb sörfőzésre. Az idei Marit tettük fazékba. Kezdésként bedobtunk pár sört, miközben aprítottam egy kis flamót. Közben egy ismétlő darabbal kezdtünk, a Reketye Ginfused-al, ami egy borókás gose. Az illatában erősebb volt a borókabogyó, mint az ízében, a savanykássága pedig viszonylag kellemesre sikeredett. Aztán jöttek az újdonságok...

8906. Out of Space. 7,5%-os milkshake IPA laktózzal, eperrel, kókusszal és guanabanával, azaz magyar nevén szúrszoppal. Bredában készült, a hollandoknál. Van a címkén Brouwerij Frontal, van Brewda, van Dois Coryos, meg persze Mad Scientist, azért vette meg Csabi. Illatában és ízében is elsősorban a laktóz és az eper dominált, a gyümölcsös jelleg meghatározó az ízében. A komlókeserű minimális benne, enyhén fanyarkás. Nagyon szépen összerakott cucc.

8907. Tiborg Delux Escobar Style Coffee Stout. 7,8%-os kávés stout az Ugartól. Elsősorban a kávé dominál benne, főleg illatában. Habja nulla, szén-dioxid szinte nincs benne. Hiányzik belőle a harmónia, de azért még a kellemes kategóriába tartozik.

Feltettük a cefrézővizet, ezúttal kicsit többet használtunk a szokásosnál. A 14 az új 20, ami egyébként 21! Az Auszik meg vezetnek Tunézia ellen a VB-n. (Végül sajnos ki is kaptak Laïdouniék.)

8908. Moment in Time 2021. 11%-os imperial stout a Brew Your Mind-tól. Vékony, jellegtelen az illata. Alkoholos az íze, de nem durván. Ilyen erősen lehetne kicsit sűrűbb, krémesebb. Annyira el vagyunk már kényeztetve ebben a kategóriában a gazdagabb ízvilágú, ízesített verziókkal, hogy ez az alap már túl egyszerűnek tűnik, pedig egyébként tök finom.

8909. Regő. A frankfurti Flügge és a Fehér Nyúl közös gyermeke, 8,1%-os oud bruin. Megsavanyodott barna sör íze van. Az alap malátássága tetszene, csak utána jön a savanya...

Aztán házi főzetek jöttek. Barna AK, ami továbbra is remekül adja a csehszlovák barnát és a vadkomlót is, Adi kveik APA-ja szépen összeérett, az utolsó előző Mari pedig olyan, mint a BYM feketéje, csak persze nem annyira erős. Közben már a lengyel-szaudi meccset nézzük a laptopon.

8910. Fehér Nyúl Sztribog. Martinique rumos hordóban érlelt 14/28,7%-os  imperial stout. Érződik rajta a rumosság, harmonikus darab.

8911. Selma 22. Az aktuális bicskei világos lager. Talán minimális diacetilesség érződik rajta, de szerintem nagyon jó!

8912. HopTop Eisbock 2020. 14%-os jégbak. Édes, picit citrusos, nem üt ki belőle az alkohol. Igazi szürcsölgetős darab.

A lengyelek végül győztek, 2:0! Szép lassan ránk sötétedett. A szűrés végefelé járunk. Átugrott Csaba bátyánk is egy kis időre, a maláta törkölyért.

8913. Fehér Nyúl Dodola. Gin hordóban érlelt 14/28,7%-os imperial stout. Cuppogós, k..va jó darab ez is! Tudom, többet érdemelne leírásban, de most ennyire fussa!

8914. First Viriato HD 45652. Cognac és brandy hordóban érlelt 11%-os málnás imperial pastry porter. Málna illat ezerrel! Gyanús, hogy aromás, szirupos, mert málnásan édes, nem malátásan, nem tejcukrosan. Kicsit el is viszi a málna.

Nyú jork sziti boooj! Vége a komlóforralásnak. Dunsztba fejtettük a sörlét. A plusz vízzel végül túl sok lett. Nem baj, legalább lesz páclé! Elmolyoltunk közben 2-es jelzéssel. A francia - dán meccs közben aztán már beköltöztünk. A TV-ben meccs, a lapitopin Mike Oldfield szól.

8915. Beertenders Créme Brulée. 4,4%-os pastry porter a Onebeer és a Beertailor koprodukciójában. Utóbbi alapsörét tolták fel mindenféle aromákkal, amiket egyébként elvileg a szabók tulaja, a Panna Cocktail készít. Ez az egyik verzió. Amikor beleszagoltam tudtam, hogy ezekből bontott egyet Csabi. Valamiért ez neki nagyon tetszett. Nem a sör, hanem a felismerésem. Tömény tejkaramella. Az alap íze akár még jó is lenne, csak aztán jön a csömör és a mű íz. Ez is kortyolgatós, de nem azért, amiért a korábbiak! Olyan ez a sör, mint ha a Mekdonáldsz csinálta volna! Műanyag cucc.

A meccsen közben mennek a gólváltások oda-vissza. Már másodszor vezetnek a gallok. Csabival tervezgetjük a karácsonyi programot két táncolás között. Meg lesz b..va aki nem jön el! Luidzsi jöhet modellestől is! Majd mi fényesre nyaljuk, hogy szépen csillogjon a képeken!

8916. Red Space. 5,7%-os meggyes witbier a Rothbeertől, a Mad-ből. Furcsa mű illata és íze van. Megnéztem, nincs benne fűszer. Akkor mitől olyan furcsa? Iszonyat mű!

8917. Pop My Peacherry. 6,5%-os cseresznyés, sárgabarackos, fügekaktuszos, tejcukros savanya a Reketyétől. Laktóz ezerrel illatban és ízben egyaránt. Ott van benne a két névadó gyümölcs elfogadható savanyával. Megkockáztatom, hogy a laktóz nem kellett volna bele.

8918. Alkony 5. A sokadik főzet Laci könyvbemutatójához. A könyv időközben végre tényleg megjelent, de azért a sört így is javarészt mi ittuk, isszuk meg. Nagyon jó főzet ez is. Hidegkomlózott APA, nagyon kellemes komlóaromákkal, korrekt malátatestre felépítve.

Összedobtam egy tepsi pizzát. Csabi zenél ezerrel. Közben megy az Argentína - Mexikó meccs.

8919. Timco Pink Dragon. 5,1/12,8%-os hibiszkuszos, rózsaszín guavas, szecsuáni borsos lager. Illatában a hibi és a bors dominál, ízében már a guava is jön. Nekem túl pikáns.

Csabi átment Fred Astaire-be végleg, táncol ezerrel. Igaz, más, egyedi stílusban! A pizza kész. A savanyúság nagy részét lefelejtettem róla. Utólag rátéve azért már nem olyan. A tésztát nem nagyon találom a feltét alatt. A meccs az 53. percben még 0:0. Aztán előbb Csabi aludt be, majd én is. Végül 2:0 lett a meccs, mint utólag kiderült. Éjjel háromkor mind a ketten felébredtünk. Egy pillanatra elgondolkodtam rajta, mi lenne, ha innánk egy sört, tudom, Csabi benne lett volna, de végül győzött a józan ész, ami ebben az esetben nem biztos, hogy a jó döntés volt, mert a viszonylag korai alvás miatt utána jött még egy jó hosszú forgolódás! No mindegy!

Másnap reggel már nem volt semmi duhajkodás. Csendes ébredezés után hazahúztam a belemet.

Akár Bicskén, akár Gyöngyösön főzünk szeretem, ha szép számban összeverődünk, de azért így kettecskén is jó főzéseket tudunk végigtolni Csabival!

 

2022. november 25.:

8904. Altenburger Bock. 7%-os világos bak. A malátás édessége igen intenzív, de nem bántó. Az alkohol még csak véletlenül sem lóg ki belőle. Komlót nem nagyon pazaroltak rá. Összességében igen jónak mondható ez a bak sör is.

8905. Feldschlösschen Urbock. 7%-os barna bak Drezdából. Ugyanazt tudnám írni róla, mint az előzőről, csak a pörkölt malátának köszönhetően persze ott van benne a kellemes barna sörös jelleg is.

 

2022. november 24.:

Fáczy hozott whiskey-t a következő fekete sör tinktúrájához. Ha már itt járt, bedobtunk két sört.

8901. Hirter Morchl. 5/12,8%-os barna lager. Édes, mondhatnám csehszlovák stílusú, abszolút maláta hangsúlyos, kellemes osztrák főzet.

8902. Schladminger Bio Zwickl. 5,2%-os világos fickósör bio alapanyagokból. Nekem a vesszőparipám, hogy a bio sörökhöz sokszor nem az ideális árpa fajtát használják, hanem azt, amelyiket könnyebb bio módon termeszteni, mert ellenállóbb, így viszont másabb ízvilágot ad. Ezen is ezt érzem. Aztán persze lehet, hogy csak bebeszélem magamnak és más miatt furcsa kicsit az íze. Minden esetre nem győztek meg vele, bár alapvetően nem egy rossz sör.

Aztán este még a brazil-szerb 2:0 alatt lecsúszott egy harmadik osztrák főzet:

8903. Ottakringer Bock. 6,9%-os világos bak. A tegnapi Zipfernél szebb, kerekebb a teste, viszont édesebb, mint a Gösser volt és érdekes módon bak sörhöz képest elég erős komlókeserű bukkant fel belőle a kortyok legvégén némi késéssel. Nagyon jó kis sör. A két tegnapi bak közé tenném minőségben.

 

2022. november 23.:

Tartalmas nap! Lefotóztam, feltöltöttem a gyűjtibe és feltuszkoltam a polcokra a Bad Rappenauból hozott poharakat. Elfertőtlenítettem az erjesztőket és beoltottam a hétfőn főzött sört, közben meg a foci VB-n elképesztő eredmények születtek! Japán lenyomta a németeket, Kanada végül kikapott, de nem érdemelt vereséget a belgák ellen!

8899. Zipfer Stefani Bock. Kb. 26-27 évvel ezelőtt kaptam címkéket a Zipfer sörgyárból, azóta vágytam rá, hogy egyszer megkóstoljam ezt a világos bak sört. 7,1%-os. Bakhoz méltóan édes, de nem bántóan. A Borsodi Bivalyra emlékeztet. Nem teljesen harmonikus, kis test és egy pici keserű kellene még hozzá, de így is egy kifejezetten jó sör.

8900. Gösser Bock. 7,1-es és világos bak ez is. Ettől vártam a többet, mert anno még a nálunk gyártott Gösser Bock is nagyon jó volt - na nem az első főzet, az kifordult a számból - igaz, az barna volt. Bejött, még jobb mint a Zipfer! Ebben meg van a másikból hiányolt kis plusz test és az enyhe, de egyértelműen, kellemesen kiérezhető komlókeserű. Ezek teszik igazán kerekdeddé, nagyszerűvé ezt a sört! Az eredeti Gösser gyárból!

 

2022. november 21.:

Hétfői sörfőzés Fáczyval. Nekiálltunk egy bajor roggen-nek. 13 óra körül raktam fel a vizet. Nem sokkal később meg is érkezett Fáczy. Kicsit hamarabb el tudott jönni a melóból, - igaz, hogy a benzin mizéria miatt, de - így a kóstolgatást is korábban tudtuk kezdeni.

8880. Gessner Original Festbier. A Privatbrauerei Gessner főzete Sonnebergből. 5,6-os ünnepi lager. Elég édes volt, de első sörnek megfelelt.

8881. Party Animal Belga Búza. 4,8/14%-os witbier a Monyó ivós, bulizós sörsorozatából. Atom citrusos, egyáltalán nem ízlett.

8882. Party Animal IPA. 5,8/13,3%-os IPA ugyanabból a sorozatból. Kellemes illat, jó, de vékony íz. Azért van benne egy kis megmaradó komlókeserű. Nagyjából pont ez lehetett vele a cél.

8883. Fogd meg a söröm, MR. 5,8/13,3%-os IPA. Nagy Hunor, Mr. Alkohol története a Monyoból. Jó kis ivósör. A maláta teste és a komlózása is kellemes.

8884. Vármeggye. 4,7-es meggyes búza a One Beer szortimentjéből. Csabitól kaptam. Tiszta Meggy Márka, csak kevesebb szénsavval.

8885. Troll-Brew Hazy. 5,6/12,7%-os világos búza ale. Egész vállalható, korrekt gyári amcsi búzasör. Az Eichbaum Mannheim újabb sör sorának első darabja, ami kézművesnek van álcázva. Az Auchannak készítették. Balázs gyűjtötte be nekem a sorozatot.

Közben eljutottunk az első hőfoktartásig a foci VB-n meg elkezdődött az Anglia-Irán meccs.

8886. Troll-Brew Glorious. 7,9/16,5%-os red ale. Édes, cukros, tartósítószeres, de nem hőkezelt. Összességében azért megérett a pocsék jelzőre.

8887. Troll-Brew Fantastic. 7,8/16,8%-os IPA. Elsőre kellemes, bár van egy zavaró utóíze, ráadásul furcsán édes az alapja. Ez sem hőkezelt, nincs eloxidálódva, ami ezeknél azért nagy pozitívum a majmos változatait figyelembe véve. Az utolsó kortyot már azért kellemetlennek éreztem. Összességében rosszul vizsgázott ez a hármas.

Második hőfoktartás. Anglia vezet, 1:0. Pardon, 2:0! Izé, 3:0! Gyorsan pörögtek az események!

8888. Gletscherbräu Naturtrüb. 5,2-es szűretlen világos lager. A svájci Lidlnek főzi a Falken Brauerei Schaffhausenben. Bajnóczi Zsolti gyűjtőbarátomtól kaptam. Kicsit oxidálódott volt, furcsa karakterű illatában és ízében egyaránt. Fáczy: ,,Maradjanak meg a svájci csokinál!”

8889. Meggy. 4,2-es édes meggyes ale a Viharsaroktól, Gyuláról. Mindkettőnket cseresznyebefőttre emlékeztette az íze, csak kicsit lágyabban, kevésbé markáns ízvilággal.

8890. Süvöltő. 6,7/16%-os hazy NE IPA az Őribird őrségi gerilla sörfőzőktől Nagyrákosról. Bérfőzetként készíttetik. Egyszer már szerintem kiderítettem hogy hol, de nincs a jegyzeteimbe felírva és nincs kedvem újra keresgélni. Inkább házi NE IPA, mint hazy. Olyasmi, mint amilyen pl. Zolié volt frissen. Fáczy: ,,Ez olyan sör, amit szeretek megforgatni a számban.” Ez egy gyorsivótól igazán nagy dicséret. Szerintem is kifejezetten jó főzet.

A meccs vége 6:2 lett. Közben lement egy Harcos IPA. Mellényúltam a hűtőben, azt hittem, hogy Hauswife-ot vettem ki. Meg is lepődtem, hogy mennyire sörös íze van!

8891. Lagunitas Day Time IPA. 4%-os session IPA. Első ránézésre a kaliforniai Lagunitas főzete, de valójában hollandiában készült a Brand-nál, Wijlrében. Az a fránya globalizáció! Sajnos szűrt és van benne valami furcsa, nem szeretem bodzásság.

Szűrünk és nem csak a fogaink között!

8892. Teszt András Gamma. 15. 4,6/11%-os kölsch stílusú sör Békésszentandrásról. Nem teljesen típusazonos, de egy jó minőségű laza ivósör.

Szenegál Hollandiával küzd a VB-n.

8893. Zwönitzer India Pale Ale. 6,8%-os IPA a Brauerei Zwönitz-től. Furcsa, de legalább egyedi. Inkább büdös, mint illatos. Talán Mandarina Bavariát is tettek bele? A keserűje a végén betapad.

8894. Black Stout. 6,4-es Kiro főzet Pusztaszemesről. Még a nyáron vettem, kicsit beragadt a hűtőbe. Picit már savanyodásnak indult, de megittuk, mert érződött még így is az eredeti, kellemes ízének a java.

8895. Wheat Kiro. Belga kávébabos búza. 4,8-as volt 2020-ban, most 5%-os. A minősége továbbra is hasonlóan jó. Kicsit talán vizes, de most is meg van az a nagyon jellegzetes íze a pörköletlen kávébaboktól. Fáczy érzett némi fanyarságot az illatában. Én csak másodikra vettem észre, de az íze nem volt hibás.

8896. Seven Sins - Gluttony (Torkosság). 5,6%-os NE IPA a győrzámolyi Bors Sörfőzdéből. Eddig valahogy ez elkerült a hét fő bűn közül. Nyári vétel ez is, kicsit elöregedett, ezért már szürkés a színe és túl szúrós a szénsavassága, de ízes darab. Most se volt rossz, frissen pláne nagyon jó lehetett.

8897. Seven Sins - Pride (Kevélység). 2017-ben még 5-ös volt, most 5,6%-os az alkohol tartalma. Akkor őszintén szólva nem volt jó, most kellemes. Nem teljesen szimpi (már?), de nincs baja.

Közben végeztünk a sörfőzéssel és nekiálltunk poharakat válogatni. Megint rá kellett szánnom magam egy kisebb adag leválogatására a gyűjteményemből, a számomra kevésbé fontos darabok közül. Asszem, talán 14 db-ig jutottam. Tovább nem ment!

Ittunk közben egyet a saját vadkomlósunkból. Fáczy: ,,Az a jó ebben a sörben cimbora, hogy nem kell ízlelgetnem, tudom, hogy jó!”

8898. Zwettler Kuenringer Festbock. 6,8%-os oaztrák világos bak sör. Záró darabnak ittuk. Hozott egy jó átlagot a típuson belül, de nem alkottak vele maradandót.

Izgalmas sörök mellett sikeres sörfőzést zártunk.

 

2022. november 18-19.:

Kenéz Gabi gyűjtőcimborámnak hála idén újra kijutottam Bad Rappenauba, a nemzetközi sörcikkgyűjtő találkozóra. Jászberényben csatlakoztam Gabihoz és lányához, Reginához, aztán Karai Pistit vettük fel, majd Mucha Zsoltit és Bölöny Jóskát. Így hatan indultunk útnak egy kilenc személyes mikrobusszal. Gyakorlatilag egész úton pocsék időnk volt. Hol jobban, hol kevésbé esett az eső. Tartottunk egy hosszabb  pihenőt az osztrákoknál, Parndorfban, a bevásárló zónában, ahol ki-ki elképzeléseinek megfelelően bevásárolhatott. Én sajtokat és söröket vettem itthonra szép számmal, majd Jóskával beültük kicsit sörözni a Servus étterembe.

8876. Big Easy. Session IPA. A nagy Ottakringer gyár egy kis látványsörfőzdéjének terméke, az Ottakringer BrauWerk-é. Nagyon jól indított, aztán a végére kicsit talán unalmassá vált. Minden esetre kellemes meglepetés volt, hogy egy ilyen helyen újhullámos kézműves sört ihattunk.

Mivel egy helyes, kedves magyar pultos lány szolgált ki minket, a végén megpróbáltam megvenni a poharat amiből ittunk. Kellemes meglepetés volt, hogy megkaptam ajándékba. Még ki se értünk a börzére, máris meg volt az első új szerzemény.

A találkozó szombati napjára mentünk. Szombatra virradó éjszaka érkeztünk meg, a parkolóban, a kocsiban szunyáltunk egy kicsit. Sajnos még a szombat is esős idővel indult, így csak páran és ők is csak nagy nehezen pakolták ki a portékájukat a parkolóban. Hammhoz hasonlóan ez egy dupla helyszínes találkozó, a dobozosok a parkolóban szoktak üzletelni, a címkések, alátétesek odabent, a poharasok meg vegyesen. Engem és Jóskát főleg a benti rész érdekelt, így minket kevésbé érintett a rossz időjárás, csak türelmesen meg kellett várnunk, míg kinyitják a kapukat. Odabent már komfortos környezetben nézelődhettünk a nem túl bő kínálatot vizslatva. Belépőt, asztal díjat nem szedtek a szervezők, viszont egy-egy forró kávéra vendégül láttak minket távolról érkezőket, ami nem csak a testünket, a lelkünket is átmelegítette. Jól esett a szíveslátás! Ahogy várható volt, elsősorban német poharak voltak mindenfelé igaz, azokból rengeteg értékes antik darab is felbukkant. Amíg Jóskával kapásra vártunk, nekiálltunk a helyi büfé sörkínálatát végigkóstolni. Mint utólag kiderült, két újsonág volt közöttük.

8877. Häffner Winterbier 2022. 2017-ben 5,1-es volt, most 5,4-es ez az alkalmi, téli főzet a helyi sörfőzdék egyikétől, a Häffnertől. Hozott egy jó átlagot német szinten, de nem volt kiemelkedő.

8878. Hopfenstopfer Incredible Pale Ale. 6,1/15%-os ,,quad hop” IPA szintén a Häffnertől. Az ő szortimentjüket árulták lényegében. Szépen komlózott főzet volt, kellemes, de nem túl tolakodó komlókeserűvel.

A börzén végül pár szép régebbi cseh, jugó, lengyel és görög poharat sikerült szereznem kiegészítve egy szintén nem mai kiadású namíbiai darabbal. Mondanom se kell, ennek örültem a legjobban! Azért azt se bántam, hogy sikerült pár számomra fölös dolgot elpasszolnom. Címkéket, alátéteket és poharakat egyaránt.

Börze után még tartottunk egy nagy bevásárlást. Három különböző áruház kínálatát néztük végig. Jó pár rekesz sört sikerült összevásárolnom itthoni kóstolgatásra és szokás szerint egy kis sajttal, friss kenyérrel is kiegészítettem a pakkomat. Hazaindulás előtt még Gabiékkal betoltam egy Dönert. Korrekt áron igen finomat és hatalmas adagot kaptunk. Gábor már tudta, hol érdemes megkajálnunk. Ráadásul még egy érdekes sör is akadt a hűtőjükben, amire Jóska hívott meg, köszönet érte!

8879. Distelhäuser Weizen Hell. 5,4-es szűretlen búzasör a legjavából. Még üvegből fogyasztva is kiválóan adta a banános, szegfűszeges jegyeket amiket egy ilyen főzettől elvárunk.

Szegény Gabi nem csak oda, de visszafelé is egyedül vezette végig az utat! Ráadásul hazajövet még havat is kaptunk, (számomra) az idei elsőt. Ráadásul a GPS egy dugó miatt leterelt minket az autópályáról, alsóbbrendű utakra pont a havas hegyvidéken. A dugót tudta a masina, de a hóesést nem vette figyelembe! Azért végül csak kikeveredtünk erről a vidékről és egy idő után a hó, majd az eső is elállt végre! Hosszú, csendes utunk volt hazáig.

Köszönöm Gabi a lehetőséget és külön köszönöm hazafelé a házhozszállítást!

 

2022. november 17.:

Ma volt a Luxembourg - Magyarország barátságos válogatott labdarúgó mérkőzés. Egy nyögvenyelős 2:2 lett belőle. Becsülöm Barna Gabit, hogy a fiával kibumlizott e miatt a meccs miatt Luxembourgba! Nekem bőven elég volt itthon, TV-ből!

8875. Frootie Mandarin IPA. 5%-os, egész kellemesen sörös történet a First farvizéről. Dobozból fogyasztva kifejezetten jól esett. Nem tolták benne túl az édességet.

 

2022. november 16.:

Címkéket válogattam, börzére készülve. Egy sör csúszott le közben.

8874. Világ Sörei 2. Szicíliai Vérnarancsos Sour Ale. First főzet. Nem bánt, de nekem túl fanyar.

 

2022. november 15.:

8872. Party Animal Meggy Ale. 4,3/10,5%-os meggyes ale a Monyotól. Dobozból gurítottam le, miután betoltam egy kis rántott koviubit és rántott karajt krumplipürével. Iható volt, de nem vennék még egyet. Meglehetősen mű.

8873. Birell IPA. Max. 0,5%-os alkohol tartalmú IPA-nak titulált alkoholmentes cseh sör. Meglepően jó volt. IPA-s jegyeket nem fedeztem fel benne, de mégis elég jó volt a komlózása hozzá, hogy nagyjából elfedje az alkoholmentességét. Szerintem jó koncepció.

 

2022. november 14.:

8870. Sternquell 70er. 4,9/9,8%-os energiacsökkentett világos lager pils stílusban. Üres is volt rendesen! Sternquell-Brauerei Plauen.

8871. Sternquell Pilsner. 4,9/11,4%-os, elvileg német pils. Gyakorlatilag hiányzott belőle a komlókeserű sőt, baromira édes volt az alkoholtartalmához képest alacsony ballingja ellenére!

 

2022. november 11-13.:

Egy újabb bicskei hétvége, kifejezetten sörbratyós leosztásban. Pénteken a 12:35-ös busszal indultam Gyöngyösről. Tömegnyomor, késés, de azért csak odaértem Csabihoz. Kormi egyből a nyakamban, lassan leszokhatna róla. Ecet szag a levegőben. Milyen kis házias Csabi! Nem kellett sokáig várnom az első sörre.

8840. ZIP's #A_célváros. 5%-os muncheni helles Miskolcról. Sajnos már megsavanyodott. Sour-nak egész jó lett volna.

8841. Jamie's Hell. A Horizontban főzető luxembourgi Totenhopfen Brauhaus 4,5%-os hellese Cashmere, Citra és Saaz komlókkal. Nem váltották meg vele a Világot. Gyenge, de kellemes az illata. Egész jó lenne, ha nem vinné el a diacetil, amire rátesz egy lapáttal a Citra fanyarsága.

8842. Whisky Ale. Még a nyáron vette Csabi ezt a 14%-os Karl főzetet Mecseknádasdon. A Whiskyn kívül zab, fahéj, szegfűszeg és vanília is került bele. Csabi: ,,Már az illatában érződik a mézeskalácsos jelleg.” Tényleg olyan az illata és az íze is. Csak száraz, kicsit fanyarkás. Kicsit édesebben, vagy édes sütivel fogyasztva jobb lehetne szerintem. Érződik az ereje, de nem lóg ki belőle az alkohol.

8843. Daily Nectar. 4,6%-os New England pale ale a Totenhopfen kínálatából. Felkerültek a Horizont webshopjába, ezért tudott Csabi bevásárolni belőlük. Galaxy és Mosaic komlók kerültek bele. Fincsi, komlós illat jellemezte. Az íze pár falat kaja után kezdett megtetszeni. Típusazonos főzet.

8844. Mahut. 5,1%-os red ale a Totenhopfentől East Kent Goldings és Progress komlókkal. Színe szép, íze kellemes. Kicsit lehetne testesebb.

Közben kiköltöztünk, feltettük a vizet. Az idei tonkababos stoutot fogjuk megfőzni. Zotyó is befutott. Kormi kéreget, jobban mint máskor szokott. Kívánós a kislány? Csabi bezsákolta, persze csak egy másodpercre a kis kíváncsit.

8845. Strawberry Cranachan. 8%-os, karamellizált mézzel készült epres, vaníliás bragott a Mad-től. Eperbomba!

8846. Virágos Jókedvünk Nyara. Sörbratyók bodzavirágos búzasör. Ez az egyetlen olyan bicskei főzet, amit nem szívesen kóstolok még kis mennyiségben sem. A virágok szárrésze is belekerült és nagyon elvitte az egész ízét egy számomra kellemetlen ízvilágba.

Közben az első hőfoktartást le is zavartuk.

8847. Svenson. 4,7%-os világos lager a Totenhopfentől Cascade, Citra és Centennial komlókkal. Egy nagyon szépen komlózott hoplager. Elsőre másnak gondoltam volna, de kicsit jobban odafigyelve jött a lageresen egyszerű, de jó alap íz.

Kiránduljunk Csehországban! Jött a felvetés Zolitól. Közösen nem biztos, hogy össze fog jönni, nehéz helyet szorítani neki a sörtúrák közé, de Dórival lehet, hogy egyszer nekivágnak!

8848. West Side Story. 5,5%-os vörös IPA a Tacet Brewery névre hallgató gerilla sörfőzőktől. A Reketyében főzették. Komlós és egyben vörösesen malátás az illata. Az íze már kevésbé szimpi, de csak azért, mert az illata nagyon magasra tette a lécet. Angol stílusú vörös IPA-nak mondanám.

Közben ránksötétedett. A szokásos precíziós sörfőzést produkáljuk. Állítottunk időt hőfoktartásnál, egyszer csak... Csillagtesztelést végzünk a szép tiszta időben egy a Zoli telóján lévő programnak hála. Egész jópofa dolog! Csabi a nyilazó lóember csillagkép.

8849. Smooth Hoperator Supreme. 8,1%-os duplán hidegkomlózott kveik élesztős dupla IPA a Mad-től. Édes alapú. Jó, csak van valami kacifánt benne ami kicsit zavar.

Beugrott pár percre Tamás! Sajnos kocsival és tényleg csak pár percre, egy kavarintásnyira. Szuper sörbratyó logós cuccokat kaptunk tőle ajándékba!

8850. Dark Horse of Tonka. 7,3%-os tonkababos nitrogénes stout laktózzal. Krémes, tonkás, nem habzott igazán nitrósan, pedig Csabi felrázta. Cuppogós, nyammogós ízbomba. Pörköltmalátás és komlós keserűség is van benne harmonikusan. Nagyszerű főzet!

A gyűrű ura, Darth Wader romulán sörrel koccint a föderáció tisztjeivel. Hogy jutottunk el idáig? Fogalmam sincs!

Csabi: ,,Robi, te úgy szórtad a malátát, mint a Mount Saint Helen a hamut fénykorában!” Biztos kevés volt még akkor a célzóvíz! Kicsit gázos a helyzet a nyáriban! Ajtóra vigyázz!

8851. High On Flower. 7,5%-os duplán hidegkomlózott hazy bragott a Mad-től. Markánsan komlóaromás és a keserűje is meg van.

Nem sokára szűrünk. Átugrott Csaba bátyánk a malátáért. A tyúkoknak megint jó napja lesz!

Csabi majdnem levágta a fejemet a szűrőlemezzel! Kiderült, hogy miért van itt olyan sok hypo, meg foszforsav! ,,Kormi! Rózsabimbó!” Kajafeltöltés. Kell a szilárd alap a sörök alá! Kormi pofátlan!  

8852. Cucumber Fever. 4,2/10,5%-os kígyóuborkás, skare kveik élesztős Berliner weisse az Inczellartól. Nem tudom, hogy melyik főzdében készítették. Markáns koviubilé. Egy kis csípős hiányzik belőle. Az édes sörök után felüdülés volt, mivel előtte egy már listázott, egyébként csodálatos, de szinte szirupos Candy Mant ittunk.

Csaba bátyánk lepattant a szajréval.

8853. Checkpoint. 5%-os kveik sour ale a Hop Tails gerilláktól a Reketyében főzetve. Ribizli, cseresznye, tonkabab és laktóz is került bele. Amarillóval komlózták. Nekem elsőre kókuszos illatú volt. Csabi látatlanban felismerte benne a tonkát. Ribi, cseri dominanciát produkált összességében, némi magos keserűvel, ami kicsit bántó volt. Zoli meg almás fahéjas illatot érzett rajta. A fentiekből látszik, hogy mennyire összetett sörről van szó. Mindent egybevetve remek.

Egy percre még Balázs is beugrott hozzánk! A környéken bóklásztak a családdal. Aztán Forma 1-et nézünk laptopon. Vacakol a kábeltévé adás.

8854. Andalusian Sour. 5,5%-os fűszeres savanyított ale a Sört Brewery-től a Reketyében főzve. A gazpacho ízvilága ihlette. Lehet, hogy abba beletaláltak, nem ettem még ilyen levest. Minden esetre mint sör kiverte nálam a biztosítékot! A hagymát tolta rendesen. Valamire nagyon emlékeztetett az íze, de nem volt kedvem ízlelgetni a megfejtése érdekében, mert borzasztóan visszataszító volt.

Egy már listázott Tropical Space Muffint is letoltunk utána. Nem volt baj az ízével, csak hát az előző után, meg ugye a türkizkék színe...!

Ügyesek vagyunk! Főleg én, amiért szóltam, hogy bele kell tenni a laktózt a sörbe! Csabitól meg is kaptam érte a jól megérdemelt lebaszásomat! Zoli: ,,Igen, kapsz még egy kék sört!” Csapás csapás hátán!

Próbáltunk pár sima alap sörrel öblíteni, de a HopTop lagere meg volt savanyodva, a Nyéki Világos meg édes és oxidálódott.

A sörfőzés szerencsésen lement. Becuccoltunk. Zoli vizslatja a kék sör dobozát. Egy kicsi a peremére csorgott. Úgy néz ki, mint ha rádióaktívan sugározna. Ezt követően csak ennyivel minősítette a készítőit: ,,Beteg állatok!” Közben befutott Laci. A csengőt nem ismeri! A telefont sem, így csak némi szerencsével jutott be egy kis várakozás után.

A Rizi NE IPA most vadkeserűnek tűnt. A tegnapi szeretkezés világnapjának köszönhetően Laci nem veszítette el a glóriáját. Megtudtuk, hogy a nem az mindig igen, az időmérőt meg Magnussen nyerte.

,,Szerinted az Erzsébet-híd honnan kapta a nevét?”

,,Nem fogok olyat nézni, amitől fosok!” ,,Akkor ne nézz a mai sörökre amiket ittál!” ,,Jó, csak Antal Nimródra felkaptam a fejem!” ,,De tudod, hogy ő nem nő?!” ,,De hát áfter van...!”

8855. Tej Fakasztó. 5,4-es pale ale. A Szomjas Farkas tulajának készült a Sima Brewinggel koprodukcióban. Csalódást okozott. Oxidálódott, édes. Iható, de nem tetszett.

8856. Darktica 2022 Bourbon Edition. A Szadabeer 5,6%-os black stoutja kókusszal, fahéjjal, ánizzsal, korianderrel, tonkababbal és laktózzal. A Bigfootnál főzették. Harmonikus katyvasz. Elég száraz, kicsit fanyar. A kókuszt és a fahéjt fel lehet ismerni benne, a tonkababot is adja.  Ez lett az első nap záró söre.

Éjszaka álmomban kocsmáztunk a srácokkal, meg WC-re vadásztumk, meg érmét préseltünk. Csabi hajnalban kivert az ágból! Megyünk lángosozni! Előtte még egy jawa járművet produkáltam a kicsiben a Star Warsból. Elefántnak nem lett volna jó, mert nem volt ormánya. Zoli: ,,Mert azt vitték el elsőnek az orvvadászok!”

A lángosozás után Mourning Joe-val indítottuk be a sörnapot, aztán jöttek újdonságok is.

8857. Cococube. 9%-os imperial pastry milk porter a Hoptails-től, a Reketyében főzve. Kakaó, csoki, kókusz, rum, tonkabab, vanília aroma és laktóz került bele. Atom kókuszos, a rumot is adja. Nagyszerű, nyammogós tétel. Zoli szerint rumos Sport szelet íze van.

8858. Somlói. Ez is egy 9%-is imperial pastry milk porter a Hoptails-től. Kakaó, csoki, dió, rum, tonkabab, vanília és laktóz van benne. Ennek is kókuszos az illata, a rumot intenzívebben adja, alkoholosabb. Csokis, kevésbé harmonikus. Babapiskótát kellene beleáztatni.

Drakulával nem focizunk, de a budi miatt pattintanunk kellett még egy sört! A Krois Cask imperial porterje lett az. Az illata nagyon jó volt, de az ízében már a boroshordó dominált száraz csersavassággal. Középen leeresztve sörösebb jegyeket adott és a melegedés is jót tett neki.

Falhoz nyíló hűtőszekrény ajtóra ne tegyél vastag hűtőmágnest!

Elindultunk Lacihoz! Útközben megálltunk Csaba bátyáénknál. Sajnos szükség volt egy kis kocsi tolásra!

,,Bontsunk egy sört!” Megszólalt egy autentikus hang a WC-ből.

Vissza a Nyeregbe! Aztán indultunk a lábtenisz pályára. Én csak a pom-pom srác szerepét vállaltam, de a többiek jót labdarúgtak. A Soros György emlékkupa nagyon izgalmas meccseket hozott! Gyuriról, a hálótartó oszlopról kapta a nevét. A visszavágók sora köcsögverő akcióval indult. Nem sikerült! Egy meztelen szurkoló becsúszott a pályára. Ebből a bandából mindenki iszik és vezet! Kivéve amikor hátrányban van!

Csabi: ,,Nálam többet a fantom mozgásokról senki nem tud!” Ez vitathatatlan, hiszen anno még sörnév is született az egyik Firkából!

Foci után két tűz közé kerültünk! Laci bedurrantotta a kemencét és közben ,,sima” tüzet is rakott egy kis grillezéshez.

8859. Rizmajer Tik Tök. 6,5/15%-os sütőtökös ale. Illata tökös, ízén is érezni. Jó fűszeres, édes.

Közben laptopon magyar bajnoki focit nézünk. A kutyuk meg folyton kuncsorognak, főleg Vacak! Egy poloska lehallgatta a naplómat! Bicskei és gyöngyösi saját sörök pattantak egymás után. Pár most kerül listára, még ha nem is ideális az alkalom.

Újpesten Minnie egér bentragadt a szoliban! Laci kenyérlángosokat süt. Isteniek lettek!

Befutott a két Tamásunk!

8860. Vörös AK. Szezon élesztős vöröses maláta alapra főzött bicskei vadkomlós sör. Az előző évről maradt utolsó, a szokásosnál valamivel kisebb adag vadkomlóval készült, így ez most nem lett annyira intenzív, mint a korábbi AK verziók, de soha rosszabbat.

A kecsapos gólos köcsög Ronaldót is meghallgattuk.

,,Szép új kefédnek nem kell oly keményen dolgoznia!”

8861. Kuriózum HK. A Fáczyval és Csepivel közös második főzetünk egyik fele, a hiegkomlózott változat. Egy klasszikus IPA. Ennél már jól működött a komlóforralás, markáns komlókeserűt produkálva. A maláta teste is kellemes, mostanra szépen összeértek benne az ízek.

8862. Kuriózum K. Az előző sör sima változata, hidegkomló nélkül. Eleinte ez tetszett jobban, az idő múlásával viszont megfordult a tendencia, pedig elvileg az idő nem a hidegkomlónak dolgozik. Érdekes! Minden esetre ez a sörünk is a szeretett kategóriába tartozott. Kár, hogy már csak 1-1 üveggel van belőlük itthon!

Közben a csülök is megsült, remek lett! Jó ötlet volt Lacitól hozzá a savanyúkáposzta ágy!

Nirvana - Zámbó Jimmy: Egy jó asszony mindent megbocsát! Szól a nóta a netről. Mit mondjak? Hatan ülünk az asztal körül és röhögünk...! A suttyom zutty története is bejött a csapatnak.

Kaja után a Sansei megpihent. Sajnos Tamáséknak pedig menniük kellett 1-2 sör után!

Még megnéztük Lacinál az F1-es sprint futamot. Magnussen visszacsúszott a 8. helyre. Utána visszasétáltunk Csabihoz. Egy kis regenerálódás után lecsúszott még pár sör.

8863. Fehér Nyúl Summer Session. 4,9/11,4%-os session NE IPA. Laza kis újhullámos ivósör.

8864. MAD X Skogkatt. 12,5%-os, hordóban érlelt málnás melomel. Majd hogy nem jónak mondható! Erősen boros jellegű. Ha ügyesen issza az ember, középen, akkor egész jó. Mint egy gyümölcsbor.

Közben dartsot néztünk a TV-ben, amit a Family Guy váltott. Micsoda minőség esés!

8865. Thorn Crown. 11,8%-os, skót whisky hordóban érlelt galagonyaméz mead. Fakó, édes, mézes, tömény. Nem üt ki belőle az alkohol. Nekem túl édes. Különleges aromájú. Kis idő elteltével el kezd fűteni.

Zoli tonkababot aprít a tinktúrához, Csabi inspirál én meg töketlenkedek. Elvagyunk!

8866. Szőlős Szezon. Ennek a sörnek nem ez a neve, de hát kinek van türelme kivárni, míg elnevezik a srácok? Bicskei főzet. Saját termésű kékszőlővel érlelt szezon élesztős világos sör. A szőlő kicsit megfestette. Csatorna szaga van. Csabi: ,,Ezt dicséretnek fogom fel.” Az íze kellemes, diszkréten szőlős, félszáraz.

8867. Bicskei Tökös ‘22. Ennek sem ez a neve. Majd kitalálják a sráok, hogy mi legyen! A sütőtökön kívül csillagánizs, fahéj, rózsabors és narancshéj is került bele. Harmonikus, nem ütnek ki belőle a fűszerek. Nem édes. Éppen csak hogy, de nem vékony. Nagyon jól sikerült főzet.

8868. S.O.L.A.R. Flare. 6,7%-os IPA. Invitro - Shea Beach közös főzet a Reketyéből. Sultana, Olicana, Lemondrop, Rivaka és Amarillo komlókkal. Komlósan, virágosan illatos, ízében is ez jön. Nem édes, keserű se nagyon van benne. Csabi: ,,Ez egy jó sör! Nem akar sokat, de azt adja! A hétvége söre!”

A Kis Galambok Bonjour-jával zártuk a napot. Zoli már két sör óta pihent, mi is követtük a példáját.

Reggel TNT-vel indult a nap. Csabi mester elkészítette a világhírű rántottáját.

8869. Kaprosourus. 8%-os kapros savanyított ale a Reketyétől. Limonádé helyett jó volt a reggeli mellé. Inkább csak citrusosnak éreztem, mint kaprosnak, szerencsére! Zoli: ,,Kaporra jött! A Dill nálam nem deal, de ez jó!”

Közben rákerestünk a címke tervezőjére, Pocsik Borira. Egész szimpi kis teremtés!

Még egy-két már listázott nagyágyút legurítottunk.  Double Hazy Queen, Naked Banghard. Közben segítettünk Csabinak a pénteki sör erjesztőbe fejtésében és beoltásában. Aztán szép lassan eljött az elválás ideje... Tartalmas hétvégét zártunk!

 

2022. november 9.:

Fáczyval elboltoltunk pár poharat, megnéztük a Fradi-Paks meccset amit 3:2-re megnyertünk és legurítottunk közben pár sört. Hozott Szmörét, ittunk Újrakezdett Újrakezdőt, Vissza a Nyeregbe-t, Menyus ‘22-t, meg pár újdonságot.

8837. Lowland IPA. 6,6/14%-os IPA Nagymegyerről a Rye Island-től. Vida Feritől kaptam ajándékba. Hozta a tőlük megszokott, kiegyensúlyozottan jó IPA minőséget.

8838. Human Experiment Twenty Nine. 7,7-es dupla IPA a Brew Your Mind-tól. Talán az eddigi legunalmasabb darab a sorozatból, szokás szerint a komfortzónájukon belülről.

8839. Rizmajer New England IPA. 6,5/14%-os főzet. Nem NE IPA, ,,csak” IPA, de a lényeg, hogy finom! Már fel voltam rá készítve, hogy mire számítsak, így nem lepett meg. Mind a kettőnknek sokkal jobban tetszett, mint előtte a HE.

 

2022. november 8.:

8836. Eschenbacher Edel Märzen Premium. 5,5%-os német márciusi lager, elég édes, de szerethető.

 

2022. november 5.:

Az őszi nemzetközi sörcikkgyűjtő találkozónk napja Pesten. Nagy létszám, sok jóbarát és kedves ismerős. A szokásos rohanó tempó, hogy mindenre és mindenkire jusson legalább egy perc. Sok érdekes újdonság a gyűjteményeinkbe. Új elnök választása a közgyűlésen. Sok sikert Viktor! András, köszönjük az eddigieket! Plusz két új sör a Legendától és egy extra különlegesség Patyik Krisz barátunknak köszönhetően.

8833. Foundation. 4,8%-os világos lager. Nyitó darabnak választottam a Legenda kínálatából. Alapozó sörként hirdetik. Elég egyszerű, az biztos!

8834. Snake Venom. 67,5%-os jégsör Mulben-ből, a Keith Brewery-től. Krisz barátunk úgy döntött, hogy megosztja velünk ezt a különlegességet. Jelenleg ez a Világ legerősebb söre. Miután leerjesztették olyan erősre, amilyenre csak tudták több lépcsőben kifagyasztották a víztartalmának jelentős részét, így érték el ezt az elképesztően magas alkoholtartalmat, amit sok alkohol párlat is megirigyelhetne. Pontosabban a saját leírásuk szerint kicsit csaltak, mert volt egy pont, amikor tiszta alkoholt adtak hozzá. Amikor ezt utólag elolvastam az oldalukon kicsit csalódott voltam, de ez nem von le semmit a különleges kóstoló értékéből. A kifagyazstásoknál a szénsav tartalmát elveszítette, egy erős, közepes minőségi kategóriába tartozó whiskeyre emlékeztetett. Már amennyire én be tudom határolni egy whiskey (szerű ital) minőségét az eddigi minimális kóstolásaim alapján. Utólag persze pótolhatták volna benne a szénsavat, de ekkora alkoholtartalomnál jobb, hogy nem tették. Így is egy nagyon ütős, különleges italt kóstolhattunk meg, amire Krisz nélkül valószínűleg soha nem lett volna lehetőségem. Köszönet érte barátom!

8835. NeoCitra. 6,5%-os New England IPA. Kellemes, ivós, nem teljesen New England stílusú, de finom sör. Egynek ez is jó volt a szokásos Hableány és az egyéb Legenda sörök mellett a 12 csapos választékból.

Köszönet a klubvezetésnek és a tagtársaknak a szervezésbe és lebonyolításba fektetett áldásos munkájukért!

 

2022. november 1.:

Képnézegetős Z-nél Schatmennel és Krisztával. Szokás szerint hárman dobtuk össze a közben elfogyasztott söröket változatosan, vaktesztelésnek alávetve. Zoli svájci söreivel kezdtünk.

8825. Stammhaus Bier. 4,8%-os szűretlen világos lager a Brauerei Falkentől, Schaffhausenből. Fanyarkás, citrusos jegyeket hordozott. Vakon gyengére sikeredett búzának, vagy blonde ale-nek tippeltem volna,

8826. Espen Bier. 5,2%-os szűretlen világos lager. Szurkolói sör a Kornhausbräu Rorschach-tól. Erősebben szűretlen az előzőnél. Keserűje van, teste nincs. Ivósörnek jó.

8827. Chopfab Draft. 4,7-es világos, talán szűretlen talán lager. Doppelleu főzet Winterthurból. Édes az illata, poloskás az íze. A címkéjén nem sok infó volt róla.

Hegyi tippverseny, kőfalbontás. A képek mellé mindig sok információt is kapunk. Azok teszik teljessé az élményt, de persze időnként el is kalandoznak a gondolataink , s közben elengedhetetlen, hogy szóljon a black metal.

8828. Sonnenbräu Original Lager. 4,8%-os világos lager. Sonnenbräu Rebstein. Ez is halovány és opálos. Illata szinte semmi, de jóval zamatosabb az előzőeknél. A svájciak közül a legfinomabb.

A svájci sörök után jött egy általam vitt cseh barna.

8829. Bohemia Regent Tmavy Ležák Premium. 4,7%-os pasztőrözött, szűrt barna lager Treboňból. Nem édes, karamell malátás, melegedve javuló ízt mutat. Kicsit oxidálódott, de ezt a pörkölt maláta egész jól fedi. Ez volt Kriszta kilépő söre.

Aztán jött három sör Schat tarsolyából.

8830. Hop Hunter Session IPA. 4,4%-os Ringwood főzet elvileg. Gyakorlatilag Hatherwood Craft Beer Company gyártmány kifejezetten a Lidl-nek. Citrusos, hozza a stílust a vékony, de kellemesen komlózott ízével. Nagyon jó kis sör. Zoli szerint Hoegaarden k..va nagy adag citrommal.

A következő sör erősen szűretlen, sajnos meglehetően oxidálódott illattal. Trollbrew főzetre tippeltem. Nagyon meglepődtem amikor kiderült, hogy Gentle Bastardot ittunk. Az általában ennél sokkal jobb szokott lenni, bár az utóbbi időben sajnos többször is találkoztam hasonló minőségű dobozos változattal. Zolit lejárt szavatosságú, romlásnak indult almásrétesre emlékeztette.

Közben Ravensburgban puzzle-oztunk.

Ezután egy édeskésen gyümölcsös illatú, ízében száraz és markánsan keserű sör következett. Ez nem Zoli ízvilága szerint való, szerinte dupla IPA lehetett. Mint kiderült, egy Jam 52 volt.

A következő két sör újra az én pakkomból került elő.

8831. Birra Elbar Premium Lager. 4,1%-os világos lager. Az Alfa S.A. Gjirokastra főzete Albániából, Koszovóba exportálva. Nekem mint koszovói sört adták el Martinban. No sebaj! Íz nélkül van teste. Közelít az élelmiszeripari hulladékhoz. Melegedve édessé vált. Schat: ,,Vödörszám innám!” Zolinak is ízlett, lekőbányaizta. Szegény Kőbányai!

,,Múcsó ánusz!” Öööö, arra már sajnos nem emlékszem, hogy ez  mihez kapcsolódva hangzott el. Lehet, hogy rám, mert a srácok nagyon elégedettek voltak ezzel a sörrel. Zolinál ez nyert, fel is hívta Qenan barátját, aki Svájcba szakadt koszovói Albán, hogy megmutassa neki, mit iszunk. Szerinte is remek sör, én meg nem értek hozzá. Utóbbiban biztos, hogy igaza van. Schat: ,,Azért kaptuk, hogy végre sörözhessünk!” Zoli: ,,Nem azt mondom, hogy ráhokizok, de nekem 8 pontos.”

Az előző vélemény cunami után a következő sör túl nagy érdeklődést nem váltott ki. Mivel 1 literes PET flakonban volt, Zoli ukrán, vagy más szláv sörnek tippelte. Lényegében igaza lett, a csehektől hozott brnoi Richard világos lagere volt benne, ami szerintem igen szépen lett összerakva. Világos lager sörben szerintem a csehek verhetetlenek. Túró Rudival együtt is kipróbáltam(tuk), nekem úgy is finom volt.

Sárkány börtön, vasúti alagút szellőztető kéménye. Sok érdekes témát fotózott Zoli az utóbbi időben (is).

8832. Pyynikin Pacific Pale Ale. 5,5%-os főzet ezúttal a Haljala-tól Észtországból. Korábban a Tampere-ben, Finnországban főzött változata volt kapható a Lidlben. Schat hozta. Dreher IPA-nak, vagy Dreher Bitternek tippeltem. Zoli is IPA félének gondolta. Eléggé oxidálódott volt. Anno a finn főzete szerintem sokkal jobban sikeredett, de az is lehet, hogy már kicsit elöregedett a jellemzően nem megfelelő bolti tárolás miatt.

Két saját főzettel zártuk a napot. Egy Újrakezdett Újrakezdő APA-val és Szmörével, a vadkomlósunkkal. Előbbinek még érnie kell. Ezeket már kicsit kutyafuttában ittuk, közben végigszaladva az isztambuli képeimen. Zoli estére még koncertre készült és kezdett bezáródni az időablak, így rövidre zártuk a történet végét. Asszem, érdekes pakkot sikerült megint összeállítanunk, feldobva vele a képnézegetést.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 95
Tegnapi: 197
Heti: 928
Havi: 3 894
Össz.: 516 500

Látogatottság növelés
Oldal: 2022. novemberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »