Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2014. június 27.:

Kicsit lelkiismeret furdalásom van, amikor egyedül kóstolgatom a legspécibb söreimet, mert tudom, hogy szerencsére számos barátommal érdemes lenne megosztani őket. Ilyenkor azzal próbálom nyugtatni magam, hogy ezek – konkrétan ebben az esetben a rozsnyói verseny anyagából vett házi sörök – érzékenyek, ezért ha elkezdeném hurcibálni őket, csak tönkremennének. Háááát, lehet, hogy csak áltatom magam. Akárhogy is van, én ma megnyekkentettem három igen spéci itókát. 2502. Golden Phoenix ale. Belga strong ale magyar kézből. Elsőre a „strong” dominált benne, aztán előjöttek belőle a „belga” ízek is. Teljesen korrekt cucc Kurucz Gábortól. 2503. Mirkó. Ez az Oladiak söre. Nem volt ráírva a címkére, hogy miféle, de én „megkockáztatom”, hogy imperial IPA. Gratulálok barátaim, ez igen jól sikerült! 2504. Delawar Brahti Saggot. 22-es barna sör. Hmmm. Ez is valami belga erős sör, bár nem egyszerű a történet. Szlovák barátaink honlapja szerint 13%-os, akkor pedig elég egyértelmű a besorolása, quadrpel, viszont az üvegre került címke szerint „csak” 9,3%-os. Szóval lehet, hogy csak egy „szimpla” tripel. :-) Ezt sem sikerült el…szni, sőt! 

 2014. június 26.:

2499. Žatecky Gus. A neve alapján cseh sörnek gondolná az ember, de valójában ukrán. 4,6-os, mégis ízes, zamatos, telt. Pedig multihoz tartozik a gyártó, a Carlsberghez. Kalmár Józsinak köszönhetem. Rozsnyón boltoltuk el a börzén. 2500. Krakonoš Tmavé. Ezt az alkohol tartalmát (3,9%) tekintve igazi csehszlovák, ízében mégis más, egyáltalán nem édes, sőt, inkább kicsit fanyar cseh sört Kovács Tamásnak köszönhetem, aki bár egyáltalán nem ismert engem, mégis mint cseh sör rajongót érdemesnek tartott arra, hogy egy FB-os bejegyzése kapcsán tett hozzászólásom után felkínáljon nekem egy üveggel önzetlenül. Ezúton is nagy, nagy köszönet érte! 2501. Brewed Wit Love. Akár nyálas is lehetne ez a márkanév, de ha kicsit odafigyel az ember láthatja, hogy egyáltalán nem az. Kurucz Gábor belga witbierje a rozsnyói házi sörfőző versenyre készült. Maximálisan hozza a szükséges stílusjegyeket. Ettől függetlenül azért nem tökéletes, sőt, de szeretnék egyszer én is legalább ilyen jó witbiert főzni.

 2014. június 25.:

Miért kínzom magam ilyenekkel? 2497. Gambrinus. Elvileg az Ottakringer 4,2-ese. 2498. Landgraf. Elméletileg az Egger 4,3-a.

 2014. június 23.:

Hasonlóan az előző naphoz ma is osztrák kóstolóval kezdtem, amit a végén némi otthon főzött sörrel próbáltam feldobni a rozsnyói anyagból: 2490. Stiftsbräu. Laza kis 4,2-es Zwettlből. Hmmm, szerintem egész jó. Mindenképpen vállalható darab. 2491. Ottakringer Helles. Vicces, de a Pécsett főzött verzió jobb ennél, az eredetinél. Nem tudom, sírjak, vagy nevessek-e e miatt?! 2492. Ottakringer Wiener Original. Erre nagyon kíváncsi voltam. Egy igazi vienna. Ez teljesen vállalható, sőt! 2493. Wieselburger Gold. Egyszer volt lehetőségem csatos üveges Wieselburgert venni, akkor elszalasztottam, azóta is bánom. Ez a dobozos „arany” változat nem nagy szám, amolyan középszerű. 2494. Hirter Privat Pils. Címkéről már régóta ismerem ezt a söröcskét, de most került először terítékre nálam. Átlagosnál picit jobb, vállalható söröcske. 2495. Today! Only Hops!!! A szlovák Hellstork gerilla sörfőző házi főzésű imperial IPA-ja a rozsnyói verseny anyagából. No, most nyugodtam meg! Természetesen az soha sem jó, ha pocsék sört kénytelen inni az ember, de ha egy olyan „profi” gerilla is tud a miénkhez hasonlóan savanyú sört főzni, aki egyébként általában szenzációs főzeteket csinál, akkor nem (csak) bennünk van a hiba és ami a legfontosabb, van még remény! Ráadásul azok után, hogy kemény küzdelem volt ennek a legurítása lelkiismeret furdalásom sincs, amiért nem hagytam meg számos IPA fan barátom közül egyiküknek sem, mert igen nagy csalódást okozott volna nekik. 2496. ZB (Zitro &Bier). Szégyen, hogy egy citromos radlerral kell kiöblítenem a számból egy elcseszett IPA ízét. Hááááát, ez van! Kegyetlen az élet!

 2014. június 22.:

Az egynapos kirándulások során most először nyílt rá alkalmam, hogy egy kisebb pakk sörrel térjek haza Ausztriából. Megragadva a lehetőséget összeszedtem, amit lehetett a semmeringi Billában. Háááát, nem lesz belőlük túl nívós kóstoló, de azért a lista gyarapodni fog. 2484. Gösser Naturgold Alkoholfrei. Egész jó kis alkoholmentes sör délelőttre azzal a tudattal, hogy ez legalább nem fog belassítani. 2485. Zipfer Urtyp Medium. Az alap verzió nem rossz ebből a söröcskéből, gondoltam, mi baj lehet belőle, ha kipróbálom a gyengébb változatot is. Ahogy a neve is mondja, közepes. 2486. Egger Märzenbier. Ahogy megyünk bele a napba kijár már nekem egy „rendes” sör is. 2487. Gösser Kracherl. Lazításnak újra egy kis alkoholmentes itóka, ezúttal egy citromos radler. Nagyjából az a stílus és minőség, amit Sopronban is csinálnak, de ez eredeti gössi. 2488. Stiegl Sport Weisse. Emlékeim szerint ez az első olyan alkoholmentes szűretlen búzasör, ami relatíve jól esett. 2489. Delawar Porter. Hirtelen felindulásból felbontottam egyet a saját főzésű porterből, de olyan pocsék volt, hogy kiöntöttem. Helyette, a szájízem helyrebillentése érdekében bontottam meg ezt a felvidéki házi főzésű söröcskét. Jól sikerült főzet, nem úgy, mint a miénk.

 2014. június 21.:

Még egy osztrák kirándulás, ezúttal Semmeringre, a szokásosnál bővebb csapattal és egy újabb csapolt sörrel a hegytetőn, ebéd mellé, ami gazdagította a listámat: 2483. Murauer Steirergold, világos lager sör Murauból. Egész jó volt, csak úgy, mint a kirándulás.

 2014. június 20.:

2482. jajnekeM kers. Pali & Pili rozsnyói versenyre főzött, PET palackos söre. Szerintem a lager kategóriában indulhattak vele, bár nincs ráírva a típusa. Külleme és íze alapján félbarnának mondanám. Finom volt, csak valószínűleg a PET palack miatt, már kevés volt benne a szénsav.

 2014. június 19.:

Két igen jól sikerült házi főzésű sör a rozsnyói anyagból: 2480. Prešpurák Svetlé Ležiak. Pozsonyi házi sör, amit ugyan világosnak titulált a gazdája, valójában ízét és színét tekintve is félbarna volt. A lényeg, hogy nagyon finom! 2481. Old Capital Marzen. Bulgáriából, Veliko Tarnovoból, Victor Varbanov nevezte be a versenyre. Nem tudom, hogy szerepelt, de ez is egy remek félbarna söröcske.

 2014. június 16.:

2479. Animalipa. Imperial IPA Hutyán Zoltántól. Jó kis cucc a rozsnyói verseny anyagából.

 2014. június 15.:

Egy remek nap az osztrák mészkő Alpokban + 1 újdonság az ebéd mellé: 2478. Gösser Märzen Leobenből.

2014. június 14.:

2477. Imperial IPA 2.0 a Dimbo Lab-tól, akik gőzöm sincs kik és hova valósiak. Valószínűleg szlovákok. Minden esetre igen finom sört főztek otthon.

 2014 június 13.:

2476. Brahma. Brazil márka angol pancsolásban a VB-re behozva Magyarországra. Szabi barátomnak köszönet érte!

 2014. június 7-9.:

7. Főzdefeszt. Őrület! Nagyon jó volt a társaság, most először Gyöngyösről is eljött három cimborám, eszméletlen volt a sör felhozatal, bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Rozsnyón több tökéletes sörrel is találkoztam, itt egyel sem az újdonságok között. Részletes beszámolóhoz nincs energiám, de a lista asszem magáért beszél (nem időrendi sörrendben):

2419. Ikkona Craft Pils. Rozsnyó „új” sörfőzdéjének célja a minőségi ivósör megteremtése. A következő hárommal is ezt akarták elérni. Hmmm, alakul, alakul, de…

2420. Ikkona Craft Premium Pils. Egy markánsabb világos.

2421. Ikkona Craft Dark Lager. Baaaaaaarna.

2422. Ikkona Red India Pale Ale. Az IPA nem tudom mennyire ivósör kategóriás, minden esetre különben is akárhogy de miért is ne!

2423. Stari Grapefruitos Búza. Radlernak nem rossz, de kézműves sörnek uncsi.

2424. Credo. A Hedon gerilla sörfőző trió egykomlós, egy malátás IPA-ja. Érdekes módon házi főzetként jobban ízlett.

2425. Vertigo. A Hedon Amarillo komlós lágerje. Jó lesz az!

2426. Propaganda. Németh Anti A Gurinál főzte az Élesztőnek. „Ideológiai alapon komlózott pilzeni.”

2427. Medvetánc. A Táncoló Medve formáció főzte Szarvason az Élesztőnek. Erőteljesen gyömbéres sör.

2428. Egy Milliárd Megawatt. Róth Zoli Rozsnyón főzött gyömbéres dupla IPA-ja.

2429. Armbandusz. Armando és Bandusz barátaink közös főzete, egy köleses IPA.

2430. Hopaholic IPA. Armando Csokszkomlóval „összedobott” félbarna IPA-ja.

2431. BodzIPA. A Hopfanatic bodzás IPA-ja.

2432. Tsunami. Bourbon csipszes, kávés imperial stout szintén a Hopfanatictól. Egyelőre ez a legerősebb magyar sör a maga 15,2% alkohol tartalmával.

2433. Gentleman. Mazsolás árpabor, a Hopfanatic harmadik újdonsága.

2434. Pestcontrol. Takács Péter, azaz a 6. Íz IPA-ja.

2435. SLáger. Takács Péter hoplágere.

2436. Horizont IPA I. Egy újabb gerilla IPA.

2437. Horizont IPA II. Testesebb változat elvileg azonos alkohol tartalommal.

2438. Horizont Japán Búza.

2439. Zero. A Hedon főzött még egy újdonságot a Főzdefesztre.

2440. Munky Funky Yeah. Majom Fanki Csuhaj, ahogy az egyik punk Hara fordította nekünk.

2441. Barna Medve. A soltvadkerti Kárpi barna söre. Szeretem a főzeteiket, de ezen még szerintem egy kicsit nem árt formálni.

2442. Kolibri. A Kecskeméti Sörmesterek finom kis APA-ja.

2443. Árpasör. Bandusz barátunk kísérletezett egy kicsit a malátázatlan árpával. Hááát, asszem nem véletlenül találták ki a malátázást.

2444. Kiwi Sör. A Legenda gyümölcsös belgája. Meglepően jó.

2445. Tripla Meggy. Elsőre lemaradtam róla, amikor piacra dobták, most bepótoltam.

2446. Bakancslista. Róth Zoli IPA-ja rozsnyói bérfőzésben, ha minden igaz.

2447. Way to Amarillo. Egy komlós IPA Möszjőéktől.

2448. Túzok Barna. Szarvason is folyamatosan újítanak. Ennek köszönhető a túzok széria mindhárom darabja.

2449. Túzok Vörös. Talán más, talán nem, mint az „alap” vörös sörük, amit Ari János barátunknak köszönhetnek.

2450. Túzok Szilvás. Na, illen még nem vót náluk korábban, csak úgy, mint a barna.

2451. Mandala. Szlamka Gyuri Rozsnyóra főzött árpabora. Kemény bemelegítés a FF második napjára Gyuláéknál!

2452. Fekete Ármány. Tulajdonképpen szinte ezzel kezdtünk szombaton. Háááát, nem mondom, kemény kezdés egy kökényes, fekete szedres, szamócás, ribizlis 9%-os barna sör a nagy melegben! Nagyon értenek békéssszentandrási barátaink a gyümölcsös sörökhöz! Ráadásul Fabó Sanyi barátunk mindig elkényeztet minket reklámanyagokkal és az új tulajdonos is szimpatikus figura! Már csak az kell, hogy csináltassanak nekünk is emblémás, zöld pólókat! Fizetjük!

2453. Nord Star. A Bäder Sörfőzde is újító kedvében van az utóbbi időben hál’ Istennek! Ez egy spécin komlózott világos volt. Csak így tovább!

2454. Mályi Sörpárlat. Egyre több sörfőzde kísérletezik a nemes nedű „tömörítésével. Én nem vagyok a tömény piák híve, de mégis úgy tűnik, jó úton haladnak.

2455. Üllői IPL. Egy india pale leger Üllőről? Igen!

2456. Niu. Rozsnyói verseny sör a két Lécztől, Dezsőtől és Krisztiántól. Kókuszos porter.

2457. TAP 18 D. Németh Anti árpabora. Ez is verseny sör volt.

2458. Manitu Bosszúja. Róth Zoli imperial IPA-ja. Kincsesbánya a rozsnyói verseny „maradéka”!

2459. Belga Búza. Kelemen Ottó nem variálja túl a márkaneveket.

2460. Mandarinos Radler. Pardubicei torok öblítő gyümölcsös üdcsi.

2461. Vérnarancsos Radler. Pardubicei torok öblítő gyümölcsös üdcsi 2.

2462. Hámori Keserű Csoki Sörpárlat. Igen, ez az, aminek hívják! Őrület, de érezni rajta a HKCS ízét.

2463. Espresso Amber Ale. Legendánál kapható, osztrák bérfőzésű félbarna kávés sör Gyula barátomnak köszönhetően megkóstolva. Nem rossz, de azért nem is nagy szám.

2464. Belga Barna. Németh Anti söre, ami nekem túl alkoholos, de lehet, hogy csak megcsömörlöttem a buli végére.

Néhány kakukktojás zárásként:

2465. Olaszházi Bitumen Sörzselé.

2466. Tripla X Sörzselé.

2467. Jokerface Sörzselé.

2468. Golden Ale Sörzselé.

2469. Saisson Sörzselé.

Izgalmas kóstoló volt, de az utolsónál már nagyon vártam a végét.

2470. IPA Fagyi.

2471. Stout Fagyi.

Mind a kettő Csokszkomló által lett megálmodva. Igen jól sikerültek. Ettem már sörfagyit Csehországban, de azokon nem érződött ennyire a sörös jelleg. Le a kalappal!     

Majdnem lefelejtettem 4 skót spéciséget! Gyurci barátunk bevállalta, hogy megveszi a feszten a Brew Dog legújabb egykomlós négyes szettjét:

2472. IPA is Dead Comet.

2473. IPA is Dead Exp 366.

2474. IPA is Dead Kohatu.

2475. IPA is Dead Amarillo.

Hááááát, kemény dolgok ezek!   

 2014. június 6.:

2418. Horizont Weizen. Hazai gerilla sörfőzők Rozsnyóra, otthon főzött búzasöre. Az elején éreztem rajta a búza jelleget, a végére már inkább a komló keserűsége dominált a számban. Finom.

 2014. június 5.:

Két gyöngyszem a rozsnyói anyagból: 2415. Dark IPA Arkadiusz Wentától, Lengyelországól, Lebork városából. Nem sikerült elcsesznie a srácnak! Lengyel, magyar két jó barát…! 2416. Dictator. Imperial IPA Kiss Tamástól. Ez a KT az a KT? Még mindig van kedve házilag kísérletezni? Valószínűleg pont ez a titka! Ennek köszönhetők az újabb és újabb remek főzetek a Hopfanatictól! Na jó! Még egy witbier, ami egyébként bronzérmes lett a kategóriájában. Wit’o, Róbert Soláriktól. Gondolom Szlovákiából.  2417.

Ami még nagyon fontos ezen a napon, sőt a legfontosabb! Isten éltessen sokáig Németh Tamás barátom! Boldog születésnapot kívánok!

 2014. június 4.:

2414. Weizenguss. BIO búzasör Ausztriából a Gusswerk Brauhaustól, Hof bei Salzburgból. Szentpéteri Gábor barátomnak köszönhetem. Izgalmas kóstoló volt, de egyelőre még a nem BIO búzasörök vezetnek nálam.

 2014 június 3.:

Viva la Rozsnyó!

2411. WBM Dirty Blonde. Egy kassai magyar házi sörfőző, Bognár Péter belga búzasöre. 2412. Poirot 2. Egy saison a Hason Industirestől, aki, vagy akik fogalmam sincs hova valók. Még az országot sem tudom, sajnos! 2413. Cascadian Black Fox. Lengyel fekete IPA Pawel Kopcialtól.

Őrület, mennyire finom söröket tudnak a népek házi körülmények között főzni! Mind a három kifejezetten finom volt. 

 2014. május 30 – június 1.:

Ide egy szép hosszú, lelkes élménybeszámolónak kellene kerülni a Rozsnyói Sörfesztiválról, sörversenyről és gyűjtőtalálkozóról, de mostanában annyi az új impulzus, ami bejegyzés után kiált, nem is beszélve a megkóstolt sörök számáról, hogy erre már végképp nincs energiám.

Legyenek elegendőek a nemes seritalok, melyeket megízleltünk a hétvége során:

2370. Hellstork APA. Szlovák gerilla sör.

2371. Gesztenyés Sör. A Seforrás különlegessége. A Főzdefesztre már nem jutott belőle, mint utólag kiderült.

2372. Primavera. Amarillo komlós IPA a Kalteneckertől.

2373. Pyroman. Szlovák piacra hangyányit eltérő név, mint a hazaira. Hmmm, ez már feszegeti a más márkanév más sör elvhez való ragaszkodásomat.

2374. Suzuki. India pale lager még mindig a Kaltenecker jóvoltából.

2375. Canapa. Kenderes világos sör olasz módra.

2376. Rossa Vienna, bécsi stílus olasz előadásban.

2377. Zahre Beer, kávés barna, az előző kettővel azonos forrásból, a Sauris Agribeertől.

2378. Samurai IPA, varnsdorfi tökéletesség.

2379. Raptor IPA, Broumyban is piszkosul értenek az IPA-khoz a jelek szerint.

2380. Čierna Vdova (Fekete Özvegy). A cseh Nomád gerilla sörfőző fekete IPA-ja.  

2381. Zlata Raketa. Matuška bácsi IPA-ja Broumyból.

2382. Čierna IPA, a kassai Zvarime a Budze sörfőző páros valószínűleg rozsnyón bérfőzött fekete IPA-ja.

2383. Egidius Tmavé 11°. Poprádi kézműves barna sör.

2384. Egidius Svetlé 13°. A gyengébbik világos.

2385. Egidius Svetlé 18°. Az erősebbik világos.

2386. Žatec Export. Kellenek időnként ezek a kis normál világos sörök lazítás képen.

2387. Heller Lager. Kelemen Ottó verseny söre.

2388. Permon APA. Cseh amerikai világos ale.

2389. Cornel IPA. A cseh Urban Sörfőzde is beállt a sörbe, hál’ Istennek.

2390. Phantom Menace. Szlamka Gyuri verseny söre, kiváló fekete IPA.

2391. Docker. Németh Anti Rozsnyón főzött portere.

2392. Black Temptation. Elek Zoli fekete IPA-ja.

2393. Kóborlovagok Söre. Fűszeres itóka a Gyertyános Sörfőzde és a Diósgyőri Vár lovagjainak jóvoltából.

2394. Fraoch Heater. Fűszeres ale Skóciából, Slovenčak Gyula barátunknak köszönhetően.

2395. Mosaic IPA. Rozsnyó tobzódik a jobbnál jobb IPA-kban.

2396. Red Nose IPA. Ez is a Kalteneckernél készült, gondolom, bérfőzésben.

2397. BSE Mad Bull. A kassai Mekfartin gerilla söre.

2398. Mustáž. A Padre Kraft rozsnyói bérfőzete.

2399. Rosicrucian. Imperial red ale a Stupavartól. Tökéletes.

2400. Cigánska Láska (Cigány szerelem). Egy újabb Padre Kraft Rozsnyóról.

2401. Beer Geer Vanilla Shake. A dán Mikkeller brutálisan tökéletes kávés, vaníliás zab milk stoutja.

2402. Mikkeller Citra. Az egykomlós IPA sorozatuk kiváló darabja.

2403. Champ 3+. Fekete Zoltán witbierje.

2404. Credo. A Hedon egy malátás, egy komlós IPA-ja, házi főzésben.

2405. Haravar Imperial IPA. Szeredi szeretnivaló.

2406. „H” Porter. Lengyel verseny sör Przemyslaw Leszczynskitől.

2407. Kutivar Russian Imperial Stout. Jan Zbuška verseny söre.

2408. Midnight Blues. Kiss Gusztáv verseny portere.

2409. Hooligan Pilsner. Kurucz Gábor verseny söre.

2410. Guri Meggysör. A hétvégi kiruccanásról visszatérve, a Fradi bajnoki bronzérmét ünnepelve Szabiéknál…

2014. május 29.:

2369. Black Ball A jászapáti Guri Sörfőzde és Németh Anti közös remekműve. Amerikai porter a legjobb fajtából. Köszönet érte és a többi apáti finomságért Pásztor Lajos barátomnak!

 2014 május 25.:

2368. Piestinger Lager. Könnyű, kissé vizes világos sör az osztrák hegyekben. Amolyan jutalom a nap végén a hegymászás után.

 2014. május 24.:

Egy szép nap krónikája, vagy legalábbis az, amit ki tudok olvasni az ezen a napon a Sziesztában, este készített jegyzeteimből:

„Amikor egy nap holnap ér véget, a másnaptól már nem vár sokat az ember. Hozzátenném, ez a másnap, nem az a „másnap”! Alkohol egy deka sem került belém 5 napon át, viszont 4 nap 14-ezés után egy 17 órás műszak azért egy kicsit megviseli az embert. Nem baj! Gombászni akkor is menni kell! Hosszú hetekig nem lesz rá más alkalom. 6:30-kor ment a busz, amit eredetileg megcéloztam, de azért az sem kutya, hogy 7-kor sikerült kimásznom az ágyból. Füred, bókla, gomba (nem túl sok, de éppen elég), hazafelé lángos (lett volna), de ott van Gyöngyi! Meg Atesz és Lajos! Muszáj lecsorogni a gőzössel, mégis csak gyerek nap van! Jó látni a régi kollégákat! Ráadásul Anita van a forgalmiban.

Irány haza, hulla fáradtan.

A sörs úgy hozta, hogy pont összefutottam a Szentpéteri családdal. Akkor sörkóstoló! Vajda szalonna nincs, de deo van. Kaja nincs, de legalább mostantól kevésbé leszek büdös. Pörit kellene főzni gombával, de akkor mikor fogok aludni? Most! 15:30 ébresztő. Ja! Mielőtt kidőltem volna volt egy Tankcsapda (2360.), amit a Belvárosi Csemegében találtam és egy Brauer Lemon (2361.), lengyel radler, mivel a fáradtságtól szédülve két rendes sört nem mertem bevállalni egymás után. No, cirka három óra alvás után irány a Szieszta. Zárva. Jó, akkor visszafelé adom be a korsót, amivel lógok. Irány Gábor tanár úr barátom! Hetek óta őrizte, óvta spéci söreit, amelyekhez nálunk esélytelen hozzájutni csak azért, hogy velem oszthassa meg őket!

2362. Melissa. Egy montaldoi kis olasz sörfőzde szűretlen világos söre. Toszkán barátaink is kezdenek felzárkózni a világ élvonalához sörfőzés terén, bár azért még van mit tanulniuk.

2363. Hopfen Csepp. Osztrákul Hopfen Tropfen. Az EU a Mátravidék Borkultúrája Találkozó és Mühlwirtl Sörkultúrája Comenius projekt keretében támogatta a rohrbachi BBS és a gyöngyösi MMS Károly Róbert Szakközép Iskola diákjai által Josef Reitter komlótermesztőnél, St. Peter am Wimbergben megálmodott közös sörfőzését. Komolynak hangzik? Az is! És az én Gábor barátom kapott ebből a különleges főzetből egy palackkal, ráadásul pont velem akarta ezt megosztani! Finom sört főztek a kölkök, pláne, hogy először próbálkoztak vele!

2364. Flötzinger Weihnachts Bock. Világos karácsonyi bak sör. A bajor kiruccanásom utolsó darabja, amit megígértem Gábornak, hogy együtt fogunk megízlelni.

2365. AMA Bionda. Az egykor san marinói, ma már „csak szimplán” olasz Amarcord sörfőzde szűretlen világos söre.

Minimális kóstoló a bácsfeketehegyi magyarság feketemeggy pálinkájából natúr és gyümölcságyas-mézes verzióban is, aztán jöhetett a záró felvonás:

2366. Uttendorf Märzen. Átlagos osztrák világos márciusi sör. Kellemes frissítő.  

Hazafelé korsó be. Jozsó már laza. Jó ilyennek látni! Luca is lazára vette a figurát. Még a végén kiderül, hogy egész jó fej csaj! Lehet, hogy még korsót is adna a sörömhöz?

………………………………………………………………..Ide még nyolc számolócédulányi oldal szöveg jönne. Nehezen, de el tudom olvasni. Asszem, mégis megtartom magamnak a tartalmát. Nem biztos, hogy megfelelően adnák vissza az est hangulatát.

Azért annyi még mindenképpen ide kívánkozik, hogy Gábortól kaptam „útravalónak” két érdekességet, amik közül az egyiket a Sziesztában nyekkentettünk meg.

2367. Cusquena Dorada Golden Lager. Perui világos sör. Hihetetlen, Gábornak honnan nem hoznak söröket! Egyébként egész jó volt. Jozsónak is ízlett.

„5,- Ft felett a számlaadás kötelező „ 

 2014. május 17.:

Három otthon főzött sör, egy nagyon szar és két baromira jó:

A nagyon szart mi főztük, a két Tóth. Lett volna neve, de szerintem nem érdemli meg, így csak legyen szimplán Porter. 2357.

A másik kettő Adi barátom remeke:

2358. Posthaer Blonde (62). Egy igazi, hamisítatlan belga stílusú világos sör. Csak azért nem tökéletes, mert kicsit kevés benne a szénsav.

2359. Posthaer Witbier (63). Ilyen típust már többször is főzött Adi, de ez egy új verzió curaso és koriander fűszerezésű. Gyakorlatilag ebből is csak a szénsav hiányzott, egyébként nagyszerűen hozta a típusjegyeket.

Nekünk még rengeteget kell tanulnunk a sörfőzésről – ami persze nem is volt kérdéses eddig sem – Adi előtt meg le a kalappal! 

 2014. május 14.:

2355. Matyi Mátkája 7,3-as kivitelben. Az Er-Pé Serfőzde vörös söre. Szeretném dicsérni, de nem megy. Annyira, de annyira örülnék, ha visszatérnének a régi kerékvágásba, az eredeti fekete sörük színvonalára! Az gyakorlatilag tökéletes volt a maga nemében. Manapság szerintem az simán eladható lenne, sőt!

2356. Amikor legutóbb Adi barátunk vendégei voltunk kóstoltuk a Pyrománia-t is, de lefelejtettem anno a listámról, viszont szerencsére lapult egy belőle a frigómban, így ma újra terítékre került, ezúttal már listázással együtt. Nem tartozik a szívem csücskei közé a füstös sör kategória, de ez akkor is nagyon frankó!

 2014. május 12.:

Úgy döntöttem, ma megnyekkentek kettőt-hármat a Kézműves Csemegében vett amerikai szériából…!

2350. Kentucky Kölsch. Az Alltech’s Lexington Br. Co. kölsch stílusú világos söre. Gyenge vagyok a témában, de szerintem ez kifejezetten jól sikerült.

2351. Kentucky Ale. A címke tanúbizonysága szerint egy brit világos és egy ír vörös ale hibridje. Háááát, akármi is, nekem nem jött be túlságosan.

2352. Kentucky Bourbon Barrel Ale. Bourbon hordóban érlelt világos ale. Nekem túl domináns volt benne a viszki íze. Nem az én világom.

2353. Kentucky Bourbon Barrel Stout. Tudom, tudom, 2-3 sörről volt szó, de ha már egyszer az egyik bourbon hordósat megnyekkentettem, akkor a másikat sem hagyhattam ki összehasonlítás képen. Hmmmm. Ez jobb volt, de szerintem túl domináns benne a festőmaláta fanyar íze. Szerencsére megtanultam a múlt hétvégén Adi barátomtól, hogy lehet ezt elkerülni! :-)

2354. Kentucky IPA. Ha már eddig elmentem, vétek lett volna az utolsót kihagyni! Finom cucc, ha meghagyták volna a maga természetes valójában, szerintem piszok jó lenne, de így szűrten csak szimplán kifejezetten jó.

Rákerestem a neten a sörfőzdére, erre nem kidobta, hogy ebben a kisvárosban van még egy?! Brutális, mi folyik a világban mikro sörfőzde alapítás címszó alatt, de csak így tovább! Lassan visszanyeri régi dicsőségét a témakör! 

                  uj.jpg

 2014. május 11.:

A maradék két osztrák sört is megnyekkentettem a Bevog szériájából: 2348. Baja. Zab stout. Sajnos túlhűt a hűtőm még a legkisebb fokozaton is, így eleinte nem sokat éreztem az ízéből. Ahogy melegedett javult az összhatás, de nem dobtam el tőle az agyam. 2349. Ond. Füstös porter. No! Ezt már sikerült időben kivennem, így sokkal reálisabban tudom megítélni. Egyből a 424-est juttatta eszembe, bár az kevésbé füstös ízű. Minden esetre ez majdnem olyan jó, mint a gőzösös főzet.

 2014. május 9.:

2347. Bowling előtt egy kis belga stílusú (?!) búza sör. Betty Babe. Nem tudom biztosan, más-e, mint a Bäder Sörfőzde Kántor búzája, vagy csak új, divatos nevet adtak neki, minden esetre a Kántor szerintem inkább klasszikus bajor búza volt, ez pedig az íze alapján inkább a belga, fűszeres stílust hozza, igaz koriander, citrom-, vagy narancshéj elvileg nincs benne. Talán van némi köze a környékbeli gerilla sörfőzőkhöz? Nem tudom! Szerintem azért bőven elfér a listámon!

 2014. május 8.:

Az első osztrák kézműves sörök a listámon: 2345. Tak. Pale ale Bad Radkersburgból, a Brauhaus Bevogtól. A Beerodalomban sikerült begyűjtenem három társával együtt. Karnyújtásnyira volt letéve tőlem, mégis éreztem a csodálatos, virágosan komlós illatát. Szívem szerint csak elszagolgattam volna. Mondjuk, így utólag tényleg azt kellett volna tennem! Nagyon vékonyka alap sör íze volt. Mondhatnám, remekül komlózott csapvizet ittam. 2346. Kramah. Szintén a Bevog söre, egy IPA. Egy árnyalattal talán tartalmasabb volt, mint az előbbi, de lehet, hogy csak a komló mondatja ezt velem. Az már tuti, hogy a komlózáshoz nagyon értenek ebben a sörfőzdében, de az alap sörök lefőzésében még van mit tanulniuk! No, azért még lapul két változat a hűtőmben, amik javíthatják az összképet…!

 2014. május 7.:

2343. Gold Fassl Export. Pécs feltámasztotta a márkát, de sajnos némileg lebutított változatban. Ettől függetlenül azért mindenképpen ihatónak mondanám ezt a 4,5-ös világost. 2344. Mi Újság Wagner Úr? A Hara' Punk gerilla sörfőzők ezúttal a Legenda Sörfőzdében adtak életet borostyán színű ale-jüknek. Háááát, nem tudom! Ezzel valami nem stimmel szerintem. A végén a komlós keserűség frankó, de az alap íze hasonlóan boros, mint a Dósai szokott lenni, amikor elcseszik a pasztőrözésnél. Mondjuk, ha nem nagyon forgatom meg a számban, akkor már majdnem jónak tűnik.

 2014. május 6.:

2341. Postřižinské Jubilejní Ležák. Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulójára főzött nymburki világos lager. Sokat vártam tőle, de nekem csalódást okozott. Volt valami furcsa mellékíze. 2342. Maxlrainer Aiblinger Schwarzbier. A müncheni kiruccanásomra emlékeztetett, s szépen tette azt ez a frankó kis fekete sör.

 2014. május 5.:

2339. Bamato. Régóta fájt már a fogam a Hopfanatic és a Hara’ Punk közös szerzeményére, erre a belga stílusú india búza stoutra. Nagyon spéci cucc, megkockáztatom, hogy kicsit túl is van spilázva, de ettől függetlenül bitang jó lett a maga szándékosan egyedi módján! 2340. Zodiak Aquarius. Belga stílusú IPA legendás bérfőzésben. Tóth Csaba barátom gyűjtötte be nekem a Jónásban. Köszönet érte! Jól sikerült főzet. Úgy néz ki, újra magára talált a Legenda Sörfőzde és általuk persze a náluk főző gerillák is.

 2014. május 2-4.:

Egy újabb remek hétvége Adi barátomnál, Andikkal, Gyulával, Taxissal és Pistával. Pénteken sörfőzési, szombaton és vasárnap pedig betonozási gyakorlat volt a program. Elméletileg mindkettő jól sikerült. A hangulat minden esetre jó volt mindhárom nap, ráadásul még egy-két nem akármilyen újdonsággal is gyarapodott a listám. 2331. Posthaer APA (61). Adi barátom szenzációsan finom amerikai pale aleje. Brutálisan jól sikerült! 2332. Posthaer Schwarze IPA (60). Fekete IPA szintén Adi barátom által főzve. Őrület, de ez is tökéletesre sikerült! Ha akarnék, sem tudnék belekötni egyikbe sem. 2333. Posthaer Imperial IPA (59). Adrian sokadik finomsága. Piszok jó volt ez is. 2334. Posthaer Schwarze IPA (60/a). Az alap változat hidegen utókomlózott verziója. Ez is nagyszerű, de pluszt nem adott hozzá a hidegkomlózás, igaz, olyan jó volt az alap, hogy nem is kellett már hozzá semmi plusz szerintem. 2335. Posthaer Imperial IPA (59/a). Ez is egy hidegkomlózott verzió a nagyszerű alapból. Csak ismételni tudom önmagam. Szenzációs, de túl sokat nem adott hozzá a hidegkomlózás. 2336. Csilis Csacsi. Szeged környéki házi sör, amiből ugyan hiányzik kicsit a szánsav, viszont meglepően kellemes íz hatású. Ettől függetlenül persze én tartom hozzá magam, hogy nekem nem igazán jönnek be a csilis sörök. 2337. Kissler Mária Könnye. Bajnóczi Zsolti barátom meglepetése Dombóvárról, amit ezúton is hálásan köszönök! Mostanában nagyon sok a gyümölcsös és egyéb módon ízesített sör, de ilyen kombinációval még nem találkoztam. Birsalmás, mézes, fahéjas, vaníliás sörkülönlegesség. Valamit nagyon tudnak Dombóváron, mert ölég jól sikerült ez a kompozíciójuk is! 338. Harboe Jule Bryg. Finom dán karácsonyi sör, amit szintén Zsoltitól kaptam. Hónapokig őrizgette a kedvemért. Hálás köszönet érte! Az embernek mindig jól esik, amikor a barátai gondolnak rá! :-)

2014. május 1.:

Mivel anno a Troopert együtt kóstoltuk meg, a másik két rocker sört is a srácokkal, Szabival, Csepivel és Gyurkával szerettem volna kipróbálni. A munka ünnepén meg is küzdöttünk velük. Sajnos egyik sem volt egyszerű eset! 2329. AC / DC. A homburgi Karlsberg gyár gazdaságos minőségű, íztelen vacakja. 2330. Motörhead. A svéd Krönleins Bryggeri pocséliája. Kifejezetten kellemetlen ízű valami. Azok után, hogy a Trooper olyan nagyszerű volt, ezek borzasztóan nagy csalódást okoztak.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 53
Tegnapi: 76
Heti: 589
Havi: 2 613
Össz.: 515 219

Látogatottság növelés
Oldal: 2014 májusi és júniusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »