Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2013. december 31.:

Szabival, Szandrával és a három picurkával szilvesztereztünk együtt. Szép csendben elbeszélgettünk, TV-ztünk és kóstolgattunk egy kicsit az alábbiak szerint.

2118. Brand Ale, szűrt világos felsőerjesztésű sör a domonyi Bigfoottól. Sajnos erről jót nem tudok írni. Vagy elrontották, vagy megromlott, minden esetre nagyon kellemetlen íze volt.

2119. Ale Capone, szűretlen felsőerjesztésű világos sör. Bár nincs rajta, én IPA-nak mondanám. Na, ez kifejezetten jól sikerült!

2120. Legenda Sandy Pony, Dékány Alexandra söre a címke tanúsága szerint. Sajnos nem sikerült a „sima” Legenda Ponyval együtt megkóstolni, de emlékeim szerint nagyon hasonlítanak egymásra. Lehet, hogy nincs is különbség köztük? Nem tudom! Minden esetre kifejezetten finom, jó erősen komlózott világos ale.

2121. Dunakanyar IPA Balassagyarmatról. Kb. két hete vártuk, hogy megérkezzen, így nagy volt bennünk a várakozás, de csalódást okozott. Nem szívesen írok ilyet hazai kézműves sörről, de ezt bizony ki kellett öntenünk.

Visszakóstoltuk még a Kalász Limited Editiont is, ami még mindig kifejezetten finom, de már kicsit érződik rajta, hogy hosszútávon nem tesz jót neki a PET palack. Az Aurora Borealist is kipróbáltuk, bízva abban, hogy az elmúlt egy hét alatt csak még jobb lett, de csalódnunk kellett. Még éretlenebbnek tűnt, mint az első kóstolásnál. Kifejezetten édeskés volt. Félek, hogy a felhasznált élesztő nem lesz elég erős hozzá, hogy teljesen leerjessze a még benne lévő cukrokat! Minden esetre még nem veszem fel a listámra.

Bár a sörök egy része nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket, szép esténk volt. Köszönet a vendéglátásért!

Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek! 

 

2013. december 25.:

Újra főzött a Két Tóth! Már „csak” 4-5 hét és megtudjuk, milyen lett a negyedik sörünk. A harmadikat, az Aurora Borealist ugyan megkóstoltuk és igen jónak ígérkezik, de még nem veszem fel a listámra, ráér akkor, amikor már teljesen beérett…

Sörfőzés közben természetesen kicsit kóstolgattunk is:

2115. Füstös-Fűszeres Chilis Sör, a miskolci Gyertyános Sörfőzdéből. Stefinek köszönhetjük, aki először vett részt sörfőzésben. Előzetesen azt hallottam erről a sörről, hogy nem igazán érződik rajta a chili, de én ezzel nem értek egyet. Igaz, egyáltalán nem csípős, de a paprika aromája kifejezetten domináns benne. Szerintem jól van összerakva, csak én nem szeretem a paprikás söröket.

2116. Zwettler Achat Honig Bock 2013. Évjáratos mézes világos bak sör. Finom cucc, mézes, de nem édes. Köszönet érte Dóka Gyurinak! :-)

2117. Bak Mici, a Legenda Sörfőzde szűretlen világos búza duplabak söre. Én már nem tudtam venni belőle a Kézműves Csemegéből, mert kifogyott a készlet, de szerencsére Csabánál volt egy flaskával. Hozza a típusra jellemző ízeket, de ez már megint egy utóízében fanyarkás sör. Mostanában túl sok hasonlóba botlottam.

 

2013. december 24.:

A családi vacsora után egy kis baráti karácsonyozás néhány sörkülönlegességgel fűszerezve Szabiéknál, Csepivel és Gyurkával:

2111. Fradi Sör. Pécsett készült és egész jó. Kár, hogy nincs belőle üveges változat! A Duna Plázában lévő CBA-ban sikerült vennem belőle, amikor hazafelé jöttünk a fotósvonatozás után. Hajrá Fradi!

2112. Razzia, a domonyi Bigfoot szűretlen sötét búzasöre. Az alap íze tetszett, de az utóízét túl fanyarnak találtam.

2113. Horse Juice, a Legenda Sörfőzde árpabora. Teljesen más típus, mint az előző sör volt, mégis hasonlókat tudok róla írni. Az alap íze frankó, az utóíze szerintem túl fanyar.

2114. X-Mas Madness, a Hopfanatic karácsonyi, belga stílusú, bourbon hordóban érlelt fűszeres stoutja. Érdekes! Ennek is gazdag, karakteres az alap íze, de ezt még fanyarabbnak éreztem az előző kettőnél.

Szerencsére a társaság nem volt olyan savanyú, mint a megkóstolt sörök többsége! :-)

 

2013. december 21.:

Szentpéteri Gábor barátom is rendelt néhány finom söröcskét a Kézműves Csemegéből. Ha már úgy is erre járt, hogy átvegye őket, megbontottunk egy-két finomságot.

2109. Rizmajer Búza a csepeli kézműves sörfőzdéből. Ez igen! Mindent tud, amit egy jó kis testes, szűretlen búzasörnek tudnia kell! A bajorok is megnyalnák utána a bajszuk mindkét szélét!

2110. Silver Street a domonyi Bigfoot Sörfőzdéből. Ez is szűretlen világos búzasör, ami szintén nagyszerű főzet! Csak azért marad el nálam egy halvány árnyalattal a Rizmajertől, mert van benne valami érdekes mellékíz, amire nem tudok rájönni, hogy mitől lehet.

 

2013. december 20.:

Megérkezett a Jézuska ajándéka egy kanapé és egy fotel formájában. Csepinek és Gyurinak köszönet a segítségért a pakolásban! Természetesen egy kis folyékony kenyérrel igyekeztem meghálálni nekik:

2106. Vörös Csepel, a munkás sör a Legenda Sörfőzdétől! Ennél stílusosabbak nem is lehettünk volna! Ráadásul nagyon finom ez a gazdagon komlózott szűretlen ale.

2107. Esthajnal, a Békésszentandrási Sörfőzde karácsonyi különlegessége, ami egy hibrid erjesztésű világos sör, citrusos komlóval fűszerezve és áfonya ágyon érlelve. Érződik rajta, hogy igényesen állították össze a receptjét. Az eddigi legfinomabb karácsonyi sör Békésszentandrásról, de én azért asszem maradok inkább a megszokott söreiknél, az Ogrénél, vagy éppen a Fekete Korsónál.

2108. Winternacht, pasztőrözött szűretlen félbarna lager a Fóti Kézműves Sörfőzdéből. Korábban a „Keserű Méz” is benne volt a nevében, ami idén már lekerült róla. Minden esetre, még ha nem is változott a receptje én különbözőnek számítom, mert egy évvel ezelőtt csapolva, azaz nem pasztőrözött formában kóstoltam. Finom, fűszeres itóka ez is, de az alap Keserű Méz közelebb áll a szívemhez.

 

2013. december 18.:

2102. Chicago, az újonnan, ezúttal Sörapu védőszárnyai alatt Bigfoot néven megnyílt domonyi sörfőzde gazdagon komlózott szűretlen világos ale-je. Rrrrrrremek!!! Ki-vá-ló!!!

Aztán jött a fekete leves! Szabiéknál, Csepivel, Gyurival és Varga Gabival néztük meg a Brazil – Magyart. Sajnos kétszeri hosszabbítás után elbuktuk a negyeddöntőt! Küzdöttek a lányok, megtettek minden tőlük telhetőt, de ez most nem a mi világversenyünk volt! Meccs után szerény vigaszt az alábbi sörök nyújtottak:

2103. Trooper, a brit Robinsons Brewery nagyon finom 4,7-es ale-je amit az Iron Maiden ihletett.  „Csak” 4,7-es, mégis tartalmas, karakteres sör, amit nagy részben a gazdag komlózásának köszönhet.

2104. Sötét Bunkó, 6,5-es fekete IPA a Gólemtől legendás bérfőzésben. Hát igen, a komló és a pörkölt maláta együttes markáns keserűsége nem semmi! Talán kicsit durva volt, de asszem, annak is szánták.

2105. Barcagi Dupla Bak pasztőrözött, palackozott kivitelben. A nem pasztőrözött változatát még 2012 júniusában kóstoltam a Főzdefeszten. Ez a hőkezelt változat nem jött be annyira, kicsit fanyarnak éreztem, de azért nem rossz.    

 

2013. december 17.:

Egy izgalmas sörkóstoló Gabival, Csepivel és Gyurival. A klubos évzárón begyűjtött hazai kézműves sörök, Szentpéteri Gábor barátom szerbiai szerzeménye, a Viktortól és Orsitól kapott bajor különlegességek, a Kézműves Csemegéből rendelt finomságok és az Adventi Sörnaptár adta gazdag kínálatból válogattuk össze a kóstoló anyagát, amik közül az alábbi 7 lett új:

2095. Reutberger Export Dunkel, bajor kolostori barna sör Sachsenkamból. Először átlagosnak tűnt, de az utolsó korty után már sajnáltam, hogy nincs belőle több.

2096. Erdinger Kristall, szűrt világos búzasör. Nem rossz, de szerintem kár volt megszűrni!

2097. Maxlrainer Zwickl Max, bajor szűretlen fickósör. Bár, már lejárt a szavatossága, kutya baja sem volt.

2098. Käuzle, ochsenfurti világos. Kultikus sörként hirdetik, de szerintem semmi extra. Ez volt az 1. a naptárból.

2099. Meckatzer Weiss-Gold, szűrt búzasör a Meckatzer Löwenbräutól. A naptár 2. darabja. Tényleg kár ezeket a búzákat megszűrni!

2100. König Ludwig Weissbier Dunkel, bajor barna szűretlen búza sör. Nem rossz, de többet vártam tőle.

2101. Christmas IPA, a la Rozsnyó. Talán az eddigi legfinomabb IPA-ja a Kaltenecker Sörfőzdének.

A teljes szortiment, ami csapra verésre került:

      1498033_690722394294297_30294335_o.jpg 

2013. december 14.:

Remek nap a Bercsényi Suliban! Kiállítás a Klubunk részéről, finom sörök és husernyákok a sulitól. Ráadásul Gyula barátomnál is izgalmas habos bambik voltak betárazva, szokás szerint. Köszönet mindenkinek a szép napért! Erzsinek, Gabinak, Andrásnak, Jóskának és mindenki másnak, akik rengeteget dolgoztak a kiállításon, az iskola képviselőinek a szíveslátásért a remek sörökért és finom falatokért! Gyulának és Andinak pedig a sörkóstolóval egybekötött áfterpartiért! A nap termése:

2088. Bercsényi Világos. 6,3-as szűretlen, nem pasztőrözött láger sör frissen csapolva a kiállítás ideje alatt. Kifejezetten finom, testes, nem túl keserű világos.

2089. Bercsényi Barnus. 5,7-es barna testvére az iméntinek. Hála a gondos kezeknek ez is a maga természetes mivoltában került a poharakba. Szívesen fogyasztanám mindkettőt máskor is.

2090. Stari Balck Horse. Tapolca legújabb üdvöskéje. Az első barna sörük. Nem túl nagy szám, főleg az árához képest, igaz ez most nem nekem fájt.

2091. Hámori Birsalma sör. A miskolci Gyertyános Sörfőzde újdonsága. Általában kifejezetten szeretem a söreiket, ez most nekem nem jött be.

2092. Szögedi 13. Alkalmi világos sör 5,55% alkohol tartalommal a 2013-as év lezárásaként. Jól sikerült, harmonikus itóka! Gratula Robertó, finomat főztél!

2093. Sárgalábú Gólya. Az Első Oladi Sörfőzde házi söre. Tartalmas, testes söröcske, de saját bevallásuk szerint is kicsit íz hibás. Amíg nem jön elő belőle az egyébként nem túltolakodó kis savanykásság, addig kifejezetten finom, de sajnos előjön…!

2094. Samichlaus Classic. Osztrák karácsonyi sör Vorchdorfból az Eggenbergtől. 14% az alkohol tartalma. Az erős belga világos sörök karakterét hozza minimális kesernyésséggel, az alkohol ízét lágyító édeskésséggel, viszont a harmonizálás nem teljesen sikerült neki. Az alap íze nagyon finom, de az utóízében erősen dominál az alkohol. Azét így sem rossz!

 

2013. december 12.:

Rácz Szabi barátomnak köszönhetően sikerült hozzájutni az új, alkalmi kiadású Kalász Limited Edition nevű szűretlen balassagyarmati búzasörhöz, amit Nelson Sauvin komlóval fűszereztek. Náluk fogyasztottuk el, miközben a kézilabda VB-t néztük. A románok elleni meccs sajnos rosszul sikerült, de a sör remek! Kortyról kortyra egyre jobban ízlett. Nagyszerű lágy, de mégis karakteres búzasör íz jellemzi, amit kellemes, szomjoltó keserűség kísér. Kérek még! 2087.

 

2013. december 11.:

Szolid kóstoló annak örömére, hogy Viktor barátom hazalátogatott a távoli Bajorországból:

2085. Legenda Pony, erősen, már, már IPA-san komlózott világos sör visszafogott, 4,5-es alkohol tartalommal. Kicsit hiányoltam belőle a harmóniát, de azért frankó volt.

2086. Pokrovar Brown Ale, Jan Pokrievka barátom koncentrátumból erjesztett barna söre, amit a Sörcikkgyűjtő Világtalálkozóra készített. Hááát, nem sok ízt találtam benne és az is inkább a koncentrátum mellékíze volt.

 

2013. november 30.:

Újra lendületben a Két Tóth! Megszületett a Sarki Fény! Ráadásul Csabának köszönhetően még két újdonsággal is gyarapodott a listám.

2083. Zodiak, a Legendában főzött, talán bérfőzött (?) rozs malátával megbolondított IPA Chinook, Simcoe és Amarillo komlókkal fűszerezve.

2084. Redefine szintén legendás kivitelben, Hutyán Zoltán receptje alapján. Dupla vörös sör, markánsan, szinte már IPA-san komlózva.

Különleges, karakteres íz világú, finom söröcske volt mind a kettő. 

 

2013. november 22.:

Szegényes kóstoló az osztályrészem: 2082. Szalon Alkoholmentes. Nagyon rossz. Mit nem adnék most egy alkoholmentes Diebels Altért!

 

2013. november 16.:

Ismét nagyon jó nemzetközi börzét zártunk! Szerb, szlovák, lengyel és osztrák barátaink is megtiszteltek minket a jelenlétükkel. Remek helyszínt biztosított számunkra a Bercsényi suli és a Mister sörök is finomak voltak, a többiek elmondása szerint. Kivételesen nem sörözhettem a találkozón, de még így is öt újdonsággal gyarapodott a listám az egy-egy kortynyi kóstolóknak köszönhetően.

2077. Kanizsai Pils. Jimmy barátunk és cimborája Zoli közös főzete az egykori Nagykanizsai Sörgyár által használt kút vizéből, kb 6% alkohol tartalommal. Ez volt az első próbálkozásuk.

2078. Kanizsai Pils. Második főzetnek már sima csapvízből, de egyre nagyobb gonddal elkészítve 5,5-es alkohol tartalommal. Köszönjük a kóstolót Jimmy! :-) Csak így tovább!

2079. Behnoush. Alkoholmentes radler Iránból. Nem tudnám pontosan megmondani, milyen ízű volt, de mindenképpen iható. Mata Miki barátunk jóvoltából jutottunk hozzá. Köszönet érte ezúton is!

2080. Delster Classic. Még egy iráni alkoholmentes sör, ezúttal ízesítés nélkül. Na, ez kifejezetten pocsék volt, viszont nagyon jól mutat Irán a listámon! Köszi Miki! :-)

2081. Kingdom Pilsener. Még egy új ország, Kambodzsa. Miki keze ebben is benne volt, de Kelsch Robi barátunknak köszönhetjük, hogy megkóstolhattuk! Mille grazie Roberto! :-)

Jó társaság, remek hangulat, frankó új cuccok a gyűjteményembe, öt újdonság a listára két új országgal, mi kell még? Ja! Némi disznóság az iskola mintaboltjából. Kolbász, debreceni és disznósajt, leöblítve egy kis rostos eperlével. :-)  

 

2013. november 12.:

Egy újabb mosogatólé. A Borsodinak jár érte a gratuláció! Löwenbräu Lager már csak 4,2% alkohol tartalommal. Szégyen, amit Bőcsön művelnek mostanság! 2076.

 

2013. november 11.:

79,- Ft egy új magyar sörös címkéért sok? Én most ennyit adtam egy Kanizsai Sör-ért. Az üveg tartalma egy korty után (na jó, kettő után) a mosogatóban végezte. 2074.

2075. Tesco Lager. Ez a 4%-os változat, a 3-asat képtelen voltam megvenni. Erre is gyúrtam néhány évig magam. Ezt legalább meg lehetett inni, bár nem sok értelme volt.

 

2013. november 9.:

2073. Steiger Radler Nealko Tmavé. A neve nem túl bíztató! Citromos radler, ami ráadásul alkoholmentes és még barna is? Igen és meglepően jóízű üdítő ital!

 

2013. november 7.:

Meglepő, hogy még nem volt rajta a listámon! Popper Svetlé Nagybiccséről. 4,1-es „gyeszítka”, amitől keveset vártam, de sokat kaptam tőle. Na, ugye, ha direkt ilyen erősségűre főzik, odafigyelve, igényesen, akkor finom is lehet egy „vékony” sör is! 2072.

 

2013. november 6.:

Egy litván újdonság: Braliukai Šviesusis a Kauno alustól. Tök átlagos világos sör. 2071.

 

2013. november 4.:

2069. Imperial 6,0; litván világos sör a Gubernijától. Asszem talán imperial pilsnernek mondható, bár talán ahhoz még egy kicsit alacsony az alkohol tartalma. Első kortyra nem ízlett, de mire a végére értem kezdtem megkedvelni.

2070. Csorne, ukrán fekete sör a lvivi Persa Sörfőzdéből. Ezzel pont fordítva jártam, mint az előzővel, elsőre kifejezetten tetszett a karakteres, összetett, édeskés, fanyar, kesernyés íze, de mire a végére jutottam, kicsit megcsömörlöttem tőle.

 

2013. november 2.:

2066. Popper Radler Citrón. Felvidéki citromos mütymürütty „reggelire”.

2067. Švyturys Old Port Ale. Skót stílusú, remek, karakteres felsőerjesztésű vörös sör Litvániából ebéd után.

2068. Beerlao Dark Lager. Egy új ország a vacsora mellé, Laosz. Ezt már Szabiéknál kóstoltuk meg közösen. Gyuri születésnapja alkalmából jöttünk össze. Hááát, sajnos nem volt egy nagy élmény ez a 6,5-es barna, de legalább elmondhatjuk magunkról, hogy ittunk laoszi sört.

Isten éltessen sokáig Gyurikám!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 82
Tegnapi: 120
Heti: 202
Havi: 3 168
Össz.: 515 774

Látogatottság növelés
Oldal: 2013. novemberi és decemberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »