Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2022. október 28-31.:

,,Gyerekek! Öt perce ülünk a buszon és már megváltottuk a Világot!” Hangzott el Csepitől a Volánbusz hajnali 5:20-as Gyöngyös - Budapest járatán. Csepi, Zoli, Kornél és én útrakeltünk Csehország, Brno felé! Zoli feleségének, Erikának hála nem kellett hajnalban sokat caplatnunk, keresgélnünk egymást, kocsival fel lett szedve mindenki időben, buszindulás előtt. És hogy miért hangzott el az ominózus mondat? A krémezési ötletem kapcsán, mivel két sérültük is volt. Ki kinek, mivel a miét... No! Pestre érve átcsorogtunk a Nyugatiba. Időben voltunk, így nekiálltunk keresni egy büfét, ahol tudunk venni reggelire egy sört. Nem volt egyszerű menet! Csak egy volt nyitva az aluljáróban. Zöld Dreher volt a legjobb sörük. A vonat utunk jól telt, nem sokat aludtunk útközben, talán Zoli kivételével, akik bekukcózott a függöny mögé. Az ablakos szelfi mindent vitt! Először észre se vettük, hogy Zoli az ablakon látható tükörképünket fotózza, csak valahogy furcsa volt a kép. Sajnos magyar büfékocsink volt! Azért Zoli és Csepi bepróbálkoztak. 4 db bőcsi Staroval tértek vissza. Darabjuk majdnem 1200,-Ft! Kár volt megvenniük! Én képtelen voltam meginni olyan pocsék! Kb. A feléig jutottam, aztán Kornél megmentett. ,,Én bírom! A Bellában évekig ezt ittam!” Menet közben megállapításra került, hogy Dzsúlia Robert(sz) lyukai egyre jobbak.

Megérkezve Brnoba először a Chalie’s Square sörfőzdébe tértünk be. Továbbra is csak egy saját sörük van, a szokásos 11-es világos lager, de az legalább finom, csak úgy, mint a Hauskrecht 12-es világosa. Ez utóbbi zamatosabb, előbbi viszont csúszósabb volt. Bár a Charliet az első kortynál még mellékízesnek éreztem. Csepinek majdnem kruplitörőre lett szüksége, de aztán megoldotta anélkül a problémáját, majd megemlítette, hogy ,,nagyon jó segge van annak a (pincér) csajnak! A srácé se rossz, de...!”

Következő megállónkig kb. három és felet kellett lépnünk. Csehországban ez már csak így megy! Ugyanazon a téren, ahol a Charli, ott van a Putyka u Míka, aminek meglepő módon nincs belső vendégtere, de a kiülős részének legalább a fele téliesítésre került. Itt tettük le magunkat egy sör erejéig. Négyen három fajta sört kóstoltunk. Kácovi és poličkai 12-eseket mellett egy újdonságot.    

8749. Cezar Nefiltrovany 12°. Nem volt kiírva az eredete én kis naív meg azt hittem, hogy a Gugli a barátom. Már itthon derült ki, hogy nem! Semmi infót nem találtam róla a neten! Még a Cseh Sörök barátai csoportban is csak találgattak a tagtársak. Felmerült, hogy esetleg szlovák főzet lehet. No mindegy! Még a típusát se tudnám egyértelműen behatárolni, mert sima világos lagerhez képest meglehetősen fűszeresnek éreztem. Egyik korty ízlett, a másik már nem. Megosztó darab.

,,Kisfiam, ha ezt végig iszod, be fogsz rúgni!” ,,Anya, azért jöttem!” Hangzott el az üzenetváltás a Putyka sörválasztékát látván Kornél és édesanyja között.

Csepi: ,,Robi, vedd elő a szebbik mosolyodat! Ez nem az!” Azért végül 2 fajta söröskorsót kaptam egy áráért a kedves hölgytől aki egyedül vitte a boltot.

Kornél: ,,Kijövök Brnoba és nyitok egy sörözőt ,,Kavičos” néven.” Ilyen amikor kicsit be van szűkülve az ember fiának gondolkodása...!

Na, visszasétáltunk a Hlavní Nadražihoz és felpattantunk egy buszra a szállás felé. Ott állt meg előtte. Kicsit puccosra sikeredett a mostani foglalásunk, de féláras akcióban megérte a Hotel Bobycentrumban megszállni. Lecuccoltunk, aztán húztunk vissza az óvárosba. A Harry sörfőzdét támadtuk be.  

8750. Slast. 6,6/17%-os pastry gose. A színe csúnya, talán piszkés? Nézzük az összetevőit! Maracuja, só, vanília, valamilyen virág és spirulina alga. Na, akkor azért olyan ronda! Az íze viszont jó és az a lényeg!

8751. Felix. 7,5/15%-os AIPA. Csúszik, aztán betapad a keserűje. Rakau, Sabro és Mosaic komlók kerültek bele. Az elsőről még nem is hallottam! A Sabrot Zoli kiérezte. Én is kezdem megszokni az ízét. Remek sört hoztak össze ebből a kombinációból.

8752. Blek. 4,5/12%-os barna lager. Jó kis pörköltmalátás keserűség jellemezte. Ebbe is tettek Sabrot.

8753. Born. 4,4/11%-os világos lager. Klasszikus pilzeni a legjavából!

Az első négy sörükkel abszolút elégedett voltam! Szerintem a többiek is nagyjából, bár Kornél még szokja az ennyire változatos ízeket, de gyorsan IPA fan lett belőle!

8754. Donald. 5,3/12%-os gyömbéres APA. Főleg a gyömbéressége dominált, de szerencsére nem csípett, aztán késleltetve jött a komlókeserű is. Citrával főzték, ami jól passzolt a gyömbérhez.

Közben kaját is rendeltünk. A sültoldalas nem volt túl kiadós, de az íze nagyon ott volt csak úgy, mint a köret hozzá. Friss kenyér, reszelt nyers torma, savanyúságok és tevepata formára mintázott mustár. Közben a második kanyar részeként a két vendégsörüket is megkóstoltuk. Talán mondanom sem kell, az egész úton körbekóstolást csináltunk.

8755. Divoky Ležák. 4,7/11%-os világos lager a Pivovar Chomout-tól. Olomouc – Chomoutovból. A helyi világosnál karakteresebb ízvilágú, remek ivósör.

8756. Jarošovský Doppelbock. 7/18%-os duplabak. Jarošovský Pivovar Jarošov - Uherské Hradiště. A bak söröket könnyű elcseszni! A többségük émelyítően édes és alkoholos szokott lenni. Na, ez nem! Meseszépen lett összerakva!

A hely maga egyébként abszolút modern. A főzőberendezés a vendégtérben van jó cseh szokás szerint. A bútorok puritánok, végtelenül egyszerűek, de praktikusak és valahol mégis csak változatosak. Az asztalokon túl vannak betonoszlop szerű könyöklők, régi vágású lelátóra hajazó beton lépcsők, ahova szintén le lehet telepedni egy sör mellé. Én a régivágású helyeket jobban csípom, de tetszett a helyi koncepció egyedisége. Az egyetlen negatívum egy brutális far Grand-kanyon volt a szomszéd asztalnál, de hát erről nem a helyiek tehettek!

,,A hal szemű r. k...va anyád!” Hangzott el lelkesen. Hááát, talán az alulöltözött ,,bácsi” miatt? Amikor négy ember a ,,muskátli IQ-ja alatt”... Ahogy Kornél mondta...

A Harryból a Lokál u Caiplába sétáltunk át. Pár lépés volt az egész. Gondoltam, egy kis tankos PU jót fog tenni! Hááát, tévedtem! Ilyen rosszat már rég ittam(tunk)! Olyan mellékíze volt, hogy alig ment le az az egy-egy korsó fejenként! Korábban itt mindig szűretlen barna Kozelt ittam, így nincs összehasonlítási alapom, de megdöbbentő volt, hogy tud ennyire pocsék lenni egy tankos Pilsner Urquell! Kornél szerint borsodi kék Löwen szint. Ennél nagyobb sértést szerintem egy sör nem kaphat! Közben azért kajáltunk egyet itt is. Aki odaát nem evett, az egy nagyobbat, aki igen, az meg egy kisebbet. A Hermelinjük frankó volt, a sertés steak is jól sikerült, de azért nem kárpótoltak minket a pocsék sörért! Pláne, hogy ódákat zengtem korábban a tankos PU-ról a srácoknak!

Innen az U Tomana sörfőzdébe mentünk át a Szabadság térre. Amolyan örömzenélés féle lehetett a téren, mert Chris Isaac egyik örökbecsűje szólt éppen élő előadásban. Jó hangulata volt az egésznek a kora esti sötétségben díszkivilágított téren, a nyugisan nyüzsgő emberek forgatagában.

Az U Tomanában az emeleten kaptunk helyet. Ezzel nem is volt semmi gond, csak hát túl kényelmes, fotel szerű ülőalkalmatosságokba huppantunk le, amik szinte magukba szippantottak minket, mint egy álomporból álló futóhomok mező! A helyi sörökből a világos és a barna lager nekem már ismerős volt, a többiek most jártak itt először. Két újdonságot listázhatok tőlük.

8757. Hoppy Mango. Az íze alapján talán búza alapra tették a mangót. Hú, ez atom édes!

8758. IPA New England. 6,7/15%-os. Finom IPA, de nem New England. Jó keserű! Tök olyan, mint a Harryé! Zoli szerint ebben is Sabro van, nem kizárt! Mostanság amúgy is divatos lett ez a komló.

Kísérletező kedvünkben voltunk. Megvágtuk az IPA-t és a barnát is a mangóssal. Szerintem és Zoli szerint is jó lett mind a kettő.

,,Zolin úgy áll a mangós sör, mint Katiban a gyerek!”

Coelho idézet: ,,Áöáráöáoá!”

Kezdtünk bealudni. Zoli már azt vizionálta, hogy jobb lesz visszamenni a szállásra, de szerencsére dolgozott még a srácokban a buzgóság, nem aludni jöttünk! Menjünk el még legalább egy helyre! Jó! Irány a Poupe sörfőzde!

Új hely (nekem is), új élmények! Bazi nagy belső tér, rengeteg vendég, nagy nyüzsgés, bájos pincérlány, mi kell még? ,,Dva tatarák porfavor!” Na már most felhomályosított minket a kis hölgy, hogy a kajáért külön sorba kell állni az egyik pultnál, ő csak az italokért felelős. Mindjárt rendeltünk is egy kört némi kávéval, kapuccsínóval kiegészítve.

,,Én mindenkinek teccek, a nőknek kétszer!”

Kornél megrendelte a kaját. Visszafelé egy velőscsonttal jött. Telefonált is vele egyet gyorsan Csepivel. Mint kiderült, ezen van a sorszám, amire a tatárt fogjuk megkapni. Ötletes! Csepi viszont ezentúl Chepi lesz, mert Zolinak Smíchov Szmícsov. Na de nézzük a söreiket!

8759. Poupětův Prvňák No. 1. 6/14%-os West Coast IPA. Laza, de jó (a hely)!

8760. Poupětův Angličan No. 1. 6/14%-os New England IPA. Zoli szerint ez is sabros. Én ennél már nem éreztem annyira. Ez volt a legjobb sörük, bár nem teljesen típusaznos.

8761. Poupětův Američan No. 1. 5/12%-os APA. Kicsit komlóporosra sikeredett, de kellemes.

8762. Chmelnice Světly Ležák. 5/12%-os világos lager (vagy 13-as). Két helyen kétféleképpen írták. Napajedlából származik a Pivovar Chmelnice-ből. Beleillett a helyi szortiment minőségébe.

Az itteni sörök egy árnyalattal elmaradtak a nap korábbi kézműves darabjaitól, de annyira jó volt a hely hangulata, hogy az bőven kárpótolt érte minket! Végre szupi kis pincércsajunk volt, főleg amikor mosolygott, és ha odajött az asztalhoz, akkor mindig mosolygott. Felébredt a banda!

,,Ne igyál többet b..meg, mert úriemberre iszod magad!” Olyan jókat mondok, hogy le kell írnom!

Finom volt a tatárbifsztek, csak nem kellett volna a tetejére ketchupot és majonézt tenni! Adtunk neki egy kis borsot. Itt tapasztaltam először, hogy választani lehetett, milyen pirítóssal kérjük. Simával, vagy a cseheknél oly gyakori olajban sütöttel. Mind a kettőnek meg van a maga előnye.  

Pár lépés visszafelé és máris a Két Barát sörözőben találtuk magunkat.

8763. Adamova Suchá Pinta. 4,7/11%-os Irish dry stout a brnoi gerilla Brewniverse-től. Fanyarkás illat és íz jellemezte. Túl szárazra sikeredett.

8764. Fancy Farmer. 5,5/13%-os American wheat ale a a Mazáktól, Dolni Bojanovice-ből. Ez hozott egy jó átlagot, de nem alkottak vele maradandót.

8765. Tekuty Chlebícheck. 4,1/11%-os APA a Brewniverse-től. Ennek van laza, nem sok íze?

8766. G. A. Joe. 6,5/15%-os West Coast IPA, szintén a Brewniverse-től. Testes, keserű, nem édes, félszáraz. Ez a k..va keserű?

Na, itt nem biztos, hogy mindig tudtuk, hogy éppen melyik sört isszuk, sőt!

Spéci burgereket is rendelhettünk volna, de beértük egy kis mandulával és chipssel. A mandula füstöltszalonnás, a chips atom sós és törmelékes volt.

,,Ettél már mandulából keserűt?” ,,Ettem már babból zsizsikest! Az ugyanolyan, nem?” ,,Nem, mert a keserű mandula nem mászik!”

,,Dredd bíró a Bellában! Lenyalod? Na, lenyaltad!”

Jerry Lee Lewis sajnos eltávozott az örök rock & roll mezőkre! Zoli megemlékezett róla 1-2 nótával. No nem énekelt, a telójáról töltötte be, mint a tinik.

Itt mind a két pincérlány cuki volt. A putykás asszony lánya szolgált fel!

No, újra útrakeltünk! Az Axiom Pub a Harry mellett jó sokáig van nyitva, oda indultunk. Azt mondják, hogy igényesre ittam magam, mert nem tetszettek a sötétbarna csatakancák. Fater, milyen sört töltsek? 1111!

Szóval Axiom Pub! 22 sörcsap, halloween-i dekoráció és hozzáillő smink a személyzeten és pár törzsvendégen. Pörgés, nagy hangulat. Nekiálltunk végiginni a csapokat!

8767. Dispatcher. 4,4-es cseh lager az Axiomtól. Prostějovban van a sörfőzdéjük. Ez olyan nyáron bejössz, oszt iszol egyet, mert jó!

8768. Pumpkin Her Gently. 4,5%-os sütőtökös ale a Frankies-től, Břeclavból (Leventevár). Nem száraz, nem túl édes és jó komlós. Melegedve azért az édessége nő. Kornél: ,,Nekem van egy kis gyümölcsleves fílingje, de jó.”

8769. Queen Vaccine. 7,4%-os imperial NE IPA az Axiomtól. Az! Szépen hozza a stílust. Kornélnak is bejött.

8770. Rumpál. 4,4-es világos lager. Ezt is az Axiom jegyzi. Klasszikus darab. Kicsit édes a lecsengése.

Zolit megfogta a szék! Roppenzi bite! Csak a Nógrádi!

Zoli körbefotózta az elmaszkírozott emberkéket. Annyira lelkesen csinálta, hogy megkérték, küldje el e-mail-ben a képeket. A két kisleány nagyon jól néz ki. Az egyik dögös, a másik kicsit ijesztően vonzó. Na jó, a nagylány is egész jól néz ki önmagához képest!

8771. Brun Sovs. 4,8-as brown ale. Havnevej, Beer Here, Dánia. Ki gondolta volna, hogy a sörnek is van heréje?! A cara maláta adta karamellás jegyek domináltak benne.

8772. Evening Sea. 10%-os balti porter. Axiom. Az, csak kicsit uncsi.

8773. Signal Tower. 5,5%-os bajor búza. Axiom ez is. Szerethető, narancsos. A narancstól amivel felszolgálták, vagy egyébként is?

8774. Agent Fruit. 5%-os gyümölcsös APA. Újabb Axiom. Fingszagú és savanya. Ez nem bejövős, sőt!

Enyém lett a narancs. Csepi szerint a Szkúter lényegében Billy Idol. Van benne valami! Dübörögnek folyamatosan a különböző stílusú zenék.

8775. Very Merry Scary. 5%-os dark sour ale. Pivovar Antoš, Slany. Nálam a nem bánt kategória.

8776. Katrina. 4,6-os sour ale. Axiom. Jó, csak..., csak savanya!

8777. Grave Pact. 3,9-es barna lager a Sibeeriától. Kellemes csehszlovák darab.

Be-ba péntek! Sőt! Annál sokkal több! Ki gondolta volna este 8-kor, amikor az U Tomanában kezdtünk bepunnyadni! Szól a Bohém Rapszódia. Tele van madzaggal a szám! Csepi lehúzta az egyik szaúrt! Nem fikázta, megitta! Közben az is kiderült, hogy Zoli 19 évesen férfi szopránt énekelt és abszolút hallása volt. Azért nem baj, hogy nem lett belőle egy Mocsári André!

8778. SS Black Currant. 4,5%-os feketeribis Berliner Weisse az Axiomtól. Csepi: ,,Ez már Csabis, de jó!”

8779. Griffin. 4,5%-os India pale lager, Axiom. Átlagosnak mondanám.

8780. Mangolada. 5,4-es mangós pale ale. Egy kis nem savanyú gyümölcsösség a változatosság kedvéért.

8781. Acid Trip. 7%-os sour IPA, Axiom. Savanyú lábszagú, mint a Krenneré volt nyáron Csempeszen.

Kornél már vagy két kör óta csicsikál. A szép lányról Zoli kiderítette, hogy Tatjanának hívják. Vagy elnevezte annak. Nem tudom pontosan.

8782. Melipona. 6,5-es milk stout, Axiom. Sajnos elvitte a festőmalátás savanykásság!

8783. Ideador. 4,5%-os gose, Axiom. Az, de ez jó gose!

8784. Nectarine Sorbet. 4,4-es sour ale a Sibeeriától. Az! Savanya és nektarinos.

A végén Kornél feléledve megitta az aktuális maradékokat. Egy-két savanyánál azért eléggé meglepett arcot vágott! Hihetetlen, hogy milyen sok savanyított sört ittunk, ráadásul önszántunkból! Ráadásul akárhányszor szóbakerül azóta ez az este, mindig oda lyukadunk ki, hogy jók voltak, pedig a pontszámok a netoszomban azért nem teljesen ezt tükrözik. Persze ízlések és pofonok...!

A Világ összes sörét megkóstoltuk! Mit fogunk inni még két napig? Na mindegy! Kisétáltunk az óváros magjából. Kornél fogott egy taxit. Nő volt a sofőr. Biztos örült nekünk. Szerencsére volt nálunk hotel kártya, így nem kellett sokat magyaráznunk, hogy hova akarunk menni! Bár a ,,Bobi”-ról egyből tudta a hölgy, hogy hova vigyen minket.

Másnap reggel, illetve délelőtt összelapátoltuk magunkat. Jól ébredtünk, ahogy ez a cseheknél általában lenni szokott. Kornél és Csepi megismerkedtek a hotel süti és cola állományával, majd elindultunk gyalog a közelben lévő első állomásunkra, az U Seminariu névre hallgató vendéglőbe. Ide szólt a hétvége egyetlen foglalása. Erre is csak azért volt szükség, hogy egészben sült csülökhöz juthassunk. A személyzet közepesen barátságos. Kicsit meglepődtek, hogy négyünknek a 2 db egész csülök mellé még étlapot is kértünk. Hát igen, a csülik nekem és Zolinak szóltak. Ami azt illeti, elég sokára hozták őket ahhoz képest, hogy időpontra, előre megrendelve érkeztünk.

,,Roman Michálsky elment babé, azért jött ,,későn” a csülök!”

Csepi végül sztrapacskázott, ami remek volt, Kornél pedig isteni tatárt evett. Teljesen más volt a csülök, mint az U Blahovkyban. A bőre nem volt ropogós, viszont alaposan be volt pácolva és szétolvadt az ember szájában. Méretre sem volt annyira hatalmas, még sem volt esély rá, hogy az egészet felfaljam, mert annyira szaftosan tálalták, hogy rengeteg kenyeret kívánt! Csak félig szeletelték fel, kvázi bevagdosták és úgy pirítottak rá. Ilyennel még nem találkoztam, nagyon finom volt. Ez egyébként klasszukus pilzenis hely. Na itt végre tökéletesre volt csapolva! Alig akarták elhinni a srácok, hogy ez ugyanaz a sör, ami előző nap olyan pocsék volt a Caiplában! Le is csúszott belőle három korsóval.

Néhány örökbecsű Csepitől: ,,Helló miszter Zoltán! Só mí papír plíz b..szd meg!” ,,Én szerintem megkóstolom Zoli retkét!” ,,Olyat büfögtem, hogy orgazmus közeli állapotba kerültem!” ,,Kornél! Te vagy azért, hogy felrúgjalak, nem a szabály!” Azt hiszem, a fülünkre ment a csülök!

Miután megtömtük magunkat a fent említett jóságokkal tovább sétáltunk az óváros felé. Elvileg kellett volna lennie útközben egy érdemlegesnek tűnő sörözőnek a neten talált infók alapján,de azzal befürödtünk, nyomát se találtuk, ráadásul egyetlen nyitva lévő kocsma sem akadt egészen az óvárosig, így be kellett érnünk egy színház és az előtte lévő kéznyomok látványával. Végül a Pegasba tértünk be. Én gyorsan elrongyoltam a mosdóba megkérve a srácokat, hogy az alkalmi sörükből kérjenek nekem. Nem tudom, hogy lett belőle Pegas Gold, de mindegy, nagy duzzogva lecsúszott, bár éppen nem vágytam édes sörre. Belekóstoltam a srácok világosába és a zab stout-ba is. Kellemesek voltak. A második körben azért már sikerült kikérni az eredetileg tervezett sört .

8785. Pegas New Zealand Pale Ale. Ez valami új divat. Nem volt kiírva az alkohol tartalma, lehet, hogy direkt, mert valószínűleg elég alacsony, de az új-zélandi komlók miatt így is megkérik az árát. Csúszós kis ivósörnek mondanám.

Valamikor ilyentájt született meg a nóta. ,,Pivnice, aranyos csapú pivnice!” Háát, ekkor még nem sejtettem, hogy jó sokszor meg fogjuk hallgatni Zoli és Csepi előadásában az út hátralevő részén!

,,Nem kell ütni! Elfekszek én magamtól is!” ,,De kinek van türelme azt kivárni?”

A Pegasból a Talponálló Csapszékbe mentünk át, útközben megcsodálva Szent Primitívus domborművét. Nem tudom, a cseheknél hogy van, de nálunk szerintem egyre több hívője akad az öregnek! Odaérve kikértünk az öt csapolt sörük közül négyet. Csak a Primator búzáját hagytuk ki, azt Gyöngyösön is lehet inni. Kettő lett új belőlük. Egy Hermelint is elnegyedeltünk melléjük.

8786. Kamenická Světlá. 11-es világos lager Kamenice nad Lipou-ból. A keserűbb, pizenisebb fajtából való, szépen összerakott darab.

8787. Kozi Pumpkin. 15-ös sütőtökös ale. A Kočovny Kozi brnoi gerilla sörfőző receptje szerint. Nagyon szépen összerakott, harmonikus főzet. Nem volt túl édes, nem lógott ki a fűszeressége. Alapvetően Kornél söre volt, meg is jegyezte: ,,Ugye, hogy már megint az enyém a legjobb?!” Ez a mondat is végigkísérte az utunkat, mint a Pivnice... ,,Igen és a söröd se néz ki rosszul!”

Csepi? ,,Robi, te most nagyon ügyes voltál, mint egy tál eper!”

Hogy a fapapucsból hogy lett kaptafa Kornélnál a Hermelin kapcsán, azt már nem tudom!

Mielőtt megittuk volna a maradék sörünket és tovább léptünk volna feltűnt egy ,,Uherské škvarky” nevű kaja a kiírásban. Piszkálta a csőrömet, hogy milyen magyar kaja lehet, de hogy derítsük ki? Hát kérjünk ki belőle egy adagot! Gyermekeim az úrban, ez bizony tepertő volt, méghozzá nem is rossz!

,,Szafari! Nem szépen kérte a mogyorót. A kerítés nagyon fontos, hogy ki ne engedjenek mögüle!”

Hozzátartozott a hétvége tematikájához, hogy megpróbáltunk olyan helyet találni, ahol Richtářt csapolnak. Egyik esély rá a Pivní Burza nevű helyen volt, ahol egy tőzsdéhez hasonlóan, folyamatosan változó, pillanatnyi árfolyamon lehet megvenni az éppen csapon lévő söröket. Richtářuk sajnos éppen nem volt, de poénnak jó volt itt is meginni egy-egy sört, köztük egy újdonságot.

8788. Cherrypussy. 13-as sour ale a Lucky Bastard-tól. Igazából nem is volt nagyon savanyú, erősen sörös jelleget mutatott, ami nagyon szimpatikussá tette.

Itt találkoztunk először ,,büdös” magyarokkal. Na jó, nem voltak büdösek, bár én nem szagolgattam őket! ,,Fradi Mercury elénekelte a Tararím.... Ha egyszer kijutunk a Färoer-Szigetekre, iszunk egy kevertet! Dzsakudzi! (A köcsög csehül - Kornél nyelvújít!) Rohadjál meg, kockásra röhögöm a hasamat!”

Innen a Malt Warm-ba vezetett az utunk, egy újabb sokcsapos helyre. Odaérve szomorúan nyugtáztuk, amit már a hely megnyitásakor borítékolni lehetett, a korábban mellette lévő, nagyon hangulatos, de csak 6 csapos Pivnice Dobré Pivo, azaz a morva Csakajósör sajnos nem bírta velük a versenyt. Se baj! Meghalt a király, éljen a király! Itt is nekiálltunk végiginni a csapokat!

8789. Brněnská 12 Wet Hop 2022. 5/12%-os friss komlós világos lager a Hauskrecht-től. Sajnos gyenge eresztés volt! Középszer.

8790. Everyday Life. 5,1/12%-os világos lager a Sibeeriától. De kis zamatos!

8791. Vorkloster Svatováclavská. 5,8/14%-os félbarna lager. A Klášterní pivovar Porta Coeli, Předklášteříből az elkövetője. Igazi maláta ízbomba!

,,Nem szólsz, hogy ekkora orrom van?” ,,Azt hittem, hogy tudod!”

Zolinak minden IPA, APA Mosaic és Sabro komlóval készült. Nem kizárt, hogy igaza van.

,,Kedves naplóm! Kornél az élet császára, ezért többet nem jöhet velünk, ha csak nem hív meg minket egy sörre!”

Kornél: ,,A magyar nyelvnek a b@szdmeg meg a g..ci olyan, mint a malter. Kötőszó.” Közben Zoli az interneten alszik.

8792. Hop Stop. 5/12%-os APA a Sibeeriától. Ilyennek kell lennie egy APA-nak!

8793. Vik DDH Hazy IPA. 6,4/15%-os NE IPA a prágai Rodinný pivovar Vik-től. Laza ízű, bármire is gondoltam, amikor ezt mellé írtam. Minden esetre nem kapott rossz pontszámot, sőt.

8794. Clock Blackcurrant Sour. 5,1/12%-os fekete ribizlis sour a Pivovar Clock-tól. Nekem ez a szint már túl savanyú. Csepi: ,,Szar, de még mindig jobb, mint akármelyik savanyított, amiket Csabinál ittunk.”

Helyettesít Császár, Király, Herceg!

Kukorica van a Hermelinben. Lehet, hogy vasabi is? Az tuti, hogy egyedi az ízvilága. A kenyér viszont nem friss! A harmadik kanyar sör kikérésekor Kornél, amikor odatartotta a pincér hölgy a kártya terminált köszönettel elvette, a füléhez tette és belehallózott, mint ha telefon lenne. Végülis, ha velőscsonttal lehet telefonálni, akkor miért ne lehetne kártyaterminállal is, nem?

8795. Prostě Ležák. 4,9/12,4%-os világos lager a prágai Bad Flash-től. Ez sajnos Aranyásó minőség.

8796. Kozi Multiberry Sour Ale. 4/10%-os vegyesgyümölcsös savanyított ale a brnoi gerilla Kočovny Kozi-tól. Nem durván savanyú. A ,,multi” gyümölcsösség ott van az ízében és eléggé furcsává teszi.

8797. Pivečka Mango NEIPA. 6,3/14%-os mangós New England IPA a Pivečka gerilla sörfőzőtől. Áruházlánci NE IPA minőség, ha létezik egyáltalán ilyen. Ha azt mondanák, hogy nincs benne gyümölcs, elhinném.

8798. Vorkloster Orátor. 8,5/21,2%-os duplabak a Klášterní pivovar Porta Coeli-től, Předklášteří-ből. Fanyar, aztán édes. Nem teljesen az, aminek lennie kellene szerintem.

Kérdőre vontam Csepit, hogy mit néz annyira a telóján. ,,Nézem, ahogy férfiakat epilálnak.” Ööööö, jó! És utána jön a szellőzőből, hogy Ave Maria!

Kornél: ,,Még nem él ez az ember, vagy már meghalt?”

Pacsicunami! ,,Olyat rádverek, hogy az egész Faurécia csődbe megy! Cirmó! Narrált már téged Morgan Freeman? Háát, volt már, például tegnap. Bízz bennem, gyöngyösi vagyok!”

Na, itt kivégeztük a kivégezni valókat, így újra útrakeltünk! A Schrott gerilla sörfőzők saját kocsmájába mentünk. Ez is az újabb helyek közé tartozik, ahol még én sem jártam. Mindenféle kapcsolószekrények, biztosíték táblák és egyéb régi, rusztikus gépi berendezések díszítik a helyet egyedivé téve az arculatát. A tulajoknak meg valószínűleg van önkritikájuk, hogy ,,Selejt”-nek nevezték el magukat. Kicsit olyan ez, mint nálunk a Balkezes. A négyféle saját sörüket kértük ki. Ők alkoholszázalékot nem tüntettek fel, csak Balling fokokat.

8799. Schrott Velbloud. 12-es APA. Kellemes kis söröcske, de közel állt már a savanyodáshoz.

8800. Schrott Maracuja Gose. 11-es főzet. Elfogadhatóan fanyar.

,,Mi vagy te, guzi, vagy gay-ze? Ízlik a gose?” Csepi: ,,Szerintem buzi lettem. Ízlenek a gose-k.

8801. Schrott Pils. 12-es világos lager. Átlagosan jónak mondanám.

8802. Schrott Rauchmarzen. 13-as füstös lager. Hát igen! Édes és füstös. Ez a párosítás nálam kiveri a biztosítékot! Zolinak tetszett.

Itt is kajáltunk pár falatot. Kétféle Hermelint kértünk ki, Kornél pedig valami szendvicset választott. Ég a pofám, stop! Lángol a nyelvem olyan erős a pácolt sajt. Közben főváros nevekre vadásztunk. Kis spontán agytorna. Jó, akkor még ihatunk!

Talán még két érdekes sörük lett volna, de a sajátjaik nem fogtak meg minket igazán, így végül tovább álltunk. Kifelé jövet azért Kori és Csepi még leakadtak egy-két percre egy játékgépnél. Flippereztek egyet. Előjött megint a muskátli IQ. Nyuszi! Golyó!

A Zelená Kočka Piváriumba mentünk át, illetve föl, ha a domborzati viszonyokat is figyelembe vesszük. Itt a szokásos mogorva felszolgálásban részesültünk. A csapolt söreik kifogyóban voltak, 9-ből már csak 5 csapon volt sör, azokból választottunk egy szortimentet, amiből egy lett újdonság.

8803. Trosplošník. Erős, 18 Ballingos ale Kunovicéből, a Rotor sörfőzdéből. Erős és édes,de nem túl kifinomult formában. Nyers, széteső ízvilágú sör. Kornél: ,,Hú, ez banán!”

Kornél HS-re itta magát! Bee Gees: Csiribiri zabszalma...

Innen már a szállás felé vettük az irányt, ezúttal gyalog. Csepi: ,,Szmól bunny g..ci nagyot ugrik!” Útközben találtunk egy gyorskajáldát ami nyitva volt. Kurd kaját ettünk elvileg. Sokáig caplattunk érte. Utána persze gyorsan akadt még vagy két nyitott étkezde! Az egyiknek mondjuk hasznát vettük igaz, nem az input miatt. Nem is volt őszinte a mosolyuk!

Éjszaka kellett az olivabogyó, de más baj nem volt. Reggel kint gyerek foci torna zajlott a műfüvön, a TV-ben meg női rögbi ment. Anglia - Ausztrália. Amíg a fiúk sütiztek, cola-zták mi a maradék csülkeinkből kajáltunk egyet Zolival. Aztán még indulás előtt megittunk négyesben egy nagy üveges sört, amit még a Két Barátban vettem. Ezért jó, hogy volt hűtőszekrényünk.

8804. Pivečka Oktoberfest Bier. 5,7/13%-os félbarna lager. Nem volt igazán rossz, de azért a jó nem ilyen.

,,Nagyon jó a cseh kiejtésed! Ja, már majdnem olyan, mint egy dobás!”

Napi első utunk az Efi sörfőzdéhez vezetett. Még egy mindannyiunk számára ismeretlen új hely. Ez is látványsörfőzde, lényegében látvány konyhával. Szép rézborítású főző berendezés. Látványhűtő érlelőfélben lévő sztéknek valókkal. Hotel is tartozik hozzá, meg talán pékség. Utóbbiban nem vagyok biztos. Sokat fektettek bele, az látszik, de igazából nem fogott meg a hely. Kicsit sterilnek éreztem. Lehet, hogy azért, mert (még?) nem volt nagy élet ezen a délelőtti órán. A csapolt söreik viszont egyenletesen jók voltak!

8805. Efi Osmíčka. 8-as, azaz kb. 3%-os világos lager. Zamatos volt a komlózása és nem volt üres. Hihetetlen, hogy milyen jól rakták össze!

8806. Efi Desítka. 10-es, szóval kb. 4%-os világos lager. Ugyanaz a komlózás, egy picit több testtel. Ez is remek.

8807. Efi Dvanáctka. 12-es, kb. 5%-os világos lager. Ez már kicsit édeskésebb volt és a komlózását eltérőnek éreztem. Nagyszerű főzet. Ebből repetáztam is egy korsóval.

8808. Efi New Zealand Pale Ale. Kezdem megszokni ezt a típust. Jó. A csehek nagyon rákaptak. Laza felsőerjesztésű ivósör, valahol az APA-k erőssége és komlókeserűje alatt.

8809. Efi Cascadian Dark Ale. Épp, hogy nem vékony. Kellemes, pörköltmalátás keserű jellemezte.

Közben kajáltunk is egyet. Szegény Zolit bevittem az erdőbe! Azt hittem, hogy juhtúrós sztrapacskát rendelek, - így ő is azt kért - de kiderült, hogy a kacifántos leírás, amiből hiányzott a halusky szó valami palacsinta tésztába töltött túrót jelentett némi trutyival, meg két szem zöldséggel, három szem lila káposztával körítve. Ehető volt, de nagy csalódás. A srácok kajája jobban nézett ki, de emlékeim szerint a fűszerezésükkel nem voltak maradéktalanul elégedettek.

Kornél: ,,Csak szólok, ma Ancselottira ittam magam!”

,,Az elégedettség egy új szintje: Örülhet a sör, hogy megiszom!”

,,Kornél! Lazíts a sapkádon, mert elszorítja az agyadat!”

Innen két villanyossal (9-es és 8-as) kibumliztunk a lakótelepi sörfőzdébe, a Líšensky Pivovarba. Ugyan nem tartozik a kedvenc helyeim közé a korábbi tapasztalataim alapján, de azért mégis csak érdekes dolog egy ennyire külvárosi sörfőzde a szocreál lapos tetős, lepukkant épületegyüttes szépen felújított részén a panelházak árnyékában.

8810. Klajda. 10-es világos lager. Kicsit édes, de meglepően testes. Hát igen, egy rendes sörfőző alacsony ballingból is tud ízes sört főzni!

8811. Kellerbier. 12-es világos lager. Igazából nem értem a pincesör megnevezését. Amúgy is szokott 12-es lagerük lenni. A lényeg, hogy ez is finom, csak a francnak olyan édes!

8812. Apokalypsa. 12-es hazy APA. Meglehetősen édes alappal indított, de ennek legalább kellemes a komlózása. Összességében azért finom volt mind a három.

Ettünk melléjük egy-egy Hermelint és tatárt. Amikor kikértük őket nem számítottunk rá Csepivel, hogy a nagyja ránk marad mind a kettőnek! Már a hátunk mögé lapátoltuk, mert igazából egyikünk sem volt még éhes. Ráadásul a sajtnak szinte semmi íze nem volt. Annak egy részét el is hoztuk végül. A tatár finom volt.

Zoli megint telóról zenél. Zakariás miatt főzik a sört Líšeňben. A madarak keserűségi skálája pedig az EMU.

Visszafelé is villamosoztunk. Nagyon más arrafelé nem is jár szerintem. Most a 8-as 1-es kombinációval a Starobrno Sörgyárhoz húztunk el, ahol a régivágású kocsma részt választottuk. Régivágású pincért kaptunk hozzá, ahogy illik! Kellően mogorva és türelmetlen volt. Bitrt és 11-est ittunk, két kanyarnyit. Akkor valahogy nem tűnt fel, hogy a Bitrből kérhettünk volna szűretlent is. A régi keserű lágerük, a Drak egyébként sokkal jobb volt! Kár, hogy lecserélték, illetve inkább lebutították és új nevet adtak neki!

Kiderült, hogy Kornél hengeres falfestő fan. Én meg akceptáltam a kukikat.

,,Kornélnál és Zoli sörénél jobb nincs! Az első pornó mogul meg Puncius Pilátus volt.”

Az öreg csapos elment megölő szerszámért, mert nem szeret minket, ami indokolt!

,,Nagyon okos vagyok! A lexikális tudásom mán mekkora!” ,,Ja, egy búvárzsebkönyv kijönne belőle!”

Innen a Bermuda négyszög felé vettük az irányt. (Zastávka, JBM, Blahovky, Lucky Bastard.) Többször sikerült már itt elvesznünk! Útközben majdnem ittunk egy üveges PU-t. Egy The Borsch nevű, feltehetőleg orosz érdekeltésgű helyre tértünk be a Bernard fényreklám csalogatásának engedve. Egy elég steril kisvendéglőt, vagy inkább mikrovendéglőt találtunk bent, meglepett személyzettel. Hamar kiderült, hogy Bernard nincs, csak PU, sebaj! Aztán viszont azt is közölték, hogy csak üveges formában. Na, azt már nem! Inkább lepattantunk és hősiesen kibírtuk még vagy 5 percig sör nélkül a következő megállónkig, ami egész véletlenül pont a Megálló, azaz Zastávka névre hallgatott.

,,Akarsz fitymakalapot?”

Végigkóstoltuk mind a 9 csapolt sörüket. Öt lett közülük újdonság.

8813. Klenot Polotmavy Ležák. 11-es félbarna lager Hradec Královéből. Měšťanský pivovar Hradecký Klenot. Kellemes, de nem vett meg.

8814. Sour Malina 12°. Málnás, elvileg savanyított sör, de szerencsére csak a gyümölcs fanyarkásságát lehetett érezni rajta, így kifejezetten finom volt. A Zichovec gyártotta. Mit összenyomoztam utólag, hogy ezt kiderítsem! Aztán megtaláltam Zoli képein is az infót. Sok más sörözőhöz hasonlóan itt is krétával írják fel a táblákra az aktuáils kínálatot, de ahol mi ültünk, ott egy kisebb tábla volt, így csak a sörök neve fért fel, az eredetük nem.

8815. Sky Dancer. 11-es világos ale a Pivovar Čestmír-től, Brandýs nad Labem-ből. Elég száraz, kicsit citrusos, lágy.

Kornél: ,,Tudod, hogy hogy van angolul a helyijárat? Lókolbász.” (Local bus) ,,Vótá te mán gyakuji?”

Rágcsáltunk egy kis sós mogyorót. ,,Te egy mennyiségi vaddisznó vagy!” ,,Tudom, szépen egyek, mert elveszed!”

8816. Mordýř 10°. Dolní Ředice világos lagere. Laza ivósör, egész jó keserűvel.

8817. Ovesny Ležák. 12-es világos lager a Genius Noci sörfőzdétől, Lomnicéből. Ööööö, meglehetősen ,,izgalmas” íze volt! Biztos, hogy csak egy sima lager? Ahhoz túl kacifántosnak tűnt!

,,Ne aggódjatok, mert a kamera nem lát térben!” ,,Hány Oscart kapott a Schindler Listája?” ,,Az összeset!” ,,Nem, az Chuck Norris volt!”

,,A Sonka megverte a Junájtidet!” ,,Sonka?” ,,West Ham.”

Na jó! Átsétáltunk a JBM Draft House-ba. Útközben Kornél elmesélte nekünk, hogy az angol Opel, a Vauxhall neve honnan ered. Egy szójáték az angol vax és hall szavakból, mint a hely ahol a viaszt termelik. Hú, mi meg bevettük!

A célállomásunk nagyon pici söröző, de szerencsére még pont volt egy szabad asztaluk! Csekéj méretük ellenére 10 csapon tartanak cseh és külföldi kézműves söröket változatosan, köztük saját főzeteket is. Sajnos ez utóbbiak már évek óta mindig savanyítottak. Úgy néz ki, hogy ők már rendes sört nem csinálnak! A dobozos sör kínálatuk is impozáns volt. Akadtak köztük magyarok is. Pl. Monkey Temple a Mad Scientist-től. Két kanyart toltunk le náluk.

8818. Life After Death. 8%-os Russian Imperial stout a Pivovar Thrills-től, Velké Pavlovice-ből. Édesen indít, aztán száraz, fanyar íz követi. Nem sikerült jól bánniuk a festőmalátával.

8819. You Too. 5,4-es session IPA ugyanonnan. Illatos, de vékony testű, száraz főzet.

8820. Canis Major. 4,8-as hazy pale ale a Sibeeriától. Kicsit szúrós a szénsavassága. Meglehetősen édes, kicsit zavaróan.

Kornél a müncheni Löwenbrau Oktoberfest sörét is kinézte magának. Nem tudtuk lebeszélni róla. Rendesen kilógott a sorból, ahogy várható volt, pedig a másik három sör sem volt igazán meggyőző.

8821. Why Not. 5%-os session IPA. Pivovar Thrills - Černy Potoka közös főzet. Laza kis ivós cucc.

8822. Samurai Chicken. 5,5-ös session IPA a prágai Chroust-tól. Erre is ugyanazt tudnám írni.

8823. Forever. 5%-os yuzus, ananászos sour ale. A JBM saját főzete. Nem durva sőt, kellemesen gyümölcsös. Az itt kóstolt sörök közül a legjobb lett volna, ha nem ittunk volna egy már listázott Nectar of Happynest is a Zichovectől.

Hogy, hogy nem, itt is toltunk pár szilárd falatot a pofánkba. Műízű felfújt sajtos krékert, meg jó karakteres pástétomos pirítóst. Bejött a papírforma! ,,Papír Kornélt az Efibe!”

Innen az U Bláhovkyba sétáltunk át. Most először jártam náluk úgy, hogy nem csülköztünk, egyben most először voltunk a fő vendégtérben, ahol a pult és a sörcsap is található. Nagyon vártam már egy ilyen lehetőségre! Igaz, így javarészt álltunk, de sebaj! A Pilzeni mint mindig, most is tökéletesre volt csapolva! Kár, hogy már csak fejenként 2 korsóval fért belénk! Nem teljesen egyformán voltak megcsapolva. ,,A vonal fölöttiek a melegek!” Közben az is kiderült, hogy a Budafok Élesztő felvásárolta a UPC-t. A Forma 1 meg nagyképernyős TV-n ment. A zabbantás itt sem maradhatott el! Guszta fasirtgolyókat láttunk kiflikarikákon. Háát, az első falat elég megdöbbentő volt! Mint kiderült nem fasirt, hanem jó fűszeres sajtgolyók voltak. A második falattól már ízlett. Felvásároltuk a teljes készletet. ,,Kornél sajnos éppen flaw-t ás!” Hát megeszi a kiflit sajtgolyó nélkül! Ugyanezt csinálta az egyik tatárnál is a pirítóssal! ,,Kornél neked fagylaltot bicskával evő paraszt volt a jeled az óvodában!” Nem értük be ennyivel. Volt vajaskenyér Kvarglival, hagymával, pirospaprikával. Abból is betoltunk párat.

Még át akartunk menni a Lucky Bastard sörözőjébe, egy saroknyira innen, de sajnos zárva volt, pedig papíron még bőven nyitva kellett volna lennie, így a szállás felé vettük az irányt reménykedve, hogy még találunk ezen a középvárosi részen egy kocsmát, ami nyitva lesz. Sajnos nem váltak be a reményeink, viszont útközben százötvennégyezerhatszázhuszonöt-hat-hetedszer is meghallgathattuk a Pivnicét Zoli és Csepi előadásában. Eszembe jutottak a régi szép idők, amikor Prágában guminőt, meg mankót találtunk az út szélén az éjszakában bóklászva. Lelkesen figyeltem, hátha itt is szerencsével járok és akad valahol egy ottfelejtett szívlapát, de nem volt, így százötvennégyezerhatszázhuszonnyolcadszor is felcsendülhetett a Pivnice.

Reggel először elsétáltunk a közeli Kauflandba bevásárolni. Kornél végre talált Richtářt és Deli csokit is, én vettem Richard sört. Mivel megszűnt a belvárosi sörözőjük a főzde meg a világ végén van Brno határában, örültem neki. A boltból még visszatértünk a szállásra és legurítottunk egy búcsú sört, amit még az Efi sörfőzdében vettem.  

8824. Efi Pšenice. 4,9/11%-os bajor búzasör. Sajnos messze alulmúlta a főzdétől kóstolt többi sört. Fanyarkás volt. Érződött a búza jelleg, de annak minden szépsége nélkül.

Jó lett volna még egy utolsó rendeset kajálni egy-két sör mellet valahol, de eléggé eljárt már fölöttünk az idő, ezért biztosnági okokból egy a vasútállomásnál lévő ázsiai kajáldába tértünk csak be. Utólag belegondolva nem volt jó ötlet egy ilyen helyen hamburgert enni, de hát okos ember más kárából tanul, mi meg a sajátunkból! A vonatunk meglepő módon időben érkezett és nem kellett közelharcot vívnunk a foglalt helyeinkért. Szép csendesen hazacsorogtunk...

Az agyunk még dolgozott, a szervezetünk már nem! ,,Bőcsön kenyér visszajár! Ezért most megérdemelsz egy Pivnicét! Szent kézigránát! Zebra fotó nem lett, mert elvitte volna a sirály a telefont. Maly Zaplatímnál gyönyörűbb nincs a Világon! Megmondta az anyukája. Rohadjon meg kedves Róbert és legyen még más baja is! Van akit pénzért se vernék meg, de téged ingyen is! Kornél átment fiatal szatyorba.”

Hát, röviden ennyi volt a brnoi utunk. 109 fajta sör, 76 újdonsággal, 21 vendéglátóhely, amik közül 7 sörfőzde, rengeteg, többségében remek kaja és 3 agyament jóbarát, akikkel szétröhögtük magunkat a 4 nap során.

 

2022. október 25.:

Fáczy segített elhozni egy halom sörösrekeszt a Kolorból. Ha már így alakult, utána bontottunk 1-2 sört, köztük egy újdonságot.

8747. Castello La Decisa. 4,8%-os világos lager. A doboz kódolása alapján a Birra Castello pedavenai gyárában készült. Kellemes kis ivósör, egyszerű, de korrekt ízvilággal. Gyorsan lecsúszott. Zerge barátomnak jár érte a köszönet!

8748. Cherry LV. 3,8/14%-os meggyes sör a kiskunhalasi Oázis Sörfőzdéből. Három és fél hónapja lejárt a szavatossága. Hetekig, sőt hónapokig volt nyáron hűtetlenül amíg hozzám került, szóval szegénynek nem sok esélye volt rá,  hogy iható maradjon! Nem is volt az. Szerencsére ezt már egyedül ittam, illetve nem ittam!

 

2022. október 23.:

8746. Köstritzer Spezial Pils. 5,5%-os német pils. Érdemes lett volna közvetlenül összekóstolni az Edel Pils változatával, ez is volt az eredeti terv, aztán végül nem úgy alakult. Talán ez kerekebb. Bár ez is eléggé száraz, azért komolyabb maláta testet tettek alá, így az egyébként markáns komlókeserűjével együtt is simulékonyabb, csúszósabb darab.

 

2022. október 22.:

Lenyomtuk a Puskást idegenben 4:2-re! A bajnokság eddigi legjobb meccse volt! Mind a két csapat nagyot játszott!

8745. Urpiner Dry Hopped IPL. 5,5/13%-os hidegomlózott India pale lager Besztercebányáról. Gyümölcsösen illatos, talán mandarinos és hozzá markánsan, mondhatni vadul keserű, még a pasztőrözés ellenére is, ami azért kicsit érződik az ízén. Kár, hogy szűrt! Azért szlovák gyári sörnek így is remek!

 

2022. október 21.:

Végre rászántam magamat, hogy lecseréljem a konyhai mosogatószifont! Kacifántosabb kialakítású és nehezebb hozzzáférni, mint a fürdőszobaihoz, de végül sikerült összetákolnom a régi csatlakozásokat az új csövekkel. Aztán nekiálltam blogolni. A prágai utunk megírásánál jártam ekkor. Hangolódásként cseh söröket ittam.

8742. Ferdinand Vyčepní Světlé. 4/10%-os világos lager. Aranyásó minőség.

8743. Ferdinand Bezlepkové Pivo. 5/12%-os gluténmentes lager. Elsőre furcsa volt a normál 12-es után, - azt is ittam egyet, csak az már listázott - de megbarátkoztam vele.

8744. Ferdinand Max. 4,7/11%-os világos lager. Meglepő módon sokkal zamatosabb volt, mint a 12-esek.

 

2022. október 20.:

8741. Herold Granát. A Pivovar Herold 5,8%-os félbarna lagere Březnice u Příbramiból. Elsőre elég alkoholosnak tűnt, de aztán egész megkedveltem. Édeskés, csehesen...

 

2022. október 19.:

Kikaptunk az Iváncsától a kupában 3:2-re hosszabbítás után. Pocsékul játszottunk, az Iváncsa játékosai meg szívüket, lelküket kitették! Sajnos megérdemelten estünk ki! Azt hitték a ,,sztárocskáink”, hogy elég a mezt kivinniük a pályára. Hát nem! Bízom benne, hogy ez a pofon felébreszti a játékosokat, ha meg nem, akkor remélem, a következő sallert már Mr. Not Bad-től kapják az öltözőben!

8739. Freiberger Herbfrisches Pils. 4,9%-os igazi német pils, jó keserű, de nem üres az alapja. Szuper!

8740. Freiberger Export Bier. 5,5%-os világos lager. Az elején még jó volt, aztán kezdett zavarni az édessége.

 

2022. október 18.:

Csepivel befejeztük a palackozást. Zoli is átugrott egy kis időre. Ittunk saját vadkomlóst, rozsost, olasz Ichnusat Zergétől és pár újdonságot.

8736. Martins Porter. 5,6/14%-os porter sör a martini Porter Club 30. születésnapjára palackozva a Martins sörfőzdéből. Szép, típusazonos sör volt.

8737. Weisse Elster Pilsner. 4,9%-os német pils. Nagyon diacetiles volt, elvitte teljesen az ízét.

8738. Weisse Elster Pale Ale. Nem volt rajta a címkén az alkoholtartalma! Ez elfogadható szintet hozott, bár ha ez tényleg egy kézműves sörfőzde Lipcsében 2014 óta, akkor viszont édes kevés amit tudott!

Zoli első három lágerét is összekóstoltuk, mert eszembe jutott, hogy még korábban rám bízott az elsőből egy üveggel. Kettőből az utolsó palackokat bontottuk fel. Ezúttal is a legújabb főzet győzött.

 

2022. október 17.:

Fáczyval üvegeket mostunk az APA  palackozásához pár sör mellett. Csepi nem tudott végül csatlakozni, későn ért haza melóból. Csabival beszélgettünk utólag a Messengeren este. Meg is jegyezte: ,,Csepi az új Laci?”

8732. Volfas Engelman Pasaulio Skoniai IPA. 6/14,4%-os. Gyári IPA-hoz képest kifejezetten jó.

8733. Kloud Original Gravity. Lotte Chilsung Beverage Seoul. 5%-os világos lager Dél-Koreából. Meglepően kerek, kellemes volt. Zergétől kaptam, köszönet érte!

8734. Kazbegi Original. 4,7%-os világos lager. Tbilisi, Georgia. Zavaróan édes volt. A mártoni börzén szereztem.

8735. Kapitány. 5,8%-os félbarna IPA a Hedontól a BAHART-nak gyártva. Csak a balatoni hajókon kapható. A keszthelyi kikötőben sikerült beszereznünk a Kelén fedélzetéről még a nyáron Csabival közösen. Régi vágású IPA, de jó.

Meg persze saját sörökből is pattintottunk...

 

2022. október 16.:

Zoli és Kornél segítettek felszerelni az új polcomat. Megszenvedtünk vele rendesen! Ittunk közben egy vadkomlóst, egy rózsaborsos Sichuant és egy újdonságot.

8731. Watzdorfer Burg Pils. 4,9%-os német pils Bad Blankenburgból. Zoli szerint kukis, szerintem a komlózása jól fedte.

Köszönöm szépen a segítséget srácok!

 

2022. október 15.:

Sörkóstolóztunk kicsit. Zolinál kezdtünk, aztán nálam folytattuk. Csepi és Kornél csatlakoztak. Ezúttal Zoli második és harmadik hamis lager főzetét vetettük össze.

8725. Svaty Kníže (3). Ha jól emlékszem, ez az első olyan főzet, aminél a vízprofil tökéletesen be lett állítva a lager sörtípushoz. A komló keserűje kicsit intenzívebbé lett téve és nagyon csúszós lett. Simán veri a második főzetet. Ilyennek kell lennie egy jó, minőségi ivósörnek.

Miután átjöttünk hozzám a vadkomlóssal folytattuk. Ekkor született meg Csepi fejében a neve: ,,Szmöre, avagy a zöld az új vörös!” Az én hibám, hogy a cíkére végül csak annyi került fel, hogy ,,Szmöre”. Közben szállást foglaltunk és vonatjegyeket vettünk a brnoi utunkra.

8726. Rizmajer NZ/X. 5,5/14%-os Motueka komlós pils. Zotyó szerezte be, aztán Csabin keresztül került el hozzám, köszönet érte! Jó kis karakteres, illatos söröcske!

8727. Sternburg Jubiläumsbock. 6,9/16%-os világos bak Lipcséből. Csepi hozta, még odakint vette. Kornél: ,,Nekem olyanok a bakok, mint ha tömény lenne bennük.” Sajnos diacetiles és diszharmonikus volt!

Közben az őszi farkasmályi borozgatásunkról sztorizgattunk. Háááát....!

8728. Maisel & Friends Black IPA. 6/13,7%-os fekete IPA. Nem igazán volt típusazonos. Egy középszerű fekete sör. Csepi: ,,Érzem az IPA-t, de mint ha hígítva lenne.”

Kornél Winkler videókról mesél, pl. Bőcs Mordorrá minősítéséről, majd későbbi rehabilitálásáról az onnan kapott díszdobozos sörpakk hatására. Hiába mondjuk neki mindig, hogy még a nevét se akarjuk hallani a W betűs embernek! Csepi: ,,Kornélt átkereszteljük Dollár Papára!” Minden W-ért fizet egy kört Brnoban!

,,Avas punci szag.” ,,Szegfűszeg illat.” Ezekkel a mondatokkal is sörök lettek jellemezve. Menet közben akadt jó pár már listázott darab.  

8729. Köstritzer Edel Pils. Zoli szerint kukis, markánsan keserű. Kornél szerint nem keserű. Akkor most? Szerintem egész jó volt.

8730. Helles Lager Five. 5,5%-os Brew Your Mind főzet. Lábszagú, de jó.

Aztán sajnos Zoli elköszönt, de mi még folytattuk! Véletlenül egy Papucs Gyöngye is előkerült. Búzát akartam bontani, csak nem volt egyértelmű a csatos üveg jelölése. Legalább ebből is elkopott egy! Majd jött tényleg a saját búza, egy barna Urpiner, stb...

Kornélról kiderült, hogy a szentandrási sörök közül az ,,Anarchistát” szereti. (A Monarchistát.)

Éjjel háromnegyed egy körül zártunk.  ,,Szia Gyuri, Kata vagyok! Van még egy lábad?”

 

2022. október 13.:

Mivel a hét elején sikerült elég rendesen megfáznom, nem akartam ma sört bontani, de miután legyőztük a Vörös Csillagot az EL-ben 2:1-re, csak muszáj volt!

8724. Opa's Liebling. 4,8%-os kellerbier a Braumanufaktur Hertl-től, Schlüsselfeldből. Az igazat megvallva nagyon furcsa íze volt! Nem esett jól, de sebaj!

 

2022. október 10.:

Hétfői tökölődés! Pontosabban sütőtökös sör főzés Bicskén Tamással és Lacival. Délután kettő körül érkeztem, addigra már Csabi is hazaért. Gyorsan felpattant az első sör.

8706. Horizont Selfish Games 23 New England American Pale Ale Citra & Azacca. Illatos, szerintem inkább az Azacca dominál benne. Próbáltam csócsálni, de ahhoz túl vékony volt a maga 5,5/12,3%-val.

Közben Csabi előkészítette a sütőtököt, aztán ment be a sütőbe. Ezúttal a magokat is bele fogjuk főzni a sörbe.

8707. Hirschfeld Original Blonde. 4,6/10,5%-os kosher világos lager a Pécsi Sörfőzdéből. Ha mér erre a névre hallgat, akkor jó helyen készül, hiszen anno a Hirschfeld családé volt a gyár. Csabi vette a következővel együtt egy pesti véndöglátó helyen, arany árban. Oxidálódott. Iható, de alig van íze. Fa ék egyszerűségű, de nem a jó fajtából.

Szeleteltem szlovák sajtokat, meg érett kékpéniszest. Laci kolbászából is jutott az asztalra. Meg maradék szlovák kenyér. 8-án volt a mártoni börze...

8708. Hirschfeld Original Amber. 5/11,2%-os félbarna lager. Kicsit oxidálódott ez is. Zamatosabb, malátásabb, de még így is uncsi, főleg az árához képest!

8709. Fish! Pozitív. 4,5%-os session IPA. Talán valami zenekarnak készítette a Rothbeer a Mad-ben. Laza, kicsit vékony, de a komlózása miatt csúszós. Nem túl keserű, inkább zamatos.

Szerencsére a mentás sör ment vissza a hűtőbe! A sütőtökre meg akácméz került.

8710. Trip To The Strata Sphere. A Sima Brewing 6,7%-os triplán hidegkomlózott kveik New England IPA-ja. A neve alapján Strata komlóval. Illata szinte semmi, inkább kicsit büdös. Íze elég fanyar. Ha ennyit tud ez a komló, akkor mehet a kukába, vagy max. Malátahangsúlyos, vékony komlózású sörökbe.

8711. First Rex Delux. 5,5/13,7%-os savanyított ale málnával, citrommal és lime-al. Tompítja a málnát a két citrus, így nem szörpös. A fanyarsága kellemes, üdítő jellegű. Jó kis cucc!

Felraktuk a cefrézővizet. Csabi trutymákolja a tököt. Kormi a szokottnál is rosszalkodósabb kedvében van! Vigyázni kell a rágcsálni valónkra!

8712. Candy Man. 11,5%-os pillecukros, tonkababos imperial stout a Mad-től. 4 éve 12%-os volt. Akkor is, most is mesés! Sűrű, olajos, krémes, a habja sötét. Édesen indul a cukival, aztán jön a tonka, majd elképesztő keserűbe vált. Igazi ízorgia!

Megérkezett Tamás!

8713. Fehér Nyúl La Donna. 4,1/10,3%-os gyömbéres, korianderes gose. Csak enyhén fanyar, de nem az én világom. Az a fránya koriander...!

8714. HopTop Forever Xmas Speciál. 5,3%-os bécsi ászok. Nagyon jó kis malátahangsúlyos söröcskre!

8715. Horizont Selfish Games 22 West Coast IPA Ahtanum, Citra & Simcoe. 6,7/14,5%-os WC IPA. Büdi, markánsan komlóaromás, de nem szeretem ízzel. Tamás: ,,Amikor bontás után föléhajoltam még nagyon kellemes illata volt, de gyorsan elillant.”

Erzsók Tamás után hozta az otthon maradt hajvágót! Aranyos tőle, hogy vesződött vele a kedvünkért! Köszönjük!

8716. First The Marshmallow Fellow. 10,5/26%-os pastry stout pillecukorral, kókusz és keksz esszenciával. Hasonlít a Candy Man-re az alapja, de sokkal hamarabb kifullad. Keserű nincs benne.

Közben mobil tyúkólakról beszélgettünk.

8717. Pursuit of Pearfection. Sibeeria - Horizont közös főzet. 4,9/12%-os körtés, fűszeres gose. Főként körtés, szerencsére és csak diszkréten savanyú.

A cefrézés befejeződött, a méltán világhírű púpos, kúpos szűrési technikát alkalmaztuk a 20-as szűrőlemezzel, mert bevállalósak vagyunk!

8718. Astral Projection Vista. 7,9%-os duplán hidegkomlózott dupla IPA a Mad-től. Na, ez ízbomba! Elég édesen, de az.

Közben megjött Laci, Tamás meg lecsinálta a fejemet. Pár már ismerős sört kortyolgattunk. Az Er-Pé mangósa most lecsúszott szóda nélkül.

8719. Natürlich aus Bamberg. 6%-os füstös märzen a Hajnali Sörfőzőktől, a Reketyében főzve. Illatában és ízében egyaránt füstös és édes. Ez nekem nagyon nem jó párosítás!

8720. Imperial Aurora. 8,5%-os dupla NE IPA. Ezt is a Hajnaliak jegyzik. Nekem túl édes volt.

8721. Erlenmeyer Bong. 6,2%-os hidegkomlózott saison a Mad és az Árpus Brewing tolmácsolásában. Basszus, édes ez is! Vékonyan szezon. Hidegkomlós, de minek?

Közben a Prága utáni sörfőzésükről mesélt Tamás. ,,Kijöttünk hűsölni a tűző napra.” Hiába no, minden relatív, még a meleg is!

Mielőtt Laci és Tamás elmentek volna még gyorsan megkóstoltuk a gyöngyösi vadkomlóst. Én is először próbáltam ki. Ekkor még kicsit éretlen volt, szerencsére később sokkal jobbá, karakteresebbé vált! Laci mesélte, hogy leszólították egy férfi WC-ben. Még hajsimi is volt. Meg kell becsülni minden érdeklődést! Én most valamiért gabingolok egyfolytában. A komlóforralás utolsó 10 percéhez értünk, mennek a sörlébe a fűszerek!

8722. Collab - Regenerator. Glutaminnal készült 4,1/10,7%-os session NE IPA a Monyotól. Valami MSTR nevű gyúrós akárkikkel, vagy kiknek készítették. Illatos, édeskés, vékony. Inkább ezt igyák a gyúringerek, mint a fehérje szarokat!

A főzést befejeztük! Nagyon jó volt a sörlé illata!

8723. Popsi Tviszt. 4,2-es colás sör a One Beer kínálatából. Édes cola szörp citromhéjjal. Colának 6 pontos, sörnek 3.

Zabbantottunk még egyet így estére, jó is az a gyomorsavnak lefekvés előtt! A Mácsárból hozott kaját Csabi. Én végül a káposztás csülöknél kötöttem ki, asszem, hogy Tamás javallatára. Finom volt! Utána eltettük magunkat másnapra. Reggel korán kellett kelni. Csabi ment melóba, én meg haza. Csábítottak a srácok, hogy maradjak még egy napot, mert délután még várt rájuk egy palackozás, de az már túl sok lett volna. Így volt számomra kerek a történet!

 

2022. október 6.

Sajnos kikaptunk a Zvezdától 4:1-re! Eddig nem söröztem a meccsek alatt. Lehet, hogy az volt a baj, hogy most igen?!  

8702. Premium German Beer 12. 5,2%-os világos lager. Leánykori nevén Sternburg. A szocreál stílusú címkéje fogott meg. Maga a sör felejthető volt.

8703. Eibauer Zwick'l. 5,2%-os fickósör. Alaposan szűretlen, kellemesen testes, malátás, élesztős, ahogy kell.

8704. Eibauer Lausitzer Dunkel. 4,2%-os barna lager. Ennek jól állt, hogy nem komlóhangsúlyos. Kellemesen édeskés.

8705. Eibauer Schwarzbier. 4,5%-os fekete lager. Nem annyira száraz, mint amilyenek ezek lenni szoktak. Szerencsére erős fanyarság sincs benne a festőmalátától, szóval egész jó.

 

2022. október 4.:

Fáczy felugrott a söreiért. Ha már így alakult...!

8701. Vidróczki. Max. 5,5-ről 5%-osra változott már évekkel ezelőtt. Vörös lager. Ezt még korábban nem vezettem fel újra. Kicsit hőkezelt volt, de a második kortytól már ízlett. Nagyon jó a vörös alapja és a komlózása is passzol hozzá. A Red Devilre emlékeztet.

 

2022. október 3.:

Egy ex-NDK-s gyár, négyféle remek sör Chemnitzből. Az eddigi legzamatosabbak a kelet-német pakkból. Csak szomorú, hogy semmit nem jegyzeteltem róluk! Az biztos, hogy mind a négy olyan volt, amit máskor is szívesen innék!

8697. Einsiedler Landbier. 5% világos lager.

8698. Einsiedler Zwickelbier. 5,2%-os fickósör.

8699. Einsiedler Schwarzbier. 5%-os fekete lager.

8700. Einsiedler Doppelbock. 7,8%-os duplabak.

 

2022. október 1.:

8694. Ur-Krostitzer Feinherbes Pilsner. 4,9%-os német pils. Meglehetősen száraz, ami ennél a típusnál nem ritka, sőt, de mellette sajnos kicsit üres is.

8695. Schweden Quell Pils. 5%-os német pils. Ez is száraz, picivel több testtel. Kérdés, hogy mennyi a ballingjuk? Kár, hogy egyikre sem írták rá!

8696. Ur-Krostitzer Schwarzbier. 4,9%-os fekete lager. Na, ez nagyon szar volt! Megborzongtam az első kortytól. Volt valami nagyon furcsa benne. Alig tudtam leerőltetni.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 101
Tegnapi: 197
Heti: 934
Havi: 3 900
Össz.: 516 506

Látogatottság növelés
Oldal: 2022. októberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »