Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2019. július 31. - augusztus 8.:

Idén is remek hajtányozós kiruccanásunk volt Erdélyben bátyámmal és két fiával, Petyával és Ákival. Most először Péhli Jocó barátunk is tudott hozzánk csatlakozni. Sokat lehetne róla mesélni, de ez az út nem sörtémájú volt, ezért itt nem fárasztok vele senkit. Csak az út során kóstolt pár újdonságot listázom.

6409. Timisoreana Original. A sima pasztőrözött temesvári világos láger a doboz tanúbizonysága szerint 5%-os úgy, hogy már csak 11,1% az eredeti extrakt tartalma. Nem most butították le, csak most szántam rá magam, hogy emiatt újra felvegyem a listára. Nagyon gyenguska. Valamikor útközben gurtottam le dobozból, két állomáshelyünk között.

6410. Ciuc Radler Lămâie si Lime 0,0%. Korábban csak simán citromos volt, most már citromos, zöldcitromos ez az alkoholmentes radler. Egész iható. Szovátán vettem magamhoz.

6411. Ciuc Radler Zmeură si Lămâie 0,0%. Málnás, citromos verzió. Ez már nekem túl kacifántos volt. Iható, de nem esett jól.

Akadtak azért sokkal érdekesebb darabok is! Petya keresztfiam és párja, Csenge Zentán jártak látogatóban közvetlenül az erdélyi utunk előtt. Megkértem őket, hogy ha belefér az idejükbe, ugorjanak el az Arator Sörfőzdéhez. Sikerrel jártak, így 4 remek sörükkel lettem gazdagabb, amik közül 3 új is lett a listára. Az első kettőt Jocóval kóstoltuk meg még Kovásznán, a másik kettőt pedig, - amik közül a Snake már listázott - ugyanott, másnap már Petyával együtt, hárman.

6412. 1697. “Egy rozsdavörös, üdítően ható, könnyen iható citrusos, rozsos APA közepes alkoholtartalommal.”

6413. Shadow. “Barna porter sör, moderált kávé aromával és mogyorós utóízzel.”

6414. Amber. “Müncheni malátákkal készült vörös sör, hidegkomlós erős bodzás íz lecsengéssel.” A sörökhöz kapott szórólapról írtam be ezeket az idézeteket. Nagyon szimpatikus pakk volt. Ezt az utolsót én vörös IPA-nak mondanám.

 

2019. július 26.:

6405. Hop Rider’s. Egész korrekt német session IPA az Eichbaumtól, Mannheimből. Sparos beszerzés.

6406. Kazánházi IPA 19. Citra. Robertó barátomék kicsit túlfejlődött, de még így is kellemes 5,6%-os főzete.

6407. Basqueland Imparable. Baszk IPA a Beerselection-ből. Futkározós, de baromi jó.

6408. Kazánházi IPA 17. Citra. Robertó barátomék remek, 6,1%-os IPA-ja.

 

2019. július 16.:

Ezt a két sört először 26-hoz akartam beírni, de a FB bejegyzéseim alapján 16-án kóstoltam őket:

6403. Kalandor. A zalaegerszegi Elf Sörfőzde finom IPA-ja.

6404. Gentle Bastard. Új dizájn, megváltozott alkohol tartalom, (6,5% a korábbi 6-hoz képest) és szerintem még jobb minőség a Horizonttól IPA fronton. (Közben augusztus 14-én a Kolorban Gabival kóstoltuk csapolva. Tökéletes volt!)

 

2019. július 19-22.:

Amikor első nap elkezdtem ennek a hétvégének a jegyzetelését az első oldal tetejére a dátumon kívül csak annyit írtam fel: ,,Ez durva lesz!” Az volt!

Tápióbicskén indult a buli péntek délután. A sortűzbizottság, azaz tábornok úr és Csabi már a kapuban vártak, a lecsó a bográcsban rotyogott, Kormos pedig a nyakamba ugrott, ahogy szokott. Zoli barátunk sajnos ezkben a napokban a betegágyat nyomta, ezért nem tudott hozzánk csatlakozni, így az alap helyi erőkkel kóstolgattunk, bár Laciról nem találok képet, hogy befutott volna, de ő szeret végszóra érkezni. Szerencsére a 20 fajta sörből csak hetet kell felvennem a listára!

6367. White Tips. Az angol Finchampsteadben lévő Siren Craft white IPA-ja. Na ez sokkal inkább búza IPA volt, mint az az ominózus 1290-es! 4,5%-os, remek főzet.

6368. Santo. Ez egy duplán hidegkomlózott láger, szintén a Siren Crafttól. Nem hiába hidegkomlózták, kellemes illata volt, de az íze nem sikeredett túl markánsra, emlékezetesre.

6369. Sound Wave. Ugyanonnan egy IPA. Ez sem volt túl markáns, de kiegyensúlyozott, finom sör volt.

6370. Ristretto Negroni. Coffee cocktail ale a címke szerint. A második kortynál már éreztem a KV-t. Kacifántos cucc. Nem az én világom. Ez is Siren Craft főzet. Csabi gyűjtötte be őket a Beercase-en keresztül.

6371. Love Session Mosaic. Egykomlós session IPA a Brew Your Mind-tól. Tolja a Mosaicot illatban és ízben egyaránt. Nagyszerű főzet!

6372. Parallel Dimension. Imperial IPA-hoz képest jól tolta ez is az illatot. Ízében nekem kicsit NE IPA-s volt, ananászos ízjegyekkel. 7,8%-os, de csalóka módon, nem érződött az ereje. A Brew Your Mind ezzel is rendesen betalált! Köszi Csabi, hogy beszerezted őket!

6373. Fehér Nyúl Smoky Rabbit. “Vigyázz, nehogy fellökdt a lecsós poharat!” Ennek az idézetnek nincs közvetlenül köze a sörhöz, viszont ha időben frissítettem volna az oldalamat, akkor a FB-on könnyebb lett volna a találós kérdésre válaszolni... Mivel füstös ez a nyuszi, persze nem az én ízvilágom, de ez nem az ő hibája.

A kóstolgatás közben egy laza sörfőzést is lezavartunk. Hm. Ahogy nézem, ekkor főztük az Agyonkomlózott Szezont. Meghallgathattunk egy izgalmasan mulatságos sztorit a zsákos mercisről tanya megfigyelési gyakorlaton, miközben “belga királyok voltak a házban, s közben hal szagot éreztem, a komló meg forrt”! Ez utóbbiakról ne kérdezzetek többet! A mercis sztori az meg van tisztán, de a többit nem tudom, miért írtam fel. Szóval az első nap jól sikerült!

Mivel minden nap máshol aludtunk és Csabi volt a sofőr két napig, nehezítő tényező volt, hogy kénytelenek voltunk kijózanodni. Csabi mindenképpen, én meg szolidaritásból. Hosszú regenerálódás, közben egy korábbi főzet átfejtése és némi palackmosás után elindultunk Gyöngyösre. A szombat délutáni időpontra való tekintettel megálltunk a Tesconál, hogy vegyünk pár apróságot a kajaügyi vonal megerősítésére. Ha már ott voltunk, Csabinak hála végre tudtam venni egy új mikrót az üzletsoron! Most már ihatom újra mikrózva a söröket igaz Csepi?! Amint megérkeztünk nekiálltunk a feltöltődésnek! Nálam elvileg 24 fajta sört kóstoltunk, amik közül szerencsére csak 11 lett új, bár az sem kizárt, hogy az asztalon máig (08.16.) heverő üvegek, dobozok közül párat nem is ezen a napon nyekkentettünk meg. Ki tudja már ezt követni?

6374. Vörösbegy 2.0. Furcsa hogy a KESER-től csak az alap verzió volt eddig listázva. Lehet, hogy korábban elkerülte a figyelmemet a ,,2.0” jelzés a címkén? Csabi nem örült ennek az altbier típusnak kezdésként, de nekem nagyon bejött.

6375. Mosaic Lager. A Lidlben kapható finn történet. A Pyynikin főzete. Már a sörfőzde neve miatt is érdemes megvenni, de egyébként egész jó kis sör. A vége kicsit fanyarkás volt.

6376. Hatvani Barna. Amíg csak csapolva lehetett kapni a Hatvany Serfőzde söreit a barnájukat stoutnak hívták. Most erreutaló szöveget nem találtam a címkén, de nem ezért veszem fel újra a listára sőt, nem is az ,,i” ,,y” különbség miatt a megnevezésben, mert eleinte csak én írtam. a söreik nevéhez, hogy ,,Hatvany”, hanem azért, mert anno 6%-osként árulták, most meg 5,6-os. Amúgy semmi extra, de korrekt. (Egyébként lehet, hogy a pár nappal előbbi kóstolásnál is lesznek hasonló megjegyzések, mert úgy alakult, hogy fordított sörrendben kerülnek az egyes napok megéneklésre feltöltés előtt.)

6377. Bosstime. A svéd Brewski 9%-os kávés árpabora. Nagyon kitalálták!

Nem írtam fel, ki mikor érkezett hozzánk, de Petya keresztfiam, Gabi és Szabi is csatlakoztak a délután folyamán. Nagyon jó kis csapat gyűlt össze!

6378. Harboe Gold. Mindig jól esik, amikor a barátaim kifejezetten miattam tartogatnak söröket, hogy én is megkóstolhassam őket velük együtt. Szabi gyakran direkt megkérdezi, ha kap valami érdekeset, hogy ittam-e már. Ennek a dán világos lágernek is ezért örültem nagyon. Korrekt darab volt, ráadásul pár arany árban lévő kézműves sört leszámítva ,,rendes” dán sörhöz a Faxen kívül nem lehet itthon hozzájutni, így duplán, vagy talán már triplán örültem neki. Köszi Szabi!

6379. Flying Cauldron. Harry Potter vajsöre. Ezt pedig Sanyó keresztfiamnak köszönhetem! Nagyon megörültem neki, amikor nem rég hozta, hogy találta Pesten valamelyik üzletben és egyből rám gondolt! Hivatalosan nem kifejezetten sör az alapanyagai alapján, de egy másodperc tört részéig sem merült fel bennem, hogy listázzam-e, vagy sem. Az íze egyébként vaníliás tejre emlékeztetett. Aki nem figyelt rá oda, mit iszik, az visszahőkölt tőle, de nekem az előtte ivott markánsan keserű sörök után kifejezetten jól esett.

Nos, e között és a nálam megivott záró sör között támadt egy kis rés a pajzson! Jegyzeteim szerint az alábbiakat kóstoltuk még: ,, ... “ Viszont találtam 2 olyan üres üveget az asztalon, amik esélyesek rá, hogy ezen az estén ürültek ki. Markáns vélemény nyilvánítást persze ne várjatok róluk! Az meg tuti, hogy a két sörpárlatot ekkor kóstoltuk.

6380. Geisha Sörpárlat. Még a 40. születésnapomra kaptam Szabinak hála Sörapuék teás sörének lepárlásából ezt a kis finomságot. Én ugye nem csípom a tömény piákat, de ennek nagyon kellemes, harmonikus íze volt. Két és fél évig pihent a hűtőben, hogy olyankor kóstoljuk meg, amikor Szabival együtt tudjuk megízlelni.

6381. Alakor Bio Sörpárlat. Ő még csak cirka egy éve pihent a hűtőben. A tavalyi Gyulai Sörfesztiválon vettem. A megfelelő társaságra várt ő is. Ideje volt beteljesíteni a sorsát.

6382. Black Mirror. Reczer Gábor málnás imperial fekete IPA-ja. Szerintem nekem kifejezetten ízlett, mert a fekete IPA-k a gyengéim, így ha nem lett volna bejövős, az tutira mély nyomot hagy bennem!

6383. Imperial Red. Az angol Wychwood 4,7%-os vörös ale-je. Mivel tőlük ittam már ölég gyenge söröket, szerintem ez elég korrekt lehetett. Nem maradt bennem kellemetlen élmény vele kapcsolatban.

6384. Silent Whisper. A Brewski 10%-os imperial soutja olyan brutálisan jó volt, hogy ennek a felírásáról nem feledkeztem meg! Valami mesésen szenzációs! Harmonikus, krémes, símogatja az ember ízlelőbimbóit!

A háztáji kóstolás itt véget ért, de az este még korántsem! Asszem újdonságot nem találtunk sehol, de betértünk a Kolorbárba, a Sziesztába, ahol Csepi is csatlakozott hozzánk, a Kolorba visszatértünk, majd végül a Start Műhelyben kötöttünk ki, ahol hajnalig söröztünk diszkózenére, mert az még nagyon hiányzott...

A harmadik nap megint hosszú regenerálódással kezdődött, illetve folytatódott a hajnalig tartó tivornyázás után. Azért egyszer csak útrakeltünk Bicske felé! Útközben beugrottunk Kátára, a Bauer Sörfőzdébe és begyűjtöttünk egy teljes szortimentet. Az utólagos nyomozásom eredménye alapján egy sörüket biztos felvehetem a listára, talán többet is lehetett volna. Ezen a napon 12/4 lett az arány igaz, négy 1,5 literessel...

6385. Kátai Barna. 7%-os alkohol tartalommal még nem listáztam tőlük barna lágert. Mint kiderült, 70 napos érlelésű, azért símult be és nem érződött az ereje, pedig csak 0,5%-al volt kevesebb benne az alkohol, mint a legutóbbiban.

6386. Horizont Pilot Series 15 a négyzeten. Bocsánat, amiért ilyen bénán írom a sör nevét, de gőzöm sincs, hogy kell indekszbe írni a kettest! Tök jó lenne, ha nem savanyították volna be pluszba! Ha nem forgatom meg a számban, elfogadható.

6387. Beet Blood. Amikor megláttam, hogy a HopTop-nak van egy céklás gose-ja, biztos voltam benne, hogy én nem fogom megvenni! Ez így is történt, de Csabi ,,szerencsére” vett belőle egy üveggel és velem osztotta meg! Gyűlölöm a céklát!!! Végül nem bántott annyira, mint ahogy előzetesen gondoltam, de nagyon nehezemre esett a számhoz emelni a poharat!

6388. Horizont Pilot Series 17. Citromos, zöldcitromos, szecsuáni borsos gose. Meg a f...mat!

A negyedik napot akár sörözéssel is kezdhettük volna, mert ekkor már Balázs volt a sofőr, de nem tettük. Ekkorra már eléggé kizsákmányoltuk a szervezetünket. Szolnokra mentünk a Söráriumba Balázs magyar kisüzemi söröspohár kiállításának a lebontása és Csabi antik magyar sörösüveg kiállításának a felépítése érdekében. Igyekeztünk safjőrmájszter kollégát minél későbbre hívni, de még így is kellet vagy egy óra miután megérkezett, hogy összeszedjük magunkat és a kiállítási anyagot. A Söráriumban kapcsolattartónk, Szabó Nándi fogadott minket. Rövid instrukicók, egyeztetés után ő átmenetileg tovább haladt egyéb elfoglaltságai miatt, mi meg szépen, óvatosan rendezgettük a törékeny relikviákat. Pusztán kiegészítésként, de Balázs és én is bedtunk egy-két egyéb holmit az új kiállítás anyagába. Közben Balázs hozott egy kanyar sört.

6389. Szolnoki IPA. Sörfőző mester váltáson esett át a Sörárium. Emiatt aktuálisan csak egy fajta sörük volt a régi szortiment kifuttatása érdekében. Nem kifejezetten volt IPA íze, az sem kizárt, hogy a csap elejét fogtuk ki, de a későbbi remek ebéd mellé legurított második korsó adta élményt is figyelembe véve korrekt kis söröcske. Azért már várjuk az új szortimentet!

Az anyag elrendezése után búcsút vettünk az időközben visszatért Nánditól lelkére kötve, hogy úgy vigyázzon a kicsikéinkre, mint a szeme világára, majd pár ajándékba kapott relikviával felvértezve (Sajnos alátétek egyelőre nem voltak köztük!) tovább indultunk, hogy Csabi is megismerhessen még pár szolnoki nevezetességet..

6390. Prototipe #01. A szolnoki Guriban kóstoltuk ezt a kísérleti session IPA-t. Már most is finom! Mi lenne, ha nem kísérleti lenne?

Ezt követően átugrottunk a Malátába is egy-egy üveges kézművesre, majd utána olyan kiváltságban lehetett részünk, amiben keveseknek! Az sem kizárt, hogy eddig még csak Balázs párjának, Csillának adatott meg ez a tisztelet. Bejutottunk A Konyhába! Balogh Balázs barátunk Sörök a konyhából magyar sörkóstoló blogjának szívébe. Pár nappal korábban Horvátországban jártak, így az ott beszerzett érdekesebb sörök kóstolása volt az esti program. Az elmúlt három nap viszontagságainak ,,hála” szegény Csabi csak félgőzzel vett részt benne, én viszont nagy érdeklődéssel kóstoltam végig a horvát szortimentet. Az utólagos listázás során kiderült, hogy párral már találkoztam, de a többségük zsír új volt.  

6391. Tars Indeficienter. 4,9%-os világos láger a Kaltenberg Addriától, Kukuljanovoból. Valamiért ez nem jött be, de szép pohár készült hozzá, amiből ráadásul kaptam egyet ajándékba Balázstól.

6392. Ožujsko Hoppy Lager. Zágrábi hoplager. Fogyasztható történet, de kicsit még dolgozhatnának rajta.

6393. Karlovačko Crno. 6%-os fekete láger. Ez kifejezetten barátságos volt.

6394. Baltazar. Egy újabb hoplager, ezúttal a zágrábi Medvedgrad Sörfőzdéből. Ez egy nagyon korrekt darab volt! 5,6 / 15%-os.

6395. Fakin IPA. 6,5 / 15%-os IPA. Ez is Medvedgrad főzete. Az illata nagyon ott volt, szépen, IPA-san, az íze viszont hőkezelt. Azért még így is ölég jó volt.

6396. Zmajska Pale Ale. A szintén zágrábi Zmajska Pivovara világos ale-je. Sajnos egy kicsit savanykás volt.

6397. Zmajska Porter. Ez a sörük már nem volt beteg. Porter ízt nem találtam benne, de nem volt (nagyon) rossz.

6398. 5th Element Beer American Blonde Ale. Ne kérdezzétek, hogy került indekszbe a ,,th”! Magától írta oda a gép. A Pivovar Daruvar 5,3 / 12%-os söre. Fokhagymás volt az illata. Nagyon furi cucc!

6399. 5th Element Beer Imperial IPA. Na, ez a 7,5 / 17%-os söröcske már igen korrekt volt!

6400. Pale Ale. The Garden Brewery, ami tulajdonképpen The Bird Brewery főzet. Ők is zágrábiak. Csabinál korábban már több remek sörüket is kóstoltuk. Ez sem maradt el tőlük. Balázs blogján több infó van erről a kettős névhasználatról. Én azt hittem, hogy gerilla főzet, de ha jól emlékszem, ő más következtetésre jutott némi nyomozómunka után.

6401. Crafter’s Swing. 4,7%-os American red ale a leprovicai Agram Craft-tól. Amolyan feltépős, de még sem feltépős kupakja volt. Balázs: “Van benne egy kis mosogatólé illat!” Ezek után furcsa, hogy ezt írom, de egész jó volt.

6402. Crafter’s Chimney. Egy újabb Agram főzet, zabos stout. Semmi extrát nem adott, de nem volt vele baj. Az meg valószínűleg soha nem fog kiderülni, hogy miért írtam még mellé, hogy “sellőket dugó...”! Másnap reggel meg mentem melóba...

 

2019. július 12-13.:

Az utóbbi években sajnos nagyon ritkán adatott meg, hogy Kelsch Robi barátommal együtt lógjunk! Egy-egy börzén ugyan összefutottunk, de olyankor kevés idő jutott egymásra. Ezért nagyon örültem, hogy ezen a hétvégén meg tudtak látogatni fiatalemberré cseperedett fiával, Norbival! Péntek este érkeztek. Szombaton kirándultunk egyet a Mátrában Csabival és kisfiával, Levivel kiegészülve. Vonatoztunk a szalajkaházi vonalon, felmentünk Kékesre, csónakáztunk Sástón, lángosoztunk Mátrafüreden. Robertóval meg sörözgettünk egy kicsit esténként. Végre kicsit kidumáltuk magunkat! Jó kis hétvége volt! Elvileg minden  alábbi sört együtt kóstoltuk meg. A sorrendjük azóta már a feledés homályába veszett, de nem is ez a lényeg!

6357. Kazánházi IPA 21. Mosaic. Robertó és Pataki Gábor barátja közös főzete. Mosaic komlóval hidegkomlózott IPA. Nagyon szépen adta a fajta íz és illat világát.

6358. Kazánházi IPA 20. Simcoe. Ez a komló bizony piszok jól illik az IPA-khoz, ha jól bánnak vele. Robiék a tenyerükön hordozták!

6359. Kazánházi IPA 18. Chinook. A két este három legjobb sörei voltak ezek, pedig majd mindjárt látható lesz, hogy kóstoltunk pár puccos darabot...

6360. Hatvani Búza. Csökkentett alkohol tartalommal is kellemesnek tűnt ez a főzet. Robertóék voltak a főzdében, onnan hozták.

6361. Hatvani Világos. Szűretlen világos láger. Ennek elvileg nőtt kicsit az alkohol tartalma a korábbiakhoz képest. Hozott egy korrekt átlagot minden extra nélkül.

6362. Zentus Too many players on the ice. Itt valakit kiállított a spori! Triplán hidegkomlózott New England IPA. Jó volt, de nem érte el Robiék otthon főzött söreinek a szinvonalát.

6363. The Truth. Az amcsi Flying Dog imperial IPA-ja. Dettó!

6364. First Flower Power. New England IPA. Ezen a néven futott már egy sör a hazai piacon a Monyo és a Garage közös főzeteként. Mivel egszeri eset volt, talán nem bántják egymást. Erre, sőt a következő két sörre előre is ugyanazt írom. Jó, jó, de Robertóék otthon főzött IPA-i...!

6365. First Taproom Socrates. Dupla New England IPA.

6366. Poppels New England IPA. 7%-os svéd főzet. Sajnos ritkán írom ide, pedig kellene, sok más sörrel egyetemben ez is a Beerselection-ből lett beszerezve.

Alapvetően kifejezetten jó söröket kóstoltunk ezen a két napon, de nem ez a lényeg! Az a fontos, hogy végre újra együtt tudtunk lógni egy kicsit!

 

2019. július 4-7.:

Idén csak egy egynapos sörfőzde túrára futotta a lehetőségeinkből. Csabival ketten indultunk útra a gyűjtőklubunk pécsi kiruccanásának apropóján. Végül igen jó hétvége lett ebből is! Csütörtök délután Csabinál alapoztunk egy kicsit...

6337. Edge of Eden. Trópusi gyümölcsös APA Rizmajer - Hopin’s közös recept alapján Csepelen főzve és felnevelve. 5,5%-os viszonylag édes, finom kis söröcske!

6338. Saint of Circumstance. Citrusos blonde ale a kanadai Collective Arts Brewingtől. Múltkor már kóstoltuk több sörüket. Ezt most Csabi kapta a Beercase aktuális csomagjában. Ez sem okozott csalódást.

6339. Valkyrie. A Wicked Water Synthesisben főzött búza IPA-ja. Egyáltalán nem rossz sör, a búzát meg is találtuk benne, de az IPA jelleget nem. Erről időközben, mivel szokás szerint csúszásban vagyok a feltöltéssel volt egy kis vita, vagy eszmecsere a FB-on. Hát, mi Csabival tartjuk magunkat hozzá, hogy ebben semmi IPA-s jelleg nem volt 1290,-ért.

6340. Mime. Mivel másnap estére Mecseknádasdra készültünk, jó ürügy volt rá, hogy végig kóstoljuk a Zoli barátunk által a MÜPA-ban beszerzett egyedi Karl söröket. (Az már csak hab volt a tortán, hogy így nem kellett őket hazacipelnem, ráadásul az üvegeiket is vissza tudtam váltani.) Jöttek szépen egymás után ezzel kezdve... IPA-nak készült. Kellemes sör volt, de igazából ebben sem éreztük igazán az IPA-s jelleget.

6341. Freia. Almás búza tripel. Kifejezetten finom, harmonikus, csalóka kis cucc! Nem érződött rajta az ereje.

6342. Sieglinde. Mézes, mentás világos. Azt nem tudom, láger, vagy ale. Stimmeltek benne az ízek, kifejezetten jó, harmonikus sör volt ez is, de azt nem nagyon értem, miért kell mentát tenni egy sörbe. Amúgy biztos sokaknak bejön, nekem meg még ennek ellenére is ízlett.

6343. Siegfried. Maibock. Inkább szaga volt mint illata. Sőt, volt egy kis savanykásság is az illatában, de szerencsére az ízében nem. Összességében egy típusazonos, korrekt kis söröcskét ismertünk meg személyében.

6344. IPA No 9. Brut IPA Azacca és Citra komlókkal. Egy újabb Collective Arts főzet Kanadából. Egy pi..., akarom mondani árnyalattal maradt csak el a korábban kóstolt söreiktől.

6345. Peach Please. Csabi lelekesedésének és álhatatosságának hála sikerült hozzájutnunk a Brew Your Mind korábban már nagyrabecsült söreihez, amiket ezúttal a saját, szexárdi sörfőzdéjükben alkottak újra. Illata nem nagyon volt, eleinte az íze sem volt domináns, de a végére kiteljesedett.

6346. Human Experiment Six. A hatodik változata ennek a remek kis IPA-nak. Mindig jó BYM söröket kóstolni!

Na, most másnap elindultunk főzdézni. Útközben sör újdonságok nem nagyon akadtak, de a mini túra így is jól sikerült! Sőt, gyűjtés szempontjából nagyon jól! Benéztünk Táborfalvára, Kerekegyházán nem tudtak velünk foglalkozni, de azért a “Spatenben” vettünk pár flaska sört, Útközben Csabinak hála Lajosmizsén is megálltunk a Tanya Csárdánál az én préselt emlékérme gyűjtési szemvedélyem miatt, majd Soltvadkerten volt részünk az ott már megszokott nagyon kedves fogadtatásban Kárpáti Attilának köszönhetően. Sajnos pont ebédidőben értünk oda, de ennek ellenére is pazar vendéglátásban volt részünk. Pár érdekesebb sörös pohár megvizslatása után máris sörrel teli poharat találtam a kezemben. A tartályból csapolt szűretlen félbarna bajor búzasör nem okozhatott csalódást. Ezt a Barna Medve követte, majd a sörfőzde szortimentjébe nem túl régóta bekerült IPA. Hááát, pazar volt! A gödöllői Sörmustrán már találkoztam vele, így már listázva van, de a lényeg, hogy még repetázhattam is belőle. Nem kellett kérni, látta az arcomon Attila, hogy piszkosul bejövős volt! Szegény Csabi persze közben sofőrként próbált jópofát vágni a dologhoz. Az utána kapott címkéknek viszont már tényleg mind a ketten őszintén örültünk, csak úgy, mint az ajándékba kapott söröknek, amiket később az út egyes állaomásain együtt dézsmáltunk meg.

Soltvadkert után Kiskunhalas következett. Bár előzetesen Hopfanatic Kiss Tamástól nem kaptunk visszajelzést, meg tudjuk-e látogatni őket, végül szerencsénk volt. A sörfőzde is nyitva volt és Tamással is találkoztunk. Jó volt kicsit elbeszélgetni vele, mert általában csak fesztiválokon szoktunk összefutni, amiken ilyesmire nincs ideje. Vettünk jó pár finom söröcskét, kaptunk egy szép adag címkét, köztük izgalmas darabokat és jó volt a fejlődőben lévő sörfőzdét belülről is újra látni, amire pár éve volt lehetőségünk utoljára.

Bár bejelentkeznünk nem sikerült, következő célpontnak Katymárt tűztük ki. Ide már két éve is elindultunk lelkesen, potyára, így most nem hagytuk magunkat! Odaérve, bár a neten talált adatok alapján 16 óráig nyitva kellett volna lenniük, zárt kapuk fogadtak, de azért még sem távoztunk üres kézzel. A falu központjában, miután megcsodáltunk egy hmmmm, “érdekes arcú” menyasszonnyal megáldott esküvői menetet, két potyára meglátogtott bolt után a nemzeti dohányboltban sikerült vennünk 3 fajta literes Katymári sört. A 3 liter sör 700 valahány magyar pénzt kóstállt. Hát! Kár, hogy Katymáron nincs kézműves sör szaküzlet! Postaköltséggel együtt is olcsóbban szereznénk be a kisüzemi söröket, mint bárhonnan máshonnan!

Katymár után napi utolsó állomásunk, Mecseknádasd volt a cél. Bajánál mentünk át a Dunán. Előtte ismét Csabinak hála sikerült érméket préselnem a Szentháromság téren. Nádasdra érve először megálltunk kajálni a már általunk jól ismert Schlossberg étteremnél, majd ezután tértünk be a főzdébe, ami egyben a szállásunk is volt. Látva a bisztró kajákat picit talán bántuk, hogy nem a Karlnál vacsoráztunk, de a lényeg, hogy nagyon kedves vendéglátás mellett, remek söröket kóstolhattunk. Volt köztük pár ismerős és néhány újdonság is. Rögtön az elsőt csapról kóstoltuk, ami Karl söröknél ritkán adatik meg.

6347. Luther 500. 5%-os kiváló, hidegkomlózott láger. Nekem is nagyon ízlett, képzelem Csabinak mennyire jól eshetett az egésznapos vezetés után!

6348. Bozsulé. 3,5 %-os belga meggyes ale. A fanyarkás változatból, szépen összerakva.

6349. Bambi. Egy újabb 3,5%-os meggyes ale, amit elvileg jóval édesebbre hagytak. Mondjuk úgy, hogy csajosabbra? Ez is nagyon korrekten lett összerakva! Egyáltalán nem volt édes, max. csak picivel édeskésebb, de semmi mű nem volt benne, sőt!

6350. Sourprise. Egyikünk sem csípi a savanyított söröket, de részben (vagy talán egészében) a címke miatt bevállaltuk. Továbbra sem az én, a mi ízlésvilágunk ez a stílus, de az átjött, hogy korrekten lett összerakva.

Az igazat megvallva, miután már a szálláson folytattuk a sörözést egy idő után megcsaltuk a helyi sörfőzdét! Rengeteg sört vettünk, kaptunk az út során, így azokat is elkezdtük megdézsmálni kisrészben a hűtőben, nagyobb részben a légkondi elé téve, frankón lehűtve. A vékonyka jegyzeteim szerint egy újdonság akadt köztük.

6351. Pink Sky. Gyümölcsös Hopfanatic söröcske, ami alapvetően csak hordós kiszerelésben elérhető kive Halason, ahol igény szerint betöltik az ember fiának, lányának 1 literes PET palackba. Na, egy ilyen lityós flaskát dobtunk be belőle. A kis egyszerű címkéje szerint nem savanyított sör, de azért ölég fanyarkásra sikeredett. Egynek érdekes tapasztalat volt.

Szombat reggel, miután be-, illetve elköszöntünk a sörfőzdébe(n) útrakeltünk Pécsre. Volt egy megkezdett 1,5 literes Soltvadkerti világosunk. Én útközben ,,feláldoztam magam” és benyakaltam. Pécsre érve aztán meglepően könnyen eltaláltunk a szálláshoz. Elfoglalni még nem lehetett, de annak tudatában, hogy jó helyen járunk, a klubos csapatunk pár tagjával összefutva nyugodtan ültünk le a szállásunk éppen felújítás alatt álló véndöglátóipari egysége előtt egy újabb 1,5 literes soltvadkerti sör társaságában. Ezúttal a búzát nyekkentettük meg a két András, Vértesy és elnökünk Kovács társaságában, amíg a többiek a parkolási nehézségeken próbáltak úrrá lenni. Szobafoglalástól a sörfőzdéig még pár útravaló sört legurítottunk a közben egyre bővülő csapattal. Asszem, ekkor került terítékre a katymáriak újdonsága is.

6352. Csipkebogyós Headbanger Feeling. Ízesített őszi ale. Féltünk tőle, de nem volt miért. Nagyon korrekten, szépen lett összerakva. Kellemesen fanyarkás, frissítő, üdítő söröcske volt.

Mindeközben PPPéter jött, látott és - ki tudja miért - lepattant. Mi meg utána egy nagyon jóhangulatú látogatást tettünk a Steam Craftban. A szerencsére már jól ismert finom helyi sörök és a helyben sütött remek pizza mellett a tulajdonos által ,,bedobott” játék lehetőség is sokat lendített a hangulaton és a söröspoharakon! Marionett sörözésben korábban asszem, egyikünknek sem volt még része, az igazat megvallva, amikor először láttam ilyet úgy gondoltam, nekem nem is lesz, ha rajtam múlik, de tévedtem! Jó buli volt igaz, páran kicsit több IPA-t adtak vissza az anyaföldnek, mint amennyit a vallásuk indokolt volna!

Csabival, Szikivel és Jóskával a ,,hivatalos” program után bevetettük magunkat a városba. Belebotolva az Ahoj nevű cseh sörözőbe kikértünk egy-egy korsó vágott sört a Kozel két árnyalatából. Meglepődve és egyben örömmel tapasztaltuk, hogy profi csapos készítette őket. Ráadásul Csabinak ,,hála”, mivel beszólt a pincérnek jelezve, kicsi az esély rá, hogy igazi vágott sört fogunk kapni, miután ezt csapos barátunk is megtudta, kaptunk ajándékba egy négy rétegbe csapolt rezanét, amit még az életben nem láttunk soha! A hely másik újdonsága az előre csomagolt, Dreher által forgalmazott új rágcsálnivaló volt. Sózott pilzeni maláta.

A Beertok 2.0-ba ezután tértünk be, ahol már vártak minket. Meglepetésünkre remek sörös relikviákat kaptunk ajándékba sőt, még fejenként egy-egy székely zászlót is, az viszont egyáltalán nem volt meglepő, hogy a Four Towers és a Hoppá! legújabb közös főzete igen kiválóra sikeredett:

6353. Smash Series! 2# Citra & Golden Promise. Ez a 6,2-es SMASH IPA frissen csapolva mesés volt!

6354. Citrilla. A Maisel & Friends 6%-os búza IPA-ja, amit szintén itt, csak üveges változatban kóstoltam nem ugrotta megaz előző magas szintet, de még így is finom volt.

A keménymaggal visszatérve a szállásra a csapat többi tagja már nyugovóra volt térve. Egy, csak egy leány volt talpon a vidéken, Mátraházi Gabi! Innentől együtt kóstolgattunk még tovább, elvileg már jól ismert, korábban listázott söröket továbbra is remek hangulatban.

Másnap reggel Sziki sugallatára a kocsmalátogatós csapattal változtattunk eredeti útitervünkön és Baja fölött, Érsekcsanádon tértünk be előzetes foglalás és némi várakozás után a Rév Csárdába, ahol egyedi címkézésű Kapucinus sör kapható. Pechünkre pont ki volt fogyva, de vendéglátónk kedvességének köszönhetően mégis kaptunk fejenként 2-2 db-ot a címkéjéből. Ezek után talán kicsit (vagy nagyon) hálátlannak fogok tűnni, de mégis úgy érzem, le kell írnom, hogy az ott fogyasztott, többiek által felmagasztalt bajai halászlé szerintem elég középszerű volt, az meg biztos, hogy piszkosul túlárazott.

Ezt követően már elváltak útjaink. Tápióbicskéig visszahozott Csabi, majd onnan buszval jöttem haza, de még előtte hogy, hogy nem, jutott időnk két érdekesebb sör megkóstolására Bicskén is.

6355. Éjszaka Leve. Ezt a sötét ale-t Kunca barátunk főzte. Én anno a legutóbbi börzén nem boltoltam belőle tőle, így nagyon örültem, hogy Csabinál megkóstolhattam. Korrekt söröcskére sikeredett.

6356. Pear Pressure. A HopTop és a holland More Beer körtés savanyított söre. Hát, arra jó volt, hogy elvegye a kedvem a további sörözéstől, aminek már ideje volt az elmúlt napok tartalmas időtöltését figyelembe véve... Egy újabb remek hétvégét zártunk!

 

2019. július 3.:

6334. First Blueberry Ale. Pösti áfonyás witbier. Volt benne valami bizarr.

6335. Tücsök Pöcse. Ez saját, pontosabban Két Tóth főzet. Meglepődtem rajta, hogy még nincs a listán. Már jó régi! A színléből készült Zajos Tücsök cefréjének máslásából készült, mild ale-nek szánt söröcske, amit anno, még 2017-ben sajnos túl sokáig hagytam tartályban, viszonylagos melegben, így végül ölég savanykás lett. Most, cirka két évesen kóstolva, azok után, hogy időközben elharapózott a savanyított sör mánia, tulajdonképpen ez még egész ihatónak is mondható. Finom sör lett volna, ha...

6336. Summer is Coming. A győrújbaráti Vaskakas citromfüves saisonja. A családtól kapott sörpakk egyik izgalmas darabja. Szeretem ezt a sörtípust.  

 

2019. július 2.:

Ógyallai (viszonylag) prémium szortiment. Feketebalogi kisvonatozás és hajtányozás után vettem őket tegnap. Egyik sem kiemelkedő, de kellemes sörök. Azért az ár-érték arányuk elgondolkodtató igaz, ezúttal benzinkúton sikerült beléjük botlanom.

6331. Hurban Legend Pšeničné. 4,9%-os hidegkomlózott búza.

6332. Hurban Legend Polotmavy Bock. 6,5%-os félbarna bak.

6333. Hurban Legend IPA. 6,5%-os India pale ale. Örülök, hogy megvettem ezt a szortimentet, de valószínűleg többet nem fogok vásárolni belőlük.

 

2019. június 29.:

Szentpéteri Gábor barátommal már nagyon rég tudtunk utoljára “szakmázni”! Most is nehezen jött össze, de végre újra le tudtunk ülni egy kicsit dumálgatni és kóstolgatni. Volt pár érdekesebb külföldi és néhány már listázott házi, gyöngyösi söröm, amiket vele szerettem volna megkóstolni. Az újdonságok:

6327. Tusker. 4,2%-os világos láger Kenyából. Meglepően iható volt.

6328. Bangla. 4,8%-os világos láger. Bangladeshinek van álcázva, de valójában angol gyártmány. Ez is gond nélkül fogyasztható volt.

6329. Fiji Bitter. 4,6%-os bitter. Amióta sok-sok évvel ezelőtt megszereztem az első Fiji-szigeteki címkémet vágytam rá, hogy egyszer megkóstolhassam ezt a sört. Nem okozott csalódást! Persze egyszerű kis söröcske, de valószínűleg nem is kellene ennél több, ha Fijin, a tngerparton kortyolgathatná egyszer az ember...

6330. Fiji Gold. Ha már lúd...! Ez is 4,6-os. Kicsit talán lágyabb, bár egyik sör sem volt különösebben markáns. Jól esett.

Mind a 4 sört, plusz még pár remek söröspoharat egyik a “SÖRCIKK minden ami a sörrel kapcsolatban gyűjthető” Facebook csoporttagnak, Hunka Rolandnak köszönhetek, aki önzetlenül felajánlotta, hogy tud hozatni egy angol szaküzletből pár holmit, ha valakit érdekel. Éltem a lehetőséggel! Remélem, egyszer majd valahogy viszonozni tudom neki!      

 

2019. június 28.:

6324. Ceres Gold 9. Dán 9,1%-os, erős világos láger sör. Az olasz beszerzés talán legutolsó darabja. Meglepően jó volt.

6325. Monkey Funky. Hara Punk saison újratöltve. A “yeah” lemaradt és most már valahol a Főzdeparkban készült, ha minden igaz. Még mindig jó!

6326. Only Light Can Do That. Vanilla cream ale a Monyótól. Szokás szerint elég nagy késésben vagyok a lista frissítésével, túl sokat meg nem jegyzeteltem ezekben a napokban, de az biztos, hogy ízlett.

 

2019. június 27.:

6322. OHV Áfonya.

6323. OHV Fahéjas Alma. A Legenda gyümölcsös sör szortimentjének két darabja. Az áfonyásra emlékeztem még a kezdeti, Szlovák úti időszakból, de a fahéjastól kicsit féltem, szerencsére ok nélkül. Nem lesz a kedvencem, de azért egész kellemesen harmonizált a fahéj az almával. Nem lett túltolva.

 

2019. június 25.:

6320. Ginger Beard. A Wychwood 4,2%-os gyömbéres söre. Szolnoki beszerzés a Snapszból. Az első alkalom, amikor olyan gyömbéres sört ittam, ami nem csak édeskés, de csípős is. Valószínűleg ez lenne a normális, számomra mégis inkább bizarr.

6321. Hobgoblin Gold. 4,5%-os golden beer azonos forrásból. Talán a komlózása csúszott félre, vagy talán bennem van a baj? Minden esetre alig tudtam meginni. Nagyon furcsa volt.

 

2019. június 24.:

6318. Vári Nővérek. Idén már évjáratolás nélkül és APA típus megjelöléssel. Úgy tűnik, Szentandráson megtalálták a végleges verziót. Kellemes lett.

6319. Trooper Light Brigade. A Robinsons 4,1%-os  arany lágere, vagy aleje? Golden bier felirat van rajta. Nagyon szépen komlózott, remek kis söröcske.

 

2019. június 20-22.:

Egy újabb bicskei barangolás szolnoki kiruccanással megspékelve!

Csütörtök délután keltem útra Tápióbicskére. Kisebb belügyi problémák miatt izgalmasabb volt a busz út a tervezettnél, de végül extra kiadás nélkül megérkeztem. Csabi és Tábornok úr már javában tolták a szekeret! A leendő gyümölcsös búza alapsörének cefrézése a közepe környékén járt.

6289. Agyon Komlózott 2018. Ezzel a tápióbicskei vadkomlóval főzött sörrel olthattam először a szomjamat. Biztos, a szituáció is adta, de tökéletes volt! Ha jól számolom, ez már az AK sorozat 6. darabja.

6290. AK Búza. A 6. után rögtön jött a 7. verzió, ez már búza alapokra építve. Jó ötlet volt kipróbálni Csabikám! Remekül hozza az AK névhez méltó markáns komlókeserűt, de megmaradt búzasörnek. Atom szűretlen búzasörnek.

6291. Grimbergen Rouge. Sárgarépa koncentrátumos, 6%-os belga márka Franciaországból. A Kronenbourg Obernaiban lévő gyárából származik. Nem volt rossz. Ittunk pár egyéb változatot is, de azokat már listáztam igaz, Strassbourghoz, de jó esély van rá, hogy csak rosszul azonosítottam be a származási helyüket anno.

6292. Pannonhalmi Scharlatan. Rajnai Rizlinges belga dubbel. 19 / 8 %-os, komoly darab. Mindig félek a boros söröktől, de ettől nem kellett volna. Bár meg van benne a boros jelleg, mégis harmonikus sört alkottak győrújbarátaink!

6293. Punk Juice IPA. 14 / 5,9-es Hara Punk finomság. Ezt már Lacival együtt kóstoltuk.

6294. Pineapple Weizen. A holland Ultje 5%-os ananászos búzasöre. A sörfőzés és dumálgatás közben nem sokat jegyzeteltem, de ez is igen jó pontszámot kapott. Közben valamikor egy tepsi pizza is össze lett dobva.

6295. Yellow Haze. A Brew Your Mind APA-ja már Szexárdon készült. Ott is kiválóra sikeredett.

6296. Bright Lies. Ez az IPA-juk is szemrevaló darab. Citromborsos volt az illata.

Miközben a sörfőzés folyamatát sikeresen végigvittük számos egyéb finomság csúszott még le a torkunkon, de azok szerencsére már listázott sörök, így rátérhetek a második nap termésére. :-)

6297. ESB. Bicskei extra special bitter. Szegénykének még nincs neve, de a lényeg, hogy finom és szerintem típusazonos is. A leendő gyümölcsös sörbe való meggy és ribizli leszedése után pillanatok alatt csúszott le.

6298. Boogie Till Your Barf. A közelmúltban, névnapomra kapott remek sörpakk nagy részét beforgattam ebbe a buliba. Ezzel kezdtük meg a sorolásukat. Jön vagy egy tucat egymás után. Boogie barátunk egy nagyon ütős német tripla IPA. Timmendorfer Landban készült a Kluevers Sörfőzdében. A Studden Death gerillafőzete, ha jól értelmeztem. 10%-os. New England IPA-s íz világú. Alattomos kis cucc! Nem érezni az erejét.

6299. Hazy Pale. The Birdnél főzött The Garden Brewery féle pale ale. Az experimental series névre keresztelt sorozatuk egyik jól sikerült darabja.

6300. Collective Project SO UR. A kanadai Hamiltonban lévő Collective Arts 5,5%-os savanyított söre. Ritkán szoktam savanyákra pozitívan reagálni, de ez korrekt darab volt, még számomra is fogyasztható. Eközben már javában nekiálltunk Csaba bátyánkkal bográcsozni.

6301. Ransack The Universe. Ez is a Collective Arts söre, egy 6,8%-os West Coast IPA. Simán megvettek vele.

6302. Radio The Mothership. Duplán hidegkomlózott imperial IPA. Ez is a kanadaiak főzete. 8,5%-os. Rendesen húzta a fejemet a melegben.

6303. Way, Way Green. 8%-os zöld dupla IPA a svéd Brewskitől. Egyenletesen jó minőségű söröket kóstoltunk továbbra is, miközben befutott Zoli.

6304. No Brainer. Egy újabb jól sikerült Brewski főzet. 6%-os IPA.

6305. Juice Willis 2.0. Sudden Death főzet. 5,5%-os New England IPA. Csak egy fél árnyalattal maradt el az előtte ivott söröktől a minősége, ráadásul a név és a dizájn kipótolta ezt a kis különbséget.

6306. Yuzu and Guava. Lengyel, 9,3%-os gyümölcsös dupla IPA a Stu-tól. Közben a madárkák vidáman úszkáltak a bográcsban a kakas mennyország felé. Kaptak rózsát is annak rendje és módja szerint, majd meg lettek bolondítva egy jó adag vargányával.   

6307. Curriculo. 6%-os svéd gyümölcsös ale a Brekeriet Beer-től. Végre egy sör, ami nem ízlett! Csaba bátyánk szerint olyan, mint az ecetes bor. Ennyi!

6308. Stranger Than Fiction. Visszatértünk Kanadába egy jó kis porter erejéig.

6309. Hand of the Mad King. A Mad Scientist quadrupel brut IPA-ja. 14,3%-os. Nem semmi darab! Annyi erőm még azért maradt utána, közben, vagy előtte (?), hogy kiszaggassak egy jó adag nokedlit, majd miután az emésztés útjára indítottuk a háziszárnyasokat én megpihentem kicsit. Arra ébredtem, hogy filmet kell nézni. Mit is? Ja! A John Wick első két részét. Az elsőben még láttam rációt, a második már elég erőltetettnek tűnt. Azért örülök, hogy megnéztük őket. Magamtól biztos nem tettem volna.

6310. Transmutation Flanders. Kékfrankos red ale. A Reketye ünnepi savanyított sör sorának számomra legelfogadhatóbb darabja. Teljesen vállalható, nem penetránsan savanyú sőt, harmonikus. Azért nem lesz a kedvenc söröm.

6311. Transmutation Málna. Reketye málnás savanyított ale. Ez már keményvonalasabb darab.

6312. Salt Cake City. 9%-os barna ale a Madtől. Durván erős, de kifejezetten finom.

6313. Keleti Blokk. Egész korrekt 4,5-es stout Emődről, bár olyan vélemény is elhangzott róla, hogy: “80,-Ft-os kávé a restiből.”

6314. Exotic Post Traumatic. Málnás brut ale a Monyo collab sorozatából az Ivan & The Paranoidal közösen főzve. Erre “túlhigított szörp” megjegyzés érkezett.

6315. Fruit Booter. Málnás, borsos angol ale a Wild Beer Co-tól. Elviselhetően vad.

6316. Tepache. Ananászos, fűszeres lambic szintén Westcombe-ból.

A vége felé gyanúsan sok savanyított sör került terítékre. Csabi szerint véletlenül, de a lényeg, jó, hogy így alakult, mert így volt legkönnyebb kiinni őket a hűtőből! A két film után, hajnal felé én reménykedtem némi alvásban, amihez végül egy szintet kellett lépne. A földszintről az emeletre, miközben a srácok zenehallgatással múlatták tovább az időt.

Reggel ölég korán kellett kelnem. Szerencsére páratlan leleményességemnek és kitartásomnak köszönhetően sikerült feltörnöm a garázskapu biztonsági zárát, Kormos pedig még egyelőre nem az a klasszikus házőrző véreb, mint amilyen Ordas volt, így míg a srácok az igazak álmát aludták én útrakeltem Szolnok felé.

Odaérve szinte az első emberek voltak “Rólend” Laci és kislánya, akikbe belebotlottam. Mivel délutánra már nem jött össze a közös sörözésünk Lacival, erre a napra be kellett érnem ennyivel, ami persze nem kevés! ;-) Elsétáltam a Reptárba, préseltem érméket 75%-os sikerrel, onnan átbattyogtam a Tiszavirág Fesztiválra, majd mivel zárva volt az összes sörös stand, beültem a Malátába. Nem bele, be! Egy Jam 72 után megérkezett Balázs barátom is párjával, Csillával, akik miatt bevállaltam a szolnoki kiruccanást. A helyi Guri kicsit késve nyitott, így végül együtt is a Malátában kezdtünk. Nem maradt a hely ugaron! Magyar Zolival is összefutottunk, aki éppen egy kis utánpótlást hozott. A Guriban természetesen először az újdonságra haraptam rá, aztán a csülökre!   

6317. Guri Bajor Búza. Elég átlagos, de kellemes szűretlen világos búzasör. Jól csúszott a bajor csülök elé, mellé.

Aztán jött a jól bevállt Black Ball, majd egy kis üveges sör vásárlás a Snapszban, amit egy rövid túra követett Balázsék szállására és vissza, keresztül a fesztivá sörös standjain, ahol legurítottunk egy kis zsombóit, és beszereztük a Hrabal Söröző dekoratív korsóját és poharát,  aztán irány a Sörárium. Sajnos ott csak pár percet tudtam tölteni! Megnéztem Balázs barátom kiállítását, megcsodáltam gyűjteménye legféltettebb darabjait, legurítottam egy pohárka finom ajándék sört , s utána már indulnom is kellett a vonathoz... Húzós, de nagyon jó hétvége volt!

 

2019. június 19.:

6288. OHV Vilmos Körte. Magam is meglepődtem rajta, de amióta a Legenda átköltözött az új főzdéjébe ez az első gyümölcsös sörük, amit megkóstoltam. Meglepően sörös, csak valahogy most pont inkább a gyümölcs íz világához lett volna hangulatom. Meg volt benne az is, csak kicsit műre sikeredett.

 

2019. június 18.:

6286. SHARE. Rozsnyón, az Ikkona által, jótékonysági célra főzött alkoholmentes citromos barna láger sör. Balázs barátom segített még hónapokkal ezelőtt beszerezni. Hát, a vele párban árusított Reketye főzet sokkal jobb volt. Az az irányvonal nekem nagyságrendekkel szimpatikusabb. Ha már egyszer jótékonyságra próbáljuk rávenni az embereket, akkor szerintem cserébe ne szívassuk meg őket ilyen fura cuccokkal. Persze lehet, hogy mások meg pont fordítva látják és ez jön be nekik baromira. Az üdcsi pártiaknak biztos.

6287. Peroni Forte. 8%-os világos láger a Peroni padovai gyárából. Még a pisai út hozománya. Azt hozta, amit vártam tőle. Fogyasztható, de nem túl kifinomult darab. Egyszer bőven elég megkóstolni.

 

2019. június 17.:

6283. Apostel Weissbier Dunkel. A Spar barna búzasöre új néven. Jobban bejön, mint Valentins korában.

6284. Szögedi Citrom-Lime. Egész jó karakterű, de a 4%-os alkohol tartalma ellenére is inkábbradler jellegű citrusos világos láger sör.

6285. Büza. A Hübris 4%-os, kumkvat, thai citromfű, zöld kardamom és koriandermag ízesítésű búzasöre. Egyértelműen a citrusosság dominál benne. Eléggé elnyomja a többi fűszert. Könnyed nyári itóka.

 

2019. június 13.:

6282 DAB Radler. 3%-os szűretlen német citromos radler, a hőségriadó jegyében. Bár nem is olyan alacsony az alkohol tartalma. Egész jó.

 

2019. június 12.:

Azt mondják, ebben a nagy melegben nem célszerű alkoholos italokat fogyasztani. Jó ürügy a hűtő ürítésre!

6278. Zlaty Bažant Tmavé 0,0%. Igen, igen, nullás barna láger. Bocsánat, de szerintem piszok jó! Az illatában meg van az a nem szeretem édeskésség, ami az alkoholmentes sörökre jellemző, de az ízében nincs. Nagyon kellemes karaktere van. Jobban ízlik, mint a “rendes” barna változata korábban.

6279. Steiger Raddler Light Black Cherry. Fekete cseresznyés energiacsökkentett alkoholmentes radler. Az a vicc, hogy ez is jól esett! Vékonyabb volt az előzőnél, de kellemes.

6280. Steiger Radler Brusnicovy 0,0%. Vörösáfonyás, nem energiacsökkentett, de alkoholmentes radler. Na ez már nem jött be. Elég mű íze volt.

6281. Steiger Radler Tmavy 0,0%. Furcsa, de a nevébe nem tették bele, hogy citromos, pedig az ez a barna alkoholmentes radler. Korábban kóstoltam már az előző verzióját, az nem volt teljesen nullás. Sokkal ihatóbb volt. Ez nagyon pocsék.

 

2019. június 11.:

6277. Šariš Ejl. Már régen listáznom kellett volna ezt a sört, mert valamelyik kiruccanás alatt dobozból már megnyekkentettem egyet, de akkor lemaradt. Nem baj, mert dobozból borzalmsnak tűnt, kulturáltan pohárból fogyazstva viszont egész jó. 4,5%-os felsőerjesztésű világos. Valószínűleg ma már nem lesz több újdonság, az EB selejtezőig meg még van kb. 2 óra hossza, szóval HAJRÁ MAGYAROK!

 

2019. június 10.:

6275. Apostel Weissbier. Szerintem csak megváltoztatták a Valentins nevét Mannheimben, bár ami azt illeti, ez most gyengébbnek tűnik. Unalmasan középszerű.

6276. Kirsch Porter. Löbaui cseresznyés porter. Ezt a verziót még nem kóstoltam tőlük. Ma kicsit nehezen választottam sört. Zárásnak bevált.

 

2019. június 8.:

Egy remek nap! Reggel bedobtam egy frankó fokhagymás, füstöltsajtos, tejfölös lángost a piacon, aztán felmentem a Mátrába, gombásztam egy jót. Igen szép fogással tértem haza. Még elajándékozásra is jutott belőle bőven. Utána ebédre sütöttem keszeget, majd Gabikával némi gombapucolással fűszerezve megnéztük az EB selejtezőt, a Forma 1 időmérő végét és a Fradi vízilabda csapatának BL győzelmét egy halom, többségében remek sör társaságában. A Beerselectiontől nem rég rendelt pakkot dézsmáltuk meg.

6260. First Idaho Indian. Rozsos session IPA. Mostanában hanyagoltam az IPA-kat. Már hiányoztak! Ez piszok jól lett összerakva!

6261. BPBW 2019. Az idei Budapest Beer Week-re főzött kesernyés New England IPA. A Firstben főzték, illusztris társaságban. Armando, Balkezes, Fehér Nyúl, HopTop, Horizont, Mad, Monyo, Reketye, Szent András, Tuffbuz. Nekem nem passzolt bele az a bizonyos kesernyésség, de megértem, hogy valami újat akartak létrehozni a jeles alkalomra. Talán, ha fordított sorrendben kóstoltuk volna az első két sört...

6262. ZIP’s Séfsör No. 2 Palkonyha Pils. Amerikai stílusú vörös pilzeni Pauli Zoltán ízvilága mentén. Tudom, a kóstolási sorrend továbbra sem a legszerencsésebb, de ez még így is kifejezetten bejövős volt. Szépen adta a keserűt (is).

6263. Bakancslista Best Of Citra. Róth Zoli Citra komlós IPA-ját anno még rozsnyói főzetként ismerhettük meg. A Mad-ben is remek lett.

6264. Puszta Teatime - Gray Matter. Az Ugarnál új sorozat indult. Teás kísérletek. Ez a tudtommal első egy Earl Grey teás West Coast IPA. Mivel a meccsekre öszpontosítottunk, nem jegyzeteltem le semmit a sörökről menet közben, de emlékszem, hogy ez is nagyon megfogott. Az amúgy is jólsikerült szortimentből az első 3-ban volt a nap során.

6265. ‘89. A DimboLab India pale lágere. Szokatlan tőlük, hogy egy nem agyontekert sörrel jöttek ki a piacra. Jól tették! Szimpatikus söröcske.

6266. Horizont Jack the Triple. 10%-os tripla IPA. Apró pici kortyokban, szép lassan, minden cseppjét kiélvezve kell fogyasztani. Nagyszerű főzet!

6267. Juicy Hops Galaxy. Kiss Tomi egykomlós IPA sorozatának újabb darabja. A sorrend megint nem volt a legszerencsésebb, de így is meg lettem véve ezzel a sörrel is.

6268. 972 Stout. 6,8%-os remek főzet a Sermentől. Gabika is örült, végre egy jó kis harapható fekete sör.

6269. Stüt. A Hübrisnél inkább dry stoutot főztek, csak 4,1%-os. Tudom, tudom, már megint a kóstolási sörrend... Persze vékonynak tűnt ez előző után, de egyáltalán nem vallott szégyent. Korrekt ki söröcske.

6270. White Stag. Fehér Nyúl - Hackney közös főzet izgalmas íz világgal. Fehér stout. Tényleg volt benne valami stoutos jelleg, pedig világos sör. Gondolom, a kakaóbab és a kávébab segített ebben. Az elején nagyon tetszett, az utolsó kortyoknál már zavart benne valami. Nem tudnám megmondani, mi.

6271. Horizont Pilot Series 16. Chicagoi stílusú dupla IPA. Nem tudom, ez mit takar, de minden esetre jól sikerült kísérlet ez is.

6272. Space Next First Date. Datolyás borostyán milk shake IPA. Ööööö. Igen.

6273. Collab - Where is Seb? A Monyo és a North Brewing Co. Közös főzete. Citra és El Dorado komlós New England IPA. Ezt már nagyon a végén ittuk, ráadásul a sportsikerek miatt eléggé eufórikus hangulatban, így nem mernék rá túl sok minden mondani. Szegény nem lett emlékezetes.

6274. Drowned God. Kicsit túlvállaltuk magunkat a Mad 10,5%-os, hordóban érlelt skót wee heavy-jével. Komoly cucc. Nagyobb figyelmet érdemelt volna. Inkább valami lágyabb, kevésbé karakteres sört kellett volna választanom zárásnak.

Rég volt már ennyire jó napom!

 

2019. június 7.:

PÁF, azaz Pocsék Áruk Fóruma! Miért szívattam magam pont a nevem napján ezekkel a sz...rokkal?! Nem tudom! Vajon a szürke hanyadik ár-nyalatai lehetnek?

6258. Birra Moretti Alla Pugliese. 5,6%-os kaktuszos förmedvény. Nem vette be a belem.

6259. Birra Moretti Alla Friulana. 5,9%-os almás láger. Ez egy árnyalattal elviselhetőbb volt, de tényleg csak egy árnyalattal!

 

2019. június 5.:

6257. Mönchshof Naturbelassenes Schwarzbier. Remek szűretlen fekete láger. A klasszikus magyar kisüzemi barnasörök legjavára emlékeztet. Nem is tudnám megmondani, pontosan melyikre. Kulmbachban ezzel nagyot alkottak. Remélem, máskor is sikerül belebotlanom! Ez még a hammi pakk utolsó darabjainak egyike.

 

2019. június 3.:

6253. Grevensteiner Westfälisch Hell. A Veltins márkacsaládjának egyik darabja. 5,2%-os szűrt helles bier. Pazar!

6254. Grevensteiner Naturtrübes Helles. Szűretlen változat. Szintén 5,2-es. Ezúttal a szűrt volt a jobb, de ez sem okozott csalódást.

6255. Pionier Glutenfrei Pilsener. Nincs feltüntetve a címkén, de a RateBeer szerint a Binding söre. Bromira nem jött be, de ahogy már többször is írtam, annak, aki rákényszerül a gluténmentes sörökre, azért áldás lehet, hogy vannak ilyenek...

6256. Red Erik. 6,5%-os dán vörös sör a Royal Unibrewtől. Az olasz forgalmazó neve alapján: “ Ceres S.p.A.” Aarhusban készülhetett. Fehér üveges, furcsán vörös színű. Nem tudom eldönteni, hogy gyümölcsös-e, vagy sem, de mindent egybevetve el kell ismernem, egyáltalán nem rossz!  

 

2019. június 1.:

Jó kis nap! Kettős keresztelő a családban, Kingus Leventéjéé és Ricsi Majájáé. Na, itt a ragozással lehet, hogy kicsit elcsúsztam! A nyár első napja, nagyon szép idővel, estére meg egy kis laza kóstolgatás Gabikával a BL döntő apropóján. Már nagyon ürülnek a hűtőim, igazából nem is tudtam túl izgalmas söröket felvonultatni. Végül kettő lett belőlük új.

6251. Oettinger Hefeweissbier Naturtrüb. Ez az Oettinger is középszerűnek mondható, mint ahogy a korábbiak is. Nevében már listázott, de ezúttal nem Gothaban, hanem az anyagyárban, Oettingenben készült.

6252. Einbecker Ur-Bock Hell. Nagyon szépen hozza a stílusjegyeket! Az ilyenekért lehet szeretni a bak söröket.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 90
Tegnapi: 76
Heti: 626
Havi: 2 650
Össz.: 515 256

Látogatottság növelés
Oldal: 2019. júniusi és júliusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »