Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2023. április 28-30.:

Szóval Valkenburg. Egy holland kisváros ezer párszáz km-re tőlünk Belgium és Németország közé beékelődve, ahova nemzetközi sörcikkgyűjtő találkozót szerveztek a hammi börze megszűnése okozta űr betöltése céljából. Kenéz Gabi szervezésében hatan jöttünk össze gyűjtők egy kemény, non stop útra. Én Jászberényben csatlakoztam hozzá, majd felvettük Karai Pistit utánfutóstól, Mucha Zsoltit és Bölöny Jóskát, majd legvégül Homonyik Andrist, hogy aztán nekivágjunk a hosszú útnak. A korábbi német utunkhoz hasonlóan most is megálltunk egy kis időre Parndorfban, a bevásárló faluban. Amíg Gabi beszerezte amit szeretett volna mi bevásároltunk a helyi Billában, majd Jóskával ketten beültünk az előző alkalommal kedvencünkké vált véndöglátó egységbe, a Servusba egy finom söröcskére. Ezúttal is ott volt a helyes magyar menyecske a pult mögött és meglepő módon még emlékezett ránk. Jóska az első alkalommal bevált sört választotta, én egy számomra új darabot.

9241. Ottakringer Dunkles Zwickl. Az Ottakringer barna lagerének szűretlen változata. Kellemes, testes kis söröcske volt igaz, alaposan túlhűtve.

Aztán folytattuk utunkat, miközben talán egy-egy dobozos osztrák sört ittunk meg Jóskával következő nagyobb megállónkig, ami Passau közelében volt, ahol csatlakozott hozzánk Viktor barátom és nagyobbik fia, Kristóf. Egy Kauflandhoz terveztük a találkozót, így egy bajor bevásárlást is tudtunk tartani nem sokkal záróra előtt, majd immáron már 8-an folytattuk hosszú utunkat, Viktornak hála egy partihordó hideg sör társaságában.

9242. Wittmann Urhell. 4,9%-os bajor helles. Egyszerűen nagyszerű volt. Ölég gyorsan kiittuk Jóskával hárman. A többiek nem söröztek. Felváltva vezették a mikrobuszt, amit ezúton is hálásan köszönünk nékik! Viktor eredetileg két partihordó sört akart hozni az útra. Én beszéltem le róla, amit aztán rendesen megbántam! Nem gondoltam, hogy ilyen jó huzatunk lesz, azt meg kihagytam a számításból, hogy éjszaka egyik benzinkúton sem fognak minket sörrel kiszolgálni. No mindegy, ezt elszúrtam!

Kora reggel érkeztünk meg a börze helyszínére. Egy hotel vendéglátó egységében került megrendezésre a találkozó. Viktor és Kristóf ekkor elváltak tőlünk és bejárták a környéket, átvonatoztak Maastrichtba, mi pedig a korai óra ellenére hamar bebocsátást nyertünk a találkozóra. Az első fecskék között voltunk. Meglepően kis helyen rendezték a találkozót, kicsit nehezen is gyűltek össze a gyűjtők és főleg dobozosok jöttek el a találkozóra, így eleinte nem bíztam benne, hogy sikeres lesz számomra a rendezvény, de végül egész sok nekem már fölöslegessé vált cuccot sikerült elpasszolnom, amik bevételéből később meg tudtam támogatni a sörös pohár és korsó gyűjteményemet. Persze Jóskával sörözni is szerettünk volna a börze alatt, de nem volt egyszerű ment a habos bambihoz jutás! A legközelebbi bárpultot hiába vizslattam folyamatosan, nem keveredett oda személyzet, így végül ezt megunva felfedező útra indultam a szállodán belül. Találtam is még egy bár részt, amiben láthatólag valamivel több élet volt, bár személyzet ott sem akadt. Végül levadásztam egy konyhalányt, aki a reggeliző vendégek eszcájgját szedegette éppen össze. Ő szerzett nekem személyzetet a sörcsaphoz. De itt még nem ért véget a kálvária! Mint kiderült sem kp-vel, sem kártyával nem lehetett fizetni. Meg kellett keresnem a recepciót, ahol 20,-Euróért kaptam egy halom műanyag tikettet, azok kétharmadának fejében sikerült hozzájutnom a két korsó sörhöz, amik közül az egyiket aztán boldogan vittem Jóskának.

9243. Leeuw Pilsener. Helyi, valkenburgi sör. Már, ha tényleg ezt ittuk! Minden esetre ilyen alátétek voltak kitéve és a nem túl rutinos pultos hölgy is bőszen helyeselt, amikor megkérdeztem, hogy ugyan ezt a sört isszuk e vajon. Amúgy remek volt! Volt íze, volt karaktere. Malátásság, komló keserű kellemes egyensúlyban egy egyszerű világos lagerben. No, szóval ezután már kicsit kisimultabban börzéztünk, börzézgettünk. Később Jóska is hozott egy ugyanilyen sör párost a tikettek beszerzése után, majd a harmadik kanyarra összedobtuk a maradék műanyag bizbaszjainkat. A találkozó végére Viktorék is visszaértek. Még benéztünk a közelben egy kis ABC-be, ahol őszintén szólva nem nagyon hozott lázba a sörválaszték, majd elindultunk hazafelé. Még Kölnben megálltunk egy újabb bevásárlásra. Áruházba és italkereskedésbe is betértünk, amikben mindenki kedve szerint bevásárolt gyűjtési és fogyasztási igényeinek megfelelően. Ennek köszönhetően pár hideg kölsch lecsúszott még útközben a torkunkon ezután, majd visszaérve Passau környékére elbúcsúztunk Viktoréktól és újra csak hatan folytattuk utunkat hazafelé az éjszakában. Visszaérve szépen, fordított sorrendben mindenki hazáig lett fuvarozva, végül én is, mint a legtávolabbról induló, amiért hálás vagyok Kenéz Gabinak!

Összegezve a túrát, nem bántam meg, hogy belevágtam. Bár a börzén új darabot nem szereztem a gyűjteményembe, de Viktoron keresztül Grujától hozzám került megint pár számomra új egzotikus ország pohara, korsója és rengeteg kóstolgatni való sört vettem az út során. Ahhoz képest, hogy (ilyenkor) sajnos nem nagyon isznak, rendes, jó fej ez a társaság és nagyon jó volt végre egy kis időt együtt tölteni Viktorral és Kristóffal. Egyedül a 80,-km/órás átlag sebességet volt nehéz elviselni, pontosabban az ebből adódóan irgalmatlanul hosszú utazási időt, ami részben kényszer volt az utánfutó miatt az út egy részén, másrészt takarékosság, amiről viszont én, ha még lesz hasonló közös utunk lemondanék a rövidebb út, több szabadidő érdekében, hogy a célállomásunk megismerésére is jusson pár óránk, ne csak ,,szakbarbárkodjunk”, ha már ilyen távoli helyekre is elvetődünk néha. Jól éreztem magam. Köszönet mindenért srácok!

 

2023. április 27.:

A valkenburgi sörcikkgyűjtő találkozóra készülődtem. Közben lecsúszott pár sör, egy újdonsággal.

9240. Riedenburger Ur-Helles. 4,8%-os helles, Viktortól. Hozott egy korrekt átlag minőséget.

Aztán egy König Ludwig, majd a saját búzánk két verziója is előkerült. A vége másnap hajnalra csúszott át.

 

2023. április 26.:

9236. Schremser Hanf Bier. 5,1%-os kenderes lager a sógoroktól. Nem adta markánsan, ami akár még jót is jelenthet(ne). A csehektől kóstoltaknál sokkal ihatóbb, a dombóváritól viszont jócskán elmarad.

9237. Schremser Bio Naturtrüb. 5,1%-os osztrák gyári szűretlen világos lager. Azért lényeges, hogy ,,gyári”, mert már alaposan kiülepedett belőle az élesztő. Majdnem szűrt. Alapvetően nem rossz, pláne a bio vonalon.

9238. Warsteiner Brewers Gold. 5,2%-os német világos lager. Nem tűnt fel, hogy szűretlen. Szűretlen? Mindegy! Korrekt kis cucc.

9239. Stiegl Paracelsus Glutenfrei. 4,9%-os gluténmentes osztrák világos lager. Ez egy ilyen nap volt! Kenderes, bio, gluténmentes. Igazából ez sem lógott ki a sorból se fölfelé, se lefelé. Abszolút iható történet komolyabb élvezeti érték nélkül.

 

2023. április 25.:

9234. Weltenburger Kloster Spezial Festbier. 5,6%-os világos lager a Bischofshof Brauereitől,  Regensburgból. Édeskés, malátás, nem túl nagy testtel. Korrekt, de nem igazán emlékezetes.

9235. Altenmünster Landbier. 4,9%-os világos lager, helyi alapanyagokból, Viktortól. Átlagosan jónak mondanám. Arany, Sopi, amikor a jobbik formájukat hozzák...

 

2023. április 22.:

Gabikával kóstolgattunk egy kicsit. Egyébként nem szeretem Tóth Gábor barátomat Gabikának hívni! Én sem szeretem, ha Robikának szólítanak! (Bár anno keresztapám olyan szeretettel tudta mondani, ráadásul feléjük ez a családban megszokott megszólítás volt. Meg azóta volt már pár kedves nőnemű ismerősöm, akik szintén szeretetteljes hangsúllyal és csillogó szemekkel mondták nekem, hogy Robika...! Na, szóval tőlük jól esett, de akkor sem szeretem!) Ő alapvetően Gabi, de annyi Gábor barátom van, hogy valahogy muszáj különbséget tenni és rá már ez ráragadt korábban, így kényszerűségből használom..., már mint a Gabika becenevet.  

9224. Vienna Lager. A Brew Your Mind  5,1%-os története. Nevében a típusa. Gyenge eresztés. Még gyárinak is, nem hogy túlárazott kézművesnek!

9225. Green Echo. 8%-os dupla IPA, szintén BYM főzet. Citrás illat, narancsos íz. Nagyon finom, de a komlókeserűt ,,kifelejtették” belőle!

9226. Helles Export Spezial Lager. 4,6%-os világos lager az osztrák Bevogtól, Bad Radkersburgból. Zergényi Tibi barátomtól kaptam. Édes, főttkukis illat, ízében is ezek domináltak, de elég komoly német pilses keserű is volt mögötte.

9227. Just For Fun Double Red IPA. 7,8/16,5%-os vörös IPA Etyekről. Illata nem sok van. Karamellás. Inkább red ale-nek mondanám, de annak finom. Gabi: ,,Rohadtul finom! Az égetett cukorra hasonlít basszus!”

9228. Beerci Red Ale. 6,5%-os vörös ale Szentendréről, a TeddyBeer-től, az Ugarban főzetve. Könyves Viktor gyűjtőbarátunk szerezte be sokunknak. Ízes, vöröses, malátás, karamellás, azért komlót is tettek bele.

,,Gabi -> Fradi -> Bundesliga” Én kis naiv azt hittem, hogy ha ennyit beírok a jegyzetfüzetembe, akkor emlékezni fogok rá, hogy miért. Hát nem!

9229. Almost Famous. 6,8%-os NE IPA Gabi tesójától a Brew Dog kivitelezésében. Grapefruitosan keserű és fanyar. Mind a ketten erre jutottunk. Alapvetően kellemes volt.

A következő bejegyzésem a netoszomban: ,,LISZTES!!!” Ezek szerint akkor Fradi meccset is néztünk, méghozzá egy eredményeset! Azért se keresem vissza, hogy melyiket!

9230. Daily Grind Batch #1 - Coffee Stout. A Moersleutel Craft Brewery jegyzi Alkmaarból. 6%-os holland kávés stout. Csokisan indít, kávésan folytatja. Testes, a nap söre!

9231. Phoenix. 6%-os IPA a Buxton Brewery-től, Angliából. Mangós jegyeket hordozó NE IPA. Jó cucc.

9232. Gamma Ray. 5,4%-os APA a Beavertown Brewery-től,  Londonból. Anno Szabinak ez piszkosul bejött, amikor kint voltak az 1:1-es angol-magyaron, így hát nagy kíváncsisággal kóstoltam bele! Gabi szerint volt egy kis gyümölcsössége. Keserű, de nem tetszett az alapja. Ráadásul sárgadinnyés. Kicsit talán oxidálódott is? Hozzáteszem, mivel megint sokára frissítek, közben volt szerencsém újrakóstolni és másodikra már sokkal jobban ízlett!

Viktornak hála Gabival piszke lekvárt kóstoltattam. Azt már nem írtam le, hogy milyen véleménnyel volt róla. Mindent nem lehet ennyi sör után...!

9233. Caribic IPA. 6%-os IPA Liptószentmiklósról. Régivágású India pale ale. Gabi szerint olyan, mint az első sör volt, ami durva, figyelembe véve, hogy az egy bécsi lager volt! No, szóval a típusán belül egy gyenge középszer.

Ezzel be is zártuk a bazárt! Jó kis kóstoló volt! Sok újdonság mellett egy jót beszélgettünk Gabi(ká)val!

 

2023. április 20.:

9223. Szarvasi Ír Vörös Málnás. 5/17,9%-os málnás vörös lager. Ez érdekes módon nem volt annyira csömör, mint ahogy gondoltam. Egész kellemesen sörös jellegű.

 

2023. április 19.:

9221. Szarvasi Vörös Meggyes. 5/17,9%-os meggyes vörös lager.  Igen csak csömör volt! Túltolták az édességét. Korábban 11,8%-os volt.

9222. Szarvasi Ír Vörös Ribizlis. 5/17,9%-os ribizlis vörös lager. Ez is elég csömör volt, de fogyasztható.

 

2023. április 18.:

9220. Szarvasi Meggy. 4/15,1%-os meggyes lager. korábban 11,8-as volt. Egész jó.

 

2023. április 15-16.:

A pénteki sörfőzés után szombat délelőtt még lenyomtunk egy palackozást nálam, mielőtt Csabival átmentünk volna Bicskére, megint csak sört főzni. Kellemes meglepetés volt számomra, hogy végül Csepi is felugrott a palira! Ráadásul még meglepi, saját sütésű lángost is hozott nekünk! Remek volt, csak hát nem számítottunk rá, így már bereggeliztünk előtte... Délelőtt még nem söröztünk, de anélkül is jó hangulatban telt a palackozás, miközben megszületett egy újabb kifejezés, a ,,Gázmózes”.

Aztán Bicskére menet beugrottunk Balázshoz. Szokás szerint volt egy kis oda-vissza pakk, majd megérkezve először Tamásékhoz mentünk el az ottfelejtett birkanyíróért, mivel Tamás, Tomi és Dezső már időközben feltették a cefrézővizet Csabinál. Egy kölsch típusú sör megalkotása volt napirenden. Természetesen ezúttal is felpattant jó néhány sör a nap folyamán, köztük számos újdonság és nassolni való sajtok, kóbik is kerültek az asztalra.

9207. Selma '23. A legújabb bicskei alap világos lager. Hú! Hát, a sörgyárak többsége elbújhat mögötte! Nem diacetiles, harmonikus, csúszós, egyszerűen nagyszerű!

9208. MAD X Meir. Na igen! Ha Tomi van, akkor Mad X is van, de ez így is van rendjén! Ez mondjuk méz alapú volt, gyömbéres, rebarbarás mead. Ennek megfelelően a savanyúságának nagy részét elnyomta a méz édessége. Markánsan mézes volt, ami nem csoda. A gyömbértől kicsit csípett. A fűszerességét meg gondolom a rebarbara adta. Nagyon jó kis cucc volt!

9209. AK Selma. Egy újabb bicskei világos lager, ezúttal vadkomlóval ,,agyonkomlózva”, Az AK-k szinte mindig nagyon bejövősek szoktak lenni, ez sem lógott ki a sorból. Jól állt neki a lageresen egyszerű, de kellően testes maláta profil a szokásos markánsan vadkolmós íz alapjaként.

9210. Józsi Söre. Ez tulajdonképpen egy alap bicskei Mariposa, kávé nélkül. Volt némi tetőjavítás Csabinál. A mester, mivel Tamásnak jó szomszédja, pénz helyett sört kért érte. Az ő kedvéért lett lefőzve a szokásos gondossággal. Természetesen pár üveggel meg lett tartva belőle. Ezek egyikébe kóstolhattam bele. Kiváló lett! A pörköltmalátától is éppen elég kávés, kávé nélkül is. Nem túl testes, de koránt sem üres, kifejezetten csúszós söröcske.

A pisilés árt a muzsikának!

Nincs összefüggés az előző mondat és az ezután történtek között, de Tomi lepattant és ideiglenesen Dezső is, így hárman folytattuk.

9211. Barna Selma. Igen, még egy bicskei lager kísérlet! Ezúttal barna sör alapra. Hát vazki, ez is remek lett! Nagyon szép a barna sörös alapja és a bicskei vadkomló ízvilága ehhez is nagyon szépen passzol!

Közben néha esett egy kis eső. Ez csak azért érdekes, mert félig nomád módon szoktunk Bicskén sört főzni, bár különösebben nem zavartattuk magunkat! Igaz, közben ment a Fradi-Honvéd bajnoki és hát a laptopnak azért nem tesz jót az esővíz.

Szép lassan elértünk a komlóforralás végére. Csabi az egyik, már listázott sörért a vérét adta! A vége felé barátaink házi főzetei kerültek az előtérbe. Először Zámbó ,,Jimmy” Csaba három sörét, majd Pál ,,PZS” Zsolt korondi főzeteit dézsmáltuk meg, utóbbiakat Szarka Gyula barátunk jóvoltából.   

9212. A Remény Habjai. Jimmy jótékonysági célra készített APA-ja az újudvari Beer Panic sörfőzde támogatásával. Citrusos, igen csak ,,hazy”. Talán Sabro (is) lehet benne? Először megbújó, de kellemes komlókeserűvel dolgozott. Végülis elvileg Magnum és Citra volt benne. Baromi jó sör lett!

A Fradi közben győzött 3:0-ra, Csabi meg egy nejlonszatyorral dekázgatott.

9213. Zámbó Meggyes 2023. Hááát bocsánat, de ez nagyon nem jött be! Az illatából először a tejcukor jött ki markánsan. Nagyon mű íze volt. Édes, meggymagos, vegyszeres. Ennél valami félrecsúszott.

21 óra 43 perc. Nekiálltunk pizzát sütni! Nem bóti fagyasztottat, amit csak be kell vágni a sütőbe, hanem rendeset, nulláról indulva.

9214. Zámbó NEIPA. Laktózzal készült, ami érződik is rajta rendesen. Ködös ahogy kell és a komlóaromák is nagyon szépen jöttek rajta. Az egészen világos színe is stimmelt. Remek sör, Brew Your Mind minőség.

9215. 69. Kutyvasz Sir Butyka Sir Barna Belga Chilis. Kellemes, barnasörös illat. Ízében a ,,monarchiás” barna sörökre emlékeztetett az édeskésségével, bár az alkoholtartalma magasabb, az azoknál megszokottnál. Aztán jön a chili...! Ez utóbbi ellenére is kifejezetten ízlett.

A pizza közben megsült. Szerencsére még időben, mert utána mind a ketten bealudtunk a széken ülve. Egy sör még felpattant, de hogy előtte, vagy utána? Minden esetre még volt erőm pár szót írni róla a naplopómba!

9216. 68. Kutyvasz Butyka Porter. Kellems illat, sweet porteres ízvilág jellemezte.

Vasárnap reggel aztán korán keltünk és nem tétlenkedtünk sokáig.

9217. 67. Kutyvasz Butyka Serital IPA. Kellemesen illatos, kicsit talán oxidálódott, vagy inkább csak régi vágású? Nem durva a komlókeserűje, de határozott.

9218. 70. Kutyvasz Butyka elé Strong Ale. Közép sötét világos, belgásan édes, de a komló sem lett kifelejtve belőle. Harapható, testes, remek!

Legutóbb úgy alakult, hogy már elég öregecske Kutyvaszokat kóstoltunk, felemás érzésekkel, tapasztalatokkal. Most ezek így viszonylag frissen kiválóak voltak egytől egyig!

9219. Goddess of Mercy. A Horizontban főzette a Tottenhopfen a Mountstone-nal közösen. 6,2%-os, duplán ködös ős búzasör teával. Citrusmixes illattal dolgozott. Színe halovány, a hazy része nem volt annyira erőteljes. Nem volt rossz, de nem győzött meg igazán.

,,Ne sajnálj! Nem sajnállak! Most egy kicsit igen. De magamat jobban!” Na, ez a kis párbeszéd vajon miért hangozhatott el? Őszintén? Halvány lila majmom sincs róla! A lényeg, hogy erős hétvégét zártunk!

 

2023. április 14.:

Egy újabb pénteki sörfőzés Gyöngyösön. Igen szép csapat gyűlt össze rá! Csabi volt az első Tápióbicskéről. Beerduo Zoli két sörrel később jött. Két, már listázott osztrák sörrel később. Közben Viktor is felugrott, aki éppen itthon volt Bayernből, de most még csak egy percre. Majd visszajön! Aztán Fáczy is befutott. Hozott a saját tavalyi cseresznye termésükből. Bajor roggen főzése volt napirenden. Annak az egyik fele fogja megkapni a gyümit. Egyébként egy kisüzemi Ottakringerrel kezdtünk, majd egy Bevoggal folytattuk. Harmadiknak a saját Újrakezdett Újrakezdő APA jött. A vízkimérést ezúttal javarészt nem litereztük, hanem a beskálázott erjesztő vödörrel mértük ki. Nincs akkora hangulata, de sokkal gyorsabb! Közben Zoli aktuális Herr Weizenjét kóstoltuk és Viktor is visszatért.

Zolitól előzetesen kértem kölcsön két erjesztőt. Egyet hozott, így hazaugrott egy másikért. Fáczy elkísérte. Elég lassan értek vissza! Lehet, hogy ittak közben valamit Zolinál? Dehogy lehet! Biztos! Azért két sör után visszatértek! Szentpéteri Gabi is felugrott, de kocsival volt, így csak felnyalábolta a közös beszerzésű szarvasi söreit és sajnos tovább állt!

Ittunk német karácsonyi sört, Csabi választotta a hűtőből, saját Roggen Tónit, ami eccer majd csak listázva lesz... Amúgy naon szeressük! Zoli színében eloxidálódott IPA-ja is sorra került. Nagyszerű sör, de ez a palack már fáradt volt sajnos. Aztán ennek a fekete IPA-sított változata jött. Na, az pazar! Majd Füstös Péter, arról meg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni! A kajaaprítás közben elhúzódott, de azért csak meg lett. Aztán felpattant a nap első újdonsága:

9204. Giesinger Stern Hagel. 8,5%-os ,,stark ale”. Édes volt, de jó. Nem kiemelkedő, de jó.

Aztán előkerült egy barna Steiger. Alapvetően jól vizsgázott. Közben oktatást tartottam az egykezes cefre keverésről. Viktornak teljesen más jutott róla az eszébe. ,,Látod? Jól látod? Én nem látom!”

,,Szervusz kedves Zoltán! Zabáljál...!” (Megjött Csepi. Vagy inkább berobbant diszkréten.) ,,Melyik IPA? Nagyon!”

9205. Arpus Collab Series Devil's Dram. A lett Arpus és az amerikai Adroit Theory 12%-os vaníliás, earl Grey teás búzabora. Nagyon édes volt. Bántóan édes!

Viktor sajnos lepattant! Hosszú út volt mögötte. Jó, hogy ennyi időre is felugrott!

Volt egy Hatvany Búza a hűtőben. Még Zoli passzolta át korábban, aztán bent ragadt. Meg volt már savanyodva. Én kiöntöttem. Zoli szerint savanyított sörnek jó. Csak hát a tudat, hogy ez nem azért olyan, amilyen...

Fekete István, Tüskevár: ,,Ma bebaszunk!”

Ittunk bicskei Toncsit. Mesés! Sabrot, vaníliát is adja a tonkabab mellett. Aztán az én kis Miámat is megkóstoltuk. Az sem vallott szégyent. Ki se öblítettük utána a poharakat, úgy öntöttük rá a Faxet. Átütött rajta rendesen Miuska!

,,Tudsz fütyülve inni? Nagyon fontos!” Csabi: ,,Zoli a gyöngyösi Tamás.” Ez most dícséret, vagy dícséret volt?

9206. Komes Russian Imperial Stout. 12/30%-os RIS a lengyel Fortunatól, Miloslawból. Alkoholos. Csabinak ízlik. Rumos az íze. Nekem nem jött be.

Utána ittunk egy Selmát. Ilyennek kell lennie egy lagernek! Barna Selma. Az is remek! Egyszerűen nagyszerű mind a kettő!

Közben már ezerrel szűrünk. Fáczy és Csepi meg üvegeket sikálnak az előző főzetünk palackozásához.

,,Most vizsgálja a VAR, hogy mi a f..szért 0:0 még!” Lehet, hogy meccset is néztünk közben? Colát ittunk, az biztos! Aztán vadkomlós Selmát. Ez is baromira jó!

Csabi ordít, mert elszállt a pillanat. Csepi meg röhög rajta a szobában! A fiúk a fürdőben és a nappaliban dolgoznak! Zoli közben sajnos lepattant!

Elővettük a vörös IPA-inkat is. Először az aluloltott tartályosat. Csabit erősen komlózott búzasörre emlékeztette. Aztán jött belőle a jó, ami tényleg baromira jó lett! A szűrés legvégénél jártunk.

Zárásnak egy vörös AK-t ittunk. ,,Tegyél rá egy ,,A” betűt és holnap megnyugszol tőle!” Egy hosszú munkanap után jött ez a hosszú sörfőzés. Elfáradtunk no, mit szépítsem?! De jó volt. De jó volt! Ja, Dejó nem volt! De így volt jó!

 

2023. április 13.:

9199. Kajszibb. 5%-os sárgabarackors amerikai búza Hajdúböszörményből. Gyümis, nem édes, sörös kifejezetten. Túl hidegen ittam, így még talán vékony is volt.

9200. Meggyes. 4%-os,  meggyel érlelt ale, szintén a Hajdú Serháztól. Nagyon furcsa íze volt!

9201. Pécsi Sör IPA. 5/12%-os gyári IPA. Kiöntöttem. El volt oxidálódva a picsába!

Közben felugrott hozzám Fáczy. A következő két sört már együtt ittuk:

9202. Bruncvík Original. 3,9%-os cseh világos lager. Alacsony alkoholtartalma ellenére kellemes sörélményt nyújtott minden flinc-flanc nélkül.   

9203. Feldschlösschen Export. 5,2%-os világos lager. Még Lipcséből hoztam. Drezdai sör. Jó kis NDK-s darab.

 

2023. április 12.:

9198. Bruncvík Ležák. 4,8%-os cseh világos lager. Talán Protivínben készült, de nincs ráírva. Korrekt ivósör.

 

2023. április 11.:

9197. Andechser Weissbier Hell. 5,5%-os szűretlen búza. Nem volt igazán emlékezetes darab. Amolyan áruházlánci minőség.

 

2023. április 10.:

9196. Osterbier. 5,6%-os félbarna lager a Klosterbrauerei Furthtól, Furth bei Landshutból. Tulajdonképpen egy märzen. Melegebben ittam a kelleténél. A karamellmaláta dominált benne. Szép teste volt, vékony komlózással.

 

2023. április 9.:

Rég volt már ilyen! Egy hét kihagyás után bontottam újra sört. A német pakkomat dézsmálgattam.

9194. Schnitzei Weisse Hell. 5,5%-os szűretlen búzasör a Privatbrauerei Schnitzlbaumertől, Traunsteinből. Nem írtam le róla semmit, de nagyon jó pontszámot kapott.

9195. Brandy Bräu Single Hop Weisse. 5,5%-os, egykomlós, hidegkomlózott búzasör a Brandy  Bräutól, Wallersdorfból. Mosaic-kal hidegkomlózták. Jól hangzik, ugye? Háááát, nem volt az!

 

2023. április 1.:

A tavaszi pesti nemzetközi börzénk napja. Nem tudok mellette szó nélkül elmenni, hogy egy évvel ezelőtt pont a tavaszi börzénk napján ment el nagynéném. A Parabolic sörfőzdében voltunk Balázzsal a találkozó után, amikor hívtak a kórházból. Örökre beégett az agyamba a pillanat. Már akkor tudtam, amikor megcsörrent a telefon és ismeretlen számról hívtak. Akkor április 2-a volt. Szerencsére aztán azért napközben többnyire nem ezen rugózott az agyam, de most, amikor majdnem 2,5 hónappal később listázom a kóstolt újdonságokat még mindig ez az első gondolat, ami eszembe jut erről a napról. Azért jól vagyok! Egy ideje már jól vagyok. Na, szóval reggel Balázzsal már tradicionálisan bedobtunk egy-egy lángost Gyöngyösön a piacon, aztán felhúzva Pestre találkoztunk Tamival, Erdélyi Tamás barátunkkal, még a börze előtt. Tiszta szégyen, hogy nem jött a börzére! Nem az övé, hanem a miénk, többi gyűjtőé a klubban, akik hagyjuk, hogy a felmerülő konfliktushelyzetekből a vétlenek jöjjenek ki rosszul! Hagyjuk, hogy... á! Időnként szégyenlem magam! Egyébként bár a legjobb barátaim egyikének tartom Tamást, igazából önző érdekből találkoztunk. Átvett pár igen ritka magyar kisüzemi söröspoharat Szombathelyen, azokat hozta most el nekem. Nem csalódtam benne, egy hideg sörrel várt minket kora reggel a szállásuk bejáratánál! Balázs sofőrként csak nézegette szegény, én alaposan belekóstoltam.

9191. Marta's Pils. 5/11,8%-os világos lager. Sándorfalva első számú kézműves söre, Szarvasról. Gondolom, hogy az egyik alap szarvasi sör volt a palackban, de hát más név, más sör... Baromira jól esett!

Beszélgettünk kicsit. Jó kis pesti programjuk volt Gombás Mikivel és Gyuláékkal, jó lett volna csatlakozni hozzájuk, de sajnos most esélytelen volt! Aztán mentünk tovább a börzére, hogy kezdésre odaérjünk. Később a gyűjtőtalálkozó szokásos hirigje közben egyszer csak megálltunk egy röpke fél órára odakint a kocsiknál kiscsapatosan kóstolgatni. Krisz és Balázs adták az apropókat, aztán menet közben mások is csatlakoztak. Csabi bicskei főzeteket dobott be a közösbe. A két újdonságból az elsőt Krisz prezentálta:

9192. Oriel Quadrupel Oban Ba. Oriel Beer & More, Bukarest. Ők jegyzik. 14,2/21,5%-os, hordóban érlelt quadrupel. Hú! Hát ez megérdemelné az alapos elemzést, de nem jegyzeteltem róla, egyszerűen csak élveztem a mesés karakterét. Pazar sör! Köszi Krisz, hogy megosztottad velünk!

9193. Thule. 5%-os világos lager. A Viking sörfőzde története Akureyriből, Izlandról. Ezt már Balázs tette félre erre az alkalomra a kedvünkért. Az előző után elvileg nem sok esélye volt, de ennek ellenére jól vizsgázott. Egy tök kellemes alap világos lager sör. Izlandit meg azért nem minden nap kóstolhat az ember... (Kivéve az izlandiakat!)

Ittunk aztán még egy izgalmas újdonságot, egy nigériai, sörgyár által gyártott, hasonló alkoholtartalmú, de még sem sört Orijin néven. Valami tradicionális, fűszeres izé. Totál semmi köze nincs a sörökhöz, így nem listázom, de érdekes darab volt. Grujától kaptam Martinban, aztán Balázsnak adtam. Ő dobta be a közösbe.

Egy idő után azért visszatértünk a börze forgatagába. Lerendeztük a maradék előre lebeszélt üzleteinket, dumálgattunk kicsit a sok-sok gyűjtőcimborával, s a végén egy sült csülök is beficcent. Aztán szép csendesen hazafelé vettük az irányt... Balázsnak most is, mint már annyiszor nagy hálával tartozom, amiért odahurcibálta a seggemet! Ezúttal visszafelé, mivel Viktor barátom éppen hazafelé tartott és a börze végére ő is beesett egy kis kajálásra, meg parolázásra, - hiszen pár cimborát ő is már régóta ismer a gyűjtőtársak közül - végül vele jöttem haza Gyöngyösre.

Mindent egybevetve nagyon jó kis nap lett ebből, bármennyire is csak egy nap választotta el a szomorú évfordulótól! Ezt a barátaimnak köszönhetem. Szóval köszönöm szépen minden érintettnek

 

2023. március 31.:

9188. Cannewitzer Gold Quell. 4,9%-os edel hell Wurzenből.

9189. Leikeim Hell. 4,9%-os világos lager Altenkunstadtból.

9190. Mönchshof Weihnachts Bier. 5,6%-os karácsonyi lager sör Kulmbachból.

Az első kettő a szokásos német ivósör minőség, az utolsó már egy fokkal jobb, tartalmasabb, kerekebb cucc!

 

2023. március 30.:

9186. Stuttgarter Hofbräu Pilsner. 4,9%-os német pils. Nem volt annyira pilses, de finom sör.

9187. Eichbaum Helles. 4,9%-os világos lager. Tobzódom a német sörökben, de igazából egyik sem hagy bennem mély nyomot. Persze azért soha rosszabbakat!

 

2023. március 29.:

9185. Grafensteiner Export. 5,2%-os világos lager a Nettonak főzve. Egy újabb korrekt, de uncsi német ivósör.

 

2023. március 28.:

9182. Eichbaum Export. 5,5%-os világos lager Mannheimből. Átlagos német ivósör.

9183. Häffner Export. 5,4%-os világos lager Bad Rappenauból. Kézműves minőség a kifejezés legnemesebb értelmében! Egyszerűen nagyszerű!

9184. Falkenfelser Weissbier. 5,2%-os szűretlen búzasör a Tuchertől a Nettonak gyártva. Áruházlánci minőség.

 

2023. március 27.:

9181. Innviertler Hell. 5%-os világos lage a Privatbrauerei Raschhofertől, Altheimből. Tizenkettő egy tucat. Korrekt német ivósör.

 

2023. március 25.:

Bóklásztunk kicsit a városban Gabikával és Gáborral. Hú! Már megint úgy elcsúsztam a listázással, hogy jegyzetek nélkül nehéz megmondani, mikor merre jártunk! Minden esetre nagyon jó kis este volt! Jártunk a Kolorban, a Sziesztában, a Muuby’s-ban, a Kagylóban, nem feltétlenül ebben a sörrendben. Gábor sajnos nem tartott velünk végig! Utóbbiban akadt egy üveges újdonság:

9180. Commerzienrat Riegele Privat. 5,2%-os világos lager Augsburgból. Nem váltotta meg a Világot, de azért jól esett, pedig el se dobtuk!

 

2023. március 24.:

9177. Eifelbräu Landbier. 5%-os világps lager Bitburgból.

9178. Falkenfelser Keller Bier. 5,4%-os pincesör a Netto diszkont áruházláncnak főzve, talán a Tuchernél.

9179. Meckatzer Hell. 4,9%-os világos lager.

Különösebben nem jegyzeteltem róluk. Korrekt német ivósörök voltak.

 

2023. március 21.:

9176. Heller Seggl. 5,1%-os világos lager. Nem volt túl kifinomult, de gyorsan lecsúszott meló után. Valószínűleg Viktortól kaptam.

 

2023. március 20.:

9175. Altenburger Premium Pils. 4,9%-os német pils. Édes, nem vad a keserűje, testesebb a szokottnál. Alapvetően nem rossz.

 

2023. március 17.:

Újra akcióban a Sörbratyók Gyöngyösi Tagozata! Nekiálltunk egy cirka 40 literesre tervezett bajor búzasör főzésének meló után. Gabi érkezett meg elsőnek. Hozott szentandrási söröket a Sziesztából. Be is vertük gyorsan a két új Nyulat.

9161. Nyúlon Innen 2023. 4,5/11,5%-os hazy micro IPA. Illatos, citrusos, k..va jó! Csúszna literszámra!

9162. Nyúlon Túl 2023. Azonos paraméterekkel rendelkező főzet, csak rózsaszirommal ízesítették. Gabi: ,,Ízében olyan, mint ha közelről rózsát szagolnék. Ebben a keserűt jobban érzem, hogy kijön.” Utóbbiban egyetértettem vele. Ez is nagyon jó koncepció, bár nekem az alap változat egy fokkal jobb volt.

Bontottunk rájuk egy Midnight Expresst. Gabi: ,,Olyan, mint ha hideg kávét innék. Imádom, amikor az alkoholt nem lehet érezni, mégis jó erős.” Majd jött egy öblítő sör.

9163. Lup. 5/11%-os világos lager. A belga Martens főzte Bocholtan, román piacra. Erdélyben  vettem. Azt hittem, hogy ottani sör. Egyszerű, édes, kukoricás.

Megjött Fáczy. Bedobtunk két szlovák Martinst. Egy 10-est és egy 12-est. Üvegesben csalódást okoztak. Előbbi nem volt jobb a gyári belgánál, utóbbiban meg vaníliás ízhibát éreztem. Aztán jött még egy majmos IPA. Az meglepő módon iható maradt, pedig jó régóta pihent már a hűtőmben. Közben kimértük a cefrézővizet, majd a malátákat is szétmértük. Aztán befutott Zoli. Gyorsan rá is kóstoltunk a legutóbbi búzasörére, ami már listázott. Az első hordóban erjesztett változat. Utána pedig a szintén általa hozott külföldi pakk jött.

9164. Stifter Bier. Stiftsbrauerei Schlägl Aigen-Schlägl 5,7%-os ale. A karamellás jegyek domináltak benne sőt, kicsit mézesnek tűnt, pedig nem az. Kifejezetten finom volt. Zoli szerint: ,,Kicsi a teste, de jól áll neki.”

Közben szép lassan elértünk az első hőfoktartásig, 58°C és megállapítottuk, hogy lesz árpa és komlóföldünk feszt! Hogy mire alapoztuk az optimizmusunkat, arra már nem emlékszem.

9165. St. Bartholomäus. 6,4%-os dubbel a Müli Bräu Altnautól, Svájcból. Pasztőrözött. Borzalmas volt! Nagyapám - egyébként isteni - csemegeuborkájára emlékeztetett az illata. Az íze is uborkás volt dubbel létére, ami azért durva!

9166. Indian Pale Ale Tropisch. 6,5%-os IPA, ugyanonnan. Sokkal jobb, mint az előző, bár oxidálódott. Karamellás jegyeket hordozott. Amolyan fél-IPA.

Zoli közben kék péniszes sajtot szeletelt. Erre Gabi megjegyezte: ,,Most volt sorozat a gombafertőzésről, a lasztofaszról.”

9167. Porter Vanilla-Bourbon. 6,2%-os A harmadik svájci főzet. Önmagában is 8+ pontos, Zoli sajtjával meg abszolút 10-es! Zoli: ,,Olyan, mint egy kávés sütemény, csak nem jut eszembe a neve.”.

9168. Britke. Szűretlen pasztőrözött NE IPA. A Berhettől, a felvidéki Bártfáról. Illata elsőre citrusos, másodikra savanyú, harmadikra büdös. Zoli: ,,Az a helyzet, hogy aki későn jön...” Én: ,,az jól jár, mert addigra megiszunk minden szart!” A komlóit firtathattuk, mert Gabi megjegyezte: ,,Csináljanak durándás komlót a romára.”

,,Voltál te már saválló fedéllel fejbevágva?” Tudom, a fentiek után ezt nehéz elhinni, de nem Gabinak mondtam!

Közben Kornél már tudott volna csatlakozni, de Csepire várt. Miért nem tud egyedül feljönni? Gabi: ,,Mert ő felső erjesztésű. Korn-ale.”

9169. Guinness Foreign Extra Stout. 7,5%-os nigériai főzet. Martinból hoztam. Grujától kaptam ajándékba. Ezt is összekóstoltuk a sajttal, de csak elrontotta az ízét. Izzadtság szagú volt. Kicsit olyan nigériai szagú és ízű, már bocsánat! Nagyon pocsék!

9170. Mayday #3. 6,5%-os NE IPA Hajdúböszörményből. Édes, oxidálódott, vaníliás. Ennél szerintem valami félrecsúszott.

9171. Betyár Király. 7/18%-os meggyes, szilvás stout. Ezer éve listáztam utoljára. Azóta sokkal gyümölcsösebb lett. Amikor még Simkó Józsi bátyánk idejében megalkották a receptjét, még csak nyomokban tartalmazott gyümölcsöt. Most már nekem túlságosan is gyümis!

Közben a dunsztoló kannákat kimostuk Fáczyval. Ő a vérét adta a sörfőzésért!

9172. Lösch-Zwerg. 5,4-es helles a Privatbrauerei Schimpfle-től, Gessertshausenből. Kukis, de testes. Jó sör ez!

Újra melegítjük a cefrét, most már 78 fokig. Feltettük a másló vizet is. Gabi szerint ,,another horse...”, de se ló, se kéj!

A kaputelefonos beszélgetés alapján megjött a Vám és Pénisz Őrség. (Csepi és Kornél.)

9173. Amore Mio. 6,5%-os egykomlós IPA a kunraticei Pivovar Muflontól. Olyan az íze, mint a címkéje. Kicsit ratyi! Csepi: ,,Nem egységes az íze....k...vára szét van esve!” Vaníliás ízhibával találkoztunk, ma már nem először.

Közben kicsit szétszakadtunk! A konyhában megy a szűrés. A csapat egy része betelepedett a nappaliba. Ott sokkal kellemesebb az időjárás. Árpa Kornél, vagy Korpa Árnél?

C-vel mondtam! Én hallottam! Corn-ale. Sorra csúsznak le a saját főzetek felváltva már listázott, felvidéki kisüzemi sörökkel.

A milk porterem is előkerült. Kornél annyit mondott rá, hogy: ,,Robi, szagolgatom a söröd és a bítszaudió jut az eszembe...” Biztos nem jól írtam le, de mindegy, úgy sem értettem, hogy miről beszélt! Közben valamikor szép csendben befejeztük a főzést. Kezdett megfáradni a csapat. Még egy etyeki sört azért a végén bedobtunk:

9174. Just For Fun Columbia Coffee. 5,6/14%-os etyeki kávés zab stout. Igen finom volt, de már nem tudott minket felrázni a kávé tartalma.

Menet közben egyébként a Gyöngyös-Tápióbicske Tengely... beszélgetésben is ment az eszmecsere az éppen itt nem lévőkkel az este során:

Stefi: "Sörszagra gyűl az éji vad, te tetted ezt, király!"

Gabi: ,,Robi király, magyar király, vágtat fakó lován?”

Stefi: ,,Körötte sör, amerre ment, és törve sok pohár...”

Balázs: ,,Hasösszeérintés lesz?” (Na, ezt inkább hagyjuk!)

Gabi: ,,Ti urak, ti urak, ti hitvány ebek! Hát ne főzzön Robuárd? Sörét mi lefőzzük itt, minőség mit vár!”

Stefi: ,,Fejére szól, ki korsót nem emel, sör nem melegedhetik!”

Gabi: ,,Máglyára! Fel! Igen kemény - Parancsol Robuárd - Igyátok majd jó söreim, utána dumáljál! Szolgái szét száguldanak, Város-szerin, tova. Dombomeryben így esett A híres sörfőzés.”

Szabi: Legalább a pofátokat befogjátok,míg a jó sört kortyoljátok!

Hát no! Szóval röviden, tömören így zajlott Gyöngyösön ez a sörfőzés... 

 

2023. március 9.:

9160. Fatboy S.L.I.M. 3,5%-os alacsony szénhidrát tartalmú pale ale Hajdúböszörményből. Balázstól kaptam. Mivel literes PET flakonba volt töltve nem vártam vele sokáig. Nagyon kellemes meglepetést okozott! Alacsony alkoholtartalma ellenére sem volt üres az alapja, a komlózása pedig nagyon szépre sikeredett. Korsószám lehetne betolni egy-egy buliban!

 

2023. március 7.:

9159. Rössel Pils. 4,9%-os német pils Karlsruhéból, a Hatz-Moninger Brauhaustól. Elég gyenge eresztés volt.

 

2023. március 4.:

Volt ma egy kis sörkóstoló nálam. Gabikával fogtunk bele. A Tóth Feritól kapott sörpakkjának a fele még ránk várt és én is kiegészítettem pár érdekességgel, majd vendég sörök is érkeztek. Egy Weltenburger Kloster Hell-el kezdtünk, ami Gabit a Heinekenre emlékeztette, kevésbé édes ízzel, aztán bontottunk a nem rég készült vörös IPA-nkból egyet a hibás szériából, majd jött egy újdonság.

9151. Einbecker Pilsener. 4,8%-os német pils. Nehezen jött elő a keserűsége, de aztán kellemesen adta. Gabi: ,,Van valami édesség benne, de a nem rossz fajtából.”

Aztán megkóstoltuk a vörös IPA jól sikerült adagját. Gabi: ,,Megmondom az őszintét, eddig ez a sörötök ízlik a legjobban! Még a Kolorbeernél is jobban.”

9152. Rieder Märzen. 4,9%-os tavaszi sör a Brauerei Ried-től, Ried im Innkreisből. Gyenge középszernek mondanám. A diacetilessége elfogadható, de így sincs jó íze. Gabi: ,,Azért jobb, mint a Heineken, nem annyira édes!

Aztán két ismerős darab után jött megint egy újdonság.

9153. Perlenzauber 2022. 5% kellerpils. Memmingenben készült, a  Perlenzauber gerillák által. Gabi: ,,Citrás illat. Hú, de finom, basszus! Menj már, ez tök korrekt!” Szerintem is egy nagyon szépen összerakott hoplagert kóstolhattunk.

Persze közben szokás szerint sajtokat, kóbikat rágcsáltunk a sörök mellé. Valamelyikről Gabinak Zoli sajt-sör párosítása jutott az eszébe. Mondta is, hogy: ,,Szerintem Zoli egy ilyen X-Man!”

Bontottunk Afrika Királynőjét, majd egy Wieningert, aztán befutott az emlegetett Beerduo Zoli, idősebbik fiával, Zolival. Őt Zoli Zolikaként szokta emlegetni, de tőlem ez elég furcsán hangzana, így az egyszerűség kedvéért Z2-ként fogok rá hivatkozni. Remélem, hogy nem fog haragudni érte! Szóval a Zolik kedvéért visszatértünk a saját vörös IPA két verziójához. A hibással kezdtünk. Zoli: ,,Illatra kicsit ázott kartonpapíros.” Gabi: ,,Tényleg, mint az iskolában a papírgyűjtésnél volt az illat.” Z2 TV paprika ízt érzett rajta. A jó változatot mindannyian hibátlannak éreztük. Én furcsa mód első blikkre mentás illatot véltem felfedezni rajta egy pillanatra. Nem tudom, az honnan jöhetett?!

Z2 úgy kocogtat bagózás közben, ahogy Fáczy szokott! Közben ittunk egy Aventinust, majd a saját milk porter következett, amit ugyan eredetileg olyankor akartam listázni, amikor egyedül nekiállok egy üvegnek, alaposan kielemezni, de annyi impulzust váltott ki a srácokból, hogy végül úgy döntöttem, most kerül fel a listámra.

9154. Mi a Matek Khalifával? 6,5/18%-os milk porter tejcukorral, hársmézzel, valamint Johnnie Walker Red Label whiskyben tinktúrázott tonkababbal, kakaóbabbal, kávébabbal, fahéjjal és vaníliával, Sabro komlóval. Első szagolásra Z2-nek fahéj, másodikra kókusz, majd meggy. Zolinak kókusz, aztán fahéjas süti, majd rumos meggybefőtt. Nekem tonkababbal indított, aztán fahéj, majd kókusz. Gabinak tejbegríz fahéjjal, aztán Bounty csoki, a két Zoli meggyezése után pedig: ,,Tényleg! Meggybefőtt leve. Ebben van vanília, nem?” Aztán jöttek egymás után az újabb és újabb impulzusok. Zoli: ,,10/10-es! Dió”. Nekem jött a méz. Z2-nek a kávé. Gabi végül anullálta a korábbi véleményét. Szerinte ez az eddigi legjobb sörünk.

Z2 közben elárult egy különleges receptet Puzsér szakácskönyvéből. Hűtőben szárított rizs kecsapban felfrissítve. Majd ajánlotta a 95%-os alkoholt tinktúrának. ,,Megiszod és érzed, hogy jön visszafelé a gyomrodból párologva.” Ha már így alakult megkóstoltattam közben a srácokkal a maradék kakaóbabot. Elrágcsálnám én is szívesen, ha nem a bőrömre menne ki a játék! Zoli még a végén mazsolás, meggyes túrós réteshez is hasonlította a kis Khalifa ízvilágát. Zoli diktálta: ,,Közép-Európa legfinomabb portere.”

Z2 közben hajmeresztő dolgokat mesélt! Van aki Smarties cukorkából csinál pálinkát, meg gabonapehelyből, Corona ,,sör”-ből whiskyt. Igazán minőségi cuccok lehetnek!

9155. Herr Weizen (KEG). Zoli legújabb búzasöre. Most először KEG-ben erjesztette, megfelelő technikai felkészülés után. Az összetevői nem tudom, hogy alakultak a korábbi változatokhoz képest, de apró változtatásokat Zoli is szokott eszközölni a receptjein. Az igazat megvallva ez most nem sikerült olyan jól, mint ahogy szokott. Elmondása szerint azért, mert túl nagy nyomást hagyott rajta a főerjedés elején. Nem alakultak ki a szokásos banános, szegfűszeges ízjegyek. A mi molyosainkra emlékeztetett. Zoli ,,Közép-Európa legjobb búzasörének” titulálta, némi öniróniával. Mesélte, hogy megkóstoltatta feleségével, Erikával is: ,,Zoli, ez nem jó! Élesztős.” Summa summárum, ez most egy iható tanulópénz lett.

Ha már szóba kerültek a molyosok, volt még itthon belőlük 1-1 üveggel, hát felpattintottuk őket! Z2-t az 1-es illata brettes sörökre emlékeztette, de szerencsére nem volt megsavanyodva. Összességében hasonlítottak egymásra. Nem bántottak, de nem volt számottevő élvezeti értékük. Gabi: ,,A molylepkét egyikben sem érzem.” Én: ,,Pedig direkt ezért vesződtünk!”

Zoli: ,,Nekem a két szemem között van az orrom.” Hát ezeket is alaposan kielemeztük! Jöhetett utána Zoli Fekete Afrikája, az újraszínezett IPA, amit múltkor már listáztam. Az illata még mindig szenzációs! Gabinak ez ízlik legjobban. Szép barátság volt! Ezután két Svájcban főzött Z2 sör következett.

9156. Jet Trash Brew IPA. 8%-os belga búza. Tudom, ez így ellentmondásos! Eredetileg IPA-nak volt szánva Jet Trash Brew recept alapján, hidegkomlózás nélkül. 68 fokon lett cefrézve. Hidegtörve is lett, majd kifagyasztást is alkalmazott nála Zoli. IPA-ra nem hasonlított, de egy belga dubbelnek nagyon finom.

9157. Milkshake Pale Ale. A két Zoli tejsavasnak, én némi jóindulattal tejcukrosnak mondanám az illatát. Eredetileg csak pale ale lett volna, csak kicsit befertőződött, de alapvetően nem lett rossz az íze. Gabi a ,,Zolale”, vagy ,,Zolkshake pale ale” megnevezést javallotta rá.

9158. Grippen IPA. Ez már egy kecskeméti PeZso főzet. Zoli barátjának a söre. Hasonlóan jó minőségű volt, mint a tőle kóstolt korábbi sör(ök).

Zárásnak még egy Templáriust ittunk, amit Lacitól kaptam még a születésnapomra. Ezt nagyon szépen rakták össze Békésszentandráson! Mindenki elégedetten kortyolgatta.

Egy hasznos információval zárom ennek a jó kis napnak a történetét, a jegyzeteim is ezzel záródtak: ,,Ha megölöd Micimackót, árulhatsz füvet Kínában.” Azért ha lehet, inkább senki se bántsa szegényt! Annyit nem ér az egész!

 

2023. március 3.:

9150. Grünbacher Winter Weisse. 5,7%-os szűretlen búzasör. Egy ,,téliesített” változat. Markánsabb, karamellásabb alappal dolgozik, mint egy átlag búzasör, ami rendben is van, de hiányzott hozzá a banánosság, szegfűszegesség, az igazi búzasörösség!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 129
Tegnapi: 197
Heti: 962
Havi: 3 928
Össz.: 516 534

Látogatottság növelés
Oldal: 2023. márciusi és áprilisi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »