Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2021. szeptember 25.:

Albibúcsúztató pösti bóklászás. Nulladik órával kezdtem a napot. Viszonylag korán felugrottam Pestre és kinéztem a lőrinci bolhapiacra. Egy két apróságot begyűjtöttem, de semmi izgalmasat, aztán a rendes piac részen ettem egy közepesen jó lángost. Láttam az egyik árusnál Sörművek által főzött Szögedi söröket, amiket még nem volt szerencsém, szerencsénk kóstolni, de nem vállaltam be az egész napos cipelésüket. Utólag egy kicsit már bánom, mert végül úgy alakult, hogy olyan gyorsan visszaértem a belvárosba, hogy a túra elkezdése előtt még le tudtam cuccolni Zoliék albijában. No mindegy! Zoli még gyorsan befejezett egy kis melót, aztán legurítottunk egy bicskei söröcskét, talán egy molyost, majd összeszedtük Csabit a Keletinél, aki addigra már Taxissal javában boltolta a címkéket. Ez dupla szerencse volt, mert az én címkéimet is elhozta, ráadásul utána átdobott minket a Városliget peremére, ahonnan már csak pár lépés volt első állomáshelyünk, a Piknik Kert. Nyári (csak) kiülős véndöglátó hely, saját márkás sörökkel, amiket a Zentusban főzetnek. Sajnos csak az egyik volt kapható! Arra rámozdultunk.

7842. Zentus Basket Case. Citrusos, 5%-os létére kicsit vékony világos ale. Azt írtam még mellé, hogy ,,a zabpelyhet szerintem érezni”. Kellemes volt, de valamivel jobbra, tartalmasabbra számítottam.

Innen a Corvin Szezonzáró Sörfesztiválra igyekeztünk átjutni, több, kevesebb sikerrel. Az első troli amire felszálltunk talán egy megállónyit bírt ki, aztán lerobbant, vagy már el se tudott velünk indulni(?!), így járművet kellett váltanunk. Na, végül azért csak célhoz értünk, igaz egy kis kitérővel! A nagy izgalmakra való tekintettel bedobtunk egy sört a Beerselection ,,teraszán”. Az én Balkezes féle Hopster IPA-m kicsit oxidálódottnak tűnt, de azért nem volt rossz.

A következő sört viszont már tényleg a Corvinon ittuk. Körbenéztünk kicsit, aztán egy ismeretlen ismerősnél kötöttünk ki.

7843. Sümegi New BandIPA. Sümegi barátaink megpróbálták New England stílusba elvinni az IPA-jukat. Egy kellemesen illatos, túlhűtve vékonyka ízű sör lett belőle. Azért soha rosszabbat!

,,De nagyon csúnyán írsz Robi! Mondjuk én is...” Ki írta ezt a noteszomba? Nem lehet elolvasni az aláírását! Mindegy! Valószínűleg Zoli...

7844. Timco Illatos Búza. Nem rég kerültek a piacra a Timco sörök. A márkagazda srác csapolta a saját főzeteit. Pár szót váltottunk vele, de külföldi a lelkem, mi meg még nem ittunk annyit, hogy folyékonyan menjen az angol, így nem erőltettük sokáig. Fesztivál ide, vagy oda, pofátlanul dobozos söröket is vettem helyi fogyasztásra, a címke miatt. Úgy tűnt, nem haragudtak meg érte (nagyon) a srácok! Ez a búza nem volt rossz sör, de miért volt annyira citrusos? Tökre narancsos. Szerintem a Mandarina Bavaria nem ilyen és nem is intenzív ennyire, de akkor mit tettek bele? No mindegy!

7845. Timco Szezon. Abszolút típus azonos főzet! Miközben Zotyó kitöltötte az illata rendesen tolta a bazsalikomot, de az ízében szerencsére nem volt tolakodó.

7846. Timco Vörös. Ír vörös. A többieknek ,,nem szeretem” ízű, Zoli szerint büdös volt. Nekem ízlett.

Túl sokat nem akartunk a fesztiválon időzni, így ezek után még egy széria Thomas Mennert kértünk ki és tovább álltunk. Volt egy búza és két újdonság.

7847. Thomas Menner Meggysör. 5 / 11 %-os

7848. Thomas Menner Doppelbock. 7,2 / 16 %-os. Igazából, mivel jártunkban, keltünkben voltunk, nem írtam róluk semmit. Pontszámot is utólag kaptak becslés alapján, arra visszavezetve, hogy menet közben, hirtelen felindulásból először kettőt, majd végül mind a három fajta TM sört összekeverve is megkóstoltuk őket és baromi jó kis ,,küvé” lett belőlük!

Következő megállónk Gyuri Bácsi Konyhája volt ahol én egy emberes adag isteni marhapörköltet toltam friss kenyérrel, majd ráküldtem egy somlói galuskát, hogy szétcsapassam. Aztán innen a Gravitybe vezetett az utunk, ahol egy kedves, aprócska, mosolygós, talpraesett kis hölgy ,,várt minket” a pult mögött. Csak két újdonság volt csapon első, lagzifelvezető látogatásunkhoz képest, így egy kör körbekóstolt sör erejéig maradtunk. Sajnos poharat ezúttal sem sikerült kiudvarolnom belőlük!

7849. Prototype Imperial Toffee Stout. 10,2%-os, remek, krémes, karamellás imperial stout.

7850. Guinnevere. Egy vendég sör, a B-Bop Fermentory gyümölcsös gose-ja. Narancsos, fűszeres. Mindent egybevetve nem az én világom.

A Csapszék Rádayban folytattuk az iddogálást. Itt mindig szívesen látják az embert, jó a hangulat! A sörök között most újdonságot nem találtunk, így egy kör után innen is továbbálltunk.

A Liquid Rockba kifejezetten az én kedvemért mentünk. Egyrészt még nem jártam itt, másrészt az ő márkájuk a ,,Disznó Sör”, amihez anno poharakat, korsókat is gyártattak. Bár évekkel ezelőtti történet, valahogy sosem mozdultam rájuk. Már éppen itt volt az ideje! Alapvetően szerencsével jártam, mert a négy fajtából hármat sikerült megvennem, ami elég jó arány ahhoz képest, hogy már kifutóban vannak ezek az ivóalkalmatosságok a sörözőben. Az üzletvezető hölgynek kellett kicsit sztendapolnom értük. Közben persze egy-egy sört is legurítottunk, amik közül kettő lett új.

7851. AC / DC IPA. A homburgi Karlsberg terméke. Egyáltalán nem volt IPA íze, de alapvetően nem büntetett. Azért messze nem éri meg az árát!

7852. Horizont Delight IPA. Furcsa, hogy ez eddig elkerült! A Horizont a Carlsberggel kötött együttműködési szerződést, ennek köszönhetően került be ez a remek kis kézműves IPA sok egyébként inkább gyári, a Carlsberg által forgalmazott söröket áruló véndöglátóipari egységbe.

Menet közben jó kis klasszikus rock zenék szóltak. Hangulatos hely, nem csak a korsók miatt érte meg betérni!

Közben Zsiráf barátom is befutott, így a KEG-be már négyen tértünk be. Most először jártam itt. Szimpatikus hely. Jókora csapolt sör választék izgalmas összeállításban, ráadásul a gyűjtőkre is gondolnak. Folyamatosan adnak ki egyedi söralátéteket, ráadásul 11 fajta saját logós poharat is kaptam tőlük ajándékba. Igaz, venni nem lehet náluk, viszont a kicsit sérült darabokat nem dobják ki, inkább elajándékozzák a hozzám hasonlóknak. Kedves gondolat, köszönet érte! No, de nézzük, mi finomakat ittunk itt!

7853. ZIP's Take Me To The Hops. New Zealand pale ale. Kellemes, bár kicsit komlóporos illat. Kis egyszerű darab, de csúszós.

7854. Dios Mio! A skót Tempest jalapenos, lime-os IPA-ja. Savanyított pepperoni illata és íze volt. Meglepő, de nagyon bejött!

7855. Pöhjala Ööxo. Észt imperial balti porter. Csámcsogós, szürcsölős, szájban alaposan megforgatós, pici kortyokban fogyasztós piszokjóság!

7856. Two Blades. Az orosz Selfmade dupa NE IPA-ja. Volt valami furcsa benne, de ez tette egyedivé és jóvá.

7857. ZIP's Imperial Stout (nitro). Túl sokat nem dobott rajta a nitro, de ettől függetlenül remek sör.

7858. Aecht Schlenkerla Urbock. No igen! Egy füstös bak mindig markáns véleményformálásra sarkallja az embereket! Csabi szerint olyan volt, mint ha végignyalta volna egy kazán belsejét. Gondolom, nem gázkazánra gondolt. Zsiráf szerint meg sonka szaga volt és az íze is olyan. ,,Beleharapnék a szagába!” Egyébként egy harmonikus cucc volt.

Innen az Édes Érzésbe sétáltunk át. Nem volt feltétlenül betervezve, de ha már arra jártunk és volt hely, betértünk. Újdonságot csapon nem találtunk, a tulaj fickó még mindig jópofa és színes egyéniség, viszont az nem nagyon zavarja, ha romlott, megsavanyodott sör van a csapon. Simán kifizetteti és még csak elnézést sem kér.

A következő kettő megálló viszont ismét tervezett volt. Először a Black Dog Pub-ba tértünk be, ami a VanDal sörfőzde budai márkasörözője. Ide is konkrét céllal érkeztem. Négy fajta poharat adtak ki eddig, amik közül három volt meg, plusz az egyikből egy fölös darab, amit még a sörfőzdében vettem. Ezt most magammal hoztam azzal a céllal, hogy megkérem őket, cseréljük ki a nekem hiányzó verzióra, de erre végül nem került sor, mert rögtön az első sörömet a hiányzó pohárba kaptam, így csak átöntöttem a sört a hozott pohárba és kicseréltem őket kéretlenül. Szóval jelentem, teljes a VanDal pohár készletem! Egyébként három még eddig nem kóstolt sörük volt csapon.

7859. Hazy Ozeki. Száraz, kesernyés, citrusos NE pale ale. Kellemes, nem túl izgalmas darab.

7860. Gringo. Hoplager. Ő volt abban a bizonyos pohárban. Ez már önmagában is sokat dobott rajta, de egyébként is kellemes sör volt.

7861. Kayak. APA. Erre is azt tudom írni, hogy száraz, kellemes, nem túl kiemelkedő, de jó kis sör.

Innen a nagyjából szemközt lévő Újbudai Guri Serházba tértünk be. A már jól ismert és megszokott söreiket kortyolgattuk jó hangulatban, emelkedő véralkoholszint mellett.

Azért még ezután is volt erőnk és kedvünk tovább menni! Betértünk hát a Kispolszkiba, ami szintén bakancslistás hely volt. Zárás közeli időpontban toppantunk be, de egy-egy üveges sört még azért le tudtunk gurítani, félig már az utcán. Frankó kis kocsma, szimpatikus tulajdonossal. Legközelebb érdemes lesz itt kicsit több időt eltölteni!

7862. Zwierzyniec Pils. Tök jó 6%-os pilzeni Lublinból. A rendszerváltás után megtanultak jó sört főzni a lengyelek (is), de ezt már régóta tudjuk.

Mivel még nagyon hiányzott belőlünk 1-2 sör, vadászni kezdtünk a még nyitva lévő helyekre. Nem kellett sokáig keresgélnünk, hamar belebotlottunk a Clock Sörözőbe a Lágymányosi utcában. Cseh sörök csapon, cseh sörök üvegben, talán magyar is akadt. Mindenhol órák a dekorációban. Jó kis hangulatos pincesöröző meglepően nagy beltérrel. Jó fej pultos és részeg vendégek. (Ez utóbbiak mi voltunk.) Sajtostallért és Nógrádi ropit majszolgattunk a sörök mellé. Szerintem csocsóasztal is volt, bár megmondom az őszintét, elég homályosak már az emlékeim és nem csak az azóta eltelt hosszú idő miatt. Az biztos, hogy itt zártuk ezt a remek napot! Pazarra sikeredett ez a pösti bóklászás is!

 

2021. szeptember 21.:

7841. Fruit Works - Raspberry. Málnás gose. Ismerős volt a dizájn és a név is. 2 éve 5,9-es volt, most 5,7-es, de a címkék alapján volt 6,5-es változata is. Azt nem kóstoltam. Az 5,9-es sokkal jobba ízlett, mint ez a mostani verzió. Felesleges bele a plusz savanyítás.

 

2021. szeptember 20.:

7840. Posthaer Kveik NE IPA. Fáczyval ittuk meg Adi barátom főzetét. Nem volt rossz, de szerintem esélye sem volt rá Adinak, hogy egyenletes, 30 fok körüli, fölötti hőmérsékleten tartsa erjedés során, főleg éjszakánként, így nem lett igazán kiegyensúlyozott. Azért soha rosszabbat a témában!

 

2021. szeptember 19.:

7839. Jelen Chill. 4%-os szerb élelmiszeripari hulladék.

 

2021. szeptember 16.:

7837. Ciucas Brasov. Negyedszer veszem fel ezt a sört a listára! Bár ezúttal változtak a paraméterei a legkevésbé, mégis megteszem! Miért? Egyrészt, mert egy multi sörnél, ha azt írják a dobozra, hogy már nem 10,6, hanem csak 10,4 a Ballingja a 4,6-os alkoholhoz az nem vicc, hanem egy hígítással tutira beállított valami az eredeti mester sörből, másrészt meg azért, mert olyan pusztító, hogy ha nem listázom, akkor tök feleslegesen ittam meg! Szörnyű! Az eddigi legrosszabb verzió amit ittam belőle az évek során!

7838. Human Experiment Eighteen. 8,2-es DIPA. Kellett valami nagyon durva kontraszt az előző szemét után. Viszont az az igazság, hogy azért ezt sem tudom maradéktalanul dicsérni! Hozza a Brew Your Mind APA, IPA, dupla IPA vonalára jellemző karakter nagy részét, igazából szerintem tökre egy (igen jó) kaptafára megy az összes minden hókuszpókusz ellenére, de ez a mostani kicsit kilóg lefelé a vadkeserűségével. Megkockáztatom, hogy bántóan vadkeserű! Azért persze ég és föld a két cucc! Ez SÖR, az előző meg valami sör jellegű izé volt.   

 

2021. szeptember 11-12.:

Ismét Tápióbicske felé vettem az irányt. Már az indulás is jól sikerült! A buszra várva összefutottam egy legénybúcsús ösmerőssel, Dáviddal, aki pár napot a Mátrában töltött és Áki unokaöcsémmel, aki éppen az aktuális heti, vagy napi nagy ővel húzott hazafelé. Így az út nagy részét átbeszélgettük a srácokkal. Bicskére érve már javában zajlott a sörfőzés. Vadkomlós főzet készült, a Brutál AK, meglepő módon sörözgetéssel körítve.

7810. Szurkolók az állatokért. HopTop dupla IPA a One Beer égisze alatt. Piszok jól sikerült!

7811. MAD X Maybe together we can get somewhere. Ez van, ha Tamásból kettőnk van! Magam is alig hittem el, de ez egy teljesen vállalható, tök korrekt sör volt! Hordóban érlelt flamand vörös meggyel és málnával. Nagyon jól adta a gyümölcsök karakterét.

Sajnos Tamásék nem sokáig tudtak már maradni, gyorsan eljött a János áldás ideje! Egy korábbi AK főzetet ért a megtiszteltetés. Egyúttal Csabi is lepattant átmenetileg. Elment tyúkokat hajkurászni.

7812. Horizont Gimme my Britney. Visszaérkezése után ezzel folytattuk. Egyszerű ízvilágú APA. A Zing Burgerrel közösen alkották. Hambi mellé tök jó lehet.

7813. First Wave. Ugar-Reketye kollab. Savanyított NE IPA. A szerethető savanya kategóriába tartozik. Barackos illat és íz jellemezte, kicsit felesleges savanyítással, de bőven a biztosíték kiverési határomon belül.

7814. Your Loyal Friend in Crypto SHVI. One Beer történet a HopTop-ból. Tökre witbier-es volt, pedig nem került bele se búzamaláta, se fűszerek. Meglepő és jó.

7815. Mély Víz. Balkezes IPA egy frankó strandfotóval a címkéjén 1939-ből. Maga a sör egy szépen összerakott IPA.

7816. Not Just Another IPA. Dehogy nem! A Hara Pank jegyzi. Teljesen rendben volt, de semmi érdekes.

Tiszta, csillagos az ég, mégis dörög! Bicskei sajátosság! Ez az időbeállítás! Végigkísérte a sörfőzést a hőntartási idők mérésének elcseszése. Azért nagy baj nem történt!  

7817. Kísérleti Nyúl Mannarea. Áááááááá, nem! Csak ennyit írtam ehhez a ,,mangolassi sour mikshake gose”-hoz.  Közben belekerült a második adag vadkomló is a főzetbe.

7818. Mangoman. Gluténmentes mangós pale ale a HopTop-tól. Mangó pipa, sör pipa, tulajdonképpen jó.

7819. Fincsi Limcsi. Lédús citrus szuperság Jézussal a címkén. A mondat elejét magamtól írtam, vagy ez volt a címkén? A franc tudja! Asszem, jó volt. Trópusi gyümölcsös savanya a Reczer Sertől. Horizontos főzet.

7820. Timco Hoplo. A Nyúlban főző gerilla IPA-ja. Nagyon jól lett összerakva.

Közben az ifjú pár, Dóri és Zoli is megérkeztek. Jobb később, mint később sem!

7821. HUPA. Hungarian pale ale bácskai komlóval. A Hara Punk követte el. A többieket nem győzte meg, de szerintem jó volt.

7822. Timco Friss. 5,5-es szezon. Jó, csak most valahogy zavart a fűszeres íze.

Menet közben a sörfőzést is sikeresen befejeztük valamikor. Végül két, már listázott  sörrel zártuk(tam) a napot. A másodikat már lefekvés után kaptam. Azért megittam, valamikor, valószínűleg! Ez lehetett az egyik fotelben bealvós estém Bicskén. A többiek szerintem még kitartottak egy darabig.

Szombat reggel meglepő módon egy világos lagerrel kezdtük a napot, a Yuhi Beer-től. Tök korrekt ivósör volt. Jobban ízlett, mint amikor először került terítékre. Balázsnak köszönhetően jutott hozzánk a főzde többi sörével együtt, amik még sorra fognak kerülni... Aztán azért akadt reggeli fekete is, egy Madártejes Milk Stout, ami most is pazar volt. Szinte mint egy jeges csokiital.

7823. Teszt András Gamma. 07. Hidegkomlózott pilzeni. Hááát, furcsa szaga volt! Az íze sem tetszett. Hú! Ez nekem a nagyon nem szeretem kategória! Még a keserűje sem tetszett!

7824. Teszt András Beta. 12. Victoria Secret komlóval készült S.M:A.S.H. vörös IPA. Kiss Mátéval közös főzete a szentandrásiaknak. Vörösnek vörös, IPA-nak IPA, kicsit oxidálódottnak tűnt, de amúgy kellemes volt. Alapvetően általában nem rosszak a Teszt András sörök, de valahogy nem tudják átlépni a saját árnyékukat! Lehet, hogy nem is akarják?!

7825. Birra Kabala IPA. Stari IPA egy véndöglátóhelynek, a szigligeti Villa Kabalának palackozva. 6 fajta komló került bele. Ezzel együtt meglehetősen középszerű volt.

7826. Hyperside. 7,5-ről 8,5%-ra emelkedett az alkohol tartalma. Most is remek ez a Yeast Side dupla NE IPA!

7827. Just One Beer Baby. Reketye - One Beer hazy IPA. Kicsit vékony, de finom, barackos jellegű.

7828. Zöldalma. A Viharsarok radlere, radlerja, radlerje. Hogy kell ezt leírni? Az rendben van, hogy direkt üdcsi, de sajnos túl édes!

7829. Yuhi Beer Bajor Barna. Korrekt, klasszikus barna lager.

Közben befutott a két Tamásunk! Az akaratlanul megszisszent fahéjas stoutokat kezdtük el pusztítani, hogy kárba ne vesszenek. Talán körben állva lett volna stílusos. Nagyon jó kis sör lett Tamás elképzeléséből! Nem kellett senkinek sem kétszer mondani, hogy toljuk le őket! Menet közben Csaba bátyánk is befutott. Lassan nekiálltunk bográcsozni és egy díjátadó ceremónia is kezdetét vette! A foci EB alatt játszott tippjátékunk nyertese Csabi lett. Ünnepélyes keretek között átadásra került jól megérdemelt első díja, egy partihordó cseh söröcske. Miután a megható pillanatokat követően mindenki felszárította a könnyeit, folytattuk a főzőcskézést és kóstolgatást.

7830. Yuhi Beer Viking. Nem volt címkéje, így csak tippelgettük a típusát. Egy jó erős belgának tűnt. Mint azóta kiderült, a sörfőzde strong blonde ale-ként definiálta. 8%-os, remek főzet!

AK-t a népnek! Hogy lett ebből megint János áldás? Tamásék sajnos csak villámlátogatáson voltak! Csabi nem volt elég felkészült! Hol maradt a MAD X?

7831. Yuhi Beer New England Búza. Búzának nem volt olyan rossz, de a New England jelzőt nem értem. Nem éreztem benne.

7832. Yuhi Beer Meggyes Búza. Kellően sörös meggyes. Soha rosszabbat a témában!

7833. Rehák No1 2017 Elsör. Gondolom az első gerilla főzete a formációnak. Angol bitter. Keserű helyett inkább fanyar volt. Egy részét kiöntöttük. Nagyon pocsék volt!

7834. Rehák IPA T. Ez már jobban sikerült, de nem nagy szám! Édeskés, oxidálódott.

Közben a fokhagyma és a vörösbor majdnem kimaradt a pörköltből!

7835. Zentus Skarlett C.R.E.A.M. Feketeribizlis savanyított sör. Vazki, ez tök jó volt! Illata, íze, az egész egy jó gyümölcsös sör. Mondjuk meggyes szedresnek hamarabb mondtam volna. Valószínűleg pont ezért ízlett annyira.

7836. Indirect Diagnosis. 5,5-es Reketye IPA. Előtte ittunk egy Sima Nebulát. Az jobb volt, ez annál vékonyabb, de azért korrekt söröcske.

Amíg Csabi elment bezárni a tyúkokat a régi házhoz csórtunk magunknak csalános sört, Rókabaszót, hogy addig se szomjazzunk. A kaja elkészült. Piszok jó lett! Igaz, hogy szokás szerint ebéd helyett vacsora lett belőle. De mit főztünk? Valószínűleg kakas-, vagy tyúkpörköltet, bár nem emlékszem a nokedli szaggatásra. Sötétedés után még egy attrakció színesítette a napot. Zoli megmutatta, hogy némi tűz és egy nejlonzacskó segítségével hogy lehet Csillagok Háborúja lövöldözős hangeffekteket előállítani, természetesen a környezetvédelmi előírások szigorú betartása mellett! Még egy Adi féle witbier került felvezetésre a noteszomba, aztán ezzel hirtelen véget értek a jegyzeteim erre a hétvégére. Tartalmas, jó kis buli volt ez is.   

 

2021. szeptember 8.:

A szokásos csapattal, mikrobusszal mentünk a Magyarország - Andorra VB selejtezőre. Én meló után, Hatvanban csatlakoztam. Mivel elég nehezen ért oda a csapat, beültem egy addig számomra ismeretlen belvárosi kocsmába. Kalandvágyból választottam az alábbi sört, szigorúan üvegből fogyasztva, de aztán kiderült, hogy listázandó darab, mert anno legelőször még martfűi főzetként kóstoltam, most meg már ugye sajnos nem lehet más, mint soproni.

7809. Arany Fácán Kakas. 5,5%-os, de ezzel együtt is pocsék! Az első jéghideg kortyok még elmentek, de ahogy melegedett jöttek elő belőle a nemkívánatos alsópolcos sör ízek. Ezt a meccset viszont legalább megnyertük 2:1-re!

 

2021. szeptember 5.:

7808. Velkopopovicky Kozel 11°. 4,6%-os, pasztőrözött világos lager, eredeti cseh főzet. Viktor barátomtól kaptam. Furcsa, hogy még nem volt listázva! Nem volt rossz, csak sajnos a rosszul sikerült Albánia - Magyarország 1:0-ás VB selejtező alatt ittam.

 

2021. augusztus 31.:

Villámlátogatáson volt itthon Nádudvari Zoli barátom. Bedobtunk egy (?) sört a Kolorban.

7807. O'Hara's Irish Stout. 4,3-as főzet a Carlow Brewing Co-tól. A Guinnessről váltott át rá Géza. Szerintem jól tette. Ez is viszonylag vékony, de izgalmasabbnak tűnt a maláta profilja.

 

2021. augusztus 28.:

Ha már volt legénybúcsú, akkor úgy illik, hogy esküvő is legyen! Ezen a szép napon tartotta Zoli és Dóri. Csabival, mi nem hazudtoltuk meg magunkat! Egy kisebb pesti söröző túrával indultunk neki a napnak. Én reggel Gyöngyösön egy lángossal kezdtem, aztán Pestre érve a 4es 6os Wesselényi névre keresztelt söröző előtt találkoztunk. Előtte és nem bent, mert a nyitvatartási idejét meghazudtolva zárt ajtókra találtunk! A Dreher által alapított kísérleti kisüzemi sörfőzde ANTL névre keresztelt söreit szerettük volna megkóstolni. Sebaj! Csabi szokás szerint felkészült volt! Elmentünk az Astoriához, az Ördögsarok sörözőbe, ahol saját márkás gyümölcsös sörökre vadásztunk. Papíron egyébként itt is kellett volna ANTL-nak lenni, de még nem volt.

7795. Ördögi Málna. ,,Bezavarjuk a málnást a maciba!” 3,7-es málnás savanyított ale a Hübristől. Egy jó erős málnaszörp volt amit nem cukroztak túl. Maradt egy kis gyümölcsös fanyarkássága. Kifejezetten finom volt!

Az Ördög meggyes sem vallott szégyent, amit Szarvason készíttetnek, de az már listázott darab. Innen a Deák térre mentünk az Ördög Katlan Sörözőbe, mivel azt a fülest kaptuk a személyzettől, hogy ott már van csapolt ANTL. Így is volt! Igaz, csak az egyik verzió.

7796. ANTL Vienna Style Lager. Tisztességes darab, de azért nincs benne túl sok kraft! Kicsit üres. Az utolsó kortyot meglepően keserűnek éreztem. Nagyon kedves volt a pincér lány! Alátétet sajnos nem tudott adni, viszont kaptunk ajándékba két db ANTL poharat!

Innen visszatértünk a 4-es 6-oshoz, de továbbra is eredménytelenül, bár némi mozgás már volt odabent. Átsétáltunk hát a túloldalon lévő Stifflerbe! Itt sikerült megkóstolni a másik főzetet.

7797. ANTL English Style Summer Ale. Hú! Kellemes az illata, de nekem nagyon kacifántos az íze! Szerintem Huel Melon komló van benne. Atom sárgadinnyés az íze, én meg azt utálom! Azért nem rossz sör, de nem nekem való!

Ez egyébként egy egész hangulatos hely volt, akár még Dreher Tanksört is kóstolhattunk volna, de brutálisan magas árakkal dolgoznak, így továbbálltunk! Visszamentünk az út túloldalára, addigra kinyitott a 4-es 6-os, de újdonsággal nem tudtak szolgálni így csak váltottunk pár szót a kedves csapos lánnyal, kaptunk pár alátétet, aztán tovább álltunk. Volt még egy fontosabb, érdekesebb úti célunk, a Gravity nem rég nyílt sörfőzde sörözője, vagy szép magyar nevén a Gravity Bulder Bar. Előtte azért még beugrottunk egy percre a körúti Rizibe egy új elviteles sörért és benéztünk a Beerselectionbe is, de most helyben nem fogyasztottunk. Na, szóval Gravity! Hangulatos kis söröző, üvegfal mögött a tüchtig sörfőzde. Kedves és hozzáértő kiszolgálás, meg ölég jó sörök! Menet közben még Zsiráf barátom is csatlakozott hozzánk 1-2 pohár erejéig, szóval jó volt a hangulat! Az egyetlen negatívum az volt, hogy nem sikerült belőlük kidumálni egyetlen egy darab poharat sem, pedig láthatóan igen szép készlettel rendelkeztek! ,,Majd, ha kész lesznek az ajándéktárgyak és be lesznek árazva...”

7798. Prototype India Pale Lager. 5,5%-os IPL. Mint ahogy a legtöbb helyen, itt is túlhűtött volt az összes sör. Érződött a cseh alapja, de az ,,I”-t nem nagyon találtam se illatában, se ízében. Mint utólag kiderült, ez volt a leggyengébb eresztés.

7799. Prototype West Coast IPA (Centennial). 5,2%-os. Nevében a típusa. Különösebben nem írtam hozzá semmit. Közepesen jól szerepelt. Egy kis plusz hiányzott belőle.

7800. High Orbit. 9%-os kínai teás imperial IPA. Érződött az ereje, de nem lógott ki belőle az alkohol. Ez sem volt illatos, ahogy az előzőek sem voltak azok. Barátságos darab, de ezzel sem voltam maximálisan elégedett.

7801. Prometheus. 9%-os Campari IPA. Adja a fűszert rendesen! Soha nem ittam még Camparit, ezért a pultos sráctól kaptam, kaptunk egy kis kóstolót hozzá. Finom ital. Így már értettem a sört! Izgalmas darab!

7802. Meteor. 7,8%-os tripla skót ale. Az, pontosan az, lényegében egy Wee Heavy és pont ezért nem fogott meg, de kifejezetten jól volt összerakva.

7803. Dark Matter. 7%-os csokis milk stout. Csabi agyondicsérte. Nekem is ízlett, de annyira nem dobtam el tőle az agyam.

7804. Prototype Imperial Coffee Stout. Ennek is nevében a típusa. 10,2%-os. Atom kávés illat jellemezte. Nagyon szeretem az ilyen söröket!

7805. Event Horizont. 11,1%-os ,,overproof” stout, jelentsen ez bármit is! Elemzés nem került mellé a noteszomba, de ez kapta a legmagasabb pontszámot az egész nap során.

Innen aztán már tényleg nem volt megállás! Oda kellett érnünk az esküvőre, pontosabban a létszám korlátozások miatt ,,csak” a lagzira! Útközben a HÉV-en azért még bedobtuk a Riziben, Csabi által vett újdonságot. Kulturáltan tudtuk megtenni, mert volt hozzá ANTL poharunk.

7806. Rizmajer Grapefruit IPA. Többször tapasztaltam már, hogy a grapefruit íze szépen harmonizál az IPA-s komlókeserűvel. Rizmajer Józsiéknak is sikerült rendesen beletalálniuk a stílusba! Ilyen finom sört még HÉV-en nem ittam! Leszállva előbb a szállásunkra robogtunk el lecuccolni. Az igen impozáns és hangulatos Aquamarina Hajó Szállodában lettünk elhelyezve. Ezúton is köszönet érte! Sokat nem időztünk, robogtunk át a fő helyszínre, a BiPi Villa Rendezvényházba. Nagyjából időben érkeztünk és innentől már csak az ifjú párra és a régi és vadonatúj ismerősökre, barátokra koncentráltunk. Laza, fesztelen hangulat. Gazdag svédasztalos vacsora. Korrekt gyári ivósörök, változatos zene. Megismertem végre Zoli szüleit is! Jó volt újra találkozni a srácokkal a legénybúcsúról! Zoli kolléganői tüneményesek! Próbáltak minket táncba vinni, de hát én nem vagyok egy Fred Astaire! Hiába no, partra vetett halnak érzem magam a táncparketten! Csabi menet közben tartott egy kis pauzát. Milyen jó, hogy a közelben volt a szállásunk! Csocsóasztal is színesítette az estét. A néha kicsit eleredő eső meg nem zavart senkit. Talán még jól is esett egy kis frissítés odakint. Hajnalban aztán a DJ és a hostess lányok elcsomagolták magukat és a felszerelésüket, de mi, a kemény mag az ifjú párral még tovább maradtunk. Csocsóztunk, beszélgettünk, iszogattunk, telefonról hangfalra lőtt zenéket hallgattunk pirkadatig. Aztán a buli végén eredeti terveinknek megfelelően még Csabival és az alkalmat megragadó Beckkel belepisáltunk a Dunába, viszonylag jól megválasztott helyről, a vízpartról. Bár felmerült ötletként, hogy a hajóra vezető hídról kellene, de jó, hogy nem onnan tettük, mert beérve a recepciónál láttuk, hogy az egyik kamera pont oda néz. Egy szó mint száz, remek napot zártunk! Nagyon örülök, hogy ott lehettem Zoli és Dóri életének egyik legfontosabb eseményén!     

 

2021. augusztus 25.:

7794. Keep Dreaming. 7%-os IPA a Brew Your Mind-tól. Hozta a tőlük megszokott magas minőséget, de újat nem igazán tudott mutatni.

 

2021. augusztus 19-21.:

Végre Pányok! Cirka két évet vártunk rá, hogy újra ellátogassunk Adihoz! Kis létszámos lett a buli, most ,,csak” Jusztin ,,Dózsás” Sanyi, Gyula és én mentünk. Eredetileg 20-án reggel indultunk volna, de az utolsó pillanatban Gyula javaslatára 19-e késő délutánra előrehoztuk az indulást. Sajnos ez nem azt jelentette, hogy egy fél nappal megtoldjuk a bulit, hanem azt, hogy 22-e helyett már 21-én hazajövünk! Sebaj! Mielőtt Gyöngyösről nekilendültünk volna az útnak előbb Gyula beugrott a szemközti Coopba útravaló sörért (2 üveg Soproni lett belőle), majd átugrottunk a Beerduohoz. Zoli megmutatta a bázist, szokásához híven megkóstoltatta velünk saját csapolt söreit, a búzát, a füstös stoutot és az IPA-t, majd pár üveges kiadással is felvérteződve útra keltünk Pányok felé. Útközben felpattintottuk a Sopronikat, - ki tud kiigazodni Gyulán, ha sörről van szó - majd egy-egy doboz Madhouse is előkerült a hűtőtáskából. Ez utóbbit már szigorúan pohárból fogyasztottuk! Csoda, hogy Sanyi megengedte! Nem szereti, ha nyitott ital van a kocsiban! Megérkezve Adi egy-egy szomjoltó Radegasttal és kétféle saját pálinkával fogadott minket. Bármennyire is nem vagyok pálinka fan, csak megkóstoltam őket én is. Próbáltuk kitalálni, hogy miből készültek, de egyikünknek sem sikerült. Nagyon érdekes karakterük volt, ismerős, de mégis ismeretlen. Az első 49°-os meggy volt, a második 51°-os eper. Nem földi eper, hanem az a gyümi, ami fán terem. Finom volt mind a kettő! Ezek után kezdtünk bele a kóstolgatásba. Először PZS korondi sörei kerültek terítékre.     

7777. 51. Kutyvasz Butyka Nem Tom. Maradék komlókkal készült sör. PZS-nek is sikerült az öreg komlóknak hála egy teljesen komló keserű mentes sört főznie, de az alap maláta teste kellemes volt.

7778. 52. Kutyvasz Szega Butyka. Gyömbéres székely belga. Diszkrét maradt benne a gyömbér íze, így számomra is fogyasztható volt, de nem lesz a kedvencem.

Ezután Mad Scientist sörökkel folytattuk.

7779. West Coast Samurai. Masszív citrusos, citrus héjas illat és íz jellemezte ezt a 4,6%-os session IPA-t.

7780. Hazelord. 8%-os duplán hidegkomlózott dupla IPA. Nem írtam hozzá semmit, csak egy jó pontszámot. A rég nem látott barátokkal való beszélgetés volt a lényeg, nem a sörök elemzése.

7781. The Smoothest Hoperator. 8%-os dupla New England IPA. Ez is jól szerepelt. Valószínűleg az előzővel együtt erre is igaz, hogy hozta amit vártunk tőle, de újat különösebben nem mutatott.

Közben nekiálltunk vacsorázni. Adi remek sajtokat grillezett, sőt inkább füstölt, nagyon lassú tűz fölött és jófajta kolbászok is kerültek elő nagy Lipóti és pityókás kenyér kíséretében. Ezután belekóstoltunk Adi kétféle sörébe is. Furcsa mód az egyiket, egy kveik NE IPA-t végül nem ehhez a naphoz listáztam, mert a felhalmozódott sok-sok hónapos elmaradásomat nem időrendben kezdtem el ledolgozni, ne kérdezzétek, hogy miért! De majd egyszer csak szeptemberben elő fog kerülni!  

7782. Posthaer Witbier 2021. Lágy, kicsit vékonyka főzet. Kb. 11-11,5 Ballingos. 20-20 g koriandert és (keserű?) narancshéjat kapott az azt hiszem, nagyjából 20-25 literes főzet. Kifejezetten kellemes sör volt, de én a testesebb belga búzákat jobban szeretem, Adi viszont nyárra mindig igyekszik vékonyabb söröket főzni, hogy a ház körüli és kerti munkák során jól csússzanak. Mondhatnám jó értelemben vett fűnyíró söröket készít ilyentájt.

Én éjjel 3 körül kidőltem. A többiek még tovább beszélgettek, ami így utólag a 20-i programot erőteljesen befolyásolta.

Horizont sörökkel indítottuk a következő napot, Gyulának köszönhetően elég korán, korábban, mint ahogy az ildomos lett volna! Stílusosan egy Mourning Joe-val kezdtünk. Kiváló reggeli kávénak bizonyult! 3 legyes!

,,Kellene valami szilárdat is reggelizni, hogy bírjuk a sörözést!” Gondoltam, mondtam és írtam. Valószínűleg előbb, vagy utóbb meg is tettük, bár erre Gyula első reakciója az volt, hogy: ,,Keressünk egy Szilárd nevű macskát!”

Ekkor már körülöttünk sertepertélt Tigris 2 (kölyökmacska) Csöpi (Adi blökije) örömére. Fehérke (Adi koromfekete macskája) meg bújt, csak közben egyúttal karmolt is. Sokan legyeskedtek körülöttünk egész nap!

Közben az Easy A 1 legyes volt, meg ittunk Gentle-t is.

,,Lovina = sör” Na, ezt vajon miért írtam fel? ,,Mirigy buli!” Ezt viszont tudom! Aditól szokatlan módon elég eklektikus zenei válogatást kaptunk a nyakunkba, random módon. Voltak igen csak meglepő darabok!

Közben Gyulától sztorizgatás közben született egy újabb örökbecsű mondat: ,,Andi is ott volt, mert emlékszem, fázott, mint a vakond!” A Double Gentle meg kicsit oxidálódott volt.

7783. Horizont Rebel Berry. Csak gyümölcsösen volt fanyarkás, ezért tetszett.

Hazy Queen és a 6-os Selfish. Ezekhez egy-két szót ugyan írtam, de már listázottak, így nem erőltetem a dolgot. Érdekesebbek voltak Gyula sztorijai és fényképei Borzasról és Félőskéről, a gerlepárról, akik a Százados utcában laknak.

7784. Horizont Selfish Games 07 Hazy IPA Citra, Amarillo & Mosaic. Ez már ismét egy újdonság volt. Diszkréten illatos. Íze markánsabb az előzőnél, de azért még tolhatták volna! A ,,hazy” része is lehetett volna keményebb!

7785. Horizont Selfish Games 08 West-Coast Double IPA. ,,Hol a többi élesztő?!” Ennyit írtam hozzá a közepesen jó pontszáma mellé. Valószínűleg meglehetősen szűrtecske jellegű lehetett.

Itt aztán következett 12 fajta már listázott sör, kisüzemik és házi főzetek vegyesen. Közben szólt - többek között - a Vádló Bitófák egyik, másik eposza. Sörbratyók tételeket is ittunk amiknél vártam volna, hogy érdemi véleményt alkossanak a srácok, főleg Gyula és Adi, de ez sajnos elmaradt!

,,Fradista nem leszek, inkább ,,más” leszek!” Hááát, ez a mondat csak Sanyi száját hagyhatta el! Szokás szerint erősen kisebbségben volt a Fradistákkal szemben, de persze ennek némi zrikálást leszámítva semmi gyakorlati jelentősége nem volt!

Én közben kicsit kiborultam Istenre! Felvázoltam a szokásos álláspontomat róla.

Csalános, répás búza, fenyőhajtásos, szó nélkül lehajtották őket a srácok! Egyedül a Zajos Tücsök váltott ki komolyabb reakciót Adiból: ,,K..va jó! Ilyen söröket szeretnék még inni!”

Egyébként bográcsoztunk is. Adi volt a főszakács, de ehhez képest többször is ledőlt kicsit pihenni. Gyula kora reggeli ébresztője megtette a hatását! Közben aztán nekiálltunk felvidéki kisüzemi söröket kóstolni.

7786. Kozy Dnu. Horvátgurab, azaz Čierna Voda Jama Craft nevű sörfőzdéjének 5,5-es session IPA-ja. Jó sör, de semmi köze a típusmegjelöléshez. Előbb mondanám világos lagernek, amolyan pilzeni félének, mint session IPA-nak.

7787. Easy. Bártfáról, azaz  Bardejovból származó hazy session IPA a Berhettől. Ez már hozta amit kellett!

Közben tört egy tényér, de szigorúan baráti alapon. Ha jól emlékszem nem veszett vele sok kaja, addigra már nagyjából letakarítottuk róla a kolbászokat, sajtokat amiket napközben rágcsáltunk.

Aztán Adi harmadszor is lefeküdt aludni. Ezúttal nem mondta, hogy mikor költsük fel. Majd Gyula is csatlakozott hozzá. Sanyival ketten tartottuk a frontot. Önhatalmúlag befűszereztük a bográcsost, mert már időszerű volt. A tubusos krém után végül találtunk rendes fokhagymát is. Elvileg két konzervet is felnyomtunk, mert közben megéheztünk a jegyzeteim szerint, bár erre konkrétan baromira nem emlékszem! Lehet, hogy ironikusnak szántam ezt a bejegyzést? Jó esély van rá, mert szerintem rágcsálnivalónk volt, a sörünk viszont elfogyott és felpattintottunk 1-1 sima 12-es Budvart, ami most fogyasztható arcát mutatta. Öntöttünk belőle jócskán a bográcsba is.

Feltámadott a tenger és Gyula meg Adi is! Adi átvette a pöri irányítását. Leb...szott minket, hogy elcsesztük, majd gyanús ételízesítő kockákat tett bele.

Közben folytatódott a kóstolgatás. A pozsonyi General Pivo két sörével.  

7788. Citra. 5%-os amerikai lager.Ez jó! IPL-nek tök jó!

7789. Violet. 5,2-es APA. Korrekt ez is! Illatos, az íze ösmerős, csak ne lett volna annyira lila a doboza!

Besötétedett! Végre elmentek a legyek aludni! Több, mint 140 db-ot csaptam le a nap során! Ne kérdezzétek, hogy miért számoltam! Amolyan elégtétel volt az állandó zaklatásuk miatt. Ez van, ha a szomszédban birkákat tartanak!

A bográcsos pörkölt végül szerintem baromi jó lett! Ha jól emlékszem kétféle, marha és disznó húsból készült. Aztán szép lassan eljött a le- vagy kidőlés ideje, volt akinek ugyebár újra.

Reggel Adi megkérte Sanyit, hogy ugorjon el vele kocsival valahova a közelbe. Addig mi Gyulával sörözgettünk tovább. Három ismerős Mad főzet után két újabb bártfai sör került terítékre.  

7790. Apache. 5%-os APA. Kicsit másabb volt a karaktere az átlagosnál. A pici édeskésség jól áll neki. Sok APA túl száraz szokott lenni! Kellemes darab.

7791. Kaliber. 6,4-es amerikai IPA. Kicsit oxidálódott volt, pedig amúgy jó lett volna!

Közben újra gerléztünk, galamboztunk, majd miután Sanyiék visszaértek némi macskázás és ivósörözés után elbúcsúztunk Aditól és útra keltünk. Nem indultunk egyből haza, előbb levadásztunk két új tokaji sört. Ha jól emlékszem, talán Tállyára kellett elmennünk egy kerékpárversenyre, ahol a rendezvényre kitelepült vendéglátósok között volt a BAZ is. Vagy Mádon volt ez a helyszín? Az biztos, hogy ott is megálltunk, megnéztük, hogy kapható-e valamelyik a Mad Wine-nak főzött ZIP’s sörök közül. Sajnos nem jártunk sikerrel! Gyula azért vett pár dobozos fröccsöt, ha már arra jártunk és láttunk közben egy izlandi rendszámú autót. Az azért nem semmi itt Magyarországon szerintem! Jól elcsalinkáztak! No de akkor a levadászott tokaji sörök az alábbiak voltak:

7792. BAZ Lightyear. Korrekten összerakott világos lager. Sok mesélni való nincs róla. Jólesett.

7793. BAZ Beer Overgose. Feketeribizlis gose. Na, ezzel a típusmegjelöléssel szegény sör nálam elég komoly hendikeppel indult, de el kell ismernem, hogy frissen csapolva kifejezetten jó volt!

Ezzel a kis kitérővel le is zártuk utunkat. Bár felmerült még, hogy Miskolcon beugrunk a ZIP’s-be egy ebédre, végül elbaszcsiztuk a pálya felhajtónál a lekanyarodást, így letettünk róla.

Összességében jó kis kiruccanást zártunk, de azért az egyetlen teljes Pányokon töltött napunkba erőteljesen beleszólt az előző esti, hajnalig húzódó lumpolás! Pontosabban az, hogy utána nem aludtuk ki magunkat.De nincs mese, ha Gyula egyszer felébred, már pedig ő korán felébred, akkor mindenkinek kelni kell!

 

2021. augusztus 17.:

Mindig öröm, ha Viktor barátom itthon jár! Emiatt a rohadt vírus miatt egyre ritkábban fordul elő! Egy-egy ilyen alaklomnál, mint ez a mostani is volt ne várjon senki érdemi beszámolót! Se a beszélgetésünkről, se a kóstolt sörökről! A bejegyzés csak a rend kedvéért készül. Abszolút nem a sörök ilyenkor a fontosak, amiről meg beszélgetünk az a kettőnk dolga! Sokkal több ilyen alkalom kellene!

7772. Örömvölgyi Világos. Volt kollégám, Tóth Laci már egy ideje (jó egy éve) tervezgette, hogy belevág a házi sörfőzésbe. A tavaszi börzénk alkalmával végül velünk tartott és beszerezte hozzá Olasztól a szükséges felszereléseket és alapanyagokat Csabi segítségével. Az első főzést együtt vittük végig, csak úgy, mint utána a palackozást. Egy alap pilzeni csomaggal kezdte a történetet, ahogy anno mi is. Remek sör lett belőle! Nem ekkor kóstoltam először, de úgy éreztem, hogy ez a jó alkalom a listázására.

7773. Hétvezér. A gyulai Elixbeer 4%-os, ősi gabonákból főzött bio söre. Árpamaláta, köles, alakorbúza, rozsbúza. Az a tapasztalatom, hogy az ennyire a bio és ritkán használt gabonákra épített sörök nem szoktak igazán kiemelkedőek lenni. Hiszen a sörfőzésnek meg vannak a jól bevált alapanyagai. Ez ennél is beigazolódott! Nem volt rossz, de nem vágyom rá, hogy valaha is újra kóstoljam. Tóth Tamás gyűjtőcimborának köszönhetem a beszerzését.

7774. Zaječarsko Crno. 5,2-es pasztőrözött fekete lager Szerbiából. Kifejezetten jó volt! Meglepően jó! Szentpéteri Gábor barátomtól kaptam.

7775. Human Experiment Seventeen. 7,9-es dupla IPA a Brew Your Mind-tól, a lassan emblematikussá vált sörsorozatuk újabb darabja. Szokás szerint egy olyan komlóbomba amibe nem tudnék belekötni. Igaz, az esetek többségében túl nagy különbséget nem érzek köztük. Kár, hogy esélytelen az egymás után kóstolásuk!

7776. Money Cannon. 8,3-as Imperial IPA szintén a Brew Your Mind-tól, koprodukcióban Armando Ocoaval, azaz Kővári Gergővel. A duett mindkét tagja baromi jól ért a komlózáshoz, így ez is egy remek sör lett! Tudom, mesélni kellene róla részleteket! Illat, íz, aromák...! Nem tudok. Baromi jó volt!

 

2021. augusztus 5-15.:

Újra Erdély! Egy év kihagyás után ismét sikerült megtartanunk a szokásos augusztusi erdélyi hajtányozós, vonatozós, kirándulós körutunkat a bátyámmal és a ,,gyerkőcökkel”, Petyával és Ákival! Megérdemelne az út egy hosszú beszámolót, mert nagyszerűen sikeredett, talán az eddigi legjobb volt, de alapvetően nem sörmentén zajlott, így nem lenne ideillő. Munkahelyi problémák, akarom mondani gecizés miatt sajnos nem tudtam a teljes úton részt venni, Szovátáról sajnos már lemaradtam, de az út többi része pazar volt, ráadásul öröm volt az ürömben, hogy a kényszerűségből előrébb hozott hazautamat Zotyónak és Beck barátjának köszönhettem, akik éppen a Double Rise Fesztiválon múlatták az időt Torockón, így én is belekóstoltam a helyi hangulatba! Erre az oldalra elég is ennyi a történetből! Akit érdekelt, annak többnyire már úgyis elmeséltem a sztorit, vagy ha még nem, akkor kerítünk rá alkalmat! Mivel a már Erdélyben is egyre gyakoribb kézműves sörök elkerültek az út során, csak három újdonságot tudok listázni az út kapcsán, röviden, tömören:  

7769. Herrnbräu Hefe Weißbier Hell. Felsővisón, csapolva kóstoltuk a vacsora mellé. Meglepett, hogy echte bajor sörbe futottunk bele! Szépen hozta a klasszikus bajor búza jegyeket.

7770. Haiduc Neagra. 7%-os fekete lager. Bolti beszerzés volt menet közben. Sajnos jellemző a romániai gyári sörökre, hogy alacsony ballingból hozzák ki az adott alkohol tartalmat, de ezzel együtt is egy tökre vállalható sör volt.

7771. Bucur Bere de Bulevard Blonda. 5/11,1%-os világos. Kézművesnek álcázott gyári sör. Kicsit többet vártam tőle, de alapvetően ez sem volt rossz!

Az út során ivott többi sör elvileg már rég listázott. Ursus, Ciuc, Ursus Black, fekete Silva, Bergenbier, Ciucas, Golden Brau, csak amik eszembe jutottak hirtelen. Nem volt velük nagyobb baj, talán a Ciucas kivételével és ami nagyon fontos, általában igenremek kaják mellé csúsztak le! Ami nem csapolt volt, annak eltettem a címkéjét, dobozát, részben gyűjtési szándékkal, részben azért, hogy majd itthon megnézzem, esetleg valamelyiket listáznom kellene-e apró különbségek miatt, de mire ide jutottam már gőzöm sincs, hogy hova tettem őket. Sebaj! Legalább nem vacakolok (feleslegesen) ezekkel a fisz-fasz különbségekkel!

 

2021. augusztus 4.:

7768. Better Before. 5,8-as APA a Brew Your Mind-tól. A tőlük megszokott kiváló komlóbomba.

 

2021. augusztus 3.:

7767. Velkopopovicky Kozel 10. Nomármost! Elvileg ez a sör már listázott, de még sem! A doboz alján lévő kódolás lapján szlovák gyártású, nagysárosi. Volt már onnan listázva 10-es Kozel, de az 4-es volt, ez meg 4,2-es. Igazából gőzöm sincs, hogy valójában melyik nap ittam, mert nem fotóztam le, mivel gondoltam úgy sem lesz új, s ezért nem is jegyzeteltem róla. Csak amikor ,,selejteztem” volna a dobozát a biztos ami biztos ellenőrzés során vettem észre, hogy más, mint amihez eddig volt szerencsém. Maga a sör egyébként gyenge közepes. Asszem, ezzel nem leptem meg senkit. Pádár Alfréd kollégámtól kaptam ajándékba. Kiugrottak a Felvidékre egy kis készletfeltöltésre és rám is gondolt. Jól esett! Úgy rémlik, hogy még Erdély előtt kaptam, s talán előtte meg is ittam, ezért tettem végül erre a napra. Köszönöm Frédi!

 

2021. augusztus 2.:

Alig értem haza Pákozd után Tápióbicskéről, máris egy újabb sörözésre voltam hivatalos Szentpéteri Gábor barátomnak köszönhetően! Egy izgalmas svájci sörpakkhoz jutott, azt dézsmáltuk meg, egy spanyol kakukktojással. Szokatlan helyszínen került lebonyolításra a kóstoló, amit sajnos nem nevezhetek meg!

7757. Tropical 100%  Malta. Kanári-szigeteki egyszerű világos lager. Édeskés volt, de elsőre gyorsan lecsúszott.

7758. Entlebucher Original Naturtrüb. Entlebuch község Lucern kantonban található, ahol az azonos nevű kis sörgyár igyekszik iható malátaleveket készíteni. Ez a 4,8-as szűretlen világosuk kellemes illatú, de ízében igen csak egyszerű és sajnos meglehetősen édes.

7759. Entlebucher Lager. Ebből is hiányzott a komló keserű, ráadásul a maláta profilja sem volt annyira szimpatikus, mint az előzőnek, annak ellenére, hogy szintén 4,8-as, így egy fokkal elmaradt tőle.

Közben Gábor mesélt a barcelonai kalandjaikról, ahol többek között találkoztak egy magyar koldussal és kiderült, hogy katalán specialitás a rántott hús sült krumplival.

7760. Entlebucher 61. Állítólag pilzeni típusú, 5,2%-os. Ez a legkerekebb eddig, Egyszerű, de harmonikus. A komlót ebből is sajnálták, de ennek nem áll annyira rosszul.

7761. Appenzeller Brand Löscher. 4,8-as világos lager. Ez is édes, vazki!

7762. Appenzeller Schwarzer Kristall. 6,3-as schwarzbier. Kellemes felüdülés a sok világos sör között, ráadásul a kóstoló legjobb darabja! Gábor szerint füstös. Értettem, hogy mire gondolt, de szerintem inkább a pörköltmaláta adta az ívet. Szép barna hab, testes,finom fekete sör.

7763. Ueli Bier Classic. Elvileg ez a baseli Brauerei Fischerstube 4,8-as világos lagere, de a címkéje szerint a néhány km-re lévő Lörrachban főzte a Privatbrauerei Lasser, ami viszont már a határ túloldalán, Németországban van. Azért egyelőre a svájci sörök közé vettem fel. Baromi édes volt ez is!

7764. Appenzeller Amber Bernstein Spezial. 5%-os félbarna lager. Szépen hozta a stílust.  

7765. Dr. Gab's Pépite. Német Svájcból átkacsintottunk francia Svájcba, Puidoux Doctor Gab’s nevű sörfőzdéjének két söre erejéig. Az első ez a 4,8-as pale ale volt. Citrusos illat és íz jellemezte. Golden ale-nek mondanám.

,,Téged még nem sivítottak meg? Szereted a ráncigát?”

7766. Dr. Gab's Ipanema. IPA nincs? Kicsit szlávos hangzású a neve ennek a 6%-os IPA-nak. Dohos lefolyószag jellemezte. Miután ezen sikerült túllendülni a második kortytól már jobb volt az íze. Ez lett a kóstoló záró darabja.

Jót beszélgettünk közben Gáborral! Mint látszik, nem sokat jegyzeteltem közben, de nem is ez volt a lényeg! Itthon alapból elérhetetlen söröket kóstoltunk és közben bepótoltunk jó pár hónapot beszélgetés terén, mert mostanság sajnos ritkán találkozunk!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 103
Tegnapi: 120
Heti: 223
Havi: 3 189
Össz.: 515 795

Látogatottság növelés
Oldal: 2021. augusztusi és szeptemberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »