Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2020. április 28.:

6996. BigFoot Málnás. Málna ízesítésű sörmix. Egy jófajta málnaszörp ízvilágát hozta. Ebből is érdemes a 1,5 litert többesben fogyasztani. Most nem így alakult.  

 

2020. április 27.:

6995. BigFoot Cseresznyés. Cseresznye ízesítésű sörmix. Nagyon szeretem a cseresznyét, ezért kellemes üdítőitalnak találtam. Azért egy embernek 1,5 liter  egyszerre igen sok belőle.

 

2020. április 25.:

Nagyszerű lehetőség adódott ezen a hétvégén! A domonyi Bigfoot Sörfőzde vállalta, hogy szombaton házhoz szállítja a söreit Gyöngyösön! Természetesen riasztottam pár barátomat és közösen rendeltünk egy gazdag sörpakkot. Nem egyet még az érkezés napján megnyekkentettünk. A közösen rendelt pakk szétosztása miatt muszáj volt találkoznunk és ha már így alakult, megszerveztük, hogy biztonságos keretek között együtt (is) kóstolhassunk. Szentpéteri Gábor barátom az ügyintézésért cserébe meglepett egy frankó lengyel sörrel.

6990. Blanka. Pogórska Wola Piwojad névre keresztelt sörfőzdéjének 5%-os witbierje. Mind a kettőnknek bejövős volt. Szépen hozta a stílusjegyeket.

6991. Kézműves Szűretlen Búza. A Sörműveknél lefőzetett Grape-Vine sörök újabb változatait Csabi és Balázs barátaim is beszerezték nekem. Ez a bajor búzájuk nem volt rossz, de azért nem is kiemelkedő. Ekkor még hűltek a domonyi sörök...

6992. Beet-On. Na, ez már domonyi újdonság! A 1,5-es flaska kupakjára lazán csak annyi lett ráírva, hogy ,,beton”. Szerencsére azért nem olyan kemény! ,,Szűretlen világos sör”. Gondolom, ale típusú, bár nem volt ráírva. Nagyon kellemes történet. Ezt már Csepivel és Gabival osztottuk szét hármunk között csak úgy, mint a következő két történetet.

6993. Fögel M20042 Prémium Láger. A Fogl fivérek összefogtak domonyi barátainkkal és elkezdtek kiváló söröket készíteni! Anno a fekete IPA-juk is nagyon bejövős volt a Kisüzemen és ez az elvileg sima világos lágerük is igen jól sikerült sőt, azt kell mondjam, hogy pazar!

6994. Razzia. A Bigfoot sötét búzasöre anno az alap szortimentben is szerepelt, amikor porondra léptek. Akkoriban nem voltam vele igazán elégedett. Mostanra az alkohol tartalma 5,4-ről 4,5-re csökkent, viszont az íze harmonikusabbá vált. Nagyon nehéz jó dunkel weizent főzni! Branda Gyuláéknak sikerült!        

 

2020. április 20.:

6988. Borsodi Hoppy. Sikerült Zsákainál begyűjtenem. Már több barátom is lehúzta rendesen, így nem vártam tőle sokat sőt, még keveset se nagyon! Szerintem tökéletesen beleillik a Borsodi szortimentjébe! Dizájn és reklámok minőség helyett. Lehetne ez a Borsodi szlogenje! Sajnos már nagyon hosszú ideje ezt az utat járják és a jelek szerint nem is akarnak változtatni rajta!

6989. Dreher IPA. Ezt is Zsákainál sikerült beszereznem. Nem is tudom, mit mondjak róla?! Testesebb a többi ,,újhullámos" Drehernél, vagy legalább is édesebb, malátásabb az alapja. A komlózása gyári sör szinten jobb az átlagnál, de igazából nem nagy szám. Biztos lesz még olyan élethelyzet, amikor ilyet fogok inni, focimeccsen, vagy amíg két kocsma között átsétálunk, de itthonra valószínűleg nem fogok többet venni.

 

2020. április 18.:

Én már jó ideje alig járok moziba és ritkán szánom rá magam arra is, hogy megnézzek egy-egy új filmet a TV-ben, ezért Csepivel nekiláttunk sörkóstolós, filmnézős délutánokat tartani, persze a karantén szabályok szigorú betartása mellett. A Soloval kezdtük a történetet. Szerintem az egyik legjobb film az újabb keletű Star Wars-ok közül. Közben megnyekkentettük a még a születésnapomra kapott 1,5 literes eredeti holland Heinekent és egy-két újdonságot is legurítottunk.

6986. Flying Saucer. Foreign export stout az írországi Kinnegartól. 7,7%-os kifejezetten jól összerakott darab a Beerselection-ből.

6987. Kazánházi Tonkababos RIS 33. Robertó barátomék Szegeden főzött különlegessége. 14,56%-os alkohol tartalmú tonkababbal fűszerezett Russian Imperial Stout. Igazság szerint csak véletlenül bontottam fel! Már igen csak belelógtunk az éjszakába és véletlenül mellényúltam a hűtőben. Egy másik, általam már kóstolt Kazánházi sört akartam felbontani. Ez Csepinek már túl markáns volt, nekem is hosszú idő kellett az elfogyasztásához, így végül másnap délután fejeztem be. Nagyon bejött, de az ereje és a markáns karaktere miatt csak igen apró kortyokban érdemes lassan elfogyasztani.

 

2020. április 17.:

Kinek mit hoz(ott) a nyuszi? Nekem ózdi sörpakkot a Bolyki Serházból. El kell ismernem, a nyuszi jól álcázta magát! Egy az egyben úgy nézett ki, mint Balázs barátom! Szerintem ügyesebb volt a nyulambulam, mint anno a farkas, aki nagymamának adta ki magát! Egy újdonság volt a szortimentben.

6985. Bolyki Szűretlen Feketeribizlis Barna. Az alap ózdi világos és barna sört szeretem, de ő már nekem kicsit nagyon sok! Kifejezetten ,,csajos" darab.  

 

2020. április 11.:

6984. Black Kiro. A pusztaszemesi Kiro harmadik és egyben utolsó söre a Balázs barátom által intézett sörpakkból. Csokis stout. Habja minimális volt, gyorsan elillanó ami mondjuk egy stoutnál nem feltétlenül baj, bár nekem kicsit azért hiányzott. A csokis jegyeket szépen hordozta. Még egy kis testet elbírt volna az én ízlésvilágom szerint, mert akkor talán harmonikusabb elegyet alkotott volna a maláta test a csokis jegyekkel, de így is nagyon kellemes sör. Amúgy nem mondom, hogy nem hiányoznak a közös baráti sörözések, de azért nagyon jó, hogy a neten keresztül mégis meg tudjuk osztani egymással véleményeinket, élményeinket egy-egy adott sörrel kapcsolatban! Így tettünk ennél is Balázzsal. Húsvétkor is maradjatok otthon, ha tehetitek!

 

2020. április 9.:

6983. Wheat Kiro. A pusztaszemesi szortiment második darabja. Belga kávébabos búzasör. Az összetevők feltüntetése kicsit pontatlan, így csak tippelek, de valószínűleg nyers, pörköletlen kávébabot adhattak hozzá. Pörkölt kávés ízjegyeket minden esetre nem hordoz. Nagyon különleges aromájú! Ahogy kitöltöttem azonnal megcsapott az illata. Szinte minden kortya más élményt ad. Nem is tudom igazán leírni. Emiatt mondjuk nehéz is hova tennem. Abszolút egyedi darab! Aki szereti, folyamatosan keresi a sörökön belül az új ízeket, új aromákat, az egyediséget, a megszokottól eltérő íz kombinációkat, semmiképpen se hagyja ki ezt a különleges főzetet! Nem mindennapi darab! Még egyszer köszönöm a beszerzést Balázs!

 

2020. április 8.:

Balázzsal és Fáczyval ismét összefogtunk egy kis közös sörrendelés erejéig. Ezúttal a nem is olyan régen nyílt pusztaszemesi Kiro Sörfőzdétől rendeltünk egy szép kis sörpakkot. Most Balázs volt az ügyintéző így neki és a Kiro csapatának köszönhetem a jelek szerint izgalmas söröket és a sok reklámanyagot, amit kaptunk! Komolyabb összehangolás nélkül is úgy alakult, hogy Balázzsal megközelítőleg egy időben kóstoltuk meg az elsőt.

6982. Max Kiro. Angol red ale a címke tanúbizonysága szerint. Nem számítottam(tunk) rá, ezért elsőre kicsit mellbevágó volt, de ez a főzet bizony igen csak füstös! Szerencsére nem hamutartó ízűen és nem is füstölt szalonnásan, hanem úgy, ahogy még én is szeretni tudom a füstös söröket. Szépen harmonizálva a többi malátával egységes testet adva neki kellemesen megkomlózva. A magyar kisüzemi piacon szerintem jelenleg egyedülálló főzet. Csak javasolni tudom mindenkinek, aki teheti a megkóstolását! Rendeljetek házhoz! Sörözzetek otthon és védjétek ezáltal a hazai kisüzemi sörfőzdéket, a változatosságot, a sokszínűséget, az egyediséget!

 

2020. április 4.:

6981. Kapucinus Barna. 5,4-esből lett 5,7%-os. Ennél a sörnél is elmondható, hogy nem csak az alkoholtartalma, a minősége is magasabb lett. Alig tudtam levenni a korsót a számról! Mondjuk ez nem csak ennél a Kapucinus sörnél fordult elő, míg végigértem a 7 fajtából álló szortimentemen! Biztatni szeretnék mindenkit, hogy vegyen, rendeljen hazai kézműves söröket! A Kapucinusokat most már a személyes tesztelés alapján is nyugodt szívvel ajánlom és a többiekről se feledkezzünk meg! Mi is folytatjuk majd barátaimmal hamarosan...

 

2020. április 2.:

Összefogtunk Balázs és Fáczy barátaimmal! Nekiálltunk ebben a mostani nehéz helyzetben mi is kicsit támogatni a hazai kisüzemi sörfőzdéket a magunk szerény eszközeivel. Első körben rendeltünk hárman egy igen szép pakk magyarhertelendi Kapucinus sört literes kiszerelésben, frissen, tartályból csapolva, Foxposttal szállítva. Egy nap alatt meg is érkezett a pakk és rögtön nekiláttam a kóstolgatásuknak! Arra számítottam, hogy csak egy lesz közülük új a listámra, de alkoholtartalom változás miatt végül hármat fogok felvenni. Hozzátenném a kóstolgatás egy részét bár egymástól elszigetelve, mégis együtt ejtettük meg! Ez most spontán alakult így. Mindhárman vártuk már a finomságokat, aztán a Messenger segítségével kicsit elbeszélgettünk róluk...

6979. Szeplőtelen. Természetesen az alap szűretlen világos lágerrel kezdtem. Mint közben kiderült korábban 4,3-as volt, most meg 4,9-es. Nem csak az alkoholtartalma magasabb, a minősége is! Igazi klasszikus házisör a szó legnemesebb értelmében!

6980. Emancipátor. A legújabb Kapucinus sör egy trópusi gyümölcsös New England IPA. Sűrű, vastagon szűretlen, kifejezetten gyümölcsös, kicsit talán erjedt gyümölcsös, NE IPA-s jegyeket sem illatában, sem ízében nem nagyon hordozó, de kifejezetten kellemes sör. Pozitív élmény volt.

 

2020. április 1.:

6978. Pécsi Világos Sör. A heti bevásárlás során a Sparban találtam ezt a 4,5 / 10,4%-os világos lágert. Úgy tippelem, hogy ezzel váltják le most már végleg a Szalont, bár a FB oldalamon felhívták rá a figyelmemet, hogy a sörgyár honlapján még a Szalon szerepel. Fene tudja! Minden esetre nem hiszem, hogy két 4,5-es világos lágert fognak tartósan a piacon tartani. Lehet, hogy megversenyeztetik a két néven ugyanazt a sört és utána döntenek? Nem tudom! Egyébként igen gyenguska, de legalább nem akar kifordulni a számból! Egyszerű, de ..... egyszerű!

 

2020. március 26.:

A poharak, korsók fotózása ürügyén végre lepakoltam az egyik polcomat, aminek az állékonyságával nem voltam elégedett és megerősítettem a hátsó merevítését. Miután visszapakoltam az összes leszedett poharat úgy gondoltam, hogy további fotózgatás helyett ma inkább megpróbálom utolérni magam a kóstolólistával. Ahhoz meg ugye kell pár frissen felpattintott... Ezt a hármat ma szerezte be nekem Balázs barátom.

6975. Dreher 24 Vörös Sör. Alkoholmentes vörös láger. Meglepően markáns a keserűje, amihez hozzájárul a benne lévő pörkölt maláta és a komlózása is. Nagy nyári melegben jó alternatíva lehet azoknak, akik nem akarnak, vagy valamiért nem ihatnak rendes söröket.

6976. Pécsi Sör Bio Prémium Lager. Világos gluténmentes láger ami még ráadásul bio is. Nem tudom, a gluténmentességét miért nem hangsúlyozták ki a nevében? Fontos lenne a rá érzékenyeknek! Az illata meglehetősen édes, az íze már szerencsére nem annyira. Az inkább semleges. Egyszerű, de fogyasztható sör.

6977. Soproni Óvatos Duhaj Málna Ale. 4%-os, tehát nem radler, de igazán sörnek se nevezném. Az illata gyenge, az íze szódával hígított málnaszörp. Fogyasztható, de sörnek nem mondanám.

 

2020. március 25.:

Továbbra is itthon, egyedül, de tartalmasan töltve az időt fotózgatom a sörös pohár és korsó gyűjteményemet. Jól esik közben pár söröcske!

6972. First Dunkel Weizen. 6,5%-os szűretlen barna bajor búzasör. Meglepően magas alkohol tartalmúra főzték! Ami az ízét illet talán kicsit édesebb a kelleténél, pontosabban az én ízlésvilágomnál, de minden egyéb paraméterében nagyon szépen hozza a stílusjegyeket. Kifejezetten megszerettem a végére.

6973. Kapucíner. A győrújbaráti Vaskakas uniqueline sorozatának 6,7%-os kávés csokis stoutja. Illatában nagyon intenzíven tolta a kávét. Az x-dik kortynál egy pillanatra mentás ízt éreztem benne. A vége inkább marcipánosnak tűnt. Alapvetően jó kis koncepció, de a harmóniát egy picit hiányoltam belőle. Mind a két sör a Beerselectionből rendelt eddigi utolsó pakkom maradéka.

6974. Amstel Cerveza Original. Rácz Szabi barátom kapott pár doboz spanyol eredetű Amstelt. Hálás vagyok érte, hogy egyet megőrzött nekem! Amúgy meglehetősen gyenge eresztés, édes, üres, de nagyon nem is lehetett mást várni tőle. Mondjuk szegény nem sok esélyt kapott a két kézműves finomság után! Valószínűleg elsőnek kellett volna felpattintanom.

 

2020. március 23.:

Maradj Otthon! - Sörözzön mindenki otthon! - Online sörözés a haverokkal

Ezt a nevet adtuk Balogh Balázs (Sörök a Konyhából) és Tóth Csabi barátaimmal a közös kóstolgatásunknak. Vészterhes időket élünk! Most nincs itt az ideje a baráti összejöveteleknek! Mindenkinek önmérsékletet kell gyakorolnia és felelősségteljesen kell viselkednie a Korona vírus terjedésének megállítása érdekében. Ennek jegyében mi úgy döntöttünk, hogy ezúttal úgy sörözünk együtt, hogy közben mindenki szépen otthon marad a fenekén! Kelsch Robi barátunknak hála igen szép házi főzésű sörpakkot kaptunk, aminek egy részét úgy dézsmáltuk meg, hogy ugyanabban az időben ugyanazt a fajta sört bontottuk meg otthon, s közben a Messenger segítségével megvitattuk, kinek milyen benyomásai voltak az adott sörrel kapcsolatban. Én a napi sördiétámba illesztettem be a kóstolgatást, így felbonthattam 6 db kisüveges sört, a srácok viszont más ritmusban élnek, Balázsnál pedig ott a család is, így ők nem mentek végig a teljes szortimenten, de az első három sört még hármasban, a következő kettőt pedig még azért ketten meg tudtuk kóstolni.

6966. Kazánházi AIPA 28. Mosaic. 5,4%-os amerikai IPA Mosaic-kal hidegkomlózva. Én eléggé vadkeserűnek éreztem, de ezzel együtt is tetszett csak úgy, mint a srácoknak. Csabi szerint ,,Rohadt jó illata van!”, Balázs szerint ,,Baromira ott van. Mint egy profi főzdénél...”

6967. Kazánházi NE AIPA 29. Citra. 4,5%-os Citrával hidegkomlózott amerikai IPA. Ezzel is meg lettünk véve mind a hárman. Csabi szerint ,,Ebben kevesebb a keserű. Van benne, de kevesebb. Nekem ízlik nagyon.” Balázs: ,,Az alja drabokban szállingózik le a pohárban. Ízre viszont sokkal kellemesebb, így aljjal is! Simább ivású” No igen! Meglehetősen zaccosak voltak a sörök. A Citrának hála ez jóval illatosabbra sikeredett. Én az elején nem kavartam fel az alját, de így kicsit üresnek éreztem, ezért utólag pótoltam. Így viszont már ezt is kicsit vadkeserűnek éreztem. Ezzel együtt bármikor szívesen fogyasztanám újra!

6968. Kazánházi Meggyes NE AIPA 30. 5%-os meggyágyon érlelt keserű NE IPA. Háááát, ez igazából egyikünknek se jött be! Balázs első reakciója az volt, hogy ,,májkrém”. Meglepő, de igazat kellett adnunk neki! Főleg illatában, de ízében is arra hajazott. Azért az idő múlásával a meggy is diszkréten előbújt belőle, de a markánsan komlókeserű ízhez nem igazán passzolt. Ilyen ez a kísérletezgetés! Nem lehet mindig, mindegyik próbálkozás sikeres.    

6969. Kazánházi Red Ale 34. Citra. 4,8%-os Citrával hidegkomlózott vörös ale. Ezt már csak ketten kóstoltuk Csabival. Nagyon bejött mindkettőnknek! Csabi: ,,Hát ez tényleg kib...szott finom! Lehet a citra miatt, de az illatra először azt hitem, hogy valami fűszer is van benne.” Mit tehetnék még ehhez hozzá? Egyetértek vele!  

6970. Kazánházi Stout 32. Citra. 5,97%-os, Robiék által stoutnak definiált, szerintem inkább barna porternek sikeredett, Citrával hidegkomlózott söröcske. Nagyon kellemes. Szerintem a  hidegkomlózása felesleges volt. Nem is érződik igazán, meg nincs is rá szükség. Csabi szerint ,,nem rossz, de nem is kimagasló”. Igazából szerintem csak a típusmegjelölése nem stimmel, de ha a helyére tesszük, akkor kifejezetten finom sör.

6971. Kazánházi Tonkababos Stout 31. Az előző 5,97%-os történet tonkabab ágyon érlelt változata. Furcsa mód úgy habzott, mint a cola szokott. Gyorsan, nagy buborékokkal, zajosan és gyorsan elillanóan. Őszintén szólva nem nagyon jött be. Talán még össze kell érnie benne az ízeknek. Van még belőle eltéve egy üveggel, így majd lesz lehetőségünk érettebben összekóstolni a sörbratyós saját főzésű tonkababos sörünkkel, ami még a másodlagos erjedési fázisban van. Ezt a sört már nem csak fizikailag, de virtuálisan is egyedül kóstoltam. Közben legalább befejeztem egy újabb ország, Litvánia söröspoharainak, korsóinak fotózását és feltöltését az új FB oldalamra.

Ezzel a bejegyzéssel szeretnék minden sörisszát buzdítani, hogy vigyázzunk egymásra! Aki csak teheti maradjon otthon, de használjuk ki a rendelkezésünkre álló technikai lehetőségeket és ápoljuk ezeken keresztül baráti és családi kapcsolatainkat, amíg túljutunk ezen a válságos időszakon!  

 

2020. március 21.:

6964. Velkopopovicky Kozel Non Alcoholic. Szlovák gyártású cseh félbarna alkoholmentes láger. Sparos beszerzés. A fogyasztható kategóriába tartozik, de ugye minek, ha nem muszáj?

6965. Šariš Naša IPA. A Felvidék is harcba szállt multi IPA fronton. Ahogy a többi, ez sem igazi IPA, max session IPA lehetne a 4,5-es alkohol tartalmával, de összességében egy fogyasztható világos sör.

 

2020. március 17.:

Egy újabb hétközi sörfőzés. Mivel már Zoli is öreg, neki is akad (még egy) csemetéje, aki már ballagni fog, hát főztünk az ő egészségére is egy sört! Ezúttal a Sörbratyók teljes létszámban megjelentek szépen, apránként. Ritka alkalom! Közben sajnos beindult, pontosabban kezdett leállni az élet! Bevezették a távoktatást, így nem kellett kátai kitérőt tennem kezdés előtt. Helyette inkább egész korán nekiálltunk bográcsos paprikás krumplit főzni. Talán nem okozok vele meglepetést, a nap folyamán kóstolgattunk is egy kicsit...

6955. Hüs. 3,8%-os light lager a Hübristől amit megbolondítottak egy kis zöld citrom héjjal. Lágy, frissítő, gyenge, de nem üres.

6956. Iwo Jima. Sörbratyós amcsi alapú kukoricás sör japán komlóval. Édes maradt kukoricásan, meg úgy egyébként is. Olyan ,,hiába komlózott” ízű. Elég nagy volt a kontraszt, mert előtte meg az utolsó Agyon Komlózott Búzát ittuk meg, ami élemedett korára már a búza jellegét nagyrészt elveszítette, mint anno a Pica Pica, markáns komlózása viszont mit sem veszített fényéből, sőt!

6957. Fickós Sör. Még egy Sörbratyó főzet. Egy egyszerű láger. Ebből is hiányzott a komló keserű, de nem volt annyira édes. Jött utána még egy saját főzésű láger, de annak szegénykének még nincs neve, így egyelőre nem listázom. Úgyis fiatalka még!

Ittunk egy Fenyő Karácsonyt is a saját szortimentből. Igen! Fenyő Karácsony és nem Fucking Karácsony, ahogy én eredetileg listáztam. Háááát, mit mondjak? Az is egy jól sikerült buli volt anno....!

6958. Klasyk Beskidu Pszeniczne. A mártoni börzéről hoztam 3 Browar Zarzece főzetet. Ezek jöttek egymás után. Hááát, az utóbbi időben a lengyel sörökkel nem volt túl sok szerencsénk! Ez például nagyon édes volt.

6959. Klasyk Beskidu Lager. Szűretlenek, de sajnos pasztőrözöttek ezek a sörök. Korrekt világos, de jellemző az unalmasságára, hogy inkább arról írtam a jegyzeteimben mellette, hogy a paprikás krumpli jó lett, a csalamádé viszont baromi édes. A fokhagymás uborka meg nagyon finom.

6960. Klasyk Beskidu Stout. ,,Napsütötte tyúk etette sör.”  Na, ezt vajon miért írtam ide? Olyan ,,tamásosnak” hangzik. Csabi szerint kommersz, talán tényleg az, de nekem kifejezetten jól esett. Hozta a típusjegyeket meglehetősen kávés beütéssel.

Halló, tessék, urológia!

6961. MAD X Peach & Funk. Az istennek nem tud Csabi kifogyni ezekből a szarokból! Szerencsére itt már teljes volt a csapat! Közben túl voltunk egy halom már listázott, de legalább rendes sörön. Ez az izé nem akarta, hogy felbontsuk! Csabi vagy fél órán át kínlódott vele, aztán Laci egy pillanat alatt kipattintotta belőle a dugót. Kár volt! Érdekelne amúgy, hogy miért nincs feltüntetve az összetevői között a savanyító lópikula? Tamás: ,,Fogkövet lekapja!” Zoli: ,,Savas hányás íze van.” Nálam ez is a salátaöntet kategóriába tartozott. Kutya egy cucc!

6962. Rettegett Iván 2019. Összekóstoltuk az előző évi főzettel. Annak az eltelt egy év baromi jót tett, mint általában minden erős sörnek. Szinte tökéletessé vált! Ez az újabb főzet még nagyon gyerek. Édes. Azóta Balázs barátom Sörök a Konyhából blogján folyt erről egy kis beszélgetés. Többen is nagyon dicsérték ezt az új főzetet. Szerintem gyengébb mint az első volt azonos korában, de az idő neki, pontosabban mind a két évjáratnak dolgozik!

Ezúttal is készült egy tepsi pizza, de a sajttalanságnak és a cukorka édességű csalamádénak köszönhetően igen pocsékra sikeredett. Megjártuk a Tápiót is egy flaska meggyes Szögedivel. Zárásnak pedig egy PZS féle székely Kutyvaszt ittunk, ami jobb sorsot érdemelt volna.

6963. XXXI. Kutyvasz Butyka Sör. 7,7%-os dupla vörös ale. A vöröset jól tolta. Édes volt, vegyes lecsengéssel. A hiába komlózott söröket idézte. Nem 25-nek kellett volna megkóstolni, de hát ez most így alakult! Közben persze a sörfőzés is lezárult. Apró (?) malőr volt, hogy bár belga búzát készítettünk volna, a koriander és a keserű narancs héj kimaradt belőle. Nem véletlen, hogy egy ideig a ,,Bohém Sörfőzők” elnevezés is versenyben volt kicsiny csapatunk elnevezésére...! ;-)     

 

2020. március 16.:

Szabi barátom beszerezte nekem a Pennyből a mannheimi Eichbaum új majmos söreit.

6953. Hoprider's Wheat Pale Ale. Markánsan komlózott 5,6-os világos búza ale. Annyira lekötött a kellemes komlózása, hogy észre se vettem a búza mivoltát. Nagyon bejött!

6954. Hoprider's Beastly Red. 6%-os vörös ale. Elég kacifántosnak éreztem, de a végére megbarátkoztam vele. Ezek bizony 199,-Ft-ért igen korrekt sörök!

 

2020. március 12.:

Fáczy barátom átugrott a Szögedi sörpakkjáért és pár söröspohárért. Ha már itt járt, megkóstoltunk egy-két érdekesebb söröcskét, köztük újdonságokat is.

6951. Ksiazece Pierwsze Zbiory. A gugli fordító ,,első betakarítás”-nak fordította a nevét. Lengyel történet a mártoni börzéről. Elég kellemes volt a komlózása sima világos láger létére. Lehet, hogy friss komlós főzet? Nincs bennem különösebb késztetés, hogy utána járjak. A lényeg, hogy finom.

6952. Space Next Mint Ale. A Hop Top-nál főzették ezt a borsmentás ale-t. Féltem tőle. Egyedül semmiképpen sem akartam megbontani. Meglepő módon kifejezetten finom! Sikerült megteremteniük benne az egyensúlyt.    

 

2020. március 6-7.:

A szokásos tavaszi mártoni börzén jártunk a hétvégén a barátaimmal. Ezúttal Kelsch Robi, fia Norbi és Taxis barátunk csatlakozott hozzám, pontosabban én csatlakoztam hozzájuk. Nálam volt a gyülekező péntek este. Hajnalban kirongyoltunk Martinba, szombat este pedig még visszaérve megpihentünk még egy kicsit szegedi barátaimmal, mielőtt vasárnap ők is haza indultak volna. A börzén a Martin’s sörfőzde világosát kortyolgattam vadászat közben, ami elvileg már listázott, bár gőzöm sincs, melyik változatát csapolták, itthon viszont megkóstoltunk pár újdonságot is péntek és szombat este.

6946. Laza Morál. Szentandrási session IPA. Ugyanaz van ezzel is, mint a legtöbb felső erjesztésű sörükkel. Finom, de szűretlenül, pasztőrözetlenül sokkal jobb lehet(ne)! Kár, hogy erről nem tudnak (akarnak?) ,,leszokni”! Szokás szerint itt Gyöngyösön, a Sziesztában sikerült beszerezni.

6947. Fej Ne Haze. Csupor Marci ezúttal a Hop Top-ban főzette le legújabb sörét. 3,5%-os micro New England IPA. Hirtelen divatos lett ez az alacsony alkoholtartalmú IPA történet. Nem baj! Ez is nagyszerűre sikeredett! Nem maradt bennem utána hiányérzet, sőt! Beerselection-ös beszerzés.

6948. Chocoberry. Rizmajer Józsiék újra összefogtak a Hopkin’s-al és főztek egy csokis málnás stoutot. Jól tették! Nagyon kellemes holmit hoztak létre! Domináns benne a málna, de ott a csoki is és abszolút sör tudott maradni. Korrekt darab!

6949. Levárska IPA. A felvidéki Nagylévárdon lévő, Rudavar IPA-ja. A pozsonyi börzéken már volt szerencsém kóstolni az ott egyébként ajándékba csapolt söreit, amik kiválóak voltak. Ezért vettem meg ezt a mártoni börzén. Nagy reményeket fűztem hozz, így a csalódás is hatalmas lett. Semmi IPA jellege nem volt. Sima világos sörnek is középszerű.

6950. Volfas Engelman Jubiliejinis 165. Litván barátaink nagyon szeretik az ,,i” betűt! Nem baj! Ezt a jubileumi sörüket Robertó kapta kint Mártonban. Nagyon díszes volt a külcsín, sajnos a belbecs ezt nem követte! Egyszerű kis szűrt, pasztőrözött, unalmas 5%-os világos láger volt.

A lényeg, hogy jó kis kiruccanást zártunk! Jó volt újra látni a barátaimat, a börze beteljesítette a hozzá fűzött reményeimet, ráadásul - mivel szokás szerint jócskán megkésve frissítem a listámat - közben sajnos kiderült, hogy egy időre ez volt az utolsó lehetőség az efféle csavargásra!    

 

2020. március 3.:

Rendhagyó hétközi sörfőzést tartottunk Csabinál. A tábornok úr fiának ballagására készült a nemes nedű. Ahhoz képest, hogy helyezkedik el egymáshoz viszonyítva Gyöngyös és Tápióbicske meglepő, hogy van közvetlen buszjárat a két település között, így bár jóval hamarabb kellett elindulnom itthonról, mint ahogy az a kezdés miatt indokolt lett volna, ennek a lehetőségnek is örülnöm kellett! Indulás előtt még Gyöngyösön bedobtam egy lángost reggelire, majd útra keltem. Áthidalandó a cirka 2 órát érkezésem és Csabi suliból való hazaérkezése között Nagykátán múlattam az időt a Lila Serházban. A ,,Lila” elnevezés nem szimpi, de a helynek van egy sajátos régi vágású kocsma hangulata, a Guri sörök pedig szokás szerint finomak voltak. Ja! Nagy ráérősségemben előtte még egy cukrászdába is bementem egy epres túrós brownira. Az első két összetevő finom volt, a tésztájának az állaga viszont csapnivaló. Mindegy! Olyan ritkán fogyasztok édességet, hogy még így is jól esett! No, miután Csabi felvett és lecuccoltunk Bicskén nekiálltunk a napi feladatoknak és egy csomó spéci sör elfogyasztásának! Idővel aztán Laci és Tamás is befutottak. Nézzük, miket iszogattunk!

6933. Deep Hive. Dániában, a Dry & Bitternél főzött duplán hidegkomlózott braggot. A Maddel közösen készítették. Féltem tőle, én itthonra be se szereztem, de mint kiderült nem mézsör, csak mézes sör, ráadásul baromi jól összerakva! New England IPA-ra emlékeztetett az íze.

6934. Acid Jazz. Csabi azért nem szokott lelkiismereti kérdést csinálni belőle, hogy velünk itassa fel a címkék miatt megvett savanya söreinek egy jó részét! Már megszoktam, de hogy csak ketten ültünk neki egynek?! Na jó, ez 0,33-as volt! Reketye - Lepi Dečki közös főzet. Savanyított IPA. Az elviselhető, de fölöslegesen savanyú kategóriába sorolnám. Csabi: ,,Agyonvágja az IPA jelleget a savany!”. Van benn valami! Egy kis keserűség érződött rajta, de nem IPA-san.

6935. Bean 2 Beer. A Zip’s és a Harrer Csoki közös története. Miki barátunk szerezte be mindkettőnknek. Kakaóbabos dry stout. Atom száraz, fanyar, vörösboros illat. Tolta a nyers kakaóport. Próbáltam megszokni, alkalmazkodni hozzá, de nem ment! Inkább savanyú vörösbornak mondtam volna, mint sörnek. Hozzáteszem, előtte kóstoltuk össze a Mariposa kávés stout-unk két évjáratát, amik pazarok voltak. Lehet, hogy kicsit azoknak is áldozatául esett ez a kakaós csoda! Itthon van még egy belőle. Azt igyekszem majd befolyásolatlan ízlelőbimbókkal megkóstolni...

A Marikra vissza-, illetve kitérve izgalmas volt összekóstolni őket. Az új mostanra szépen beérett, a régi már kicsit túl volt a zenitjén, viszont az anno szinte tökéletesre sikeredett, így most egy szintre jutott a két főzet. Mindeközben egy mondatot megér Csabi nyelves szenyája is. Igen csak finom volt! ;-)

6936. Carrer. A londoni Gipsy Hill 2,8%-os micro IPA-ja. Mindig vannak sörtípusok, amiket hirtelen felkapnak és mindenki azokat kezdi főzni. Úgy látom, ez az egyik legújabb. Egyáltalán nem bánom, mert rosszal még nem találkoztam! Narancsosan, New England IPA-san illatos. Ízében is ezek a jegyek dominálnak. Nagyon szép sör! 2,8-as mivolta ellenére sem üres, sőt!

6937. Twisted Fingers. A rotterdami 4 Islands Brewing kókuszos stoutja. Markánsan kókuszos, szinte harapható Bounty ízű. Hú! Remek! Apropó Bounty! Összekóstoltuk a véletlenül pont Bounty névre keresztelt saját kókuszos stout főzettel. Illatuk hasonló volt, ízében azért jócskán elmaradt kókuszosság terén, de más tekintetben ez is egy jó kis sör. Első kísérletnek korrekt. Azért most még a holland főzet magasan verte!

6938. First Mango Pale Ale. 4,8-as mangós APA. Ha ilyen a mangó íze, akkor ez a sör nagyon mangós!

Ahogy tábornok úr mondta: ,,Járt utat a járatlanra nagyon szépen köszönöm!” Ráadásul közben azt is megtudtuk, lehet, hogy új igazgató asszonya lesz a kátai iskolának. Az élet apró ürömei!

Tamásnak hála egy jelentősebb mennyiségű táborfalvai HBH sör is segítette sörfőző tevékenységünket. Csak pár szösszenet a fogyasztása idejéről: ,,Elfújt gyufa illatú tűpise házi sör”. ,,Ha hamar megiszod a sört, gyorsan elfogy!” Közben kiderült, hogy Tamás fiát ,,a tanárnője felhúzta nyelvből”. Hogy nekünk miért nem voltak ilyen tanárnőink? Még egy idézet Táborfalva végére: ,,Ha másfél havonta megdugom, az nem kér kenyeret!” Hozzátenném, ezt a megjegyzést nem Tamástól hallottuk és nem a tanárnőről szólt! Ez már Douglas Atya intelmeinek egyike.

6939. MAD X Mister Sunshine. Vegyes kultúrával erjesztett málnás vad ale. ,,Don’t aged, drink fresh!” Minek? Még bele se kóstoltam ,de Tamás - aki nagyon megengedő - is bazdmegolt tőle! Azt mondták a srácok, hogy az illatához képest az íze elviselhető. Hááát....! Tamás: ..Lefolyó tisztító.” Szerintem ecetnek akár még jó is lehetne. Óvatosan salátára spriccelve elmenne. Remélem, azért a falban nem tettem kárt, miközben belevertem a fejemet!

6940. PA.RA. Érdi származású házi főzésű hidegkomlózott IPA. ,,Adrián keverte, Ancsa palackozta, együtt ajándékozzuk neked” olvasható rajta. Zolitól kapta Csabi. Szegény már fáradt volt, már mint a sör, mert Zolisajnos most nem tudott velünk tartani! Egyáltalán nem IPA-s, de örülök, hogy megkóstolhattam!

6941. Brett 2018. Nem gondoltam volna, hogy ha egyszer megkérdezik, a sört választom vagy a színészt az utóbbira szavazok, de most még ő is jobb lett volna! Ez a Tokaji Furmint hordóban érlelt belga élesztős tünemény a rommá savanyodott sörök mintapéldánya. Tamás annyival lerendezte, hogy ,,nem szabad ilyet embereknek a szájába venni!” Viszont legalább ez a ,,sör” felhozott belőle pár emléket: ,,A főiskolán klasszikus népi hagyomány volt a buziverés. Én nem voltam a híve.” Egy sors... Ja nem, bocsánat! Egy sulitársa kapcsán mesélte az alábbi párbeszédet: ,,Ez egy tipikus buzi verés?” ,,Az!” ,,Akkor leveszem a szemüvegem.” No, azért itt nem álltunk meg! Ittunk még rendes söröket is!

6942. White Space. Meglepő módon a Rothbeer belga búzáját mad-es főzetben még nem kóstoltam! Azt hittem, már listázott, így nem írtam hozzá túl sok mindent csak annyit, hogy furcsa, de jó.

6943. NKS. Dögöljek meg, ezt a betű kombinációt én nem tudtam leolvasni a címkéről, de a net, mint oly sokszor, most is segített. A Reketye rozsos ale-je. A címkéjén Batman bemutat a Parlamentnek. Ötletes dizájn, nem rossz, de nem is igazán emlékezetes sör.

6944. Pop My Cherry. Nem tudtam, hogy a férfiaknak is tud fájni a szüzesség elvesztése. Nekem ez fájt! A Reketye cseresznyés sajttortás berliner weisséje. Egyébént az ami! Szépen hozza a sajttortás jegyeket, az illata cserkós, elérték amit akartak, de részemről akkor is fúj!

6945. Corner Apple Pie. Viharsarki folyékony almáspite. Kevés cukrot tettek bele! Közben lassan elfogytunk. Létszámban, fejben egyaránt. A sörfőzés rendben lement. Egyszer volt egy pizza is közben. Aztán egy darabig még szólt a zene... Digital Scream dübörög... A korszak ,,zs” kategóriája! Szállj csak szállj csak szabadon! Lánc, lánc, Eszter lánc, Eszter merre jársz? Meatloaf-osan operaénekes Pataki. Gángnámsztájl. Crewdance! The Animals. Hólivelensz. Vége van már a hétnek...

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 174
Heti: 639
Havi: 3 605
Össz.: 516 211

Látogatottság növelés
Oldal: 2020. márciusi és áprilisi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »