Néhány "játékszabály" melyek mentén kóstolgatok és jegyzetelek:
Ahogy azt a bemutatkozásban írtam 2009. szeptember 28. óta vezetem a kóstoló listát. Csak olyan sörök vannak rajta, amiket azóta kóstoltam.
A minőségi sörök fogyasztására törekszem, ezért zömében igényesen elkészített habos bambik szerepelnek a listán, de időnként a csomagolóanyagok gyűjtésének szenvedélye miatt kénytelen vagyok gyengébb minőségű söröket is megkóstolni, illetve mindenki tévedhet... :-)
Nem zárkózom el az alkoholmentes sörök elől sem, sőt egy két alkoholmentes maláta ital is van a listámon, bár utóbbiaktól általában igyekszem távol tartani magam.
A "Cider" típus megjelöléssel rendelkező italokat én a gyümölcsbor kategóriába sorolom, ezért nem szerepelnek a listámon.
Néhány söralapú különlegességet is felvettem a listára, mint pl. sörpárlatokat és sörfagyikat. (Asszem összesen 4 db-ot kóstoltam ezekből.)
Törekszem a kóstolt sörök eredetét pontosan felkutatni és rögzíteni a listán, bár ez manapság a globalizációnak "köszönhetően" már egyre nehezebb.
Eleinte gondban voltam, hogy a különböző piacok kedvéért különböző néven bepalackozott, de valószínűleg azonos söröket felvegyem-e külön, külön a listára, de végül a barátaim véleményét is meghallgatva úgy döntöttem, hogy mivel 100%-ig nem lehetünk biztosak benne, hogy tényleg teljesen azonos a két (3-4-5...) eltérő néven kiadott sör, a listán van a helyük.
Származási országonként is csoportosítom a kóstolt söröket. Nagy Britanniát egy országnak számolom a címkék, alátétek gyűjtők által nemzetközileg is elfogadott csoportosítási módjának megfelelően, de azért az egyes tagállamait külön, külön is feltűntetem a listán.
1-től 10-ig pontozom is a kóstolt söröket, de a honlapra ezeket az adatokat nem töltöm fel, mert nem szeretnék sem megbántani, sem befolyásolni másokat, viszont az összesített pontszámokat feltűntetem azért, hogy érzékelhető legyen milyen arányban sikerült remekbe szabott és gyengébb minőségű söröket megkóstolnom...
Két sör különböző,:
ha azonos a márkanevük, de különböző sörgyárban készültek,
ha azonos a márkanevük, de időközben érzékelhető mértékben (minőségben) változtattak az alkohol tartalmon,
ha azonos a márkanevük, de az egyik pasztőrözött, a másik nem,
ha azonos a márkanevük, de az egyik szűrt, a másik szűretlen.