Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2022. szeptember 30.:

8692. Lübzer Export. Mecklenburgische Brauerei Lübz. 5,2-es világos lager. Nem volt annyira édes, mint a korábbiak, ami már önmagában jó hír. Nem kiemelkedő, de korrekt ivósör.

8693. Lübzer Urkraft. 6%-os Spezial. Testes, édeskés, de nem geil. Ez is egész korrekt a maga nemében, bár nem hagyott bennem mély nyomokat.

 

2022. szeptember 28.:

Csendes délutánt, estét terveztem. Gondoltam pár német sör mellett megpróbálkozom újra egy sördiétás nappal, hátha rá tudok állni újra. Aztán ehelyett hívott Beerduo Zoli és végül nála kötöttem ki. Az első sört még itthon ittam.

8688. Oberbräu Hell. 5%-os helles az Oberbräu Vertrieb-től Holzkirchenből. Nem rossz, meg van a fa ék, csak talán túlságosan is az.

8689. Svaty Kníže (2). 5,2-es kveik élesztős Beerduo világos, második közelítés. Az elsővel összekóstoltuk. Az több malátából készült azonos komlózással. Az édesebb, ez kesernyésebb. Most még élesztősebb, mert fiatal. Ez most jobban ízlett, de az előző talán még jobb volt, csak nem most, hanem az első kóstolásakor. Gyorsan elkészülnek a kveik sörök, de nagyon hamar túl is jutnak a zenitjükön a jelek szerint.

8690. Schneider's Helles Landbier. 4,9-es helyi alapanyagokból készült világos lager. Édes nagyon. Biztos sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint egy mondjuk ausztrál komlóval és belga malátából készült sörnek, de nem mindig a helyi alapanyagok a legjobbak. Hááát, valamit valamiért...!

8691. Aldersbacher Bayerisches Landbier. 5,2/12,5%-os világos lager 18-as IBU-val. Szűretlen bio-kellerbier, szintén helyi alapanyagokból. Diszkréten szűretlen, de azért érződik rajta az élesztő, csak úgy, mint a kicsit nagyobb test, de sajnos ez is baromira édes. Lehet, hogy tudatosan?

 

2022. szeptember 27.:

Palackoztunk Fáczyval. 136 db 0,33-as üveget kellett elmosnunk, elfertőtlenítenünk és megtöltenünk a vadkomlós sörünkkel. Sikerült! A tegnapi főzet ráöntése is megtörtént ennek az élesztőjére. Közben a saját sörök mellett egy-két újdonságot is megkóstoltunk.

8685. Kulmbacher Edelherb. 4,9%-os világos lager. Finom volt. Klasszikus német pils.

8686. Staropramen Extra Chmelená. 5,2/12%-os világos lager 32-es IBU-val. Ez üres. Hiába a megemelt komlókeserű, ha nincs alátámasztva megfelelő maláta testtel 12 Balling ide, vagy oda!

8687. Apoldaer Pils Spezial Domi. A Vereinsbrauerei Apolda 5%-os világos lagere, egy újabb német pils. Valahol az előző két sör között volt minőségben. Nem annyira kerek, mint az első, de üres sem volt szerencsére.

 

2022. szeptember 26.:

Napközben főztem egy APA-t, hogy a holnapi palackozás után rá tudjam önteni az előző sör élesztőjére. Estére meg meccsre mentünk a szokásos csapattal Pestre. Sajnos 0:2 lett a magyar-olasz! Nem jött össze a csoportelsőség a Nemzetek Ligájában, de összességében nagyszerű teljesítményt nyújtottak az aranylábú fiúk a mérkőzések során! Büszkék lehetünk rájuk! Valamikor menet közben ittam egy új sört, még itthon.

8684. Flechterla Zwick'l. 5%-os kellerbier a Püls-Bräu-től, Weismainból. Elég édeskés volt, a szűretlensége lehetett volna markánsabb, de nem rossz cucc.

 

2022. szeptember 25.:

Elkezdtem megdézsmálni a Prágából és Lipcséből hozott sörpakkot! Jó alap volt hozzá egy kis bőrös, csontos malacsült.

8680. Franziskaner Helles. 4,8-as bajor helles. Lényegében tökéletes! Ezek szerint nem csak búzasörben jók Franziék!

8681. Holsten Bernstein Lager. 4,6-os világos lager Hamburgból. Az előzőnél gyengébb, de még így is egy teljesen korrekt sör. Inkább édeskés, vékonyan komlózva.

8682. Hasseröder Premium Export. 5,5%-os világos lager Wernigerodeból. Hasonló az előzőhöz. Elvileg testesebb, mégis egy fél árnyaltnyival kevésbé tetszett, de semmi baj nem volt vele.

8683. Starobrno Bitr. Erősebben komlózott világos lager. Talán a Drakot váltotta Brnoban. Ez már csak 4,6-os. Jól esett a keserűsége az előzőek után, így a dobogó második fokára jutott ezen a napon.

 

2022. szeptember 23.:

Volt egyszer 13 deli legény és egy deli asszony, meg két frankó sofőr, akik két kilenc személyes mikrobusszal nekiindultak a messzeségnek, hogy megnézhessék élőben, ahogy eltángáljuk a németeket labdarúgásban! Történt, hogy ez a remek kis csapat a gyöngyösi Kavicsos becenévre hallgató iddogáló egység körül gyülekezett, majd némi hisztizés után útra kelt Lipcse felé. Útközben lelküket vidámság, testüket alkohol járta át! Táncolva énekelték a Mamma Maria-t a benzinkútnál és bevásárlókocsikból rögtönzött fém kalitkába zárták Szabolcs testvérüket, persze csak átmenetileg és a móka kedvéért! Vettek seritalt bőségesen cseh és NDK-s földön egyaránt. Vót, amelyikbe bele is kortyoltak!

8679. Thüringer Waldbräu Export. 5,2-es ízletes világos serital minőségi fogyasztók részire, a W&A Holding kufárkodása alatt Amt Wachsenburg városából.

No de a leány és a legények nem érték be ennyivel! Lipcsébe érve nyakukba vették a várost, szurkolói sálakat vételeztek az utcai vándorárusoktól, majd átmenetileg kisebb, nagyobb csoportokra oszlottak. E sorok rögzítője egy szenttel és egy fácánnal indult útnak, egyikük Gábor, másikuk Csaba, hogy még a labdarúgó mérkőzés előtt újabb seritalt és némi szilárd táplálékot vegyenek magukhoz. Miután egy takaros kis véndöglátó egységben sikerrel jártak, újra csatlakoztak társaikhoz, akik már a hírös magor mérkőzés előtti vonulás céljából az erre a célra kijelölt területen gyülekeztek. Vóót ott minden! Tüntetés, nótázás, füstgránát, készenléti rendőrök, meg sok jó magyar ember! Kisvártatva, vagy inkább nagyvártatva el is indult a tömeg, mint hamarost kiderült a németek által kijelölt kényszerútvonal mentén. Lényegében eltereltek minket a picsába! Szerencsénkre pont a picsa túloldalán volt az RB Leipzig stadionja, ahol végül némi kavirnyázás, csomaglerakás, jegyfelvétel, sofőrbegyűjtés után időben és örömteli hangulatban foglalhatta el a helyét mindenki a lelátón mely örömöt három dolog fokozott tovább a mérkőzés során. Egyrészt érkezett a jó hír, hogy elveszettnek hitt lengyel báránykánk, Jacek is megtalálta a helyét, másrészt mennyei nemes seritallal kényeztethettük torkainkat a mérkőzés során - melynek eredetét sajnos nem sikerült kipuhatolni, harmadrészt beledöngöltük színes ellenfelünket a zöld gyepbe egy 1:0-s győzelem formájában, melyet alaposan meg is ünnepeltünk a találkozó lefújása után még ott a satadionban tizensokezer honfitársunk társaságában! Hazaindulvást elcsendesedett a brigád. A megvalósult álom után mi is álomba szenderültük - szerencsére a sofőrök kivételével -  a hazaút alatt, hogy aztán újra feléledve boldogan osszuk meg élményeinket egymással az út utolsó pár száz km-e során. Ha a mérkőzés hosszabb lett volna - vagy távolabb - az én mesém is tovább tartott volna! Itt a vége, fuss el véle!

 

2022. szeptember 21.:

Milyen kicsi a Világ! Egy 1,5 literes holland söröskancsót vettem át itt helyben, Gyöngyösön, ráadásul pont abban a lépcsőházban, ahol Szabiék laknak. Ha már a környéken jártam, beugrottam a Lidlbe. Eredetileg nem akartam megvenni a két dán sört, amit a közelmúltban akcióztak, mert elég rosszakat olvastam róluk, de ha már így alakult, mégis csak beruháztam rájuk! Így utólag azt mondom, hogy nem kellett volna!

8677. Karlens India Pale Ale. 5,5%-os valami. Régivágásúnak szánták, vagy eloxidálódott, vagy mindkettő? Nagyon kellemetlen íze volt. Alig tudtam leerőltetni! Fú! Ez nagyon gáz volt!

8678. Karlens Porter. 7,9%-os porter. Már amikor felpattintottam megéreztem az illatát. Nagyon kellemes volt. Ízében nagyjából a minimumot hozta abból, amit egy portertől elvárok. Az előző után igazi felüdülés volt eleinte, de aztán szép lassan unalomba fulladt. A végén már csak muszájból ittam meg.

 

2022. szeptember 20.:

Pár nappal ezelőtt sajnos elhunyt a Beerduo egyik fele, Zoli apósa, István bátyánk. Isten nyugosztalja! A történtek óta most először jártam hozzájuk. A sógorával közösen kóstoltunk pár sört. A fő ürügy Zoli hamis lagerének kipróbálása volt.

8676. Svaty Kníže. 5,4/13%-os, kveik élesztős világos sör. Ízvilágában lager jellegű, szépen letisztult, alig élesztős, szinte tükrös. Kellemesen testes, diszkréten komlós. Finom ivósör. Ez is volt vele Zoli célja.

 

2022. szeptember 13.:

8675. Maisel & Friends Alkoholfrei. Még anno Imhof Norbitól kaptam egy Maisel pakkot, abból maradt meg ez az alkoholmentes sör. Felmerült bennem, hogy szombaton megihatnánk Csabival mielőtt átmegyünk Bicskére, de végül csak a Hopszóda került akkor terítékre. Ma este kicsit kívánós voltam de se kajálni, se  rendes sört bontani nem akartam. Gondoltam hátha ez megteszi. Az első kortynál úgy éreztem, hogy beletaláltam, mert kellemes komlósságot adott illatában és ízében egyaránt, de aztán végül győzött felette az édes íz, ami miatt összességében egyáltalán nem esett jól.

 

2022. szeptember 10.:

Az előző napi buli után Csabival reggel még nálam ébredtünk. Hajnali 10 óra 20 perckor felkeltem, mert siettünk, hiszen a pénteki gyöngyösi sörfőzés után várt még ránk egy szombati tápióbicskei is. Összelapátoltuk magunkat. Szerencsére még éjszaka kicsit rendbe tettem a konyhát! Ittunk egy fincsi Hopszódát, meg haraptunk pár falatot a maradékokból. Citra és Lemondrop komlóval készült. Csabi számára nem egyértelmű a létjogosultsága, szerintem sofőrök, éppen dolgozó emberek számára lehetnek olyan élethelyzetek, amikor jó alternatívája lehet a zömében nem túl jó ízű alkoholmentes söröknek.

Útrakeltünk, aztán Berényben megálltunk a Tesconál. A havi régiségvásár végét csíptük el. Sajnos nem akadt semmi érdekesség! Kátán meg a Tápiófesztbe kóstoltunk bele. Én valamennyire szó szerint, mert ott volt a Debreczeni Sörfőzde aktuális kínálatával.

8658. Debreczeni Búza. Molyos íze volt. Már mint nem molylepkés, hanem olyasmi, mint ami a saját molyosainknak volt. Érződött rajta, hogy búzasör, de az igazán fontos banános, szegfűszeges aromákat nem adta rendesen.

Csabi még vett Er-Pé söröket, aztán megpróbáltunk kikeveredni a forgatagból, ami nem is volt olyan egyszerű a sok lovas és lovaskocsi felvonulása miatt. Hiába tekeregtünk, végül kicsit beragadtunk mögélyük. Bicskére érkezve aztán egyből felpattant a málnás Er-Pé, majd hatalmasat ugrottunk a minőségben a Horizont pisztáciás árpaborával, aminek ezúttal macikávés illata volt. Ízében félszáraz, fűtött rendesen, de nem lógott ki belőle az alkohol.

8659. Gourmet Stories 001 Cantaloupe Chants (Cantus Cucumis). A Sört gerilla sörfőzők Reketyében készült agymenése. 6%-os sárgadinnyés, kapros, uborkás, sós gose. Az az igazság, hogy egyáltalán nem bánt se az illata, se az íze! Nem lóg ki belőle semmi. Kellemesen savanykás. Azért mindent egybevetve nem az én söröm. Csabi szerint kifejezetten frissítő!

8660. Naked Banghard. 11%-os imperial porter a Reketyétől. A laktózt adja rendesen, kakaóssá teszi az ízét. Az illata ennek is macikávés. Szárazan indít édeskés lecsengéssel. Nem üt ki belőle az alkohol, bár a kortyok végén fűt rendesen.

Közben Csabi befűszerezett egy jófajta házi tyúkot és bedobta a sütőbe. Ezalatt sajnos a Fradi kikapott a Tatabányától férfi kézilabdában! Szokás szerint több fronton zajlanak az események velünk, illetve körülöttünk egyaránt. Befutott Tamás!

8661. Horizont Sour Series Barrel Aged Imperial Sour Ale with Tangerine and Chocolate. 9,3%-os hordóban érlelt savanyított sör mandarinnal, kakaóval és vaníliával. Eleje gyümis, közepe kakaós, a vége savanya, de rendesen. Nyomja fel a savamat! Az alkohol nem lóg ki belőle, de érződik az ereje. Tamásnak inkább barackos ízjegyeket adott.

8662. Summer Sexual. 5,8%-os duplán hidegkomlózott kveik élesztős IPA a Mad-től. Citrusos illat és íz, elég száraz, kellemes.

Megérkezett Csaba bátyánk is! Kiköltöztünk némi rágcsálnivalóval és nekiláttunk a sörfőzésnek. A szőlős szezon alapját főztük le.

8663. Mars Lander. Malty Way bérfőzet a Reketyéből. 5,5%-os szamócás, ribizlis, bazsalikomos, hibiszkuszvirágos Berliner Weisse. Hibiszkuszos illat, a gyümölcsösséget is adja, Savanyú, de nem bánt. Nem rossz!

8664. Rákóczi Túrós. 10%-os Imperial pastry sour ale sárgabarack pürével, laktózzal és vaníliával. Túrórudis illattal indított. Nem tudom, hogy miért savanyították be? A savanyú alapíztől olyan volt, mint egy megpimpósodott túrórudi.

8665. BAZ Beer Just a Gose. 5,5/12,8%-os korianderes, borsos, sós gose Tokajból. Illatában a koriander dominált. Íze fanyarkás, de nem savanyú. Csabi: ,,Isten bizony vadkomlós íze van, csak elcseszett vadkomlós!”

Tamás közben szüretelt egy kis szőlőt, Csaba bátyánk pedig haza ment, csak rövid időre ugrott át.

8666. Fehér Nyúl Weirdo. 6,3/15,1%-os NE IPA. A Sabrot kiéreztem az illatából. Megegyeztünk abban a srácokkal, hogy ez nem NE IPA!

,,Ne féljetek a Hypo-tól! A Hypo jó barát!”

8667. 1/4 Század 2022. Azaz Dezső söre. Hidegkomlózott szezon. Elég egyszerű, kicsit vékony, de nagyon kellemes!

Tamás sajnos csak eddig tudott maradni, de közben átjött fia Tomi Renivel. Elő is kerültek gyorsan a keményebb savanyított sörök!

8668. Tisza. A MA Artisan Ales gerilla formáció Brew Your Mind-ban főzött, boroshordóban érlelt 5,7/14%-os vad ale-je. ,,Hamisítvány”! Tenyésztett ,vad élesztővel” készült. Szóval azért csak egy irányított erjesztés eredményét kóstolhattuk. Ezzel együtt is éppen, hogy csak meg tudtam inni a részemet. Tomi: ,,Ez olyan spontán, mint amikor ecetet csináltam.” Asszem, ez sokat elmond róla...! Már mint a sörről, bár lehet, hogy Tomiról is. Szeret kísérletezni a fermentálással.

8669. MAD X The Things We Do For Love. 24 hónapig boroshordóban érlelt 7,2%-os oud bruin. Az alap íze nem annyira savanyú, de a vége nagyon ecetes. Összerázkódtam, megborzongtam tőle! Szörnyű!

8670. Mad X Som Tum Mamuang. Bourbon hordóban érlelt mézsör mangó és lime pürével, thai chilivel, korianderrel, bazsalikommal és földimogyoróval. A csípősség beleolvadt. Olyan az íze, mint egy arcszesz illata. Nem savanyú, mangósan gyümölcsös. Tulajdonképpen ízlett, de azért elég belőle egy kis adag. Tomi: ,,Ennek szerintem köze sincs a sörhöz!” Tulajdonképpen igaza van, mert a mézsör nem igazi sör, mézből erjesztik és teljesen más ízvilágot ad.

Ezután visszatértünk a ,,normális” sörök világába pár már listázott darabbal, három korrekt etyeki főzettel. Aztán Tomi megalkotta a ,,csemegesör” fogalmát egy First-ös Világ Sörei vadmálnás sör kapcsán.

,,Meleg szakasz meggy sört iszik!” Tomi: ,,A macska folyékony.” Öööööö....

Lassan jön a szűrés. ,,Hú, nem tettük bele a rizshéjat! Nem baj! Én csak a rozsba tettem és nem szokott gond lenni. De nem indul meg! Mert nem nyitottad meg a csapot Csabi!”

8671. Evolution 2021 Cocoa. 10,5%-os kakaóbabos, rozsos imperial stout venezuelai és nicaraguai kakaóbabbal a Brew Your Mind-tól. Alkoholos illatal indít. Csokis, krémes, atom krémes, csokis! Vagy ezt már mondtam? Jó kis cuppogós cucc!

Mindjárt indítom a telón a férfi vízilabda EB döntőt! A fiatalok nagyjából ekkortájt pattanhattak le. (Nem volt összefüggés a két dolog között.)

8672. Fehér Nyúl Time Out. 4,9%-os session NE IPA. Hú, de jó illata van! Az előző után nagyon száraznak tűnik, de finom.

Félidőben 3:4 a horvátok ellen.

8673. Nutcracker. 11,5/27%-os barna cukros árpabor a Yeast Side-tól. Gondolom, az Ugarban főzették. Édes, nagyon finom, de nincs egyénisége.

Kormival szurkolunk. Csabi nem tudom, hogy hol van. Sajnos végül elbuktuk 1 góllal a döntőt!

Csabi beb@szta a tollát a sarokba, de nem emiatt. El van fáradva, de viszi a kötelességtudat! Még kb. 30 percet kell kibírnia! Odabent közben a Vidi-Zsóri bajnoki foci meccs ment a TV-ben. Győzött a Fehérvár. Akkor ezért tűnt el Csabi egy időre! A sült tyúk finom lett, bár sótlan. Desszertnek ettem még egy kis szőlőt. Na, most hagynám aludni Csabit, ha lehetne, de még van egy kis dolgunk! 22:42, a főzés kész! Na, kihúztuk! Meglepett, hogy utána Csabi bontott még egy sört bár igaz, hogy egy záró darabot megérdemeltünk a két ,,melós” nap után!  

8674. Apple O. 7%-os zöldalmás ,,candy bragott” a Mad-től. Zöldalmás, markánsan édes, de közben citrusosan fanyar a vége meglehetősen maradósan. Valahogy mind a két íz durva benne! Maláta alapú, még sincs igazán sör íze. Egy qrva drága radler lengyel stílusban.

Erős, tartalmas hétvégét zártunk, minden tekintetben eredményesen!

 

2022. szeptember 9.:

Vörös sör főzés Gyöngyösön. Kajákat előkészítettem, lakást összekaptam, (15:53) kezdődhet a vízkimérés! Pont a végére megérkezett Csabi (16:09)! Feltettük a malátákat, aztán bontottunk egy-két sört...

8646. Sandro Number Two Blondă. 5,2/12%-os szűretlen világos valami. Talán búza? Lábszagú és sajnos az íze is adja!

8647. Bandi Lager. 4,8/11,5%-os szűretlen világos lager. A Bandi Sör - Pivara Vrač. Kishegyesen (Mali Iđoš) található, vajdasági magyar sörfőzők. Nekem úgy jött le a címkén talált infók alapján, hogy egyébként bérfőzetben készülnek a söreik Hódságon (Odžaci), bár egy cikkben saját sörfőzdéről beszéltek. No mindegy! Balázs egyeztette le velük még jó pár hónappal ezelőtt, hogy tudjunk tőlük söröket és poharakat venni. Mostanáig pihent ez a főzetük a hűtőben. Egyszerűen jó, kellemesen kesernyés söröcske.

16:47-re elértünk az első hőfoktartásig.

8648. Nordic. 5,1/12%-os félbarna pale ale a rozsnyói Kalteneckertől. Aditól kaptam ajándékba. Toltak bele komlót rendesen, de nagyon hőkezelt. Pedig jó sör lenne ez!

8649. Cuvée des Trolls. 7%-os biere forte. Dubuisson Fréres Pipaix. Belga finomság. Közben megérkezett Beerduo Zoli. Neki nagyon ízlett. Én egy kicsit markánsabb ízre számítottam, de kellemes volt.

Aztán befutott Fáczy is. Rákostoltunk a bicskei bodzás búzára. Enyhült a növényszáras íze a palackozáshoz képest, de szerintem ez még így is kellemetlen. A második hőfoktartás 17:24-kor kezdődött. Rákóstoltunk újra Zoli Füstös Péterére. Csabi: ,,Illatra Barrel, kitöltve hígabb.” Most egy kicsit talán szárazabbnak éreztem, mint ahogy nekem ideális lenne, de ez akkor is egy remek sör. Aztán Zoli Bence fiának két söre következett. Először egy stout, amit már kóstoltunk. Füstös, édes, whiskey-s jegyekkel, majd egy újdonság.

8650. Meggyes Sour. Diszkréten meggyes illat és savanykásság jellemezte. Majdnem kiöntötte Bence, pedig egy tök jó sör lett belőle! 15 literbe 5 kg gyümölcs került.

Aztán megkóstoltuk a rozsos sörömet. Édes és még mindig nincs habja. Most kevésbé tűnt keserűnek.

,,Kóstold össze sajttal! Melyikkel? Mindegy! Akkor a kékpéniszessel, az úgyis kemény!” Végül a füstölt sajttal bizonyult isteninek.

Fekete IPA, cryo komlós bicskei, jó kis sörök csúszkáltak lefelé egymás után, miközben befutott Csepi és Szabi.

,,Az van, hogy ha megjelenik egy hetero férfi, akkor visszaesik a hőmérséklet” (Éppen a sörlé hőmérsékletét skubiztuk...)

A Menyus ‘22-re Szabi csak annyit mondott, hogy ez kurv@ jó! Szűrünk, máslóvizezünk. Csabi széken állva fényképez. Szabi és Fáczy a sörnél segít, Csabi és Csepi a szobában kajálni való utánpótlást aprít. Zoli sajnos nem tudott sokáig maradni!

,,Gumi nélkül csináltam, ebből baj lesz!” Tudom, ez hülyén hangzik egy ilyen társaságban, de csak a tartályok csapjáról felejtettem le a tömítőgyűrűket.

Papucs Gyöngye, fekete IPA megint, egy füstös Schenkerla Szabi kedvéért. Közben beletuszkoltuk a komlót a fazékba. Végül úgy döntöttünk, hogy az eredeti tervektől eltérően a tegnap szedett vadkomlóval főzzük le ezt a sört. Három edényben forraltunk, olyan sok volt a sörlé.   

,,Pár oldal hiányzik a naptárból! Összeragadt?”

Csepi másfél órája azt nézi a telóján, hogy egy T-Rex zenére felzabál más állatokat. Benny Hillre ropják a srácok! Rikk Észtli és a pultos gyerek. Micsoda zenék!

Szabi: ,,Jól van na! Téged is meg tudlak alázni, ha muszáj!” És már szól is a Kicsi Gesztenye! A világ legjobb nyálas zenéje! Forralunk keményen! Fáczy őrzi a tüzet!  

8651. Five Stars. 4,5%-os egyiptomi világos lager az El Masria Beverage Co-tól. Balázstól kaptuk. Baromi édes!

8652. Stella. 4,5%-os egyiptomi világos lager az Al Ahram-tól, szintén Balázstól. Ez sokkal sörösebb volt, mondhatni egész kellemes.

Csepi: ,,Szerintem nem volt kiállítás!” (Az előző napi meccset ismétlik.) Szabi: ,,Nézd meg a fejét! Rosszabb, mint ha én lettem volna!”

Közben Kovács Kati tolja telóról Szabinak hála, ő meg táncol rá. Csepi úgy iszik, mint egy LMBTQ aktivista! (Qrva lassan!)

Egy kis bicskei búza. Közben átmenetileg Csabi jegyzetel a netoszomba. ,,Én rendes voltam, ő meg normális.” ,,Inkább engem hugyozz le!” ,,Engem az is érdekel...!” ,,Ki nem ugrál, román medve!” ,,Ötvös Csöpi!”

,,Azt mondta a kakukk madár, Szabi b@ssza meg a Csabát!” De melyiket? Volt itt közben Márszeji vonulás, meg minden!

8653. Ursus Amber Regal. 4,9/11,6%-os, látszólag román félbarna lager amit valójában Lengyelországban gyártanak. A gyárcsoportokat figyelembe véve és azt is figyelve, hogy a Redd’s radler márkát anno Poznanból vette át a román piac ezt is Poznanhoz listázom, bár a dobozról csak annyi derült ki, hogy lengyel gyártású. Nem írtam hozzá semmit, de arra emlékszem, hogy meglepően kellemes volt.

Dunsztoló kannákban a söci! Pont megtelt mind a kettő!

8654. Christmas Smoothie Orange Vanilla. 4,9/18%-os, ha lehet hinni a címkének. Pastry sour ale. Van 500 és 750 ml is a címkén, szóval nem kizárt, hogy mást is elírtak. A cseh Chroust jegyzi. Ez még a tavalyi szülcsinapcsimról maradt! Furcsa mód nekem inkább banánosnak, ananászosnak tűnt. A vanília stimmelt, meg a laktózt is tolta. Csepinek olyan, mint a citrom szörp, amibe kevés citromot tettek. Fáczynak tuttifruttis. Csabi szerint kókuszos, neki nagyon bejött. Jó kis összetett cucc!

8655. Černá Barbora 13. 5,1/13%-os barna lager Ostravából. Viktortól kaptam. Hihetetlen, hogy milyen jó kis pörköltmalátásan keserű volt az előző után!

Szabinak ,,Szomorú vasárnap”-ja van így pénteken. Sara meg futott. Iható, de fals, mogyival jó volt.

8656. Kvetinkové. 4,3/11%-os summer ale Losoncról a Pivovar Franz-tól. Tök jó keserű söröcske!

Csabit kicincáltam a kanapéból! Bealvás nélkül akarta befejezni a napot úgy, hogy pörög a buli! Meg a f@szomat! Stanislav Políííííívkaaaaa....!

Szabi cipőrecsegésből tolja a Felicsitát! Közben megint saját búzasör, meg Ridgeway IPA. Csabi megint buziskodik! Vidió is van róla. (Na, de kinél, hol, mikor? Az enyém túl nagy! Nem lehet feltölteni!) Fáczy rugdossa a poharaimat! Csak véééletlenüüül! Mert az arany szívemmel megengedtem, hogy az ablakban bagózzon.

Csepi: ,,Egyelek meg! Piroska jött a nagymamához!” (A török füles fatálban vittem be a szobába chipset.)

8657. Nafta. 4,8/14%-os belga búza. Monyo Land - BME Formula Racing Team közös történet. Nem rossz így beb@szva!

Ezzel zárult a móka mára. Legalábbis a jegyzeteim elfogytak. Talán nem is baj! Ki tudja, hogy miket írtam volna még le! Utána meg vagyok olyan hülye, hogy megosztom nyilvánosan... Hú! Jó kis sörfőzés volt és azóta már tudjuk, hogy a sör is remek lett!

 

2022. szeptember 8.:

Ritka szép nap a mai! Fáczyval szüreteltünk 1,5 kg vadkomlót, a férfi vízilabda válogatott bejutott az EB döntőbe a spanyolok ellen, a Fradi meg legyőzte a Trabzonsport 3:2-re emberhátrányban az EL csoportkör nyitányán! Ráadásul a január feltöltésével is végeztem!

8645. Tilmans der Weizen. 6%-os szűretlen bajor búza. A müncheni Tilmansnak gyártja a Weissbräu Schwendl Tachertingben. Elég gyenge eresztés volt. Hiányoztak belőle a klasszikus bajor búzasör jegyek.

 

2022. szeptember 7.:

8644. Fruit Works - Blackberry, Strawberry, Lime. 5,7-es áfonyás, epres, lime-os, laktózos savanyított ale a Brew Your Mind-tól. Ők az egyetlenek, akiktől rendszeresen meg szoktam venni a savanyított sörüket (is). Minimum vállalhatók, általában egész kellemesek szoktak lenni. Ez a mostani első osztályú! Direkt nem hagytam meg a pénteki sörfőzésre, mert a gyöngyösi csapat nem igazán tud mit kezdeni még az enyhén savanyú sörökkel sem. Feleslegesen nem terhelem őket.

 

2022. szeptember 4.:

Eltángáltuk a Dózsát idegenben 6:0-ra! Nagyon nagy tragédiának fogták fel. Szerintem nem kellett volna! Ahogy anno nekünk sem, amikor fordított eredmény született. Persze lesújtó egy ekkora vereség a legnagyobb riválistól, de a sportban ez is benne van! Azért persze nagyon örülök, hogy ekkora győzelmet sikerült aratnunk! Ezek után legalább megváltoztatták az újságjuk címét! Na annak már éppen ideje volt! A győzelemre!

8643. Irseer Kloster-Weisse Ur-Belassen. 5,2-es szűretlen bajor búzasör. Sajnos nagyon gyenge eresztés volt, az áruházlánci szint alatti. Összekóstoltam a sajáttal, ég és föld a kettő az enyém javára! Mondom ezt úgy, hogy egyébként nem biztos, hogy ma búzasöröket kellett volna innom.

 

2022. szeptember 3.:

Amióta bezárt a Bellagio a megújult Kavicsos lett az új törzshelye a Pesti úti és a nyolcvanasi barátaimnak, ahol előre bejelentkezve nyugodtan nekiállhat bárki bográcsozni a kerthelyiségben. Pontosan ez történt ezen a napon Csepi szervezésében. Eredetileg úgy volt, hogy Beerduo Zoli is csatlakozni fog, de még indulás előtt átcsalt egy kis kóstolóra.

8641. Herr Weizen Kolor 80 (Mangrove Jack M21). Az augusztus 14-én, a Kolorbárban főzött búzasör M21-es élesztővel erjesztett változata. Nem volt rossz, de nem hordozta annyira azokat a klasszikus búzás jegyeket, mint amiket a WB-06-os verziók szoktak.

8642. Fekete Péter füstös magyar tölgyfa medium chipses 2022. Kicsit hosszúra nyúlt a neve. Hivatalosan persze nem ez.  Zoli Füstös Péterként szokta emlegetni, csak hát különböző verziók készültek belőle és így próbáltam megkülönböztetni őket. Nagyon kellemes, diszkréten füstös, elég száraz az idei főzetnek ez a változata. Első osztályú fekete sör, vetekszik minőségben az előző évi változatokkal.

Zoli hamis lagerébe is belekóstoltunk, de még érés közben, így az majd később kerül listázásra, aztán végül egyedül indultam le a Kavicsosba, mivel Zolinak családi programot szerveztek időközben. Azt hittem, hogy sokat fogok késni a kis rögtönzött sörkóstoló miatt, de a nap szellemi atyjára, Csepire még így is jó sokat vártunk páran, akik komolyan vettük a tervezett kezdési időpontot. Összességében szép kis csapat verődött össze, jó pár olyan cimborával, ismerőssel, akiket ritkán szoktam látni. Nem is kezdek bele a nevek felsorolásába, mert tutira kifelejtenék valakit! A kaja remek lett, jó hangulatban telt a délután és az este, a helyben kapható gyári sörök árnyékában. Köszönöm a meghívást Csepi!

 

2022. szeptember 1.:

8640. Labrassbanda Love Weissbier. A Schneider Weisse főzi valami zenekarnak. Kicsit már átcsúszott a gazdaságos kategóriába, amiről nem csak vastagon felejthető, kissé fanyarkás íze, hanem a 4,9-re beállított alkoholtartalma is árulkodik. Az áruházlánci német ,,prémium” sörök szoktak 4,9-esek lenni...

 

2022. augusztus 31.:

Elvertük a szerbeket 9 góllal a vízilabda EB-n. Közben foci dömping volt a hétközi forduló miatt. Jó kis nap egy-két sörrel.

8638Trusted Friend. 7%-os IPA a Brew Your Mind-tól. Már kitöltés közben, messziről is tolta a citrusos illatot. Többféle komló lehet benne, de a Citra a legdominánsabb. Nem túl markánsan, de kellemesen kesernyés és végre nem olyan édes az alapja, mint a legtöbb BYM IPA-nak. Nagyon csúszósra sikeredett! Végre egy új IPA íz tőlük! No azért nem távolodtak el vele messzire a komfortzónájuktól!

8639Endless Waves. 7,7%-os imperial IPA. Szintén Brew Your Mind főzet. Illatban visszafogottabb, mint az előző, kicsit édesebb az alapja, de nem olyan durván, mint szokott. Egy hangyányit kilóg belőle az alkohol, ami meglepő! Azért ezzel együtt csúszósra sikeredett ez a főzet is!

 

2022. augusztus 26-28.:

Erre a hétvégére számos program lehetőség adódott. Óbudán megrendezték újra a Kisüzem Sörfesztivált, a gyűjtőklubunk színe, java pedig Tiszaugon röffent össze egy baráti találkozóra, én végül mégis egy újabb tápióbicskei kiruccanás mellett döntöttem. Már péntek délután elindultam Csabihoz, de csak azután, hogy bedobtam egy lángost a Mustár Büfénél. Nagykátán, a Guri Serházba beszéltük meg a találkozót. Küldetésem volt, Zergének próbáltam a saját poharukból vásárolni. Sajnos már csak egy repedtet vehettem birtokba! Remélem, hogy lesz még utángyártás! Közben Prototype New England IPA-t ittam. Hááááát, mit mondjak? Tökéletes volt! Alig tudtam levenni a poharat a számról! Kétszer is repetáztam belőle amíg Csabi odaért és a buliba is vittem belőle egy literrel. Megérkezve Bicskére felvettünk némi burkolni valót Csabi szüleinél, majd lecuccolás után pár ismétlő darabbal kezdtük a sörözgetést, s közben bevacsoráztunk Marika néni rakott krumplijából.

8621Papap O'Hara. A nap első újdonsága. 6,1/14,5%-os porter a Hara Punktól. 10. születésnapi kiadás. Kétszer már listázva volt eltérő, a mostaninál magasabb alkoholtartalmakkal és Ballinggal, de mindig finom volt, mint ahogy most is. Elég száraz, picit fanyarkás, de nem bántóan.

Közben Csabi egy kicsit megszunnyadt. Fárasztó hete volt. Amíg újra feléledt, addig felzabáltam a maradék rakott krumplit, meg Balázzsal beszélgettünk a Messengeren, majd Főnixmadár Csabival folytattuk a kóstolgatást.

8622First Festival Hippie. 6/15,5%-os IPA. A Belvárosi Sörfesztiválra készült, de bekerült a Sparokba is. Hát, ez nem győzött meg! Olyan nemtommilyen volt.

8623Tepache. 7,2/13,8%-os imperial sour ale Kecskemétről. Berliner Weisse illata volt. Az íze is hasonló. Édesen fanyarkás, tök jó! Azért inkább nem forgattam meg a számban! Így olyan volt, mint egy vegyigyümi ivólé. Barack, citrus.

Közben kimentünk szőlőt tesztelni alsógatyában. Kormit alig tudtam levakarni a tökeimről. Helyes blöki, de nem vagyunk kompatibilisek!

Tudom, nekik köszönhetjük a kenyeret, meg a pattikukit, de mi a sz@rt traktorozik a szomszéd paraszt fél éjfélkor???

8624Dark Summer. A Remix gerilla sörfőzők 4,3-as ribizlis, sötét, tejcukros gose-ja. Barna, savanykás, de nem bánt.

Az élesztőkről és a hidegkomlózásról polemizáltunk.

8625Fehér Nyúl Fehér Nyúl. 5,6/11,8%-os duplán hidegkomlózott hoplager. Egy jófajta NE IPA-ra hajazott, bár azért a kortyvégek egyszerűségén érződött a lager jelleg.

8626First Chocolate Vanilla Imperial Stout 2021. 8,5/20%-os főzet. Csokis? Igen! Vaníliás? Igen! Remek? Igen!

Zárásnak még két ismétlő darab következett. A Death zab stout képét átküldtem Z-nek és Chatmennek. Tetszeni fog nekik! 2 óra 23-kor aztán eltettük magunkat éjszakára.

Csepi délelőtt időben érkezett. Még az sem kizárt, hogy ideért az első sörre, bár erre azért esküt nem tennék!

8627Kísérleti Nyúl Barrel Aged Chillin' Beans. 9,8/22,9%-os Portói hordóban érlelt balti porter kakaóbabbal és chilivel. Erős kezdés! Diszkréten csíp, kellemesen édes, jó kis ,,reggeli stout”.

8628. .I'm in love with the Coco. 6,3-as kókuszos, vaníliás dubbel a Mad-től. Vékonyabb az előzőhöz képest, de szépen van összerakva. Harmonikus igaz, viszonylag gyorsan lecseng az íze.

Reggelire csurdítottunk egy gyorsat. Barna AK-t ittunk mellé, amiről minden egyes alkalommal megállapításra kerül, hogy remek koncepció! Közben Csaba bátyánk is befutott, így kajálás után nekiláttunk a bográcsozásnak is.

8629Ambrózia Belga Búza. 6,2/13,7%-os főzet. A korábbihoz képest 1%-al magasabb az alkoholtartalma ugyanannyi Ballingból. Ergo szárazabb. Nagyobb baj, hogy savanya és nem direkt!

8630Hustle Culture. 5,6%-os, ,,Double Fruited Soursop Margarita Gose” a típusa, a címke tanúbizonysága szerint. Úgy látszik, hogy itt indult útjára a szúrszop őrület, bár ekkor talán még fel se tűnt nekünk. Ez egyébként egy jól összerakott, harmonikus, fogyasztható savanya.

8631Floating World. 5,2-es bodzavirágos, csipkebogyós hefeweizen. Meglepő, de finom volt! Fanyarkás, harmonikus, üdítő.

8632Heavy Mommy. 7%-os dupla IPA a Reketyétől. Szerintem egy klasszikus, barackos jegyeket hordozó NE IPA.

Közben befutott Tamás és Dezső, így még egy savanya apróság felpattant, majd nagyobb kiszerelésű sörökre váltottunk, zömében már listázottakra.

8633Pop My Fig. 6%-os fügés Berliner Weisse a Reketyétől. Poshadt mazsola íze volt! Csepi: ,,Hát ez a füge?!”

A nagyfiús adagok között voltak Gurik, Palóc sör és saját főzetek is.

Csepi Mikszáth rajongó darazsat talált. Rámozdult a Jó Palócra!

Közben Laci is befutott. Kivételesen több csapatra szakadtunk átmenetileg, mert amíg Csaba bátyánk a kakaspörire felügyelt, mi Lacival nokedlit szaggattuk cirka 1,5 kg lisztből, Csepi kicsit lepihent, a többiek meg sörfőzésbe kezdtek. A szezon élesztős vörös AK került a fazékba.

8634Gyógy Ír. Ez a saját főzésű fahéjas stout volt közben az összekötő kapocs, ami részletes elemzést érdemelne, de nem volt rá időm, hogy jegyzeteljek róla. Kellemesen, enyhén fahéjas, talán egy kicsit szárazabb a kelleténél, de nagyon jó kis sör!

Aztán Tamás fia, Tomi is befutott barátnőjável, Renivel, így előkerült egy Mad-X  mindenki nagy örömére.

8635MAD X Carrot Charmer. 5%-os hordóban érlelt farmhouse ale répával, fahéjjal és vaníliával. Volt répadarabka az alján, de az íze még sem adta. Egy erősen savanyú cucc, oszt annyi!

A sörfőzés már a komlóforralásnál járt, miközben a srácok nekiálltak Dezső sörének a lepalackozásához. Rendesen ki lett maxolva a nap!

Ittunk még egy-egy Marit is, mire a főzés, sörfőzés, palackozás is szépen befejeződött. A nokedlit véletlenül duplán olajoztuk meg, hogy ne ragadjon össze és már az elején a bográcsba is kicsit több zsiradék került a kelleténél, így piszok tömény lett a kaja, de nagyon finom! A csípőspaprikákat elnyelte, amiket Csepi hozott, már azokat, amiket nem nyelt el már előtte Tamás és Dezső csak úgy magában!

Szőlőt is szüreteltünk, préseltünk. Fincsi cucc lett belőle! El lett téve egy későbbi, szezon élesztős szőlős sörhöz. Közben folytak a saját főzésű sörök, köztük néhányból az utolsó üvegekkel. A fiatalok (is) lepattantak, mi kint lazultunk az esti hűsben. Csepi, Dezső, Tamás, Csabi és én.

,,Ne haragudjon, a menyasszonyt keresem! De hát magának áll a f@sza! Hát azért!”

Sok sok jánosáldás lett! Utolsó ESB, ami már nem bitter, el van öregedve, de iható. Utolsó csalános, ami még most is remek volt. Utolsó Dögös Vörös, ami szitén elég jól tartotta magát. Utolsó Szenilla. Egyikünknek sem jutott eszébe, hogy milyen típusra főztük. Ezek mind, mind részletes elemzést érdemeltek volna, de nem egy ilyen mozgalmas nap során!

Csabi Kormiról, aki kidőlt: ,,Itt dumálunk fölötte, oszt alszik! Olyan, mint én!”

Na, aztán elsétáltunk Tamásékkal a Tápióig a szokásos rítus elvégzése érdekében. Vittünk 1-1 Barna AK-t az útra, hogy ki ne száradjunk! Csabi és Csepi vállt vállnak vetve tértek vissza.

Volt a közelben egy lagzi. Végül nem mentünk át rántotthúsozni. Igaz, nem is hívtak minket! Én még biztos ami biztos ettem egy kis Laci féle pizzát nokedlival. Aztán szép lassan, vagy inkább gyorsan nyugovóra tértünk...

Egy nehéz éjszaka után könnyű reggel jött. Isteni rántottát kaptunk a hűtőben felejtett vajda szalonnával együtt. Egg Master Csabi újra nagyot alkotott, miközben megkóstoltunk két sörnek látszó tárgyat, amiket a kátai Guriban szerzett be házigazdánk.

8636Frutta Max Natural Malt. Alkoholmentes, a gyártó szerint natúr sörízű szörp. Almalével állították be az ízvilágát.

8637Frutta Max Cherry Malt. Ez a szörp meg meggyes sörre akart hajazni. Ehhez képest málnaszörp íze volt.  

Mondjuk úgy, hogy poénnak elmentek! Az biztos, hogy nem bizonyultak vendégmarasztalónak, mert elfogyasztásuk után rövidesen hazafelé vettük az irányt. Húzós, nagyon tartalmas hétvégét zártunk. Sajnálom, hogy a másik két ígéretes programot ki kellett ezért hagynom, de összességében nem bántam meg!

 

2022. augusztus 25.:

A nemzetközi kupameccsek közben lecsúszott egy-két söröcske.

8619Erdinger Helles Lager. 5,1/11,8%-os világos lager. Bajor szinten nem kiemelkedő, de korrekt darab egy búzasörfőzdétől.

8620Schneider Weisse Festweisse (2022). Az idei főzet 6%-os, korábban 6,2-es volt. Csalódást okozott. A többi búzasörük magas minőségéhez képest ez gyenge középszer.

Vidi-Köln 0:3; Schamrock-Fradi 1:0. Hát ez nem a mi napunk volt!

 

2022. augusztus 24.:

Fáczyval elboltoltunk pár söröspoharat. Ezt ugye szárazon nem lehet, azt mindenki tudja!

8616Bischofshof Original Festbier. 5,4-es ünnepi lager Regensburgból. Bár csak minden festbier ilyen jó lenne!

8617Palosul Lui Stefan 2.0. 6,3/14%-os IPA Kolozsvárról. Az Ursus Bárlog nevű sörfőzdéjéből. Nem kiemelkedő, de korrekten összerakott darab.

8618Enigma Lui Negru Vodă. 6/16%-os porter. Szintén Bárlog főzet. Ebben aztán semmi kivetnivaló nem volt! Ez már kézműves minőség.

 

2022. augusztus 20.:

Gabika barátom kapott egy sörpakkot a tesójától, Angliából. Skót, angol és amerikai söröket. Jól esett, hogy velem is megosztotta! Én meg kiegészítettem pár egyébbel. A szokásos csapatból még Császár Zoli tudott csatlakozni. Zoli érkezett meg előbb, ezért román és német sörökkel kezdtünk.

8599Sandro Number One Brună. 8/13,5%-os szűretlen barna sör. Túlerjedt, futott. Zoli nem itta meg. Szerintem még elfogadható volt. Egész jól adta a komlót az utolsó kortynál.

8600Export Hell. Brauerei Stierberg, Obertaufkirchen. 5%-os export hell. Viktortól kaptam. Zolinak ízlett, szerintem oxidálódott és túl édes volt.

8601Sapte Coline Elixir. 4,75/12%-os román szűretlen hidegkomlós világos. Laza, enyhén komlós, érdekes ízvilágú főzet.

Közben megjött Gabi, bele is vágtunk a pakkjába, egy halom Brew Dog főzettel kezdve!

8602Planet Pale Ale. 4,3-as könnyű világos ale. Citrás illattal dolgozott, kicsit vadkeserű lecsengéssel.

Aztán ittunk Punk IPA-t is. Egyre gagyibb. Hazy Jane is volt, amit gyári NE IPA-nak tudnék titulálni.

8603Hazy Jane Guava. 5%-os gyümis NE IPA. Érezni rajta a gyümölcsöt rendesen, de azért van benne sör íz is. Elég kellemes kompozíció.

8604Double Hazy. 7,2-es NE IPA. Erős, majd hogy nem alkoholos. Ez is gyári minőség.

8605Silk Road. 6,5%-os licsis mangós hazy IPA. Gyümölcsösen indított, alkoholosan csengett le. Ez volt az ucsó Brewdog. Összességében sajnos azt hozták, amit az utóbbi időben várni lehet tőlük. Nem rosszak, de már nem ütnek akkorát, mint a 10 évvel ezelőtti főzeteik.

Zoli füstös feketéjére is rákóstoltunk. Hozott hozzá sajtot, azzal próbáltuk ki először. Gabi szerint Danon vaníliás pudingra emlékeztetett a kettő íze együtt. Zoli elmondása szerint mások is a vaníliás jegyek kidomborodását érezték ennél a kombinációnál. Belga vaníliás bonbont. A többi sajttal is kipróbáltuk, amiket szokás szerint feltálaltam a kóstolóhoz. A kékpéniszes Grünerberg jól passzolt hozzá.

Közben sajtokat és sonkákat érleltünk elméletben. Zoli mesélt róla, hogy a magyar mangalicák sonkájának egy jó részét Spanyolországba viszik érlelésre.

8606PeZo APA. Zoltán Péternek, vagy Péter Zoltánnak, Zoli kecskeméti barátjának, ismerősének a házi főzete. Ízes, testes, az eddigi legjobb... lenne, ha nem ittuk volna Zoli fekete sörét is!

8607Sierra Nevada Pale Ale Draught-Style. Régen 5,6%-os volt, most már csak 5-ös. Lehet, hogy az Észak-Carolinai Mills Riverben készült és nem a kaliforniai Chicoban, mert a doboz alján a szavatosságon túl szerepel egy ,,M” betű, de lehet, hogy az mást jelent. Sajnos a Sierra Nevada sörei már inkább gyárinak tekinthetők, amit az ízük is alátámaszt. Összességében nem volt rossz.

A vizes EB ment sörözgetés közben aláfestésnek a TV-ben. A 25 km-es úszás majdnem katasztrófába torkollott! A nagy szél ellenére elengedték a versenyt. Követhetetlenné vált az egész nem csak kívülről, a versenyzők számára is. Szerencsére mindenkit sikerült kimenekíteni! Végül nem hirdettek eredményt!

8608West Coast Wherry. 4,2-es american amber Woodbastwick, Woodforde's Brewery. Kicsit oxidálódott volt.

8609Goose Island IPA. 5,9-es főzet. Eredetileg amerikai a sörfőzde, chicagoi, de már az ABInBev tulajdona. A dobozról úgy bogarásztam ki, hogy Belgiumban főzték, de egyáltalán nem biztos. Citrusos jegyeket hordozott. Gabi: ,,Sima német lager sör íze van. A végén jön a keserű. Lájtosabb hidegkomlós.”

Közben Zoli hazament. Sajnos hosszú és nehéz este, éjszaka várt még rá!

8610Faith. A leeds-i Northern Monk 5,4-es hazy pale ale-je. Hozta amit kellett. Gyümölcsösen komlós. Gabi szerint: ,,Dobozos körtelé kinézetű. Ízre lime-os. Finomnak finom, csak nem sör, de érdekes.”

8611Transient. 7%-os hazy DDH IPA. Ez is Northern Monk főzet. Nagyon zamatos, komlósan gyümölcsös.

8612Sweet Temptation. Cragg Vale Vocation - Brew York (York) közös főzet. 6,6%-os csokis karamellás stout. Érdekes módon illatában és ízében is inkább vaníliásnak éreztem. A csokis ízeket is adta.

8613Grivita Hazy IPA. 5,2/12,5%-os román hazy IPA. Finom, de mi a sz..rt tettek bele? Volt benne valami csavar. Malátás, vagy komlós?    

86145. Aramica. Jászvásár Capra Noestră sörfőzdéjének 6,2/15,5%-os IPA-ja. Valami sorozat része. Talán belga sörfőzővel? Gabi szerint ez sem egy IPA, de nem rossz. Szerintem tök jó! Van valami furcsa benne, de legalább jó keserű.

Ittunk egyet a saját fekete IPA-nkból is. Nagy kedvencem, de még a listázásával várok.

8615Lagunitas IPA. Lagunitas, Petaluma, California. 6,2-es IPA. Gabi szerint nem IPA. Mást nem is írtam mellé. Ez lett a záró darab.

Összességében jó kis kóstolót toltunk! A házi főzetek végeztek legjobban, de a kisüzemiek között is akadtak kellemes darabok. Köszi Gabi a lehetőséget!

 

2022. augusztus 19.:

Ma bóklásztunk egyet a városban Viktorral. No, a bóklászás nem kocsmatúrát jelentett! Piac lángosozással egybekötve, posta, temető látogatás, meg ilyesmi... Aztán azért estére leültünk sörözni.

8591Radeberger Zwickel. 4,8-as világos fickósör. Harmonikus, nem túl kesernyés darab.

8592Világ Sörei 2. Karlovarsky Pilsner. 4,5%-os pilzeni a First-től. Nem rossz, de nem vettek meg vele.

8593Világ Sörei 2. Sencseni Earl Grey-es Dupla IPA. 8%-os teás dupla IPA. Ebben a stílusban készültek már remek darabok, így sokat vártam tőle. Ehhez képest ez oxidálódott, édes, nem szeretem ízű volt.

8594Bonjour. 4,7-es búza session IPA a francia gyökerekkel rendelkező Petit Pigeon gerilla sörfőzőktől. Harmonikus, csúszós söröcskét sikerült csinálniuk.

8595Hell Boy. 5%-os rozsnyói félbarna lager a Kalteneckertől. Kellemetlen a szaga, de az íze beleillik a típusba.

8596Világ Sörei 2. Pireneusi Málnás Búzasör. 4,5%-os málnaszörp.

8597Neüpa. 7,5/18,5%-os New England IPA a Hübristől. Citrusos, gyümölcsös, kellemes.

8598Karácsonyi Stout. Eszenyi Zsolti gyűjtőcimborám házi főzete. Kár, hogy beszélgetés közben nem szántam rá egy kis időt, hogy írjak róla pár szót érdemben! Nagyon finom, harmonikus, testes fekete söröcske volt! Bocs Csabi, hogy nem veled együtt ittam meg! Valahogy kipattant a hűtőből...!

Sajnos gyorsan elment ez a nap is! Most megint nem fogunk találkozni egy jó darabig!

 

2022. augusztus 18.:

Viktor visszajött még 1-2 napra Gyöngyösre, mielőtt visszautaznak Bajorországba. Legurítottunk egy-két sört estére.

Egy román Sarat kiöntöttük, annyira pocsék volt! Már listázott darab.

8589Grivita HawaiIPA. 6,2-es trópusi IPA Bukarestből. Egész kellemes volt.

Aztán ittunk Országos Kék sört. Inkább zöld volt. A kék ételfesték és a sárga sör zöldes színt produkált. Korábban már ez is listázásra került. Alapvetően nem rossz cucc.

8590Cearfisă Red Ale. 5,1/12,27%-os román vörös ale. Ízében malátásan savanykás. Nem tudom, hogy ez mit jelent, de ezt írtam le hozzá. Nagy duzzogva le lehetett volna tuszkolni, de nem ittuk meg.

Jó erős pakk, mi? Alapos jegyzeteléssel! Neeeem! A beszélgetés volt a lényeg!

 

2022. augusztus 16.:

A szokásos képnézegetős, sörkóstolós összeröffenés Z-nél Schatmennel és ezúttal Krisztával, Z egykori (és leendő?) barátnőjével. Sok-sok érdekes kirándulás képanyaga és a hozzájuk tartozó sztorik, jó pár érdekes sör vakkóstolással és black metal.

8584Cearfisă Pilsner. Jászvásári világos lager 5,1/12,4%-os paraméterekkel. Megcsalt az illata! A jó kis karaktere miatt azt hittem, hogy ale típusú lesz. Finom sör.

Aztán ittunk egy felejthető Hacker-Pschorr Oktoberfest-et. Leírom ezredszer is, hogy a franc tudja, listáznom kellene-e ezt évjáratonként?! Schat közben megjegyezte: ,,Látod, ilyenkor egy tapintatos házigazda leveszi a hangot, hogy lehessen hallani a csorgást!” Ööööö, szerintem Kriszta elment pisilni...

8585Kettenschmiere. 5,5%-os märzen Freudenbergből a Märkl sörfőzdéből. Fa ék egyszerűségű helles, csak túl édes, gondoltam róla az íze alapján. Első sörnek nem lett volna rossz, de az előző kettő után kóstolva pocsék. Furcsa, hogy ez egy märzen.

Utána ittunk saját búzát, azaz Menyus ‘22-t. Hozta a jó formáját. Aztán egy barna Šarišt nyekkentettünk meg, mivel Kriszta elsősorban a barna söröket szereti és lassan indulni készült. Zoli kávés, kakaóbabos jegyeket érzett benne. Végül ott kötött ki, hogy ,,kávé és sör összeöntve”. Hááát, így azért már nem hangzik olyan jól, de sajnos már nem is tartozik ez a sör a legjobb felvidéki barnák közé, pedig régen nagy kedvenc volt. Mostanra már kiüt belőle a cukor.

8586Sapte Coline Hhazard. 4,75/12%-os jászvásári hidegkomlós világos. De lager, vagy ale? Na, ez nem derült ki a címkéjéről! Az igazat megvallva nem tudom, hogy tényleg két ,,H” betű van-e a neve elejében, vagy csak elírtam, de nincs kedvem rákeresni!  Zoli: ,,Felsőerjesztésű szőrös táp sör.” Schat: ,,Ha ez lenne a jellemző rájuk, talán még szeretném is a románokat!” Nagyon ízlelgette! Markánsan keserű, fakó. Pilzeni malátás lehet.

8587Arany Korsó. Annak is a kék, 4%-os változata. Magamtól soha nem vettem volna meg, de Schatmennek hála most megkóstolhattam a vacsora mellé. Zoli anyukája tehéntúrós sztrapacskát csinált. A mi Tóth-szlovák családunkban ez a szentségtörés kategóriájába tartozik, így magamtól ilyet sem ettem volna soha, de alkalom szüli a kóstolást! Pirított szalonnával, hagymával igen korrekt volt. Végülis a tehéntúrót is nagyon szeretem, így kódolva volt a történetbe, hogy ízleni fog. Itthon azért soha nem fogok ilyet csinálni. Ja, hogy a ,,sör”! Édes, üers. Nagyon hidegen egy-két dl elviselhető belőle.

Aztán jött egy Pau Oktfest. Meglepő, hogy Zolit az alap Sopronira emlékeztette! Szerinte csak 1 tálcás, de Schat tiltakozott ellene! Van az 4-5 tálcás is!

8588Cearfisă Pale Ale. 5,5/12,9%-os világos ale. Az utolsó román tétel. Mást nem írtam hozzá azon kívül, hogy kifejezetten jó.

Itt a jegyzeteim hirtelen véget is szakadtak. Szóval jó kis összeröffenés volt ez is! Úgy alakult, hogy az elmúlt napok során elég sok ,,jó” nap szaladt össze!

Napropó! Pár nappal ezelőtt volt Z születésnapja, ami spontán kocsmatúrába torkollott. Szépen, fokozatosan rengetegen gyűltünk össze! Gyöngyösről lévén szó, újdonságot aznap nem kóstoltunk, így nem készült róla külön bejegyzés az oldalamra, de egy két szösszenetet azért megosztanék a nap aranyköpéseiből, homályos emlékeim alapján Takács Atesz ,,tollából”:

,,Tudod mikor van vége a gyerekkornak? Amikor anyád már nem zárja el előled az édességet, de apád a pálinkát már igen!”

,,Tudod miért szeretik a vakok a ropit? Mert mindig új történet van rajta!”   

 

2022. augusztus 14.:

Újra közösségi Sörfőzés volt a Kolorban, Császár Zoli főnökletével. Ezúttal idősebbik fiával, Zolival vezényelték le a történetet. Kicsit azért én is besegítettem, már az otthoni bepakolástól kezdődően. Érdeklődő nem sok akadt. Elsősorban Gabika és Palánki Zoli tartották a frontot, aztán Csepi és Barbi is beugrottak pár percre. Z-ék épp csak a zárszóra futottak be. Ezúttal a malátaroppantás is a helyszínen történt. Jó hangulatban telt a nap. Szépen, zökkenőmentesen ment végig a folyamat. Géza remek hotdogokat sütött a megéhezőknek. Közben két újdonság került terítékre.

8582PeZo Pils. Zoli kecskeméti barátjának, ismerősének a házi söre. Igen remek, harmonikus, kerek, csúszós,  nagybetűs ivósör.

8583Collab - Home Alone In Sichuan. A Monyó és a házi sörfőzök közös gyermeke. Szecsuáni borsos szezon. Igazság szerint ezt többször is kóstoltam a hónapok során. Ennyiből jó, hogy nagy csúszással listázom! Ekkor éppen nem volt a kedvencem, de akadt később olyan kóstolás, amikor olyan szépen össze voltak már benne érve a sörös és a fűszeres ízek, hogy egy igazán pazar sör lett belőle. A főzésében résztvevők kedvezményesen vásárolhatták meg, Zolihoz és a Kolorba is került belőle, azért tudtam többször is rákóstolni.

Jó kis nap volt! Kár, hogy kevés embert mozgatott meg a történet!

 

2022. augusztus 10.:

Viktorék végre családostól látogattak meg! Évek óta az első alkalom, hogy párjával Orsival és két gyermekükkel, Kristóffal és Bencével együtt ugrottak fel hozzám. Jó volt látni őket! Jó volt kicsit beszélgeti, együtt sörözgetni. Persze a gyerekek nem kaptak sört! Újdonságként pár Erdélyből hozott darabot kóstoltunk meg.    

8578Grivita Gold. 4,6/12%-os nem pasztőrözött pilzeni világos. Minőségi darab Bukarestből. Szerintem az ottani régi sörgyárban nyithattak egy kis főzdét az új ,,divatnak” megfelelően.

8579Nemteana Premium Pils. 5/12,2%-os szűretlen pilzeni világos Románvásárból. Oxidálódott volt, mint a másik sörük amit még odakint ittunk Jocóval.

8580Sara Bere Bruna de Casa Nefiltrata. Nem tudom, hogy hoznak ki 8% alkoholt 13,5 Ballingból?! Minden esetre ez egy gusztustalan kinézetű, de nagyon finom barna bajor búzasör az íze alapján. A megnevezése idétlen! Két hasonló is volt már az évek során. Ferencfalván gyártották.

8581Zăganu India Pale Lager. 6/13,5%-os IPL. Măneciu-Ungureniben található a sörfőzde. Fogyasztható, de felejthető darabnak bizonyult.

Másnap aztán megfejeltük a történetet egy jó nagy közös kirándulással a Mátrában!

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 112
Tegnapi: 197
Heti: 945
Havi: 3 911
Össz.: 516 517

Látogatottság növelés
Oldal: 2022. augusztusi és szeptemberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »