Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2013. június 26.:

Múlt hét pénteken volt a St. Lucas otthoni sörfőzde bemutatkozása az Élesztőben. Sajnos nekem nem volt rá lehetőségem, hogy rész vegyek rajta, de Gyula barátomnak köszönhetően mégis hozzájutottam egy szériához ezekből az ígéretes sörökből. Adi barátom hétvégén már kóstolt karamell malátás vöröses finomságával kiegészítve a kóstolót Csepivel és Gabival ültünk neki a tesztelésnek.

1800. St. Lucas Bohemian Pils. Remek szűretlen pilzeni felsőerjesztésű kivitelben. Korsó szám tudnám fogyasztani! Méltó a jubileumi ezernyolcszázadikhoz.

1801. St. Lucas US Világos. Sajnos nincsenek a címkéken részletes adatok a sörök összetevőiről, de minden bizonnyal más, más maláta, komló és élesztő felhasználásával készültek. Azonos, 6%-os alkohol tartalom mellett teljesen más, de szintén kiváló íz hatást sikerült kihozni ebből a sörből is.

1802. St. Lucas Belga Blonde. Ez is 6%-os, mégis eltérő íz világú, ahogy azt el is vártuk tőle. Belgiumban sem kapnánk finomabbat!

1803. St. Lucas Light Bak. Nem értem a „light” megjelölést. Tudtommal 6,5%-os alkohol tartalmával ez a normál bak sörök közé sorolható. A színét félbarnának mondanám, az íze a Borsodi Bivaly legelső verziójára emlékeztetett engem és Csepit is. Sajnos ebből elég dominánsan kiérződött az alkohol íze. Hiányzott belőle a harmónia.

1804. St. Lucas Stout. Finom fekete sör. Az elején nagyon ízlett, az utolsó kortyok már annyira nem csúsztak jól, de valószínűleg inkább bennem volt a hiba, nem a sörben. Nem voltam kifejezetten „sztútos” hangulatban.

1805. St Lucas Narancsos Búza. Előzetesen erről hallottam a legkevésbé ígéretes híreket. Ezek után nagyon kellemes meglepetés volt számomra. Csepi nem én viszont éreztem rajta diszkréten a narancs édeskésen savanykás ízét narancshéjasan kesernyés beütéssel és mellette a búzasörökre jellemző íz világot is maximálisan hozta. El tudnám viselni, ha ezzel lenne tele a hűtőm!

Összességében izgalmas, tartalmas kóstolót zártunk. Szerintem(tünk) nagyon jó úton haladnak „Szent barátaink”! Csak így tovább! Remélem, még lesz szerencsém a söreikhez!

A Keltes címkék ne tévesszenek meg senkit! Azokban az üvegekben voltak Adrián sörei.

p1040393.jpg 

 

2013. június 21-23.:

Adrián meghívásának köszönhetően Gyula, Andi és én ismét remek hétvégét tölthettünk el kassai magyar barátunk víkendházában. Segíthettünk két sör, egy bajor típusú búza és egy IPA megfőzésében és megízlelhettük Adi barátunk néhány korábbi főzetét. Mi is készültünk egy pár hazai kézműves finomsággal, így szokás szerint minőségi sörkóstolóban volt részünk ezúttal is, amit grillezett finomságok és Andi remek pincepörköltje tett teljessé. A hétvége újdonságai:

1794. Posthaer Reis Bier (30), 15% rizs tartalmú, pilseni malátából főzött felső erjesztésű világos sör. Kissé fanyar illatú, de igen kellemes, kb. 4,5-5%-os alkohol tartalmú frissítő serital.

1795. Posthaer Reis Bier (27), 10% rizs tartalmú, pilseni malátából főzött alsó erjesztésű világos sör. Nagyon hasonló karakterű, mint az előző, 4,2-4,5-es alkohol tartalommal. Adinak a kettő közül ez ízlett jobban, szerintem nagyságrendileg egyformán finom mind a kettő. Talán az utóízük kesernyéssége volt számomra egy kicsit tolakodó, de mindkettőt bármikor szívesen fogyasztanám.

1796. Posthaer Irish Red (29), amber és pilseni malátával készült, ír típusú vörös sör. A hétvége legfinomabb itókája. Igen kiváló főzet 5-5,5% alkohol tartalommal! Remekül hozza a típus jellegzetes íz világát.

1797. Posthaer Kara Red, karamell és pilseni malátából készült vöröses árnyalatú felső erjesztésű söröcske. Nincs klasszikus vörös sör íze, kicsit talán édeskésebb, lágyabb annál, de ez is kifejezetten finomra sikeredett.

1798. Posthaer Reis Bier (32), 20% rizs tartalmú felső erjesztésű világos sör. Ez a főzet még nem érett be teljesen, Adi elmondása szerint még kb. 2 hét kell neki, hogy elérje a megfelelő érettségi fokot, de már most is ígéretes.

Persze a fenti sörök között, főleg ami a rizseseket illeti a megadottakon kívül sok más különbség is volt, élesztők, komlók, egyéb adalékok, főzési eljárások különböző verziói tették őket egyedivé és izgalmassá, amiket most nem részleteznék.

1799. Árpád Könnye, a hétvége egyetlen sörfőzdéből származó újdonsága számomra. A Legenda füstölt söre. Még mindig nem barátkoztam meg teljesen ezzel a sörtípussal, de ez a főzet elég harmonikus hozzá, hogy még nekem is jól essen.

Folyt. köv., reméljük minél hamarabb! :-)    

 

2013. június 20.:

Ellentéteként a tegnapinak egy szlovén magas alkoholtartalmú világos, szintén a Coopból: Barths 7.2 Strong Beer. Ezt a Budavári Sörfesztivál korsójából ittam. Asszem, sikerült stílusos ivó alkalmatosságot találnom hozzá. Olyan, mint a Budavári, jó is, meg nem is, kell is, meg nem is. Minden esetre van nála sokkal jobb! 1793.

 

2013. június 19.:

A szemközti Coopban ritkán találni újdonságot sörök tekintetében. Meglepő módon most kettő is a horgomra akadt. Az egyik egy lengyel alkoholmentes világos: Johan Beer Non-alcoholic. A nagy melegben lecsúszott dobozból. 1792.

 

2013. június 17.:

Nem éppen hőségriadó idejére való hűsítő ital a Legenda Sörfőzde Tripla X névre keresztelt, Trappista apátsági stílusú, 12%-os alkohol tartalmú világos söre, de úgy alakult, hogy mégis ma kóstoltam meg a Főzdefesztről hazahozott palack tartalmát. Nem bántam meg! Csodálatos nedű! Hozza a típusának minden pozitív tulajdonságát, selymes, harmonikus, nem túl édes, nem túl keserű és az alkohol íze sem dominál benne. Ez igen! 1791.

 

2013. június 15.:

Úgy volt, hogy idén kihagyom a Budavári Sörfesztivált, mivel túl közelre tették a Főzdefeszthez képest, de a bátyám megfűzött, hogy ugorjunk el a Vasúttörténeti Parkba, a Nohab és a Szili 50. születésnapja alkalmából rendezett mozdony parádéra. Most voltam először a Parkban. Aki szereti a vonatokat, vasutat, mozdonyokat, annak látnia kell!

Mivel már úgy is Pesten voltam, gondoltam még sem szabad elszalasztanom a 3. Budavári Sörfesztivált, így végül feldöcögtem a Várba. Sajnos egyre kevesebb kézműves sörfőzde érzi úgy, hogy ott a helye ezen a rendezvényen, amit igazából meg is tudok érteni. Elég komoly parasztvakítás folyik a kiváló sörök helyett! A multik átlagos, többnyire unalmas és bárhol megvehető söreit nyomják ezerrel, a valódi értékek, a kézműves sörkülönlegességek többnyire háttérbe szorulnak.

Azért két újdonságot sikerült megkóstolnom! Az egyetlen tutira új befutó a miskolci Gyertyános Sörfőzde Elixír 18 névre keresztelt 8%-os, fűszeres, gyógynövényes söre volt. Már a Főzdefeszten be lett harangozva, így nagy várakozással álltam elébe. Nem okozott csalódást! A kesernyésségét nem csak a komló, de a hozzáadott gyógynövények is meghatározzák. Bár erős sör, nem dominál benne az alkohol, szépen elsimul az ember szájában. Nem kell félni a benne lévő fűszerektől, gyógynövényektől! Harmonikus egyveleget alkotnak a hagyományos összetevőkkel. Nagyszerű sör! 1789.

Jó pár évvel ezelőtt, még mielőtt elkezdtem volna jegyzetelni, miket kóstoltam, egyszer már volt szerencsém a Kissler Sörpárlat-hoz, amit az alap világos sörükből, az Ősforrásból készítenek dombóvári barátaink. Azóta már lett volna rá lehetőségem többször is, hogy újra megízleljem, de általában igyekszem távol tartani magam a tömény szeszes italoktól, még a minőségiektől is, ezért egészen mostanáig halogattam a dolgot. Most sem én kezdeményeztem a kóstolót, Gyula barátom meghívására ízleltem meg újra ezt az egyébként kifejezetten finom itókát. 1790.

Ha már Kissler! A Fito névre keresztelt homoktövises bazsalikomos sörkülönlegesség a Főzdefeszten nem nyerte el igazán a tetszésemet, aminek korábban hangot is adtam. Nos, most módosítanom kell az álláspontomat! Ugyan az a főzet kicsit tisztább fejjel, illetve inkább kevésbé megterhelt ízlelőbimbókkal újra megkóstolva teljesen más élményt nyújtott. Tagadhatatlanul nagyon különleges, de kifejezetten jó sör!

 

2013. június 13. (kispéntek 13-a):

A Főzdefeszten Patyik Krisz barátomtól kaptam egy bazinagy doboz Faxe 10% névre keresztelt, irgalmatlanul erős dán sört, gyarapítandó, pontosabban megduplázandó a kóstoló listám dán anyagát.

Tegnap meló után felmentem a Mátrába, hátha sikerül gombát szednem. Elég vékony anyaggal tértem haza.

Ma hazafelé vettem egy jó kilónyi lapockát.

Mi köze van egymáshoz a három dolognak? Bakonyi sertéspörkölt nokedlival, vegyes erdei gombával (róka, piruló galóca, kékhátú, fenyő pesze, sárga pesze, piroshátú) lekísérve a második dánommal:

p1040224.jpg 

Köszi Krisz! Köszi Mátra! :-) 1788.

 

2013. június 7-9.:

Az 5. Főzdefeszt! Fantasztikus hétvége volt! Nincs erőm és energiám hozzá, hogy részletesen meséljek róla. Legyen elég annyi, hogy rengeteg barátommal találkozhattam a fesztiválnak köszönhetően, köztük néhány régen látottal is, nem is beszélve Ms. Columboról és irgalmatlan sok féle, többségében igen jó kézműves sörben tobzódhattunk három napon át. Ezúttal az alábbi 33 fajta került fel a listámra közülük:

1755Grabanc Hopaocolypse, Armando barátunk legújabb őrületes IPA-ja több mint 20 fajta komlóval fűszerezve.

1756Odilia, a leendő tárnoki sörfőzde, a Bázis kiváló amerikai stílusú stoutja legendás bérfőzésben.

1757Rocket, szintén a Bázistól. Whisky malátás füstös skót ale.

1758Armando Söre, a Békésszentandrási Sörfőzde remek 7%-os világos ale-je Kővári Gergőnek címezve. Igen találó!

1759Marian Maid, a győrzámolyi Bors Sörfőzdétől. Mézes búza sör! Új típus. Nem semmi!

1760Splash a Kiskunhalason nem rég nyílt Hopfanatic Sörfőzdéből. Cseh komlós amerikai lager.

1761Bitterfly szintén Kiskunhalasról. Az egykor bérfőzésben készült szenzációs belga stílusú IPA immáron a saját sörfőzdében megalkotva.

1762White Hops még mindig a Hopfanatictól. Erősen komlózott szűretlen búzasör.

1763No Hop Limit, az utolsó a halasi szériából. Őrületes dupla IPA.

1764Söröstyén Magyarhertelendről. A Kapucinus sörfőzde duplán komlózott, erős vörös söre. Ezzel kezdtem a kóstolást a hétvégén. Ugye, hogy „nem csak” IPA-ból és stoutból lehet kiválót készíteni!

1765Nem vagyok én Apáca! Ez a neve a Kapucinus másik meglepetésének, a barna meggyes sörnek. Nyami!

1766Kapucinus Bodzás Sör, világos, gyümölcsös, finom.

1767Köleses Zümi a Bandusz és a Jászdózsai Sörfőzde koprodukciójában. Mézes köleses sör! Őrület, hogy feszegetik sörfőző barátaink a sör fogalmának határait! És még ezzel nem is volt vége!

1768Olaszházi Meggysör a Legendától. Volt már ez Főzdefeszten korábban, akkor még bérfőzetként, de sajnos lemaradtam róla. Most hál’ Istennek nem!

1769Jokerface IPA szintén a Legendától. Az IPA sörözetük egyik kiváló új darabja.

1770Kalász szűretlen búza sör, Balassagyarmat egyik zászlós söre, ezúttal szűretlen formában, ahogy a jó Isten megteremtette. (Kicsit azért jobban is odafigyelhetett volna!)

1771Rizmajer Maibock, Csepel legújabb büszkesége. Még éppen elcsíptem!

1772Ms. Wheeler Porter, legendás bérfőzet a „Sörök a Möszjö vedréből” névre hallgató gerilla sörfőzőktől.

1773Stari Szilvás Sör Tapolcáról. Már hallottam róla, ideje volt végre megkóstolni!

1774Stari White Horse, szűretlen búzasör szintén Tapolcáról. Kellemesen fanyar és kesernyés nyári szomjoltó.

1775ZIP’s Saison, spontán erjesztésű szezonális sör Miskolcról. Újra izgalmas nedűt alkottak és szerencsére nem ZIPzárazták be előttünk!

1776ZIP’s Sörpárlat. 43 %-os, sörből és nem sörtörkölyből készült lélekmelegítő. Én általában nem csípem a tömény szeszes italokat, de ez igen jól sikerült. Csak később olvastam az itallapon, hogy a 2012-es év összes saját főzésű söréből megőriztek egy-egy hordóval és azokból főzték ezt a selymes italt.

1777Serpa, fűszeres, gyógynövényes finomság szintén Miskolcról, de ez esetben a Gyertyános Sörfőzdétől. Hmmmm!

1778Kissler Fito, homoktövises, bazsalikomos sör. Uhh! Ez nekem már egy kicsit túl sok volt a jóból!

1779Bársony Csobánkáról. Az újraéledt sörfőzde Fekete Bárányának reinkarnációja.

1780Távoli Galaxis, Róth Zoltán díjnyertes IPA-ja, koránt sem meglepő módon legendás bérfőzésben. Örülök, hogy végre megkóstolhattam, de nem a fesztiválon, hanem Gyula és Andi barátaimnál.

1781Kéményseprő, szűretlen fekete sör a Fóti Kézműves Sörfőzdéből. A legújabb meglepetésük!

1782Katalin Cárnő, a rozsnyó nemzetközi házi sörverseny nagydíjának nyertese, a 2T(óni) Serneveldéjének büszkesége. Rozsnyón sikerült elcsípni belőle egy üveggel és Gyuláéknál ittuk meg közösen. Méltán nyerte meg a versenyt!

1783Napalm, chilis sör 2T módra. Hááát, én nem vagyok kibékülve a sörben a csípős ízzel!

1784Ipakalipszis, IPA a la 2T. Imádom ezt a sör típust! Gyula barátomnak köszönhetően kóstoltuk ezt is két főzdefesztes etap között, csak úgy, mint az előzőt.

1785Kocour Catfish, a sok magyar után egy cseh remek. Világos amerikai stílusú ale varnsdorfi módra.

1786Kocour A.M. Pale Ale, egy újabb felsőerjesztésű finomság Varnsdorfból.

1787N.Z. Ale, új-zélandi komlóval fűszerezett felsőerjesztésű világos sör Csehországból, Vyskov városából. Kiváló zárszónak bizonyult!

Háááát röviden ennyi! Nem ragaszkodtam a listázásnál a kóstolási sörrendhez, amúgy is nehéz lett volna már pontosan felidézni, hogyan is követték egymást a nemes nedűk.

Itt kell megemlítenem, hogy ez a fantasztikus három napos sörkóstoló sem jött volna létre megannyi korábbihoz hasonlóan, ha Andi és Gyula barátaim nem fogadtak volna be otthonukba a kóstolgatással töltött napok közti rövid pihenők idejére.

Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek ezúton is! Remélem, egyszer meg tudom hálálni! :-) 

 

2013. június 6.:

Háááát, erre a napra is megírhatnám terv és kivitelezés formában a bejegyzést, de ezt most inkább kihagyom. A lényeg, hogy ezúttal is Szabiéknál kóstolgattunk Gál Gyurival kiegészülve a könnyen felejthető 1-0-s Magyarország – Kuvait barátságos labdarúgó mérkőzés közvetítése alatt, remek házi hamburgerrel lekísérve az alábbi söröket:

1751. Kreuzer Sierra Nevada IPA a Liptószentmiklós közeli Sväty Krížből. Ez sajnos nyomokban sem hasonlított egy igazi india pale ale-re! Sem az illata, sem az íze nem hozta a már jól ismert stílus jegyeket, de mondjuk egy világos bak sörnek egész jó lett volna.

1752. Alien IPA. A kassai Benkovar második söre, ami hozzám került. Ennek az íze sem hasonlított az IPA-kra.

1753. Abraham Linkoln. Na! Ez már igen! Lengyelországban készült, kiváló minőségű imperial IPA. A nap, sőt a két nap legjobb söre talán, bár a fekete IPA azért vetekedett vele.

1754. Joker IPA. Az otthon főzött sörök után gondoltam próbáljunk ki egy „profik” által, sörfőzdében készített india pale ale-t is. Az alloai Williams által főzött sör nagy csalódást okozott! Még nyomokban sem lehetett felismerni benne a jellegzetes IPA ízeket! Asszem, többet nem kísérletezem e sörfőzde söreivel, mert baromi drágák és ráadásul még rosszak is!

Zárásként a nagyszombati Sessler Sörfőzde finom, 20 B°-os világos speciáljával vezettünk le, ami már egy ideje rajta van a listámon.

 

2013. június 5.:

Terv: Meló után Csepivel egyből hozzám jövünk. Hazafelé megvesszük a pizzához való alapanyagokat. Összedobunk egyet és közben, meg utána végigkóstoljuk a rozsnyói sörversenyről hozott sörök „maradékát”, köztük 8 féle IPA-t.

Kivitelezés: Meló után leszálltunk a toronynál, beugrottunk a Sportba, ahol már Szabi várt minket. Szandrának vinni kell tortát! Csepi még gyorsan ügyintézett egyet otthon, közben bedobtunk egy-egy sört. Én Dreher Bakot, mert Szabi meglepett vele, ők meg világos Drehert. Többet nem iszunk, mert kóstolni akarunk! Na jó, de Szabit csak visszahívja Csepi egy sörre, én meg nem fogom őket szomjazva nézni, ahogy isznak. Akkor legyen egy világos Dreher nekem is. OK! Megyünk! Lehet, hogy Szabi is csatlakozik, de Csepi fent felejtette a tortát. Amíg felment érte nem akartunk szomjazni. Üsse kavics! Igyunk még egy sört! Csepinek is kikértem egyet, nehogy „megsértődjön”, ha netán időben visszaér. Közben új ötlet! Menjünk inkább Szabiékhoz, akkor Szandra sem fog haragudni, amiért lenyúltuk az emberét. OK! Torta második kísérletre lejött a negyedikről némi segítséggel, a sörök is elfogytak lassan. Irány a Spar! Gyors bevásárlás, cipekedés a dombra. Szabi mi a lópikulát vettél, ami annyira nehéz volt?! Na, mindegy! Felcipeltük. Szabi haza, mi hozzám a sörökért. Előző napi maradék palacsinta betúrva a képünkbe, sörök bepakolva, kóstoló poharak kiválasztva. Áthúztunk a korábban említett célállomásra. Összedobtam két tepsi pizzát, betúrtuk és néhány óra késéssel megkóstoltuk a tervezett 9 sörből az alábbi 4-et:

1747. Afro Black AIPA, lengyel főzésű, amerikai stílusú fekete india pale ale Przemyslav Odrobnytól.

1748. Burlesk IPA, kishazánk képviseletében, Kelemen Ottótól.

1749. Bem Apo IPA a Steelhandtől, szintén itthonról.

1750. Americium, amerikai stílusú IPA a „Zvarime a Budze” sörfőző párostól, a felvidéki Kassáról.

Igazi vérbeli IPA mindegyik! A legfinomabb talán a legelső volt, de egyik sem okozott csalódást!

 

2013. június 1.:

1746. Smädny Mních Radler Grapefruit. Elvileg ez a nagysárosi üdcsi azonos a nálunk kapható HB grapefruittal, legalábbis egy helyen készültek. Ma valahogy jól csúsztak a radlerok a tegnapi kiadósabb kóstoló után. Ez az egy lett közülük új.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 25
Tegnapi: 117
Heti: 647
Havi: 3 924
Össz.: 512 127

Látogatottság növelés
Oldal: 2013. júniusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »