Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2017. február 28.:

Miki barátomnak hála ma estére jutott egy kis szabadság:

4224. Freedom Búza Sör. 5%-os szűretlen világos weizen bier. Klasszikus bajor íz világ. Talán egy kicsit lehetne kerekebb, de ha mindvégig ilyen marad, szerintem nem lesz rá panasza senkinek.

4225. Freedom Mézes Porter. 6%-os hársfavirág mézes fekete sör. Nem túl édes, de mégis markánsan mézes. Utóízében a pörkölt maláta dominál. Kicsit a lengyel mézes sörökre emlékeztet, bár azok jóval édesebbek szoktak lenni.

A nem rég nyílt hajdúnánási Bocskai Sörfőzde terméséből való mind a két itóka. Mindkettőnek lejárt 6 napja a szavatossága, de kutya bajuk sem volt. Kifejezetten finom sörök! Csak így tovább!

 

2017. február 27.:

4222. Tokyo Lemonade. A Mad-es srácok witbier-je. Gondolom, a Yuzu miatt kapta a nevét. Szerintem kicsit túlspilázták. Túl gyümölcsös lett a sör íz rovására. Egyáltalán nem rossz, de mást vártam tőle. Horváth Géza barátom hozta el nekem Pestről, a BeerOdalomból sok más társával együtt. Köszi Gésa bácsi!

4223. Bakelit Love. Málnás sör az egri szaküzletből Bálint napra, természetesen ezúttal is a mecseknádasdi Karl sörfőzde terméséből. Szenti kollégámnak és lányának köszönhetem, hogy beszerezték és elhozták nekem! A végére egészen megtetszett. Érződik rajta, hogy igazi gyümölccsel készült annak minden előnyével és hátrányával együtt.

 

2017. február 25.:

4218. Altfränkisch Klosterbier. Frankföldi kolostori sör a Bajor Tisztasági Törvény szerint Weissenoheből. Korrekt darab. Kicsit langyosan ittam. Sajnos kezd a hűtőkamrám felmelegedni!

4219. Kölsch Style Ale. A Monyó belekóstolt ebbe a sörtípusba is. Hozza a stílus jegyeket szépen.

4220. Horizont Düsseldorf Altbier. Düsseldorfi öreg sör Pöstről, a Horizonttól. Ők is szívesen kísérletezgetnek a sörtípusokkal. Ez is hozza a stílusjegyeket.

4221. Pokerface. A Legenda jól bevált alap szortimentjének darabja. Ideje a Centerben főzöttet is listára vennem! Érződik rajta, hogy jó kis sör lenne ez, csak olyan „hőkezelt”!  

 

2017. február 24.:

+7; +1,5: 4217. Chisinau Radler Natural. Dettó!

 

2017. február 23.:

14; 12; 12; 14,5; max. 0,5: 4216. Chisinau Radler Zero. Köszönöm Péter és Andi!

 

2017. február 22.:

4215. Kecskeméti Winter Stout. 7,5%-os fűszeres fekete sör a Kecskeméti Sörmanufaktúrától. Nem igazán kedvelem a fűszeres söröket, de ez bejött. Kicsit a fejembe is szállt. Lehet, hogy fáradt vagyok?

 

2017. február 20.:

4212. Bakelit Wheat. Szenti kollégám szerezte be nekem ezt a piszok jól sikerült szűretlen bajor búzasört Egerből. Mecseknádasdi Karl főzet. Köszönet érte!

4213. Rekesz Amerikan Pale Ale. A Rekesz első, a Horizontban főzött söre. Nem rossz, de nem is kiemelkedő. Kicsit kiegyensúlyozatlan.

4214. Grabanc Fantomtáp. Imperial IPA Csakajósör módra a Monyóban főzve. Szokás szerint jó anyag Gergőtől!

 

2017. február 18.:

Nyertem két belépőt a II. Indoor Sörfesztiválra a Gellértbe! Egy Permont „kellett” hozzá meginnom a Kolorban a közelmúltban, meg egy jó adag szerencse is kellett hozzá. Fáradtság ide, fáradtság oda, ezzel a lehetőséggel élni kellett! Mivel Szabi barátomat már jó pár napja foglalkoztatta a téma, őt hívtam el magammal. Először betértünk a BeerOdalomba, mert már megint jött pár új sörük, aztán, ha már arra jártunk betértünk a Krakn’-be az első saját sörükért, majd az új Rizmajer Sörházba, ami szintén csak pár lépésre volt a körúton. Nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk róla. Stílusos, de nem puccos, széles sörválaszték és kajálási lehetőség is van. A No Hop másodszorra kóstolva is remek volt és a Rizi búza is kiváló minőségben került csapra. Nehezen is indultunk el a fesztiválra, de azért rászántuk magunkat és nem bántuk meg! Szokatlan ilyen elegáns környezetben, a saját stílusunkat mégis megtartva sörözgetni. A belépőért cserébe végig további díjmentesen kóstolgathatott mindenki és még egy ajándék korsó is járt búcsúzóul. Újdonság nem sok volt a nap folyamán, de azért, csak van mit bejegyeznem ehhez a naphoz is:

4210. India Porter. A Dimbo Lab Hop Top-ban főzött kiváló fekete söre. Nem túl komlós, inkább kávésan kesernyés, markáns itóka. Nekem nagyon bejött! Ezt még a Krakn’-ben kóstoltuk, csapolva.

4211. Permon Hopper Centenial. Sokolovi barátaink egy újabb változata az egykomlós IPA-ra. Ezt az üveg sört az Indooron gyűjtöttük be, némi alkudozás árán. Hazafelé a buszon nyekkentettük meg langyosan. Valószínűleg egy már régebb óta „használt” üveg lehetett, amit nem tároltak megfelelően, így sajnos az íze kifejezetten felejtős volt.       

 

2017. február 11.:

No, már most sörözni kellett Pesten! Volt egy minibörze a Collectorism támogatásával a Monarchiában, ráadásul amúgy is pont erre a napra terveztünk egy kis pösti sörtúrát albi búcsúztató címszóval, így Csabival és Kocsis Zolival, részben Erdélyi Tamásunkkal végigsöröztük a várost. Legalább egy tucat helyen voltunk, a Monarchiában kezdtünk, a Krakn’ Townban zártunk. Pontosabban a Fapadosban kezdtünk, mert a találkozási pont, a Móricz környékén más nem volt nyitva délelőtt. Életmentő volt a pohár Arany Ászok! Aztán jártunk a BeerOdalomban, ami ugyan bót, de mi már a bejárat előtt megnyekkentettünk egy Karl sört, majd a monarchiás minibörze után betértünk az Ogre Bácsiba többed magunkkal, a Csakajósörbe már csak négyen, majdnem a Hunyadiba is hárman, de az sajnos zárva volt, aztán a Dunaparti Matróz Kocsmába, mind a két felébe, utána jött a FAK, a B8, a Bölcső, az Arany Korsó, ahol elhangzott a nap rendelése (nem a mi szánkból): „Két korsó Borsodi és egy lájt kóla!”, lecuccolás Zoli albijában, a Jónás, az újra nyílt Green Sheep, ahol még egy-egy pohár útravaló ajándék sört is kaptunk záráskor és végül a Krakn’. Persze pár újdonságba is belefutottunk:

4203. Csülök. Nem kaja, sör! A Karl agymenése. Zoli szerezte be Csabinak, ő meg megosztotta velünk útközben. Meglepően iható volt.

4204. No Hop Limit Sicilian Edition. A már méltán klasszikusnak mondható Hopfanatic sör citrusosan megbolondított változata, Rizinél főzve és nevelve. Ogre Bácsinál volt csapon szerencsénkre.

4205. Son of a Bitch. Hara’ Punk IPA a Csakajósörben kóstolva. Ezt is kár lett volna kihagyni! Furcsa mód ezen a néven a Serneveldétől kóstoltam anno egy sört Gyula barátomnak hála. Vajon van összefüggés a kettő között?

4206. Big Face. Az azonos nevű, nem rég nyíl kis pesti sörfőzde vörös ale-je. A B8-ban botlottunk bele véletlenül. Igazából a Hop Top sörök vonzottak be oda minket. Izgalmas, egyedi karaktere volt.

4207. Old Tom Chocolate. Angol csokis sör. Azt hittem, a gyömbis hiányzik a listámról, de tévedtem, ez volt az. Zolinál kóstoltuk.

4208. Buda Porter. 6. Íz / Reketye közös főzet. Takács Péterrel nem lehet rossz söröket főzni! Ez is kiváló! A Jónásban botlottunk bele.

4209. Four Pour APA. Angol holmi. Mostanság lehet időnként dobozos változatban is kapni őket itthon. Korábban az IPA-jukat kóstoltam. Ez az APA is volt olyan jó. A Krakn’-ben ezzel zártunk, meg egy kis dumcsizással a szomszéd asztalnál ülő, születésnapos házi sörfőző sráccal és a barátaival, meg alvással, meg falnak táncolással. Ki-ki igénye szerint… ;-)

 

2017. február 7.:

4202. Schweiger Schmankerl Weisse Dunkle. 5,1%-os szűretlen barna búzasör. Viktor barátomnak jár érte a köszönet! :-) Már nagyon rám fért pár echte bajor serital!

 

2017. február 4.:

Kóstolgattunk kicsit Csabi barátommal. Ő Tápióbicskén, én Gyöngyösön, de ugyanazokat a söröket és közben a FB segítségével kitárgyaltuk őket. Sajátokkal kezdtünk és zártunk, pontosabban az én HB-m után Csabi söreivel: 80 év, AK, Hideg Szív, köztük pedig megnyekkentettünk pár újdonságot. A házi és a kisüzemi sörök nem létező versenyében ezúttal sem maradtak alul a házi főzetek, de ezúttal a „kraft”-ok is megállták a helyüket, talán egy kivételével.

4198. Red Currant Gose. A Dimbo Lab ribizlis, sós búzasöre. A Hop Top-ban főzték. Kicsit féltem tőle, de tulajdonképpen kifejezetten jól lett összerakva. Nem fog a kedvenc söreim közé tartozni, de mint különlegesség szerintem megállja a helyét a hazai palettán.

4199. Mantra Ch’Ire Ameli. A Hübris újabb változata a világos sör és a kávé házasítására. Ezúttal Ch’Ire Ameli kávét használtak hozzá. Ez a verzió jobban ízlett a korábbinál, semmi fanyarság nem volt benne, amitől pedig tartottam egy kicsit. Azért én, illetve mi továbbra is jobban komáljuk a barna kávés söröket.

4200. Birthday Cake. A Monyó gazdagon ízesített porter söre. Van benne zabpehely, tejcukor, meggypüré és venezuelai kakaópor. A változatosság kedvéért ettől is tartottam és ettől sem kellett volna! Ahogy Csabi mondta: „Ez nem egy tökéletes sör, de nagyon is élvezhető.” Egyébként puszta véletlen, hogy ezt a „születésnapi” sört a jubileumi 4200-ikként sikerült megkóstolni.

4201. M63 Bulldog. Rétsági belga stílusú erős világos ale. 8,5%-os. Lehet, hogy rosszkor kóstoltuk, de ez sajnos nem jött be egyikünknek sem. Ismét Csabit idézve: „Az alkohol átvette benne a főszerepet.” Engem inkább a túl markáns édessége zavart.

 

2017. február 2.:

4196. Novella. Mata Miki barátom hozta ezt a 6,1%-os félbarna bitter ale-t a nemrég nyílt hajdúböszörményi Hajdú Serházból. Első tőlük kóstolt sörnek ez kiváló! Egy-egy kortynál kicsit vadnak éreztem a keserűjét, de ezzel együtt is nagyon ízlett.

4197. Bakelit Christmas. Mivel nem vagyok a fűszeres sörök híve, sokáig vártam ennek a mecseknádasdi sörnek a megkóstolásával. Már le is járt a szavatossága 3 nappal ezelőtt. Karl sörtől azt várná az ember, hogy mostanra megsavanyodott, de nem, szerencsére nem volt semmi baja.

Lassan majd csak elfogynak a karácsonyi söreim! Már csak 3-4 üveggel van!

 

2017. január 31.:

No, kérem szépen! Hosszú, fáradtságos munkával (két gyors üzenetváltással a FB-on) kiderítettem, hogy az ősszel kóstolt Legenda és az azóta kóstolt Csupor sörök már a Legenda Centerben készültek. Ez mondjuk várható is volt, de kicsit megcsúsztam az infók begyűjtésével és az a biztos, amit Olasz és Marci mondanak! Már rég rá akartam náluk kérdezni, csak mostanság kicsit hanyag voltam. Szóval most fel kell vennem 7 sört utólag a listámra. Az első négy legendásat még ősszel kóstoltam, november 12-én a pesti börzén, csapolva, egyet pedig üveges verzióban a BeerOdalomból már idén, január 6-án A két Csupor sört pedig két napja.

4189. Hableány. Nem okozott csalódást centeresen sem.

4190. Joker Face. Ebből szerintem korábban ittam olyat, ami jobban ízlett, de ez is finom volt.

4191. Trilly – Trilly. Ez meg centeresen ízlett jobban.

4192. Black Jack. Na, őt alaposan megkóstoltam a börze alatt és után! Piszok jó volt!

4193. Six Fingers Weisse. Ezt már kicsit öregecske korában kóstoltam, a szavatossága vége felé, de még így is egész iható volt.

4194. Thermo Stout. Ebből a 2014. februárjában kóstolt ízlett a leginkább, de most szerintem kicsit hidegebben kóstoltam a kelleténél.

4195. Tántorgó ParIPA. A kedvenc IPA-im egyike!

Majdnem jutott erre a napra egy friss kóstolás is:

A Baltika Razlivnoje Mjagkoje egy orosz liszensz alapján, a kijevi Carlsberg gyárban főzött 4,4%-os pasztőrözött, szűrt világos sör, moldovai piacra. Nem volt egyszerű minden infót kibogarászni a címkéről! Pont emiatt november 11-én az oroszokhoz vettem fel, de most, második kóstolásra áthelyeztem a valós helyére, miután visszakerestem az első kóstolás címkéjét is. Valószínűleg van még egy ilyen Baltikám a listámon, ami érdemtelenül került kétszer felvételre, de sajnos még nem sikerült megtalálnom az első kóstolás üvegét, vagy címkéjét a külföldi gyűjteményemet jellemző káoszban, így egyelőre listán maradnak mindketten.

 

2017. január 29.:

4187. Horizont Japán Búza. Ez a főzet már a saját sörfőzdéjükben készült, azért kerül fel újra a listámra. Kicsit hidegebben ittam a kelleténél, de azért így is finom volt. Gyula barátomtól kaptam. Köszönöm!

4188. Smooth Hoperator. Amerikai stílusú IPA a Mad Scientisttől. A BeerOdalomból rendeltem. Az év végi sör sorozatuk egyik darabja. Ez is jól sikerült.

 

2017. január 28.:

4186. DAB Dark Beer. Német dunkel Dortmundból. A Sparban találtam a napokban. 400 Ft felett volt az ára, ami messze meghaladja a valós értékét, de azért egyet vettem belőle kíváncsiságból. Eredetileg úgy terveztem, hogy majd Szabiékkal együtt megisszuk, mert gyakorlatilag biztos voltam benne, hogy kettőt venni belőle kidobott pénz, de már annyira ittam volna egy sima, egyszerű, de jól összerakott barna sört, hogy végül nem bírtam ellenállni a kísértésnek és megnyekkentettem. Mondjuk, aki kihagyja, nem veszít vele sokat.

 

2017. január 25.:

4185. Natural Finish. A Masters Brewing balatonvilágosi bérfőzete Németh Anti receptje alapján. Egy 6,6%-os amerikai stílusú IPA. Soha rosszabbat!

 

2017. január 24.:

Szabi barátunk inkább megműttette magát, csak hogy ne kelljen a születésnapját megünnepelni, de mi nem hagytuk magunkat! Három nap késéssel, de azért csak sikerült felköszöntenünk. Ha már így alakult, kóstolgattunk is egy kicsit hárman, Csepivel. Gabi önmérsékletet tanúsított a reggeli műszakra való tekintettel, így az újdonságokból ő már kimaradt.

4181. Betlehemi Csillag. A karácsonyi sör őrület 6%-os jászapáti változata a Guri sörfőzdéből, a biatorbágyi Serház részére főzve. Markáns, karakteres, egyedi darab.

4182. Legenda Sarok Hidegkomlós Ale. A Synthesis 4,7%-os újdonsága. Az illata remek volt, de az ízét nem sikerült igazán eltalálni, szerintünk.

4183. Legenda Sarok Pale Ale. 5,3%-os világos ale. Ennek messze nem volt olyan frankó illata, viszont az íze egy fokkal szimpatikusabbra sikeredett.

4184. Western Eagle. A napi Synthesis dózis utolsó adagja. 6,1%-os nyugati parti IPA. Ebbe beletaláltak újdonsült sörfőzde tulajdonos barátaink!  

 

2017. január 21.:

Csabi barátunk 40. születésnapja. Pontosabban a nagy nap 20-án volt, de 21-én tudtunk összeröffenni, hogy méltón megemlékezzünk róla. Még két ünnepelt volt ezen a napon. Szabi barátunk 39, keresztfiam, Petya pedig 22 éves lett, de sajnos ők (is) kimaradtak ebből a buliból. A csapat a keménymagból állt össze. A három bicske(környék)i „antigrácia” Laci, Tamás és Zoli, a Szombathely-Pécs tengely egyik felsőoktatási csúcsterméke, Bogesz, természetesen Csabi faterja, Csaba bátyánk és én alkottuk az ünneplő tömeget. A napi program az alábbiakból állt:

Ivás, zenehallgatás, ivás, paprikás krumpli főzés, ivás, kapu kiásás, ivás, rozs sör főzés, ivás, evés, ivás, redőny amortizálás, ivás, filmvetítés, ivás, film nem vetítés (Hál’ Istennek!), ivás, ivás, ivás, ivás, s mindezek közé beszúrva némi könnyed, vidám, kötetlen csevegés, szigorúan figyelembe véve a társadalmi konvenciókat! A paprikás krumpli remek lett, a sört majd meglátjuk, a Cápatornádót szerencsére elfújta a sörfőzés szele, a Kung Fury viszont egész jó volt. A redőnyre meg borítsunk fátylat! Vagy függönyt? Bogi függönyt! „A rántás egyébként meg nem volt annyira rántás!”

Természetesen azt le kell szögeznem, hogy „ivás” alatt kulturált, minőségi sörfogyasztást kell érteni, s mily meglepő, újdonságokat is kóstoltunk:

4174. HB (Hamilcar Barkas) Lager. Csabi barátom tiszteletére és egészségére főztem ezt a sima világos alsóerjesztésű könnyű ivósört. A HB dizájnnal sikerült is meglepnem. Elsőre bevette, hogy bóti sört kapott! Kicsit többet vártam ettől a főzettől, de tulajdonképpen betöltötte a szerepét. Jól csúszott mindenkinek.

4175. Hop Heaven. 6,2%-os 3 Kiss west coast IPA.

4176. Bagira. 6,6%-os 3 Kiss amerikai stílusú stout.

4177. Saját-sör. 6%-os 3 Kiss amerikai komlós saison a gazdabolt.hu-nak főzve.

4178. Black Panther. 6,6%-os 3 Kiss hidegkomlózott stout. Mind a négy sülysápi sör jól lett összerakva.

4179. Eastern Wolf Twins. A Synthesis most már mint saját sörfőzdéjében, az egykori Legendában főzte ezt a nyugati parti IPA-t. Komoly szortimenttel léptek porondra! A már gerillaként bejáratott söreik mellett ez az egyik újdonságuk.

4180. One Night Seduction. Ez a csokimalátás, rozsos imperial stout már egy ideje a Synthesis, azaz leánykori nevén a BrewDaPest palettáján van. Korábban is a Szlovák utcában készült, viszont most csökkent 1%-ot az alkohol tartalma, már „csak” 7,2-es, ezért kerül fel újra a listámra.

Összességében azt kell mondanom, hogy a foglalkozás elérte célját! Sikerült méltón megünnepelnünk Barkas barátunkat! Isten éltesse sokáig mind a három ünnepeltet!

 

2017. január 17.:

4173. Jailbird. Félbarna APA a Masters Brewing Co. névre keresztelt gerilla sörfőzőktől, a Hedonban főzve. Nem rossz, nem rossz, de azért vannak nála sokkal kiegyensúlyozottabb APA-k is.

 

2017. január 16.:

4169. Baltika Kuler. „Modern”, fehér üveges orosz világos sör. Meg lehetett inni.

4170. Baltika Razlivnoje Premium. Orosz liszensz világos sör ukrajnában, Zaporizzsjában gyártva.

4171. Zsiguli Barnoje Barhatnoje. 4%-os orosz barna lager sör Mityiscsiből. Egész jól sikerült. A csehszlovák stílusra hajazott.

4172. Starii Melnik Bezalkogolinoe. Moldovai alkoholmentes világos lager. Ez is ihatónak bizonyult.

 

2017. január 15.:

4167. EFES Pilsener. A klasszikus török sörmárka Moldovában főzött változata. Vállalható ivósör.

4168. Baltika 0 Bezalkogolnoje. Iható orosz alkoholmentes sör.

 

2017. január 14.:

4166. Puppet Master. Hivatalosan egy amerikai stílusú borostyán ale. Szerintem egy piszok jó vörös sör a Mad-es srácoktól. A Kolorban kóstoltuk meg csapolva Gabival és Szabival.

 

2017. január 13.:

4164. Baltika 3 Klaszicsne. 12-es orosz világos. Plusz 30-ban tök jó lehet, mínuszban lecsúszott oszt jóóó van! A Biró Családnak köszönhetem.

4165. Gina. A kis csajt a 2T Sernevelde főzte. Málnás búzasör. Igazi gyümölccsel baromi nehéz jó gyümölcsös sört készíteni, így nagyra becsülöm ezt a főzetet! Messze nem tökéletes, de bár csak tudnék egyszer egy ilyen színvonalút főzni! Gyula barátomnak jár érte a köszönet!

 

2017. január 6.:

Palackozáshoz elkél(t volna) pár jó sör:

4160. Starii Melnik. 4,5%-os pasztőrözött, szűrt világos sör Moldovából az EFES Sörgyárból. Ez a fűnyíró kategóriába tartozik.

4161. Weihenstephaner 1516 Kellerbier. Szűretlen bajor pincesör a Tisztasági Törvény jubileumára főzve. Volt valami kis furcsaság az ízében, de azért alapvetően rendben volt.

4162. The Daily Grind. Holland kávés stout bérfőzet. A de Molennél készítette a Rooie Dop. Nekem nem jött be, pedig nagyon csípem ezt a sörtípust. Állott kávé íze volt.

4163. Seven Sins – Lust. Bors Laci sör sorozatának második darabja, melyet a 7 fő bűnre épít fel Győrzámolyon. Ezúttal a bujaság volt soron, egy vörös IPA. Sokat vártam tőle, már csak az ára miatt is. Eleinte tetszett, de mire a végére értem a 0,75-ös üvegnek az utolsó kortyokkal már nem voltam teljesen kibékülve.

Az a bosszantó az egészben, hogy a fentieken felül kóstoltam más, már listán lévő söröket is ezen a napon és a legjobb Csabi barátom Hideg Szív névre keresztelt söre volt toronymagasan! Ráadásul az utóbbi időben legalább 3-4000,-Ft értékben öntöttünk ki magyar kézműves söröket a cimborákkal, mert meg voltak savanyodva már fiatalon a megfelelő tárolás ellenére. Akkor most miről beszélünk minőségről, meg ár / érték arányról? Az otthon, gáztűzhelyen főzött sör simán kenterbe verte a nagy gyári és a sörfőzdében készült, a hazai és a külföldi – köztük holland és német – söröket is!

 

2017. január 4.:

Ma Andi kolléganőmnek és férjének, Biró Péternek köszönhetően egy halom moldovai, ukrán és orosz sörrel lettem gazdagabb ismét. A közeljövőben a sok hazai ünnepi különlegesség között felüdülést fognak jelenteni az ízlelőbimbóimnak. Jelentős részük a listámra is új lesz úgy, ahogy ez a legelsőnek megnyekkentett darab is:

4159. Zsigulevszkoje Bocskovoje. Klasszikus szovjet sörmárka. 4,4%-os pasztőrözött világos láger Moldovából, a kisinyovi, török érdekeltségű EFES Vitanta Sörgyárból. Az, ami. Egy egyszerű, de korrekt ivósör.

 

2017. január 3.:

4157. Csíki Barna Sör. Szentpéteri Gábor barátom kutatta fel Zsákainál ezt a székely barna sört. Szerintem az eddigi legjobb csíki. Markáns, testes, kissé alkoholos ízű. Komoly kis 7%-os söröcske!

4158. Beerfort End Of The Year. Ez is barna, Leányvárról. Sajnos nem írták rá a címkére, hogy egyúttal fűszeres is, pedig elég markánsan az! Szerintem jól van összerakva, de nekem nem jönnek be a fűszeres sörök, így baromi nehezen csúszott le a fél liter. Kicsit megkavarta a gyomromat. Azért illett volna ráírni, hogy fűszeres, akkor nem ültem volna neki egyedül!

 

2016. december 31. – 2017. január 2.:

Neeeeem! Nem volt három napos buli! Sőt, elég csendesen teltek ezek a napok. Szilveszterkor lényegében nem is fogyasztottam alkoholt, de még csak sört sem. Éjfél után jött át Szabi barátom, vele gurítottunk le pár sört, köztük 4-et a fóti Soudal kollekcióból, amit Szabi és Géza gyűjtöttek be – valószínűleg az utolsó garnitúrát – egyenesen a sörfőzdéből. Születésnapi meglepetés volt. Piszkosul örültem neki! A maradék kettőt 2-án ittam meg.

Bár elméletileg a fóti szortiment már jól ismert tagjai lettek betöltve a Soudal részére, a címkéken feltüntetett információkkal ellentétben szerintem mind a 6 sör szűrt és pasztőrözött volt. Ezt erősítette meg az átlátszóságuk, a „hőkezelt” ízük és a csatcímkén feltüntetett 1 éves szavatosságuk. Sajnos a szűréssel és a szokottnál erőteljesebb pasztőrözéssel megváltozott negatív irányba mind a 6 sör íze, pedig egyébként nagyon szeretem őket.

4150. Soudal T-Rex Glue. A Geisha reinkarnációja.

4151. Soudal Felületkezelők. Sörapu narancsos-mézes gyömbérsörének egy változata.

4152. Soudal Tisztítók. A Fóti Zwickl kicsit másképp. Fickósör szűrten? Szerintem az alkohol tartalma el van írva a címkén.

4153. Soudal Fix All. Szűrt Keserű Méz. Nagyon szeretem ezt a sört, de nem ezt a verziót.

4154. Soudal Duravalve. A Winternacht szintén szűrten. Szerintem ezen is elírták az alkoholt.

4155. Soudal Genius Gun. A Hammurapi is sokat veszített az ízéből a szűréstől.

4156. Kísérleti Nyúl. Sajgó Álmos egykori díjnyertes sörének gerilla változata. Jól sikerült, citrusos, kicsit vadkeserű AIPA.  Jó volt ezzel felfrissíteni az ízlelőbimbóimat.

A három nap krónikájához hozzátartozik, hogy 1-ére terveztem még egy sör megkóstolását és listára vételét, de objektív okokból nem kerülhetett rá sor. Gyula barátom egészségére azért hamarosan el fogom fogyasztani! Hozzám hasonlóan ő is jubileumi születésnapját ünnepelte, - bár ő egy tízessel előrébb jár - tőlünk sajnos távol, de szerencsére nagyon jó, baráti társaságban.

Isten éltessen sokáig Gyulám! 

 

2016. december 30.:

A szokásos csapattal, Csepivel és Gabival átugrottunk Szabiékhoz Szandrát felköszönteni születésnapja alkalmából. Ha már együtt voltunk, azért kóstolgattunk is egy kicsit.

4146. Mecsek Zöldút. Gyógynövényes Világos sör a Karl Sörfőzdéből. Nekünk ez most túl fűszeres volt.

4147. Süket Bálna. 12%-os erős belga ale, szintén Mecseknádasdról. Nagyon furcsa íze volt, pedig a címke szerint nem került bele semmi extrém összetevő. Gabinak minden esetre ízlett. Azt mondta, olyan, mint egy muskotályos bor.

4148. G’froren’s Iced IPA. 10,5%-os alkohol tartalma miatt még nem kellett volna „jegelni” ezt a sört, ment volna hagyományos módon is. Minden esetre IPA íze nem volt, talán csak az elejének, komló keserűt még nyomokban sem hordozott, ráadásul eléggé tökös íz világa volt, ami meglehetősen távol áll tőlem. Osztrák főzet St. Martinból.

4149. Next Sunrise. Earl Grey teás és Bergamotos (citrusos) IPA Sokolovból. A Permon és az Ikkona közös agymenése. A nap kimagaslóan legjobb söre.

Ezúton is Isten éltessen sokáig Szandra!

 

2016. december 26.:

Karácsonyi utózöngék Szabival és Csepivel:

4139. Repeta. A Gólem APA-ja, ezúttal a Horizontban főzve. Nem okozott most sem csalódást.

4140. Horizont India Pale Ale. Egyik alap sörük immáron a saját sörfőzdéjükben főzve. Ebből azért volt már jobb verzió is!

4141. Horizont Gentle Bastard IPA. Csavartak egyet a témán. Izgalmas lett. Ez is már saját főzet.

4142. Hoptimista. Mintha csak magyar neve lenne ennek a katalán IPA-nak! Az íze elég kacifántosra sikeredett. Önmagában nem ízlett, de Szandra és a gyerkőcök mézeskalácsával együtt finom volt.

4143. HopDevil. A házi sörfőzés hazájából, pennsylvaniából származik ez az IPA a Győzelem Sörfőzdéből. Kellemes volt. Csalódást nem okozott, de azért lehetett volna benne még egy kicsi kraft!  

4144. Gravity. A mecénás ír stout-ja a Mad-ben főzve. Nem volt túl meggyőző, de előtte kifogtunk két baromi drága, megsavanyodott sört (ami már a listámon van), így már ennek is örülni tudtunk.

4145. Rizmajer Málnás-Búza. Rizmajer Józsiék rálicitáltak a békésszentandrási változatra. Sör íze ennek sincs, de mint málnaszörp pont olyan, mint amilyennek gyerekkoromban szerettem. 

 

2016. december 24.:

Szenteste napjának második felét – lassan mondhatni, hagyomány szerint – baráti társaságban töltöttem Szabival, a Családjával, valamint Csepivel és Gabival. Közben meglepő módon kóstolgattunk is egy kicsit:

4137. Harboe Classic Jubileum 110. Szabi és Gabi kapták ezt a 4,6-os dán világos láger sört. A fűnyíró kategóriába tartozik, kb. olyan volt, mintha egy pohár vizet ittunk volna, de így is örültem neki. Részben azért, mert megőrizték a kedvemért, másrészt meg azért, mert nem könnyű itthon gyári dán sörökhöz jutni.

4138. Rizmajer Fekete Cherry. 6,5-ös feketecseresznyés porter sör. Nem kifejezetten sörbarát hölgyeknek ajánlanám, akik szeretik a szörpösen tömény gyümölcsös íz világot. Hátha pont ettől kapnak rá a sörözésre!

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

 

2016. december 23.:

Tegnap kocsmatúra, ma Két Tóth sörfőzés Csepivel. Akkor szép az élet, ha zajlik! 20 fajta sört kóstoltunk meg, többségét Csabinak köszönhetem. 19 lett közülük új, de egyelőre csak 16 kerül fel közülük a listára, a másik háromra majd később kerül sör.

Marosi Gábor házi sörfőző söreivel kezdtünk:

4121. Export Lager. A sülysápi leendő házi sörfőző most még koncentrátumból erjesztett világos söre. Mintha komlómentes lett volna.

4122. Wild River IPA. Azonos forrásból, azonos módon készült sör. Nem igazán hozta a stílusjegyeket. Gábor is tervezi, hogy áttér a rendes sörfőzésre. Jól teszi! Ahogy hallottam Csabi barátomtól nagyon profi módon áll a témához. Sok sikert hozzá! Remélem, majd kóstolhatom a „rendes” söreit is!

Méhn Marcell házi sörfőző söreivel folytattuk a kóstolást:

4123. Félbarna Belga. 3,9%-os ivósörnek szánt főzet. Engem inkább a csehszlovák barna sörökre emlékeztetett. Persze tudom, azok lágerek, ez meg ale, de mégis hasonló az édeskés karaktere.

4124. Barna Belga. 8,9%-os tripel. Eszméletlenül édes, tömény barna sör.

4125. Vörös IPA. Nevében a stílusa ennek is. Már az illata is nagyon kellemes volt az íze pedig remek, szépen hozza a stílus jegyeket. Nagyon jól sikerült főzet!

4126. Kuytbier. A 4. Méhn-es. Többféleképpen is írják ezt a sörtípust, kuit, koyt, kuyt. Még nem volt szerencsém hozzá, így nem tudom, milyennek kell lennie. Minden esetre valószínűleg jól lett összerakva, de nekem túl kacifántos volt az íze.

Aztán Badar Ádám házi sörfőző sörei kerültek terítékre:

4127. Fehér IPA 1. Német búza élesztővel 20 °C-on erjesztett búza IPA. Ízében és illatában is remek. Meg van az IPA-s jellege.

4128. Fehér IPA 2. Belga saison élesztővel, 30 °C-on erjesztett változat. Ezt az élesztő totál elvitte a saison íz világ felé. Ez is nagyon jól sikerült!

4129. Fehér IPA 3. Az előző két élesztővel vegyesen erjesztett hibrid változata ugyanannak a sörnek. Izgalmas, vegyes íz világú söröcske. Az első felében a saison, utóízében a komló keserű íze dominál. Összességében a saison jelleg az erősebb benne.

4130. Zabos Kávés Stout. Elvileg karácsonyra készült, de az íze alapján nem fűszeres, aminek én kifejezetten örültem. Nagyon csípem a zabos stoutokat és a kávés söröket is. Ez (is) vetélkedhet a piacon lévő hasonló sörökkel.

Ezután jött a már korábbról ismert Armando – Csokszkomló közös főzet, a Hopaholic ISDA, amit ezúttal a Hopaholic Pub 1 éves születésnapjára főztek le újra. Gyula barátunknak köszönhettük a kóstolót.

Majd jöttek a 3 Kiss Sörház házi sörei:

4131. Copper Giant. 6,2-es, kellemesen komlózott amerikai ale.

4132. Smoking Barrels. Mérsékelten füstös 6%-os holmi. Szabinak biztos ízlett volna.

Volt egy Skyland házi főzet is a pakkban:

4133. Gránátalmás Sör. Magas (7,3-as) alkohol tartalmú gyümölcsös ale. A gránátalmát nem nagyon csípem, így talán érthető módon ez a sör sem lesz a kedvencem.

Zárásként japán kézműves sörök következtek. Magam is meglepődtem rajta, hogy most először ittam japán sört:

4134. Temple Garden Yuzu Ale. Japáncitromos világos ale. Egy fanyar valamit vártam, ehhez képest egy harmonikus, kellemesen citrusos igazi sört kaptunk. Remek főzet!

4135. Teikoku IPA. Ettől a szokásos újhullámos IPA íz világot vártuk. Hááát, nyoma sem volt. Inkább sima ivósörnek mondanám.

4136. Wabi-Sabi Japan Pale Ale. Wasabis világos ale. Ettől féltem. Nem szeretem az erős söröket, de nem volt benne semmi csípős, semmi pikáns. Finom sör, de egyáltalán nem hozta a várt karaktert, amit azért nem nagyon bántam.

 

2016. december 22.:

Na, akkor mostantól ssss-el kezdődik! Köszönet mindenkinek, aki velem tartott hosszabb, rövidebb ideig ezen a napon a kocsmatúrára, hogy együtt „ünnepeljük” meg a kerekítést! Külön köszönet a remek ajándékokért, a spéci sörökért, a 2016-os Fradi évkönyvért és Csabi barátomnak a meglepetés főzetért:

4120. 80 év hideg fejjel. Mindkettőnk születésnapjára készült 4,5%-os, hidegkomlózott APA, vagy talán inkább session IPA. Remek sör! Váljék mindkettőnk és barátaink egészségére!

Szép nap volt! Hasonlóan szeretném „megünnepelni” amikor majd 5-össel, 6-ossal, 7-essel, 8-assal, 9-essel kezdődik…!

 

2016. december 17.:

Az évzárónak tervezett bevásárló körút közben betértünk Csabival a Krakn’ Town-ba:

4117. Nautilus Belge. Pethő Zsombor receptje. Belgásított imperial stout a Mecénástól, a Legendában főzve.

4118. Nautilus Belge Coffee-Kriek Edition. Az előbbi sör megbolondított változata. Mind a kettő finom, de az utóbbi aztán pláne! Eszméletlenül izgalmas karaktere van. Hamarosan érkezik belőlük 1-1 üveggel. Már nagyon várom őket!

Sajnos nem sikerült a napi tervet teljesítenünk és a „hivatalos” évzárós csapattal is éppen hogy csak összefutottunk az Ogre Bácsi bejáratánál. 16:45 körül nekik már fellőtték a pizsit. Mi még Csabival megittunk egy pohár sört és haraptunk pár falatot a kényszerű hazaindulás előtt.

4119. 4.1 Kísérleti Főzet. A Balkezes remek fekete söre. Még nem döntötték el pontos stílusát. Minden esetre remek! Igazából gőzöm sincs, hol főzték, elfelejtettem Ogrét megkérdezni.

 

2016. december 16.:

Becsúszott egy 13 órás műszak. Hazafelé még azért beugrottam a Bellába Szabihoz és Csepihez. Szabival utána még átléptünk a Kolorba:

4116. Permon Autumn Brown Ale. Nagyon szépen komlózott nagyszerű főzet Sokolovból. Megint remek sört főztek cseh barátaink. Ebből még hozhatnál Géza!

 

2016. december 15.:

4114. Ammendorfer Landbier. Egy dunkel Németországból a BeerOdalomból.

4115. Ammendorfer Bock. Világos bak. Elég rendesen összerakták mind a kettőt, de azért nem dobtam el az agyamat tőlük.

 

2016. december 14.:

4112. Baltazar. Kávés, vaníliás imperial stout Etyekről, Egerből. Az ünnepi sorozat második tagja. Erre is büszkék lehetnek Etyeken.

4113. Melkhior. A harmadik a sörben. 8,5%-os belga apátsági világos. Szerintem ez is jól sikerült, de most mellényúltam. Más típusú sört kellett volna inkább innom.

 

2016. december 13.:

Ma kurva szar napom volt! Megérdemlek egy-két jó sört:

4110. Alt-Bamberg Zwickl. Ezt a német szűretlen pincesört is a BeerOdalomból rendeltem. Jó volt, de azért a Fóti Zwickl kenterbeveri!

4111. Kaspar. Etyeken főztek az ünnepekre három alkalmi, szezonális sört. Egyik közülük ez a dupla IPA. Az illatát nem nagyon érzem, de az íze remek! Testes, először malátásan édeskés, aztán előtör belőle a komló méltán szeretett zamatos keserűsége.

 

2016. december 12.:

A hétvégén kettős gyilkosság történt Atkáron. Feltételezhetően egy sorozatgyilkos áldozata lett a két nőnemű egyén. Másfél-két hónapja már történt szintén egy kettős gyilkosság feltűnően hasonló körülmények között, de több további hasonló esetről is hallani a környező településeről. Az áldozatokat először elkábították, majd szemrebbenés nélkül leszúrták. A nyomok eltüntetése érdekében ezek után feldarabolták őket és élelmiszernek látszó tárgyakat állítottak elő belőlük. A hurka és a kolbász remek lett! A mai vacsorám pedig a saját két kezemmel gondozott tepertő volt, ami után jólesett egy üveg bambergi sör. Ne szomorkodjon senki! Ezek a röfik erre születtek és remek életük volt a bátyáméknál! Nagy területen turkálhattak, dagonyázhattak és minőségi tápot, sok-sok kukoricát kaptak.

4109. Alt-Bamberg Urstoff. A BeerOdalomból rendeltem ezt a világos láger sört néhány társával együtt. Nem dobtam el tőle az agyam, de nem okozott csalódást.     

 

2016. december 9.:

4108. Esthajnal ’16. Mentás-csokis stout Karácsonyra Békésszentandrásról. Természetesen a Sziesztában kóstoltuk meg Szabival és Csepivel, majd lekísértük pár korsó csapolt Ogréval. Nagyon izgalmas a borsmenta és a csoki összhatása! Előbbi összetevőtől féltem kicsit, de nem tolakodó a jelenléte. Zsinórban a 3. Esthajnal, ami nagyon ízlik.

 

2016. december 8.:

Receptet tervezgettünk Barkas barátommal a neten. Közben lecsúszott 1-2 sör:

4105. Etyek-IPA. A korábbi 6,2 után most 6,5%-os az alkohol tartalma. Jól sikerült főzet. Az illata nem az igazi, már egy IPA-hoz képest, de az íze hozza, amit kell!

4106. Bakelit White. Az egri, Bakelit névre keresztelt kézműves szaküzlet saját világos söre Mecseknádasdról. Mint tudjuk, a Karl sörök igen csak érzékenyek! Ez még éppen nem volt elfáradva, így finom volt. Azért az illatában már érződött valami nem odaillő egy picit.

4107. Bakelit Black. Barna sör azonos forrásból. Mind a kettőt Szentesi József, azaz Szenti kollégámnak köszönhetem. Van mit! Finom volt ez is. A Dreher Bakra emlékeztetett az íze. A félreértések elkerülése végett ez bók!

 

2016. december 7.:

4104. Kissler Vörös Kisangyal. Bajnóczi Zsolti barátomnak köszönhetem ezt a dombóvári újdonságot. 6,2%-os feketeberkenyés sör. Még soha sem kóstoltam feketeberkenyét, de ez után a sör után nagyon kíváncsi vagyok rá! Nagyon jól sikerült kompozíció! Igazi sör!

 

2016. december 6.:

4099. ZIP’s Champagne of the North. Az észak pezsgője, azaz egy berliner weisse. Hozta a szükséges ecetes uborkalé ízt, ami a stílusra, típusra jellemző.

4100. ZIP’s Trick or Treal. Félbarna sütőtökös sör szépen fűszerezve, vékonyan komlózva. Meg volt a kellő teste hozzá, hogy jól csússzon, kellemes főzet.

4101. ZIP’s Alpha Wolf. Remek kis dupla AIPA.

4102. Hideg Szív. Csabi barátom hidegkomlózott APA, vagy IPA stílusú söre. Markánsan keserű, de még összeérőben vannak az ízei. Mindent egybevetve már most is baromira finom!

4103. Gallica Opus. 9%-os belga apátsági sör. „Bárki belenyúlhat a mostani építkezésbe sajnos.” Hmmm! És ez nem vicc!

 

2016. december 5.:

Ismét egy Főzdepark szortiment:

4095. Horizont Hidegkomlózott Lager. Saját főzdében készült verzió.

4096. Horizont Japán Búza. Ebből korábban rozsnyói változatot kóstoltam, ez most a Mad-nél készült.

4097. Horizont Saison Witbier. Ebből elvileg az első ZIP’s-es volt, most a Monyóban készült.

4098. Joanna Gone MAD. Tuffbuzz-ék szerint Johanna megőrült miközben a Mad-nél megfőzték. Igazuk van! Mind a négy sör kiváló volt. Utóbbi kettő még egy fokkal jobb, mint az első kettő.

 

2016. december 4.:

Ma elment Mackó. A bátyámék egyik kutyusa. Majdnem pontosan 9 évet élt. Nagyon jófej blöki volt! Amíg egészséges volt, ő volt a főnök. Közepes termete ellenére is tisztelték nagyobb (németjuhász és bernáthegyi) fajtársai a családban. Később sem hagyta el magát. A „napi rutint” mindig végigjárta. Imádott „kukázni” az irodában és az akváriumból inni. Gazdái mindent megtettek érte, de sajnos ma eljött a búcsú ideje! Isten nyugosztaljon Maci! Sárga pajtásoddal most már újra együtt kergethetitek a tyúkokat és kajálhattok jó nagyokat az örök vadászmezőkön!

4092. Horizont Golden Ale. Ez is a Horizont saját sörfőzdéjében készült már, mint a tegnap kóstolt APA.

4093. CP-550. 5,5%-os kávés porter a Mad Scientisttől.

4094. CCP-550. Szintén 5,5%-os, kókuszos, kávés porter a Mad-es srácoktól.

Úgy alakult, hogy most Főzdeparkos szortimentet kóstoltam. Remek volt mind a három sör! 

 

2016. december 3.:

Nem szeretem az évfordulókat! Tegnap volt 24 éve, hogy elment édesapám. Több, mint az életem fele nélküle telt el. Szörnyű ezt leírni! Tegnap nem söröztem, de ma tartottam egy kis Apáknapját az emlékére, noha Ő igazából nem volt sörös. Általában csak akkor sörözött, ha Csehszlovákiában voltunk a rokonoknál, vagy ha itthon éppen kapható volt valami jó kis NDK-s sör. Bár az is lehet, hogy utóbbit csak azért vette meg, hogy nekem legyen új sörös címkém a gyűjteménybe. Inkább boros volt.

4088. Horizont American Pale Ale. Ez a főzet már a Horizont saját sörfőzdéjében készült a Főzdeparkban. Kellemes, nem túl markáns sör.

4089. Ahornberger Landbier. Remek, lágy, csúszós német söröcske. Jó régóta meg van már a címkéje. Nem gondoltam volna, hogy egyszer meg is kóstolhatom!

4090. Kőbányai Culáger Harvest Edition. Friss, idei komlós változat. Nagyon jól sikerült. Csúszós ez is.

4091. Jam52. A Mad-es fiúk APA-ja, hogy keretbe foglaljam a napot. Őszintén szólva többet vártam tőle! Nem emlékszem, hogy amikor meglátogattuk a főzdét a pasztőrözés szóba került-e? Minden estre ez most eléggé hőkezelt ízű volt.  

 

2016. december 1.:

4087. Beerfort Búza Duplabak. Nagyszerű sör ezen a szörnyű napon. Ma 19 éve, hogy elment édesanyám. 19 éve? El se hiszem!!!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 138
Tegnapi: 76
Heti: 674
Havi: 2 698
Össz.: 515 304

Látogatottság növelés
Oldal: 2016. decemberi, 2017. januári és februári kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »