Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2021. május 30.:

7636. Orgoványi Citromos Sör (új receptúra). 2%-os radler. Ez a mostani verzió egész kellemes, jó alternatíva ha az ember kicsit regenerálódni akar valamivel egy átbulizott nap után.

 

2021. május 29.:

Hagyomány, hogy Csepi barátom születésnapját lakótelepi bográcsozással, sütögetéssel ünnepeljük meg. A tömbházak háta mögött, a strand sarkánál, a Nagy patak partján kialakított tűzrakóhely ilyenkor egy napra bulizónává válik. Idén kb. 25-30-an röffentünk össze ki-ki hosszabb, vagy rövidebb időre. Csepi ezúttal grillezéssel várt minket. Isteni pácolt állati maradványok, saját belükbe visszatöltött disznó alkatrészek kerültek a faszénre. A sokszínű társaság a szeszélyes időjárás ellenére is sokáig kitartott. Bár párszor nyakunkba szakadt az ég a hangulatot nem tudta lehűteni a hűvös tavaszi eső! A véletlen úgy hozta, hogy a kóstolólistám is gyarapodott egy újdonsággal, egy jófajta bajor ivósörrel amiből pár üveggel Csepi kapott ajándékba:

7635. Bayern Liebe. 4,8-as helles a straubingi Röhrl Brautól.

Köszönöm a meghívást Csepi! Isten éltessen sokáig!

 

2021. május 21-22.:

Pénteken, meló után újra Tápióbicske felé vettem az irányt. Sok, sok buszozás, két átszállás után először Nagykátán álltam meg, az ott nem rég új helyen, megújult Guri Serház volt a találkozási pontunk. Csabi a nagy faluban bóklászott kicsit, onnan jöttek Zolival együtt, hogy egyesítve erőinket belevágjunk a hétvégébe. Én egy korsó Guri Pilssel kezdtem, amíg kitöltötték az elviteles söreinket, mivel már igen szomjas voltam, aztán útközben Bicskéig, a nagy távolságra való tekintettel Csabival még legurítottunk egy Sztahanovot. Igazi komlómámor volt, kicsit komlóporosan. Talán egy kortyot Zolinak is hagytunk belőle megérkezésünk örömére.

Lecuccolás után Zoli átment Tamásékhoz. A közelmúltban sajnos hatalmas veszteség érte a családjukat! Érthető volt, hogy szeretett volna kicsit velük lenni. Mi nem zavartunk. Korai lett volna még.

Csabi közben nekiállt füvet nyírni. Megittunk egy-egy saját karácsonyi sört, csak úgy üvegből. Szerencsére nem fűnyíró minőség, sőt! Majd betelepedtünk törzshelyünkre, a konyhába. Nem A Konyhába, hanem a konyhába. Miközben felaprítottam a szokásos kóbi-sajt pakkot egy DDH Imperial Coconut Session IPA-val próbálkoztunk. Elvileg nem kellett volna vesződnöm ennek a rövid típusmegjelölésnek a leírásával, mert már listázott tétel az Ugar és a Yeast Side közös főzete, de baromi jó volt ezúttal is, ezáltal mindenképpen említésre méltó! Mister Gentryside. NE IPA-s és kókuszos rendesen.

7616. Orangenesis. Az első újdonság a nap alatt. Reketye féle gose narancshéjjal. Tejcukros az íze, pedig nincs benne. A direkt savanyítást nem érezni rajta, inkább csak a gyümölcsös fanyarkásságot. Gose én így szeretlek!

7617. Batha Blonde Ale. Batha Bálint érdi házi sörfőző által elkövetett főzet. Ő nem adott neki nevet, ezért került fel így a listára. K..va jó! Illatos, malátás, komlós, harmonikus. Csabi ajándékozzuk el a fölösleges üres üvegeket egy-két saját főzésű sörért projektjének köszönhetően került az asztalra. Sorszámozott volt az üveg. 75. volt az aljára írva.

Hú! Zoli beszállt, végre van benne élesztő! Láttál már te jéghegyen szűkölő piskótát?

Már 2-3 sör után be vagyunk csípve. Zoli: ,,Mégis csak van értelme az öregedésnek!”

,,Marha jók ezek a litván nevek! Csodaturmix, meg ilyesmi”! Lehet, hogy valami sportot is néztünk?

Megjött Laci! Rókakolbászt kell csinálni a tyúkok és a lovak védelmében!

Hozott sósat. Kérdem: ,,Saját?” Laci: ,,Persze!” Erre én a sajtokra: ,,Ezek is! Saját tejből vannak.” Laci: ,,Ráismerek!” Hááááát...

7618. Batha IPA. Azért néha ittunk is. Az érdi kolléga másik söre került terítékre. Izgalmas karakterű, talán direkt, a komlótól. Kifejezetten jól sikerült ez is!

Közben szárnyalt a róka horror pornó! Szegény Laci!

Bitkoin és/vagy kriptovaluta továbbképzés is volt. Nem értettem, de nem is akarom! A bit téma burger nélkül lezsibbasztott!

Közben meg lett a régóta keresett szám és végre én is hallom! Állítólag ezek mi vagyunk. Szerintem ilyet már százat hallottunk.   

7619. Mahakali. Invitro hazy IPA a Reketyéből. NE IPA-s, baromi jó!

Megemlékeztünk MC Kevin(ho)ról, aki belehalt a nászútjába, mert a haverjával kurvázva lezuhant egy szállodai szobából. Hááát, nem veszített vele sokat a világ!

Közben egy Vörös Csepel is terítékre került. Már rég listázott darab, de muszáj megemlíteni, hogy atom hőkezelt és oxidálódott! Mint ha a 80-as években rakták volna félre mostanáig!

7620. Ars Moriendi. ,,Tribal pale ale” jelentsen az bármit is. Invitro (Reketye). Jó a komlózása, de a teste vékony. Legalább meghallgattuk a Trájböl denszt, s közben megtudtunk, hogy Kurta Mónika e-mail címe: kurtam@...

7621. Members Only. Reketye DIPA. Az illata vékony és nem tetszik, de az íze, ahhhhh! Mesés!

Egy ismétlő Rizi Búza.Tömény banán illat és íz, ez az! S mindeközben már ezerrel zajlott a kazánfűtés! Garázsbuli!

7622. Double Raspberry Madness. A korábbi 4-ről 5,5%-osra változott málnás Berliner Weisse a Madtől. Meglepően jó volt. Közben Ismerős Arcok és Historika szólt, Zoli tette be őket.

7623. Rizmajer Fekete Cherry. 6,5/17-ről 5,5/15%-os lett. Valószínűleg sokkal jobb, de itt már lanyhult a jegyzetelési fegyelmem. Ilyen jó pincebuliban még nem voltam - a garázsban!

Dzsinit kiszabadítottuk a batölból, Májkel Dzsekszon, USA for Africa, Bohém Rapszódia, István a király! Koktél paradicsom, nógrádi ropi, volt itt minden, mint a búcsúban! Találtunk egy Faxet, azt is felpattintottuk. Találtam egy flakon neonzöld folyadékot. Tudtam, hogy valami fagyálló, vagy olyasmi, de olyan guszta volt, hogy szívesen meghúztam volna! Persze nem tettem és a srácok sem hagyták volna. Irigyek!

7624. Rise n Shine Tea Edition. Ez már a másnap első újdonsága volt, de megelőzte két reggeli ital. Egy reggeli savanya és egy reggeli fekete. Ezek már megéneklésre kerültek korábban. Most sem változott a véleményem róluk. A reggeli IPA-ról viszont kell írnom valamit! Kellemes, félszáraz, működik, de a stout jobb. A Hara Punk követte el.

Közben leszedtünk egy jó adag címkét.

7625. Mean Girls. Utálom, hogy szótár kell a magyar kézműves sörökhöz! Rózsaborsos New England pale ale. Glow - Mad közös főzet. Nem üt ki belőle a bors, száraz, ködös, egynek jó.

Na, aztán elindultunk Lacihoz, saját lager sört kortyolgatva útközben. Ez pazar lett!

Az előbb láttam egy indokolatlan  csemegeuborkát az udvaron!

Hú! Kenyérlángossal fogadott minket Laci! Pillanatok alatt megsült a kemencében. Aztán csülök és császár került hőkezelés alá, miközben Staroval kényeztettük a torkunkat. Elmentünk, fociztunk egy jót. Egyszer még én is benne voltam a nyerő párosban ami nagy szó figyelembe véve, hogy a fejem még tudja, hogy mit kellene tenni a labdával, de a testem már régóta nem hallgat rá! A Guri Pils ideális volt a labdarúgáshoz. Visszatérve betoltuk a sült disznóságokat, szedtünk csalánt a leendő Rókabaszóhoz, még vízmosásban is jártunk ami mára már csak egy kikövezett csatorna szegény. Visszafelé Csabihoz meg megittunk egy flaska Imperial IPA-t. Nem szoktunk szarral gurigázni, no!

Visszaérve feltettük a vizet a sörfőzéshez. A fáradtságomat és tohonyaságomat mutatta, hogy eldőltem, mint a rohadt nád egy pacsitól.

7626. Conspiracy Theory. Kávés, gyümölcsös és savanyított. Kezdtük újra a különlegességeket kóstolni. Talán arra jó volt, hogy felpörgesse az ízlelőbimbóinkat! A Reketye és a Hajnali Sörfőzők jegyzik.

7627. Wings. DDH pale ale a Brewing Wibes receptje alapján, az Ugarban főzve. NE IPA-s illat, de ízre sokkal nyersebb (ha jól olvasom amit írtam hozzá), inkább angol IPA ízvilágú.

,,Fingos csalános lesz a sör.” Ööööööö, a csalánost értem, a mondat első felének indíttatását meg csak sejtem, de inkább nem akarom tudni!

Közben azért találtunk rá időt, hogy átugorjunk a Zöld Hatosba is. A srácok borsodiztak, én egy Natur Zitronet toltam. Nem tudom, melyik volt a rosszabb választás?! A KV minden esetre jól esett és szükség is volt rá!

7628. M. Beer Pilsner. Ez már újra egy üvegcserés házi főzet. Egyelőre nem találtam meg, hogy pontosan kié, pedig Csabi biztos lediktálta, ha nem is akkor amikor kóstoltuk. No, majd előkerül ,,A Pokol tornácán....” kezdetű szöveg volt a címkén, az biztos. Lehet, hogy ez is Batha Bálint söre? A pilsner elnevezés ellenére ez egy világos ale volt, ráadásul elég édes, de a lényeg, hogy finom.

7629. MAD X Fantastic Yeasts And Where To Find Them Porcini. Hordóban érlelt savanyított golden ale szárított vargányával. Nem véletlenül bontottuk fel! Tamásunk Tomi fia ugye a nagy savanya kedvelő közülünk. Kaptuk a hírt, hogy sajnos nincs túl jól, ezért kabalából nyekkentettük meg. Szerencsére működött! Amúgy bocsánat, de ez sajnos szokás szerint penetráns volt! Azért tisztelettel elfogyasztottuk.   

Közben kóstolgattuk a csalánt. Zoli szerint szappan ízű. Értettem, hogy mire mondja, de szerintem inkább semmilyen.

7630. Krenner Hefeweizen. Három csempeszkopácsi sör következett egymás után. Az első elég édeskésre sikeredett. Vékony a búza jellege. Kellemes sör, de nem bajor búza.

7631. Krenner Session IPA. Az! Egyszerű, mint a fa ék.

Zoli beterítette csalánnal a konyhát. Jól esett a cola.

7632. Krenner NE IPA. Ezzel elég jól beletaláltak a stílusba. Messze a legjobb volt a három közül.

7633. Gratitude. Ez már a Reketye IPA-ja. Jó élesztős. Ízét tekintve 12 egy tucat.

A sörfőzést közben sikeresen végigvittük 19:45-től 1:13-ig.

7634. Dëwla. Ez az ördögi főzet lett a záró darab így az éjszaka közepén. A Pänel Brewery jegyzi, a Reketyében készült. Hidegkomlózott grodziskie. Vállalható, de nem az én söröm! Száraz, illatában erősebben, ízében diszkrétebben füstös.

Változatos, programokban és izgalmas sörökben gazdag hétvégét zártunk. Közben az érzelmi hullámok hol alattunk, hol a fejünk felett csaptak össze, amit vissza sem adnak a fenti sorok. Talán ez is szerepet játszott benne, hogy 2022. január 1-re csúszott e két nap történetének lezárása.

 

2021. május 17.:

7615. Quadrupel. 10/21,5%-os barna belga stílusú söröcske. Mivel komolyabb részletekre már ezzel kapcsolatban sem emlékszem csak annyit mondanék, hogy mindegyik pannonhalmai főzet megállná a helyét az echte belgák között is! Még jó, hogy legalább a pontszámaikat felírtam anno, bár arra azért egyértelműen emlékszem, hogy finomak voltak!

 

2021. május 15.:

7614. Tripel. 8/17%-os szűretlen belga világos. Ő vitte el nálam a pálmát, meg a fenyőt, a juhart és a tölgyet is. Egy paraszt, vagy inkább apát hajszál választotta el a tökéletestől!

 

2021. május 13.

7613. Dubbel. A Kolorbárnak köszönhetően sikerült beszereznem a Pannonhalmi Főapátság mind a három sörét amit még nem kóstoltam. Kicsit zavar, hogy a nevük pusztán csak a típusuk. Így hülyén festenek a listán és a címkéik sem az én ízlésvilágom szerint valók, de a sörök jók és ez a legfontosabb! Ez a dubbel egy barna 6,5/14,6%-os cucc. Bár két naponta csak egyet kóstoltam a szériából, legkorábban ezt, így utólag mégis valamennyire összehasonlítva tudok róluk nyilatkozni. Így elmondhatom, hogy ez volt a leggyengébb, de még így is korrekt darab volt. Már nem emlékszem, hogy mi hiányzott belőle.

 

2021. május 12.:

Szomszédoltam egy kicsit megint itt a Legenda utcában! Beerduo Zoli áthívott, hogy kóstoljuk meg az erjedő félben lévő legújabb fekete sörüket mielőtt beoltásra kerül az erjesztők egy része különböző ,,csipszekkel”. Mit ne mondjak, nagyon ígéretes az alap főzet! Ha már ott jártam, megkóstoltunk egy-két kész sört. Vittem át pár Sörbratyók főzetet (Toncsit, Marit), amik jól szerepeltek Zolinál és a közben csatlakozó sógoránál is, plusz terítékre került három igazán különleges darab. Zoli Hollandiában élő fia Bence és barátja Dani Weert városában fogtak bele a házi sörfőzésbe. Apa kapott egy kóstolópakkot. Ezek egy részét dézsmáltuk meg együtt nagy örömömre. Neveket nem adtak a söreiknek, így csak a típusuk alapján tudom listázni őket. Amúgy bár Hollandiában készültek, a magyarok közé számolom őket.

7610. Rozsos Blonde Ale. Megint nem volt nálam notesz! Akkor frissen persze kielemeztük ezt és a másik kettőt is Zolival, de a szó elszáll(t)...! Arra határozottan emlékszem, hogy nekem nagyon bejött! Kicsit asszem, édeskés volt. Jól állt neki. A rozsból nem sokat éreztem. A belga jelleg szerintem meg volt.

7611. IPA 3. 6%-os főzet. A neve alapján a harmadik kísérlet a témában. Narancs- és citromhéj volt benne sőt, még koriander is. Nagyjából úgy jártak, mint mi a legelső Kolorbeerrel. Friss gyümölcs héját használták, mivel nem kaptak szárítottat. Minden összetevő szépen harmonizált a malátákkal és a komlókkal, nem ütött ki belőle semmi. Bár a három sör közül ezt éreztem a leggyengébbnek, igazából ez is simán megugrotta a lécet a átlagos sör, igen jó sör határ között, ráadásul felülről!

7612. West Coast DIPA. 7,5%-os, 5 fajta komlóval megbolondított főzet. Elvileg ebben is volt narancshéj, viszont ebbe már eleve édes narancshéjat terveztek a srácok, ha jól olvasom a Zoli által átküldött receptből. Ez a sör sem okozott csalódást, sőt!  

Mindent egybevetve igen csak feldobta a baráti kóstolgatás ezt a pocséknak indult szerdai napot!

 

2021. május 8.:

Nemrég újra sörnapok voltak a Lidlben. Hozattak megint pár érdekesebbnek tűnő külföldi tételt. Szóba került, hogy együtt kóstoljuk meg a srácokkal, de aztán elmaradt a dolog, így végül magamra pazaroltam el az összeset. Négy újdonság volt közöttük. Egy szombati főtt kaja készletfeltöltős főzőcskézés közben szép sorban elkoptak. Nem írtam fel róluk semmit. Gondoltam majd emlékezni fogok rá, hogy melyik milyen volt. Úgy látszik, hogy nem tanulok a saját hibáimból!

7606. American Style Pale Wheat Ale. 5%-os ír főzet a Crafty Brewing Co.-tól. Elég vékony volt benne  a búza, inkább a komlózása dominált, de nem túl harmonikusan. Ivósörnek nem rossz.

7607. Irish Craft IPA. 6%-os India pale ale. Ezt is a Crafty jegyzi. Emlékeim szerint hozott egy jó átlagot, de semmi extra.

7608. Green King IPA. 3,6%-os, nem sok köze van valójában az IPA típushoz. Angol főzet. Balázs oldalára is felkerült közben. Ott hozzászólásban Vétek Gyuri bátyánk kifejtette, hogy ez inkább egy bitter, csak marketing célból lett le-IPA-zva. Asszem, teljesen igaza van. Fogyasztható, de kicsit unalmas, mint általában a legtöbb alacsony alkohol tartalmú alap angol világos sör.

7609. IPA Pale Ale. 6,1%-os. Talán Italian pale ale? Minden esetre olasz gyártású. Beleillett a napi szortimentbe. Se fölfelé, se lefelé nem lógott ki minőségben. Kérdés, hogy akkor most félig üres, vagy félig teli volt a pohár? Háááááát...!

 

2021. május 7.:

7605. Krenner Raspberry Berliner Weisse. Egy gyógyító sör. Nem gyógy, gyógyító! Málnás Berliner weisse Csempeszkopácsról. Remélem, hatni fog! Kifejezetten finom. Emlékeztet a Sörbratyók saját főzésű gyümölcsös söreire, leszámítva a plusz savanyítást, de nem tolták túl benne. Köszönöm a beszerzést és szállítást az illetékeseknek! Bocsánat, amiért most nem emelem ki őket név szerint!

 

2021. május 1.:

A munka ünnepe számomra egyben a barátság ünnepe annak ellenére, hogy ma egyedül kóstolgattam. Három új sör kerül fel a listára három barátomnak köszönhetően.

7602. Zsombói Szilvás. 4%-os szilvás világos láger. Érezni alatta a nem túl jól sikerült alap sört, a szilva meg olyan, mint ha a cefréből szedték volna ki. 23-án járt le a szavatossága, szóval azért ennek a minőségébe is bele kell számítani, hogy túlléptem jócskán a fogyasztására szánt időtartamot! Lehet, hogy fénykorában sokkal jobb volt. Pozitívuma, hogy nem sziruposan édes. Az előző zsombóinál lemaradt, most pótlom, hogy Balázs barátom intézte a beszerzésüket. Köszönet érte!

7603. ETO Pils. 4,4%-os szűretlen világos láger. Gondolom a Győri Pils egy változata. Nem rég a győrújbaráti Vaskakas Sörfőzde és a Győri ETO együttműködési szerződést kötött. Tök jó, hogy egy helyi kisvállalkozás biztosítja számukra a saját márkás, ráadásul igen jó minőségű sört! Ezt sokkal szívesebben fogyasztom, mint a soproni Fradi Sört (a Horizont Fradi sörei meg szerintem sajnos csak egyszeri, alkalmi kiadások voltak), de ettől függetlenül mindörökké Hajrá Fradi!!! Egy újabb csavar a történetben, hogy Szentpéteri Gábor barátomtól kaptam ajándékba, aki a kevés MTK drukkerek egyike. Ebből is látszik, hogy jó esetben a sport és a sör összehozza és nem elválasztja egymástól az embereket!

7604. Human Experiment Fourteen. A Brew Your Mind ezúttal egy 5,6%-os APA-t főzött a sorozat következő darabjának. Ennek sem rontották el a komlózását, finoman fogalmazva! Szokás szerint remek! Alapból is Sörbratyó Kocsis Zoli barátom szokta mostanság átvenni nekem, nekünk a BYM söröket, de ezúttal külön kellett utána mennie, ráadásul most még ajándékba is kaptuk tőle, így duplán nagyon szépen köszi Zoli! Nagy kár lett volna lemaradni róla!

 

2021. április 28.:

7601. Zsombói IPA. 4,5%-os NEM IPA! 5 napja lejárt a szavatossága és 1 literes PET palackba töltötték, ráadásul utazgatott is nem keveset, így nem akarom különösebben minősíteni az aktuális állapotát, de szerintem ez soha sem volt IPA. Eladó a sörfőzde Zsombón. Hááááát....!

 

2021. április 24-25.:

Bicskei bográcsozáááááás! No, de ne rohanjunk ennyire előre az időben! Szombat reggel Csepivel ketten vágtunk neki a nagy útnak Gyöngyösről Tápióbicskére. Persze előtte még leugrottunk a piacra. A kerthelyiségek nyitásával együtt a helyben lángosozásra is újra lehetőség nyílt, így a hagyományos módon, talpon állva toltuk be a sajtos-tejfölöst. Előtte még vettünk kézműves sajtokat, aztán kis kitérőkkel útra keltünk. Csepi párja megérdemelt egy lángos házhoz szállítást, Szabitól pedig kaptunk egy svéd sört kóstolásra, amit majdnem a munkahelyén vettünk át. Könnyed kocsikázás és máris Nagykátára értünk! Innen egy köpés Bicske, de mi még megálltunk a Bauer Sörfőzdénél. Az utóbbi időben nem voltunk maradéktalanul elégedettek a söreikkel, de a kerthelyiségek nyitásának napján muszáj volt inni egy korsó csapolt sört! Jelentem, megtörtént! Közben alibiből kávéztunk is egyet, hogy Csabi lelkileg könnyebben fel tudja dolgozni a késlekedésünket és a sofőr se szomjazzon. Meg hát nem ártott kicsit felturbóznunk magunkat a hétvége ,,viszontagságaira”!

Nagykátán egyébként nem rég megújult, illetve új helyre költözött a Guri Serház, de sajnos délelőtt nem volt nyitva, így oda nem tudtunk betérni, viszont Csabi a héten bevásárolt náluk, így megérkezésünk után Guri sörökkel nyitottunk. Black Ball, Melange, majd egy számomra új darab követték egymást.

7582. Bahama Mama. 5%-os milkshake pale ale. Azaz tejcukros világos ale ananásszal és kókusszal. Nagyon jól el lett találva. Nem lóg ki belőle semmi. Remek sör!

7583. MAD X Botanical Roots. Hát igen! Csabi ölég hamar elkezdte a kiképzésünket! Szerencsére, mint utólag kiderült, azért összességében igen kíméletesen! 6,3%-os naspolyás vad ale. Van benne koncepció, na de akkor is! Hú! Szerencsére nem kellett hármunknak meginni az egész 0,75-ös üveggel! Csepi szerint uborkasaláta lé cukor nélkül. Mindent egybevetve Mad X-hez képest iható volt.

7584. Puszta Teatime - Zen Mode. Ez már az Ugar teás sorozatának egy darabja, zöld teás session IPA. Hú, ez nagyon jó! A tea teljesen belesimul. Remek IPA!

7585. Eggnog. A Viharsarok kveik milkshake IPA-ja. Igazi ízorgia! Ráéreztek a témára! Kacifántos, de nagyon szerethető.

Közben előkészítettük az alapanyagokat a bográcsos őzpörkölthöz és szép lassan kitelepültünk. Meg is érdemeltünk fejenként 1-1 üveggel az idei, igen jól sikerült lágerünkből!

Ha jól emlékszem ezt annak apropóján hoztuk fel a pinyóból, hogy befutott egy házi sörfőző kolléga, Nagy Sándor (talán) Monorról, aki a Csabi által felajánlott halom üres üvegért cserébe hozott első három saját főzésű söréből kóstolót, amikért még pluszba ő is kapott Sörbratyók főzeteket. Szimpatikus fickó volt! Az első két sörét elég hamar meg is nyekkentettük. Előtte még azért Csabi megcitrushéjazta a bográcsost! Na jó, csak a tüzet alatta. Végre Kormi is ,,kiszabadult”! Kezd felnőni. Jól viselkedett. Szépen neveli az apja!

7586. Sarubeer Pilsner. Neve ellenére ez a 4,2%-os világos sör ale típusú. Picit édes, de nagyon korrekt, egyszerű alap világos. Igazi minőségi ivósör. Szerintem annak is volt szánva. Azt mondta a címkéje, hogy. ,,A pokol tornácán elengedett kézzel!”

A két monori főzet között lecsúszott 1-1 üveg Repülő Nyúl is. Guns ‘n’ Roses szólt (Csepi elhozta a hangfalát) és izzadt lókolbászt toltunk, még Kormanó is! Közben megboroztuk a bográcsost, mondtuk Csabinak. Erre Csepi még rávágta, hogy ,,De kívülről!” Na, arra aztán volt arckifejezés! Persze valójában belülről öntöztük meg a bogit és a saját torkunkat is, hiszen kóstolás nélkül nem öntünk bele bort a kajába! Nem írtam fel, hogy miféle volt, de úgy emlékszem, hogy jóféle. A Die Hard 4 zenéjét én kértem, a Jackson 5 nem tudom, hogy keveredett a képbe.

Na de amikor reccsen a fakanál, mert Csepi be akarja bizonyítani, hogy érdemes volt egészben beletenni az első fokhagyma girizdeket a bográcsba! Mint kiderült, szegény fakana utolsó cselekedeteinek egyike volt! Nem tudni miért, de végül a tűzben végezte! Erről jut eszembe! Ez is olyan nehezen gyulladt meg, mint a gyufa a tűz begyújtásakor. Minőségi cucc volt! A maradékát dobozostól rádobta Csabi a tűzre, de még az is alig akart meggyulladni!

7587. Söndör Sör. A második főzet a pokol tornácáról. Kicsit szúrós, de ez is jó. Markáns a komlózása. Van valami izgalmas benne.

Közben Laci és Tamás is befutott! Ittunk Guri Pils-t. Tökéletes volt. Aztán ittunk újdonságot megint:

7588. Terra Incognita. Az Invitro Brewing a Reketyében főzette le, majd Csabai Miklós 5 éves boros hordójában érlelték. Ja, hogy mi a típusa? Azt nem írtam fel és nincs kedvem visszakeresni a neten, mivel úgyis (számomra) pocsék volt. Messze nem olyan durva, mint egy Mad X, de akkor sem az én világom! Markánsan savanya.

Ittunk jó Guri Meggyet, meg ittunk még valamiket. Lacival felcsórtunk a pinyóból két üveg AK Harvestet. Sokat javult a hónapok során! Kezd besimulni a savanykássága, pedig nem hittünk benne!

A csocsóasztalt is befogtuk. Jól időzítve akkor merültünk el az asztali foci világában, amikor a főzés a célegyenesbe ért, már a vargánya is benne volt. Azért végül nem égettük le (nagyon)! Finom lett a kaja. Kár, hogy Tamás pont vacsora előtt lépett le!

Valamikor menet közben kopasztás is volt. Nem tyúkok, hanem én és Csabi lettünk megkopasztva. Kinyitott a Barbár, bocsánat, Barber Shop! És majdnem mind a ketten emlékeztünk rá! A Hop Top Take a shake-jét azért szerintem még 5-en kóstoltuk meg. Három meglepő dolog volt benne. Egyik, hogy jó volt ez az epres, kókuszos milkshake session IPA, másik, hogy a Csabi által  One Beerből vett és a Csepi által a Sparban beszerzett címkéje nem volt egyforma, harmadik, hogy ööööö...., azt közben elfelejtettem!

7589. Make No Sense. Ezt a Hop Top-ot jó eséllyel már tényleg csak hárman ittuk megint. Hááát, egy fanyar savanya izé volt ez a gose.

Nem volt még késő, de már majdnem aludni mentünk. Kicsit megfáradtunk, vagy mégsem? Csabi szinte az ágy széléről rángatott vissza minket, mondván hát még ki van készítve pár sör! Nekiálltunk hát újra!

7590. D8. Uradalmi balti porter. Korábban sem mentem bele nagyobb elemzésekbe, de ekkor már pláne esélytelen lett volna! Jó vót!

7591. Citromtorta. A Viharsarok jó a pastry ale stílusban. Ez a citromos nem a legkiemelkedőbb darab tőlük, de azért ezt sem rontották el. Ahogy fogyott egyre kevésbé volt sör, de jó volt.

Ittunk még egy Baklavát, meg egy Soultyt. Előbbi másnapos fing szagú volt, ízében pedig füstölt, vagy odaégett karamellára emlékeztetett. Utóbbi, meg a franc tudja, hogy mire! Elfáradtunk! (Újra.) Ideje volt már tényleg nyugovóra térni!

Másnap hajnalban keltünk. Csabit kidobta az ágy, minket meg Csabi az ágyból. Na jó, nem! Felkeltünk magunktól. Egy kis téblábolás és Rehab-ilitációt követően előkerült az első sör a hűtőből. Morning Joe beköszönt! Kicsit még tiltakozott ellene a szervezetem, de valahol mégis jól esett. Egy remek sör, mint tudjuk. Aztán tovább gyógyítottuk magunkat.

7592. Gyógysör. A Mao Brewery egy új formáció, akik a Reketyében főzették le első söreiket. Mit ad Isten, az egyik pont ez a ,,gyógysör”! Nem tudom, hogy mit tettek bele, de a kis fanyarkásságával együtt kellemes volt. Talán csak bemesélem, de mint ha tényleg segített volna egy kicsit!

7593. AK Koppány. Ez már egy jótékonysági házi sör amit gyűjtőcimboránk, Jimmy főzött és adományozott az Aranykor Kanizsa egyesület részére jótékonysági árverés céljából. Megmondom az őszintét, én nem szálltam be a licitbe, Csabi viszont igen, így én is azon kevés szerencsések egyike lehettem, aki megkóstolhatta. Nagyon szépen összerakott 5,2%-os stoutot ismerhettünk meg Koppány személyében.

7594. AK Bulcsú. Hasonló célzattal készült 5,1-es világos lager. Picit édeskésnek éreztem, szerencsére egyáltalán nem volt főtt kukis az íze. Csabinak ez ízlett egy árnyalattal jobban, nekem a stout, de korrekt darab volt mind a kettő.

Nagyjából ekkortájt talán már némi szilárd élelmet is vettünk magunkhoz. Elkészült a méltán világhírű bicskei tojásrántotta kis félcsavarral, remek háztáji tojásokból.

7595. Black Hostess. A kiskunhalasi Oázis Sörfőzde porter söre sem maradhatott az üvegében. Kellemes, száraz. Először azt hittem, hogy stout, de a lényeg, hogy finom. Köszönet érte korábbi gazdáinak!

7596. Bryggmästarens Premium Gold. A svéd Abro Sörgyár 5,9%-os világos lagere. Ezt kaptuk még szombat reggel Szabitól, köszönet érte! Kicsit édes volt, de iható. A skandináv gyári sörökre jellemző egyszerűség jellemezte, náluk meglepően magas alkohol tartalommal.

7597. Malt Eater. A Hajnali Sörfőzők jegyzik ezt a robust portert amit a Reketyében főzettek le. Sajnos belekerült egy kis festőmalátás fanyarkásság, ami elvitte az ízét. A ,,robust”-ból semmi nem jött át. Iható, de megkockáztatom, hogy nem ilyen végeredményt szerettek volna elérni.

7598. Doom. 8,8-as triplán hidegkomlózott IPA a Hop Top-tól. A tripla rész nem dobta meg nagyon szerintem, de ezzel együtt is egész jól tolta a modern IPA-kra jellemző komlós, virágos, gyümölcsös illat és ízjegyeket, még ha nem is robbanásszerűen.

7599. First Finlay BD-17 63. ,,Cream whiskey barrel aged imperial stout” Na, ezt most hogy kell érteni? Létezik olyan, hogy cream whiskey és annak a hordójában érlelték, vagy ez egy imperial cream stout amit whiskey hordóban érleltek? Mindegy! Jó volt! A First jegyzi.

Közben a nyitott ajtó és a frissen préselt levegő...! Hmmm! Na, de eljött a János áldás ideje! Még nem mondtam, de persze szegény Csepi szinte teljesen szárazon nézte végig ahogy mi Csabival szépen rátöltünk az előző napra vasárnap reggel, délelőtt és végül még kora délután is! Nem akartam már tovább feszíteni a húrt, bár egyébként tök jól belelendültünk a történetbe!

7600. Horizont Selfish Games 03 Helles. Értem én, hogy kísérleti sorozat, de mit kell, mit lehet kísérletezni egy hellesen? Mondjuk, ha belegondolok, a sörtípus egyszerűsége ellenére is ittam már piszok jó bajor helleseket és tök gyengéket egyaránt. Hááát, ezt nem sorolnám a piszok jók közé! Ölég édes volt.

Még ottlétünk során konstatáltuk, hogy a kilós kenyér már csak 0,9 kg, pedig 1,5-2 kg-osnak néz ki, úgy fel van fújva. Kenyeret venni még meg kell tanítanom Csabit!

No de...! Szóval a János áldás után elindultuk - azt hiszitek, hogy haza, mi?! Hát nem! Tamásékhoz, mert Csepinek és szép zöld autójának hála el tudtuk vinni itthonról a már évek óta őrizgetett logózatlan 0,3-as ST1-es korsóimat, hogy Sörbratyók korsókká válhassanak a közeljövőben hazánk őrzőinek hála! Szóval átdobtuk a korikat, s ha már így alakult, Csabi is elkísért minket. Így viszont szükség volt még egy útravaló sörre (kb. 1 perc kocsival az út) ezért bontottunk 1-1 saját karácsonyi söröcskét, azaz Lucyt. Pár percre letáboroztunk Tamáséknál, összefoglaltuk az előző nap eseményeit, már amire emlékeztünk, aztán viszont már tényleg hazaindultunk! Illetve nem, mert Csabit előbb haza ,,kellett” vinni. Azt már pontosan nem tudom, hogy mivel magyaráztam(tuk) meg, de ennek örömére megnyekkentésre került még egy útravaló sör, egy a jófajta Sörbratyók lágerből és már (tényleg) úton is voltunk hazafelé!

Máskor előrelátóan bekészítem ilyenkor vasárnapra a gyomornyugtató túrós tészta alapanyagait, de most úgy éreztem, hogy áááá, úgy sem lesz rá szükség! Háááát, azért megálltunk  - vasárnap kora délután lévén - az egyszerűség kedvéért a Tesconál bevásárolni! A lángosos zárva volt, de a grillcsirkés nem, hát vettem egy egészben sült csülköt! Mint kiderül, pazar! Csak javasolni tudom mindenkinek, aki felénk jár! A túrós tészta így maradt vacsorára, de így is megtette hatását (inkább a lelkemre, mint a testemre)! Na, szóval fasza kis hétvége vót ez! Aki kimaradt, lemaradt, de majd legközelebb, ugye?!

 

2021 április 23.:

Szentpéteri Gábor barátommal leültünk kicsit ,,szakmázni”, ahogy ő szokta mondani. Az apropó az volt, hogy Balázsnak hála sikerült 1-1 üveg ide szentandrási húsvéti sörhöz hozzájutnunk, de akadt még más finomság is. Tulajdonképpen az összes megnyekkentett sört Balázsnak köszönhetjük.

7579. Nyúlon Innen 2021. Komoly váltás történt a korábbi évekhez képest, idén New England IPA-k készültek a nyúl két oldalára. Szokás szerint az Innen lett az alap verzió, fűszerezés nélkül. Sikerült belenyúlniuk a témába! Ennyire frankón szűretlen sört még korábban nem adtak ki. Örülök, hogy most bevállalták! A négyféle komló pedig szépen harmonizált benne. Mindkettőnknél nyerő darab volt. Típus azonos főzet.

7580. Nyúlon Túl 2021. A túloldali verzió sárgabarackot és bazsalikomot kapott még pluszba. Mind a kettő érződik rajta rendesen, de szépen beleilleszkedve az alap sör harmóniájába. A fűszeres verzióktól mindig félek, de ez igen frankó lett!

Ezek után a két első Teszt András sör következett. Nekem másodszorra, Gábornak először. Ő elégedett volt velük, s meglepő módon most én is. Sokkal jobban ízlettek, mint első kóstolásra.

7581. Flexman II. Happy Birthday. Ez már az Ugar Puszta Superheroes sorozatának egyik újragondolt darabja. 6,7%-os triplán hidegkolózott keleti parti IPA. Meglepő módon Gábornak nem ízlett, pedig szerintem abszolút passzolt az előtte ivott sörök ízvilágához. Nálam ez is igen szépen szerepelt. Jól tolta a komlókat illatban és ízben egyaránt. 5 fajta került bele, de nem lógott ki belőle egyik sem és az alap maláta teste is szépen lett összerakva.

Záró darabként a Yeast Side Gryphon-ja következett, ami szintén az Ugarban készült. Visszanézve a listámat kiderült, hogy Csabinál már ezt is kóstoltam, de sebaj, ismétlés a tudás anyja! 11,5%-os RIS létére nem volt túl tolakodó az alkoholossága. Egy pici malátás  édességet még nálam elbírt volna, de igazából így sincs miért belekötni, kiváló sör második kóstolásra is.

 

2021. április 22.:

7578. Trooper Sun and Steel. A 6. sör az Iron Maiden és a Robinsons sörfőzde közös terméséből. Nálam még csak a 3. A ,,sake lager” típusmegjelölése nem túl szimpatikus, de szerencsére iható cucc volt. Egy csomó infó van a dobozán, még sem tudtam kibogarászni az összetevőit. Gondolom van benne rizs rendesen, attól lehet fanyarkás. Egynek jó volt, többet nem kérek belőle. Köszönöm a beszerzését Balázs!

 

2021. április 15.:

7577. Praha. A Borsodi a Staropramen ,,jóvoltából” piacra dobta ezt a 4%-os világos lágert, aminek a dobozára azt írták, hogy ,,Prága ihlette”. Persze még véletlenül sem magyarul, vagy uram bocsáss, csehül, hanem divatosan angolul. Az az utunk jutott róla eszembe amikor a Károly-hídon dobozból ittuk a 10-es Braníkot. Én leszúrtam a srácokat, hogy hogy lehetnek ennyire turhisták, hogy ilyen szart vesznek, ráadásul dobozosat, de az az igazság, hogy végül nekem is jól esett! Ezzel most ugyanígy vagyok. Nem jó, de jólesik! A Borsodi javára írom, hogy viszonylag nagy betűkkel ráírták a dobozra: ,,A SÖRT NEM PRÁGÁBAN, HANEM MAGYARORSZÁGON FŐZTÉK.” Ezt mondjuk a többi nálunk pancsolt Starora is ráírhatnák, vagy rajtuk van?!

 

2021. április 11.:

7576. Kőbányai Citrom Alkoholmentes. Ezt már szinte  csak a poén kedvéért vettem meg, de nagyon kellemes csalódást okozott. Nem is tudom, hogy mikor ittam ennyire finom radlert utoljára?! Nagyon el lett találva az íze. Remek frissítő, üdítőital. Sör ízt talán nyomokban tartalmaz. Nem túl édes, nem túl savanyú, nem éreztem műnek sem. Kifejezetten jól esett! Ráadásul ez az első általam ismert radler a Dreher által forgalmazottak közül ami tényleg Kőbányán készült és nem Szlovákiából hozták be.

 

2021. április 9.:

7575. Gösser Natur Zitrone 0,0% Áfonya-Citrom. Már jó ideje nem szoktam megvenni az itthon kiadásra kerülő újabb és újabb radlereket, főleg nem az alkoholmenteseket, de ezt Balázs barátom annyira dicsérte, hogy kedvet kaptam hozzá. Első blikkre elég kellemetlen, hogy használt alsógatya szaga van, de az íze nem rossz. Üdítőitalnak vállalható alternatíva. Sör ízt különösebben nem éreztem rajta. A szagáért meg szerintem a vörös tőzegáfonya a felelős. Mindent egybevetve nem hiszem, hogy még egyszer rámozdulnék.

 

2021. április 5.:

Húsvét hétfő és egyben a bátyám születésnapja. Dupla ünnep a mai nap. Ezzel együtt csendesen töltöttem, gyűjtemény rendezéssel, itthon. Balázs barátomnak hála három érdekes sört kóstolhattam meg közben.

7572. Országos Kéksör. A Kissler sörfőzde 4,9%-os világos, illetve kék színű lágere. A Magyar Természetjáró Szövetség részére készült különlegesség. Egy alap világos sör, izgalmas kék színnel. Aki teheti, kóstolja meg! Főleg a túrázók! Izgalmas, egyedi élmény függetlenül attól, hogy az íze éppen bejön valakinek, vagy nem. Egyébként egy markánsan komlózott pilzeni félét tisztelhetünk benne.   

7573. Konrad Zeleny Král. A kék után jöjjön egy zöld sör! 5%-os cseh láger Vratislavicéből. Kicsit talán letisztultabb az íze, de ezt is a színe teszi igazán izgalmassá.

7574. Gepard. 4,5%-os ale. Ez is a Pivovar Liberec terméke, egy felső erjesztésű söröcske. Vizuálisan nem nyújtott semmi újat, viszont baromi jó volt! Elférne belőle itthon vagy 2-3 tálcával!

A bratyómnak ezúton is boldog születésnapot kívánok! Isten éltesse sokáig! Amúgy meg hepi nyulat mindenkinek!

 

2021. április 2.:

7570. Kissler Dombóvári Jubileumi Világos Sör. 4,9%-os világos láger.

7571. Kissler Dombóvári Jubileumi Vörös Sör. 4,9%-os vörös láger.

Két egyébként valószínűleg alap Kissler sör, amiket ezúttal Dombóvár várossá avatásának 50. évfordulójára adtak ki, először 2020-ban. Mindig jó látni a lokálpatriotizmust! A helyi vállalkozások és a városvezetés összefogása viszi előre a várost és az országot is!

 

2021. március 31.:

Nem régóta van a piacon a Dreher és a Mad Scientist közös világos söre, mégis úgy döntöttek, hogy máris változatnak a receptjén. Balázsnak hála ma össze tudtam kóstolni a kettőt. Kivételesen egyszerre bontottam fel őket és felváltva kortyoltam belőlük.   

7569. Kőbánya X - Underground Lager több komlóval. Ezen az újon valóban érződik a több komló. Egy kicsivel illatosabb, jóval keserűbb, de ez utóbbit nem érzem pozitívumnak, mert szerintem vadkeserű lett. Mondjuk volt olyan korty, aminél a régebbit éreztem komlósabbnak, de azt viszont kellemesen, harmonikusan. Érdekes! 5 hónap és 10 nap van a két főzet szavatossági ideje között, még sem éreztem fáradtnak a régebbit, sőt! Egy kis testet hiányolok mind a kettő alól, pedig 5%-osak, ami gyári szintem nem olyan rossz. Összességében valami jobb, több, kellemesebb rémlett az első kóstolás idejéről erről a márkáról! 

 

2021. március 30.:

Lassan már mindenhol kaphatók a Borsodi új ,,sörei”, de a most kóstolásra kerülő két dobozt még Balázs barátom szerezte be nekem, biztos ami biztos, az első adandó alkalommal. Hetek óta kerülgettem őket a hűtőben. Ideje volt túlesnem rajtuk! A gyömbérest többen is dicsérték, de azért mégis csak egy - pontosabban kettő - Borsodiról van szó... Na nézzük!

7567. Borsodi Gyömbér Ale. 4%-os gyömbéres felső erjesztésű világos sör. Olyan, mint a lengyel radlerek. Hiába 4%-os, sörhöz nem sok köze van, bár némi keserűt azért találtam benne, de ezzel együtt is összességében az üdítős édesség a domináns. Szeretem a gyömbért, de én sört szerettem volna inni, ez meg nem az.

7568. Borsodi Meggy Ale. A meggyes változat is 4%-os. Ugyanúgy üdítőital jellegű. Meglehetősen mű. Ja! A gyömbéreshez ezt nem írtam, de arra is igaz! Ez sem tetszett! Csak azért végzett nálam egy kicsivel jobb helyen, mert a meggy a kedvenc gyümölcsöm, így kevésbé zavart a szirupossága. Azért magamtól nem fogok venni még egyet egyikből sem, kivéve, ha találok üveges verziót. Nem az összekóstolás miatt, hanem a címkéjükért. Nehéz a gyűjtők élete...!

Viktor barátom egészségére (is) fogyasztottam őket, születésnapja alkalmából! Isten éltesse sokáig! Mentségemre szóljon, hogy neki szerencsére nem kellett belőlük inni, hiszen sajnos egyelőre esély sincs rá, hogy együtt sörözgessünk! De ami késik, az lassan jön...!

 

2021. március 28.:

Két kápolnásnyéki sör a legutóbbi nálam tartott kóstolón kimaradt a szortimentből. Ma azokat nyekkentettem meg.

7565. Nyéki Világos. 4,7%-os szűretlen világos láger. Hát ez baromi jó! Jó élesztős, sűrű, keserédes, vagy édeskésen keserű. 4-5 korsóval simán lemenne belőle, ha lenne. Most ez az egy csúszott le nagyon gyorsan.

7566. Nyéki Meggyes. 4,5%-os meggyes ale. Ez viszont nem tetszett. Azzal nincs bajom, hogy a divatos, édeskésebb vonalat követi, de elég műre sikeredett az íze. Ami keserű van benne az nem igazán sörös, inkább kellemetlen, meggymagos. Nem az én világom.

Ezzel részemről lezárult az új kápolnásnyéki sörfőzde, a Belatiny Sörmanufaktúra induló szortimentjének kóstolása. Nálam összességében jól vizsgáztak. A világos győzött, az IPA és a balti porter is nagyon jó volt, az APA jöhet bármikor, a búzán szerintem lenne mit fejleszteni, a meggyesük nem az én világom. Szerencsére nem csak a számomra meglehetősen bizarra sikeredett címkéikben van fantázia, hanem a söreikben is!

 

2021. március 27.:

7564. Kissler Blackler mix. 2015-ben kóstoltam először feketeribizlis barna sört Dombóvárról. Akkor 6,2%-os volt és megmondom az őszintét, egyáltalán nem ízlett. Nem csoda, hiszen kifejezetten rühellem a feketeribizlit. Ezért most kicsit féltem megbontani az üveget, de szerencsére kellemes csalódás ért! Ez a főzet 4,8%-os, markánsan gyümölcsös, de még sem üt ki belőle az általam került gyümölcs. Meglehetősen édes, elég csajos, viszont érezni rajta a sört is. Kifejezetten ízlett. 0,33-as volt. Nem bánom, hogy van belőle egy 0,5-ös is a hűtőben. Azt már bátran és lelkesen fogom felbontani!

 

2021. március 26.:

7563. Kissler Brutal Pils. Beszédes a neve dombóvári barátaink ezen főzetének. Brutális komlózást kapott. Nem új hullámosan, hanem inkább pilzeni a köbön módon. Egy kis harmóniát elbírna még, de nem rossz főzet! Gyorsan lecsúszott... 4,9-es, mint az alap világos sörük.

 

2021. március 23.:

Császár Zoli barátomnak köszönhetően ma egy nagyon különleges sörkóstolóban volt részem, ami csak néhány kiváltságos embernek adatott meg. A napokban zajlott le a házi sörfőzők idei versenye, az aktuális járványügyi helyzet miatt most először - és remélhetőleg utoljára - online formában. Zoli tagja volt a bíráló bizottságnak, egész pontosan a New England IPA kategória 4 tagú zsűrijének. Minden bíráló kapott egy-egy üveggel a nevezett sörökből amiket egyszerre bontottak meg és értékeltek ki, miközben online tartották egymással a kapcsolatot. Na már most Zoli felelősségteljes kóstolóként csak egészen minimális mennyiségeket ivott meg az egyes sörökből, a maradékokat pedig gondosan visszazárta, ráadásul az otthoni sörfőzők által használt kupakolóval újra rá is húzta a koronazárakat az üvegekre majd hűtve tárolta őket, hogy minél kevésbé sérüljenek és meghívott engem egy közös kóstolásra. Szóval mind a 14 versenysört megízlelhettem, amiket NE IPA-knak szántak. Pár szóban, max. 1-2 mondatban le fogom írni róluk az őszintét, de azért vegye figyelembe mindenki, hogy én csak egy laikus sörkóstoló vagyok és azért ezek már pár napja megbontott sörök voltak, még ha nagyon vigyázott is rájuk Zoli. Mivel természetesen vakteszt formájában zajlott a verseny egyelőre sajnos az első három helyezett kivételével még nem tudom, hogy melyik sört ki főzte és milyen fantázianevet adott a gyermekének, így csak a ,,rajt sorszámuk” alapján tudom őket listázni. Némelyiknek ráadásul hiányosan írtam le a számát, de azért visszakereshető lenne pontosan mindegyik, ha hozzáférhetne az ember fia a nevezési listához. Mondjuk mint kiderült, erre sajnos nem lesz lehetőségem adatvédelmi okokból...! No, de akkor nézzük miket rejtettek a palackok! (A zárójelben lévő első számok a sörök versenyen elért pontszámát mutatják a maximális 50-ből, a második számok pedig Zoli értékelését. Talán ennyit közzétehetek róluk.)

7549. 282 227 (18-13). Ez a sör érte el a legkevesebb pontot a versenyen, mindössze 18-at. Édeskés, picit fura volt az illata. Zoli szerint ízhibás, de én tanulatlan sörivó ezt nem éreztem rajta. Az biztos, hogy egyáltalán nem típus azonos, semmi köze a NE IPA-hoz, de nekem kifejezetten ízlett.

7550. 954 978 (20-15). Ez végzett az utolsó előtti helyen. Kicsit vegyszeres az illata, de az íze nem olyan rossz. Ez sem NE IPA, de vállalható sör.

7551. 434 188 (22-17). A hátulról harmadik sör. Semmi illata nem volt, az íze pedig kellemetlen.

7552. 395 463 (24-19). Meglehetősen fakó, kevés benne az élesztő, ráadásul kicsit büdös. Eddig ez volt a legrosszabb.

7553. 131 795 (27-28). NE IPA-nak ez is túl letisztult. Kicsit sötétebb, mint az előző volt. Ez még büdösebb, még rosszabb mint az előző.

7554. 155 115 (28-29). Na ez már piszkosul élesztős, ahogy kell! Illatában és ízében is körtére emlékeztetett. Keserűbb, mint egy NE IPA-nak kellene lennie, de nem rossz sör. Az utolsó kortyot mondjuk már kicsit karcosnak éreztem.

7555. 223 635 (27-30). Ez is körte illatú és ízű, csak sajnos erjedt formában, mint ha körte cefre lenne. Az élesztőssége az stimmel. Markánsan keserű. Zolinak közben eszébe jutott, hogy van vörös Leicester sajtja, ami kellemes felüdülést jelentett a sörök között és ezzel a főzettel együtt kóstolva nagyon sokat javított a folyékony kenyér ízén.

7556. 365 152 (27-40). Zoli így jellemezte:,,Ilyet még nem szeretnék főzni, de.....” Enyhén citrusos illattal dolgozott, az íze markánsan keserű volt. Ez nekem bejött, de inkább mint AIPA.

7557. 919 419 (33-30). Élesztősség OK, színe, illata, íze barackos. Zoli: ,,Ha ilyet főznék az már rendben lenne. Van benne egy kis borsosság, ami jellemző erre a komló kavalkádra.” Ez volt az első igazán típus azonos NE IPA. Nálam végül ez végzett az első helyen.

7558. 449 247 (29-30). Szaga Domestos WC illatosítóval keverve. Ennél egy fokkal jobb az íze, de még így is pocsék.

7559. 729 657 (32-32). Zolinak nagyon tetszett az illata, nekem egyáltalán nem. Talán ez volt az első kettő után a harmadik sör, aminél jelentősen eltért a véleményünk. A borsosságot dicsérte benne Zoli, a citrusosságot hiányolta. Nekem egyszerűen nem ízlett úgy, ahogy volt.

7560. 232 747 (34-36). Mivel ez a főzet  a dobogó harmadik fokán végzett, az eredményhirdetésből lehet tudni a nevét és készítőjét. Rimár Péter Hazemester nevű söre. Basszus, ez büdös! Ráadásul még enyhén savanykás is! Sajttal az első korty elviselhető volt, de összességében bűn rossz! Lehet, hogy ennek hatványozottan ártott meg a pár nap tárolás a verseny óta?

7561. 238 725 (38-38). Az ezüstérmes sör Kókai Gábor Sweet Six Valentine-ja. Illatos volt, csak valahogy olyan módon ami nekem nem jött be. Sötét, sűrű, az első sör ami komolyabb habot fejlesztett - de hát ugye  újrabontott sörökről beszélünk... Aztán menet közben kezdett megtetszeni az illata. Sokkal malátásabb volt mint bármelyik előtte. Nagy test, vékony komlózás, de jó sör. Ahogy egyre jobban belemerültem kezdett közelíteni a típushoz. Sajttal együtt egyenesen mesés!

7562. 836 385 (40-40). A kategória győztese, Unk János és Kriszt Rókus Twin Peaks II. nevű söre. Zolinak nagyon tetszett az illata, nekem még szoknom kellett. Zoli: ,, Nem mondom, hogy nem lehetne testesebb, de nekem ilyen a NE IPA!”. Meglepően édeskés. Laktózt is tettek bele ami krémesebbé, selymesebbé tette az ízét. Kicsit talán szúrós volt. Ehhez egyáltalán nem passzolt a sajt, de az nem baj. Összességében nem rossz sör, de nálam nem ez győzött, még dobogóra sem került volna, ami persze nem jelent semmit. Ez csak az én szubjektív véleményem laikusként, ahogy ezt már az elején kihangsúlyoztam. Egyébként mint kiderült, ez egy ad hoc jelleggel készült főzet volt. Mást terveztek a srácok, aztán kiderült, hogy nincs otthon minden alapanyag, így újra tervezték a napi főzést. Egy verseny győztes sör lett belőle...!

A versenysörök után Zoli jó szokásához híven csapolt még a saját főzeteiből is. Mi baj lehetett volna belőle? Végülis másnap semmi fontos dolgom nem volt, csak melóba kellett mennem hajnalban... A Herr Weizen bajor búza és a Döbrögi AIPA is hozta a szokásos remek ízvilágot. Közben hogy, hogy nem, jót beszélgettünk. A sörök kielemzése mellett előjöttek különböző anekdoták és a sörfőzés rejtelmei terén is tanultam megint egy-két dolgot.

Hekker tanár úr áttöri a tűzfalat, beülteti a vírust és ő nyert! Vírus = érdeklődés. Hiába no, ez hivatás! Grillsütő, hogy legyen WIFI. Egy sörfőzőből lett sörfőzde építő pályafutásának egyes mozzanatai Kassától Kecskeméten át az Egyesült Államokig. Hogy csináljunk lager sört főttkukis íz nélkül és mire jó egy 36 éves pelenka?! Pazar este volt! Köszönöm a lehetőséget Zoli!

 

2021. március 15.:

7548. Borsodi Friss Körte-Alma Alkoholmentes. Rég ittam már radlert, alkoholmenteset meg pláne. Azt hittem, hogy ez majd jó lesz üdítőnek zéró cola helyett, de tévedtem. Igazság szerint még tegnap kora délután bontottam meg és napokkal később, ezeknek a soroknak a rögzítése közben is akad még egy kósza korty a doboz alján. Olyan semmilyen az egész.

 

2021. március 12-14.:

(Viszonylag) hirtelen felindulásból elkövetett bicskézés! Bár már a napokban felmerült, hogy többünk hétvégére tervezett programjának felborulása miatt lenne esély egy újabb közös lazításra, igazából csütörtök este dőlt el, hogy újra el fogok ugrani Bicskére, s pénteken, meló után már útra is keltem. Csabi egy igen pazar sörrel fogadott.

7521. Horizont Playground 008  DDH Imperial Amber Wheat Ale. A dupla hidegkomlózás megtette a magáét. Mesés volt az illata, az imperial mivolta pedig igen szép testet tett alá. A búza részét csak diszkréten lehetett érezni, de a lényeg, hogy mindent egybevetve egy baromira jó sört kóstoltunk.

Szokás szerint jófajta füstölt kolbászokkal és kézműves sajtokkal igyekeztem hozzájárulni a hétvége fényéhez. Ezek aprításához hamar hozzá is fogtam, miközben Zoli is befutott. Ritka, hogy ennyire egyidőben tudunk érkezni. Így a második sört már hárman kóstoltuk.

7522. This is Fine. Grapefruitos, aróniás bragott. A Mad mézes vonalának egy képviselője. Azért ebbe maláták is kerültek, meg egy kis kálium-szorbát. Kicsit büdösnek éreztem. Ízében a grapefruit dominált. Vállalható volt, amolyan ,,érdekes arcú...”

7523. Gryphon - Russian Side of Legends. A Yeast Side marcipános, azaz mandulás, barna nádcukros RIS-e. Szolid 11,5%-os 30-as Ballinggal. Gondolom az Ugarban főzették, de nincs ráírva. Konyakmeggy bonbonra emlékeztetett az íze. Zoli is egyetértett ebben velem. Sűrű, rátapadt a korsó falára. Édeskésen indult, de a kortyok vége száraz volt. Nem ütött ki belőle nagyon az alkohol. Nagyon jól sikerült darab!

A mai a sörtavasz első napja! Csabi bedugta a hűtőt. ,,Ájjjjj kent densz...!”

Sajnos Tamásék nem tudtak átugrani, de azért pár percre ők is csatlakoztak hozzánk onlány a következő, saját főzésű sör első kóstolásának erejéig.

7524. Ördögi Kör. Fahéjas milk stout Tamás tollából. Egy pici testet még elbírt volna, de minden egyéb tekintetben kiváló, szép harmonikus főzet. A fahéj diszkrét benne, nem vitte el az ízét, a festőmalátától nem lett fanyarkás a sör. Laci sajnos lemaradt az első teszteléséről! Bár ő is csatlakozott pár percre virtuálisan, mivel úgy volt tervezve, hogy személyesen is tiszteletét teszi, nála nem volt otthon kóstoló adag.  

7525. Synthesis Milk Stout. Ezt már újra csak hárman kóstoltuk a normál térben. Szeretem a Synthesis söreit, de ezzel most nem voltam elégedett. Túlzottan fanyarkásnak éreztem. Elfelejtettem megkérdezni Csabit, hogy mikor került hozzá és a szavatosságát sem néztük meg a címkén, így nem tudom, hogy az idő vasfoga tette ilyenné, vagy eleve belekerült egy kis difi. Kár érte!

Mint menet közben kiderült, Csabi azzal a küldetéssel vágott bele a napba, hogy csak olyan sört kóstoltat velem amit még soha se próbáltam, amiért nagyon hálás vagyok! Az én hibám, hogy becsúszott mégis egy duplázás, a Fehér Nyúl Soulty-ja, amit egyébként pont nála kóstoltunk először, de hát ki tud ennyi fajta sört fejben tartani?! Kellemes volt ezúttal is.

7526. Superfreak. Triplán gyümölcsözött gose eperrel és bazsalikommal a Mad-től. Tolja a bazsalikomot rendesen az illatában. Ízében a savanya dominál. Gondolom, nem lepek meg vele senkit, ha azt írom róla, hogy ez nem az én világom.

7527. First Baba Yaga. 11%-os Russian imperial stout kandiscukorral. Illatában van valami furcsa, az íze viszont manna közeli. Szinte harapható, sűrű, nem üt ki belőle az alkohol. Pont annyira édes amennyi a harmóniájához szükséges.

7528. Collab - Hop Harvest 2020 Lager. Most szembesültem vele, hogy a 2020-as komlótermésből ezúttal kétféle friss leveles komlós sört főzött a Monyo és az Uradalmi közösen. Ráadásul ebbe a lágerbe egy Bólyi F-8 nevű, már majdnem kihalt magyar komlófajta került. Szeretnék róla nagyon jókat írni, de sajnos nem tudok! Nekem olyan volt, mint a kukoricás Szögedi Ászok ami a maga nemében nem feltétlenül rossz, de egy Monyo főzetnek, háááát...!

7529. Collab - Hop Harvest 2020 IPA. Ez már jóval szimpatikusabbra sikeredett. Zoli: ,,Valami gumicukros illat ebben is van. Édes. Kicsit mint ha éretlen lenne.” Csabi főleg azt emelte ki mind a két főzet kapcsán, hogy bizony nagyon nehéz friss komlóval dolgozni, pláne egy sörfőzdei főzet méretében, így ezt is becsülni kell ezekben a sörökben. Maximálisan egyetértek vele!

7530. Horizont Night Shift 2020 Wheat Wine Gemenc Whisky Barrel Aged. Elég alkoholosnak éreztem. Szinte csíptem a számat. Lehet, hogy beleszólt az ízébe a pizza amit sütöttünk? Olyan, mint ha egy kis whiskyt biztos ami biztos alapon ott hagytak volna a hordó alján. Hozzátenném, ezzel együtt nagyon finom volt! Mekkora poén lett volna ez a 13%-os sör tegnap reggel a -7 fokban melóba menet!

Itt említeném meg, - mert ekkor jutott eszembe, hogy le kellene írni - CBA sótlan piros ropogós kisperecet soha ne vegyetek! Meg kellett ennünk az egészet, mert az utolsó darabig nem hittük el, hogy ez tényleg ennyire pocsék!

Közben egy jó adag címkét is leszedtünk. Ügyes megoldás ez a gőzölős módszer!

7531. First Day Out. 5,2-es ,,new World lager”. Hú, de nem szeretem ezt a típusmegjelölést! Nem volt rossz egyébként, de nem kell ezt a témát túlgondolni. Toltak bele komlót rendesen, de így is inkább édeskésnek mondanám. Lehet, hogy New England irányba akarták elvinni eleve. Nem rossz, de...

7532. Kísérleti Nyúl Margues. Tawni portói hordóban érlelt skót ale, azaz wee heavy. Talán édesebb volt kicsit a kelleténél, legalábbis az én ízlésvilágomhoz képest, de korrekt kis cucc. S hogy, hogy nem közben előjöttek megint a prágai emlékek, köztük Gabika elvesztése. Mint sokszor elmondtuk már, akkor nagyon rossz volt, de hány esténket dobta már fel azóta ez a történet?!

7533. Kísérleti Nyúl Barreloso. Ez a wee heavy meg sherry Oloroso hordóban lett érlelve. Tök jó, hogy Nyúlék ezzel a sörtípussal kezdtek el kísérletezni! Nem ütöttek nagyot a sörök, de mégis izgalmas újdonságot hoztak velük a hazai kézműves sörpiacra.

Közben az egyik leszedendő címke a hókis Indoort hozta fel már megint régi szép emlékként 2020 még élhető elejéről, s kiderült az is, hogy nem lehet felhőt rajzolni a konyha egére a gőzölővel.

7534. Kísérleti Nyúl Peaty Hug. Laphroaig whisky hordóban érlelt balti porter. Atom füstös volt az illata. Az elején diszkrét, édeskés, a végén jött a füstösség, de harmonikusan. Szabinak szerintem nagyon ízlett volna. Nekem is tetszett.

7535. Gryphon. A Yeast Side RIS-ének egyszerűbb változata barna kandiscukorral. Harmonikus főzet. Majdnem olyan jó, mint a kacifántosabb változata volt.

7536. Kísérleti Nyúl City Zen. Simcoe és Amarillo is van benne, de elsősorban a Citrát tolja illatában és ízében egyaránt. Frankó cucc, de nem az a telibevert New England IPA.

7537. Barrel Project - Happy Finish-Pedro Ximenez. Első esti zárásnak egy nagyágyú. Kubai rumoshordóban érlelt mogyorós imperial stout és sherry hordóban érlelt imperial porter keveréke. Egy hordóérlelt cuve a Mad-től. Nagyon összetett, de én már így éjjel 2 órához közeledve nem tudtam kielemezni még a magam végtelenül egyszerű módján sem. Egyszerűen csak élveztem apró pici kortyokban a kiváló ízét. Pazar zárszónak bizonyult!

Szombaton kicsit nehezen szedtük össze magunkat. Majdnem olyan nehéz volt a felkelés, mint anno március 15-én, régen...! Reggelinél kiderült, hogy a konyhahideg pizza tök jó sült császárral. Végül 11:45 körül sikerül átérnünk Lacihoz. Ő már ekkor javában főzte a bográcsos brassói pörkölt alapját. Hamarosan minden az átmeneti helyére került, köztük pár Sörbratyók sör is a bendőnkben, élen a Lacinál lévő utolsó üveg Keserű Valósággal, így elmehettünk lábteniszezni. Az erős szél ellenére jót játszottunk. Bár egy kisebbet pereceltem, igazából csak egy doboz sörben esett kár, abban sem emiatt. Visszatérve újra tűzre pattant a bogrács. Először a sült krumpli készült el benne, amit muszáj volt folyamatos minőség ellenőrzés alá vetnünk, - nem találtunk benne hibás darabot és jól passzolt a megmentésére szánt füstölt kolbászhoz és kézműves sajtokhoz is - aztán jött a készre gyártás, a különböző összetevők összesütése. Pazar lett a végeredmény! Mint kiderült, jól passzol a brassóihoz a kurkuma (is), ami ősi magyar fűszer, eredeti nevén kúr-koma házigazdánk elmondása szerint. Közben Laci két szép paciját nézve felmerült kérdésként, melyik milyen színű. A lovaknak saját egyéni színskálása van. Az eredmény alapján pedig megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy ha a deresből sima lókolbász lesz, akkor az almásderesből pedig pastry lókolbász?

No, de persze sörözgettünk is mindeközben! A focihoz jól passzoltak a dobozos gyárik, utána pedig a saját főzetek és a Beerselection kínálata is jó szolgálatot tett. Csabi legutóbbi rendelése logisztikai okokból Lacihoz futott be, így a csillagok együttállása alapján meg kellett őket dézsmálnunk.        

7538. Teszt András Beta. 03. Békésszentandrási barátaink elindítottak egy új kísérleti sörsorozatot. Az első két darabja egyszerre került piacra. Ez egy west coast IPA volt. Nem rossz, de számomra kicsit unalmas. Zoli szerint ,,füstös, trágyaszagú”. Soha rosszabb sört, de jobbat azért lehetőleg minél többször!

7539. Teszt András Beta. 11. A második forgalomba hozott változat egy egykomlós, egymalátás IPA Sabro komlóval. Ugyanazt mondanám erről is, csak ez ráadásul még kicsit hőkezelt, oxidálódott ízű is volt, ezért egy kicsit gyengébben végzett nálam.

7540. Kísérleti Nyúl Hellga. Fűszer nélkül fűszeres, ahogy egy bajor búzának kell, de ezzel együtt sem jött be igazán. Fél literenként 250-350,-Ft-ért árult gyári búzasörnek tök jó lenne, de drága kézművesnek szerintem kevés.  

7541. Chocolate Muerto. A Mad chilis csokis milk stout-jának első változata 8%-os volt. Ezt most 7-re főzték. Krémes, masszívan kakaós, a chilit csak az idő műlásával kezdtem érezni diszkréten. Finom sör, de nem ütött akkorát, mint az első főzete.

7542. Midlife Chris. Elvileg ez egy majdnem barrel milk stout a Mad-től, amit végül kis kiszerelésben hoztak forgalomba, valamivel kisebb felhajtással. Azt hittem, hogy édesebb lesz. Krémessége visszafogottabb, a laktóz viszont dominánsabban érződik benne, mint az előző sörben. Jó kis cucc!  

7543. CCP-770. Még egy Mad, egy kókuszos, kávés robust porter, aminek szintén volt már előzménye. Ez a változat is remekre sikeredett.

Menet közben a kaja elkészült, sőt jól be is lakmároztunk belőle és már a TV előtt heverésztünk meccsnézés címszóval. Mitagadás, horpasztottunk is egy kicsit mind a négyen. Jól esett egy kis délutáni szieszta. Utána, kicsit felfrissülve moziztunk egy jót. Megnéztük a Ford Fairlane Kalandjait. Ismertem a filmet, de most láttam először. Érdemes volt megnézni! Persze pár sör még lecsúszott közben. Eszem faszom megáll!

7544. First Kuan. 9,3%-os duplán hidegkomlózott egykomlós tripla IPA Equanot komlóval. Nem éreztem rajta a ,,triplát”, de jó volt.

Egy Guinness Draught is előkerült. Nem vallott szégyent a kézműves sörök közé beillesztve.

7545. Choxymoron. A SiMa Brewing bérfőzete a fertőrákosi Kroisból. 6,5-es fekete IPA. Elég furcsa illata volt. Se illatában, se ízében nem mondanám igazán fekete IPA-nak. Kicsit fanyarkás, furcsa. Ez szerintem egy nagyon nehezen elkészíthető sörtípus! Mivel a fő kedvenceim közé tartozik, elég kritikus is vagyok vele. Nem feltétlenül volt ez rossz sör, de én nagyon mást, jóval többet vártam tőle. Ezzel zártuk a szombat estét, meg az alvóhelyek kiosztásával. Szegény Csabi járt a legrosszabbul a legkisebb fekvőhellyel a nekem köszönhetően leghangosabb szobában, de hát ő döntött úgy, hogy nem bújik be Laci mellé a franciaágyba! (Furcsa éjszakám volt. Eszméletlen sok baromságot álmodtam össze! Érdemes lett volna néhányat lejegyzetelni belőlük!)

Úgy tűnt, jobban ébredt reggel a csapat, mint előző nap. Csabi szinte egyből felpattintott egy jó kis söröcskét!

7546. Public Pastry Shop. A Reketye gyömbéres tiramisu portere kiváló ébresztőnek bizonyult. Pótolta a mourning stout-ot, aminek fogyasztása már kezd hagyománnyá válni Bicskén. A kávé jött belőle először, aztán a gyömbér. A laktóz és a kakaó is szépen beleillett az egészbe. A vaníliát éreztem rajta a legkevésbé.

A reggelire bedobott újabb adag remek bográcsos brassói mellé legurítottunk egy kis Toncsit, méghozzá az idei verzióból.

7547. KarAntónia. Nehéz szülés eredményeként lett meg a neve, de a lényeg, hogy remek lett a második főzet is! Bár kicsit kényszer szülte, füge hiányában lett tonkababos ez a stout, így a teste vékonyabb egy kicsikét az idei Toncsinak az eredetileg tervezettnél, de ennél rosszabb Sörbratyók sör soha se legyen!  

Utána szép lassan összeszedtük magunkat. Elbúcsúzva Lacitól még egy pár percre visszatértünk Csabihoz, aki felvértezett minket itthonra pár üveg Sörbratyók főzettel, majd Zoli és én is hazaindultunk. Remek kis összeröffenés volt, csak Tamás hiányzott róla, igazoltan, mivel inkább otthon fázott egy kicsit, illetve inkább nagyot néhány szakember segítségével.

 

2021. március 9.:

7520. Gösser Premium. 5%-os. Jól indult, bár az egyedi Gösser karaktert nem éreztem rajta. Emlékeztetett az 1895 ízére, amit előtte ittam. Menet közben egyre jobban zavart az édessége. A végére rendesen megcsömörlöttem tőle. Az utolsó korty alig ment le!

 

2021. március 6.:

Gabika felvetette a napokban, hogy a Lidlben kapható angol söröket kóstoljuk meg együtt. Az ötlet jó volt, ráadásul összegyűlt nálam megint pár érdekesebb sör, így belevágtunk. Gabival, Csepivel és Beerduo Zolival négyen kóstolgattunk hát egy kicsit...

Gabi érkezett meg elsőnek. Gondoltam szomjas a felcaplatás után, ezért egy egyszerű sört nyekkentettünk meg. Kronenbourg 1664. Háááát, azt kell mondjam, hogy akár vizet is ihattunk volna! Aztán kisvártatva Csepi is befutott, így a második sört már vele együtt bontottuk fel. A győri illetőségű Old Swan bérfőzetei kerültek terítékre akik a klasszikus alap angol sörtípusokra építették fel márkacsaládjukat.

7506. Old Swan Pale Ale. 5%-os világos angol ale. Egyszerű, mint a fa ék, de mégis volt benne valami furcsa.

7507. Old Swan Bitter. 5,5%-os keserű ale. Éppen mondani akartam, hogy hiányzik belőle a keserű amikor Csepi megjegyezte: ,,Fejem is megfájdul tőle, olyan keserű!”. Persze Csepi feje nem ettől fájt (szerintem), de tény, hogy aztán hozzám is megérkezett a várt komlókeserűség. A maga nemében szerintem ez sokkal jobbra sikeredett a sima világos ale-nél.

7508. Old Swan Stout. 6,6%-os fekete. Illatra, ízre is hozott egy nagyon korrekt dry stoutot szerintem. A három közül magasan ez ízlett a legjobban. Szívesen fogyasztanám máskor is. Igazából egy angliai pubban akár mindhármat el lehetne korsózgatni, ha úgy alakulna...

Utánuk jött egy cseh NE IPA, a Zichovec Juic Lucy-ja. Illata mesés volt, íze meglepően keserű, de így is remek darab. Most 6,5%-os, az első kóstolásánál 2018-ban még 7 volt, de akkor csapolva ittam(tuk) Brnoban a Lucky Bastard sörözőjében és hát ki tudja, hogy jól írták-e ki a táblára...! Szóval nem listázom újra.

7509. Nyéki Barna. Ezzel a 6,7-es balti porterrel már a tavaly nyílt kápolnásnyéki sörfőzde, a Belatiny Sörmanufaktúra szortimentjébe fogtunk bele. Hatból négyet sikerült megkóstolnunk. Nagyon jó kis sör! Domináns benne a pörköltmalátás keserűség ahogy azt el is vártam tőle. Talán baltihoz még egy árnyalattal lehetne magasabb az alkoholtartalma, de a porter meg van benne. Engem megvettek vele!

7510. Nyéki APA. 5%-os világos ale. Pici gyümölcsösség, kellemes keserű, korrekt maláta alap. Teljesen jó. Semmi extra, de jó!

7511. Nyéki IPA. 6%-os India pale ale. Barackos illatú. Zoli: ,,Jó utókomlós illata van.” Szerinte a Citra érződött benne. Csepi a nem mindennapi címke dizájnra tért ki: ,,Bartók úgy van kifestve, hogy ő lehetne Lugosi!”. Jó kis söröcske ez kérem szépen!

Közben Zolitól hallhattunk egy újabb szösszenetet a napokban születésnapját ünneplő Dzurják Csöpiről és Mészőly Kálmánról. Részletekbe nem merülnék, igazából Zoli sem tette. Maradjunk annyiban, hogy Kálmán bá’ nem hazudtolta meg magát!

Zoli megint ellátott minket saját söreivel! Döbrögi IPA-val folytattuk. Mostanra nagyon letisztult. Öregszik, de még mindig jó.

Aztán jött egy Peach Please a Brew Your Mind-tól. Csepi: ,,Nekem illatot nem töltöttél!”. Hááát, igazából pont ő szokott tölteni, de ki tudja?! Persze tudjuk már régóta, nagyon jó kis  söröcske ez!

Aztán búzasör kóstolóba fogtunk! Zoliék Herr Weizenével kezdtünk ami illatában és ízében is atom banános volt a túlzott édeskéssége meg szépen tűnik el belőle az idő múlásával, majd jött két új történet.

7512. Nyéki Búza. 5,5%-os bajor búza. Háááát, én kérek elnézést, de tanult kollégáim közül egy lábszagúnak, kettő pedig seggszagúnak titulálta. Az az igazság, hogy nehéz vitatkozni velük! Kicsit túl szénsavas volt. Gabi javasolta is, hogy a Zoli söreiből palack kifogyás okán hiányzó CO2-t ebből pótoljuk. Pezsgősnek érezte és a Soproni Búzához hasonlította, ami nem túl nagy dicséret akárhogy is nézzük! Zoli annyit fűzött hozzá, hogy ,,nem rossz ez a búzasör, csak átfolyt az előző IPA szűrőjén”. Közben Afganisztán és az ólomkoporsók is szóba kerültek valahogy. Háát, ,,érdekes” emlékei vannak Zolinak...! Amúgy a fentiek ellenére azt kell mondanom, hogy nem rossz sör! Nálam nem ilyen egy bajor búza amit nap mint nap meginnék, de az illatát leszámítva nem volt kellemetlen.

7513. Kissler Búzasör. Dombóvári barátaink egy 4,8-as változatot főztek. Tőlük is szép pakk érkezett a héten. Párat megnyekkentettünk. Ez volt az első. Pontszámban azonosan végzett nálam a Nyékivel, bár egyébként teljesen más volt a karaktere. Elég furcsa, de a diacetiles, főtt kukoricás illatot és ízt lehetett érezni rajta igen töményen. Gyanús, hogy lager élesztővel készült ez is, mint a többi Kissler sör. Alkalomadtán majd megkérdezem Kiss Laciéktól.

Ezt követően jött megint két már listázott sör. A Kissler Fito, azaz a tudtommal itthon egyedi homoktövises, bazsalikomos lagerük. Én már többször regéltem róla részletesen így most csak annyit írok, hogy jó volt. Zoli most találkozott vele először és ízlett neki, Csepi pedig egy korty után átadta nekem az elfogyasztásának lehetőségét, amit nem utasítottam vissza. Gabi nem vetemedett különösebb véleménynyilvánításra, csak szép csendesen megitta.

Brew Your Mind-ra váltottunk egy sör erejéig ismét. Evermind Imperial IPA. Csepi: ,,Ha lenne hajad, most felállna, mi?!” Zoli: ,,Ez a legjobb sör!”  Asszem, ezekhez nem kell hozzáfűznöm semmit!

7514. Kissler Fügés. Anno a Ninkaszi Vágy 5,3-as volt, most, hogy már ,,csak” simán ,,Fűgés” a sör neve 5,8-as. Csepi: ,,Édes illata van. Nagyon kicsit félek tőle!” Nem keeeell....! A pasztőrözés érződött rajta. Valószínűleg sokat elvett belőle így talán pont ezért kicsit középszerűnek éreztem. Minden esetre anno 2012-ben a 3. Főzdefeszten, pasztőrözés nélkül sokkal bejövősebb volt az elődje!

Itt látok egy törést a jegyzeteimben. Egy fokkal olvashatatlanabbá vált az írásom és ez csak tovább romlott az idő múlásával, szóval nem biztos, hogy minden lejegyzett momentumot pontosan fel tudok idézni újra! Ideje volt közben az angol pakknak is nekiállni ami miatt az egész buli elindult! A 3,6-os Razorback amber ale egész jó arcát mutatta. Zoli szerint ,,ez egy jó bak sör volt”. Háááát, maradjunk annyiban, hogy eddigre már egyikünk sem volt nagyon szomjas! A Pedigree Amber Ale 4,5-es főzetének üvegére azt írták: ,,Óvatosan töltse, hogy az élesztő az üvegben maradjon!” Nooormálisak ezek? Amúgy nem is volt élesztő az alján!

Lancaster Bomber, még egy amber ale. Húúú! Ide valamit nagyon le akartam írni, de ki tudja ezt elolvasni? Na nézzük csak... Egy Két Tóth dekli került Zoli kezébe. Azt nem tudom, hogy ahhoz hogy jött ez és kinek szólt: ,, 5 ponton bekötnénk oszt cipeld a vadászrepülőt!” Minden esetre közben mind a két papucsom lerepült pedig még csak fél hangsebességnél jártam. Ja! Most nézem a sör nevét! No igen...

Itt úgy éreztem, hogy ideje egy KV-s sörnek! A BYM Luckies-a tökéletes volt erre a célra. Tök olyan volt, mint Zoliék feketéje fénykorában, pedig abba kávé és asszem zabmaláta sem került. A Matuška Zlata Raketa is beváltotta a korábbi kóstolása alapján hozzáfűzött reményeket, Gabi pedig Bél Gétsz.

,,Amikor a trapézon tolja a kanadai artista és közben issza a korsó pilzenit...!”

Matuška California is jutott az asztalra. Hmmm!Aztán újra egy BYM-d a legjavából.

7515. Human Experiment Thirteen. 8,3-as DIPA. Annyit mondanék róla, hogy nagyon finom volt és gőzöm sincs miért pont ekkor, de Csepi felidézett egy emléket, amikor is a Miskolci Sörmustrára haladtak Szabival a vasútállomástól Diósgyőrig kocsmáról kocsmára haladva: ,,Te Szabi! Úgy iszunk itt, mint ha mézeskalács fesztiválra mennénk!” A sörnek egyébként új típus megjelölést adtunk: ,,NE BLIPA”, azaz New England baracklé India pale ale.

Csehországi sztorik is előjöttek közben. Gabika elvesztése Prágában a mi és Gabi interpretálásában, A 10 sört kérünk öten a megtalálása után és még egyebek... Egy Matuška Sv. Martin is lecsúszott közben.

Mindössze egyetlen egy savanyított söröm volt itthon, de a srácok azt is megpróbálták bojkottálni, főleg Zoli, így egészen eddig nem került terítékre. Viszont a sörök véleményezése közben eszembe jutott Schetman cimbora korábbi felvetése egy képnézegetős, sörkóstolós alkalomnál, miszerint könnyű úgy véleményt mondani egy sörről, hogy tudjuk, mit iszunk! Nézzük, ki mit tud egy vakteszt alapján megállapítani! Na, ezt bedobtam a köztudatba és ráharaptak a srácok, így sikerült ezt is letolni a torkukon!  

7516. Fruit Works - Mango, Passion Fruit, Strawberry. 6%-os gyümölcsös savanyított ale. Gabi: ,,Mint ha a Bolero port beleöntenéd a szódába.” Zolit úgy zavarta a savanyája, mint ha egy penetráns Max X-et ittunk volna, pedig ez szerintem azokhoz képest messze nem bántó! Erre Csepi Zolinak: ,,Ha egyszer eljössz Csabihoz, akkor Mad X sörökkel fog vallatni!” Közben lecsúszott a Cumberland golden ale-je is az angol pakkból. Gyenge középszer csak úgy, mint ami követte.

7517. Hobgoblin Ruby. 5,2-es. Bántóan unalmas! Gabi már szunyókált, én meg lepényhallá fejlődtem. A lepény hal meg utoljára! Hátha az utolsó angol sör jobb lesz!

7518. McEwan's Levy. 3,2%-os skót láger. Hááát, egy kicsivel talán jobb volt! Egész barátságos. Közben Csepi lediktálta a heti 5-ös lottó nyerőszámokat. El ne felejtsem feladni a szelvényt!

7519. Kissler Vilmoskörtés Pils. 4,9-es körtés lager. Igazi sör nagyon körtésen. Nekem baromra bejött! Csepi: ,,Nem innám egész nap, de nyáron ........... (ezt nem tudom kiolvasni) jéghidegen úgy tolnám le...!” Asszem, ez zárszónak jó is lesz! Utána jöhetett a csendes pihenő mindenkinek. Asszem, elég kaotikusra sikeredett ez a beszámoló! Nem baj! Legalább híven tükrözi a történteket! Legközelebb veletek - és remélhetőleg még pár cimbivel - ugyanitt!

 

2021. március 3.:

7505. Postřižinské Hrabalův Ležak. 5,2-es szűrt nem pasztőrözött világos láger. Van egy kis furcsa mellékíze, de azért jó.

 

2021. március 2.:

7504. Soproni Óvatos Duhaj Hoplager. Ma sikerült megvennem egy Sparban Hatvanban. Nem nagy kaland, de iható. Ha egy buliban a kezembe nyomják, akkor nem utasítom vissza, de magamtól nem fogok többet venni belőle, max. csak akkor még egyet, ha találok üvegeset, de csak a címke miatt...

 

2021. március 1.:

7503. Konrad Svatopavelské 16°. Ezzel a 7%-os félbarna cseh speciállal ünnepeltem söröspohár gyűjteményem legújabb darabját. Ma hoztam haza Pestről, meló után. 1928-as munkácsi szépség. Akkoriban ugyan Munkács sajnos Csehszlovákiához tartozott, de azért még került a pohárra magyar szöveg is. A sör amúgy baromi jó volt!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 78
Tegnapi: 145
Heti: 583
Havi: 3 860
Össz.: 512 063

Látogatottság növelés
Oldal: 2021. márciusi, áprilisi és májusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »