Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2016. november 30.:

4086. Beerfort Ister Bier. 4,8%-os szűretlen világos láger Leányvárról. Frankenstein!

 

2016. november 29.:

4082. Two Tales B°hemian Lager. Szűretlen, pasztőrözött cseh láger, mindössze 3,5%-os alkohol tartalommal. Kicsit türelmetlen voltam, a BeerOdalomból ma érkezett pakkból kóstoltam meg, még hűtetlenül, bár napközben kint volt a szabadban, így nem volt teljesen reménytelen a próbálkozásom. Közepesen hűtött állapotban is fogyaszthatónak minősült, pedig a szavatossága már lejárt. Azért felhívnám a bóti srácok figyelmét, hogy akciózni, pontosabban leértékelni pár nap szavival rendelkező termékeket szokás, nem lejártakat!

4083. Abbaye de Forest Blonde. A Brasserie de Silly belga világos söre. Kicsit olyan elcseszett pilzeni íze volt. Pösti beszerzés.

4084. Meggyes Sör. Skyland kísérlet a témára. Az íze alapján inkább meggymagosnak mondanám.

4085. Gallica Kriexus. Még egy bolondos belga és egyúttal még egy meggyes sör, egy kriek. 8%-os. Szimpatikus cucc, bár kicsit pancsoltnak tűnik. Meglehetősen édes, de zárásnak jól esik.

 

2016. november 27.:

Kóstolgattunk kicsit Szabival és Csepivel. Akadtak újdonságok is a pakkban:

4075. AK (Agyon Komlózott). Csabi barátom idei első vadkomlós söre a tápióbicskei termésből. 2 kg (!) leveles komló került egy kb. 20 literes főzetbe. Ennek ellenére most inkább kicsit édeskésnek éreztem, nem lett vadkeserű a sok komlótól.

4076. Kisskarsa. Kiss Csaba saison típusú söre. Szerintem nagyon beletalált a típusba! Abszolút hozta az íz világot. Megérte kinyomozni a címke nélküli palack eredetét!

4077. Bere Chisinau Tare Speciala. Andi kolleginámnak és férjének köszönhetem ezt a 7%-os világos lágert. Nagyon frankó volt! Testes, tartalmas, nem túl édes. Remek gyári sör.

4078. Angkor Premium Export. Kambodzsai világos láger. Mata Miki barátomtól kaptam. Ez ízre nem volt nagy szám, viszont kambodzsai.

4079. Paljas IPA. A múltkori pesti meló után vettem ezt is. Belga IPA. Volt benne valami kis csavar.

4080. Black Hammer. Brew Dog féle fekete IPA. Talán nem meglepő, de piszok jó volt! A fekete sör jelleget és az IPA stílust is remekül hozta.

4081. Charlatan. Belga dubbel győrújbaráti módra a Vaskakas Sörfőzdétől. Egyedi, elég kacifántos, de kellemes íze volt. Jó, ha egy sörnek van egyénisége. 

 

2016. november 25.:

4072. Schützengarten Lager Hell. St. Gallen világos láger söre 4,8% alkohol tartalommal.

4073. Quöllfrisch Hell. Az appenzelli Locher Sörgyár világos láger söre szintén 4,8% alkohollal. Mind a kettőt Nádudvari Zoli barátomnak köszönhetem. Z, igazad volt! Tényleg a Q a legjobb a három közül!

4074. Steen Brugge Blond. Belga világos, a la Spar. 6,5%-os. Kommersznek mondanám a saját kategóriáján belül.

 

2016. november 24.:

4070. Hat Vár Sör. A Kissler Sörfőzde alkalmi kiadása a „Hat vár hat rád” túra alkalmából. 4,9%-os világos láger a megszokott, megbízható jó ivósör minőségben. Bajnóczi Zsolti barátomnak jár a köszönet a beszerzéséért!

4071. Dodó. Az őszi szezon első Két Tóth főzete. Először idén is úgy terveztük, hogy külön-külön használjuk fel egy alapsört kettéválasztva a szokásos tápióbicskei és farkasmályi vadkomlóinkat, de végül vegyes komlózással egy sört főztünk. Elképesztő, hogy mennyire más karaktert adnak így együtt, mint anno külön-külön! Vékonyra, 4,5%-osra főztük. A pilzeni maláta diszkrét bájával indul az íze, aztán citromhéjas kesernyésségbe vált át, ami végül a komlókeserű szájpadlásra tapadó olajosságában teljesedik ki. Nagyon csúszós lett! Nem fog sokáig tartani a készlet!

 

2016. november 23.:

Újrakóstoltam a Szőlős APA-t. Igaza volt Szabinak, első sörnek fogyasztva baromira jó! Aztán jöttek az újdonságok:

4067. Brok Gluten Free. 5,2%-os lengyel gluténmentes láger. Nem nagy szám, de aki érzékeny a témára, szerintem tudja élvezni az adottságait.

4068. Brok Brown Ale. 5,2%-os lengyel barna ale. Volt valami kis csavar az ízében, amit nem tudok megfogni. Ahhoz képest, hogy a Van Pur gyártotta, egyáltalán nem rossz.

4069. Brok Extra Stout. 6,5%-os lengyel fekete sör. Ez volt a legjobb a három közül, pedig sajnos pont ennek van lila-fehér címkéje. Mind a hármat a Duna Plazaban lévő Príma ABC-ben vettem. A belga sörök közé tették ki őket. Néha jól jön, ha Pesten akad meló! 

 

2016. november 19.:

Sörfőzés Csabinál, szokás szerint kóstolgatással. A saját főzeteink – több esetben is – utolsó darabjainak visszakóstolása mellett terítékre került pár újdonság is HB barátom éléstárából:

4062. Hop Harvest. A Monyó frissen leszedett komlóval főzött IPA-ja, az Uradalmi Sörmanufaktúrával koprodukcióban. Nagyon meglepett, hogy jó pár fajta, itthon termesztett komló került bele. Nem gondoltam, hogy ilyen változatos a hazai termés.

4063. Fekete Macska. Sülysápi barátunk, Kiss Csaba remek amerikai stoutja. Krémes, viszonylag gyorsan illanó, szép barna habja volt. Az íze enyhén vaníliás, harmonikusan keserédes. Gratulálok hozzá!

4064. Walpurgis Nacht. Thibault Beers füstölt szezonja Ausztriában, Mödlingben lefőzetve.

4065. Draco. Sanya barátunk, azaz CSIPA porter söre. Ez is Mödlingben lett lefőzetve. Az igazat megvallva sajnos egyik sem győzött meg minket, hogy érdemes Osztrákiában bérfőzetni.

4066. Collectorism. Mucha Attila „konyhai sörfőzőnek” és a Collectorism csapatának köszönhettük ezt a jól sikerült British ale-t. A pesti börzénken kaptuk ajándékba, miközben regisztráltunk az oldalukon, ami a világ gyűjtőit próbálja összehozni, segítve ezzel a cserekapcsolatok fejlődését. Nagyszerű vállalkozás! Remélem, hamarosan lesz egy kis időm, hogy feltöltsek rá jó pár címkét, s egyebet! Csabi barátom olyan szerencsés volt, hogy hozzá került az 1. számú palack. :-)

 

2016. november 18.:

4060. Szőlős A.P.A. Békésszentandrási barátaink csavartak egyet a szőlős sörükön. Izgalmas darab lett belőle, de elsőre engem még nem vett meg. Még meg akarom úgy is kóstolni, hogy előtte nem ittam más sört. Természetesen a Sziesztában jutottunk hozzá. Szabival és Gabival kóstolgattunk egy kicsit…

4061. Frederick Hekkelberg Fux. Ezt a vörös lagert már a Kolorbárban kóstoltuk. Kellemes ivósör. Az eredetét nyomoztam egy jó darabig, mire eredményre jutottam. Elvileg az Élesztőé ez a német nevű sörmárka, amit Csehországban főzettek le. A Sörbúvár blogon találtam róla érdemi infókat.

Igen csak jól sikerült délután és este volt! Lehetne róla mesélni, de nincs erőm hozzá! :-) 

 

2016. november 16.:

Szentpéteri Gábor barátomnak köszönhetően remek kóstolóban volt ma részem!

4052. Boris Golden Ale. Az első andorrai sör a listámon. Kifejezetten finom volt, bár kicsit túllőtték szénsavval, de a végére nagyon kellemesen besimult.

4053. Rosita Original. 5,5%-os katalán sör édeskés íz világgal. Ez is jó anyag volt.

4054. Moritz Epidor. Rozé íz világú félbarna katalán sör. Hasonlót sem ittam még. Először nagyon kacifántosnak tűnt, de az utolsó kortyra megtetszett.

4055. San Miguel Selecta. Vékonyka illatú, mégis markáns, de nagyon csúszós vienna Bőrszalonnából.

4056. Estrella Damm Inedit. Még egy katalán sör, egy witbier. Meglepően finom volt ez is.

4057. Angkor Extra Stout. Kambodzsai fekete sör. Elvileg már lejárt a szavija, nem is igazán sörivó nemzet gyermekei gyártották, mégis jól sikerült darab! Ezt én vittem a kóstolóra, Mata Miki barátomnak hála.

4058. Ringnes Vörteröl. Az egyetlen kakukktojás. Egy alkoholmentes malátaital Norvégiából. Nem volt könnyű, de megittuk.

4059. Boris Brown Ale. Csattanóként még egy andorrai sör, egy barna. Ez is túl szénsavas volt, de ezzel együtt is finom.

 

2016. november 15.:

4050. Timisoreana Original. Moldovai gyártású pasztőrözött világos ivósör temesvári recept alapján. Ezt is Andinak és Péternek köszönhetem!

4051.Swissbeer No 00/26. Svájci világos Churból. Régen Calanda volt a sörgyár neve, most már sajnos Heineken. Ezt a sört és még két további kóstolni valót Nádudvari Zolinak köszönhetem. Nagyon jó érzés mindig, ha valaki gondol rám és komolyan veszi a gyűjtőszenvedélyemet, a kóstoló listámat, annyira komolyan, hogy gyarapítja is a kollekciómat. Ráadásul ezúttal egy olyan cimbora tette, akivel mindössze három alkalommal találkoztunk, abból kétszer véletlenül. :-)    

 

2016. november 11.:

4049. Baltika Razlivnoje Mjágkoje. 4,4%-os pasztőrözött világos sör. Orosz gyártmány moldovai piacra szánva. Köszönet érte kolléganőmnek, Biró Andinak és férjének Biró Péternek, aki vette a fáradtságot és miattam bevásárolt Moldovában. :-)

 

2016. november 9.:

4048. Bernard Lavina. Nitrogénnel csapolt cseh fekete sör. Remek darab! A Kolorban van csapon. Krémes, édeskés, kesernyés, harmonikus.

 

2016. november 8.:

4046. Egger Naturtrüb. 5%-os osztrák szűretlen világos.

4047. Wieselburger Schwarzbier. 4,8%-os fekete sör. Ez is osztrák. Mind a kettőt Völgyi Lacinak köszönhetem. A pesti börzén cseréltük el. Nem rossz, bár nem is kiemelkedő egyik sem. A világos jobban ízlett.

 

2016. november 3.:

Börzére készülődés közben:

4040. Tennent’s 1885 Lager. Gluténmentes skót világos láger. Az iható tartományban van.

4041. Mongozo Premium Pilsener. Belga, BIO, gluténmentes és „tisztességes üzlet” keretében készült. Szóval elvileg nem zsákmányoltak ki senkit sem az alapanyagok előállítása, sem a sör elkészítése során. Persze ugyanez szegény fogyasztókra már nem feltétlenül igaz! Mint sör, azt mondanám, átlagos.

4042. Mongozo Buckwheat. Ugyanaz belga búza verzióban. Egy fokkal jobb volt, de ez sem nagy szám. Ezt az első három sört a gyöngyösi, Dobó úti Sparnak köszönhetem.

4043. Kameleon. Hedonista barátaink Balatonvilágoson főztek egy szezont. Jól tették! Nagyon jól tették! Egyre jobban csípem ezt a sörtípust!

4044. Old Tom With Ginger. Gyömbéres angol ale a Beerodalomból begyűjtve. Nem rossz, de nem az, amit én a témától várok.

4045. Cornelius Porter. Balti porter Lengyelországból. Egy hasonló sört ittam már ettől a főzdétől, azóta még magasabbra emelték az alkohol tartalmat, 8-ról 9 %-ra. A saját kis maszek pontozásom alapján a kevesebb több volt, de ez teljesen szubjektív, természetesen.

 

2016. október 31.:

Összeröffentünk Szabiéknál Gabival, Bradyvel és Csepivel. Kóstolgattunk is egy kicsit. Akadt köztük újdonság is:

4038. Herbs and Spices. A sülysápi 3 Kiss Sörház izgalmas gyógynövényes, fűszeres búzasöre. Nagyon domináns volt a fűszeres jellege, de szépen harmonizáltak egymással. Nem lógott ki közülük egyik sem.

4039. Rémálom Csalogató. Fűszeres, virágos türkizkék (zöld) ale. Mi más lenne, mint Skyland főzet? Féltem tőle, már csak a neve miatt is, de teljesen rendben volt. Egész csúszósra sikeredett.

 

2016. október 30.:

4037. Velkopopovicky Kozel Első Komlós. 4,6-os világos láger sör Kőbányáról, friss, leveles komlóval főzve. Érdekes karaktere volt. Eléggé füves íz világot adott hozzá a friss komló.

 

2016. október 28.:

4034. Bäder Pils. Festett üvegbe töltött, 5%-os alap világos sör Kiskunfélegyházáról.

4035. Bizon Vratislavicky Ale. Szűretlen, barna felsőerjesztésű sör Csehországból. 7%-os. Ügyes darab!

4036. Aviso. A Krois bemutatkozó gerilla főzete. Győrújbaráton, a Vaskakasban készült APA. Bíztató kezdés! Mind a három sört a BeerOdalomból gyűjtöttem be.

 

2016. október 25.:

4033. Szigligeti Meggysör. Meggyes világos Stari Meggysör minőségben.

 

2016. október 24.:

4032. Szarvasi Sörmester Nagyon Vadalmás. Fahéjas-almás sör Szarvasról. Féltem ettől a kombinációtól, ezért régóta pihent már a hűtőmben. Május elején járt le a szavatossága, így pláne nem vártam tőle sokat. Ehhez képest egy íz hiba mentes, harmonikus sört kaptam. Sajnáltam, hogy elfogyott. Nagyon kellemes meglepetés volt!

 

2016. október 23.:

Lábadozva valami náthás vacakból, néhány nap pihenő után jólesett egy-két különleges, fűszeres Skyland sör:

4029. Donny Donowitz. Medvehagymás ale. Szép, harmonikus, jól csúszó söröcske. Medvehagymát még nem kóstoltam, így nem tudom eldönteni, mennyire érződött rajta.

4030. Gyökeres Sör. Nem kapott „rendes” nevet ez a céklás, édesburgonyás, sárgarépás, karórépás ale. Szerintem ez is finom lett. Mondjuk viszonylag vékony íze volt.

4031. Masala Chai. Korábban Csabinak köszönhetően kétféle házi főzésű változatát már kóstoltam. Egyik baromira fűszeres volt, a másik sokkal lágyabb. Ez a verzió a Reketyében készült a Green Sheep közreműködésével. Elég domináns lett benne a chili íze, én meg sajnos nem szeretem a csípős söröket, így ez nem lesz a kedvencem, de szerintem jól van összerakva. 

 

2016. október 16.:

4023. Union Temno. Szlovén barna sör. Ez és egy alább még listázásra kerülő másik szlovén sör voltak az utolsók a foci EB-ről hazajövet vett sörök közül, ha minden igaz. Teljesen vállalható.

4024. Bud B:Strong. Úgy ittam ezt az erős világos, talán baknak mondható cseh sört, hogy úgyis már a listán van. A neve nem egyezett teljesen, de végül két másik okból vettem fel. Egyik a minimálisan (0,1%-al) változott alkohol tartalma, másik az a tény, hogy az utóbbi években „elmultiasodott” budejovicei sörök között ennek szerintem inkább javult a minősége, legalábbis nekem ez most jobban ízlett, mint a régebbi verzió.

4025. UFO kergető. Kunca „böszme söre”, ahogy ő nevezte a címkén. Simacsek-Kun Laci egy remek tripelt főzött. Az a fajta erős sör, amit az édeskéssége besimít. Ha azt mondták volna, eredeti belga főzet, simán beveszem!

4026. PACT. Az Ikkona fesztivál söre egy 2015. augusztusi, kassai rendezvényre főzve. Még tavaly októberben szereztem Martinban, azóta tartogattam, mert féltem tőle. Meg se néztem rendesen, ezért valamiért fűszeres sörnek gondoltam, pedig egy szépen összerakott alap barna. Majdnem napra pontosan 4 hónapja járt le a szavatossága. Kutya baja sem volt!

4027. Belgian Gold. A Legenda 8,2%-os belga stílusú búza söre. Nem witbier, inkább dubbel búza módra. Őszintén szólva nem volt igazán bejövős, de ma (is) kevertem eléggé a söröket, így nehéz reális véleményt alkotni róla.

4028. Special 02 Sour Cherry & Chestnut. A Laško Sörgyár spéci sorozatának egy újabb tagja. Meggyes, gesztenyés barna sör. Szerintem egy kicsit túlspilázták! A meggy még hagyján, de hozzá a gesztenye! Az illata még tetszett, de az íze baromira édes és nagyon bizarr.

 

2016. október 15.:

4020. 5:2. Barna búzasör.

4021. Deadpool. Barna búzasör.

4022. Firka. Barna búzasör.

Na, már most ezek mind Két Tóth főzetek. Egész pontosan egy alap barna búzasör, többek között szikis festőmalátával, amit három részre osztottunk és három különböző élesztővel oltottunk be. Kicsit hiányosak a jegyzeteim, még pótlás alatt állnak, de elvileg 3 fajta Mangrove Jack’s élesztőt használtunk, az M15-öst, az M20-ast és az M36-ost. Amikor először kóstoltam őket nagy csalódás volt. Íz hibásak, fanyarkások, nem estek jól. Sokáig nem is kóstoltam őket újra. Sőt, nem is vigyáztam rájuk, nyáron lent voltak a pincémben, ami inkább alagsor, így nem túl hideg nyáridő tájt. Most is csak azért vettem elő őket újra, hogy letudjam a listázásukat. Meglepő módon kellemesen csalódtam bennük! Bár tagadhatatlanul íz hibásak, azért iható mind a három, főleg úgy, hogy köztük megvártam, míg a szájízem kitisztul, mert egyhuzamban, felhalmozva a hibákat azért neccesek lettek volna. Most így belegondolva, elég valószínű, hogy a főzésnél rontottunk el valamit, hiszen mind a három hibás. Bár eleinte Csabi úgy gondolta, hogy túl magas hőmérsékleten voltak, túl sokáig, szerintem az én „pincés utóérlelésem” ezt megcáfolja. Felmerült azóta egy újabb hibalehetőség is, de azt fedje jótékony homály. Maradjunk annyiban, hogy tőlünk független ok. Egyébként mind a három kellemesen búzás karakterű, a barnaságuk is érezhető. Talán a 15-ös a legkevésbé savanya, szénsavban a 36-os a legvékonyabb, a 20-as a legerősebb. Furcsa mód a 36-os az első kortynál még édeskésnek tűnt. Korábban kicsit elment a kedvem a főzéstől az első kóstolásuk után, de azóta már visszajött! Erjed is ugyebár az aktuális vadkomlósunk és tele vagyok tervekkel, csak úgy, mint Csabi! Sörkóstolásra és sörfőzésre fel!

 

2016. október 13.:

Miután a Pikoló Nyuggerek megnyerték aktuális bajnokijukat a városi kispályás öregfiúk focibajnokságban 4:0-ra elégedett nézőként átugrottam a Sziesztába egy-két sörre Szabival és Bradyvel. Megérkezett a legújabb szentandrási:

4018. Bandibá’. 7%-os amerikai IPA. Csupor Marciékkal közösen főzték. Három fajta komló van benne, köztük a számomra eddig ismeretlen Huell Melon. Érdekes karaktere lett a sörnek. Az első korty nem tetszett, de a második üveg végére egyre jobban megkedveltem. Lehet, hogy csak belemagyarázom, de talán ez a „dinnye komló” adott hozzá sárgadinnyés íz világot. No, már most én a sárgadinnyét utálom! Ahhoz képest tökre megbarátkoztam Bandibá’val.

Még a hétvégi sörfőzés során kóstoltunk egy sört, amit Csabi hozott és véletlenül lefelejtettem a listáról, hát most pótolom:

4019. Ghost Train. Rothbeer IPA a Pannonia Allstars SKA Orchestra tiszteletére palackozva. 

 

2016. október 12.:

4015. Rastinger Strong. 7%-os lengyel világos. Ezt nem voltam képes meginni! Förtelmes!

4016. Hunyadi Mátyás. Pécsi „remek”. Levették a nevéből a „speciál” szót, 4,2-ről 4%-ra csökkentették az alkohol tartalmát. Még mindig semmilyen.

4017. Zatte. Amszterdami tripel. Az előző pocsék cuccok után felüdülés, bár egy fokkal pikánsabb volt, mint amire most vágytam.

 

2016. október 11.:

4014. Kwaremont. 6,6%-os belga világos. Korrekt.

 

2016. október 9.:

4012. Ciucas Lemon. Másfél nap sörözés után jól esett ez a 2%-os brassói citromos radler.

4013. Ottakringer Radler Lemon. Pécsi alkoholmentes változat a citromos radler témára. Ezt már lehet, hogy nem kellett volna megnyekkentenem. Elég bizarr íze van.

 

2016. október 8.:

Főztünk egy vadkomlós sört az idei termésből Csabival. Ezúttal vegyesen használtuk fel a farkasmályi és a tápióbicskei vadkomlót. Közben persze kóstolgattunk is.

4009. Főnix. A zirciek barna ale-je. A pesti Oktoberfesten vettem.

4010. Paasij. Az amszterdami ’Tij 7%-os húsvéti söre. Nagyon féltem tőle, visszagondolva a Jézus Ale-re, de nem kellett volna. Remek sör!

Sörfőzés után beugortunk a Kolorba, megkóstolni a nyáron főzött IPA-t. Csepi is csatlakozott hozzánk.

4011. HázIPA. Tolmayer Feri Brew Dog recept adoptációja a Punk IPA alapján. Csapolva került a nagyérdemű elé. Sajnos házilag piszok nehéz megoldani a hordózást úgy, hogy az ne menjen a sör rovására. Kicsit oxidálódott, kicsit savanykás lett, teljesen szénsavmentes, de azért érződött rajta, ki volt hordózás előtt és ki akart volna lenni.

 

2016. október 6.:

4008. Soproni Kinizsi. Néhány év kihagyás után feltámasztották ezt a régi jó sörmárkát. Az első korty valamiért kicsit furcsának tűnt, de aztán nagyon jól esett. Szívem szerint ittam volna még belőle legalább egy üveggel. Szabi barátomtól tudtam meg, hogy végre Gyöngyösön is lehet kapni, a Hatlépcsősben.

 

2016. október 5.:

4005. Bakavér. Veres hoplager Magyarhertelendről Frau Luther minőségben. Köszönet Andinak és Gyulának a beszerzésért!

4006. Dreher Amerikai Komlós. 4,5-ös, mint a hideg komlós. Colombus komlóval készült. Nagy csalódás! Borzasztóan gyenge eresztés középszerű íz világgal!

4007. Einbecker Ur-Bock. 6,5%-os német sötét bak sör. Többet vártam tőle, de rossznak nem mondanám.

 

2016. szeptember 30.:

Az első pesti Oktoberfestem, ráadásul tök egyedül! Nulla hangulat, de legalább többségében finom söröket kóstoltam és találkoztam pár kedves ismerőssel, baráttal a csapok túloldaláról.

3992. Soproni APA. Kísérleti fesztivál sör Sopronból. Multi kulti létére meglepően rendben van. Bár éreztem benne valami furcsát, de szerintem (remélem!) csak egyszerűen az első csapolás volt ezen a napon, délután.

3993. Kecskeméti Irsai. Bor-sör-bor-sör-bor. Ezek voltak róla az első gondolataim. Izgalmas házasítása a két italnak.

3994. Kecskeméti Pils. A Kecskeméti Sörmanufaktúra alap világos söre. Korrekt ivósör.

3995. Kecskeméti Búzasör. Szűretlen, világos, bajor stílusú. Szép, harmonikus darab!

3996. Kecskeméti IPA. Vörös ale. Az IPA jellege elég vékony, de finom sör.

3997. Kecskeméti Dry Stout. Szépen összerakott fekete ale. Nem mondanám teljesen száraznak, de nagyon kellemes. Szimpatikus emberek szimpatikus söröket főznek Kecskeméten mostanság!

3998. Mister Meggyes Barnasör. Volt már meggyes, volt már barna sör is a Mister kínálatában. Most ötvözték a kettőt. Az elképzelés szerintem jó. A kivitelezésen még finomítanék. Eléggé sziruposra sikeredett.

3999. Beerfort Golden Weizen. Furcsa mód fordított sorrendet választottak leányvári barátaink a búzasörök bevezetése terén. Sötét és fekete változatokkal indultak és csak most dobták piacra a világost. Nagyon jól sikerült!

4000. BornHop. Pavleszka Attila receptje alapján a jászapáti Guriban főzött kiváló hoplager. Sok finom sört kóstoltam a fesztiválon, de ez volt talán a legjobb.

4001. Wrath. Győrzámolyi fekete IPA. Bors Laci ismét remek receptet alkotott. Ez a fekete IPA is igen jól sikerült!

4002. Favágó (6). A szarvasi sörfőzde szortimentjében már pár éve megtalálható ez a hoplager. Villányi Gáborral beszélgettünk a söreikről, köztük a Favágóról is, amikor szóba került, hogy ez már a 6. verzió belőle. 6,1-ről 5,1-re csökkent az alkohol tartalma, de természetesen sok egyéb paraméterében is változott az idők folyamán. Minden verzióhoz nem volt szerencsém, ez a második a listámon. Szerintem jó irányba fejlődött.

4003. Monarchia. A pécsiek is próbálnak betörni a minőségi sörök piacára. Hoztak a fesztiválra egy 5,5-ös szűretlen világost. Elfért a kézműves sörök kóstolgatása közben. Nem lógott ki durván.

4004. Szalon Barna Szűretlen. Régen, a kézműves sör őrület kialakulása előtt kifejezetten szerettem a bóti, szűrt, barna Szalont. Mostanában nem ittam. Ezt a szűretlen változatot már hazaindulóban fogyasztottam. Jó vót az!

 

2016. szeptember 28.:

3986. Laško Dark. Szlovén barna sör. Ezt is az EB-ről hazajövet vettem. Nem rossz sör, ráadásul ezek a sörök mindig az EB élményét juttatják az eszembe. :-)

Aztán elStaritolttattam néhány tapolcai itókát:

3987. Historia Búza. A veszprémi Malomkert Sörház részére palackozott szűretlen búzasör.

3988. Szigligeti Búzasör. Kizárólag a szigligeti várban kapható tapolcai szűretlen búzasör.

3989. Szigligeti Világos Sör. Azonos helyen, azonos forrásból származó pilzeni.

3990. Texels Springtij. Erős holland tavaszi sör. Szentpéteri Gábor barátom amszterdami túrájának egyik szerzeménye. A starik is finomak voltak. Ez még egy fokkal jobb.

3991. Belgian Trip. Monyós barátaink belga stílusú apátsági tripelje. Biztos meggyóntak a lefőzése előtt, mert piszok jó lett! Mondhatnám isteni! 

 

2016. szeptember 26.:

3984. Dr. Thirsty’s no. 4. Az angol Wychwood Brewery 4,1%-os blonde ale-je. Szépen rakták össze. Főleg a komlózása nyerő nagyon. Nem túl keserű, inkább a komló adta gyümölcsös, virágos ízhatás domináns benne. Még anno az EB-ről hazajövet vettem, valahol Szlovéniában.

3985. Jopen Limited Oost-Indië Porter. Amikor kitöltöttem a sütikre való megolvasztott étcsoki máz illatát adta ez a remek holland sör. Ízében is benne volt a keserűcsokis jelleg. Ezt Szentpéteri Gábor barátom hozta az amszterdami túrája idején.

 

2016. szeptember 25.:

Sörkóstolóra készülődvén, takarítás közben a legutóbb kóstolt sör testvérére szavaztam szomjoltónak:

3968. Laško Export Pils. 4,5%-os alkohol tartalommal. Azt gondolná az ember, hogy csak jobb lehet, mint a gyengébb párja, hát egy túrót! Ihatatlan volt! Egy barna Pau segített elfelejteni.

Aztán délután jött egy 20 sörös kóstoló Gabival és Csepivel, jó pár újdonsággal:

3969. Saison 15. A Mad Scientist egyik saison változata. A Football Saison után ez volt a kóstoló második darabja. Gazdag, fűszeres itóka mindkettő.

3970. Puszi. Ha már szezon, legyen kövér! Ez a Reketyében készült. Aprily recept. A kóstoló javához tartozott ez is.

3971. Zöld mázli. Zöld diós ale. Izgalmas kompozíció. Nem volt egyszerű kitölteni, piszkosul futott. Egy Skyland trilógiát kezdtünk meg vele.

3972. Fekete mázli. Fekete diós változat. Ez nekem már túl cifra volt, bár lehet, hogy azért éreztem így, mert kóstolás közben tudatosodott bennem, hogy nem fekete teás, hanem fekete diós sört iszunk.

3973. Vengeance of the Hive. „A Kaptár bosszúja”. Repcemézes, mustármagos, borsos sör, 10% körüli alkohol tartalommal. Az elején nagyon bejött, a végére már kezdett kicsit sok lenni az íze. Az illata félédes muskotályos borra emlékeztetett.

Bedobtunk egy adag házi pizzát, aztán leöblítettük egy Grimmel, amiről kiderült, hogy nem a Reketyében, hanem a Legendában főzték, - így most javítom a listámon - aztán jöttek megint az újdonságok.

3974. SpiderMild. Skyland főzet ez is, de már nem otthoni, hanem legendás. Hozza a stílusjegyeket, olyan semmilyen, ahogy kell.

3975. Liefmans Fruitesse on the Rocks. 3,8-as belga gyümölcsös sör. Csepinek nagyon bejött, engem túlszódázott szörpre emlékeztetett.

3976. Ace of Chinook. A Brew Dog egykomlós session IPA-ja. Az illata kellemes, az íze érdekes, nem túl keserű. Főztek már ennél sokkal jobb IPA-t is.

3977. Way to El Dorado. A Möszjő hidegkomlózott IPA-ja. Nincs ráírva, hol készült. Úgy rémlik, mintha a Madhez lenne köze, de majd még ki kell nyomoznom. Semmi IPA jellege nincs, a hidegkomlózás sem érződik rajta. A karamell íz elviszi az egészet.

3978. Bakancslista 19 Mandarina Bavaria. Féltem, hogy lemaradok róla, de a Beerodalomból még sikerült belőle rendelni. Nagyon csípem Róth Zoli söreit, különösen a Bakancsokat, de ez most nem sikerült. Sem IPA íze, sem bármilyen más jó sör íze nem volt. Nem tudom, mi történt vele, de sajnos meg sem közelítette a sorozat többi tagját. Ez volt az első, ami nem ízlett, pedig kóstoltam mindegyiket!

3979. Geisha. Fóti verzió a teás sörre. Jázmin zöldteát használtak hozzá. A sörös jelleget nem nagyon éreztük benne, inkább cukor nélküli teára emlékeztetett.

A Brew Your Mind kávés Mudddja és a ZIP’s Miskolci Mosaicja következett számomra ismétlés gyanánt, majd jöttek az újabb újdonságok.

3980. Special Krpan. A szlovén Laško 11%-os alkohol tartalmú, 26,5-es tripel-je. A kóstoló legjobb sörei közé tartozott. Gabi szerint sült tök ízű volt. A lényeg, hogy nagyon szép, kellemesen édes, harmonikus sör volt. Kicsit mintha Tokaji Aszút ittunk volna.

3981. Ceres Strong Ale. 7,7%-os erős dán világos ale. Ez is nagyon jól sikerült. Édeskéssége és ereje ellenére is jó ivósör érzetét keltette, ami azért veszélyes!

3982. Skyland Pilsner. László Gergely rászánta magát, hogy sima, fűszermentes sört főzzön. Jól tette! Kifejezetten finom lett. Már ő is mondta, hogy kicsit elvitte az ízét a magas hőmérséklet, mert láger sör létére nem tudta 12 fok környékén tartani, de nem ártott meg neki, csak kicsit saisonos jelleget adott hozzá.

3983. Poretti Bock Chiara. Világos bak sör olasz multi módra. Iható, de nem nagy szám. Még anno a Kolorból szereztem be, mostanáig húzta.

A kóstolót az én Mindent bele Fiúk! gazdagon komlózott világos mézes sörömmel zártuk. Egy 0,5 literes üveg kitöltéséhez kevés volt egy 2,5 literes kancsó, úgy habzott, de az íze az nagyon rendben van! Ismét tartalmas és izgalmas kóstolót zártunk.

 

2016. szeptember 23.:

3967. Laško Export Pils. 3,5%-os alkohol tartalma ellenére az iható tartományban van. Még az EB-ről hazafelé jövet vettem valahol Szlovéniában.

 

2016. szeptember 22.:

Két különlegesnek szánt bajor ivósör Viktor barátomnak hála:

3965. Paulaner Münchner Urtyp. Egy 5,5-ös markáns világos láger.

3966. Schweiger Bayrisch Hell 1516. A Bajor Tisztasági Törvény 500 éves jubileumára főzött 4,9%-os tradicionális világos.

 

2016. szeptember 21.:

3963. Erdinger Leicht. Energiacsökkentett, 2,8%-os bajor szűretlen búzasör. Elég jellegtelen, de azért fogyasztható (egyszer, a lista miatt). Viktor barátom hozta. Köszönet érte!

3964. Innocens. 3,9-es világos belga stílusú ale Győrzámolyból a Szent Mauríciusz Monostor részére főzve. A Beerodalomból rendeltem.

 

2016. szeptember 20.:

3962. Stari American Hop Star. 5,4%-os hoplager Tapolcáról. Elvileg már kóstoltam a Kisüzemen, Óbudán, de akkor már nem nagyon maradt róla érdemi emlékem, sajnos, így most veszem listára, az üveges verzió elfogyasztása után.

 

2016. szeptember 18.:

Dorka 3. születésnapját ünnepeltük ma Szabiéknál. Ha már összeröffentünk e jeles alkalomból, kóstolgattunk is egy kicsit. A Tesco saját márkás kézműves söreit teszteltük, melyek a felvidéki Gerencséren készültek a neten található infók alapján. Egy sajnos kimaradt a szortimentből, az alábbi öthöz sikerült hozzájutni:

3957. Tesco Finest Ale. APA-nak mondanám. Markánsan keserű, kicsit talán vadkeserű. Teljesen vállalható darab.

3958. Tesco Finest Wheat. Ennek a búzának nagyon furcsa íze volt. Éppen csak nem fordult ki a számból.

3959. Tesco Finest Stout. Kávésan keserű alap ízű, vékony, elhaló utóízű sör.

3960. Tesco Finest Porter. Ennek az eleje és a vége is elég vékonyka volt.

3961. Tesco Finest IPA. Nem túl izgalmas, de szépen összerakott darab.

 

2016. szeptember 15.:

3952. RedMon IPA. A Permon cseh-lengyel koprodukciós IPA-ja. Piszok keserű, az vitathatatlan, de a harmónia és a megszokott mesés illatvilág hiányzik belőle.

3953. Permon Hopper Nugget. A gugli fordító szerint aranyrög, de az íze alapján én a nugget szót nugátnak fordítanám. Soha sem éreztem még ilyen ízt sörben! Mondjuk nem is szeretnék többet.

3954. Comedias. Győrújbaráton vadi új sörfőzde nyílt Vaskakas néven. Ez az első sörük, egy ESB. Nagyon örülök nekik, de szerintem azért még van mit fejlődniük. Bocsánat! Olyan „hőkezelt” íze volt a sörnek. Vagy pasztőrözték, vagy egyszerűen csak rosszul volt eddig tárolva (de nem nálam). Sok sikert a folytatáshoz!

3955. Fruit War Mango IPA. A Mad Scientist gyümölcsös IPA-ja a „nagy versenyre”.

3956, Fruit War Blueberry IPA. A Monyó „verseny söre”. Ha jól emlékszem, a Mad nyerte meg a történetet. Őszintén szólva engem egyik sör sem győzött meg. Bocs fiúk! Szeretem, becsülöm mind a két sörfőzde termékeit, lelkesen fogyasztom is, de ezek most nem voltak bejövősek. Szívesen mondanám, hogy túlkésőn kóstoltam őket, de elvileg mind a kettő 2017 májusáig őrzi meg a minőségét. Hááát, szerintem már elfáradtak. Nálam ők is hűtőben voltak, de lehet, anno a szaküzletben nem…    

 

2016. szeptember 14.:

3951. Permon Honey Ale. Sokolovi barátaink piszok jó mézes APA-ja. Viva la Kolorbár! Ahogy felbontottam fejbevágott a tömény méz illat, de az ízében diszkréten, koránt sem édesen jelenik meg, úgy, ahogy én szeretem. A komló keserűje meg APAnázsért kiált!

 

2016. szeptember 13.:

3950. Franziskaner Kellerbier. Viktor barátomtól kaptam ezt a remek szűretlen bajor pincesört. Szuper!

 

2016. szeptember 12.:

3949. Pozitív. A Kiss Sörműhely (Kiss Gusztáv) Győrzámolyban főzött saisonja. Relatíve régóta állt már a hűtőmben. Nehezen találtam meg a címkén a típusát, ezért vártam vele, mert ugyebár amilyen hangulat, olyan sör dukál, de ha nem tudja eldönteni az ember... Végül jó pillanatban nyitottam meg, főzés közben. Kifejezetten finom.

 

2016. szeptember 11.:

3948. Zámolyi Csoki ízesítésű barna. Ez az első zámolyi sör, aminek a csökkentett alkohol tartalmú változata jobban ízlett, mint korábban az erősebb.

 

2016. szeptember 9-10.:

12. Főzdefeszt. Egyre kevesebb sörfőzde, egyre több kajás stand, egyre nagyobb lehúzás (lásd előre beállított borravaló, már ami a vevői oldalt illeti), viszont szerencsére rengeteg cimbora (néhány nagy hiányzóval!) és remek sörök, s perszer szombat reggel terülj, terülj asztalkám Andinak és Gyulának hála. Így tudnám röviden összefoglalni a hétvégét. No és persze az újdonságok:

3921. Hibiscus Kiss. A Reketye belga búzasöre. Sajnos csapon nem volt, így üveges változatban kóstoltuk meg. Így is remek!

3922. Burton Ale. Nevében a stílusa. A Mad Scientist „követte el”. Jól tették!

3923. Limerick Grabovsky. A Mad egyik alap sörének megbolondított változata.

3924. Football Saison. Roth Zoli Monyóban főzött saisonja. Bár elvileg volt csapolva a Feszten, úgy alakult, hogy Gyuláéknál kóstoltam meg szombat délelőtt. Divatos sörtípus lett mostanság. Én nem bánom!

3925. Bakancslista 20 El Dorado. Markánsan keserű, de nem túl izgalmas ízeket eredményezett ez a komló.

3926. Zozo APA ZTL. Csupor féle APA a Legendából. Érdekes karaktere volt. Jól sikerült főzet!

3927. Rozsdás Banán. A Synthesis Brewlab vörös bajor búzasöre. Minden bizonnyal a Legendában készült. A búzasörös banános jegyeket nem nagyon éreztem benne, – lehet, túl hideg volt – de egy kellemes kis söröcske.

3928. ZIP’s Razz Berry. Málnás vörös saison. Úgy alakult, hogy csak egy kortyot ittam belőle, így nehéz megítélni, de különösebben nem fogott meg, igaz, bajom sem volt vele.

3929. ZIP’s Pale Ale 4U. Világos ale-t több változatban is készítettek már miskolci barátaink. Ez most a szórólapja szerint 4%-os. Könnyed, laza, jól csúszó sör.

3930. Kapucinus Lavender. Levendulás szűretlen búzasör. Nehéz szavakba önteni az ízét. Elég édes, nagyon karakteres. Amolyan konty alá való.

3931. Red Virgin. Félbarna, óder vörös, angol stílusú IPA Rozsnyóról, az Ikkonától.

3932. Crazy Mama. Hááát, ez a szűretlen búzasör egyáltalán nem krézi! Inkább középszerű.

3933. Grimm. A Mecénás változata a szűretlen búzasörre. Szerintem ez a klasszikus stílust szépen képviseli, bár hidegkomlózással csavartak rajta egyet.

3934. Dr. Fusion. Látványkomlózott világos láger a Krak’n Town meghatározása szerint. Én úgy mondanám, tea kevés cukorral.

3935. Madame Rubynk. Meggyes barna sör. Ez is Krak’n Town főzet, frankó, markáns, aszaltmeggyes jegyekkel.

3936. Marschall Amplify Ale. Armando juharszirupos vörös ale-je. Valószínűleg Ecseren készült, szokás szerint. Kellemes volt, de markánsabb ízre számítottam.

3937. Beerfort IPA. Leányvári barátaink rögtön elsőre beletaláltak a stílus közepébe! A Főzdefeszt egyik legjobb új söre volt számomra.

3938. Hámori Gyömbér Sör. Édeskés, markánsan gyümölcsös változat a témára.

3939. Tequilás IPA. A Gyertyános kiváló kompozíciója! Féltem tőle, de alaptalanul. Ez is a Feszt legjobb új sörei közé tartozik szerintem.

3940. Sümegi Oktoberfest. A neve a típusa. Jó ivósör.

3941. Sápi Világos. Ivósör. Volt valami kis mellékíze.

3942. Sülysápi Tönköly. Málnás belga búzasör. Mindkettőt sülysápi sörfőző barátunktól, Kiss Csabától kaptuk, Tóth Csabin keresztül. Együtt kóstoltuk meg őket Gyuláéknál. Ez a gyümölcsös az én Anton Pavlovicsomra emlékeztetett, még a fénykorából.

3943. Jubileum. A Karl Sörfőzde pilzeni típusú alkalmi söre a Tűzoltóság jubileumi rendezvényére palackozva. Ezt is Gyuláéknál kóstoltuk. Mellette Csabi is kivette a részét a beszerzéséből. Köszönet érte mindkettőjüknek!

3944. Hoplager for Hitchhikers Maracuja. A Synthesis gyümölcsös hoplágere.

3945. Másik. Etyeki hidegkomlózott vörös ale. Jó ivósör kategóriába sorolnám, bár ha jól emlékszem, csak egy kortyot ittam belőle Csabiéból.

3946. Hámori Sörpárlat. 45%-os, 3 sörből főzött, olajosan sűrű, kicsit édeskés párlat. A világos, a keserű csoki és ha jól emlékszem a meggyes felhasználásával készült. Ha szeretném, szeretném! 

3947. Zirci Apátsági Levendulás. Még egy szezonális sör levendulával. Másabb, mint a Kapucinusé. Kevésbé édes. Nekem ezek már túl spéci cuccok.

 

2016. szeptember 8.:

3919. Kárpi Narancs. Soltvadkerti barátaink narancsos láger söre. Nagyon érdekes, mert egy merő rost, de kifejezetten domináns benne a sör íz is. 4,5%-os. Szerintem ez nagyon el lett találva!

3920. Kárpi Tropic. Trópusi gyümölcsös változat. Ez sem olyan szirupos, mint a citromos volt, de a narancsos azért jobban ízlett. Pikáns cucc.

 

2016. szeptember 5.:

3918. Matyi Mátkája. Az Er-Pé Serfőzde vörös sörének 5,3%-os változata. Ez a sztenderd, de a listámon eddig egy erősebbre sikeredett, 7,3-as verzió volt. Először azt hittem, nem ízlik, de tévedtem! Nagyon érdekes karaktere van! Másabb, mint az eddig kóstolt vörös sörök az Er-Pé-től. Sőt más, mint bármelyik másik vöröske. A füstös szó jut róla eszembe, de nem úgy, mint máskor. Nem tudom rendesen leírni, de szerintem tök jó! Most, így a vége felé a vadkomlós söreinkre emlékeztet. Azokban volt valami kis megmagyarázhatatlan csavar a komlónak hála. Három fajta komló van benne. Sajnos a címkéről nem derül ki, melyik az a három.

 

2016. szeptember 4.:

3917. Permon Hopper Galena. Újabb egykomlós IPA Sokolovból. Természetesen ezúttal is a Kolorbárnak hála. Érdekes karaktere volt. Nem tudom, hogy ez az eddig számomra ismeretlen komló tette-e, vagy volt benne valami kis difi. Nem a legjobb Hopper, de koránt sem megvetendő falat!

 

2016. augusztus 31.:

3915. Kárpi Citrom. Soltvadkerti barátaink is hallgattak az új idők szelére. A gyümölcsös sörök azon vonalát képviseli ez a citromos változat, amiben a gyümölcs dominál, eléggé szirupos módon a sör íz világával szemben.

3916. Blonder Barna. Ezt a vonyarci barnát nem ezen a napon kóstoltam, hanem valamikor a hónap közepén, de már nincs meg a pontos dátum.  Listán volt már, csak más alkohol tartalommal, ahogy korábban a világos párja is. Nem rossz sör, de korábban szerintem tartalmasabb volt.

 

2016. augusztus 28.:

Sörözgettünk Szabival. Rég jártam már náluk!

3908. Whitstable Bay. 4%-os angol világos ale. Kezdésnek egész jó volt, bár semmi extra.

3909. Master Brew. „Eredeti kenti ale” a címke szerint. Ez is 4%-os, de inkább félbarna. Nem volt túl bejövős a karaktere egyikünknek sem.

3910. 1698. „Kenti erős ale”. 6,5%-os alkohol tartalmával tényleg az. Ez is karakteres, félbarna jellegű volt, de jóval kellemesebb, mint az előző. Mind a hármat Szabi gyűjtötte be a Lidlben.

3911. Strong Suffolk Dark Ale. Hordós érlelésű barna ale. Testes, enyhén füstös, kiváló itóka!

3912. St. Edmund’s Golden Beer. Cascade komlós láger sör. Ezt a kettőt még Marseille-ből hazajövet vettem valahol Szlovéniában.

3913. Midnight Express. A Főzdepark Kraft fesztiválján két sörét nem sikerült megkóstolnom a HopTopnak. Ez volt az egyik. Foreign extra stout típusú. Nagyon szépen van összerakva.

3914. Green Zone.  Amerikai IPA szintén a HopToptól. Ezzel teljes a kóstoló tőlük. Ez jött be egyébként a legkevésbé. Volt valami furcsa benne, de lehet, hogy az Éjféli Expressz vitte el az ízért.

 

2016. augusztus16-20.:

Sörfőzde túra újratöltve! Idén négyen keltünk útra. Szokás szerint Mata Miki vezetésével, Tóth Csabival és ezúttal Erdélyi Tomival. Igen erős csapat volt, meg is lett az eredménye! Még nem tudom, a gyűjteményem hány darabbal gyarapodott, de biztos, hogy rengeteggel és a kóstoló listámnak sem ártott meg a túra. A hangulat remek volt, a legtöbb helyen szívesen láttak minket. Szóval nagy élmény volt! A „nulladik napon” leugrottam Csabihoz Tápióbicskére. Volt pár szabad percünk, hát „hasznosan” töltöttük:

3889. Stég Skateboarding Meggysör. Stari termék. Stari minőség.

Aztán kalandos úton kocsiba, majd Nagykátán vonatra pattantunk csatlakozva Tamáshoz. Leugrottunk Szolnokra a Söráriumba, ahol az interaktív, modern múzeum mellett 4 fajta helyben főzött sör fogadott minket:

3890. Szőke Tisza. 4,8-as pilzeni típusú világos. Átlagos ivósörnek mondanám.

3891. Zounok. Ez is egy világos láger, vékonyabban komlózva. Egy árnyalattal komolyabb volt az előzőnél.

3892. Zagyva. 6%-os láger, ami a pincér elmondása szerint „majdnem búzasör”. Egész kellemes volt. Csabi nem búzás búzaélesztős sörére emlékeztetett.

3893. Szolnoki Olaj. 6,6%-os barna láger. Ez egy kiegyensúlyozott barna söröcske volt.

Kóstolgatás közben megünnepeltük a női kajak kettes aranyát, majd utána megsirattuk a férfi vízilabda válogatott vereségét a négy közé jutásért az Olimpián, aztán visszatértünk Tápióbicskére, ahol hogy, hogy nem, volt még egy Stari:

3894. Stég Skateboarding Ír Vörös. Ez most sajnos nagyon „fáradt” volt, csak úgy, mint mi.

Első nap reggel csatlakozott hozzánk safjőrünk, Miki, pontosabban mi hozzá Jászdózsán Csaba bátyánknak köszönhetően. A szíveslátás és az Állomás Sörözőben elfogyasztott söröcske után Jászapátiban a Lados főzdében folytattuk a kóstolást, továbbra is kedves vendéglátás keretében, három újdonsággal:

3895. Beta. Egykomlós IPA Simcoeval. Na, ezt nagyon eltalálták!

3896. Alpha. APA részben szintén Simcoeval. Kicsit a Beta árnyékában maradt, de azóta sikerült újra megkóstolni, már a helyes sörrendben, úgy már sikerült kiteljesednie. Ez is remek sör!

3897. Lados Füstös Sör. Helyben, 1 literes kiszerelésben árult füstölt világos. Azaz igazi klasszikus füstölt szalonna ízű változat.

A Guriban döbbenten láttuk a jelentős, önerőből készített fejlesztéseket, miközben szokás szerint remek kóstolót is kaptunk a címkék mellé mind a két Urbán Imre barátunknak köszönhetően.

3898. C10. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) részére főzött, az Élesztővel és a Hübrissel közösen megálmodott IPA-t most először kóstoltam. Remek darab!

Ezt követően Gyöngyösön felvettük a motyómat és elvágtattunk Hatvanba, ahol a szokásos megbízható szortiment várt minket. A többiek még nem látták a helyi főzdét, így örömmel nézték meg a kis „ékszerdobozt”. Domonyban Branda Gyula, Fóton Sörapu szíveslátásában volt részünk, kóstolók, címkék repkedtek jobbra, ballra, majd robognunk kellett Nagytarcsára, a Reketyébe. Varsányi Vikinek hála itt is jó hangulatban teltek a percek. Jó volt látni, hogy ők is fejlesztésekbe fogtak. Tarcsa után Pest és az Er-Pé következett. Ludas Péterrel is hosszasan elbeszélgettünk, majd átruccantunk a Misterbe, ahol a címkék mellé akadt egy újdonság is:

3899. Mister Füstölt Sör. Izgalmas volt egy napon belül két füstös malátalevet megkóstolni.

Szokás szerint időben jól megcsúszva értünk következő állomásunkra, Ecserre. Anettel volt lebeszélve a látogatásunk, de terv szerint jóval korábbra várt minket. Szerencsénkre édesanyja még a sörfőzdében volt, így a késői órán már nem remélt, kedves vendéglátásban volt részünk, újdonsággal is tarkítva:

3900. Winter Rasta. Az ecseri sörfőzde és Armando közös szerzeménye. Egy újabb IPA verzió. Méltó mindkettőjükhöz!

Még egy kínai vacsora a madaras teszkóban, aztán Csabi otthona felé vettük az irányt.

Második napunkat Csepelen kezdtük, Rizmajer Józsinál. Tudjuk, unja már a gyűjtőket, de azért beköszöntünk pár percre. Én már rég láttam a sörfőzdét. Örömteli, hogy náluk is voltak, lesznek fejlesztések mostanság! Rizi után Lehmann. Ide az utóbbi két évben nem sikerült bejutnunk. Idén szerencsével jártunk. Az ABC is nyitva volt és Lehmann úr is éppen ráért pár percre, így megnézhettük a sörfőzdét is. Következett Pilisvörösvár Jáki Andrással, ahol mindig szívesen fogadnak minket, majd egy új(ranyílt) főzde a térképen, Leányvár. A kevés megmaradt HBH technológiára jellemző, lambéria burkolású tartályokkal rendelkező sörfőzde egyike. Innen is jó hangulatban távoztunk. Dél felé haladva megálltunk Zámolyon pár percre. Vettünk néhány flaska sört. Balatonvilágos ezúttal sajnos kimaradt, mert éppen zárva volt a főzde, viszont így még éppen csak belefért a napba először Dombóvár, ahol sajnos Kiss Laci barátunk nem volt otthon, de a sörözőben a szokásos kedves mosoly és vendéglátás fogadott minket, majd Mecseknádasd, ahol először elfoglaltuk hangulatos szállásunkat egy helyi présházban, amit Karl Ákosnak köszönhettünk, majd elrobogtunk a sörfőzdébe, ahol a napzáró kóstolgatás közben még egy hatalmas éjszakai pillangóval is találkoztunk. Nem a fizetős fajtával, hanem a repkedőssel. Újdonság is akadt:

3901. Nádasd Hidegkomlózott. Egy alapból is finom pilzeni típusú világos, amit a hidegkomlózás eszméletlenül megdobott.

Következő nap reggel korán indulva igyekeztünk, először Soltvadkertre. Csak ekkor, útközben próbáltam bejelentkezni a Kárpi Sörfőzdébe. Először úgy tűnt, sikertelenül, mert Kárpáti János sajnos nem volt otthon, de pár percre rá nagy meglepetésünkre fia, Attila hívott vissza minket, hogy mégis csak mehetünk, úgy szervezték, hogy ő tud ránk szakítani pár percet. Ekkor szembesültünk vele először, hogy Mikinek és fércbúkos oldalának, a Magyar Kisüzemi Sörcímkéknek, illetve az oda a túráról folyamatosan feltöltött képeknek hála többen is figyelemmel kísérték utunkat, köztük Kárpáti Attila is, ami - régi jó kapcsolataink mellett – több helyen is hozzájárult a szíveslátáshoz. Soltvadkertről remek hangulatban indultunk tovább Orgoványba. Itt is necces volt a bejutás, de szokás szerint azért pár percet ők is szántak ránk. A sörfőzdét most nem volt lehetőség megnézni. Időrendben Kerekegyháza következett volna, de sajnos Domján úr nem tudott fogadni minket, ezért Kiskunfélegyháza és a Bäder felé vettük az irányt. A tulajt, Tóth Miklóst itt sem sikerült elcsípnünk, de azért innen sem kellett üres kézzel távoznunk, azt viszont szomorúan tapasztaltuk, hogy a helyi sörözőjüket bezárták. Egy újabb ugrás és Békésszentandráson voltunk. Az első döbbenetet az okozta, hogy a Rózsa Sörkert pultjánál tömegek vártak a sorukra, illetve sörükre, helyben fogyasztásra, elvitelre egyaránt. Majd amikor Fabó Sanyi és fia, Gergő vezetésével körbejártuk a sörfőzdét jött az újabb meglepetés az „úállomás”. Eszméletlen bővítésen, fejlődésen mentek keresztül és még nincs vége! Szentandrástól csak pár lépés Szarvas, ahol - a Bäderrel ellentétben - nem rég kinyitott újra a főzdénél lévő söröző. Éppen az utolsó pillanatban érkeztünk ahhoz, hogy innen is eredményesen, mosolygósan távozhassunk. Napi utolsó állomáshelyünk Szentes volt, a Zentus Sörfőzde. Nagy mázli, hogy pont ezen a napon egy kis céges összetartást tartottak, így még volt kit a főzdében találni a kései óra ellenére is. Itt kaptuk az újabb megerősítést, hogy a FB-os bejegyzéseknek hála, számítottak az érkezésünkre. Kis Daninak és a Főnökúrnak köszönhetően a sörfőzdén túl volt szerencsénk megnézni a sörfőző berendezés gyártó részleg jó részét is. Kaphattunk egy kis betekintést a hazai sörfőzdegyártás, telepítés múltjába és jelenébe. Persze kóstolgatás közben itt is akadt újdonság:

3902. Muddd. Ezúttal 7%-osra főzve. Remek volt!

Az éjszakát Szentesen töltöttük a Kurca-parti Vendégházban, majd reggel Pest felé vettük az irányt. Megálltunk Kerekegyházán, hátha szerencsével járunk, de persze 20-án, szombaton a főzde természetesen zárva volt. Azért a központban lévő sörözőjükben bedobtunk egy pofa sört, majd Táborfalvára ugrottunk át, ahol pár korty serital mellé megnéztük a főzdét is. Aztán jött a záró program, az M47 Főzdepark első Kraft Sörfesztiválja, ahol a kóstolgatás közben megnéztük mind a 4 sörfőzdét, s közben begyűjtöttünk jó pár érdekes reklámanyagot és pár új söröcskét:

3903. Uluru. Ausztrál búzasör. 4,5%-os, kellemes, pikáns söröcske, a HopTop bemutatkozó szortimentjének egyik izgalmas darabja.

3904. Sunset. Keleti parti IPA 5,7%-al. Szintén HopTop. Ez sem okozott csalódást.

3905. Double Check. 8%-os imperial IPA. HipHopTop!

3906. Intro. Az Uradalmi Sörmanufaktúra 5,7-es gerillAPA-ja.

3907. Saison 17. Ez már Mad Scientist arató sör. Izgalmas volt csapolva. Kíváncsi vagyok a 15-ösre üvegesben!

Persze kóstoltunk még ezeken kívül sok más remek sört is. Egy sem okozott csalódást! Talán még más újdonság is akadt, de ezúttal elhanyagoltam a jegyzetelést, így egyelőre az(ok) lemaradt(ak).

Mikinek és türelmének hála királyi utunk volt hazáig. Házhozszállítást kaptunk. Sajnos nem jutottunk el mindenhová! Többek között z idő rövidsége miatt kimaradt a Kapucinus és a Fűtőház Sörfőzde is, de ezzel együtt egy nagyszerű, új szerzeményekben, élményekben és új barátokban gazdag túrát zártunk! Köszönet érte minden érintettnek!

 

2016. augusztus 15.:

3888. Nektár Tápsör. Az Er-Pé Sörfőzde felelevenítette ezt az alacsony alkohol-, magas tápanyag tartalmú sörtípust. Még az óbudai Kisüzem Sörfesztiválon vettem belőle itthonra egy flaskával, ráadásul Gyuláéknál kóstoltuk is, csak akkor lefelejtettem a listáról. Itthon szegény flaskának hányattatott sorsa volt. Melegben volt tárolva egészen mostanáig. Meglepődve tapasztaltam, hogy a PET palack teljesen felfújódott, kihordósodott. Kár érte! Mindegy! Az első kóstolás alapján veszem listára. Egyébként egy nagyon lágy ízű, eléggé jellegtelen, de valóban tartalmas ital.

 

2016. augusztus 13.:

3885. Píter Porter, hasznos holmik! Ideje már listára vennem a két mézes barna sörömet! Egy alap sör kettéválasztva, különböző mézzel, azonos élesztővel. Ez Hasznos környékén termelt akácmézzel készült. A habja krémes, halvány barna, tartós. Illata kicsit alkoholos, malátás, mézes. Színe sötétbarna, átláthatatlan. Ízében is kicsit alkoholos, malátás, mézes. Utóízében szépen előbújik a komló. A habja még akkor is megmaradt, amikor a sör már elfogyott.

3886. Píter Porter, a nagy dohány! Vaddohány mézzel készült változat. A habja vékonyabb, de még így is gazdag. Színe azonos, ami nem meglepő. Illata lágyabb, harmonikusabb, mézesebb. Elején kicsit szúrós a szénsava. Ennél inkább az utóízben jön elő kicsit az alkohol. A komlót csak nagyon későn, egészen halványan lehet benne érezni. Kevésbé „barna sörös” a karaktere, mint a másiké. a habja sokkal illékonyabb volt. Összességében teljesen vállalható sör mind a kettő, íz hiba nélkül, de nem vagyok velük elégedett. Nem illenek bele teljesen a porter kategóriába.

3887. Mindent bele Fiúk! A maradék komlóim és a maradék vaddohány mézem felhasználásával készített pilzeni malátás világos ale. Az íze alapján talán a bitter ale kategóriába sorolható. Furcsa mód ez a söröm palackozáskor ízlett a legjobban. Másfél hét alatt borzasztóan túlfejlődött a habja. Adi barátom szerint okozhatta a sok öreg komló. Cukor minden esetre nem ment több a palackokba, mint máskor. 2-3 korsó kell egy üveg kitöltéséhez. Viszont, ha ezen a tortúrán túl van az ember, akkor egy finom sört kap. Halovány színű, átláthatatlan. Kicsit vad keserű. Kíváncsi leszek rá „öreg” korában!

 

2016. augusztus 12.:

3884. Rocinante Blonde. Amikor először kóstoltam ezt a világos sört az etyeki szortimentből a címkéje szerint még 5,5%-os volt. Ez a mostani 4,5-ös. Valószínűleg tényleg változhatott, mert most másabbnak éreztem, lágyabbnak, kevésbé testesnek.

 

2016. augusztus 10.:

3883. Gösser Natur Radler 0,0%. Regenerálódós napokat tartok. Üdítőnek jó volt ez a kis nullás Sopronból.

 

2016. augusztus 2-5.:

B(r)ün(n)be esés! Kb. hatodszor. Jó pár éve már, hogy Poór Balázzsal és párjával, Anitával először találkoztam Szombathelyen. Nem tudom már, Savária Karnevál volt, vagy együtt szilvesztereztünk, minden estre nagyon gyorsan kiderült, mindhárman nagy szerelmesei vagyunk Csehországnak és a cseh söröknek. Már akkor beszélgettünk róla, hogy egyszer jó lenne együtt kimenni, ami most végre meg is valósult! Én Barkassal mentem. Nem autóval, Hamilcarral, vonattal. Csabi tavaly felelőtlenül csak annyit jelentett ki, idén Prágát kihagyja. Brnoról egy szó sem esett! Ennek megfelelően ketten indultunk neki az útnak a Keletiből, míg Bazsiék két nappal korábban, bicajjal indultak neki a nagy útnak. Csabinak hála sikerült végigsöröznünk az utat. A minőségi ivósörök mellett néhány remekbeszabott mecseknádasdi itókát is hozott kifejezetten a kedvemért, amik ráadásul újak lettek a listámra: 

3855. Édes 3. Mézes – mentás világos sör. Nagyon szépen lett összerakva. Az ilyen mézes söröket nagyon csípem!

3856. Taknyos Varjú. Ebben az igazán étvágygerjesztő nevű sörben egy kiváló IPA-t tisztelhettünk. Még üvegből is piszok jó volt.

3857. Dexter. Csináltak egy citromos sört is így nyáridőre Nádasdon. Csabi figyelmeztetett, várhatóan ki fog lőni a palackból, így ezzel megvártuk, míg elfoglaltuk a szállást és a zuhanyzóban bontottuk fel. Jól tettük! Több mint a fele a zuhanytálcában végezte, pedig kár volt érte! Meglepően finomra sikeredett! No, de egy kicsit előre szaladtam…

Brnoba érve a Sörgyár kerthelyiségében találkoztunk Bazsiékkal. Legurítottunk pár korsó Drakot a találkozás örömére, a helyi Hermelint is megkóstoltuk Csabival, majd elsétáltunk a néhány sarokra lévő szállásra. Útközben találtunk egy újabb kerthelyiséget, ahol megpihentünk egy Rampušakra. Itt is volt Hermelin, hát itt is megkóstoltuk. Lecuccolás után elindultunk a belváros felé. Természetesen a szállás közelében akadt egy másik kocsma is, mint később kiderült éjjel-nappali. Itt lecsusszant egy korsó Richtářt. Bazsi cseh nyelvtudásának köszönhetően kiderült, Hermelinjük nekik is van, csak nem tudtak volna kenyeret adni hozzá, ami hétköznap, kora délután elég vicces volt. Továbbsétálva, közeledve a Dóm felé Slavkov u Brna sörfőzdéjének fényreklámja csalt be minket egy egyébként nem túl hangulatos véndöglátó helyre. Leültünk, rendeltünk…volna, de kiderült, nincs sör. Nincs sör? Nem csak slavkovi, semmilyen. No, ilyet sem pipáltunk még Csehországban! Mindegy! Tovább álltunk megnéztük belülről a következő, hangulatos kis sörözőt, majd kiültünk a friss levegőre kóstolgatni:

3858. Břeclavsky Kanec. Igazából ez a 12-es vaddisznó vitt be minket ide, no meg a szomjúság. Kicsit többet vártam tőle, de azért jól esett. 

3859. Hauskrecht 11. A két brnoi nem látványsörfőzde egyikének jedenáctkája. Ebbe éppen csak belekóstoltam. Picit fanyarkásnak tűnt.   

Következő állomás a Kocour söröző volt. Kihagyhatatlan a varnsdorfi IPA, majd jöhetett utána egy újdonság is:

3860. Beskydian Bandit. Ostravicei 13-as félbarna, vagy vörös sör. Kellemes volt, de persze kicsit áldozatául esett a Samurainak.

A Pegas a biztos, stabil, jó minőségű alap szortimentjével és a folyamatosan készülő újdonságaival a tutisták és az újdonságokra vágyók számára is remek hely. A sültoldalas mellé kiváló volt a:

3861. Marie Celeste Pale Ale. Az angol Newby Wyke sörfőzdével közösen megálmodott APA igen csak jól csúszott! Kár, hogy nem tartanak az ilyen söreikhez pintes poharat. Azért a búzasörös sem volt hozzá rossz választás.

Miután kipegasoltuk magunkat visszaindultunk a szállás felé. Hosszú napunk volt, főleg Bazsiéknak a bicajozással együtt. A vár alatti utcába felvezető lépcső aljában lévő kocsmát már tavaly októberben felfedeztük. Ez lett most végső menedékünk. A terráriumban korábban lévő hatalmas, de láthatóan nem túl életképes leguánt időközben lecserélték egy kisebbre, fürgébbre. Ez vagy kétszer is megmozdult, amíg ott voltunk. Csak úgy, mint a szomszéd asztalnál a pultossal kvaterkázó, láthatóan hozzánk hasonlóan illuminált törzsvendég, aki felettébb felélénkült attól, hogy magyar vendégek tértek be a sörözőbe. Oda is támaszkodott hozzánk és cseh, angol, német szavak keverékével szóval és slivovicával tartott minket jó ideig. Különösebben nem bántuk, mókás fickó volt, csak ne kérte volna folyamatosan az újabb kör pálinkákat! Mondjuk nem volt belőle probléma! Amit mi nem ittunk meg, azt ő lehajtotta apránként, miközben elmondta, hogy a cseheknek „csak” sörük van, de nekik morváknak van slivovicájuk és barackovicájuk is, ami nagy különbség! Természetesen azért söröztünk is közben, nem is akármit ittunk:

3862. Podlužan. 11-es világos. Dögöljek meg, ha emlékszem, milyen volt. Addigra már a 15. korsónál tartottam ezen a napon.

Aznapi második kerülőnkkel visszatértünk a szállásra. 1:1. Egyszer én vittem rossz felé a csapatot, egyszer Bazsi.

Második nap a délelőtt javát – szokás szerint – átaludva indultunk újabb körútra. Először a szállás közelében lévő harmadik kocsmába tértünk be. A 11-es Starobrno tanksörként egy megbízható választás mindig. Így volt ez a Pivnice na Oltecuban is. Aztán irányt vettünk a csülkös hely felé. Nem kellett kapkodnunk, 15 óráig volt időnk még feltérképezni néhány kocsmát. Találtunk egy Dudák emblémát, becsalt minket. Majd jött egy már általunk külön-külön is jól ismert söröző, az u Zlaté Konve. A Starobrno Drak ismét jó választás volt és végre egy Hermelint is tudtunk enni Csabival reggeli gyanánt, igaz, kicsit megkésve. Néhány lépés után már a csülkös utcájában járva találtunk magunknak még egy pihenőhelyet. Kívülről nem volt túl hangulatos, de időnk, mint a tenger, torkunk, mint a sivatag, hát betértünk. 11-es Starot mértek az u Kamenožrouta névre keresztelt bárban. Odabent egy Golemet, odakint egy szlovák sört, Steigert hirdető cseh kamiont találtunk. Mind a kettő meglepő volt. Aztán végre eljött a csülközés ideje az u Bláhovkyban! Viktor barátom cimborájának, Brnoban élő korábbi kollégájának, Kiss Gábornak köszönhetően ezúttal is sikerült minőségi áruhoz jutnunk. Tisztességgel megküzdöttünk mindannyian a fenevad lábával, miközben kinek-kinek lecsúszott a maga kis 2-4-5 korsó Pilzenije, ami szokás szerint tökéletesre volt csapolva. Egyetlen hátránya ennek a helynek a nem túl telepocak barát mellékhelyiség, viszont nagy szerencse, hogy tőle mindössze egy sarokra található a Zastávka névre keresztelt kézműves söröző. Amikor először voltam benne még „csak” vidéki gyárak söreit csapolták, mostanra igazi „kraft bár” lett belőle, megtartva cseh sörözős hangulatát. 9 fajta csapolt sörük volt, mind új lett a listámra:

3863. Sun APA. Krnov Nachmelená Opice nevű sörfőzdéjének újhullámos söröcskéje.

3864. Mazák Pale Ale. Dolní Bojanovice szintén APA típusú seritala.

3865. Washington IPA. Ostravice egyik változata erre a közkedvet sörtípusra.

3866. Buzzy Bomb. Egy brnoi, Albert névre hallgató vándorsörfőző IPA-ja. Azt sajnos nem sikerült kideríteni, ez a főzete hol készült.

3867. Šalina. Ez is egy Albert főzet. Sima 11-es nagyon szépen összerakva.

3868. Mazák Extra Hořky. 11-es, gazdagon komlózott világos.

3869. Albrecht 10. Frydlant sörfőzdéjének tízes világosa.

3870. Florian. Bobrová Hőlégballon sörfőzdéjének 12-es világosa.

3871. Albrecht 12 Kateřina. Barna láger, ismét Frydlantból.

Egytől egyig mindegyik sör kiváló volt, a hagyományos lágerek és az újhullámosok is.

Mivel ezután volt vagy 5-6 perc is, amit gyalogolnunk kellett a következő megállóig kihasználtuk, hogy az Állomás sörözőben PET palackos házi söröket is lehetett kapni. Vittünk az útra egy 1,5 literes bohumíni világost.

3872. Skřečoňsky Žabák Světly 11°. A sörfőzde emblémája egy korsóba, fejjel lefelé beleszorult béka. Nem tudom, honnan vették az ötletet, de szerencsére nem a sör íz világára utalt a címke. Az említett következő söröző egyébként a Richard sörfőzde véndöglője volt. Most furcsa volt a cserkós sörük, ami kicsit kedvemet szegte és a többiek sem voltak elragadtatva a választott sörüktől, talán Anitát kivéve. Az övébe én is belekóstoltam:

3873. Richard IPA. Ez tulajdonképpen teljesen rendben valóra sikeredett. Messze nem tökéletes, de nem is rossz főzet.

Pár perc séta után a Zelená Kočka elé értünk. Itt sajnos erre az estére elváltak útjaink Bazsiékkal. Ők nyugovóra, mi sörözőbe tértünk. Ezúttal két új sör is volt a Zöld Macskában:

3874. Beskydské Hořké. Az ostravicei főzde IPA-ja. Nem volt kiemelkedő, de nagyon jól esett.

3875. Dalešické Májové Speciál. A kóstolási sörrend megint nem volt túl szerencsés, de azért jól csúszott ez is!

Két sör után mi is a szállás felé vettük az irányt. Útközben betértünk még a Vyčep na Stojákaba. Ez egy igazi újhullámos hely. Modern dizájn, főleg állóhelyek, amit mondjuk nem értek és azért cseh módra, divatsörök és cseh klasszikusok vegyesen.

3876. Krkonošský medvěd Intergalactic PA. Vrchlabí sörfőzdéjének IPA-ja. Nagyon szépen volt összerakva. Biztos dögunalom, hogy csak ennyiket írok egy-egy sörről, de rendes sörözés közben többre nem futja, meg tőlem amúgy sem!

A szállás közelében a már említett végtelenített nyitva tartású kocsmába is betértünk még egy altatóra. Nem mintha szükség lett volna rá! Sörlistát nem láttunk, ráadásul nem jutott eszünkbe, mit ittunk itt először, így kicsit makogva kezdtem volna megkérdezni, milyen sörük is van. Erre a pultos mama válasza: „lehet magyarul is”. Ezek a szavak mindig megörvendeztetik lelkünket. Jó érzés külföldön magyarul rendelni. Egyébként 14-es világost ittunk, ami a halovány emlékek, a ballingja és az íze alapján összerakva Černa Hora Kvasar volt, azaz egy mézes sörrel zártuk a napot.

3. nap erőszakkal rávettem magam a reggelizésre. Ha már egyszer benne van az árban…! Nem kellett volna! A megszabott terminus utolsó perceiben értünk le. Bár készítettek még ki nekünk friss felvágottakat, a kifli hétköznap reggel állott volt. A gyomrom megtelt, de íz élményt nem nyújtott a frűstök, ráadásul ennyivel kevesebbet is aludhattam. Ez egy kicsit rá is nyomta a bélyegét a napom egy részére, főleg ami a sörkóstolást illette. Először az óváros pereme felé vettük az irányt. A nem túl csehes nevű Burgers Pub-ba tértünk be a jól megérdemelt szomjoltónkra. Majdnem egy teljes utcát mentünk sör nélkül, így talán megbocsátható, plusz a választékuk igen megnyerő volt. Poličkai söröket is mértek. Újdonságok is akadtak köztük:

3877. Otakar 11° Egy jó kis ivósör.

3878. Poutník Kvasnicový Ležák. Hihetetlen, de most először kóstoltam pelhřimovi sört.

Második állomáshelyünk, egyben a napi első tudatos megállónk a Mammut Söröző volt. Itt magunknak csapolhattuk a Pilzenit. Eredményjelző tábla mutatja náluk, melyik asztalnál hogy áll éppen a fogyasztás. Kenterbe vertünk mindenkit! Apró szépséghiba, hogy a korai órán rajtunk kívül senki sem sörözött, ráadásul a Pilzeni is pocsék volt. Állott, mellékízzel terhelt. Hiába! Egy olyan sört magunknak csapolni, amit nagyon kevés helyen csapolnak tökéletesre nem sok értelme van. Nem is tartozik ez a hely a kedvenceim közé. Nem időztünk sokáig. Továbbindulva egy közeli kocsma előtt éppen láthattuk, ahogy a tartálykocsiból csövön küldték át a tanksört a pincébe. Érdekes látvány volt, de ide most nem tértünk be. A vasútállomás előtt villamosra pattantunk. Kivittem a többieket Brno lakótelepi sörfőzdéjébe, a Líšeňsky Pivovarba, ahol ezúttal is széles sörválaszték fogadott minket:

3879. Alfa APA. Az új idők szelének hívó szavára hallgatva főzött, szépen komlózott világos ale.

3880. PePa Ležák. Egy klasszikus 12-es szűretlen kivitelben.

A kettő között legurítottam egy Kofolát is. Igen! Kofolát. Sajnos citromos volt, amire nem készítettek fel. A gulášuk finom lett volna, de nem volt hozzá knédlijük, macokkal tálalták, ami igen csak elcseszett ötlet, ráadásul sajnos nem először szembesültem ezzel az értelmetlen elképzeléssel. No, mindegy! A többieknek ízlett és érdekesnek tartották a helyet is, aminek örültem. Ami még meglepő volt számomra, hogy a korábbi majmos emblémájukat időközben lecserélték egy unalmas, nonfiguratív izére. Visszatérve a belvárosba a Charlie’s Square névre keresztelt modern, divatos látvány sörfőzdébe tértünk be. Bazsiék látták már korábbi kiruccanásuk alatt, de kívülről egyáltalán nem hívogató, így eddig még nem tértek be. Belülről impozáns, a söreik sem rosszak, de semmi extra. Saját főzetük csak egy van. Jó kontraszt volt következőnek a Spalíček, egy igazi régi vágású kocsma. Bazsi javaslatára tértünk be. Érdemes volt. Nem annyira a sör miatt, inkább a hely hangulatáért. Ha már hangulat! A közelben található a bratcicei sörök helyi lelőhelye. Klassz söröző, de akárhányszor tértünk be, mindig volt legalább egy savanyú sörük. Ezúttal is, bár a többiek ebben nem értettek velem egyet. Utána sétáltunk egyet a központban. Bazsi javasolt egy kocsmát. Mint kiderült a Vyčep na Stojáka egy söröző hálózat. Sajnos az óvárosi egységük elképesztően tele volt. Mivel az előtte lévő téren is alig lehetett megmozdulni a sok söröző fiataltól irányt váltottunk és újra a Pegast tűztük ki úti célnak. Itt egy kissé megint eltájoltam magam. Jóval közelebb voltunk hozzá, mint gondoltam, pedig csak egy sarkot néztem el. A lényeg, hogy a fülledt időben mindenki a szabadtéri helyeket kereste, így mi kényelmesen befértünk. A zab stoutjuk hozta meg igazán újra a sörözhetnékemet. Mitagadás, eléggé megkésve! Le is csúszott utána még egy korsó világos és a Speciál Gold is. Szárnyas ló után Zöld Macska. Ezen a napon már négyen ültünk be, illetve ki. Egy korsó IPA belefért még a napba, aztán csendes pihenőre tértünk. Bazsiékra még két kemény nap haza bicajozás várt! 4. nap Csabi a rántotta hadművelet jegyében korán kelt, így még el tudott búcsúzni szombathelyi cimboráinktól. Én tudtam, hogy erre nem leszek képes, így már előző este búcsút vettem tőlük. Kialudtam magam, majd szép kényelmesen indultunk be a városba annak tudatában, hogy a 14:30-as vonatindulásig még sörözhetünk egy jót. Először a vasúttal szemközti pincekocsmában gurítottunk le egy Starobrnot, ahol én jól behermelineztem, aztán a nem messze lévő, kapualjból nyíló, emeleten lévő, alig felfedezhető étteremben bernardoztunk egy kicsit. Ezt a helyet még Viktor barátom mutatta meg, amikor kint élt. Egy sarok és már a Charlie’s mellett lévő vendéglőben találtuk magunkat. Egy Drak és egy 12-es Krakonoš között legurítottunk egy kácovi sört is:

3881. Hubertus Premium 12°. Ez eddig szűretlen formában volt a listámon. Most szemmel láthatólag élesztőtlenítve csapolták.

Vonatra szállás előtt még bevásároltunk. A kései, illetve gazdag reggeli miatt elmaradt ebéd pótlására vettünk egy grillcsirkét, amit élvezettel marcangoltunk szét a vonaton. Sörökkel is felpakoltunk rendesen. Én nem is tudtam az összeset meginni hazafelé. Meglepő módon sikerült egy „újat” is begyűjtenünk:

3882. Braník. Tudom, tudom, már listán van! De 4,3-al, ez meg 4,1-es. Ezt is lebutították, bár már nagyon nincs hová. Nosztalgiából fogyasztottuk, prágai emlékeket idézve… Egész gyorsan Pestre értünk a vonattal. A Stadionoknál pedig már más buszokra szálltunk. Hosszú, kimerítő, de remek kiruccanást zártunk! Egy újabb szép emlék!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 143
Tegnapi: 127
Heti: 390
Havi: 3 356
Össz.: 515 962

Látogatottság növelés
Oldal: 2016. augusztusi, szeptemberi, októberi, novemberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »