Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2017. augusztus 29.:

Ma Szentpéteri Gábor barátomékhoz voltam hivatalos sörkóstolóra. Zömében ex-NDK-s söröket kóstoltunk:

4647. Sachsengold Landbier. Egy egyszerű, de szépen összerakott világos láger Zwickauból.

4648. Luther Reformations Pilsner. Worbisban is kiszámolták, hogy jubileumi év van.

4649. Zwönitzer Pilsner. Tartottuk a szintet. Más ízű volt mind a három világos, de hasonlóan jó minőségű.

4650. Icelandic White Ale. Egy kakukktojás! Izlandi witbier Akureyriből, az Einstök Ölgerdtől. Egy árnyalattal lehetett volna erőteljesebb, de így is remek volt!

4651. Freiberger Schwarzbier. Elkezdtünk feketézni. Nem bántuk meg.

4652. Märkischer Landmann. A Berliner Kindl fekte söre. Ez még jobb volt, mint az előző.

4653. Berliner Kindl Bock Hell. Minden benne van a nevében. Szépen összerakott, 7%-os főzet.

4654. Pilsator Export. A Frankfurter Brauhaus 5,2-es export lágere levezetésnek éppen jó volt.

Aztán kivételesen hagytam magam rábeszélni egy berlini gyógynövényes likőrszerűségre is. Finom volt. Kicsit gyengébb, mint az Unicum. Köszönet a kóstolóért és az egyedi kitűzőért! :-) 

 

2017. augusztus 26.:

4646. Gallica Asterus. Sparban kapható belga witbier. Első osztályú minőség! Balatonlellén lazultunk pár napot. Ott lett kiszűrve, majd beszürcsölve.

 

2017. augusztus 14-17.:

Kicsit nehézkesen indult, de végül idén is jól sikerült a sörfőzde túránk. Jó pár új sörfőzdét nézhettünk meg belülről, újdonságokban sem szűkölködtünk és a hangulat is jó volt. Remek söröket kóstoltunk és persze menet közben pár új seritalba is belebotlottunk. Részletes beszámolóra most nem vállalkozom, mert már nagyon elúsztam a lista frissítésével, ráadásul elég nehéz az újdonságokat összeszednem, mert elég lazára vettem a figurát jegyzetelés terén.

4640. India Pale Ale. A Reketye kísérleti dobozos sör sorának egyik darabja. Másik kettővel együtt Mikiéknél kóstoltuk meg a nulladik nap estélyén.

4641. Magna. Hungiss fekete sör, bármit is jelentsen itt a „hungiss”. A hajdúnánási Bocskai Sörfőzde alkalmi kiadású söre igen jó minőségben. Ezt már reggelire kaptuk. :-)

4642. Bakelit Egri Csillagok. Mézes mentás világos láger sör Mecseknádasdról az egri Bakelitnek főzve. Csabi nyekkentette meg a Mikitől kapott üveget Szarvasi szállásunkon.

4643. Iniciale. Hidegkomlózott amber lager a Karltól. Náluk foglaltunk szállást. Be volt tárazva a hűtőbe. :-)

4644. Belgian Cherry IPA. A Karl kriek-IPA házasítása. Inkább a belga meggyes vonal dominált benne.

4645. JerKING. Alkalmi palackozású pilzeni szintén Mecseknádasdról, helyben a sörfőzdében fogyasztva.

Ezzel elvileg véget is értek az újdonságok. Még Békésszentandráson, tartályból kóstoltuk a Szőlős sört, aminek talán ez már a 3. változata, de nem vagyok benne teljesen biztos, így inkább egyelőre nem listázom.

 

2017. augusztus 11.:

Balogh Balázs Barátommal, újdonsült sörcikk gyűjtő kollégámmal nekivágtunk az egri sörfesztiválnak. Nem bántuk meg! Kicsi, de barátságos fesztivált ismerhettünk meg az egriben, amolyan „élhetőt”, végigkóstolhatót. Persze nem minden sörre, de legalább minden pavilonra értve. Ráadásul meglepően sok újdonságba is botlottunk.

4631. Rege. A Synthesis összefogott néhány egri „méregkeverővel” és főztek közösen egy mazsolás világos ale-t spécikomlózással a fesztiválra. Ott a fesztiválon hallottam róla jó és rossz véleményt egyaránt. Nekünk ízlett.

4632. Bolyki Világos Szűretlen. Meglepődve és egyben örömmel tapasztaltuk, hogy az ózdi Bolyki Serház is részt vett a fesztiválon. Régen, még a listakészítés kezdete előtt kóstoltam ezt a klasszikus szűretlen házi sört helyben, Ózdon a sörfőzdében, tartályból csapolva. Örülök, hogy most végre listázhatom is.

4633. Dinamo Torpedo. A Synthezis 5,2%-os vörös ale-je. Frankó kis konstrukció. Markáns sör.

4634. Flexman. Az Ugar Sörfőzde APA-ja, egy új sörsor első darabja. A nevét azokról a hétköznapi „hősökről” kapta, akik képesek szombat, vagy vasárnap kora reggel nekiállni, zajongani otthon, nehogy a szomszédok véletlenül is pihenni tudjanak. Egyébként nem csak a neve ötletes, de finom sör is.

4635. 100 Hops. A Golem 10%-os dupla IPA-ja. Elképesztő íz orgiát hoztak létre a 100 különböző komlóból. Nagyon összetett, de harmonikus főzet. Gondolom, a Horizontban készült.

4636. ZIP’s Pinkstop. Hááát, ez egy epres cream ale. Érződik rajta, hogy jól lett összerakva, hozza a típusjegyeket, de igazából nem volt nekünk való.

4637. Bolyki Meggyes. Az aktuális piaci igényeknek megfelelően Ózdon is készül meggyes sör. Amolyan kontyalávaló.

4638. Bolyki Meggyes Barna. Ez a barna sör alapú változat. Ez is eléggé csajos sör.

4639. Glutén Mentes IPA. A Legenda Center standjánál ajándékba kaptunk kóstolót ebből az itthon úttörő sörből. Jó, hogy a glutén érzékenyeknek sem kell lemondaniuk a sörözésről!

 

2017. augusztus 8.:

4630. Birra Moretti Alla Siciliana. 5,8%-os világos láger. Regionális olasz sör a Heineken Itáliától, amit Erdélyben vettem. Bolond ez a világ! Egyébként nem volt rossz.

 

2017. augusztus 7.:

4629. Steiner. 5%-os román világos láger. Egész jó kis főzet. A Martens S. A. Galati terméke.

 

2017. augusztus 6.:

4627. Gambrinus Polotmavá. Harapnivalóan testes, pörkölt malátásan karakteres 12-es félbarna láger. Kiváló!

4628. Starobrno Medium ’72 Nepasterizované. Úgy látszik, a Heineken több gyárában is bepróbálkozik a „retro” vonallal. Állítólag régi, ezúttal 1972-es recept alapján készült ez a sör. A szépséghibája csak az, hogy nem pasztőrözött, mégis több hónap a szavija. Valószínűleg brutál kiszűrtek belőle minden élesztőt, ahogy az ma „divatos” a modern technológiának hála, csak akkor hogy lehetne a recept 72-es? Egy sör nem csak a lefőzéséből áll! Utána is rengeteg meló van vele mielőtt a korsónkba kerül. Ennek 6-8 napos sörnek kellene lennie, ha komolyan gondolják a 72-t!

 

2017. augusztus 5.:

4623. Driver. Román alkoholmentes sör Galatiból igényesen, dobozból fogyasztva. Ebben az őrületes hőségben rendes sört nem kívánt a szervezetem. Ez fogyaszthatónak bizonyult.

Aztán jött Viktor barátom és ő választotta a következő söröket a hűtőimből…

4624. Kis Karácsony. 7%-os fűszeres barna ünnepi sör Zircről. Kifejezetten finom volt. A teste pont elbírta a fűszerességét. Meglepően jólesett még ebben a nagy melegben is.

4625. Ziemas Garšas. Még egy téli sör, ezúttal Lettországból. Ez „csak” 5,7%-os, mégis hasonló karakterű, mint a zirci. Még a címkék színe is hasonló. Ezt még a világtalálkozóról hoztam Baibanak hála.

4626. Kustosz Pszeniczne. 5,2-es szűretlen bajor búzasör Lengyelországból. Nagyon szépen rakták össze. No, ez már inkább sörözésre való ebben a melegben, de igazából mind a három kifejezetten jó sör volt. 

 

2017. augusztus 4.:

4622. Fazzy Raspberry. Lengyel 5%-os málnás radler szerűség. Egyszer már kóstoltam. Akkor kicsit gyengébb volt és elvileg más gyárban is készítették, bár ezt elég nehéz kibogozni. Minden esetre ez a verzió ihatatlan!

 

2017. július 31. – augusztus 3.:

Egy év böjt után végre újra elindultunk Csehország, pontosabban Morvaország felé! Brno volt az úti cél. Idén Csepi és Csabi tartott velem. Egész gyorsan letudtuk az utazást. Pestig szárazon busszal, onnan diszkréten sörözve vonattal. Valószínűleg már a Citra komlós Hidegkomlós Drehert is listáznom kellene, de még nem sikerült tutira kiderítenem, azonos recept szerint készül-e, mint a legelső verzió, ezért még várok vele. A Csabi által hozott zámolyi meggyes és csokis sörök már listázva voltak, de jól csúsztak. Idén a Hlavní helyett a Dolní Nadražin állt meg a vonat. Ez jó ürügy volt új sörözők felfedezésére! Be is tértünk az első adandó helyre a hőségben, ami a Dobrá Zastávka, azaz a Jó Állomás névre hallgató kávézó-bisztró volt, ahol brnoi házisört, 11-es Hauskrechtet csapoltak igen jó minőségben, 26 Koronáért. Rövid feltöltődés után tovább battyogtunk. Nem kifejezetten a szállás, mint inkább a belváros felé, mert előbbit csak 16 órától lehetett elfoglalni, mi meg délben már kortyolgattuk az első frissen csapoltat. Szóval mentünk az orrunk, illetve inkább az árnyék után. Még plázacicába is átmentünk néhány perc erejéig, hogy lehűtsük a kedélyeket. Majd rátaláltunk az Orient V. ázsiai bisztróra, ami lényegében egy gyorskajálda volt, csapolt 11-es Starobrnoval, amit hogy, hogy nem korrekt minőségben csapoltak még itt is. Azért a hely szellemétől kicsit megriadva csak pohárral kértünk és kaptunk. Ezt követően jelentős szintkülönbséget kellett áthidalnunk! Először átsétáltunk a Hlavní alatt, aztán felmentünk A lépcsőn, majd a ruhaárus kapualjban az emeletre az Átriumba. Legurítottunk egy-egy 12-es Bernardot, meg egy-egy 12-es Chotebořt felitatva egy elharmadolt pácolt Hermelinnel, majd sétáltunk vagy 30 métert a Charlie’s Square sörfőzde mellett lévő Putyka u Míkaba, ahol ebédeltünk egyet. Én „stílusosan” szerb sertés sztéket ettem, s közben jött az első újdonság:

4585. Naše Královské. Moravská Nová Ves-ben, a Pivovar na Vihlice-ben főzött 12-es világos pale ale. Ők APA-nak mondták, szerintem inkább EPA, de a lényeg, hogy finom volt. Küldtünk még utána egy pohár Poličkát is, majd lassan elindultunk a szállásra a Hotel u Heligonkyba, ahol egy laza punnyadást rendeztünk mielőtt belevetettük magunkat a brnoi éjszakába. Mivel sajnos a Kabul Bár megszűnt, a méltán világhírű Sindibád a (néhány évvel ezelőtt) 17 Koronás Braníkjával pedig ezúttal nem tűnt hívogatónak, a csábító nevű Nyócker, öööö bocsánat, Joker Bár lett első esti állomáshelyünk, ahol a

4586. Poutník Ležák. Szűrt változatban, kiváló minőségben került csapra verésre, amiről kiderült, hogy ráadásul listázandó.

Az lenne a szintén csapolva fogyasztott Zulu Kola is, ha nem kóla lenne, de hát az, méghozzá a legkeményvonalasabb csehszlovák stílusban! A félreértések elkerülése végett, szándékosan mérgeztük vele magunkat. A nagy hőségben jó ötletnek tűnt. Nem volt az!

A Trech Čertův nevű helyet nem szeretem. Bár hangulatos, minden egyes alkalommal savanyú volt legalább egy sörük, viszont most a 2. számú véndöglátóipari egységük került az utunkba (a létezéséről se tudtam eddig), így hát betértünk. Az első pohár 12-es Bratčickével nem volt semmi baj, de a 13-as félbarna azért itt is enyhén beteg volt már. Nem baj! Lekísértük egy újabb Hermelinnel, majd elindultunk a Pegas felé. Persze nem megy ilyen egyszerűen! A Lokál u Caipla valószínűleg nem rég nyílhatott. Sok fiatal sörözött előtte az estében hűsölést remélve. Mi odabent telepedtünk le egy-egy korsó tank Pilzeni mellé, amit egy Hermelin és egy új sör követett:

4587. Kozel Černý Nefiltrovaný. Azaz szűretlen barna Kozel.

Átérve a Pegasba, mivel rég kajáltunk már, újra szétdobtunk egy Hermelint egy angol vendégsör mellé:

4588. Dragon. Elvileg szűretlen, de már nagyon letisztult EPA a granthami Newby Wyke Brewery-től.

Ezután jött még egy pohár zab stout, majd újabb serforrás után néztünk. A Zelena Kočkának is nyílt egy második egysége. Ennél próbálkoztunk be, de sajnos záróra táján értünk oda, így „csak” elvitelre kaptunk sört:

4589. Matuška California. APA az egyik leghíresebb újhullámos cseh boszorkánykonyhából. Még a 0,75-ös pezsgős üvegből is jól csúszott!

Aztán, mivel fogytak a lehetőségek, újra betértünk az egyébként non stop Jokerbe egy újabb Poutníkra, majd az évek folyamán elég lepukkanttá, kicsit duránda jellegűvé vált környéken, a Celj mentén visszasétáltunk a Radlas-on lévő szállásunkra.

Második nap nem kapkodtunk a keléssel. Bár a srácok lementek reggelizni, - mely tevékenységet nem túl szimpatikus módon csak reggel 9-ig lehetett végezni - utána (én helyette is) ejtőztünk még egy kicsit. A bemelegítő sört a szállás éttermében fogyasztottuk el. A 12-es Hauskrecht erre tökéletes volt. Majd egy hosszabb séta következett a Pivnice u Kocoura-ig, ami a Dóm lábánál található. Mentünk volna mi villanyossal, hogy több idő maradjon az ivásra, de a megállónkban jegyautomata nem volt, a sörönkövetkező vilin meg ellenőrnek látszó tárgyak voltak. No, de a lényeg, hogy a Kandúrban sikerült bepótolnom a reggelit egy jó adag sültkolbásszal, ami inkább debreceni jellegű volt és a napi újdonság áradat is elindult:

4590. Raven Saison. A Raven egy pilzeni sörfőzde. Ez a sörük kicsit savanykás és markánsan keserű volt. Csabi szerint a típusazonosság miatt, szerintem csak egyszerűen hibás volt egy kicsit.

Ezen a helyen kihagyhatatlan a Samurai IPA, ami után bevállaltunk egy újabb csapolt üdítőt. Limonádénak volt kiírva, de lényegében málnaszörp volt. Dögöljek meg, jól esett és nem csak nekem! A sörgyár felé haladva legközelebb a Hernička névre keresztelt ittasellátóba tértünk be, amit egy évvel korábbról már Csabival jól ismertünk. Mivel elég nagy volt a pangás, rutinosan a pultos mama által javasolt sört választottuk:

4591. Primátor Ležák 11%. Ez is jó volt, ez se volt még listán és a Hermelinjük is jólesett!

Pár méterrel odébb ezúttal idén nem a kerthelyiség, hanem a főbejárat felől közelítettük meg a Szárnyak névre keresztelt éttermet. Legalább végre megtudtam a nevét! A repcsis dizájn mellé Rampušákot csapoltak, úgy, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Ezt az u Putny követte, ahol szintén jártunk egy évvel korábban, ahogy erre Csabi barátom felhívta a figyelmemet. A pultos kislány csak pillázott, miközben még rendelés előtt Csabi elkezdte összeszedni az összes asztalról a dekliket. 21 fajta alátétet hozunk el innen egy 19-es Svijany sorozatnak köszönhetően. Azért persze ittunk is:

4592. Dudák Světly Ležák. 11-es világos. Ezt sem hibázták el!

Aztán jött még egy 12-es Hubertus is, ami viszont már kicsit fáradt volt, csak úgy, mint Csepi, miután bedobott egy jóképű domáci hamburgert. Ezt követően jött a sörgyár étterme. Leveseztünk egyet. Én belenyúltam rendesen! Meg kell tanulnom, hogy van csehül a káposzta! Nálunk Karácsonykor mindig van káposztaleves én meg mindig igyekszem kisebb, nagyobb ívben elkerülni. Hááát, most kaptam egy szép nagy adagot belőle! Tisztességből megettem. Igazából jól volt elkészítve, csak nem az én ízlés világom. Inkább másnapos gyomorra lett volna jó, de olyannal én nem találkoztam odakint. Sörből búza Krušo és Staro Drak volt a menü. Ja, egy jó kis büdös, pácolt sajtot is toltunk Csabival. Jó anyag volt! Sajnos ekkor Csepi már elég rosszul érezte magát. A meleg? A sörök? A hambi? Vagy ezek együtt tették? Nem tudni, de sajnos átmenetileg elveszítettük. Visszatért a szállásra pihenni. Mi Csabival újabb hegymászásba fogtunk. A csülkös helytől nem messze, a nem rég nyílt új sörfőzdét választottuk következő oázisunknak, a JBM Brew Lab Pub-ot. Egy nappali szoba méretű, nulldizájnos sörözőben 10 fajta sört csapolnak a srácok! Elkezdtük őket végigkóstolni az 1-től.

4593. Benedict Světlý Ležák (Pilsner). 12-es prágai világos igen magas minőségben.

4594. One hop to rule' em all. Egykomlós IPA Citrával. Ez is csúcsminőségű volt. A JBM saját söre.

4595. Summer is coming. Egy szintén helyben főzött blond ale. Ettől mondjuk nem dobtam el az agyam, de azért nem volt rossz.

4596. Mild name is Earl. Újabb saját sörük, egy Earl Grey teával készült sötét mild.

4597. Blitzkrieeeg. Villámháború a jičíni erdőkből. A Černy Potoka Sörfőzde West coast IPA-ja. Jó, de semmi különös.

4598. Madness. Egy újabb IPA, ezúttal angol földről. Ez sem volt kiemelkedő, de legalább jó drágán mérték. A Wild Beer Co. söre.

4599. JBM Pineapple Sour Ale. Nevében a gyártója és a típusa. Pontosabban a neve valami más, de gőzöm sincs mi az. Eredetileg ez a csap ki volt fogyva. Frissen tették fel rá ezt az ananászos savanyított sört. Ajándékba kaptuk az első csapolást. Nagyon jól lett összerakva, de egyikünk sem csípi ezt a sörtípust.

4600. Millionaire. A Wild Beer Co-nak ez a söre tökéletesre sikeredett. Egy sós, karamellás, csokis milk stout. Illatában és ízében egyaránt kiérezhető volt minden összetevője szépen harmonizálva egymással. Ez megérte a kisebb vagyont, amit elkértek érte.

Egy imperial IPA sajnos menet közben kifogyott, arról lemaradtunk, az ucsót a tízből pedig direkt hagytuk ki, mert külföldi savanyított sör lett volna aranyárban. Inkább átruccantunk a 4 saroknyira lévő Lucky Bastard Beerhousba. Útközben elmentünk az u Bláhovky, azaz a csülkös hely előtt. Jó volt látni, hogy rengeteg a vendégük! Sok fiatal kint az utcán, a talponálló résznél, vagy az útpadkán ülve kortyolgatta tökéletesre csapolt Pilzenijét. A Beerhousban is voltak páran, de messze nem annyian. Itt a 6 fajta sörből 5 lett új, egyedül a saját IPA-jukhoz volt már szerencsém.

4601. Lucky Bastard Blond Ale. Szépen összerakott 11-es szőkeség. Valamiért emellé a sör mellé a jegyzeteimben odaírtam, hogy „Kerékpáros díjbirkózó, női pankrátor.” Őszintén szólva gőzöm sincs, a sör ihlette ezt a mondatot, vagy valamelyik vendég, s ez már valószínűleg nem is fog kiderülni, ha csak Csabi nem emlékszik rá!

4602. Beerhouse APA. Elvileg kifejezetten erre a helyre szánt világos ale. Inkább EPA-nak sikerült. Finom volt, olyan kis laza.

4603. Albrecht 11. Frydlant sörfőzdéjének sima láger söre. Nem tudtam belekötni, nem is akartam.

4604. Ponožky v Sandálech. Kiderült, hogy márciustól van még egy sörfőzde Brnoban, a Brewniverse. Ez az ő jól sikerült cseh komlós APA-juk volt.

4605. Mosaic Ale. A Zichoveci Családi Sörfőzde egykomlós APA-ja. Ez sem lógott ki a sörsorból.

Mire idáig eljutottunk a kóstolásban már eléggé elfáradtunk. Legalábbis egyikünk, ezért felpattantunk a 4-es villamosra, ami gyakorlatilag a szállásunkig repített, aminek közelében Csepivel találtuk magunkat szembe. Ekkor felvetődött a lehetőség, hogy cimborát váltva folytatjuk a sörözést, de végül letettünk róla, inkább szunyáltunk egy jó nagyot reggelig.

Harmadik nap, reggeli után Csabi még punnyadt, mi meg inkább söröztünk volna, így Csepivel lementünk a szállás éttermébe. Replikázva fogadott minket az éppen felmosó antipatikus éttermi sárkány. Mint kiderült, bár pár perccel korábban még ott reggeliztünk, az étterem csak jó 1-1,5 óra múlva nyitott. Elindultunk hát egy kisebb felfedezőútra a szokásos nyomvonaltól eltérve, az ellenkező irányba. Egy darabig csak kisebb-nagyobb cégek, gyárak között bandukoltunk, de aztán végre újra beértünk a lakóövezetbe, ahol szépen sörben jöttek a korcsma hivatalok, kisvendéglők, ahogy ez kint már csak illendő. Más kérdés, hogy még csak (?) 9:30 körül járt az idő, így egyik sem volt nyitva. Aztán végül ez a probléma is megoldódott! A villanyos megállónál lévő Tik Tak Bar szélesre tárt ajtaja csalogatott be minket. A nem túl lelkes, vietnámira saccolt pultos csajtól 1-1 korsó 11-es Starobrnot kaptunk, koponyánként 26,-Koronáért. Kortyolgatás közben kicsit körbetekintettünk az eklektikus belsőn és a hozzá passzoló vendégeken. Az egyik falrészen freskó díszelgett amerikai polgárháborús jelenettel, a pult mögött elefánt és Buddha szobor is akadt, másik részen meg egy művészi fél akt fotón akadt meg az ember szeme. Játékgépek, TV, hátizsákos utazó, törzspapák olvasgatva, enyhén koszos ódon falak, szekérkerék csillár, festett óriáskagyló, kerthelyiség, ezeréves, cigivel számtalanszor kiégetett, valaha talán bordó színű padlószőnyeg, sorolhatnám még… Éppen végeztünk a sörünkkel, amikor megérkezett Csabi, így már újra teljes csapattal indultunk tovább. Mivel a Charlie’s még nem volt nyitva, egy újabb sörre beugrottunk ismét a mellette lévő Putykaba, majd Csepi is megcsodálhatta Csárli barátunk kicsit puccos, modern sörfőzde éttermét egy 11-es saját láger és egy Lucky Bastard IPA elfogyasztása közben. Innen felsétáltunk egy óvárosi sörfesztiválon keresztül – az árnyékmentes vendéglátás miatt semmit sem fogyasztva - a Zelená Kočkáig, ahol a dalesicei májusi és a Beszkidek IPA-ja mellett belekóstoltunk két újdonságba is:

4606. Moravia 10°.

4607. Moravia 12°. Két jól összerakott világos láger. A fogyasztásuk közben rácsodálkoztam, miért van a Moravia Sörfőzde és a Lucky Bastard egy söralátéten?! Itthon derült ki, hogy a kettő egy és ugyanaz, csak két portfóliót visznek. A Moraviát egy korábban a mostani főzdénél lévő, már lebontott sörgyár emlékének tiszteletére. Innen a Richárd Sörfőzde belvárosi sörözőjébe mentünk. Ez a várakozások napja volt. Negyedórát szobroztunk a bejárat előtt a nyitásig, de megérte! Én egy cserkós sörrel kezdtem, aztán jött a rajhradi Wild & Dog IPA-ja:

4608. Wild Horny Pony. Jó volt, jó volt, de nem volt igazán IPA íze.

Toltunk közben Hermelint, meg guacamolés tortilla chipset autentikusan. Gurítottunk Richard IPA-t, Mézes sört, majd ezen a napon is kaptunk egy pohár ajándék seritalt:

4609. Richard von Weizen. A helyi alap búzasörtől kicsit erősebb, testesebb, nagyon szépen összerakott klasszikus bajor búza. Frissen tették csapra és valamiért ők is úgy érezték, hogy a csap beállítása során letöltött jó pohárnyi nemes nedűvel minket kell megkínálni. Szívem szerint én ittam volna még belőle legalább egy pohárral, de a srácok lebeszéltek róla, inkább átsétáltunk a Zastávka, azaz a Megálló sörözőbe. Itt is söralátét orgia várt ránk, meg egy halom új sör.

4610. Muflon Red Ale. A Prága Kunratice városrészében lévő sörfőzde vörös söre. Na, ez a frankó sör, nem az …!

4611. Frankies Grepis Ale. Jól sikerült grapefruitos APA Leventevárról, azaz Břeclavból. Ki gondolta volna, hogy ott is több sörfőzde van?!

Közben Hermelinnel öblítettük a szánkat, sőt bevállaltunk egy Utopenecet is. Utóbbit jó sok savanyú káposztával adták. Aztán folytattuk:

4612. Bojanowitz Pilsener. Dolni Bojanovice klasszikus 12-es láger söre.

4613. Raven Summer Ale. Piszok jó nyári itóka Pilzenből.

4614. Malešov India Pale Ale. Nevében az ismérvei, ízében kissé „hőkezelt”.

Az ezt követő Medvédet nem tudom listázni. Több cseh főzde is viseli ezt a nevet, többnek is van medvés söre, így nem sikerült beazonosítani. A Mazák Jantar pedig már listázott sör volt. Az Állomás után Csepit is el akartuk vinni a Brew Lab kocsmájába. Pechünkre zárva volt. Tönkrement a légkondijuk. Így utólag felajánlhattuk volna, hogy segítünk menteni a menthetőt, kiittuk volna a hordók egy részét, meg ne romoljanak a sörök.

Persze „meglepő” módon a Brew Lab közvetlen szomszédságában is egy vendéglő volt, hát betértünk bánatunkban ide a Hošpůdka u Bosé Nohyba:

4615. Březňák 11. Egy egyszerű, de nagyszerű világos láger.

Ezt követően a Lucky Bastardnál próbálkoztunk az ismétléssel, amiről tudjuk, hogy a tudás anyja. Itt sikerült is! Ponožky és Beerhouse APA Hermelinnel, Utopeneccel. Nem is kell ennél több! Vagy igen? Továbbindulva belső indíttatásra betértünk a már évek óta csak bezárt állapotában csodált, kívülről atom lepukkant sörözőbe. A neve szerint valami pádre várja a lusta pöttyös macskát, vagy ilyesmibe. A 12-es Kaňec elfogyasztása közben kiderült, hogy családi vállalkozás. Mostoha apa, aki atom beszívva, befüvezve ünnepelte 55. születésnapját, anya, aki 2 perc ismeretség után életük legintimebb problémáiba avatott be minket és anya felnőtt fia, aki csak csocsózni szeretett volna. Kedvesen, általuk ételnek tervezett, gondolt, minősített valamivel is megkínáltak minket én bolond meg megkóstoltam némi baráti (?) unszolásra. Édes tejberizs volt sós valamivel. Szerintem, ha maradtunk volna még egy kicsit, a családba is befogadtak volna minket, de még várt ránk a „bicajos hely”, az u Alberta, ami tavaly kimaradt a körből. Röstellem, de csak most tudatosodott bennem, hogy ez a hely tulajdonképpen a brnoi Albert vándor sörfőzde / sörfőző saját kocsmája. Ennek megfelelően ezúttal 5 saját sörük volt csapon. A Šalina és a Buzzy Bomb már találkozott a gigámmal korábban is, de három új lett:

4616. FairytAle. 10-es APA. Szép kis cucc!

4617. Silvio Pellico. 12-es világos láger. Ezt is nagyon frankón rakták össze.

4618. Monasterium. No, ez a dubbel viszont egyáltalán nem ízlett.

Itt már egyébként ismét kezdett a punnyadás martalékává válni csapatunk egyharmada, ezért zárásként még legurítottunk egy pohárka csapolt limonádét, ami egyébként tök jó volt, aztán elindultunk toronyiránt, keresztül az óvároson, azért még kitérve és betérve a 2. Zelená Kočkába. Csabi még pörgött volna, én még tudtam inni, Csepi meg csendesen tűrt, szóval kóstoltunk tovább:

4619. Hendrych H11. Vrchlabí világos lágere, talán hoplágere. A kiírás szerint egykomlós cseh IPA, de az biztos nem, még a sörfőzde saját honlapja szerint sem! Azért nem volt rossz sör!

4620. Summer Sunset. a Szlovákiai Holics Wywar névre keresztelt sörfőzdéjének jól sikerült apja, illetve apája.

4621. Svižnej Emil. Krásná Lípa Falkenstein nevű sörfőzdéjének 9 Ballingos APA-ja. Az nem derült ki, hogy most akkor Emil az apa, vagy ő a fia az apának. Meglepően jó volt, bár ennek is inkább sima láger íze volt.

Az Albrecht Melchior már ismerősként köszönt vissza a listámról, pácolt Hermelinre, Nivára, Romadůrra és Utopenecre pedig már sajnos nem maradt energiánk.

Utolsó napunk már csak a hazaútról szólt. Reggeli után elindultunk szép lassan a vasútállomás felé. Vettünk sört, kaját, vizet, egy-két apróságot a pláza hűsében, legurítottunk egy-egy Hauskrechtet, óder presszókávét az állomás közelében, ki-ki igénye szerint, majd kis várakozás után felpakoltuk magunkat a vonatra. Útközben kicsit megsültünk, megfőttünk, Pozsony és Érsekújvár között álltunk is, de aztán Pesttől Csepivel úri dolgunk volt. Imolának hála autóval lettünk hazafuvarozva.

Összegezve: kihagytunk egy óvárosi sörfesztivált a tűző nap okán, jókat hermelineztünk, cserébe viszont kevés más tradicionális kaját kóstoltunk meg, csülköt direkt nem ettünk, én sajnálom, hogy a tatárbífsztek is kimaradt, a meleg eléggé meggyötört minket, de a foglalkozás elérte célját. Jó sörök, jó kaják, jó helyeken, jó társaságban meglepően sok újdonsággal!  

              

2017. július 28.:

Sörkóstolóra invitáltam a cimborákat. Végül egyedül Gabi tudott eljönni, de így ketten is elég szép szortimentet gurítottunk le, jó pár újdonsággal:

4573. Bergenbier Fresh Lemon. Ezt a román radlert még Gabi érkezése előtt pusztítottam el, vacsorakészítés közben. Kicsit édesebb volt a kelleténél, így a frissítő hatása csorbát szenvedett. Paraszt csorbát?

4574. Stephans Bräu Hefe-Weizen Naturtrüb Alkoholfrei. Szégyenszemre egy alkoholmentes búzasörrel kezdtük a kóstolót. Ne haragudj Gabi! Tényleg nem vettem észre! Nagyon pocsék volt! Cukros víz élesztővel.

4575. Holsten Weizen. Román gyártású német búzasör. Ez már „rendes” volt, mégsem ízlett egyikünknek sem. Nagyon furcsa íze volt.

4576. Münchausen. Tovább próbálkoztunk a búza vonalon. Ez a barna változat a győrújbaráti Vaskakas Sörfőzdétől már beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Finom sör volt, bár ízében a barna jelleg erősebben dominált, mint a búza.

4577. The Duke of Budapest. A Mad és a Yeast Wörks közös új-angliai stílusú IPA-ja. Az illata szuper volt, az ízéből nekem hiányzott az a jó kis betapadó keserűség.

4578. Lumen. Az Uradalmi Sörmanufaktúra amerikai IPA-ja. Nincs ráírva, de gondolom, ez is a Monyóban készült. Édeskés alap ízből tolta a keserűt jó hosszan.

4579. Windhoek Lager. Namíbia zászlóssöre. Édeskés, üres, 4%-os világos fűnyíró sör.

4580. Mantra 3 Sumatra. A Hübris újabb verziója a világos kávés láger sörre a Guriból. Eddig talán ez ízlett legjobban a sorozatból.

4581. Ivory. Visszatértünk az erőteljesen komlózott sörök vonalára ezzel a HopTop APA-val. Szép kis söröcske!

4582. IPArozs. Az Uradalmi rozsos IPA-ja. Ez lett a kóstoló söre.

4583. Kormorán. A Balaton 17 HopTop-ban főzött amerikai stílusú fekete IPA-ja. Ez is remek volt. Nagyon csípem a fekete IPA-kat.

4584. Kanarbik. Észt kézműves wee heawy. No, ez nagyon furcsa volt! Nem tudom hova tenni, igaz, már lejárt a szavatossága, mire megnyekkentettük.

 

2017. július 27.:

„Keleti blokkos” lágerkóstoló, zömében Biró Péternek köszönhetően:

4569. Zsigulivszke Originalne. Ukrán alap sörmárka még a szovjet időkből. Ez most éppen Harkovban készült. Korrekt sör.

4570. Dreher Mozaik Komlós. Új verzió Kőbányáról az újhullámos komlók világából. Gyári sörök közt kóstolva egész jónak bizonyult.

4571. 387 Oszobaja Varka. 6,8%-os, pasztőrözött, orosz világos láger. Ez sem okozott csalódást.

4572. Menszkaje – 1067. 4,5%-os fehérorosz pasztőrözött, szűrt világos láger sör Lida városából. Beleillett a napi sörsorba. 

 

2017. július 26.:

4567. Avtorszke. 7%-os ukrán félbarna láger, szépen összerakva. 17 ballingjával igen testes.

4568. Pivnaja Karta. A gyári APA fehérorosz változta Minszkből, a Krinyica Sörgyárból. Biró Péternek és párjának, Andinak köszönhetem ezeket az izgalmas söröket.

 

2017. július 20-25:

Erdélyben jártunk egy kis családi hajtányozás céljából a bratyómmal Sanyival, Sanyóval, Petyával és Ákossal. Jártunk Déván, vonatoztunk és / vagy hajtányoztunk Brád és Kristyor között, Abrudbányán, Szovátán, Tekén és megnéztük a kisvasutat Kovásznán és a nagyjából Kékestető magasságában lévő Kommandón is. Ez a túra nem a sörről szólt, de azért útközben, ebédhez, vacsorához, vagy éppen lefekvés előtt sikerült megkóstolni pár újdonságot:

4561. Timisoreana Nepasteurizata. Nem pasztőrözött gyári világos láger sör az új divatnak megfelelően. Nem nagy szám.

4562. Ciucas Brasov. Ezúttal 4,6%-osra lőtték be. Volt már alacsonyabb és magasabb is az alkohol tartalma. Kézműves söröknél 1-2 tizednek nem tanúsítanék nagyobb jelentőséget, de multiéknál ezt tudatosan csinálják. Ez volt eddig a legrosszabb Csukásom!

4563. Silva Premium Blonde Lager. Ez a sör is már harmadik verzióban kerül listázásra kicsinyke alkoholtartalom és Balling fok eltérés miatt. Most 5,2/12,0. Ezt kivételesen nem butították le, inkább kicsit erősebb lett. Azért volt már belőle finomabb verzió, de ez se rossz. Érdekes módon a fekete nem változott évek óta. Hál’ Istennek, mert az nagyon finom!

4564. Silva Romanian Pale Ale. Újhullámos gyári sör. Inkább félbarna volt, mint világos. Elsőre egyáltalán nem jött be az íze. A pörköltmalátás jelleg dominált benne, de valahogy furcsán.

4565. Bergenbier Ale. Még egy újhullámos gyári sör. Sajnos ez sem volt nagy szám.

4566. Ciuc Radler Lemon 0.0%. Alkoholmentes citrusos román radler. Jelentősen édesebb volt a kelleténél. 

 

2017. július 16.:

Ismét sörfőzés a Kolorban! Ezúttal megint Csabi és én főztünk. 10-re volt tervezve a kezdés, de egy lelkes amatőr kocsmabúvár miatt - aki betört reggel a Kolorba, hogy elvigyen pár üveg tömény piát és egy WC illatosítót – átcsúszott délutánra a kezdés. Szerencsére addig sem szomjaztunk! Csabi még régebben, miattam félretett söreit kóstolgattuk el Kocsis Zoli és párja Dóri társaságában, akik megtiszteltek minket azzal, hogy ismét eljöttek Gyöngyösre a sörfőzés miatt.

4550. Ayers Rock (T-58). Kiss Csaba T-58-as élesztős változata a hidegkomlózott vörös búzasörre. Kifejezetten finom főzet, bár a búza jelleg nem jött ki belőle.

4551. Ayers Rock (WB-06). WB-06-os élesztővel főzött verzió. Ezen már sokkal inkább érződött a búzamaláta.

4552. Manager Beer. Szintén 3 Kiss főzet. Egy illatos APA, típus azonos íz világgal.

4553. Geordie Scottish Export. A másik sülysápi sörfőző, Marosi Gábor söre. Ez még elvileg koncentrátumból készült. Enyhe gyümölcsösség érződött az illatán és az ízén is.

4554. M. G. Beer. Ez már házi főzet Gábortól, fekete sör. Elég fanyarkásra sikeredett.

Itt jött egy sör, amit nem sikerült beazonosítanunk, „B K” kupakjelölése volt. Virágos, mézes jelleg jellemezte. Kár, hogy így ismeretlenül nem tudom listázni!

4555. Morka. Skyland kölesbor. 20 Ballingos, kókuszos, fűszeres sör.

4556. Sky Flint. Szintén Skyland, fűszeres amber ale. Mentolos illat, fűszeres, kesernyés, de azért sörös íz világ.

4557. Herbás Árpabor. Egy újabb „égi” főzet 22 B°. Itt már azért kezdtünk telítődni a fűszeres ízekkel!

4558. Veronica. Az utolsó Skyland a sörben. Búzabor virágmézzel, tárkonnyal, feketetárkonnyal, feketeborssal. 24-esre sikeredett. Nem játékszer.

Aztán jött a sörfőzés, szokás szerint kiscsoportosan, jó hangulatban és egy újdonság a Kolorbár csapjáról:

4559. Philosopher. Norbeer első gerillafőzete a Reketyéből. Egy jól sikerült APA. Géza jó kapcsolatainak köszönhető, hogy jutott belőle Gyöngyösre!

A főzés után, este, nálam is meg lett még nyekkentve egy-két sör. Ezekhez Csabi és Csepi voltak a kóstoló társak. Az utolsó fecskék.

4560. Permon Any IPA. A sokoloviak sokadik változata az IPA stílusra. Ez is jól sikerült nekik. Nekem ettől függetlenül már sok volt. Az utolsó kanyart már a srácokra hagytam. Jófiúk voltak! Megkérdezték, megihatják-e az általuk kiválasztott sört!

 

2017. július 15.:

4546. Deep Pit. ESB Monyó módra. Engem nem fogott meg. Van valami furcsa benne.

4547. Bríz. Amerikai stílusú egymalátás, egykomlós IPA a Balaton 17 receptje alapján a HopTopban főzve. Szépen hozza az IPA-s jegyeket.

4548. Executive Pale Ale. Hara Punk APA a MAD-ben főzve. Egész jó, de semmi extra.

4549. Fehér Nyúl IPA. A most indult pesti sörfőzde szortimentjéből ezt kóstoltam először. Nem rossz, de nem is kiemelkedő. Sok mostanában kóstolt kézműves sörhöz hasonlóan ez is kicsit hőkezelt ízű. Tartok tőle, ebben benne van az is, hogy a boltokban nem tárolják megfelelően a söröket!   

 

2017. július 14.:

4544. Stolichno Amber Pils. Bolgár borostyán láger Stara Zagorából. Meglepően finom, testes, karakteres söröcske. Dobozos létére pláne nagyon jó.

4545. Stolichno Bock. Azonos forrásból egy szintén jól sikerült barna bak sör. Ebből ugyan egy hangyányit kiütött az alkohol, de nem durván.

 

2017. július 12.:

4543. Lielvardes Upenu Stauts. Feketeribizlis Stout Lettországból. Egy könnyű, mégis testes sört akartam inni melóból hazajövet. Sajnos túl édes volt.

 

2017. július 11.:

4542. Permon Pineapple. Cseh ananászos APA. Még múlt hét pénteken, a Csehvegőben vettem. Nem volt rossz.

 

2017. július 7-9.:

Ezen a hétvégén egy majdnem sörfőzdelátogatós bulink volt Sümegen. Bölöny Jóska barátunknak hála kényelmes utunk volt, még három sörfőzdénél is megálltunk útközben, ráadásul pénteken Erzsi és Jóska vendégül is láttak minket Csabival otthonukban. Ennek köszönhetően péntek este eljutottunk az egykori érdi Jäger Sörfőzde sörözőjébe, ahol most (még) remek soltvadkerti Kárpit csapolnak (elvileg sajnos hamarosan bezár a söröző) és a Csehvegő nevű érdi cseh kocsmába is. Jóskáéknál finom, többnyire lengyel söröket kóstolgattunk az egyik legjobb kaja, lecsó mellé, mögé. Szombaton, útközben Etyeken álltunk meg először. Reggel 7-kor csak a mi kedvünkért nyitottak ki. A főzdelátogatás és a címkék mellé még kóstolót is kaptunk, ahogy „illik”, tartályból. Aztán jött Zámoly. A tulajdonos, Szalai Péter - régi jó ismerősünk nekünk gyűjtőknek - kivételesen egyedül vitte a boltot. Ennek ellenére vette a fáradtságot és összerakott nekünk egy remek címke pakkot. A megvett sörök között pedig újdonság is akadt, ami lentebb még szerephez fog jutni. Zircen az Apátság ajándékboltjában volt lerakva részünkre egy frankó címke pakk, új poharakat is sikerült vennünk, ráadásul a relatíve új gyűjteményemet is gyarapítani tudtam a helyi érmeprésnél. Sümegre kicsit késve értünk, de nem utolsónak. Remek csapat jött össze megint! Szeged, Komló, Szombathely, Győr, Sopron, Tiszasas, BP, no és persze általunk Érd, Tápióbicske és Gyöngyös is képviseltette magát. Még így is hosszú felsorolni, hát, ha még nekiállnék a neveknek egyesével! A kajáról - lassan mondhatni, szokás szerint - a Hérán - Csató páros gondoskodott. Zsírosdeszkával kezdtük és zártuk a kiruccanást, a kettő között pedig slambuccal itathattuk fel az elfogyasztott söröket. Nem feledve a többek által is hozott sörkorcsolyákat sem!  Szerencsésen jött ki, hogy Bogesz családostól éppen Türjén volt, így átugrott ő is Sümegre, sőt, Csaba hirtelen jött remek gondolatától vezérelve Tamásunkkal együtt át is ruccantunk hozzájuk megállva előtte egy sörre a mindig különleges hangulatú Nagygörbőn. Ezúttal az Agymenőkből ismert Rajes Koothrappali szolgált ki minket. Arra a kérdésre, hogy milyen sörük van azt a választ kaptuk tőle, hogy félliteres. Aztán mikor megpróbáltuk pontosítani a dolgot, még annyi választ kaptunk, hogy „olyan hagyományos”. Végülis szép dolog, ha valaki felkarolja az elesetteket és munkát ad nekik! Mi meg legalább ezúttal sem tértünk be hiába! Türjén végre én is megismerhettem Bogesz anyukáját, ráadásul új sört is kóstolhattam Boginak hála. Aztán folytattuk a témát Sümegen. Voltam a vár lábánál is. Kb. 1,5 hónapja megmásztam a várdombot, így most arra nem vállalkoztam, de a hiányzó préselt érméket itt is begyűjtöttem. Éjszakába nyúlóan sörözgettünk a Sümegi Sörözőben, eső is csak néhány percre zavart meg minket, mondjuk pont vacsora közben, már akit zavart egyáltalán. Igazság szerint azt hittem, mire éjjel 1 óra felé visszaértünk a szállásra, már ott nem is lesz élet, de tévedtem! Egy hozzánk hasonlóan sokszínű és sokfelől összeverbuválódott csapat múlatta az időt a kemping közös konyhájának teraszán a mieink keménymagjával kiegészülve, így hát csatlakoztunk hozzájuk! Hajnalig szólt a citeraszó a sümegi éjszakában nótázva, beszélgetve, sörözgetve...

No és akkor az út során kóstolt újdonságok:

4527. Berliner Kindl Jubiläums Pilsener. Jóskáékhoz érve, kitikkadtan igen jól esett ez a német világos.

4528. Permon Easy Hopper. Ezt a cseh IPA-t már a Csehvegőben kóstoltuk vacsora után. Én elég alaposan megkóstoltam.

4529. Permon Hopper Mandarina Bavaria. Még a Csehvegőben bevásároltam új Permonokból. Egyet meg is nyekkentettünk még frissiben, visszaérve Jóskáékhoz. Hááát, ittam már sokkal jobbat is ebből az egykomlós szériából!

4530. Fortuna Wisniowa. A lengyel kóstoló első darabja. Cseresznyés világos. Kellemes volt a markánsan komlózott sörök után.

4531. Kasztelan Specjaly Niefiltrowane. Pasztőrözött, szűretlen világos láger. Letisztult íz világ, jól összerakott sör.

4532. Wojak Jasny Pelny. Ilyen néven már kóstoltam lengyel sört, de az 6, míg ez 5%-os volt. Ráadásul ez a Kompania Piwowarska másik gyárában is készült, bár ez csak a szavatosság alatt lévő kód első számjegyéből derült ki. Hülye globalizáció!

4533. Permon Hopper Cascade. Nyugovóra térés közben Csabival ezt még legurítottuk, mert még kellett!

4534. Tesco Finest Lager. Anno a Tesco neve alatt futó prémium kategóriás sör sorból ezt nem sikerült megvennem. Most Bogesznak hála Türjén megkóstolhattuk. Nem volt rossz.

4535. Sümegi Lime Gyömbér. Sümegi vendéglátónk Bacsó András volt, akit a sörfesztiválokról már jól ismertünk. Igyekezett mindent megtenni, hogy jól érezzük magunkat. Így is történt! Ez a sörük éppen nem volt csapon a sörözőben, de az egyik fesztiválon lévő csapatuktól hozott belőle egy kis kóstolót. Én úgy emlékeztem, már kóstoltam a Randomon, de még nem volt listázva, talán lefelejtettem, így most kerül felvezetésre. Egyébként egy kellemes nyári frissítő söröcske.

4536. Zámolyi Mézes Porter. Ezt már az éjszakai citeraszó mellé kóstoltuk. Szerencsére, amikor Sümegre értünk a nálam lévő söröket sikerült betenni a kemping közös hűtőjébe és a 11-ből csak egyet nyúlt le valaki, így ezek jól jöttek az éjszaka közepén.

4537. Permon Chocolate Coffee Stout. Mind a két fekete sör finom volt, bár persze teljes más karakterül.

4538. Permon Cryo Hop Mosaic. Sokolovban az egykomlós IPA mellé elkezdtek készíteni egy egykomlós APA sort. Egymás után hármat is kóstoltunk. Ez volt az első. Megállta a helyét mind a három.

4539. Permon Cryo Hop Simcoe.

4540. Permon Cryo Hop Citra. Mélyebb elemzésükre nem vállalkoznék. Egyrészt mert amúgy sem szoktam, másrészt meg ekkortájt már kb. 20 órája söröztünk, szinte megszakítás nélkül.

4541. Tropical Kitty. Kelsch Robi barátunk szerezte be a kedvünkért ezt a csak Szegeden kapható, Szentesen, a Zentusban főzött IPA-t. A meglehetősen rövidre sikerült éjszaka után szegényből gyógysör lett melegen, mert több üveg is szétrobbant belőle Robertó kocsijában, így nem mertük bevállalni, hogy bontatlanul hazahozzuk. Nagyon jó sör lehetett, mert még szoba, vagy inkább tea hőmérsékleten is teljesen fogyasztható volt.

Ezzel sajnos a sörözés és az utunk is lezárult. Köszönet mindenkinek a remekül sikerült hétvégéért!

 

2017. július 6.:

4526. Tichon Levendulás. A Tihanyi Apátság részére Tapolcán főzött sör sor legújabb darabja. Melóból hazaérve pillanatok alatt lecsúszott, pedig nem csípem a levendula ízét.

 

2017. július 5.:

4524. Rotburger Barna. 5%-os szűrt barna láger Pilisvörösvárról. Bő 7 éve listáztam először, akkor még 6%-os volt. Sajnos már meg van savanyodva! Ez a postai sörrendelés hátránya. Nem bírta ki a meleget.

4525. Junkies. Félbarna láger azonos forrásból. Ez is a savanyodás útjára lépett, de még fogyasztható állapotban van, érződik rajta az eredeti karakter, ami nem rossz.

 

2017. július 3.:

4523. Rinkuškiu Alaus Kelias. Amolyan „landbier” féle lenne, ha minden igaz litván módra. 5,5%-os világos, 1 pintes dobozból. Kicsit furcsa, eléggé édeskés volt.

 

2017. július 1.:

4516. Warka Radler Cytrynowy. A szokásos 2%-os alap, citromos radler. Főzés közben jól esett.

4517. Warka Radler Malina z Cytryna. Ebben már a málna dominált. Jófajta málnaszörp szódával.

4518. Lech Lite. Cascade komlós, 3,5%-os szűrt, pasztőrözött világos láger. Sajnos nem segített rajta a Cascade.

Aztán megjött Balogh Balázs barátom és elkezdtünk rendes söröket inni!

4519. Wit. Belga búzának írják, de nem az, ez egy grodziskie, füstös búza sör. 3,8%-os. A Hajdú Serház újdonsága.

4520. Double IPA Cieszynskie. A nevében a típusa és a szülőhelye is. Nagyon jó kis sör! 8%-os.

4521. Piwo na Miodzie Gryczanym. Hajdinamézes világos. Lengyel módra elég édesre hagyták. Jablonowoi gerillafőzetnek nézem a Manufaktura Piwna receptje. Még éppen belefért az édessége az ízlésvilágomba.

4522. Lielvardes Vasaras Saison. Remek lett szezon Rigából a Cido Grupa-tól. A világtalin vettem Baibatól. Megérte az árát!

Balázs hozott egy-egy üveg Borist és Frankyt. Azokat is megnyekkentettük. Előbbi nagyszerű volt, utóbbi is ízlett. Kb. fél évvel idősebb korukban kóstoltuk őket, mint én anno az első főzetet. Mind a kettőnek jót tett az idő, ami persze nem meglepő.

Köszönöm szépen a könyvet Balázs!

 

2017. június 30.:

4515. Leżajsk Pelne. 5,5%-os lenyel, szűrt, pasztőrözött világos láger. Nem nagy szám, de rendben volt.

 

2017. június 28.:

4511. Brackie Pils. Lengyel pilzeni Zywiecből. Kifejezetten finom dobozos sör.

4512. Meistrite Gildi Pilsner. Ez lett gyártású. Szinte semmi íze nem volt.

4513. V.I.P. Mocne. 7,2%-os, nagyon pocsék lengyel világos láger. Persze már a fantáziadús neve alapján is gondolhattam, hogy nem lesz valami nagy szám!

4514. Raciborskie Klasycznie Warzone. 5%-os lengyel világos láger. Nem nagy szám, de fogyasztható.

 

2017. június 27.:

4508. Kissler Málnával Ízesített Sör. Meglepő módon ez a dombóvári itóka nem kapott fantázianevet. Talán nem is lesz belőle újabb főzet. A 6,2%-os alkohol tartalma nem érződik rajta, nem üt ki belőle. Érződik, hogy igazi málna sűrítménnyel készült. Köszi Bajnóczi Zsolti!

4509. Ginger Meister. Róth Zoli gyömbéres sörét még csak egyszer kóstoltam, amikor először piacra került rozsnyói főzetként. Őszinténszólva nem igazán jött be, bár ehhez hozzá tartozik az is, hogy Főzdefeszten kóstoltam, amikor azért ölég nagy katyvasz van az ember szájában egy idő után. Most a MAD-ben főzött változat került terítékre. Ez egy fokkal jobban bejön, bá még mindig nem tartozik a kedvenc söreim közé.

4510. Double IPA. Vajon a nevéhez tartozik a „Test Batch” = „Tesztadag” elnevezés? A Reketye első kísérleti dobozos sör szortimentjéből ezt az egyet sikerült begyűjtenem. Pontosabban én semmit nem tettem az ügy érdekében, Gyula barátomnak köszönhetem, hogy legalább ez az egy hozzám került! Finom sör, bár meglepő módon kicsit kiüt belőle az alkohol. Dupla IPA-nál ilyet még nem tapasztaltam!

 

2017. június 26.:

4505. First Pilsner. A Belvárosin vettem ezt a pilzenit az új sörfőzdétől, a First-től. Nem rossz, de semmi extra.

4506. Kingfisher Premium. Skót gyártású indiai sörmárka a Heineken UK-től. Kár pazarolni rá a karaktereket.

4507. Futballarium. Amerikai stílusú IPA. Lénárt András főzte a Kecskeméti Sörmanufaktúrában. Finom sör lenne, csak már kicsit beteg. Az illatán és az ízén is érezni a savankásságot, bár a markáns komlókeserű a nagyját elnyomja.

 

2017. június 24.:

Kóstolgattunk kicsit Szabiéknál Gabival és Csepivel, sőt ezúttal egy idő után Ricsi keresztfiam is csatlakozott Imolába tartván, pedig a hétvégén nem is az Olasz Nagydíj volt az F1-ben, hanem az Azeri.

4499. Abbaye de Vauclair. Belgának hittük ezt a francia gyártású tripelt. Szabi vette a Lidl aktuális kínálatából. A lényeg, hogy finom volt.

4500. Faxe Witbier. Belga stílusú búzasör Dániából, szintén a Lidlből. Ez sem okozott csalódást. Megkockáztatom, hogy a Faxe-k közül ez a legjobb.

4501. Bakancslista 22 Oktawia. Róth Zoli egykomlós IPA sorozatának ezúttal már itthon, a Mad-ben lefőzött darabja. Vagy rosszul volt tárolva, vagy pasztőrözve lett. Minden esetre eléggé hőkezelt íze volt. Így sem volt rossz, bár nem volt igazi IPA jellege.

4502. Bakancslista 23 Wai-Iti. Mivel ez új-zélandi komlót kapott, sokat vártam tőle. Ez is nagyon hőkezelt ízű volt. Igaz, ez lehet az én hibám is, mert pénteken a Randomon vettem, ahol sajnos hűtetlenül tárolták a nagy melegben.

4503. Áfonyás. Az Er-Pé gyümölcsös sorozatának egy újabb darabja. Elég mű íze volt, de azért elfogyott.

4504. Banános. Dettó.    

 

2017. június 23.:

Budán, az Allé mellett tartották a hétvégén a II. Random Sörweekendet. Bár viszonylag kicsi fesztivál volt, mégis akadt 7 olyan magyar sör, amiket még soha sem kóstoltam:

4492. M40 Púpos. A rétsági Fűtőház Sörfőzde vadi új sötét búzasöre. 8 fajta malátából készült. Gazdag, testes, összetett íz világú, igen csak jól sikerült főzet!

4493. Deep Throath. Armando 7,5%-os foreign stoutja. Ha minden igaz, a Mad-ben készült. Finom sör, bár kicsit a festőmalátás fanyarság érződik benne.

4494. Fater. Szűretlen világos láger a Sörművek névre keresztelt, most nyílt balatonszentgyörgyi sörfőzdéből. Az egykori balatonberényi Király Sörfőzde éledt újjá. Ők voltak számunkra az egyik fő attrakció, akik miatt kimentünk Csabival. Utólag kiderült, nem csak a söreik, a két zabálni való pultos lány miatt is érdemes volt. Egyébként ez a sör nem rossz, nem is kiemelkedő. Kezdésnek jó volt.

4495. Boxer. A Sörművek szűretlen világos búzasöre. Ezt nagyon szépen rakták össze. Igazi klasszikus bajor búzasör.

4496. Bojler. A Sörművek IPA-ja. Úgy alakult, hogy ebből csak 1-2 kortyot ittam druszám, Robi söréből, akivel ismét összefutottunk. Elsőre kicsit szétesőnek tűnt, meg van a keserűsége, csak még hiányzik belőle a harmónia. Meg akartam kóstolni alaposabban is, de végül már nem maradt rá idő. De ami késik, az lassan jön! Sok sikert kívánok nekik, magunknak meg sok finom sört!

4497. Herr Flick. A tárnoki Bázis és a jászapáti Yeast Side sörfőzdék közösen települtek ki a fesztiválra. Előbbi jegyzi ezt az általuk GAPA-nak titulát, német pale ale-t. Ügyes főzet! Frankó sör! (Persze nem úgy, mint a „frissenszűrt” Arnyásó a reklám szerint).

4498. Grain Fruit. Ezt a grapefruitos IPA-t már a Yeast Sidetól kóstoltuk. Remek, harmonikus sör. Nem üt ki belőle a gyümi, szépen harmonizál az IPA jelleggel.

 

2017. június 22.:

4487Uhersky Brod Kounic. 4,6%-os szűrt, pasztőrözött bécsi láger. A „gyerkőcöktől” kapott pakk újabb új darabja. Ez sem okozott csalódást annak rendje és módja szerint!

4488Távoli Galaxis. Róth Zoli ikonikus sörének ezúttal már itthon, a MAD-ben főzött, szűretlen változata. Továbbra is remek sör!

4489. Beerfort Witbier. Leányváron belekóstoltak a belga búza stílusba. Ezt is ügyesen csinálták! A II. Kisüzemen vettem. Jó vétel volt!

4490. Iskelk Skonio Véliava. Nem biztos, hogy ez a sör neve, de ez is rá van írva a dobozra, valami pajzsforma köré. Elis Bandis pale ale. Valami ízesített ale, de nincs ráírva semmi érdemi ízesítő. Talán karamellás. Tulajdonképpen nem rossz, csak furcsa. A Világtaliról hoztam. Baiba Mitniecének köszönhetem.

4491. Kis Péntek. A Hübris limitált helyen kapható APA-ja. A címke szerint Guri főzet, de ők azt mondták, hogy a Pesten most nyílt Fehér Nyúlban főzték. A lényeg, hogy finom!

 

2017. június 21.:

4486Braniewo Jasne Pelne. A címke szerint az Oligocén korból származó vízből főzött, pasztőrözött, szűrt, világos láger. Gondolom, van egy jó mély kútjuk. Nem rossz sör!

 

2017. június 20.:

4485Nádudvar. A Bigfoot szűretlen pilzenije a Molnár Italdiszkont részére főzve. Jó anyag.

 

2017. június 19.:

4482Mojito 2017. Az Er-Pé 4,8%-os zöldcitromos, mentás világos söre. Mivel a mentolos ízt csak rágóban tolerálom, természetesen nem ízlett. De ez már az én bajom!  

4483Platán 11%. 4,6%-os szűrt, pasztőrözött világos láger. A névnapomra kaptam a bátyám öt gyermekétől, keresztgyerekeimtől egy remek 7-es cseh sörpakkot. Nagyon jó összeállítás a Lobkowicz csoport gyárainak söreiből, ráadásul akad köztük pár újdonság is. Ez volt az első, igaz „csak” azért, mert a 11-es világos alkohol tartalmát levitték 4,8-ról 4,6-ra.

4484Tichon Meggysör. Tapolcai szűretlen meggyes láger a Tihanyi Apátság részére főzve. Nem rég huszonsok év után újra találkoztunk szlovák unokatesónkkal, Julkával és családjával. Egy a Balaton környékén töltött nap alkalmával vettem ezt a sört az Apátság boltjában.

 

2017. június 18.:

4481Mango Bay. Piszok jó mangós pale ale a MAD-től. Ezt telibe trafálták!

 

2017. június 17.:

Ma (is?) lengyel napot tartottam:

4478Trybunal Pils 800. 6%-os jubileumi szűrt, pasztőrözött világos láger.

4479Leżajsk Chmielowe Pils. 5%-os, szűrt, pasztőrözött világos láger.

4480Namyslów Pils. 6%-os szűrt, pasztőrözött világos láger.

Mind a három remek volt! Vigyáznom kell, mert így gyorsan el fognak fogyni a jófajta ivósöreim!

 

2017. június 16.:

4477Warka Radler Jablko z Gruszka. Lengyel almás, körtés radler. Csak a szavatosság dátuma mögött lévő betűjelzésből derült ki, hogy Zywiecben készült. Sopron – Martfű viszonylatban is csak hasonló módon lehet eldönteni, melyik sör, hol készült, azzal a különbséggel, hogy ők nem segítenek a fogyasztóknak a megkülönböztetésben. Nem publikus a kódolás.

 

2017. június 15.:

Ma hirtelen felindulásból elkövetett sörfesztiválozást hajtottam végre. Úgy terveztem, hogy pénteken, vagy szombaton megyek ki a Budavárit helyettesítő Belvárosi Sörfesztiválra, ha már egyszer nem jött össze a prágai utam, de aztán győzött a józan (?) ész és a fesztivál első napját választottam, otthagyva a melót, ami úgy is megvár. Így legalább a cimborákkal együtt kóstolgathattam, ami nélkülözhetetlen egy fesztivál jó hangulatához. Újdonságok tömkeleg várt ránk:

4458First APA. A most debütáló sörfőzde amerikai komlós világos ale-je. Jól sikerült főzet.

4459First IPA. Ennek eléggé hőkezelt íze volt. Jó az alapja, csak történt vele valami szerintem.

4460ZIP’s Clockwork Grapefriut. 5,3%-os grapefruitos világos ale. Nagyszerűen harmonizált benne a grapefruit és a komló keserűsége. Remek sör!

4461ZIP’s Dirty42. 4,2%-os kávés berliner weisse. Rendesek voltak a pultos srácok! Kaptam belőle egy kis kóstolót. Ennyi nekem elég is volt, mert a savanyított sörök finoman fogalmazva nem tartoznak a kedvenceim közé. Egyébként ügyes kompozíció.

4462ZIP’s Mango Pale Ale. A pultos srácok szerint ezúttal dupla adag mangóval főzték le ezt az először bő egy évvel ezelőtt kóstolt sört, azért kerül fel most újra a listára. Ez se volt rossz, de nekem az első változat sokkal jobban ízlett. Az szerintem tökéletes volt.

4463Nappal Mosaic. Amerikai stílusú világos láger. Egykomlós, egy malátás verzió. Ez volt az eredeti változat az Ugar Sörfőzdétől, csak, mint elmondták, alapanyag hiány miatt jött létre a végül először piacra dobott változat. Most elérhető mind a kettő. Tetszik ez a főzet.

4464Nomád. Szintén törökszentmiklósi, amerikai búza. Leánykori nevén Zagyva, de a szolnoki névazonosság miatt változtattak rajta. Elvileg nem csak a nevén csavartak. Remek sör.

4465Twist & Cherry. Belga stílusú meggyes, zelleres sör a MAD-től. Bögrés süti íze volt, vagy ha úgy jobban tetszik browny, vagy muffin íze.

4466Tropical Swinger Club. Trópusi gyümölcsökkel megbolondított 8%-os IPA a HopTop-tól. Izgalmas, kifejezetten jól sikerült, harmonizál benne a gyümölcsösség és az IPA-s jelleg.

4467Kvass Ale. Csupor Marciék kísérleteztek egyet a Legenda Centerben. Hááát, ez a kvass alapú, vagy kvassra hajazó ale nekem túl kacifántos volt. Az egyedi ízek kedvelőinek ajánlom.

4468Robust Porter /nitro/. Nitrogénnel csapolt markáns porter sör a Hübristől. 7%-os alkohol tartalma ellenére is nagyon csúszós.

4469Aranyláz /nitro/. A Hübris egyik alap söre, ezúttal nitroval csapolva. Jászapátiban a Gurinál főzték a srácok mind a két sört, nem csoda, hogy igen jól sikerültek!

4470Bigfoot Meggyes. Branda Gyula elvileg üvegesben nem kapható, kifejezetten a nyári, fesztivál időszakra főzött meggyes söre. A műfaj szerelmeseinek biztos a kedvencei közé tartozik. Szerintem is elég jó.

4471Dreher Tanksör. Magamtól (most) nem kóstoltam volna meg, de druszám, Robi jóvoltából 1-2 kortyot ittam belőle. A kézművesek között sajnos nem állta meg a helyét.

447230°C. Belga saison Etyekről. Szépen hozta a stílusjegyeket, mégis egyedi ízvilágú.

4473Barna Gyémánt. Kecskés Pistáék a Gyertyánosnál lecserélték a Keserű Csokit erre a visszafogottabb, klasszikusabb stílusú barna sörre. A csúszós fajtából való.

4474Gyertyános Fekete Berkenye. Két hét alatt harmadik nekifutásra sikerült megkóstolnom végre. Nem ismertem a fekete berkenye ízét. Finom gyümölcsös sör ez is.

4475Gyertyános Pils. Szűrt változata Istvánék megújult alap világos sörének. Ennek a receptje már az új főzőházhoz lett igazítva.

4476Yello Haze. Brew Your Mind féle kiváló APA Szentesről, a Zentusból. Zoli választotta, nem én, pedig eddig elkerültük egymást (nem Zolival, hanem ezzel a sörrel).

Akár hogy számolom, egy délután és este alatt 19 új sört kóstoltam úgy, hogy egy héttel ezelőtt is sörfesztivál volt és még legalább 4-5 magyar újdonság maradt, amiket kihagytam az idő rövidsége miatt. Jó lett volna még egy napot rászánni a fesztiválra! Megkóstolni a „maradék” újdonságokat, visszakóstolni a kedvenceket és esetleg megízlelni pár külföldi érdekességet. Sebaj! Jó, hogy egyáltalán legalább egy napot rá tudtam szánni!   

 

2017. június 14.:

4457Szűretlen Búzasör. Az Er-Pé Serfőzde első búzasöre. Egyelőre még nem kapott fantázianevet. Limitált kiadásnak írják. Remélem, megtartják a szortimentben, mert kifejezetten jó. Egy átlag bajor búzasörnél ugyan jóval markánsabban van komlózva, de ezzel együtt is finom sör.

 

2017. június 13.:

4455Kecskeméti Ászok. Szűrt, nem pasztőrözött világos láger.

4456Kecskeméti Meggy. Nem pasztőrözött, meggyes vörös láger. Mindkettőt a II. Kisüzemen gyűjtöttem be. Egyik sem okozott csalódást.

 

2017. június 12.:

4454Gizella. Veszprém város söre. A Stari Sörfőzde 5,4%-os szűrt világos lágere. Gyula barátom szerezte be. Kifejezetten finom, viszonylag markánsan, pilzenisen komlózott.

 

2017. június 11.:

Kóstolgattunk kicsit Szentpéteri Gábor barátommal, ha már volt olyan kedves és házhoz szállította nekem az általa beszerzett remek békésszentandrási poharakat (is).

4448Trybunal Niefiltrowany. A Browar Sulimar 5%-os szűretlen világos lágere. Gábor hozta. Mindketten ki voltunk szomjazva, ráadásul finom is volt, így pillanatok alatt legurítottuk.

4449Lomza Jasne Pelne. Ezt is Gábor hozta. A címke szerint nem az azonos nevű sörgyárból, hanem a Van Pur csoport varsói gyárából származik. 6%-os világos. Ez is finom volt.

4450Kaldi IPA. Megkóstoltunk egy 6%-os izlandi kézműves IPA-t. Nem kiemelkedő, de jól sikerült darab. Ha hozzávesszük, mennyit utazott kóstolás előtt, pláne jó darab! A Világtalálkozón szereztem be.

4451Blue Marlin. Terítékre került még egy új ország, Mauritius. Ez egy sima, 6%-os világos láger volt. Mata Miki barátomnak köszönhetem.

4452Ootab Armastus Öllenaut. 4,2%-os észt kézműves session IPA. Finom, illatos darab volt. Tychyből hoztam ezt is.

4453Beerfort Kicker. A leányvári sörfőzde 4,8%-os session IPA-ja a Nyergesújfalu Kick-Boksz SE tiszteletére főzve. Ez sem okozott csalódást. Jól sikerült összeválogatni a napi pakkot!

 

2017. június 10.:

4444Okocim Radler z Limonka. Valahogy most inkább üdcsit kívántam a főzéshez. Annak jó volt.

4445Lech Ice Shandy. Csak úgy, mint ez.

4446Kecskeméti Édes APA. Tegnap vettem a II. Kisüzem Óbudai Kézműves Sörfesztiválon négy új kecskeméti sört. Elsőnek ezt nyekkentettem meg közülük így estére. Nem csak nevében édes. Szénsav nagyon kevés van benne. Elsőre nem fogott meg.

4447Johnny B. Good. Vaskakas féle APA. Sokkal típus azonosabb, mint az előbbi sör. Illatos, markánsan, de kellemesen keserű.

 

2017. június 9.:

A II. Kisüzem Óbudai Kézműves Sörfesztivál volt ma terítéken. Sajnos csak egy napot tudtam rászánni. Azért az újdonságok jelentős részét sikerült megkóstolnom, vagy palackozva megvennem, viszont a barátaimmal így relatíve keveset tudtam együtt lógni. Most ennyire futotta a szabadidőmből.

4428Duke of Budapest. A fesztivál előtt Mikivel és Csabival még beugrottunk az Élesztőbe. Ott kóstoltuk ezt az Élesztő / MAD közös IPA-t. Erős kezdés!

4429Summer EEz. Még ezt az APA-t is az Élesztőben kóstoltuk. 6. Íz főzet, azaz Takács Péter konspirált ismét valamelyik sörfőzdével. Egyelőre sajnos még nem tudom, melyikkel.

4430Kissler Kender-ler. Pont elcsíptük a fesztiválon az ünnepélyes megnyitót és az első (fa) hordó sör csapra verését. Ez után első utunk Kiss Laci barátunk standjához vezetett, hogy megkóstoljuk két újdonságukat, amik közül ez a kenderes volt az egyik. Megmondom az őszintét, féltem tőle, mert az eddig kóstolt (cseh) kenderes sörök kifordultak a számból, de ez nagyon kellemes csalódás volt. Érezni benne a kendert, de szépen, harmonikusan, nem tolakodóan, a végét pedig remekül besimítja a komló keserű. Remek főzet! Szerintem a fesztivál egyik legjobb söre!

4431Kissler Light-ler. Könnyed, citrusos, fűszeres, 3,3%-os nyári sör. Az a fajta, amit melóból, kitikkadva hazaérve elsőnek legurít az ember.

4432Kojo No Tsuki. Szabad fordításban Icuka maga cuki. 4,5%-os JAPA a Legendától. Hableányosan finom.

4433Rock Me. A Kapucinus IPA-jából az első főzet még tavaly került bemutatásra, de akkor lemaradtam róla. Szerencsére akkora lett a sikere, hogy nem csak egyszeri főzet lett belőle, így most én is megkóstolhattam. Megállja a helyét a piacon lévő társai közt.  

4434Vári Nővérek ’17. Ogre és Armando 2017-es változata a nyári ale-re Békésszentandrásról. A tavalyi nekem jobban ízlett. Ebben van valami furcsa.

4435Märzen. A Synthesis közérthető világos söre.

4436Szexi Csoki. Ez is Synthesis főzet. Csokoládémalátás fekete sör. Nem túl markáns főzet.

4437Black Rasta. Ecseri barátaink és Armando fekete IPA-ja. Nem szoktak csalódást okozni a söreik. Ezúttal is egy remek főzetet kóstolhattunk meg.

4438Gyertyános Körte. Ebben a miskolci gyümölcsös sörben a sör jelleg dominál, a banán számomra kicsit megbújt benne, lassan mutatta meg magát.  

4439Jégvirág. A gyertyános késői szüretelésű szőlőn érlelt sörkülönlegessége. Ebben nagyon is domináns volt a szőlő aromája. Ügyesen bánnak a Kiss tábornok utcában a gyümölcsökkel!

4440Gráf Edeck. Almás világos ale Etyekről. Diszkréten gyümölcsös.

4441Málna Rosé. Málnás búzasör szintén Etyekről. Az illata, mint a málnaszörp, az ízében viszont szépen harmonizál a gyümölcs és a sörös jelleg. Ügyes kompozíció.

4442Jubileum 25 Lager. 25 éves a Stari Sörfőzed. Ennek örömére készült ez a szűretlenül, a Klubunk pavilonjánál (is) csapolt világos láger sör.

4443Horizont Rush For More. Dupla IPA a megkóstolt újdonságok zárásaként. Szép szortiment jött össze ezen a fesztiválon is!    

 

2017. június 8.:

4425Erdinger Sommer Weisse. 4,6%-os hidegkomlózott szűretlen bajor búzasör. Kellemesen illatos, kicsit édeskés volt. Viktor barátomtól kaptam tegnap.

4426Nyúlon Innen. Selim borsos vörös IPA. Nem mai fogyasztás. Tegnap, Viktor barátom kóstolta. Ennek kapcsán ellenőriztem le a listámon és nincs rajta. Pedig egy üveggel anno ittam belőle a Sziesztában, amikor újdonság volt. Ha visszaolvasnám a bejegyzéseimet, lehet, hogy kiderülne, direkt hagytam le, hogy majd a Nyúlon Túl-lal együtt vegyem fel, de az is lehet, hogy csak szimplán hülye vagyok és lefelejtettem! Igazából a Túlt is kóstoltam akkor, de csak egy korty erejéig és van belőle még itthon egy üveggel. Á, mindegy! Felveszem most azt is! Az az egy korty végülis eldöntötte, hogy nem az én ízlésvilágom.

4427Nyúlon Túl. Jázminos vörös IPA.

 

2017. június 7.:

Hosszú idő után végre újra tudtunk egy kicsit dumcsizni Viktor barátommal. Egyúttal pár sört is legurítottunk. Akadt köztük új is:

4422Zywiec Biale. Szűretlen búzasör lengyel módra. Meglepően édeskés volt.

4423Flos Vinum Öllenaut. Hibiscus mézes saison Kollaborációs főzet az észtországi Öllenaut Sörfőzdéből. 11%-os, sötét színű, meglehetősen bizarr ízű sör. Nem mondanám klasszikus saisonnak. Őszintén szólva nem tudtuk meginni.

4424Perla Export. 5,6%-os lublini szűrt, pasztőrözött világos láger sör. Semmi extra, de a kacifántos sörök után jólesett. 

 

2017. június 6.:

4420Tyskie Niepasteryzowane. Elsőre azt gondolná az ember, hogy ez ugyanaz a sör, mint a 14 napos, amit a sörgyár múzeumában ittunk, de nem! Ennek egyrészt októberig jó a szavija, másrészt van rajta egy felirat, amit én hidegkomlósnak fordítanék igaz, a gugli fordító szerint az, hogy „chmielone na zimno” csak annyit jelent, hogy „ugrált”. Háááát…. Egyébként maga a sör nem nagy szám.

4421Zywiec APA. Multi american pale ale Lengyelországból. Kifejezetten jól sikerült. 12,5 / 5,4%-os. Illatos, kellemesen kesernyés. A Heineken csoport úgy néz ki, több országban is megpróbál a „kézműves” piac peremén mozgolódókból is részt szakítani magának. Elég jól csinálják!

 

2017. június 4-5.:

Csabi barátom meghívott egy kis bográcsozással egybekötött sörkóstolóra. Sajnos Laci és Tamás barátai(nk) csak rövid időre csatlakoztak, de Csaba bátyám és Zoli Dórival végig kitartottak. A csülkös, körmös lapocka pöri finom lett, a sörök is jól csúsztak. Az alábbi újdonságokon felül pár saját sörünk utolsó darabját is megnyekkentettük. Köztük volt egy közel két éves Kolorbeer, ami mostanra végre megszénsavasodott. No, de az újdonságok:

4408Agyon Komlózott Foci Edition. Csak utólag árulta el Csabi, hogy ez nem az első főzet AK-ja, hanem annak egy jelentősen átalakított változata. Csodálkoztam is rajta, mennyire más az íze! Remek sör!

4409Puffin Lekvár. Két Tóth fekete IPA(nak) szánt fekete sör. Kalandosan lett megtervezve a receptje. Ahhoz képest egy kifejezetten finom sör lett belőle. A típusa azért nem teljesen egyértelmű.

4410Grizzly. Kunca barátunk porter söre. Kicsit édeskés, sűrű, krémes, finom sör.

4411Balatoni Nyár. Jimmy barátunk könnyed világos söre. Nem volt rossz, bár kicsit szúrós volt a szénsavtól.

4412APA Söre 2. Jimmy féle APA. Kicsit vékonyka volt, de ivósörnek pont jó. A Tölgyfa chipses érlelést nem éreztem rajta.

4413Revenge Of The Mouse. Csabi füstös búzája. Kényszerből készült, mert elcserélték a búza malátáját a Serneveldében. Háááát…

4414APA Söre 3. Jimmy újabb verziója a témára. Ez már egy fokkal markánsabbra sikeredett, de a tölgyes ízt ezen sem éreztem.

4415Mandarinale. Jimmy részben Mandarina Bavaria komlóval és mandarin héjjal készült világos ale-je.

Itt elvileg jönne még egy újdonság, de egyelőre nincs róla elég infóm. Amint pótolja Csabi barátom listázni fogom… :-)

4416Bicskei Búza. Csabi szűretlen bajor búzasöre. Érdekes módon egyelőre a búza jellege nincs meg. Azért nem rossz sör!

4417Mariposa. (Nagyon) szabad (el)fordításban (ferdítésben) Mari púzott. Csabi féle stout. Még fiatal, eléggé szénsavtalan, édeskés, de már most is nagyon finom.

4418Juicy IPA. A Masters újabb balatonvilágosi főzete. Pasztőrözött, eléggé vadkeserű sör.

4419Létajici Chroust Stout no. 1. Cseh csokis kókuszos stout. Hónapokkal ezelőtt lejárt a szavija, de kutya baja sem volt. A Řemeslny Pivovar remeke. Ezt már reggel, hazaindulás előtt kóstoltam(tuk?).

Köszönöm a lehetőséget Csabi!

 

2017. június 3.:

Kedden volt Csepi barátom születésnapja. Ma volt ennek kapcsán egy lakótelepi bográcsozás annak minden előnyével és hátrányával, szocreál bájával együtt. Csak rövid időre csatlakoztam, egy Bradytől kapott 12-es Šarišon kívül nem is nagyon söröztem, de mégis felveszek egy új sört a listámra, mert anno, még május 13-án a Kolorban csapolva kóstoltuk a Reketye és a Brew Your Mind közös amerikai IPA-ját:

4407Stuck In El Dorado. Elvileg talán 6,5%-os. Kellemes, lecsengésében nem túl markáns főzet.

Ürügynek most jól jött ez a lefelejtett sör, hogy ma is legyen egy friss bejegyzésem. Jó volt látni, milyen sok barátja jött el Csepinek, hogy felköszöntse! Isten éltessen sokáig Barátom!

 

2017. június 2.:

Beugrottunk Szabival a Bellába meló után 1-2 sörre. A 4. tájékán Ricsi is megérkezett. Ideje volt már megkóstolnom a két új borsodi tüneményt:

4405Borsodi Jeges. 4,5%-os „hidegen szűrt” világos láger.

4406Borsodi Tüzes. 4,5%-os vörös láger.

Semmitmondó, íztelen löttyök. A Tüzes helyett inkább a Borostyánt hoznák vissza! A vörösön ez a „lassú tűzön főzött” duma ultra gáz. Tisztára hülyének nézik az embereket!

 

2017. június 1.:

4404Black Knight. A HopTop angol bitter stílusúnak szánt söre. Szerintem nem igazán passzol a stílusba. Minden esetre nekem nem jött be az ízvilága.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 55
Tegnapi: 197
Heti: 888
Havi: 3 854
Össz.: 516 460

Látogatottság növelés
Oldal: 2017. júniusi, júliusi, augusztusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »