Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2014. április 29.:

Ha már egyszer Pöstre hívott a kötelesség…

2326. Kerge Bárány. Takács Péter elvileg Balassagyarmaton főzött első osztályú barna aleje.

2327. Hangover Rasta. Armando barátunk Ecseren főzött vörös IPA-ja. Ezt sem sikerült elrontania, de azért ittam már tőle finomabb IPA-t, nem egyet.

2328. Wisdom, árpabor szintén Takács Pétertől. Őt is a Palócnál főzte? Nem tudom. Ez a söre nem győzött meg annyira, mint gyapjas barátunk.

Ja! Mindezek csapolva, a Jónásban kerültek terítékre javarészt fővezérünk társaságában.

 

2014. április 26-27.:

Két remek nap a Miskolci Kézműves Sörfesztiválon, amely koránt sem mellesleg néhány remek újdonságot is hozott a listámra.

2315. Fullers ESB. Angol keserű ale, amit még a fesztivál előtt, Benics Laci barátunk tálalt fel nekünk, amikor meglátogattuk őket. Egy kedves és kellemes meglepetés!

2316. Courage Directors Superior. Egy újabb angol ale, szintén Benics Lacinak köszönhetően. Ez még finomabb volt, mint az előző.

2317. 2222. A Bigfoot legújabb söre, egy IPA. Korrekt, jól összerakott darab, de nálam azért egyelőre még a Serforrás IPA veri, amit szintén megízlelhettünk a hétvégén.

2318. Hámori Szilva Sör. Enyhén fahéjas, szilvás sör, ami először a Kocsonyafarsangra készült, forralt sör gyanánt, de megtartották „normál” sörnek is. Jól tették, kifejezetten finom kompozíció!

2319. Hámori Birsalma Sör. Ez már szerepelt a listámon, nem túl jó eredménnyel, ezért nem terveztem az újrakóstolását, de Kecskés Pista barátunk fiának javaslatára megízleltük, mert változtattak a receptjén. Nem hiába tették, ég és föld a két verzió! Ez a mostani teljesen korrekt, finom főzet! Ha valakit érdekel, az elsőbe simán beledarálták a birsalmát, a mostanihoz viszont, ha jól emlékszem olasz gyümölcs sűrítményt használtak. Került egy kis édeskésség az ízébe, ami ellensúlyozza a birs fanyarságát, egyensúlyt hozva az ember ízlelőbimbóira.

2320. ZIP’s APA.  Amerikai stílusú ale Miskolcról Miskolcon. A ZIP’s söreiben még soha sem csalódtam. Nem volt ez másként most sem.

2321. Rauschberg Mézes Gyömbérsör Mályiból. Nem rossz, nem rossz, de már évek óta nem sikerült olyan gyömbéres sört innom, ami igazán magával ragadott volna, pedig régen több, azóta már megszűnt főzdének is első osztályú receptje volt a témára.

2322. Jubileum 20 Szűretlen. A Domján Sörfőzde tavaly újra életre keltett különleges világos sörének szűretlen változata.

2323. Elefánt Barna Szűretlen. Szintén Domján, barna sör, ezúttal ez is „élesztő mentesítetlenül”.

2324. Domján Meggy Szűretlen. Csak, hogy teljes legyen a sör. Mindhárom itókának jót tett, hogy teljes egészében lehetett megízlelni őket. Éljen a hűs tavaszi időjárás!

2325. Klostermann. Meglepő, de ez az első strakonicei sör a listámon, mindjárt egy félbarna. Finom volt, de a hazai kézműves sörök jobban csúsztak.

Andrásnak és Gabinak köszönet a fuvarozásért, Csabinak a cipekedésért, Lacinak és Erikának a gazdag vendéglátásért, Mikinek pedig a pazar szállásért és mindenkinek a jó társaságért! Akit pedig több részlet is érdekel a hétvégéről, annak javallom a FB-ra feltöltött képek csemegézését…! :-) 

 

2014. április 22.:

A mennyekből a pokolba. „Hál’ Istennek” sikerült beszereznem az Update 1 Sour Cherry Beer-t, azaz a Norbi féle diétás meggyes sört. A csomagolása alapján valószínűleg Szarvason készült, hasonlít is az íze az Aranyszarvas meggyes söréhez annyi különbséggel, hogy míg az mostanában egész kellemessé vált, ez a cukor helyett beletett ízesítőszernek köszönhetően szerintem ihatatlan. Először üvegből próbáltam legurítani, munkából hazaérve, lehuppanva a kanapéra, de nem csúszott, így adtam neki még egy esélyt és kitöltöttem pohárba. Ez a megoldás sem vált be. Kb. a fele a lefolyóban végezte. 2314.

 

2014. április 21.:

Egy kis húsvéti tobzódás Szabiéknál Gyurkával, Gabival és Csepivel, javarészt a csakajósörös pakk „maradékából”:

2306. Mort Subite Original Gueuze. Fanyarédes natúr belga lambic a Tescoból. Ez egyikünknek sem jött be.

2307. Mikkeller Mosaic. A de Proef Brouwerijjel közösen megálmodott imperial IPA a Mikkellertől, belga szülőfölddel. Egyszerűen tökéletes!

2308. I Beat You. Amerikai stílusú imperial IPA Brew Dog / Mikkeller koprodukcióban. Ennek már kicsit szokni kellett a karakteres ízét, de szintén nagyon jó anyag.

2309. Amarillo. A címke tanúbizonysága szerint a de Molen ezen főzete egy „extra erős sör”. No, igen, egy újabb imperial IPA. Kicsit furcsa, de megkedvelhető íz világa volt.

2310. Curmudgeon Old Ale. Egy vén, goromba fráter. Engem egy belga tripel és egy IPA házasítására emlékeztetett az íze. Izgalmas itóka!

2311. Cocoa Psycho. Mint a kőolaj, olyan sűrű ez a kávés, csokis russian imperial stout. Fantasztikus íz bomba!

2312. Narwhal. Szintén imperial stout, ezúttal kaliforniai stílusban a Sierra Nevadától. Ez is nagyon finom, de messze nem olyan összetett, mint az előző. Valószínűleg fordított sörrendben lett volna célszerű megkóstolni őket, bár így sem okozott csalódást.

2313. Mikkeller 1000 IBU. Egy újabb amerikai stílusú imperial IPA a Mikkellertől, megint csak a de Proeffal közös kivitelben. Elvileg 100 IBU-tól kezdődően már az ember képtelen érezni a keserűségbeli különbségeket. Mondjuk akkor, hogy komló pazarlás ez a sör? Neeeem! Kiváló főzet, ami meglepő módon a Brnoban kóstolt „15-ös világosra” emlékeztetett minket.

 

2014. április 19.:

2305. Karl Bier. 5%-os, de ettől függetlenül jellegtelen szupermarket sör szlovén kiadásban a Tescoból. Bezzeg cirka 20 évvel ezelőtt ez a márkanév sokkal jobban csengett, legalábbis Nagymányok környékén.

 

2014. április 17.:

Az utolsó két sör Vida Feri barátomtól:

2303. Valentin Sör. „Nagymegyeri házi szenvedély”, „a szerelem bájitala” a címke tanúbizonysága szerint. Egyébként pilzeni típusú sör, felső erjesztéssel. Kifejezetten finom.

2304. Čalovsky Kocúr Best Bitter. Kellemesen kesernyés söröcske, ami majdnem olyan jó volt, mint az előző.

 

2014. április 16.:

Na, jó! Felveszem a listára a búza bak sörünket. Goat-ikus Menyus névre hallgat. A címkéje még tervezés alatt áll, de már alig van belőle. Hiába, túl jóra sikerült! ;-) 2302. Ez az első sörünk, amit egyedi recept alapján főztünk és az íze teljesen megfelel a típusjegyeknek. El is „pocsékoltam” belőle két üveggel magamra nagy hirtelenjében!

 

2014. április 15.:

2300. Schweiger Altbairisch Dunkel. Szép bajorországi emlékeket idéző, kiváló dunkleszbír. Méltó jubileum!

2301. Wieninger Dunkles Lagerbier Premium. Teisendorfi bajorság. Remek! Re-mek!

 

2014. április 13.:

Nagynéném névnapja és egyben hosszú hetek várakozása után az első alkalom, amikor végre mind a négyen szabaddá tudtuk tenni magunkat a Csakajósörtől vásárolt pakk megdézsmálására. Szerencsés hétvége, két remek nap egymás után! Csak azt sajnálom, hogy a két nap három eseménye ütközött a féléves börzénkkel és Gyula barátom névnapjával, így utóbbiakat ki kellett hagynom!

No, de ami a kóstolót illeti:

2284. Anchor Christmas 2013. Csodálatosan harmonikus karácsonyi ale. Az általam eddig kóstolt három évjárat közül a legfinomabb.

2285. Winter Solstice. Az Anderson Valley Sörfőzde fűszeres téli mannája. Picit édeskésebb az Anchor Christmasnél, mégis nagyon hasonló hozzá, ergo ez is igen kiváló darab.

2286. Rogue Dead Guy Ale. Új amerikai állam, Oregon a listámra, ráadásul hihetetlen, de ez is meglepően emlékeztetett íz világában az előző kettőre. Amióta egyszer sok évvel ezelőtt kaptam egy címke pakkot ettől a főzdétől vágytam rá, hogy egyszer megkóstolhassam a söreiket. Nem hittem benne, hogy valaha is lehetőségem nyílik rá, de most a Csakajósörnek hála megtörtént!

2287. Rogue Mocha Porter. Ha már lúd, legyen kövér! Bár az igazat megvallva, ez nem ízlett egyikünknek sem. Kicsit durva volt az íze, nagyon hiányzott belőle a harmónia, de azért voltak benne ígéretes pillanatok.

Egy újabb négyes pakk a Brew Dogtól, azonos alapokon nyugvó 6,3-as sörök más-más élesztővel erjesztve különböző típusokká:

2288. Unleash The Yeast Pilsen Lager. Mondhatnám brutál pilzner. Nagyon finom!

2289. Unleash The Yeast American Ale. Nagyszerű, igazi APA illatú söröcske meglepően furcsa, illatához egyáltalán nem passzoló, de koránt sem rossz ízzel.

2290. Unleash The Yeast Bavarian Weizen. Nem kifejezetten búzasör ízű, de teljesen vállalható itóka.

2291. Unleash The Yeast Belgian Trappist. Karakteres, meglehetősen komlós, keserű íz világú söröcske.

2292. Fullers India Pale Ale. Izgalmas, gusztusos külcsín, s hozzá méltatlan belbecs. Egyáltalán nem volt IPA íze.

2293. Zwart & Wit, fekete IPA holland módra. Én amolyan porter IPA-nak mondanám, ha létezik ilyen. A harmóniát azért kicsit hiányoltam belőle.

2294. Stateside IPA, a Mikkeller és a de Proef közösen feltalálták a „minden ízű” és „mindenillatú” sört. Üvegből az illata borzalmas volt, pohárból kellemes, sőt kifejezetten jó. Az első korty nagyon rossz volt, a második már tetszett. Ki érti ezt?!

2295. Mikkeller 19. Tizenkilenc fajta komlóval ízesített IPA. Kicsit túlspilázták a témát! Jó sör, de túl katyvasz az íze a sokféle komlótól.

2296. Mikkeller 20. Húsz fajta komlóval fűszerezett IPA. Nagyjából azt tudnám róla mondani, amit az előzőről annyi kiegészítéssel, hogy a 19 komlós egy fokkal jobban ízlett.

2297. Mikkeller Cafe Viking. IPA-ba hajló jubileumi pale ale.

2298. Mikkeller Beer Hop Breakfast. Egy zab stout krémes habbal, pörkölt kávés aromával. Jól sikerült kis „reggeli”!

2299. Electric India. A Brew Dog erősen komlózott saison-je. Ügyes kis fanyarság!

Úgy döntöttem, ezúttal nem a nemes módon megboldogult sörök csomagolásának képét teszem fel, hanem inkább a remek kis ivó alkalmatosságokét, amiknek hála kiteljesedhettek:

2014.04.13..jpg

 

2014. április 12.:

Úgy terveztem, legurítok valami finomságot a hűtőm mélyéről, hogy mindenképpen tehessek egy bejegyzést e jeles dátumhoz, de az élet máshogy hozta, így most szakítok a hagyománnyal és újdonság felvezetése nélkül vetek papírra néhány sort. Szeretnék megemlékezni Viktor és Orsi barátaimról, akik örök hűséget esküdtek egymásnak. Nagyon szép nap volt ez nem csak az Ő életükben, de az enyémben is! Isten éltesse őket és (kb.) másfél csemetéjüket sokáig!

 

2014. április 11.:

2280. Hubauer Export. Namenlos, Bajorország. Teljesen korrekt ivósör.

2281. Original Trachtler Hoibe. Rosenheim, Bajorország. Egy kategóriát ugrottunk, szerencsére felfelé!

2282. Flötzinger Hell. Rosenheim, Bajorország. Visszatérés az előző szintre. Nem probléma!

2283. Josefi Bock. Rosenheim, Bajorország. Újra felfelé ívelt a szerencsecsillagom! :-)

 

2014. április 7.:

2278. Allgäuer Büble Bier. Egy „előkelő” főzet Bajor földről. Jól sikerült!

2279. Carlsber. Dán márka lengyel kivitelben a Carlsberg Polskatól. Meg lehet inni, tulajdonképpen gond nélkül.

 

2014. április 5.:

Duplán jeles nap. A bátyám és egyben a legújabb sörünk születésnapja. Isten éltesse sokáig mindkettőjüket!

Sörfőzés közben megkóstoltuk legutolsó közös alkotásunkat, első búzasörünket. Kifejezetten finomra sikerült, de még várok egy kicsit a listára vételével, had érjen.

2274. Čalovsky Kocúr Coopers Stout. Újabb koncentrátum sör a Feritől kapott pakkból.

2275. Čalovsky Kocúr London Porter. Feri féle porter, ha már egyszer úgy is porter sört főztünk éppen.

2276. Weltenburger Kloster Anno 1050. Normál világos.

2277. Gut Forsting Bio-Bier. Az új divat szülöttje. Egyébként nem rossz főzet.

 

2014. április 4.:

Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek:

2267. Dreher 24 Pomelo-Grapefruit.

Sörkóstoló Csepivel:

2268. Tegernseer Spezial. Világos ivósör, bármennyire is spécinek nevezték el.

2269. Maxlrainer Schloss Trunk. Szűretlen világos pincesör.

2270. Čalovsky Kocúr Heritage Lager. Világos sör koncentrátumból Vida Feri barátomtól.

2271. Zodiak Dubbel. Kalandos úton jutott el hozzám, köszönet a tárolásért és a fuvarozásért Gyula barátomnak. Sajnos keményen íz hibásra sikeredett szegény! Ippenhogycsak nem öntöttem ki.

2272. Hofbräu Maibock. A maga nemében olyan, mint a HB búza. Finom, de semmi extra.

2273. Maxlrainer Jubilator. Duplabakra duplabak. Nem volt rossz döntés.

 

2014. március 31.:

Egy kis gyümölcsözön sör helyett:

2264. Soproni Radler Kajszi. Kellemes üdítő ital.

2265. Soproni Radler 0,0% Lime – Menta. Tartottam kicsit a mentától, de szerencsére nem túl domináns az íze, így ez is iható lőré.

2266. Giebelhof Lemon. Na, ez pocsék!

 

2014. március 30.:

Egy kis sörkóstoló Szentpéteri Gábor barátommal:

2258. Xamax Lager. Egy túldizájnolt világos sör banános illattal, viszonylag jónak mondható ízzel.

2259. Meistersud Spezialbier. A Wildbräu Grafing elvileg spéci, íz világát tekintve gyakorlatilag sima, normál, viszonylag erős világos söre. Minden esetre jól esett.

2260. Wieninger Winter Festbier. Elvileg karácsonyi söröcske, nem is sikerült rosszul, de nem volt benne semmi extra.

2261. Christmas Beer. Vida Feri barátom koncentrátumból erjesztett ünnepi söre. Talán a karácsonyi porter megjelölés illik rá leginkább. Minimálisan érződött rajta a konzerv íze, de ezzel együtt is a kóstoló egyik legjobb söre volt úgy, hogy rossz egyáltalán nem volt köztük! Karakteres, testes, markáns barna sör.

2262. Gut Forsting Export Dunkel. Klasszikus bajor barna sör. Jól sikerült főzet.

2263. Gut Forsting Dunkler Doppelbock. Barna duplabak, szintén bajor módra. No, ez vitte el a pálmát a mai kóstoló során nálam és Gábornál is. 

 

2014. március 29.:

Jutalom a nap végén: Gut Forsting Export Hell. Bajor világos, sajnos nem túl jó íz világgal. 2257.

 

2014. március 28.:

Ma lenne 100 éves Bohumil Hrabal. Sajnos cseh söröm nincs itthon, de talán megbocsátja nekem, amiért egy bajor sörrel emlékezem meg róla.

2256. M.C. Wieninger PD 1813 Naturtrüb. Szűretlen világos Teisendorfból.

 

2014. március 26.:

Szolid kóstoló Szabiéknál az utóbbi időben beszerzett sörökből:

2245. Téli Csacsi. Szeged környéki otthon készült világos ale, aminek kicsit furcsa, de összességében nem rossz íze volt. A szénsav picit hiányzott belőle.

2246. Napalm Splash. A Sernevelde legendás bérfőzete. Az alap Napalm szerintem jobb volt, ráadásul nem szeretem a csilis söröket.

2247. Hubauer Urhell. Bajor világos a „szomszéd faluból”. Egyáltalán nem rossz.

2248. Wieninger Weissbier Naturtrüb Premium. Szűretlen búzasör Teisendorfból. Korrekt darab.

2249. Huber Weisses. Freising jegesmedvés üdvöskéje, szűretlen búzasör. Ez sem csúnya, sőt!

2250. Braumeister Weizen. Szűretlen búzasör Grünbachból, szocreál üvegben.

2251. Kuchlbauer Ale Liebe. Szűretlen barna búzasör. Mi baj lehet belőle?

2252. Čalovská Cicuška. Vida Feri barátom koncentrátumból készített búzasöre. Kicsit vékony, de egyáltalán nincs konzerv íze!

2253. Unertl Ursud. Szűretlen barna sör bajor módra, csatos üvegben szervírozva. O, meg K!

2254. ERB Dubbel. Belga stílusú erős söröcske a Felvidékről, Selmecbányáról. Hmm, furcsa, hogy a helyben csapolt sörök közül egyik sem volt nagy szám, a palackozottak meg mind kifejezetten frankók!

2255. Rycerskie. Erős, világos sör Glubczycéből. Lengyel frankóság!

 

2014. március 24.:

Abban bíztam, hogy ez a mai csak egy átlagos, nyugodt hétfő lesz, de szerencsére nem így alakult! Ma 18:15 körül kiderült, hogy annál sokkal jobb! :-)

Ennek örömére:

2243. Paulaner Fanbier Sonderedition. Müncheni helles, ami lehet, hogy azonos a normál világosukkal, de szerintem ez a Bayern játékosokat magán hordozó spéci címke széria az egyedi nevével megérdemli, hogy külön helyet kapjon a listán.

2244. Hubauer Pilsner, pilzeni német módra, Namenlosból. Kifejezetten frankó!

 

2014. március 23.:

2240. Edelmeister Non-alcoholic. Nem akartam rögtön reggeli után rendes sörrel nyitni…

2241. Landpils a Wildbräu Grafingtől. Kiváló bajor pilzeni.

2242. Aldersbacher Klosterhell. Ez is egy remekül összerakott bajor világos sör.

 

2014. március 22.:

2236Uhersky Brod Dukat. 3,6-os cseh világos sör, amitől nem vár sokat az ember. A maga nemében jó volt.

2237Karo, 5,7-es világos bak, amitől már sokkal többet reméltem, de kevesebbet nyújtott, mint az előző.

2238Staročesko Premium, 4,5-es világos bizonytalan forrásból. Egyelőre Poprádhoz került. Ez bőven felejthető.

2239ERB Tmavy Špeciál, kiváló barna Selmecbányáról. Azok után, hogy helyben csapolva egyik sörük sem ízlett kellemes meglepetés volt ez a kis finomság.

 

2014. március 14-20.:

2213Schwechater Bier, világos lager, Linz, Ausztria.

2214Karlskrone Weissbier, szűretlen búza, Frankfurt Németország.

2215Unertl Weissbier, szűretlen barna búza, Haag in Oberbayern, Bajorország.

2216Flötzinger 1543, szűretlen búza, Rosenheim, Bajorország.

2217Kaiser Fasstyp, világos lager, Linz, Ausztria.

2218Maximator, barna duplabak, München, Bajorország.

2219Schweiger Dunkler Bock, barna duplabak, Markt Schwaben, Bajorország.

2220Schweiger Original Schmankerl Weisse, szűretlen búza, Markt Schwaben, Bajorország.

2221Schweiger Helles Export, világos, Markt Schwaben, Bajorország.

2222Schweiger Premium Pilsener, pilzeni, Markt Schwaben, Bajorország.

2223Paulaner Braumeister Edition, szűretlen világos, München, Bajorország.

2224Hacker-Pschorr Animator, duplabak, München, Bajorország.

2225Hofbräu Original, München, Bajorország.

2226Ayinger Bräuweisse, szűretlen búza, Aying, Bajorország.

2227Ayinger Kellerbier, szűretlen pincesör, Aying, Bajorország.

2228Ayinger Jahrhundert Bier, fahordóból csapolt szűrt világos, Aying, Bajorország.

2229FliegerQuell, szűretlen világos, München – Repülőtér, Bajorország.

2230Aviator, szűretlen barna duplabak, München – Repülőtér, Bajorország.

2231Kumulus, szűretlen búza, München – Repülőtér, Bajorország.

2232Berliner Kindl Weisse Waldmeister, szagos mügés búza radler, Berlin, Németország. (Mellényúltam a bótban.)

2233Tegernsee Dunkel, barna, Tegernsee, Bajorország.

2234Fischer’s Hell, világos, Erding, Bajorország.

2235Jetstream, szűretlen pilzeni, München – Repülőtér, Bajorország.

Hogyan került belém ez a sok finomság? Csak röviden: Utazás éjszaka Münchenbe Viktor barátomnak köszönhetően, pontosabban a közelébe, Forsternbe. Két nap pihenés, bóklászás helyben, ahol a falusi autószalonban Ferrarit is lehet kapni, hentes és pékség kettő is van, élelmiszer bolt csak egy, az is kint a falu szélén, de véndöglő több is akad. Kocsma bezzeg nincs. Azért az egyik étteremben bedobtunk néhány finom söröcskét a szomszédból. A falu inkább kertvárosnak tűnik, leszámítva a tehén szar szagot. Egy kis előszobafestés, ahhoz legalább jól csúszik a sör. Legalább új cimbit is szereztem Andreas személyében. Harmadik nap irány München! Reptér, S-bahn, villamos, Schloss Nymphenburg, kacsák, hattyúk, vadludak, villamos, Löwenbräukeller, ahol Franziskanert (?!) csapolnak és Bálázs, aki leszarja, hogy a tízezredik magyar is betévedt. Spaten sörgyár körüljárva, Königsplatz, Karolinenplatz az Obeliszkkel, Frauenkirche most először belülről is, Hofbräuhaus, Eine mass bite! Ayinger Wirtshaus számtalan csapolt ayingival és szimpatikus pultos srácokkal, akikkel egész jót lehetett dumálni, ír kocsma csapolt Guinnessel és az első és egyetlen vonzó nővel, akit odakint láttam az 5 nap alatt. Mondjuk ő meg orosz volt. Így már érthető a dolog. Marienplatz, S-bahnnal vissza a reptérre, Airbräu Sörfőzde. Dumcsi két szimpatikus környékbeli idősebb csókával. Egyik fele sör, fele víz citromkarikával kompozíciót iszik. Lelke rajta! Mivel törzsvendég, ki tudott kérni egy-egy kupica kóstolót az erős duplabakból mindkettőnknek. Így legalább nem kellett egy egész korsóval meginni belőle. Ahhoz túl alkoholos volt az íze. Viktor végzett a melóban, irány újra Forstern. Egy nap lazítás, séta a szomszéd faluba, ahol kevesebb a Ferrari, de több fajta sört lehet kapni a bótban. Vissza séta Forsternbe, pihi, DVD-zés, pihi. Utolsó nap irány újra München! Reptér, látogatói terasz. Jé, röpüllők! S-bahnnal irány a nagy falu. Némi gebasz a „hévvel”. Mindegy! Addig elment, ameddig nekem kellett. Metró után metró, BMW kívülről, kicsit belülről is, Olympiapark a földről és a magasból. Központi Pályaudvar, 4 dl Tegernsee Dunkel König Ludwig Helles pohárból (?!). Séta a vasútállomástól a Marienplatz felé. Jééé, itt szokott parkolni a busz, amivel Szentpéteri tanár úr barátom a kölköket szokta hozni az Oktoberfestre. Mennyi turhista? Pedig errefelé a sétálóutcákban nincs is semmi érdekes látni- és innivaló szerintem. Egy barna búza Paulaner azért leesett nagy nehezen 4,90-ért. Metrózás az Angol Kert szélére. A sörszaküzletet nem találom. Nem baj! Irány a park! Először a tó, rengeteg a vadliba, aztán a kínai torony a biergartennel. Nem volt kedvem kint inni, hűvös volt hozzá. Vissza metróval a hévhez. Irány újra a reptér kis izgalommal, de első próbálkozásra sikeresen. Airbräu dugig. A másik épületben erdingi söröket csapolnak. Egy sör után már volt hely a sörfőzdében is. Rövid kóstolás után, elköltve utolsó filléreimet is pár perc várakozás után megjött Viktor a melóból. Irány haza! Először Forsternbe, aztán Gyöngyösre, megint éjszakai utazással.       

 

2014. március 13.:

2212. Egy könnyed kis gyeszítka rántott csirke szárny sütés közben: Uhersky Brod Perun.

 

2014. március 11.:

2209Vándor. Viktor barátom és családja újra itthon! A Vándort is sikerült beszereznem a Sziesztában. Adta magát, hogy megkóstoljuk. Nem okozott csalódást. Nagyon finom sör ez a lager / ale hibrid! Az ember egyik szeme sír, a másik meg nevet. Szomorú, hogy Simkó úrnak ez a búcsú söre, viszont nagyon finomra sikeredett! Azért szerencsére nem búcsúzunk tőle véglegesen! Szerintem 1-2… sör még lecsúszik a torkunkon együtt! ;-)

2210Gyömbéres Csacsi. Szegedről, vagy környékéről újra érkezett néhány házi sör, amik megkóstolásra várnak. Elsőként ez a gyömbéres verzió került csapra verésre. Szénsav gyakorlatilag nincs benne. Ez még nem is akkora tragédia, mert legfeljebb ángolosan fogyasztjuk, de az íze sem teljesen frankó. Az illata kicsit savankás, az íze ugyan (még?) nem, de sajnos így is elég erős benne a diszharmónia.

2211Zlaty Bažant Pšeničné. Ógyalla legújabb próbálkozása, egy szűretlen búza sör. Első körben azt akartam írni róla, hogy bár nem hagyott bennem mély nyomokat, valószínűleg annak köszönhető, hogy nem voltam kifejezetten a típusra hangolódva, de miután megnéztem a 4,4-es alkohol tartalmát elgondolkodtam. Lehet, hogy tényleg középszerű? Asszem, alkalom adtán újra meg kell kóstolnom… 

 

2014. március 9.:

Egy jedenáctka ebéd után, bowling előtt a martini Tescoból: Uhersky Brod Patriot. Finom világos sör. Soha rosszabbat! 2203.

Egy dvanáctka bowling után, azonos forrásból: Uhersky Brod Premium. Ez egy még finomabb világos láger sör. 2204.

A magát első zólyomi házi sörfőzdeként emlegető Jarkovsky gyűjtőtárs söreiből már régebben is kóstoltam néhányat. Egyik sem okozott anno csalódást, így most szívesen vettem meg az aktuális 4 fajtát tőle. Gondoltam, egyet megbontok, de savanyú volt, ezért megnyekkentettem még egyet. Az is meg volt savanyodva. A harmadik szintén ihatatlan volt. Hmmm, 3,5 Eurot dobtam ki az ablakon, pontosabban öntöttem a lefolyóba. Ez azért egy kicsit durva! Ezek után már a 4-et is felpattintottam. Az meg b…zd meg gyakorlatilag tökéletes volt!

Sörrendben:

2205Uvartesipivo Pils.

2206Uvartesipivo Belgian Amber Ale.

2207Uvartesipivo Belgian Christmas Ale.

2208Uvartesipivo IPA

Az első három elvileg koncentrátumból készült, utóbbi állítólag rendes alapanyagból. Az IPA szenzációsan jól sikerült, de azért nehéz elfeledni, hogy életemben először zsinórban három sört kellett kiöntenem!

 

2014. március 8.:

A szokásos tavaszi börze Mártonban. Sajnos már az is kezd szokássá válni, hogy csak ketten megyünk, Nagy Sanyi és én. A találkozó is vékonyodik létszámát tekintve, de én elégedetten tértem haza. Sok szép és értékes poharat szereztem + néhány alátét mellett egy pár érdekesnek ígérkező sört is sikerült begyűjtenem. Ráadásul a gyűjtőtalálkozón most először tavasszal is kézműves sört csapoltak! Terchová 11-es világos és 13-as barna sörei voltak terítéken. Előbbit talán már ittam, bár nem biztos, hogy ezt a verziót. Utóbbi tutira listázandó. Vršky Tmavy Speciál. Ki-vá-ló! Jó kis testes, markáns barna söröcske. 2200.

Még péntek este feldobtam Sanyinak a lehetőséget, térjünk be börze után egy kézműves sörfőzdébe a Felvidéken. Már persze akkor, ha időben el tudunk indulni hazafelé. Rá bíztam a döntést, hiszen ő szegény cirka kétszer akkora távolságról indult, mint én. Nagyjából az utolsó pillanatban dőlt el, hogy lekanyarodtunk a Zólyomba vezető útról Selmecbánya felé. A Pivovar ERB volt az úti célunk. Bár itthon maradt a papír, amire a „navigációs adatokat” felírtam, végül könnyen eltaláltunk az óvárosban lévő sörfőzdébe. Hangulatos, elegáns, mégis családias a főzde étterme. A bejárati folyosóról egy üvegablakon keresztül jól látszanak az erjesztő tartályok, a vendégtérben pedig impozáns réz főzőüstök díszelegnek. Rusztikus asztalok, faborítás a falakon, csinos pincérlány, kellemes hangulat, magas árak és közepes minőségű, amolyan „gyári” sörök fogadtak minket. Nem tudom, a konyhájuk milyen lehet, mert nem terveztünk kajálást útközben, minden esetre finom illatok terjengtek a levegőben.

Két sört kóstoltam meg helyben a hat fős választékból:

2201ERB Svetly Ležiak 12%, azaz egy klasszikus dvanáctka, sajnos szűrt és középszerű változatban.

2202ERB Weizen, szűretlen, de már eléggé letisztult világos búzasör, szintén átlagosnak mondható kivitelben.

Gyönyörű Selmecbánya óvárosa, nem véletlenül lett a világörökség része az Unesconál és esztétikai szempontból a sörfőzde is remek, minimum egy napot érdemes lenne a városra szánni, de a söreik sajnos csalódást okoztak egyelőre. Persze nincs még minden veszve! Mivel a 12-es világos gyenguska volt, a 10-est alapból kihagytam, a füstösből palackozva nem volt és mivel nem tartozik a kedvenc típusaim közé, kihagytam, viszont a 13-as barnából és az alkalmi főzésű, belga stílusú duplájukból vettem egy-egy üveggel, így azok még javíthatják az összképet a közeljövőben…

 

2014. március 1.:

Na, eljött az ideje, hogy listára vegyem a harmadik saját főzésű sörünket. Torpedó névre hallgat. IPA-nak szántuk. Kétféle, Aurora és Cascade komlóval fűszereztük. Sajnos elb…sztuk ezt is, mint a Tóthok Söre második főzetét! Fanyar lett ez is. Félreértés ne essék, nem savanyú! Fanyar. Nem tudjuk biztosan, mit rontottunk el, de egyre inkább meggyőződésem, hogy a hűtési folyamat lassúsága okozta az íz hibát. Az a fránya 50 és 30 fok közötti tartomány! Nincs mese, meg kell oldanunk a gyorsabb hűtést a jövőben! Egyébként, ha az íz hibát leszámítjuk, akkor sem olyan a sör, mint lennie kellene. Nincs igazi IPA-s illata és íze, de azért el fog fogyni, mert a gyengeségei ellenére is iható. Ahogy barátom és sörfőző társam mondta, mostanában jó pár sör jött ki a kézműves sörfőzdékből, amit drága pénzért árultak és nagyobb íz hibája volt, mint amilyen a miénknek van. Egyébként Csaba tegnap be is nevezte ezt a főzetet a házi sörfőzők versenyére. Persze nincs esélyünk a dobogós helyezésre, de legalább ott leszünk. Reméljük jövőre már igazán versenyben! 2198.

Kívánós voltam ma. Szerettem volna valami igazán izgalmas, kedvemre való sört kóstolni, de az itthon lévő pakk zömét vagy nem akarom, vagy nem szabad egyedül megkóstolnom. Végül úgy döntöttem, hogy megnyekkentem az Olaszházi Bitumen Chili + Étcsoki őrületet. Alig töltöttem ki, a habja máris elillant. Az illata csodálatosan kávés és csokis volt. Éppen hogy csak belekortyoltam, a chili máris tombolni kezdett a szájpadlásom hátsó részén. Nem az erejével, hanem a paprika ízével. Szerintem ez egy kifejezetten jó sör lehet, de én továbbra sem szeretem a chilis söröket. Sajnálom, nem tehetek róla! 2199.      

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 139
Heti: 693
Havi: 2 717
Össz.: 515 323

Látogatottság növelés
Oldal: 2014. márciusi és áprilisi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »