Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2019. december 31.:

6788. Collab - Hop Harvest 2019. A Monyó és az Uradalmi Sörmanufaktúra idei friss komlós IPA-ja. 6,8%-os, remek főzet. Szépen tolja a komlót.

 

2019. december 23-25.:

Namármost! Nem hagytuk abba a sörözést két nap után sőt, jött még két aktív nap + 1 kis levezetés hazaindulás előtt... Mondhatnám úgy is, Karácsony, én így szeretlek!

Steff barátunk elég korán, fél kilenc körül megérkezett értünk Gyöngyösre. Bár időben felkeltünk, azért eltartott egy darabig , míg összekészülődtünk, így asszem, 10 után indultunk el Bicske felé kis kitérőkkel. Előtte Balázst még visszaadtuk az asszonynak, aki érte jött. Hogy jól induljon a nap a kocsiban még egy Három Királyokat elmorzsoltunk, amíg Jászdózsára értünk. Ott kóstoltunk egy kis szokásos világos és barna csapoltat, meg felszerelkeztünk egy szériával az üveges szortimentből. Egy világos Köleses sorsa útközben teljesedett be a jászberényi Guri Sörházhoz menet. Ott is feltankoltunk, beszélgettünk egy jót a tulajjal, én egy Komlós Juci mellett, aztán bevásároltunk a helyi Tescoban, majd Tápióbicskéig még megkerestük egy Guri Pils-es flaska fenekét. Csabinál, hogy a sofőr se szomjazzon tovább egy Black Ball hamar játékba lett vonva, aztán elindult az újdonságok áradata időnként megszakítva pár jól ismert darabbal. Délután a sörfőzésnek is nekiláttunk, lefőztük a lekváros alapsörét, estére ott volt a darts VB, szóval tartalmas napunk volt.

6762. Green is Lord. A Frau Gruber névre hallgató német sörfőzde 5,1-es bajor világos ale-je. Illatos, szépen komlózott, jó alapokkal rendelkező kiegyensúlyozott sör.

6763. Bahama Mama. Azonos forrásból egy újvilági 8,1-es dupla IPA. Annak ellenére, hogy az elején ittuk nem írtam róla különösebben semmit. Korrekt, típusazonos főzet volt.

6764. 24/7. Még egy Frau Gruber főzet. 5,1-es szűretlen helles. Úgy tudott karakteres lenni, hogy közben nem lett túlspilázva, beleillett az egyszerűen nagyszerű helles típusba.

6765. Habsztinens. Ha jól emlékszem, ez a második magyar kisüzemi alkoholmentes sör, illetve maláta ital. Emődön, a Fekete Péter Sörmanufaktúrában készült. Édes, malátás, a régi Borsodi Pólóra emlékeztetett, csak kicsit komlósabb kiadásban. Szerintem korrekt cucc.

6766. Double Raspberry Madness. Bár típusa szerint berliner weisse, inkább csak a málna természetes fanyarságát éreztem benne, a plusz savanyítást nem (nagyon), így még számomra is fogyasztható, mondhatnám, szerethető volt ez a kompozíció a Mad-től.

Ezután végigtoltuk a dósai pakkot, majd Steffnek hála két újabb, már jól ismert emődi sör is sorra került, aztán jött a fekete leves, illetve a durván savanyú sörök.

6767. Savanyü. A Hübris is felszállt a savanya vonatra. 3,6-os berliner weisséjük nem penetráns, de még így is brutális. Steff: ,,Hú, ez elég szar! Citromlé. Beszoptuk, mint ló segge a lázmérőt!” Asszem, ezzel kiderült, hogy ő sem nagy rajongója a savanyított söröknek.

6768. Seven Hop Sour. A Horizont összehozott egy kollabot a Balkezessel. Idáig jól hangzik, de miért egy savanyított sör erejéig? Olyan érzést keltett bennünk, mint ha csináltak volna egy jó kis kellemesen komlózott sört, amit elb...sztak. Alapvetően azért vállalható, de nem szeretem a...

6769. Baphomet. Az Invitro és Armando közös gyermeke, ami a Reketyében jött világra. ,,vérvörös” IPA. Kicsit nehezen indult az íze. Kellett egy kis sajt a savanyák után, aztán már OK-s lett, bár azért nem olyan nagy kaland.

6770. Spacelord. Invitro dupla IPA a Reketyéből. Ez jó kis masszív maláta testre épült, vöröses színű, a komlózása is jó, de nem túl izgalmas.

6771. Yeast is King. Ezzel a 6,3-as Frau Gruber IPA-val zártuk a napot. Kellemes ízélményt nyújtott.

Szenteste napjának délelőttjén sajnos Steffnek már haza kellett indulnia, de hogy ne árválkodjunk, melegváltásban megérkezett Laci két részletben. Ezúttal kaját főztünk és sört palackoztunk a nap során. A bográcsos slambuc készítése közben főleg már jól ismert söröket Guri-tottunk, azán ismét jöttek az újdonságok. A kaja remek lett, ami a napi első új sörről már annyira nem mondható el.

6772. Tequila Flavoured Beer. Egy 6%-os lengyel förmedvény Tesco módra. Berényben láttuk meg. Én megpróbáltam lebeszélni róla Csabit, de nem sikerült. Azt kellett volna mondanom, hogy már kóstoltam! Nincs benne tequila, csak mindenféle szmöttyenet. Nagyon gáz cucc.

6773. Evermind. 8,2-es imperial IPA a Brew Your Mind-tól a tőlük megszokott magas minőségben.

6774. Szász % Sör. A mecseknádasdi Karl által a szekszárdi Szász Étterem részére főzött müncheni dunkel. Kicsit már túl volt fejlődve, nagyon beszénsavasodott, de még így is kifejezetten finom. Illatában és ízében is elég édeskés.

6775. Wolf Gang. ,,Újhullámos” láger a Mad-től. Fűszeres ízhatást produkált fűszerezés nélkül. Izgalmas darab volt.

6776. Radical - Keep calm, it's a vienna lager without any bullshit. Én értem, hogy már a nevében is benne van, ez csak egy sima bécsi láger, de akkor miért a radical szériába került? Nagyon jó kis sör, csak nem ebben az árfekvésben!

6777. Hvit. A Mad mézsör sorozatának egyik darabja. Múltkoriban kettőt megvettem hirtelen felindulásból. Kár volt. Iható cucc, de nem sok értelmét látom. Baromira édes, tolja a bodzavirág ízét is. Alkoholos szörp.

6778. Carib Premium Lager. A legutolsó Hunka Roli által beszerzett söröm. Trinidadi származású. Ez az egyetlen pozitívuma. Alig van íze, de ami van, az is pocsék. Azért ott Trinidadon, a tengerparton fogyasztva biztos bejövősebb lenne...

6779. Primator Sváteční Ležák. Jól összerakott 5%-os világos cseh láger ünnepi kiadásban. Viktor barátomtól kaptam.

6780. Your Weekend Lover. A másik mad-es mézsör, egy braggot. Á, hagyjuk!

6781. Schneider Weisse TAP X Nelson Sauvign. 7,3%-os búzabak. A Nelson Sauvign komlót nem igazán éreztem rajta. Én botor az egykori limitált kiadású Nelson Sauvign komlós Kalász ízéhez hasonlító élményt vártam tőle, de  teljesen más volt a karaktere már csak a bak mivoltából adódóan is. Jó kis sör lehet ez, csak nem tudtam elvonatkoztatni a várt ízektől, így összességében nem fogott meg igazán. Ezt is Viktor szerezte be nekem Bajor földön.

6782. Visontai Búza. A második Oláh Gergő által főzött sör, amit Lehotai Gyulának hála megkóstolhattam. Két üveggel bontottunk meg belőle. Az egyik jól viselkedett, a másik futott, mint állat. Első bajor búza próbálkozásnak szerintem(tünk) teljesen korrekt. Íz hibája nem volt. A karaktere mérsékelten búzás. Összességében egy jó sör.

6783. Berlin Showdown. A Deal Breaker Reketyében főzött kávés, vérnarancsos berliner weisse-je. Ez egy kifejezetten izgalmas sör lenne, ha azt a hüle savanyítást kihagyták volna belőle! Mi továbbra is értetlenül állunk a stílus előtt.

6784. Pitchfork. Ez is Deal Breaker. 7,5%-os ,,tart”, azaz kesernyés New England IPA. Ez kifejezetten finom, bár kicsit erőltetettnek érzem ezt a típus megjelölést. Szerintem inkább csak IPA, de a lényeg, hogy finom. Napi zárósörnek jól esett.

A harmadik nap reggelén, még hazaindulás előtt Csabi faterja, Csaba bátyánk is befutott egy rövid időre. Együtt is kóstoltunk még pár érdekességet.

6785. Martin & Lewis. 7,1-es vaníliás milkshake IPA a Mad-től. Nem rossz, csak elég édes lett a kutyulmányoktól IPA létére.

6786. Jambo! Az angol The Wild Beer Co. 7,5%-os csokis málnás stoutja. A gyümölcstől kicsit fanyarkás, összességében harmonikus, elég málnás, de nem viszi el az ízét, a csokit is érezni rajta. Jó kis történet.

6787. 7 x 7 Jótékonyság. Maracujás savanyított izé az Édes Érzés sörsorozatának egy újabb darabja. Yeast Side főzet. Inkább citromos, mint ecetes, nem penetráns, de elképesztően savas. Ezt se fogja nekem senki bemagyarázni, hogy direkt ilyen és ez így jó. Ideális záró sör a vendég hazaküldéséhez. Csabi mentségére szóljon, hoyg felajánlotta, igyunk még valami rendeset indulás előtt, hogy ne ez legyen az utolsó ízélmény, de viszonylag hosszú a buszút TB-ről Gy-re, így lemondtam róla. Jó kis napokat zártunk, csak pár barátunk hiányzott még hozzá, hogy tökéletesek legyenek...

 

2019. december 22.:

Jó apropó egy kocsmatúrára, ha az ember fiának születésnapja van. Nem az volt a lényeg, hogy engem ünnepeljünk, hanem inkább az, hogy lazítsunk együtt egy kicsit a barátaimmal. Elég szép létszám jött össze. A keresztfiaim közül ketten, Petya és Ricsi csatlakoztak, részt vett benne a három lókötő, Szabi, Csepi és Gabika, a gyűjtőként is barátok közül Csabi és Balázs, majd később Szentpéteri tanár úr, Ricsi cimborája Alex és menet közben még két Ricsi cimbi. (Bocs, a nevük nem jut eszembe!) Nálam kezdtünk egy kis reggelivel. 3 féle füstölt kolbász, disznósajt, sült császár, füstölt tarja, tepertő, lilahagyma, savanyúkáposzta, kétféle kézműves sajt, friss kenyerek és egy kis pácolt hermelin volt a menü. Ráadásul nagy örömömre sikerült szereznem egy rekesz Három Királyokat az autóbusz állomáson lévő Rádi pékség egyik kedves alkalmazottjának és főnökasszonyának hála. A túrának ugyan volt egy tervezett útvonala, de alapvetően a vasárnapi nyitvatartás határozta meg végül, hova sikerült betérnünk. Idén is a Fakocsmában kezdtünk egy Arany Ásóval, majd másodiknak a Kulacsba sikerült betérnünk egy jó Dreher Bakra. Ezután megnéztük a Mátra Sörözőt, majd a kisvasútnál a Napsugárt. Ez utóbbiban kellemes meglepetés volt a csapolt Mort Subite. Az Orczy mögötti szolgáltatósoron a Sörhajó még zárva volt, így jobb híján a Meex Pizzériába tértünk be szomjasan. Itt csatlakozott Szentpéteri Gabi két kocsma erejéig. Aztán jött a Muuby’s a csapolt Hoegaardennel és egy-egy remekbeszabott hamburgerrel. Az ifjúság leragadt a csocsóasztalnál, az öregséggel meg a Kolorbárban folytattuk. A Gentle Bastard toronymagasan a nap legjobb csapolt söre volt! A közben esősre fordult időben még lesétáltunk a Torony Presszóig. Nagyon rég voltam már itt! Furcsa mód iható maradt a Soproni IPA még a Gentle után is. Kicsit felbolygatta a hangulatot egy fura fickó, aki szinte szó szerint belénkbotlott, vagy inkább belénk esett, mert olyan részeg volt már, hogy járni nem igazán tudott, hülyeségeket beszélni viszont annál inkább. Balázsban régi légiós bajtársát vélte felfedezni, így végül elég nehezen sikerült megszabadulnunk tőle, pedig Csabi bevetette tanárbácsis szaktudását is. Innentől kezdve aztán kiscsoportossá vált a foglalkozás. Csabival és Balázzsal haza indultunk hozzám, hogy estére még pár sör mellett megnézzük a darts VB meccseit, de Csabi nagy ötletének hála még egy utolsó csapoltra betértünk a Sportba. Itt hárman tartózkodtak. Egy pultos csaj és két vendég, akik közül az egyik a földön feküdt, a másik meg élesztgette. Kerdeztük, tudunk-e segíteni, de már hívták a mentőket. Gondoltuk, akkor tovább battyogunk, amúgy is zárás előtt kb. 15 perccel voltunk, de marasztalva lettünk, igyunk nyugodtan. A kiérkező mentők szerencsére megállapították az élet beálltát és jobb híján hazavitték szegény túltöltődött fickót, miután a vizsgálatok után nagy nehezen felnyalábolták. Innentől már aztán tényleg elcsendesedett a nap. A reggeliről maradt harapnivalók mellé felpattintottunk pár érdekesebb sört zárásként.

6758. Okocim Mistrzowski Porter. Az alap Okocim Porternél is erősebb, 9,6%-os balti porter. Remek sör, kellemesen átmelegített a zuhogó esőben, egyre erősödő szélben való hazasétálás után.

6759. Hitachino Nest Japanese Classic Ale. Még két japán söröm volt a Hunka Roli által beszerzett pakkból. Jónak tűnt az alkalom a megnyekkentésükre. Azt hittem ez valami gagyi, fanyarkás rizses cucc lesz, de kellemes csalódást okozott. 7%-os, karakteres, ,,érdekes arcú” mivoltával.

6760. Hitachino Nest Amber Ale. 6%-os vörös, vagy borostyán ale, ahogy tetszik. Nagyon szépen összerakott, kiegyensúlyozott, a vörös sörök jellegzetes, érdekesen malátás íz világát tökéletesen hozó főzet.

6761. Tsunami 2019. A Hopfanatic egy évben egyszer főzött imperial bourbon coffee stoutjának ide kiadása. Még pár éve, talán a másodiknál megbeszéltem Kiss Tomival, hogy a recept finomítgatásaira való tekintettel nyugodtan felvehetem minden évben a listámra, bár hivatalosan nincs évjáratolva. Ezúttal is szenzációsan jól sikerült! Egyáltalán nem lógott ki belőle az alkohol sőt, nagyon szépen összesímultak benne az ízek igaz, 15,2%-ának ,,hála” sikerült vele elaltatnom a srácokat, így az utolsó darts meccset már egyedül néztem végig.

Köszönöm midnenkinek, aki velem tartott ezen a jól sikerült napon! :-)   

 

2019. december 21.:

A szokásos pesti évzáró bóklászás napja. Reggel 7 előtt már a Stadionoknál találkoztunk Csabival. Onnan irány a Nyugati, ahol Zoli is csatlakozott hozzánk. Neki köszönhettük a nap első sörét, egy dobozos Schwechatert. A vonaton aztán előkerült az első újdonság is Zoli táskájából.

6743. Aurora. A Zirci Apátsági Sörfőzde 5,8%-os szűretlen félbarna lágere. Ez volt az első tőlük kóstolt sör, amióta sörfőző mestert váltottak. Mit ne mondjak, jól tették! Remek darab!

Első állomásunk a Lehmann ABC, pékség és sörfőzde volt. Lehmann úr egyedül vitte a boltot, így, bár Zoli még sajnos nem látta, most a főzdét nem tudtuk megnézni. Vettünk hát egy-egy flaska söröcskét, meg némi pékárut reggelire, aztán mentünk tovább Pilisvörösvárra. Csak a vasúti sorompó tudott megállítani minket igaz, az kétszer! Útközben először az Aranyhegyi Világost nyekkentettük meg, aztán jött még egy újdonság Zoli varázstáskájából.

6744. Zirci Apátsái Tripel. 7%-os belga stílusú világos. Ez is szépen összerakott, típusazonos söröcske volt. Nem arra találták ki, hogy üvegből igyuk meg, de hát most így alakult.

Az Aranyhegyi Barna sem húzta sokáig pláne úgy, hogy kicsit korán értünk Vörösvárra, így a sörfőzde nyitása előtt még bóklásztunk egy kicsit a környező utcákban.

A Rotburger Sörfőzdében 6 fajta csapolt sör várt minket. Körbekóstoltuk a teljes kínálatot, miközben tudtunk egy jót beszélgetni a tulajdonossal, Jáki Andrássa. A sörön túl adta magát a másik téma, András kedvenc csapata, a Bayern. Jó érzés volt, hogy mint mindig, ezúttal is barátként fogadott minket! A hatféle sörből három újdonság volt számomra.

6745. Rotburger Szűretlen Barnasör. Elméletileg szűretlen formában nem kóstoltam még a vörösvári barnát. Minden esetre ilyen formában még a listámon nem szerepelt. Hozott egy jó átlagot, de ezúttal a többi Rotburger sör jobban ízlett.

6746. Rotburger Bodzás Világos. Általában nem vagyok oda a bodzás sörökért, de ebben nem lett túltolva a bodza így szépen egyensúlyba került a többi alapanyaggal. Harmonikus, nagyon finom sör lett belőle.

6747. Rotburger Narancsos Fahéjas Félbarna Karácsonyi Sör. Az idei karácsonyi főzetben a narancs ízvilága elég domináns szerepet kapott, de nem lett belőle üdítő ital, sem túlfűszerezett folyékony sütemény. Nagyon szimpatikus főzet lett ez is! Olyan, amiből nem csak egyet iszik az ember azért, hogy ez is felkerüljön a listára, hanem olyan, amiből érdemes többször is rendelni.

A már listázot szűetlen világos, a meggyes barna és a bajor búzasör is igen finom volt, ez utóbbi bármelyik echte bajor búzasörrel felvenné a versenyt, de sok tervünk volt még a napra, így a megkóstolásuk után ismét útrakeltünk egy kis helyben sütött, már-már legendássá vált isteni fasírozott társaságában, amit elmajszolgattunk, míg átsétáltunk a Guri helyi bázisára, a Pilis Ser Várba, ahol bár még csak egyszer, egy évvel ezelőtt jártam, kedves régi ismerősként fogadtak. Kellemes meglepetés volt, hogy még fényképek is vannak kitéve rólunk sörcikkgyűjtőkről. Vettünk pár sört, amiket még helyben megkezdtünk, majd Pestre visszajövet a buszon befejeztünk. A többség a torkunkon csúszott le, csak egy kevés került a buszon mellettem ülő srácra, aki mondjuk ettől nem lett túlzottan vidám. Ilyen ez, ha nehezen szakad a sós kifli! Betlehemi Csillag, Keresztapa, Stahanov és egy újdonság volt a Guri menünk.

6748. Füvesember. A Dr. Béla koncepciójának nyomvonalán kialakított saját Guri változat a fűszeres búzasörre. Mit ne mondjak, nem lett belőle kispórolva a fűszer!

Visszaérve a nagy faluba a tokaji sörfőzde sörözőjét vettük célba először. BAZ Beer Bar a Dohány utcában. 5 fajta sörük volt csapon, mindet megkóstoltuk, kettő lett közülük új.

6749. BAZ Beer Kenderes IPA. A második magyar kisüzemi kenderes sör, ami ízlik. Azért a Kissler Kenderlel vezet nálam továbbra is.

6750. BAZ Beer Búza. Ez elvileg egy belga stílusú, fűszeres búzasör. Megmondom az őszintét, nekem inkább az maradt meg belőle, hogy már enyhén savanyodásnak indult csak úgy, mint az amber lager. Nem rossz hely, kedves a kiszolgálás, de a sörök minőségének megőrzésére kicsit nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk.

Következő állomáshelyünk a Ráday utcában lévő Csapszék volt, ahol csatlakoztunk klubtársainkhoz, a ,,hivatalos” évzáró csapatához. András, Gabi, Jóska, PPPéter, Obreczán Gyuri és Andrea, Kocsmaturista Ulu, Vértesy András és nagy meglepetésünkre Kuun Ali fogadtak minket. (Remélem, nem hagytam ki senkit!) A jó társaság mellé finom sörök is párosultak, köztük két újdonság.

6751. Bazár Xmas. A pécsi Steam Craft 4,2%-os szilvás, fahéjas, rumos cream ale-je. Illatában és ízében is az aszaltszilvás jegyek domináltak. Kicsit egyoldalú, de kellemes kompozíció.

6752. Bázis Red IPA. Ritkán jut az ember gyöngyösi fia tárnoki sörökhöz, így nagyon megörültem ennek az 5,5%-os vörös IPA-nak. Nem volt kiemelkedő darab, mély nyomokat nem hagyott bennem, de jól esett.

Innen átmenetileg megint elváltak útjaink a többiektől. Mi bedobtunk egy kínait a nemtomhol egy Tsingtao és valami aloeverás szmötyi társaságában, aztán elmentünk a Szentélyhez, a Fradi Shopba beszerezni az új (és régebbi) Fradi söröket, majd mivel a KEG-ből olyan híreket kaptunk, hogy esélytelen bejutni, a Beerselection felé vettük az irányt. Itt újra találkoztunk az évzárós csapat kemény magjával és előkerült Erdélyi Tamás és Sziki barátunk is végre. Itt aztán tobzódhattunk a jobbnál jobb sörökben! Pár jól ismert darab mellett három újdonságba is belekóstoltam. Jó érzés volt olyan helyi pohárból, amiből egyet nagy nehezen sikerült kiudvarolnom a tulaj srácokból.

6753. Horizont Blurry Holiday. 11%-os imperial pastry (süteményes) stout. Csak egy kortyot ittam belőle, de az is nagyon meggyőző volt. Remek darab!

6754. Galaxy Lager. 5%-os hidegkomlózott pilzeni. Ebbe is éppen csak belekóstoltam. Az előtte ivott sörök kicsit elnyomták, azok markánsabbak, erősebbek voltak, de azért még így is egész jó volt.

6755. Pinta Hoplaaga. Egy lengyel 6,1%-os India pale lager. Illatos, de az íze kicsit unalmas. Azért egyáltalán nem rossz. Elsőnek kóstolva ez is biztos sokkal jobban ízlett volna mint így, a katyvasz tetején.

Túránk utolsó állomása a One Beer lett. Számomra az újdonság erejével hatott csak úgy, mint az itt kóstolt sörök közül kettő.

6756. Mr. Brownie. A Synthesis 5%-os portere. Ahogy a neve is árulkodik, kissé megbolondították. Nagyon jól bolondították meg!

6757. MMS_Madártejes Milk Stout. A Reketyének ezt az agyament, egyébként piszok jó különlegességét Ulu kapta ajándékba a helyi erőktől ő pedig megosztotta velünk. Hálás köszönet érte!

Innen aztán már hazafelé vezetett az utunk. Csabi velem tartott Gyöngyösre, hogy másnap nekilendüljünk a gyöngyösi kocsmatúrának. Asszem, ölég jól indult a hétvége!  

 

2019. december 9.:

6742. First Irish Red Ale. Ezen a néven bő egy évvel ezelőtt felkerült már egy sör a listára, de az 4,2-es volt, ez meg 5%-os. Mégis a tavalyi ízlett jobban. Igaz, ezelőtt egy cirka 10%-os történetet ittam, a saját Tücsinket.

 

2019. december 8.:

6741. Hopf Helle Weisse. Vagy ez az 5,5%-os bajor búzasör középszerű, vagy ma nem búzasört kellett volna bontanom. Nem tudom!

 

2019. december 7.:

6739. Maxlrainer Festbier. 5,8%-os ünnepi sör. Szerintem világos bak. Meglepő módon a Borsodi Bivalyra emlékeztet, csak talán kicsit nagyobb a teste az alacsonyabb alkoholtartalma ellenére. Jó kis sör!

6740. Meine Grosse Liebe. Van egy sörgyár Egerer néven Grossköllnbachban. Ők főzik ezt a sört, az 1860 München sörét. Egy sima, 4,9%-os helles. Nagyon jó! Az italboltos bácsi mesélte Viktornak, amikor alaposan bevásárolt nekem. Ráadásul közben megtudtam, hogy Bajnóczi Zsolti barátom ennek a ,,sorszámozott” müncheni csapatnak a szimpatizánsa. Mindig van új a Nap alatt!  

 

2019. december 6.:

Viktor hozott nekem egy halom bajor sört, így a napokban várható a listára pár újdonság... :-)

6737. Wildbräu Helles. Klasszikus bajor helles bier. 5%-os. Nagyon szépen összerakott, letisztult íz világú, egyszerűségében nagyszerű sör.

6738. Weltenburger Kloster Winter-Traum. Ez a bajor téli álom szerencsére nem rémálom, sőt! Nagyon csípom a német téli, ünnepi sörökben, hogy még véletlenül sem tesznek beléjük fűszereket! Inkább csak kicsit erősebbre, markánsabbra, malátásabbra főzik őket, mint ezt is. Soha rosszabbat, sőt!

 

2019. december 5.:

Villámlátogatáson volt itthon Viktor barátom. Feldobta, hogy elugorhatnánk a Kemencés Csárdába. Egyikünk sem volt még ott sőt, a létezését is a bajor földön élő barátomtól tudtam meg a Facebook segítségével, pedig itt van a közelünkben. Lesétáltunk. Egész hangulatos hely. Kicsit talán drága. Annak ellenére, hogy az állatkert közelében van, szerintem nincs jó helyen. Sajnos be is fognak zárni! Sörük már egyáltalán nem volt, még üveges sem, így italt nem fogyasztottunk, de a sült csülökszeletek hagymás törtkrumplival és párolt lilakáposztával kifejezetten finom volt. A sörözést meg meghagytuk itthonra. Felpattintottunk pár érdekesebb darabot. Egy lett közülük új a listámra.

6736. Icelandic Arctic Pale Ale. 5,6%-os izlandi világos ale. Hunka Rolandnak köszönöm a beszerzését! Viktronak ízlett, én nem voltam vele igazán elégedett. A nemszeretem hőkezelt ízt éreztem raja enyhén.

 

2019. december 4.:

6734. Hoppy Birthday #3. A Győrújbaráti Vaskakas 3. születésnapi főzete a ,,uniqueline” sorozatuk tagjaként. 6%-os New England IPA. Örülök, hogy már három éve léteznek! Remélem, sok-sok évig fennmaradnak még! Általában kifejezetten szeretem a söreiket. Az igazat megvallva ezért a sörükért azért nem vagyok oda annyira. Nem rossz, de szerintem nem sikerült igazán beletalálniuk a stílusba.

6735. Clear Maroon. 6,5%-os hibiszkuszos, Rooibos teás vörös ale Törökszentmiklósról, az Ugartól. Harmonikus főzet. Átgondolt koncepció. Nem lesz a kedvencem, de értem, hogy miről szól.

 

2019. november 30.:

Bicskei sörfőzés, palackozás, pizza sütés Lacival és Tamással és egy tucat újdonsággal.

6721. Kanizsai Ale. Nagykanizsai gyűjtő barátunk, Jimmy két sörével kezdtük a kóstolgatást. Ezeknek nem nagyon adott nevet, így én neveztem el őket félig meddig. Ez a 4,7-es világos a Kanizsai Pils nyomán készült, csak felsőerjesztéssel. Malátahangsúlyos, jóivású, ahogy Csabi fogalmazott, ,,nyárra pont jó lenne kintre sütögetéshez”. Soha rosszabb sört ne kelljen innunk!

6722. Kanizsai APA. Először blonde ale-nek tervezett, aztán végül alaposan megkomlózott világos ale. Én hasonló karakterűnek éreztem, mint az előzőt, csak összetettebb maláta ízzel. Illata nem nagyon volt. Csabi az elejétől komlósabbnak érezte, én csak az utolsó kortynál. Jimmy saját elmondása szerint túltolta benne a keserűt. Én nem éreztem durvának. Összességében kifejezetten ízlett.

6723. Kazánházi NEIPA 26. Cascade. Szögedi barátunk Robertó és cimborája egy illatos, markánsan keserű finom sört hoztak létre. Az első New England IPA-juk azért sokkal típusazonosabbra sikeredett, de a késői listázásnak hála közben megtanultam, hogy ilyen esetben ,,tart NEIPA” típus megjelölést kell adni, oszt jó van!

6724. Rozé Saison. A Horizont a Lisicza Borházzal közösen hozta létre ezt a történetet. Must és eper hozzáadásával készült 5%-os saison. Csabi szerint ez egy jó fröccs. Valószínűleg igaza lehet. Én fiatalabb koromban se fröccsöztem, manapság meg pláne nem. Az nem az én italom, ez talán...

6725. Super Lemon Gose. Reketye főzet. A citromosság mellett kicsit savanyított, ami nem hiányzott belőle, de még így is egy teljesen fogyasztható cucc.

6726. MAD X Apricot & Funk. 6%-os sárgabarackos farmhouse ale a Mad egyik spéci sorozatának számunkra első darabja. Én becsülöm Csabiban, hogy bevállalta több társával együtt! Vágtázó ló hangon sikerült kitölteni. Penetránsan savanyú! Szag, íz, minden!

6727. TB Világos. Csabi ismét kapott egy halom üres sörösüvegért cserébe két izgalmas kóstoló sört. Ezúttal egy Tóth Balázs nevű házi sörfőzőtől. Címke nem volt rajtuk, különösebb háttérinfóim nincsenek a sörökről, így én neveztem el őket. Ez a világos, valószínűleg ale illatában és ízében is kifejezetten malátás. Jimmy első mai sörére emlékeztetett, csak talán testesebb, édeskésebb annál. Komlókeserű egyáltalán nem érződött rajta. Ha normál ivósörnek lett tervezve, akkor szerintem kifejezetten jó.

6728. TB Barna. Stoutnak tippelném. Az illata alkoholosnak tűnt, jól megforgatva kicsit az ízében is kiütött, de nem durván. Összességében jó kis sör ez is.

6729. Kazánházi AIPA 25. Citra. Robertóék Citrával hidegkomlózott tüneménye. Szenzációsan jó! Minden porcikájában tökéletes!

6730. Kazánházi AIPA 27. Chinook. Ez is ott volt, de az előzőnél szárazabbnak és / vagy fanyarabbnak tűnt és kicsit vad volt a keserűje. Furcsa egyébként, hogy a 26-ost NEIPA-nak sorolta be Robi, mivel az és ez a két sör ugyanazon a sör alapon nyugszik, csak más hidegkomlózással.

6731. Fucking Karácsony. Fiatalon kóstoltuk az idei bicskei karácsonyi sört. Luc- és ezüstfenyő friss hajtásaival és borókabogyóval készült. Még elég édes, a CO2 tartalma minimális. Tapadós gyantásság jellemzi diszkrét fenyőízzel. Jó lesz ez!

6732. MAD X Lorem Ipsum. Skandináv meggyes, feketeribizlis savanyított lópikula. 8,3%-os. Szerintem kár volt ennyi malátát beletenni! Kidobott pénz! Fúj!

6733. Karikásustoros. A Sörbratyók újra lecsaptak! A tábornok úr indíttatására készült egy cseresznyepaprikás ale. Mint minden paprikás sörtől, ettől is féltem, alaptalanul! Még fiatal, de már most megvett! Vesszen a chili (a sörből)!

 

2019. november 27.:

6717. Zentus Saraline Sommers. 3,8%-os helles. Nem rossz anyag, de azért egy kicsit tervezhették volna vastagabbra!

6718. Zentus Galactic Kitty. A Tropical Kitty Galaxy komlóval hidegkomlózott változata. Nem megvetendő darab!

6719. Zentus Weizen. Csak tisztán a búzasör, az kell a népnek!

6720. Detoxide. 10,5%-os Russian imperial stout a Yeast Side-tól. Nagyon sokára listázom és nem jegyzeteltem le róla semmit sajnos, de emlékeim szerint nem volt igazán harmonikus. Asszem, volt benne egy kis nem kívánatos fanyarkásság is.

 

2019. november 26.:

6713. Clean Hands. A Brew Your Mind szokás szerint szépen összerakott söre. 5%-os APA. Gyula barátom segített a beszerzésében. Köszönet érte!

6714. Optimus. A szekszárdi Bodri Pincészet (borászat) valamiért úgy érezte, hogy nekik is kell saját sör. Lefőzették hát ezt az egész jó kis 6%-os stoutot a Horizontban. Mi baj lehet belőle?

6715. Luckies. Egy újabb BYM főzet, szintén Gyulának köszönhetően. 6,2-es kávés, vaníliás zab stout. Jó kis cuppogós finomság.

6716. Unemployed Coffee. A Hop Top világos kávés sört dobott a piacra, ami ráadásul még ,,cream” is. Szimpatikus kompozíciót hoztak össze ők is.

 

2019 november 25.:

6708. Esthajnal ‘19. Idén egy őszibarackos fekete IPA-t komponáltak meg Békésszentandráson az ünnepek alkalmából. Szépen összerakott történet, bár szerintem a gyümölcsössége kicsit túl domináns lett az IPA jelleg rovására. A legnagyobb hibája, ami szinte minden szentandrási sör hibája, hogy meg van szűrve. Ezzel sokat kivesznek belőle! Valószíűleg pasztőrözött is, ami meg a komló keserűt szedi le alaposan. Talán ezért lett benne annyira domináns a gyümölcs a komlóval szemben. Mindezektől függetlenül egy kifejezetten finom sör. Mire eljutottam a listázásáig már 3 üveggel csúszott le belőle.

6709. Elixbeer pIPA. Szűretlen vörös IPA. Csabi barátomnak hála sikerült pár söröcskét beszerezni a nem rég nyílt 2. történelmi viszonylatban nézve minimum 3. gyulai sörfőzde söreiből. Anno egy baráti beszélgetés keretében elvileg mind a hármat minősítettem, de megmondom az őszintét, már nem nagyon emlékszem rá, miként viseltettem irántuk, így nehéz értékelni őket! Asszem, ez nem volt rossz, de az egészen biztos, hogy kiemelkedő sem.

6710. Elixbeer Pilsner Úr. A pilzenijük volt talán a leginkább kiegyensúlyozott, de nem ütött nagyot.

6711. Elixbeer Szimpla Red. Szűrt meggyes sör. Volt vele valami difi, az tuti! Emlékszem, hogy valamitől nagyon furcsa volt!Azért csak hajrá! A változatosság gyönyörködtet!

6712. Double Hazy Queen. Divat lett az alap sörök ,,megduplázása”! A Horizont is próbálkozik a témával. Szerintem rosszabb biztos nem lett, mint az alap verzió, s figyelembe véve, hogy már az sem volt rossz, ez tulajdonképpen jó. Hm. Nem lett ez kicsit Holló Színház stílusú megjegyzés? Le, le, le...  

 

2019. november 23.:

Újra összejött egy jó kis pókerezés Feriéknél! Egy időre az utolsó, mert nemsokára új picurka áll a házhoz náluk. :-) Jó hangulatú partit játszottunk a cimbikkel, ráadásul Lehotai Gyulának hála egy újdonságot is megkóstoltunk közben.

6707. Visontai Világos. Szűretlen világos láger Oláh Gergőtől, egy újdonsült visontai házi sörfőzőtől. Első kísérleteinek egyike. Meglepő, hogy rögtön láger típusú sörrel kezdte, de végülis, ha azt szereti és meg vannak hozzá a hűtési lehetőségei, akkor miért is ne?! Szépen összrakott sör. Íz hibának nyoma sincs benne. Vékonyan komlózott, inkább maláta hangsúlyos, bár nem túl erős. Könnyű ivású, korrekt darab! Csak így tovább!

 

2019. november 22.:

6705. Grüner Vollbier Hell. A Bábel Zolitól kapott hatos pakk utolsó darabja. Retro üveg és dizájn, retro recept? Utóbbiban nem vagyok biztos. Minden esetre egy egyszerű alap helles bier a magát trdícionális sörfőzdének nevező fürthi Tuchertől.

6706. Fito Homoktövis Bazsalikom. Most kicsit máshogy van az új címkén feltüntetve a sör neve, determészetesen nem ezért kerül fel újra a listára, hanem azért, mert a korábbi 5,7%-hoz képest ezúttal 6%-os. Egyébként talán most ízlett a legjobban. Búzasörös pohárba töltve szépen, harmonizálva adta ki fűszeres ízeit.

 

2019. november 21.:

Megmondom az őszintét, visszafelé haladok az időben a lista frissítésével. Bábel Zoli barátom nagyon izgalmas pakkal lepett meg! Az ehhez a naphoz felvezetésre kerülő két sör is (általam) soha sem látott sörfőzdékből való.

6703. Kronburger Hell. Privatbrauerei Schweighardt, Kronburg. 5%-os helles. Semmi extra, de teljesen rendben van.

6704. Freiherr von Zech. Kellerbier a Privatbrauerei Schimpfle kínálatából, Gessertshausenből. Zoli nagy kedvence. Engem kicsit meglepett az erőteljes édeskéssége, de soha rosszabbat! Ráadásul tök érdekes neve van! Érdemes lenne utánanézni a történetének, de nincs rá energiám. Balogh Balázs barátom biztos kinyomozná a Sörök a konyhából blogjára, miért kapta ez a sör ezt a nevet!

 

2019. november 18.:

6702. Kozel Mistrův Ležák. A cseh Mester sör? Hááát, nagyjából ugyanannyira rossz, mint a magyar, sőt!

 

2019. november 15-16.:

Újra Pányokon! Rég voltam már Gyuláékkal Adinál! Jó volt újra együtt lógni! Egy pakk Gyula, Sanyi, Szabi, Tami, Pittyem, egy pakk Dr. Tóth és én, már ami az oda-vissza utazást illeti. Szóval Adival együtt 8-an voltunk nem számolva Csöpit és Fehérkét. Hálás köszönettel vettem, hogy Pista ,,bácsival” mehettem! Emődön találkozott először a csapat, feltankoltunk Fekete Péter sörökkel, majd utána már Pányokon jött a folytatás. A srácok a nulladik napon már beszereztek rengeteg frankó sört, így több sörfőzdét nem ,,kellett” útbaejtenünk. Adi saját pálinkájával (ami még nekem is majdnem ízlett), saját söreivel és egy remek bográcsossal várt minket, aztán sorra kerültek elő a különböző, többnyire kifejezetten frankó kisüzemi sörök. Vacsorára és a más (egész) napi csipegetésre akadt rengeteg kézműves disznóság, friss kenyerek, kecskesajt, lókolbász és egyebek, plusz Pista ,,bácsi” saját sütésű csülkei, Szabi pedig megint remek dolgot ,,körmölt” össze nekünk a bográcsban szombaton! A nagy eszem-iszom közepette jutott egy kis idő sakkozásra, ping-pongozásra, falunéző túrára. A szerencsére eső mentes, de mégis elég nyálkás idő miatt az erdőre most nem mentünk ki. Mint kiderült, a faluban végül még sem veszett el senki, így összességében minden nagyon frankón alakult! Zene, nótázás, és még az új Puskás nyitómeccsét is meg tudtuk nézni Pittyem telefonján! Hazafelé pedig még az egri régiségvásár is belefért az időbe. A megkóstolt  sörök között számos újdonság akadt, amiket most nem sorrendben, hanem inkább eredetük szerint csoportoístva listázok. A pontozáson kívül nem nagyon jegyzeteltem róluk, így még a szokásosnál is vékonyabb lesz a hozzájuk fűzött megjegyzés.

Adrián söreivel kezdem. Bár ezekről még nincsenek pontosabb infóim, meggyőződésem, hogy még egyik sem volt korábban listázva.

6689. Posthaer IPL. Az első India pale lager, amit Aditól kóstoltam. Erős kezdés. Harmonikus ízek, remek főzet.

6690. Posthaer APA. Ez a negyedik American pale ale barátunk tollából, amihez eddig szerencsém volt. Dobogós lett igaz, eddig mind a négy az.

6691. Posthaer Kriek. Elvileg ez a harmadik meggyes főzet volt, amit Aditól kóstoltam, bár az nem kizárt, hogy málnás. Kicsit lazán volt kezelve a téma... Eddig ez ízlett a legjobban a típuson belül.

6692. Posthaer IPL 2. Egy másik verzió. Ez még jobb volt, szinte tökéletes! Remek darab!

A Lőrinci sörfőzdéből is négy fajta újdonság kerül listázásra. A szokásos, 1 literes PET flakonos kiszerelésből kóstolva.

6693. Lőrinci Barackos. Adott volt a lehetőség, hogy felírjam az alkohol tartalmát és azt, hogy lager, vagy ale, de úgy látom, nem éltem vele. A lényeg, hogy jó!

6694. Lőrinci Rájátszás. Ez egy 4,8%-os világos láger. Kicsit erősebb az alap világosukhoz képest, nekem mégis az jött be egy kicsit jobban, de ezzel sincs semmi baj.

6695. Lőrinci Péter Kedvence. 7%-os imperial IPA. Fogyasztása közben folyamatosan változott a róla alkotott véleményem. Végül jó pontszámmal listáztam, de valamiért nem volt teljesen egyértelmű a dolog. Felírtam, hogy Péter ebben az esetben Sulyok Péter, de mások biztos sokkal többet tudnának ennek a sörnek a történetéről mesélni...

6696. Lőrinci Ribizlis. Ugyanaz van ezzel is, mint a barackossal. Nem írtam fel a pontos típusát, alkohol tartalmát, de jó.

Egy vadi új, frissen megnyitott nagytarcsai sörfőzde sörei is terítékre kerültek. Valószínűleg Gyuláék voltak az elsők, akik megjárták a főzdét! The Beertailor. A dizájnt nagyon látványosra szabták és hozzá egy elég populáris alap szortimenttel nyitottak.

6697. The Beertailor Pilsner. 5%-os alap világos láger. Egyszerű íz világ, nem lett túlspilázva.

6698. The Beertailor APA. Szintén 5%-os főzet. Nekem volt valami furcsa a karakterében. Nem tudom eldönteni, hogy direkt került bele, vagy ...

6699. The Beertailor IPA. 6,2%-os történet. Nem könnyű jó IPA-t főzni. Ez szerintem kezdésnek rendben volt.

6700. The Beertailor Wit Beer. 5%-os belga stílusú búzasör. Ez jött be leginkább a szortimentből. Markánsan, de valahol mégis harmonikusan tolja a fűszereket a búza alapra szépen felépítve. Nagyon jó kis cucc!

Tamás barátunk is meglepett minket egy izgalmas újdonsággal. Keresztsógora, cimborám, Poór Bazsi sörfőzésre adta a fejét! Az ő IPA-ját kóstolhattuk meg.

6701. Bazsi Brew IPA. Egy kellemes, íz hiba nélküli sör. Igazán IPA jellege nem volt, inkább sima világos ale-nek mondtam volna magamtól, de első próbálkozások egyikének soha rosszabbat!

 

2019. november 14.:

A Bábel Zoli féle pakk első fele + 1 cseh remek, ami ezúttal pocsék!

6685. Allgäuer Hell. Familienbrauerei Grassl, Missen. Alap sör. Ott helyben fogyhat rendesen! Amúgy nem nagy szám.

6686. Unser Allgäuer Gold. Braumanufaktur Simmerberg, Simmerberg. 5,2-es arany láger. Ez is főleg a helyiek kedvence lehet. Egyszerű darab.

6687. Stauden Zwickel. Staudenbräu Walkertshofen. Imádom, hogy lementünk a térképről! Ez is hozott egy elfogadható átlagot. Soha rosszabb söröket!

6688. Starobrno Drak. Néhány tized % alkohlotartalom különbség miatt ritkán veszek fel sört újdonságnak a listára. Olyankor pláne nem, ha az egyik kóstolásnál csak a sörözőben kiírt alkohol tartalom áll rendelkezésemre, mert azt elírhatták. Csapolt Drakot rendszeresen szoktunk inni Brnoban, ezért megörültem neki, amikor kaptam egy flaskával Szentpéteri Gabi barátomtól, de ez ezúttal csalódást okozott. Nagyon furcsa mellékízt éreztem rajta. 2 éve az üveges 5,3%-os volt, most 5-ös, de messze nem ez a legnagyobb baja!

 

2019. november 12.:

6682. Novopacké Valdštejn. 7%-os világos láger Nová Pakaból. Amolyan bak féle cseh módra. Pesti börzés beszerzés. Asszem, nem volt rossz.

6683. Rohozec Trináctka Tmavá. 5,9%-os barna láger Maly Rohozecből. Cseh barna sörhöz képest meglepően magas az alkohol tartalma. Örülök, hogy ez is felkerült a listámra.

6684. Palatín Weizen. Vihnyei 4,8%-os szűretlen bajor búzasör. Vida Feri barátomnak köszönhetem a beszerzését. Simán megállná a helyét az echte bajor főzetek között is!

 

2019. november 11.:

6681. Baronka. Žateci 5,3-as világos láger. Ilyen névvel inkább barna sörre számítana az ember a cseheknél, de jó volt ez így világosnak is.

 

2019. november 10.:

6680. Pardubicky Taxis. 6%-os világos láger A cseh porter hazájából. Világos sört is tudnak főzni pardubicében!

 

2019. november 8.:

6675. Dry Season. 5,7%-os hidegkomlózott, borókával fűszerezett saison. A DimboLab általában nagyon nyakatekert söröket dob piacra. Ez befogadható, sőt szimpatikus volt számomra is.

6676. First Mexicano. 5,5 / 13,5 %-os kukoricás sör. Nálam hasonlóan szerepelt mint a First előző kukoricás söre, a Corn Huan. Édes illat és íz. Nem rossz, de nem igazán fogott meg.

6677. Juicy Hops Belma. 6%-os IPA a Hopfanatic egykomlós sorozatából. Hááát, nem nagyon merem ideírni az első reakciómat, amit kiváltott belőlem! Nem volt túl pozitív, maradjunk annyiban!

6678. First Boogie. 7,5 / 18 %-os dupla New England IPA. Finom volt, de a ,,dupla” nem dobott rajta igazán.

6679. Ground Control. 4,5%-os session IPA a Rothbeertől. Mad-es főzet, valamiért ők is forgalmazzák, nem Róth Zoli. Egynek nem rossz, de nem fogott meg ez sem.

 

2019. november 7.:

6674. Merakolo. A Reketye és a Totenhopfen Brauhaus közös története. Egy 5%-os hopláger. Korrekt söröcske, de gondolom, inkább a közös főzés bulija miatt érte meg nekik, mert egyébként semmi érdekes, vagy egyedi nincs benne.

 

2019. november 6.:

6673. Noizy Shark. A Mad első dobozos söre. Volt már egyszer Noizy-juk, de az egy 5,8-as duplán hidegkomlózott IPA volt, ez meg egy 5,9-es New England IPA. Az is szenzációs volt, ez is az lett! Apró üröm az örömben, hogy megsérült a csomag, amiben érkezett és pont ez az egy sör nyeklett meg benne annak ellenére, hogy dobozos. Laza volt a doboz teteje, kiment a sör egy része, így a csomag kibontása után egyből ki is töltöttem pohárba, hogy mentsem, ami menthető. CO2 már nem volt benne, szobahőmérsékletű volt, de még így is bitang jó volt!  

 

2019. november 4.:

6669. La Grisette. Nevében a típusa. A Krois 8,5 / 4 %-os különlegessége. Féltem tőle, alaptalanul. Furcsa mód az összetevők között nem szerepel semmi plusz cucc a klasszikus sör alapanyagokon kívül, mégis kifejezetten fűszeres íze volt, konkrétan witbieres. Nagyon rendben lévő történet!

6670. Burst Into Flame. A Horizont és a White Stork közös főzete. Utóbbi valami ciril betűs banda. Idegesítő, de a gugli fordító kellett hozzá, hogy kiderítsem, egy mandarinos szezonról van szó. Kollab külföldiekkel, így megbocsátható, de egyre több magyar sörön van idegen nyelven feltűntetve a típus megjelölés. Engem zavar. Ezen egyébként a mnadarint nem éreztem, inkább csak a fanyarkásságot, ami nem tetszett benne. A többi része rendben volt.

6671. Horizont Sailor Belle. Ez elvileg egy sima szezon, tisztán csak a Horizonttól. Hmm, még egy kicsit fanyarabbnak tűnt, mint az előző, pedig a saison-oknak szerintem nem kellene fanyarnak lenniük.

6672. Szilvás Gombóc. Hirtelen felindulásból rendeltem meg a Mad-nek ezt a sörét. Hasonló módon szántam rá magam a megnyekkentésére. Most nézem csak utólag, hogy 10%-os. Sok minden érződött rajta, de az ereje nem. Szilvás, vaníliás, fahéjas imperial gose. Háááát, ha lett volna itthon egy jó nagy adag túrógombóc sok tejföllel és porcukorral, akkor arra ráöntve szerintem isteni lett volna. Azért így önmagában sem veszett kárba! Elkortyolgattam szépen,csendesen...   

 

2019. november 3.:

Polcépítős sörök:

6662. Bankó Lager. Ugarban bérfőzetett 5%-os szűretlen világos láger. Volt valami furcsa benne, de mégis nagyon ízlett. Igaz eddigre már kiizzadtam pár liter folyadékot...

6663. Bankó Cherry. Ugrban bérfőzetett 5%-os meggyes ale. A végét csak gondolom, nem tudom. A ,,rendes” fajtából való, ami nem édes, inkább fanyarkás. Összességében mégsem jött be a karaktere.

6664. Bankó IPA. Ugarban bérfőzetett 6,5%-os India pale ale. Illatos, gyümölcsös, kellemesen kesernyés, nagyon frankó főzet.

6665. Black Currant Gose. Ráadásul ,,sour milkshake”. A DimboLab HopTopban főzött 6,2%-os agymenése. Elnéztem a cmkéjét, véletlenül bontottam meg, de legalább túl vagyok rajta! Mondjuk az az igazság, hogy meglepően fogyasztható volt! Nem szeretnék belőle többször inni, de nem öntöttem ki.

6666. Fehér Nyúl Pukk. 4,5%-os pilzeni. Elsőre nem értettem a névválasztást, de a szaga alapján illik rá... Az íze egy fokkal jobb.

6667. Arrabona Tea Party. A Vaskakas uniqueline sorozatának újabb darabja. 4,3%-os zöld teás session IPA. Az illata kellemes, de az íze meglepően semmitmondó.

6668. Félegyházi Meggyes. 4%-os. A címkéről ennél sem derül ki, hogy ale, vagy lager. Valószínűleg utóbbi. Az első kortytól kezdve van benne valami, ami nem tetszik. Nem tudom megmondani, mi az, de ott van. Amúgy diszkréten édeskés, lehet, hogy tök jól van összerakva, de valamiért nekem nem... Lehet, hogy rosszkor kóstolom?! Na, az utolsó kortyra csak, csak...  

 

2019. november 2.:

Szerettem volna ma is tartani a sör diétámat, de nem sikerült. Elég erősre sikerült a mai kajálás, így a sör vonalat fogtam vissza jobb híján.

6661. Celestia Citron. Alkoholmentes citromos radler Tunéziából. A mártoni börzén vettem. Meglehetősen édes. Azért egy ilyen 2,5 dekás üveggel gond nélkül le lehet belőle gurítani.

 

2019. október 30.:

6656. Tennent's Whisky Oak Aged Beer. Középszerű hordóérlelésű világos, talán láger. Skót nagyüzemi cucc. Felejtős.

6657. Celia Dark. A Žateci sörgyár világos gluténmentes sörét már kóstoltam korábban, most sörre került a mártoni Tesconak hála a barna változata. Ez is felejthető, de ahogy írni, mondani szoktam, ha valaki rá van szorulva... Szerencsére én egyelőre nem!

6658. Kézműves Málnás Búzasör. A Sörművek újabb bérfőzete a Grape Wine Kft. részére. A mai eddigi legjobb ital, bár sörre nem nagyon hasonlít.

6659. Reaperside. Chili porter a Yeast Side-tól. Csabi barátom szerezte be nekem. Az Édes  Érzéssel és a Janchilivel közösen főzött holmiság. A csípőssége kellően diszkrét, még számomra is teljesen elfogadható, de sajnos enyhén savanykás az alapja.

6660. Zentus Don't try so hard - Tentativ series '02. Szentesi barátaink kísérleti sör sorának második darabja, egy sárgabarackos tejcukros IPA. A nap legjobb söre, igaz az előzőekkel nem raktam magasra a lécet! Ez azért mindenképpen egy remek cucc!   

 

2019. október 29.:

6652. Manila. A San Miguel szerintük izgalmasan komlózott világos lágere. Balázs barátom találta itt Gyöngyösön a Dobó úti Sparban. Mivel a leglehangolóbb ,,ünnepünk”, Mindenszentek kapcsán vasárnap úgyis kint jártam a temetőben hazafelé beugrottam én is, hogy vegyek egy üveggel. Szerintem gyenge eresztés, de legalább tudtam venni a boltban egészben sült csülköt, ami egész ehető volt! Itthon persze nem toltam be egyszerre az egészet, három napi ebédem lett belőle.   

6653. Csíki PimaszIPA. Balázs barátom szerezte be nekem ezt az újdonságot. Pár hete váratott már magára, hogy összekóstoljam a Ciuc IPA-val. Szerintem ez gyári sör kategóriában tök jó igaz, ők magukat kézművesnek tartják. A Ciuc IPA viszont utána borzalmasnak tűnt, kiöntöttem, pedig első kóstolásra kifejezetten ízlett.

6654. Kazánházi APA 22. Citra. Robertó barátomék újabb remek kísérlete. Azt még nem sikerült kihúznom belőle, hogy miért APA a 6,1-es alkohol tartalmával és gazdag komlózásával és nem IPA, de a lényeg, hogy szépen adta a citrás hidegkomlózás aromáit és ízében is jött a komló rendesen. Kicsit még fiatal főzet, hangyányit vadkeserű, de már most is nagyon finom.

6655. Kazánházi APA 23. Mosaic. Uganaz az alap sör Mosaic komlóval hidegkomlózva. Ennél az illatosság nem nagyon muatkozott, de ízében hasonlóan magas színvonalú volt. Egyre remekebb sörök készülnek A Kazánházban!

 

2019. október 28.:

6651. Kazánházi NE IPA 24. Robertó barátomtól nem rég kaptam három újabb saját főzésű sört, amiket pataki Gábor barátjával főztek. Első New England IPA kísérletük. Szerintem abszolút beletaláltak a típusba! Remek sör!

 

2019. október  27.:

6650. Horal 1860. Klasszikus cseh 11-es világos láger. A Vidi legyőzésének örömére nyekkentettem meg. Szép volt Fiúk! Amúgy igen remek sör! A Horal pakk utolsó darabja.

 

2019. október 26.:

6647. Primator Dark. Furcsa, hogy ez a tmavy eddig kimaradt a kóstolásból! 4,5%-os, azaz klasszikus csehszlovák barna láger. Átlagosnak mondanám. Két testvérével együtt Andráséktól kaptam. Köszönet érte!

6648. Horal Ale. 5,4-es cseh ale. Második nekifutásra sem volt kedvem sokat nyomozgatni a Horal sörök eredete után. A lényeg, hogy kellemesen testes, ízes, harmonikus főzet.

6649. Horal IPA. Na, ez nem jött be! Ennek a karaktere kicsit félrecsúszott. Azért meg lehetett inni.  

 

2019. október 25.:

Kedves vendégeim voltak ma! A Mátrában kiránduló barátaim, Klubunk elnöke, valamint a ,,försztlédi”, Andás és Gabi látogattak meg. Persze már jó előre lebeszéltük, hogy felugranak hozzám. Marha és lókolbásszal, meg vagy 7-8 fajta kézműves sajttal vártam őket és egy pár érdekes söröcskével. Utóbbiakból Gabi sajnos kimaradt a sofőr hálátlan szerepét felvállalva.

6643. Horal APA. Még Mártonban, a Tescoban vettem 4 fajta 1 literes dobozos cseh sört. Ez lett az első, ami meg lett nyekkentve. Gondoltam, a túra alatt kiszáradt András, kell a folyadék pótlás. Nem volt kiemelkedő, de nekem kifejezetten ízlett. Az eredete sajnos nem teljesen egyértelmű. Egy prágai cég van a dobozán, de szerintem nem ők főzték.

Utána jött a Horizon árpabora, amit pár napja Csabinál is kóstoltunk, majd újra külföldre látogattunk.

6644. Hitachino Nest White Ale. A Hunka Rolandnak köszönhetően beszerzett sörpakk egy újabb japán darabja. 5,5%-os, elég fűszeres búza ale. Egész szimpatikus darab.

Ittunk utána egy izlandi white ale-t is az összehasonlítás kedvéért, de láss csodát, az már listázásra került régebben Szentpéteri Gábor barátomnak hála!

6645. Asmara Lager. Eritreai sört eddig még nem kóstoltunk. Persze elég átlagos volt, de azért csak élmény jelent, ha az ember eritreai sört ihat! Gábor barátomnak jár érte a köszönet! Ő szerezte be a közelmúltban.

6646. Beer of the Dead Hefeweizen. Zárásként Mexikóba ruccantunk át, újra Rolandnak hála. Meglepően bajor volt ez az 5,5%-os latinamerikai főzet!   

 

2019. október 24.:

6641. HAB Classic. Szatmárnémeti, elvileg kézműves, pasztőrözött világos láger. 5 / 11 %-os, ami nem túl biztató. Fogyasztható darab. Asszem, az ucsó fecske volt az augusztusi erdélyi túránkról.

6642. Soproni Óvatos Duhaj Porter. 5,2-es cucc. Az előzetes vélemények alapján nem vártam tőle sokat, de szerintem tök jó! Kifejezetten típusazonosnak éreztem.

 

2019. október 23.:

,,Szakmázgattunk” kicsit Szentpéteri Gábor barátommal, ezúttal nálam. Összedobtunk egy kis izgalmas, egzotikus anyagot. Az én általam beforgatott sörökért Hunka Rolandnak jár a nagy, nagy köszönet! Nélküle nem juthattam volna hozzá ilyen különlegességekhez, Gábor pedig részben Münchenből, részben Szíriából szerezte be a spéci cuccokat.

6634. Beirut Beer. Libanoni 4,6%-os pilzeni. Kicsit üres volt, inkább a ,,gazdaságos” sör kategóriába sorolnám a karaktere, illetve inkább a karakter mentessége miatt, de mégis nagy élményt nyújtott, hogy megkóstolhattam.

6635. Casablanca Premium. Marokkói 5%-os világos láger. Ez már ízesebb darab.Tulajdonképpen soha rosszabbat.

6636. Phoenix. Mauritiusi 5%-os világos láger. Hal szagú, de ízesebb, mint az előző. Tök bejövős!

6637. Almaza Pilsener. Libanoni 4,2%-os világos láger, a címke tanúbizonysága szerint szíriai piacra készült. Hihető a dolog, mert mind a két libanoni sört Szíriából hozták Gábor barátomnak. Minden paraméterét figyelembe véve baromira rendben volt ez is.

6638. Istak Malt. Magam is meglepődtem rajta, de egész sok fajta ,,sört” kóstoltam már Iránból. Ez a második, ami nem gyümölcsös, nem radler jellegű, hanem sima alkoholmentes sör. Az előző teljesen leszerepelt, ez viszont vállalható.

6639. Gulder The Ultimate. Holland licenc alapján Nigériában főzött világos láger. 5,2-es. A németalföldi sörökhöz méltóan világos láger mivolta ellenére is ölég kacifántos, de szimpatikus darab.

6640. Beer of the Dead Porter. No, azért csak ez a mexikói 5%-os kézműves porter volt magasan a legjobb!

Ezúttal is frankó kis pakkot sikerült összehoznunk! ;-)  

 

2019. október 18-19.:

Megint egy összetett hétvége! Péntek délután átruccantam Csabihoz, sört főzni. Mire odaértem már majdnem kész volt a remekbeszabott bográcsos lecsó, így először a sörkóstolás, majd Tamás megérkezését követően a sörfőzés közepébe csaptunk! Fenyőrügyes karácsonyi sör főzése volt a fő program, miközben jó pár érdekes gabonalevet kóstolgattunk végig. Rögtön 7 izgalmas darabbal indítottunk. Csabi egy nagy halom üres üveget átpasszolt más házi sörfőzőknek, akiktől kapott cserébük néhány izgalmas saját főzésű söröcskét.

6609. Beerlak Essencials Belga Tripel. Varsányi Péter cirka 8%-os tripelje. Eléggé futott. Csabi valami mustszerűt érzett benne. Nagyon szimpatikus sör. Karakteres, markáns, típusazonos.

6610Kocsi Nyári Ale. Elnézést a hozzávetőleges névadásért! A ,,Kocsi” az eredetére utal, rendes nevet tudtommal nem kapott a kresztségben. Tóth Zoltán főzete. Ez is futott.  Először nem tudtuk elolvasni a feliratot rajta, így úgy keztük meg, hogy nem ismertük a típusát. Emiatt egy kicsit furcsának tűnt, de aztán miután kibogoztuk, hogy egy summer ale-ről van szó, kifejezetten megkedveltük, helyükre kerültek az ízek. Laza, ivós, kellemes.

6611. Kocsi IPA. Ezzel is meg lettünk véve összességében. Nem volt kifejezetten kereken IPA-s a karaktere, de a keserűt tolta rendesen.

6612. Kocsi Füstös Porter. Ezzel sem volt semmi baj, de egy árnyalattal elmaradt az előző söröktől. Talán egy kicsit a teste hiányzott. Füstösséget nem éreztünk rajta, ami mondjuk nekem nem feltétlenül baj. Az illata a mi Tücsinkre emlékeztetett ami meglepő, hiszen az árpabor.

6613. Dabasi Saison. Tóth Zoli Gergő nevű barátjának Dabason főzött söre. Csabi: ,,Az illata nyomokban szezont tartalmaz.” Elég édes volt, de nagyon bejövős. A házi sörök közül ez ízlett a legjobban. Az édességét leszámítva típusazonos.

6614. Dabasi Flandriai Vörös. Ezt már a tábornok úrral együtt kóstoltuk. Illata szinte semmi nem volt. Az íze érdekes, karakteres, meglehetősen kacifántos, de szerethető módon.

6615. Beerlak Essencials Bourbon Vanilla Stout. 5,5-6,5 % körüli alkohol tartalmú, gazdag ízvilágú stout. Szépen összeértek benne a különböző alkotóelemek. Nem lógott ki belőle a whisky sem.

Azt hiszem nyugodtan mondhatom többesszámban, hogy kifejezetten elégedettek voltunk ezzel az otthon főzött 7 fajta sörrel. Simán megállná mindegyik a helyét a kézműves sörözőkben, vagy szaküzletekben is!

6616. 7 x 7 Mértékletesség. A Yeast Side Sörfőzde és a budai Édes Érzés összefogtak egy egyszer majd 49 sörből álló sorozat megalkotására. Az első hét sajnos mind savanyított! Én nem is szálltam be a beszerzésükbe, de Csabi igen. Ez egy dinnyés svanyított saison. Hogy is mondjam? Igya az, akinek két anyja volt!

6617. 7 x 7 Kedvesség. Ez naranccsal és vérnaranccsal készült. Sokkal ihatóbb, mint az előző, de vele sem szeretnék többször találkozni.

6618. Human Experiment Seven. Na! Az előző kettő után kárpótlásul Brew Your Mind sörökkel vigasztalódtunk. 8%-os dupla IPA. Egyszerűen tökéletes!

6619. Black Milk. Ez az 5,5-es BYM milk stout is mesésre sikeredett!  Szépen símogatta a gigánkat!

6620. Fruit Works. 5,9-es málnás gose. Szintén BYM főzet. Van benne egy pici direkt savanyítás, de inkább a teljesen leerjesztett gyűmölcsből visszamaradt természetes natúr, fanyarkás málna íz dominált benne. Na így van értelme savanyított sört csinálni! Ez nagyon jó volt. Összekóstoltuk a Bicskei Ribivel. Mind a kettő megállta a helyét!

6621. Pizza Me. Parragh Péter gyűjtőcimborám, miközben jöttünk el a pesti Oktoberfestről a Deák téri egyik metrólejárónál felhívta rá a figyelmemet, hogy az ott lévő pizzériának a Legendában főzetett saját söre van. Bár igyekeznem kellett a buszhoz, azért gyorsan berongyoltam, hogy vegyek belőle pár flaskával. A Sörök a konyhából blogra időközben Balázs már feltöltötte. Sajnos neki pont egy olyan jutott, ami sérült volt, elmondása szerint mosószeres. Ennek szerencsére nem volt semmi baja! Elvileg Hableányt töltöttek be a palackokba a pizzéria nevére szóló címkével, de szerintem egyáltalán nem volt Hableány íze.

6622. 7 x 7 Tisztaság. Gránátalmás sour. Nem tudom, ideírjam-e Tamás véleményét? ,,Ez nem tisztaság, ez mocskos szar! Egy fél mm-t lemart a korsó falából. A savanyú sör a sörök shemale-je!” Kemény, de jogos szavak!

6623. ZIP's Séfsör No. 4 - 69. Furmint mustos milkshake IPA Pesti István agymenése alapján. Ezt nem nekem találták ki.

6624. Space Next Goji Hibiscus. Illatában, ízében is nagyszerű ez a megbolondított dupla IPA. Kicsit tartottam tőle, de kiderült, hogy nagyon eltalált recept!

6625. Apánk IPA Söre. Az idei gyulai sörfesztiválra készült sör. Meglepő módon nem kisüzemi, sőt, még csak nem is magyar gyártású. A vihnyei Steiger Sörgyárban készült. Balázs szerezte be nekünk. Vida Feri szerint a Manjula IPA-t töltötték be más néven, de az alkohol tartalmuk eltérő és a keserűségükben is éreztem különbséget. Tamás szerint nem IPA-s, nekem tetszett a karaktere.

6626. Szarvasi Kotyogós. Ezt a stoutot már a születése óta szerettük volna megkóstolni, de nehezen akart összejönni a beszerzése. Kelsch Robi barátunknak köszönhetjük, hogy most terítékre került. Kellemes volt, de kávés jegyeket nem nagyon viselt magán.

6627. Ultraside. 9%-os ananászos dupla IPA. A Yeast Side jegyzi, de ez a főzetük már nem Jászapátiban készült. Elég jó konstrukció. Ezzel zártuk a pénteki napot.

A másnap reggelt lángzámmban toltuk. Miközben igyekeztünk összeszedni magunkat megérkezett Laci, ,,kárpótlásul” amiért előző nap nem tudott csatlakozni hozzánk. Beszélgettünk egy kicsit az élet nagy dolgairól pár sör mellett.

6628. Bakancslista 27 Olicana. Brit komlós lett a Rothbeer legújabb üdvöskéje. Nem sikerült rosszul, de voltak már nála jóval jobb Bakancslisták is. Ezzel a komlóval való első találkozásnak azért mindenképpen rendben volt.

6629. AK Saison. Ez a bicskei vadkomlóval való agyonkomlózás nagyon jól megy! Saison élesztővel is remek sör lett belőle.

6630. Tennessee Spirit. A Horizont 9,5%-os árpabora whiskys hordóban érlelve. Korrekt darab. Már most sem lóg ki belőle semmi különösebben, de valószínűleg érdemes lenne megkóstolni 1-2 év múlva ismét.       

Kora délután indultam haza Bicskéről. Csabi sajnos nem tudott velem tartani, így a szombat estét ,,csak” a helyi erők társaságában töltöttem. A Fradi - Újpest meccs apropóján sikerült felcsábítanom a gyöngyösi brigádot, Gabit, Szabit és Csepit, hogy a meccsnézés mellett egyúttal megigyuk közös nyereményünket, a 4 liter Paulanert a hozzájuk kapott literes korsókból. Utána sem váltottunk kisebb ivó alkalmatosságra, inkább már jól ismert, nagyobb kiszerelésű söröket iszogattunk a meccsre koncentrálva, viszont Gabi hamarabb jött a többieknél, így vele még az elején elmajszolgattunk pár érdekesebb darabot.

6631. Karpat Lager. 5,2-es világos láger. A mártoni Tescoban begyűjtött aktuális négyes pakkjuk egyik darabja. Egész jól összerakták. Azért kézműves létére lehetett volna még egy fokkal, vagy kettővel jobb.

6632. Fat Cat. 4,6-os golden lager a Monyótól. Hasonlóakat tudnék erre is írni. Talán illatosabb volt, de összességében nem dobott sokkal többet.

6633. Kísérleti Nyúl Sanzon Rural. A Fehér Nyúl 6,4-es saison-ja. Nagyon bejön ez a sörtípus. Ez a verzió alaposan meg volt tekerve!

 

2019. október 17.:

6607. Zrenjaninsko Svetlo. Nagybecskereken sajnos már nem működik sörgyár, a dunacsébi (Čelarevo) Carlsberg kezde el újra gyártani a márkát. 5%-os szűrt, pasztőrözött világos láger. Zrenjaninban élő szerb barátomtól, Grujától kaptam a mártoni börzén. Korrekt darab!

6608. Győri Pils. Mindig nagy öröm számomra, amikor egy újhullámos magyar sörfőzde képes kiváló minőségben alap világos láger sört főzni. Sajnos keveseknek sikerül! Nos, győrújbarátaink a Vaskakasban simán megugrották a szintet elsőre! 4,4-es szűretlen jedenáctka. Elférne belőle itthon egy rekesszel!

 

2019. október 16.:

6603. Karpat Blond Grapefruit Ale. Nagyon diszkrét benne a grapefruit, nem viszi el az ízét. Szépen harmonizál a komlózásával.

6604. First Corn Juan. Hát, ebből a kukorica témából nem lehet túl sokat kihozni! Azért anno Riziéké, szűretlenül a Várban szerintem sokkal jobb volt sőt, Csabi barátom El Tökítója is.

6605. Zentus Mellow Dharma. Session IPA NE IPA stílusban, vagy valami ilyesmi. Kellemes történet. Szeretem a Zentus söreit.

6606. First Karaoke Star. Dupla IPA. Hmmmmm. Inkább csak karaOK, sztár nélkül, szerintem...

 

2019. október 15.:

Két újabb tevés sör a mártoni börzéről.

6601. Žiznivy  Dromedár Ležák. 12-es világos. Kevésbé harmonikus, mint a tegnapi félbarna, de azért nem panaszkodom, amiért meg ,,kellett” innom, sőt.

6602. Žiznivy  Dromedár Märzen. 14-es világos láger. Nem tudta legyőzni ez sem a tegnapi 11-est, de hajszálnyira megközelítette. Megérte begyűjteni őket!   

 

2019. október 14.:

6599. Žiznivy Dromedar polotmavy ležák. A szlovák szomjas barát után itt van a cseh szomjas dromedár. Az azonos nevű ostravai sörfőzde kiváló 11-es félbarna láger söre. A mártoni börzén gyűjtöttem be 1 literes PET palackos kiszerelésben. Igen jól sikerült darab klasszikus íz világgal.

6600. Tulák světly speciál. Prága ,,budai” végein található Chyně, ahol ezt a söröcskét megalkották. 16-os világos láger, szintén 1 lityós PET-ből. A cseh speciál. Mesésen finom volt. Minden egyes kortya símogatta a torkomat. Ráadásul szép prágai emlékeket idézett még abból az időkből, amikor Gyula barátomékkal jártunk ki....!

 

2019. október 12.:

Kimozdultunk kicsit a városba Gabikával. Legurítottunk pár sört a Kolorban, Pilzenit, az Erdinger búza Oktoberfest változatát, üveges Primátor Stoutot összevetve a csapolt Guinnessel és a Reketye dobozos IPA-ját, miközben öblítésnek lecsúszott egy-egy korsó csapolt gyümölcsös sör is.

6598. OHV Meggy. A legenda meggyes sörét korábban csak a régi főzdéjükből kóstoltam, a Legenda Centerből még nem. Lehet, nem is ez a hivatalos neve, hanem még a régi ,,Olaszházi Meggy”, nem tudom. Nagyon gyümölcsös, eléggé szirupos. Nekem kicsit sok volt belőle egy egész korsónyi mennyiség.

 Aztán egy hirtelen jött ötlettől vezérelve benéztünk a Bori Mamiba. Most voltunk ott mind a ketten először. Pozitív tapasztalatokat szereztünk. A személyzet kedves, udvarias, de nem karótnyelt, nem néztek ki minket azért, mert csak egy sörre ugrottunk be. A legérdemlegesebb sörüknek a dobozos Guinness bizonyult, így azt választottuk. Szépen, gusztusosan kitöltve hozták ki. Ráadásul a végén sikerült megvennem a saját logós búzasörös poharukat is, így végre van egy gyöngyösi vonatkozású sörös pohár a gyűjteményemben.

Harmadik, s mint utólag kiderült utolsó állomásunk a Kagyló lett. Amióta ismét megújultak még nem voltunk náluk. A budejovicei polgári sörfőzde söreit náchodi Primátorokra cserélték. Tartják ezekkel is a tőlük megszokott magas szinvonalat. Jó kis bóklászás volt! Kár, hogy a többi cimbora nem tudott csatlakozni hozzánk!

 

2019. október 11.:

A nyár közepe óta nem volt szerencsém az ároki csilis fokhagymás gomolyához, ezért a héten újra megpróbálkoztam a beszerzésével, de sajnos nem jött össze, így mára sajt zabálás helyett maradt a sördiéta vacsorára...

6593. San Miguel Gluten Free. Elvileg ez a cégcsoport málagai gyárából való. Már nem emlékszem, hol vettem. Spar? Tesco? Eleinte tök jónak tűnt, de az utolsó kortyhoz elérve már egyáltalán nem bántam, hogy elfogyott. Elég vadkeserű.

6594. Kék Elefánt. Szerencsés ember vagyok! Sok barátom van. Ez a sör a szegedi Kék Elefánt névre keresztelt KV zoo által forgalmazott, Mecseknádasdon, a Karlban főzött, szépen összerakott sweet stout. Túl hidegen ittam, de még így is finom volt. Egyébként csalóka cucc, egyáltalán nem érződött rajta, hogy 7,8%-os. Kelsch Robi barátom hívta fel rá először a figyelmemet és be is szerezte nekem, illetve nekünk (Csabinak és Balázsnak is), ráadásul 1-2 nap különbséggel Nagy Sanyi barátom is felajánlotta, hogy beszerzi, ha még nem találkoztam vele. Köszönöm srácok! :-)

6595. IPA Nikšičko. A mártoni börzének hála meg van a második montenegrói söröm. Szűrt, pasztőrözött IPA. Nem ízlett, de azért örülök, hogy sikerült hozzájutnom. Az alkohol tartalmát nem tudom. Bogarésztam a címkéjét, de első körben még nagyítóval sem találtam meg rajta, második kört meg nem volt kedvem futni a témában...

6596. Karpat Session IPA. Rövid időn belül a második igen alacsony alkohol tartalmű SIPA-m. Ez a gerencséri Karpat Sörfőzde terméke. Mártoni tescos beszerzés. 9 / 3,8 %-os. Egyáltalán nem megvetendő darab, sőt!

6597. First Son of Mango. Mangós New England IPA. Tetszik az atom szűretlensége, nem tetszik a vadkeserűsége, ami teljesen elnyomja a gyümölcsöt. AIPA-nak is túl markánsan keserű lenne, NE IPA-nak meg aztán pláne az. Ez így nem frankó!  

 

2019. október 9.:

A mártoni börze végén szokás szerint akciós ajánlatokba lehetett belebotlani. Ennek köszönhetően került hozzám ez a sör is.

6592. Laško Zlatorog. 4,9%-os szlovén recept alapján, Szerbiában gyártott világos láger a Heineken Srbija zaječari sörgyárából. Furcsa, hogy a cégcsoport úgy döntött, egy szlovén sörrel támogatja a szerb kosárlabda szövetséget! Már pedig így van! Ezért is került hozzám ez a sör 14 társával együtt, mert 5-össével adták akciósan, csomagonként 1-1 spéci pohárral. Most van 3 fajta kosárlabdás Zlatorog poharam a 6-os sorozatból plusz egy halom tök jó ivósöröm. Mi baj lehet belőle?

 

2019. október 8.:

6590. Simeon Session IPA. Az utolsó sör, amit a mártoni Tescoban lévő Beer Station-ből hoztam. Erős vállalás! 9,5 ballingos, 3%-os session IPA. Azt kell mondjam, jó, de azért ennyire már kár levinni egy IPA-nál az alkohol tartalmat. 4-4,5%-ig elég lett volna lemenni szerintem, bár tagadhatatlan, hogy így igazán egyedi darab lett, legalább is az én ,,praxisomban”.

6591. Amaréna. Palóc meggyes láger. A szilvásnál sokkal ihatóbb, sörösebb jellegű történet. Nem lesz a kedvenc meggyesem, de nincs vele baj.

 

2019. október 7.:

Fáczy barátom felugrott a Robertó által hozott Szögedi pakkjáért. Ha már erre járt beszélgettünk egy kicsit no, meg persze megnyekkentettünk egy-két söröcskét. Az egyik listázandó darab.

6588. Vandal. A szlovákiai Piešťany, azaz a felvidéki Pöstyén ŽiWELL névre keresztelt sörfőzdéjéből. A žive, azaz az élő jelzőt a szűretlen sörökre szokták aggatni szláv nyelvterületen, így a sörfőzde neve egy kis szójáték. Szerencsére úgy tűnik, hogy a recept viszont nem játék! Remekbe szabott amerikai IPA! A mártoni tescos Beer Station-ből jött haza ez is.

6589. Hamvaska. A balassagyarmati Palóc sörfőzde szilvás láger söre. A gyöngyösi Sördzsemen vettem társaival együtt. Szerintem túl lett benne tolva a gyümölcs szirup. Olyan, mint ha folyékony szilvalekvárt innék. Ásványvízzel felhigítva sokkal ihatóbb. És még én szóltam meg (magamban) a bajor bácsit, amikor a müncheni reptér sörfőzdéjében fele sör, fele szóda mixet rendelt... Fáczy szerencséjére ezt már egyedül ittam.

 

2019. október 4-6.:

Jó kis hétvégét zártunk megint! Ezúttal a túrócszentmártoni börze volt a fő program Kelsch Robi, fia Norbi és Nagy Sanyi barátaimmal. Én mondjuk rendesen kimaxoltam a hétvégét! A gyöngyösi cimborákkal közösen nyertünk 4 db 1 literes söröskorsót és 4 liter dobozos Paulanert a Sőrültek Közössége által tartott kis FB játékon, amit a Fröccsterasz által szervezett pesti Oktoberfesten lehetett átvenni, így ellógtam a pénteket melóból és felhúztam a nagy faluba a nyereményért. Egy cimbit sikerült magam mellé állítani a hétköznapi kora délutáni időpontban, PPPétert, akivel a Pesten töltött rövid idő alatt jót beszélgettünk két korsó sör mellett. Arany árban, nagyságrendileg egy ezresért adtak egy kori sört, viszont legalább az első mellé kapott mindenki egy szép ajándék korsót. Mi úgy intéztük, hogy mind a két korsó sörünk első legyen... ;-) Aztán a nyereménnyel és PPPéternek hála pár flaska pizzériás sörrel felszerelkezve hazabumliztam. Péntek délután Pestről hazabuszozni mit mondjak, több, mint kaland, de a lényeg, hogy sikerült! Itthon aztán rövid pihenő után Gabika barátommal kinéztünk az első gyöngyösi kézműves sörfesztiválra, a Sördzsemre. Igyekszem pozitív képet festeni róla! Legnagyobb erénye az volt, hogy legalább volt! Remélem, ezzel elindul valami...! Egyébként a Palóc forgalmazója sajnos csak PET flakonos sörökkel települt ki, ráadásul, mint utólag kiderült, egy részüknek már rég lejárt a szavatossága, a Hatvany Sörfőze hozta a stabil, egyenletes minőségű 4 fajta sörét, amik közül a búza most nagyon bejött, a Gurit a Jászberényi Sörházuk képviselte 6 finom sörükkel. Azért egy IPA-t hozhattak volna valamelyik gyümölcsös rovására szerintem és rajtuk kívül még Gésa bácsi települt ki, azaz a Kolorbár jófajta szortimenttel. Náluk végre IPA is akadt. Mivel hazaérve bekajáltam, a lángost kihagytam a fesztiválon. Ki gondolta, hogy ott is lesz? Gabival, Balázzsal és párjával Csillával kóstolgattunk egy darabig, közben összefutva még pár ismerőssel, majd mikor késő este megérkezett gyöngyösre a csongrádi brigád hazahúztam.

Kóstolgattunk még együtt is egy kicsit a hűtőim tartalmából, megvacsoráztunk közben (viszonylag ehető sertés lapocka, pulykacomb, vargánya hármas pörköltet főztem nekik), majd nyugovóra térrtünk, hogy hajnalban induljunk a börzére.

Jól elaludtunk, vagy 2 órával később keltük, mint terveztük, de végül így is csak cirka háromnegyed órát késtünk. Legalább nem kellett a bejáratnál sorban állnunk! A börze jól sikerült, új országom is lett a pohár, korsó gyűjteménybe, a Seychelle-Szigetek. Ráadásul ezúttal Kocsmaturista barátunk, Ulu is részt vett az eseményen. Neki hála felfedeztünk egy tök frankó kis eldugott kocsmát szinte a börze tőszomszédságában. Egyébként a börzén csapolt Martin’s sör ezúttal nem volt annyira jó, mint korábban, de azért lecsúszott belőle pár, börze után pedig a lángos csúszott párban tescozás előtt és után, ráadásul nem is az én ötletem alapján, már ami a második kanyart illette. Megfejelve a kiruccanást a Tesco üzletsorán Robertó barátom talált egy csapoldát Beer Station néven, így izgalmas szlovák kézműves söröket is tudtam hazahozni.

Most először szerveztük úgy a mártoni utat a srácokkal, hogy szombaton is nálam aludtak. Beterveztük a visszaérkezés utánra a Sördzsem meglátogatását, de az időjárás pocsék, hűvös, esős volt, mi meg igen csak punnyadtak, ezért végül megint nálam sörözgettünk egy kicsit. Reggel aztán kényelemesen megreggeliztünk, majd a srácok hazaindultak, én meg a kintről hozott juhtúrónak hála összedobtam magamnak egy kis sztrapacskát a hedonizmus jegyében. Akármilyen jó is volt a hétvége, azért új söröket főként az itthoni kóstolás hozott, amiket alább listázok, nem feltétlenül időrendben felsorolva.

6574. Hatvany Meggy. A Sördzsem egyetlen újdonsága számomra. Nem volt vele semmi baj, de nem lesz piacvezető a kategóriában.

6575. Beer of The Dead Blonde Ale. Mexikói kézműves sör, ami Hunka Rolandnak köszönehtően kerülhetett terítékre nálam.

6576. Lazy Ass. Sajátos névre keresztelt görög kézműves láger Santoriniről. Ezt Zergényi Tibi cimborámnak köszenhetően ízlelhettük meg.

6577. Icelandic Toasted Porter. Izlandi fekete, újra egy sör, amit Rolandnak köszönhetek.

6578. Hitachino Nest Red Rice Ale. Vörösrizses japán tünemény, még egy Roland által beszerzett anyag. Mind a négy spéci származású sör korrekt darab volt. Egyik sem kiemelkedő, de soha rosszabbakat!

6579. Dunkel. Az Uradalmi Sörmanufaktúra szűretlen barna búzasöre. Megmondom az őszintét, elsőre nem figyeltem az apró betűket a címkén, így naivan azt hittem, egy sima dunklesbier lesz, ezért visszahőköltem az első korty után a fanyarkásságától, de aztán látva, hogy búza, megbarátkoztam vele.

6580. Horizont Double Gentle Bastard. A dupla ezúttal kevesebb, mint a szimpla, de azért nem rossz!

6581. First Sherpa. New England IPA. Sherpa néven a cseh Permon is adott már ki sört. Szerintem az jobban sikerült, de ez sem lett rossz főzet.

6582. Ninka Project - Midday. A Firstben készült gluténmentes világos ale. Fogyasztható történet, főleg, ha valakinek muszáj...

6583. Bankó APA. A Bankó söröket Balázs barátom szerezte be. Egyúttal kis nyomozásba is kezdett, kinek a bérfőzetei lehetnek. Egy pesti véndöglátósnál lyukadt ki. Ez az APA a Hübrisben lett lefőzetve Székesfehérváron. Nem rossz, de nem kiemelkedő.

6584. Bankó Stout. Hasonló véleménnyel vagyok erről is, mint az előzőről. Ezt már az Ugarban főzették.

6585. KGB Citra. A KGB egy zsolnai gerilla sörfőző formáció. Ezzel az AIPA-jukkal lett megkezdve a mártoni Tescoban csapoltatott sörök kóstolása. Még vasárnap reggel, Nagy Sanyival ittuk meg mindkettőnk megelégedésére. Remek, típusazonos söröcske!

6586. Voodoo Session IPA. A Voodoo Craft már egy pozsonyi gerilla sörfőző. Ez a Beer Station-ben vett sör is igen remek darab! Sajnos őt már egyedül pusztítottam el sztrapacskázás közben.

6587. Orange Sky. Brnoban nagyszerűek voltak a szlovák Wywar sörök a csülkös hely közelében. Most egy újabb főzetükbe botlottam bele a csapoldában. Ez az APA-juk is pazarra sikeredett!

Köszönet mindenért srácok! Remélem, tavasszal folytatjuk!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 69
Tegnapi: 197
Heti: 902
Havi: 3 868
Össz.: 516 474

Látogatottság növelés
Oldal: 2019. októberi, novemberi és decemberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »