2018. november 27.:
5768. Kutná Hora Stříbrná. 11-es világos láger. Sajnos nem Kutna Horaból, hanem Břeclavból, de azért így is jó. Néhány társával együtt a pesti börzén gyűjtöttem be Veszelei Józseftől. Köszönet a lehetőségért!
5769. Hubertus Medium. Igen frankó 4,4-es világos Kácovból.
5770. Nakouřeny Švihák. Česky Krumlov egykori enyhén füstös barna láger sörének Pardubicében főzött változata. Kiváló darab! A Cseh sörök barátai FB oldalnak és Munkácsi Zsoltnak köszönhetem, hogy megtudtam a jelenlegi eredetét. A címkén sajnos nincs feltűntetve.
2018. november 25.:
Hosszú idő után végre újra volt egy kis sörkóstoló nálam Gabival, Szabival és Csepivel. Vasárnap lévén nem eresztettük bőlére, de azért izgalmas darabokat teszteltünk. A 13 megkóstolt sörből 10 új lett a listámra.
5758. First Friendly Haze. Ez elvileg egy NE IPA. Ahhoz képest meglehetősen keserű volt. Volt valami kis nem tervezett turpisság a kitöltésénél, így elég nehéz pontosan megítélni. Minden esetre nem volt meggyőző.
5759. Zentus Tropical Kitty. A neve alapján gyümölcsös IPA-ra számítottam, de szerencsére „csak” egy rendes AIPA volt. A Zentus és a Cirmi közös története. Igen barátságos darab!
5760. Who is Mr. Flakes? A Reketye világos ale-je. Elvileg tárkonyos és savanyító baktérium is került bele, de egyáltalán nem volt savanya sőt, még fűszeresnek sem igazán mondanám. Viszont baromi jó volt! Igen markánsan keserű.
5761. Horizont Pilot Series 13. Ananászos pale ale. Főleg sörös, kicsit gyűmölcsös, markánsan keserű főzet.
5762. Corner Sour Cherry Ale. Gyulai meggyes. Furcsa, kicsit mű, fanyar, de használható darab.
5763. Hop Harvest 2018. Győrújbaráti friss komlós IPA. Kuncának jár érte a köszönet! Az illata nem az igazi, de az íze frankón karakteres.
5764. Geze. A Kecskeméti Sörmesterek, azaz a KESER legújabb receptje, egy gose. Sós, korianderes, – eddig rendben van – de sajnos, még ha visszafogottan is, savanyított sör. A Hedon Infúziója, Adi barátom gose-ja is sós korianderes, de nem savanyított egyik sem. Piszok jó sör mind a kettő! Akkor mi a francnak kell besavanyítani a gose-t? Nem értem!
5765. Jet Black Heart. A Brew Dog általam először kóstolt söre ezen a néven egy zab stout volt. Nem rég ittam egyet ilyen néven tőlük, ami vaníliás milk stoutnak volt titulálva, de nem listáztam, mert hátha elsőre csak pontatlanul jegyzeteltem. Ez most viszont egy nitrós vaníliás milk stout. Listán a helye! Amúgy jó! Karakteres, típusazonos igaz, a nitrót nem éreztem benne. Talán fel kellett volna rázni?
5766. Papa Joe’s Colt. A fertőrákosi Krois sörfőzde szűretlen pilzenije a Papa Joe nevű véndöglátóhely részére. Zergényi Tibi gyűjtőcimborától kaptam ezt a nem könnyen beszerezhető söröcskét. Karakteres, kicsit vadkeserű főzet. Jó, hogy megkóstolhattam(tuk)!
5767. Old King Clancy. Juharszirupos árpabor a Mad-től. Szolid 13,2%-os alkohol tartalommal. Elsőre túl édesnek tűnt, de mire elfogyott, kifejezetten megszerettem.
2018. november 22.:
5757. Tinódi Vörös Sör. Egy ideje már Orgoványban készülnek a Gasztroizmusnak főzött sörök. Ez a vörös is tengerimentes. Kellemes.
2018. november 21.:
5755. Corvinburg Pilseni Típusú Világos Sör. Az orgoványi sörfőzdében dolgozó gyűjtő barátunktól, Bene Feritől kaptunk egy pakkot a pesti börzén. Sajnos valószínűleg csak átmenetileg, de kikerült a kukoricadara az összetevők közül. Kifejezetten jól esett a világos.
5756. Corvinburg Barna Sör. Valamiért ettől kicsit testesebb ízt vártam, de alapvetően rendben volt ez is. Köszi Feri!
2018. november 20.:
5751. Storchen Spezial. Erős világos láger. Nem nagyon, de erős. 5,9-es. Jó alap volt egy bak sör előtt. Kíváncsi voltam, mennyire lesz utóbbi más karakterű, mert kicsit furcsállottam, hogy ezt nem baknak minősítették.
5752. Autenrieder Leonhardi-Bock. Dunkel bock egész pontosan. Nagyon szép kis söröcske! Típus megjelöléstől függetlenül jóval kiforrottabb recept, mint az előző. Ezt a kettőt is Norbinak köszönhetem!
5753. Vadorzó. Borostyán ale, amit Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának kezdeményezésére az Agora Nonprofit Kft. és a Tatabánya Pont rendelt meg a Horizonttól. Jól tették! Nem kiemelkedő, de korrekt darab. Ezt is egy gyűjtő cimborának köszönhetem, Kovács Bélának, azaz Sörcímkés KisKovácsnak!
5754. Faragatlan APA. És tényleg! „Szépen” hozza a nevét, ezt becsülöm is benne. Soha rosszabbat! A Mohácsi Sörmanufaktúra APA-ja a Hoptopban főzve. A Lopó bor- és sörszaküzlet is részese a konspirációnak. Mindent egybevetve teljesen rendben van. Ezt meg, Bajnóczi Zsoltinak köszönöm! Hiába, no! Most ilyen köszöngetős napjaim vannak! :-)
2018. november 19.:
Imhof Norbi gyűjtő cimborámtól kaptam egy igen szép német sör szortimentet a szombati börzén. Muszáj volt megkezdenem! :-)
5747. Memminger Gold. Igen kiváló, a gold jelzőt viselő sörökre jellemzően kicsit édeskés, de abszolút harmonikus söröcske. Nagyszerű darab!
5748. Meckatzer Hefeweizen. Ezt a szűretlen búzasört átlagosnak mondanám a maga nemében. Nem rossz, nem kiemelkedő, de jól esett.
5749. Günzburger Hefe-Weizen. Egy újabb szűretlen búza. Meglepően fakó főzet, de az ízével nem volt gond, bár ezt is az átlagos búzasör kategóriába sorolnám.
5750. Bräuwastl Kellerbir Zwickl. Pincesör, fickósör. Még így nem találkoztam a két megnevezéssel egy címkén. A lényeg, hogy ez is, mint a mai első sör kiváló volt! Szinte harapni lehetett. Köszönöm szépen Norbi!
2018. november 17-18.:
Az őszi pesti börze hétvégéje. Már nagyon vártam! Egyrészt le volt beszélve már előre egy halom cserém, adásvételem, 26 gyűjtőtárssal volt fix üzletem, másrészt sok cimborával csak ilyenkor találkozom az év során, harmadrészt meg be volt tervezve egy kis délutáni közös sörözgetés a nagy faluban, a „kemény maggal”, amire szintén rég volt már példa. El nem tudom mondani, mekkorra nagy mázli számomra, Balázs barátom bevállalta, hogy elvisz engem és a cuccomat, sőt a holmimat haza is hozta. Másképpen nem jöhetett volna létre ebben a formában ez a hétvége! A találkozó alatt „csak” Hableányt ittam. Szenzációs volt az aktuális főzet, ráadásul nem is erős, így tökéletes volt a börzézéshez. A végén azért, hogy egyben maradjak lecsúszott egy egészben sült csülök Legenda módra. Igen szépen, frissen van megsütve és a sztékburgonya is remek hozzá. Azért a brnoit nem veri, de remek kaja! A börze után először a dunántúli brigád szállására mentünk. Erdélyi Tomi, Gombás Miki és Kriszti, Herizon, Kunca és Gabi Tamásék szokásos szállására bútoroztak be a hétvégére, a Legenda Center közelében. Itt jó pár sör fel lett pattintva, köztük a nap első újdonságai.
5732. Rotburger APA. Nagyon örültem, hogy megkóstolhattam, de sajnos csalódtam benne. Lehet, hogy csak ennek a flakonnak, de volt valami nemszeretem vegyszeres mellékíze. Mondjuk egyszer használatos flakonok estében ez furcsa, de valami akkor sem stimmelt vele.
5733. Kóbor Angyal. Laci egyik legújabb söre. Egy malátás (bécsi), egy komlós (Premiant) hidegkomlózott, dunsztolt belga stílusú ale, 6,4%-os. Harapható, harmonikus, frankó cucc.
Még egy Kunca sör terítékre került, egy 2015-ös főzet. Laci leírása alapján ezt még valószínűleg anno 2015 novemberében kóstoltam először. B1 az azonosítója. Egy 6,6%-os búzasör. Persze ennyi idő távlatában már a búza jellegét elveszítette, ez természetes, de kifejzetten kellemes karaktere volt. A srácok szállása után elindultunk Gyuláék felé. Útközben az Örsön még bedobtunk egy kis gyrost, meg némi süteménynek látszó tárgyat. Közben kicsit elveszítettük Tamást, vagy ő minket (erről megoszlanak a vélemények), de végül hiánytalan létszámban szálltunk le a metróról a Stadionoknál, igaz, aztán pár méterre a céltól Herizonból előtört a szökkenő szarvas és lepattant. Egy fővel kevesebben, de töretlen lelkesedéssel kóstoltunk meg pár ecseri seritalt a Százados utcában, aztán nekivágtunk a pösti éjszakának. Először a Beerselection-be vettük be magunat. Sokszor rendeltem már tőlük sört, de most jártam ott először. Gazdag választékú szaküzlet, ahol helyben is lehet fogyasztani. Jó párosítás! Elég sok érdekességet kóstoltunk meg, köztük sok számomra új darabot.
5734. Magyar Uborka Saláta. Annyira bejött a népnek a Mad berliner weisse-je, hogy újra főzték. Ha másra nem, arra jó volt, hogy így én is megkóstolhattam. Imádom az ubisalit, de ne a sörnek legyen ilyen íze (szerintem)!
5735. Goodbye Moonmen. Ez is Mad. Banános furmányosság. A sör vonal dominál benne.
5736. Rice Rice Baby. Mad-Horizont közös főzet. Árpabor. Szimpatikus darab.
5737. Sourbucks. A Tuffbuzz agymenése. Asszem, Madben főzve. Kávés berliner weisse. De mé? Mesésen KV-s az illata, aztán jön az a savanyú íz….!
5738. Punchline. Dimbo Lab a Hop Top-ból. Brut IPA. Zweigelt mustos IPA. Szeretem a Zweigeltet, az egyik kedvenc vörös bor fajtám, de ez a házasítás nem az én világom.
5739. Tsunami (2018). Anno, még a Főzdefesztek idejében jött ki az első 2014-ben, majd egy évvel később a második Tsunami Kiss Tomi boszorkányműhelyéből. Akkor megkérdeztem, változott-e a recept, tekinthetem-e új főzetnek a sörönkövetkezőt? Abszolút igenlő volt a válasz, így most, pár év elteltével az új főzetet is listázom. Egyébként az eddigi háromból a középső volt a legjobb, egész pontosan az tökéletes volt, de mindegyik igen jól sikerült!
A sörszelektáló után technikai okokból betértünk a közelében lévő, nem rég nyílt abszolút gagyi arculatú cseh sörözőbe, aminek nem jut eszembe a neve. Jól mutatja a „stílusukat”, hogy kandelláber kaktusz van a cégérükben cseh söröző létükre. Ittunk egy-egy pohár hetedik lépcsőt aranyásó minőségben, aztán jött a Hedon Taproom! No, az már egy sokkal komolyabb hely! Brutális mennyiségű sörcsapból válogathat az ember feltöltőkártyás rendszerben. Nem rossz ez a magunknak csapolás! Akár pár centiliternyi kóstolót is lehet csöpögtetni, ha az ember nem biztos a dolgában. Itt is sok újdonság került terítékre, köztük jó pár olyan Hedon sör, amiről még nem is hallottam!
5740. Winter Helmut. Fahéjas bajor búza. He? Hogy lehet bajor búza, ha fahéjas? Mindegy! A lényeg, hogy nagyon korrekt darab volt!
5741. Endless Waves. Dupla IPA a Brew Your Mind-tól. No, ők nem szoktak rossz sört főzni! Ezúttal sem tették!
5742. Juicy Confession. Hedon NEIPA. Láger illatú, kiforratlan darab.
5743. Mosaic Monkey. Egy laza 3,5%-os világos ale, szintén a Hedontól. Fogyasztható darab. Reggeli gyógysörnek pont jó lenne.
5744. Indian Summer. Ez a Hedon IPA palackozva is piacra lett dobva. Nem rossz, de nem győzött meg.
5745. Clock Twist. Cseh vörös IPA. Szépen összerakott darab.
5746. Ballistic Biscuit! Újabb Hedon, egy bitter ale zárásként. Ez is a szimpatikus oldalra került.
Azt hiszem, éjszaka még kóstoltunk valamit Gyuláéknál, de megmondom az őszintét, gőzöm sincs mit! Aztán vasárnap még folytattuk egy darabig. A dunántúli csapat is csatlakozott újra. Ittunk megint ecserit, aztán gyümölcsös Kissler is lett csapra verve, elsősörben a lányok örömére. Zárásként ismét Kunca sörei kerültek mgnyekkentésre. Egy másik 2015-ös főzet, a búzasörének vadkomlós változata és az egyszerűen csak No chill névre keresztelt hidgkomlózott bécsije. Korrekt darab volt mind a kettő. Elvileg már listázott darabok.
Összességében remek hétvégét zártam(tunk)! Ráadásul vasárnap délután Csepinek köszönhetően a Balázs által hazahozott pakkomért is el tudtunk ugrani Árokra, így lett kerek egész a történet.
2018. november 15.:
5727. Budapest Lager. Balatonszentgyörgyön főzött 4,6-os láger. Nagyon jól sikerült főzet!
5728. Budapest IPA. 6%-os Ez is igen korrekt darab volt.
5729. Champlion’s Beer. A Bigfoot pale ale-je a budapesti birkózó VB-re főzve. Méltó hozzá!
5730. Superbia. A Brewthers Rizinél főzött APA-ja. Hangzatos név, nagy szavak a címkén és egy kicsit szokatlan, nem igazán kiemelkedő APA.
5731. Blackberry Smiggles. Szedres, tejcukros, vegyes malátás 6%-os világos ale. Ez szerintem túl lett spilázva, de lehet, hogy csak rosszkor ittam.
2018. november 14.:
5722. St. Peter’s Winter Ale. A tegnap megkezdett sor záró darabja. 6,5%-os testes, harmonikus fekete sör. Szerencsére különösebb fűszerezése nem volt.
5723. Neumarkter Lammsbräu Radler. Egy kis kisiklás. Nincs rá mentségem.
5724. LD50 Series Centennial. Balkezes barátaink piszok jól sikerült egykomlós IPA kísérlete. Jók ezek a kapszulák!
5725. Base Jump! A Hoppá! Fertőrákoson lefőzött receptje. APA-vá módosították az egykori AIPA-t. Jól sikerült ez az 5,5%-os verzió is.
5726. Red Velvet. Azonos forrásból származó ír vörös. Finom volt, de az APA után nem tudott annyira meggyőző lenni. 36/25.
2018. november 13.:
Egy angol ötös első négy darabja, avagy St. Peter’s Days! Első felvonás.
5718. St. Peter’s Merry Elf. 4,5%-os, hm, antikarácsonyi (?) ale. Nagyon jó kis vörös sör.
5719. St. Peter’s The Saints. „Whisky beer” a címke szerint. 4,8%-os füstös, ennek ellenére bejövős. Szabinak biztos nagyon ízlett volna!
5720. St. Peter’s Old-Style Porter. 5,1%-os kerek egész.
5721. St. Peter’s Plum Porter. 5%-os szilvás porter. Azt hittem, édeskés lesz, de egyáltalán nem volt az. Kellett 2-3 korty, mire megszoktam, hogy szárazan szilvás, viszont onnantól kezdve úgy ittam, mint valami mennyei mannát. Mesés darab!
2018. november 12.:
5715. Ayinger Lager Hell. Klasszikus bajor helles. Nagyon korrekt darab.
5716. Ayinger Kirtabier. Megmondom az őszintét, gőzöm sem volt róla, mi a franc lehet az a „kirtabier”. Végülis szerintem egy félbarna láger. Ez is nagyon jó volt!
5717. Irish Pale Ale. A Lidl alkalmi sörkínálatából való ír söröcske. Ez is teljesen rendben volt! The Crafty Brewing Co. söre. Elvileg a harmadik fajta, ami bekerült a „Lidibe”. 35/24.
2018. november 10.:
5710. Senojo Vilniaus Tamsusis Aromatizuotas Alus. 7,5%-os fűszeres barna láger litvániából. Ahhoz képest, hogy nem nagyon csípem a fűszeres söröket, ez jólesett.
5711. Canis Lupus. 4,6%-os, átlagos világos láger Vilniusból. Mind a két litván sörért Biró Péternek jár a köszönet.
5712. Riedenburger Historisches Emmer Bier. 5,1%-os szűretlen világos sör. Elvileg tönkölybúzával készült. Nem egy nagy kaland.
5713. Schweinsbräu Gold. 4,8%-os bajor helles. Korrekt, típusazonos főzet.
5714. Schweinsbräu Erntedankbier. 5,3%-os märzen. Ezt sem rontották el Glonnban. 33/22.
2018. november 9.:
A mai kóstolgatást egy bécsi sörfőzdére, a BrewAge-re szántam a Beerselection kínálatának hála. Egyik sör sem volt rossz, de azért összességében kicsit magasabb szinvonalra számítottam. A hazai kisüzemi középszinthez sorolnám őket.
5704. Malz Strasse. 5%-os bécsi lager. Inkább nagy sörgyári prémium minőségnek mondanám.
5705. Stecken Pferd. 4,6%-os hopláger. Hasonlót tudék írni erről is, csak persze a maga típusán belül. Nem egy Keserű Méz!
5706. Hopfen Auflauf. 5,4%-os pale ale. APA-nak mondanám, még hozzá abból is a jobb fajtából. Ez kifejezetten jól sikerült főzet.
5707. Bienen Stich. 7,5%-os mézes bak. Ennek sikerült leginkább kommerszre az íze. Olyan, mint az áruházláncok erős világos sörei. Magas az alkohol tartalma, de a karaktere elég unalmas, üres.
5708. Chic Xulub. 5,4%-os zabos stout. Lehet, hogy az előző magasabb alkohol tartalma miatt, de ezt kicsit vékonynak éreztem. Markánsabb karakterre számítottam, de azért nem volt rossz.
5709. Dunkle Materie. 6,9%-os fekete IPA. Ezt nagyon szépen rakták össze. Illatos, ahogy kell, feketesörös és IPA-s az íz világa. Szép, harmonikus főzet.
2018. november 8.:
5703. Collab – Hop Harvest (2018.). A Monyó és az Uradalmi közös IPA-ja az idén termett friss, zöld, leveles komló(k)ból. Idén is jól sikerült.
2018. november 5.:
5700. Neumarkter Lammsbräu Edel Hell. Remek, 5%-os helles. Az, hogy bio, már részletkérdés. A Münchenből hozott szortiment egyik darabja, csak úgy, mint a folytatás…
5701. Hacker Pschorr Münchner Dunkel. A müncheni gyárak közül az ő söreiket szeretem a legkevésbé. Ez azért egy korrekt darab. Ittam már sokkal jobbakat is a típuson belül, de egyáltalán nem megvetendő falat.
5702. Paulaner Zwickl. Fickósör, amitől többet vártam. Minőségében nem gyengébb, mint az előző, csak alapból többet vártam tőle, mert Pau… 30/19.
2018. november 2-4.:
50-es buli Pányokon. 8-an jöttünk össze, hogy megünnepeljük három barátunkat, akik mostanság töltötték, vagy fogják betölteni az 50-et. Adi, Dr. Tóth és Nagy Ogre volt a három ünnepelt. Nagy Magyarország kirakása betonból és kövekből, csülökfőzés és sütés, bográcsos birkapörkölt, rengeteg sör megkóstolása volt a „háttér program” a baráti beszélgetésekhez, csonka magyar és felvidéki gyári sörök igen lelkes degusztációjával kiegészítve. Sokfelől indultunk el, hogy összejöjjön ez a közös hétvége. Székely barátaink Csabi és Szabi egyenesen Németországból jöttek haza. Dózsás Sanyi, Gyula, én és az ünnepeltek kicsit közelebbről érkeztünk.
A kaják isteniek voltak! Nem csak a már említettek, hanem a paprikás főtt fejhús, a háromféle kolbász, Adi Utopenece és Hermelinje is. Nagyon jól éreztem magam! Igazi felüdülés, teljes lelazulás volt ez a hétvége! No, és akkor az újdonságok a sörök közül, nem feltétlenül kóstolási sörrendben:
5687. Posthaer Belgisch Ale. Adi barátom sajnos már nem sorszámozza a főzeteit, így nehezebb megkülönböztetni őket, de tuti, hogy ez és a többi is új verzió volt. Ez először túl volt hűtve. Úgy félbarna lágernek tippeltem, aztán ahogy emelkedett a hőmérséklete, megmutatta igazi, mesés arcát. Egy kb. 6%-os belga ale-t tisztelhettünk személyében, aki igen szimpatikus volt, finoman fogalmazva.
5688. Posthaer Kriek. Meggyes lambik. „Picit savanyítva”, ahogy Adi mondta. Elsősorban gyümölcsösen volt fanyarkás. Ez a módi még relatíve bejövős nekem.
5689. Posthaer IPA. Félbarna IPA. Nagyon nem írtam róla le adatokat. Típusazonos, harmonikus főzet, ahogy Aditól már megszoktam. Nagyon frankó!
5690. Posthaer Tafelbier. Belga stílusú világos asztali sör, azaz ivósör, ahogy a belgák elképzelik. Az is, meg nem is. Vagy inkább úgy mondanám, a stílus magasiskolája. Semmi flinc-flanc, de amit tud, azt nagyon tudja! Szerintem jobban, mint egy autentikus belga asztali. Legjobban utolsó nap esett, amikor Szabival elfeleztünk egy-két üveggel reggeli után, hazaindulás előtt.
5691. Posthaer Málnás Búza. Ezt második nap kóstoltuk. A búza megjelölés kicsit csalóka, elvileg „csak” 30% a búzamaláta tartalma. Adi elmondása szerint igen kevés málna került bele arányaiban véve. Sajnos nem írtam fel mennyi, de a lényeg az, hogy még így is abszolút domináns lett a gyümölcs íze. Nem tudom, hogy, de igazi málnát hsználva is sikerült elérnie egy kis maradó cukortartalmat, ami nagyon szépen besimította az egészet. Valami hasonló gyümölcsös sört szeretnék én is főzni egyszer!
5692. Lőrinci Világos. Végigérve Adi szortimentjén jöttek a Pöstön nem rég nyílt Lőrinci Sörfőzde szűretlen sörei. Ez a 4,3%-os világos, ami talán láger, egész jó kis ivósör.
5693. Lőrinci Búza. Meglepett, hogy fűszeres, bár rá is volt írva, de ki nézte?! Indulásnak jó.
5694. Lőrinci Barna. Talán ez is láger, 6%-os. A címkén nem egyértelműek a feliratok. Ez se volt rossz, de nem fogott meg különösebben.
5695. Lőrinci Havanna. 4,5%-os APA. Értettem, de nem mondanám emlékezetesnek.
5696. Lőrinci Bohém. Ez viszont egy kiváló pilzeni!
5697. Lőrinci Tizen8. Az első Lőrinci volt, amit kóstoltam. Többször visszatértem rá, mert igen szimpatikusra sikeredett. 6%-os félbarna IPA.
5698. XIX. Kutyvasz Butyka Belga Bodzás. 5,8%-os bodzavirágos ale. Gyula elmondása szerint megalkotójának, PZS-nek nem jött be. Nem vagyok oda a bodzás sörökért, de szerintem ebben nagyon szépen összeértek az ízek mostanra. Igazi SÖR!
5699. Dinkelacker Kellerbier. Csabi és Szabi hoztak kintről egy rekesz német seritalt. Valahogy úgy hozta a kóstolgatás, hogy sajnos keveset próbáltam ki közülük. Ez az egy lett új. Korrekt darab, de azért a kézművesek között kicsit a háttérbe szorult.
Néhány széljegyzet zárásként:
Szabi: „Az elmélet jó, csak a bogrács kicsi!” Erre Dr. Tóth: „Ez olyan, mint az atombomba.”
„A jó Isten ne verjen meg, csak rugdosson, de azt keményen!”
„Az egyik széken van egy fekete zsák.”
„Lévettem pénzt, letettem a zongora tetejére.”
Ja! És lejegyzeteltem Szabi birkapörkölt receptjét, szóval egyszer ki fogom próbálni! :-)
2018. október 30.:
Emődön nem rég nyílt egy új sörfőzde. Ez a nap az ő szortimentjükről szól. A címkékről nem derül ki, de szerintem láger típusú mind a négy. Szerencsére szűretlenek.
5683. Fekete Péter nincs párja Szőke. 5%-os világos. Nagyon tetszett. Igazi csúszós, klasszikus világos.
5684. Fekete Péter nincs párja Mézike. 6,5%-os világos mézes sör. Lengyel stílusúnak mondanám. Meglehetősen édes, nincs benne teljesen leerjesztve a méz. Nem rossz! Kicsit kevés benne a szénsav.
5685. Fekete Péter nincs párja Münchausen. 6%-os félbarna. Ennek kicsit karcos a karaktere. Nem teljesen az, amit én egy félbarna sörben keresek, de összességében nem rossz.
5686. Fekete Péter nincs párja ír fekete. Mindössze 4,5%-os, mégis a malátáktól karakteres. Jó kis recept!
2018. október 28.:
5677. Coral Especial. 4,8%-os világos láger Madeiráról. Zergényi Tibinek jár érte a köszönet. Meglepően kellemes illata volt. Azért persze nem világverő, de abszolút fogyasztható.
5678. Innis & Gunn Lager Beer. 4,6%-os szűrt, zabos világos láger. Akár izgalmas is lehetne, de nem az.
5679. Innis & Gunn Gunnpowder IPA. Kicsit erősnek érzem ezt a puskaporos nevet! Kellemes, harmonikus sör, csak kár volt megszűrni.
5680. Innis & Gunn Blood Red Sky. Vérvörös ég. Ez is túl hangzatosra sikeredett. Elvileg rumoshordóban érlelt vörös sör. Nem értem, miért van ez is megszűrve? Kommersz.
5681. Mallow Mafia. BrewDog / Amundsen kollab. Mályvacukros, kakaós, kávés 12%-os imperial stout. Mesés! Egyáltalán nem üt ki belőle az alkohol. Selymes, csúszós, harmonikus. Simogatja az ember torkát és lelkét.
5682. Very Big Moose. BrewDog / Fierce Beer kollab. Ez is 12%-os imperial stout, de kakaóval, sóval, vaníliával és fahéjjal. Valami brutálisan finom! Gyakorlatilag ugyanazt tudnám erről is leírni, csak persze minden árnyalatában másabb karakterrel. Egyszerűen elképesztő!
2018. október 26.:
5673. Space Next Coffee Stout. A véletlen úgy hozta, pont akkor bontottam meg én is, amikor Csabiék TB-én, sörfőzés közben. Nekik is, nekem is ízlett, kifejezetten jó sör, de azért Csabi kávés Mariposa-ja még jobb volt anno!
5674. Radical – The ginger unicorn licks my bagpipe. A gyömbéres egyszarvú nyalogatja a dudát. Hm. A Monyó skót viszki hordóban érlelt wee heavy-je. Izgalmas darab.
5675. Radical – I was too drunk to give a name. Túlságosan részeg voltam, hogy nevet adjak. Sütőtökös balti porter. Egy újabb Monyó agymenés. Beletalált ez is a pillanatnyi hangulatomba.
5676. Al Abordaje! Ez már egy BrewDog / La Pirata kollab. Muskotályos hordó csipsszel érlelt árpabor. Izgalmasra sikeredett a mai kóstoló!
2018. október 25.:
5668. A.P.A. A Hajdú Serház egymalátás, egykomlós APA-ja. Gyula barátomnak köszönhetem, hogy hozzájutottam. Kifejezetten finom, harmonikusan keserű, testes söröcske.
5669. Carma Green. Dél-spanyol kézműves APA a Malaga közelében, Almogíában található Cervezas Carma kézműves söre. Zergényi Tibi gyűjtő cimborának jár érte a köszönet! A hazai szortiment középszintjére sorolnám be.
5670. Superside Crimson Punch. Hibiszkuszos New England IPA a Yeast Side-tól. Ezzel bajban vagyok. Nem tudom, hogy a hibiszkusztól lett ilyen íze, vagy csak megsavanyodott, minden esetre ez nem nekem való.
5671. Horizont Hazy Queen. Ez is egy NE IPA. Szerintem elmarad a Horizont „névtelen”, pilot series-es NE IPA-itól.
5672. Step, step, hop, shake. Táncikálunk, táncikálunk? Duplán hidegkomlózott NE IPA. Ennek ellenére az illata nem (sem) nagy szám. Készült már a MAD-nél ennél sokkal jobb NE IPA.
2018. október 21-23.:
Több, mint 8 év után sikerült Gyula barátomat újra rávennem, hogy kimenjünk együtt Csehországba! Ezúttal Brnoba. Anno, 2010-ben előbb Prágában, majd utána České Budejovicében voltunk együtt utoljára. Azért fontos ez nekem, mert Gyula „szoktatott” oda. Alapvetően Zsiráf barátom ötlete volt, hogy menjünk ki, sokáig úgy tűnt, ketten fogunk útrakelni, aztán végül az utolsó napokban egészült ki a csapat Gyulával és dózsás barátjával, Jusztin Sanyival. Remélem, senki nem bánta meg! Én minden esetre nagyon jól éreztem magam! A különböző időben történt foglalások miatt máshol ültünk a vonaton és a szállásunk sem egy helyen volt, de odakint azért alapvetően együtt lógtunk. A vasárnapi nyitvatartásokat is figyelembe véve, megérkezve a Hlavní Nadražíval szemközt lévő éjjelnappali pincekocsmába tértünk be először. Lefelé menet a lépcsőn kicsit gyanús volt, miért hívják a helyet Himalájának, de azért csak mentünk rendületlenül szomjunktól vezérelve. Hát, jelentem, az egykori füstös kocsmából nepáli étterem lett. Kaptam is a pofámra, hogy ilyen „frankón autentikus” cseh – morva sörözőbe hoztam a csapatot egyből, de azért legurítottunk 1-1 Drakot, ami egyébként hibátlanul volt csapolva. Azért sokáig nem időztünk, elindultunk az óvároson át a szállásunk felé. Útközben persze megszomjaztunk. Az ismert helyek még zárva voltak többnyire, így egy ismeretlen mellett döntöttünk némi hezitálás után. Ez sem volt az a klasszikus cseh kocsma, de így utólag úgy érzem, érdemes volt betérni! Na Knoflíku, azaz a Gombhoz.
5653. Richard světlý ležák Bitter. 11-es brnoi szűretlen világos a helybéli Richard Sörfőzdétől. Ezt a sörüket még pont nem ismertem. Frankó, csúszós klasszikus szűretlen világos. Ezzel indult az újdonságok sora.
Mivel dél már jócskán elmúlt, egy belénkbotlott nemzetünk fia inspirálására bedobtunk négyen két adag „zebrát”, azaz sült oldalast. Csúszott mellé még Poútnik, meg Polička is. A 11-es Starobrnot pedig már Gyuláék hoteljának éttermében ittuk, miután mind a két szállást elfoglaltuk. Kifejezetten hangulatos kis hely volt. Kár, hogy itt össz-vissz csak ennyire futotta a fogyasztásunkból! Inenn nyílegyenesen elindulva a belváros felé a Výčep Na Stojáka óvárosi műintézménye volt az első érdemleges hely, amibe belebotlottunk. Talponálló kocsma, kézműves sörökkel.
5654. Stojácké Poupě. Ostraviceben főzött hopláger szerűség. Inkább APA-nak mondam volna, de a neten talált infók alapján láger sör. Kifejezetten ennek a kocsma hálózatnak főzték. Igen kiváló!
5655. Stojácky Čechr. Ez is saját márkájuk, ezt viszont a Pivovar Tišnov főzte. A főzde saját oldalán van fent, szóval ez tutira vehető.
Tišnovban egyébként már 4 főzde van, pedig ez csak egy kis falu, vagy kisváros Brno közelében. Eredetileg a senticei mézes Kvasarok otthona, de azóta már túl is nőttek ezen! Innen egy kis kultúrprogram, templomlátogatás után a Pegas következett. Brno legrégebbi még működő sörfőzdéje, kihagyhatatlan hely!
5656. Pegas Mild. Mindig van a főzdének egy alkalmi söre. Meglepő, hogy most pont egy mildet választottak, de az íze alapján OK a dolog. Az elején elég édes, de aztán összeáll a kép. Van rá idő, mert 6 dl-es a korsó!
Itt egyébként összebútoroztunk pár honfitársunkkal! Egy 6-7 fős magyar csapat keménymagjával, két újdonsült barátunkkal igen hosszasan és jó hangulatban múlattuk az időt! A jegyzetfüzetembe felrótt e-mail cím-nek köszönhetően nevet is tudok legalább egyikükhöz rendelni: Rónaszéki Péter. Nagyon nagy fazonok voltak! Ráadásul még egy ukrán fiatalokból álló, szimpatikusan zajos csapattal is összehaverkodtunk. Hiába, no! Az átlagemberek mindenhol normálisak, kedvesek, barátságosak! Különösen Galina! egymás után csúszott le a búza, a tmavy, a gold, a světly, aztán megint a barna. Kiváló a Pegas összes söre! Azért nem értük be ennyivel! Még átruccantunk a Csakajósörbe, azaz a Pivnice Dobré Pivoba. Úgy látszik, Zsiráf barátom legutóbb kiette őket a maláta készletükből, mert most nem volt kitéve az asztalra. Mondjuk feltaláltam magam és önkiszolgáló módjára kitöltöttem a maradékot egy félrerakott befőttes üvegből. Nem szólt rám senki, hogy ne rendezkedjek. Igaz, valószínűleg nem is látták. Két új sör itt is becsúszott, illetve lecsúszott.
5657. Baran Saison. Szerintem biztos jó volt.
5658. Zichovec 16 Sold Out. Ez elvileg egy vörös IPA. Vékonyan jegyzeteltem róla. Igazából a nevét sem írtam fel, csak annyit, hogy „az alsó a listán”. Még jó, hogy lefotóztam! Mentségemre szóljon, ez volt a napi 15. söröm. Már igen csak záróra felé, vagy inkább utána járt az idő. Látták rajtunk, hogy nem kapkodunk a fogyasztással, így kompromisszumos megoldásként elküldtek minket söröstől, poharastól, mindenestől. Legalább volt mit inni a szállás felé menet!
A második nap nekem kicsit nyűgösen indult. Gyuláék már hamarabb nekiindultak a városnak. Mi utánuk haladva először egy Saligen nevű kisvendéglőbe tértünk be az utcájukban. Nem egy szokványos cseh név, belül mégis autentikus volt berendezésestől, kínálatostól, személyzetestől. Klasszikus morva asszonyság szolgált ki minket a cseh szavakat hallva igen kedvesen. A rántott sajt hibátlan volt, csak úgy, mint a 11-es Starobrno. Utána már tényleg Gyuláék felé vettük az irányt. A talponállónál beértük őket. Legurítottunk még 1-1 pohár sört, aztán elsétáltunk csülközni. Most sajnos a csülök győzött, simán legyűrt! Pilzeni is csak 1 korsóval csúszott mellé, igaz, az alkalmi jelleggel szűretlen volt. Utána a már lassan szokásos kör következett. Zastávka, JBM Brew Lab Pub, Lucky Bastard. Annyira egyrakáson vannak, hogy kár lett volna bármelyiket kihagyni.
5659. Permon Irish Red Ale. Frankón komlózott, a Permon névhez méltó vöröske.
5660. Lollihop. Egy prágai gerilla, a Sibeeria amcsi IPA-ja. Kicsit unalmaska volt.
5661. Goose Ale. Ez a zichoveci APA először megtévesztett minket. Libás sör, nem sós korianderes. Egyébként ez is elég uncsi volt. Gyuláéba kóstoltam bele, ha jól emlékszem.
5662. JBM Dark Kveik. No, ezt a barna savanyított izét kikérem magamnak! Szerencsére Zsiráf választotta, így éppen csak belekortyoltam.
5663. Clockwork NEIPA. Típusazonos, kellemes cucc.
A kézműves bermuda háromszög (25 sörcsapnyi választékkal) után lesétáltunk a Sörgyárhoz. A régivágású sörözőjüket választottuk. Jó volt, mert mostanság mindig a modern éttermükben jártam. A Krušo búza meghozta az étvágyamat. Remek Tatárt sikerült leküldeni mellé. Ráadásul még sör újsonság is akadt.
5664. Velkobřezensky Beránek. Korrekt kis félbarna láger. Hm. Most látom, Starobrnot nem is ittam a gyárnál? No, majd legközelebb!
Elég későre járt már figyelembe véve a cseh-morva nyitvatartási szokásokat, ezért útra keltünk, hogy még be tudjunk térni a senticei mézes Kvasarok lelőhelyére. Felfelé sétálva meséltem a srácoknak a környékbeli kocsma tapasztalataimról. A Bicajos hely (u Alberta) felkeltette az érdeklődésüket, így végül betértünk oda is. Egy reneszánsz festő külsejét idéző, fehér hajú, nagy, fehérszakállú, mosolygós bácsi mellé telepedtünk le. A nyelvi nehézségek ellenére szóba, illetve italba elegyedtünk. Végigkóstoltuk a helyi szortimentet, a bátrabbak tömény után is nyúltak. Az összes sör helyi volt, már amennyire a gerillafőzetek annak tekinthetők.
5665. Desina. Sima 10-es szűretlen világos láger, szépen összerakva.
5666. Schönbier. 12-es bécsi láger. Meglepően fakó volt, az íze sem győzött meg.
5667. Vendetta. 14-es IPA. Hm, hm. Többet vártam tőle.
Innen már tényleg mézes sörözni mentünk (volna), de úgy tűnik, sajnos bezárt. A FB oldalukon akadnak viszonylag friss bejegyzések, mégis elég elhagyatottnak tűnt a hely. Mivel a jelek szerint a vonatos hely is az enyészet martalékává lett, maradt zárásnak a Pegas! Még az utolsó körre beülhettünk zárás előtt, amiből kettő lett, már annak, aki meg tudta inni. Itt is magyarokba botlottunk, egy házaspárba és Brnoban élő lányukba. Mennyi az esélye annak, hogy belépve egy morva kocsmába azzal fogadják az embert, hogy „Áléáléáléóóóóóóóóóóóó, ……!” majd meghívnak minket két perc ismeretség után 1-1 korsó sörre, miközben ők borozgatnak? Ezzel meg is lett alapozva a záróra hangulata és még Sanyi sem haragudott meg. A személyzet már annál inkább! Elég nehezen tudtak kitessékelni minket, cirka fél órával zárás után. Innen már a szállásainkra vezetett utunk. Másnap indulni kellett haza. Mi Zsiráffal két órával későbbi vonattal jöttünk vissza, így még volt időnk ebédelni egyet az előző napi közeli kisvendéglőben, majd fura mód, a szolid bevásárlás után egy cukrászdába ültük be sütizni. Két nap alatt 13-szor botlottunk magyarokba. Hogy, hogy nem, itt valahogy mégsem.
No, összegezve! Jó hangulatú, sörökben és sörözőkben változatos kiruccanásunk volt ismét! Ahogy a csapatunk, a meglátogatott véndöglátó helyek összessége is igen eklektikusra sikeredett. A szokásosnál is kacifántosabbra, márpedig a változatosság gyönyörködtet...! :-)
Annyit még azért hozzátennék, hogy „a búzasör sejtmembránból húzza a levet”!
2018. október 20.:
A különlegességek napja! Felsőzsolcára, az egykori Serforrás Sörfőzdébe voltunk hivatalosak mi, a legfanatikusabb hazai kisüzemi pohár-, korsógyűjtők. Vaskó Gyuri bátyánk, a főzde egykori tulajdonosa és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének örökös tiszteletbeli elnöke, aki hosszú, hosszú éveken át vezette az egyesületet számos különleges relikviát őrzött meg az elmúlt 25 évből, köztük egyedi darabokat is. Ezek egy részétől vált meg most. Gyűjtőtársaimmal, egyben barátaimmal igazságosan megosztoztunk a legizgalmasabb darabokon, miközben azon szerencsések, mint én, akik nem vezettek elszürcsölgettünk jó pár korsó Mályi Ászokot, amit magunknak csapolhattunk, ajándékba kaptunk Gyuri bátyánktól, miközben megismerhettük e ritka relikviák történetét első kézből. Az összeröffenés végén még egy ajándék sörkülönlegességgel is gazdagodtunk. Gyuri bátyánk eredetileg úgy tervezte, kisorsolja közöttünk, de végül a mellett döntöttünk, inkább kóstoljuk meg közösen.
5647. Adalbert Ale. A prágai Břevnovsky Klášterní Pivovar 3,5%-os létére is karakteres ale-je. Viszonylag magas hőmérsékleten fogyasztottuk, de így is abszolút fogyasztható volt.
Az oda-vissza utat Balázzsal és Jóskával tettük meg. Balázs volt az áldozati sofőr. Visszafelé még beugrottunk Miskolcon a ZIP’s-be. Megkóstoltunk pár sört, mind új lett, lesétált mellé egy egészben sült első csülök, ráadásul frankó poharakat, korsókat is tudtunk venni.
5648. ZIP's Mosaic s. A Miskolci Mosaic session változata.
5649. ZIP's Witbier. Kicsit szokatlan krakterű belga búza.
5650. ZIP's Friendly Haze. Tripla kollab. Varvar – First – ZIP. Barátságos kis NEIPA, bár nekem inkább APA-nak tűnt.
5651. ZIP's Grapeyard Shift. Furmint mustos APA. Ennek megfelelően kacifántos.
Visszaérve Gyöngyösre a vacsora mellé még Jóskának hála legurítottunk együtt egy igazi különlegességet.
5652. Karácsony 2017. Veszprémvarsányban egy Horváth Zsolt nevű srác főz Szent Hildegard Sörmanufaktúra néven házi söröket. Jóska barátomnak hála címkéim, poharam is van tőle, ráadásul még ezt a 2 éve főzött különleges kakaós, vaníliás fekete karácsonyi sört is megkóstolhattam. Igen kiváló darab! Gyönyörűen összeértek benne az ízek!
Erzsinek pedig külön köszönet, amiért elengedte Jóskát és a finom almás sütiért is! ;-) Édesanyám almáspitéjét idézte fel bennem. :-)
2018. október 19.:
5646. Borsodi Nitro. Jóskával többször terveztük, hogy sörözünk egyet-kettőt együtt itt, Gyöngyösön. Pár hónapja egyszer már összejött, de azóta is kerestük rá az újabb alkalmat. Hát, most összejött a szombati közös programunk ürügyén. Sajnos a helyi erők, Gabi, Szabi, Csepi közül senki sem tudott csatlakozni, de azért így is jól éreztük magunkat! Bóklásztunk kicsit a városban. Azt hittem, új sört nem fogunk kóstolni, de mint kiderült a Muuby’s-ban csapolják a Nitrot. Először azért Hoegaardent ittunk, mert azért mégis csak…, de aztán úgy hozta a sörs, hogy egy korábbi kipufogós kollégának hála, akivel összefutottunk a tetthelyen, lecsúszott 1-1 Nitro is. Nem bántuk meg. Teljesen vállalható volt.
2018. október 17.:
Müncheni Lidl szortiment:
5641. (Perlenbacher) IPA alkohol Frei. Meglepően fogyasztható, kicsit azért tudathasadásos holmi.
5642. (Perlenbacher) Premium Pils Bier. Középszerű valami.
5643. (Perlenbacher) Märzen Spezial Bier. Elfogadható cucc.
5644. (Perlenbacher) Keller Bräu Bier. Korrekt motyó.
A „Perlenbacher” azért van zárójelben a nevük előtt, mert alapból csak a típus megjelölés van a hascímkéken, illetve a doboz elején és a hátoldalra írták rá, hogy „Powered by Perlenbacher”, ami már csak azért is vicces, mert ez nem egy sörgyárat takar, a Lidl saját sörmárkájának neve, amit hol itt, hol ott főzetnek le. Túl sok infót nem találtam róluk a neten, ami volt, az meg ellentmondásosra sikeredett. Valószínűleg Frankfurtban készültek, de egyáltalán nem biztos. Poénnak azért jók voltak.
5645. Soproni Óvatos Duhaj APA. Volt már pár éve egy Soproni APA csapolva a piacon. Annak nem ismerem a paramétereit, de megkockáztatom, hogy ez nem az a recept. Az anno egész korrekt volt multi kultiként, ezzel viszont szerintem feltalálták a fűnyíró APA sörtípust. Ez egy totál jellegtelen, semmitmondó „sör”. 27/16.
2018. október 16.:
Balázs barátomtól kaptam egy Bocskai szortimentet, plusz Münchenből hoztam pár kézművesnek látszó sört a Riedenburger Brauhaustól. Ma ezek kerültek sörre.
5634. Freedom Búzasör. 5,7%-os, korábban 5-ös volt. Volt benne egy kis falsch karakter, de összességében jól esett.
5635. Freedom Hungária. 7%-os világos láger. Sajnos már meg volt savanyodva, így nehéz értékelni. Talán legközelebb…
5636. Freedom Vaníliás Bourbon. Ez 5,5%-os, 6-os volt korábban. Elsőre sem volt rossz, de most piszok jó!
5637. Freedom Mézes Porter. Ez 5,6%-os, szintén 6-os volt. Sajnos ez is savanykás! Egyébként mézes létére meglepően száraz karakterű.
5638. Dolden Null. Alkoholmentes német IPA. Meglepően jó! Bár az illatán először az alkoholmentes sörökre jellemző édesség érződött, később előjött a komló „csodája” illatban, ízben egyaránt. Szépen elfedte a vékonyságát, bizonyos határok között…
5639. Dolden Sud. 6,5%-os IPA. Ebben elvileg valami ősi eurázsiai búzafajta is van, malátázva. „Emmermalz”. Kacifántos cucc. Jó. Jó!
5640. Dolden Dark. 6,9%-os porter. Lehet, hogy megcsömörlöttem? Talán inkább egy rántotthúst kellett volna bontanom e helyett a sör helyett? Nem tudom! Minden esetre elég unalmasnak tűnt! 23/12.
2018. október 15.:
Kolléganőm Andi férjének, Péternek hála igen szép litván szortimenthez jutottam. Tegnap kezdtem meg a sort, ma pedig kifejezetten ezekre összpontosítottam.
5629. Rinkuškiu Pilsneris. A litván Biržai Rinkuškiai nevű sörfőzdéjének, sörgyárának(?) pilzenije. Csak 3,8%-os, mégis kiváló! Csúszós, zamatos, van teste, van karaktere. Szépen, igazi pilzenisen komlózott.
5630. Rinkuškiu Proginis. Elvileg ez egy „sima” 5,2-es prémium világos láger. Ahhoz képest ölég kacifántos íze volt. Markáns, meglehetősen édes, de nagyon jó.
5631. Alaus Kelias. Ez is egy világos láger, csak nem igazán „prémium”, pedig ez 5,5-ös. Landbier, vagy mi. Az „asztali bor” sör párja. Nem nagy szám, de abszolút vállalható.
5632. Rinkuškiu Kartusis. 5%-os bitter ale. Az! Furmányosan, de az! Gondolom, a komlózása vitte bele azt a csavart, amitől nehéz eldönteni, hogy szeretem, vagy nem szeretem. Minden esetre igazi egyéniség.
5633. Rinkuškiu Juodasis. 4,2-es schwarzbier. Az elején tök szimpatikus volt, aztán a vége felé kezdett kicsit unalmassá válni. Összességében nagyon jó kis szortiment volt!
2018. október 14.:
5627. Patronus Weissbier Alkoholfrei. A mannheimi Eichbaum áruházlánci sörsorának egy tagja. Elég pocsék. Klasszikus, édes alkoholmentes sör íze van, a búza jelleg egyáltalán nem jön át.
5628. Senojo Vilniaus Kvietinis Alus. 5%-os szűretlen litván búzasör Vilniuszból. Másabb a karaktere, mint a bajoroknak, de kellemes. Bár szerintem egyébként azt a stílust szeretné hozni. Előtte egy másik vilniuszi búzasört ittam ugyanettől a gyártól. Összetevők azonosak, alkohol tartalmuk is, ennek ellenére belga búza jellege volt. Ki érti ezt? Azt még 2012-ben kóstoltam először, így már régóta listán van. 20/9.
2018. október 13.:
5625. Unertl Bio-Weisse mit Dinkel. 5,2-es tönkölybúzás szűretlen bajor búzasör. Münchentől keletre, Mühldorf am Inn-ben főzték. Mindig félek a bio söröktől, mert sokszor a sör minősége helyett csak a „bioság” a fontos, de ez remek, klasszikus bajor búza.
5626. Neumarkter Lammsbräu Dunkle Weisse. 5,1-es zamatos kis darab. Előtte legurítottam az alkoholmentes változatát is. Azt már 2013-ban listáztam. Van némi hasonlóság köztük, de azért…! 18/8.
2018. október 12.:
5624. Schweinsbräu Weisse. 5,2-es szűretlen bajor búzasör a Münchentől dél-keletre fekvő Glonnhoz tartozó Herrmannsdorfból. Előtte legurítottam másik három bajor búzasört, amiket már korábban listáztam. Az a gyanúm, ezek a bajorok értenek a búzasör készítéshez! 14/6.
2018. október 11.:
Tegnap volt 1 éves keresztlányom, Kingus kisfia, Levi. :-) Úgy tűnt, élvezte a kis krapek a központi szerepet a családi összeröffenésen! :-) Kivételesen a sárga földig le szarvaspörkölteztem, tortáztam, sütiztem magam! A bratyóm remek pörit főzött, Kingus és Niki finom piskótatekercset és kókuszgolyót készítettek és a két torta is remek volt. Így tegnap nem söröztem, de ma igen. :-)
5621. Isarkindl Lager Hell. 5,2%-os freisingi bajor helles. A típushoz képest meglepően testes. Egyszerűbb, kevésbé karakteres, szárazabb ízre számítottam. Nagyon jó kis sör!
5622. Wirts Madl Bayrisch Hell 1516. A passaui Löwenbrauerei bajor hellese a REWE ABC hálózatnak főzve, a RateeBeer szerint. Csodálkoztam, miért görcsöltek vele a pénztárnál, hát, már tudom! Hiányzik az üvegről a hátsó címke. A pénztáros nem tudta beolvastatni a géppel, én meg így nem tudom az alkohol tartalmát. Tanulságként az itthoni kereskedőknek: Nem ment a pénztáros másik üvegért, a kollégáját sem küldte, sőt, még csak engem sem! Meg azt sem mondta, hogy ezt hagyjam ott. A fülesén szólt a kollégáinak, azok bediktálták a szükséges kódot és már vihettem is a sörömet…! Egyébként nem volt rossz, de nem is kiemelkedő.
5623. Starnberger Hell. Berg am Starnberg See-ben főzött bajor helles. Mindössze pár km-re tallááható Münchentől ez a kis tóparti település, eddig még sem volt szerencsém egyik sörükhöz sem. Korrekt kis darab. Ez is testesebb az átlagosnál. 10/5.
Levike, Isten éltessen sokáig! ;-)
2018. október 9.:
5620. Augustinerbräu Oktoberfest Bier (2018). A címkén nincs évjáratolva ez a sör és még mindig nem tudom biztosan, minden évben más főzetet készítenek-e az egyes sörgyárak az Oktoberfestre, de ez 6,3-as, a 2009-ben listázott meg 6%-os volt, így mindenképpen listán a helye. Hozzátenném, mivel pont az Augustiner kerthelyiségében sikerült letelepednünk a Festen, igen dominánsan kiderült, hogy az a sör, amit ott ittunk literes korsózva (szerencsére) egyáltalán nem hasonlított erre a boltokban, palackban kaphatóra! Ez egy túlságosan alkoholos ízű főzet, nagyon hiányzik belőle a harmonia, a Festen csapolt viszont kiváló volt! Szerintem egyébként alacsonyabb alkohol tartalommal, bár ezt valószínűleg soha nem fogom megtudni! Most akkor azt is listáznom kellene? Önkormányzattalan vagyok! 6/2.
2018. október 8.:
5619. Hofbräuhaus München Helles Vollbier. Az, ami. Nem kiemelkedő, de jó. Pillanatok alatt lecsúszott, ami a mai nap után nem meglepő! A müncheni út első gyümölcse. 2/1.
2018. október 6.:
Egy nehéz nap éjszakája után, nyolc év elteltével újra Münchenben ébredtem. Nyolc év kihagyás után, harmadszor ruccantam ki Szentpéteri Gabi barátomnak hála az Oktoberfestre, most először elsősorban Viktor barátom miatt. Kb. 1,5 órával hamarabb kiértünk, mint terveztük. A társaság jó volt. Lazítós, sörözgetős, sztorizgatós, aki szerette, annak töményezős. Kiérve először bevásároltunk itthonra. 4 boltot jártam(tunk) végig, mire összejött egy kis kóstoló pakk az elkövetkezendő hetekre. Aztán bevetettük magunkat a belvárosba. Előbb egy kis szilárd reggeli, fehér bajor kolbász pereccel, aztán jöhetett a folyékony.
5618. Bio Hefe Weisse. A Landshuter Brauhaus szűretlen világos búzasöre. Túl volt hútve és elég türelmetlen voltam, így csak az utolsó néhány kortynál mutatta meg igazi önmagát. Remek volt! A Marien platz közelében lévő piacon toltuk őt is, meg a kaját is. A pohárra ígéretem van Viktortól, hogy ha legközelebb arra jár, megpróbálja megvenni nekem, mert bizony igen szép volt! Utána eltöltöttünk jelentéktelen 1-1,5 órát azzal, hogy jegyűzérre vártunk a környéken, eredménytelenül, majd átbattyogtunk az Oktoberfestre. Mint utólag kiderült, a csapat egy része nem jutott be sehova, inkább keresett egy krimót a környéken, de mi Viktorral végül az Augustiner kerthelyiségében otthonra leltünk egy fél csülök és néhány mass erejéig. Utána ismét összegyűlve elindultunk az Allianz Aréna felé, ahol ugyan méreg drágán, de sikerült meccs jegyeket vennünk. Szanaszét ülve nem volt olyan a hangulat, mint ha megoszthattuk volna egymással az élményt, de így se volt rossz! Második Bayern meccsemen is a vendégcsapat győzött, ezúttal a Gladbach. Mivel most is a vendégszektorban voltam, igen csak vidám emberek vettek körül! A meccs után kicsit bóklászgattunk, mire mindenkit sikerült összeszedni, ez mondjuk nem volt betervezve, de végül hiánytalanul indultunk haza. A visszaút, mivel a meccs alatt gyakorlatilag ki ment belőlem az utolós csepp alkohol is, nem volt túl rózsás, de a lényeg, hogy összességében jól sikerült a kiruccanás! Köszönet érte minden érintettnek! :-)
2018. október 4.:
5611. Egyszeregy. Reczer – Beercase kollab a Nyúlból. Búza IPA. Az eddigi reczer kollabok közül ez ízlik a legjobban. Kiváló főzet!
5612. Fehér Nyúl Pils. Az. Szimpatikus főzet, bár ha az ár-érték arányt nézzük egy jól sikerült gyári pilzenihez képest, akkor…
5613. Super Geil. Már megint egy újragondolt pilzeni, ezúttal a Mad-től. Nem rossz sör, de szerintem semmi köze a pilzeni stílushoz, amit meg egyébként baromira nem kell újragondolni véleményem szerint.
5614. Mangover. Reczer – Fehér Nyúl kollab. Mangós strong pale ale. Ez nem én vagyok.
5615. Zentus Dany Brown. Vörös ale / láger hibrid Szentesről. Valószínűleg jó sör lehet, de sajnos ennek az üvegnek a tartalma már meg volt savanyodva, így a lefolyóban végezte.
5616. First Birthday Hop Cake. Erről a dupla IPA-ról valamiért halovány emlékeim vannak, de az biztos, hogy nem volt rossz.
5617. First Irish Man. Ez az ír vörös viszont egyértelműen elég vad volt. Hiányzott belőle a harmonia. Azért rossz ez sem volt!
2018. október 3.:
5608. Rastinger. 4%-os tescos csoda. A RateBeer és a pivnici.info szerint is lengyel gyártású, Rakszawából. Hogy én minden hülyeséget megveszek?!
5609. BDPST Beerfest IPA. 4,8-as, így inkáb session IPA. Remek az illata, csak túl sok benne a szénsav, ami az íze, az ihatósága rovására megy. Mondjuk, jót lehet tőle böfögni! Nem rossz, nem nagy szám.
5610. Collab – Nutty Moose. Monyó - Konix közös főzet, hordóban érlelt gesztenyés árpabor. Ölég szimpatikus. 1-2 év múlva biztos még jobb lesz.
2018. október 2.:
5604. Malz Mandl. „Malzlimonade”, ahogy a címkén írják. Osztrák agymenés a Brauerei Hirttől. Agyaltam rajta pár napot, egyáltalán listázzam-e?! Szénsavas üdítő minimális maláta kivonat tartalommal. Ha kólaként bontottam volna fel, valószínűleg megiszom, így esélye sem volt. Csak azért listázom, mert a nevében kihagsúlyozták a malátát és merészen a sörös polcokra tetették ki, rendes, NRW sörös üvegbe töltve.
5605. 1993. Békésszentandrási münchener helles. Nagyon az és nagyon jó! Ezt én a helyükben felvenném az állandó szortimentbe! Semmi extra, de amit tudnia kell, azt tökéletesen tudja. A csupa nagybetűs IVÓ SÖR.
5606. Pécsi APA. Többen lehúzták a neten. Én nem értem, miért. Szerintem kifejezetten korrekt sör. A gyár plitikai hátterével én nem foglalkozom. Fogyasztóként Örülök, hogy igyekeznek emelni a söreik minőségét, szerintem eredményesen.
5607. Left Handed Dragon. 8,5%-os dupla IPA a Reketyétől. Nem rossz főzet. Ittam már sokkal jobb és sokkal rosszab DIPA-kat is.
2018. október 1.:
Egy különleges kóstoló napja. Ezt töltöttem fel róla a FB-ra:
"Nos! Sörapu remélem, nem haragszol meg rám, de kíváncsi voltam! Megkóstoltam egymás után a két Keserű Mézet. Az eredeti a legelső Főzdefeszten kóstolt főzetet idézi. Méz nélkül is mézes, testes, harmonikus, illatos és szépen, besimulósan keserű. Harmonikus csodás főzet! Sajnos viszonylag régen kóstoltam utoljára! Ha másra nem, arra most nekem nagyon jó volt ez a kellemetlen szituáció, hogy emlékeztessen, sűrűbben vegyek belőle! Egyik legnagyobb hazai kedvencem! A "mostoha testvér" se rossz sör. Illatos, az alap íze halványan emlékeztet az igazira. Sokkal szárazabb, elég vad keserű. Hiányzik belőle a harmónia. Mind a kettő "ismerős" ízű, de míg az eredeti azért, mert saját maga korábbi főzeteink szép emlékét hozza, utóbbi egy már korábban kóstolt, valami más sör ízére hajaz. Az igazit korsószámra tudnám inni, a "másolatot", főleg a vad keserűsége miatt messze nem. Egyszerre egy bőven elég belőle. Egyébként most először írom le gondolataimat előbb ide a FB-ra a robier.hupont.hu oldalamat megelőzően és még egy másik korábbi szokásomat, saját magamnak állított szabályt is megszegek. Nyilvánosan pontozok, továbbra is fenntartva, hogy ez csak az én abszolút szubjektív véleményem. A Keserű Méz az első kóstolás óta nálam a saját 1-től 10-ig terjedő skálámon 10 pontos, a "mostoha tesó" 7." 5603.
2018. szeptember 29.:
5598. Hop Quijote. Reczer – Ogre közös IPA a Fehér Nyúlban főzve. Finom, de nem fogott meg.
5599. Chimay Cinq Cents (Triple). 8%-os világos trappista ale. A „Cinq Cents” igazából a régi neve, most már nincs rajta a címkén. Benne van Michael Jackson 500-as könyvében. Méltán!
5600. Albrau Fără Alcool. Vicces, hogy pont egy alkoholmentes román sör lett az 5600.! Nem volt szándékos. Erdélyben is megvehettem volna, de nem fanyalodtam rá, viszont amikor kisvártatva Tápióbicskén újra belebotlottam egy ABC-ben, jelnek éreztem és megvettem. Fogyasztható kategória.
5601. Fehér Nyúl Barley Wine. 11%-os árpabor. Nagyon édes illatú, édeskés, de mégis markánsan keserű főzet. Remek!
5602. Van Pur Zero. Asszem, ezt a lengyel alkoholmentest is Tápióbicskén vettem. Azért durva! Összességében ez, meg a másik jók voltak arra, hogy markánsan kontrasztos legyen a mai kóstolgatás. Nem bántam meg egyik megnyekkentését sem.
2018. szeptember 27.:
5594. King Kapia. A lengyel Kingpin sörfőzdében, Monyóval közösen főzött fűszeres foreign extra stout füstölt kápia paprikával és korianderrel. Ez nagyon frankó volt! Nem gondoltam volna!
5595. Sauvignon Projekt – Borbeer 01. Rothbeer agymenés a Mad-ben főzve. Tudtam előre, hogy nem fog ízleni, de akkor minek vettem meg?!
5596. Kollabors. Reczer – URH. közös főzet. Ennél részletesebben kellene megadni, hogy Reczer Gábor kikkel dugta össze a fejét a recept érdekében, de erre is ugyanazt tudnám írni, mint az előzőre, akkor meg minek vesződjek vele?!
5597. Kazánházi Credo Clone. Robi barátomék házi főzete. Rég ittam eredeti Credot, így nem tudom vele összehasonlítani. Minden esetre volt benne valami furcsaság, de soha rosszabbat!
2018. szeptember 26.:
5590. Corvinus Rex. Az eredetileg felsőzsolcai, lánykori nevén Kortynak hívott tokaji aszúesszenciás sör Horizontban főzött változata. Nagyon más volt, mint amire emlékszem. Jóval szárazabb és kevésbé karakteres. Fogyasztható darab.
5591. Bonsai. Csupor – Dezső macera a Legenda Centerből. Duplán barrikolt serital. Nem tudom, hogy a barrikolástól volt savanykás, vagy csak túl sokáig vártam a megkóstolásával. Minden esetre nem jött be az íze.
5592. Predná Hora Tmavy Citrónovy Sladovy Nápoj. Így jár az, aki nem olvassa el, mit vesz! Még a pozsonyi börzén gyűjtöttem be. Csak arra figyeltem, hogy kisüzemi, azt nem néztem meg, hogy alkoholmentes citromos barna szmötyi.
5593. Two Headed Giant. Szedres imperial stout a Mad-től. Nekem túl kacifántos, de egyébként igen komoly darab!
2018. szeptember 25.:
5586. Space Next Meteor. HopTop-ban főzött rómaiköményes búza. Harmonikus, finom söröcske.
5587. Joe Bácsi. A Sörművek lime-os világos lágere. Nem tetszett a karaktere.
5588. Zirci Apátsági Havaska. Fűszeres barnaság. Ez is szép harmonikus darab volt. Szerethetően fűszeres.
5589. Tennent’s Extra. Erős skót világos láger. 9%-os. Semmivel sem volt jobb, mint a pár napja kóstolt hasonszőrű társai.
2018. szeptember 24.:
5581. Fehér Nyúl Berlin Callin’. Homoktövises berliner weisse. Még a főzdés buli végefelé került szóba, hogy aznap este van a bemutatója. Sikerült Sajgó Álmosnak köszönhetően beszerezni belőle egy üveggel. Hozza, amit kell. Gondolom, azért nem meglepő, ha azt írom, nem lesz a kedvencem, mivel savanyított sör.
5582. Rafa. Fehér Nyúl – SirBolt’s közös recept. Savanyított IPA. Régóta állt már a hűtőmben, féltem tőle. Hm. Az az igazság, ez jó!
5583. Figgy Trick. Fügés berliner weisse a HopTop-tól. A gyümölcsössége elfogadhatóvá tette a savanykásságát, még nekem is.
5584. Mangose. No, ez viszont már kiverte a biztosítékot! Túl van azon a határon, amit én még tolerálni tudok egy savanyított sörnél. Ráadásul mindig fájó szívvel kóstolom a savanyított gose-kat, mert az első kettő, amit valaha kóstoltam (savanyítatlanul), - a Hedon Infúziója és Adi barátom otthon főzött változata – mind a kettő szuper jó volt!
5585. First Belgian Cherry. Elvileg elfogytak a savanyáim, bontottam hát egy belga gyümölcsöst pösti módra. Lehet, hogy túl nagyot ugrottam? Fanyar, lambicos ízre számítottam, ami bele illett volna a mai szortimentbe, de egy nagyon műízű édes valamit kaptam.
2018. szeptember 22.:
Osztottunk, szoroztunk Csabival és arra jutottunk, hogy muszáj összehoznunk egy közös sörfőzős kóstolgatást, mert a franc tudja, mikor lesz rá legközelebb alkalom! A tábornok úrral és az általam most megismert Dezső barátjával négyen hajtottuk végre a projektet. Úgy érzem, minden szempontból eredményesen! Jó hangulatban, naagyjából fele-fele arányba új és már ismert söröket kóstolva, tepsi én féle pizzát összdobva és bevéve egy vörös alapokon nyugvó komlópusztító sört főztünk.
5571. XI. Kutyvasz IPA Butyka Serital. PZS barátunk imperial IPA-ja. Igen jól sikerült, illatos darab. Ő „csak” IPA-nak nevezte el, de ez bizony imperial IPA.
5572. XII. Kutyvasz Vörös ale Butyka Sör. No! Az az igazság, hogy bocsánat, de ez nagyon nem jött be! Büdös is volt, meg az íze sem volt szimpatikus.
5573. Fóti Flamingó. Trópusi gyümölcsös IPA. Az illata kellemesen indult, az íze már nekem túl kacifántos volt.
5574. Simon Wild Brett IPA. Karl savanyított IPA. Jobb volt, mint amire számítottam.
5575. So 2013 IPA. A DimboLab régivágású IPA-ja. Amolyan funkcionális angol IPA. Annak jó, de pont ezért nem túl izgalmas.
5576. Clockwork Tangerine. A Brew Dog citrusos session IPA-ja. Kicsit falsch volt az íze. Furcsán citrusos.
5577. Mátyás Sör. „Fóti Pils minőségben”, ahogy ezt régen mondták, illetve írták volna a címkén. Az.
5578. Zajos Tücsök. Jó másfél éves Két Tóth főzet. Árpabor. 9% fölötti az alkohol tartalma. Jóval 10 fölé kellett volna erjednie, de megállt igen magas cukortartalomnál. Érdekes és abszolút fogyasztható karakterű sör, de sajnálom, hogy nem érzek rajta fejlődést az idő múlásával! Azért most már ideje listáznom.
5579. Detox. Guri dupla IPA. Milyen jó, hogy Nagykátán nyitottak egy sörházat?! Remek, típusazonos főzet.
5580. ZIP’s Smoke in the Water. Elég szerény az imperial stout típus megnevezés egy 14%-os sörre! Utolsónak kóstoltuk, már ölég fáradtan. Emlékeim szerint mglepően száraz volt, de ennek ellenére nem ütött ki belőle durván az alkohol. Jó koncepció.
Még egy aranyköpés a végére tápióbicskei módra: „Frecsog, mint Dávid Ibolya!” Csabikám, miért is hangzott el?
2018. szeptember 21.:
5567. De Helder Strong. Lengyel gyártású tesco-s, 7%-os világos láger.
5568. Sterling Forte. Francia gyártású auchan-os 8%-os világos láger.
5569. Arsenal Micne. Ukrán 8%-os világos láger Lembergből. Hasonló karakterű volt mind a három. Erős és édes. Nem túl izgalmas. Az egyik ráadásul túl édes volt, de így napokkal később listázva már bizonytalan vagyok, melyik. Fogyasztható kommersz cucc mindegyik.
5570. Leffe Radieuse. Az előzőek után nagyon megérdemeltem ezt a remekművet! Már évek óta szerettem volna megkóstolni, de nem járok belga sörözőkbe, máshol meg eddig nem botlottam bele. 8,2%-os de ennek nem csak ereje, finom illata, mesésen harmonikus íze is volt.
2018. szeptember 20.:
5566. Konrad Svetly Ležák. 5,2-es, dobozos, pasztőrözött cseh világos láger. Minimum ilyeneket kellene inni mindenkinek, aki „(nagy?!) sörösnek” vallja magát. Semmi extra, de sör.
2018. szeptember 19.:
5564. SKOL Nepasteurizat. 11/5-el ez is egy kifacsart valami. Ahhoz képest iható volt. Sima, román világos láger.
5565. Zimbru Premium. Ide most csak egy macskakörmöt kellene tennem. Az egyetlen talán érdekes dolog a mai kóstolásban, hogy utóbbit nem Erdélyből hoztam, hanem a tápióbicskei Coop-ból.
2018. szeptember 18.:
5561. 5,0 Original Weiss Beer. 4,9%-os fogyasztható német szűretlen búzasör.
5562. 5,0 Original Lager Beer. 5,4%-os német világos láger. Ez mönchengladbachi, így jobbhíján a másikat is oda írtam. Egy hamburgi cég forgalmazza őket, annak a neve 5,0. Déván vettem mind a kettőt még augusztusban.
5563. Hunyadi Mátyás. Többszörösen listázott sör. Azért kerül fel újra, mert kikerült belőle a kukorica. Érződik is rajta, sokkal ihatóbb. Dóka Gyuri gyűjtötte be nekem (is) a Gyulai Kézműves Sörfesztiválra készített címkével. Köszönet érte!
2018. szeptember 17.:
5558. MaDonna Orange Surprise. A Martens román witbierje. Korrekt darab.
5559. MaDonna Ambre Précieuse. Félbarna belga ale. Ez is teljesen fogyasztható volt.
5560. Orasul Vechi Bruna. Azt hittem, ez a barna láger is román, mint a másik kettő, de mint kiderült, moldovai. Annyi baj legyen! Finom volt. Mind a három Dévai beszerzés.
2018. szeptember 16.:
5555. Zorall. Igen! A zenekarról kapta a nevét a Rizmajer fekete IPA-ja. Igazság szerint még 8-án kóstoltam a csepeli sörházban csapolva, csak az a nap erősre sikeredett, így lefelejtettem. Több okból is szerencsére, vettem belőle 3 üveggel, így újra meg tudtam kóstolni. Csapolva k..va f..sza volt, üvegesben csak simán, f..sza! Szóval igen remek sör! Nehéz eldönteni, de egyre inkább úgy érzem, a fekete IPA a kedvenc sör típusom. Piszok nehéz jól elkészíteni, de ha sikerül…! No, Riziéknek sikerült!
5556. Monostori Manusz Irish Red. Ezt a remek ír vörös sört a Fehér Nyúlban tartott klubos bulink alkalmával Baráth Attila sörfőző barátunktól gyűjtöttem be. Azóta, mint megtudtam FB oldalának hála, igen komolyan veszi a házi sörfőzést! Hááát, az az igazság, hogy nem szeretnék lemaradni egyik söréről sem!
5557. Omnipollo Magic 3,5. Ananászos gose. Biztos jó. Nekem inkább csak fogyasztható. Belgiumban főzették egyébként.
2018. szeptember 15.:
5553. Orange County. Narancsos session IPA.
5554. Chill Haze. Maracujás IPA. Két MADgondolatlannak egyáltalán nem nevezhető sör. Előbbi igen csak bejövős volt, utóbbi nekem már túl kacifántos ízeket adott, de értettem benne a koncepciót.
2018. szeptember 13.:
5552. Zăganu Brună. Kézműves román barna sör. Felveszi a gyári román barna sörökkel a versenyt, de nem jobb náluk.
2018. szeptember 11.:
5550. Haiduc. Román áruházlánci sör. Régen létezett ezen a néven egy sör a scorniceștiben működött sörgyár szortimentjében. Nem tudom, ennek van-e köze hozzá, minden esetre ez a főzet már Galacon készült. 11,5 / 5 Balling / alkohol aránya alapján meglepő, hogy édes! Hogy maradhatott benne még ennyi cukor? Meglepő, de elfogadható darab.
5551. Sülysápi Rozssör. Két Csabának köszönhetem ezt a kóstolót. 3 Kiss Csabának, amiért lefőzte és kaphattunk belőle, Barkas Csabinak meg azért, mert elhozta nekem. Kifejezetten jó sör. Nem teljesen az az íz világ, amit egy roggentől várok, de amíg úgy érzem, minden cseppjét magamévá kell tennem, addig nincs miről beszélni! Igen korrekt, testes, szinte harapható darab!
2018. szeptember 10.:
5546. Steam Brew German Red.
5547. Steam Brew Imperial IPA.
5548. Steam Brew Imperial Stout. Három kézművesnek álcázott, áruházi sör a németországi Eichbaum sörfőzdétől Mannheimből. Ők rengeteg, nagyáruház láncnak főzött sört készítenek. Most a Tesco rendelt tőlük egy kézműves sörökre hajazó szériát. A barátaim véleménye megoszlott róluk. Nekem lényegében ízlettek. Főleg az első kettő, azok szerintem jól összrakott, típus azonos sörök. Az imperial stout ereje meg van, de azért az íze kicsit vékony a típushoz. Összességében egyáltalán nem csalódtam bennük. Soha rosszabb söröket.
5549. Schönbrunner Weissbier Dunkel. Dévai beszerzésű bajor sötét búzasör. A világos párjához hasonlóan nem kiemelkedő, de korrekt darab. Abszolút vállalható szériát sikerült ma kipecáznom a hűtőmből!
2018. szeptember 8.:
Nagyon jó hangulatú sörfőzde látogatós bulit tartottunk Pesten, a Fehér Nyúlban! A könnyen megközelíthető helyszínnek hála az átlagosnál többen voltunk, viszont pont a könnyebb hazautazás miatt most nem volt éjszakába nyúl dorbézolás, de ez nem baj, így is maximálisan elérte célját a foglalkozás! Balázs barátomnak köszönhetően úri dolgom volt, oda-vissza autóval utazhattam, ami nagyon nagy könnyebbség volt a sok-sok pohár, korsó miatt, amiket vittem és hoztam. Hálám örökké üldözni fogja és nem csak ezért! A helyben csapravert és a tartályból megkóstolt sörök már jó ismerősként köszöntek vissza, de azért két újdonságot még így is fel tudok venni a listámra ez alkalomból.
5544. Red Summer Rain. Talán pofátlanság a Fehér Nyúlban egy Mad kollab sört kóstolni, de Csabi barátomtól itt vettem át, másik cimboránk, Csanádi Ulu Tibi kíváncsi volt rá, én meg örültem, hogy nem egyedül kell megkóstolnom, szóval ezt a Spanyolországban, a Laugar sörfőzdében főzött görögdinnyés savanyított sört végül a buli alatt kóstoltuk meg. Azt kell mondanom, hogy nem ettől fogom megszeretni ezt a sör típust, de abszolút értettem, mi volt a koncepció. A stílus kedvelői számára ez valószínűleg egy kiváló sör lehet.
5545. Fehér Nyúl Tállyoló. Kölcsön kinyír vissza jár! Kocsmaturista barátunknak hála előkerült egy alkalmi Fehér Nyúl főzet, egy Tállyára szánt IPA. Ezt Tibinek és persze Sajgó Álmosnak köszönhetően kóstolhattuk meg. Sajnos már nagyon futott, így nagy része az enyészet martalékává vált, de az a pár korty, amit sikerült belőle megízlelni egyértelműen adta, hogy kiváló sör!
Ami a bulit illet, köszönet jár mindenkinek érte! A vendéglátóknak, a szervezőknek, a résztvevőknek, az értünk mindig annyit dolgozó asszony pajtásoknak és a bográcsmester párosnak a szokásos sok, sok vesződségért, a kiváló étekért! Meg sem érdemeljük őket!
2018. szeptember 7.:
5543. Aigébraij im Dörfli. Nádudvari Zoli barátomtól kaptam ezt a kézműves svájci sört. Viktor barátja is jelentősen kivette a részét abból, hogy eljusson hozzám, mert kint jártak látogatóban, így kocsival haza tudták hozni, ami repülővel szinte lehetetlen lett volna Zolinak. Megmondom az őszintét, én egy kicsit eltöketlenkedtem az átvételét! Mondhatnám úgy is, hoztam a formámat! Csak mostanra jutottam be érte a Kolorba. Viszont, ha már így alakult, Gésa bácsival együtt kóstoltuk meg. Az idő múlása és a hűtetlenség meg tette hatását, kicsit már fáradt volt, de így is érződött rajta, hogy minőségi darb. Típusmegjelölést nem találtam a címkén. Szerintem borostyán ale, esetleg félbarna láger. Wolfenschiessennél jártak a srácok, amikor az ottani várnál belebotlottak egy kis kézműves sörfőzdébe. Onnan származik ez a sör. Egyértelműen a legjobb svájci főzet, amit valaha kóstoltam! Köszönöm szépen!
2018. szeptember 6.:
5539. ¼ Század. Tápióbicskei „bérfőzet”. A Tábornok Úr és Csabi közös főzete, egy piszok jól sikerült saison. Meglepő módon a 10-es Ballingjából 5% alkohol tartalom jött ki. Karakteres, típusazonos, de mégis viszonylag vastagon komlózott söröcske. Szép volt fiúk!
5540. Zentus Double Kitty. Amcsi dupla IPA Szentesről. Hááát, tőlük még rossz sört nem ittam, de még csak közepeset sem! Ez is baromira jól sikerült!
5541. Zentus Betty Juice. „Sima” amcsi IPA. Fordítva szerencsésebb lett volna a kóstolásuk, de így is kifejezetten finom volt. Típusazonos, harmonikus mind a kettő.
5542. Punk Juice IPA. A Hara Punk Mad-ben főzött IPA-ja. Ezek a srácok is jó recepteket szoktak alkotni. Bennük sem csalódtam még! Csak így tovább!
2018. szeptember 4.:
5538. Deszant. Pasztőrözött, szűrt, 8%-os világos ukrán láger az Obolontól. Egész fogyasztható! Még Kárpátaljáról hoztam.
2018. szeptember 3.:
5536. Sadler’s Hop Bomb. 4,6%-os angol west coast pale ale. Sajnos szűrt. Markáns, de messze nem harmonikus komlózású. Összességében nem rossz.
5537. Marston’s Pearl Jet. 4,5%-os angol stout. Igen vékonyka. Kellemes, de hiányzik a teste és nem feltétlenül az alacsony alkohol tartalma miatt. Azért ez sem volt rossz.
2018. szeptember 2.:
5533. Watou Blanche. Belga búzasör Boezingéből. Típusazonos, de összességében ölég gyönguska.
5534. Chimay Rouge. Belga barna ale. Nagyon híres, de szerintem baromira gyenge eresztés! Az elején túl volt hűtve, úgy kicsit „szúrós” volt. Ahogy melegedett, lágyult, de sajnos nagyon alkoholossá vált az íze.
5535. Kőszegi Sör IPA. Horizontos bérfőzésű kőszegi recept. Már egy ideje nem találkoztam az általam „hőkezeltnek” nevezett ízzel. Ennél újra előjött.
2018. szeptember 1.:
5530. Gambrinus bere Vintage. A Heineken Romania 5,5-es világos lágere. Szomjasan, kitikkadva ittam hazaérve a gyöngyösi bolhapiacról. Szerintem elég jó sör, de azért biztos sokat dobott rajta a szitu.
5531. Stuttgarter Hofbräu Naturtrübes Radler. Bocsánat, de ízlett!
5532. Prince. Még lejjebb süllyedtem, ráadásul tudatosan. Még a Bog(i)rácsozás napján, Tápióbicskén vettem ezt a lengyel alkoholmentes sört a helyi ABC-ben néhány társával együtt. Az az igazság, hogy ez is jól esett. Nem volt benne, vgy csak vékony volt az az alkoholmentes sörökre jellemző édes íz, amit annyira rühellek.