Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2015. március 28.:

Egy újabb sörfőzés, amihez Csabi barátom ezúttal is változatos, izgalmas kóstolóról gondoskodott.

2904. Aventinus Eisbock. 12%-os búza jégbak a Schneider Weissétől. Ezt speciel én vittem a sörfőzéshez. Viktor hozta bajor honból.

2905. Skyland Kölsch. László Gergely kölnije. Kifejezetten jól sikerült főzet.

2906. Dzsungelharcos. Mangós sör, egy újabb Skyland főzet. Szénsav sajnos nem nagyon volt benne, mangó íz az viszont dögivel.

2907. Vörös Rébék. Még egy Skyland főzet. Alapvetően finom sör, csak kicsit vékony benne a szénsav.

2908. Adelskrone Premium Pils. Pennys multikulti. Semmi extra, de teljesen iható.

2909. Adelskrone Hefe-Weissbier. Az előző testvérkéje. Ezzel sem volt semmi probléma. Mindkettőt az Oettinger Brauerei követte el, előbbit Gothaban, utóbbit Oettingenben.

2910. Carnivore Carneval. A nap utolsó Skyland söre. Vérnarancsos. Hmmm. Gergely lelkesen kísérletezik a gyümölcsös sörökkel. Az eddigiek nem fogtak meg, de ettől függetlenül kíváncsi vagyok a folytatásra.

2911. Ördög. Szarvasi meggyes sört tartalmazó üveg hirdeti nevében a véndöglátó helyet, ahol kapni lehet. Íze, mint a tömény meggyszörpé. Szódával elmegy, szó szerint!

 

2015. március 26.:

Viktor barátom ezúttal is remek bajor sörökkel lepett meg hazalátogatásuk alkalmából. Nagyon jó volt a sok különleges íz világú felsőerjesztésű sör után néhány letisztult bajor sört megkóstolni.

2901. Max I. Joseph. A Brauhaus Tegernsee exportbier-je 5,2-es világos. Semmi extra, egyszerűen csak jó.

2902. Pater Vinzenz Original Hell. Ogre bácsitól tudtam meg, hogy pfeffenhauseni sör a Pöllinger Sörfőzdéből, csak úgy, mint az ez után következő búza párja. Ez egy kicsit gyengébb eresztés volt, mégis kifejezetten jól esett.

2903. Pater Vinzenz Original Weissbier. Szűretlen búzasör, ami elsőre igen vékonynak tűnt, de már egy kicsi melegedés is elég volt neki ahhoz, hogy kijöjjenek belőle a gyümölcsös ízek. Korrekt kis söröcske volt ez is. 

 

2015. március 22.:

A még decemberben megrendelt csakajósörös „mókacsomag” második felének ültünk neki Gabival és Csepivel, Gyurci társaságában. Rég volt már ennyire kiemelkedő minőségű kóstolóban részem! Ráadásul elértem a 2900 db-ot is.

2892. Dead Metaphor. A Brew Dog csokis stoutja. Elképesztően domináns benne a mesésen zamatos étcsokoládé íze! Tökéletes sör!

2893. U-Boat. A Brew Dog füstös porter söre. Alig-alig érződött rajta a füstösség, szegény Csepit mégis megviselte.

2894. Mikkeller Monk’s Brew. Belga stílusú erős sötét ale. A címkéről ezúttal nem derül ki, hogy Dániában főzték-e, vagy ez is koprodukciós főzet, valahol Európában főzve. Elképesztően összetett, markáns, hosszantartó ízéhez én kevés vagyok, hogy leírja. Egyszerűen csak tökéletes ez is!

2895. Shipwrecker Circus. Egy árpabor a Brew Dogtól, az Oskar Blues Brewery közreműködésével. Finom, testes söröcske, csak nagyon kiüt belőle az alkohol íze.

2896. Clown King. A változatosság kedvéért még egy Brew Dog sör, még egy árpabor. Ez is nagyon alkoholos ízű, ráadásul meglehetősen édes is. Még így sem rossz, de az előző jobb volt.

2897. Abstrakt 10. A Brew Dog speciális, hosszú érlelésű sorozatának első darabja, amit sikerült megízlelnünk. Nincs ráírva, de gondolom ez is árpabor akarna lenni. 9987 palackkal készült belőle. Ez a 7254. volt. 2012.06.20-án palackozták. Az ízétől nem dobtuk el az agyunkat, szénsav is kevés volt benne, de a különlegességéből adódóan mégis izgalmas kóstolónak bizonyult.

2898. Hello! My name is Sudan. Csupor Marciék piszok jó imperial IPA-ja. A neve egy Brew Dog szériára utal. Sudan pedig a kihaló félben lévő széles szájú orrszarvú utolsó hím példányainak egyike.

2899. Black Rawen. Egy milk stout Kelemen Ottótól a Legendában főzve. Száraz, édes, fanyar, ezek a szavak jutottak róla az eszembe. Finom sör.

2900. Labatt Ice. Angol főzésű kanadai sörmárka. Nem tudom, milyen lehetett fiatal korában. Jóval a szavatossága lejárta után kóstoltuk. Tulajdonképpen még így is egész iható volt. Egy kis felfrissülés a sok izgalma, de igen markáns sör után. 

 

2015. március 19.:

2889. Dreher 24 Gyömbér. Egy újabb ízesített alkoholmentes sör a Drehertől. Erre végre legalább már annyi rá van írva, hogy származási ország Szlovákia. Egyébként egész iható. Mivel szeretem a gyömbért üdítőnek is, nem okozott nagy törést ennek az elfogyasztása.

2890. Százados. Bicskei Két Tóth főzet Farkasmályban szedett vadkomlóval.

2891. Alezredes. Az előzővel egy alapra főzött sör tápióbicskei vadkomlóval.

Lefőztünk egy alap, világos sört, nemes keserű komlóval, majd ezek után kétfelé választottuk és külön-külön vadkomlóztuk őket aromázás céljából. Így teljesen azonos az alapjuk és az érettségi szintjük is. Izgalmas főzetek lettek, bár a vadkomlóktól várt jelentősen eltérő íz elmaradt. Kicsit erősebbre sikeredtek a tervezettnél, így a maláta és az alkohol íze elég domináns bennük. Minden esetre nekem, nekünk Csabival kifejezetten ízlenek. Jövőre minden esetre, ha hasonlóval próbálkozunk, lejjebb kell vinnünk az alap sör alkohol tartalmát.

László Gergelytől – Skyland Sörfőzde – ezekről a söreinkről is részletes elemzést kaptunk:

„Összekóstoltam a két sörötöket. Színre, habállagra és habtartósságra nagyjából ugyanolyanok. Halvány borostyán szín. Vajfehér, gyorsan múló, apró buborékú hab. Az Alezredes illata kissé virágra, valamilyen díszvirágra, kissé muskátlira emlékeztető, némi élesztős, később alkoholos felhanggal. Csúszós textúrája van, enyhén keserű. Közepesen alacsony szénsav tartalommal, enyhén alkoholos ízzel. Az utóíze kissé szénás, erősen malátás. A Százados illata kissé gyümölcsös, leginkább almaborra emlékeztető. Jobban átjön a komló keserűsége, és ízben is hoz némi gyümölcsöt. Bár inkább kissé túlerjedt almabor ízt éreztem az erős alkoholmelegség és közepes szénsav mellett, mely később lefőtt almapálinka-cefre ízére, aromájára emlékeztet. Összességében mindkét sör inkább malátahangsúlyos. Az összekóstolás után 1-2 perc múlva erősen rám tört a malátaíz. Utólag nem tudom meghatározni, hogy melyikből jött, valószínűleg egyik komló sem nyomná el. Szóval azt hiszem, mindkettőből, külön-külön is ez térne vissza az ivás után.”

 

2015. március 16.:

Az erőltetett menetben végig vitt hétvége után, egy fárasztó hétfői munkanapon túl itthon is a kötelesség várt. Le kellett palackoznom a cseresznyés sörömet. Megtörtént. Az íze egyelőre nem túl bíztató. Nem íz hibás, viszont a gyümölcs alig érződik rajta. Meglátjuk, mi lesz belőle! Úgy éreztem, megérdemlek egy jó sört a meló után, de csak ez akadt a kezembe:

2888. Soproni Frissen Csapolt. Tényleg olyan, mint a csapolt Soproni, az a fajta, amit közepesen rosszul csapolnak. Szóval ölég gyönge eresztés!

 

2015. március 15.:

Már nem első alkalommal, jeles nemzeti ünnepünkön került sor a házi sörfőzők versenyére kishazánkban, ezúttal a negyedik alkalommal. Mi Csabival, azaz a Két Tóth másodszor neveztünk be. A tavaly elért minimum, 13-as pontszám után, amit egy íz hibás sörrel értünk el (csak azért, hogy ott legyünk a versenyben) idén egész szépen haladtunk előre. A 41 pontos győzteshez képest mi 31 pontot kaptunk és a középmezőnyben végeztünk, ami egy félig érett IPA-val nem olyan rossz eredmény a 60, vagy 70 akárhány nevező közül. Még sokat kell fejlődnünk, de úgy néz ki, jó irányba haladunk! A verseny ideje alatt az élesztőben jó pár finom söröcskét sikerült megkóstolni. Természetesen csapon is a megszokott gazdag kínálat volt, ráadásul sikerült néhány hozzánk hasonszőrű emberkével is összeverődnünk, így jó pár házi sört is sikerült megkóstolnunk. Az alábbi újdonságokat köszönhetem ennek a napnak:

2876. Berliner Weisse. Bán Alpár kísérlete a savanyított sörre. Az általa elmondottak szerint nem sikerült teljesen, ezért lett iható. A neve persze kicsit csalóka. Ez egy német sörmárka, de egyben stílusteremtő is, Alpár pedig nem adott nevet a sörének, csak úgy, mint az elkövetkező néhány sör gazdái sem, így kénytelen vagyok a típusuk alapján megnevezni őket.

2877. Berliner Weisse. Ezt mintha már írtam volna, nem? Hát persze! Ezt viszont Ambrus Péter főzte. No, ez már sokkal durvábbra sikerült, saját bevallása szerint is!

2878. IPA. Ez is Péter söre. Kellemes főzet, de azért, ahogy nekünk is, neki is van még mit fejlődnie a témában.

2879. Vörös. Szintén Ambrus Péter főzete. Vörös sörrel még nem próbálkoztunk, így nincs összehasonlítási alapunk. Egynek minden esetre kifejezetten jól esett!

2880. Dupla IPA. Sajgó Álmos által főzött történet. Az első öt kóstolóból ez volt a legfinomabb.

2881. Árpabor. Lénárt Szabolcs spéci főzete. Árpaborba én még nem mernék belevágni! Tök jó, hogy ő igen! Nem nyűgözött le, de nagyon örülök, hogy megkóstolhattam.

2882. Serkovács. Kovács Ákos, no, nem a zenész, ámérikai stílusú borostyán ale-je. Ezt már az eredményhirdetés közben kóstoltuk, részben az én pofátlanságomnak köszönhetően. Nem rossz próbálkozás.

2883. Napalm. Szinte hihetetlen, de a jászapátiban, a Gurinál főzött változatot csak most kóstoltam meg először. Ez persze nem házi főzet, a verseny alatt csapolták a számos izgalmas cucc között.

2884. Kölschön-Kenyér. Juhász Martin főzete, amit Kelemen Ottóéknak köszönhetően kóstolhattunk meg. Ők nem voltak vele elégedettek, nekem kifejezetten ízlett. Lehet, hogy nem minden paramétere felelt meg a stílusnak, de finom söröcske.

2885. Ball Point. Csupor Marciék új sörsorozatának első darabja, Bíró László, a golyóstoll feltalálójának emlékére. Ezt már a verseny után, a Csupor Pub-ban kóstoltuk Gyulával. Hmmmm, lesz ez még jobb is!

2886. Brettannia Brut Sour Ale. Savanyított sör a Legendától. Olasz csapolta ajándék képen, kóstolónak, a nagyérdeműnek a verseny alatt. Csak most jutott eszembe, hogy ezt is megkóstoltuk Csabival. Én nem leszek ennek a stílusnak a rajongója, az tuti!

2887. Rider. Egy 4,6-os pale ale. Gyulától tudom, hogy a ZIP’s-ben készült, koprodukcióban. Ezt is még az Élesztőben kóstoltuk. Majdnem teljesen elfeledkeztem róla.

A naphoz még két fontos információ tartozik! Az egyik az, hogy a listára került első 6 sört úgy kóstoltuk meg, hogy közben csak egyszer sikerült poharat öblítenünk, így azokat a söröket nehéz volt reálisan értékelni, a másik pedig az, hogy Csabi cimborájának köszönhetően a Mester utcában sikerült ebédelnünk egy nagyszerűt, ahol 800,-Ft-ért 4-5 fajta leves és 8-10 fajta második közül válogathattunk egy menü keretében, amit Gyuri bácsinak köszönhettünk. Ezt a helyet meg kell látogatni máskor is, ha a környéken sörözgetünk!

 

2015. március 14.:

Sörfőzés Csabinál. Belga búzasörrel próbálkoztunk. Szépen, gond nélkül végig ment a folyamat. Most először fontos lenne, hogy jól sikerüljön a sörünk. Meglátjuk!

Közben kóstolgattunk is a Csabi által felhalmozott készleteknek köszönhetően:

2869. Az Öreg Bisztró. A Csupor csoport által a Hunyadi Lakásbisztróban főzött belga stílusú világos dubbel, vagy mi. Nem szívesen írom le, de nem dobtuk el tőle az agyunkat.

2870. Poison Ivy. Ez is a Hunyadiban készül, ha minden igaz, Drajkó Zsombor főzte. Gyógynövényes, fűszeres sör. Hmmmm, ittam már jobb és sokkal rosszabb hasonló stílusú sört is igaz, házi főzésűt még egyszer sem. Nagyon izgalmas próbálkozás!

2871. Kaleidoszkóp. Amerikai stílusú IPA László Gergelytől, azaz a Skyland Sörfőzdétől. Gergely ugyanúgy otthon főz, mint mi Csabival. Az ő elemzései olvashatók a korábbi bejegyzésekben két sörünkről. Én nem tudok olyan részletes leírást adni erről a sörről, de meg kell hagyni, baromi jól sikerült! Elképesztően gyümölcsös íz világú, egzotikus gyümölcsök íze tobzódik az ember szájában, de az IPA-san kemény, mégis besimuló keserűsége is meg van.

2872. Bölcső Bitter. Bölcsőék összefogtak Legendáékkal és összehozták ezt az ESB-t, English Special Bittert. Kicsit savanykás volt az illata és az ízén is érződött egy picike íz hiba.

2873. Teleporter. Legendás főzet. Nem lett rossz. Én sajnos lemaradtam róla, már, mint címkeügyileg.

2874. Bajnokok Reggelije. A Zug gerilla sörfőzde Szarvason lefőzött zab stoutja. Nagyon frankó kis itóka! Amúgy is szeretem ezt a sörtípust és ez ráadásul még jól is sikerült.

2875. Édes Élet. Rizmajer Józsi és Takács Péter újabb közös főzete a Rózsavölgyi Csokoládé műhely közreműködésével. Nem sok csokis sört kóstoltam még eddig. Ráadásul, mire idáig jutottunk, hááááát, … (Viszont, lapul még belőle egy üveggel a hűtőmben…)

 

2015. március 13.:

Sörfőzés itthon, most először Szabival. Szükség is volt a lelki támaszra, hiszen ez volt az első próbálkozás arra, hogy hétköznap, meló után nekiálljak főzni. Tulajdonképpen szépen végig ment a történet, most először sikerült percre pontosan 6 óra alatt végezni a folyamattal. „Az Első”-t főztük le másodszor, kisebb változtatásokkal. Közben persze néhány finom söröcske is járt a „melósoknak”, melyek közül kettő új lett a listámra:

2867. Monarchista. A legújabb békésszentandrási sör, egy imperial pilzner. Még az első hivatalos gyöngyösi szállítmány előtt megkóstolhattam volna, mivel Somától, a Szieszta tulajdonosától kaptam belőle kóstolót, amit ezúton is nagyon szépen köszönök, – ő ott volt a bemutatóján - de sajnáltam egyedül megnyekkenteni, így kivártam a pénteket és végül Szabival kóstoltuk meg a Sziesztában, ami mindig jó találkozási pont. Ami a sört illeti finom. Ahogy mondják az Ogre alapjain nyugszik. Lehet benne valami, mert közben kitapasztaltam, csak úgy, mint az Ogréra, erre is igaz az, hogy sokkal jobban ízlik, ha előtte nem kóstoltam más sört.

2868. Hableány. Mostanában olyan ritkán szerzek be Pöstről söröket, hogy majdnem lemaradtam róla. A Legenda 4,5-es világos ale-je. Szerintem irgalmatlanul jó. Igazi komlóbomba visszafogott alkoholtartalommal.

 

2015. március 8.:

Nőnap. Az év azon napja, amikor megállunk mi férfiak egy pillanatra, hogy megemlékezzünk azokról, akik nélkül teljesen más lenne az életünk. Az vitathatatlan, hogy nélkülük nem is lennénk! Viszont szerintem vagyunk annyira önzők, hogy ha már egyszer megszülettünk, ezzel az alapigazsággal nem, vagy csak keveset foglalkozzunk, általában Anyák napján. Nem akarom piedesztálra emelni őket, a Nőket, hiszen ugyanannyira gyarlók, mint mi, jó és rossz tulajdonságokkal egyaránt, de az biztos, hogy nélkülük sokkal unalmasabb lenne az élet! Általában azt mondják, hogy ez az egyetlen nap, ami az övék, az összes többi meg a férfiaké. Én ezzel nem értek egyet! Szerintem max. 300 nap a férfiaké. Lehet, hogy a nőké akkor is csak ez az egy, de a 300 akkor sem 364! No, mindegy! Az tény, hogy sokszor több figyelmet érdemelnének! Ide kellene írnom, hogy több megértést is, de ki érti a nőket? Szerintem sokszor ők se magukat! Én nem ígérek senkinek semmit a jövőre nézve, csak annyit mondok, Isten éltesse Őket sokáig! Ezt viszont szívből kívánom! Az alábbi sört pedig az egészségükre fogyasztom el:

2866. Zsombibácsi itt járt. „Baráti alapokon nyugvó amber ale”, ahogy a címkéje hirdeti. A Hunyadi Lakásbisztróban főzött házi sör. Drajkó Zsombor álmodta meg és vitelezte ki. Éppen most megy a FB-on egy levelezés ezzel és két másik, a Hunyadiban készült sörrel kapcsolatban. A leerjedésük mértékével elégedetlenek a megalkotóik. Kétségtelen, hogy a leírtak alapján jóval magasabb FG-nél álltak meg a sörök, mint ahogy tervezték, de ez a főzet így is nagyszerű! Sűrű, testes, zamatos, kellemesen harmonizál benne a (gondolom) magasabb FG miatt megmaradt édeskésség a komlós keserűséggel. Kár, hogy elfogyott! :-) 

 

2015. március 6.:

Egy kis kóstolgatás keretében két újdonságot is megnyekkentettünk Szabival:

2864. Bakancslista 07 Mittelfrüher. Német komlós verzió. Nagyon kíváncsi voltam rá, hogy ez a német fűszer milyen IPA-t eredményez. Háááát, szerintem semmilyet. Félreértés ne essék, finom sör, csak nincs IPA íze.

2865. Bakancslista 08 Victoria Secret. A nyolcaska ausztrál komlót kapott. Ez már sokkal inkább IPA-s, de nálam a sereghajtók közé tartozik az eddigiek közül. Még mindig a Simcoe vezet. :-) 

 

2015. március 5.:

2863. Analóg IPA. A jászapáti Guri Sörfőzdében készült újabb gerilla főzet. A Kiss Sörműhely india pale ale-je. Új szín a hazai sörpalettán. Mint minden sör, ami a Guriban kerül lefőzésre, ez is megbízható. A recept tulajdonos helyében én lehet, hogy még kicsit finomítanék a kompozíción, de mindenképpen a „jó sör” kategóriába tartozik már így is.

 

2015. március 4.:

2862. Beaver Fever. A Monyó bécsi láger stílusú nagyszerűen összerakott félbarna söre. Úgy bontottam meg, hogy ezt már biztos ittam, amikor Miskolcon kóstolgattunk a srácokkal, de rá kellett jönnöm, hogy ez a sör még abban a szortimentben nem volt benne. Mesés darab!

 

2015. március 2.:

Tóth Robi pakkot kapott! Méghozzá a Kézműves Csemegéből. Megint nagyszerű hazai kézműves söröket sikerült összeválogatnom a bolt kínálatából. Az első, amit megnyekkentettem közülük Kelemen Ottó tavalyi nagydíjas söre, a Rizmajer Sörfőzdében lefőzött Warrior lett. (2861.) Nagyszerű itóka! Egy típusát tekintve skót ale, amiben az édeskésség és a füstösség hadakozik egymással, de egyikük sem tud felülkerekedni. Piszok jól lett az íz profilja megalkotva!

 

2015. február 27.:

Fárasztó héten vagyunk túl és a hétvége sem lesz piskóta. Valami virnyákos lópikula miatt elég levert voltam, így sok mindent kell bepótolnom a hétvégén. Úgy érzem, ma megérdemlek egy kis kényeztetést, ezért megnyekkentettem egy újabb sajátfőzésű sört. Robur a neve. (2860.) A Menyus receptje alapján készült, csak a búzamaláta tartalmának fele pörkölt rozsmalátára lett cserélve, így egy barna rozsos búzasör lett belőle. Szép, apró szemű buborékok jellemzik a vastag, gusztusos habját. Az ízében először a pörkölt maláta adta barna sörös jelleg dominál, de aztán előbújik belőle a búza és a rozs fanyarkásan kellemes, szomjoltó íze is. Persze többször is kóstoltam, amióta elkészült. Volt, hogy nagyon ízlett, volt, hogy kevésbé. Összességében a rozsmalátával történt első próbálkozásnak szerintem egész jó lett.

 

2015. február 25.:

Kivételesen ez csak egy információs bejegyzés kóstolt újdonság nélkül.

A napokban megszületett két korábban már listázott, saját főzésű sör neve. Az első, nálam főzött sörnek, az APA-nak az lett a neve, hogy „Az Első”. Fantáziadús, nem?!

Az első Gyöngyösön főzött Két Tóth sör, a búza pedig a Goat-ikus Menyus után maradt csak simán „Menyus”. Ez utóbbiról is kaptunk egy szép elemzést Gergőtől. Nincs szívem megfosztani tőle a Világot! :-)

„Tiszta, hosszan tartó, krémes habkorona, zavarosan áttetsző világos aranysárga szín. Enyhe virágos, nemeskomlós illat. Erősen szénsavas, de nem szúrósan keserű, ezért jól csúszik, nagyon frissítő, itatja magát. Hozza a búzára jellemző almás-banános íz jegyeket. A végén mintha egy kis vaníliát éreznék. A komlókeserűség egyáltalán nem domináns, inkább a maláta édessége, mely a végéig kitart. Ez is egy jó kellemesre sikerült cucc.” (László Gergely –Skyland Sörfőzde)

 

2015. február 24.:

Nokéremszépen! Igaz, még csak 3 hónapos a kicsike, mégis úgy érzem, hogy ideje felvenni a listára a fekete IPA-nkat. A Ro-Csa BI PA-ncha (2859.) nevet kapta a keresztségben. A napokban kaptunk róla egy nagyon szép elemzést. Megpróbáltam úgy kóstolni, hogy közben megkeressem az elemző által írtakat:

„Tükrösen áttetsző talán inkább mélyvörös, mint sötétbarna szín. Enyhén barnás habkorona, mely közepes lassan múlik. Illatra enyhén virágos, karamellás aromájú. Közepesen szénsavas. Az elején édeskés, pörkölt malátás keserűség érződik, melyet közép tájt átvesz a közepesen füstös-gyógynövényes komló íz, mely a végére torkollik keserűségbe. Közepesen érezhető alkoholmelegség, mely nem túlzó, csak növeli a komplexitást. Nekem nagyon tetszik.” (László Gergely –Skyland Sörfőzde)

Nagyon érdekes így kóstolni! A sörfőző társak dicsérete pedig duplán jólesik az embernek. Én annyit mondanék róla, hogy meglepően finom lett!

 

2015. február 6-8.:

Néhány év kihagyás után újra megcéloztuk szervezett keretek között Miskolcot. Igaz, vélhetően politikai okokból az egykori Kocsonyafesztivált a Kocsonyafarsang váltotta, de ez minket a legcsekélyebb mértékben sem érdekelt. Hosszas vacillálás és variálás után végül három igen jó vazsi cimborámmal indultam útnak. Hatvanban találkoztunk, ahol benéztünk a néhány hónapja nyílt sörfőzdébe, ami a Hatvany Lajos Múzeum keretein belül működik. Ha minden igaz, ez az első önkormányzati tulajdonú sernevelde az országban. Egy szimpatikus, segítőkész – ráadásul, mint kiderült gyöngyösi – fiatalember kalauzolt végig minket az egyelőre még aprócska, sörtémájú kiállításon és a sörfőzdén, ami olyan volt, mint egy kis ékszerdoboz. Mivel én cirka egy órával hamarabb értem Hatvanba, mint a többiek – a két Tamás Erdélyi és Németh, no és persze Hacsek – volt időm a teljes csapolt sör kínálatot megízlelni. Hivatalosan nincs még márkanevük így egyelőre a múzeum névadójáról keresztelem el őket. Elsőnek a Hatvany Világos-t kóstoltam meg. (2846.) Markáns ízű, elsőre kicsit furcsa, szűrt pilzeni volt. Mire a végére értem, kifejezetten megtetszett. Aztán jött a Hatvany Búza. (2847.) Egy nagyszerű szűretlen világos búzasör. A Betty Babe íz világát idézte fel bennem. A harmadik pedig a Hatvany Stout (2848.) volt, amit már a cimborák társaságában kóstolhattam meg. A ráadást az érlelő tartályból kapott Hatvany Szűretlen Világos (2849.) jelentette, ami valószínűleg a nagyközönség elé is a maga natúr formájában fog kikerülni hamarosan, hál’ Istennek. Hatvan után, egy rövid gyöngyösi kitérőt követően Mályi volt a következő állomásunk. Kedélyes beszélgetés és némi kóstoló után - Bokor Péternek hála - szűretlen világos sörrel, Mályi Ászok-kal (2850.) és egy-két relikviával feltankolva indultunk tovább Miskolcra, ahol később, a szálláson már jól megszokott esti sörözés közben nyekkentettük meg a PET palackot, amely magába zárta ezt a remek itókát. Az esti kóstolót megelőzően viszont még elruccantunk Kazincbarcikára. A HBH Sörfőzde éttermében egy remek vacsora mellett finom söröket kóstolgattunk, szokás szerint. Sajnos a karácsonyi sörük már korábban elfogyott, így lemaradtunk róla, viszont szerencsénkre összefutottunk Lempochner Zsolttal, a tulajdonos barátunkkal, aki megelőzve kérésünket maga ajánlotta fel, hogy összekészít számunkra egy pakk alátétet és címkét a legújabb kiadásokból. Nagyszerű kulináris élménnyel és új relikviákkal gazdagodva jókedvűen tértünk vissza miskolci szállásunkra, a Karacs Teréz Kollégiumba. Ez után jött a már említett esti kóstoló. A vazsi cimborák Hatvan előtt még benéztek Pesten a Monyó Sörfőzdébe. Akkora mázlijuk volt, hogy szó szerint ők pakolhatták ki a főzde első címkéit, melyek frissen, ropogósan éppen akkor érkeztek a nyomdából. Persze sörökkel is feltankoltak a srácok, így bőven volt mit kóstolgatnunk. A hat fajta monyós sör közül a következő négy az újdonság erejével hatott. Brewsk Willis (2851.), egy piszok jó imperial brown ale. Schatzi (2852.), remek bajor stílusú szűretlen búza. Monyó IPA (2853.), a stílus jeles képviselője. Monyó Karácsonyi (2854.) sör, egy kiegyensúlyozottan fűszeres különlegesség. Utóbbi kettő valódi nevét sajnos még nem tudom, így átmenetileg én kereszteltem el őket. A hosszúra sikerült első nap után „másnap” meglepően korán és jól ébredtünk, így bőven maradt rá időnk, hogy a hétvége „hivatalos” programjának kezdete előtt még beugorjunk a Rauschberg és a Gyertyános sörfőzdébe is. Mindkét helyen finom söröket kóstolhattunk, néhány címkével is gyarapodtunk és Andrásékkal is e közben futottunk össze először a hétvége folyamán. Hiába, előbb, vagy utóbb minden gyűjtő útja a miskolci sörfőzdékbe vezet! Ugyan 11 órára nem értünk oda a találkozóhelyre a farsang első megmustrálása céljából, a ZIP’s Sörfőzdéhez tervezett déli randevúra már sikeresen befutottunk mi is, csak úgy, mint számos klubtársunk. A két Gyuri, Róna és Dóka családostól érkeztek, András természetesen Gabival, Benics Erika szegény most először csatlakozott hozzánk egyedül, persze Mata Miki sem hiányozhatott, csak úgy, mint Kopasz Sanyi. Simacsek-Kun Laciék is befutottak így már Gabiból is kettőnk volt, majd Csabi, Gyula, Andi és Taxis is csatlakozott hozzánk pár perc késéssel. Remélem, nem hagytam ki senkit?! Természetesen saját sörcsapokkal ellátott asztalokat vettünk birtokba, majd az első pohár sör elfogyasztását követően már mentünk is a sörfőzde belsejének megtekintésére. Aprócska, de tip-top a ZIP’s Brewhaus főző és érlelő háza. A nap meglepetése két izgalmas söröcske volt, amiket tartályból csapolva, a nagyérdemű előtti bemutatójukat megelőzve kóstolhattunk meg. ZIP’s India Pale Lager (2855.). Remek alsóerjesztésű, markánsan komlózott söröcske. ZIP’s Fekete Saison (2856.). Izgalmas, gyümölcsös árnyalatokkal bíró, (majdnem) spontán erjesztésű fekete sör. Na, ilyet még nem ittam soha, de még szeretnék! A főzdelátogatás után folytatódott a kóstoló, immár újra a vendégtérben. A négy csap közül az egyikből nagy örömömre a ZIP’s X-mas 2014-et (2857.) csapolhattuk magunknak. Az első főzet már rég elfogyott, meg voltam róla győződve, hogy erről már örökre lemaradtam, de a nagy sikerre való tekintettel készítettek belőle még egy adagot, ennek köszönhetően ismerkedhettünk meg vele mi is. Nem olyan markánsan fűszeres az íze, mint a 2013-as változaté, de az adott szituációban én ezt annyira nem is bántam. Első osztályú! Muszáj megemlékeznem az étterem kínálatáról is. Már évek óta terveztem, hogy egyszer végre ebédelni is fogok a ZIP’s-ben. Első körben egy mesés, mogyoróhagymával, juhtúróval gratinírozott csülköt kértem ki fűszeres burgonya korongokkal, majd a kimaradt reggelire való tekintettel megkóstoltam a vargányával és kecskesajttal töltött csirkemellet is sütőtökös rizottóval. Nem voltam még michelin csillagos étteremben, de én valahogy így képzelem el, milyenek is lehetnek ott az étkek. Mesés volt mindkettő. Az ZIP’S-ből sajnos a közeli temető sírkertjébe vezetett utunk a sors akaratából. Benics Laci barátunkat tavaly ősszel veszítettük el. Még mindig nehéz elhinni, hogy már nincs közöttünk! Nagyon kevés olyan embert ismerek, mint amilyen ő volt, akit mindenki, de tényleg mindenki őszintén szeretett, aki ismerte, már pedig nem voltak kevesen, hiszen tanár volt a hivatása barátunknak. Látszólag marcona, szőrös képű pacákok szeme lábadt könnybe – köztük az enyém is - Erika szavait hallgatva, ahogy elmesélte, hogyan veszítette el élete párját. Azt hiszem, talán még hárman voltunk a sírnál Németh Tomival, amikor Csabi barátom könnyeivel küszködve mondta, „meg kell innunk egy sört Laci emlékére”. Elővett egy üveg Két Tóth főzetet, amit sajnos utoljára és már csak jelképesen tudtunk megosztani barátunkkal. A temető csendjét magunk mögött hagyva a Gyertyános Sörfőzde belvárosi sörözője felé vettük az irányt. Néhány pohár sört követően úgy döntöttünk, a kint röpködő mínuszok ellenére ideje már végre belevetnünk magunkat a vásári forgatagba. Először a Kortyoldához vezetett az utunk, ami előtt szerencsénkre pont összefutottunk Vaskó Gyuri bátyánkkal, akivel jót beszélgettünk remek IPA-jának kortyolgatása közben, amire vendégül látott bennünket. Utána ugyan még nekiindultunk a fesztivál forgatagának, de átfagyva, éhesen végül úgy döntöttünk, hogy inkább visszamegyünk a szállásunk adta jó meleg, fűtött környezetbe és pizzát rendelve elkóstolgatjuk a „maradék” söreinket, melyek között 6 fajta Két, illetve Egy Tóth sör és Simacsek Laci remek Kunca Csilis Söre (2858.) is szerepelt. Nagyon eltalálta Laci az íz világát. Nem volt tolakodó benne a paprika íze, szépen harmonikusan elegyedett el a maláta és a komló aromájával. Éjjel egyig sörözgettünk, majd nyugovóra tértünk. Az utolsó napon néhányan Felsőzsolcát vették célba, vazsi barátaim pedig a Jászságot. Én meg Csabi barátomhoz csatlakoztam, akit emődi barátunk, Steff rezidenciáján kerestem fel. Nagyszerű hétvége volt! Sok szép emlék, remek sörök, kiemelkedően finom ételek, sok-sok jó barát, köztük néhány olyan, akit nagyon régen láttam már, igaz, sajnos egyel kevesebb, mint ahogy azt mindnyájan szerettük volna. Isten nyugosztaljon Laci barátunk!    

 

2015. február 1.:

Egy év „böjtölés” után újra közös sörkóstoló Csepivel és Gabival a Csakajósörből közösen rendelt sörökből:

2832. Mikkeller Green Gold. A belga De Proef Söfőzdében, a dán Mikkeller által készített gluténmentes amerikai stílusú IPA. Csepi csak annyit reagált rá, hogy „Ányádé!” Szóval jó volt.

2833. This is Lager. „XXI. századi pilzeni”, a címke tanúbizonysága szerint. Egyszer minden kísérletező kedvű sörfőző, sörfőzde életében eljön a pillanat, amikor meg akarja mutatni a világnak, hogy a sok különleges íz világú „katyvasz” mellett tudnak ám ők kiváló minőségű „sima” ivósört is főzni. Úgy látszik, a Brew Dognál ez most jött el. Háááát, nem rossz, nem rossz, de a pilzeni főzést szerintem bízzuk inkább továbbra is a csehekre.

2834. Mikkeller Arh Hvad?! Mi lenne? Egy belga stílusú világos ale, mondanám inkább, hogy egy szűretlen dubbel. Ha minden sörüket Belgiumban főzik nehezen fog gyarapodni a dán listám. Gabi szerint Turbo rágó illatú, én lábszag ízűnek tituláltam. Ezek után gondolom, furcsán hangzik, hogy finom volt.

2835. Alpha Pop. A Brew Dog extrém módon összetett ízű erősen komlózott rozs ale-je. Csepi elkezdte böngészni a címkét, majd summázta az olvasottakat: „Anyám nem volt ráírva.”   

2836. Mikkeller Brown / Jackie. „Kimosni sem lehet.” „Dobnék rá egy perecet, az is keserű lenne.” Ezeket a reakciókat váltotta ki belőlünk Barna Jani barátunk.

2837. Reserve Special Black Ale. 7,5%-os fekete ale Michigan államból a Fekete Ló Sörfőzdéből. Pirított tökmag ízű volt. Miért írtam oda hozzá megjegyzésnek, hogy „Gabikával a kispiacnál”? Nem tudom.

2838. Mikkeller Texas Ranger. Chipotle paprikával fűszerezett porter. Féltem tőle, de nem kellett volna. Nem túl markáns benne a paprika íze. Kellemes, harmonikus főzettel találkoztunk.

2839. Anchor IPA. Finom sör, de nem volt igazi IPA íze.

2840. Meantime India Pale Ale. Angol gyártású IPA. Az illata a saját főzésű vadkomlós söreinkre emlékeztetett. Volt egyfajta fűszeres, gyümölcsös jellege. Finom volt, de mást vártam volna tőle.

2841. Hello My Name Is Päivi. A Brew Dog homoktövises dupla IPA-ja. Furcsa mód, amikor megittuk nem néztünk utána, mi a lópikula az a „sea buckthorn” Engem a régi stílusú IPA-kra emlékeztetett, az illata nem volt túl meggyőző. Talán, ha tudjuk, mit iszunk, jobban bejött volna.

2842. Samuel Smith Oatmeal Stout. Remek zab stout. A kóstoló vége felé már ennél többet nem jegyzeteltem le róla.

2843. Mashtag 2014. „Demokratikus imperial red ale.” Hááát, ha demokratikus, ha diktatórikus, szerintem kifejezetten finom, és ez a lényeg!

Igazság szerint, mielőtt nekifogtunk volna a csakajósörös pakk megdézsmálásának, végigkóstoltunk 4 Két Tóth és 2 Egy Tóth (Robier) sört is, melyek közül kettőnél úgy döntöttem, most már ideje felvennem a listára, igaz szegényeknek neve még nincs.

2844. APA. Egy amerikai stílusú világos, vagy inkább félbarna ale. 18,5-es Ballinggal, min. 6% alkohol tartalommal. Ez volt az első sör, ami nálam készült. Úgy alakult, hogy egyedül főztem. Adi barátom egyik sörének alapanyagaiból indultam ki, de saját recept alapján. Nem vagyok vele igazán elégedett, van benne valami furcsa íz, ami nem tetszik. Valószínűleg a melanoid maláta arányát szabtam el, de ez egyelőre csak tipp. Minden esetre íz hibája nincs, csak másabb, mint amit szerettem volna.

2845. Búza. A Menyus Gyöngyösön lefőzött reinkarnációjának volt szánva, de a komlózása teljesen eltérőre sikeredett. Az Aurora komló ezúttal leveles formában került felhasználásra, a Hallertauer Tradition helyett pedig egy másik német, keserű komló került bele, így aromakomló hiányban szenved szegény. 13,5 Balling mellett min. 5,5%-os lett az alkohol tartalma. Érződik rajta az aromázás hiánya, de még így is finom sör lett belőle.

 

2015. január 27.:

Az elmúlt hetek alatt végre elkészült az új polcrendszerem. E miatt sok mindent hanyagoltam, többek között a lista frissítését is. 20 nap alatt 14 új sört kóstoltam, ezek közül egyelőre 8 fog most felkerülni ide. A maradék 6-ból 4 Két Tóth, 2 pedig 1 Tóth, azaz Robier főzet. Mindegyik érőfélben van még, ezért nehéz eldönteni, mikor is vegyem fel őket a listára. Előzetesen minden esetre annyit leírhatok, hogy egyiknek sincs íz hibája, ami nagy eredmény, mert az első 6 közül háromnak volt. No, de térjünk vissza a listázandókra! Nincs energiám kibogarászni, mikor melyik sör került sorra, így a mai naphoz vezetem fel az összeset.

2824. Permon Black IPA. Cseh fekete IPA a Kézműves Csemegéből. Sörfőzés közben kóstoltuk Csabival. Meglepő módon a saját, félig érett fekete IPA-nk sokkal jobb volt.

2825. Permon Fakir. Imperial IPA, szintén a csehektől. Ez csalódást okozott, nem volt igazi IPA íze. Ugyanaznap kóstoltuk, mint az előzőt és a következőt is.

2826. Ginger Symphony. Štefan Ondik 2014-es rozsnyói nagydíj nyertes otthon főzött sörének a Kalteneckerben lefőzött változata. Sajnos az eredetit nem volt szerencsém kóstolni! Ez minden esetre kifejezetten pocsék volt.

2827. Arany Hordó. Ez az üveges, Martfűn főzött változat. Csabihoz, sörfőzésre menet vettem bevásárlás közben. Háááát, ha új lesz a címkéje, akkor OK, ha nem, akkor kidobott 79,- Ft volt. Nem sikerült meginnom.

2828. Dreher Winter Moment (2014). A reklámja is azt mondja, hogy megújult a receptje az első kiadáshoz képest, az íze is ezt mutatja. Továbbra sem tartozik a kiemelkedő sörök közé, de most már teljesen iható, vállalható sör. Kicsit testesebbre főznék legközelebb, talán még arra is vetemednék, hogy finomnak nevezzem.

2829Kazamata. A miskolci Gyertyános Sörfőzde piszok jó 8%-os, általuk imperial lagernek titulált, szerintem inkább imperial india pale lager típusú főzete. Az utolsó 5 flakonból 3-mat megvettünk. Utólag már nagyon sajnálom, hogy nem vettem meg a maradék kettőt is! Egyébként fotósvonatozás miatt jártunk a környéken a bratyómmal, így sikerült hozzájutnom.

2830. ZIP’s Brown Ale. Nagyszerű felsőerjesztésű barna sör, szintén Miskolcról, a ZIP’s-ből. Ugyanazon a napon jártam náluk is, mint a Gyertyánosban. Sajnos helyben fogyasztásra nem volt időnk, de PET palackba töltve hoztam haza pár finomságot, amik közül ez ráadásul még új is lett. Szabival ittuk meg mindegyiket, ő sem panaszkodott rájuk, sőt!

2831. ZIP’s X-mas 2013. Na, ezt tényleg ma kóstoltam! Ezt még a Csemegében vettem decemberben. Fűszeres ünnepi sör 10%-os alkohol tartalommal, ami tavaly nemzetközi nagydíjat nyert. Nem véletlenül! Én nem vagyok oda a karácsonyi fűszerekkel megbolondított sörökért, de ez brutálisan jól sikerült!

Na, egyelőre ennyi. Remélem, a következő feltöltéssel nem csúszok ilyen sokat!

 

2015. január 7.:

A Bandusz barátunk által megálmodott sörök legutóbbi két jeles képviselője is palackba került végre valahára. Ennek megfelelően a csapolva fogyasztott nem pasztőrözött változatok után most megkóstolhattam őket pasztőrözve is.

2821. Árpás világos. 5%-os, malátázatlan árpát is tartalmazó világos sör. Így pasztőrözve nekem meglepő módon jobban ízlik, mint pasztőrözetlenül.

2822. Zümi. Szintén 5%-os, mézes köleses sör. Ebből a pasztőrözetlen áll közelebb a szívemhez.

Közben kiderült, hogy nem a Word a hibás, hanem a Mozilla. Visszatértem a Chrome-ra és máris újra működik a feltöltés. Ráadásul arra is rájöttem, hogyan lehet a táblázatok keretét is megjeleníteni, így lassacskán majd egyre átláthatóbbak lesznek az egyes országok táblázatai… Úgy érzem, megérdemlek még egy jó sört!

2823. Horizont Flamand Porter. Rozsnyón főzték Kelemen Ottó és Varga Áron közös receptje alapján. Piszok jól sikerült!

 

2015. január 6.:

2820. Puskás. „Egy igazi legenda” nevével eladott középszerű multi lötty. Egyelőre még nem sikerült rájönnöm, hol Pancho-lják.

 

2015. január 5.:

Végre sikerült frissíteni a honlapomat, igaz, csak részlegesen. Újra lett telepítve a gépem és másik Word került rá. Nem tudom rendesen feltölteni az egyes ország listákat. Azért próbálkozom…

Az év első újdonsága még a tavaly őszi mártoni börze szerzeménye. Asszem, az utolsó.

2819. Korca 01 Lager. Hangzatos név egy silány albán sörnek. Röviden ennyi.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 117
Heti: 659
Havi: 3 936
Össz.: 512 139

Látogatottság növelés
Oldal: 2015. januári, februári és márciusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »