Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2023. május 26-29.:

Egy maratoni hétvége rövid sztorija fog következni. Péntekre szabit vettem ki Csepi születésnapi bulija miatt. Reggel elmentünk együtt lángosozni a piacra. Utána kinéztünk a régi lengyelpiacra, ami részben bolhapiac szerűségként működik, ahol Balázsnak találtam egy német Kaltenberg korsót, majd pár órára mentünk mndketten a saját dolgunkra. Aztán kora délután leugrottam Csepiékhez, hogy együtt cuccoljunk át a Kavicsosba. Meglepett egy igazi kuriózummal, az ,,A” jelű Kuriózumunk utolsó példányával! Jó zaccos darab volt és hát eleve nem lett tökéletes ez a főzetünk, de jóízűen fogyasztottuk el. Nem gondoltam volna, hogy még valaha kóstolni fogom ezt a sörünket! Átérve a Kavicsosba nekiálltunk a bográcsozásnak. Egy jó kis sertés pörit rittyentett Csepi. Nagy előnye ennek a kocsmának, hogy szabadon lehet használni a bográcsozó helyüket! Emiatt gyakran vannak itt baráti összejövetelek. Üveges Soproni 1895-el öblögettük a torkunkat, - ennél jobb sör sajnos nem kapható náluk - miközben szép lassan igen csak számos barátja gyűlt össze Csepinek. Meg se próbálom összeírni őket, mert tuti, hogy valakit kihagynék. Estére DJ Kornél szolgáltatta a zenét. Jó hangulatban, emelkedő véralkohol szint mellett ünnepeltük meg Csepi világrajöttét.

A másnap kicsit másnaposan indult, de nagy fetrengést nem rendezhettem, mert Szentpéteri Gabival meg volt beszélve, hogy gombászunk egyet délelőtt. Így is tettünk Sástó környékén. Zömében számomra ismeretlen gombákat szedtünk, de szerencsére Gábor szembeszomszédjával meg tudtuk vizsgáltatni őket.

Kora délután aztán megjött Csabi. A hétvége fő programja a kollab sörfőzés volt a Beerduo, a Sörbratyók, a Sörbratyók Gyöngyösi Tagozat és a Sörök a Konyhából sörkóstoló blog közreműködésével. Egy alap bajor búzasört terveztünk bicskei vadkomlóval és nemes komlóval hidegkomlózva, aminek egy része akácvirágot is kapott. Bemelegítésként ittunk nálam pár sört.

9295. Volfas Engelman Pilzeno. 4,7%-os litván világos lager. Szentpéteri Gabitól kaptam. Nem rég járt kint Litvániában. Kellemes, ízes, csúszós darab volt.

9296. Jajnekem Ležiak Tmavy. 5,5/13%-os barna lager a felvidéki Pivovar Jajnekemtől Gömörpanyitról (Gemerská Panica). Ezt Kelsch Robi barátomtól kaptam. Felvidéki magyarok sörfőzdéje, ezért is lehet a kicsit vicces és áthallásos névválasztás. Restis kávéra jellemző csersavasságot mutatott, tejeskávés beütéssel. Csabit a Fekete Péter kávés fekete sörére emlékeztette.

9297. Jajnekem Antyvyrus. 5/12%-os APA. Ez már jóval szimpatikusabb darab volt. Típusának méltó példánya.

Aztán megjött Császár Zoli és elmentünk hármasban akácfa virágot szüretelni némi Kronenbourg búza és Szarvasi világos sör kíséretében, amiket persze csak Csabival ketten fogyasztottun, hiszen Zoli vezetett. Először Gyöngyösön, a vasút mentén kezdtünk szüretelni. Sok akác van arrafelé, de sajnos már kezdett levirágzani így aztán tovább mentünk. Bejártuk Tolnát, Baranyát, akarom mondani Abasárt és Markazt, mire azt mondtuk, hogy na már van elég virágunk a sörfőzéshez. Tudom, furcsa egy mondat, de tényleg a sörhöz kellett a virág. A szüret után Zoliékhoz mentünk előkészülni a másnapi sörfőzésre. Zoli kóstoló falatkákkal készült és persze közben a saját remek csapolt söreit kóstolgathattuk. A főző edényeket, gázzsámolyokat előkészítettük, de azért főleg elméletben hangolódtunk a sörfőzésre. Késő este aztán visszatértünk hozzám Csabival, hogy rápihenjünk a nagy napra. Egy sört még azért felpattintottunk a biztonság kedvéért.

9298. Jajnekem Gemerská Panika. 5,5/13%-os vörös IPA. Ízesítettnek éreztem, de nem az. Csak zabpehely van benne. Igazság szerint belealudtunk. Reggel ittuk meg a maradékát.

Vasárnap reggel 6:10-kor keltünk. Ahogy írtam, megittuk az esti sört, meg egy kis rehabot. Tusolás, egyéb reggeli teendők, aztán megittunk még egy - már listázott - holland söröcskét. Pont, mire indultunk volna Zolihoz befutott Tamás, így kocsival mentünk át. Legalább nem kellett cipekednünk. Zoliék kutyája, Bozont Tamással is gyorsan összebarátkozott, így zavartalanul tudtunk készülődni a főzésre, miközben Gabika is befutott. Roppant(áshoz) jól csúsztak Zoli saját csapolt sörei! Gabika pedig még mindig nem normális! Tudom, mondjak valami újat! A vízprofil is beállításra került még becefrézés előtt. Közben Ricsi keresztfiam is befutott. Sajnos kocsival jött, így ő nem tudott velünk kóstolgatni! 1-2 percre rá Balázs is csatlakozott hozzánk. 8:45-öt írtunk ekkor. Annak örömére, hogy többb tanár bá’ is volt a csapatban Gabi megkérdezte szigorúan tudományos érdeklődésből, hogy milyen J-vel kell írni a dijákot. Reggelire remek falatozni valókat kaptunk Zoliéktól. Különböző disznóságok, sajtok, züldségek, friss kenyér, minden, mi szem s szájnak ingere. Csepi, Szabi, Fáczy a regi végére érkeztek meg.

9299. Bush Triple. 10,5%-os belga tripel. Csepinek vettem szülcsinapcsis ajándéknak. Nem volt szempont, hogy számomra újdonság legyen, mert nem vártam el tőle, hogy együtt igyuk meg, de rendes volt tőle, hogy elhozta erre az összeröffenésre. Elsőosztájú darab volt! Citrusos, testes, egyáltalán nem alkoholos, harmonikus főzet.

Gabika közben egy időre lepattant. Sajnos Ricsi is követte a példáját, de ő később már nem is tudott visszatérni, viszont befutott Viktor, aki éppen itthon járt Németországból. 10:05. Menet közben a bogrács is fel lett pattintva a tűz fölé. Tamás lett a főszakács. Marhapörköltet tettek fel a fiúk rotyogni.

,,Az üveget szeded ki belőle?” ,,Ki jön az, amikor kakilsz!”

Nem tudom, hogy milyen apropóból hangzott el az iménti két mondat. Minden esetre már túl voltunk a hőntartásokon és már 78 foknál jártunk. Zoli sörei mellett pedig kölschöket kóstolgattunk. Balázs is hozott valami rágcsálnivalót. Elég lábszagú volt, de megettük!

9300. Schreckenskammer Kölsch. 5%-os kölsch a Schreckens-Kammer KG-től, értelemszerűen Kölnből.

9301. Gilden Kölsch. 4,8%-os főzet a Gilden Kölsch Brauereitől. Szépen hozták mind a ketten a típus egyébként fa ék egyszerűségű jegyeit.

9302. Sanya. A Sörbratyók kölsche Tápióbicskéről. Közvetlenül összehasonlítva az eredetikkel illatra, ízre és színre is típusazonos, bár a lecsengése komlósabb, de ez kifejezetten jól áll neki. No meg persze szűertlen is, ami házi főzetnél természetes, ráadásul ez is csak hozzá ad, nem elvesz belőle.

Rá akarnak fektetni az üres üvegekre. Meg enni akarnak a hasamról. Majd Tamással leborotváltatják… Furcsa barátaim vannak! Szerintem mindenkinek éppen elég a hajnyírás! Közben pár gyöngyösi főzetünk utolsó darabjait majszolgattuk. Újrakezdett Újrakezdő, Papucs Gyöngye. Igazi gyöngyszemek, főleg az utóbbi. Igazából tökre fogyasztható volt.

9303. Hip-Hopp! 6/15,5%-os vörös IPA. A saját főzeteket nem így kellene listáznom, de addig húztam, hogy más alkalom már nem maradt rá. Nagyon szerettük ezt a sörünket. 43%-ban kapott Red-X malátát. Gyönygörű vöröses színt és a legjobb ír vörös sörökre jellemző malátásságot kölcsönzött neki. Simcoe és Ekuanot komlókat kapott. Régivágású IPA lett belőle, ez is volt a terv, markáns keserűséggel, ami az idők folyamán szépen összeolvadt a maláta testtel. Illata inkább malátás volt, de azt nagyon kellemesen adta. Ízében sem dominált a gyümölcsösség és a virágosság, mint az újhullámos IPA-knál. Mi jobban szeretjük Fáczyval és Csepivel a keményebb, markánsan keserű vonalat. Emiatt hidegkomlózva nem is volt. Pazarlás lett volna. Kár, hogy elfogyott! Minden kortyát élvezettel fogyasztottuk minden egyes alkalommal!

9304. Roggen Tóni. 5,5/14,75%-os bajor roggen. Még egy saját sör, amit nagyon szerettünk! Egy már bevált recept lett kicsit tovább finomítva. Cirka 26% pörkölt rozsmaláta nagyon szépen megadja a klasszikus roggenes jegyeket, ugyanannyi búzamaláta mellett. Nem tudok róla jó leírást adni. Egyszerűen csak szerintem baromira tpusazonos lett. Sűrű, rozsosan malátás, harmonikus. Nem lett fanyar. Nem lett olajos az állaga. A komló csak jelzés szinten volt benne, ahogy kell.

Viktor valamelyik utolsóüvegesre megemlítette, hogy: ,,Nem lesz a kedvencem!” Mondtam neki, hogy ez az utolsó üveg. ,,Ha az lenne, se lenne az!”

Tamás éppen belevizelt a cefrébe. Öööö, nem tudom, hogy, de nem kell aggódni, nem úgy! Valaki megállapította, hogy tintahal tintás tojásrántottának néz ki a logónk. Már mint gondolom, hogy a Sörbratyók logó. Végülis…

Csepi: ,,Nekem is mindig feltöri a f…sz a számat!” Ööööö, szerintem ezzel kicsit többet tudtunk meg Csepiről, mint amennyit szerettünk volna! Bár jó eséllyel csak ironizált, bevezetendő a következő sört…

9305. Mia a Konyhában. A Mi a Matek Khalifával? sokízű porterünkből annó a főzés után maradt 1,5 liter sörlé, ami nem fért bele a dunsztoló kannába. Nem akartam, hogy kárbavesszen, ezért másnap beoltottam sütőélesztővel és beletettem egy fazékba, amolyan nyílt kádas erjesztésre, majd később lepalackoztam. Egészen mostanáig tologattam az üvegeket. Most egyszerre megnyekkentettük mind a hármat. Meglepő módon nem volt besavanyodva. Testes, krémes, picit fanyar, de nem savanyú. Kitöltéskor kenyér illata volt. Megérte bíbelődni vele!

Ezzel zártuk a listázott és még listázatlan gyöngyösi sörök sorát. Például az új roggenünk és annak cseresznyés változatának első kóstolása meg sem lett említve csak úgy, mint ahogy a bicskei sörök többsége sem, amikre Csabinak és Tamásnak köszönhetően váltottunk. Mivel nem először kóstoltam(tuk) őket csak szimplán élveztem(tük) az elfogysztásukat.

Amíg felforrt a sörlé megebédeltünk. A pöri isteni lett és a Zoli felesége, Erika által készített juhtúrós sztrapacska is tökéletes köretnek bizonyult. Jóízűen falatozott belőle mindenki.

Aztán (Vagy előtte?) belelapátolták a komlót a srácok a söcibe. Nem kevés ment bele a tápióbicskei vadomlóból.

,,Kicsit erősebben ütöd, még tetszeni is fog!” Hesteg, Szabi tiszta ideg (már megint).

9306. Azaccantak. Egykomlós APA. Remek tápióbicskei főzet. Az Azacca komló szépen teljesített benne. Gyümölcsös, kicsit édeskés, kellemesen komlós sör lett belőle.

Két dunsztoló kanna közben megtelt az alap sörlével. A többit meg előbb beakácoztuk, majd jöhetett a hagyományos hűtés. Sajnos a társaság közben el kezdett kopni! Fáczy, Viktor, Szabi, Balázs. Egyre hosszabb lett a távozók listája. Közben bár nem volt betervezve, végül Gabika is meg lett kopasztva némi szelíd(?!) erőszaknak ,,hála”. Megérte visszajönnie a nap során!

Végszóra hazaért Svájcből Zoliék nagobbik fia, Zoli is. Fáradtan ugyan, de azért közénk ült kicsit beszélgetni, kóstolgatni. Csepit viszont elvesztettük. Nem dőlt ki, csak lelépett ő is. A Fradi közben sajnos kikapott, de bajnok lett. Laptopon sportoltunk. Igyekeztünk minden fontos eseményre odafigyelni. Zoli söreit pedig már egymással megvágva kóstolgattuk.

Gabi: ,,Mekkora az IQ teszted?” Csabi: ,,Hál’ Istennek negatív!”

Szereted a piszkét? Buzi-e vagy?

A főzés szép lassan a végére ért. Utána visszatértünk hozzám. Tamás lepihent, Csabival és Gabival iszogattunk, eszegettünk, beszélgettünk még tovább egy kicsit.

9307. Veldensteiner Zwick'l Kellerbier. 5,4%-os szűretlen lager a Kaiser Bräu Neuhaustól. Sajnos meglehetősen hőkezelt íze volt.

Aztán ittunk egy Paulaner Salvatort, ami megosztotta a társaságot. A záró sör pedig egy olasz darab lett, amit Zergényi Tibitől kaptam.

9308. Alpen 7 Plato. 3,5%-os világos lager a Birra Castellotól San Giorgio di Nogaroból (UD). Nem vallott szégyent. A vékonysága mellett is korrekt ízhatást tudott produkálni.

Hosszú, tartalmas és eredményes napo(ko)n voltunk túl, jól esett utána az éjszakai nyugodalom.

Pünkösd lévén a hétfő még szabadon telt. Csabi és Tamás haza indultak, miután átkísértek Zolihoz. Segítettem neki eltüntetni a főzés romjait úgy a sör, mint a bográcsos terén. Nem mondom, hogy őszinte volt közben a másnapos (negyednapos?) mosolyom, de fontos része volt ez is a történetnek, ráadásul Erikának hála még finom bundáskenyeret is kaptunk ami nálam ritka vendég, pedig nagyon szeretem. Összességében nagyon jó kis bulit zártunk, akkor még csak remélve, azóta már tudva, hogy ráadásul finom söröket sikerült főznünk. Köszönet Zoliéknak a vendéglátásért!

 

2023. május 25.:

9293. Wolferstetter Export Hefe Weizen. 5,5%-os szűretlen búzasör a Wolferstetter Bräu-tól Vilshofen an der Donau-ból. Jó minőségben hozta a bajor búza vonalat. Ez tálcás lenne nálam, hogy Schatmantől plagizáljak.

9294. Wolferstetter Dunkles Weizen. 5,5%-os szűretlen sötét búzasör ugyanabból a forrásból. Ez egy árnyalattal elmaradt az előzőtől. Hiába no, jó barna búzát sokkal nehezebb készíteni, mint világost! De azért ez sem vallott szégyent!

 

2023. május 21.:

Egerben jártam a régiségvásárban. Miután körbejártam beugrottam a közeli Sparba. Már egy ideje szúrta a szememet Kőbánya legújabb ,,büszkesége”, hát kivettem egy jó hideg példányt belőle a hűtőből, amit aztán a buszon fel is pattintottam. Mint kiderült, nagy hiba volt! Iszonyat geil cucc, mint kb. az ózdi gyümölcsös sörök. Ha itthon bontottam volna fel, akkor egy-két korty után feltoltam volna vízzel, ahogy a szörpöket szokás, hogy ihatóvá váljon, de így a buszon, kénytelen voltam meginni a maga teljes valójában. Okos ember a más kárából tanul, én meg…

9292. Dreher Barack. 4%-os barackos valami.

 

2023. május 19.:

Ezt a péntek délutánt és estét kicsit elengedtem… Az apropójára már nem emlékszem.

9286. Berliner Pilsner. 5%-os német pils a Berliner Pilsner Brauereitől. Remek volt! Kerek.

9287. Herren Premium Pils. 4,9%-os német pils a Getränke Hoffmann forgalmazásában Blankenfelde-Mahlow-ból. Csak egy hajszállal maradt el az előzőtől.

9288. Karlsberg Herb-Frisches Urpils. 4,8%-os német pils Homburgból. Hmmm, ez is korrekt, kellemes kis söröcske volt.

9289. Golser Helles. 5%-os helles a Privatbrauerei Gols-tól, Ausztriából. Mint utólag kiderült, az előző sörnél beálltunk egy nem túl magas, de kifejezetten szerethető minőségi szintre, amit utána minden sör tartott ezen a napon, ez is és az utána következők is.

9290. Wolferstetter Edel Hell. 4,9%-os német helles a Wolferstetter Bräu-tól Vilshofen an der Donauból.

9291. Hubertus Pils. 5,4%-os osztrák pils Laa an der Thaya-ból a Hubertus Bräu-tól.

Soha rosszabb összeállítást! (Részletes elemzés a www.nincsilyenoldalmertcsaksörözniakartam.hu-n.)

 

2023. május 17.:

Z sajnos holnap megy vissza Svájcba! Beugrottunk még előtte a Sziesztába egy sörre.

9285. Monarchista. Elvileg mindig 7%-os volt. Eleinte a ballingja nem volt feltüntetve. Aztán egyszer ittam 17-esen, most meg csak 16,5-es. Tuti, hogy az évek során változott a receptje, így listázandó. Amúgy kicsit oxidálódott volt, de alapvetően kellemes.

 

2023. május 12.:

Program program hátán (szerencsére)! Roggen és cserkós roggen palackozás volt ezen a szép napon, illetve inkább estén Gabikával és Csepivel. Órákig egyedül mostam az üvegeket délután, aztán 18 óra után előbb Gabi jött meg, majd 6 sörrel később Csepi is befutott melóból. Éjjel fél egy körül végeztünk. Közben persze – ahogy a ,,6 sörrel később”-ből gondolható – sörözgettünk is gazdagon, ahogy azt kell!

9276. Moritz Barcelona Original. 5,4%-os spanyol világos lager. Uncsi, de fogyasztható történet. Aranyásó fíling.

9277. Bird of Prey. 5,8%-os, a címke szerint ,,superhero IPA” a holland Ultje-től, Haarlemből. Tőlük korábban nagyon jó söröket ittam, de ez gyenguska, gyári minőség.

9278. Track Down. 5,5%-os NE IPA, szintén az Ultje-től. Illata hozta a gümölcsös jegyeket, az íze viszont ennek is inkább csak a gyári szintet érte el, bár egy fokkal azért jobb volt az előzőnél.

Az Afrika Királynője fekete IPA-nk viszont ezúttal is jól vizsgázott.

9279. Guilty Monkey IPA AAP. 6,6%-os IPA Zaltbommelből, Hollandiából. Viszonylag kellemesnek bizonyult, de csak egy falat kaja után.

9280. Magna. 5,7%-os világos lager. Málagaból, a San Migueltől. ,,3-szor komlózott”. Divatosak manapság az ilyen jelzők. Igazából ez is gyári egyszerűség.

Közben perszer Gabival dolgoztunk, mosogattuk az üvegeket, ezért is lettek vékonyak a sörökhöz fűzött megjegyzések. Aztán végre befutott Csepi is, amit egy 23-as Selmával ,,ünnepeltünk meg”, ami a szokásos kiváló arcát mutatta. Egy tökéletes, kellően ízes, nem kukis faék, amit naphosszat lehetne inni élvezettel. S mivel már elég üveg gyűlt össze, nekikezdtünk a tényleges palackozásnak. Ittunk még aztán Barna Selmát és Agyonkomlózott Selmát is. Mind a kettő nagyon jól vizsgázott.

,,Ott van Sonka Pici!” Jegyezte meg Gabi egy sonkra reklám láttán a TV-ben, ami alapzajnak ment a háttérben. Mindeközben az első tartályt elég gyorsan letöltöttük.

,,Főzés nélküli örömpörkölt.”

Folytattuk az üvegmosást és az ivást…

Közben két Nyúlt pattintottam, a sima Pils-t és a Rafa-t, ami ugyebár savanya. Annyit írtam utóbbihoz, hogy: ,,Jó, csak nem jó!” Majd jött egy listázandó tapsifüles.

9281. Fehér Nyúl Drink The Christmas Tree 2022. 6,7/14,5%-os ezüstfenyő tűlevéllel, narancshéjjal, meg valami aromával készült karácsonyi sör. Éreztem rajta, hogy frankón van összerakva, de most, az adott pillanatban nem esett jól.

Aztán az IPA-jukat is letoltuk, ami átlagosan kellemesnek bizonyult.

9282. La Cambre IPA. 4,9%-os IPA a Het Anker-től, Mechelenből, Belgiumból. Illattalan, íztelen, túl szénsavas. Fűnyíró IPA.

Én: ,,Töltesz sört Csepi?” Csepi: ,,Igen!” Gabi: ,,Akkor ez olyan csepilt sör?” Hú, na ez fájt! Vagy inkább fight! Mindeközben valamikor újra átváltottunk a mosásból töltésre.

9283. Holger. 5%-os holland világos lager. A C.I.V. Superunie Beesd jegyzi. Kicsit édes, kicsit büdös, mint a belga lagerek. Csepi beleszagolt: ,,Hát ez egy lófing!” Gabi: Ez német sör. Bocs, bajor.” Hú, ez mekkora sértés a bajoroknak!

9284. Guilty Monkey Tripel AAP. 9,5%-os belga tripel Hollandiából. Típusazonos, de unalmas, édes darab.

Az APA-nkra is rákóstoltunk a vége felé. Kifutó, kicsit öregecske már.

,,Ne vonjátok kétségbe a kötöszködésemet, mert akkor felborul a Világ rendje!”

A meló végeztével a fekete IPA-nk került elő ismét, amolyan jutalom a nap végén módra. Kemény munkán voltunk túl, de mint utólag kiderült, nagyon megérte!  

 

2023. május 11.:

Itthon járt Z barátom, így nem maradhatott el a szokásos képnézegetős összeröffenésünk Schatmannel. Negyed kettő körül kezdtünk. Úgy volt, hogy később Csepi is csatlakozni fog hozzánk, de végül sajnos nem jött. A nálam szokásos összejöveteleknek megfelelően készültem egy kis nassolni valóval, ezúttal a holland út során beszerzett sajtokból is került az asztalra, ráadásul Zoli is hozott egy kis kézműves sajtot Svájcból. Ezúttal már zene is szólt. Mirigy jódlival kezdtünk. Amíg Schat becsomagolta az általa hozott söröket, hogy ne lássuk, mit iszunk, addig töltöttem egy német hellest, ami sajnos nagyon kukis volt. A srácoknak azért ízlett. Aztán a Schat által hozott sörökkel folytattuk.

9262. Berliner Geschichte Pilsner. 4,8%-os német pils a Privatbrauerei Eibautól. Nem volt kukis, ami sajnos kevés német lagerről mondható el. Kicsit egyszerű darab, de kellemesen kesernyés.

Ezután egy Bitburger-Deschuets kollab jött, ami kicsit hőkezelt, boros volt már, azt pedig a Hacker Pschorr Kellerbierje követte, aminek egész jól beletaláltam a típusába vakon. Schat ugyebár időnként tálcában méri a söröket. Zoli szeret is erre rákérdezni. Csak kihúzta Schatből, hogy na jó, ha 100,-Ft-ért adnák, 12 tálcás lenne.

9263. Garage Hard Lemon Beer Mix. 4,6%-os citromos sör, vagy radler, vagy valami ilyesmi a Carlsberg Polskatól. Szerintem nem rossz koncepció, pedig ótvar divat külseje van a víztiszta üvegben. Zoli szerint poshadt citrom illata volt. Schat egyből rákontrázott: ,,A pöcsöm alatt érleltem.” Azért az is meg lett állapítva, hogy 30-40 fokban bringázva, húzóra radlernek ideális.

Jelen volt egy szerb is, a szerb Jelen. Zoli elsőre felmosóvíz szagúnak érezte sőt, savanyának, de aztán megbarátkozott vele. Az utána következő Hacker Pschorr Münchener Goldon pedig mézes illat és ízjegyeket vélt felfedezni. Persze abban nincs méz, de értettem, hogy mire gondolt. Közben Zoli kijelentette, hogy: ,,Szeretek k…ra okoskodni!”

,,Szent csöves csaj!” Dévényi Tibi bácsi szól…!

9264. O'Stout. 7,2/16,5%-os extra stout a lengyel Van Pur-tól. Papíron, mert amúgy nem az. Sötétrubin vörös. Inkább belga – ír vörös hibridnek mondanám, de ízlett. Zoli kávésnak, Schat pörkölt malátásnak érezte.

Közben megtanultam, hogy a ,,belga” annyit tesz, hogy ,,belföldi gané”. Állítólag egy másik nemzet gyermekeire használják székely testvéreink ezt a megnevezést. Nem tudom, hogy melyik nemzet lehet az!

Megkóstoltuk aztán a saját búzánkat is, mind a két tartály verzióját. Az 1-esben a szegfűszegesség dominált a végén erősebb komlóssággal, a 2-es meg citrusosabb jegyeket viselt és még intenzívebb volt a komlókeserűje.

9265. Xibeca Damm. 4,6%-os világos lager Barcelonából. Zergényi Tibi barátomtól kaptam. Én büdösnek, furcsának, kellemetlennek éreztem. Zoli elősre búzás és mézes jegyeket érzett rajta, majd kijelentette, hogy ,,kis kiszerelésű Borsodi”. Schat szerint meg: ,,Semmi baj nincs vele.”

9266. Fruit Works - Raspberry-Blackberry-Blueberry. Gondoltam, hogy ugorjunk egy nagyot ízvilágban megkínálom a srácokat ezzel az 5,5%-os savanyított gyümölcsös sörrel a Brew Your Mind-tól. Kifejezetten finom volt. Ők is meglepően jól fogadták. Schat ránézésre: ,,De jó kis disznóvéres sör!” Az íze alapján ribizlisnek érezte. Zoli meggyre, eperre tippelt. ,,Csajsör. Finom, semmi baj nincs vele!” Mondta rá aztán.

Schatman kipróbálta az ananászos sajtot a kékpéniszessel. Nagyon bejött neki, hát mi is megkóstoltuk őket együtt. Igaza volt, tényleg jól harmonizáltak egymással.

9267. Kozel Mistrův Tmavy. Eredeti cseh gyármány. Erősebb a réginél, 4,5-es. Finom volt. Zoli szerint: ,,Kellemesen keserű. Kis kávé, kis csoki…”

Amakaróni védőszentjének a templomát is láttuk. Pinás Kitchen.

9268. Slalom. 9%-os világos lager. A Heineken Italia jegyzi Pollein-ből. Zergétől kaptam ezt is szerintem. Néha elvesztem a fonalat a bőség zavarában! Édes volt az illata. engem az egykori szentandrási Gold Rose-ra emlékeztetett, amit egyébként emlékeim szerint kifejezetten olasz piacra gyártottak. Az utóíze kicsit alkoholos volt, de nem vészesen. Kandiscukros lenne? Zoli virágosságot érzett benne.

Mindeközben Fókusz szólt. Nem a TV műsor, a zenekar.

9269. Alpirsbacher Pils. 4,9%-os német pils. Normál, jó kis ivósör mindhármunk szerint.

,,Figyelem gyerekek! Dobjátok be piros labdával!”

Megkóstoltuk a fekete IPA-nkat is. Kipróbáltuk a kék és az édes sajttal is a javaslatomra, de nem igazán dobtak egymáson.

Aztán jött a sokízű milk porterünk. Sch: ,,Meggyes barna.” Z: ,,Finom, kávés. Konyakmeggy felolvasztott csokival.” Sch: ,,Tényleg!” Z: ,,Reggeli kakaó, amit anyum csinált mielőtt mentem suliba.” Sch: ,,Coca Cola”. Ez utóbbi kicsit ,,sértő”, de jó volt látni, hallani, hogy milyen érdekes benyomásokat keltett ez az igencsak összetett sör a srácokban!

9270. Pietra Ambrée. 6%-os korzikai világos lager annak ellenére, hogy a nevében ott a borostyán szó, ami félbarna sörre utalna. Nekem büdös volt. Zoli ezt is mézesnek érezte. Először áruházlánci kategóriába sorolta, aztán mégis adott neki 8,5 pontot a 10-ből. Zergétől kaptam ezt is.

9271. Pupen-Schultzes Schwarzes. 3,8%-os édesítőszeres fekete lager. A Landskron Brau-Manufaktur jegyzi Görlitzből. Kifejezetten édes, de jól esett. Zoli colásnak érezte, mint ha dieselt inna (cola + sör).

9272. Hülse Original. 4,8%-os szűretlen világos lager a Brauerei Falkentől Schaffhausenből. Mint ha tejcukros lenne. Büdi, de kellemes. Lágy. Ami íze van, az mondjuk határeset. Z: ,,Ha azt mondom, kapok egy tálcával? Mi bajod van az illatával? Mézes, citrusos.” Ez a méz mint ha kicsit beregadt volna Zolinak ezen a napon!

Buszok, autók, centizzük a sikátorokat!

9273. Kitchen Brew Lager. 4,8%-os szűrt világos lager Allschwillből citrusos illattal, újhullámos komlózással. Zoli emiatt elsőre IPA-nak gondolta. Kézműves sörnek átlagos, de egyébként kellemes darab. A kékpéniszes sajt piszkosul kihozta a komlókeserűjét.

Aztán előkerült egy üveg a red ale-ünkből, Hip-Hopp! Sajnos ez a rosszabbik tartályból való volt. Most nagyon bántott az észteressége. Schatet ibolyára emlékeztette az illata.

9274. Leikeim Fränkischer Ur Stoff. 5,2%-os sötét borostyán színű lager Altenkunstadtból. Illata boros, íze visznylag egyszerű, letisztult. Papíron talán világos sörnek volt titulálva, de az íze inkább vörös sörre hajazott, Zoli szerint (is).

9275. Amstel Oro. 6,2%-os arany lager Sevillából a Heineken Espanatól, bár csak forgalmazóként van feltüntetve. Elég sötét borostyán színű volt ez is. Karamellás, de nem túl édes, csúszós darab. Zoli elsőre kevesellte benne a szénsavat, de aztán rehabilitálta.

Még egy Gösser van felírva a netoszomba zárásként +1 szóval, amit nem tudok kiolvasni. Talán laza kis levezetésnek szántuk? A lényeg, hogy jó kis napot zártunk megit!

 

2023. május 8.:

9261. Mönchshof Original Naturtrüb's Alkoholfrei. 0,5%-os alkohol tartalmú, azaz hivatalosan alkoholmentes, szűretlen világos lager Kulmbachból. Ez nagyon finom volt!

 

2023. május 7.:

Női kézi BL-ben bejutottak a Fradista lányaink a 4 közé! Nagyot küzdöttek! Hatalmas siker! Imádom őket! Én pár sör elfogysztásával jártultam hozzá a sikerhez itthon.

9258. Weltenburger Kloster Kellerbier. Regensburgi változat. 5%-os remek pincesör.

9259. Weltenburger Kloster Spezial. 5,6%-os világos lager. Listázva volt már ebből egy olyan, aminek ugyanez a neve, csak utána van írva, hogy ,,Festbier”. Akkor ez más sör, nem? Össz. minőségre egyébként ugyanaz a szint. Nem rossz, de nem is emlékezetes. Regensburgi főzet ez is.

Érdekes, a Weltenburger Asam Bock viszont Weltenburgban készült. Az egyébként pazar továbbra is, de már listázott.

9260. Leikeim Steinbier. 5,8%-os lager a Familien-Brauhaus Leikeimtől, Altenkunstadtból. Talán félbarna? Édeskés az tuti, de azért nem rossz!

 

2023. május 6.:

Tegnap ballagott a bratyóm legkisebb fia Áki a gimiből. Őrület, hogy repül az idő! Érdekes, hogy pont a Nyilas Pincészetnél voltunk utána, ahol pár napja Ulu is járt. Ma a temetőben jártam, majd pihengettem egy kicsit. Múlt, jelen és jövő összefonódik…

9256. Schneider Weisse Helle Weisse (TAP 01). 3 éve még 5,2-es volt ez a bajor búzasör, most már csak 4,9-es. Nem nagy szám, igaz, már lejárt a szavatossága 1,5 hónapja. Pedig szerintem nem olyan rég kaptam Viktortól. A bőség zavara néha ilyen elcsúszásokat okoz, de ennél nagyobb bajom soha se legyen!

9257. Bayern Bräu Weissbier Hell. 5%-os bajor helles a Nürnberger Bierkontortól, akik szerintem csak a forgalmazók. Pocsék! Ezt a holland útról hoztam.

 

2023. május 4.:

9255. Bosch Braunbier. 5%-os német történet Bad Laasphe-ból. Valami régi sörtípus ez a ,,braunbier”. Engem az egykori félbarna Borsodi Borostyánra emlékeztetett. Szóval finom volt!

 

2023. május 3.:

A környéken járt, Solymoson a Nyilas Pincészetnél, így meglátogatott Ulu brátom, a Kocsmaturista. Meló után az első két sört még egyedül bontottam.

9253. Königshof Pils. 4,8%-os német pils a Brauerei Königshoftól, Krefeldből. Szerencsére nem volt édes, de amúgy egy sima Aranyásó, vagy Sopi színvonalát hozta.

9254. Rammlerbräu Naturtrübes Helles. 4,9%-os szűretlen helles Unterhachingból. Nem ütött ki az édessége, nem volt kukis durván, kellemes a szűretlensége, csúszós, kerek darab. Eddig a hét legjobb söre.

Aztán megérkezett Ulu, ezért saját főzésű sörökre váltottunk, miközben elbeszélgettünk kicsit és megnéztük (nagyjából) együtt a foci Magyar Kupa döntőt, amit a ZTE nyert 2:0-ra a Budafok ellen, ami már csak azért is érdekes és örömteli, mert Ulu zalaegerszegi illetőségű.

 

2023. május 2.:

Csak egy kis csülkös bablevest vacsiztam, melóban meg kemény napom volt egyedül, így belefért estére egy kis lazítás.

9249. Hacklberg Radler. 2,8%-os citromos radler. Azt hittem, hogy jó ötlet legurítani, kitikkadva hazaérve, de nem volt az!

9250. Reischenau Gold. 5,5%-os világos lager a Brauerei Ustersbach Adolf Schmid-től. A szokásos édeskés cucc, elfogadható mértékben, vállalható minőségben.

Közben felugrott Csepi pár percre, így vele is ittunk egyet, de az pont egy már listázott sör volt. Elvitte a búzasörünkből a részét.

9251. Tucher Rotbier Naturtrüb. Tucher Nürnberg. 5,5/13,4%-os szűretlen vörös lager. Nem volt túl markáns, de kellemes. A szűretlensége visszafogott, gyári módra.

9252. Auer Helles. 4,9%-os bajor helles a Schlossbrauerei Au-Hallertau-tól. Furcsa, mert egy kecskebak van a címkéjén, de még sem bak sör hivatalosan, hanem csak egy helles. Az íze mondjuk meglepő módon elég alkoholos volt az elején. A karaktere egyáltalán nem jött be. A végére azért megszoktam. Mindent egybevetve gond nélkül lecsúszott. Igaz édeskés, de azért keserű is akadt benne. Mondjuk nem túl kifinomultan!

 

2023. május 1.:

Pihenés és házimunka Hollandia után. Passaui napot tartottam közben.

9244. Hacklberg Urhell Alkoholfrei. Nem volt betervezve, hogy alkoholmentes sört is fogok venni. Észre se vettem, csak furcsállottam, hogy vékony az íze, de legalább nem túl édes (hálistennek). Aztán kiderült, hogy az ami...

9245. Urtyp Hell. 4,8%-os helles a Löwenbrauereitől Passauból. Érdekes és egyben szomorú, hogy az alkoholmentes jobban bejött. Ez baromira édes.

9246. Hacklberg Urhell. 4,9%-os helles. Talán jobb volt az előzőnél, kevésbé édes.

9247. Hacklberg Dult Festbier. 5,5%-os ünnepi lager. A szokásos édeskésség és nem túl meggyőző karakter jellemezte.

9248. Hacklberg Jakobi Weissbier Hell. 5,5%-os bajor búza. Klaszikus jegyekkel, amik sajnos kicsit elhaltak menet közben.

Mitagadás, nem volt túl acélos szortiment!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 168
Tegnapi: 197
Heti: 1 001
Havi: 3 967
Össz.: 516 573

Látogatottság növelés
Oldal: Legfrisseb kóstolások 2023. május
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »