Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2020. június 29.:

7103. Borsodi IPA. Pár napja találtam a Sparban. Több barátom is előttem kóstolta. Meglepő módon mindenki pozitív véleménnyel volt róla. Az az igazság, hogy egyetértek velük! Hosszú idő után a Borsodi család végre egy tökre iható darabbal gyarapodott! Douglas atyával kicsit polemizáltunk rajta, mert azért mindkettőnknek vannak fenntartásaink vele szemben. Jó, jó, de azért… Valami nem stimmel vele! Talán elnyomja a komlózása a malátatestének hiányosságait? Vagy csak simán előítéleteink vannak a Borsodival szemben? Hiszen jól esett! No mindegy! Szóval ez egy abszolút vállalható gyári sör, amit tuti, hogy még többször is fogok fogyasztani!   

2020. június 27.:

Sikerült összehoznunk egy vasárnapi közös gombászást Szikivel, Csabival és fiával, Levivel. Ennek apropóján Sziki már szombaton elugrott Gyöngyösre, így kocsmáztunk is együtt egy kicsit. Gabival már délután belelendültünk a Kolor kínálatába, aztán jött Sziki, majd keresztfiam Petya is csatlakozott. Mivel pont ekkor nem volt hétvégi grillezés a Kolorban kajaügyi vonalon elindultunk a Muuby’s-ba, ahol 1,5 órát kellett volna várni a hambira, így végül a Kagylóban kötöttük ki. Mindhárom helyen remek söröket ittunk, amik közül egy lett új.

7100. Permon Hopper Sabro. A cseh Permon egykomlós sörsorozatának ez a darabja szerintem ölég gyengécske lett! Csalódtam benne. Nem éreztem IPA-snak sőt, kicsit furcsa is volt az íze. Szerencsére voltak más, már ismert Permonok, amikkel vigasztalódni tudtunk!

A mini kocsmatúra után Szikivel még nem tértünk egyből nyugovóra. Még csipegettünk egy kis kaját nálam és leküldtünk mellé egy-két sört beszélgetés közben. Na már most annyi listázatlan üveg halmozódott föl időközben az asztalomon, hogy kicsit bizonytalan, miket ittunk pont akkor, de jó eséllyel ezeket.

7101. Bürgerliches Brauhaus Altbairisch Hell. A Herrnbräu Ingolstadt 4,9-ese. Típusának megfelelően egy elég egyszerű, de korrekt sör.  

7102. Giesinger Naturtrübes Kellerbier. 5,3%-os pincesör. Náluk ugye jártunk január végén, így közelebb állnak a söreik a szívemhez. Ez azért sajnos nem nagy szám! A főzdében sokkal jobbakat kóstoltunk.

 

2020. június 26.:

A Beerduo, azaz Császár Zoli és apósa meghívtak egy izgalmas sör-sajt kóstolóra. Nem mondhattam nemet, pláne úgy, hogy Szentpéteri Gábor barátom is csatlakozott a csapathoz. Angol cheddar sajtokkal kóstoltuk össze Zoliék három saját sörét plusz egy Brew Dog főzetet. Végül egyöntetűen arra szavaztunk, hogy az IPA ízéhez passzolt leginkább a sajt. Ráadásul Zoli által, sörélesztővel sütött isteni házi kenyereket és baromi jól sikerült kísérleti házi müzli szelet szerű malátás, mézes, magvas történetet is kóstolhattunk. Én egy-két  Sörbratyók sörrel próbáltam hozzájárulni az est fényéhez, amik közül egy listázandó.  

7095. Beerduo Pils. 5,8%-os világos láger. Egyszerű, de szépen összerakott darab. Korsószám lehetne inni. Ez is volt vele a cél.

7096. Beerduo Bodza. Szintén 5,8%-os, mivel a pils az alapja. Cukormentes, azaz édesítetlen ,,bodzaszörppel”, beáztatott bodzavirágok levével összeérlelt kísérleti sör. Általában nem szeretem a bodzás söröket, de ez kifejezetten bejött. Tetszett, hogy édesség nélkül van meg benne a bodza karakteres íze.

7097. Döbrögi Dupla IPA. 9,5%-os főzet. Nem tervezték Zoliék ilyen erősre, de olyan jó lett a kihozataluk, hogy... Remekül hozza az IPA-s jegyeket úgy, hogy közben egyáltalán nem lóg ki belőle az alkohol. Ezt sok erős gyári sör nem tudja produkálni!

7098. Hazy Jane. Brew Dog 5%-os New England IPA. Szépen összerakott, típus azonos darab, méltó a főzde hírnevéhez, de nem tudta túlugrani Zoliék házi főzeteit.

7099. AK Magnum 2020. A legújabb bicskei vadkomlóval agyonkomlózott ale. Ez se lett elrontva finoman fogalmazva! Zoliéknak is ízlett, aminek nagyon örültem.

Jó kis este volt! Köszönöm a meghívást! :-)

 

2020. június 25.:

7093. Old Prague Bohemian Premium Lager. Az ilyen ,,gazdaságos” söröknél (is) mindig igyekszem kideríteni a pontos eredetüket, de most feladtam. Egy prágai forgalmazó van a dobozon, ahhoz vettem fel a listára jobb híján. Balázs már korábban nem dicsérte túl, így nem sok jót vártam tőle, de tulajdonképpen meló után hazaérve első sörnek kitikkadva nem kellett vele küzdenem. Megkockáztatom, hogy jólesett!

7094. Old Prague Bohemian Premium Dark Lager. No, ez viszont már tényleg szutyok! Megittam ,de semmi élvezeti értéke nem volt! Üres. Ami kevés ízt találtam benne, az amolyan maradék, silány alapanyagos történetnek tűnt.

 

2020. június 24.:

7090. Lobkowicz Nealkoholicky Premium. Balázs eléggé lehúzta. Szerintem nem vészes.

7091. Hofbräuhaus Traunstein Helles. 5,3%-os, korrekt, de nem nagy szám.

7092. Herrnbräu Premium Pils. 5%-os. Dettó! Na, ezeket jól kielemeztem! :-)

 

2020. június 22.:

7088. Schneider Weisse Helle Weisse (TAP 01). Érdekes, hogy van az ,,Original”, de az csak a 07-es. Egyébként ittam ma abból is egyet. Ez a 01-es most sokkal jobb volt. Hogy maradt ki eddig? Igazi klasszikus darab! Viktor pakk!

7089. Benediktiner Hell. Furcsa, ha egy magát ,,Weissbräu”-nak nevező sörgyár ,,sima” hellest főz, de a lényeg, hogy ez az ettali történet igen jól sikerült! Ráadásul ebből egy 5-ös pakkot kaptam Viktortól, amihez egy pohár is volt mellékelve.

 

2020. június 21.:

7086. Hacker-Pschorr Münchner Gold. 5,5%-os ,,edelhell”. Én kérek elnézést, de ez nagyon szar! Meg tudtam volna inni, de nem akartam! Bizarr íze volt. Viktor pakk!

7087. Primator Mother In Low. Cseh India pale lager. Soproni IPA a négyzeten. Akkor jó az anyós, ha porhanyós! Nekem kifejezetten bejött! Balázs pakk!

 

2020. június 19.:

7084. Budvar 33 Ležák. Amikor az ember Bajor földre szakadt (Viktor) barátja Csehországban bóklászik a családdal, majd pár nappal később hazajön… Az utóbbi pár év legihatóbb Budvarja! Egy sima 4,6-os világos láger, de jobb, mint az alap verziók.

7085. Konrad Spytihněo. No már most, ennek az utolsó betűje nem egészen tuti! Eléggé stilizáltan van a dobozon, ráadásul a Gugli fordító egyik verzióban (o, v, d, b) sem ismerte fel. Mindegy! Egy erős világos láger sör. Gyanúsan azonosak a paraméterei az Argus Speciallal…! Balázs barátom gyűjtötte be nekem az Auchan kínálatából. Lehet(ne) benne hibát találni, de szerintem tökre iható! Jönnek még ám ilyen Balázs által beszerzett cuccok a napokban...! ;-)

 

2020. június 18.:

Tudom, hogy Viktor nem szereti, ha sokat fényezem a tőle kapott bajor sörök kapcsán, így megpróbálom kivételesen csak most az elején megemlíteni, hogy megint kaptam tőle egy igen remeknek ígérkező kis sörpakkot! 3 kis-üvegessel kezdtem a dézsmálásukat.

7081. Hofbräuhaus Traunstein 1612er Zwickl. Nevében a forrása és a típusa. Tök korrekt kis cucc. Nincs túlgondolva, egyszerűen csak jó.

7082. Arcobräu Zwicklbier. Kellene valami újat, érdekeset írni hozzá, de igazából erről is az jut eszembe, mint az előzőről.

7083. Aldersbacher 1268er Zwickl. Ez a fickósör is hasonló erényekkel rendelkezik, mint az előző kettő. Érdemes lenne rekeszszámra betárazni belőlük!     

 

2020. június 15.:

A minap Zergényi Tibi barátom rám írt, hogy dobjam már át neki a postacímemet. Kérdeztem tőle, hogy miért, de kitérő válaszokat adott. Aztán egyszer csak - konkrétan ma - érkezett tőle egy csomagom, amit a szomszéd Lajosék vettek át. Mit ad Isten, három spéci francia kisüzemi sör volt benne! Mondhatnám, ilyen egy szimpla hétfő délután Gyöngyösön, de persze baromira nem így van! Amúgy meg úgy alakult, hogy Viktor barátommal folytattuk az előző napi sörözgetést, beszélgetést, ezúttal nála, náluk, így egyből meg is nyekkentettük mind a hármat! Tudom, ez nem hangzik jól, de franciából nem vagyok túl jó, ráadásul a guglizás is elég macerás, de végül arra a következtetésre jutottam, hogy mind a három egy marseille-i sörfőzde, a La Cagole terméke. Elvileg egy Marseille közeli étterem, a Gémenosi Midi et Demi számára főzött történetek.

7078. La Cagole Biére Blanche. 4,5%-os francia witbier.

7079. La Cagole La Biére Du Cabanon. 5,5%-os világos ale.

7080. La Cagole La Biére De Légende. 6,5%-os világos ale. Na jó, lehet, hogy igazából lágerek! A Biére blonde az most ez, vagy az? Bocsánat! Tudom, hogy illene komolyabb véleményt írnom róluk, tutira meg is érdemelnék minden szempontból, de amikor az ember a legjobb barátjával - (kvázi) testvérével - belemerül a beszélgetésbe, akkor akármennyire is érdekes sörök kerülnek terítékre, nem azok lesznek a fontosak. Az azért tuti, hogy egyik sem volt rossz, de kiemelkedő sem. Jól estek, pedig nem dobtuk el őket! Köszi Tibi! Ha nagy leszek, meghálálom!

 

2020. június 14.:

A ,,koronázási ünnepek” miatt nagyon rég találkoztunk már Viktorral, de most végre haza tudtak jönni! Leültünk kicsit dumcsizni nálam. Mit ne mondjak, nem a sörökön volt a hangsúly, így azokról különösebben nem is jegyzeteltem.

7074. Colosseum. A Firs Casa Mianak főzött sörsorának utolsó darabja. 4,5%-os witbier. Nem rossz, de kicsit átlagosra sikeredett.

7075. Brewer & Friends Triple Hop'd Lager. Bitburger - Sierra Nevada közös főzet. Amikor a kicsi és a nagy összefog. Többet vártam tőle! Nem rossz, de kicsit unalmas ez az 5,8%-os világos láger.

7076. All Together. Reketye WC IPA 6,5%. Ők is lefőzték ezt a receptet. Teljesen más lett, mint a BYM-é! Nálam a szexárdiaké győzött toronymagasan!

7077. The Beertailor Red Ale. 4,8% vöröske. Ez sem rossz, de egy kicsivel a kézműves söröktől általam elvárt színvonal alatt maradt.

 

2020. június 11.:

7073. Guinness Hop House 13 Lager. A Dobó úti Spar egyik aktuális üdvöskéje ez is. Az írek megpróbáltak csinálni egy rendes lágert, ami alapból nem az erősségük. Háááát, nem rossz, de azért nem nagy kaland. Sőt, az árához képest ölég gyenge eresztés!

 

2020. június 10.:

7071. Escobeer. Egy megosztó sör. Elsősorban a neve miatt. Elvileg IPA. Szerintem nem az. Az én pár évvel ezelőtti, nem túl jól sikerült abasári és solymosi vadkomlós söreimre emlékeztet a komlózása. Kicsit nosztalgikus hangulatom lett tőle. Újra kellene kezdenem a sörfőzést itthon! Egyébként Pesten a Különleges Sörök Boltjában szereztem be szombaton. Ja! Cseh gyártmány. A Bohémia Regent terméke.

7072. Szarvasi Búza. Klasszikus bajor stílusú búzasör. Friss, ropogós. Érdemes megkóstolni! Nálunk a Dobó úti Sparban kapható.

 

2020. június 9.:

A Zirci Apátsági Manufaktúra piacra dobott 3 fajta új sört dobozos kiszerelésben. Ráadásul Balázs barátomnak hála kiderült, hogy kaphatók itt Gyöngyösön is, a Dobó úti Sparban. Gyorsan beszereztem őket.

7068. Alevation Saison. Az elmúlt néhány év során az egyik kedvenc sörtípusom lett a szezon. Ez a 4,5%-os főzet nekem eléggé középszerűnek tűnt. Nagyjából hozza a típusjegyeket, de sajnos nem túl magas az élvezeti értéke. Talán egy kicsivel egyszerűbbre sikeredett a kelleténél, vagy legalábbis az én ízlésvilágomhoz képest.

7069. Alevation American Brown Ale. Egy fokkal közelebb van ahhoz a szinthez, amit ezektől a söröktől reméltem. Egész jól meg volt az ízében a pörkölt malátástól a komlósig az átmenet keserűség terén, de talán egy kis testet, uram bocsáss, egy kis malátás édeskésséget szerintem még elbírt volna, így igazán maradandó élményt ez sem nyújtott. Persze ízlések és pofonok...

7070. Alevation Rozsos Pale Ale. Az új sörsor legjobb darabja. Az ár-érték arányt is figyelembe véve, meg azt, hogy nem sok rozsos sört lehet kapni a magyar piacon, ezt akár máskor is levenném a polcról.  

 

2020. június 8.:

7067. Rizmajer Märzen. Évek óta főzik már Csepelen ezt a klasszikus szezonális sört, de eddig - akaratom ellenére - elkerültük egymást. A szombati bóklászás során végre sikerült beszereznem a körúti Riziben! Nagyon kellemes, harmonikus, abszolút maláta hangsúlyos főzet. Nagyon örülök, hogy végre hozzájutottam!

 

2020. június 6.:

Bóklásztunk egy kicsit Pesten Csabival! Menet közben Zoli és Dóri is csatlakoztak hozzánk, majd estére Zsiráf barátom, miután lebaszott, hogy nem szóltam előre! Nagyon baba kis nap volt! Taximaxi felvett a Stadionoknál, a Keleti PU-nál találkoztunk Csabival, elboltoltunk egy nagy halom házicímkét, aztán Csabival a Keletinél levő Guriban kezdtünk.

7054. Guri Belga Saison. 5/13 %-os, nagyon szépen, típus azonosan összerakott történet. Kicsit azért édeskés.

7055. Prototipe #02. NE IPA. Amolyan ,,tart neipa”. Keserűbb az alap típusnál szerintem. Azért ez sem megvetendő darab.

Innen átugrottunk a közelben lévő Mister Sörözőbe két pohár sörre és egy korsóra, aztán nekivágtunk a nagy útnak a First-höz, a Brew Your Mind sörbemutatója miatt.

7056. All Together. A kézműves sörfőzdék ebben a nehéz helyzetben való összetartását jelképező receptet több hazai sörfőzde is lefőzte. A Brew Your Mind-é szinte tökéletesre sikeredett! Az első pohárkával ajándékba kaptuk, de később ittunk még egy adagot belőle, plusz persze dobozos változatban is megvettük. 7,2-es IPA.

7057. First Yemaya. Dupla NE IPA. Ha már ott voltunk, természetesen First söröket is kóstoltunk. Érdemes volt ezt a dupla IPA-t is. (Már megint ez a sok ,,is”! Nem tudok róla leszokni!) Köszönjük a rengeteg címkét, amit kaptunk! :-) Meg Szikinek a kínai tippet! Néha enni is kell...

7058. Ponte di Rialto. A Casa Mia olasz étterem és pizzéria 3 fajta sört gyártat a Firstben. Kajálás utáni következő utunk hozzájuk vezetett. A bevásárlást követően a három fajtából kettőt meg is nyekkentettünk útközben a Különleges Sörök Boltja felé. Ez egy 4,5%-os pilzeni volt, szépen összerakva.

7059. Pantheon. Belga meggyes szintén 4,5%-os alkohol tartalommal. Őt már kicsit gyümölcsösen, édesen túltoltnak éreztük.

A szaküzletben cseh sört ittunk, egy Regentet, aztán a Riziben találkoztunk Zoliékkal, ahol én a Popcornt választottam, majd irány a One Beer, ahol Zsiráf is csatlakozott hozzánk.

7060. Beethowen. 5,5%-os pilzeni a HopTop-tól, kifejezetten a One Beernek főzve. Egy jól összerakott alap sör!

7061. The Beertailor Porter. Zoli: ,,Habcentrikus sör.” Lehet, hogy kicsit jobban habzott a kelleténél? Jaaa igen, már emlékszem! Ezzel együtt nem volt rossz, de azért nagyon emlékezetes sem.

7062. Space Next The Stout Imperial. Marcipános, szaloncukros, nagyon jó! Simogatóan testes.

7063. Flying Ikarus. 5%-os Synthesis APA. Egyszerű, de nagyon finom!

7064. Superside. 6/15%-os NE IPA. Ugaros bérfőzet. Amikor először kóstoltam még Jászapátiban készült. A ballingja 13-ról 15-re emelkedett, az íze most is remek volt.

7065. Ultraside. Ananászos dupla IPA 9-ről 8%-os lett. Ebből már mindkét főzet az Ugarban készült. Ez a mostani jobban ízlett. Abszolút típus azonos.

7066. Zentus Ruby Sour. Meggyes sour 3,5%. Ahogy a tábornok úr mondaná: ,,Nem bánt!”. És már vége is a napnak!

 

2020. június 1.:

7053. Bornem Tripel. A Lidl belga pakkjának utolsó darabja. Világos 9%-os történet. Illata szinte semmi. Ízében meglepően citrusos, ugyanakkor malátásan édeskés. Utóízében citromhéjasan kesernyés. Talán egy picit szénsavasabb a kelleténél, de mindent egybevetve egy nagyon finom, izgalmas söröcske.

 

2020. május 29.:

7052. Pécsi Meggy Ale. A doboz oldalán, kisebb betűkkel írva a ,,craft” szó is szerepel a nevében, de szerintem azt kár erőltetni. 4%-os meggyes ale. Furcsa mód gránátalma lé is van benne. Elég mű cucc, de legalább nem hasonlít az íze egyetlen másik meggyes sörére sem. Dobozból azért tulajdonképpen elég hamar lecsúszott. Nehéz értékelnem, mert mire rossz szokásomhoz híven megint pár nap késéssel leírom ezeket a mondatokat már elég sok, többségében rossz véleményt olvastam róla. Tulajdonképpen szerintem a tervezett célközönségét valószínűleg meg fogja hódítani, de én nem tartozom közéjük.

 

2020. május 26.:

Pár újdonság a Lidl akciós kínálatából:

7049. Elixbeer Brown & White. ,,Szűretlen barna sör” felirat van rajta, azaz nincs rendesen behatárolva a típusa. Ale, vagy láger? Inkább az utóbbi szerintem. Búzamaláta is van benne, de nem dunkelweizen. A búza jegyeket egyáltalán nem éreztem benne, inkább fekete sörös karaktere volt markáns pörköltmaláta keserűvel. Nem rossz darab.

7050. Gulden Draak Classic. 10,5%-os és tripelnek írja a címke. Meglepődtem, hogy még nem volt listázva. Egy jó átlagot hoz az erős belga sörök vonalából, de összességében nem túl emlékezetes darab.

7051. Gulden Draak 9000 Quadruple. Ez is 10,5-es, de már quadnak van titulálva. Megmondom az őszintét, nem néztem utána, hogy miben különböznek. Nem éreztem számottevő különbséget köztük.  

 

2020. május 24.:

Újabb filmnézős, sörkóstolós vasárnap. Haladtunk a Marvel sztorik mentén tovább. Lett volna lehetőség átugrani a Beerduohoz is, mivel Zoliék meg éppen sört főztek, de sajnos ez már nem fért bele a napba! Kézműves sajtok, füstölt kolbász és pörköltmagvas rozskenyér, plusz még egy halom rántott pulykamell is segített a mérleg nyelvét rendesen kibillenteni! Ezúttal is ketten maradtunk Csepivel, bár hívva volt még pár cimbora, de sebaj! Többségében a Beerselection kínálatából válogattunk pár Lidlben kapható sörrel kiegészítve. A Zentusok kivételével egész jó cuccokat kóstoltunk.

7039. Sunshine Reggae. Győrújbarátaink második verziója a citromfüves szezonra ölég jól sikerült. Frissítő, üdítő, de persze nem üdcsi. Korsószám lehetne inni.

7040. Same But Different. 5,5%-os session IPA a Reketyétől. A címkéjén a magyar  nyelvű apró betűs résznél szerepel egy ,,Sour Fruit Ale” felirat, ami megijesztett minket, de szerencsére az csak elírás! Nincs ebbe se sour, se fruit! Gyümölcsösséget max. a komlózása adott neki. Nem egy kiemelkedő darab, de jólesett mindkettőnknek.

7041. Intergalactic. Amerikai búza ale az Invitrotól, a Reketyében főzetve. Igazából csak annyit írtam hozzá, hogy ,,jó”.

7042. Dark City Skyline. Azonos forrásból egy hidegkomlózott barna ale. Kicsit erősnek éreztem a szénsavasságát, de ettől eltekintve szimpatikus darab. Illatos a komlózástól és a barna ale kellemes malátás jegyeit is szépen hordozza.

7043. Cruel Mintress. HopTop mentás csokis imperial stout. Atom mentás illat. Ezt a rágógumi gyárból hozták! Furcsa mód Csepi az illatán nem érezte a mentát, viszont az ízéről markáns véleményt alkotott, amivel én is egyetértek: ,,Ez egy kib....ott finom csokis sör lenne, ha nem tették volna bele a mentát!” Én azért még így is élvezettel tudtam fogyasztani, bár a végére eléggé megcsömörlöttem a mentától. Az szerintem csak a rágógumiba való, semmi másba!

7044. Zentus Ebony Cougar. Alapvetően kifejezetten szeretem a szentesi Zentus söreit, de muszáj szóvá tennem, hogy egyre több hibással találkozom közülük! Ezúttal mind a három pocsék volt. Ez az első egy amerikai stout. Éreztem benne a stoutot, de miért volt büdös? A fing és a csatornaszag között mozgott a szaga. Nem tudom elképzelni, hogy direkt ilyenre akarták csinálni!

7045. Zentus Abuse of Officials. A KEG-nek készített barna IPA. Találó a címkéje, mert ahogy Csepi mondta: ,,Tényleg olyan, mint ha fejbeb...sznának egy hokiütővel!” Nem IPA-s, ez is fingszagú és már savanyodásnak indult!

7046. Zentus Ruby Cher. Mivel ez gyümölcsös és kveik élesztővel készült lehet, hogy ilyenre akarták készíteni, csak nem a mi ízlésvilágunk szerint való, ezért talán ennek megbocsátható, hogy büdös és savanyú.

Értem én, hogy gőzmozdony, de akkor miért repül?

7047. Bornem Dubbel. Egyszer valamikor, valahol már viccelődtem(tünk) ezzel a sörnévvel. Azt hittem, az egyik saját kóstolásnál, de nem találtam még csak hasonló nevű sört sem a listámon. A Lidl belga sörpakkjában volt. A Van Steenberge főzete a csomag többi darabjával együtt. 7,2-es. Nem lógott ki belőle az alkohol. Nem túl emlékezetes darab, de igazából nincs vele semmi baj. Korrekt, talán kicsit unalmas.

7048. Tojáspótló. Az Ugar dupla IPA-ja Agrár-X minőségben, húsvéti köntösbe öltöztetve a Yes I Brew által. Csabi intézte a beszerzését. Köszönet érte! Minőségi lezárása volt a napnak.    

 

2020. május 23.:

Csendes, sörmentes szombatot terveztem, aztán jött egy üzenet Beerduo Császár Zolitól és megváltozott az este menete. Kapott ajándékba két német sört. Áthívott, hogy együtt nyekkentsük meg őket.  

7037. Leibinger Edel. 5,5%-os nagyon egyszerű, meglehetősen édes világos láger. Sajnos rendesen tolta a diacetiles ízhibát még így is, hogy nem tettek bele kukoricát. A ravensburgi Brauerei Max Leibinger terméke. Korábban egy sört ittam tőlük, az még rosszabb volt.

7038. Berg Jubel Bier. 5,3%-os világos láger Ehingen-Bergből. Hasonló minősé(gtelensé)get képviselt ez is, csak kevésbé édes kivitelben. Hiába no, ilyen ez a kóstolgatás!

Utánuk még Zoli néhány saját sört is felpattintott, illetve csapolt, hogy valami finomat is igyunk. Többek között az egy napja lepalackozott imperial IPA-jukat. Most nem listázom, hiszen még érnie kell, de már érződik rajta, hogy komoly cucc lesz belőle! Fiatal kora ellenére sem lógott ki belőle az alkohol, pedig van benne jócskán. Köszönöm Zoli a meghívást! Remélem, alkalomadtán nálam folytatjuk…!

 

2020. május 22.:

7036. Steam Brew Session IPA. A mannheimi Eichbaum márka családjának egy újabb darabja a Lidlből. Előtte testes, markáns HopTop IPA-kat ittam, így elég nagy hátránnyal indult szegény, mégis megállta a helyét! Viszonylag egyszerű, de jól csúszó darab. Azért a 4,9%-os alkohol tartalma jellemző a minőségi kategóriába szánt áruházlánci sörökre. Eléggé behatárolják vele a saját mozgásterüket, de hát figyelni kell a jövedéki adótartalomra a kedvező ár megtartása érdekében...

 

2020. május 21.:

7035. Pacific Pale Ale. A finn Pyyniki 5,5%-os világos ale-je. A Lidl újdonsága. Nagyon kellemes kis történet. Kár lett volna kihagyni!

 

2020. május 18.:

7034. Soproni Dark Radler 0,0% Citrom. Múltkor megláttam, megvettem. Ma hazajöttem, szomjas voltam, megittam. 

 

2020. május 17.:

Filmek (Amerika Kapitány 2. és Bosszúállók 2.), kézműves sajtok a piacról két termelőtől és a Sajtangyaltól, házi jellegű és lókolbász a Tóth Hústól és a Coopból, friss tökmagos kenyér az Albán Pékségből és egy halom spéci söröcske a Beerselection-ből. Egy vasárnap délutáni lazulás kellékei. Csepivel ketten toltunk le mindent, a többiek sajnos nem vállalták be ezúttal sem! Szerintem baromira jó kis történetre sikeredett ez is!

7020. Jam Session. A Mad 52-es és 72-es Jam-jei után itt a light változat, egy session IPA. Erősen citrusos illatú, de nagyon vékony, testetlen. Gyorsan elillan a kezdeti kellemes érzés és üresség marad utána. Mostanában több micro IPA-t is kóstoltam, amik ennél sokkal jobbak, harmonikusabbak  voltak, pedig azoknak jóval alacsonyabb volt az alkohol tartalmuk.

7021. Nyúlon Innen 2020. 5,6-os szűretlen vörös ale. Klasszikus vöröske és végre szűretlen!

7022. Nyúlon Túl 2020. Ezt már rozmaringgal és borókával bolondították meg. A masszív komlózása besimította a fűszerességét, ami nagyon szimpatikus volt, de azért a végére mégis kicsit megcsömörlöttem tőle még így is, hogy ketten ittunk meg belőle egy 0,33-as üveggel.

7023. Pocket Universe. ,,Nebula saison”. A nebulát ködösnek, ködfoltosnak fordítja a gugli. A szűretlenségére akartak vele utalni? Nem tudom! Hopfanatic főzet. Az első rossz emlékűre sikeredett, mert másik két társával együtt az utolsó, besavanyodott, bezárás előtti kiskunhalasi főzetek voltak anno. Szerencsére Kiss Tominak sikerült újraélesztenie azóta a sörfőzdéjét, de meg kell mondanom az őszintét, ez a főzete nem ízlik! Az utóíze túl citrusos. Erős keserű van benne, pedig papíron alacsony az IBU-ja. Ez szerintem most sem lett jó, vagy legalábbis nem az én szájízem szerint való.

7024. Tiborg Delux Dark Roasted Style Coffee Stout. Az ugar általam sajnos nem kóstolt szarvasgombás történetének alapsöre ihlette ezt a főzetet és a következő társát. Feketekávés stout. Az illata tolja a KV-t, a CO2 tartalma ölég vékony, de ami nagyon fontos, nincs benne savanykásság, ami nagy érdem egy kávés fekete sörnél!

7025. Tiborg Delux Ethiopian Style Coffee Stout. Ennek a változatnak kevésbé intenzív az illata, kicsit édeskésebb az íze. Nagyon jó volt mindkettő, nehéz eldönteni, melyik jött be jobban.

7026. Fehér Nyúl Psycho Cycle. Egy kifejezetten kellemes, de összességében nem nagy szám session IPA.

7027. Fehér Nyúl Turbid. Szeretem, amikor ennyire szűretlen egy sör! New England IPA, de nem a legjobbak közül. Egy kis harmónia hiányzott belőle.

7028. First Yemaya. Dupla New England IPA. Picit alkoholos, de legalább az édeskéssége harmonizál a komlózásával!

7029. Seven Seas. A fertőrákosi Krois fekete IPA-ja. Az illata vékony, de az íze gazdagon tolja a kétfajta keserűséget. A pörkölt malátáét és a komlózásét. Nagyon jó kis cucc!

7030. Pitch_Shifter. A Dealbreaker által a Reketyében főzetett, duplán hideg komlózott imperial IPA. Dupla is volt, IPA is volt sőt, talán egy kis NE IPA-s beütése is akadt.

7031. Awesome Threesome. Triplán hidegkomlózott West Coast dupla IPA. Reczer - Horizont közös főzet. Meglepő módon az illata a nullához konvergált, de a keserűt szépen tolta. Csak úgy recsegett közben a kanapé!

7032. Grey Joy. Teás, bergamottos imperial IPA a Balkezestől. Először a Hunyadi Lakásbisztróban lett lefőzve közösségi sörfőzés keretében, aztán készült már a Monyóban is. Ez most Horizontos főzet. Ismét kiválóra sikeredett, mint eddig mindig. Teás illat, édeskés íz, kiegyensúlyozott komlózás. Harmonikus főzet.

7033. Dr Banghard. 11%-os imperial milk porter a Reketyétől. Tejes illatú és ízű. Kellett már az édeskéssége az IPA-k után. Vaníliás jegyeket is hordozott, bár az nincs az összetevői között. Csepi szerint amikor először felkavarta fing szaga volt. Alapvetően egy jó kis főzet szerintem. Nem lógott ki belőle az alkohol.

 

2020. május 12.:

Ritkán említek meg egy főzetet kétszer, de most muszáj! A Zip’s és a Harrer közös gyermekét, a Bean 2 Beert március 3-án eléggé lehúztam. Ma első sörnek, teljesen tiszta szájízzel itthon újrakóstoltam. Egészen más oldalát mutatta. Nagyon szép sörélményt nyújtott. Anno valószínűleg az előtte ivott kávés stoutok tettek be neki.

7019. Mercury Fountain. A temesvári Beretta a Deal Breakerrel közösen főzte ezt az amcsi stílusú imperial stoutot. 9,5%-os, mint a Big Lies volt tegnap, de sokkal harmonikusabb főzet. Ebből egyáltalán nem lóg ki az alkohol. Tulajdonképpen olyan ízhatást keltett bennem, mint ha New England IPA-san komlózták volna meg az imperial stoutot. Nem tudom, melyik főzde melyik felét tette hozzá az ötletelés során, minden esetre szerintem az ilyen sörökért érdemes kollabokat főzni!  

 

2020. május 11.:

7015. Kézműves Meggyes Búzasör. A Sörművek Grape-Vine-nak főzött 4,5%-os búza alapú meggyes söre. Szépen összerakott darab. Sokkal jobb, mint a korábbi ,,sima” meggyes változat.

7016. Kézműves Szilvás Búzasör. Ugyanazt tudnám írni erről is.

7017. Big Lies. 9,5%-os tripla IPA a Brew Your Mind-tól. A tőlük már jól megszokott komlózást adta, viszont eléggé kilógott belőle az alkohol. Szerintem a több ismét kevesebb lett. Talán azért is lehet, mert a komlózása miatt célszerű frissen elfogyasztani, az alkohol tartalma viszont hosszabb érlelést igényelne az ízharmónia kialakulásához. Nehéz lehet ezt a kettősséget összesimítani! Azért persze soha rosszabb sör ne kerüljön az asztalomra!

7018. DDH Fruit Works. A BYM savanyított sörének egy újabb változata. 7,7%-os ananászos, mangós, tejcukros. Kevés savanyított sörrel tudok megbarátkozni. Az övéikkel általában igen, de ezt most túl soknak éreztem. Valószínűleg rossz pillanatban bontottam meg. Köszönöm Csabi és Balázs a fentiek beszerzését!  

 

2020. május 9.:

Na már most! Mivel elkezdődtek a lazítások mi is lazítottunk egy kicsit Csabival, Csepivel és a két Tamással, azaz a tábornok úrral és legidősebb fiával. Bográcsban főtt a kakasos babgulyás, palackoztunk AK-t és főztünk egy vörös sört. Meg persze söröket kóstolgattunk, dumcsiztunk, sajtokat, füstölt kolbászokat, röfiropit nassoltunk. Már nagyon kellett egy ilyen nap! A 38 fajta sörből amiket megkóstoltunk szerencsére ,,csak” 14 lett tutira új, viszont emiatt eléggé lazára vettem a jegyzetelést végig, még akkor is, amikor nem kellett volna! Az első nyolc sörrel nem volt gondom, csak jóízűen el kellett fogyasztani őket, miközben kiderült, hogy Csabi kerítés oszloppal szokta hámozni a zöldséget, Csepi meg hámozás közben is csak a tyúkokra gondol! A 9. sörrel viszont egy kicsit én szívattam a srácokat kölcsön kinyír visszajár alapon! Átugrottunk a közeli boltba egy-két apróságért és felfedeztem egy kihagyhatatlan darabot.

7001. Greifen. A Borsodi Sörgyár amúgy is pocsék szortimentjének a legaljáról való darab. 3%-os fűnyíró sör. Szerencsére nem volt íze, így meg lehetett inni.

7002. 16. Kazánházi IPA Galaxy. Kelsch Robi barátunktól kaptunk egy nagyon széles szortimentet az eddig főzött söreikből, összesen asszem, 27 fajtát, így néhány hiánypótló darab is előkerült. Sajnos volt pár, amin nem volt azonosító így lehet, hogy újak lennének, de nem sikerült a beazonosításuk. Ez viszont tutira nem volt még listázva! Idős darab, de még mindig kifejezetten jó. A 13. fajta sörünk volt a nap folyamán. Míg eljutottunk a 17-ig megállapításra került, hogy ,,csak egy kis bórenbukk maradt ki a babgulyásból, azaz magyarul rókafütty”!

7003. Táv Ballagás (Tomi söre). Ez már egy közösen főzött történet, tábornokunk frissen érettségizett nagy fiának egészségére. Vadkomlóval és Simcoval megküldött világos ballagási ale. Szerintem méltó lett a küldetéséhez!

7004. Bälga Búza (Andris söre). Kis csapatunk, a Sörbratyók berkein belül akadt még egy ballagó ifjú! Zoli fia Andris is éretté vált. Az ő egészségére is főztünk közösen egy sört. Ez belga búza lett volna, ha nem felejtettük volna ki belőle a fűszereket, deeee... Minden esetre szerintem így is jó cucc lett belőle igaz, inkább bajor stílusban. Összességében hasonlóan jó színvonalúnak mondanám a két egyébként eltérő stílusú sört.

7005. MAD X Plum & Funk. Csabi bekeményített! Előkerült egy savanyított lópikula a Mad óccsó és finom sorozatából. Szilvás farmhouse ale. Tomi csípi elvileg ezeket. A magam részét meg tudtam inni belőle, bár nem túl nagy lelkesedéssel, finoman fogalmazva.

7006. Toncsi. Sörbratyók féle tonkababos stout. Másodszor kóstoltam, de még nem listáztam korábban. Elsőre nem igazán jött át a mondanivalója, de a savanya után pazarnak tűnt! Egy kis test még elférne alatta, de első próbálkozásra igen korrekt lett!

7007. Irish Red Ale (9.). Balázs barátunk kapott A Konyhába Cikhart Erik házi sörfőzőtől egy kis kóstolót a 9. saját főzetéből. Mivel két üveggel volt belőle, Balázs az egyiket felajánlotta nekem, illetve nekünk, mi pedig örömmel éltünk a lehetőséggel! 4,5%-os főzet. Meglehetősen száraz. Illatában és ízében is kellemes, bár kicsit vékonyka. Még egy kis testet elbírt volna szerintem. Összességében nem rossz próbálkozás! Biztató darab. Köszönöm Balázsnak és Eriknek is, hogy megkóstolhattam!

7008. Berlin Showdown. A Dealbreaker először a Reketyében, most pedig a Horizontban főzette le kávés, vérnarancsos berliner weisséjét. Ez a főzet ezúttal az Impresso Micro Roastery etióp és burundi kávékeverékével készült. Jól átgondolt történet, de nem az én világom.

7009. First Pubfighter. 8%-os dupla IPA. Az illata nem túl kellemes, de az íze igazi felüdülést jelentett a savanya után. A címkéjét valószínűleg félrenyomták, mert a 60-as Balling ,,kicsit” túlzásnak tűnik.

7010. Horizont Playground 001 Märzen. Főzdeparkos barátaink új sörsorozatának első darabja. 6%-os, maláta hangsúlyos, szépen összerakott főzet. Minőségi darabbal indult az új széria.

7011. MAD X Spirit Animal. Asszem, Csepi nevéhez fűződik mind a két alábbi idézet: ,,Olyan málna íze van, mint amit összejárt a poloska és a paúúk!” ,,Rohadjak meg! Ilyet hánytam, amikor utoljára a Blue Boxban voltam!”. Én ennél többet nem is fűznék hozzá! Talán csak annyit, hogy ez még Tominak is sok volt, úgy vettem észre.

7012. Childhood Memories. A Reketye savanyított golden ale-je. Macskaszar szagú. Közvetlenül egymás után pláne durva volt a két savanya!

7013. Donga - F mint Furmint. Furmintos hordóban érlelt 11%-os belga tripel. Bár 11-el már szerintem inkább quadrupel. Alkoholos illatú. Csepivel összeraktuk! Restis kávé fél vodkával! Na jó, azért igazából ez egy kellemes történet! Nem mondanám harmonikusnak, de ügyes kísérlet.

Időközben a még délelőtt, a bográcsozáshoz felhasznált Kadarka maradékát is megittuk este, egy sörcsendes időszakban, miközben szólt a Kilakikit, meg a Jožin z Bažin sok egyéb mellett, míg nyugovóra nem tértünk. Aztán másnap reggel, miután Csabi kirántotta a tojásait, még hazaindulás előtt is kóstoltunk egy érdekességet.

7014. North x Monyo. A leedsi North Brewing Co. és a Monyo közösen főzött New England IPA-ja. Az illat intenzitása és ízének karaktere sem igazán fogott meg. Nem volt vele baj, csak nem ütött akkorát, mint amekkorát egy NE IPA-tól várna az ember.

Pazar hétvégét zártunk! Csak azért nem tökéleteset, mert sajnos hiányos csapattal toltuk végig!     

 

2020. május 7.:

7000. Bandibá’. 2016-ban főzték először Békésszentandráson ezt az amerikai IPA-t Csupor Marci közreműködésével. Akkoriban nem volt rossz, de ezzel együtt nekem nem igazán jött be. Mostanáig nem is kóstoltam újra. A Sziesztából hazahozott sörpakkba viszont beválogattam, így ismét terítékre került. Kellemes meglepetést okozott! A korábbi 7-ről 6%-ra csökkentették az alkohol tartalmát, az íze viszont harmonikusabbá vált. Ez a verzió már sokkal közelebb áll hozzám. Csak ez a szűrés, az állandó szűrés...!

 

2020. május 4.:

Ez egy nagyon különleges nap volt! Sajnálom, hogy nem sikerült frissiben megénekelnem, bár azért a társ FB oldalamra tettem fel pár képet ,,élő adásban”. Vidéken, ezáltal Gyöngyösön is újranyitottak a kocsmák, melyeknek kerthelyiségük van! Nagyon kevés olyan dolgot tudok elképzelni ami megakadályozhatott volna abban, hogy rögtön ezen az első napon felkeressem a kedvenc helyeimet! A helyi cimborák közül Csepi csatlakozott hozzám, a többiek sajnos nem tudtak, de mi ketten kihoztuk a maximumot ebből a hétfői, meló utáni (és előtti) délutánból és estéből! A Sziesztában kezdtünk. Én kicsit korábban értem oda. Ezúttal más szóba se jöhetett, mint a csapolt sör, ami náluk a Kozel. A hangsúly a csapolton van, de egyébként meg kell mondjam, pazar volt! Bár pösti gyártású, szerintem kint a cseheknél sem csapolták volna jobban! Jozsó kezei aranyat értek és ezt most még véletlenül se próbálja félremagyarázni senki! Annyira, de annyira hiányzott már ez az egész! Miután Csepi is megérkezett együtt is legurítottunk egy seritalt, aztán persze átsétáltunk a Kolorbárba. Jó volt Gésa bácsiékkal és pár törzsvendég cimbivel összefutni. A Litovel csapolt búzasöre pedig hogy, hogy nem, szintén hibátlan volt! Még egy harmadik állomást is beleszorítottunk a napba! Elugrottunk a Kagylóba. Pont az orrunk előtt csukták be a kerthelyiség kapuját, de Csepi udvarias ,,hangoskodására” már nyílt is ki újra az ajtó! Bár már össze lett pakolva minden a kerthelyiségben a kedvünkért mégis újra kinyitottak! Nagyszerű érzés volt! Náluk még a sörcsapok első nap nem indultak be, de így is két pazar főzetet tudtunk megkóstolni, ráadásul mind a kettő új lett a listámra!

6998. Maisel & Friends Jeff’s Bavarian Ale. Talán nem kell bemutatni az egyik legismertebb bayreuthi sörgyár kézműves sörsorozatát. Több főzetüket is volt már szerencsém listázni. Ez egy 7,1%-os, testes, barnásvöröses színű karamellmaláta hangsúlyos főzet. Ízvilágában a Bernard Bohemian Pale ale-jére emlékeztetett.

6999. Maisel & Friends Marc’s Chocolate Bock. 7,5%-os fekete történet. Nagyon csípem az ilyen hibrid sörtípusokat főleg, ha jól sikerülnek! Ez nagyon ott van a szeren! Bak sör tudott maradni a csokis ízjegyekkel együtt. Nem számítottunk első nap ilyen ízélményekre! Ráadásul a Kagyló méltán híres az isteni melegszendvicseiről, amikből a sörök mellé jócskán dézsmálgattunk mindketten! Pazar nap volt!

 

2020. május 1.:

Pár nappal a kerthelyiségek újranyitása előtt ismét tartottunk egy filmnézős, sörözgetős délutánt Csepivel. A Sziesztából begyűjtöttem egy jó adag szentandrási sört, de végül nem sok került közülük terítékre, mivel még a Beerduohoz is átugrottunk pár percre, ami egy legalább két órás baráti sörözgetéssé fajult. Zolival és sörfőző társával, azaz apósával jót beszélgettünk. Végigkóstoltuk az aktuálisan készleten lévő összes sörüket, amik között egy újdonság is akadt. Nehéz volt úgy megszervezni, hogy betartsuk az előírásokat, de ha barátokról és jó sörökről van szó, akkor nem ismerünk lehetetlent, megoldottuk!

6997. Kár a Pilsért! Világos lágernek készült, de végül kicsit sötétebb árnyalatú és malátásabb ízvilágú történet lett belőle egy duplán bezsákolt maláta adagnak köszönhetően, aminek a külső zsákján más maláta volt feltüntetve, mint ami valójában benne volt, így egy nagyságrenddel több cara malátát kapott a főzet a tervezettnél. Ezzel együtt egy kellemes itóka lett belőle első kóstolásra, bár amikor pár markánsabb sör után a végén újrakóstoltuk már messze nem volt annyira bejövős, sőt, meglehetősen furcsának tűnt.

Végül összességében annyi finom sört töltöttek belénk Zoliék, hogy utána már alig bontottunk fel párat. Inkább a filmekre, meg a sajt és kolbász evésre összpontosítottunk. :-)

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 139
Heti: 687
Havi: 2 711
Össz.: 515 317

Látogatottság növelés
Oldal: 2020. májusi és júniusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »