Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2012. szeptember 28-30.:

Egy újabb remek hétvége baráti társaságban! Adi, Andi, Gyula, Timi, Krisz és én, néha kiegészülve Donival és Bandibá’-val sörözgettünk, kóstolgattunk, bográcsoztunk egyet, némi favágással fűszerezve. Persze ne feledkezzünk el a kiváló gönci Historika koncertről sem! Kassai magyar barátunk, Adi volt szokás szerint a vendéglátónk.

Szerencsére ezúttal is sikerült néhány újdonságot megízlelni, az alábbiak szerint:

1451-ként először Adi egy újabb saját főzésű sörét kóstoltuk meg. Hivatalosan nincs neve, de a benne lévő 10% pörkölt zab miatt én Posthaer Hafer-nek kereszteltem el, jobb híján. A zabon, árpamalátán kívül még 7 dl maláta szirupot is tartalmazott ez az érdekes itóka. Az alap íze kellemesen fanyar, az utóíze nekem már túlságosan is az volt.

1452. Krisznek köszönhetően a budapesti Er-Pé Serfőzde Fekete Ászok néven forgalmazott barna söre, a korábbi 5,6-os helyett már csak 4,8-as alkohol tartalommal. Nem rossz, nem rossz, de a hétvégén ez ízlett a legkevésbé.

1453-nak Gyulának hála a miskolci Gyertyános Sörfőzde Hámori Szűretlen Világos söre is terítékre került. Nagyon frankó kis söröcske!

A hazafelé vezető út is tartogatott még újdonságokat. Amióta csak tudomást szereztünk róla, hogy Miskolcon új látvány sörfőzde – étterem nyílt ZIP’s Brewhouse néven terveztük, hogy meglátogatjuk. Sajnos kevés időnk volt a kóstolgatásra és nem is sörözhetett mindenki a csapatból, így elég vékonyra sikeredett a fogyasztásunk, de se baj! Legközelebb kifejezetten rákészülünk! :-)

Az eddigi négy ZIP sör mellé most három újdonságot sikerült kipróbálnom:

1454. ZIP’s Pilsner

1455. ZIP’s IPA

1456. ZIP’s English Strong Ale

Mind a három érdemes a többszöri megkóstolásra is! :-)


2012. szeptember 19.:

Még a hétvégén, Patyik Krisz barátom Gyuláékhoz jövet talált egy dobozos lengyel sört, ami mindkettőnk kóstoló listájáról hiányzott eddig, így meglepett engem egy példánnyal. Köszönet érte! :-) Egyébként fűnyíró kategóriás sör, bár a neve és a csomagolása alapján inkább meccs nézőnek szánták. Super Gool! a Zaklady Piwowarskie Glubczyce-től. Ez az 1449.

1450-nek ma találtam a Sparban egy osztrák almás radlert: Egger Apfel Radler a tiroli Unterradlbergből. A gyár citromos italai sem túl jók, de ez sajnos még azokat is alulmúlja. :-(


2012. szeptember 14-16.:

Három remek nap, két sörfesztivál, rengeteg cimbora és 16 új sör a listámra!

A 4. Főzdefeszttel kezdtem a hétvégét, még péntek délután, a szombat az 1. Győri Sörfesztiválon telt, vasárnap pedig egy kis „levezetés”, újra a Főzdefeszten. Igaz kimaradt néhány megkóstolható újdonság, viszont jó pár régi ismerőst sikerült újra megízlelni, elsősörben a magyar kézműves itókák közül!

No, de akkor az újdonságok!

Péntek:

1433. Ogre Söre Békésszentandrásról. Egy frankó pilzeni Marosvári László (Ogre) indíttatására.

1434. Betyár Király szintén Békésszentandrásról, Oszter Sándor színművész úr ajánlásával. Remek fekete sör, enyhe valódi gyümölcsös beütésekkel.

1435. Grabanc IPA, kedvenc IPA-im egyike. Mivel ez Ecseren lett bérfőzve, az első pedig Fóton, számomra újdonságnak számít.

1436. Freaky Wheaty Grabanc, búzasör élesztős IPA. Csakajósör!!! :-) Király, frankó, tutkó, klafa!

1437. Hámori Világos, a miskolci Gyertyános sörfőzde alap, szűrt világos sörének reinkarnációja, karakteresebb, testesebb ízzel, mint a régi Zempléni Világos volt.

1438. Vendéglátóim, Bölöny Jóska és Hantos Erzsi jóvoltából a nap végére a finom vacsorán, kényelmes szálláson és a jó hangulatú baráti beszélgetésen kívül még egy új sörben is részesültem. Egy Angliában, liszensz alapján főzött indiai márkát kóstoltunk meg, Cobra néven.

Szombat:

Jóska barátomék elkényeztettek! Nem elég az előző napi vendéglátás, még oda vissza el is fuvaroztak Győr és Pest között! Így együtt vágtunk neki az 1. Győri Sörfesztiválnak, ahol hazai kézműves sörből ugyan kevés volt, viszont annál jobbak! (Győrzámolyi Little John, Tuck Barát és Sherwood, valamint a Bandusz féle Dupla Köleses.) Ráadásul a külföldi nedűk között is érdemes volt csemegézni!

1439. Osječko Crno, fekete sör, nem túl nagy testtel, Horvátországból, Eszék városából.

1440. Delirium Red, egy baromira erős, meggyes belga remekmű.

1441. Erdinger Oktoberfest Weizen, egy szűretlen német búzasör, aminek a publicitásunkat is köszönhetjük Janival és Krisszel! :-)

1442. Miodowe Naturalne Nefiltrowane Solut, lengyel piacra szánt cseh érdekesség, egy nagy halom mézzel, Litovel városából.

1443. Az Osječko Crno citromos változata. Érdekes íz világot eredményezett a barna sör a citrommal. Az alap sörnél szerintem finomabb volt.

1444. Corsendonk Pater Noster. A sajnos megboldogult gyöngyösi belga sörözőben, kb. 4-5 évvel ezelőtt (lk. előtt) kóstolt belga apátsági barna sör újra tesztelése. Jobb, karakteresebb ízre emlékeztem, de így sem volt rossz.

1445. Žatec Xantho, barna sör, ezúttal Csehországból. A belgánál nekem jobban ízlett.

Az ország számos pontjáról verődött össze (nem is annyira) csipet csapatunk. Fesztivál előtt és után szalonnát sütöttünk, csapra vertünk egy hordó remek Little Johnt és rengeteget dumáltunk, hülyéskedtünk. Ez a kiruccanás is igen jól sikerült! :-) Köszönet érte a Klubvezetésnek és mindenkinek, aki segített a rendezésben, lebonyolításban!

Vasárnap:

Meglepően jó ébredés és fájó búcsú a barátoktól, aztán irány újra Pest és a Főzdefeszt! Előtte még Szarka Gyula és Cimer Andi barátaim meghívtak ebédre. Már náluk elkezdett összegyűlni a nap csapata, ismét jó társaságban telt a kóstolgatás, sörözgetés! A sok finomság között az újdonságok:

1446. Angry Beast, egy 12 % alkohol tartalmú dühös fenevad, russian imperial stout stílusban, azaz a Hopfanatic gerilla sörfőző legújabb remeke nyitotta a napi kóstolást. Kemény kezdés volt!

1447. Számos már jól ismert sör után sorra került egy másik (szerencsére sokadik) kuriózum, Forralt Köleses sör a Bandusz legújabb találmánya.

1448. A fesztivál hétvége számomra záró söre a német, kísérletező kedvű Camba Bavaria sörfőzde kicsit nyálas nevű, de annál jobb ízű szűretlen búzasöre, Camba Stefan Dettl Lovebeer.

Itt a vége, fuss el véle…!


2012. szeptember 13.:

Már évek óta vártam, a Buckler-nek legyen új címkés változata, hogy inspirációt nyerjek általa a megvételére, de mostanra nem hogy új címkés nincs már, hanem az üveges verzió teljesen el is tűnt. Tegnap egy gyenge pillanatomban mégis vettem egyet, jobb híján dobozosat, ma meg elpusztítottam. Hááát, a lista gyarapodott vele. Már csak azt lenne jó tudni, hogy Sopronban készült-e, mert mint megannyi dobozos sörükön, ezen is csak forgalmazóként vannak feltűntetve. 1432 fajtánál járok.


2012. szeptember 9.:

Sajnos még az eleve gyengébb kategóriába szánt sörök alkohol tartalmát - és egyben minőségét is – egyre tovább csökkentik a multik! A soproniak eddig 4,5 %-os Sárkány Sör-e most már csak 4 %-os alkohol tartalmú. Jó szívvel kínálták, így jó szívvel is fogyasztottam. A kenyérlángos azért jóval finomabb volt! :-) 1431.


2012. augusztus 31 – szeptember 1.:

Két szép nap a II. Budavári Sörfesztiválon!

Rengeteg finom sör, amik közül én és a cimboráim is a magyarokra összpontosítottunk, azokon belül is elsősörben a kézműves finomságokra, de azért a Dreher alkalmi újdonságai is belefértek a hétvégébe és a rozsnyói söröket is érdemes volt végig kóstolni. Cirka 30 féle sört sikerült megízlelnem, némelyiket többször is, amik közül az alábbi 13 fajta lett új a listámon. (A kóstolás felvezetésének időrendi helyességére azért nem tenném le a nagyesküt!) :

A pénteki újdonságok:

1418. Rotburger Teufel Pilisvörösvárról. Egy fantasztikus, erős félbarna sörkülönlegesség.

1419. A Pécsi Sör márkájú pécsi sör. Az I és II. Pécsi Sörtúra emlékére! Aki anno ott járt, tudja, miről beszélek! :-)

1420. Rizmajer Konyakmeggy, a csepeli sörfőzde legifjabb igényesen elkészített finomsága.

1421. Limetkové, a rozsnyói Kaltenecker Sörfőzde kellemes, lime-os búzasöre.

1422. Dreher Classic Szűretlen, Kőbánya prémium kategóriás zászlós sörének natúr változata.

1423. Domján Meggy sör, amellyel Kerekegyháza is feliratkozott a jól sikerült gyümölcsös söröket készítő sörfőzdék listájára.

Szombatra pedig ezek jutottak:

Immáron sokadszorra, Gyula és Andi barátaimnál végződött a pénteki nap, - ezúton is köszönet érte - így értelem szerűen a szombat is náluk kezdődött.

A hétvége újdonságai közül kettőt az ő jóvoltukból kóstolhattam meg, reggebéd közben, után:

1424. Bažant Radler Grapefruit, Ógyalla egyik legújabb gyümölcsös itókája, amiből egyébként pont a héten kaptam egyet Viktor barátoméktól is.

1425. Egy új ország a listán, Grúzia! Natakhtariból egy 5,2-es világos, Kasris névre keresztelve.

A fesztivál újdonságai:

1426. Rizmajer Cortez Szűretlen, csepeli barátaink kukorica sörének szűretlen változata.

1427. Még egy érdekesség Rozsnyóról: Chilli Pivo, azaz egy vörös színű paprikás sörkülönlegesség.

1428-1430. 0,5-1 dl-es kóstoló adagokat kérve és kapva sikerült egymás után három Kőbányán készített radlert is megkóstolni, amiket csak erre az alkalomra ízesítettek be: Arany Ászok Gyömbér, Arany Ászok Bodza és Arany Ászok Kávé. Ezek persze nem mérhetők a kézműves gyümölcsös sörökhöz, de a radler kategórián belül felvehetik a versenyt a többi nagy sörgyár termékeivel.

Az újdonságok listája ezzel véget ért, de muszáj megemlíteni (a teljesség igénye nélkül), hogy milyen finomságokat sikerült még végigkóstolni a Fesztiválnak köszönhetően: Győrzámolyból a Little Johnt, a Tuck Barátot és a Sherwoodot, a Bandusznak köszönhetően Jászdózsáról a Kölesest, Magyarhertelendről a világost és a barnát, csak úgy mint Vonyarcról is, a miskolci ZIP mind a négy finomságát, köztük a Golden Alet és a Stoutot, Felsőzsolcáról a barnát és a Jonagoldot, a fóti Keserű Mézt, a Csakajósör jóvoltából a skót Punk IPA-t, plusz ami most éppen nem jut az eszembe, megannyi finomságot!

Egy kis színes, sörcikk gyűjtő szempontból:

Sörfőző barátaink többsége remek relikviákkal készült, amiknek köszönhetően a gyűjteményeink is szépen gyarapodtak a Fesztivál alatt. Örök hála értük mindegyiküknek! :-) Ami viszont teljesen váratlanul ért a Fesztivál 1 literes korsóját szintén ajándékba kaptam, miután az árusítói felajánlották, állítsak össze nekik cserébe egy 10-es listát azokból a sörökből, amiket jó szívvel ajánlanék nekik megkóstolásra. Remélem sikerült megízlelniük mindet és nem bánták meg, hogy az ajánlásért cserébe megajándékoztak egy korsóval. Gyűjteményem kiemelt darabja lett! :-)


2012. augusztus 24-26.:

Harmadik alkalommal jutottam el a szombathelyi Savaria Karneválra, Herizon barátomnak és szüleinek köszönhetően, akik meghívtak a hétvégére. Olyan sok cimborám él azon a környéken, hogy szívesen keltem útra idén is, meglátogatni Őket. Sajnos nem sikerült mindenkivel találkozni, de ezzel együtt is nagyon jól éreztem magam, sőt a régi barátok mellett újakat is szereztem. :-)

Földrajzilag ugyan nem, gyakorlati szempontokból viszont annál inkább a Sörtér volt a Karnevál középpontja számunkra. A fáklyás felvonulás, a koncertek és a vásári forgatag közepette mindig volt egy két jó barát, aki betévedt a sörös pavilonok árnyékában meghúzódó padok közé, legurítani néhány finom magyar kézműves, cseh, vagy esetleg belga sört. Péntek este még egy Borsodi Póló-s pavilon is volt, de azt szombatra már lebontották. Gondolom, nekik is feltűnt, hogy csak porfogónak van ott.

Egy szó, mint száz, sok remek sört kóstoltunk meg a jó hangulatú, már, már hajnalig tartó beszélgetések közepette, amik között néhány újdonság is akadt a listám számára:

1413. Finom Sümegi világos sör szűretlen változatban.

1414. A cseh Viškovból egy jó kis barna sör, a Džban.

1415. Tapolca legújabb sörkülönlegessége: Stari Meggy.

1416. Žatec Strong, szintén Csehországból.

1417. Az egyik legismertebb belga sör, amit korábban csak a listakészítés kezdete előtt kóstoltam: Belle-Vue Kriek. Igaz ezt valami „Bevúznak”, vagy ilyesminek mondta a csapos srác, azt is papírból olvasva.

Szép hétvége volt, kár, hogy elmúlt, de se baj! Lesz még sok hasonló! :-)


2012. augusztus 23.:

Az Arany Fácán névre keresztel, mostanában agyon reklámozott „gazdaságos” sör kategóriába tartozó „izé” Sopronban főzött dobozos változata már egy ideje rajta van a listámon. Sőt, az üveges, Martfűn készült verziót is kóstoltam már, hiszen kellett a címke a gyűjteményembe, csak akkor nem jutott eszembe, hogy megnézzem a címkén, hol is készült, így nem vettem fel a listára. Ezért most kénytelen voltam újra megízlelni ezt a bizonyos martfűi változatot. Hááát, mint ha egy árnyalattal jobb lenne a soproni kiadásnál, de lehet, hogy csak szomjas volta. Ez az 1412.   


2012. augusztus 21.:

Már a nagyon, nagyon sokadik újdonságokat kaptam a közelmúltban Viktor Barátoméktól. Örök hála és köszönet értük! :-) Az IKEA áruházaknak meglepő módon van saját emblémás világos és barna söre:

1410. IKEA Öl Ljus Lager

1411. IKEA Öl Mörk Lager

Mindkettő a halmstadi Krönleins Bryggeriben készült, ahogy azt a Ratebeer-nek köszönhetően megtudtam. Kellemes kis itókák voltak ebben a nagy melegben!


2012. augusztus 11.:

Mint utólag kiderült, az utolsó érmeink napja. Douchev-Janics Natasa K1 200 m-en és Marosi Ádám öttusában gyönyörű szép Olimpiai Bronz érmeket szereztek!

A záró napra, 12-re már dobogós helyezés nem jutott, de így is fantasztikus Olimpiát zártunk!

8 arany, 4 ezüst, 5 bronz, 4 negyedik, 6 ötödik és 7 hatodik helyezés.

Minden egyes sportolónk odatette magát. Büszkék lehetünk a teljes magyar csapatra, sőt azokra is, akik most nem jutottak ki az Olimpiára!

Hajrá Magyarok !!!

Hááát, ez nem ünneplő sör, sőt, de úgy alakult, hogy ma ez került terítékre, legalább is az újdonságok közül: A Borsodi Sörgyár szégyene, a 80-as és 90-es években még a prémium kategóriában szebb időket megélt, a közelmúltban nagyon gyenge minőségben visszahozott és most legújabban már a gazdaságos kategóriába lealacsonyított „söre”, a jelenleg már csak 4% alkohol tartalmú Spaten. Kicsit (vagy inkább nagyon) szégyellem, hogy ilyen sör témájú bejegyzéssel alibizek, hogy pár sort az olimpikonjainkról is írhassak, de ez már csak így sikerült, sajnos! 1409.


2012. augusztus 9.:

Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Pauman Dániel és Kulifai Tamás K4 1000 m-en Olimpiai Ezüstérmes!

Kozák Danuta K1 500 m-en Olimpiai Bajnok!

Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa K2 500 m-en Olimpiai Ezüstérmes!

És ki gondolta volna?! Risztov Éva 10 km-es hosszútávúszásban Olimpiai Bajnok!

A női vízilabda válogatottnak sajnos nem sikerült az érem szerzés, de ettől a csikó csapattól a 4. hely is nagyon szép teljesítmény!

Szolid ünneplés egy egyébként kifejezetten finom barna sörrel Bosznia Hercegovinából, Banja Luka városából: Crni Dorde. 1408.


2012. augusztus 8.:

Lőrincz Tamás kötöttfogású birkózónk tegnapi fantasztikus Olimpiai Ezüstérme után egy újabb szép nap virradt ránk!

Dombi Rudolf és Kökény Roland K2 1000 m-en Olimpiai Bajnok!

Szabó Gabriella, Kovács Katalin, Zur-Fazekas Krisztina és Kozák Danuta K4 500 m-en Olimpiai Bajnok!

A férfi kézilabda válogatott elképesztő küzdelemben kiverte a 100%-osan csoport első Izlandot a 4 közé jutásért!

Szegény vízipólós fiúknak most nem jött össze, de annyi örömet szereztek már nekünk az elmúlt több mint egy tucat évben és még fognak is nagyon, nagyon sokat a jövőben!

A kézilabdát nem lehetett kibírni néhány sör legurítása nélkül. Természetesen magyar sörökkel szurkoltam nekik: Dósai Pannonbrau, Borsodi Borostyán, Dreher Classic.

Arra már nem maradt erőm, hogy komoly sörrel is ünnepeljek, de pusztán ürügynek, hogy legyen miért bejegyzést tennem ehhez a naphoz is a honlapomon, amúgy levezetésként legurítottam egy Szerbiában gyártott alkoholmentes sört: Holsten Non Alcoholic. Ez az 1407. ezen a szép napon.   


2012. augusztus 5.:

Fantasztikus nap az Olimpián! Berki Krisztián Olimpiai Bajnok! Pars Krisztián Olimpiai Bajnok! Módos Péter Olimpiai Bronzérmes! A női vízilabda válogatott a 4 között! Jaaaaj, csak szegény Bácsi Péter ne sérült volna meg!

Úgy lett volna stílusos, hogy ha már a mieink brit, fehérorosz, orosz és dán ellenfeleket győztek le, akkor ezekből az országokból való sörrel, sörökkel ünnepeljek, de „sajnos” ez most nem állt módomban. Így maradt egy egykori brit gyarmat, Ausztrália, ezen belül is Tasmania: James Boag’s Premium Lager. 1406.

Csak így tovább! Hajrá Magyarok!!!   


2012. augusztus 1.:

Gyurta Dani Olimpiai Bajnok!!! Ráadásul Világcsúccsal!!!

Erre muszáj volt inni valami komolyat! Magyart nem tudtam, így maradt egy belga: Grimbergen Dubbel, egy apátsági barna dupla 1405-nek.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 67
Tegnapi: 215
Heti: 529
Havi: 3 495
Össz.: 516 101

Látogatottság növelés
Oldal: 2012. augusztusi és szeptemberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »