Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2017. november 30.:

4842. Zwettler Radler Citrus Naturtrüb. Kellemes kis üdcsi. Jól esett vacsora után. Biztos jobban meg kellett volna ünnepelnem az új párkányaimat, de most úgy éreztem, ez is elég.

 

2017. november 29.:

Munka után, várva, hogy másnap jöjjenek végre párkányozni, befejezni az ablakcsere projektet kicsit tehetetlen és kedvetlen voltam. Takarítani még korai lett volna, a káoszban meg inkább csak a gép előtt ültem, nem volt kedvem semmihez. No, meg persze legurítottam pár sört. Nagyon nem részletezném őket. Korrekt, de nem túl izgalmas darab volt mindegyik. A 4 német és a 2 osztrák is. Egyedül a bak emelkedett ki közülük. 

4836. Dinkelacker CD Pils.

4837. Dinkelacker Weihnachtsbier.

4838. Palmbräu Export.

4839. Kurpfalz Bräu Helles.

4840. Gold Fassl Dunkles.

4841. Gold Fassl Bock.

 

2017. november 27.:

Úgy volt, hogy ma összefutunk pár sörre Svájcba szakadt cimbimmel, Nádudvari Zolival. Az ablak mizéria miatt nálam kóstolgattunk volna. Már megint nem jött össze! Ez már asszem, a harmadik hazajövetele, amikor nem sikerül találkoznunk. Tiszta vicc! Mintha kerülnénk egymást! Pontosabban én őt, mert általában miattam nem jön össze a találkozás! Mérgemben egyedül gurítottam le pár sört, jobb híján. Már ég a bőr a pofámról!

4832. Stiegl Paracelsus Bio-Zwickl. A bio mentes változatát már kóstoltam. Az elvileg jobb volt, bár ezt a mostanit túl hidegen gurítottam le. Semmi baja, csak nem túl karakteres.

4833. Das Echte Schwaben Bräu Märzen. Kicsit varázsát veszti a márciusi sör kategória, ha egész évben főzik! Mindegy! Hasonlókat tudnék írni róla, mint az előzőről.

4834. Oettinger Winterbier. Ez a cégcsoport oettingeni gyárából való. Olyan téli sör, amit én szeretek, sima világos láger. Ez sem volt túl karakteres. Hozzátenném, elfelejtettem a hűvösebb időben visszább venni az egyik hűtőmet. Hármason túlhűtötte mind a három sört, én meg nem voltam túl türelmes velük...

4835. Arrogant Bastard Ale. A Sone Brewing német főzdéjéből, Berlinből való, szerintem imperial stout.  A neten erős amerikai ale típus megjelölést találtam hozzá. A lényeg, hogy jó volt, meglehetősen összetett. Ez szerencsére egy másik hűtőmben volt, így a hőmérsékletével sem volt gond. 

 

2017. november 25.:

Ma volt a második fejezete az ablakcsere projekt szappanoperának. A srácok jó munkát végeztek, most már látszódnak az élek az ablaknál, de még odébb a vége! Pfffhúúúúh!

4828. Köstritzer Kellerbier. Jó volt a magát „Feketesör Sörfőzdének” nevező sörgyártól végre egy más típusú seritalt kóstolni. Nem okozott csalódást! Jól sikerült ez a „pincesör”!

4829. Welde No1 Slow Beer Pils. Nagyon hülye neve van ennek a sörnek, nem tudom, mitől „lassú”, de tulajdonképpen jó.

4830. Böszörményi Barna. Hajdúböszörményi barna láger. Papíron december 20-ig jó a szavija, de már savanyú volt. Kiöntöttem.

4831. Schwaben Zwickl. Egy újabb „pincesör”, ezúttal Stuttgartból. Az első korty furcsának tűnt, de aztán rákaptam az ízére. Finom kis szűretlen holmi.

 

2017. november 24.:

Folytatódik a német dömping, lefojtva egy kis magyar krafttal. Mind a 4 német jó volt, de ezúttal egyik sem volt kiemelkedő. Az Ungarishe viszont virtschaft!

4823. Palmbräu Pilsner. Eppingeni 4,8-as pilzeni.

4824. Stuttgarter Hofbräu Bügel Premium. 5,5-ös világos láger.

4825. Palmbräu Hefeweizen. 5,4-es szűretlen búza.

4826. Cluss Export. 5,2-es Dinkelacker-Schwaben Bräu főzet Stuttgartból. Világos láger. A Cluss valószínűleg egy privát főzde lehetett ezen a környéken, amit felvásároltak és bezártak abból ítélve, hogy ki van hangsúlyozva a címkéjén, „eredeti Cluss receptúra”.

4827. Horizont 2. Új angliai APA. Mindössze 4,4-es, de az illata már messziről megcsapott és az íze sem okozott csalódást, bár kicsit citrusosabb, mint ahogy az illata ígérte.    

 

2017. november 23.:

4822. Häffner Schwärzberg Gold. Még egy jól sikerült sör Bad Rappenauból. Figyelemreméltó ez a városka!

 

2017. november 22.:

Igyunk tematikusan? Igyunk tematikusan! Ma a 0,33-as sörök kerültek terítékre:

4815. Golser Radler Naturtrüb. Tudom, tudom! Nem sör, csak radler. Azt hittem, jól fog esni vacsora után. Tévedtem. Az viszont vicces, hogy „Pannonia Brauerei” az osztrák golsi sörfőzde neve, ahol készült.

4816. Häffner Kur Pils. Nem tudom mitől, vagy mit, vagy kit „Kur”, mindenesetre már megint egy piszok jó sör! Kicsit (inkább nagyon) hoplágeres jellegű.

4817. Häffner Raban. A „raban” maláj nyelven azt jelenti, hogy „összefüggéstelen” a Gugli fordító szerint. Mivel ez egy német sör, gondolom ennek nincs különösebb jelentősége. A lényeg, hogy ez sem okozott csalódást. Szűretlen világos láger.

4818. Zipfer Meisterwerke Pale Ale. Zipfben is tudnak ám kiváló újhullámos szűretlen sört főzni! Itt van rá a jó példa! Osztrákia gyöngyszeme! Leveles Calypso komlóval készült.

4819. Palmbräu Das Original. Szűretlen német pilzeni Eppingenből. A többihez képest nem nagy szám, önmagában nézve tök jó!

4820. Golser Premium. Osztrák märzen. „Bestes pannonisches märzen”. Lófaszt! Maximum akkor, ha ez az egyetlen a kategóriában! Ééééédes! Kellemetlenül édes!

4821. Horizont Night Shift 2017. 9%-os évjáratolt, festett üveges orosz imperial stout. Balázs barátom nem rég küldte át a képét, hogy éppen ezt kortyolgatja. Nagyon jó véleménnyel volt róla, hát kedvet kaptam hozzá! Dögös cucc! Minőségét megőrzi 2027.12.31-ig. De megkóstolnám akkor is!

 

2017. november 21.:

Sok port kellett feltakarítani az ablakcsere után. A közben beszívott port meg le kellett öblíteni…

4812. Dinkelacker Privat. Nem tudom, mitől „privat”, de kiváló világos láger sör.

4813. Distelhäuser Pils. Az első korty után kitört belőlem, hogy a k..va anyjukat! Eszméletlenül jó sör!

4814. Distelhäuser Export. Na, ez csak simán nagyon jó volt!

 

2017. november 20.:

4811. Sanwald Hefe Weizen. Kiváló stuttgarti szűretlen búzasör a klasszikus fajtából. Ezzel ünnepeltem meg, hogy beépítésre kerültek az új ablakaim.  

 

2017. november 17-19.:

Itt most jönnie kellene egy leírásnak a hétvégi kalandjainkról. Bad Rappenauban voltunk Kenéz Gabival, párjával, Ildivel, a kis Gabóval és Bölöny Jóskával egy nem zetközi sörcikk gyűjtő találkozón. Volna is mit mesélni róla, de valahogy nem jön az „ihlet”. Szóval csak röviden, tömören, aztán, ha valakit érdekel, majd elmesélem személyesen… Hat kiváló helyi sört kóstoltunk meg:

4805. Häffner Winterbier. 5,1-es, szerencsére semmi fűszert nem tartalmazó világos láger. Erre szokták megkérdezni, hogy de akkor mitől téli? Kit érdekel? A lényeg, hogy remek volt!

4806. Gässle Extra Stout. Kiváló fekete. A németek is tudnak jófajta „divat söröket” főzni.

4807. Hopfenstopfer Monroe. Egykomlós imperial pale ale. Mesés volt!

4808. Hopfenstopfer Comet IPA. Egy kicsivel elmaradt az előzőtől, de még így is nagyon finom volt.

4809. Hopfenstopfer Citra Ale. Egykomlós APA. Ettől vártam a legtöbbet, de a leggyengébbre sikeredett, viszont még így is finom volt.

4810. Häffner Dunkel Export. Talán a legjobb dunkles bier, amit valaha ittam.

Na jó! Kimentünk a börzére, lerobbant a kocsink, segítettek nekünk szállást foglalni a kedves helyi erők, bevásároltunk, amennyire gyalogszerrel tudtunk, aztán Jóskával elmentünk sörözni. Először egy Pinte nevű kocsmába ültünk be, aztán egy Sportbárba, majd a szállás éttermében vacsoráztunk. Az első 5 sört a börzén, a 6-at a vacsorához ittuk. Közte vagy már listázott, vagy nem pontosan beazonosítható söröket kóstoltunk. Mind igen kiváló volt! Rég volt már rá alkalom, hogy Jóska barátommal ilyen jót beszélgessünk! A mentőcsapat hajnali 4 körül érkezett meg értünk. Egyből hazaindultunk, miután nagy nehezen visszataláltunk a sportcsarnokhoz, ahol a lerobbant mikrobuszt hagytuk. Hazafelé megküzdöttünk a hóeséssel. Gabi egészen hazáig szállított, amit ezúton is külön köszönök neki! Szóval megszívtuk, mert a börze gyenguska volt, sokkal kevesebb kóstolgatni való sört sikerült venni, mint amennyit szerettem volna és Szentpéteri Gábor barátomnak nem tudtam kóstoló pakkot hozni, ahogy ígértem, ráadásul Viktor barátommal sem sikerült találkoznunk, pedig a ritka alkalmak egyike lett volna ez a mostani. Azért a körülményekhez képest kihoztuk a maximumot a hétvégéből és ahogy HB barátom mondta, nagy szívás volt, de egy életen át meséljük majd a kalandjainkat…

 

2017. november 15.:

Már tegnap elhatároztam, hogy ma kemény leszek és kiiszom a hűtőimből a savanyított söröket:

4796. LAB. A Reketye sour gose-ja. Bármennyire is rühellem a savanyított söröket, mint típust, el kell ismernem, hogy ez jó! Nem éreztem küzdelemnek egyáltalán az elfogyasztását, sőt!

4797. Sour Trois Cuvee. Ez a Legendáé. Igazi keményvonalas cucc! Megelőzte a híre. Féltem is tőle, joggal! Szerintem jól van összerakva, de nekem ez már sok. Nem bírtam vele.

4798. Thornbridge Tart Bakewell Sour. 6%-os angol verzió a témára. Na, most értettem meg, amit évekkel ezelőtt Gyula barátom mondott a Berliner Weissére. Uborka lé ízű! Ezt azért nagyjából legyűrtem. Végülis csípom a csemege uborkát!

4799. Wonder Kompót. Ez már nem savanyított, de számítottam rá, hogy elég fanyarkás, lambicra hajazó stílust fog képviselni az Ugar második söre a „Puszta Superheroes” sorozatból. Erdei gyümölcsös ale. Nagyszerű, málnás, szedres, fekete ribizlis illata van. Ilyenkor szokott utána a csalódás jönni az első kortynál, de most elmaradt! Pont annyira fanyar, amennyire én még szeretem! És tolja a gyümölcsöket az íze is. Remek sör!

4800. WHT IPA Raspberry. A Monyó „fehér” IPA-jának málnával, korianderrel és keserűnarancs héjjal megbolondított változta. Hát, részemről a málna még OK, bár az IPA jelleget elvitte, elvette, de a koriander nekem már túl sok. Nem az én ízlésvilágom ez a sör.  

4801. Banana Fusion. Több mint 3 és fél hónapja lejárt a szavatossága ennek a Karl sörnek. Nem tudom frissen milyen lehetett, most nekem nem jön be a banánossága és már kicsit a savanyodás útjára is lépett. Nem lett volna szabad ennyit várnom vele!

4802. Pasaz Rózy. Valaki megmondaná, hogy miért volt a hűtőmben egy vadrózsás lengyel sör? Jó, jó, tudom! Én vettem, vagy talán cseréltem még a Világtalin. Jajj! Egyébként az a vicc, hogy egész jó! Valami gyümi is van benne, meg még sok okosság. Nem volt türelmem minden összetevőt kiguglizni. Barna. Nem csak színében, ízében is. Vastagon szűretlen. Harmonikus cucc, de akkor sem kell rózsát tenni egy sörbe!

4803. Kanapinis Nefiltruotas Tamsusis. Na, ezt a litván barna sört kikérem magamnak! És nem a pultnál! Pár éve volt hír, hogy valamelyik latin-amerikai sörfőzde megcélzott egy kisebb(?) vevői kört a Gay Beer nevű sörével. Hááát, valami ilyesminek képzelem annak az ízét. Ráadásul ebből a főzdéből ez volt a második borzasztóan irritáló sör. Bizarr módon édes.

4804. Muddis November. Bár a nevében benne van a november, májusban járt le a szavatossága. Ettől függetlenül semmi baja ennek az észt kézműves sötét baksörnek. Reméltem, hogy így lesz, mert zárásnak kellett egy igazán jó sör!

Zárszóként pedig elmondanám, mielőtt bárki megszólna, amiért hétköznap, egyedül 9 sört megnyekkentek, miközben reggel meg meló, nem árt tudni, egyrészt 1 kivételével 0,33-asok voltak, másrészt, ami nagyon szomorú, igen jelentős részük a lefolyóban végezte! Mondhatná erre bárki: Mi ebben a meglepő? A sörök jelentős része ott végzi! No, igen, de ezek közül sok úgy tette ezt, hogy előtte nem ment át az emésztőrendszeremen! Ez van! Legalább tisztul a kép a hűtőimben! Már 50 sör alatt van a készletem (egy rövid ideig…).        

 

2017. november 14.:

4795. Triple Blond. A lengyel Sulimar belga stílusú 8%-os világos ale-je. Belgiumban is megállná a helyét.

 

2017. november 13.:

4791. Freedom Vaníliás Bourbon. Nincs ráírva a címkére, de gondolom azt akarták mondani a nevével, hogy ez egy Bourbon vaníliás porter. Nem vagyok oda a stílusért, a többi porter típust jobban csípem, de szerintem ez egy elég jó sör és még csak alig több mint 8 és fél hónapja járt le a szavatossága. Lehet, hogy követnem kellene barátaim módszerét és szavatosság szerint sorba kellene raknom a kóstolásra váró söreimet?

4792. VaLaMIPA. Csupor Marciék 8,2-es dupla IPA-ja. Nem az a sima, normális, hanem egy vaníliás, joghurtélesztős, tejcukros lópikula. Hozzátenném, baromi jól lett összerakva! Kifejezetten harmonikus! Azért korsószámra nem innám, de ennek a sörnek nem is ez a küldetése. Ennek még csak másfél hónapja járt le a szavija.

4793. Hoppy Birthday. A győrújbaráti Vaskakas Sörfőzde 1 éves fennállását ünneplő IPA. Limitált kiadás. Köszönöm Simacsek-Kun Lacinak a beszerzését! Kakukktojás, mert ennek még nem járt le a szavatossága.

4794. Golden Monkey. Egy ideje már őrizgettem ezt a 9,5-es amcsi fűszeres tripelt. Ha jól látom, 8 hónapja és 2 napja járt le a szavija. Kutya baja! Azért raktam mindig félre, mert „fűszeres”. Féltem tőle! Pedig, ha az ember alaposan megnézi, „csak” koriander van benne. Vicces, mert ettől egy erősre főzött witbier-re emlékeztet, pedig nincs is benne búza maláta. Kifejezetten jó anyag!

 

2017. november 11.:

4786. Tyskie Gronie. Ez az 5,5-es lengyel multi sör már rajta van a listámon, de ez a főzet nem Tychyben, hanem a Kompania Piwowarska egy másik gyárában készült, Poznanban. „Árulkodik” róla a szavatossági dátum alatt lévő kódolás első számjegye… Pfff!

4787. Apafej. A közelmúltban nyílt zalaegerszegi sörfőzde, az Elf szűretlen APA-ja. Pozitívuma, hogy egyedi az íze, nem emlékeztet egyetlen korábban kóstolt APA-ra sem. Valószínűleg citrusos komlóval főzhették, ami elég dominánsan meghatározza az ízét. Bajnóczi Zsolti barátomnak ezúton is köszönöm a beszerzését!

4788. Karpat Eagle. Amerikai stílusú IPA a Szlovákiai Gerencsér Karpat nevű sörfőzdéjéből. A mártoni Tescoban vettem az őszi börze után. Korrekt darab!

4789. Karpat Wheat Belgian IPA. Elvileg ez egy belga stílusú búza IPA, ahogy a neve is tanúsítja. Jól hangzik, nem? Az első korty után visszahőköltem rendesen! Nagyon furcsa volt, egyáltalán nem ízlett. Aztán a helyére tettem! Bármi is van a címkére írva, ez igazából egy saison. Annak viszont jó!

4790. Hangadó. Ez az Elf saison-ja, szintén Zsoltitól. Eredetileg nem akartam ma megnyekkenteni, de az előző sör után referenciának muszáj volt! Elsőre ezt kevésbé éreztem szezon stílusúnak, a pörkölt maláta relatíve domináns jelenléte miatt az ízében, de ahogy egyre jobban beleástam magam kezdtek kiteljesedni a stílusjegyek. Ügyes darab!

 

2017. november 10.:

4785. Saviešu Tumšais. 6,7-es lett szűretlen barna sör a Tálavas Sörfőzdéből. Hmmmm, jó.

 

2017. november 6-8.:

4778. Zimbru. Meglepő módon csak 4%-os ez a román világos láger, mégis kifejezetten fogyasztható.

4779. Schönbrunner Tischtelgebirgs. Pilzeninek titulált német söröcske. Itatta magát rendesen!

4780. NATÜ Blonde. „Natur Über Alles” hirdeti a címkéje ennek a Perle-vel triplán komlózott, szűretlen világos láger sörnek. Bajor a kicsike, csak úgy, mint az előző.

4781. Warka Strong. A kódolás alapján Zywiecben készült, erős lengyel világos láger. Förtelmesen édes volt! Nem tudtam meginni.

4782. Miloslaw Kozlak. Ez is egy erős lengyel világos láger, de ez kulturáltan hozta a baksörös jegyeket.

4783. Semiramis. Az Ugar APA-ja az azonos nevű szolnoki hotel részére főzve. Kelsch Robi barátom hozta még a mártoni börzére menet. Kellemes volt, mint általában a törökszentmiklósi sörök.

4784. Dingi 17. A Balaton 17 HopTop-ban főzött amerikai stílusú IPA-ja. Szimpatikus darab.  

 

2017. november 4.:

A tavaszi pesti börzét szomorú, de szemrebbenés nélkül kihagytam különböző okokból, viszont ezt a mostanit már nagyon vártam! Hajnalban indultunk Pest felé Balogh Balázs barátommal. Neki hála, már az 5:40-es buszon bolgár söröket kóstolgattunk, ráadásul, mint utólag kiderült, újakat!

4771. Sumenszko Specialno. 5,3%-os világos láger. Erről sikerült kideríteni, hogy a Carlsberg Bulgaria Sumeni gyárából való.

4772. Sumenszko. 4,8%-os világos láger. Ezt már nem sikerült egyértelműen pozícionálni a cégcsoporton belül. A lényeg, hogy egyik sem volt nagy szám, de poén volt őket hajnalban megkóstolni.

Aztán a találkozón jött a szokásos, jó értelemben vett őrület. Előre le volt zsírozva pár jó cserém, adásvételem, meg persze bele is botlottam néhány igen jó darabba! A hangulat és a társaság pazar volt! Ez az egyetlen (két) dolog, ami, akik miatt mindig kár, ha egyszer-egyszer nem vagyok ott! Új söröket elsősörben Jimmy barátunknak hála kóstoltam, illetve a Legenda aktuális 12-es csapolt szortimentjében is volt egy, amit az új főzdéből még nem kóstoltam. Pontosabban a gyümisekkel együtt valószínűleg több is lett volna, de azokkal most nem vesződtem.

4773. Őszi Saison. Jimmy első próbálkozása a témában. Mit ne mondjak, ütős kezdés! Szépen hozza a típusjegyeket. Adi barátunknak is ízlett, ami azért jelent valamit.

4774. Meggyalap Búzasör. Csak pár üveggel lett lepalackozva ebből az alapfőzetből. Neve sincs szegénykének. Asszem, a „munkaneve” elég beszédes. Őszintén szólva, így magában nem volt bejövős.

4775. Meggyes Búzasör. Az előző alap sör meggyágyon tovább érlelve. Igazi belga stílusú cucc. Nem az édes divat sör kategória, amiket koncentrátummal csinálnak, hanem a lambic stílus. Meg vett minket!

4776. Kanizsa Friends. 6%-os, elvileg IPA. Jimmy kedvenc söre a mostani szortimentjéből. Nekünk is ízlett, de a divatos, újhullámos IPA jellegekkel nem rendelkezik. Adi szerint inkább ESB stílusú, nekem elsőre az angol IPA íz világ jutott az eszembe.

4777. Vörös Csepel. Először a Centerből. Megmondom az őszintét, csalódást okozott! Nem volt rossz, de messze nem idézte a régi emlékeket. Vagy csak a Hableány volt túl jó?!

 

2017. november 2.:

A szombati börzére való készülődés közben rájöttem, hogy van még pár egzotikus söröm, amiknek a kupakjai talán jó szolgálatot tehetnének a találkozón, ráadásul már régóta tartogattam őket, így hát most eljött a kóstolásuk ideje:

4768. Red Horse Extra Strong. Fülöp-szigeteki, elvileg 5%-os világos láger. De akkor mitől strong? Mindegy! Iható.

4769. Red Horse Extra Strong. Hong Kongban főzött változat. A címke szerint ez 8%-os. Na, az már strong! De nem érződött rajta egyáltalán. Inkább enyhén füstösnek mondanám, ami igen csak meglepett! Egyébként ez is fogyasztható.

4770. Castle Lager. A Dél-Afrikai Köztársaság legismertebb sörmárkája. 5%-os sztenderd szmötty. Ez is elfogyott különösebb duzzogás nélkül.

 

2017. november 1.:

4761. Tiltott Csíki Krém Sör. 4,5%-os szűrt, nem pasztőrözött világos láger. Nagyon dilettáns elnevezés! Miért nézik hülyének a fogyasztókat? Létezik cream ale sörtípus, de ez csak egy sima világos láger. 150-180,-Ft-ért versenyképes lehetne a hasonlók között a boltokban, de egyébként egy nulla.

4762. Paulaner Oktoberfest Bier 2017. Már régóta szóbeszéd tárgya volt, hogy minden évben másmilyenre főzik az Oktoberfest söröket Münchenben, de most először tényleg évjáratolva jött ki az üveges Pau, így felveszem a listára. Egyébként tök jó volt!

4763. Mad Special Pilsner. Annyira speciál ez a pilsner, hogy szerintem inkább hoplager. A ZIP’s cucca, de csak Mádon kapható, pont az egyik ügyfelünknél. Nagyon jó anyag!

4764. Alkímikis. Lett saison. Az illata nem jött be, de egyébként szépen hozta a típusjegyeket. Összességében jó volt.

4765. Bulldózer IPA. Legendás főzet. Taximaxitól cseréltem Mártonban. Kicsit érződik rajta a pasztőrözés, de így is frankó.

4766. Volfas Engelman Kolekcinis Galaxy. Úgy tippeltem, Galaxy komlós lehet ez a litván, alupalackba töltött világos söröcske. Lehet, hogy tényleg az volt, de a lényeg, hogy gyenge eresztésre sikeredett.

4767. Adažu Meistara Rožu. Én a neve alapján úgy döntöttem, hogy ez egy rozsos sör. Szerintem az is volt és kész! Tök jó!

 

2017. október 31.:

Szentpéteri Gábor barátommal kóstolgattunk egy kicsit. Meglepő módon a reunioni Bourbon már szerepelt eddig is a listámon, igaz, anno egy rég lejárt szavatosságút kóstoltam belőle, így most a maga módján mégis csak új volt az élmény. Listázandó újdonság kettő akadt, köztük egy új ország:

4759. Hite Pale Lager. „Modern”, fagyponton szűrt világos láger a Koreai Köztársaságból. Természetesen az élvezeti értéke a nullához konvergált, de azért mégis csak koreai!

4760. Tyne 9. Mindössze 3,9%-os angol fekete láger a Firebrick Brewery-től, Blaydon on Tyne-ból. Kicsit furcsa volt. Mondjuk pozitívan, hogy „egyedi”.

 

2017. október 28.:

Gésa bácsi végre megint hozott Permon söröket a Kolorba! Gabival ketten ki is ittuk az üveges készlet javát! Két újdonság is volt köztük:

4757. Permon Hopper Dr. Rudi. Az egykomlós IPA soruk egy újabb remek darabja. Igazság szerint nem tudom, tényleg létezik-e Dr. Rudi nevű komló. Elég bizarrul hangzik! Ráadásul a Leírásnál már Hopper Mandarina Bavaria felirat szerepel a címkén. Vajon újragondolták a M.B. komlós változatot egy fantázia néven, vagy csak nyomdahibás a címke? Mindegy! A lényeg, hogy nagyon jó sör!

4758. Permon In Hop We Trust I.P.A. Mesés, 19 komlós IPA. Nagyszerű íz harmónia nagyon markáns keserű lecsengéssel. 90 EBU. 

 

2017. október 27.:

4754. Forty Niner. 4,9-es golden ale a Marston’s-hoz tartozó Ringwood Brewery-től, Angliából. Fogyasztható, de felejthető. Azért nem megvetendő!

4755. Rinkuškiu Porteris. 5,6%-os litván porter. Jó kis csúszós, de azért markáns, karakteres söröcske!

4756. Guinness Golden Ale. Hasonló karakterű volt, mint a Forty Niner, ami jót jelent, mert akkor típus azonosak, gondolom. Ezt erősíti az is, hogy mindkettő idézte a ZIP’s Golden ale-jét, bár hozzátenném, bármennyire is a stílus őshazájából valók, nálam a miskolci főzet a nyerő. Eredeti ír sört amúgy még nagyon keveset kóstoltam. Ennek is csak a felét, mert a másik felét sikerült ráborítanom a billentyűzetemre. Legalább ittam volna előtte rendesen, hogy ráfoghassam! Na, mindegy! Egyébként nagyon strapabíró szerkezet, mert úgy néz ki, ezt is túlélte! A sörért viszont kár!

 

2017. október 26.:

4753. Chisinau Red Ale. A mártoni börzén gyűjtöttem be ezt a moldovai gyári vörös ale-t. Megjártam vele, mert feltépős volt a kupakja és gyűjtő lévén, óvatosan bontottam, így vízszintesen futott ki, ráadásul a billentyűzetemre is jutott belőle. Úgy néz ki, nagyobb kárt nem okozott. Az íze azért lehetett volna jobb is! Nem túl kifinomult sör!

 

2017. október 23.:

Szabiéknál „ünnepeltünk”, Gabival és Csepivel. Frankó kaját sikerült sütni, amit többnyire hazai gyári sörökkel öblítettünk le, aztán a végére előkerült pár érdekesnek remélt cucc is:

4745. Kaiserdom Pilsener. 1 literes, acéldobozos bambergi csoda. Ennyire rossz német sört már hál’ Istennek nagyon régen nem ittam(tunk)!

4746. трехгорное оригинальный эль. 4,9%-os orosz pasztőrözött, szűrt, világos ale. 1 literes, füles, dombornyomott üvegben árulják Szlovákországban. A címke szerint a Trehgornaja Pivovarennaja Manufaktúrában készült, de a ráragasztott matrica szerint a Moszkovszkaja Pivovarennaja Kompanija terméke. Hááát, kézművesnek semmiképpen sem mondanám! Igazság szerint kifejezetten pocsék volt.

Ezt a két förmedvényt 5 Maltman sör követte, melyek közül az alábbi három a szlovákiai Gerencsér, Karpat nevű sörfőzdéjében készült, az utánuk következő kettő pedig már itthon, Balatonszentgyörgyön, a Sörműveknél.

4747. Maltman Bohemian Pilsener. No, ez pocsék volt!

4748. Maltman California Summer Ale. Ez az amcsi nyári ale már sokkal jobban sikerült. Semmi extra, de jólesett.

4749. Maltman Porter. Ez is a szimpatikus oldalra került a napi kóstoló során.

4750. Maltman Hefe Weissbier. Ez a szentgyörgyi szűretlen búza kellemes karakterű volt.

4751. Maltman India Pale Ale. Ez is átment a rostán, illetve a torkunkon. Jó messzire elkerülte a mosogatót, sőt!

4752. 5 Ocean Grand Ale. Orosz, pezsgős üvegbe palackozott spéciség. Tesco-s beszerzés a Felvidékről.

 

2017. október 21.:

Sörfőzés, bográcsozás és sörkóstolás Csabinál egy nagy halom újdonsággal:

4732. Tolvajok Fejedelme. A 2017-es Kolorbeer, amit mi főztünk Csabival a Kolorbárban. Még hivatalosan nem lett közkinccsé téve, de most kóstoltuk először együtt. Fekete IPA-nak szántuk, de inkább stout lett belőle, abból sem a legjobb. Voltak jó pillanatai, de a végeredménnyel egyáltalán nem vagyok elégedett.

4733. Hideg Összeomlás. Csabi első saison típusú söre. Finom az illata, enyhén édeskés. Ízében egy pici fanyarságot éreztem, aztán tolta rendesen a keserűt. Elsőre nem rossz.

4734. Málnás-Szedres Saison. Ez a 3 Kiss gyümölcsös fűszeres búzasör kísérleti főzetként nem kapott nevet a keresztségben. A kis pogányt egy kicsit öregecskén kóstoltuk. Csabi mondta, hogy amikor ő először itta, sokkal jobb volt.

4735. Múzsa. 3 Kiss saison, ezúttal már gyümölcsök nélkül. Pici fanyarkásság megbújt benne, illatában csak az utolsó korty előtt tűnt fel, ízében végig éreztem. A gyümisnél jobban ízlett.

4736. Kallisto. Callistoval hidegkomlózott saison. Szintén 3 Kiss főzet. Ebben nem éreztem fanyarságot. Viszonylag markánsan keserű, jól sikerült söröcske.

4737. Gyakornok. A Legenda Centerben főzött vizsgasör. A közelmúltban véget ért sörfőző tanfolyam diákjainak közös söre, köztük Kiss Csabáé is. Barkas barátom saisonnak mondta ezt is, de egy korábbi beszélgetésben „3 Kiss” Csaba azt írt, hogy a vizsga sör egy APA, amit időközben meg is erősített. A lényeg, hogy ez ízlett legjobban a 4 3 Kiss érdekeltségű sörből.

4738. Westside. Masters APA a Hedonból. Olcsó és finom.

4739. I am Gruit! Imperial gruit a Skylandtől, akármit is jelentsen ez. 31 B°-ával nem kispályás és még egész jó is a maga módján.

4740. Anubis. A monyó bragott-ja. Ritkán káromkodom ennyit két leírt mondaton belül egymás után! Az utolsó irgalmatlanul drága sör, amit a címke miatt megvettem. Ennek már vége!

4741. Sugar Daddy. Imperial mocha-toffee brownie milk stout a MAD-től. Aha! Szóval egy jó fekete sör.

4742. Coffe Flash. Az első katymári sör, amit kóstoltam. Egy 5%-os stout. Hát, biztos van jobb sörük is.

4743. Horizont 1. Nem engedi a billentyűzetem a kettős keresztet beírni. Új angliai IPA.

4744. Dopamine. A Legenda APA-ja. „Sör, tele boldogsággal!” Valószínűleg finom volt ez az utolsó kettő!  

 

2017. október 20.:

4731. Kustosz Tequili. 6%-os lengyel, tequilásnak titulált, inkább citrusos radler.

 

2017. október 16-18.:

4723. Staropolskie Chmielne. Egy frankó, vagy pilzenisen, vagy hoplágeresen gazdagon komlózott jó, kis csúszós sörre számítottam a neve alapján, pláne, hogy csatos üvegbe töltötték, de ez a lengyel csoda ezúttal elmaradt. Nagyon pocsék volt.

4724. Pérkona Vasar Gaišais. Tölgyfa hordós, óder csipszes érlelésű nem pasztőrözött szűretlen világos 5,8-as lett láger. Nem kiemelkedő, de kifejezetten frankó sör.

4725. Vilkaču Tumšais. Ugyanannak a sörfőzdének, a Tálavasnak a 6,8-as barna söre, amit hasonló körülmények között erjesztettek. Ugyanazt tudnám írni róla, mint a tesójáról, csak barna változatban.

4726. Bursh. Ez is egy szűretlen világos lett láger egy kis Aiviekste nevű településről. Először nem tudtam eldönteni, mi a furcsa benne. Kóstolás előtt és kóstolás közben is próbáltam megfejteni a gugli fordítóval, mit tettek bele, hogy ilyen furcsa íze lett. Aztán kisvártatva rájöttem, nincs ebben semmi csavarás, csak egyszerűen meg van savanyodva…!

4727. Aldaris Pilzenes. Sima, kommersz 4,2-es lett világos láger.

4728. Virgin Batch. Lengyel-görög kézműves imperial brown ale. Karakteres darab, ahogy köll! Nem túl kifinomult, de ütős cucc.

4729. Cesu Bruža Kiršu Sartais. Lett meggyes sör. Megállná a helyét itthon is, pedig van egy pár jófajta hazai gyártású a piacon.

4730. Aldaris 1865. Egyszerű, de korrekt 4,8-as szűrt világos láger Lettországból. Nincs mit ragozni rajta, de gyorsan lecsúszott.

 

2017. október 14.:

4721. Napalm. Párszor már felvettem a listámra a Hedon félbarna chilis ale-jét, de a saját sörfőzdéjükben, Balatonvilágoson készült, 8,1%-os változat még nem került eddig terítékre. Új szokásomhoz híven, mivel olyan sörtípus, amit nem szeretek, 2 korty után a többi ment a levesbe, pontosabban az őzláb gombás sertés lapocka pörköltbe. Egyébként az a két korty elég volt hozzá, hogy felmérjem, szépen összerakott cucc, de továbbra sem az én ízlésvilágom.

4722. Kanapinis Nefiltruotas Šviesusis. Ez valami litván házi sör akarna lenni. Gondoltam, legurítok egy jó kis szűretlen világost. Hát legurítottam, de egyáltalán nem volt jó! Nagyon furcsa íze volt. Emlékeztetett egy régebben már kóstolt sörre, de nem tudnám megmondani melyikre. Mintha tejes íze lett volna, de nem tudom igazán jól leírni.   

 

2017. október 13.:

4713. Mežpils Senču. 4,5-es lett pilzeni. Egyszerű, de teljesen jó. Igazából Márton után először a dobozos sör készletemet kezdtem megdézsmálni és mi tagadás, a többségük csalódást okozott. Ez nem!

4714. Kalnapilis Original. 5%-os litván világos láger. Ez viszont már megint elég gyenge eresztés.

4715. Cesu Bruža Grauzdetais. Utóbbi szó elvileg szárazat jelent. Nem tudom, ebben az összefüggésben itt mit takar, de a lényeg, hogy ez megint egy fokkal jobb volt. 5,4-es lett cucc.

4716. Žaldoko Lengvasis. 4,7-es litván „csoda”. Kicsit egyhangúra sikeredett a mai szortiment!

4717. Meister Tradicinis. Ez már egy markánsabb, 6%-os világos litván bak sör. A szépséghibája, hogy nagyon furcsa a karaktere. Első sörnek még lecsúszott volna, de 5-nek inkább kiöntöttem, mert csak szenvedés lett volna.

4718. Volfas Engelman Rinktinis. Nagyon sok szép fantázianevet adnak a lett és litván söröknek. Ez az utóbbiak közé tartozik. Sajnos a gugli fordító ezzel a két nyelvvel nincs túl jó barátságban, így nem nagyon tudom megállapítani, mi lenne a lényegi különbség köztük, de igazából az a szomorú, hogy az ízük sem igazán árulkodik róla!

4719. Cornelius Grejpfrutowy. Átruccantam lengyel területre. Ez a 13°B / 3%-os gyümis búzasör végre igazán jó volt! Már, már radlerbe hajlott az íze, de minden korty végén volt egy kis „sörösség”, ami visszahúzta a „sötét” oldalról.

4720. Cornelius Halloween Beer. Egy újabb minőségi lengyel cucc. 5%-os amerikai stílusú búza. Szerencsére nem sütőtökös izé! Direkt hagytam a végére, bár így utólag ucsó előttinek jobb lett volna. Kicsit túllőtték a komlózását, de abszolút érthető sör.

 

2017. október 11.:

4712. Saku Original. 5,2-es észt világos láger. Ölég kommersz!

 

2017. október 10.:

Egy újabb „pirosbetűs” ünnep a családunkban! :-) Mára virradóra megszületett Knaurek Levente, keresztlányom, Kingus és párja, Robi kisfia. Korábban jött a kis fickó a tervezettnél, mégis elég nehezen, de a körülményekhez képest jól van a baba és a mama is. Isten éltesse őket nagyon sokáig! :-) Értelemszerűen inni kell pár sört az egészségükre!

4707. Bergschlösschen. Müncheni világos Litvániából. Sajnos nem volt valami nagy szám, de sebaj! Ezzel elindult a mártoni lavina…

4708. Gurmans. Barna láger a Kauen Craft Sörfőzdéből, szintén Litvániából. Ezt már érdemesebb volt megnyekkenteni!

4709. Охота Крепкое Экспортное (Ohota Krepkoje Exportnoje). Fehérorosz erős világos láger Bobrujszkból. Amolyan világos bak féle, nem túl kifinomult verzióban.

4710. Крымская Ривьера (Krimszkaja Riviera). Krimi orosz világos láger Szimferopolból. Egyszerű sör, de legalább érdekes helyről származik.

4711. Urpiner Extra Chmeleny. A neve alapján hopláger lehetne, de jobban hasonlít egy hidegkomlózott lágerre. Besztercebánya újdonsága. Elég jó darab gyári létére. Méltó zárása a napnak. 

 

2017. október 8.:

Egy kétnapos börze után regenerálódó napot szoktam tartani, de most nem éreztem szükségét, így hát legurítottam párat a börzén beszerzett újdonságok közül:

4703. A. Le Coq Premium Export. Szerencsére csak 0,33-as volt ez az észt dobozos csoda. Baromira nem ízlett.

4704. Lobkowicz Ale. A doboz tanúbizonysága szerint: „Világos láger sör, felsőerjesztésű sör.” Szóval sikerült megint jó nagy marhaságot ráírni a csomagolásra, ami gyári söröknél sajnos nem ritka. Mindegy! A lényeg, hogy finom! 4,4-es cseh, illatos félbarna ale.

4705. Debreczeni Sör Müncheni. A korábban Jakab néven futott debreceni sörfőzde Dereczeni Sörfőzde néven folytatja pályafutását. Egy ideje már beszálltak a fesztiválozásba és ennek megfelelően bővítették is szortimentjüket. Most pedig már a palackozásra is rászánták magukat. Ez a sörük számomra teljesen új. Jó kis cucc. Semmi extra, de hozza a stílusjegyeket elég szépen.

4706. Debreczeni Sör Barna. Ez egy barna láger. Korábban is volt egy ilyen sörük. Részben a névváltás, részben az elvileg magasabb alkohol tartalom miatt listázom újra. 6,5%-os a címke szerint. Ez is fonom, vagy ha úgy jobban tetszik, még mindig finom. Kalmár Józsitól gyűjtöttem be őket.

 

2017. október 6-7.:

Eljött a következő – és egyben talán az utolsó (?) – kétnapos mártoni börze ideje. Hosszabb kihagyás után végre újra jött Kelsch Robi barátom, Zolcsi sajnos kihagyta, de a bratyója, Nagy Sanyi ezúttal is a csapat oszlopos tagja volt. Most új sofőrrel vágtunk neki az útnak, Robi öccse, Lóri vállalta a vezetést, aki reméljük nem bánta meg, hogy velünk tartott! :-) A szokásosnál csendesebb börze volt, gyűjtés szempontjából kicsit nehezen indult be, de végül nagyon szép pakkal tértem haza sörök és egyéb sörös relikviák terén is. Pl. a pohár-korsó gyűjteményem 120 országra gyarapodott 113-ról. A felhajtás is kisebb volt a szervezők részéről  a megszokottnál, pedig jubileumi börze volt, ráadásul jött a rossz hír, valószínűleg a jövőben már csak 1 napos lesz az őszi találkozó is. A lényeg, hogy összességében jól éreztük magunkat! Ezúttal is megérte kimenni. Új sört odakint nem nagyon kóstoltam, de az itthoni készletemet sikerült ölég rendesen feltölteni!

4700. Fortuna Sliwkowa. Szilvás lengyel sör. Amíg vártam a srácokat, rendeztem a csereanyagomat, addig gurítottam le. Nem nagy szám, de mindenképpen fogyasztható. Biró Péternek jár érte a köszönet!

4701. Broughton Hopopotamus. Hidegkomlózott IPA a címkén lévő szöveg szerint. Én hozzátenném, hogy szűrt és 3,8% az alkohol tartalma. Utóbbi nem probléma, mert így is kifejezetten finom sör, de megszűrni azért kár volt. Skót cucc. Lóri hozta Skóciából. Köszönöm, hogy elhoztátok kóstolóra srácok!

A börzén 4 főzde csapolta a söreit. Kettőnél elvileg kóstoltam már a most terítékre kerülteket, a Martinsnál 2 új lett volna, de végül úgy alakult, hogy az egyetlen már kóstoltat iszogattuk rendszeresen, így egy újdonság maradt, azt is szinte az utolsó pillanatra hagytam. Most nem ez volt a lényeg, így hanyagoltam a jegyzetelést.

4702. Harvánek. 11-es szűetlen, pasztőrözetlen világos az azonos nevű zsolnai sörfőzdéből. Nem volt rossz, de azért a Martins 12-es szűretlene jobb volt. Persze nem lenne szabad összehasonlítani őket, hiszen más erősségűek.

 

2017. október 5.:

4699. Manőver. A Balaton 17 HopTopban főzött amerikai stílusú blonde ale-je a BeerOdalomból.

 

2017. október 2.:

Nagynéném ma 70 éves. Isten éltesse sokáig!

4698. Matryoshka. 12%-os orosz-magyar imperiál stout, Csupor-ReWort közös főzet a Legenda Centerből. Nagyon komoly darab, méltó rá, hogy erre a szép jubileumra ürítsem vele poharamat.

 

2017. október 1.:

Ööööö, izé, öööö… Bontottam valamit. Pontosan nem tudom, mit. Fehérorosz. Andi kolléganőm férje, Péter hozta. Biztos a sörök közé volt téve. Mielőtt felbontottam gugliztam egy kicsit a címkéjét, meg az összetevők egy részét amúgy is értettem. Alacsony alkoholtartalmú pasztőrözött szénsavas ital. Amolyan mézsör akarna ez lenni. Az illatában piszok tömény is a méz, de az ízében kezelhető szinten van. 4,5%-osra van erjesztve. Szerencsére nem hagytak benne túl sok cukrot! Van benne „maláta aroma”, amit árpamalátából hoztak létre, meg alma koncentrátum, meg stabilizátor, meg sörgyári élesztő sok egyéb finomság mellett. Fogjuk rá, hogy sör! A minszki Krinyica Sörgyár terméke.

4693. збитень с клюквой. Eredetiben ez a neve. Nem ismerte fel teljesen a gugli fordító. Minden esetre szerinte ez „valami áfonyával”. A lényeg, hogy egyszer meg lehet inni!

Azért utána szükségem volt 1-2 „rendes” sörre is:

4694. Fehér Nyúl Stout. Először meglepett az íze, aztán megnéztem rendesen a címkét. Zab stout. Így már helyükre kerültek a dolgok! Jó kis cucc!

4695. Fehér Nyúl Imperial IPA. Ez nem esett jól. Én még gyúrnék a receptjén, vagy egyszerűen csak túl korai volt a kóstolása? De hát már piacra dobták vagy 2 és fél hónapja! Szétszakad benne az édes alap íz és a vad keserű utóíz.

Na, most ezután nagyon ittam volna egy „rendes” alap világos sört! Két hűtőm még mindig sörrel van tele, de nem találtam egyet sem! Ebben mondjuk, benne van az is, hogy a sajátok között olyanok vannak, amiket nem szívesen fogyasztok, vagy eltettem az ucsó üvegeket közös kóstolókra, vagy még érniük kell, de akkor is! Nincs egy rendes ivósöröm itthon! Bontottam egy ukránt, amit már ittam, de elsőre sem jött be, most meg még annyira sem, így inkább kiöntöttem, aztán jött egy iható belga „csoda”:

4696. Affligem Blonde. Asszem, ez a közelmúltban, a Real csoporthoz tartozó Belvárosi Csemegében jelent meg két másik belga társával együtt. Korábban náluk ilyesmik nem voltak. Jobb híján bontottam meg, bár tudtam, 6,7-es belga világos sörként nem lesz klasszikus ivósör. Igazából nem rossz, csak most nem erre vágytam. Vagy lehet, hogy rossz? Már nem is tudom! Mindegy! Bosszantó a sörhelyzet itthon! A jövő heti mártoni börzére már elkezdtem általam felvállalhatónak tartott magyar gyári söröket venni csereanyagnak. Hát, ha most azok be lennének hűtve… Apropó Márton! Remélem, sikerül jókora izgalmas, de mégsem túlcsavart sörpakkal hazatérnem! Tavaly ez kimaradt. Idén bele kell húznom! De most kell egy „sima, rendes sör íz”! Kínomban egészen Sri Lankáig mentem érte! Na, jó, csak az egyik hűtőmig, de egy sri lankai sört vettem ki belőle. Ezeket az „egzotikákat” jobb szeretem társaságban megkóstolni, de hát ez most így sikerült.

4697. Lion Lager. 4,8-as világos sör. Persze nem váltották meg vele a Világot! Nem is kell! Ahhoz képest, hogy a felét átutazta, még relatíve iható is. Azért maradt bennem hiányérzet jócskán a ma kóstolt sörök után! Ez van! Jön majd egy új nap, új reményekkel…!

 

2017. szeptember 29.:

4692. Lidszkaje Radler Lime & Mint. Zöldcitromos, mentás fehérorosz radler Lidából. Tartottam a mentától, ezért elég sokáig húztam a megkóstolását, de szerencsére nem volt tolakodó. Frissítő, üdítő italnak teljesen jó volt.

 

2017. szeptember 28.:

4690. V.I.P. Original. Lengyel szűrt, pasztőrözött világos láger. Már a nevéből tudhattam, hogy gagyi cucc, mégis megvettem. Nincs mentségem!

4691. Grafo. A doboz szerint „american lager”. Vicces, mert tisztára olyan íze volt, mint a klasszikus magyar házi világos söröknek a jól összerakott fajtából. Szóval ízlett, csak teljesen mást ígért, mint amit adott ez a litván serital Biržaiból, amit kizárásos alapon a Világtalálkozón gyűjthettem be, még tavasszal.

 

2017. szeptember 27.:

4688. Fradi Sör. A legújabb verzió Sopronban készült. Sajnos Soproni „minőségben”. A Budai Várnegyedben találtam egy CBA-ban préselt érme vadászat közben.

4689. Eichbaum Festbier. A SPAR-nak gyártott sör sor egy újabb darabja Mannheimből. Természetesen többnyelvű szövegezésű a doboza. A vicces az, hogy a legtöbb nyelven 5,5%-os az alkohol tartalma, de az egyiken csak 5%. Gondolom, csak nyomdahiba. A sör egyébként jó. Nincs vele semmi baj.

 

2017. szeptember 21.:

4685. Pécsi Sör Prémium Pils. Szűretlen világos láger.11,6 / 4,7-es. Kifejezetten jó! Nem túl kifinomult, de a masszív szűretlensége miatt nekem bejövős.

4686. Lech Pils. Igen csak középszerű lengyel, szűrt, pasztőrözött világos láger sör.

4687. Okocim Jasne Okocimskie. Dettó.

 

2017. szeptember 19.:

Ma lett napot tartok. Még a Világtalálkozón gyűjtöttem be lett gyűjtő kolleginámtól, Baibától egy szép pakkot, aminek a jelentős része eddig megbújt az egyik hűtőm mélyén. Mivel közeleg a mártoni börze, ahol ismét szeretnék egy frankó új lett szériát venni, ideje kiinni a készletet…

4679. Aldaris Izlases Karamelu. Ez valami sör sor egy darabja. Gondolom a karamell ebben az esetben karamell malátát jelent. Félbarna láger sör, teljesen korrekten összerakva. 4,2-es alkohol tartalmához képest meglepően testes volt, gondolom az édeskéssége miatt. Kár, hogy a B°-a nincs rajta!

4680. Staburags Tumšais. Egy újabb „sötét” láger sör, ezt is félbarnának mondanám. Ez sem okozott csalódást! Hasonló karakterű volt, de ezt már 5,2%-osra főzték.

4681. Senlatvju Alus. A gugli fordító inkább ferdítő ebben az esetben, de valami régi recept alapján készülő sör lehet ez, ha minden igaz, vagy ha legalább a fele, a negyedének. A lényeg, hogy 11 / 5-ös sör, ami alapján akár még szar is lehetett volna, de egyáltalán nem az, teljesen korrekt szűrt világos láger.

4682. Staburags Gaišais. 5,4%-os szűrt világos láger. No, ez meg még egy fokkal, illetve ponttal jobb, mint az előző! Ez a bármikor, bárhol kategória, azaz igazi minőségi ivósör.

4683. Staburags Baltais. Balta is volt hozzá… Neeeeem! Balta nem volt hozzá! Nem is kellett! Tök király lett witbier lett, illetve volt. Egyre jobban kezdem csípni ezt a Baiba nevű csajszit! Eleinte elég lagymatag söröket hozott, de évről évre egyre jobb a pakk minősége! Kezdem megszeretni a lett söröket! Csak egy kis kitartás kellett hozzá!

4684. 1807. Ez már egy észt sör. Úgy néz ki, elfogytak a lettek. Nem fotóztam le, de elképesztő üvege van. Sokoldalú gúla alakú üvegbe töltötték, mint anno, vagy 100 évvel ezelőtt, viszont csavaros kupakja van, ami szerintem elég új találmány. Érdekes kombó, hogy ezzel a divatos és általam igen csak rühellt kifejezéssel éljek. A sör egyébként teljesen vállalható. Talán egy árnyalattal többet vártam tőle a puccos csomagolás miatt, bár hozzá tenném, hogy mire ezeknek a soroknak a végére értem már elgondolkodtam rajta, feljebb kellene húzni a pontszámát!

 

2017. szeptember 18.:

4676. Biere de Miel. Mad – Grabovszky közös főzet. Nevében a típusa, állítólag. Nekem nem mond semmit ez a sörtípus. Vaddohány méz, hibiszkuszvirág, babérlevél és feketeüröm hozzáadásával készült. Iható, de abszolút felejthető sör.

4677. Tanker Melody. Észt imperial stout a vaidai illetőségű 59N Brewing terméséből. A Világtalálkozón cseréltem szentandrási sörre. Ez nagyon frankón lett összerakva, bár az volt az érzésem a fogyasztása közben, hogy ittam már hajszálpontosan ilyen ízű sört. Furcsa!

4678. Liquid Cocaine. Mad-es imperial IPA. Egész jól tolta, amit kellett!

 

2017. szeptember 14.:

4675. ALTVS. Belga apátsági stílusú világos sör Romániából, Galacról, –ból, -tól, -ből, -ba-be-bá-bé, stb… Nagybetűkkel van a címkére írva a neve, de igazából gőzöm sincs, mozaikszó, vagy csak alapból spóroltak a magánhangzókkal. Szokás ez a románoknál? Nem tudom! Nem rossz sör, bár a vesszőparipám, a „hőkezeltség” ezen is érződik. Még a nyári erdélyi hajtányozós kiruccanásunk utolsó napján, hazafelé vettem a fogarasi Kauflandban sok más társával együtt.

 

2017. szeptember 11.:

Tegnap lett volna nálam egy sörkóstoló, de sajnos nem jött össze. Valami nyavalyát összeszedtek a cimborák. Ma, igaz egyedül, nagyságrendileg kb. a felét „bepótoltam”:

4668. Kormoran Ciemny. 4,5%-os, remek, meglepően nem túl édes lengyel pasztőrözött szűretlen barna láger sör a Browar Kormorantól. Biró Petinek és párjának, Andinak (kolléganőmnek) köszönhetem sok-sok korábbi sörhöz hasonlóan. Remek főzet!

4669. Juhla Olut. Ünnepi sör Finnországból. Azt hittem valami fűszeres cucc lesz ez a 4,7%-os világos, de szerencsére nem. Egy normál láger minden csavar nélkül. A világtaliról hoztam, csak úgy, mint a következő 3 sört.

4670. Olvi Export. Ez is egy finni világos láger. Az előző sem volt rossz, de ez még egy fokkal jobb. Félreértés ne essék! Egyik sem nagy szám, de teljesen vállalhatók.

4671. EFES Xtra Shot. 237 ml-es, dobozos kiszerelésű török 9%-os világos duplabak, vagy mi. Tök jó fej török gyűjtő srácok voltak a börzén. Tőlük vettem. Szép kis söröcske!

4672. Tuborg Shot. Ez már nagyobb kiszerelésű, meg van 250 ml-es is! Ez is török, ez is 9%-os és még jobb, mint az előző!

4673. Fehér Nyúl APA. Lassan előkerül ennek az új pösti főzdének a szortimentje a hűtőmből. Ez egy szép, illatos holmi. Az íze se kutya!

4674. Grolsch Premium Weizen. Meglepődve tapasztaltam, hogy ez a bajor stílusú szűretlen búzasör már listázva van nálam. Viszont ennek most alacsonyabb az alkohol tartalma, így újra felkerül. Bár már „csak” 5,1-es, mégis ez a finomabb a két változat közül. Asszem, talán Erdélyben vettem, a fogarasi Kauflandban. Az egyetlen nagy bevásárló központban, amivel Erdélyben találkoztunk.

 

2017. szeptember 9.

4663. Tauras Senojo Bravoro. Litván világos láger sör. Mindenféle „hűdeszuperminőség” feliratok vannak a dobozon, de nem nagy szám.

4664. Vasara Gaišais. Ez egy lett szűretlen, pasztőrözetlen valami. Talán mézes, talán nem. A Gugli fordító nem nagyon boldogul a lett nyelvvel! Minden esetre egész iható volt!

4665. Tyskie Gronie. Valaki meg tudná mondani nekem, miért nem volt ez még eddig listázva? Ez az alap tychyi sör, amit már kismilliószor ittam. Dobozosban nem nagy szám. A Világtalálkozón csapolva egész jó volt.

4666. Apple Fusion. A Karl almás izéje. Bár a címkén ilyesmi nem szerepel, eléggé fűszeresnek éreztem.

4667. Leon Steiner Strong. Már megint sikerült egy szép, magyar kifejezéssel élve: „nóném” sört vennem! Azt se tudom, mikor, hol! Talán Erdélyben, de nem biztos. A Ratebeer szerint lengyel gyártmány, bár Prágát is emlegetik vele kapcsolatban. Elég idióta lehetett, aki a bejegyzést csinálta! Mindegy! Meg lehet inni, de felesleges.

 

2017. szeptember 7.:

4657. Radegast Temné Hořky. Brnoból hazajövet bevásárlás közben ez volt az egyik újdonság, ami szemet szúrt. Félbarna láger, gazdagon megkomlózva. Nagyon fasza sör!

4658. Krušovice Ležák za Studena Chmeleny. Hasonlókat írhatnék róla, mint az előzőről, csak ez egy hidegkomlózott világos láger. Azért a félbarna egy árnyalattal még jobb volt.

4659. Azuga Nepasteurizata. Meglepő, hogy a románok az Azuga márkából, ami jó ideje már a gazdaságos kategóriában volt csináltak egy 5,5-es nem pasztőrözött sört. Dicséretes dolog! Nem is lett rossz!

4660. Bohem. A Hopfanatic címke szerint „cseh pilzenije”. De hát stílusát tekintve minden pilzeni cseh, nem??? Na jó, ha az ember elolvassa a feliratokat a címkén, akkor látszik, hogy itt a „bohém” mást jelent! Viszont akárhogy is nézem, ez volt a legdrágább és legszarabb sör a kóstolóban! 2017.11.26. a szavatossága, de már ihatatlanul savanyú volt. Igazából értékelhetetlen! A lefolyóban végezte.

4661. Debowe Dojrzale Mocne. Lengyel világos bak sör. A címkén szereplő kódolásból derült csak ki, hogy Tychyben főzték. Jó kis cucc! Ha így folytatódik, visszaszokok a gyári sörökre!

4662. Feldschlösschen Stark. Az első svájci sör, ami Isten igazából ízlett. A sógornőmtől kaptam. Köszönet érte!      

 

2017. szeptember 5.:

4656. Rychtář Grunt 11%. 4,6-os pasztőrözött szűrt világos cseh láger. Még Brnoból hoztam. Volt valami kis furcsa a karakterében, de összességében teljesen rendben volt.

 

2017. szeptember 2.:

4655. Mandela. Még decemberben akartam főzni egy sötét bajor búzasört Nelson Sauwign komlóval. Meg is vetettem az alapanyagokat, bár pörkölt búzamaláta nem volt, csak világos. Aztán végül hónapokat csúsztam a lefőzésével. A roppantott maláta is állt rengeteget, az élesztő szavija lejárt. Aztán lefőzés után túl sokáig volt tartályban az egész. Szóval mindent elkövettem, hogy elcsesszem. Sikerült! Egy rakás szar az egész! Kis szerencsével talán sörpárlat lesz belőle.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 140
Heti: 171
Havi: 2 195
Össz.: 514 801

Látogatottság növelés
Oldal: 2017. szeptemberi, októberi, novemberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »