Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2019. május 31.:

6250. Leikeim Landbier. Altenkunstadt 5,4%-os világos láger söre, ha lehet hinni a sörtípusnak, helyi alapanyagokból. Nagyon korrekt kis cucc! Sima világos, de igen szépen összerakva.  

 

2019. május 30.:

6247. Pécsi Sör Prémium Pils. A szűrt változat. Ugyanúgy 4,7 / 11,6 %-os, mint a szűretlen. Furcsa, hogy azt előbb dobták piacra mint ezt a szűrtet, de a lényeg, hogy finom mind a kettő. Engem meg vettek vele(ük).

6248. Enter Night Pilsner. A berlini Stone a Metallicával közösen összedobott egy világos lágert. Bár pilsner felirat van a dobozon, szerintem inkább hoplager. Nagyon szépen komlózott, 5,7%-os cucc.

6249. Störtebeker Schwarz-Bier. Stralsund 5%-os fekete lágere. Ritkán jutok német fekete sörhöz. Már nem is nagyon emlékszem, milyennek kellene lennie! Minden esetre ez elég jó volt, mint eddig ennek a sörgyárnak az összes söre.

 

2019. május 29.:

6245. DAB D-Pils. 4,9%-os diétás pilzeni Dortmundból. “Láttam, hogy "D", de csak amikor belekortyoltam tűnt fel, hogy diétás. Azért alapvetően nem rossz pláne akkor, ha valaki rá van kényszerülve...”

6246. Prestige. 8%-os holland világos láger. Nem egy világverő darab!

 

2019. május 28.:

6243. Oettinger Alt. 4,9%-os altbier. Az Oettinger, bár egy sörgyár csoport és egy város nevét is magán hordozza, valójában mégis csak egy középszerű áruházlánci márka. Nem egy adott áruházláncé, hanem úgy általában... Ez a sörük is középszerű. Mönchengladbachban készült. Eddig nem tudtam, hogy ott is van gyáruk. Mikor kebelezhették be?

6244. Odin = Trunk Honigbier. 5,4 / 15 %-os világos mézes láger. “Elég szépen tolta a mézet. Hagytak benne az édességéből is, nem csak az alap méz aromából. Mondjuk nekem az utóbbi stílus jobban bejövős, de ez sem volt rossz.” NDK-s cucc Luckauból.

 

2019. május 25.:

Csabival leruccantunk Kecskemétre. Az idei (első) Kisüzemet oda szervezték. Szerencse, hogy a gyöngyösi busz keresztül megy Bicskén, így ugyanazzal a géperejű járművel tudtuk megközelíteni a célállomást. A Tápió partjáig szárazon utaztam, ami a reggeli fokhagymás, füstölt sajtos, tejfölös lángos után nem volt egyszerű dolog, de utána Csabinak hála már magunkhoz vettünk némi seritalt.

6229. Brauhaus Prugg Hopfengold. Talán golden ale. Osztrák kisüzemi cucc. A többi, korábban kóstolt söreikhez képest egész jó. Még a Hammba menet, Parndorfban vett pakk maradéka.

6230. BBN°05. A londoni Brew by Numbers nagyon frankón összerakott IPA-ja. Még a dobozából fogyasztva is igen jó volt!

Kecskemétre érve a szállásunk felé vettük az irányt. Útközben belebotlottunk egy kis kézműves élelmiszer boltba, vagy valami hasonlóba. Mindketten kiszúrtuk, hogy félegyházi söröket árulnak sőt, mint odabent kiderült, csapolnak is. Egyik aranyos bennfentes törzsvendég hölgy próbált kimenni a képből, amikor látta, hogy skubizzuk a kínálatot és szólt, hogy “van marhahús a hűtőben”. Ennek nagyon megörültünk és vettünk pár üveg Bäder sört, amik közül egyet-egyet meg is nyekkentettünk a szállásra menet. A Park Vendégház, ahol megszálltunk, igazán barátságos volt, csak úgy, mint a házigazda hölgy. Lecuccoltunk, aztán bevettük magunkat a pár lépésre lévő Spalettába, ami egy gourmand hely, vagy hogy kell ezt mondani, az étlapjuk alapján. Sajnos kajálásra nem volt érkezésünk, nem voltunk úgy öltözve, de egy-egy csapolt cseh söröcskét legurítottunk, majd rákéredzkedtünk betérésünk fő apropójára, a hely saját logós söralátétére és korsójára. Nagyon kedves volt a személyzet! Előbbiből elláttak minket, utóbbiból sajnos már nem volt, mivel megszűnt a “ház söre” a Spaletta Pils, ami a kecskemétiek világos lágere volt egyébként, s közben az is kiderült, hogy sajnos a korsójuk csak matricázott volt anno. Már éppen távoztunk volna, amikor a pincér srác felajánlotta, hogy készít nekünk korsót. Ezt elsőre nem nagyon értettem, de mint kiderült, volt még nekik a matricából, ami a korsókon volt, így felmatricázott nekünk egy-egy darabot. Általában nem nagyon csípom az ilyen darabokat, de a fentiek után azért gondolom érthető, hogy ezt erekjeként fogom őrizni.

Következő állomáshelyünk a nem rég nyílt Kecskeméti Guri Serház volt. Kicsit nehezen találtuk meg, egy kis telefonos segítség is kellett hozzá, mert a FB-on lévő címük bár hivatalos, egyáltalán nem pontos, de végül megleltük! Szimpatikus (a tulajdonos) fickó fogadott minket. Ráadásul még jobban megkedveltük menet közben, miután kaptunk tőle egy-egy garnitúra címkét és azt az igen értékes infót, hogy tervei szerint nyitni fog Kecskeméten még egy Gurit, de az már söröző lesz! Igen, igen, sajnos ebben a Sörházban viszont nem lehet helyben fogyasztani! Áthidalva a problémát, miután távoztuk úton, útfélen nyekkentettünk meg egy flaska Guri Pilst, amit ajándékba katunk a több mint 3 liter megvásárolt sör mellé. Remek volt! Nagyon gyorsan elfogyott.

Miután újra lecuccoltunk a szálláson elindultunk a fő program irányába. Berongyolva a sörfesztiválra először a vonyarci Blondernél álltunk meg, hátha jó híreket sikerül begyűjtei tőlük! Sajnos egyelőre továbbra sincs főzés helyben, a Rotburgernél zajlik a bérfőzés, ami a gyakorlatban szerintem annyit jelent, hogy a Roti szortimentjét árulják Blonder néven. Azért így is akadt egy újdonság, amit egyik verzióban sem kóstoltam még.

6231.  Blonder Meggyes. Egész jó meggyes láger. Természetesen Vörösvárhoz vettem fel, de ha már egyszer a vonyarciaknál ittam, Blonderként.

Jött egy kis Fehér Nyúl, majd megnéztük egy leány várát.

6232. Beerfort Meggyes Fekete Búza. Amikor megkérdeztem, hogy ez most egy rigó, vagy ilyenre főzték a sört, elég selytelmes választ kaptam. A lényeg, hogy meglepően korrekt söröcskét ismerhettünk meg személyében. Izgalmas, nagyon karakteres kompozíció.

Kerekegyházán két generációnyi váltás történt a sörfőzdében. Domján Pista bácsi az unokájának adta át a staféta fokolót, így amikor a standjukhoz értünk egy szimpatikus, lelkes fiatalemberrel és egy elképesztően vonzó, széles mosolyú, vadmacska tekintetű ifjú hölggyel találtuk magunkat szembe! Ráadásul gyűjtőként az sem volt mellékes számunkra, hogy a teljes címke szortimentjük új, bár az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a 8 verzióból csak 1-et sikerült begyűjtenünk. Nem baj! Megyünk mi még sörfőzde túrára...! Az új arculathoz új sör is pároslut.

6233. Arany Láger. Egy igen szépen összerakott, harmonikus, driszkéten komlós, csúszós, remek ilágos láger sör.

Átnéztünk Sümegre is. Dumálgattunk egy kicsit Bacsó András barátunkkal, miközben két számora új sörük közül az egyiket megkóstoltam.

6234. Amarillo Advent. Piszok jó india pale lager. Jó érzés ilyen magas minőségű sört inni egy régi, már sok csatát megvívott és nyert sörfőzdéből!

Lett volna még egy újdonság, de “erőltetett menetben” haladtúnk azzal a tervvel, hogy majd a második körben visszatérünk. Na, ez sehova sem sikerült! Amelyik főzdét elsőre kihagytuk valamiért, ahhoz már sajnos nem jutottunk vissza! Kellett volna még egy nap a fesztiválra.

Az Er-Pé-nél folytattuk a kóstolgatást és a beszélgetést. Ludas Péterrel is igenjót beszélgettünk megint, mint télen a Winterfesten. Nagyon érdekes háttér infókat lehet tőle megtudni a hazai sörfőzésről. Ő is régi motoros már a szakmában. Három sörüket is megkóstoltam:

6235. Gesztenyés Sör. Mondta Péter, hogy ez elég édes, “csajos” cucc, de kíváncsi voltam rá. Szerintem ügyesen van kitalálva. Az előző markánsan komlózott sör után kellemes kontraszt volt.

6236. Citra Komlós Világos. A Citrán kívül Magnum és Huel Melon komló is került ebbe az alkalmi, kísérleti főzetbe. Korrekt darab. Feldobták a spéci komlók ezt a kis világos lágert.

6237. Epres Sör. Szamócást már kóstoltam tőlük. Mivel elég régen volt már nem tudom, van-e különbség ahhoz képest, de a neve minden esetre más, még ha csak hajszálnyira is. Ez is kifejezetten jól esett.

Valahogy úgy alakult, hogy gyümölcs napot tartottam, tartottunk. Doonyi barátainknál is ízesített söröket kóstoltunk.

6238. Bigfoot Áfonyás Ale. Elvileg nem én lennék ennek a sok gyümölcsös sörnek az elsőszámú célkzönsége, de ez is jól esett.

6239. Bigfoot Málnás Búza. Dettó.

Domonyból Tapolcára vezetett utunk, de ekkor már nem ketten, hárman róttuk a métereket. A helyi erőket képviselő Vaskó Jani barátunk is befutott. A megújult tapolcai standnál Márti kedves mosolya és a már jól ismert szortiment várt minket. Én nosztalgiából a vörösre szavaztam. Közben náluk is beszélgettünk egy kicsit Staricsevics Lacival, majd megint ugrottunk egy “nagyot” Zsombóra.

6240. Szomjoltó Házi Citrom-Lime sör. Tudom, tudom, ez már egy kicsit túlzás, de ez van! Magával ragadott az újdonság ereje...

Az Ugarnál aztán újra egy komolyabb darab került terítékre.

6241. Fake Your Pils. 5,6%-os golden ale. Nagyon szépen összerakott, harmonikus söröcske. Jók voltak ezek a drasztikus váltások a nap során!

6242. Corner Bajor Búza. Ez már a Viharsarki Sernevelde klasszikus búza söre. Igen szépre sikeredett. Magyar főzésű búzasörben sajnos ritka az ennyire klsszikus, bajor búza íz világ.

Közben beszélgettünk egy jót egy házi sörfőző sráccal. Remélhetőleg idővel a söreit is megkóstolhatjuk. Janival meg “kártyáztunk” egy jót!

A teljességhez hozzá tartozik, hogy Bene Ferivel és Sörök a konyhából ;-) Balázzsal is találkoztunk, a nap folyamán, de szegények kocsival, sofőrként vettek részt a fesztiválon, ami az álmoskönyv szerint sem jelent túl sok jót egy sörös rendezvényyen! Azért örültünk, hogy összefutottunk, de sajnos csak pár peret tudtunk együtt lógni velük.

Estére jött a Charlie koncert, ami nem rossz dolog, de mi Csabival inkább a gyomrunkat követtük és kerestünk egy pizzériát a közelben. Szégyen ide, szégyen oda, a vacsora mellé ő bevállalósan egy kori Borsodit, én meg egy zéró kólát gurítottam le. Utána még visszamentünk a fesztiválra, ahol látva Jani gusztusos lángosát én még letoltam egy fokhagymás, sajtos, tejfölöst, aztán úgy döntöttünk, ránk fér egy kis pihenés...

Másnap reggel sikerült megtalálnunk a Kecskemét belvárosában lévő érmeprést, így az a gyűjteményem is gyarapodott, toltunk egy-egy remek szendvicset reggelire egy közeli pékségnél, aminek sajnos nem jegyeztem meg a nevét, pedig éredemes lett volna, majd kibuszoztunk a bolhapiacra, ahol csak bő egy óránk volt hazaindulás előtt, de azért még így rohanva is sikerült egy igazi kuriózumot találnom. Közben azért még dézsmálgattuk az előző nap vett Guri söröket, amíg meg nem melegedtek, majd hazaindultunk kora délután. Jó kis kiruccanás volt!

 

2019. május 24.:

6225. Pott’s Pilsener. 4,8%-os kis klasszikus. Nem tudom, egy ilyen egyszerű sört miért kell 0,33-as csatos üvegbe tölteni, de mindegy! Jó volt.

6226. Pott’s Prinzipal. Münsterlander Spezial. 5,3%-os világos láger. Picit meg kellett szokni, de aztán kiderült, hogy tök jó.

6227. Pott’s Weizen Alkoholfrei. Elvileg ez a búza volt az egyetlen alkoholmentes sör, amit Hammban vettem. Ettől függetlenül már csak akkor tűnt fel, mit bontottam, amikor beleszagoltam. A klasszikus édes malátaillatot hozta. Bocsánat, de nekem ez ízlik!

6228. Astra Rotlich. Bavaria - St. Pauli, Hamburg. 6%-os vöröske. Egész jó, bár túl sok eredetiség nincs benne. Nem visszautasítandó darab, de magamtól szerintem nem kérnék belőle még egyet.

 

2019. május 23.:

Na, ma viszont már tényleg jófiú voltam!

6222. Birra Antoniana Portello. Villafranca Padovana Birrificio Antoniano. 6,5%-os golden ale. Gyönyörű csomagolás. Saját dombornyomott formaüveg, a cmke egy festmény, a sör meg nagyon szar.

6223. Summer Boys. Gerencséri 4,8%-os summer ale. Bár már korábban is tapasztaltam, hogy a Pivovar Karpat sörei zömében nem nagy számok, mégis bevállaltam ezt is, ráadásul úgy, hogy 50%-al le volt értékelve. Okos vagyok, ugye? Végülis csak kicsit volt megsavanyodva és még így is nagyságrendekkel jobb volt, mint az előző olasz cucc.

6224. Bit Rossa Doppio Malto. Taceno, Fonti Tartavalle. 6%-os vöröske. Nem rossz, de nem igazi kézműves minőség ez az olasz sör sem.  

 

2019. május 22.:

Csendes, diétázós estének indult a mai:

6221. Bitburger Premium Kellerbier. 4,9%-os, félbarna szűretlen pincesör. Kicsit furcsára sikeredett a karaktere szerintem, vagy mondjuk úgy, hogy egyedi. A Hammból hozott pakk egyik darabja a sok közül.

Aztán jött egy telefonhívás. Szabi rámcsörgött, hogy van-e kedvem kinézni a meccsükre. Rég voltam már, amúgy sem terveztem semmi extrát, ráadásul pont Szentpéteri Gabiék ellen játszottak, hát kinéztem! Gábor meglepett minket 1-1 üveg szenzációs Lembergi Porterrel, ami már listázott sör, de nem ez a lényeg benne, meccs után meg Szabival legurítottunk még pár seritalt a Szieszta gazdag szentandrási kínálatából, így aztán Jozsóval is tudtunk dumálni egyet. A Nyuggerek sajnos kikaptak 2:1-re, de legalább Gábor lőtt nekik egy gyönyörű szép gólt! Szóval egy frankó, szolid kis elhajlás lett végül a csendesre tervezett estéből...

 

2019. május 18.:

Volt ma nálam egy kis sörkóstoló. A megszokott csapatból sajnos senki sem tudott eljönni, de így is összejöttünk hatan. Pár már listázott sör mellett 5 újdonságot kóstoltunk  meg keresztfiaimmal Petyával, Ricsivel, Ricsi párjával Nikivel és barátaikkal Alexxal és Bogival, mielőtt leruccantunk volna a városba a Bornapokra. A kóstolt sörökről csak egyetlen képet készítettem, azt is utólag, de az az egy most már megtalálható a FB oldalamon: https://www.facebook.com/groups/492484667956789/

6216. Poretti 4 Luppoli. 4 komlós olasz világos láger. Egyöntetűen ízlett mindannyiunknak. Szépen összerakott 5,5%-os, nem túl markáns, de kellemes karakterű, klasszikus világos.

6217. Maisel & Friends Stefan’s Indian Ale. Bayreuthi 7,3%-os újhullámos ale. IPA-nak mondanám. Most nem nagyon vannak itthon IPA-im, így örültem, hogy legalább ezt be tudtam tenni a kóstoló anyagába. Szépen összerakott darab.

6218. Birra Moretti Grani Antichi. 8%-os olasz láger. Belga dubbel szerűség. Ez is azok közé kerül, amik szép lassan javítják az olasz sörök megítélését nálam. Harmonikus, szerethető főzet.

6219. Brut Edeck. Chardonnay musttal együtt erjesztett “habzó ale” az Etyeki Sörmanufaktúrától. Kicsit féltem tőle. Várható volt, hogy megosztja majd a csapatot. A srácok azért nincsenek hozzászokva az ennyire spéci karakterű sörökhöz. Nekem sem a kedvenceim általában, de ez a sör kellemes meglepetést okozott. Fanyarkás volt, de nem bántóan, szépen, harmonikusan, szerethetően.

6220. Schöfferhofer Hefeweizen Dunkel. Mivel a világos változata szimpatikus, bizakodóan nyekkentettem meg, de sajnos csalódást okozott! Bogi szőlős ízjegyeket fedezett fel benne. Volt benne valami! Összességében egy furcsa, nem szeretem sör.

 

2019. május 16.:

6214. Störtebeker Pilsener-Bier. Egy hansa városból, Stralsundból való 4,9%-os pilzeni. Első kortyra nagyon furcsa volt, de aztán sikerült megbarátkoznom vele.

6215. Isenbeck Premium Pils. Kicsit meglepődtem rajta, hogy a Paderborner Brauerei egyik márkája. Azt hittem, ez a brand egy külön sörgyárat takar. Tudatlan vagyok! Korrekt kis sör. 4,8%-os.

 

2019. május 15.:

Eljött az ideje egy kis újításnak! Hosszú vívódás után ma létrehoztam a blogomhoz kapcsolódóan egy társoldalt a Facebookon. Ha valakit érdekel, szerintem könnyen rátalál. Zárt csoportként indítottam. Megtisztelnétek vele, ha a bejelentkezés során a második kérdésre az alábbi választ adnátok: “Szevasz Tóti!” Örülnék, ha minél többen csatlakoznátok a FB oldalamhoz is! A szöveges beszámolók és egyelőre a táblázatok, nyilvántartások is maradnak ezen az oldalon, a FB csoport célja elsősörben az, hogy képekkel is tudjam illusztrálni az egyes kóstolásokat, kiruccanásokat, bulikat, illetve így már lehetőség adódik rá, hogy bárki hozzá, hozzám szóljon, ha valami tetszik, vagy nem tetszik neki a blogomon. Két barátom (Sörök a konyhából Balázs és Barkas Csabi) már most trollkodnak, pedig még közhírré se tettem a FB oldal létét, tegyetek így ti is nyugodtan a jövőben! ;-)

Pár mai kóstolás (Ezekről már lesz fent kép is hamarosan...)

6211. Moritz Fiege Pils. Egy újabb német város, Bochum ami felkerült ezzel a sörrel a nem létező sörtérképemre. Nem túl emlékezetes, de korrekt sör.

6212. Brinkhoff’s No1. Még egy pilzeni, ez már Dortmundból. Volt benne valami nagyon furcsa íz, amitől először visszahőköltem, de összességében ez is rendben volt.

6213. Dortmunder Kronen Export. Azonos város, másik sörgyár. Németországban ez nem ritka. Egyik sör sem fogott meg, de soha rosszabbakat!

 

2019. május 14.:

6207. Zischke Kellerbier Original. 4,8-as szűretlen világos pincesör Koblenzből. Korrekt, de valami...

6208. Zischke Kellerbier Dunkel. 5,4%-os barna változat. Ez közelebb áll a nem szeretem dunkelhez, mint a szeretem dunkelhez, de azért még rendben van.

6209. Mönchshof Zoigl. 5,4%-os szűretlen világos láger.  Ennél megint ott van a de...

6210. Mönchshof Märzen. 5,5%-os szűretlen márciusi. Már kezdtem elveszíteni a hitem a német sörökben (Nem a bajorokban!), amikor ezt megnyekkentettem. Még azért nem jött tőle vissza teljesen, de ez frankó darab volt. Persze az is lehet, hogy velem van a baj és mostanság nem szuperálnak rendesen az ízlelőbimbóim! Mindenesetre a legtöbb német sör, amit a napokban listáztam relative íztelennek tűnt.  

 

2019. május 13.:

6204. Krombacher Naturtrübes Landbier.

6205. Krombacher Naturtrübes Kellerbier.

6206. Krombacher Naturtrübes Dunkel.

Megörültem ezeknek a söröknek, amikor Hammban beléjük botlottam. Igazából sajnos egyik sem valami nagy szám! Messze nem rosszak, csak hiányzik belőlük valami kis plusz. Nem egyformák, de valahol mégis kicsit egyenízűek. Picit üresek.

 

2019. május 10-12.:

Egy újabb bicskei barangolás 64 különböző sörrel és ami ennél sokkal fontosabb, ritkán látott barátokkal. Bogesz most kapta meg az éves kimenőjét otthonról, ezért ruccantam le én is ismét Csabiland-be. Emődi barátunk szintén szabaddá tudta tenni magát. Nem a Lindából a Tamás, hanem Steff a méltán világhírű sörfőző kisvárosból. A helyi erők, Laci és Tamás most csak rövid időre tudtak csatlakozni, Csaba bátyánk éppen, hogy csak bekukkantott, így javarészt négyen voltunk a frontvonalban, illetve öten Csabi új szerelmével, Kormossal.  Én értem először Bicskére, ha Csabit nem számoljuk. Ő azért mégis csak haza ment, mondjuk valahol talán mi is! A sörök közül csak az újdonságokat említem meg, éppen elég lesz azokat felvezetni! A második volt az első.

6170. Bounty. A Bicskei Bohém Sörfőző Sörmester Piások Ligája stb. csapat kókuszos stoutja. Diszkréten kókuszos, lágy, egyelőre nem túl karakteres. Még egy kicsit fiatal, de már most is finom.

6171. Hidden Jam. Mad - Tuffbuz - Age Brewing - Black Horn. Ekkora összefogást egy epres, rebarbarás szezonért! Fogyasztható, de egyben számomra felejthető is, sőt. Azért éljen a kísérletezgetés! A változatosság gyönyörködtet!

6172. Happy Easter. A HopTop Green Zone-jának húsvéti kiadása. Más? Nem más? Nem tudom. Egy tök jó amcsi IPA.

6173. Guri Ribizli. Nem egy ribancra próbáltam kitérni diszkréten, aki részt vett a buliban (sajnos), hanem jászapáti barátaink nem rég piacra dobott ribizlis sörére. Szörpösen gyümölcsös illat, kellemes íz. Szerintem ott a helye a piacon a maga kategóriájában.

6174. Kayak. Vandal? Van! Gondolom, ez a sörük is a HopTopban készült. Lefőzték APA-t. Nem kiemelkedő, de rendben volt.

6175. Corner Plum Ale. Gyulán a meggyes után a szilvás vonalba is belekóstoltak. Mi is. Nem rossz, nem rossz, de azért ezen még lehetne finomítani szerintem.

6176. Horizont Pilot Series 15. Már megint a ribizlik! Ezúttal vörös és fekete, ráadásul savanyítva. Na, ez az utóbbi nem kellett volna! Szerintem... Ezen a hétvégén nem sok pluszt jegyzeteltem fel az egyes sörökhöz, de e mellé került egy kis szösszenet. Sajnos már nem tudom, kinek a torkából és milyen apropóból. “Az uborkab....szó meghívott egy szendvicsre. Beeee....” Na, ezt rakja össze valaki!

6177. Stróman. Meglepődve tapasztaltam, hogy ez a New England IPA az Ugartól még nem volt a listámon. Szépen összerakott korrekt darab.

6178. Das Helle! A freisingi Wolfscraft sima világosa. Ez még jó volt azok közül, amiket én vittem be a buliba a Hammból hazahozott pakkból. Használhattak hozzá valami spéci komlót, mert akadt benne némi kacifánt.

6179. Kátai Meggyes. Steffé volt a megtisztelő feldat, hogy a nagykátai Bauer Sörfőzdében bevásároljon útközben. Ezzel a sörükkel még nem találkoztam. Hmmm, iható, de szerintem vannak sokkal jobb meggyes sörök is a hazai piacon.

6180. Ch’ti Ambré. A francia  Benifontaine Castelain névre hallgató sörfőzdéjének (vég?) terméke. Gyula barátom régebben, amikor még inkább nyugatra járt nyaralni, mint keletre dícsérte a Ch’ti söröket. Hááát, ez most nagyon szar volt sajnos!

6181. Plain Porter. Az elvileg ír Porter House Br. Co. 4,2%-os fekete söre. Elfogadható minőség, amivel elvileg le is zártuk az első napot, bár utólag akadt még egy üres doboz, aminek a megdézsmálása igazából már egyikünknek sem rémlett.

A második napot korán kezdtük. Így utólag talán érdemes lett volna inkább átaludnom az első hét sört!

6182. Storchen Domgold Schwarzbier. Bogesz hozta ezt a frankenthali dobozos fekete sört. Édes illat, édes és egyben vizes íz. Karamellás cukrozott víz. Nem baj, egy próbát megért!

6183. Sour Series - Sour. A madár főzte a kertben, vagy a kert a madárban, már nem tudom. Horvát gerilla főzet, vagy mi. Ezt inkább a teába kellett volna önteni, már ha az ember fia szereti a citromos teát.

6184. Braufactum Pale Ale. Német kézműves  világos ale. Reggel 09 óra 01 perc. Zsír ízű. Szörnyű!

6185. Brauhaus Prugg Helles. Hammba menet volt egy jópár órás kitérőnk Parndorfban az áutlet centerben a csapat kétötöde kedvéért. Ha már arra jártunk, egy ABC-be is beugrottunk. 4 fajta osztrák kézműves sört találtam Bruck an der Leitha-ból. Akkor még örültem nekik. Ez meglepően édes. Pocsék!

6186. Von Freude Das IPA. Csabi már az illata alapján rávágta, hogy angol IPA. Se íze, se bűze. Lehangoló középszer.

6187. The Export. Fuck You IPA! A Wolfscraft - valószínűleg szerintük - egyszerűen nagyszerű, szerintem csak egyszerű söre. Nincs azzal baj, ha nem akarnak IPA-kat főzni, tök jó tud lenni egy frankón összerakott export bier is, de ennél valami kimaradt a puzzle-ból.

6188. Rodenbach Grand Cru. Vazki! A hétvége egyetlen belga söre amit ráadásul én dobtam be a közösbe. Brutálian szar volt! Valami hordóban, vagy hordó darabkákkal érlelt vörös ale. Penetráns! Töményen, ecetesen savanyú. A vájttorkúak biztos imádják!

6189. Millionaire. Végre egy jó sör! Az angol The Wild Beer Co. sóskaramellás, csokis milk stoutja. Ugye, hogy lehet kacifántos sört is frankóra csinálni?!

6190. Bibble. Egy világos ale az előzővel azonos forrásból. Ez jóval gyengébb, de még így is a fogyasztható tartományban van.

6191. Übersee Hopfen. IPA. Ez már annyira észak-német sör, hogy egyenesen egy Balti-tengeri szigetről való. Rügener Insel Brauerei Rambin. Amúgy szar! Puccosan, papírcímkébe csavart üvegben hozták forgalomba. Vegyszeres illatú. Egyre inkább kezdek a németországi sörökön belül bajor fanná válni!

6192. Peter 2. Csabi lengyel komlós lágerének második változata. Ez kell a népnek!

6193. König Ludwig Hell. Újra egy Bogesz által hozott sör, csak úgy, mint a következő kettő. Furcsa ilyet látni egy német főzetnél, hogy 11 Ballingból hozták ki az 5,1% alkohol tartalmat. Üres, ami így nem meglepő.

6194. Reutberger Kloster Hell. Ekkor már javában főtt a bográcsban a csülkös, körmös, füstöltkörmös, erdeigombás pacal! Apró logisztikai félreértésnek köszönhetően ezt a sört langyosan kóstoltuk meg. Én betettem a hűtőbe, Csabi meg rá cirka 5 percre kivette. Semmi gond, még így is korrekt volt!

6195. Staudenland Helles Export. Na, ezt frankón rakták össze!  Brauerei Ustersbach Adolf Schmid.

6196. RHDKZ! A Reketye spéci szériájának egyetlen nem savanyított söre. 11%-os imperial stout. Bár csak a többit se savanyították volna be! Ez pazar!

6197. Brauhaus Prugg Bernstein. Valami világos láger volt ez is szerintem. Kicsit hibásnak tűnt, de azért még meg lehetett inni.

6198. Magasélet. Player főzet a Horizontból, vagy a Playernek főzött Horizont sör. Hidegkomlózott láger. Hm.

6199. Stex. A hétvége egyik küldetése volt Csabi számára, hogy megksótoljam ezt a sört, mert nagyon fogy. Egy újabb bicskei hiábakomlózott ale a felhasznált töménytelen mennyiségű öreg komlónak hála. Teljesen jó, csak semmi komlókeserű nincs benne.

6200. Tökös Vörös. Hááát, sörnek nem rossz, de ez a név! Még jó, hogy a címkéjén nem egy vöröshajú csippendél kiscsákó virít, hanem egy dísztök! Vagy ez a kettő szinonímája egymásnak? Nem t’om, nem értek a lovakhoz! Tiszafüredi.

6201. Brauhaus Prugg Osterbock. 9%-os húsvéti bakocska. Ölég alkoholos, de alapvetően szimpatikus darab.

6202. Ch’ti Triple. Na, ez már pozitív csít adott! 8,3%-os, szépen összerakott, markáns világos.

6203. Nopara IPAnkrin. Tiszafüredi IPA. Még fejlődhet, de nincs vele baj.

Ezt még pár már listázott sör követte, köztük egy sült békön illatú atomédes osztrák karácsonyi. A pörit kicsit lekapattuk, de azért nem csesztük el. Jártunk a Zöld 6-osban is. Szóval minden fasza volt! Lazultunk egy jót, relative csendesen.

 

2019. május 9.:

Virág Lajos emlékére!

6169. Lübzer Pils. Egyszerű, de szimpatikus, szeretni való. Soha rosszabbat, sőt!

Nyugodjék békében!

 

2019. május 8.:

6167. Turmbräu Premium Pils. 4,9%-os, átlagosan jó sör Mönchengladbachból.

6168. Paderborner Pilger. 5%-os szűretlen landbier. Ez sem nagy kaland, de nincs vele semmi baj.

 

2019. május 7.:

6166. Hlohovecky Ležiak. Anno Galgócon, szlovák nevén Hlohovecben is volt sörfőzde, illetve egy kisebb sörgyár. Sajnos még a csehszlovák időkben, vagy a szlovák idők elején bezárták! Most a pozsonyi börzén meglepődve szembesültem ezzel a dobozos 12-es világos lágerrel. Mint kiderült a cseheknél, Litovelben főzik jelenleg egy nagyszombati forgalmazó részére. Állítólag az egykori galgóci sörfőzőmester Litovelbe ment dolgozni és az általa ismert eredeti recept alapján készült ez a sör. Én ezzel kapcsolatban meglehetősen szkeptikus vagyok, de alapjában véve nem rossz sör és ez a lényeg.

 

2019. május 3-4.:

Kenéz Gabi gyűjtő cimborámnak köszönhetően végre kijutottam a cirka 1300 km-re lévő németországi Hammba. Így május elején minden évben rendeznek ott egy jelentős nemzetközi sörcikkgyűjtő találkozót. Főleg a dobozosok, partihordósok számára kiemelkedő ez a börze, de azért más izgalmas dolgokat is be lehet gyűjteni. Én abban bíztam, hogy sikerül pár érdekes egzotikus poharat beszereznem, plusz alaposan bevásárolni a környező boltokban az elkövetkezendő hetek kóstolgatásaihoz. Mind a kettő sikerült! 10,5 új országgal gyarapodott a söröspohár-korsó gyűjteményem, a hűtőim meg roskadoznak a német söröktől. Más börzézős utaktól eltérően ez most viszonylag szárazra sikeredett annak ellenére, hogy egész hazaúton esett az eső. Kifelé menet először Parndorfban vettem pár osztrák sört, amik közül egyet útközben meg is nyekkentettem, majd már javában német területen járva az egyik benzinkútnál találtam egy érdekességet. Ezekkel ki is merültek az út során fogyasztott újdonságok.

6164. Schwechater Original Wiener Lager. Amikor egy sör nevéhez hozzácsapják az “original” jelzőt általában semmi jóra nem lehet számítani mostanság sőt, de ebben az esetben egy nagyon korrekt kis seritalt ismerhettem meg ebben az 5,5 / 12,8%-os bécsi lágerben. Már felmelegedve, dobozból ittam, mégis kifejezetten jól esett.

6165. AuerBräu Hefe Weissbier. Nem szoktam üvegből szűretlen búzasört inni, de a benzinkútnál, ahol megpihentünk ez volt az egyetlen érdekes sör, így a szükség törvényt bontott. Még így üvegből is frankó volt, ráadásul most, hogy ebből a sörgyárból is kóstoltam végre valamit már közelebb állnak hozzám a tőlük származó poharak, amik a polcomon pihennek jó pár éve.  

 

2019. május 2.:

6161. Rohozec Skalák. 5 / 11%-os világos láger. Szóval egy eléggé megerőszakolt sör. Meglepő a csehektől! Kár érte!

6162. Černovar Světlé. Exportra szánt rakovníki világos láger. Csak 4,9%-os, mégis alkoholos az íze. Szomorú!

6163. Sarajevsko. Zsiráf barátomtól, 2011-ben kaptam egy üveg Sarajevsko Pivot. Asszem, akkoriban jártak Montenegróban és valahogy belebotlott ebbe a bosnyák sörbe. Aztán 2013 májusában, amikor én voltam a bratyómmal Boszniában kóstoltam egy Sarajevsko Premium Pivot, amit akkor nem listáztam, mert alkoholtartalmát tekintve azonos volt a 2011-essel, bár sokkal finomabb volt. Ez a mostani szintén 4,9%-os, de 11,2 helyett 11,8 ballingos, szóval nincs legyalázva. Minőségét tekintve meg valahol az előző kettő között van érzésem szerint, bár igen sok idő telt el a három kóstolása közben. Minden esetre úgy érzem, ennek most újra listán a helye.

 

2019. április 30.:

6159. Märzen Bier. A Sörművek világos láger sörének 72 napos érlelésű változata. Jól esett.

6160. Space Next Matcha Ale. Matcha teás világos ale. A HopTopban főzették. Biztos jó, csak nem az én ízlésvilágom.  

2019. április 29.:

Az olasz út néhány hozadéka:

6155. Midona. 6,5%-os golden Ale.

6156. Gradisca. 5,2%-os világos láger.

6157. Tosca Birra Italiana Chiara. 6%-os világos.

6158. Tosca Birra Italiana Rossa. 6%-os vörös.

Az első kettő Amarcord, az utóbbi kettő elvileg Tosca főzet, de ugyanaz a cím szerepel mind a négy címkén. A Toscák valószínűleg lágerek, bár nincs egyételműen feltüntetve rajtuk. Egyik sem volt rossz, egyik sem volt igazán emlékezetes. Korrekt darabok voltak, bár kézművesnek azért túlárazottak.

 

2019. április 28.:

6151. Schweiger Zwickl 1409. Ez a remek bajor fickósör, amit Viktor barátomtól kaptam egyszer már listázva lett, de most magasabb az alkohol tartalma, ráadásul sokkal jobban is ízlik. Kiváló darab!

6152. Adelsdorfer Hefeweizen. Ezt a frankó szűretlen világos búzasört Imhof Norbitól kaptam. Már nem is nyomozom a gyártóját. Beírtam a forgalmazó szerint a listába.

6153. Alt Kemptener Weisse Hefeweizen Dunkel. Ezt a barna búzát pedig Bábel Zolitól kaptam. Ez is nagyszerű főzet! Három cimbora, három remek sör. Köszönöm szépen!

6154. Dreher Hidegkomlós 3-féle Komlóval. Megújult recept a doboz felirata alapján. Szerintem még mindig jó.

 

2019. április 26-27.:

Idén ismét kiruccantunk Kalmár Józsiékkal a pozsonyi börzére. Sok, sok év után újra kétnapos volt, így már pénteken útrakeltünk. A börze miatt kár volt, az sajnos nagyon gyengére sikeredett, a hosteles szállásunk meg ölég kemény volt, de legalább belebotlottunk (tam) pár érdekes sörbe az este folyamán. A vacsorázó helyünk nevét sajnos nem jegyeztem meg, pedig baromi jó volt a kaja, de könnyű megtalálni, mert a Főpályaudvarnál van, azt pedig már rögzítettem, hogy utána a Beer Arena Šancovában sörözgettünk.

6146. Swallow (No. 1). A Slobodny Pivovar Bradáč kiváló IPA-ja. Pozsonyhoz listáztam, de nem tudom, tényleg van-e már saját főzdéjük. A söreik egy része csehországban készült kezdetben, ezt a sört pedig anno először Miskolcon, a ZIP’s-ben főzték le, bármilyen meglepő. Ami ennél még sokkal megdöbbentőbb, hogy ez a sörfőzde, vagy gerilla sörfőző formáció a Heineken tulajdona. Igyekeznek betörni az igazi kézműves piacra is. Na, ezzel a sörrel lehet!

6147. Ocean Warrior. India Pale Lager. Ez is mikroheineken főzet és szintén kiváló minőségű.

6148. Maurus. Az egykori nyitrai sörgyár barna söre volt ez, ami a gyár bezárásával eltűnt a szlovák sörpalettáról. Eredeti forrásából sajnos soha sem kóstoltam! Most feltámasztotta a Heineken. Gondolom, Ógyallán főzték. Hát, a két spéciség után ölég gyenguskának tűnt. Elsőnek kóstolva biztos jobban bejött volna.

A börze első napján kénytelenek voltunk a közeli Večerkába kiruccanni hideg sörért, második nap viszont ajándékba csapoltak két remek szlovák kézművest.

6149. Habaňák 12°. A nagylévárdi Rudavar világos láger söre. Nevében hasonló a tavaly csapoltra, típusában is, de csak van valami oka, hogy kicsit más nevet kapott a keresztségben.

6150. Bastard 13°. Malackai gerilla sörfőző barna láger söre, ha minden igaz. Zahoracky Pivovárek Mauacky Muádek. Mind a kettő korrekt darab volt. Igen jól csúsztak!

 

2019 április 24.:

Mindig ünnepnap, amikor Viktorral együtt tudunk lógni egy kicsit. Ritkább, mint a pirosbetűs ünnepek a naptárban. Sajnos sokkal ritkább!

6142. Kazánházi Búza. Robertóék házi söreinek újabb darabja. Szűretlen búza. Első kortyra tetszett, de igazság szerint utána kicsit furcsának tűnt.

6143. Kazánházi Búza Hidegkomlózott. Nem tudom, hogy ugyanannak a főzetnek a hidegkomlózott változata, vagy egy másik kísérleti főzet. Minden esetre kis különbség érződött csak köztük.

6144. Bad Brewer Amber Ale. Olasz borostyán ale. A címke szerint ugyanott készült, mint ahol az Amarcordok. Talán bérfőzet lehet náluk.

6145. Bad Brewer IPA. Ez meg az india pale ale-jük. Egyik sem rossz, de ezek sem győztek meg róla, hogy az olasz kisüzemi sörökben van elég kraft!  

 

2019. április 20.:

Ricsi kersztfiam kislányának, Majának 17-én volt az 1. születésnapja. :-) Ma gyűlt össze a család a megünneplésére. Ricsivel két izgalmas klágenfurti osztrák sörrel koccintottunk a kis királylány egészségére, amiket egyik cimborájától kapott.

6136. Schleppe Belle Saison. 5,4%-os. Nagyon szépen hozta a szezonos alap íz világot a végén meg kellemesen tolta a keserűt.

6137. Schleppe Imperial IPA. 8,2%-os, meglehetősen édes főzet. Finom volt mindkettő, de a szezonnak jobb volt a fazonja.  

Estére Viktor barátommal ültünk le egy kicsit dumálni néhány sör mellett.

6138. Menabrea Bionda. 4,8%-os világos láger Biellából. Kellemes, korrekt ivósör.

6139. Poretti Non Filtrata. A Poretti márkanév maradt, de már jóideje a Carlsberg Italia gyártja. Ez egy nagyon furcsa ízű szűretlen világos láger.

6140. Birra Moretti Alla Piemontese. Heineken Italia főzet. Olaszország is fel van már osztva a multik között. A regionális alapanyagokra épülő sorozatuk egy darabja, amit áfonyával ízesítettek és rizst is tettek hozzá. Nem radler, nem sziruppos gyümölcsös sör, rendesen összeérlelt történet, csak valahogy mégis kicsit furcsa, vagy csak nem most kellett volna megnyekkenteni.

6141. Horizont Saison Witbier. Ez a díjnyertes witbier már kétszer is felkerült a listámra, de mind a kettő még gerillafőzet korából. Ezúttal már a Horizont saját főzdéjéhez kerül felvezetésre. Még mindig finom, bár egy árnyalattal jobban ízlett anno.

 

2019. április 19.:

Fáczy barátommal elboltoltunk néhány söröspoharat. Egyúttal megkóstoltunk pár olasz söröcskét. Finom, kiegyensúlyozott volt mindegyik.

6132. Peroni Gran Riserva Bianca. 5,1%-os szűretlen búza.

6133. Peroni Gran Riserva Puro Malto. 5,2%-os világos láger.

6134. Peroni Gran Riserva Rossa. 5,2%-os bécsi láger.

6135. Peroni Gran Riserva Doppio Malto. 6,6%-os világos bak.

 

2019. április 17.:

6130. Fürstabt Hefeweizen. A kempteni Allgüauer Brauhaus szűretlen búzasöre. Hozza, amit kell.

6131. Bernard IPA. Cseh india pale ale. Korrekt főzet. Azt hittem, már rég listáztam.

 

2019. április 16.:

6128. ABK Hefeweizen Anno 25. Az Aktienbrauerei Kaufbeuren korrekt szűretlen búzasöre.

6129. Bayerisch Zunftherrn Hefe Weisse. A RateBeer szerint memmingeni szűretlen bajor búza. Ez sem volt rossz.

 

2019. április 15.:

6125. Pécsi Tavaszi Sör. Felelevenítették ezt a szép hagyományt Pécsett. Még a recepten egy kicsit finomíthatnának, de örülök, hogy újra létezik ez a sör. Bajnóczi Zsolti gyűjtő cimborának köszönhetem a beszerzését.

6126. Bayerisch Zunftherrn Hell. Korrekt bajor helles amit sajnos megint nehéz beazonosítani. Buchloe Fristo nevű italkereskedésének palackozták. A RateBeer szerint Memmingeni. Ezt Imhof Norbinak köszönhetem.

6127. Manjula IPA. Szlovák gyári IPA Vihnyéből. Piszok keserű! Meglepő egy gyári IPA-tól. Alkalmi kiadás. Vida Ferinek köszönhetem, hogy nem maradtam le róla.

 

2019. április 14.:

A tegnapi Mustra után tartottunk egy kis “lájtos áfterpartit” nálam Csabival. Gabika is csatlakozott. Még délelőtt nekiláttunk kóstolgatni szép csendesen. Caak az újdonságokat említeném meg, az is épp elég.

6111. Zötler Bier Hefeweizen Hell. Korrekt szűretlen bajor búzasör Bábel Zolitól.

6112. Human Experiment Five. A Brew Your Mind 7%-os IPA-ja. Csabi húzta elő a cilinderéből. Csak egy halovány árnyalattal maradt el a tőlük megszokott minőségtől, de így se volt rossz.

6113. Birra Moretti Lunga Maturazione. 7%-os világos olasz láger. Ekkorra már Gabi is megérkezett. Szerencse, mert ez nagyüveges és elég gyenguska volt.

6114. Money Gun Supreme. Ez is Brew Your Mind, Armandoval közös kollab főzetük. 8,5%-os dupla IPA. Ez már a megszokott magas szinvonalat hozta. Ezt is Csabi dobta be  közösbe. Zoli szerezte be neki mindkettőt.

6115. First Ninkasi. Zabos New England IPA. Asszem, múltkor a börze utáni csatangolás során vettem a Firstben. Korrekten hozza a típusjegyeket.

6116. Ceres Black Stout. 7,7%-os dán fekete sör. Olaszból jött velem haza. Nagyjából hozta, amit vártam tőle.

6117. Bit Chiara Doppio Malto. 6,5%-os olasz “kézműves” világos, talán láger? Az összetevői között ott a “természetazonos aroma”. Jól hangzik, nem?! Mint ha mentás lett volna.

6118. Karg Weizen-Bock. Ez is Bábel Zolitól érkezett. Testes búza bak.

6119. Jégkert APA. Monyóban főzött holmi. Túl volt erjedve, nagyon habzott. Az illata malátahangsúlyos. Összességében finom sör. Ennek a beszerzését asszem, Miki intézte.

6120. 4 Ister. Húsvéti sör a Fehér Nyúlból Szentendrére, Szentendrének. Jóska barátom gyűjtötte be. Gabi szerint olyan, mint a Traubisoda, csak IPA-san.

6121. Smash Series! #1 Amarillo & Maris Otter. Four Towers néven új sörfőző csapat bukkant fel a piacon, sőt, a mi sörcikkgyűjtő találkozónkon is Pécsről. Egyelőre gerilla főzeteik vannak. Duplán hidegkomlózott egykomlós, egymalátás APA. Megszomjazom, mire leírom. Jó kezdés srácok!

6122. Soproni Óvatos Duhaj Meggy Ale. Nagy ugrás az előző sörhöz képest, de bármennyire is meglepő, nem okozott csalódást. Sőt! Váratlanul finom söröcske. Gabit és engem is a meggybefőtt levének ízére emlékeztetett. Szerintem versenybe tud szállni a hazai kézműves meggyes sörökkel ár-érték arányban.

6123. American Dream. A Four Towers másik söre. IPA. Ezt is átgondoltan rakták össze. Jó kis cucc. Sok sikert kívánok nekik a folytatáshoz!

6124. Volpina. Ez az Amarcord vörös ale-je. Gőzöm sincs, mikor ittuk, mert nem szerepel a jegyzeteimben, de biztos jó volt.

 

2019. április 13.:

Második alkalommal rendezték meg idén a Sörmustrát, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének versenyéhez kötött sörkóstolós sörfesztivált. Ezúttal Gödöllőn. Csabival, Zolival és Zsiráffal indultunk neki a témának egy kis előzetes pösti bemelegítés után. Bár Gyöngyösről nem feltétlenül Pesten át vezet a legrövidebb út Gödöllőre, de akadt egy kis dolgunk a nagy faluban. Beugrottunk a srácokkal a Keletinél a Misterbe, aztán az újonnan nyílt vonatos étterem-hez, vagy nem hez tartozó kiskocsmába, ahol valószínűleg táborfalvai söröket ittunk, majd a fő előprogram a vonatos volt, ami a Lakomatív nevet kapta. Frankón kiépített pince étterem, ahol modellvasúton érkeznek az italok az ember asztalára. A kaja (fisendcsipsz) jó volt, a csapolt Fűtőház sör is. Az üvegesről már ez nem volt elmondható. Szegény Zoli bebukta! Túl volt erjedve. A kaja árak még elfogadhatók, bár nem a környékhez igazították őket, a söröket viszont abszolút túlárazták. A pincér lány segítőkész volt, az itallapot kézzel írták. Szóval összességében azért elég felemás hely. Minimum egy kipróbálásra azért mindenkinek szívből ajánlom. Gödöllőre HÉV-vel mentünk egy-egy dobozos sör társaságában, amit csak a jegyvizsgáló másik kocsiba való átszállása után mertünk megnyekkenteni, majd megérkezve átkeltünk a szétbombázott vasúti vonal felett. A mustra helyszíne impozáns volt, bár elsőre furcsának tűnt az a terem, ahol a kiállított mezőgazdasági gépek előtt elhelyezett pultoknál egymás hegyén-hátán várták a sörfőzdék a kóstolásra vágyókat. Végül azért igen jó hangulat alakult ki, ami a számos sörfőző, sörfőzdés barátunkon kívül - akikell jókat beszélgettünk - az elfogyasztott, többségében finom söröknek is köszönhető volt. 26 megkóstolt serital közül az alábbi 19 lett új a listámra:

6092. Sümegi Sárgabarackos Búza. Nevében a típusa. 5,2%-os, kellemes itóka, ráadásul a hivatalos nyitás előtt már megkóstolhattuk Bacsó Andrisnak köszönhetően! ;-)

6093. Seven Sins - Sloth. A lustaság egy grapefruitos IPA lett a Bors egyedi IPA sorozatából. Ez a gyümölcs nagyon passzol ehhez a sörtípushoz szerintem, ráadásul Bors Laci címkékkel is készült a bulira, így nem csak a torkunkat, gyűjtői énünket is símogatta kínálatuk. Ezúttal fia segítette munkáját, akit korábban még kissrácként láttunk, de mostanra már szinte felnőtt fiatalemberré cseperedett.

6094. Black Hole. A Fekete lyuk nevet szintén egy Bors sör kapta, akiben egy stout-ot tisztelhettünk. Szépen összerakott söröcske. A “vásári forgatagban” igazából egyik sörről sem írtam le az általam adott pontszámokon kívül más infót, néha még azt se, de úgy rémlik - így a listázás idejét figyelembe véve - bő két hét távlatából, hogy kellemesen száraz lecsengésű volt.

6095. Kissler Kereszt-Api. Kiss Lacit újra jó színben láthattuk, aminél fontosabb dolog nincs! Ezzel a sörükkel, első IPA-jukkal engem megvettek. Újra kóstolhattam közben a Kender-lelt, ami nagy kedvencem, az pedig, hogy csak a sörcikkgyűjtők kedvéért gyártattak nagyon limitált kiadásban egy-egy teljes alkalmi szériát az aktuális címkéikből hááát, ez aztán nem semmi! Nagy megtiszteltetés számunkra! Valahogy majd meg kell hálálnunk nekik alkalomadtán...

6096. Snake. A zentai Arator Sörfőzde IPA-ja. Igen remek darab! Nem a keserűre alapoz, hanem az összetett íz világra, amit a maláták és komlók remek összhangja adott. Szerbiai, de magyar sörfőzde a Vajdaságból.

Közben kóstoltunk jól bevált, régóta szeretett Köleses sört is. Ráadásul Bandusz barátunk szintén gondolt a gyűjtőkre egy szép címke pakk formájában.

6097. Kárpi IPA. Tök jó, hogy Kárpáti Attiláék is belenyúltak az újhullámos sörvilágba! Nagyon korrekt kis IPA-t főztek! Ráadásul kis útmutatást is kaptunk ahhoz, hogy a majdani nyári sörfőzde túránk során be tudjunk térni hozzájuk!

6098. Kapucinus 25th Anniversary. Magyarhertelendi barátaink 25 éves jubileumi golden ale típusú söröcskéje. Én már azt hittem, lemaradtam róla, mivel amikor legutóbb a Kis Kapucinusban voltam sajnos már az üveges változata elfogyott, de szerencsére vagy maradt belőle 1-2 tartalék hordóval, vagy amiben jobban reménykedem, újrafőzték. Kés párja, Kata és még egy bájos ifjú hölgy tartották a frontot a sörcsapok mögött.

6099. Móres. Imperial milk stout, szintén tőlük. Ez de frankó dolog! Egyre izgalmasabb sörök jönnek ki Magyarhertelendről is!

6100. Tonkababos Stout. Hm. Karácsonyi Csabának hívják a srácot, aki ezt a brutálisan jó sört főzte. Piszok nagy mázlink volt, hogy pont akkor jártunk Katáéknál, amikor ő is! Így bele tudtunk pofátlankodni a megkóstolásába. Kiemelten szerepelt ez a főzete a házi sörök között, méltán! Sok finom sört kóstoltam ezen a hétvégén, de meg kell valljam, ez ízlett a legjobban! Remélem, még lesz szerencsém a srác söreihez a jövőben!

6101. Kecskeméti IPL. Nem győztük kapkodni a fejünket és az ízlelőbimbóinkat a sok újdonságnak hála! Kecskeméten például egy india pale lagert főztek, igen korrekt minőségben.

6102. Fehér Nyúl White Passion. Mangós, maracujás búzasör. Utóbbi gyümölcs angol neve tükörfordításban passió gyümölcs. A napokban, asszem a TV-ben hallottam, hogy egy kis divatcsimbók nyálgombóc így is nevezte. Kicsit beszel madzsar? Ja, ami a lényeg, finom volt, hogy a sörről is írjak valamit.

6103. Rotburger Búza. Amióta először lefőzték szerettem volna megkóstolni ezt a sört. Bajor alapokon nyugszik Jáki Andrásék sörfőzdéje, így nagy reményeket fúztem bajor búzasörükhöz már csak azért is, mert anno nagyon szépen emlékeztek meg róla azon barátaim, akik szerencsésebbek voltak nálam és már kóstolták. Megmondom az őszintét, nem igazán nyerte el a tetszésemet, többet vártam tőle, de lehet, hogy csak rossz sörrendben került a gigám torkolatába. Kicsit furcsácska volt.

6104. Phaza Lunii Weizen. Kolozsvári búzasör. Nem volt túl meggyőző, de magyarul beszélgethettünk a csapolóival, ami sok mindenért kárpótolja az embert...!

6105. Der Medve. A Bigfoot pilzenije. Ekkor már hiányosabban jegyzeteltem, de nem lehetett rossz, már csak a neve miatt sem! ;-)

6106. HBH Málnás Búza. Egy ideje tulajdonos váltás volt Kazincbarcikán. Azóta sajnos még nem voltam náluk! Minden esetre most új sörökkel jelentek meg Gödöllőn. Egyikük volt ez, ami nem eshetett rosszul, mert annak nyoma lenne a jegyzeteimben.

6107. HBH IPA. Ekkor már kicsit újra magamhoz tértem, már ami a jegyzetelést illeti. Nem szerepelt rosszul sőt, de azért nem dobtam el tőle az agyam.

6108. Gyertyános Kiwi Ale. Kecskés Pista és fia, István mindig tudnak újat mutatni a gyümölcsös sörök világában! Én alapból nem nagyon csípem a kiwi ízét, ez a sör mégis kifejezetten bejött.

6109. Piszkos Fred. IPA Gyertyános módra. Itt  már megint kihagyott kicsit a jegyzetelőkém. Időközben a kvázi ingyenes Sörmustra végetért. A belső udvrban kóstolgattunk tovább elvileg fizetős módon, bár István már megint nem hagyott minket fizetni. Már kezd lesülni a bőr a képemről a sok potyázás miatt. Nagyon rendesek velünk gyűjtőkkel (is)!

6110. Ginger-Bear. Erős, gyömbéres barna ale Etyekről. A helyszínen kóstolva kifejezetten jól esett. Szerintem most ittam először gyömbéres barna sört. Most (2019. április 30-án), amikor frissítem a listámat újrakóstoltam a Mustrán vett üveges változatát. Sajnos azt kell mondanom, ez már kicsit betegecske, kezd a savanyodás útjára lépni annak ellenére, hogy hűtőben tároltam mindvégig. Viszont nekik is köszönjük, hogy készültek címkepakkal a részünkre!

A történet végefelé egyébként volt szerencsénk (?) egy Péterfi Bori és a Lávbend koncertet végig hallgatni. Sajnos nem volt nagy tolongás, így közelről “élvezhettük” a produkciót. Én Zsiráf barátom “szakértő” kommentálása mellett tettem mindezt, így pláne nem vettek meg a történettel. Mindegy! Azért az adott szituációban nem volt olyan rossz!

Mindenképpen megemlítendő még, hogy Andrásnak és Jóskának hála igen szép kiállítása volt a Klubunknak a rendezvényen szakértő tárlatvezetéssel. Szépen fejlődünk! Most már az adó 1 %-át is fel lehet ajánlani a Klubnak. Ha valakiben meg van erre a (jó) szándék, keresenn meg bátran e-mailben, vagy a klubunkat a honlapunkon, vagy a Facebook oldalunkon keresztül. Szívesen és köszönettel megadjuk a szükséges paramétereket hozzá!

A buli és kis csapatunk kifulladása nagyjából egyidőre esett utolsó buszunk indulásával, így végül Zoli Zsiráf társaságában indult az utolsó HÉV járatok egyike felé, mi meg Csabival az ucsó gyöngyösi buszt vettük célba. Időben kiértük az autóbusz állomásra. Még arra is volt időnk, hogy pár fiatallal megvitassuk, miért fog a kiválasztott kocsiállásról indulni a buszunk annak ellenére, hogy nincs kiírva a menetrendbe, de aztán végül szerencsénk volt, mert a forgalmi ügyeletes megkönyörült rajtunk. Látva töketlenkedésünket felhomályosított mindannyiunkat, hogy egy teljesen másik kocsiállásról megy a buszunk. Mindez 1 perccel indulás előtt történt úgy, hogy a kocsiállás közvetlenül az út mellett volt, így ha nincs felszálló a megállóban (már pedig nem volt, mert mindannyian bent szerencsétlenkedtünk az állomás belső részén) a busz simán, lassítás nélkül továbbhúz. Pont indulásra pattantunk át a megfelelő földrajzi koordinátára. Kár, hogy valaki megjegyezte, “most az előbb húzott el erre egy busz”, így igaz, csak cirka egy percig, de azért valószínűleg negatív lett volna a zabszem próba teljes kis összekovácsolódott buszraváró csapatunknál, ha még sem, az csak a sörök lazító hatása miatt. Aztán megjött a buszunk 1 perc késéssel és onnantól kezdve már újra frankó volt minden...     

 

2019. április 11.:

A pesti börzén két komlói gyűjtő cimborámtól Imhof Norbitól és Bábel Zolitól is kaptam 1-1 német hatos válogatást. Sajnos úgy hozta az élet, hogy egyelőre kintre szakadtak a meló miatt. Köszönöm srácok a remek söröket! Ma elindul a kóstolásuk...

6089. Adelsdorfer Vollbier Hell. Neve ellenére nem Adelsdorfban készült, ott csak a forgalmazó italkereskedés található. Egyelőre nem sikerült kiderítenem, hol főzték, de a lényeg, hogy egyszerűen nagyszerű főzet.

6090. Altmühltaler Hell. Ennek is bizonytalan az eredete, a forgalmazó van feltüntetve a hascímkén. A hátcímkén a Brauerei Schäff szerepel Treuchtlingenből, de mint az eredeti receptadó. Nem szeretem, amikor rejtegetik az élelmiszerek pontos eredetét, de szerencsére ennél sem azért teszik, mert gyenge minőségű sőt, épp ellenkezőleg. Típusának igen szép darabja.

6091. Hirsch Bier Urhell. Ennek sincs feltüntetve a gyártója. A RateBeer szerint Memmingeni. Bár ráaggatták az “ur” jelzőt, a három helles bier közül ez volt a leggyengébb. Nem volt rossz, ha elsőnek kóstolom a három közül, talán még jobban ízlett volna. Soha rosszabb söröket!  

 

2019. április 9.:

6088. Platan 10. Cseh gyeszítka. A pösti börzén cseréltem. Nem nagy kaland, de mi baj lehet belőle?!

 

2019. április 8.:

6084. DAB Dortmunder Export. Hirtelen felindulásból vettem egy DAB csomagot az Auchan-ban, ha már arra jártunk múltkor Csabival. Úgyis baromira hiányzott a gyűjteményemből +1 db német pohár! Átlagos multi sör a fogyasztható kategóriából.

6085. Braník Černy. Érdekes, hogy felfejlesztették a Staropramennél a Braník márkát az utóbbi időben. Ennek jele ez a barna változat is. Ugyanazt tudnám írni rá, mint az előzőre.

6086. DAB Maibock. Markáns, de nem túl kifinomult darab. “Multi ízű” ez is.

6087. Faxe IPA. No, ez kellemes meglepetés volt! Nem vártam tőle sokat. Nagyon frankó, igazi IPA! Még azt se bánom, hogy szűrt! Hmmm, asszem, ezt Taljánföldön vettem.

 

2019. április 6.:

Egy újabb nehéz nap! Már mint a listafrissítési együttható alapján. Amúgy baromira jó nap volt! :-) Most volt a pesti börzénk. Balázs barátomnak köszönhetően újra lazán voltam. Felvitt cuccostól, hazahozta a holmimat, így a börze után szabadon garázdálkodhattam Erdélyi Tamás és Gombás Miki barátaimmal. Közben kicsit be-Gabiztunk tesóstól. Kivételesen nem csak Hableányt ittam a Legenda szortimentjéből, ezért valószínűleg érdemes lenne megnéznem, mindegyik listán van-e már a Centerből, amiket kóstoltam, de nem írtam fel őket, így majd talán legközelebb... Nézzük, miket tudtam összekaparni a jegyzeteim és a leszedett címkék alapján úgy egyébként:

6075. Nyolcadik. Egy újabb gyűjtőcimbora, Eszenyi Zsolti fogott bele az otthoni sörfőzésbe. Egymalátás, két komlós IPA-t kóstoltam(tunk) tőle. Eldobtam tőle az agyam! Bromi jó volt! Érdekes, hogy Csabinál nem ütött be annyira. Ő előtte Hableányt ivott, amire esküdött, én nem nagyon ittam még előtte, viszont utána a Hableány egyáltalán nem ízlett. Lehet, hogy nem volt kompatibilis egymással a két sör? Persze baromság, hiszen stílusban közel állnak egymáshoz, de azért érdekes egybeesés. Mindegy! Csak így tovább Zsolti!

A börze után némi legendás kitérővel (Jól van na, szomjasak voltunk!) betértünk Ogre Bácsihoz. Az aktuális kínálatból a két új nyulat kóstoltuk meg.

6076. Nyúlon Innen 2019. 4,9%-os vörös sör. Nagy erénye, hogy fűszerezetlen. Korrekt darab.

6077. Nyúlon Túl 2019. Füstölt chilis vörös ale. Összpontosul benne az általam legkevésbé kedvelt három sörtípusból kettő, így nem lesz a kedvencem. Amúgy összerakták ezt is szépen.

Innen a Nagykörutat vettük célba. Borháló sör(címke) vadászatra, Beerselection, Rizi sörrendben. A középsőben szép számmal kóstoltunk újdonságokat.

6078. Tiszalöki Pale Ale. A ZIP’s-ben készült világos ale Pataky Péter nevével fémjelezve. Megmondom az őszintét, nem jött be.

6079. Sourbucks Raspberry. A Tuffbuznak már volt egy kávés savanyított söre. Most megfejelték egy kis málnával. Én is megfejelnék...

6080. Csikar. A cimborák olyan jól választottak söröket, hogy bekerült a szortimentbe még egy savanya. Reczerser - Monyo kollab. Fekete savanyított sör mindenféle okosságokkal. Tök jó, annak aki szereti!

6081. Madhouse. A tulaj srácnak, Gábornak köszönhetően kaptunk ajándékba 3 pohárral ebből a remek mad-es NE IPA-ból. Az új csatosüvegbe csapolós projeknek hála juthattunk hozzá. A hordó vége volt, de teljesen hibátlan.

A körúti kalandozás után, aminek részét képezte a Krak’n kacifántos poharának begyűjtése is igaz, csak szárazon, kibumliztunk a Firstbe. Én most jártam ott először, így örültem a lehetőségnek. Alapvetően az aktuális sörbemutató miatt mentünk, de Mikivel sikerült a főzdét is megnéznünk. Sajnos Tamásunk figyelmét eközben nagy(obb) dolog kötötte le, így ő kimaradt a főzdelátogatásból!

6082. First Countryside Buddha. 8%-os dupla IPA. Korrekt darab csapról. Ennek volt a bemutatója.

6083. First Fake Coffee (kávé nélkül). Ez még egy érlelődőben lévő sör volt. Tartályból kóstoltuk. Kávés sör, amibe még nem került bele a kávé. Ennek ellenére, gondolom a pörkölt malátának hála, már így is igen szép kv-s karaktere volt. Izgalmas volt megkóstolni, így megbocsátható, hogy a főzdelátogatásban volt némi parasztvakítás is.

 

2019. április 4.:

Éljen április 4-e! Tápióbicskénél legyőztük a labancokat, én meg ma legyűrtem egy (többé, kevésbé) labanc sört.

6074. Steffl Helles Bier. Sopronban úgy érezték, az alap “Steffit”, ami régen prémium sör volt nem buttották le eléggé, kell egy még gyengébb változat. Legalábbis ami az alkohol tartalmát illeti. Ízében egyébként ez az új változat másabb karakterű. Elég édeskés. Első kortyai még relatíve jól estek, de a végére már nagyon örültem, hogy elfogyott. Balázs barátomnak köszönhetem a beszerzését. Ő találta aaaaaaa, Lidlben?

 

2019. április 3.:

6070. És lesz egy... Synthesis pale ale. Nincs túlgondolva. Jó.

6071. Reeporter. Legenda porter. A régi főzdéből volt korábban listázva, a Centerből most kerül fel. Ez is rendben van. Nem túl emlékezetes darab, de okés.

6072. Geordi. A Series Brewery nem porter söre a címke szerint. Otthoni gerilla sörfőzők főzete. Karakteres, korrekt darab. Asszem, illik rá a típus megjelölése, ami azért nem feltétlenül pozitívum.

6073. Baracus. Fekete IPA. Ez is Series főzet. Az IPA jelleget nem teljesen sikerült összehozniuk szerintem, de nem rossz sör.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 43
Tegnapi: 120
Heti: 163
Havi: 3 129
Össz.: 515 735

Látogatottság növelés
Oldal: 2019. áprilisi és májusi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »