Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója

Sörkóstoló lista + talán idővel a gyűjteményeim és csere anyagaim fóruma is egyben... (Utolsó frissítés: 2024.02.14.) A lista aktuális állása: 9308 fajta sör 101 országból

2015. december 31.:

Néhány újdonság a szilveszteri szortimentben:

3442. Kissler Woodler. Tölgyfa chipsen érlelt világos sör Dombóvárról. Érdekes karaktert adott neki a tölgyfa.

3443. Duett. A domonyi Bigfoot ünnepi söre. Fűszeres real ale.

3444. Beerfort Schwarze Weizen. Leányvári szűretlen fekete búzasör. Annyira vegyes ízek keringtek már ekkor a számban, hogy nehéz volt értékelni. Alkalom adtán újra megkóstolnám.

 

2015. december 29.:

3441. Enigma. A Gólem gerilla sörfőzők IPA-ja a Reketyében főzve. A Kézműves Csemegéből sikerült beszerezni. Az illata nem túl meggyőző, de az íze hozza a stílusjegyeket. Finom sör.

 

2015. december 23-26.:

Négy nap az ünnepek a család és a barátok jegyében. Kedves születésnapi meglepetés a cimboráktól és néhány újdonság a listámra.

3432. Maltman Dark Lager. A rozsnyói Ikkona barna söre. Téli Boszi után elég vékonynak tűnt.

3433. Maltman Hefe Weissbier. Szűretlen világos búzasör. Mind a kettőt Szabi és Csepi találták a Tescoban.

3434. IPA is Dead Chinook. A Brew Dog egykomlós IPA sorozatának újabb négyes pakkját kezdtük meg vele. Nem rossz, de nem is nagy szám.

3435. IPA is Dead Pioneer. Nagyon furcsa íze volt.

3436. IPA is Dead Mandarina Bavaria. Ennek a komlónak aztán nem véletlen a neve.

3437. IPA is Dead Ella. A négyes pakk legjobb darabja.

3438. Aszaltszilvás Fahéjas Barna Sör. A nevében a típusa. Zámolyi barátaink ünnepi söre. Valódi aszaltszilvával készült fűszeres itóka, egyedi íz világgal.

3439. Allgäuer Büble Bier Bayrisch Hell. Ezt is a srácok találták a Tescoban. Egy normál, bajor helles bier.

3440. Sherpa. A Permon sokadik verziója az IPA stílusra. Nem értem, ez eddig hogy nem került még fel a listámra? Remek darab!  

 

2015. december 19-21.:

Három nap lumpolás. Pesti beszerző körút, klubos évzáró, sióagárdi dorbézolás és egy kis dunántúli sörfőzde túra. A Kézműves Csemegében kezdtük a napot Csabival, pont nyitásra értünk oda. Egy csomagra való sör összeválogatása után a Jónásba akartunk betérni egy-két pohár sörre, de nem volt szerencsénk, zártkörű rendezvényre „készültek”. Miután Kocsis Zoli is csatlakozott hozzánk Gyuri bácsinál kajáltunk egyet. Szégyenszemre Aranyásóval nyitottuk a napi sörözést, jobb híján. Következő megállónk a Beerodalom volt, ahol szintén sikerült pár érdekesebb sört begyűjteni, majd némi egyeztetés után, alapanyagokkal is felpakolva Gyuláékhoz indultunk. Lecuccoltunk náluk, majd elkezdtük kiinni a hűtőszekrényt:

3412. Puntigamer Oktoberbier. Fesztivál sör a Brau Uniontól, Linzből. Szomjoltónak tökéletesen megfelelt.

3413. Szilvás Sör. A 2T Sernevelde házi főzésű gyümölcsös söre. Elég különleges íze volt.

3414. Ír Vörös. Szlamka Gyuri szintén házi főzésű vörös söre. Egész jól sikerült összeraknia.

3415. High Heels. Egy újabb Sernevelde főzet, egy amerikai IPA.

3416. Igazi Csíki Mézes. Ünnepi sör Székelyföldről. Lengyel stílusúnak mondanám, nincs teljesen leerjesztve a méz, így elég domináns benne az édes íz.

3417. Brick. A Mecénás Sörműhely vörös söre a Reketye sörfőzdében megalkotva. Nekem kicsit másabb elképzeléseim vannak a témáról.

3418. Passchendaele. Belga világos ale Ingelmunsterből. Elég furcsa íze volt.

3419. Rizmajer Ale van Waterloo. Belga dupla ale Rizi, Ábrahám Máté és Roszik András György koprodukciójában. Ezt túlkésőn sikerült megkóstolni a születéséhez képest, így nehéz megítélni. Örülnöm kell, hogy egyáltalán hozzájutottam.

A következő állomás a Hopaholic Pub volt. Itt találkoztunk Andrással, Jóskával és Simivel. Az újonnan nyílt sörözőben sikerült fellelni pár érdekességet, bár az igazat megvallva nem voltak túl meggyőzőek.

3420. Fantome Saison. 8%-os belga szezon. Jó lett volna ez, csak már savanyodóban volt, sajnos.

3421. Anchor Double Liberty. Elvileg IPA, vagy inkább dupla IPA akart lenni, de az íze egyáltalán nem hordozta a stílusjegyeket.

3422. Yeastys Christus. A dán To Öl szezonja. Na, ez rendben volt!

Sörözgetés közben lassan elfogyott a társaság. Ki-ki haza, vagy éppen a céges évzáró buliba ment. Miután ketten maradtunk Csabival átruccantunk a Csakajósörbe, ahol összefutottunk Ogre bácsival is. Nagy volt a tömeg, így nem sokáig maradtunk.

3423. Stalin’s Organ. Egy ilyen nevű sört nem lehetett kihagyni! A To Öl főzte, típusát tekintve california common. Hmm.

3424. K.a.f.é. IPA. A Brew Your Mind Monyóban főzött kávés IPA-ja. Kicsit vékonykának tűnt az alap íze.

Tovább haladva betértünk egy helyre, aminek nem sikerült megjegyeznem a nevét, pedig illett volna. Bár a csapolt Bakancs nem volt túl meggyőző, sikerült vennem elfogadható áron egy Braufest Berlin poharat, amire már egy ideje fentem a fogamat. Következő lépésként betértünk egy KFC-be, ahol a csípős csirke szárnyak és pár liter cukros üdítő kicsit felélesztettek minket (azt hittem), majd utolsó állomáshelyünk, a Hopfanatic Pub következett.

3425. Follow Another Star. A Hara’ Punk Győrzámolyban főzött sós karácsonyi ale-je. Vendégsörként volt csapon. A nap egyik legjobb darabja.

Szép csendben elkortyolgattam mindkettőnk adagját, miközben Csabi másodszor is kipihente magát, majd Gyula és Andi felnyaláboltak minket egyik kollégájuknak köszönhetően, hogy visszatérjünk a bázisra, a Százados utcába.

3426. Ipoly. Csokis stout Balassagyarmatról. Elvileg ezt még ezen az estén ittuk meg.

Vasárnap, reggeli után Tamás barátunkkal kiegészülve indultunk neki a dunántúli kiruccanásnak. Meg kellene már jegyeznem a pesti sörlelőhelyek neveit, mert pl. most sem jut eszembe, melyikbe tértünk be. Mentségemre szóljon, hogy először jártam ott. Gazdag választék és barátságos árak jellemzik, jó pár sört vettem náluk. Egy pohár sör a Rizmajer Kézműves Sörházban és irány Sióagárd, ahol már helybéli és helybélivé vált Szabi és Csabi barátaink vártak minket. A bográcsban főtt a birka pörkölt, körülötte meg röpködtek a poénok és a Három Királyok. A remek ebéd után átruccantunk Mecseknádasdra csapatostól, ahol a teljes aktuális szortimentet végigkóstoltuk, köztük a karácsonyi újdonságokat is.

3427. Sziluett. Gyümölcsös, fűszeres világos sör, visszafogott alkohol tartalommal.

3428. Édesem. Testes, mégis lágy, fűszeres, erős barna sör.

Nádasd után Szekszárd, borpince és életem első Kadarkája. Nagyszerű bor volt! Önkéntes sofőrünk és egyben boros gazdánk autója sajnos lerobbant szállásunkra menet, így egy kis üröm is vegyült az örömbe. Az este hátralevő részét ismét sörözéssel töltöttük, csak úgy, mint a következő nap reggelét, majd búcsút intve barátainknak elindultunk sörfőzdézni. Rövid megálló újra Mecseknádasdon, szerencsés találkozás Kiss Lacival Dombóváron és egy új sörfőzde a megtekintettek listájára Balatonvilágoson.

3429. Charlie Firpo. Tartályból csapolva isteni volt. BV-i főzetként most kóstoltam először.

Világos után Zámoly következett, ahol a tulajdonos, Szalai Péter fogadott minket nagy szerencsénkre. Remek címkéket kaptunk, finom söröket vettünk, köztük az ünnepit is, majd az éttermi részen nagyszerű vacsorát fogyasztottunk el. Életem első marhapaprikása igen csak remek darab volt! Utolsó állomásunkra, Pilisvörösvárra hosszú, kanyargós, szemgúvasztó út vezetett az egyre sűrűbb ködben.

3430. Rotburger Weihnachtsbier (2015). Az idei verzió nekem sokkal inkább bejött, mint a tavalyi. Mindamellett, hogy megmaradt a fűszeres jellege, nem lett tolakodó, szépen megtartotta sörös mivoltát.

Visszatérve Gyuláékhoz az elmaradhatatlan esti sörözés is hozott még újdonságot.

3431. Africa Aurum. Eredeti Hamilcar Barkas főzet. Búza sör, dunsztolva.

Ezzel a három napos kiruccanás véget is ért, de még mielőtt hazajöttem volna várt rám egy különleges vonatos út Tapolcára, Négyeske avatására. 

 

2015. december 16.:

3411. Permon Xmas Ale. Nem tudom, mitől karácsonyi ez az APA. Csináltak már ennél jobb sört is Sokolovban. Azért egy kóstolót mindenképpen megér! A Kolorbárból szereztem be.

 

2015. december 15.:

3410. Maltman Bohemian Pilsener. Rozsnyói pilzeni az Ikkonától. Köszönet érte Bajnóczi Zsoltinak.

 

2015. december 14.:

3409. Best Bräu. Völgyi Lacitól cseréltem ezt az olasz sört. Ahogy a nevéből sejteni lehetett, sajnos igen gyenge minőségű.  

 

2015. december 13.:

Megfőzve a Robur 2.0. Ezúttal Csepi és Géza is csatlakozott, hogy lelki támaszt nyújtsanak. Ha már erre jártak, megnyekkentettünk pár sört:

3401. Bakancslista 16 Enigma. Egy újabb ausztrál komló szabadult rá a Világra. Elég kemény anyag! A Kolorból.

3402. Humal ja Oder Dark Lager. Észt barna sör. Egy bakancs után nem volt túl meggyőző, de nem rossz. Martinból.

3403. Cheriry Lady. Lengyel szűretlen meggyes sör. A végére már majdnem ízlett. Martinból.

3404. Madame Porter. A Hedon már jól ismert sörének balatonvilágosi főzete. Meglepően száraz volt. A Kredencből.

3405. Katalin Cárnő. Még egy jól bevált Hedon főzet, szintén a Balaton partjáról. A Kredencből.

3406. Séf. Győrzámolyi APA a Reczer Ser részére főzve. A Kredencből.

3407. Ju-Rajska Pomarancza. Szűretlen narancsos búzasör. Lengyel főzet. Érdekes volt. Martinból.

3408. Citra Beach. Osztrák sommerbier a Brauhaus Gusswerktől. Egyre biztosabb, hogy a Citra komló nem lesz a kedvencem. Völgyi Lacitól.

 

2015. december 11.:

Lefőtt Giggs is, bár ő barna, így lehet, hogy végül más nevet fog kapni.

3397. Tuzlanski Pilsner. Bosnyák világos sör. Nem vártam tőle sokat, nem is kaptam, a lényeg, hogy egy újabb sörrel gyarapodott a bosnyák listám.

3398. Cesu Bruža Nefiltrétais. Lett szűretlen világos. Egész korrekt darab.

3399. Cesu Bruža Rugtais. Egy újabb lett világos. Érdekes íze volt.

3400. Humal ja Oder Humalarikas Lager. Hoplager észt módra. Van még mit fejleszteni rajta.

 

2015. december 9.:

Lefőtt Rye-n Közlegény. Egy-két sör a főzéshez:

3394. Zeus Fater. Csabi baráton dunsztolásos módszerrel készült egykomlós APA-ja. Piszok jól sikerült!

3395. Piwo Naturalne. Kicsit mellényúltam. Ez málnás sör volt. Tulajdonképpen nem rossz, csak nem terveztem gyümis cuccot mostanra.

3396. Lielvardes Gaišais. Lett világos sör. Nem rossz, de semmi extra.

 

2015. december 8.:

3390. Mecsek. A Mecseknádasdi Karl Sörfőzde fekete söre. Ez az első tőlük az általam kóstoltak közül, ami nem súrolta a tökéletesség határát, de még így is finom volt. Kicsit vékony lett a szénsav tartalma, ami egy kis diszharmóniát eredményezett számomra.

3391. Simon söre. Ez is Karl, maibock. Még mindig tartom az előző véleményemet, még mindig a Mecsek az egyetlen kivétel, azaz ez ismét érintőt vett a mennyország kapujával. Valamit nagyon tudnak a srácok ott Mecseknádasdon! Sajnálom, hogy egyedül kóstoltam meg!

3392. 50 rokov na siobode, Jubilejné Sherwood ale. Találnom kellett egy sört a hűtőmben, ami az előző által igen magasra tett lécet meg tudja ugorni. Jól választottam! Ez a sötétbarna, feketébe hajló ale a Bors Serfőzde egyik alapsörének alkalmi kiadása. Vida Feri barátom 50. születésnapjára került palackozásra. Örök hála és köszönet érte, hogy én is részesülhettem belőle!   

 

2015. december 6.:

Eljött Mikulás napja, Szabi barátom begyűjtötte Géza segítségével a két új monyós sört, kézilabda VB is van. Mind ez együtt mit eredményez? Egy kis kóstolgatást Szabiéknál Csepivel, két Gézával és egy kicsit Gyurival is.

3384. Four Fingers Franky. Árpabor a Monyótól. 13%-os alkohol tartalmával igen csak ütős. A harmóniát még kicsit hiányoltam belőle.

3385. Boris the Blade. Russian imperial stout szintén a Monyótól. Ez már jóval kiegyensúlyozottabb darab.

3386. Humbákföldi Aranylövés. Ezen a KIT-en még több mint 4 hónap szavatosság volt, mégis ki kellett önteni. Megsavanyodott.

3387. Beerfort Dunkel. Egy bajor sötét sör Leányvárról. Még egy sörük sem okozott csalódást, ez sem.

3388. Lielvărdes Kviešu. Witbier Lettországból. Nagyon vékonykára sikeredett.

3389. Cisk Lager. Új ország, Málta a listámra. A 84. Köszönet érte „Tengerész” Lacinak, akinek a vezetéknevét még ki kell derítenem. Kolorbáros ismerős.

 

2015. december 5.:

Bowlingozás, sörözgetés a Sziesztában és a Kolorban egy újdonsággal a listára.

3384. Esthajnal ’15. A szentandrásiak 2015-ös verziója a karácsonyi sörre. Igen csak jól sikerült ez a füstös barna búza bak! Nagyon szépen rakták össze! Természetesen, ha Gyöngyös és békésszentandrási sör, akkor Szieszta!

 

2015. december 4.:

3383. Pumpkin Ale. A Monyó sütőtökös szezonális söre meglepően magas, 8%-os alkohol tartalommal. Az egyik újdonság a sok közül a Kolorban.

 

2015. december 2.:

Lassan túl leszek ezen a napon is.

3379. Credo. A Hedon már jól ismert sörének Balatonvilágoson főzött változata. Most sem rontották el.

3380. Vörösbegy. Ez meg a Kecskeméti Sörmesterek szintén jól ismert altbier-jének ezúttal a Monyóban lefőzött változata. Ez most nagyon jól esett.

3381. Charles. A Möszjő strong bitterje, valószínűleg a Reketyében főzve. Ez is kifejezetten frankó. Szerintem, még iszok valamit…

Még jön ide egy lengyel sör Mártonból. Amikor beütöttem a nevét a gugli fordítóba azt dobta ki, hogy „lila pestis”, igaz latinul. Amikor lengyelre váltottam az jött ki, hogy „a tej”. Hááát, a címke lila fehér. Hmmm. Nem tudom. Mindegy! Iható volt. Valami APA féle a Browar na Jurze-től. A lényeg, hogy elpusztítottam! 3382. Jurajskie z Ostro-Pestem.

 

2015. december 1.:

A mai és a holnapi életem két legrosszabb napjának évfordulója. Először nem is akartam ideírni, de ……………… muszáj volt! Megkóstoltam egy-két sört. Ezért, vagy másért, vagy akármiért. Nem tom! Mindegy!

3377. Gunarasi Sör. A dombóvári Kissler világos söre a kevésbé keserű sörök kedvelőinek. Jó lett.

3378. Szőlős Sör. Békésszentandrási gyümölcsös újdonság. Engem nem vettek meg vele.

 

2015. november 29.:

Összedobtuk a szokásos év végi csakajósörös rendelésünket, közben kóstolgattunk is egy kicsit Csepivel és Gabival. Akadt köztük pár újdonság:

3372. Apollo Galaxy. A cseh Matuška Sörfőzde APA-ja. Kellemesen van összerakva.

3373. Bakancslista 15 Southern Passion. Egy újabb jól sikerült egykomlós IPA a Rothbeertől.

3374. Kiscsillag. A nehezen elérhető, viszont piszok jó söröket főző mecseknádasdi Karl Sörfőzde újabb remeke. Egy igen csak füstös APA, szépen, harmonikusan összerakva.

3375. WHT IPA. Búzasör alapú india pale ale a Monyótól. Nagyon finom. A búza része a dominánsabb.

3376. BLK IPA. Fekete india pale ale, szintén a Monyótól. Minden ilyesmit szívesen kóstolok, mert hasonló főzeteket tervezek én is a közeljövőben.

 

2015. november 28.:

Gyula barátomnak hála, volt szerencsém részt venni egy egynapos kis villám sörtúrán vele, Andival és Erdélyi Tomival. Sikerült pár érdekes holmit begyűjtenünk és újdonságok is akadtak a listámra. A Rizmajer Sörházban két új sör is akadt, a budai Kredencben rengeteg új magyar kézműves sört sikerült begyűjteni, a mecseknádasdi Karl Sörfőzdében is szerencsével jártunk, izgalmas söröket sikerült vásárolnunk, sőt az egyik ünnepi főzetüket is megkóstoltuk, ami igen ígéretes, bár még most nem fogom felvenni a listára a későbbi újra kóstolás reményében. A helyi Kredencben éppen nem volt készleten Karl sör, de Dombóváron a Kissler Sörfőzdében a finom alap világos és barna megkóstolása mellett sikerült begyűjteni a Gunarasi sört is, nem is beszélve a címkékről. Székesfehérvárott időben elértük Tamás vonatát, aztán beültünk pár percre a Szt. Gellért Kézműves Sörözőbe és még Zámolyra is átruccantunk pár flaska házi sörért. A nap újdonságai a következők lettek:

3369. Jožin z Bažin. Pilzeni típusú sör a Rizmajer, a Főzdebusz és Armando koprodukciójában. Egy főzet már korábban készült Ecseren, ez most csepeli kiadás.

3370. Sütőtökös IPA. Rizmajer / Hübris közös szerzemény. Rizi barátunk mesélte a történetét, hát nem semmi, csak úgy, mint maga a sör.

3371. Szent Imre Hefeweizen. A Székesfehérvári Püspökségnek Németh Anti által főzött szűretlen búzasör a Monyóból. Klasszikus bajor, de nekem egy kicsi plusz hiányzik belőle.

 

2015. november 26.:

3368. Warrior Beer. Csuporék APA-ja. Még a pesti börzén, a Legenda Centerben vettem pár üveggel belőle. Köszönet Gyula barátomnak, amiért elhozta nekem sok más társával együtt, megkímélve engem a cipekedéstől!

 

2015. november 25.:

Egy kis Kolorbár Szabival:

3366. Maisel & Friend Pale Ale. 5,2-es bajor világos ale. Nem rossz, ivósörnek jó, de többet vártam tőle.

3367. Permon Hopper Chinook. Egykomlós cseh IPA, amit kóstolóra kapott Géza. Köszönjük, hogy velünk osztotta meg! Remek darab!

 

2015. november 23.:

Két portugál sör a listámra. Egyiket újdonsült gyűjtő barátomnak, Völgyi Lacinak, a másikat pedig Fáczy barátomnak köszönhetem.

3364. Super Bock. 5,2-es világos (bak) sör.

3365. Super Bock Stout. 5%-os fekete.

 

2015. november 22.:

Listafrissítéshez jár egy két söröcske:

3362. Lielvardes Ozolu. 5,6-os szűretlen világos. Nem tudom, a nevében a tölgy szó mit takar, minden esetre nem volt rossz.

3363. Cesu Bruža Samtainais. 5,4-es szűrt világos. Nem lesz a kedvencem, de nem volt rossz.

 

2015. november 21.:

Újra főz a Két Tóth! Az idei vadkomló termés felhasználása közben kóstolgattunk is egy kicsit. Leteszteltük néhány saját főzésű sörünk utolsó palackját, több közülük már elérte, vagy megközelítette az egy éves kort. Meglepő módon egyik sem okozott csalódást, pedig volt köztük több is, ami a nyáron nálam két hétig hűtetlenül volt, ráadásul abból egy hétig 35 fokban. Persze akadtak íz hibásak, de azok már korábban is ilyenek voltak. Az Első APA-m meglepően iható maradt, a Menyusnál nem is értem, hogy nem fajzott el az íze mostanra búza létére, a RoCsa BI Pancha pedig fekete IPA-ból mostanra inkább porter jelleget öltött. A Red Debiltől és a Balta utca 2-től nem vártam sokat, be is jött. Csabi idén ősszel főzött söreit is végigkóstoltuk és persze egyéb újdonságokat is csapra vertünk:

3350. Posthaer Brown Porter. Adi barátunk már „igazi” sörfőzővé lett, de azért még otthon is kísérletezget. Ennek az eredménye ez a finom sör is.

3351. Kunca Búza Sör. Simacsek-Kun Laci, ha jól tudom, első próbálkozása a témában.

3352. Kunca Búza Vadkomlós Sör. Laci is szívesen kísérletezik a vadkomlóval.

3353. Culáger. A Monyó ivósöre. Elsőre nem fogott meg.

3354. Picard’s Flute. Csabi dunsztolt ale-je.

3355. Csanaki Zafír. Kétkomlós IPA Kuncától.

3356. Aranyfazék. Amarillós ale szintén Lacitól. Ezek jobban bejöttek nekem, mint a búzák.

3357. Gargoyle. Házi Skyland főzet. Kakukkfüves, rozmaringos rozs sör. Bors az tuti van benne, mondtuk, amikor még nem tudtuk, mivel van fűszerezve.

3358. Szt. István Porter. A székesfehérvári egyházmegyének Németh Anti által, a Monyóban főzött porter söre. Korábban is kóstoltam már egyszer, de akkor még nem listáztam, mert még csak 3-4 napja volt tartályban.

3359. Loch Ness. Amerikai világos bak ale, a Skyland első sörfőzdében lefőzött söre.

3360. Rosenstein KIPA. Amerikai IPA a  Monyótól, a Rosenstein étteremnek főzve.

3361. Rosenstein Sólet. Porter sör azonos forrásból, azonos megrendelőnek.    

 

2015. november 20.:

Egy darabig még kitart a mártoni anyag:

3348. Browar Jana Jasne. 5,6-os szűretlen világos szépen összerakva.

3349. Browar Jana Pszeniczne. Szintén 5,6-os szűretlen búza érdekes karakterrel.

 

2015. november 18-19.:

Egy kis hétköznapi kóstolgatás meló után:

3341. Bauskas Gaišais Speciálais. 4,8-as lett világos sör.

3342. Harnas Wysokochmielowy. Spécin komlózott 5,8-as lengyel világos.

3343. Mežpils. 5,3-as szűretlen lett világos.

3344. Zaglebiowski Pils. Lengyel szűretlen pilzeni a na Jurze-től. Csak 4%-os, de finom.

3345. Plerwsza Pomoc. A Pinta 4,1-es világos lágere.

3346. Lielvardes Citra. 5,1-es lett ale. Ennél valami félrecsúszott.

3347. Kozlak. A na Jurze bak söre.

Egy kivételével mind finom sör volt. A mártoni börze szerzeményei.

 

2015. november 12.:

Remek este egy nehéz nap után. Az aranylábú fiúk idegenben legyőzték Norvégiát, így megmaradt az esély az EB-re jutásra és végre Fáczy barátommal is tudtunk egy kicsit dumálni néhány, többségében finom sör társaságában.

3334. Brális Gaišais. 5,3-as szűrt világos sör Lettországból. Viszonylag vékonyan komlózott. Nagyon rendben volt.

3335. Humal ja Oder American Ale. Észt APA. Harmónia terén még van mit fejlődnie, de így is finom. A Saku Ölletehas is belekóstolt az újhullámos sörök világába.

3336. Aldaris Samta Eils. Citra komlós APA Rigából. Ez sajnos savanya volt, pedig még nem járt le a szavatossága.

3337. Mitava Gaišais. A Cesu Alus szűrt világos söre. Korrekt darab.

3338. Khevsuruli. Hihetetlen, hogy ez már a 4. grúz sör, amit kóstolok. Nem volt nagy szám, de mégis csak grúz!

3339. Jurajskie Porter Baltycki. Ez egy piszok jó, krémes, testes lengyel balti porter.

3340. Šokolădes Alus. Ízében és illatában is erőteljesen csokis barna sör. A lett kollekciót erősíti.

 

2015. november 11.:

3330. Arany Fácán Kakas. Nem rég találtam Gyöngyösön, a Tücsökben. 5,5%-os. Elvileg soproni, gyakorlatilag martfűi. Nagyon nagy pozitívuma, hogy üveges, tehát van egy új magyar címkém.

3331. Krzyz Poludnia. Egykomlós Új-Zéland pale ale. Sajnos későn vettem észre, hogy egy ilyenem is van, így amikor a srácokkal kóstoltunk, ez kimaradt. Elnézést uraim! Ez baromi jó volt! A Reden nevű lengyel sörfőzde remeke.

3332. Konrad Vratislavicky Ale. Cseh felsőerjesztésű félbarna sör. Mivel világosra számítottam, először nehezen barátkoztam meg vele, de mire elfogyott, már sajnáltam, hogy nincs belőle több.

3333. Bio Zwickl. Azt hittem osztrák, de a RateBeer szerint német bio fickósör. Újdonsült gyűjtőbarátomnak, Völgyi Lacinak köszönhetem.

 

2015. november 10.:

Ha sörözök, rekedt vagyok, ha nem sörözök, akkor is rekedt vagyok. Akkor sörözök!

3329. Aldaris Rietumu Eils. Lett APA. Nagyon szépen rakták össze, pedig sörgyárban készült. Mártoni szerzemény.

 

2015. november 7.:

Ezúttal a Legenda Centerben lett megrendezve Gyűjtőklubunk nemzetközi börzéje. Rengeteg gyűjtő, remek hangulat, finom sörök, néhány nagyszerű címke, alátét és pohár a gyűjteményembe, börze után Fradi győzelem a női kézilabda BL-ben, mi kell még?! Pár új sör a listámra:

3323. Bohém Bodzás Búza. Jimmy barátunk szűretlen fűszeres belga búzasöre. Kellemes kis kompozíció. Emlékeztetett kicsit a Kolorbeer-re.

3324. Nagykanizsai Szent József Sör. Ez is Zámbó főzet. Belga félbarna apátsági. Jimmy „még belgábbra” szerette volna főzni, de szerintem így is finom.

3325. Dugellaparti. Csabi barátom, azaz Hamilcar Barkas részben vadkomlós, dunsztolásos módszerrel készült világos söre. A neve ne tévesszen meg senkit! A vadkomló termőhelyére, egy időszakos vízfolyás partjára utal, ahol egyébként koránt sem mellesleg az Alezredes úr lakik. Nem rossz próbálkozás. Remélem, még lesz szerencsém megkóstolni kellemesen behűtve is, csak úgy, mint Csabi következő sörét, amit szintén megízleltünk a börzén, de még elég fiatal korában, ezért inkább még várok a listára vételével.

3326. Dunkles Hefe-Weissbier. A Brauerei Karg szűretlen barna búzasöre Murnauból. Ezt már börze után, Gyuláéknál kóstoltuk meg. Nem volt túl meggyőző.

3327. Smädny Mních. Az igen megosztó, az évek során több verzióban is kiadásra került szlovák sör Kőbányán főzött változata. 1,5 literes PET palackba zárták. Hááát, Gyulának lett egy új magyar címkéje. Több pozitívumot nem tudok róla mondani.

3328. Frau Luther. Veres hoplager, ahogy megalkotója, a Kapucinus Sörfőzde nevezi. A Kis Kapucinusban gurítottunk le belőle 1-1 üveggel a kézilabda meccsre menet. Finom sör, új címke, új alátét. Remek leosztás. 

 

2015. november 5.:

3321. Piebalgas Senču Alus. Sima, 4%-os lett világos sör. Nem volt vele semmi baj.

3322. Brális Bitter. 5,3-as, nagyon szépen összerakott lett söröcske, frankó keserűséggel.

Ahogy jó pár másik sört, ezeket is egy kedves lett hölgynek, egy sörcikkgyűjtő társnak köszönhetem, Baiba Mitniecének.

 

2015. november 4.:

3317. Lačplěsis Dzintara. Egy lett borostyán lager, gazdag íz világgal.

3318. Gubernija Gintarinis Elis. 5,7-es litván ale. Soha rosszabb sört.

3319. Aldaris Legenda. Elvileg a 9. főzete ennek a lett sörnek. Nem rossz, de azért még van hová fejlődnie.

3320. Izvělies Piebalgu. Még egy lett itóka. Nem kiemelkedő, de jólesett.  

 

2015. november 3.:

3314. Faxe Red. Dán vörös sör, szlovák Tescoból. Meglepően jó volt.

3315. Faxe Amber. Azonos forrásból egy borostyán lager, ami már nem győzött meg annyira.

3316. Brolijos Šviesusis Alus. Litván világos. Nyomoznom kellett rendesen, hogy megtaláljam, hol készült, mivel alapból egy üzletláncot hirdet. Vállalható darab.

 

2015. november 1.:

Gyurci születésnapját ünnepeltük a Kolorban, izgalmas, változatos sörökkel Gézának köszönhetően, aki cseh heteket tart. Újdonság is akadt köztük:

3313. Permon Stout. Szépen összerakott fekete sör.

Isten éltessen sokáig Gyuri!

 

2015. október 30.:

3312. Aldaris Luksus. Csak a neve az, amúgy szerintem elég pocsék.

 

2015. október 28.:

Az első gyógy sörök a Kolorbárban, Szabival:

3310. Permon IPA. Csa-pol-va!

3311. Permon Summer Ale. Így ősszel sem volt rossz.

 

2015. október 22-25.:

Egy kis Brno senkinek sem árt! Igyunk együtt lelkesen hát! 3 aktív nap, 25 söröző, 48 fajta megkóstolt sör, amik közül 32 új lett a listámra. Szóval sűrű egy hosszú hétvége volt, igaz Gabi?! Miután leszálltunk a buszról a Pivnice Átriumba robogtunk. Csak sacc / kb-ra emlékeztem, merre van, de szerencsére pont belebotlottunk. Viktor barátom vitt el ide először, még amikor kint lakott. Egy bernardos fényreklám és egy megállító tábla van egy kapualjban, de maga a söröző fent van az emeleten, így nem könnyű spontán rátalálni, pedig érdemes. 4 sörcsap várja itt az ember fiát, lányát, melyek közül az egyiken már az új kor szellemének megfelelően egy vendég sör található, egész pontosan egy Hoteboř Premium. Ez kezdésnek, szomjoltónak jól is esett, majd követte egy újdonság:

3278. Bernard Speciální. 14-es világos bak sör. Csak hordós kiszerelésben kapható.

Eliszogattunk volna még itt egy darabig, de ideje volt elfoglalnunk a szállást, így a 2-es villanyosra pattantunk vagy 5 megálló erejéig. 2-3 perc sétányira a Svratka folyó túlpartján lévő megállótól a Kamenná Apartmanhoz érve kicsit megtorpantunk. Gyakorlatilag egy néhány lakásos lakóházra bukkantunk a megadott címen, az apartman legapróbb jele nélkül. Jobb híján elkezdtünk vaktában becsengetni, mire a második próbálkozásra egy idős bácsi beengedett minket, majd két pinanyaló blökijével együtt segített becsengetni a megfelelő személyhez. Jött is a szállás gazdája, s onnantól egyenesben voltunk. Frankó, tiszta, csendes, két ágyas apartmant kaptunk, aminek talán legszimpatikusabb tulajdonsága a hűtőszekrény volt. Gyorsan lecuccoltunk, majd a folyó túlpartjára sétálva betértünk az első korcsma hivatalba. Legurítottunk egy Krušovice búzát, majd vilire pattanva elmentünk a Magistr Sörfőzdébe. Itt magunkévá tettük az első brnoi Hermelint és pár finom söröcskét:

3279. Kateřina. 10-es világos. Sajnos szűrt.

3280. Matyáš. Hmmm. Érdekes név egy cseh sörnek! Egyébként szűrt búza. Kifejezetten finom anyag. Milyen lehetne szűretlenül?!

3281. Višňové. Ezt a cserkósat már csak nosztalgiából kóstoltam meg. Visszanézve a listámon 4 évvel ezelőtt még 14-es volt, most már csak 11-es. Sokat romlott a minősége és a gyümölcsbefőttet is kispórolták a pohárból.

Elvileg kétutcányira ettől a főzdétől található még egy, ami nem rég nyílt. Megpróbáltuk megkeresni, de nem sikerült. Azért biztos, ami biztos betértünk még egy helyre a környéken, a Restauráce na Rúžkuba. Egy szűretlen 11-es Dalešice és egy újabb Hermelin után tovább álltunk, meg akartunk nézni még egy környékbeli helyet, a na Hladincét, ami érdekes sörkínálattal csábított, de ott sajnos zártkörű rendezvény volt. Újra jött a villamos a Českáig, aztán a már jól bevált 15-ös világos helye, a Zöld Macska, ha jól emlékszem a nevére. Ezúttal is változatos sörkínálattal találkoztunk, de azért olyan finom IPA-t nem sikerült kóstolnunk, mint két évvel ezelőtt. Ezekbe sikerült belebotlanunk:

3282. Lissa Huera IPA. Az Ostravicei sörfőzde kicsit vékonyka india pale ale-je.

3283. Beskydsky Ležák. Ugyanannak a főzdének a „sima” 12-es világosa. Ez teljesen rendben volt.

Egy sarkot kellett csak lesétálnunk és máris a jó öreg Pegasban találtuk magunkat. Teltház volt, de két embernek azért mindig akad hely. Le is huppantunk, felmértük a sör és kaja helyzetet, majd rendeltünk. Gabi sült oldalast, én vadast knédlivel. Előbbi elég zsíros volt, de legalább nem BBQ szószos, igaz mindegy volt, mert Gáborom már kezdett egy másik dimenzióba átlépni, utóbbin meg kikérem magamnak a tejszínhabot, citromot és lekvárt. Utóbbi még érthető, mert sokan szeretik a hasonló kajákhoz, a hab meg legalább cukormentes volt, de akkor is! No, de a sörök:

3284. Pegas Black IPA. Nagyszerű főzet! Mázli, hogy belebotlottunk!

3285. Pegas Oatmeal Stout. Zab stout Brnoban? Nagyon komoly! Fordított sörrendben még jobb lett volna, de így is nagyon ízlett!

Én még elsörözgettem volna egy darabig, pláne ilyen habos bambik mellett, de TG barátom már lement alfába, így inkább elindultunk a szállásra a 6-os villanyvasúttal.

Második nap reggel egy könnyed sétával indítottunk. Átbattyogtunk a Starobrno Sörgyárhoz. Pár perc nézelődés, turhistáskodás után már be is térhettünk 11 órakor a gyár sörözőjébe. Bíztunk benne, hogy ott is lehet kisebb kajákat kapni, amúgy rajgeli gyanánt, de ez nem jött össze, így be kellett érni egy korsó finom söröcskével:

3286. Starobrno Drak. Egy gazdagon, pilzenisen komlózott világos sör, remek, rusztikus korsóból.

A söröző után átmentünk a Sörgyár éttermébe. Nem kellett kopogtatnunk, éppen eléggé kopogott a szemünk az éhségtől. Bár ezt megcáfolja, hogy Gabi csak egy levest rendelt, én minden esetre gulášoztam. Az igazat megvallva nem volt jó. Túllőtték benne a boróka bogyót. Viszont jó volt látni a rusztikus, régi vágású söröző után ezt a modern és ötletes kialakítású éttermet, no és persze az ízletes listagyarapító sem volt utolsó:

3287. Starobrno Nefiltrovany. Nem tudom, pontosan milyen erősségű volt, de most először kóstoltam tőlük szűretlen sört.

Lecsúszott még egy pohár nem pasztőrözött 11-es is, hátha visszaidézi a Kabul Bar-os emlékeket, de csak egyszer volt Budán kutyavásár, így aztán tovább is álltunk, hogy előbb betérjünk a gyár ajándék boltjába, aztán megkeressük a közelében lévő vonatos helyet. No, azt nem találtuk meg! Valószínűleg megszűnt, bár az óta sem néztem utána a neten. Minden esetre azért találtunk egy helyet, amit betérésre alkalmasnak ítéltünk. A Železná Rúže  bejárata mögött egy gorilla várt minket, majd egy hosszú folyosó, amit egy hangulatos pince étterem zárt. Elméletileg 9 fajta csapolt sörrel várják a népet, de ezúttal csak 3-4 fajta volt. A szűretlen Rychtář mellett döntöttünk, amit aztán megbántunk. Nagyon nem volt frankó. Elvileg nincs még fent a listámon, de nem is lesz, mert a sörgyár honlapja szerint két változata is van + az íze miatt sem méltó a felvételre. Tovább bandukolva, valahol a Sörgyár és a várdomb között a Restauráce Áčko állított meg minket. Egy kapualjban két véndöglátó hely is volt, ami a cseheknél, bocsánat, morváknál nem olyan meglepő, de a másik alternatíva, „csak” Starobrnoval kecsegtetett, míg itt a következő adag Hermelin mellé az alábbi finomságot fogyasztottuk el:

3288. Svijany Pšeničné. Korrekten összerakott szűretlen búzasör.

Tovább haladva, nem titkoltan a „biciklis” helyet keresve újabb szimpatikus műintézményre találtunk, a Pivnice Hodoválekre. Itt ettük talán a hétvége legjobb hermelinjét és még egy újdonságra is akadtunk:

3289. Matouš. 11-es világos Černa Horaból. Furcsa, mert van nekik egy másik 11-esük is, nem tudom, miért kell még egy változat, de minden esetre egész jó volt.

Pár szót váltottunk még a tulajjal, megcsodáltuk a helyi „freskókat”, legurítottunk egy pohár barna sört, ami valószínűleg Merlin volt, bár Lobkovicz barnának volt kiírva, aztán tovább álltunk. Egy pár lépésre lévő lépcsősort szúrtunk ki magunknak, aminek a tövében egy láthatólag lepukkant, megszűnt kocsma volt, majd fellépcsőzve megtaláltuk a bicajos helyet is, ami viszont a későn nyitók táborát gyarapította. Jobb híján hát elindultunk másik kocsmát keresni, ami végül a várdomb megkerülése után a Richard sörfőzde sörözője lett, ahol a már jól bevált cseresznyés és búza söröket kóstoltam meg. Visszafelé már részben a várdombon keresztül mentünk. Egy részt itt volt budi bőven, más részt rövidebb az út, ráadásul a kilátás is gyönyörű volt a Dómra a naplementében, mint kiderült. Bringa nélkül tértünk be a bicós helyre, ahol teltház volt, de a bejárat és a pult között még pont le tudtunk huppanni két bárszékre, amik igényesen a fal melletti könyöklőhöz voltak letéve. Örültünk, mint majom a farkának, aztán sorra kikértük az aktuális söröket, természetesen egy adag Hermelin társaságában:

3290. Albert Amber Ale. A slavkovi sörfőzde borostyán ale-je remek kezdés volt.

3291. Permon Pumpkin Ale. A sokoloviak sütőtökös söre, ami mindkettőnket inkább az erdei szamóca ízére emlékeztetett.

3292. Silvio Pelligo. Hangzatos nevű, szintén slvakovi, sima 12-es világos sör, amit egyébként igen korrekten raktak össze.

3293. Štajgr Ležák.  Egy újabb változat a 12-es világosra, ezúttal Havírovból.

Összesen 6 csapon volt (azt hittük) sör, amiket végig is kóstoltuk, így ismétlés gyanánt bejátszott még egy 10-es Slavkov, amit még mindig nem rontottak el, meg egy pohár Žlutá, amiről kiderült, hogy még csak nem is gyümis sör, csak egy szimpla üdítő Černa Horából. Ez van! Mellé nyúltunk! Azért nem volt rossz! :-)

Lesétálva a korábban megmászott lépcsőn meglepődve tapasztaltuk, hogy a rég bezártnak nézett zugkocsma kinyitott, hát betértünk. Egy szép nagy gyík és egy egész kulturált kis hely fogadott minket. Nem minden a külcsín, ebből is jól látszik! Ittunk egy-egy pohár valamilyen félbarnát (kicsit hiányosan jegyzeteltem le), aztán tovább álltunk. Volt még egy két tervezett programunk, amik előtt persze megint csak találtunk egy érdekesnek tűnő helyet, amolyan modern kézműves sörözőt. Üsse kavics, betértünk! Az asztalokhoz székeket nem igazán passzintottak, csak a falak mentén volt némi ülő alkalmatosság, de azokat sem méretezték rendes emberekre, szóval kicsit furcsa volt a hely, de a söreik izgalmasak voltak:

3294. Clock APA. Ennek a főzdének egy rozsos IPA-ját sikerült a nyitrai Pivotékának köszönhetően beszerezni Mártonban, ami igen remek volt. Ez a sörük is nagyszerű főzet.

3295. Harrach Altbier. Egy Brno közeli, Prága felé már többször is megállásra késztető sörfőzde öreg söre. Nagyon összetett, nehezen feldolgozható íze volt.

Utólag visszagondolva nem tudom, miért léptünk le innen olyan hamar?! Még vagy 4 érdekes sörük volt és Hermelint is lehetett volna kérni. Talán a „kötelességtudat”, miszerint van még 1-2 előre betervezett hely és a kicsit kényelmetlen körülmények vittek rá minket a viszonylag korai távozásra. Mondjuk az is furcsa volt, hogy a pohár sör egy jó habosra csapolt korsóban érkezett. Skög Urban HUB. Ez egy modern iddogáló neve, ahol Brnoban főzött sörökre volt esély az internyet szerint. Hááááát. Két csapjuk volt, az egyiken fixen a 10-es Kout, a másikon egy gerilla főzet, amit valahol Brnoban pancsolt a Dragonfly formáció:

3296. Light Ray. Egy apuska, amit szerintem(tünk) kicsit elszúrtak.

Itt nem sokat időztünk, de arra elég volt ez a pár perc, hogy Gáborunk „szerelemre gerjedjen” az egyébként tényleg bájos pultos lány iránt. Miután elmondta neki, hogy „ő egy angyalok” és begyűjtött róla egy fényképet már mehettünk is tovább, volt miről álmodoznia éjszaka. ;-) Következő állomáshelyünk egy újabb modern hely volt, a helyi ifjúság kedvenceinek egyike. Nem is fértünk be, csak a téliesített kerthelyiségben tudtuk meghúzni magunkat. Sörfőzde létére meglepő módon csak egyetlen saját főzésű sörük volt, de az összes csapon kézműves holmikat kínáltak:

3297. Charlie’s Beer. Egy sima, nagyon egyszerű szűretlen 11-es világos, ez a Charlie’s Square zászlóshajója(?).

3298. Lucky Bastard IPA. Csak annyi volt róla kiírva, hogy 15-ös, így utólag a honlapjukról néztem ki, hogy elvileg egy IPA-t ittunk. Nem volt rossz, de inkább APA, vagy EPA ízre emlékeztetett. Minden esetre még egy brnoi sörfőzde felkerült így a listámra.

Mivel a tömegnyomor miatt nem élveztünk túl nagy vendégszeretetet a személyzet részéről, nem volt kedvünk tovább kóstolgatni ezen a helyen, így tovább sétáltunk egy az előző helyen lévő pultos lány által javallott serlelőhelyre. Ahogy megjósolta, dugig volt, így nem jutottunk be, ezért még vagy másfél sarkot gyalogoltunk, hogy újra betérjünk a Pegasba. Itt éppen, hogy akadt helyünk a bejárat közelében így újra megkóstolhattuk a fekete IPA-t és egy Hermelint is bedobtunk a rend kedvéért. 23 óra múlt pár perccel, amikor úgy éreztük (úgy láttam Gabin), hogy ideje nyugovóra térnünk. Apró szépséghiba volt, hogy 23 óra előtt pár perccel elmentek az utolsó villamosok, így egy jó órás gyaloglás, vagy pár perc taxizás várt ránk. Gáborom az előbbit választotta, így maradt az egészségügyi séta. Nem mondom, hogy örültem neki, de nem haltam bele, aztán meg duplán jól esett az éjszakai nyugodalom.

Az utolsó aktív napunk is tartogatott még számos érdekességet. Viktor barátom cimborája, Kiss Gábor foglalt nekünk asztalt és csülköt az u Blahovkyban. A déli nyitásra szépen kényelmesen oda is értünk. Három korsó pilzneri és egy jó fél csülök elfogyasztása után álltunk innen tovább. Sajnos a jópofa pincér éppen nem volt szolgálatban, de a sör és a csüli ezúttal is tökéletes volt, csak most nem volt kedvem megküzdeni vele, de így legalább még a következő hét első munkanapján is volt mit burkolnom ebédidő tájt. Csülközés után, vagy kétsaroknyira újra ismeretlen helyre tértünk be, az u Zlaté Konve nevű véndöglőbe, ahol ráismételtem a Starobrno Drakra, majd tovább sétáltunk az előző esti nemszimpibe, a Charlie’s Square-be, hogy megnézzük milyen, amikor normálisan be lehet férni. Így már mindjárt más volt a leányzó fekvése, bár ugyan ő szolgált ki minket, mint aki előző este. Megnéztük a maradék három kézműves sörüket is:

3299. R.A. Dvorsky. A Tambor Sörfőzde 12-es világosa. Az illata savankás volt, szóval már azt hittem, bajuszt kell akasztanom a pincér csajjal, de az ízén még nem érződött a hiba, így legurítottam.

3300. Tambor Švétly Ležák. 11-es szűrt világos. Szépen összerakott anyag, ahogy azt a csehektől várja az ember.

3301. Brněnská. A helybéli Hauskrecht Sörfőzde 12-es világosa. Ezzel az összes helyi főzdéből sikerült legalább egy sört kóstolni.

Pár lépés volt innen az emeleti bernardos hely, ahová visszatértünk még egy sörre, ezúttal egy szűretlen 12-esre, mielőtt villanyosra szálltunk volna a külvárosi Líšeňsky Pivovar felé. Bő negyedóra zötykölődés után egy „hangulatos” lakótelepen kötöttünk ki, ahol egy lepukkant szocreál lapostetős épület együttes szívében leltünk rá a sörfőzdére. Meglepő módon hét sörből álló szortiment fogadott minket, elég nagy minőségi szórással:

3302. Ležoun. Félbanra lager, erősen égetett cukros ízzel.

3303. Marvan. Átlagos 11-es világos.

3304. Pšeničná. Szűretlen búza, közepes karakterrel.

3305. Řezák. Félbarna söröcske, amolyan főzdei rigó szerűség.

3306. Tmavá. Klasszikus cseh barna sör.

3307. Višňová. Szépen összerakott cseresznyés sör, de sajnos a leerjesztett, baromira savanyú cseresznye szemekből raktak a pohárba.

3308. Zelená Pšenice. Zöld szűretlen búzasör. Igen karakteres itóka, a sörfőzde egyik legjobb söre.

Kivillamosozás után bevillamosozás, aztán egy kis kutakodás, ismerős helyek után. Először jött a kis vonatos a szűretlen Krušovice Musketíř-el, aztán a dóm lábánál lévő varnsdorfi söröző a Kocour Samurai-al és egy újdonsággal:

3309. Kocour Jantar APA. Egy félbarna APA, ami kicsit vékonykának tűnt, igaz az IPA után.

Kíváncsiságból még visszamentünk a vonatossal szemközti bratčicei sörözőbe, ahol már két éve is gyenguskák, sőt savanyák voltak a sörök, de ezúttal sem kápráztak el. A 12-es világos és a 13-as félbarna is gyenge eresztés volt, sőt, még a Hermelinjük sem ízlett. Mindezekből Gabi már nem sokat érzékelt, ezúttal már inkább bétába ment le, annak ellenére, hogy még csak 21 óra múlt. Jobb híján visszacsavartunk a szállásra, majd nyugovóra tértünk, bár bennem még dolgozott a kisördög, hogy esetleg keressek egy jó kis környékbeli kocsmát, de nem volt szívem egyedül hagyni a szálláson, gazdagon becsápolt cimborámat.

Összességében igen gazdag hétvégét zártunk. Meglepően sok újdonságot kóstoltunk. A hermelinezés ezúttal is bevált és rengeteg új helyet fedeztünk fel, melyek többségébe érdemes lenne még visszatérni. Egy szó, mint száz, Brno ezúttal sem okozott csalódást, sőt! Remélem, hamarosan újra visszatérünk!

 

2015. október 18.:

Sörkóstoló a srácokkal, a mártoni anyag legjavából (is):

3264. Szics Moszkovszke. Ukrán világos sör Liszicsanszkból. Elég viseltes volt a csomagolása, de azért bevállaltuk. Meg lehetett inni.

3265. Szics Csumacke. Biztos nem így kellene leírni ezeknek a nevét, de mindegy. Iható barna.

3266. Zsiguli Pivo Barnoje. Orosz világos sör, igen szép literes dobozból. Valószínűleg csak egy árnyalattal másabb a korábban kóstolt változatánál. Ivósörnek nem rossz.

3267. Lobeč Stout. Kellemesen füstös aromájú cseh kézműves fekete sör. Remek!

3268. No Idols! Cseh kézműves rozs IPA a Clock Sörfőzdétől. Ezt is nagyon szépen rakták össze.

3269. My Antonia. Folyamatos komlózású imperial pilzner Olaszországból. Erről is csak szuperlatívuszokban lehetne beszélni. Utóbbi két remekmű a nyitrai Pivotékából való. Oda még egyszer el kell mennünk!

3270. Pinta A Ja Pale Ale. Egy számomra elég furcsán komlózott lengyel APA.

3271. Pinta Hopus Pokus. Fekete IPA. Inkább fekete, mint IPA.

3272. Pinta Viva la Wita! Imperial witbier. Ez is a kóstoló legjobbjai közé tartozott.

3273. Pinta Raj z rais! Dupla rizses galaxy komlós IPA. Piszok jól sikerült ez is. Ki kellene próbálni ezt a komlót!

3274. Pinta Krollata Roi de l’été. Gazdagon komlózott zabos witbier. Szépen összerakott anyag.

3275. Jurajskie Amerykanska Pszenica. Amerikai stílusú búza sör. Kicsit a White Hopsra emlékeztetett, bár nem annyira markáns a komlózása.

3276. White Swan. A rozsnyói Ikkona amerikai búza bakja. Kicsit vékonynak tűnt az előtte fogyasztott, erősebben komlózott sörök után.

3277. Pinta Son of a Birch. Birsalmás búza. A pintasok sem mennek a szomszédba egy kis szójátékért, de ennek az ízén még azért dolgozhatnának egy kicsit.

 

2015. október 16.:

3261. Karl Friedrich. Észt világos sör, mely nevével Karl Friedrich Rehbinder előtt tiszteleg, aki balti német grófként 1820-ban megalapította a Saku Sörgyárat. Derék dolog volt! Ez a sör sem rossz, bár nekem kicsit túl édeskés.

3262. Kelt Svetly Ležiak. Volt egyszer egy remek szlovák Kelt, aztán volt sokáig egy igen pocsék, lebutított változat. Most valahol a kettő között van, 4,8-as. Ez azért már vállalható minőség. Heineken Slovensko. 

3263. Das Oberschlesiche Bier Mocne. A felső-sziléziai sör. A Ratebeer szerint Polczyn Zdrojban készült 6,2-es erős lengyel világos. Nem mondanám jónak, sőt! Ez volt az utolsó, amit a mártoni börzén szereztem.

 

2015. október 15.:

3260. Beerfort Keller. Szűretlen pincesör Leányvárról. Nagyon tetszik ez a történet is.

 

2015. október 14.:

3259. Bakancslista 14 Nelson Sauvin. A Kolorbárban kóstoltuk meg Gabikával. Imádom ezt a komlót! Ha egyszer sikerül hozzájutni, búzasörhöz fogom felhasználni.

 

2015. október 13.:

3257. Brüveris Bio Mandarina Bavaria. Ennek a lett bio sör sorozatnak egy másik darabját tavaly kóstoltam, az kifordult a számból. Ez most kifejezetten finom. Érdekes volt néhány napon belül kétszer is Mandarina Bavaria komlós sört kóstolni! Nem véletlen a nevében a mandarin.

3258. Beerfort Pils. Az újonnan nyílt leányvári sörfőzde pilzeni típusú szűretlen világos söre. Szentesi Józsi (Szenti) kollégámnak köszönhetem, hogy két társával együtt hozzájutottam egy egri kézműves sörözőből. No, ez bizony piszok jó! Úgy is mondhatnám, hogy tökéletes!

 

2015. október 12.:

Elkezdődött a mártoni pakk megdézsmálása!

3255. Mikela Originalais. Az azonos nevű Ozolnieki béli lett sörfőzde világos söre. Tetszett, hogy saját íze van. Igaz, messze nem tökéletes, de eredeti és ez a lényeg!

3256. Lwówek Porter. Egy nagyszerű lengyel balti porter. A címke szerint májusban lejárt a szavatossága, de kutya baja sem volt, sőt! Meglehetősen gyümölcsös beütésű. Az eredeti békésszentandrási Betyár Király és a mostanában főzött, erősen gyümölcsös változata között volt az íze, valahol félúton.

 

2015. október 9-10.:

Egy újabb mártoni börze. Ezúttal is jól sikerült! Frankó poharakat, korsókat szereztem, köztük két új országot, Grúziát és Új-Kaledóniát, pár szép cseh alátétet, elég sok magyar házi címkét, no, és persze hoztam haza egy rakás sört. Összes 92 db-ot. Zömében üvegeset. Van köztük 4-5 duplikált és lesz 5-10 olyan, amit már kóstoltam, de még így is szépen fog gyarapodni a listám az elkövetkező hónapokban. Ráadásul idén úgy tűnik, jóval izgalmasabb söröket sikerült begyűjtenem, mint egy évvel ezelőtt! A börze két napján az alábbi újdonságokat kóstoltam:

3248. Kolorbeer. Mielőtt útra keltünk volna, megkóstoltattam a cimborákkal a helyben, a Kolorbárban főzött sörünket és persze én is legurítottam belőle egy üveggel. Úgy érzem, már pozitív irányba nem fog fejlődni, hát ideje listára venni. Belga búzasör korianderrel, narancs és grapefruit héjjal fűszerezve. Nem pont olyam, mint terveztük, de alapvetően kellemes sör lett.

3249. Geshem. Őszi borostyán lager a kassai Golem Sörfőzdétől a börzén csapolva. Most, hogy már Kassán több sörfőzde is konkurál egymással a Golemnek is hallgatni kell az idők szavára és újítani kell, nem elég az állandó szortiment. Ez a sör egyébként nem rossz, bár nekem kicsit durván keserű.

3250. Tuborg Gold. A Türk Tuborg főzete, azaz török sör. Péntek este elnökünknek, Andrásnak köszönhettük ezt a kóstolót a börze utáni „szoba buliban”.

3251. Nissos Pilsner. Ez pedig egy görög házi sör. Ezt is Andrásnak köszönhettük.

3252. Argus Porter. Ezt lengyel barátainkkal iszogattuk a börzén, Maczieknak hála.

3253. Pašerák. Mézes világos sör a cseh Belveder Sörfőzdétől. A börzén csapolták. Nem volt rossz.

3254. Ikkona One More Ipa Mandarina. Egykomlós IPA Rozsnyóról. Csapolva finom volt ez is. Ráadásul tőlük elég szép üveges pakkot is hoztam.

 

2015. október 3.:

Fradi – Honvéd 2:1 ! Nehéz meccs volt, fordítani kellett, de sikerült! Végre Hajnal és Varga is betaláltak! Szép volt fiúk! A paprikás meccshez fűszeres sörök illetek: karácsonyi Brewsk Willis, karácsonyi Thomas Manner, és egy Delirium Tremens, plusz egy újdonság:

3247. Banditos. A Legenda tequilás, lime-os, chilis tüneménye. Hááááát, maradjunk annyiban, hogy ez nekem már túl sokk! 11 meccs után 2 vesztett pont, 13 pontos előny. Egész jó teljesítmény! :-)

 

2015. október 2.:

3246. Mongozo Coconut. Egy belga kollaboráns. Elvileg valami kókuszos lambic szerűség. Az illata olyan volt, mint az almakompóté. Az íze is, csak egy kis kókuszos beütéssel. Gyöngyösön a Tücsök éjjelnappaliban vettem, Szabi barátomtól kaptam az infot, hogy ott ilyesmik is vannak, még a nyáron. Nem lesz a kedvenc söröm, sőt, de azért izgalmas kóstoló volt. 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 75
Tegnapi: 76
Heti: 611
Havi: 2 635
Össz.: 515 241

Látogatottság növelés
Oldal: 2015. októberi, novemberi, decemberi kóstolások
Egy sörcikkgyűjtő oldala, egy sörimádó naplója - © 2008 - 2024 - robier.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »